Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Internautii romani supusi discrimariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :358
Wednesday, 20 April 2005

Inca o lovitura grea pentru imaginea Romaniei vine o data cu lansarea site-ului www.antiromanian.org, prin intermediul caruia este desfiintata, la propriu, tagma utilizatorilor de Internet din Romania.

Conform celor postate pe pagina de web amintita nu este vorba despre un site rasist. Incearca doar sa prezinte abuzurile in ceea ce priveste utilizarea internetului si sa gaseasca modalitati de a le opri. Acest site se concentreaza pe userii rauvoitori din Romania, dar ia in discutie si alte probleme legate de fraudele prin intermediul Internetului. Realizatorii acestui portal, care nu a putut fi localizat deocamdata, precizeaza ca scopul nu este acela de a promova sau de a incita la nationalism, si precizeaza ca nu este vorba despre romani ca natiune, ci despre utilizatorii de internet romani. Cu toate acestea modul in care sunt prezentate informatiile, ca de altfel si simplul fapt ca acest site exista pe Internet nu fac decat sa aduca un deserviciu major Romaniei, ai carei cetateni sunt, si asa, supusi in ultima perioada unor acte majore de discriminare, daca ar trebui sa ne aducem aminte numai de cazul bisericii romanesti din satul sarbesc Malainita, amenintata de autoritatile locale, sau de cazul celebrului cantec rasist lansat in Spania de DJ Syto.

Site-ul mentionat cuprinde o lista de IP-uri ale unor utilizatori de Internet din Romania, care, conform informatiilor prezentate in site, sunt autorii unor fraude sau ai unor tentative de hacking. Site-ul listeaza si o serie de abuzuri comise de romani, prinre care sunt tentativele de hacking, frauda financiara prin comertul electronic, fraude legate de IRC (furtul unor canale IRC deja existente). Portalul discriminator la adresa romanilor contine si o sectiune in care sunt prezentate modalitatile de restrictionare a accesului romanilor la anumite sisteme si masuri de siguranta. Totodata, creatorul site-ului ofera si citeva link-uri spre institutiile in ale caror atributii intra si verificarea e-fraudelor.

 
Leul greu iese pentru prima data la luminaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :388
Wednesday, 20 April 2005

Noile bancnote si monede care vor intra in circulatie in Romania de la 1 iulie, o data cu denominarea, vor fi prezentate joi, 21 aprilie, de Banca Nationala a Romaniei.

Vor fi puse, astfel, in circulatie, cinci noi bancnote de 5, 10, 50, 100 si 500 de lei (corespunzand valorilor actuale de 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000 si 5.000.000). Romanii vor mai avea la dispozitie, pe langa acestea, si patru monede: de 1 ban, 5, 10 si 50 de bani (corespunzatoare valorilor actuale de 100, 500, 1000 si 5000 de lei). Noile bancnote si monede in care va fi exprimat leul greu, vor intra in circulatie la 1 iulie, iar pana la sfarsitul anului viitor vor circula in paralel cu leii vechi. Banii vechi vor putea fi presschimbati la BNR pana in anul 2010.

 
Vestul tarii sub apePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Wednesday, 20 April 2005

Caderile masive de ape inregistrate in ultimele zile in Romania, dar mai ales in partea de vest a tarii au produs distrugeri masive ale gospodariilor, culturilor si inundatii serioase.

In judetul Timis, satul Gataia, digul de pe raul Barzava a fost rup de viitura, in cursul zilei de marti, afectand terenuri agricole, case, drumuri publice, etc, ajutat si de ploile care au cazut fara intrerupere in ultimele 24 de ore. Opt rute de circulatie a trenurilor au fost deviate sau anulate din pricina caderilor de apa, care au afectat sau chiar distrus terasamentele. Precipitatiile care se inregistreaza zilele acestea in judetul Timis, au produs cele mai serioase inundatii din ultimii 20 de ani.

Cateva cartiere din Timisoara au fost si ele afectate de ploi, zeci de case din Plopi, Ciarda Rosie, Kuncz si Mehala fiind total inundate. Aeroportul Timisoara a fost inchis in cursul zilei de marti pentru cateva ore, cinci curse de pasageri fiind redirectionate. Meteorologii anunta ca ploile nu se vor opri nici in urmatoarele zile si nu exclud posibilitatea ca raul Bega, care traverseaza Timisoasa, sa se reverse.

Si la Arad ploile au afectat locuintele oamenilor din majoritatea cartierelor, ajungandu-se chiar pana la interventia pompierilor. Fantanile au fost infestate din pricina ploilor, iar autoritatile au recomandat localnicilor sa fiarba apa 15-20 de minute si abia apoi sa o foloseasca, dar numai pentru uz menajer. Autoritatile aradene au declansat alarma de gradul 0.

 
Un nou consulat roman: la CastellonPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :400
Wednesday, 20 April 2005

Romanii vor avea in curand un nou birou consular in provincia Castellon din estul Spaniei.

Acesta ar trebui sa faca parte din Consulatul General al Romaniei la Barcelona si ar fi cel de-al patrulea birou consular al Romaniei in Spania, dupa cele deschise de autoritatile romane la Madrid, Barcelona si Sevilla. Ideea ar putea fi pusa in practica pana la finele acestui an.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a demarat deja procedurile pentru ca Guvernul spaniol sa aprobe deschiderea acestei noi reprezentante diplomatice romane, a declarat ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea. In prezent, in provincia Castellon traiesc 36.000 de romani, dintre care 16.000 chiar in oras. Primarul din Castellon, Alberto Fabra a anuntat ca mai multi oameni de afaceri din regiune vor merge in Romania pentru a stabili relatii cu oameni de afaceri romani. El s-a angajat, totodata, sa cedeze cateva locatii pentru o Casa a Romaniei in Castellon. In ceea ce priveste numarul tot mai mare de romani din Castellon, ambasadorul roman Stelian Oancea a subliniat necesitatea ca autoritatile romane si spaniole sa colaboreze la nivel administrativ pentru integrarea sociala si profesionala a acestora. Subdelegatul Executivului spaniol, Juan Maria Calles, s-a intalnit la randul sau cu ambasadorul roman Stelian Oancea, el declarand ca intrunirea a vizat, nu numai problema deschiderii Consulatului din Castellon, ci si discutii privitoare la eventualitatea ca cetatenii romani sa poata obtine dreptul de a-si exprima votul in cadrul viitoarelor alegeri autonome.

 
Blacaniada de matematica se reintoarce in RomaniaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :314
Wednesday, 20 April 2005

Orasul Iasi va gazdui in perioada 5-8 mai balcaniada de matematica, eveniment care nu a mai ajuns in tara noastra de 27 de ani, cand a fost organizat de Targu-Mures.

La concursul destinat elevilor de liceu, vor participa echipe de cate 6 elevi din 13 tari, iar Romania va avea in concurs doua echipe, informeaza un cotidian iesean. Olimpicii romani care fac parte din acest lot se pregatesc deja la Bucuresti, de la inceputul acestei saptamani. Balcaniada de la Iasi il va avea ca presedinte de onoare pe ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, iar din comisia de corectare fac parte decanul Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza", prof. Ovidiu Cirja, prof. Eugen Popa si prof. Sebastian Anita, de la aceeasi institutie, si prof. Mircea Becheanu, de la Universitatea din Bucuresti. Elevii participanti la aceasta competitie vor putea sa se si destinda dupa efortul la care au fost supusi, Ministerul Educatiei si Cercetarii oferind concurentilor o excursie in zona Moldovei.

 
Copiii din Romania i-au ajutat pe copiii din IrakPDF Print E-mail
Al Fudliyah, Irak/Romanian Global News
Accesari :254
Wednesday, 20 April 2005

Militarii Batalionului 2 Infanterie Calugareni au finalizat marti, 19 aprilie, in Irak, primul proiect umanitar integral romanesc care a fost inclus in campania Copii pentru copii si prin care copii romani au intins o mana de ajutor altor copii din aceasta tara.

Campania a fost initiata de Societatea Romana de Radiodifuziune si realizata cu sprijinul Ministerului Apararii Nationale. Militarii romani au distribuit copiilor de la o gradinita din localitatea Al Fudliyah, in cadrul unei actiuni de cooperare militari-civili, zece colete cu jucarii care au fost donate de copiii din mai multe orase romanesti, se arata intr-un comunicat emis de MApN. Actiunea romaneasca a fost rasplatita de cuvintele de multumire care au venit din partea sefului Consiliului local din Al Fudliyah, Hayder Faissal, cel care a declarat ca isi va aminti de militari si de poporul roman.

Militarii de la acest batalion de infanterie vor mai executa pana la 1 iunie inca doua misiuni de acest gen, in scoli si gradinite din localitatile situate in zona lor de responsabilitate.

 
Seful MAE participa la reuniunea ministrilor de Externe ai statelor NATOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :240
Wednesday, 20 April 2005

In perioada imediat urmatoare ministrul roman al Afacerilor Externe, MihaiRazvan Ungureanu, va participa la reuniunea informala a ministrilor de Externe ai statelor membre NATO, care se desfasoara la Vilnius, in Lituania, in perioada 20 21 aprilie.

Cu acest prilej, vor avea loc si reuniuni informale ale Consiliului NATO Rusia si Comisiei NATO Ucraina, ce vor avea rolul de a stimula dezbaterile politice dintre aliati pe teme de interes prioritar, fara a se finaliza cu decizii sau declaratii politice. Ministrii aliati vor discuta modalitati de consolidare a Aliantei ca forum de dialog si consultare politica strategica in probleme de securitate transatlantica. De asemenea, vor fi abordate viitorul procesului de stabilizare si reconstructie din Afganistan, dupa alegerile parlamentare din toamna acestui an, misiunea NATO din Irak, viitorul Kosovo, precum si evolutiile politice din Orientul Mijlociu extins. Discutiile din cadrul Comisiei NATO Ucraina se vor axa pe intensificarea dialogului politic si cooperarii practice dintre NATO si Ucraina, in sprijinul aspiratiilor de integrare euro-atlantica ale Ucrainei. Cu prilejul Consiliului NATO Rusia vor fi abordate evolutiile de la nivel international si regional de interes comun. Va fi semnat Acordul dintre NATO si Rusia privind statutul fortelor, un document important pentru facilitarea cooperarii militare si a inter-operabilitatii dintre fortele NATO si cele ale Federatiei Ruse. Lansarea dezbaterilor privind intensificarea dialogului politic din cadrul Aliantei reprezinta, pentru Romania, o oportunitate pentru sublinierea importantei, pentru securitatea euro-atlantica, a stabilitatii si dezvoltarii democratice a regiunilor din vecinatatea estica si sudica a NATO.

 
Problemele zonei Marii Negre se dezbat la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Wednesday, 20 April 2005

Seful statului roman, Traian Basescu, a deschis miercuri, 20 aprilie, la Bucuresti, lucrarile Conferintei internationale Black Sea Area and Euro-Atlantic Security: Strategic Opportunities, organizata sub inaltul patronaj al presedintiei romane.

Manifestarea a primit sustinere si din partea ambasadelor SUA, Marii Britanii si Germaniei in Romania, precum si a Centrului European de Studii de Securitate George C. Marshall si reprezinta o prima manifestare dintr-o serie de activitati din actiunile de politica externa ce vizeaza promovarea democratiei si consolidarea securitatii si stabilitatii in zona Marii Negre. Evenimentul reuneste in capitala reprezentanti ai statelor din regiunea extinsa a Marii Negre, statelor membre NATO si partenere, ale Uniunii Europene si asociate, ai unor state participante la dialogul mediteranean, dar si ale unor state care contribuie la securitatea internationala, se arata intr-un comunicat de presa emis de institutia prezidentiala. Totodata, la aceasta conferinta mai participa si specialisti de marca din cadrul unor institute de cercetare pe probleme de securitate si reprezentanti ai unor organizatii inter-guvernamentale, lideri si specialisti din cadrul Centrului George C. Marshall din Romania. Printre subiectele care se dezbat la intrunirea de la Bucuresti se inscriu evaluarea importantei spatiului pontic in noul mediu international de securitate, afirmarea unei abordari comune privind oportunitatile, provocarile, riscurile si amenintarile din regiune si explorarea perspectivei privind realizarea unui cadru functional de securitate in spatiul Marii Negre, ca punct de legatura strategica pentru cooperarea cu Europa de Est, Caucazul de Sud, Asia Centrala precum si cu regiunea Orientului Mijlociu.

Romania va fi reprezentata la conferinta de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, consilierul prezidential Andrei Plesu, Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Comisiei pentru Aparare-Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara, Director interimar al Centrului SECI, Gen.mr. Alexandru Ionas, consilierul prezidential Theodor Stolojan, analistul politic, Emil Hurezeanu, si consilierul de stat, Constantin Degeratu, Gen.(r), de la Departamentul Securitatii Nationale, se mai arata in comunicat.

 
Nava Mircea, invitata la Ziua Marinei TurcePDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :278
Wednesday, 20 April 2005

Nava scoala Mircea va reprezenta Romania la Festivalul Maritim International Marmaris 2005, care se organizeaza in perioada 26 aprilie-2 mai cu ocazia sarbatoririi Zilei Marinei Turce.

Membrii echipajului vor prezenta publicului turc traditiile navale romanesti, vor participa la o parada a uniformelor marinaresti de epoca si vor lua parte la competitii de ambarcatiuni cu rame, concursuri de noduri si de tras la parama, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Totodata, Mircea efectueaza in perioada 21 aprilie-6 mai un mars de instructie prin marile Marmara si Egee. Echipajul navei care se va deplasa in Turcia este alcatuit din 100 de membri, din care 25 sunt cadeti si cadete de la Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta si de la Scoala Militara de Maistri a Fortelor Navale. Ziua Marinei Turce se desfasoara sub inaltul patronaj al Presedintelui Republicii Turcia si reuneste nave-invitate din 15 tari.

Nava Scoala Mircea a fost construita in anul 1938 la Santierul Naval Blohm und Voss din Germania si a intrat in serviciul Marinei Regale Romane la 17 mai 1939. Pe parcursul celor 66 de ani de serviciu, vasul a efectuat marsuri de instructie in ape internationale cu studenti si elevi ai scolilor romanesti de marina. Printre evenimentele cele mai importante care au marcat istoria acestei nave romanesti se numara traversarea Oceanului Atlantic in anul 1976, pentru a participa la sarbatorirea bicentenarului Independentei SUA, si participarea in 2004 la competitia nautica internationala Tall Ships Challenge 2004, pe Coasta de Est a SUA si Canadei, unde s-a clasat la final pe locul al cincilea la categoria Tineret si pe locul al doilea in cursa Charleston Delaware Bay.

 
Romanii si bulgarii vor invata sa stinga incendiile mai binePDF Print E-mail
Haskovo, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :230
Wednesday, 20 April 2005

O delegatie din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, care face parte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, va efectua in perioada 20-22 aprilie, in localitatea bulgara Haskovo, un exercitiu international de interventie in cazul incendiilor de padure - EASTEX FIRE 2005.

Evenimentul se desfasoara sub patronajul Centrului Global de Monitorizare a Incendiilor al Organizatiei Natiunilor Unite si al Ministerului de Interne al Republicii Bulgare si isi propune sa armonizeze managementul fortelor si mijloacelor internationale de interventie, pentru stingerea incendiilor de padure, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul roman.

 
Parlamentarii romani la seminarul romano-belgianPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 20 April 2005

In contextul apropiatei semnari a Tratatului de aderare la UE si al marcarii implinirii a 125 ani de relatii diplomatice romano-belgiene, Ambasada Romaniei la Bruxelles a organizat, in perioada 18-19 aprilie, in colaborare cu think-tank-ul The Centre, un seminar romano-belgian pe teme europene, ce a vizat familiarizarea parlamentarilor romani cu mecanismele si procedurile de functionare a principalelor institutii ale UE: Comisia, Consiliul si Parlamentul European.

Seminarul a cuprins expuneri si dezbateri privind functionarea comisiilor parlamentare si a grupurilor politice din PE, relatia dintre PE si parlamentele nationale, legatura dintre europarlamentari si alegatorii din circumscriptiile proprii, ratificarea Tratatului Constitutional al UE, experienta belgiana in PE, politica externa a UE, coordonarea la nivel national in domeniul afacerilor europene, politica de securitate si aparare europeana, functionarea Secretariatului General al Consiliului si rolul Reprezentantelor Permanente in procesul decizional european. Din partea Parlamentului Romaniei au participat senatorii Silvia Ciornei (PUR), Andras Levente Fekete Szabo (UDMR), Antonie Iorgovan (PSD), Dorel Jurcan (PD), Viorica Moisuc (PPRM) si deputatii: Roberta Anastase (PD), Mircea Cosea (PNL), Marian-Jean Marinescu (PD), Petre Popeanga (PPRM), Valeriu Zgonea (PSD). Lucrarile seminarului au fost deschise de ministrul pentru afaceri europene in Guvernul federal belgian, Didier Donfut, iar printre personalitatile care au mai sustinut prezentari se numara eurodeputatii Annemie Neyts-Uyttebroeck, sefa grupului liberal din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, fost ministru pentru afaceri europene al Belgiei; Jean-Luc Dehaene, membru in comisia pentru afaceri constitutionale, fost prim-ministru al Belgiei; Antoine Duquesne, membru in Comisia Libertati civile, justitie si afaceri interne, fost ministru de interne al Belgiei; Baroana Emma Nicholson De Winterbourne, vice-presedinte al Comisiei de politica externa a PE si Enzo Moavero Milanesi, secretar general adjunct al Comisiei Europene. Au mai facut expuneri in cadrul seminarului Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Bruxelles, Liliane Bloem, ambasador in MAE belgian pentru politica comerciala a UE, Genevieve Tuts, Reprezentant permanent adjunct al Belgiei la UE, Irnerio Seminatore, presedintele Institutului European de Relatii Internationale (IERI) si director al Academiei Diplomatice Europene, Luc Carbonez, director pentru securitate europeana in MAE belgian, Thomas Grunert, sef departament la PE si Walter Masur, consilier al secretarului general al PE.

Romania va semna, la 25 aprilie, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, ce stabileste ca tara noastra va fi reprezentata in Parlamentul European de 35 de europarlamentari, care, pana la aderarea efectiva, vor avea statut de observatori.

 
Marioara Munteanu a luat aurul european la halterePDF Print E-mail
Sofia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :399
Wednesday, 20 April 2005

Halterofila romanca Marioara Munteanu a castigat, marti, 19 aprilie, medalia de aur la categoria 53 kilograme, stilul smuls, la Campionatele Europene de haltere care au loc la Sofia in perioada 16-24 aprilie.

Sportiva a reusit sa ridice la prima incercare 82,5 kg, la cea de-a doua incercare a mai urcat pana la 85 kg, iar la ultima incercare a reusit sa ridice 87,5 kg, ceea ce i-a adus si medalia de aur. Podiumul la aceasta proba a fost completat de sportiva spaniola Estefania Juan si de halterofila bielorusa Novikava.

 
Teroristii transnistreni nu-i lasa pe tarani din Dubasari sa-si lucreze pamantulPDF Print E-mail
Dubasari, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :292
Wednesday, 20 April 2005

Situatia din preajma satului Dorotcaia este foarte grava - separatistii care au semnat in cadrul sedintei CUC, la 15 aprilie, procesul verbal prin care s-au angajat sa permita accesul liber al taranilor la terenurile lor de pamant, acum refuza sa-si respecte promisiunile, a declarat marti ministrul adjunct al Reintegrarii, Victor Postolachi.

Potrivit acestuia, copresedintele CUC din partea Transnistriei, Alexandr Porojan, insista asupra continuarii tratativelor. L-am anuntat ca tratative de dragul tratativelor nu vor mai avea loc. Ei trebuie mai intai sa indeplineasca ce au promis, a subliniat Postolachi. Marti va avea loc o sedinta a CUC, in cadrul careia, potrivit membrului CUC Ion Leahu, vor fi examinate rezultatele semnarii, la 15 aprilie, a procesului verbal privind situatia taranilor din raionul Dubasari.

Reamintim ca luni, 18 aprilie, organizatia obsteasca Promo-Lex, care asigura asistenta juridica gratuita tuturor locuitorilor raionului Dubasari, a difuzat o declaratie prin care anunta ca locuitorii raionului Dubasari intentioneaza sa picheteze sediul Ambasadei Federatiei Ruse si al Misiunii OSCE la Chisinau, in cazul in care detinatorilor de terenuri agricole din localitatile Dorotcaia, Parata, Cocieri, Cosnita, Corjova, Malovata si Pohrebea li se va interzice si in continuare accesul la terenurile lor de pamant. Presedintele Promo-Lex Ion Manole a declarat ca miercuri, 20 aprilie, locuitorii raionului Dubasari vor fixa data desfasurarii protestelor. Ei doresc ca aceste proteste sa aiba loc la 25 aprilie, dar noi ii vom convinge sa aleaga o alta data, fiindca ziua de 25 aprilie va fi in Saptamana Pastelui si consideram ca atunci protestele nu vor avea efectul scontat, a spus Manole. Rugat sa comenteze decizia taranilor din Dubasari de a picheta sediul Ambasadei Federatiei Ruse si al Misiunii OSCE, Victor Postolachi a spus ca aceasta este vointa si dreptul lor.

 
Formarea guvernului de la Chisinau trebuia sa fie mai transparenta, sustine Vlad CubreacovPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :265
Wednesday, 20 April 2005

"Regretam ca am aflat numele viitorilor ministri doar marti dimineata. Fara a avea pretentia sa participam in componenta acestui Guvern si avand in vedere faptul ca majoritatea parlamentara dispune de suficiente mandate pentru a confirma viitorul Guvern, consideram totusi ca ar fi fost mai bine ca procesul de formare a echipei guvernamentale sa decurga mult mai transparent, in spiritul unei societati democratice si deschise", a declarat marti, in cadrul sedintei speciale a Parlamentului, liderul grupului parlamentar al PPCD, Vlad Cubreacov.

El a accentuat ca daca crestin-democratii ar fi fost consultati in prealabil, ar fi venit cu alte sugestii, care ar fi putut conduce la unele imbunatatiri in componenta nominala a Guvernului. "Asa cum prim-ministrul desemnat isi asuma pe deplin sarcinile propuse in programul de guvernare si echipa cu care sa realizeze aceste sarcini, nu ne ramane decat sa le uram succes. Dat fiind ca noul Guvern urmeaza sa fie instalat intr-un climat politic stabilit si partidul majoritar din Legislativ are posibilitatea sa confirme, fara nici o dificultate, garnitura guvernamentala, grupul parlamentar al PPCD se va abtine de la vot in cazul ambelor chestiuni de pe ordinea de zi", a declarat Cubreacov. Pe de alta parte, crestin-democratii apreciaza, in linii mari, Programul de activitate a Guvernului, pornind de la obiectivele de revigorare economica, de impulsionare a reformelor care ar putea sa conduca la stimularea liberii initiative si a concurentei economice, la atragerea investitiilor straine, la protectia sociala a populatiei etc. "Programul reflecta cursul strategic al Republicii Moldova spre integrare europeana. In acest sens, masurile propuse consuna pe deplin cu propunerile de perfectionare a legislatiei si de consolidare a institutiilor democratice si a statului de drept, pe care ne-am propus sa le realizam de comun acord. Asigurarea independentii puterii judecatoresti, autonomia administratiei publice locale, reforma administratiei publice, precum si democratizarea societatii sunt elemente de baza pentru modernizarea Republicii Moldova. Desi in textul Programului nu este specificata in mod expres nevoia retragerii armatei si armamentului Federatiei Ruse, cunoscand pozitia anterioara a Guvernului Tarlev, a Presedintiei si a MAE, presupunem ca si de acum in colo pozitia autoritatilor statului in aceasta chestiune va ramane la fel de principiala si consecventa. Intrucat fara incetarea prezentei militare straine este imposibila rezolvarea echitabila si definitiva a conflictului transnistrean. Grupul parlamentar al PPCD isi propune sa sprijine toate initiativele reformatoare democratice si pro-europene ale viitorului Guvern, care vor fi in consens cu interesele nationale si cu asteptarile societatii", a conchis Vlad Cubreacov.

 

 
Parlamentul de la Chisinau a aprobat componenta noului guvernPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 20 April 2005

Parlamentul basarabean a aprobat marti, 19 aprilie, componenta nominala si programul noului Guvern. "Pentru" au votat 56 deputati comunisti, "impotriva" - 21 deputati ai AMN, iar deputatii PPCD, PSL si PD s-au abtinut de la vot.

Guvernul condus de Vasile Tarlev va include 15 ministere, conduse de ministrii dupa cum urmeaza: viceprimierul, ministrul de Externe si Integrarii Europene - Andrei Stratan, al Afacerilor Interne - Gheorghe Papuc, al Apararii - Valeriu Plesca, al Reintegrarii - Vasile Sova, al Dezvoltarii Informationale - Vladimir Molojen, al Economiei si Comertului - Valeriu Lazar, al Finantelor - Zinaida Grecianai, al Industriei si Infrastructurii - Vladimir Antosii, al Agriculturii si Industriei Alimentare - Anatolie Gorodenco, al Transporturilor si Gospodariei Drumurilor - Miron Gagauz, al Ecologiei si Resurselor Naturale - Constantin Mihailescu, al Educatiei, Tineretului si Sportului - Victor Tvircun, al Sanatatii si Protectiei Sociale - Valerian Revenco, al Culturii si Turismului - Artur Cozma, al Justitiei - Victoria Iftodi. Noul guvern va avea si doi membri din oficiu: guvernatorul UTA Gagauz-Yeri Gheorghe Tabunscic si presedintele ASM, Gheorghe Duca. Tarlev a prezentat programul de activitate a Guvernului pe anii 2005-.2009, elementele esentiale ale caruia sunt integritatea teritoriala, bunastarea populatiei si integrarea europeana. Guvernul intentioneaza sa aplice o strategie nationala de combatere a coruptiei, care se va axa pe politici de preventie, aplicarea efectiva a legilor, asigurarea monitorizarii si evaluarii acestor politici, avand drept suport cooperarea intre Presedintie, Guvern, Parlament, puterea judecatoreasca, mass-media, puterile locale si societatea civila.

Totodata, Guvernul s-a angajat sa implementeze imediat angajamentele asumate prin semnarea Planului de actiuni Republica Moldova-UE si sa realizeze reforme eficiente corespunzatoare valorilor europene. Guvernul s-a angajat sa promoveze cooperarea regionala, cooperarea in domeniul securitatii internationale a Republicii Moldova si in cadrul organizatiilor internationale, intensificarea relatiilor cu tarile lumii, protejarea intereselor statului si ale cetatenilor moldoveni aflati peste hotare, imbunatatirea imaginii Republicii Moldova pe arena internationala, integrarea in economia mondiala.

Un element important al politicii noului Guvern va fi consolidarea rolului mediului de afaceri, contributia sectorului privat la realizarea unei economii de piata functionale, moderne si competitive. Guvernul va relansa dialogul cu partenerii sociali in vederea sporirii rolului sindicatelor, organizatiilor profesionale si patronale, care vor deveni adevarati parteneri in elaborarea politicilor economice, in asigurarea stabilitatii legislative, in sustinerea antreprenoriatului si dezvoltarea economica a tarii.

Deschiderea economiei nationale spre promovarea exporturilor si atragerea investitiilor, cresterea semnificativa a ponderii sectorului privat in ocuparea fortei de munca sunt premise pentru inceperea unei noi etape de colaborare cu toti partenerii sociali. In activitatea sa, Guvernul va acorda o atentie sporita principiului performantei si capacitatii sectorului economic de a crea locuri noi de munca mai bine platite. Guvernul va promova o politica investitionala activa prin implementarea unui program eficient de investitii publice

Totodata, drept mecanism principal pentru stimularea initiativelor de afaceri va fi utilizata reducerea impozitul pe venit, pentru persoanele juridice - pana la 15 la suta, iar pentru persoanele fizice cotele minime si maxime ale impozitului pe venit vor atinge 7 la suta, 10 la suta si 15 la suta. Noul Guvern intentioneaza sa reduca treptat si contributiile sociale, astfel incat sa nu fie afectate capacitatile financiare ale statului in asigurarea protectiei sociale a populatiei.

Noul Guvern va sustine dezvoltarea clasei de mijloc, va majora pensiile de trei ori, va majora alocatia de stat pentru copii, va acorda sprijin la constituirea familiei. De asemenea, Guvernul intentioneaza sa mareasca, de doua ori, pachetul de servicii medicale garantate.

 
Familiile detinutilor politici de la Tiraspol au pichetat ambasada rusa de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :223
Wednesday, 20 April 2005

Membrii familiilor detinutilor politici la Tiraspol, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, sustinuti de reprezentantii unor organizatii politice si neguvernamentale, au protestat marti, timp de doua ore, Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau.

Protestatarii tineau in maini Tricolorul si drapelul Uniunii Europene, precum si pancarte, pe care era scris "Libertate lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa", "Cerem indeplinirea deciziei CEDO si eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa". Actiunea a fost organizata in preajma summitului GUUAM, care va avea loc la 22 aprilie, la Chisinau, protestatarii intentionand sa apeleze la presedintii acestor state pentru a le solicita sa ceara Rusiei sa-si respecte obligatiile privind decizia CEDO.

 
Urechean face in continuare jocurile strategilor rusi, sustine Petru BogatuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :285
Wednesday, 20 April 2005

Serafim Urechean, liderul AMN, a fost fortat sa se retraga de la primarie de cercurile politice si financiare legate de Moscova, de cei care doresc schimbarea actualului curs european al Republicii Moldova in favoarea unei noi apropieri de Rusia, sustine editorialistul de la publicatia "Flux", Petru Bogatu.

Bogatu mentioneaza ca dupa infrangerea de la 6 martie, opozitia filorusa a mai suferit un esec. "Gruparea lui Urechean nu a reusit sa obtina convocarea unor alegeri anticipate si pana la urma s-a destramat, intrand in disolutie. Astfel, fostul deja primar al Chisinaului a dat de sminteala Kremlinul care urmarea destabilizarea situatiei din Republica Moldova pentru a impiedica astfel apropierea ei politica de comunitatea euroatlantica", noteaza Bogatu. Potrivit acestuia, rusii isi dadeau seama ca BMD avea foarte putine sanse sa invinga in alegeri si iata de ce lui Urechean i s-a cerut, in cazul unui esec, sa nu permita constituirea la Chisinau a unei guvernari pro-occidentale cat de cat credibile. "Insa sprijinul acordat de Rosca, Diacov si Serebrian lui Voronin a dejucat aceste planuri. Ca rezultat, Urechean a dezamagit si a iesit din carti", sustine Bogatu, mentionand ca fostul primar ramane inca in vederile rusilor, insa nu mai este considerat de ei ca fiind un lider politic de perspectiva. "Urechean a fost dat la o parte pentru ca sa fie, in sfarsit, pus in miscare scenariul imaginat de Kremlin in urma caruia Republica Moldova ar cadea intr-o stare de haos si dezordine. Strategii rusi spera ca o noua cursa pentru primaria Chisinaului le mai ofera o sansa sa dezbine fortele politice pro-occidentale, determinandu-le sa se cotonogeasca reciproc. In aceste ape tulburi, Moscova va incerca sa-si pescuiasca revansa sa in Republica Moldova. Iata de ce se poate presupune ca viitoarea campanie electorala din capitala va fi presarata cu o sumedenie de capcane politice", considera Petru Bogatu.

 
La Vilnius NATO va cere retragerea trupelor ruse din BasarabiaPDF Print E-mail
Vilnius, Lituania/Romanian Global News
Accesari :281
Wednesday, 20 April 2005

In cadrul sedintei informale a Consiliului Rusia-NATO, la nivelul ministrilor de externe, care va avea loc la 21 aprilie, la Vilnius, Alianta Nord-Atlantica va cere Federatiei Ruse sa-si indeplineasca angajamentele asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul privind retragerea trupelor sale din Republica Moldova si Georgia.

Potrivit Itar-Tass, sedinta neformala Rusia-NATO nu va avea o agenda oficiala, iar participantii vor putea pune in discutie orice chestiune de interes comun. Se preconizeaza examinarea situatiei din Balcani, in special in Kosovo, precum si situatia din Afganistan si problema traficului de droguri in aceasta tara, situatia din Georgia si Orientul Apropiat. Totodata, pe agenda sedintei Consiliului securitatii nationale si de aparare a Ucrainei, care va avea loc saptamana viitoare, printre primele probleme figureaza situatia din Transnistria.

 
Protestul Hyde Park de vineri nu a obtinut aprobarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :297
Wednesday, 20 April 2005

Primaria Chisinau a respins cererea organizatiei non-gvernamentale basarabene Hyde Park de a picheta Ambasada Romaniei la Chisinau in ziua de vineri, 22 aprilie.

Conform declaratiilor presedintelui Hyde Park, Oleg Brega, municipalitatea din Chisinau si-a argumentat decizia prin faptul ca Summit-ul GUUAM se va desfasura chiar in ziua de vineri, 22 aprilie, pe strada 31 August, unde este situata Ambasada Romaniei, ceea ce va produce multa aglomeratie. Brega crede ca aceste argumente nu sunt fondate. Liderul Hyde Park a mai adaugat, totodata, ca va contesta decizia Primariei in fata Curtii de Apel. Mentionam ca un alt proces impotriva primariei din capitala basarabeana a fost intentat tot de organizatia Hyde Park si tot pentru ca municipalitatea a refuzat sa ii autoriozeze un protest, tot in fata Ambasadei Romaniei la Chisinau.

Vineri, 22 aprilie, organizatia non-guvernamentala Hyde Park intentiona sa picheteze reprezentanta diplomatica a Romaniei la Chisinau, pentru a-si exprima nemultumirea fata de modul in care statul roman intelege sa ii trateze pe cetatenii Republicii Moldova.

 
Romanii din Australia nu au dreptul la replicaPDF Print E-mail
Sidney, Australia/Romanian Global News
Accesari :1957
Wednesday, 20 April 2005

Editorul revistei romanilor din Australia, Spirit Romanesc, Laurentiu Fulga a trimis in urma cu doua saptamani un drept la replica cotidianului bucurestean Evenimentul Zilei, cu privire la materialul publicat de acesta in data de 25 martie, sub semnatura lui Andrei Badin si intitulat Smecheriile Consulului Grecea.

EVZ a decis sa nu publice dreptul la replica venit din Australia, prin care se semnaleaza ca articolul respectiv este un fals grosolan. Laurentiu Fulga sesizeaza astfel un caz grav de incalcare a deontologiei profesionale in jurnalismul romanesc si spera in existenta, inca, in presa romaneasca in general, si in redactia cotidianului Evenimentul Zilei in special, a unor oameni pentru care cuvantul deontologie sa nu fie tocmai strain.

Dreptul la replica reprezinta o incercare de salva imaginea publica grav afectata a celor trei persoane calomniate de Andrei Badin, consulul general al Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea, editorul revistei romanilor din Australia, Laurentiu Fulga si George Roca, redactor la Spirit Romanesc si membru al Academiei Romano-Americane. Atasat dreptului la replica este si un protest semnat de majoritatea semnatarilor cartii de oaspeti la care face referire materialul din Evenimentul Zilei, persoane care acuza o dezinformare a opiniei publice prin aspecte total diferite de realitate. Protestul semnatarilor Cartii de Oaspeti, (in care era marcata, in mod simbolic, actiunea in sine, cu titlul: 22.01.2005 Ziua Unirii Comunitatii Romanesti din Sydney Australia) mentioneaza faptul ca acestia nu impartasesc viziunea presedintelui Asociatiei Romanilor din Australia (ARA), Mihai Maghiaru, conform caruia semnarea de participare in Cartea de Onoare, a insemnat semnarea unui document oficial prin care s-a impus unirea asociatiilor comunitare romanesti din Sydney Australia. Semnatarii Cartii de Onoare declara ca nu se simt lezati si ca nu au considerat denumirile evenimentelor si semnaturile din Carte impuse, ultimative, insultatoare sau de alta natura, ci mai degraba un mesaj si o dorinta de stabilire a unor relatii de respect si colaborare intre liderii comunitari, preoti si personalul diplomatic, spre binele comunitatii romanesti din Sydney.

Romanii din Australia reiau ideea ca Ovidiu Grecea, consulul general, este privit ca un diplomat care doreste rezolvarea problemelor comunitare si arata ca ii sustin demersurile si initiativele in folosul comunitatii.

Nu acceptam sa fie distorsionate adevaruri si rastalmacite fapte, doar pentru a denigra pe cineva dintr-un interes pur personal, precum a facut-o dl. Mihai Maghiaru, se mai arata in protest, care tine sa lamureasca, totodata, si problema reprezentativitatii ARA pentru romanii din Australia: Dorim sa mai precizam clar faptul ca dl. Maghiaru este doar presedintele mebrilor organizatiei ARA, si nu trebuie cazut in capcana ca daca aceasta organizatie poarta numele Asociatia Romanilor din Australia, ea ar fi cu adevarat reprezentativa pentru romanii din Australia. Doar in Sydney, exista alte 5 organizatii comunitare.

Dreptul la replica mai cuprinde si o scrisoare din partea preotului Doru Costache, preot paroh la Biserica Sf. Maria, din Sydney, in care acesta arata ca ar fi fost necesara folosirea, in cadrul anchetei Evenimentului Zilei, a principiului audiatur et altera pars. Totodata, parintele, desi mentioneaza ca nu a semnat petitia liderilor comunitatii romanesti din Sidney, tine sa aduca propria sa marturie in favoarea consulului Grecea, considerand intentiile sale de atenuare a tensiunilor existente intre romanii din Sydney, mai mult decat onorabile. Din nefericire, prin natura pozitiei sale, dansul a trebuit sa se situeze in pozitia incomoda de arbitru intre interese si orgolii antagoniste, care au macinat in ultimele decenii comunitatea romaneasca de la Sydney. Chiar daca unele dintre initiativele sale pot fi interpretate ca subversiv partizane de catre anumiti lideri de opinie sau de unele organizatii, asemenea interpretari sunt exagerate, crede parintele Doru Costache. Preotul Vasile Prundus, de la Parohia Sf. Ioan Botezatorul din Sydney isi exprima, la randul sau, mahnirea fata de modul distorsionat in care Evenimentul Zilei a prezentat actiunile Consulatului.

Dreptul la replica trimis de la Sydney evidentiaza punctual falsurile publicate de Andrei Badin si arata ca, mai mult ca sigur, acesta va fi chemat in instanta, in cazul in care nu va avea demnitatea morala sa dezminta ceea ce a publicat si sa-si cera scuze public. Iata aspectele pe care dreptul la replica cerut de Laurentiu Fulga intentiona, daca presa romana ar fi cunoscut notiunea de deontologie profesionala, sa le lamureasca:

1.Ovidiu Grecea nu a transformat Cartea de oaspeti intr-un document care sa acrediteze unirea organizatiilor. In primul rand din punct de vedere juridic nu se poate asa ceva, iar in al doilea rand nu se mentiona niciunde unirea organizatiilor!

2.Colantul lipit pe pagina anterioara a paginii cu semnaturi avea mentionat clar 22 ianuarie 2005 Ziua Unirii Comunitatii Romanesti din Sydney Australia , iar dl Andrei Badin a vazut clar acest fapt pe site-ul ARA si cu toate astea a rastalmacit adevarul publicand unirea organizatiilor! Or, comunitatea este formata in primul rand din indivizi, ce poate nu au nici o legatura cu o organizatie sau alta!

3.S-a publicat faptul ca respectivul colant ar fi fost lipit ulterior, ceea este un fals grosolan, deoarece majoritatera celor ce au semnat inaintea dlui Maghiaru au vazut acolo respectivul colant, ba chiar avem proba din camera digitala care prezinta clar data exacta si ora cand a fost facuta fotografia Cartii de oaspeti , respectiv 22.02.2005, ora 11.45!

4.S-a publicat faptul ca eu am editat o revista cu o sponsorizare de la un om de afaceri local, cu care as fi intrat ulterior in conflict, ceea ce este un FALS pe care il pot dovedi si in fata intantei, prin evidentele contabile ale revistei. Mentionez clar ca revista a fost si este editata doar din venitul meu personal, din abonamente si reclama primita, asa ca-l rog pe Andrei Badin fie sa-si cera scuze, fie sa prezinte probele afirmatiilor extrem de grave, pe care le-a facut!

5.Eu am trimis corespondente din Australia nu doar agentiei RGNPRES, ci si agentiilor: MEDIAFAX (imagini), ROMPRES, AMOSNEWS; posturilor de televiziune TVRI si TVR, precum Societatii Romane de Radiodifuziune. Mentionez clar faptul ca am transmis corespondente doar din placere, fara sa fiu platit de cineva! La agentia de presa a romanilor de pretutindeni RGNPRESS, am trimis si voi trimite cele mai multe corespondente pentru ca este singurul mijloc media ce sprijina si promoveaza cu adevarat interesul romanilor de pretutindeni, lucru ce deranjeaza pe multi din afara, dar se pare ca si cozile lor de topor din tara!

6.S-a publicat ca ma ocup de imaginea consului general, ca atare mentionez ca am fost si sunt persoana care a monitorizat si monitorizeaza cel mai drastic, activitatile corpului diplomatic roman din Australia. Cine analizeaza colectia revistelor editate de mine intelege foarte clar acest fapt. Ca orice jurnalist am dreptul sa sesizez nereguli atunci cand exista dovezi, sau sa mentionez fapte bune cand ele exista ca atare. De aceea afirm raspicat ca este pentru prima data dupa 1990, cand Romania are in Australia diplomati ce nu au mai putut fi compromisi si racolati de retelele traficantilor romani de droguri si a increngaturii lor cu asa zisii lideri comunitari! Acesta este adevaratul motiv al atacurilor aparute prin istrumentul Andrei Badin, profitandu-se si de speculatiile presei de acasa, legate de posibila schimbarea fie a consului Ovidiu Grecea, fie a ambasadoarei Anca Visan.

7.S-a publicat ca eu am afirmat faptul ca reporterii EVZ sunt manipulati! Fals! Si am dovada e-mailul trimis lui Andrei Badin prin care incercam sa-l avertizez colegial ca EL se lasa manipulat si face o eroare! Din pacate, el nu a fost manipulat ci a facut in mod intentionat acel articol, fiindca a avut acces la surse de verificare si le-a ignorat, a fost contactat de oameni din presa sau televiziune (ZIUA si TVR) care au incercat colegial sa-i transmita amanunte ale situatiei, inainte de a publica respectivul articol.

8.A publicat ca eu am fost lovit de fostul meu patron ceea ce este un alt fals. In primul rand eu nu am avut si nu am nici un patron, fiind independent ca editor si nefiind angajatul pesonajului mentionat. In al doilea rand, eu am fost lovit de omul pe care l-am prins in mod repetat intr-un birou cu un traficant si consumator de droguri, personaj ce intre timp a fost arestat si condamnat la vreo 15 ani puscarie! Declaratia mea poate fi probata prin inregistrarea video existenta la politia australiana antidrog, cat si prin hartii. Mai mentionez ca cel care m-a lovit a fost bodyguardul celor mai mari traficanti romani de droguri din Australia, personaje ce au facut sau inca fac, cate 10-15 ani puscarie!

Cine trebuie sa cunoasca (!), stie deja foarte bine cu cata eficienta si cu cate sacrificii Laurentiu Fulga, a stat infiltrat intre capii traficantilor romani de droguri din Australia si de toata increngatura de conectii existenta, cu asa numiti lideri comunitari, fosti diplomati, sau securisti in sutana. Toti colegii din presa trebuie sa cunoasca faptul ca il rugasem colegial pe Andrei Badin sa ma sprijine, sa aiba rabdare sa-i trimit probe, nu vorbe.

 
Festivalul Ziua Romaniei ajunge din nou la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :308
Wednesday, 20 April 2005

Cea de-a cincea editie a Festivalului Ziua Romaniei 2005 se va desfasura in acest an la New York, in perioada 4-8 mai, ziua de maxima inportanta din cadrul actiunii fiind sambata, 7 mai.

Evenimentul va avea loc pe una dintre cele mai cunoscute artere americane, Broadway din Manhattan. Zona in care se va derula actiunea romaneasca se va afla intre Strada Fulton si Parcul Battery, ceea ce reprezinta o realizare pentru tara noastra, tinand cont de faptul ca doar 7 din cele 178 de comunitati din New York reusesc sa inchida Broadway pe o asemenea lungime. Organizatorul manifestarii este MIC & Associates, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si Union & League of Romanian Societies in America. Prima zi a festivalului va consta in primirea delegatiei romane la aeroportul JFK din New York, urmand ca a doua zi sa fie dedicata unei dezbateri care se va desfasura la o sala de conferinte de la adresa 40 Wall Street si la care vor lua cuvantul Presedintele MIC & Associates, Stefan Minovici, si Presedintele Camerei de Comert Romano-Americane, Mark Meyer. Totodata, ziua va mai cuprinde si cateva intalniri de afaceri romano-americane, informeaza pagina de web a festivalului. Cea mai importanta zi a saptamanii, sambata, 7 mai, va oferi new-yorkezilor o defilare autentic romaneasca, care va contine parade, muzica, cultura si mancaruri traditionale romanesti. Programul complet al acestei nmanifestari va fi facut public in urmatoarele zile.

 
Seara culturala pentru romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Frankenthal, Germania/Romanian Global News
Accesari :409
Wednesday, 20 April 2005

Ansamblul Liceului de Arta Octav Bancila din Iasi si prim-balerinii Mona Moldovan si Dan Berihoi, de la Opera Romana din Iasi, vor sustine duminica, 24 aprilie, incepand cu ora 19:00, un spectacol la sala Donauschwabenhaus din orasul german Frankenthal.

Artistii romani vor prezenta un program alcatuit din balet clasic, dans contemporan, muzica usoara, muzica si dansuri populare, avandu-i ca solisti pe Ioana Cristina Panciu si Oana Catalina Moisii, informeaza pagina rom2.de. Seara va contine variatii din piesele de balet Giselle, Esmeralde,
Coppelia, Carnaval de Venise, Spargatorul de nuci, Pasarea Albastra, Rygmonde, Traviata, Carmen, dar si dans contemporan, dansuri din diferite zone folclorice (Moldova, Oltenia, Oas), muzica populara si muzica usoara. Biletele de intrare costa 10 euro, studentii si elevii platind doar 6 euro. Reprezentatia artistica este organizata de Asociatia Culturala Alexandru Ioan Cuza din Heidelberg.

 
Liceeni romani din Toronto se pot inscrie la un alt program scolarPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :279
Wednesday, 20 April 2005

Profesoara Livia Popa, de la Scoala Romaneasca din Toronto, ii anunta pe liceeni romani care traiesc in aceasta localitate canadiana, dar si in imprejurimi, de posibilitatea frecventarii programelor scolare Secondary Credit International Languages Night School Programs.

Pentru mai multe detalii de inregistrare, cei interesati pot apela numarul de telefon 416 650-9750, informeaza Alianta Romanior Canadieni. Desi limba romana nu este mentionata in informatia specificata de cadrul didactic, in cazul in care exista numarul necesar de studenti si se vor intruni si restul conditiilor solicitate, clasa de credit pentru studentii romani se poate infiinta fara indoiala.

 
Preselectiile pentru Miss Diaspora continua in GermaniaPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :280
Wednesday, 20 April 2005

Caravana preselectiilor destinate concursului de frumusete Miss Diaspora va ajunge pe 15 mai la Restaurantul Bei Christo din localitatea germana Stuttgart.

Preselectia este organizata de asociatia Agero Stuttgart impreuna cu Primaria Mangalia, Fundatia Profamilia si Western Union. Alegerea candidatelor se va face in cadrul unui spectacol sustinut de Narcisa Suciu, Elena Merisoreanu, trupa Hora si Gabriel Cotabita, informeaza Agero Stuttgart. Persoanele care vor lua parte la acest eveniment vor putea sa castige premiul special, care consta intr-un concediu gratuit pe litoralul romanesc, oferit de Primaria Mangalia prin tragere la sorti. La concurs pot participa toti spectatorii, cei care nu vor reusi sa fie declarati castigatori putand obtine premii de consolare din partea Western Union.

 
Amintirile romanesti din Canada vor fi captate pe banda audioPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 20 April 2005

George Motoc, un roman care s-a stabilit in Canada, ii invita pe parintii romani aflati in vizita in orasul Toronto sa isi povesteasca o data pe luna impresiile si amintirile sub forma unui interviu inregistrat.

Ideea a aparut ca urmare a constatarii facute de George Motoc, care a observat ca majoritatea celor care vin in Canada sunt veniti cu treaba si lor le-ar prinde bine o ora de relaxare depanand amintiri. Inteviul astfel captat pe banda audio va fi, la plecarea lor, o placuta rememorare a prezentei lor pentru copiii si nepotii care raman in Canada. Aceasta propunere nu implica nici o obligatie din partea intervievatilor, ii asigura initiatorul proiectului pe acesti parinti si bunici, informeaza revista Romanul Canadian. George Motoc are o bogata experienta in radio, domeniu in care a activat timp de noua ani in Romania, si poate fi contactat la adresa de e-mail: georgemotoc@sympatico.ca.

 
Joseph Ratzinger este noul PapaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :296
Wednesday, 20 April 2005

Biserica catolica are un nou Papa, in persoana cardinalului Joseph Ratzinger. Acesta si-a dat numele de Benedict XVI, fiind primul neamt ales in fruntea Bisericii catolice, dupa 480 de ani.

Noul Papa a implinit de curand 78 de ani si este considerat a reprezenta aripa conservatoare a Vaticanului. Decizia celor 115 cardinali a urmat uneia dintre cele mai scurte Conclave din istoria Pontificatului, de numai 26 de ore. Cardinalii Curiei l-au prezentat pe Pontifex, marti seara, credinciosilor din Piata Sf. Petru din Roma, pe al 265-lea Papa din istoria Bisericii. El si-a inaugurat Pontificatul, din loggia Domului Petru, cu putine cuvinte si binecuvantarea Urbi et Orbi (Orasul si Pamantul). Ratzinger a fost considerat un favorit dintre cardinalii papabili, cu o prezenta activa, intens mediatizata, in timpul funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea si in perioada premergatoare Conclavei.

Cancelarul Gerhard Schrder l-a numit pe nou alesul Papa, un urmas demn al lui Ioan Paul II, exprimandu-si speranta ca Benedict XVI sa dea curs invitatiei de a participa la Ziua internationala a Tineretului, care va avea loc in luna august la Kln. In Germania, numirea unui Papa bavarez a fost o surpriza. Dintre credinciosii adunati in fata Domului catolic din Kln, unii se bucura de alegerea ca Pontifex a unui conational, altii, mai ales femeile, spera ca, in ciuda renumelui sau de Cardinale NO si hardliner conservator, Ratzinger sa dea semnale unui curs reformist, indeobste in sensul implicarii mai intense a femeilor in viata si ierarhia catolica. Intr-un reportaj televizat din Germania din anul 2003, cardinalul Ratzinger a dovedit finete de spirit si chiar umor, cel din urma in referirile sale la rezolvarea intensei sale corespondente electronice cu credinciosii. Tot atunci, el a spus ca misticismul nu trebuie sa fie doar un apanaj al credintelor Extremului Orient. Cartile sale sale Dumnezeu si Lumea (2002) si Diversitatea religiilor si acel Unu unic (2003) sunt marcate in parte de un esoterism care a dat nastere la numeroase interpretari, dovedind totodata dorinta de patrundere a sa in cele mai adanci taine ale spiritului uman.

Papa Benedict XVI s-a nascut in comuna bavareza Marktl am Inn, o comuna cu 2.700 de locuitori. Casa unde s-a nascut se afla la 10 metri de Primarie, unde atarna o placuta comemorativa in onoarea Cardinalului Ratzinger. Casa e nelocuita, serviciile informative le da primarul Hubert Schwendtner, care de cand asteapta ca fumul sa iasa alb pe cosul Vatiicanului, e pe poste de hotline. Comuna sa a intrat in atentia mass-media zilele acestea si probabil ca va ramane in parte asa, caci primarul l-a cunoscut personal pe Ratzinger in 1986, iar corespondenta sa de atunci cu Vaticanul umple un dosar gros. Schwendtner se refera la Ratzinger ca un om al esentelor, cu carisma si caldura sufleteasca.

Emotiile l-au impiedicat pe noul Pontifex sa arate aceasta caldura in luarea sa de cuvant din Piata Sf. Petru, plina de zeci de mii de oameni cu sufletul la gura in asteptarea celor doua cuvinte: Abemus Papa. El insusi statea, probabil, inca sub semnul tensiunii unei Conclave care i-a brobonit mereu fruntea si pe care si-a dorit-o rapida, nu mai lunga de 24 de ore. Dorinta i s-a adeverit, cardinalul Ratzinger a fost ales Papa in 26 de ore. Emotia sa s-a datorat, cu siguranta, si recentei disparitii a Papei Ioan Paul al II-lea, caruia i-a fost foarte apropiat, l-a insotit in multe calatorii, fiindu-i un adevarat consilier, mai ales in ultimii ani. Papa Benedict considera Biserica catolica din Germania ca suprainstitutionalizata, fiind dispus sa ia in considerare eventualitatea punerii unor zile de sarbatoare religioasa (12 la numar in Germania) la dispozitia economiei. Aceste afirmatii facute intr-un interviu de pe vremea cand era doar cardinal, reflecta orientarea sa inspre lucrativ si activitate. Sunt un semn ca Papa Benedict nu va insela sperantele nemtilor care i-au tinut pumnii lui Ratty al lor sa fie ales Papa. (Dani Rockhoff, Germania)

 
Cozi de zile intregi pentru regularizare in provincia spaniola AlmeriaPDF Print E-mail
Almeria, Spania/Romanian Global News
Accesari :411
Wednesday, 20 April 2005

Mii de imigranti si-au petrecut inca o noapte sub cerul liber, in calea intemperiilor. Cozi interminabile s-au format din nou pentru ca imigrantii din Spania, care vor sa isi regularizeze situatia in aceasta tara, sa poata obtine asa-numita  inregistrare prin omisiune .

Unii dintre primarii localitatilor in care se pot depune cereri in acest sens au cerut deja intariri din partea autoritatilor. Cele mai asaltate zone sunt cele in care se afla foarte multi angajati in domeniul agricol, cum ar fi de exemplu El Ejido, in Almeria. Ritmul este de 60 de imigranti pe ora in cele mai importante nuclee de populatie imigranta din provincie. In El Ejido cozile au inceput sa se mai diminueze odata cu trecerea orelor, insa in Roquetas de Mar sute de imigranti se afla stransi, atat noaptea, cat si ziua, multi dintre ei temandu-se ca nu vor avea suficient timp sa isi depuna actele pana la data de 7 mai, cand se va finaliza procesul de regularizare. Oamenii au inceput sa resimta tot mai mult aceasta asteptare. Multi dintre ei au deja ameteli din cauza lipsei de alimentatii si a excesului de soare, sunt obositi dupa ce au stat mai bine de 24 de ore in picioare, fara sa mai vorbim de certurile care se isca din pricina agitatiei, stress-ului, dar si daca cineva incearca sa evite statul la coada. Oamenii au fost nevoiti sa stea la cozi zile si nopti intregi, chiar daca multora timpul nu le permitea. Un imigrant roman povesteste chiar ca seful sau nu i-a dat liber pentru a-si depune actele decat o singura zi.

 
Participare romaneasca la un concurs de dans din CanadaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :488
Wednesday, 20 April 2005

Studioul canadian de dans sportiv Dance Art, infiintat de romanca Amalia Dina, va participa prin elevii Carmen Voda si George Tsemokh, la Concursul de dans sportiv Mississauga Open, care se va desfasura duminica, 1 mai, in localitatea care da numele competitiei.

Centrul Cultural care va gazdui acest concurs sportiv poarta numele Papei Ioan Paul al II-lea si se gaseste la 4300 Cawtra Rd, iar competitia va incepe la ora 15:30. Dansatorii de la Dance Art Studio, pregatiti de Amalia Dina, au castigat in ultima perioada o serie de premii foarte importante la ultimele concursuri de dans sportiv pe Ontario, si chiar la ultima competitie internationala Crystal Leaf, care s-a desfasurat in Toronto pe 18 si 19 martie. Astfel, perechea George Tsemokh si Tetgana Rogalska, de la Dance Art Studio, pregatita de Amalia Dina, a luat locul 1 pe Ontario la competitia de dans de societate Ontario Closed Amateur Championship, organizata sub egida OADA, la categoria Youth (tineret - au 16 ani). Oada, The Ontario Amateur Dancesport Association, este o organizatie non-profit canadiana dedicata promovarii Ballroom Dancing si Dance Sport in Ontario si Canada. Asociatia organizeaza toate concursurile de dans sportiv in Ontario. Locul al doilea, in cadrul aceleiasi competitii, la categoria tineret, a revenit perechii Carmen Voda si Igor Tsemokh, in timp ce cuplul format de Rodney Stelmack si Ligia Guma s-a clasat pe locul al doilea la standard si latin, categoria adulti.

Romanii care doresc sa isi petreaca timpul liber intr-o maniera relaxanta, pot sa se inscrie la cursurile Amaliei Dina, informatii despre modul de desfasurare al orelor si tarife putandu-se obtine de la pagina de web a studioului de dans, http://www.danceart.ca/, sau la numarul de telefon 416-878.4443. Clubul de dans se afla situat in localitatea Richmond Hill, provincia Ontario.

 
Romania participa la Festivalul International al Scriitorilor CanadaEuropa 2005PDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :265
Wednesday, 20 April 2005

Romania participa, incepand de luni, 18 aprilie, la una dintre cele mai importante manifestari culturale si stiintifice organizata anual in capitala canadiana, Festivalul International al Scriitorilor CanadaEuropa 2005.

Deschiderea festiva a acestui eveniment, ajuns deja la cea de-a noua editie, a avut loc luni, 18 aprilie, la National Library din Ottawa. In cursul celor opt editii precedente, festivalul a prezentat sute de autori, intre care 42 de detinatori ai Premiului Guvernatorului General, 16 laureati ai Premiului Trillium, 5 ai Premiilor Giller, 3 ai Premiilor Pulitzer, 2 ai Premiului Booker si un laureat al Premiului Nobel pentru literatura, Naguib Mahfouz. Incepand din anul 2004, festivalul se desfasoara sub genericul CanadaEuropa, ceea ce a dus la o crestere a audientei manifestarii in randul publicului canadian. Editia 2005 se desfasoara sub semnul unui interes sporit al Canadei pentru Europa, determinat de largirea UE in anul precedent, continuata anul acesta cu semnarea tratatelor de aderare de catre Romania si Bulgaria, ceea ce a facut, potrivit declaratiei de presa a organizatorilor, ca acest interes sa nu fi fost niciodata mai mare ca acum. La festival, Romania va fi reprezentata atat la sectiunea literatura de fictiune, cat si la sectiunea literatura non-fictionala. Pentru sectiunea literatura de fictiune, organizatorii au inclus in programul zilei de 19 aprilie pe doamna Felicia Mihai, cetatean de origine romana din Montreal, emigrata in Canada in anul 2000, care a publicat, la editurile din Quebec, trei romane apreciate la superlativ de critica literara. Pentru sectiunea literatura non-fictionala organizatorii au invitat doi diplomati romani pentru a-si prezenta ultimele lucrari din domeniul istoriei, antropologiei si arheologiei. Dl. Profesor Liviu Maior, ambasador, va prezenta ultima sa aparitie editoriala, Romanians in the Habsburg Army. Forgotten Soldiers and Officers (varianta in limba engleza), Ed. Militara, Bucuresti , 2004, iar dr. Cristian Matei, consilier, va prezenta cartea Capidava and the Danube. The Ancient Harbor, (propusa Ed. Elsevier, 2005) precum si filmul documentar Capidava (unde semneaza consultanta stiintifica si comentariul), productie Sahia Film. Cele doua prezentari sunt programate pentru zilele de joi, 21 si vineri, 22 aprilie, ambele conferinte urmand sa dureze cate o ora si jumatate fiecare, in intervalul orar 18.00 19.30, in cadrul panelului main speaker of the day, ceea ce echivaleaza cu un fel de prime-time in televiziune.

Festivalul International al Scriitorilor CanadaEuropa 2005, gandit de organizatori ca un forum public de discutii, pe probleme globale, va fi intens mediatizat de posturile nationale de radio si TV, CBC Radio One si CBC Television, precum si de ziarele de mare tiraj Ottawa Citizen, Embassy:Diplomacy this Week, The Hill Times, The Ottawa Xpress, Le Droit. Desfasurarea festivalului CanadaEuropa 2005, coincide, in mod fericit, cu votul pozitiv primit de Romania din partea PE si cu semnarea de catre Romania a acordului de aderare la Uniunea Europeana, fiind o excelenta ocazie de a marca si pe taram canadian, prin prezenta romaneasca la manifestare, acest important eveniment.

 
ICR din Paris promoveaza Romania in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :232
Wednesday, 20 April 2005

Cu ocazia apropiatei semnari de catre Romania a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, la 25 aprilie 2005, Institutul Cultural Roman din Paris a realizat o prezentare a Romaniei.

Astfel, in zilele de luni, 18, si marti, 19 aprilie, ICR a reunit mai multi elevi ai Liceului Francez La Rochefoucauld, pentru a le prezenta conferinta cu tema Romania, un viitor membru al Uniunii Europene.

 
Romania participa la Festivalul International de Carte de la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :282
Wednesday, 20 April 2005

Romania va participa la cea de-a XII-a editie a Festivalului International de Carte de la Budapesta care se va desfasura in perioada 21-24 aprilie la Centrul de Congrese din capitala maghiara.

Tara noastra va fi prezenta la aceasta manifestare cu un stand colectiv, organizat de Ministerului Culturii si Cultelor si Breasla Cartii Maghiare din Romania, care va contine o serie de edituri renumite din Romania. Selectia cartilor ce vor ajunge la Budapesta a fost facuta de scriitorul Nicolae Prelipceanu si de presedintele Breslei Cartii Maghiare din Romania, Istvan Kiraly, informeaza Ministerul Culturii. Printre cele mai importante evenimente gazduite de standul romanesc se numara prezentarea cartilor Atingerea orasului, de Sebestyen Mihaly si Evreul imaginar, de Andrei Oisteanu, care vor avea loc vineri, 22 aprilie, si prezentarea cartii Conversatie in sase acte, de Florica Ichim, ambele evenimente beneficiind de participarea autorilor, care vor acorda autografe. Totodata, eroul cartii Conversatie in sase acte, regizorul Tompa Gabor, va da si el autografe.

Literatura romanilor din Ungaria va fi si ea reprezentata la acest festival, prin Vasile Roxin din Budapesta, care se va intalni cu cei interesati duminica, 24 aprilie, intre orele 16:00-17:00, la Centrul de Congrese, etajul 2, standul 318. Un alt eveniment consacrat scriitorilor de alta origine decat cea maghiara va fi si expozitia intitulata "Minoritatile nationale in Ungaria, organizata de Biblioteca Nationala de Limbi Straine din Budapesta.

 
Baritonul Marian Pop va fi si barbierPDF Print E-mail
Basel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :262
Wednesday, 20 April 2005

Baritonul roman Marian Pop se va afla miercuri, 20 aprilie pe sacena Teatrului din Basel, pentru a interpreta rolul lui Figaro din spectacolul "Barbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini.

Cunoscutul spectacol va fi dirijat de Lutz Rademacher si va avea in distributie nume importante ale muzicii clasice intrernationale, precum soprana Maya Boog, in rolul "Rosina", tenorul Jose Manuel Zapata, care il va intruchipa pe "Contele Almaviva", Andrew Murphy, in rolul Murphy, sau Rita Ahonen, in rolul Bertei, informeaza pagina de web a institutiei culturale elvetiene.

"Barbierul din Sevilla" a avut premiera la acest teatru in luna februarie 2005, baritonul roman urmand sa mai interpreteze rolul lui Figaro in alte doua spectacole pana la terminarea stagiunii muzicale, in 27 mai.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions