Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Vladimir Voronin vrea sa se inspire din experienta Tarilor baltice si Romaniei in colaborarea regionPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :245
Sunday, 24 April 2005
"Colaborarea statelor GUUAM este axata pe prioritati economice si nu este indreptata impotriva nimanui", a declarat, vineri, in cadrul summit-ului GUUAM de la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin.
In opinia lui, colaborarea economica trebuie sa capete dimensiuni calitativ noi si sa se debaraseze de cele practicate pana in prezent. Colaborarea in cadrul GUUAM, OSCE, ONU si Consiliului Europei va contribui, potrivit lui Vladimir Voronin, la fel ca si intensificarea colaborarii bilaterale, la sporirea eficientei activitatilor comune.
"Componenta economica necesita o abordare calitativ noua, iar colaborarea economica si comerciala urmeaza sa se dezvolte in functie de liberalizarea pietelor si apropierea statelor membre de standardele OMC. Speram ca intrarea in vigoare a acordului zonei comertului liber in cadrul GUUAM, intensificarea colaborari intre camerele de comert va permite activizarea substantiala a relatiilor intre statele membre. Sunt convins ca, prin implementarea standardelor europene in domeniul comertului liber, circulatiei persoanelor, capitalului si serviciilor, vom obtine un rezultat favorabil si vom putea spori atat calitatea relatiilor, cat si imaginea organizatiei noastre. Acest proces va necesita o revizuire a colaborari in domeniul vamal si de frontiera, in sectoarele financiar-bancar, pietei de munca si migratiei", a specificat Voronin.
De asemenea, presedintele Republicii Moldova a propus reluarea discutiilor privind colaborarea in domeniul securitatii energetice. In context, el a amintit ca, in viitorul apropiat, urmeaza a fi organizata o intrunire a expertilor care va fi urmata de una a ministrilor Energeticii. In cadrul acesteia, va fi examinata coordonarea eforturilor comune si elaborarea conceptiei de securitate energetica colectiva.
"In calitatea sa de presedinte a GUUAM, Republica Moldova va aborda cu pragmatism maxim realizarea obiectivelor organizatiei, prioritare fiind proiectele energetice si economice, precum si stimularea proiectelor comune in domeniul turismului, tehnologiilor informationale si dezvoltari infrastructurii. Vreau sa subliniez in context ca, pentru noi, un interes deosebit o reprezinta experienta Tarilor Baltice si a Romaniei, tari care au depasit deja etapele colaborarii regionale, inclusiv in domeniile vizate", a subliniat presedintele Republicii Moldova.
In incheierea discursului, Voronin a multumit tuturor partilor pentru participare si si-a exprimat increderea ca rezultatele intrevederii de vineri vor impulsiona atat colaborarea in cadrul GUUAM, cat si relatiile cu partenerii organizatiei, precum si cu statele si organizatiile participante la summit.
 
Andrei Serban pe scena new yorkeza de la Metropolitan OperaPDF Print E-mail
New York, SUA / Romanian Global News
Accesari :333
Sunday, 24 April 2005
Scena Metropolitan Opera din New York va gazdui, incepand de saptamana viitoare o noua montare a operei Faust, a lui Charles Gounod, semnata de celebrul regizor roman Andrei Serban.Se spera ca aceasta a sasea productie a operei lui Gounod sa ii aduca un succes meritat lui Serban, si prin prisma distributiei de exceptie pe care o afiseaza. Tenorul Roberto Alagna (sotul sopranei romance Angela Gheorghiu), soprana Soile Isokoski, bassul Rene Pape si baritonul Dmitri Hvorostovsky sunt numai cateva dintre numele de pe afisul acestei productii, dirijata de James Levine, directorul muzical al institutiei.
 
Bucurie la mii de kilometri de tara, pentru semnarea Tratatului de Aderare a RomanieiPDF Print E-mail
Mexico City, Mexic / Romanian Global News
Accesari :270
Sunday, 24 April 2005
Cu ocazia semnarii Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, in 25 aprilie Institutul Politehnic National si Ambasada Romaniei in Mexic organizeaza la orele 18:30, ora locala a Mexicului, la sediul Institutului din strada Iztacalco, Calle T #950, Colonia Granjas Mxico, seara intitulata sugestiv Ziua Romaniei.

Acest eveniment va prilejui o expozitie de fotografii si imagini din Romania, o conferinta sustinuta de ambasadorul Romaniei in Mexic, Vasile Dan, si un cocteil cu un buchet de preparate gastronomice romanesti. De asemenea, prilejuit tot de acest eveniment, va avea loc pe 3 mai un interviu in direct realizat de postul de radio Universal radio 13, pe frecventa 1290 AM, interviu ce va putea fi receptionat de romanii din Mexic la orele 23:00, ora locala. Tema principala a interviului o vor constitui efectele pe care le va avea semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Programul radioului mexican este unul interactiv asa ca diplomatul roman va avea ocazia sa intre in dialog cu ascultatorii, transmite Ambasada Romaniei in Mexic.

 

 
Concert german la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :359
Sunday, 24 April 2005
Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin va gazdui duminica, 24 aprilie, de la ora 19:30, un recital al cvintetului german de suflatori Taffanel din capitala germana.Grupul de muzicieni este alcatuit din Bettina Wickihalder, la flaut, Nicola Heinze, la oboi, Gotz Hoffman si Angela Muller-Velte, la clarinet, Hansjorg Seiler si Heidi Wessel, la corn, si Jochen Schneider, la fagot. Manifestarea culturala este realizata in colaborare cu Scoala de muzica Leo Borchard din Berlin si va contine in program lucrari de Paul Hindemith, Leos Janacek, Carl Reini, informeaza pagina Agero Stuttgart.
 
Intalnire muzicalo-bahica in OlandaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda / Romania Global News
Accesari :263
Sunday, 24 April 2005
Iubitorii culturii romanesti din Olanda vor putea sa faca cunostinta cu Vinurile Muzicale, duminica, 24 aprilie, de la ora 19:00, la Coninckstraat 58, in orasul Amersfoort. Evenimentul va combina prezentarile de soiuri bahice romanesti cu un fundal sonor asigurat tot de compozitori romani.
Seara va incepe cu o degustare a vinurilor pe ritmurile muzicii romanesti. Prezentarea muzicala, cat si prezentarea vinurilor va fi facuta de Liselotte si Jan Rokyta, informeaza pagina romanilor din Olanda. Alte ionformatii referitoare la evenimentele organizate de cei doi olandezii pot fi gasite la adresa http://www.muzikalewijnen.nl/index.html.
 
Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc FloriilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :381
Sunday, 24 April 2005
Romanii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc duminica, 24 aprilie, ziua Floriilor, duminica in care Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, dar si ziua in care se marcheaza trecerea in Saptamana Patimilor.In ziua de joi a Saptamanii Mari clopotele inceteaza sa mai bata si vor mai bate doar Sambata Mare. Aceasta zi este totodata si inceputul chinurilor Mantuitorului, care vor culmina cu rastignirea sa pe cruce si cu Invierea sa din cea de-a treia zi. In aceasta zi, crestinii duc la biserica ramurele de salcie care sunt sfintite de opreoti si impartite apoi oamenilor din biserica. Salcia sau rachita, simboluri ale regenerarii, au ramas pana astazi elementele esentiale ale sarbatorii Floriilor si se crede despre salcie ca se acopera de verdeata inaintea tuturor copacilor, ca sa poata sluji pentru Sfintele Florii". Acesta este si unul dintre motivele pentru care Floriile mai erau numite si Sarbatoarea infloririi salciei. Legenda spune ca salcia ar fi fost de ajutor Maicii Domnului in drumul ei dureros spre crucea de pe Golgota. Un alt obicei legat de salcie il reprezinta si faptul ca la iesirea din biserica, prima grija a crestinilor era inghitirea uneia sau a mai multor flori de salcie, crezandu-se ca astfel vor fi prevenite bolile de gat si oameni vor fi usori si sanatosi ca florile. Ramurile se pun acasa sub streasina casei sau la icoane, socotindu-se bune de leac in multe boli si aparatoare a locuintei de incendii, grindina sau trasnete. In traditia populara romaneasca, Floriile sunt ziua in care se incepe si scrinciobul sau dulapul, obicei care tine in fiecare duminica pina la Inaltare. In ceea ce priveste vremea de la Florii, in popor se crede ca este un indice al conditiilor meteorologice din prima zi Pasti. Ca un ultim amanunt, ziua de Florii este ultima zi din Postul Mare cand se poate manca peste.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions