Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Cei 12 marinari romani supravietuitori se intorc acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Friday, 15 April 2005

Cei 12 marinari romani care au reusit sa supravietuiasca naufragiului cargo-ului Lujin II in apele Mediteranei sunt asteptati sa se intoarca in tara in siguranta, in cursul zilei de vineri, 15 aprilie.

Cei 12, dintre care face parte si capitanul echipajului povestesc ca nu au mai vazut nicodata, in toata cariera lor de marinari, o asemenea grozavie. Ei povestesc ca era aproape imposibil sa rezisti valurilor, unele dintre ele atingand chiar 20 de metri, care au maturat totul in calea lor. Corpurile a trei marinari romani au fost intai disparute, iar mai tarziu gasite neinsufletite in apele algeriene. Capitanul secund Viorel Gafencu, seful de echipaj Ion Burlacu si mecanicul-sef Feizula au fost inghititi de apele mediteraneene. Autoritatile romane colaboreaza cu omologii din Algeria pentru a facilita repatrierea cat mai rapida a trupurilor celor trei marinari romani decedati. Rudele acestora de la Constanta asteapta sa ii poata inmormanta pe cei dragi cum se cuvine.

 
Romania si Filipine isi relanseaza legaturile de afaceriPDF Print E-mail
Manila, Filipine/Romanian Global News
Accesari :301
Friday, 15 April 2005

Ministerul Economiei si Comertului a organizat in perioada 10 13 aprilie 2005, la Manila, in Filipine, o misiune economica, cu scopul de a relansa colaborarea romano-filipineza in domeniul afacerilor.

Delegatia romana a fost alcatuita din oameni de afaceri din domeniul echipamentelor energetice, echipamentelor de medie si inalta tensiune, produselor speciale, textile si incaltaminte, si din ambasadorul Romaniei la Manila, Radu Homescu, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul roman. Din seria de actiuni destinate colaborarii economice dintre cele doua tari a facut parte un seminar economic la care au participat reprezentanti ai 36 de firme filipineze din domenii de activitate complementare firmelor romanesti, dar si ministrul adjunct al dezvoltarii regionale din cadrul Ministerului Industriei si Comertului (MIC) din Filipine, Nelly Favis Villafuerte, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Filipine (CCIF) si consilier al Presedintelui filipinez in domeniul relatiilor economice internationale, ambasador Donald Dee, presedinte executiv al CCIF si consul general onorific al Romaniei, Sergio Ortiz-Luis, director general pentru Europa din cadrul MAE filipinez, Jaime Yambao, director general in cadrul Departamentului pentru Investitii Internationale Celeste B. Ilagan, director general in cadrul MIC, Fernando P. Cala II, dar si si directori si sefi de serviciu din cadrul MIC si CCIF. Delegatia romana a prezentat audientei filipineze programul Guvernului Romaniei in domeniul relatiilor economice externe si oportunitatile de afaceri pe care firmele din Filipine le pot dezvolta cu operatorii economici romani in domeniul comercial, al cooperarii economice si al investitiilor.

 
Presedintele Ucrainei va vizita RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :296
Friday, 15 April 2005

Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, va efectua joi, 21 aprilie, o vizita oficiala in Romania.

Din programul vizitei sefului de stat ucrainean fac parte o intrevedere cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, si rostirea unei alocutiuni in plenul celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, la care vor participa deputati si senatori, reprezentanti ai institutiilor centrale, ai corpului diplomatic si ai organizatiilor nonguvernamentale, se arata intr-un comunicat de presa emis de Camera Deputatilor. Cele doua momente vor avea loc in intervalul orar 12:30-13:30. Programul presedintelui ucrainean va fi definitivat si facut public la inceputul saptamanii urmatoare.

 
BBC World Service se receptioneaza si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 15 April 2005

Serviciul BBC World Service s-a lansat joi, 14 aprilie, si in Romania, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu.

La eveniment au mai participat ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul justitiei, Monica Macovei, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, directorul BBC World Service, Nigel Chapman, oameni de cultura si jurnalisti. In cadrul serii, presedintele roman a remarcat faptul ca postul englezesc BBC isi face datoria fata de populatia Romaniei inca din 1939 si reuseste si in ziua de azi sa dea stiri exacte despre situatia din tara noastra. Postul BBC World Service a anuntat ca va investi in tara noastra prin dislocarea la Bucuresti a mai multor ziaristi pentru a fi cat mai aproape de ascultatorii de aici. Scopul BBC fata de Romania este sa acopere in continuare evenimentele de aici, dar sa si aduca mapamondul in Romania, a declarat directorul Nigel Chapman.

 
Prezenta romaneasca la Conferinta Internationala privind ConflictelePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Friday, 15 April 2005

Secretarul de stat pentru afaceri globale in Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a efectuat in perioada 11-13 aprilie o vizita la Stockholm, in calitate de sef al delegatiei romane la Conferinta internationala privind Prevenirea si solutionarea conflictelor: provocari si schimbari pentru ONU".

Conferinta, co-organizata de ministrii afacerilor externe ai Suediei si Norvegiei, a avut ca obiectiv evaluarea stadiului actual al procesului de reforma a ONU si de implementare a Declaratiei Mileniului, in perspectiva Reuniunii ONU la nivel inalt, din toamna acestui an. Discutiile au avut ca baza recentele propuneri din raportul secretarului general al ONU, intitulat Pentru o libertate sporita: spre dezvoltare, securitate si drepturile omului pentru toti". Demnitarul roman a avur, la Stockholm o interventie in care a evidentiat necesitatea mai bunei cooperari intre ONU si organizatiile regionale in prevenirea si solutionarea conflictelor. In acest scop, este nevoie de definirea clara a relatiei intre ONU si organizatiile regionale, de consolidarea capacitatilor regionale si nationale si de instituirea unor mecanisme si instrumente de utilizare optima a mijloacelor si resurselor pentru mentinerea pacii si procesele de stabilizare. Baconschi s-a intalnit, cu aceasta ocazie, cu ministrul suedez al afacerilor externe, Laila Freivalds, cu care a discutat chestiuni de interes pentru aprofundarea relatiei romano-suedeze, si cu secretarul de stat pentru cooperarea internationala in domeniul dezvoltarii, Annika Sder, cu care a convenit asupra unor proiecte comune in domeniul cooperarii pentru dezvoltare si securitate. Din convorbirile cu interlocutorii suedezi, a reiesit sprijinul consecvent al Suediei pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana conform calendarului convenit cu institutiile europene. Secretarul de stat roman s-a intalnit, de asemenea, cu secretarul general adjunct al ONU, Louise Frchette, cu care a abordat o serie de aspecte privind reforma ONU si unele dosare de interes prioritar pentru Romania, in calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

 
Dialogul intercultural prin tineri si promovarea pacii se discuta la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 15 April 2005

Autoritatea Nationala pentru Tineret organizeaza la Bucuresti, in perioada 15-17 aprilie, Forumul Regional cu tema Tineret-Dialog intercultural si promovarea pacii in regiune".

Evenimentul se va desfasura sub egida Presedintiei romane in exercitiu a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), iar ideea unei astfel de reuniuni destinata tinerilor a fost lansata cu ocazia gazduirii de catre fosta Presedintie bosniaca in exercitiu a SEECP a unei manifestari similare, desfasurata la Sarajevo, in perioada 12-14 martie 2004. Evenimentul va oferi oportunitatea cultivarii dialogului intercultural, cooperarii si explorarii unor noi linii de actiune in domeniul tineretului, atat pe plan regional, cat si european, printr-o abordare directa a nevoilor si problemelor cu care se confrunta in prezent tinerele generatii din regiune. Printre participantii la manifestare se numara si reprezentanti ai guvernelor statelor participante la SEECP, ONG-uri, precum si experti ai principalelor organizatii internationale (UE, Consiliul Europei, Forumul International pentru Tineret, Banca Mondiala, BERD).

 
MAE roman participa la Reuniunea Ministrilor de Externe de la LuxemburgPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Friday, 15 April 2005

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti va fi reprezentat la reuniunea informala de la Luxemburg a ministrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene, de secretarul de stat Anton Niculescu.

Reuniunea, gazduita in perioada 15-16 aprilie de castelul Senningen va reuni ministrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene, alaturi de care Presedintia luxemburgheza a invitat si ministrii de externe din statele candidate la aderare. In dimineata de 16 aprilie ministrii de externe ai UE, precum si ministrii de externe ai statelor candidate (Romania, Bulgaria, Croatia, Turcia) vor participa la un dejun de lucru, in cadrul caruia presedintele Consiliului UE, Jean Asselborn, va informa asupra dezbaterilor din ziua de 15 aprilie si dimineata zilei de 16 aprilie pe marginea urmatoarelor subiecte: Caucazul de Sud si Belarus, Parteneriatul Strategic cu Mediterana si Orientul Mijlociu, China. De asemenea, ministrii statelor UE 25 vor analiza, alaturi de omologii lor din cele 4 state candidate, stadiul dezbaterilor la nivel european privind reforma OSCE. In acest context, secretarul de stat in MAE, Anton Niculescu, va prezenta pozitia Romaniei cu privire la rolul si reforma OSCE. Totodata, prezenta la Luxemburg va constitui un prilej pentru a informa asupra abordarii Romaniei fata de Caucazul de Sud, cu accent asupra conflictelor inghetate din acest areal si pentru a avea un schimb de vederi cu partenerii europeni asupra subiectelor de pe agenda reuniunii.

 
Serile Filocalice din Postul Sf. Pasti la Sfantu GheorghePDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :463
Friday, 15 April 2005

Liga Tineretului Crestin Ortodox Roman, filiala Sf. Gheorghe, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, continuand traditia "Serilor Filocalice" din Postul Sf. Pasti, a organizat cea de a treia conferinta duhovniceasca, joi, 14 aprilie, ora 17, la Muzeul Spiritualitatii Romanesti (subsolul Catedralei Ortodoxe din Sf. Gheorghe).

Pr. Ioan Costin Cucu de la Garnizoana Militara din Sf. Gheorghe a conferentiat pe tema "Asistenta religioasa in teatre de operatiuni" urmand indemnul Mantuitorului de a sluji aproapele. Acesta a insotit Batalionul 151
"Lupii negrii" in Afganistan in perioada mai 2003 - ianuarie 2004. Cei peste 1200 de soldati aflati in misiune in Afganistan beneficiaza de asistenta religioasa. Acolo exista o capela ortodoxa unde se savarsesc sfintele slujbe. Militarii romani sunt apreciati de aliati, fapt dovedit si de vizionarea in cadrul conferintei a doua filme despre ostasii nostri. Au fost prezentate si fotografii care au revelat
implicarea partii romane in misiuni de mentinere a pacii si actiuni umanitare. Expunandu-se un material despre viata in Afganistan audienta a fost indemnata sa traiasca viata si sa se bucure de ea in lumina si duhul lui Hristos.

Pentru Romanian Global News, Broanar Erich Mihail, Parvu Sebastian.

 
Floriile se celebreaza cu o saptamana mai repede la Muzeul SatuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Friday, 15 April 2005

Sarbatoarea Floriilor se va celebra la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti" din Bucuresti cu o saptamana mai devreme in acest an, respectiv sambata, 16 aprilie, si duminica, 17 aprilie.

Manifestarea inclusa in programul de Paste al muzeului se intituleaza Floriile cu bucurie" si este dedicata intampinarii celor doua mari sarbatori crestine, Floriile si Pastele. Cu acest prilej, publicul din capitala se va putea intalni cu mesteri populari, cu solisti vocali si instrumentisti, dar si cu ansambluri si grupuri vocale, se arata intr-un comunicat de presa emis de Muzeul Satului. Prima zi a manifestarilor va contine un recital de muzica religioasa sustinut de Corala Canticum a Seminarului "Sf. Nicolae" din Rm. Valcea, vernisajul expozitiei "Icoana", autori Oana Ducu si Valeriu Stoica, "Pricesne" cu Mariana Anghel si Dorica Ratiu, dar si demonstratii ale mesterilor populari. Ziua de duminica va prezenta celor care vor vizita muzeul un spectacol intitulat "Obiceiuri de Florii", cu ansamblul Balada din Suceava, un recital de muzica religioasa sustinut de Corul de copii Bim Bam al Scolii Lauder Reut din Bucuresti si lansarea CD-ului Anetei Stan, Veniti crestini duminica la ruga". Manifestarea care va avea loc in acest sfarsit de saptamana la Muzeul Satului din Bucuresti face parte din seria actiunilor dedicate semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

 
Florin Sasarman ofera bucurestenilor un BuchetPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Friday, 15 April 2005

Folk Club Casa Eliad a gazduit in seara de joi, 14 aprilie, lansarea noului album intitulat "Buchetul", apartinand lui Florin Sasarman.

Albumul a fost produs in cursul lunii martie, de Casa de Discuri Electrecord si cuprinde 13 piese folk si un cantec bisericesc "O, maicuta sfanta", inregistrat in 2000 la Manastirea Putna, impreuna cu un cor al calugarilor de acolo. Versurile cantecelor lui Sasarman sunt semnate de poeti celebri precum Alexandru Macedonski, Serghei Esenin, Lucian Blaga, Octavian Goga, Nichita Stanescu, Adrian Pauenscu si Cezar Ivanescu. Printre invitatii lui Sasarman la lansarea de joi de la Casa Eliad s-au numarat si prietenii sai Maria Gheorghiu, Vali Serban, poetul Dan Mosoiu, Ducu Bertzi, Tatiana Stepa, Magdalena Puscas, Vasile Seicaru, Marius Batu, Dani Fat, Augustin Fratila, Ilie Stepan, Mircea Florian si Dinu Olarasu.

Florin Sasarman s-a nascut la 24 decembrie 1961 in judetul Bistrita-Nasaud, a absolvit Institutul de Invatament Superior din Baia-Mare in 1984, iar apoi facultatea de Comunicare si Relatii Publice David Ogilvy. Debutul sau ca interpret folk s-a facut in 1978, in localitatea sa natala, Beclean. In perioada 1984-1985 a fost membru al Cenaclului Flacara. Din discografia sa fac parte albumele: "Vitralii" (1994), "Oareunde pe pamant", colinde (1995), "Locul niimii noastre" (1997), "Seara Craciunului nost", colinde (2003). In prezent, intrepretul roman este director al Asociatiei Culturale "Romania din inima mea", organizatoarea Festivalului National pentru Tineret Bistrita Folk si a "Intalnirilor Literare Radu Saplacan" de la Beclean, informeaza Rompres.

 
Italienii vor manca melci de la BotosaniPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 15 April 2005

Prima crescatorie de melci din judetul Botosani, cea din comuna Grivita, a incheiat un contract de cinci ani cu o firma din Italia, tara amatoare de astfel de delicatese culinare.

Crescatoria a luat fiinta cu ajutorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, la initiativa Irinei Savin, care a cheltuit deja 20 de milioane de lei pentru a-si pune pe roate afacerea. Dupa luni de zile de umblat dupa aprobari si autorizatii, firma a fost pusa pe roate si a reusit un prim contract foarte favorabil cu firma din Italia, care ii va prelua marfa, informeaza un cotidian iesean. Pana la acest pas, insa, prima faza a proiecului Irinei Savin a constat in semanarea furajelor pentru hrana micilor animale (diferite soiuri de salata, floarea-soarelui pitica) care, dupa ce vor creste, vor fi populate cu 8.000 de melci reproducatori. Daca afacerea Irinei Savin va decurge conform planurilor initiale, anul viitor vor pleca de la Grivita in Italia doua tone de melci, la pretul de 5 euro/kg.

 
Romania nu este de acord cu o federalizare a BasarabieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :262
Friday, 15 April 2005

Solutia problemei transnistrene trebuie sa vina in cadrul unei dezbateri largi, cu participarea Uniunii Europene, Statelor Unite si a Romaniei, a declarat, miercuri, intr-un interviu la postul de radio "Europa Libera", consilierul in politica externa al presedintelui Romaniei, Andrei Plesu.

Solicitat sa comenteze proiectul ucrainean de reglementare a problemei transnistrene, care urmeaza a fi prezentat de presedintele Iuscenko la summit-ul GUUAM de la Chisinau din 22 aprilie, Plesu a spus ca Bucuresti-ul nu cunoaste nimic despre acest document. Totodata, consilierul presedintelui roman a spus ca, daca Ucraina va pune "pe tapet" federalizarea Republici Moldova, acest proiect nu va trece, deoarece Chisinaul are deja experienta memorandumului Kozak. "Suntem de parere ca trebuie de vorbit despre o singura Moldova", a spus Plesu. Oficialul roman a spus ca la summit-ul GUUAM de la Chisinau, Ucraina nu va fi singura care ar putea veni cu proiecte de rezolvare a conflictului transnistrean. "Noi insine avem punctul nostru de vedere", a declarat Andrei Plesu, mentionand ca Romani ar putea veni cu propuneri concrete in vederea reglementarii acestei probleme. Astfel, potrivit lui, primul lucru care l-ar putea propune Bucuresti-ul ar fi largirea formatului de negocieri in problema transnistreana, prin implicarea UE, SUA si a Romaniei. In al doilea rand, in opinia lui Plesu, ar trebui instituit un control vamal sever la granita transnistreana, care ar face imposibile traficul de droguri, de persoane, de armament si alte activitati, din care se alimenteaza regimul separatist de la Tiraspol. In opinia consilierului presedintelui roman, neavand acces la resurse financiare, provenite din activitati ilicite, administratia transnistreana va fi pusa in situatia sa actioneze in alt mod. Andrei Plesu a precizat ca ramane la discretia presedintelui Basescu, sa avanseze aceste propuneri la summit-ul GUUAM sau sa vina cu opinii proprii asupra problemei in cauza.

 
Si romanii din Ucraina ar putea face parte din NATOPDF Print E-mail
Vilnius, Lituania/Romanian Global News
Accesari :295
Friday, 15 April 2005

Ministrul de Externe al Lituaniei, Antanas Valionis, a declarat, joi, pentru BBC ca Ucraina ar putea primi invitatia de aderare la NATO pana la sfarsitul lunii curente.

La 21 aprilie, in cadrul reuniunii ministrilor de Externe ai NATO, de la Vilnius, comisia speciala Ucraina-NATO va adopta un plan concret de actiuni privind aderarea acestei tari la alianta", a concretizat Valionis. In plus, urmeaza a fi examinata si perspectivele Georgiei de aderare la NATO, dar "o invitatie concreta poate astepta doar Kievul". "Sunt abilitat de catre secretarul general al NATO sa propun in cadrul reuniunii o noua conceptie a blocului privind politica fata de Est, care presupune o politica a usilor deschise - cine vrea in NATO, poate sa faca acest lucru", a spus ministrul lituanian de Externe.

 

 
25-50% din populatia satelor mari basarabene se afla la munca in strainatatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :298
Friday, 15 April 2005

"Republica Moldova are nevoie de politici demografice europene pentru redresarea situatiei demografice actuale, care se caracterizeaza prin tendinte negative in miscarea naturala a populatiei, procesul depopularii fiind determinat atat de scaderea naturala a populatiei, cat si de emigratie", au anuntat, joi, in cadrul Simpozionului international "Problemele demografice ale populatiei in contextul integrarii europene", expertii in domeniu.

Potrivit specialistilor, profesori de la catedra "Geografie si Economia Mediului" din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova si experti ai Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie in Republica Moldova, la etapa actuala, dar si in perspectiva, principalele probleme demografice sunt reducerea considerabila a sporului natural, care, incepand cu anul 1999, a devenit negativ, scaderea brusca a natalitatii in decursul ultimului deceniu (cu peste 50 la suta in anii 1990-2003) pe fondalul cresterii mortalitatii generale (cu aproximativ 15 la suta in aceeasi perioada). In opinia specialistilor, mentinerea ritmurilor de scadere a fertilitatii in anii '90 ai secolului XX poate duce la o criza, cand fertilitatea in anii apropiati nu va asigura nici jumatate din nivelul necesar pentru inlocuirea generatiilor, situatie ce poate cauza depopularea rapida a tarii. Un alt factor alarmant este imposibilitatea de a solutiona problemele privind reducerea numarului casatoriilor si cresterea numarului divorturilor, fapt cedenota micsorarea valorii institutului familiei in societate, cresterii numarului de nou-nascuti vii in afara casatoriei, in special, printre adolescente, imbatranirea demografica a populatiei, emigrarea populatiei apte de munca (in prezent, in multe sate au ramas doar copiii fara parinti si bunicii). Potrivit raportorilor, din satele mari este plecata la lucru peste hotare aproximativ 25-50 la suta din totalul populatiei bastinase. Participantii la simpozion au subliniat asupra necesitatii crearii unui Institut responsabil pe problemele demografice, care s-ar ocupa de crearea unor politici concrete in domeniu. Ei au informat ca, in prezent, deja exista un deficit al fortei de munca. Conform ultimilor date ale Departamentului Statistica si Sociologie, numarul populatiei Basarabiei la 1 ianuarie curent, calculat in baza datelor preliminare ale recensamantului populatiei, a constituit (fara Transnistria si municipiul Bender) 3,38 milioane persoane.

 
Operation Villages Roumains sarbatoreste 125 de relatii romano-belgienePDF Print E-mail
Hainaut, Belgia/Romanian Global News
Accesari :239
Friday, 15 April 2005

Ambasada Romaniei in Belgia alaturi de organizatia Operation Villages Roumains (OVR) vor sarbatori impreuna sambata, 16 aprilie, cei 125 de ani de relatii diplomatice bilaterale intre Romania si Belgia.

Actiunea "Prolog Delta 60", prin care va fi marcata aceasta sarbatoare, se va desfasura sambata la Strepy-Thieu (Hainaut). Proiectul OVR, "Delta 60" este un proiect destinat finantarii a 60 de proiecte de dezvoltare in 60 de sate romanesti, prin organizarea unui tur ciclist de-a lungul Dunarii in luna iulie 2005. La acest sfarsit de saptamana, participantii la acest proiect vor avea ocazia sa se antreneze in vederea turului, prin parcurgerea unui traseu din zona marelui ascensor de la Strepy-Thieu. Manifestarea, ce va include standuri de prezentare a Romaniei, va beneficia si de prezenta Ambasadorului Romaniei in Belgia, Ion Jinga. Acesta va participa la o scurta ceremonie oficiala, urmata de un concert al fanfarei din Haine Saint Pierre.

 

 
Romanii din Londra se aduna la o noua Scoala de SambataPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :445
Friday, 15 April 2005

Biserica Ortodoxa Romana din Londra va gazdui sambata, 16 aprilie, intre orele 14.00 si 16.00 o noua editie a Scolii Romanesti de Sambata.

Intalnirea romanilor se va produce, cum v-au obisnuit deja organizatorii, in lacasul bisericesc din Fleet Street 186. Mai multe detalii pot fi obtinute la numarul de telefon 01892 836119, sau la adresa de e-mail adinaevans@yahoo.co.uk. Editia urmatoare a Scolii Romanesti de Sambata, cea programata pentru sambata, 30 aprilie, a fost amanata din cauza zilei Sfintelor Pasti, pe care crestinii ortodocsi o vor sarbatori duminica,1 mai. Romanii se vor mai intalni la Scoala de Sambata, pe perioada verii, in zilele de 14 si 28 mai si 11 si 25 iunie. Evenimentul este organizat, ca de fiecare data, cu sprijinul Centrului Cultural Roman din Londra.

 
Asociatiile romanesti din Canada la prima intalnirePDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 15 April 2005

Asociatia Romana din Canada va gazdui in perioada 22-23 aprilie Intalnirea anuala a Asociatiilor romanesti din Canada, organizata la Montreal, la Centrul Comunitar Cote-des-Neiges.

Scopul declarat al intalniriii asociatiilor romanesti din Canada este acela de a ajunge la o cunoastere reciproca mereu mai buna, de a impartasi experientele acumulate de fiecare, in timp, si de a pune bazele unei colaborari care pe viitor sa reprezinte o constanta. Totodata, intalnirea anuala pan-canadiana va reprezenta o ocazie de dezbatere a unor aspecte legate de viata asociativa romana, de situatia actuala a comunitatilor, relatiile cu forurile canadiene, dar si cu Bucurestiul, precum si necesitatea promovarii unor interese specifice cetatenilor sau rezidentilor canadieni de origine romana, precum si mecanismele de cooperare intre acestia. Intalnirea se va incheia cu o conferinta de presa, la care sunt asteptati atat jurnalisti romani, cat si membrii ai comunitatii romanesti, dornici sa gaseasca raspunsuri la unele intrebari. Printre asociatiile participante la intalnire, se vor afla si asociatiile romanesti din Fredericton, Nouveau Brunswick, din Toronto (Alianta Romanilor Canadieni), din Edmonton, Alberta (Societatea Canado-Romana din Alberta), din New Westminster, British Columbia (Centrul Comunitar Romanesc din BC) si din Montral. Mai multe informatii pot fi obtinute la numarul de telefon (514) 735-9139, sau la adresa de e-mail conferinta@arcanada.org.

 
Site-ul ziarului Meridianul, atacat de rau-voitoriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :442
Friday, 15 April 2005

Editia on-line a saptamanalului Meridianul, publicatie a romanilor din Los Angeles, a fost atacata de persoane necunoscute, dar care par a fi din Pakistan, dupa anuntul postat in locul obisnuitei pagini de web la care se gasea continutul ziarului.

Cei care au accesat in dimineata zilei de vineri, 15 aprilie, adresa www.meridianul.com, au remarcat cu surprindere faptul ca aceasta nu mai exista, ci fusese schimbata cu un mesaj explicit referitor la tratamentul detinutilor din inchisoare. Sub motto-ul "Sa fii o zi leu este mult mai bine decat sa petreci 100 de ani ca sacal", pagina incepe prin afisarea steagului Pakistanului si continua cu un text destul de lung care descrie anumite cazuri de torturi si experiente ale celor care au fost supusi la astfel de tratamente. Deoarece nimic din continutul mesajelor nu face referire la ziarul Meridianul, este o enigma de ce tocmai acest site a fost atacat de potentiali hackeri. Speram ca in cat mai scurt timp lucrurile sa revina la normal si sa putem citi din nou varianta electronica a publicatiei romanesti.

 
TDSB a aprobat redeschiderea clasei de limba romana in TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :358
Friday, 15 April 2005

Toronto District School Board, TDSB, a aprobat recent redeschiderea clasei de limba romana de la Valley Park, ca urmare a faptului ca aici s-au inregistrat 25 de studenti romani, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

Clasa va functiona in cadrul aceluiasi program de Limbi
Internationale care a fost aprobat de guvernul canadian in luna septembrie a anului trecut, cu scopul de a oferi fiecarei nationalitati in parte sansa de a-si pastra identitatea spirituala si culturala specifica. Unul dintre cadrele didactice care lucreaza la scoala romaneasca din Toronto, prof. coordonator Livia Popa, lanseaza un indemn tuturor romanilor care traiesc in aceasta regiune canadiana sa pastreze nucleul romanesc, limba si cultura, ca astfel copiii romani sa duca mai departe traditia poporului din care fac parte. Totodata, Livia Popa asteapta telefoanele tuturor parintilor si este gata sa continue lista pentru redeschiderea clasei de limba romana de la Valley Park. Pentru informatii suplimentare, profesoara romanca sta la dispozitia celor interesati la numarul de telefon 416 650-9750. Inregistrarile trebuie facute pana pe data de 31 mai, anul curent.

 
Seara duhovniceasca pentru romanii din HamiltonPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :374
Friday, 15 April 2005

Ieromonahul canadian Ambrose Young se va intalni sambata, 16 aprilie, la biserica ortodoxa "Toti Sfintii" din localitatea canadiana Hamilton, provincia Ontario, cu romanii care locuiesc in acest oras.

Intrunirea religioasa va avea loc incepand de la ora 15:00 si va mai contine o prelegere sustinuta de stareta schitului "Acoperamantul Maicii Domnului", din Hayesville, Ohio, pe tema "Scandalul sexelor", urmata de slujba Vecerniei, iar de la ora 19:00 de cuvantarea propriu-zisa a invitatului principal, intitulata "Ortodoxia si provocarea timpurilor moderne", informeaza pagina de web a parohiei gazda. Cei care doresc sa participe la seara duhovniceasca trebuie sa achite o taxa de intrare de 30 de dolari. Informatii suplimentare se pot obtine de la numerele de telefon 905) 318-6436 or (905) 387-6907, la care va raspunde parintele Geoffrey Korz, sau prin e-mail, la adresa korzg@hotmail.com. Parintele Young este fiu duhovnicesc al Parintelui Seraphim Rose de la Platina si autorul cartii "Sufletul dupa Moarte" si "Ortodoxia si religiile viitorului", traduse si in romaneste la editura Anastasia.

 
Profesorii romano-canadieni vin la vara in RomaniaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :310
Friday, 15 April 2005

Asociatia Profesorilor Universitari Romano-Canadieni din Ontario, (ACRUPO) va organiza in vara acestui an doua scoli de vara la Oradea-Stana de Vale si la Arad-Moneasa.

In cadrul acestor doua evenimente reunite sub denumirea "Anumite aplicatii ale logicii in management, finante si afaceri", vor participa profesori canadieni de la Universitatea York din Toronto. In continuarea celor doua tabere de vara, la Bucuresti se va desfasura in perioada 25-26 iunie Forumul Romano-Canadian pentru cooperare academica si culturala, iar in luna octombrie la Universitatea York se va desfasura o masa rotunda cu tema "Marea Neagra, o regiune cu noi oportunitati politice si economice: rolul Romaniei".

 
MAE face efoturi pentru repatrierea trupurilor celor trei romani morti in AlgerPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Friday, 15 April 2005

Ministerul Afacerilor Externe confirma cu profund regret informatiile privind decesul celor trei cetateni romani dati disparuti in noaptea de 11 spre 12 aprilie, in urma naufragiului navei Lujin 2 in apele teritoriale ale Algeriei.

Totodata, MAE a aratat ca Ambasada Romaniei in Alger se ocupa de toate demersurile necesare in vederea repatrierii corpurilor celor trei persoane si pentru reintoarcerea in tara a celorlalti 12 cetateni romani care au supravietuit naufragiului. Demersurile ambasadei includ intocmirea si eliberarea documentelor de calatorie, obtinerea autorizatiilor de transport, precum si alte operatiuni consulare aplicabile in astfel de cazuri si se desfasoara in conformitate cu procedurile prevazute de legislatia locala si internationala. Ministerul Afacerilor Externe exprima sincere condoleante familiilor celor trei cetateni romani care si-au pierdut viata in acest tragic incident.

 
Controale drastice pentru romani la frontiera dintre Franta si SpaniaPDF Print E-mail
La Jonquera, Spania/Romanian Global News
Accesari :398
Friday, 15 April 2005

Politistii romani si cei spanioli colaboreaza in ceea ce priveste controlul la frontiera franco-spaniola.

In timp ce agentii romani opereaza de la inceputul saptamanii in La Jonquera, cei spanioli si francezi lucreaza de 10 zile in Romania. Autoritatile spaniole, alaturi de cele franceze incearca, in acest fel, sa tina sub control fluxul de imigranti proveniti din tarile fostului Bloc Estic, ce incearca sa patrunda in Spania. Postul de frontiera La Jonquera are in compunerea sa, de la inceputul acestei saptamani, un numar de 10 agenti romani, alaturi de politisti spanioli si francezi. Misiunea acestora este aceea de a colabora in sensul controlarii fluxului de imigranti care incearca intrarea in Spania, in cautare de locuri de munca, insa fara actele necesare. Aceasta masura, coroborata cu cresterea dotarilor politiale la frontierele cu Franta si cu sporirea controalelor, este rezultatul direct al cererii Procurorului General, Candido Conde-Pumpido, care la mijlocul lunii februarie a anuntat o actiune hotarata indreptata impotriva retelelor mafiote care se ocupa de traficul de persoane peste frontiera. Cetatenii aflati in vizorul politistilor romani, care colaboreaza cu Policia Nacional din Spania si cu Jandarmeria franceza, sunt chiar cetatenii romani, care sunt cercetati pentru descoperirea unor posibile documente false, cu care acestia intentioneaza sa treaca frontiera. Tot de o saptamana, agenti francezi si spanioli se afla deplasati la punctele de granita ale Romaniei cu Uniunea Europeana, asadar la granita cu Ungaria, intr-o misune de a explica romanilor criteriile care trebuie indeplinite de persoanele care ies din tara avand ca destinatie unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. Surse politiale spaniole denunta, de ceva timp, o "permisivitate excesiva" in ceea ce priveste controalele de la frontierele dintre Romania si Ungaria, ceea ce se traducea intr-o avalansa de cetateni romani care incerca sa intre in Spania, fara documentatia necesara. La punctul de frontiera La Jonquera, situatia a inceput sa se modifice in bine o data cu vizita consulului roman de la Barcelona, Florin Florian, care a luat la cunostinta, in urma deplasarii in zona, fluxul extrem de important de persoane provenite din Romania care erau interceptate la granita si intoarse in Franta. Astfel, conform cifrelor oficiale, in timpul lunii martie au fost interceptate la frontiera aproximativ 5.100 depersoane, in timp ce in lunile ianuarie si februarie, numarul acestora era de 6.900, respectiv 9.980.

 

 
Romanii din Ontario se vor distra la Blacksea ClubPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :259
Friday, 15 April 2005

Discoteca romaneasca "Blacksea Club" din Ontario, Canada, va organiza sambata, 16 aprilie, o seara romaneasca cu muzica si distractie pe masura.

Clubul este situat la adresa 50 Esna Park, Dr. Markham, si isi va primi oaspetii incepand cu orele serii. Petrecerea va fi animata de DJ Funky T si de DJ Cristinel, cei care se vor ocupa de partea muzicala a serii si care vor oferi publicului o gama variata de genuri. Astfel, romanii de la Blacksea Club vor putea sa danseze pe ritmuri etno, dance si house, dar si multe altele, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Doi romani vor evolua pe scena Operei din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :259
Friday, 15 April 2005

George Enescu intra si in atentia publicului austriac, prin intermediul operei "Oedip" care se va desfasura vineri, 15 aprilie, de la ora 19:30 la Opera de Stat din Viena.

Alaturi de acest important nume romanesc, pe afisul spectacolului se mai poate regasi un alt compatriot al lui Enescu, bucuresteanul Alexandru Moisiuc, in rolul lui Tiresias, informeaza pagina de web a institutiei culturale vieneze. Din distributia operei "Oedip" mai fac parte Esa Ruuttunen (Oedip), Peter Weber (Creon), Marcus Pelz (Phorbas), Marjana Lipovsek (Sfinxul), Antigone Papoulkas (Antigona), si Janina Baechle (Meropa). Regia spectacolului este semnata de Gotz Friedrich, in timp ce conducerea muzicala ii apartine lui Michael Boder.

 
Spectacol Balanescu: Music and Film la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :275
Friday, 15 April 2005

Cvartetul Balanescu, condus de violonistul si compozitorul roman Alexandru Balanescu, va sustine sambata, 16 aprilie, la Teatrul Pentland, Artsdepot din Londra un spectacol intitulat "Balanescu: music and film".

Spectacolul se va desfasura cu incepere de la ora 20.00, iar biletele vor costa 16 lire sterline, si 14 lire pentru rezervari. Cvartetul Balanescu se va afla la Artsdepot pentru aceasta manifestare exclusiva ce va contine muzica de fim realizata de Balanescu, inclusiv cea din pelicula "Angels and Insects" a lui Phil Haas si "Il Partigiano Johnny", realizat de Guido Chiesa. Este o ocazie de neratat pentru fanii muzicii clasice noi de a lua parte la un astfel de eveniment. Inca de la formarea sa, in 1987, cvartetul condus de muzicianul roman Alexandru Balanescu si-a castigat reputatia de a fi unul dintre cele mai importante ansambluri muzicale contemporane din intreaga lume. Radacinile membrilor ansamblului, ca si colaboratori ai unor compozitori celebri precum Michael Nyman si Gavin Bryars, prin intermediul unor proiecte cu Lounge Lizard John Lurie, Jack de Johnette, Ornette Coleman, David Byrne, Pet Shop Boys, Spiritualized, Kate Bush si Kraftwerk, Cvartetul Balanescu i-au facut pe acestia sa dezvolte un stil unic in compozitie si in interpretare, care ii separa de orice alt cvartet de coarde.

Biletele de intrare la spectacolul sustinut de Cvartetul Balanescu la Artsdepot, cel mai nou centru de arta din nordul Londrei, au putut fi castigate si prin participarea la o tombola. Asadar, cei interesati au avut la dispozitie termenul de 31 martie pana la care sa raspunda la intrebarea "Care este numele albumului lansat de Cvartetul Balanescu in luna martie?", iar un raspuns corect era echivalent cu doua bilete de intrare. Castigatorii au fost informati prin e-mail.

 
Expozitie de pictura romaneasca in UngariaPDF Print E-mail
Mezotur, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :266
Friday, 15 April 2005

Artistul plastic Stefan Oroian, cel mai cunoscut reprezentant al lumii artei din comunitatea romana din Ungaria, isi va prezenta lucrarile vineri, 15 aprilie, in localitatea maghiara Mezotur, la Galeria Oraseneasca de aici.

Expozitia se va deschide la ora 18:00 si ii va avea ca oaspeti la vernisaj pe scriitorul Szuromi Pal si pe presedintele Comisiei Culturale si de Invatamant a orasului Szabo Zsigmond, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Cu aceasta ocazie, corul "Pro Musica" din Giula va sustine un mini-concert care va avea in repertoriu piese religioase. In ultimul an, lucrarile artistului Stefan Oroian au putut fi admirate si la Roma, la institutia Academia di Romania din capitala Italiei, dar si la Oradea, la Muzeul Tarii Crisurilor din localitate.

 
Alexandru Agache isi continua spectacolele la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :272
Friday, 15 April 2005

Spectacolul "Fata din Far West", de Giacomo Pucini, care va avea loc vineri, 15 aprilie, incepand cu ora 19:30, pe scena Operei Germane din Berlin, il va avea in distributie pe baritonul roman Alexandru Agache.

Acesta va interpreta pentru publicul berlinez rolul Jack Rance, alaturi de Isabelle Kabatu, care o va portretiza pe Minnie, Carl Tanner, in rolul Dick Johnson, Walter Pauritsch, Nick, sau Lenus Carlson, in rolul Sonora, informeaza pagina de web a operei.

Alexandru Agache s-a nascut la Cluj, orasul in care si-a definitivat, de altfel, si studiile de specialitate in anul 1979. Anul 1983 a reprezentat primul pas catre viitoarea sa cariera internationala deoarece a reusit sa castige concursul international de interpretare de la Lucca, Italia. Succesul din Peninsula l-a facut sa primeasca o sumedenie de oferte pe scenele din strainatate, Alexandru Agache reusind sa interpreteze cele mai importante roluri la Royal Opera House Covent Garden din Londra, Scala di Milano, Teatro Comunale di Firenze, Opera Nationala din Paris, Opera din Munchen, Opera de Stat din Viena, dar si la Berlin, Houston, Chicago, New York, Teatrul Colon Buenos Aires sau Budapesta.

 
Filmul romanesc Osanda a putut fi vizionat la ICR din PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :294
Friday, 15 April 2005

Institutul Cultural Roman din Praga a organizat joi, 14 aprilie, in sala de spectacole a misiunii, proiectia filmului romanesc Osanda, regizat de Sergiu Nicolaescu.

Cei prezenti, in principal tineri romani stabiliti temporar la Praga, dar si membri ai Asociatiei Cehia-Romania, au ajuns la concluzia ca pelicula vizionata poate fi incadrata in multitudinea de filme de exceptie realizate de cinematografia romana, informeaza Constantin Stefanoaie de la Institutul Cultural Roman din Praga. Proiectia filmului face parte din programul pe care ICR Praga si-a propus sa-l realizeze in acest domeniu, respectiv prezentarea unor filme romanesti precum Occident", Marfa si Banii", Patul Conjugal" sau Moartea lui Ipu". Ca o coincidenta placuta, proiectia filmului a avut loc la o zi de la implinirea varstei de 75 de ani de catre regizorul Sergiu Nicolaescu.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions