Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Francezii vad Romania ca un mediu economic si politic tot mai stabilPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Thursday, 21 April 2005

Agentia franceza de evaluare Coface a imbunatatit ratingul de tara al Romaniei de la B la B pozitiv.

Cresterea economica inregistrata de tara noastra in cursul anului 2004, continuarea politicilor economice si, nu in ultimul rand, votul favorabil primit din partea Uniunii Europene, la Buxelles, au fost numai cativa dintre factorii care au determinat aceasta evaluare pozitiva acordata Romaniei. Analiza Coface arata faptul ca sectoare precum textilele, farmaceuticele, distributia cu ridicata, productia de masini si de piese de schimb au inregistrat o crestere peste medie. Directorul general al Coface Intercredit Romania, Cristian Ionescu, a aratat ca analiza  agentiei franceze a relevat o crestere economica a Romaniei in 2004, atingand nivelul de 8.3%, ca urmare a avansului cererii interne si a exporturilor. In calcularea ratingului de tara Coface s-a bazat pe evaluarea limitelor de credit ale companiilor si pe probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an.

Din 2002 pana in 2004, Romania a avut, din partea Coface un calificativ B, ceea ce insemna un mediu economic si politic instabil, insa, anul acesta se crede ca acest calificativ ar putea evolua pana la A4. Clasificarea agentiei franceze de rating Coface include sapte clase de risc : "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C", "D", iar calificativele sunt actualizate trimestrial.
 
Romanii merg din nou la CannesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 21 April 2005

Romania va participa din nou la Festivalul de Film de la Cannes, de data aceasta cu cel de-al doilea film realizat de Cristi Puiu, Moartea domnului Lazarescu.

Pelicula va participa la sectiunea Un certain regard a celebrului festival, ce se va desfasura in perioada 11-22 mai. Filmul lui Cristi Puiu este produs de Mandragora Productions, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, pe un scenariu realizat de Cristi Puiu si Razvan Radulescu. Distributia filmului ii reuneste pe Ioan Fiscuteanu, in rolul principal, alaturi de Luminita Gheorghiu, Monica Barladeanu (aflata la debutul sau pe marele ecran), Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, etc. Cristi Puiu va pleca la Cannes in jurul datei de 14 mai, insotit de o parte din protagonistii filmului sau. Regizorul roman Cristi Puiu se afla la cea de-a doua participare la festivalul de film de la Cannes, prima data fiind in 2001, cu filmul Marfa si banii, selectat la sectiunea Quinzaine des Realisateurs. Premiera in Romania a filmului "Moartea domnului Lazarescu" (prima din seria intitulata "6 povesti la marginea Bucurestiului") va avea loc in toamna, dupa ce pelicula va fi prezentata la Festivalul International de Film Transilvania, care se va desfasura la Cluj in perioada 27 mai-5 iunie.

 
Biserica Ortodoxa Romana saluta alegerea noului PapaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Thursday, 21 April 2005

Biserica Ortodoxa Romana saluta alegerea noului Papa si isi exprima convingerea ca actualul Suveran Pontif va continua calea dialogului cu bisericile ortodoxe, initiata de Ioan Paul al II-lea, a declarat marti, preotul Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.

 

Cardinalul german Joseph Ratzinger a fost ales marti Papa, al 265-lea din istoria Bisericii Romano-Catolice. Noul Papa si-a ales numele de Benedict al XVI-lea. ""Cardinalul Ratzinger este un bun cunoscator al traditiei rasaritene, chiar al Bisericii Ortodoxe Romane, si, in calitate de colaborator apropiat al fostului Papa Ioan Paul al II-lea, speram sa continue calea dialogului si apropierii fata de bisericile ortodoxe", a spus preotul Constantin Stoica. Miercuri, Papa a prezidat oficierea euharistiei impreuna cu cardinalii, in Capela Sixtina, pronuntand predica in limba latina. Inaugurarea Papei Benedict al XVI-lea va avea loc duminica, 24 aprilie curent, la Vatican.

 

 

 
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni la moment aniversarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :324
Thursday, 21 April 2005

In 20 aprilie 1999 lua fiinta ca persoana juridica organizatia non guvernamentala denumita generic "pentru romanii de pretutindeni".

De ce pentru romanii de pretutindeni? In obiectivele sale principale Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni isi propunea activitati prin care romanii aflati temporar sau permanent in strainatate sa contribuie la eforturile interne ale Romaniei, in primul rand pentru a atinge obiectivele de integrare in Alianta Nord Atlantica dar si cele de aderare la Uniunea Europeana. Un alt obictiv a fost al pastrarii si promovarii identitatii etnice a romanilor de pretutindeni si de aparare a acestor drepturi, stipulate de conventile internationale existente. Daca a reusit sau nu sa realizeze anumite actiuni in acest sens se poate vedea si de pe pagina www.romanii.ro .

Ecourile pe care le are manifestarea cea mai importanta la care F.N.R.P. si-a adus contributia, ca si coorganizator, Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului - a romanilor de pretutindeni au trecut demult de limitele frontierelor fiind o manifestare de suflet asteptata de la an la an cu interes, atat de romanii din Harghita si Covasna, initiatorii proiectului, cat si de cei din jurul frontierelor si diaspora, care se aduna cu placere si bucurie in inima tarii sa-si impartaseasca realizarile sau sa-si planga neajunsurile si sa contureze noi colaborari.

Implicarea in apararea drepturilor comunitatilor romanesti din jurul frontierelor dar si a celor din Harghita si Covasna a adus notorietate organizatiei. Numeroasele interventii pentru sensibilizarea opiniei publice din tara si a diasporei romanesti legate de apararea drepturilor omului, pentru romanii din jurul frontierelor, a facut ca F.N.R.P. sa fie o promotoare a dialogului si colaborarii intre comunitatile romanesti din lumea intreaga, cea mai concludenta fiind actiunea de semnare a unei petitii on line pentru apararea singurei biserici romanesti din Timocul sarbesc, cea din localitatea Malainita.

"De foarte multe ori Fundatia s-a confruntat cu probleme financiare pornind de la lipsa fondurilor necesare cheltuielilor de intretinere a spatiului in care isi desfasoara activitatea si culminand cu realizarea unor proiecte importante. De cele mai multe ori cei care au ajutat financiar Fundatia au sponsorizat anumite actiuni si nu intretinerea sau existenta ONG-ului ca atare. A trebui sa contribuim si din surse personale la intretinerea ei si ne mandrim ca am reusit sa trecem obstacolele ivite in cale. Sponsorizarile si finantarile sunt foarte greu de accesat daca nu te prezinti cu proiecte importante si de impact maxim, iar noi am incercat mereu sa venim in sprijinul romanilor din lume cu lucruri importante, ne apeland la sprijinul lor financiar. Se spune ca cel care nu tipa dupa ajutor nu este ajutat insa noi nu ne-am propus ca obiectiv "tipatul dupa ajutor" ci am incercat sa ajutam cum am putut mai bine asociatiile romanesti din jurul granitelor, inclusiv cu donatii in bani si obiecte. De altfel, sprijinul major la care ne-am adus contributia a fost pastrarea si promovarea unui spirit civic, pentru pastrarea identitatii etnice, in randul acestor comunitati. Am mai contribuit, de asemenea, la crearea unei legaturi intre romanii din jur, autohtoni, si cei din exilul sau diaspora romaneasca. Asociatiile s-au infratit si deja se colaboreaza pe proiecte comune", a precizat dl. Laurentiu Plaesu, presedintele F.N.R.P.

Desi este cea mai mare organizatie neguvernamentala din Romania, care actioneaza pe acest domeniu, Fundatia nu a primit statutul de "organizatie de interes public", pentru care a aplicat in anul 2004, membrii conducerii acuzand, pe de-o parte incompetenta factorilor de decizie care au analizat dosarul, dar si "ingustimea" mintilor celor care nu au inteles menirea exacta a acestei organizatii, si in loc sa ajute la promovarea interesului romanesc au atacat activitatile propuse.

La moment aniversar Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni isi propune sa continue programele destinate romanilor din jurul frontierelor si impreuna cu asociatiile romanesti din diaspora sa-si aduca contributia la schimbarea societatii romanesti, pentru o integrare europeana benefica tuturor, aducand la dialog atat experienta acumulata de romanii din Occident cat si dorinta politicului romanesc de a adopta cat mai multe lucruri benefice din societatile dezvoltate.
 
Basarabia si NATO analizeaza Parteneriatul pentru PacePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :291
Thursday, 21 April 2005

In perioada 20-22 aprilie, la Ministerul Apararii de la Chisinau, au loc consultarile bilaterale ale expertilor procesului de revizuire si planificare al parteneriatului din cadrul Parteneriatului Euro-Atlantic (PARP) si expertilor militari ai Armatei Nationale, privind realizarea obiectivelor asumate de Republica Moldova in cadrul programului "Parteneriat pentru Pace", informeaza un comunicat al Ministerului Apararii.

Echipa PARP este condusa de catre directorul Directiei planificare al Departamentului politica de aparare si planificare NATO, Frank Boland. Evenimentul cuprinde consultari privind aspectele atingerii interoperabilitatii cu armatele partenere si membre ale Aliantei, analiza rezultatelor si perspectivele realizarii obiectivelor asumate in cadrul Parteneriatului etc. In cadrul consultarilor vor fi abordate si noi initiative ale Parteneriatului Euro-Atlantic. Expertul in conversiunea militara al Directoratului economic pentru aparare si securitate NATO, Frederique Jacquemin, va avea o intrevedere de lucru cu membrii grupului interministerial din cadrul Proiectului de distrugere a pesticidelor, in cadrul careia se vor discuta aspecte ce tin de derularea acestui proiect in Republica Moldova.
 
Rusia nu lasa din mana regimul terorist de la TiraspolPDF Print E-mail
Tighina, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :242
Thursday, 21 April 2005

"Ne ocupam permanent de problemele Transnistriei, in fiecare zi. Fiti siguri ca nu va vom lasa in voia sortii.

Vom face totul ca pacea pe pamantul vostru sa nu fie distrusa si ca voi sa nu fiti izolati", a declarat marti, la Tighina, ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova Nicolai Reabov, in cadrul intalnirii cu veteranii celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit agentiei tiraspolene "Olvia-Press", Reabov a spus ca in prezent, un sir de politologi, pseudoistorici si politicieni din Occident incearca sa puna pe acelasi cantar oranduirea comunista si regimul fascist, prezentandu-le drept doua regimuri identice, care nu au dreptul la viata. "Aceasta victorie vor sa ne-o fure in cel mai impertinent mod. Dar nu le va reusi, deoarece soldatul sovietic a dus pe baioneta sa moarte fascismului, dar si viata pentru toti locuitorii tarilor eliberate din Europa. Oamenii nu-l vor uita pe soldatul sovietic, eliberator", a declarat ambasadorul rus. In numele presedintelui Putin, Reabov a inmanat unui numar de 52 veterani din Tighina medalii comemorative "60 ani de la victoria in marele razboi pentru apararea patriei 1941-1945". De asemenea, ambasadorul le-a inmanat veteranilor mesaje nominale de felicitare, semnate de presedintele rus.
 
Romanii din Bucovina cer dreptate la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Thursday, 21 April 2005

Societatea pentru Cultura si Literatura Romana din Bucovina (SCLRB) a solicitat printr-un memoriu presedintelui Traian Basescu sa introduca si problema romanilor din Ucraina in discutiile ce vor fi purtate cu presedintele de la Kiev, Viktor Iuscenko.

In memoriul inaintat de SCLRB palatului Cotroceni se regasesc o serie de probleme care ingreuneaza relatiile dintre Bucuresti si Kiev de mai multa vreme. O mare problema este reprezentata de interdictiile de intrare in Ucraina impuse de autoritatile ucrainene fara nici o explicatie. Lista celor care au primit interdictie de intrare in Ucraina este lunga: Marian Voicu, realizator la TVR, Victor Roncea, seful sectiei de stiri Externe de la ZIUA, scriitorul George Muntean, fost vicepresedinte SCLRB, Ion Beldeanu, presedintele Asociatiei Scriitorilor din Suceava, Eugen Patras, fost vicepresedinte al Societatii pentru Cultura Romaneasca "Mihai Eminescu" din Cernauti, s.a. Memoriul amintit solicita ca "oficialitatile din Ucraina sa nu mai continue politica mostenita de la URSS de scindare a comunitatii romanesti in romani si moldoveniprecum si existenta asa numitei limbi moldovenesti". Memoriul citat arata ca in Ucraina continua o intensa campanie de scindare a comunitatii romanesti prin promovarea "limbii moldovenesti". Conform ultimului recensamant din Ucraina, din 2001, "moldovenii" din Ucraina se situeaza pe locul 5, iar romanii pe locul 8, iar daca ar fi socotiti impreuna s-ar situa pe locul al treilea.

In asteptarea unui Centru Cultural Roman la Cernauti

O alta problema abordata de memoriul citat este reprezentarea disproportionata a romanilor din Ucraina in administratie in regiunile in care acestia sunt majoritari. Astfel, in cele trei raioane cu populatie majoritar romaneasca (Herta - 93%, Noua Sulita - 69%, Hliboca - 56%) "nici un roman nu a fost numit ca sef al administratiei de stat, iar sefii acestor administratii nu cunosc limba celor pe care ii conduc". Memoriul transmis presedintelui Basescu mentioneaza si problema invatamantului romanesc din Ucraina, care "se afla intr-o situatie deosebit de fragila". Autoritatile ucrainene au fortat in ultima vreme deschiderea unor clase cu predare in limba ucraineana in scolile romanesti, creand astfel premisele desfiintarii acestor scoli. Memoriul amintit deplange faptul ca "lipsa acuta de literatura in limba romana se face tot mai simtita. Donatiile de carte romaneasca sunt blocate la vama ucraineana. Conform reglementarilor in vigoare, pentru asemenea donatii trebuie obtinuta aprobarea guvernului ucrainean, fapt care face imposibil trimiterea cartilor in Ucraina". Datorita acestei situatii SCLRB solicita "infiintarea unui Centru Cultural Roman la Cernauti, deoarece materializarea acestei propuneri se tergiverseaza de 15 ani, cu toate ca a fost luata o decizie guvernamentala in acest sens". O alta problema este cea a faptului ca localitatile romanesti din Ucraina nu au revenit la denumirile lor istorice, pastrandu-se denumirile impuse in perioada sovietica. SCLRB cere presedintelui Traian Basescu sa abordeze si problema retrocedarii bunurilor care au constituit proprietatea sa, cum ar fi fostul Palat National din Cernauti si fostul Palat Cultural al Romanilor Bucovineni.

Preluare cotidianul Ziua, editia de joi, 21 aprilie. George DAMIAN
 
Romanii ar putea renunta la televizor pentru o saptamanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 21 April 2005

Saptamana 25 aprilie-1 mai este la nivel mondial Saptamana Inchiderii Televizorului TV Turnoff Week, actiune care va avea in acest an cel mai mare numar de participanti, informeaza pagina de web tvturnoff.org.

Printre organizatorii acestei actiuni se numara asociatia nord-americana AdBusters, recunoscuta pentru campanile sale anti-consumism si anti-corporatie. Romania se poate inscrie si ea la aceasta campanie, cu atat mai mult cu cat, pana acum, nici o alta activitate similara nu a mai avut loc in tara noastra. Indemnul organizatorilor este sa inchidem cu totii televizorul si sa mergem sa ne plimbam, sa citim, sa facem sport sau sa ne pregatim spiritual de sarbatoarea Pastelui, care se apropie. De altfel, saptamana 25 aprilie-1 mai 2005 coincide in Romania cu Saptamana Mare, prilej de meditatie si liniste, dar si un motiv foate bun de eliminare, macar temporara, a mult-discutatului televizor.

 
Primul contact cu leul greuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 21 April 2005

Noile bancnote si monede care vor intra pe piata incepand din data de 1 iulie au fost astazi prezentate romanilor.

Noile cupiuri monetare prezentate oficial de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei sunt in valoare de 1 leu, 5, 10, 50, 100 si 500 de lei, aceasta din urma valorand 5.000.000 de lei vechi (bancnota inexistenta in Romania). Bancnota de 1 leu, care o inlocuieste pe cea de 10.000 de lei este verde si are portretul lui Nicolae Iorga imprimat, in timp ce pe verso se afla manastirea Curtea de Arges, Catedrala Episcopala, adica exact ceea ce se afla si in prezent imprimat pe bancnota de 10.000 de lei. Dimensiunile sale sunt echivalente cu cele ale bancnotei de 5 euro. Noua bancnota de 5 lei este colorata in violet si lila, si are imprimate portretul lui George Enescu pe fata, iar pe verso, imaginea cladirii Ateneului Roman. Hartia de 10 lei, inlocuitoarea celei actuale de 100.000, are aceleasi nuante ca cea actuala, roz-crem si cuprinde imaginea lui Nicolae Grigorescu. Hartia de 50 de lei (actual 500.000 de lei) are imprimata figura lui Aurel Vlaicu si are ca nunate dominante galben si vernil. Si hartia de 100 de lei (echivalentul bancnotei actuale de 1.000.000) isi va pastra caracteristicile: culoarea albastru-violet si figura lui I.L. Caragiale. Pe bancnota cea noua, cea de 500 de lei (echivalentul a 5.000.000 de lei vechi) se va afla figura poetului MIhai Eminescu.

In afara de bancnote, Banca Nationala a Romaniei a mai lansat si 4 monede noi, in valoare de 1 ban, 5, 10, 50 de bani. Moneda de 1 ban este galbena, cea de 5 bani rosie, cea de 10 bani este alba, iar cea de 50 de bani are o nuanta de galben deschis.

Incepand cu data de 1 iulie, romanii vor fi nevoiti sa se obisnuiasca cu noile cupiuri lansate de BNR, dar si cu valorile lor. In perioada 1 iulie 2005-31 decembrie 2006 leul greu va circula in paralel cu leul vechi, urmand ca de la 1 ianuarie 2007 singura moneda oficial recunoscuta a Romaniei sa fie leul nou, cu subdivizunea sa, banul.
 
Sicriele celor trei marinari romani se intorc azi in taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :273
Thursday, 21 April 2005

Corpurile neinsufletite ale celor trei marinari romani morti in Marea Mediterana se intorc joi, 21 aprilie in tara.

Naufragiul de saptamana trecuta din apele Algeriei a implicat 15 marinari romani, angajati pe nava nord-coreeana Lujin II. 12 dintre acestia au reusit sa fie salvati, in timp ce trei nu au mai putut fi salvati. Corpurile capitanului secund Viorel Gafencu, sefului de echipaj Ion Burlacu si mecanicului-sef Feizula au fost gasite in apele mediteraneene la cateva zile dupa naufragiul cargoului Lujin. Ceilalti 12 marinari romani, supravietuitori ai accidentului, se afla in continuare in Alger, unde incepand de miercuri, 20 aprilie, se afla in greva foamei. Ei protesteaza fata de intarzierile inregistrate in procesul de repatriere si fata de incurcaturile cu actele, care se pare ca nu au auns inca in Algeria. Totodata, autoritatile de la Alger declara ca mai au inca nevoie de prezenta marinarilor romani pentru a ancheta circumstantele in care s-a petrecut naufragiul cargoului. Reamintim ca Lujin II, cargoul ce naviga sub pavilion nord-coreean, transporta cherestea si soda caustica, avand la bord 22 de marinari, dintre care 15 erau romani. Membrii echipajului de pe cargou au fost surprinsi de furtuna pe cand descarcau marfa de la bord. Autoritatile portuare algeriene au dat avertizarea de furtuna si au cerut navelor din rada portului sa iasa in larg. Vasul a ramas fara motorul principal chiar in mijlocul furtunii extrem de violente, a intrat in deriva si s-a lovit de un recif stancos in apropierea portului Cherchell, iar la scurt timp s-a scufundat.
 
Ucigasul lui Teo Peter acuzat de omor prin imprudentaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 21 April 2005

Sergentul american Christopher Van Goethem a fost pus sub acuzare de omor prin imprudenta, in urma accidentului din luna decembrie a anului trecut, cand si-a pierdut viata Teo Peter, anunta Departamentul de Stat al SUA.

Dintre acuzatiile formulate de Corpul de Infanterie Marina a Statelor Unite ale Americii impotriva cetateanului american responsabil de moartea basistului trupei Compact, cea mai grava este cea de omor prin imprudenta, precizeaza Ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Audierea prealabila, in care urmeaza sa fie examinate capetele de acuzare impotriva lui Van Goethem, va avea loc, cel mai probabil, peste cateva saptamani, conform declaratiilor insarcinatului cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA la Bucuresti, Thomas Delare. Dupa audiere, ofiterul insarcinat cu audierea va inainta un raport catre Comandantul sergentului Christopher Van Goethem, in care se va stabili daca sunt sau nu suficiente dovezi pentru fiecare dintre acuzatiile formulate si daca acuzatiile vor fi judecate de o instanta militara. 

Ne exprimam regretul profund pentru moartea dlui Peter si ranirea dlui Chiru. Guvernul Statelor Unite va continua sa coopereze cu Guvernul Romaniei in acest caz. Vom continua sa va furnizam informatii pe tot parcursul acestui caz, cu scopul mentinerii impartialitatii si a unui proces juridic cit mai transparent cu putinta, se mai subliniaza in textul oficial al Ambasadei SUA in Romania.

 

 
Fostul ambasador finlandez la Bucuresti isi prezinta noua aparitie editorialaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Thursday, 21 April 2005

Editura Humanitas va lansa vineri, 22 aprilie 2005, de la ora 15:00, la Institutul Francez din Bucuresti, cartea Amintiri despre Europa. Marturii, scrisa de fostul ambasador al Finlandei la Bucuresti, Mikko Heikinheimo.

Cartea a fost editata in urma cu un an de Editura France Europeene, autorul cartii fiind de origine franco-finlandeza si avand o bogata experienta de jurnalist. Totodata, acesta este un inalt diplomat al Finlandei, specialist in integrarea europeana, si ocupa in prezent functia de conferentiar la Universitatea I din Paris pe teme legate de istoria politica si culturala a Europei de Est. Cartea Amintiri despre Europa. Marturii este o ocazie de a afla lucruri inedite despre cei care -au condus in acea perioada si de a avea o idee despre modul in care sunt vazuti romanii de un calator strain pe meleagurile romanesti, informeaza Editura Humanitas, cea care a editat varianta in limba romana a acestui volum.

 

 

 
Piturca muta partida cu Armenia din Giulesti la ConstantaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :325
Thursday, 21 April 2005

Meciul RomaniaArmenia, programat in preliminariile Cupei Mondiale de Fotbal 2006, din Germania, se va juca, in cele din urma, la Constanta.

Partida ce se va disputa pe 8 iunie urma sa fie gazduita de Stadionul Giulesti, din Capitala. Conform declaratiilor selectionerului nationalei Romaniei, Victor Piturca, hotararea ca meciul sa se joace la Constanta  nu are nici o legatura cu faptul ca la ultima partida a Romaniei, disputata pe Giulesti, cea cu Olanda, suporterii i-au cerut acestuia demisia. Varianta disputarii partidei Romania-Armenia pe stadionul din Giulesti este exclusa, chiar daca armenii nu vor accepta sa joace la Constanta. Armenii au fost nemultumiti cand au auzit ca vrem sa se joace meciul la Constanta, deoarece ei isi aranjasera cazarea in Bucuresti a explicat Piturca, precizand in acelasi timp ca daca nu ii vor convinge pana la urma, se va juca pe arena din Ghencea sau chiar in Cotroceni.
 
Ministrii de la Chisinau au aprobat Planul de Actiuni Moldova-UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :381
Thursday, 21 April 2005

Noul cabinet de ministri de la Chisinau a aprobat in sedinta de miercuri, 20 aprilie, planul de actiuni Republica Moldova Uniunea Europeana

 

 

Andrei Stratan, raportorul pe aceasta tema si ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a aratat in cadrul sedintei de Guvern ca Planul de Actiuni Moldova-UE reprezinta un angajament politic si tehnic intre cele doua parti, prin care Chisinaul se angajeaza sa promoveze in urmatorii trei ani o serie de reforme in diverse sfere de activitate. Modalitatea in care Moldova va intelege sa se achite, in aceasta perioada, de aceste obligatii asumate se va traduce in succesul sau insuccesul relatiilor dintre Basarabia si Uniunea Europeana. Gradul de respectare a angajamentelor va fi constatat prin doua evaluari. Stratan nu exclude posibilitatea ca structura pe care o reprezinta sa coreleze acest Plan de actiuni cu alte programe nationale economice, inca, a precizat el, aceasta corelare nu trebuie sa diminueze importanta si eforturile pentru executarea intocmai a angajamentelor asumate. In baza planului Moldova-UE a fost, deja, elaborat un program national de promovare a prevederilor acestui document de care fiecare structura de stat, program remis Comisiei Europene pentru consultare.

Planul de actiuni UE-RM a fost negociat pe parcursul anului 2004 si a fost aprobat in ianuarie 2005 de catre Comisia Europeana. Documentul se refera la sectorul de dialog politic, reforme si dezvoltare economica, sociala, precum si la cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne, transport, energie, telecomunicatii si mediu. Planul de actiuni este parte a politicii de vecinatate a Uniunii Europene. UE a anuntat ca va acorda Basarabiei asistenta in vederea implementarii acestui plan, ajutor ce nu va fi, insa, disponibil, decat peste un an.

 
Rezervele valutare ale Moldovei raman constante in luna martiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :366
Thursday, 21 April 2005
Rezervele valutare ale Moldovei s-au mentinut, pe parcursul lunii martie, la nivelul lunii precedente, respectiv 461 de milioane de dolari. Banca Nationala a Moldovei (BNM) a declarat marti, 19 aprilie, presei de la Chisinau ca depozitele si plasamentele la termen detin cea mai mare rata in structura de rezerve. Este vorba despre 328.8 milioane de dolari, incluzand aici 227.24 milioane de dolari in banci externe, 101.5 milioane in alte banci centrale si la Fondul Monetar International. Rezerve in valoare de 132.66 milioane de dolari sunt pastrate in hartii de valoare. Volumul ofertei de moneda straina pe piata monetara inter-bancara a inregistrat, in primele trei luni ale anului 2005, un declin esential, astfel ca BMN a intervenit in piata valutara, procurand insa valuta straina in valoare de numai 9.15 milioane de dolari. La sfarsitul lunii martie activele oficiale de rezerva erau in valoare de  461,254 milioane de dolari. Potrivit datelor publicate de BNM, rezervele valutare, s-au ridicat, la finele anului trecut (31 decembrie) la suma de 47.25 milioane de dolari, acesta fiind  cel mai inalt nivel atins pe piata valutara, inca de la introducerea leului moldovenesc, in noiembrie 1993, comparativ cu valoarea de 302.2 milioane USD la inceputul lui 2004 si 268.5 milioane USD la inceputul lui 2003. Reprezentanti ai Bancii Nationale a Moldovei au declarat, anterior, ca BNM prognozeaza pentru 2005 o crestere cu aproximativ 200 de milioane USD pentru rezervele valutare, ajungandu-se pana la finele acestui an la valoarea de 600 mil. USD, crestere ce va fi incurajata, in mod deosebit, de procurarile masive de valuta de pe piata interna, ca urmare a transferurilor de bani ale muncitorilor moldoveni din strainatate.
 
Ajuta cel mai sarac sat din Europa!PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :285
Thursday, 21 April 2005
Ziarul de Garda din Chisinau a initiat recent o campanie de destinata celui mai sarac sat din Europa. Satul Haragas, din zona de sud a R. Moldova, nu are biserica, drumuri asfaltate, iar scoala nu a fost reparata capital niciodata. Un exemplu de cat de grea si de uitata de lume este viata oamenilor din acest sat este faptul ca in urma cu ceva timp un copil a murit de frig aici! Pentru a supravietui, oamenii din Haragas vand piatra din care a fost construit satul.  Pentru locuitori, iar in special pentru copiii din Haragas, orice donatie ar fi binevenita. Ajutati, daca puteti si cu cat puteti, oamenii din acest colt de lume. Numarul de telefon la care puteti afla mai multe detalii despre aceasta actiune de intrajutorare este  Chisinau, 23 79 84.
 
Gala a filmului romanesc la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :282
Thursday, 21 April 2005

 Teatrul Odeon din Chisinau gazduieste incepand de miercuri, 20 aprilie si pana in data de 28 aprilie o gala intitulata Capodopere ale Literaturii Romane Filme de Succes.

Evenimentul este organizat de Ambasada Romaniei in Republica Moldova si de Centrul National Roman al Realizatorilor de Film. Programul acestei saptamani de film romanesc cuprinde 10 pelicule produse de regizori romani pe baza celor mai populare romane ale literaturii romane, printre care Felix si Otilia (George Calinescu), Ultima Noapte de Dragoste, Intaia Noapte de Razboi (Camil Petrescu), Morometii (Marin Preda), Ion (Liviu Rebreanu). Biletele de intrare costa 10 lei, adica echivalentul, aproximativ, a 0.79 dolari. Gala a fost inaugurata, miercuri, 20 aprilie, de la ora 17.00, cu filmul Patul lui Procust, realizat dupa romanul cu acelasi nume al scriitorului roman Camil Petrescu. Regia filmului este semnata de Viorica Mesina si Sergiu Prodan, in 2001. Festivalul de film va mai prezenta cinefililor din Chisinau si comedia Coana Chirita, bazata pe opera lui Vasile Alecsandri, Chirita.
 
Parohia Toti Sfintii din Toronto se pregateste de PastiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :296
Thursday, 21 April 2005
Parohia ortodoxa romana Toti Sfintii din Toronto si-a publicat pe pagina sa de internet programul pentru apropiata perioada pascala. Romanii din aceasta localitate canadiana care se pregatesc de sarbatoarea Invierii Domnului pot sa ia parte vineri, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Taina Sfantului Maslu, la care va participa si Inalt Prea Sfintitul Arhiepsicop Nicolae. Ziua Sfantului Gheorghe va debuta sambata, 23 aprilie, cu Sfanta Liturghie Arhiereasca, incepand cu ora 10:30, care va beneficia din nou de prezenta Arhiepiscopului roman pentru America si Canada, se mai arata pe site-ul bisericii romanesti. Saptamana Mare va fi marcata de un prim moment important, Denia Celor 12 Evanghelii, care se va desfasura joi, 28 aprilie, de la ora 19:00, urmand ca Prohodul Mantuitorului sa aiba loc o zi mai tarziu, vineri, 29 aprilie, incepand cu ora 19:00. Sambata, 30 aprile, de la ora 24:00, va avea loc Slujba Invierii Domnului, cand se vor imparti Pasti la Sfanta Liturghie, slujba fiind urmata de agapa frateasca in sala sociala a Bisericii. Totodata, duminica, 1 mai, prima zi de Pasti, ii va reuni pe romanii din Toronto la slujba specifica de la ora 10:30, cand se va oficia din nou Sfanta Liturghie.
 
Sfarsit de saptamana duhovnicesc la New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :427
Thursday, 21 April 2005
Biserica ortodoxa romana Sfanta Treime din orasul canadian New Westminster va organiza vineri, 22 aprilie, doua evenimente religioase la care sunt invitati sa participe toti romanii din zona. Acestea vor fi reprezentate de slujba Acatistului Sfantului Gheorghe si de Maslul de obste, care vor incepe la ora 18:00, si de un cuvant duhovnicesc rostit de Parintele protopop Dan Nenson din localitatea Regina, Saskatchewan, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia. Totodata, Ziua Sfantului Gheorghe, care se va celebra sambata, 23 aprilie, va incepe dimineata, de la ora 10:00, si va contine si un moment special. Acesta se datoreaza faptului ca ziua respectiva este, totodata, si Sambata lui Lazar, zi recunoscuta pentru pomenirea tuturor celor trecuti la Domnul. Biserica ortodoxa romana Sfanta Treime se afla situata la adresa str. Carnarvon, nr. 220, New Westminster.
 
Asociatia germano-romana din Berlin pregateste calatoria in RomaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 21 April 2005
Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin va organiza vineri, 22 aprilie, pregatirea calatoriei anuale de studii a Asociatia germano-romane din capitala Germaniei, Deutsch-Rumanische Gesellschaft. Din cuprinsul acestui eveniment fac parte o conferinta si o prezentare de fotografii si diapozitive semnata de Christof Kaiser si intitulata Nordul Romaniei: Peisaje-oameni-arhitectura, informeaza pagina Agero-Stuttgart.
 
Un preot sarb va fi oaspetele bisericii Sf. Gheorghe din New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :390
Thursday, 21 April 2005
Biserica Ortodoxa Romana Sf. Gheorghe din New Westminster, Canada, il va avea ca invitat special la slujba de vineri, 22 aprilie, pe parintele Miroslav Dejanov de la Biserica Ortodoxa Sarba Sf. Sava din Vancouver. Inaltul-oaspete va oficia, impreuna cu parintele Nicu Liuta, Taina Sfantului Maslu, slujba care va incepe la ora 18:00, informeaza pagina de web a Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia. Biserica romaneasca la care se va desfasura aceasta manifestare religioasa se afla situata la adresa 1932-8th Avenue, New Westminster. Informatii suplimentare legate de desfasurarea slujbei se pot obtine de la parintele Nicu Liuta, care poate fi gasit la numarul de telefon (604) 688-9093.
 
Premiu Goldman pentru campania anti-Rosia MontanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Thursday, 21 April 2005
Fosta jurnalista Stephanie Roth a castigat premiul Goldman pentru mediu, pentru campania sa prin care a incercat sa previna saparea minei de aur de la Rosia Montana.

O companie canadiana incearca sa obtina 16.000 de kg de aur dintr-o exploatare aurifera de la Rosia Montana pe o perioada de 16 ani, ceea ce va conduce la necesitatea mutarii unei parti a populatiei din regiune. 

Stephanie Roth, in varsta de 34 de ani, este una dintre cele sase persoane care au castigat anul acesta Premiul Godman, pentru initiative legate de mediu. Cetatean francez si elvetian, in acelasi timp, Stephanie a lucrat pentru cotidianul londonez The Ecologist, unde chiar ea spune ca de multe ori a acoperit subiecte legate de nedreptatile din mediu. Erau atat de multe povesti incredibile. Asa ca intr-o zi mi-am facut bagajele si m-am aventurat in lume sa vad daca pot fi de folos cumva, povesteste ex-jurnalista, pentru BBC. Unul dintre locurile in care a ajuns, in aceste peregrinari, este si Romania, unde exportul de aur este extrem de important. Metalul pretios este extras din piatra prin tehnica Cyanide leaching, un proces extrem de riscant. In anul 2000 Romania a fost victima celui mai mare accident de poluare a unui rau, cand mii de litri de apa cu cyanide s-au revarsat dintr-o mina din Baia Mare intr-un rau din apropiere. Mii de pesti si alte organisme vii au fost ucise atunci, iar rezervele de apa potabila au fost serios amenintate. Insa, conform spuselor lui Stephanie Roth, mina de aur aflata la baza dezastrului, era mica in comparatie cu o alta propusa pentru Rosia Montana, in Muntii Apuseni. Mina de la Baia Mare era una de 2 milioane de tone, insa proiectul de la Rosia Montana urmeaza sa fie o mina de 13 milioane de tone, spune Roth. Reprezentantii companiei canadiene Gabriel Resorces, cea careia ii apartine proiectul de la Rosia Montana, s-au aparat prin declaratii care mentionau faptul ca metodele lor de exploatare ar fi mai avansate, si de aceea mai sigure.

Guvernul Romaniei a acordat, in anul 2000, companiei Gabriel Resources, dreptul de a construi in zona Rosia Montana o mina de exploatare aurifera si argintifera, in vecinatatea orasului. Stephanie Roth a demonstrat atunci ca patru munti ar trebui dinamitati pentru a face spatiu pentru operatiunile de minerit. Noua sute de case, noua biserici, 10 cimitire; casele acestor oameni, istoria lor, potentialul lor viitor toate acestea vor disparea. Muntii vor disparea, padurile vor disparea..., spunea Roth. Adrian Dascalu, din partea Gabriel Resources, Romania, a contrazis cele declarate de fosta jurnalista de la The Ecologist, aratand ca centrul istoric al orasului, 220 de case, vor fi conservate, si ca in zona de minerit nu sunt decat doua biserici. El a a mai spus ca locuitorii satului sunt, intr-o majoritate covarsitoare, in favoarea minei  si ca acestia au votat un primar care sprijina proiectul Rosia Montana, un proiect de care romanii vor fi mandri. Stephanie Roth a organizat primele proteste la scara mare din Romania impotriva exploatarii de la Rosia Montana, iar impreuna cu ONG-ul Alburnus Maior a mobilizat localnicii si a creat o coalitie de specialisti in arheologie, academicieni si clerici, pentru a lupta impotriva proiectului canadian. Am ajutat prin formularea campaniei si prin promovarea ei catre o audienta mai mare, declara Roth. Acum , dupa castigarea premiului Goldman, Stephanie Roth isi continua eforturile in acest sens si, mai mult decat atat, intentioneaza sa isi puna premiul in valoare de 125.000 de dolari in slujba acestei campanii. Avem procese in instanta, iar acesti bani vor fi un impuls pentru campanie a aratat ea, hotarata sa apere si pe mai departe Rosia Montana. 

 
Anca Sigartau un recital de exceptie la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 21 April 2005
Teatrul bucurestean Nottara isi continua la acest sfarsit de saptamana stagiunea permanenta in diaspora, anunta Teatrul Pygmalion din Viena.

Incepand de vineri, 22 aprilie, pe toata perioada week-end-ului, teatrul vienez Pygmalion va gazdui recitalul extraordinar al actritei Anca Sigartau, in piesa dramaturgului Roberto Mauro, Vreau sa fiu actrita. Spectacolele se vor desfasura pe scena teatrului amintit in zilele de vineri, 22 si sambara, 23 aprilie de la ora 20.00, iar duminica, 24 aprilie, de la ora 17.00. Biletele se pot rezerva la numarul de telefon 929.43.43.

Spectacolul Vreau sa fiu actrita, realizat dupa piesa dramaturgului Roberto Mauro, este o traducere a Ancai Sigartau, un spectacol de si cu Anca Sigartau. Decorul este semnat de Andu Dumitrescu, iar costumele de cunoscuta creatoare de moda Janine. Este un spectacol care vorbeste, in viziunea Ancai Sigartau, despre poezie, ca solutie pentru lumea in care traim.
 
Expozitie de carti postale pictate de copii, la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :282
Thursday, 21 April 2005
Ambasada Romaniei din Germania impreuna cu Muzeul Copiilor din Wuppertal invita in data 21 aprilie la orele 18.00, la inaugurarea unei expozitii de carti postale internationale.

Expozitia se desfasoara in cadrul Concursului cu titlurile Vine parada,  Daca as putea vraji,  La drum cu masina mea de vis, si va avea loc la sediul Ambasadei Romaniei la Berlin, Dorotheenstr. 62-66.  Exponatele vor fi cu precadere din Romania, India, Indonezia, Thailanda, dar si din alte tari. Inaugurarea va fi avea loc in prezenta  Ambasadorului Romaniei la Berlin, Adrian Vierita. Cuvantul de deschidere apartine d-nei Ursula Lietz, membra a Parlamentului german, care va fi urmata de prezentari la tema din partea directorului Muzeului copiilor din Wuppertal, Klaus Alter si a reprezentantei UNICEF la Berlin, Dr. Ellen Roth. Inaugurarea este urmata de o actiune de donatii a UNICEF pentru sprijinul victimelor cutremurului din Asia de sud-est. Expozitia va fi deschisa publicului zilnic, in perioada 21 aprilie-5 mai, intre orele 10.00-16.00.

(Dani Rockhoff
 
Alina Cojocaru in Ondine, la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :265
Thursday, 21 April 2005
Alina Cojocaru va incanta din nou audientele londoneze pe scena de la Covent Garden, in rolul din Ondine.

Spectacolul avand-o in rolul principal pe balerina romanca, va fi programat cu incepere de vineri, 22 aprilie, la Royal Opera House, de la ora 19.30.

Povestea de dragoste tragica a unui spirit acvatic care se indragosteste de un om este familiara din povestile populare si din basme si, de mult timp, reprezinta a bogata sursa de inspiratie literara si teatrala. Cateva exemple in acest sens sunt numai celebra poveste a lui Hans Christian Andersen, Mica Sirena, sau cea a lui Dvorak, Rusalka. Tema amintita a furnizat un scenariu de succes si pentru cel din urma balet realizat de Frederick Ashton, a carui premiera a avut loc in 1958, in interpretarea Companiei Regale de Balet. Desi logodit cu Berta, printul Palemon este nefericit, iat atunci cand descopera o misterioasa fata care aparuse dintr-o fantana din curtea palatului sau, este atat de vrajit de ea, incat decide sa fuga impreuna cu ea si sa se casatoareasca. Insa tanara fata este Ondine, un spirit al apelor, iar Stapanul Marii Mediteraneene trimite o furtuna pentru a-i desparti pe cei doi tineri. Dupa ce sunt salvati, Palemon se casatoreste cu Berta, insa o asemenea infidelitate fata de Ondine se va dovedi fatala, in chiar ziua nuntii. Companie Regala de Balet va invita sa va bucurati si sa va instristati alaturi de personajele acestui balet, intr-un spectacol a care muzica este semnata de Hans Werner Henze, si a carui coreghrafie este realizata de Frederick Ashton. Spectacolul se joaca incepand de marti, 19 aprilie, pana in data de 24 mai, cu o alta distributie, din care fac parte Tamara Rojo si Jonathan Cope. Alina Cojocaru este distrbuita in spectacolele programate pentru zilele de vineri, 22 aprilie, joi, 28 aprilie si in data de 4 mai.

 
Eurolines face cinste la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :345
Thursday, 21 April 2005
Discoteca romaneasca Nopti Albe din Koln va organiza vineri, 22 aprilie, incepand cu orele 22:30,  o petrecere intitulata Eurolines-Intertouring, care are loc cu ocazia deshiderii noii agentii Eurolines Intertouring din acest oras german. Agentia se adreseaza tuturor romanilor, dar si germanilor, care doresc sa ajunga in Romania intr-o maniera rapida si confortabila, prin intermediul acestei firme de transport cu autocarul. Noul sediu din Germania se afla situat la adresa Joseph Haubrich-Hof Nr.5, 50676 Koln. Informatii suplimentare despre programul de functionare, rutele si orarul curselor putand fi obtinute de la numerele de telefon (221) 33.66.789, 35.00.620, la cel de fax: (221) 34.89.20.90, sau la adresa de e-mail: koeln@intertouring.de. Cei care vor participa la seara din discoteca Nopti Albe vor putea sa fie si castigatorii tombolei organizate de agentia Eurolines, cu premii in valoare de peste 1000 de euro.
 
Timotei Ursu va fi protagonistul serii de la ICR din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 21 April 2005
Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman din New York va gazdui vineri, 22 aprilie, de la ora 19:00, o seara dedicata romanului Timotei Ursu.

Acesta este o personalitate complexa, dispunand de un talent polimorf, informeaza institutul roman din New York. Timotei Ursu s-a afirmat ca jurnalist de presa, fiind directorul saptamanalului new-yorkez Lumea Libera, dar si ca om de radio si televiziune, regizor de teatru si film (artistic si documentar), scenarist si poet, artist plastic si fotograf-cameraman. Seara se va desfasura in limba romana, mai precizeaza institutul.

 

 

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions