Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Traian Basescu este impotriva federalizarii BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :298
Saturday, 23 April 2005

"Tarile membre GUUAM ar trebui sa prezinte o strategie pe termen lung de securizare si democratizare a spatiului extins al Marii Negre, fiind, in acelasi timp, primii beneficiari", a declarat, vineri, in cadrul summit-ului GUUAM, presedintele Romaniei, Traian Basescu.

El a subliniat ca Romania, ca stat aflat la frontierele UE, NATO si statele GUUAM, este dispusa si ar fi bucuroasa sa fie implicata in crearea strategiei pe termen lung pentru statele membre GUUAM. Referindu-se la problema transnistriana, Basescu a spus ca intelege solutionarea problemei transnistrene prin acordarea statutului de autonomie, nu prin federalizare. Statutul de autonomie presupune aplicarea principiilor europene, care dau dreptul si libertatea de a creste autonomia locala pana la nivelul acceptabil, care sa corespunda Constitutiei fiecarui stat in parte. "Este vorba de principiul subsidiar, care a facut mult bine Europei si sunt convins ca poate face bine si zonei largite a Marii Negre", a spus Basescu.
In opinia lui, nu este corecta nici o solutie care poate legitima o enclavare a unui stat. "Romania crede ca organismele europene nu se pot implica in supravegherea unor alegeri libere intr-o enclava, care nu este recunoscuta de nimeni. Nimeni nu poate spera la legitimarea unui stat care nu exista pentru nimeni, precum nimeni nu poate spera ca se pot crea artificial state in teritoriile unor state independente", a accentuat presedintele Romaniei. El a mentionat ca Romania va sustine Republica Moldova in efortul sau de solutionare a conflictului transnistrean, in conformitate cu standardele europene si cu prevederile Constitutiei sale, prevederi care vorbesc despre un stat independent, suveran si integru. "Sustinem fara rezerve solutionarea, prin metode si pe principii europene, a conflictelor inghetate si a conflictelor generate de separatism. Romania este extrem de interesata de dezvoltarea proiectelor economice in zona extinsa a Marii Negre. Vom continua sa atentionam tarile occidentale asupra potentialului si nevoii de implicare reala, nu doar declarativa, in solutionarea problemelor tarilor din zona extinsa a Marii Negre. Nu putem concepe stoparea traficului de droguri, de persoane si de armament, daca nu vom impinge lucrurile spre crearea unei strategii pe termen lung, care sa garanteze tuturor statelor din zona, in primul rand, securitatea. Romania vede Marea Neagra ca un punct de intersectie intre zona extinsa a Orientului Mijlociu, spatiul ex-sovietic, Federatia Rusa, NATO si UE", a precizat Basescu.
El a spus ca Romania sprijina asumarea de catre statele GUUAM a responsabilitatii in gestionarea proceselor de cooperare in zona, prin aplicarea extinderea ariei de cooperare la actori europeni si euroatlantici, interesati de o contributie activa. Continuarea procesului de coagulare a formatului de cooperare GUUAM, potrivit lui Basescu, poate privilegia dialogul in chestiunile ce vizeaza regiunea. "In acelasi timp, cooperarea regionala este o etapa importanta in procesul de integrare europeana si euroatlantica si, de aceea, incurajam statele GUUAM sa utilizeze acest cadru pentru generarea initiativelor care sa sprijine avansarea lor pe calea apropierii de UE si NATO. Sunt impresionat de schimbarile, in primul rand, politice, care au avut loc in ultimii doi ani in spatiul GUUAM. Sunt convins ca prioritatea acordata reformelor democratice, economice si sociale va contribui la constituirea unui nou spirit de cooperare si va facilita constientizarea, la nivel european, a riscurilor de instabilitate care se manifesta in regiunea Marii Negre", a conchis Basescu.
 
Si Ucraina are planuri pentru TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :299
Saturday, 23 April 2005
Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko a prezentat, vineri, in cadrul summitului GUUAM de la Chisinau, planul ucrainean de solutionare a conflictului transnistrean, care include sapte propuneri.
Iuscenko a declarat ca Ucraina propune administratiei transnistrene sa creeze conditii pentru dezvoltarea democratiei, a societatii civile si a unui sistem de securitate regionala. De asemenea, planul ucrainean propune organizarea alegerilor libere si democratice in pretinsul soviet suprem al Transnistriei, proces pentru care trebuie sa-si asume responsabilitatea UE, OSCE, Rusia, SUA si alte tari. Potrivit lui Iuscenko, Ucraina sustine intentia SUA si UE de a contribui la solutionarea conflictului transnistrean. Ea se pronunta pentru schimbarea actualului format de negocieri prin introducerea unui mecanism de observatori civili si trupe de pacificare si isi anunta disponibilitatea de a trimite in regiunea transnistreana pacificatorii ucraineni. "Ucraina cheama administratia de la Tiraspol sa permita desfasurarea unei misiuni de monitorizare internationale a uzinelor cu potential militar din regiunea transnistreana. Suntem de acord ca pe teritoriul sau sa fie instituita o misiune de monitorizare a OSCE la frontierele moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, care va controla traficul de marfuri si persoane", a conchis Iuscenko.
La randul sau, ministrul ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, a declarat presei ca Ucraina nu va suporta existenta la hotarul sau a unei gauri negre, unde sa prospere migratia ilegala, contrabanda si spalarea de bani. "In acest sens, am intensificat controlul sectorului transnistrian al hotarului moldo-ucrainean si vom insista asupra acestui lucru si in continuare. Initiativa ucraineana in vederea solutionarii conflictului transnistrean propune ca exemplu modul de solutionare a problemei din Crimeea, careia i s-a oferit statut de autonomie. Consideram ca Transnistriei i s-ar putea acorda statutul de autonomie, in cadrul statului unitar Republica Moldova", a conchis Tarasiuk.
 
Crestinii ortodocsi si catolici il sarbatoresc pe Sfantul GheorghePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :455
Saturday, 23 April 2005
Biserica Ortodoxa si cea Romano Catolica il sarbatoresc pe 23 aprilie pe Marele Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. {mosimage} Sfantul a trait pe vremea imparatului roman Diocletian, imparat pagan, care i-a prigonit pe crestini. Originar din Capadocia, Sfantul Gheorghe provenea dintr-o familie renumita de crestini care au stiut sa-i ofere fiului sau normele crestine. Deoarece tatal sau a fost general roman, Gheorghe i-a calcat pe urme si la varsta de 30 ani a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. Sf. Gheorghe s-a ridicat impotriva hotararilor anti-crestine ale Consiliului de la Nicomedia (303), ceea ce i-a adus persecutii din partea lui Diocletian. A fost chinuit in cele mai cumplite chipuri, otravit si mai apoi decapitat.
Imaginea sfantului a fost intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem. In credinta populara, Sf. Gheorghe este asociat cu omorirea balaurului, legenda care dateaza din secolul XII si care are una din variante "Legenda Aurea".
Se povesteste cum un balaur imens a aparut langa orasul Selena din Libia. Locuitorii trebuiau sa-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cand nu au mai avut oi, balaurul a cerut-o pe fata imparatului. Atunci a aparut un viteaz crestin care s-a oferit sa rapuna balaurul.
In unele icoane timpurii fata imparatului este infatisata in gura balaurului, in timp ce un viteaz cu o sulita se lupta cu acesta. Dupa ce a strapuns balaurul cu sulita tanarul a dus-o pe printesa la palatul imparatului, care i-a oferit mana ei si jumatate din imparatie. Viteazul a refuzat spunand ca mai are multe alte lucruri de indeplinit in lupta sa pentru apararea bisericii si ajutorul saracilor si nedreptatitilor; apoi le-a spus ca numele lui este Gheorghe si a plecat.
 
Comitetul de Ministri ai CE cere eliberarea imediata a detinutilor de la TiraspolPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :297
Saturday, 23 April 2005
Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a finalizat vineri, 22 aprilie, dezbaterile asupra nerespectarii deciziei CEDO cu privire la membrii Grupului Ilascu si a emis o rezolutie care urmeaza sa fie facuta publica in dupa amiaza acestei zile.

Comitetul de Ministri a constatat neindeplinirea de catre Rusia si Moldova pe parcurs de 9 luni a Hotararii CEDO cu privire la eliberarea imediata si neconditionata a celor doi detinuti ramasi in inchisorile din Transnistria Andrei Ivantoc si Tudor Petrov. Potrivit rezolutiei Comitetului de Ministri, Autoritatile Rusiei sunt SOLICITATE URGENT sa contribuie la indeplinirea totala a deciziei CEDO. Totodata, autoritatile de la Chisinau sunt solicitate sa continue eforturile pentru eliberarea celor doi detinuti. Comitetul de Ministri a mai decis sa urmareasca si sa puna in discutie problema indeplinirii acestei decizii in cadrul fiecarei intruniri urmatoare, pana la eliberarea detinutilor.

 

 
Radio Dor de Tara isi cauta DJPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania / Romania Global News
Accesari :296
Saturday, 23 April 2005
Radio Dor de Tara va organiza duminica, 24 aprilie, un concurs pentru moderatori.DJ-ul care se va clasa pe locul intai va face parte din componenta echipei RDT si va putea sa emita oricand in spatiile libere din programul de emisie, iar urmatorii doi clasati vor primi dreptul de a modera o emisiune care va avea  tematica aleasa personal de ei, informeaza portalul Dor de Tara.
Initiatorii proiectului, echipa radioului, ii informeaza pe potentialii candidati ca prin intermediul acestui concurs isi pot demonstra abilitatile radiofonice online, la un post cu adevarat cunoscut si ascultat in toate colturile lumii, care este ascultat de mii de romani. Persoanele interesate de acest post trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: sa aiba experienta de minim 1 an ca DJ de radio sau club, sa beneficieze de o conexiune minima la internet 256kbps, sa fi emis live pe internet cel putin de 10 ori si sa se cunoasca configuratiile de baza ale cel putin unuia dintre pluginul/programul cu care se emite (shoutcast,oddcast,sam). Probele la care vor fi supusi candidatii vor consta in tehnica, calitatea sunetului si configurarea programului cu care se emite dupa cerinte, de dictie si coerenta in exprimare si o proba surpriza. Inscrierile se pot face printr-un e-mail trimis la adresa radio@dordetara.ro care sa contina datele complete de identificare ale concurentului, precum nume, prenume, tara in care se afla, postul de radio de la care provine, si experienta personala ca dj.
 
Parohia Schimbarea la Fata din Toronto are un nou preotPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :292
Saturday, 23 April 2005
Parohia Greco-Catolica Romana "Schimbarea la Fata" din Montreal are un nou preot in persoana parintelui Gheorghe Avram.La recomandarea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcop de Oradea, si cu binecuvantarea Inalt Preasfintiei Sale Lucian Muresan, parintele Gheorghe Avram a fost insarcinat cu pastorirea credinciosilor greco-catolici romani din Montreal si reorganizarea parohiei. Sfanta Liturghie oficiata cu ocazia instalarii parintelui Gheorghe Avram ca preot paroh  va fi celebrata duminica, 24 aprilie, de la ora 10.30, cu ocazia sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim (Floriile). Slujba va fi oficiata la biserica parohiei, situata la adresa 2310, Rue Dennonville, Ville-Emard, Montreal H4E 1M8. Episcopul romanilor greco-catolici din America, Ion Mihai Botean, va avea un delegat la aceasta slujba, in persoana parintelui Mihai Moisin, informeaza, din partea Parohiei Schimbarea la Fata, preotul Emil Jude.
 
Romanii din Florida ies la iarba verdePDF Print E-mail
Florida, SUA / Romanian Global News
Accesari :855
Saturday, 23 April 2005
Romanian Voice of Florida ii invita pe toti romanii care locuiescc in acest stat sa ia parte la un picnic romanesc, care va avea loc duminica, 24 aprilie, in zona Hollywood, la Holland Park (Johnson Street & Northlake Drive).Picnicul va avea loc la "iarba verde" si isi propune sa prilejuiasca o intalnire placuta intre cat mai multi romani, se arata pe pagina de web a romanilor din Florida. Cei care vor lua parte la picnicul romanesc vor putea sa manance carne la gratar, mici, frigarui, sa bea bere, suc si sa lege noi prietenii intre romanii din Florida si nu numai. Intalnirea la iarba verde trebuia sa se desfasoare initial sambata, 30 aprilie, dar a trebuit sa fie reporogramata la cererea romanilor din Florida, ca urmare a faptului ca unii dintre ei vor pleca in vacanta in Romania pentru a sarbatori Pastele ortodox.
 
Floriile sunt sarbatorite si de romanii din MicherechiPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :211
Saturday, 23 April 2005
Sarbatoarea Floriilor va fi celebrata si la Casa de cultura din Micherechi care va organiza duminica, 24 aprilie, un eveniment dual.Acesta va incepe la ora 13:30 si va concentra  atat sarbatoarea Sfintelor Pasti, dar si  Ziua Mamei, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Programul manifestarii va contine o sceneta de Pasti, pe care o vor sustine elevii scolii generale din localitatea maghiara si cate-un cor de la bisericile ortodoxa, baptista si penticostala, iar de Ziua Mamei, copiii gradinitei vor prezenta un program de poezii si cantece, dedicate mamelor lor. Sarbatoarea ii va astepta pe toti localnicii, atat pe cei mai in varsta, cat si pe cei mai tineri, dar si pe toate mamele din comuna.
 
Floriile se sarbatoresc si la Casa Romana din HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada / Romanian Global News
Accesari :366
Saturday, 23 April 2005
Parohia Invierea Domnului din orasul canadian Hamilton va organiza duminica, 24 aprilie, la Casa Romana din Hamilton pentru enoraisii sai, si nu numai, o Masa de Peste care va celebra Sarbatoarea Floriilor.

Pranzul va incepe la ora 12:30, dupa terminarea slujbei duminicale, si va fi dedicat Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada. Tot profitul care se va obtine in urma desfasurarii acestei mese va fi donat eparhiei romane, la Chicago, informeaza pagina de web a parohiei.

 
Expozitie Marian Batlan la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :535
Saturday, 23 April 2005
In cadrul manifestarii Artisti romani din Paris isi deschid portile atelierelor, artistul roman Marian Batlan va expune sambata, 23 aprilie, la Paris in cadrul unei expozitii intre orele 17.00 19.00.Seria de expozitii din Paris va mai cuprinde evenimente artistice ale unor pictori, sculptori, artisti grafici, etc din Romania, semnate de nume celebre precum Tudor Banus, Marian Bitlan, Adriana Blendea,  Marcel Caloian, Constantin Cioc, Oana Cocea, Doru Covrig, Dorin Cretu, Raluca Demetrescu, Ioana Ghenciulescu-Violet, Ben-Ami Koller, Nicolae Maniu, Alla Rusu, Petre Velicu.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions