Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Apelul Senatului roman catre Irak este votat si gata de a fi trimisPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Thursday, 14 April 2005

Senatul Romaniei face un apel catre Adunarea Nationala de Tranzitie a Republicii Irak sa contribuie, in mod concret si conform atributiilor si autoritatii pe care le detine, la eliberarea jurnalistilor romani rapitit in Irak.

Parlamentarii de la Bucuresti au aprobat joi, 14 aprilie, cu unanimitate de voturi apelul adresat parlamentului irakian, in care se face referire la "via emotie la nivel national" pe care a provocat-o disparitia lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. In scrisoarea-apel se mai mentioneaza ca autoritatile statului, la fel ca si presa si cetatenii romani au actionat fiecare in parte cu intentia de a contribui, in limita posibilitatilor si competentelor, la eliberarea si intoarcerea lor in tara sanatosi si nevatamati. Ideea trimiterii unei astfel de scrisori le-a venit senatorilor romani si in urma cu doua saptamani, cand insa initiativa a fost oprita de zvonul eliberarii celor trei jurnalisti. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si-a exprimat speranta ca acest demers va putea sa sensibilizeze opinia publica irakiana si sa ajute la eliberarea ostaticilor.

 
Intoxicarea presei a influentat negocerile cu rapitorii jurnalistilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Thursday, 14 April 2005

Presedintele Traian Basescu a iesit pentru prima oara de la infiintarea celulei de criza de la Cotroceni cu o declaratie referitoare la situatia jurnalistilor romani rapiti in Irak si a modului in care presa a reflectat aceasta situatie.

"Suntem in legatura cu gruparea care ii tine prizonieri pe jurnalistii romani" a fost mesajul sefului de la Cotroceni, precizand ca aceste contacte au loc, uneori zilnic, alteori cu o frecventa de doua zile, insa legatura permanenta cu grupul de rapitori i-a oferit si proba ca ostaticii romani sunt in viata. Basescu a mai spus ca Marie Jenne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian sunt tratati in mod decent, chiar daca in conditii de prizonierat.

Traian Basescu a vorbit, in iesirea sa de miercuri seara si despre intoxicarea la care este supusa presa din Romania in acest caz si care a creat mari probleme echipei care lucreaza in sensul eliberarii si aducerii acasa a colegilor nostri din presa, influentand procesul de negociere. "Rapitorii nu cred ca zvonistica din presa nu este alimentata de administratie" a precizat presedintele roman. In ceea ce priveste informatiile care s-au vehiculat in presa centrala de la Bucuresti, in ultima perioada, conform carora ostaticii ar fi de fapt liberi, Basescu a comparat aceasta "intoxicare" cu cea petrecuta la Revolutie. Intrebat daca este optimist in privinta modului in care se va rezolva situatia tensionata a jurnalistilor romani, Traian Basescu a raspuns "categoric da", insa a invocat cat mai multa rabdare din partea tuturor, amintind in acest sens de cazul jurnalistei franceze rapite inca din luna ianuarie.

 
Romania are unda verde pentru aderarea la Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :380
Thursday, 14 April 2005

Parlamentul European a votat in sedinta plenara de la Strasbourg de miercuri, 13 aprilie, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si semnarea Tratatului de aderare cu forul european.

Raportul elaborat de Pierre Moscovici, raportorul pentru Romania al Parlamentului European a fost votat cu 564 de voturi pentru, 59 impotriva si 41 de abtineri, in timp ce avizul conform pentru semnarea Tratatului a fost votat cu 496 de voturi pentru si 71 de abtineri. "13 aprilie este o zi norocoasa. 497 de voturi pentru, inseamna, in comparatie cu voturile obtinute in cazuri similare de alte tari candidate, un scor bun, care credibilizeaza actiunea guvernamentala din ultimele luni, care ofera o perspectiva clara asupra datei de 25 aprilie si a parcursului urmator pana in ianuarie 2007" a declarat ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, prezent la reuniunea de la Strasbourg. Seful MAE roman a reiterat, in intalnirile avute cu parlamentari europeni, determinarea tarii noastre de a duce la indeplinire angajamentele asumate in procesul de aderare, in principal cele din domenii precum reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si criminalitatii, amintite de altfel si de comisarul european pentru extindere Olli Rehn.

 
Cei trei marinari romani disparuti in Mediterana gasiti mortiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :358
Thursday, 14 April 2005

Ultimii trei marinari romani disparuti in apele mediteraneene au fost descoperiti morti la doua zile dupa naufragiul Cargoului Lujin II, pe care se aflau.

Echipajul romanesc aflat la bordul cargoului numara 15 persoane printre care si capitanul. Primii 12 membri au fost gasiti si au fost in siguranta inca din prima zi dupa furtuna devastatoare care a izbit cargoul de stanci si recifuri. Miercuri, 13 aprilie, au fost descoperite corpurile neinsufletite a doi dintre cei trei marinari disparuti, in timp ce al treilea a fost si el descoperit in urma cercetarilor desfasurate in ultimele ore. Informatia a fost confirmata de ambasadorul Romaniei in Algeria, care a mai anuntat ca ambasada face tot posibilul sa grabeasca intocmirea formalitatilor de repatriere a trupurilor celor trei marinari romani pieriti in apele Algeriei: Viorel Cafencu, Tecredid Feizul si Ion Burlacu. Totodata, ambasada se va ocupa si de aducerea acasa in siguranta a celor 12 supravietuitori ai naufragiului, aflati pentru moment sub ingrijire in doua spitale algeriene. Reamintim ca Lujin II, cargoul ce naviga sub pavilion nord-coreean, transporta cherestea si soda caustica, avand la bord 22 de marinari, dintre care 15 erau romani. Membrii echipajului de pe cargou au fost surprinsi de furtuna pe cand descarcau marfa de la bord. Autoritatile portuare algeriene au dat avertizarea de furtuna si au cerut navelor din rada portului sa iasa in larg. Vasul a ramas fara motorul principal chiar in mijlocul furtunii extrem de violente, a intrat in deriva si s-a lovit de un recif stancos in apropierea portului Cherchell, iar la scurt timp s-a scufundat.

 
Doi romani omagiati pe Monumentul Forumului pentru Libertatea JurnalistilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :349
Thursday, 14 April 2005

Numele jurnalistilor romani, Elena Popescu si Ionut Barbu, morti in explozia nimicitoare de anul trecut de la Mihailesti, se vor afla pe Monumentul Forumului pentru Libertatea Jurnalistilor, din Statele Unite.

Monumentul, amplasat in Arlington, Virginia, marcheaza Ziua Mondiala a Libertatii Presei, ce se serbeaza la 3 mai. Sunt onorati, astfel, peste 1.600 de jurnalisti care au murit la datorie, in diverse zone din intreaga lume, in ultimii 192 de ani. Cei doi colegi ai nostri de la Antena1 Buzau au murit in explozia ingrozitoare care s-a petrecut la 24 mai 2004, cand 18 persoane au murit in urma exploziei unui camion incarcat cu azotat de amoniu.

 
Virus mortal trimis in 18 tari de pe globPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :416
Thursday, 14 April 2005

O companie americana a trimis, din greseala, esantioane cu un virus gripal mortal unui numar de 5.000 de laboratoare din peste 18 tari.

Virusul gripei din 1957, cunoscut sub numele de H2N2 a ucis intre anii 1957 si 1968 aproape 4 milioane de persoane. Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca riscul ca virusul sa reizbucneasca este unul minor, insa real. Tototdata, OMS a precizat ca va lua masuri urgente pentru distrugerea acestor esantioane. Virusul mortal a disparut in anul 1968, iar in cazul in care va reveni in zilele noastre este foarte probabil sa afecteze in mod deosebit persoanele nascute dupa acest an, al caror organism este in proportie foarte scazuta sau chiar deloc imun la radacina acestui virus, pentru ca vaccinurile anti-gripale actuale nu au acest virus in compozitie. Administratia Statelor Unite a cerut Colegiului Patologilor Americani sa solicite laboratoarelor care au primit acest "cadou" sa distruga mostrele care le-au parvenit. Organizatia nu a dat nici o explicatie cu privire la modul in care mostrele au fost trimise in laboratoare. Esantioanele gripale au fost expediate, incepand din luna octombrie a anului trecut de Colegiul medicilor patologi americani (CAP) unor laboratoare din Arabia Saudita, Belgia, Bermude, Brazilia, Canada, Chile, Coreea de Sud, Franta, Germania, Hong Kong, Israel, Italia, Japonia, Liban, Mexic, Singapore, SUA si Taiwan, iar de expedierea propriu-zisa a mostrelor s-a ocupat Meridian Bioscience Inc., o societate privata din Cincinnati, SUA.

 
Ministerul Integrarii analizeaza votul favorabil obtinut de RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :269
Thursday, 14 April 2005

Cu prilejul acordarii votului favorabil Romaniei in vederea aderarii la UE, ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, si Negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, au evidentiat intr-un comunicat de presa semnificatia acestui pas pentru tara noastra.

Astfel, oficialul roman considera ca votul are o dubla conotatie pentru aderarea Romaniei, fiind vorba pe de o parte, despre recunoasterea de catre parlamentarii europeni a progreselor facute de Romania incadrandu-se astfel in calendarul stabilit cu Comisia Europeana si Consiliul UE, iar pe de alta parte, de faptul ca tara noastra este pregatita sa isi respecte angajamentele care raman pana la 1 ianuarie 2007. In cadrul aceluiasi comunicat de presa, ministrul Dinga recunoaste importanta istorica a acestui moment si atrage atentia asupra faptului ca progresele facute nu trebuie incetinite, apreciind drept un lucru benefic votul suplimentar de monitorizare pe care Parlamentul European il va exercita asupra Romaniei, pe langa cel al Comisiei Europene. Negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, a declarat la randul sau ca acest aviz conform dat Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei marcheaza inceputul unei noi faze calitative in care Romania trebuie sa se concentreze si mai mult asupra pregatirii interne. In continuare stim exact ceea ce avem de facut: in plan intern avem multa munca, iar in plan extern trebuie sa actionam pentru ca pregatirea interna sa fie un argument puternic in procesul de ratificare a Tratatului de catre statele membre". Perioada urmatoare va avea ca prioritate implementarea acquis-ului comunitar si respectarea integrala a angajamentelor, asigurarea unei prezente active si competente a Romaniei in calitate de observator in cadrul institutiilor comunitare, precum si elaborarea pozitiilor nationale fata de evolutiile politicilor si legislatiei comunitare.

 
Africa de Sud, potential partener de afaceri romanPDF Print E-mail
Cape Town, Africa de Sud/Romanian Global News
Accesari :395
Thursday, 14 April 2005

Ambasada Romaniei in Africa de Sud a organizat, marti, 12 aprilie, la sediul din Cape Town al Camerei Regionale de Comert si Industrie, prin reprezentantul Ministerului Economiei si Comertului din cadrul ambasadei, un seminar cu tema "Romania-Partnership for Business".

Evenimentul face parte din programul de actiuni pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-sud africane si a reusit sa atraga participarea comunitatii de afaceri, autoritatilor si opiniei publice din Africa de Sud, care si-au manifestat interesul de a cunoaste mai bine mediul de afaceri romanesc, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Economiei. La acest eveniment au fost prezenti reprezentanti ai unor firme sud-africane din Western Cape, ai Departamentului pentru Comert si Industrie din Cape Town, ai Camerei de Comert Regionale Cape Town si ai bancilor locale, dar si responsabili regionali ai programului guvernamental BEE Black Economic Empowerment (BEE). Acestia au putut sa ia parte la o prezentare generala a Romaniei, o expunere a evolutiei macroeconomice a economiei romanesti in perioada 1992-2004 si perspectivele pentru anul 2005, dar si la o prezentare a evolutiei relatiilor economice bilaterale si perspectivele de relansare si dezvoltare a acestora. Toti participantii au primit din partea organizatorilor cataloage de firma, CD-uri promotionale si de prezentare, precum si materiale de informare despre mediul de afaceri romanesc. Prin seminarul de la Cape Town s-a realizat o mai buna informare a mediului de afaceri sud-african asupra evolutiei economiei romanesti si a oportunitatilor oferite de aceasta, promovarea ofertei de export romanesti si extinderea paletei de operatiuni comerciale si de cooperare, se mai arata in comunicat.

 
Regele Mihai va fi, in cele din urma, despagubitPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :245
Thursday, 14 April 2005

Regele Mihai I de Hohenzollern va primi din patea statului roman despagubiri de 30 de milioane de euro pentru domeniul Peles.

Decizia a fost luata de comisia juridica a Senatului, care a avizat favorabil actul normativ referitor la reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Regele Mihai I, banii urmand sa fie acordati in trei transe anuale. Totodata, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a mai declarat ca membrii comisiei au adoptat un amendament pe baza caruia dispar toate obligatiile referitoare la bunurile imobile prevazute in proiectul de lege, obligatii care exista intre statul roman si Regele Mihai. O alta hotarare care a fost luata in favoarea Regelui Mihai o reprezinta si posibilitatea de folosire gratuita pe viata a Palatului Elisabeta si a Castelelor Peles, Pelisor si Foisor. Pentru acestea trei din urma, insa, folosinta se va limita la organizarea unor evenimente deosebite, doar in masura in care in organizarea si desfasurarea acestora este implicat si statul roman.

 
Donald Rumsfeld le multumeste romanilor din KandaharPDF Print E-mail
Kandahar, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :272
Thursday, 14 April 2005

Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a vizitat miercuri, 13 aprilie, baza militara de la Kandahar, unde sunt dislocati si militarii Batalionului 300 Infanterie, prilej cu care le-a multumit acestora pentru participarea la operatiunea Enduring Freedom.

Conform unui comunicat de presa emis de MApN, oficialul american s-a intalnit cu comandantii unitatilor care apartin Fortelor Coalitiei ce actioneaza in sud-estul Afganistanului si cu locotenent-colonelul Adrian Soci, comandantul militarilor romani. Totodata, Donald Rumsfeld a mai declarat ca de fiecare data cand viziteaza Afganistanul ramane impresionat de progresele realizate si isi aduce aminte de barbatii si femeile in uniforma care au ajutat poporul afgan sa-si construiasca viitorul.

 
Continuarea integralei caietelor eminesciene, suportata de bugetul de statPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 14 April 2005

Biroul permanent al Senatul Romaniei si Ministerului Finantelor Publice au decis sa acorde 10 miliarde de lei din bugetul Camerei superioare a Parlamentului, respectiv 7 miliarde de lei din bugetul ministerului, pentru finalizarea proiectului inceput de Academia Romana si care se refera la editarea Caietelor Eminescu.

Primul volum din aceasta editie a aparut anul trecut si, ca urmare a acestei deciziii oficiale, la prima rectificare a Bugetului de Stat, cand vor fi incluse sumele de mai sus, se va putea trece la faza a doua a proiectului, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Culturii. In cadrul intrevederii care s-a soldat cu decizia favorabila pentru Academia Romana au luat parte presedintele Academiei Romane, acad. Eugen Simion, vicepresedinte al Academiei Romane, acad. Maya Simionescu, presedintele Sectiei de filologie si literatura a Academiei Romane, acad. Marius Sala, directorul Institutului de lingvistica, dr. Gavril Strempel, membru de onoare al Academiei Romane, director general al Bibliotecii Academiei Romane, iar din partea Ministerului Culturii si Cultelor, ministrul Culturii, Monica Octavia Musca, si secretarii de stat Ioan Onisei, Virgil Nitulescu si Adrian Lemeni. Deoarece elaborarea si editarea fiecarui volum necesita un efort intelectual si tehnic deosebit, ceea ce duce la un ritm al aparitiilor de 3-4 caiete pe an, s-a stabilit elaborarea de catre Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu Academia Romana, a unei hotarari de guvern care sa asigure finantarea multianuala a acestui proiect, astfel incat sumele alocate sa poata fi utilizate, de la an la an si de la exercitiu bugetar la exercitiu bugetar. Comisia pentru cultura a Senatului, conducerea Academiei Romane si a Ministerului Culturii si Cultelor fac, si cu aceasta ocazie, un apel catre autoritatile si institutiile publice, catre mediul de afaceri si cel financiar-bancar, carora le solicita sa sustina, moral si financiar, finalizarea acestui remarcabil proiect pana la sfarsitul anului 2008.

 
Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi se pregateste de aderarea la UEPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romania Global News
Accesari :370
Thursday, 14 April 2005

Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi are un oaspete important in aceasta saptamana, respectiv Decanul Facultatii de Teologie Protestanta din Strassbourg, Prof. Andre Birmele, care se afla in vizita academica la Iasi.

Prima intalnire dintre profesorul francez si studentii ieseni a avut loc joi, 14 aprilie, de la ora 10:00, la conferinta "Teologia in Universitatea Europeana astazi". Conferinta a avut loc la Sala Coloanelor din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, in prezenta Inalt Prea Sfintitului Daniel - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, transmite postul de radio al Mitropoliei. Tema abordata a fost cu atat mai importanta, cu cat a fost tratata in contextul incadrarii invatamantului romanesc in invatamantul european. Vizita Decanului Facultatii de Teologie Protestanta din Strassbourg va mai contine cateva vizite la monumente istorice din Iasi si la manastirile din nordul Moldovei, dar si discutii referitoare la o eventuala colaborare dintre Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi si Facultatea de Teologie Protestanta din Strassbourg.

 
Romanii sunt buni si la evaluare profesionala pe netPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :269
Thursday, 14 April 2005

Romania a castigat medalia de bronz la categoria Cea mai certificata natiune in domeniul IT" la prima editie a concursului on-line organizat de compania Brainbench care a masurat abilitatile persoanelor din intreaga lume care solicita un loc de munca.

La aceasta competitie care a durat doua saptamani au participat 100.000 de persoane din peste 100 de tari raspandite pe intreg mapamondul. Tara noastra a reusit prin rezultatul obtinut sa surclaseze tari mult mai experimentate la capitolul utilizare internet, precum Marea Britanie, Canada, Germania si Franta, se arata intr-un comunicat de presa emis de firma romana ARIES. Brainbench este una dintre cele mai importante organizatii care certifica pe baza de test specialisti in informatica/computere. Concursul care a avut loc la inceputul lunii martie are loc in fiecare an. In editia din 2005, concursul denumit "Bench Games" a depasit asteptarile in ceea ce priveste numarul de participanti. Certificatul obtinut de tara noastra in urma acestei competitii poate fi descarcat de toti cei interesati accesand link-ul: http://www.brainbench.com/xml/bb/landing/offer/promotion.xml?contentId=2313.

 
Sociologic vorbind, comunismul a fost mai distrugator decat nazismulPDF Print E-mail
Der Tagesspiegel, Germania/Romanian Global News
Accesari :277
Thursday, 14 April 2005

In cel de-al doilea volum al "Cartii negre a comunismului", publicata in anul 1998, diferiti autori prezinta nu doar materialele promise privind influenta experimentului totalitarismului de stanga asupra omenirii in Estonia, Romania, Bulgaria, Grecia si Italia, scrie publicatia germana "Der Tagesspiegel".

Autorul, Stephane Courtois, precizeaza ca "cel care va enumara crimele comise de un regim totalitar, nu va trece sub tacere crimele comise de un alt regim". Intr-adevar, astfel pot fi intelese asemanarile existente intre aceste regimuri. Iar alt autor, Bernard-Henri Levy, citat in aceasta carte, spune ca "a compara - inseamna a gandi". Interzicerea comparatiei ar insemna interzicerea gandirii. Din punct de vedere sociologic, comunismul a fost mai distrugator decat nazismul. "Va fi oare GULAG-ul identificat cu Oswiecim? Recent, istoricul american Martin Malia, in una din lucrarile sale si-a exprimat indoielile in legatura cu acest fapt, mentionand ca "atat timp cat sunt cei de dreapta si de stanga, vor exista doua standarde diferite de apreciere a celor doi frati gemeni ai secolului nostru, indiferent de aparitiile noilor cercetari privind infractiunile comunismului. Fostul detinut al Buchenwaldului, Jorge Semprun, afirma ca "cine nu vrea sa vorbeasca acum de stalinism, trebuie sa nu spuna nimic si despre fascism", afirma expertii. "Daca in Austria un fost colaborator al Ghestapo ar deveni cancelar si i-ar pune pe unii din tovarasii sai in functii cheie ale aparatului de stat, acest lucru ar provoca un scandal de proportii in toata lumea. In Rusia, insa, nu s-a produs nici un scandal atunci cand la putere a venit un fost ofiter al KGB si, impreuna cu el, multi reprezentanti ai serviciilor secrete. Acestia nici nu ascund mandria ca sunt din KGB, organizatie care a distrus vietile a milioane de oameni", conchide publicatia citata.

 
Chisinaul ar putea acorda statut de autonomie TransnistrieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :460
Thursday, 14 April 2005

Presedintele Vladimir Voronin a anuntat marti ca in viitorul apropiat va fi adoptat un proiect de lege privind autonomia regiunii transnistrene, care va fi prezentat in cadrul negocierilor privind reglementarea transnistreana.

Potrivit lui Voronin, proiectul va fi adoptat de Parlament dupa consultarile purtate cu OSCE si tarile-garant, dar si cu SUA si Romania. El a precizat ca documentul prevede crearea, in cadrul Republicii Moldova, a unei autonomii cu propriul parlament, organe executive, buget, drapel, imn etc. Totodata, va exista o singura politica externa, o armata, o banca nationala, o vama si o valuta nationala. Referindu-se la proiectul de reglementare a problemei transnistrene, elaborat de Ucraina si care, potrivit presei, prevede federalizarea Republicii Moldova, Voronin a spus ca "ar fi o mare greseala daca Ucraina ar iesi cu un plan Kozak-2". Seful statului a respins ideea federalizarii Republicii Moldova, mentionand ca nu va accepta asemenea propuneri, indiferent de unde vor veni ele. "Federalizarea este o incercare de a destrama Republica Moldova, deoarece a doua zi ele (autoritatile de la Tiraspol - n.n.) pot declara independenta si nu-i va putea tine nici un Chisinau", a declarat marti, la PRO TV Chisinau, Voronin. El a mentionat ca dupa schimbarea conducerii de la Kiev, in problema transnistreana nu au intervenit schimbari, deoarece in structurile ierarhic inferioare au ramas aceiasi oameni, care nu se conformeaza deciziilor puterii centrale. Astfel, Voronin a mentionat ca retinerea marfurilor transnistrene la vama ucraineana a durat doar o saptamana, dupa care au fost lansate declaratii ca transnistrenii nu sunt pregatiti pentru acest lucru.

Intrebat cum va fi posibila implicarea SUA, a UE si a Romaniei in procesul de reglementare a diferendului transnistrean in conditiile in care Tiraspolul se opune, Voronin a raspuns ca Transnistria este o parte neoficiala a procesului de negocieri si ca opinia liderilor acestea nu ar trebui luata in serios. "Daca vom sta si ne vom uita in gura unui Smirnov, atunci ce importanta au aceste state-garante, Ucraina si Federatia Rusa?", s-a intrebat Voronin, mentionand ca aceste state ar trebui sa fie mai ferme in deciziile lor. "Republica Moldova, ca cea mai importanta parte si cea mai interesata in solutionarea problemei, are dreptul sa invite pe cine crede de cuviinta - Rusia, Romania, UE. Cine ii interzice sa faca acest lucru? Nimeni. Nicaieri nu este scris ca la negocieri trebuie sa participe doar Ucraina, Rusia si OSCE, care umbla de colo-incoace, ca o bunica, si care nu hotaraste, de fapt nimic", a mai declarat Voronin.

 
Voronin da asigurari ca propunerile PPCD vor fi puse in aplicarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :287
Thursday, 14 April 2005

Intr-un interviu acordat PRO TV Chisinau, presedintele Vladimir Voronin a dat asigurari ca cele 10 propuneri prezentate de PPCD, pe care el le-a numit "obligatii morale", vor fi indeplinite intocmai si ca in acest sens a fost creata o comisie speciala, care deja si-a inceput activitatea.

Voronin a precizat ca respectiva comisie este repartizata pe segmente, pornind de la cele 10 puncte, prezentate de PPCD. Referindu-se la lichidarea publicatiilor "Moldova Suverana" si "Nezavisimaia Moldova", Voronin a spus ca acestea "nu trebuie lichidate", ci "trebuie schimbat doar fondatorul". "Trebuie de schimbat fondatorul ca sa nu fie indicat Guvernul ca fondator, deoarece Guvernul nu le mai finanteaza de mult timp", a spus Voronin. El a mentionat ca cele 10 propuneri ale PPCD sunt "foarte necesare pentru Republica Moldova". Referindu-se la faptul ca PPCD a votat pentru alegerea sa in functia de presedinte, Voronin a spus ca acest pas nu a constituit o surpriza pentru el si pentru colegii de partid. El a spus ca, in ultimul timp, Iurie Rosca si-a modificat comportamentul. "Acest moment de cotitura in relatiile noastre s-a produs imediat dupa ce nu a fost semnat Memorandumul Kozak. Relatiile s-au schimbat in directia conlucrarii, pentru a rezolva problemei intregii societati", a spus Voronin, mentionand ca PPCD a votat pentru a demonstra ca aceasta stabilitate va fi mentinuta pe viitor. Intrebat in ce tara va merge dupa investirea sa in functia de presedinte, Voronin a spus ca in viitorul apropiat nu se prevad vizite, deoarece are un program foarte comprimat: la 22 aprilie, la Chisinau, va avea loc summit-ul GUUAM, iar la 28 aprilie, la Chisinau, se va desfasura o conferinta internationala cu participarea unor inalti demnitari europeni. "Nu ma grabesc in vizite peste hotare, dar cred ca ar fi normal ca prima vizita a presedintelui nou ales sa fie la Bruxelles", a declarat Voronin. Referindu-se la invitatia Rusiei de a participa la summit-ul CSI de la 8 mai si la manifestatiile prilejuite de "ziua victoriei asupra fascismului", la 9 mai, Voronin a spus ca inca nu a luat o decizie in acest sens, lasand sa se inteleaga ca nu va pleca, totusi. "In asa zile, de sarbatoare, cum este 9 mai pentru noi toti, nu numai pentru participantii la razboi, este important ca presedintele sa fie in tara", a spus Voronin. Intrebat daca va depune flori la monumentul lui Lenin in ziua de 22 aprilie, seful statului a spus ca de-a lungul anilor PCRM a facut o traditie din aceasta, lasand sa se inteleaga ca "si in anul acesta, membrii PCRM vor proceda la fel". "Aceasta zi este una importanta pentru partidul nostru si noi nu o ocolim, pentru ca istoria noastra este asa cum este. Vom vedea cum voi fi incadrat in agenda, pentru ca in aceasta zi se deschide summit-ul GUUAM", a spus Voronin. Referindu-se la reformarea Partidului Comunistilor in unul pro-european si la posibilitatea abandonarii postului de presedinte al PCRM, Voronin a spus ca reforma va dura aproximativ doi ani, timp in care va fi pregatit un succesor al actualului lider al comunistilor. Voronin a precizat ca a fost format un grup din 15 persoane care elaboreaza un nou concept al partidului, in baza careia va fi scris un nou program. Programul PCRM va fi prezentat, peste doi ani, la congresul extraordinar al PCRM, in care va fi luata decizia finala, dupa care va fi posibil ca Vladimir Voronin sa renunte la postul de lider al PCRM. In acelasi interviu Vladimir Voronin sustine ca Republica Moldova ar putea intra in Uniunea Europeana impreuna cu Ucraina, adaugand ca "in cazul in care va fi o decizie respectiva a Uniunii Europene in acest sens, Republica Moldova si Ucraina ar putea sa devina parteneri ai integrarii europene".

El a mentionat ca aderarea concomitenta a celor doua tari la UE este foarte "interesant si convenabil pentru Republica Moldova, deoarece astfel va fi rezolvata problema transnistreana". Referindu-se la relatiile moldo-romane si la posibilitatea de a evita introducerea vizelor pentru cetatenii moldoveni, dupa aderarea Romaniei la UE in 2007, Voronin nu a exclus faptul ca autoritatile de la Chisinau ar putea conveni, cu cele de la Bucuresti, asupra obtinerii unui regim de vize de inregistrare, similar celui existent in prezent cu Polonia. Acest regim prevede inregistrarea, la frontiera, a faptului ca cetatenii moldoveni dispun de viza si exclude plata oricaror taxe pentru obtinerea vizei.

Intrebat daca in acest an va fi semnat protocolul de acordare a burselor din partea statului roman tinerilor moldoveni, Voronin a raspuns ca a convenit cu presedintele Traian Basescu ca acest proces sa nu fie dirijat si impus din partea vreunei parti. Potrivit lui Voronin, decizia privind trimiterea la invatatura peste hotare a copiilor trebuie lasata la discretia parintilor. Totodata, el a spus ca Chisinaul va prezenta Bucurestiului o lista cu specialitati, de care Republica Moldova are nevoie, dar instruirea carora este foarte costisitoare. Daca aceste conditii vor fi acceptate de partea romana, atunci acest protocol va fi semnat.

Intrebat cum ar putea fi restabilite relatiile cu Federatia Rusa, care au fost umbrite de declaratiile ostile ale Moscovei, pe parcursul campaniei electorale, Voronin a raspuns ca acestea nici nu au fost distruse, mentionand ca singura problema pe care o are Republica Moldova cu Rusia este Transnistria. El a adaugat ca Rusia trebuie influentata de catre organismele internationale OSCE, UE sa-si indeplineasca obligatiile asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 si sa-si retraga trupele si armamentul din Transnistria.

Referindu-se la oportunitatea prezentei Republicii Moldova in CSI, care si-a demonstrat deja ineficienta, Voronin a spus ca "noi mai ramanem in CSI, in primul rand, ca niste oameni educati". In opinia lui, Republica Moldova "nu trebuie prima sa tranteasca usa si sa plece din CSI" - acest fapt trebuie sa-l faca tarile mai mari, care au fondat aceasta organizatie - Rusia si Ucraina.

Solicitat sa-si expuna viziunea asupra organizatiei GUUAM, Voronin a spus ca aceasta este mai mult o structura economica, in cadrul careia, spre deosebire de CSI, ar putea fi realizate multe proiecte concrete. In context, Voronin a precizat ca la summit-ul GUUAM din 22 aprilie, care va avea loc la Chisinau, vor fi prezentate proiecte ce tin de domeniul energetic, de cel al contracararii traficului de persoane, precum si de alte probleme stringente. In opinia lui, cel mai important lucru este ca participantii sa sustina Republica Moldova in rezolvarea problemei transnistrene. Voronin a precizat ca participarea la summit-ul GUUAM a fost confirmata de presedintii Georgiei, Ucrainei, Uzbekistanului, Azerbaidjanului, Romaniei si Lituaniei.

 

 
Guvernul de la Chisinau va avea 15 ministere si 3 serviciiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarbia/Romanian Global News
Accesari :263
Thursday, 14 April 2005

Comisiile permanente ale Parlamentului au aprobat miercuri structura noului guvern, propusa de catre premierul desemnat Vasile Tarlev.

Daca structura respectiva va fi aprobata de Parlament, Guvernul va avea 15 ministere (fata de 14, in prezent): al Economiei si Comertului, al Finantelor, al Industriei si Infrastructurii, al Agriculturii si Industriei Alimentare, al Transporturilor si Gospodaririi Drumurilor, al Ecologiei si Resurselor Naturale, al Educatiei, Tineretului si Sportului, al Sanatatii si Protectiei Sociale, al Culturii si Turismului, al Justitiei, al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, al Afacerilor Interne, al Apararii, al Informaticii si Telecomunicatiilor, al Reintegrarii si Relatiilor Interetnice. Tarlev a propus comasarea celor 11 departamente existente cu diferite ministere sau transformarea acestora in birouri, centre, agentii si servicii. Potrivit structurii, din Guvern vor mai face parte trei servicii: standarde si metrologie, vamal si de graniceri. Structura noului Guvern urmeaza a fi votata joi, 14 aprilie, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului. Daca va fi aprobata, in cadrul sedintei speciale a Parlamentului, din 19 aprilie, Tarlev va propune deputatilor spre aprobare lista nominala a ministrilor si programul de guvernare.

 
Colaborare militara a Chisinaului cu Turcia si LetoniaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :282
Thursday, 14 April 2005

Efortul Turciei in procesul de consolidare a securitatii internationale, pacii si increderii reciproce in regiunea Bazinului Marii Negre, precum si sustinerea Republicii Moldova in solutionarea conflictului transnistrean, au fost abordate miercuri, in cadrul intrevederii ministrului Apararii Valeriu Plesca cu ambasadoarea Turciei la Chisinau, Fatma Firat Topcioglu.

Potrivit unui comunicat al Sectiei relatii publice a Ministerului Apararii de la Chisinau, interlocutorii au discutat posibilitatea intensificarii relatiilor de cooperare a Republicii Moldova cu NATO, precum si perspectiva organizarii pe teritoriul Basarabiei a unor activitati de amploare, cum ar fi exercitiile multinationale de mentinere a pacii. In cadrul intrevederii au fost abordat un spectru larg de probleme ce vizeaza colaborarea bilaterala dintre cele doua state in diferite domenii, inclusiv militar. In acest context, a fost salutata evolutia stabila a relatiilor de colaborare militara dintre Republica Moldova si Republica Turcia, care au fost initiate in anul 1994 si continua sa fie reflectate prin dialoguri politice, schimb de experti, alocarea burselor pentru militarii moldoveni in institutiile militare de invatamant superior din Turcia. Plesca si-a exprimat interesul in utilizarea experientei Republicii Turcia privind organizarea sistemului de invatamant militar, pregatirii fortelor cu destinatie speciala, unitatilor si centrelor de mentinere a pacii.

S-au incheiat de asemenea consultarile interministeriale la nivel de directori politici intre ministerele de Externe al Republicii Moldova si al Republicii Letonia, axate pe probleme bilaterale si politica de securitate. Potrivit unui comunicat de presa al MAE basarabean, delegatiile au efectuat un schimb de opinii pe marginea cooperarii bilaterale si preluarii experientei Letoniei in procesul de aderare la UE. Delegatia moldoveana a adus la cunostinta colegilor letoni ultimele evolutii politice interne, precum si perspectivele cooperarii regionale. O atentie sporita in cadrul intrevederilor a fost acordata problemelor solutionarii conflictului transnistrean si retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Delegatia letona a sprijinit eforturile depuse de catre Chisinau in rezolvarea acestor chestiuni. Partile au discutat despre cooperarea in cadrul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic si intentia Republicii Moldova de a semna cu Alianta Nord-Atlantica un Plan de Actiuni Individual pentru Parteneriat. In contextul discutiilor la tema controlul armamentului si dezarmare, Chisinaul si Riga au convenit sa coopereze in domeniile controlului asupra exportului si neproliferarii armamentului. In cadrul consultarilor, partile au abordat subiecte legate de cooperarea la Marea Neagra in perspectiva consolidarii securitatii si stabilitatii regionale. Delegatiile s-au referit la diverse aspecte ale procesului de reforma a OSCE. In acest sens, ministerele de Externe moldovean si leton au impartasit opinia ca eficienta OSCE depinde de vointa statelor participante de a-si onora angajamentele luate in cadrul Organizatiei, precum si de disponibilitatea acestora de a respecta aceleasi valori si principii.

 
Romanii din Serbia de rasarit ingrijorati de evolutia starii comunitatiiPDF Print E-mail
Negotin, Serbia/Romanian Global News
Accesari :464
Thursday, 14 April 2005

La solicitarea conducerilor existente ale Consiliilor locale si comunale ale MDRS de la Bobov, langa Svilainat, luni, 11 aprilie a fost organizata Adunarea Electorala, in cadrul careia s-a ales noua conducere a Consiliului Districtual.

Acesta va cuprinde 11 membri, in fruntea carora au fost alesi, in functia de presedinte Anton Paunovici, iar ca vicepresedinte - Dragoliub Craciunovici. Delegatia Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia participanta la Adunare Electorala i-a avut ca membri pe presedintele MDRS, Dimitrie Craciunovici, Iovan Danilovici, Miroslav Nastasu, Dragos Craciunovici si membrii Consiliului Principal, impreuna cu secretarul general Persida Scalausevici-Carstici.

Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia, a realizat in ultima perioada, mai precis din primele zile de primavara o serie de activitati importante, ce au la baza Planul de activitate pe anul 2005. Foarte importanta in acest sens este infiintarea la 6 martie a Consiliului Local al Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia, ca raspuns la cererea unui numai insemnat de romani. Consiliului Local al MDRS a luat nastere in localitatea Raduievat, de langa Negotin, unde a fost de asemenea aleasa si conducerea locala, in fruntea careia a fost desemnat presedintele Dragan Georgevici. Un alt Consiliu Local al MDRS s-a format, cu doua saptamani mai tarziu, la 20 martioe, de data aceasta in satul Urovita, in fruntea caruia a fost ales Liubisa Curucici. In data de 26 martie, s-a infiintat un Consiliu Local al Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia si in localitatea Vratna, comuna Negotin, presedinte al caruia a fost ales Carsta Nedelcovici. Romanii din aceste zone au fost cei care au avut initiativa infiintarii acestor consilii, constientizand manipularile la care sunt supusi si neintelegand de ce se face aceasta diferenta intre cel doua denumir, cea de romani si cea de valah. Care sunt interesele, din partea oricaror organe, ca minoritatea romana sa se desparta in doua si care este scopul? Noi suntem constienti ca propagatorii si ideologii acestor opere artificiale doresc sa acapareze orice gen de putere si astfel sa devina un fel de lideri, pentru a-si satisface ambitiile personale. Insa, pentru noi toti, restul, ramane neclar de ce fac aceasta in detrimentul poporului lor", a aratat presedintele MDRS, Dimitrie Craciunocivi. Acesta anunta, totodata, ca in perioada imediat urmatoare Consiliul Executiv al Miscarii va organiza o serie de predari stiintifice la care vor lua parte atat membrii sai cat si simpatizanti din localitatile care dispun de sedii ale Consiliilor Comunale, in care vor incerca sa dea raspunsuri si sa explice problemele neclare din tercutul istoric al populatiei romanesti". Totodata, Craciunovici tine sa remarce faptul ca romanii din Serbia, insa mai ales din Serbia de rasarit, au trecut de perioada cand se ocupau numai de teorii, trecand la o perceptie diferita legata de realitatea sociala a prezentului. Romanii sunt, cel mai adesea, ingrijorati de dezvoltarea sau, dimpotriva, de stagnarea dezvoltarii unora dintre zonele populate de ei In Serbia de rasarit toate obiectivele industriale de astazi si-au stopat activitatile sau si-au redus productia. Muncitorii in masa au ramas fara de lucru, devenind someri. Relatiile juridice de proprietate care se refera la retrocedarea proprietatilor fostilor posesori, proprietati care au fost nationalizate pe timpul regimului totalitar, in special pe teritoriul Comunei Bor, nu se solutioneaza, sau procedeul decurge incet. Drumurile nu se construiesc, iar cele existente nu se repara. In ultima vreme se vorbeste chiar si despre inchiderea unicei retele de cai ferate Zaiecear-Bor-Belgrad. Din aceste motive toti simtim ingrijorare. Unde duc toate acestea?", se intreaba ingrijorat presedintele MDRS, Dimitrie Craciunovici.

 
Apel umanitar de dincolo de PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :417
Thursday, 14 April 2005

Dina Melnic, o tanara in varsta de 18 ani din Chisinau are nevoie urgenta de 150.000 de euro pentru o operatie care i-ar putea salva viata.

Viata fetei care sufera de leucemie acuta este in mainile oamenilor de buna credinta care o pot ajuta. Operatia de transplant de maduva se poate realiza numai in strainatate si costa 150.000 de euro. Euro TV Chisinau a prezentat in premiera acest caz, in urma cu ceva timp, iar in ultima instanta la apel s-a alaturat si Ziarul de Garda din Chisinau. Banii necesari operatiei Dinei Melnic se pot depune la orice filiala Moldova Adroindbank, din Basarabia, unde au fost deschise trei conturi, in lei, euro si dolari. Lei: 2225415533, dolari: 2225415537, euro: 2225415536, beneficiar Boris Melnic. Pana in prezent in conturile deschise pentru salvarea vietii Dinei Melnic s-au strans deja 10.690 lei, 2.500 de euro si 20 de dolari. Romanian Global News preia, la randul sau, acest apel constienti fiind ca o contributie a oamenilor de bine si solidaritatea pot salva viata Dinei Melnic.

 
Sarbatoare pentru Asociatia Romanilor din CalgaryPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romania Global News
Accesari :316
Thursday, 14 April 2005

Asociatia Romanilor din Calgari, Romanian Association of Calgary, se pregateste de cel mai important eveniment care a avut loc de la infiintarea sa, respectiv momentul inaugural, care va avea loc vineri 15 aprilie, de la ora 19:00, la Cinescape Restaurant.

Momentul festiv ii a reuni pe cei care fac parte din acesata asociatie la acest local canadian, situat la adresa exacta 200 Barclay Parade SW, langa Eau Claire Market. Pretul biletului de intrare este de 30 de dolari, pentru adulti, 15 de dolari pentru copiii cu varsta intre 12-18 ani, 10 dolari pentru micutii cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani, iar cei mai mici de sase ani vor intra gratuit. Totodata, cei care nu isi fac rezervari in prealabil prin telefon, la numerele Maria Bandol 568-0977, Mihai Popa 276-5297 Petre Sicobean 371-7123, Dan Toma 253-8044, Mihai Trifan 239-3239 si Adela Curtean 263-0148, va trebui sa scoata la intrare din buzunar 35 de dolari, informeaza pagina de web a asociatiei.

 
ICR din Berlin lanseaza un proiect multiculturalPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :277
Thursday, 14 April 2005

Un proiect multicultural intitulat "b . o . n . j . o . u . r . Bucharest_Cardiff" va fi prezentat vineri, 15 aprilie, in premiera, la Institutul Cultural Roman "Titu Miorescu" din Berlin.

Spectacolul care va contine proiectii de lumina si culoare se va desfasura in parteneriat cu institutia gazda, centrul ARCUB din Bucuresti, si Centrul de Arta din Cardiff, informeaza pagina rom2.de. La acest eveniment vor participa artistii Ursula Mawson-Raffalt, din Berlin, care se va ocupa de concept, reprezentatia propriu-zisa si coregrafie, Anthony J. Faulder-Mawson, din Berlin, responsabil cu partea de instalatie multidimensionala "b.o.n.j.o.u.r.Romania", (pictura, sunet si lumina, proiectii aleatorii), si actrita Ada Navrot, din Bucuresti, la capitolul text.

 
Bunatati de Paste la magazinul AprozarPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :291
Thursday, 14 April 2005

Magazinul Aprozar din Toronto a inceput sa preia comenzi pentru alimentele care vor constitui masa de Paste pentru romanii din zona.

Astfel, printre bunatatile care se pot comanda prin intermediul acestui magazin din Canada se numara in primul rand carnea de miel si derivatele sale, organe, intestine si prapur pentru drob, dar si toate legumele, zarzavaturile (ceapa verde, usturoi verde) si condimentele necesare pregatirii mancarurilor traditionale romanesti, anunta magazinul prin intermediul paginii sale de web. Comenzile se pot face la numarul de telefon 416-495-7531, care sta la dispozitia clientilor si pentru intrebari. Produsele pot fi ridicate personal sau se pot livra la domiciliu. Magazinul se afla situat la adresa 3121 Shepperd Ave. East, Toronto.

 
Camerele de Comert din Romania si Belgia vor colaboraPDF Print E-mail
Anvers, Belgia/Romanian Global News
Accesari :396
Thursday, 14 April 2005

Romania isi continua seria evenimentelor destinate anivesarii a 125 de ani de relatii bilaterale romano-belgiene, printr-un seminar care va avea loc la Camera de Comert din Anvers, vineri, 15 aprilie.

Evenimentul este organizat de gazda seminarului si va avea un invitat special, Misiunea Economica a Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura din Constanta. Intalnirea se vrea a fi un punct de plecare in sirul de contacte bilaterale intre cele doua Camere de Comert care reprezinta regiuni de referinta de la Marea Nordului si Marea Neagra, informeaza Ambasada Romeniei la Bruxelles. Totodata, seminarul va permite identificarea unor domenii de interes si stabilirea unor relatii de cooperare durabile intre reprezentantii economici si comerciali din cele doua regiuni. La dezbaterea de la Anvers vor mai participa reprezentanti ai unor firme romanesti si flamande, presedintele Camerei de Comert din Anvers, vicepresedintele si directorul general executiv al Camerei de Comert din Constanta, ambasadorul Romaniei la Bruxelles, dr. Ion Jinga, si consulul onorific al Romaniei pentru regiunea Anvers.

 
Teatrul de Comedie sustine doua spectacole la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :298
Thursday, 14 April 2005

Asociatia Verein Romania, Fundatia Maxim si Teatrul Incomod, in colaborare cu Teatrul de Comedie din Bucuresti prezinta vineri, 15 aprilie, si sambata, 16 aprilie, la Aula din Stadtische Gymnazium Kreuzgase din Koln, incepand cu ora 19:30, piesa de teatru "Patru pe o canapeaplus valetul", de Marc Camoletti.

Reprezentatia ii va avea ca protagonisti pe cunoscutii actori Iurie Darie, Anca Pandrea, Victor Yla si Domnita Iscru. Regia spectacolului este semnata de Radu Nechifor, scenografia ii apartine Mihaelei Grigorescu, iar costumele sunt create de Rita Muresan. Piesa a fost prezentata in premiera la 21 decembrie 1972 la Teatrul "Michel" din Paris, in regia si decorul lui Camoletti. Dupa 1800 de reprezentatii la Paris si tradusa in numeroase tari, piesa a facut multiple turnee internationale, a fost inregistrata si difuzata pe postul francez de televiziune Antenne 2, si chiar ecranizata cu Jean Lefebvre, Michel Galabru, Marina Vlady, Bernard Menez si Jorraine Bracco, in rolurile principale, informeaza rom2.de. Pretul unui bilet de intrare este de 15 euro, membrii cotizanti ai asociatiei Verein Romania beneficiind de o reducere de 3 euro, iar copiii intre 6 si 14 ani platind doar 6 euro.

 
O alta prezenta romaneasca pe scena internationalaPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :279
Thursday, 14 April 2005

Opera din Frankfurt va prezenta joi, 14 aprilie, si sambata, 16 aprilie, incepand cu ora 15:30, spectacolul "Hovanscina" de Mussorgski, care o va avea pe afis si pe mezzosoprana romanca Elena Cassian.

Aceasta va interpreta rolul "Marfa", alaturi de tenorul Goran Eliasson, bas-baritonul Simon Bailey si soprana Ann-Marie Backlund. "Hovanscina" va fi dirijata de Kirill Petrenko, iar scenografia si costumele ii apartin lui Alexander Lintl, se arata pe pagina operei germane. Spectacolul va fi jucat in limba originala, rusa, dar va avea subtitrari si in limba germana. Tanara mezzosoprana Elena Cassian s-a nascut in Basarabia si a devenit deja un nume de referinta al muzicii de opera din tara si din strainatate. Evolutia sa impresionanata a reusit sa o duca pe aceasta pe marile scene din Madrid, Paris, Las Palmas, Valencia, Limoges, Toulon, Torino, Tokio sau Blbao.

 
Raluca Voinea, curator al expozitiei londoneze Degenerate ArtPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :278
Thursday, 14 April 2005

Incepand de miercuri, 13 aprilie, Galeriile Tate Modern din Londra gazduiesc expozitia intitulata "Degenerate Art" al carei co-curator este romanca Raluca Voinea.

Expozitia ce cuprinde opere considerate de regimul nazist din 1930 drept "degenerate" este curata de catre Matthew Gale, ajutat, alaturi de Raluca Voinea, si de alti studenti din anul intai ai Colegiului de Arta londonez, MA Curatori de Arta Contemporana. Operele ce vor fi expuse fac parte din creatia unor artisti precum Edvard Munch, Oskar Kokoschka, Paul Klee, Chagall, Kandinsky, Ernst Barlach, Ernst Ludwig Kirchner, dar in egala masura sunt prezentate si materiale de arhiva din Colectia Tate.

 
Vlad Maistrovici in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :263
Thursday, 14 April 2005

In cadrul evenimentului mai amplu Muzicieni Romani in Seriile Lonodoneze ce se desfasoara in capitala britanica, violonistul roman Vlad Maistrovici va sustine vineri, 15 aprilie, un concert la biserica St Martin-in-the-Fields, din Trafalgar Square.

Concertul se va desfasura de la ora 13.00, iar intrarea celor interesati este libera. Programul spectacolului cuprinde lucrari semnate de Beethoven ("Spring" Sonata op.23), E. Ysaye (Poeme Elegiaque) si Maurice Ravel ("Tzigane").

 
Recital pianistic de exceptie pe malurile SeneiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :280
Thursday, 14 April 2005

Institutul Cultural Roman din Paris a pregatit pentru membrii sai, ca de altfel pentru toti iubitorii de muzica clasica din capitala franceza, un recital de pian semnat Matei Rogoz.

Spectacolul se va desfasura in cadrul Salonului de Aur al Hotelului Behague, Resedinta Ambasadei Romaniei la Paris, vineri, 15 aprilie, de la ora 20.00. Programul acestei incantatoare seri de pian pe care o pregateste artistul roman cuprinde urmatoarele lucrari: W.A. Mozart Sonata KW310 in La minor; L. van Beethoven Sonata op.110 in La bemol major; George Enescu Preludiu si fuga; Franz Liszt Sonata in si minor. Participarea la spectacol costa 5 euro, de persoana, in timp ce pentru posesorii cardului "Prietenii Institutului Cultural Roman", intrarea se va face liber. Rezervarea prealabila este indispensabila, si se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

 
Marcel Rosca va canta la EssenPDF Print E-mail
Essen, Germania/Romanian Global News
Accesari :268
Thursday, 14 April 2005

Basul roman Marcel Rosca va interpreta joi, 14 aprilie, incepand cu ora 19:30, pe scena Operei din orsul german Essen, rolul "Peneios" din spectacolul "Daphne", de Richard Strauss.

Alaturi de acesta, din distributia operei dirijate de Stefan Soltesz mai fac parte sopranele Zsuzsana Bazsinka, Elisabeth Hornung, tenorii Jeffrey Dowd si Rainer Maria Rohr, informeaza pagina de web a institutiei culturale germane. Marcel Rosca a absolvit studiile de specialitate la Bucuresti si a debutat la Teatrul din Essen in anul 1998. Cantaretul roman a interpretat pe parcursul carierei sale mai multe roluri importante, printre care se afla Ramphis, din "Aida", Philipp II, din "Don Carlo", Sarastro, din "Flautul Fermecat", dar si alte partituri duin operele "Eugen Onegin", "Siegfried", "Arabella", "Fidelio", "Rigoletto", "IL Trovatore" sau "Figaro". Totodata, Marcel Rosca a mai evoluat si pe alte scene cunoscute din Berlin, Hamburg, Stuttgart, Paris, Amsterdam, Zurich, Duesseldorf, Barcelona, Prague, Moscova, Atena, Bruxelles, Copenhaga, Basel si Salonik.

 
Competitie cu japoneziiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 14 April 2005

Nicolae Covalenco, directorul Liceului de stiinte si Tehnologii Moderne, este la fel de pasionat de tehnica si de pedagogie. Desi, cu mai multi ani in urma, a plecat de la Universitatea Tehnica, unde lucrase in calitate de profesor, sef de catedra, el afirma ca nu s-a putut desparti de pasiunea sa pentru inventii.

Acum cateva zile, desi nu e pictor si nici anticar, Nicolae Covalenco a decis, totusi, sa desfasoare o expozitie. Bineinteles - nu de pictura si nici de anticariat. O expozitie de inventii. Evenimentul s-a produs in prezenta academicienilor: Gheorghe Ghidirim,
Valentin Musteata, Vitalie Postolache, a profesorilor: Petru Gasin, Mihail Caraman,
Petru Todos, Valentin Arion, Ion Sobor, a presedintelui raionului Criuleni, Grigore Sarbu, precum si a parintilor, profesorilor si elevilor Liceului de stiinte si Tehnologii Moderne. In ultimii ani, impreuna cu colegul sau de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), seful catedrei de fizica, profesorul Mihai Caraman, au muncit asupra unor instalatii moderne care, daca ar fi utilizate in economia nationala, dar si in activitati private, ar aduce beneficii considerabile. La expozitia organizata de Nicolae Covalenco au si fost demonstrate cateva astfel de instalatii. Potrivit autorilor, instalatiile solare de incalzire a apei, elaborate de ei, sunt moderne si actuale nu doar in conditiile autohtone. Ei si-au initiat cercetarile cautand raspuns la urmatoarele intrebari: Care e cea mai dificila problema in utilizarea energiei solare? Din ce cauza instalatiile solare nu sunt competitive, iar energia obtinuta de la utilizarea acestora e mai putin utilizata decat energia provenita din alte surse?

Instalatii solare de cinci ori mai ieftine decat pe piata externa

Astfel, pe parcursul ultimilor 6 ani, cercetatorii au experimentat materiale care ar produce efectul asteptat - calitate, rezistenta, rentabilitate. Ei au ajuns la concluzia ca, in constructia instalatiilor solare, ar putea fi utilizat policarbonatul, un produs indicat in special pentru constructia acoperisurilor. "Desi este un material capricios, creand din aceasta cauza mai multe probleme, consideram ca este cel mai potrivit in constructia instalatiilor solare. Am constatat ca sunt optime instalatiile care pot incalzi 75 litri de apa pe zi la fiecare doi metri patrati ai colectorului solar. Acest fel de instalatii sunt viabile, recuperand investitia intr-un an", spune Covalenco. El aminteste ca, pe piata externa, astfel de colectoare costa circa 1000 de dolari. Daca in R. Moldova ar fi acceptata producerea instalatiilor elaborate de Covalenco si Caraman, costul acestora ar fi de cel mult 200 de dolari. Putem concluziona ca piata ar fi foarte receptiva la astfel de instalatii. Acestea pot fi construite si sub forma de umbrele. "Astfel, o familie ar putea fi asigurata cu apa calda jumatate de an. Temperatura desigur va varia, dar in timpul verii - 55 de grade", explica Nicolae Covalenco. Intre timp, descoperind calitatile performante ale policarbonatului, inventatorii au inteles ca, in perspectiva, chiar acoperisurile ar putea deveni multifunctionale, fiind utilizate atat in calitate de acoperis, cat si in scopul incalzirii apei. Un imobil cu perimetrul 6x9 m ar da o cantitate zilnica de apa calda de 1000 litri, cu o temperatura de 55 de grade. Concomitent, aceleasi instalatii ar mai putea fi utilizate pentru uscarea fructelor si legumelor in timpul verii, dar si in calitate de sursa de caldura pentru serele de primavara. In tarile apusene, fructele si legumele uscate cu ajutorul energiei solare sunt deosebit de pretioase si scumpe, fiind ecologic pure. "Initial vasul acumulatorului se umple cu apa rece, care patrunde in cavitatile colectorului. Soarele incalzeste colectorrul si apa fierbinte, fiind mai usoara decat cea rece, se ridica in locul mai inalt al acestui vas, provocand circulatia apei in intregul sistem", explica inventatorii. Cum vine in casa? "Apa rece - pe o teava, cea fierbinte - pe alta..." Nimic mai simplu.
Consumul de energie electrica este de 150 de ori mai mic decat in cazul lampilor de neon
Insistentele si elaborarile savantilor nu s-au oprit doar la acest sistem. Cel de-al doilea domeniu al preocuparilor acestora il prezinta aplicarea fibrelor optice pentru crearea si transmiterea imaginilor. Exista doua feluri de fibre optice, in dependenta de materia prima utilizata la producerea lor: plastice si din sticla. Cele de sticla au performante mai bune si se folosesc in telecomunicatii. Cablurile optice pot fi utilizate la transmiterea luminii. Acest avantaj ofera numeroase sanse de aplicare a acestora, cum ar fi constructia unor ecrane mari informationale si de publicitate, a unor televizoare, monitoare, precum si in producerea unor inscriptii si imagini. La eveniment a fost demonstrat procesul de transmitere a luminii. Ecranul este "construit" din fibre plasate intr-o anumita ordine strict determinata de receptor si difuzor. "Cu cat acestea sunt instalate mai compact in receptor, cu atat mai mici sunt pierderele de imagine. Lumina se revarsa din fir sub forma conica si astfel imaginea este marita. Ecranul este construit din fire de grosimea 0,25 mm. 20 de mii de fire plasate pe orizontala si verticala. In general, principiul de transmitere a imaginii este cunoscut, fibrele optice fiind utilizate de prin anii '80 ai secolului trecut. Deocamdata nu a fost elaborata o tehnologie eficienta de plasare a acestora. Potrivit inventatorilor, ei au utilizat pentru prima data in lume fire cu diametrul de 0,25 mm. Urmatorul pas ar fi implementarea unor fire si mai fine. Astfel, sustin acestia, vom putea elabora ecrane, inclusiv ecrane TV, cu o rezolutie deosebit de mare. Avantajele unor astfel de ecrane sunt, in primul rand, proiectarea imaginilor fara utilizarea fosforului, a campurilor magnetice si electronice, periculoase pentru sanatate. De asemenea, astfel de ecrane nu se tem de apa. Imaginea este proiectata pe receptor, transmisa pe difuzor si in forma marita este proiectata pe ecran. Putem face orice forma a ecranului: plata, concava, convexa, cilindrica, semisferica... Cu ajutorul acestei inventii pot fi proiectate si construite cinematografe volmetrice. Acestea ar permite ca spectatorul, aflat sub cupola, sa devina participant direct al evenimentului, nu doar spectator. "Un cal alearga spre mine, de exemplu. Sare peste mine, intorc capul si fad cum pleaca. Am elaborat cateva principii de construire a unor astfel de cinematografe care ar fi deosebit de performante...", explica Nicolae Covalenco, precizand ca, in consecinta, aceste tehnologii ar putea fi aplicate in construirea simulatoarelor pentru treningul aviatorilor, masinistilor trenurilor rapide, pompierilor etc. Simulatoarele moderne sunt construite pe baza utilzarii calculatoarelor, dar ele nu creeaza o conditie de izolare a pilotului, de exemplu, de mediul clasei de studii. Aplicarea fibrelor optice ar rezolva problema. "Productia cabinelor pentru jocuri cu realitate virtuala ar permite sa ne plasam in randurile tarilor avansate tehnologic. Sunt si alte ample sfere de aplicare. Am elaborat principii de transmitere a imaginii la ecranele complexe sau plasate in spatiu la diverse distante unele de altele. Principiul de confectionare a ecranelor este bazat pe utilizarea fortei ieftine de munca. Ecranul demonstrat a fost confectionat chiar la liceu. Dupa o scurta instruire si un trening neindelungat o domnisoara de 20 de ani, timp de 10 zile a confectionat ecranul respectiv. Americanii, de exemplu, cred ca acest lucru este imposibil", afirma Nicolae Covalenco. In cadrul evenimentului au fost demonstrate imagini statice care pot fi folosite pentru publicitate, inscriptii, firme si altele. Comparatia imaginilor create prin utilizarea fibrelor optice cu cele de neon dezvaluie avantajele lor considerabile. Ele sunt surse de unde electromagnetice. Longevitatea vietii este de cateva ori mai mare. Imaginile pot fi de o gama mare de culori si pot varia in timp. Ele pot fi volmetrice, plate, conturate. Au acelasi aspect si aceleasi culori in timpul zilei si a noptii. Imaginile  pot varia de la dimensiuni mari la cele minuscule, folosind ca sursa de lumina diodele luminoase. A fost obtinut un produs nou care nu se teme de ploaie, de vant si de ger. Consumul de energie electrica este de 150 de ori mai mic decat in cazul lampilor de neon. O litera cu inaltimea 15 cm ar consuma anual doar un leu energie electrica. Termenul de exploatare a diodelor este de circa 100 de mii de ore, adica 25-27 de ani. Aceasta, eventual, ar fi longevitatea reclamei confectionate in baza acestei tehnologii. Potrivit inventatorilor, avansand in utilizarea tehnologiei respective, am putea construi restaurante, discoteci, cu iluminare uniforma si variabila in timp. Folosirea acestei tehnologii la constructia bailor, unde umiditatea este inalta, ar asigura securitatea vietii persoanelor. Fibrele optice pot fi folosite pentru iluminarea pe timp de zi, adica in subsoluri, magazine, oficii. Un metru patrat de instalatie deja confectionata ar putea lumina pana la 600 m.p. de incapere. Instalatia concentreaza razele solare cu ajutorul lentilelor plastice. Lumina este introdusa in cablu optic si distribuita prin incaperi. Instalatia solara trebuie imbinata cu sistemul electric. In astfel de conditii poate fi obtinuta o economie substantiala de energie electrica. Acestea sunt elaborarile savantilor. Ce zic producatorii?

Dupa Ziarul de Garda

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions