Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Guvernul a deschis trei conturi pentru sinistratii din vestul tariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :605
Tuesday, 26 April 2005

Guvernul Romaniei a anuntat recent conturile la care se pot trimite donatii pentru sinistratii din judetele Caras-Severin si Timis, conturi care s-au deschis pe numele Secretariatului General al Guvernului.

Astfel, persoanele fizice si juridice care doresc sa ii ajute financiar pe locuitorii acestor doua judete, care au fost grav afectate de calamitatile naturale survenite in ultima saptamana, au la dispozitie urmatoarele conturi deschise la sucursala BCR sector 1:

RO65RNCB5010000138390083 ROL

RO11RNCB5010000138390085 USD

RO38RNCB5010000138390084 EUR

Destinatie: Donatii pentru sinistratii din judetele Caras-Severin si Timis

Titular cont : Secretariatul General al Guvernului

 
Consiliul Mondial Roman a interpelat CNN International referitor la ziaristii romani rapiti in IrakPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :264
Tuesday, 26 April 2005
Intr-o scrisoare adresata postului de televiziune CNN International, Consiliul Mondial Roman a interogat conducerea acestui canal de stiri referitor la faptul ca nu a fost difuzata nici o stire referitoare la rapirea celor trei ziaristi romani in Irak.

In scrisoare se face de asemenea mentiunea ca Romania este al treilea stat care a acordat sprijin Statelor Unite in lupta pentru eliberarea Irak-ului iar comunitatea romanilor din America nu intelege pozitia CNN-ului. "Lipsa de informare a cetatenilor americani despre aceasta situatie prin care trece Romania, ca partener NATO este de neexplicat pentru comunitatea romanilor traitori si consumatori de stiri CNN", se mai arata in scurta scrisoare semnata de presedintele interimar al CMR, dna. Prof. Smaranda Livescu. Insotind aceasta scrisoare este si un reportaj facut de agentia de presa Reuters.

 
Militarii romani ingropati la Brno vor avea un monument propriuPDF Print E-mail
Brno, Cehia/Romanian Global News
Accesari :255
Tuesday, 26 April 2005

In localitatea ceha Brno s-a inaugurat marti, 26 aprilie, un monument ridicat in cinstea celor 1500 de ostasi romani care sunt ingropati in cimitirul militar din localitate, eveniment la care participa o delegatie condusa de generalul-maior Ion Ciupei, comandantul Corpului 4 Armata Teritorial, si din care mai fac parte 20 veterani de razboi si un preot militar roman.

Totodata, in orasele Brno si Kromeritz vor avea loc mai multe activitati care comemoreaza cei 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial in Europa, informeaza Ministerul Apararii Nationale din Romania. In ambele localitati se va oficia cate un serviciu religios si se vor depune coroane de flori la cimitirele eroilor romani, dar si la cele ale ostasilor rusi, germani si de alte nationalitati. Ziua se va incheia cu o ceremonie de decorare a celor 20 de veterani de razboi romani de catre Guvernul Republicii Cehe.

 
Romania a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :228
Tuesday, 26 April 2005

Romania si Bulgaria au semnat luni, 25 aprilie, la Luxemburg, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, zi istorica pentru diplomatia romana, dupa patru ani de negocieri si dupa multe emotii pe marginea subiectului.

Pana la aderarea propriu-zisa, programata pentru data de 1 ianuarie 2007, Romania mai are de dus la indeplinire angajamente si obligatii asumate prin tratat. Atat Romania, cat si Bulgaria, tara vecina alaturi de care Romania a semnat Tratatul la Luxemburg, vor fi atent monitorizate, iar in cazul in care se constata nerespectarea obligatiilor asumate, Uniunea Europeana ar putea invoca uneia sau ambelor tari clauza de salvgardare, care ar amana aderarea cu inca 1 an. Domeniile problema la care tara noastra mai are de dovedit inca progrese sunt cele privitoare la combaterea coruptiei, reforma justitiei si a administratiei, intarirea granitelor si aducerea subvnetiilor de stat la standarde europene.

Din partea Romaniei Tratatul de 860 de pagini a fost semnat la Bruxelles de catre presedintele Traian Basescu si premierul roman Calin Popescu Tariceanu. Acesta din urma a apreciat, vis-a-vis de clauza de salvgardare ca ea nu trebuie privita cu ura sau cu dusmanie, ci ca o masura de protectie, care ne va ajuta sa ne indeplinim obligatiile la timp". Incepand de marti, Romania si Bulgaria vor avea statutul de observator activ, avand dreptul de a participa, dar nu si de a vota, la majoritatea reuniunilor Uniunii Europene.

 
Astazi expira ultimatumul teroristilor irakieniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Tuesday, 26 April 2005

Peste numai cateva ore se vor fi terminat cele patru zile acordate de rapitorii jurnalitilor romani din irak autoritatilor de la Bucuresti pentru retragerea trupelor pe care Romania le are dizlocate in Irak.

Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, ca si cetateanul americano-irakian Mihamad Munaf se afla, de aproximativ o luna, in mainile unei grupari teroriste musulmane intitulata Armata lui Mu Adh Bin-Jebel.

Opinia publica de la Bucuresti, si nu numai, alaturi de mai multe organizatii media, au organizat in ultimele zile o serie de actiuni si marsuri de solidaritate fata de ostaticii romani. Oricat de uniti ar fi romanii, opinia publica din Romania, in mesajul pe care il transmit atat jurnalistilor romani din Irak, cat si rapitorilor lor, solutia salvatoare pentru eliberarea acestora sta in mainile Celulei de Criza organizata la Palatul Cotroceni pentru rezolvarea acestei situatii. Pana in momentul de fata, cu cateva ore inainte de expirarea ultimatumului, autoritatile de la Bucuresti nu au oferit nici o informatie oficiala, iar rezultatul negocierilor Cotroceniului cu insurgentii ramane inca necunoscut.

In istoria rapirilor recente din Irak, precum si a negocierilor purtate intre tara din care provin ostaticii si rapitori, nu se cunosc deocamdata cazuri in care sa se cedeze in fata revendicarilor politice, de natura celei facute catre Bucuresti. De cele mai multe ori, cu exceptia jurnalistului italian Enzo Baldoni, care a fost in cele din urma executat de rapitorii sai, jurnalistii tinuti ostatici au fost eliberati. Ultimatumul impus Italiei pentru eliberarea lui Baldoni viza retragerea trupelor italiene din irak in 48 de ore. Italia a mai trecut o data prin aceeasi situatie, atunci cand s-a aflat in fata unui ultimatum de 72 de ore, si apoi de 48 pentru retragerea trupelor, in cazul rapirii jurnalistei Giuliana Sgrena, care a si fost eliberata ulterior, insa in baza unor negocieri purtate paralel.

 
Romania trebuie sa decida singura daca isi va retrage trupele din IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Tuesday, 26 April 2005

"Romania, ca toate tarile implicate in aceasta nobila misiune, va trebui sa decida ceea ce urmeaza sa faca, in conformitate cu interesele sale nationale" a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Adam Ereli.

Acesta a mai adaugat ca Statele Unite au toate motivele sa creada ca Romania va continua sa coopereze cu Forta Multinationala si cu Statele Unite si si-a exprimat, totodata, speranta ca asa se va intampla. Oficialul de la Casa Alba a apreciat Romania drept "un aliat curajos, fidel si de valoare in lupta impotriva terorismului si in cadrul eforturilor internationale pentru instaurarea pacii, stabilitatii si prosperitatii in Irak si Afganistan. Totodata, Ereli a mai precizat ca Departamentul de Stat coopereaza cu autoritatile irakiene pentru asistenta in cazul rapirii jurnalistilor romani din Irak, cum de altfel s-a intamplat de cate ori au avut loc rapiri in Irak. "Romania, ca toate tarile implicate in aceasta nobila misiune, va trebui sa decida ceea ce urmeaza sa faca, in conformitate cu interesele sale nationale" a mai declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.

 
Tabloul sumbru al dezastrului din judetul TimisPDF Print E-mail
Timis, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Tuesday, 26 April 2005

Imaginile difuzate de canalele media romanesti cu catastrofele produse de inundatiile din judetul Timis au facut inconjurul lumii. Cum a fost posibil un asemenea dezastru? Cine raspunde pentru catastrofa produsa de ruperea digurilor? Este pregatita Romania pentru situatii de criza?

 Iata doar cateva din intrebarile ce stau pe buzele tuturor in aceste zile care, desi istorice dintr-un punct de vedere - semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana - sunt umbrite de doua evenimente sociale cu implicatii majore: dezastrul produs de inundatile din vestul tarii si criza provocata de rapirea celor trei jurnalisti romani.

La aceasta din urma, societatea civila a inceput aprigi dezbateri pe teme precum: impactul participarii Romaniei, cu efective militare, la democratizarea Irakului, in conditiile in care, in tara, nu s-a facut un referendum pe aceasta tema; implicatiile pe care le va avea, de acum incolo, faptul ca ne-am transformat si noi, ne-am aliniat mai bine zis, tarilor tinte ale terorismului international; faptului ca au inceput sa ne moara soldatii in Irak, tinte ale atacurilor teroriste si ca, mai nou, chiar jurnalistii romani pot fi obictul de santaj pentru grupari teroriste-fundamentaliste in cautare de publicitate.

Revenind in tara, in judetul Timis, situatia este dramatica. La Timisoara bilantul arata ca trei cartiere sunt inundate, opt case parasite, pasajul de la Piata Maria este inutilizabil; In Lugoj trei case inundate, baraje rupte, 75 ha teren inundat; La Buzias Hotel Parc si trei strazi, inundate; La Gataia digul de la Sculea, rupt; 70 de gospodarii, afectate; In Faget 160 de gospodarii si 15 poduri afectate, din care cinci, distruse; 19 podete distruse; 750 de ha inundate; 20 de agenti economici, afectati, scoli inchise; La Gavojdia o statie de benzina inundata; 20 de gospodarii inundate, 150 ha sub ape; In Topolovatul Mare opt gospodarii inundate, zece familii de rromi mutate la caminul cultural; In Manastur 41 de case inundate, 252 de gospodarii afectate, 11 strazi sub ape. Aeroportul Timisoara este inchis pe timp de noapte. Linii de cale ferata, pe zone intregi, sunt inchise si se lucreaza intens la reabilitarea lor. Drumuri nationale, judetene si comunale impracticabile. Si prognoza meteo nu este favorabila nici in continuare !

Ploile din perioada 14-25 aprilie 2005 au afectat 145 de localitati din 7 judete, se arata intr-un raport al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Apele au facut deja victime. Maria Rai, de 73 de ani din judetul Hunedoara si-a pierdut viata, alte 3 760 de persoane au fost evacuate, 2 504 case, 5 411 anexe gospodaresti si 19 266 ha de teren agricol au fost inundate. Au mai fost afectate 753 de fantani, 71 de obiective social-economice, numarul animalelor si pasarilor moarte nefiind precizat. Apele au mai afectat 339 de poduri si podete, 2,5 km de drumuri nationale, 364 km de drumuri judetene si comunale, 72 de strazi, 18 km de retele de canalizare, 4 km de retele de alimentari cu apa, linii electrice si telefonice si 23 de diguri de aparare a localitatilor. Cele mai afectate au fost judetele Timis si Caras-Severin. In Timis au fost inundate 37 de localitati, au fost evacuate 3 710 persoane, au fost inundate 1 341 de case, 3 164 de anexe gospodaresti, 8 300 ha de teren agricol si 32 km de drumuri, iar 4 diguri de aparare au fost rupte. In Caras-Severin au fost afectate 58 de localitati, fiind inundate 1 135 de case, 1 464 anexe gospodaresti si 7 746 ha de teren agricol, 298 km de drumuri si 19 constructii hidrotehnice. Acestea sunt datele publice pana la aceasta ora insa ramane durerea si drama miilor de oameni care vor sarbatorii Sfintele Pasti in adaposturile improvizate.

Chiar presedintele Romaniei s-a deplasat intr-o vizita fulger in judetul Timis sa vada nemultumirile semnalate de oameni. A dat el oare directive? Vom vedea intr-un tarziu persoane responsabile sau trase la raspundere pentru ineficienta? Oare durerea oamenilor, care nu isi mai pot recupera bunurile din cauza lipsei de barci (?!) si a resurselor umane suficiente, va misca din amortire opinia publica, care sa ceara tragerea la raspundere a vinovatilor? Oare ne vom reveni vreodata din aceasta stare de incompetenta multiplicata la nesfarsit? De ce oare atatea intrebari la care niciodata nu reusim sa gasim raspunsuri pozitive?

Romanian Global News si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni fac un apel la persoanele care doresc sa sprijine in vreun fel sinistratii. Acestea sunt rugate sa scrie pe adresa redactiei, redactia@rgnpress.ro, in ce fel se pot implica si vor fi indrumati catre asociatiile sau structurile oficiale care primesc ajutoare in perioada imediat urmatoare.

 
Regele Mihai I si Regina Ana se roaga pentru cei trei jurnalisti romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Tuesday, 26 April 2005

Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana au vizitat marti, 26 aprilie, in jurul diminetii, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti.

Aceasta este prima vizita pe care cuplul regal o efectueaza la institutia de invatamant din capitala si a constat in prezentarea departamentelor Universitatii Nationale de Arte si a fragmentelor restaurate ale frescelor de la Manastirea Vacaresti. Regele Mihai I a rostit doar cateva cuvinte pentru presa si acestea s-au referit la situatia dramatica in care se afla cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. In scurta sa declaratie, Regele a spus emotionat ca se roaga pentru acestia si ca este alaturi de rudele lor. Anuntul facut de fostul suveran al Romaniei este primul de acest fel pronuntat in legatura cu tragedia prin care trec acesti trei ziaristi.

 
Spectacol romano-israelian la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :296
Tuesday, 26 April 2005

Studioul "Alfred Alessandrescu" al Societatii Romane de Radiodifuziune va fi locul de desfasurare al unei gale de muzica si poezie intitulata "Muzica si poezia psalmilor" care va avea loc marti, 26 aprilie, de la ora 19:00, in organizarea institutiei gazda si a Asociatiei Culturale de Prietenie Romania-Israel.

Evenimentul este dedicat celor doua mari sarbatori de primavara specifice poporului roaman si a celui israelian si va fi alcatuita din creatii vocal-instrumentale compuse de Carmen Petra Basacopol, Doru Popovici, Joseph Bloch si John Williams, interpretate de soprana Georgeta Stoleriu, pianistii Verona Maier, Andrei Tudor si de violonistul Cristian Fatu, anunta Radiodifuziunea Romana. Din cadrul programului mai fac parte si un recital psaltic al Corului Seminarului Teologic Ortodox din Bucuresti, dirijat de prof. diacon Stefan Constantin Razvan, si un moment de muzica israeliana contemporana interpretata de solistul Gabriel Mustata Finkelstein. De asemenea, actorii Mariana Cercel, Natalie Ester, Sara Dan, Marius Calugarita si Candid Stoica vor recita versuri inspirate din psalmi si semnate de Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Maria Barbu, Shaul Carmel, Ion Horea si Mihai Cafrita. La seara culturala mixta va mai participa si preotul profesor Emilian Cornitescu si poetul Radu Carneci, intrarea fiind libera.

 
Cooperarea romano-belgiana in curs de diversificarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :322
Tuesday, 26 April 2005

Ministrul afacerilor externe al Regatului Belgiei, Karel de Gucht, efectueaza in perioada 26-28 aprilie o vizita oficiala in Romania, la invitatia omologului sau roman, Mihai Razvan Ungureanu.

Discutiile oficiale din cadrul acestei intalniri se vor purta miercuri, 27 aprilie, la Iasi. Vizita are loc imediat dupa semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, constituind un semnal al sprijinului Belgiei pentru parcursul european al tarii noastre, precum si al dorintei comune de a diversifica palierele de cooperare bilaterala, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat MAE. Seful diplomatiei belgiene va fi primit si de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, precum si de premierul Calin Popescu-Tariceanu. In programul vizitei mai sunt prevazute convorbiri cu ministrul afacerilor externe roman, respectiv cu ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga si ministrul justitiei, Monica Macovei.

Tot in contextul acestei vizite la Bucuresti se va desfasura si un seminar economic, care va prilejui convorbiri intre oamenii de afaceri romani si belgieni, in scopul extinderii si diversificarii cooperarii nemijlocite. Totodata, va fi organizat, tot la Bucuresti, un seminar pe probleme de cooperare descentralizata, in cadrul caruia sefii administratiilor locale infratite din cele doua tari vor aborda proiecte comune, in curs de derulare, respectiv cu perspective de a se concretiza. Seminarul va prilejui si un schimb de experienta la nivelul administratiilor locale din cele doua tari.

 
Clujul ar putea avea un stadion europeanPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Tuesday, 26 April 2005

Orasul Cluj-Napoca ar putea avea peste un an si jumatate un stadion european in valoare de 13 milioane de dolari si cu o capacitate de 34 000 de locuri.

Propunerea a fost facuta de presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, cel care a declarat ca, desi consolidarea actualului stadion municipal Ion Moina" ar fi mai ieftina cu aproximativ 4 milioane de euro, acesta tot nu ar reusi sa intruneasca conditiile de omologare FIFA si UEFA, informeaza un cotidian clujean.

Proiectul de construire a viitorului stadion va fi stabilit prin licitatie, iar noua arena sportiva va fi omologata conform standardelor FIFA si UEFA. Totodata, Marius Nicoara a mai propus ca stadionul sa aiba instalatie de nocturna, gazon drenat, tribuna acoperita, locuri numerotate pe scaune, pista de atletism, inclusiv o parcare pentru 10 000 de masini, iar la solicitarea CJ Cluj stadionul s-ar putea acoperi in intregime. Prima oferta pentru construire a venit deja de la o firma de proiectare si constructii din Italia, De.Be.Co, firma care a construit stadionul San Paolo" din Napoli si a reabilitat stadionul Delle Alpi" din Torino. Viitorul stadion va putea gazdui atat partide internationale de fotbal, cat si concursuri de atletism.

 
Participare romaneasca la CNAD de la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :238
Tuesday, 26 April 2005

Secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Armamente, ing. Ioan Ion, participa in perioada 26-28 aprilie la Conferinta Directorilor Nationali pentru Armamente (CNAD), care are loc la sediul NATO din Bruxelles.

Manifestarea isi propune sa abordeze aspecte legate de programul de lucru si directiile de actiune necesare ameliorarii cooperarii in domeniul armamentelor in cadrul statelor membre NATO, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Cele trei zile de vizita vor constitui pentru secretarul de stat roman si o ocazie de a se intalni cu omologii sai care participa la acest eveniment.

 
Doua judete din Romania si Ungaria vor colabora transfrontalierPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Tuesday, 26 April 2005

Camera de Comert si Industrie Bihor, in parteneriat cu institutia similara din localitatea maghiara Hajdu, a lansat marti, 26 aprilie, la Oradea, proiectul "Centrul de promovare si pregatire profesionala in domeniul transfrontalier", in valoare de 50 000 de euro.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin fondul comun al proiectelor mici Phare si isi propune sa fie un real ajutor pentru activitatile turistice si cele care se apropie de acest domeniu, dar si sa scoata in evidenta potentialul turistic la nivel euroregional.

 
Jandarmii romani se documenteaza de la colegii lor italieniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Tuesday, 26 April 2005

O delegatie a Jandarmeriei Romane, condusa de inspectorul general al Jandarmeriei Romane, generalul de brigada Costica Silion, va efectua in perioada 26-30 aprilie o vizita de informare-documentare la Arma Carabinierilor din Italia.

Scopul principal al acestei deplasari este de a intari relatiile de cooperare care s-au creat pe parcursul timpului intre cele doua institutii similare, si identificarea unor noi posibilitati de colaborare in mai multe domenii, legate de pregatirea de specialitate a personalului, asigurarea si restabilirea ordinii publice si utilizarea unitatilor speciale de interventie in misiuni internationale, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Administratiei si Internelor. Tot in cadrul intrevederilor dintre cele doua parti se va mai discuta si felul in care se poate accentua colaborarea dintre Scoala de Subofiteri Jandarmi Grigore Alexandru Ghica" Dragasani si Scoala de Subofiteri Carabinieri de la Florenta, pentru realizarea unor schimburi de experienta la nivel de personal didactic si stagiari.

 
Un nou virus anti-manele a invadat calculatoarele romanilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :359
Tuesday, 26 April 2005

Calculatoarele din Romania au cazut recent prada unui nou virus informatic, de data aceasta anti-manele.

Compania romana Softwin, prin Divizia de Securitate a Datelor, BitDefender anunta ca virusul Win32.Antiman.A, a fost detectat prima data luni, 25 aprilie, iar raspandirea sa este una extrem de rapida, in numai 5 ore virsul infectand peste 300 de calculatoare din Romania. Una din actiunile virsului este aceea ca, o data patruns in computer, va sterge toate fisierele multimedia care contin nume ale interpretilor de manele cei mai cunoscuti in tara, sau titlurile melodiilor acestora. Virusul se transmite, dintr-un calculator, tuturor adreselor din programul Outlook, prin e-mail si scaneaza fisierele Yahoo Messenger pentru a gasi noi adrese.

Softwin anunta utilizatorii de BitDefender ca sunt protejati inca de la aparitia virusului, creat cu siguranta de un roman, in timp ce specialistii recomanda foarte multa prudenta in deschiderea atasamentelor e-mail pentru ultilizatorii fara protectie antivirus.

 
Basarabia va fi asistata de Banca Mondiala in dezvoltarea sa economicaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :351
Tuesday, 26 April 2005

Banca Mondiala este dispusa sa ofere asistenta necesara in vederea asigurarii dezvoltarii proceselor economice din Republica Moldova, a declarat luni, 25 aprilie, la Chisinau, directorul Operatiuni in cadrul BM, Shengman Zhang, in timpul discutiilor cu premierul Vasile Tarlev.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Guvernului, Shengman a remarcat relatiile de colaborare stabilite in ultimii ani dintre Republica Moldova si Banca Mondiala, optand pentru aprofundarea si extinderea acestora. Tarlev a spus ca una din prioritatile de baza ale politicii Guvernului pentru urmatorii patru ani o constituie colaborarea eficienta cu organismele financiare internationale, iar proiectele elaborate in comun cu BM, printre care SCERS, "Energetic-2", Fondul de Investitii Sociale etc prezinta un succes evident al colaborarii. In context, premierul a optat pentru obtinerea unui scenariu optimist de dezvoltare a economiei pentru Republica Moldova. Totodata, Tarlev a lansat initiativa de a atrage expertii BM in elaborarea si implementarea eficienta a planului de actiuni de implementare a SCERS si Planului de Actiuni Republica Moldova-UE. De asemenea, premierul a solicitat sprijinul acestui organism financiar important in elaborarea unui program la nivel strategic macroeconomic cu FMI, precum si contributia in restructurarea datoriilor externe ale Moldovei. Pronuntandu-se pentru extinderea cooperarii cu BM, Tarlev a conturat domeniile in care banca poate deveni un partener activ - elaborarea unor proiecte de dezvoltare a sectorului agroalimentar, a infrastructurii, a politicii fiscale, a sectorului financiar-bancar, a protectiei sociale, asistentei medicale, de optimizare a serviciului public etc.

 
Patriarhul Rusiei ureaza succes sefului regimului terorist de la TiraspolPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :236
Tuesday, 26 April 2005

Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii Alexii al II-lea i-a expediat liderului separatist de la Tiraspol Igor Smirnov o telegrama in care i-a multumit pentru felicitarile cu ocazia zilei de nastere, dorindu-i succes "in toate nazuintele bune", informeaza agentia tiraspoleana "Olvia-press".

Sunt convins ca prin eforturi comune vom putea face multe pentru dezvoltarea relatiilor dintre Biserica si stat si pentru stabilirea pacii si a intelegerii in societate. Doresc excelentei voastre puteri si succes in toate incercarile. Sa-i dea Domnul poporului Dumneavoastra pace trainica si reusite constante", se mai arata in telegrama lui Alexii al II-lea trimisa lui Smirnov.

 
Cipru acorda burse tinerilor basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :241
Tuesday, 26 April 2005

Guvernul Republicii Cipru ofera tinerilor din Republica Moldova un numar limitat de burse partiale, de studii postuniversitare de lunga durata, la Institutul Superior Hotelier, la Institutul Superior Tehnic si la Institutul Mediteranean de Management, pentru anul de studii 2005-2006.

La concursul pentru obtinerea bursei pot participa persoane cu studii superioare, care activeaza in domeniu, detin certificate de cunoastere a limbii engleze si au varsta cuprinsa intre 20 si 35 ani. Bursa partiala nu prevede acoperirea cheltuielilor pentru calatoria internationala, diurna si procurarea manualelor. Aceste cheltuieli urmeaza a fi suportate de catre aspiranti. Data limita de inregistrare la concurs pentru obtinerea bursei la Institutul Superior Hotelier este 30 aprilie curent, iar la Institutul Mediteranean de Management - pana la sfarsitul lunii iunie. Formularele de inregistrare pot fi primite la Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului de la Chisinau.

 
Seful MAE la conferinta Moldova and Europe: Bridging the gapPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :263
Tuesday, 26 April 2005

Ministrul roman al afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, participa, astazi, 26 aprilie la Chisinau, la conferinta internationala cu tema Moldova and Europe: Bridging the Gap".

Seful diplomatiei romane va sustine in deschiderea conferintei o alocutiune dedicata sprijinului constant pe care Romania il acorda traseului european al Republicii Moldova. Conferinta este organizata de Asociatia Sud-Est Europeana din Berlin, in colaborare cu Ministerul Federal German de Externe, Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Institutul de Politici Publice si Asociatia de Politica Externa de la Chisinau. In cadrul conferintei vor fi abordate teme precum crearea sprijinului intern necesar realizarii reformelor economice si politice, creionarea unor strategii realiste in vederea implementarii reformelor si standardelor europene, diferenta dintre capacitatile Republicii Moldova si obiectivele cuprinse in Planul de Actiuni Republica Moldova-UE, necesitatea unei politici europene mai active fata de regiunea transnistreana perceputa ca un punct fierbinte" al regiunii.

Presedintele basarabean Vladimir Voronin va participa si el la deschiderea conferintei. De asemenea, vor mai fi prezenti la Chisinau: Erhard Busek, coordonatorul special pentru Pactul de Stabilitate n Sud-Estul Europei, Adriaan Jacobovits de Szeged, reprezentantul special al UE in Republica Moldova, Ian Boag, seful delegatiei Comisiei Europene in Ucraina, William Hill, seful misiunii OSCE in Republica Moldova, Dov Lynch, Institutul European pentru Studii de Securitate.

Asociatia Sud-Est Europeana, cea care s-a ocupat de organizarea acestei reuniuni, se constituie ca un organism de mediere si un centru administrativ. De-a lungul timpului s-a dezvoltat ca una dintre cele mai importante institutii germane in domeniul cercetarii privitoare la Europa de Sud-Est. Inca de fondarea sa, in 1952, asociatia a devenit o institutie importanta in cadrul Politicilor Culturale Externe Germane. Construirea unor punti de legatura este una dintre pricipalele sale atributii. Prin intermediul conferintelor, publicatiilor editate, prin cunostintele membrilor sai in domenii precum stiinta, politica si cultura, ca si prin intermediul mass-media, Asociatia Sud-Est Europeana isi propune sa faciliteze un cat mai bun dialog intre Germania si tarile din Sud-Estul Europei, in zona stiintifica, economica si culturala, dar si sa adanceasca cunosterea in legatura cu evolutiile recente si istorice din aceasta zona.

 
Romania are nevoie de Diaspora pentru schimbarea perceptiei internationalePDF Print E-mail
Luxemburg/Romanian Global News
Accesari :264
Tuesday, 26 April 2005

Comunitatile romanesti din diaspora trebuie sa sprijine eforturile autoritatilor romane in ceea ce priveste schimbarea perceptiei asupra tarii noastre, a declarat, luni, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la Schengen, dupa intalnirea cu reprezentantii comunitatilor romanesti din strainatate.

"Oamenii de valoare care reprezinta comunitatile romanesti trebuie sa devina portavocea care va prezenta Romania sub o alta fata", a mai precizat premierul, se arata intr-un comunicat din partea Biroului de presa al Guvernului. Primul-ministru a mai subliniat, cu aceasta ocazie, determinarea Guvernului de a indeplini toate angajamentele asumate in procesul de integrare europeana. "Vreau sa ii convingem pe europeni ca suntem parteneri egali, ca suntem oameni care ne respectam angajamentele", a afirmat premierul. "Vrem sa castigam si avantaje, dar vrem sa respectam si rigurozitatea si seriozitatea care caracterizeaza constructia europeana", a mai precizat premierul roman. Reamintim ca premierul Tariceanu s-a intalnit luni, 25 aprilie, la Schengen, cu reprezentantii comunitatilor romanesti din diaspora, aflati in Luxemburg cu prilejul semnarii Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

 
Semnarea Tratatului de aderare creeaza evenimente diplomatice si la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :267
Tuesday, 26 April 2005

Ambasada Romaniei la Lisabona impreuna cu Ambasada Bulgariei si cu Centrul de Informare Europeana "Jacques Delors" organizeaza marti, 26 aprilie, un eveniment complex de diplomatie publica si culturala, in vederea marcarii semnarii Tratatului de Aderare a celor doua state la UE.

Sesiunea comemorativa va fi deschisa de doamna Margarida Cardoso, directoarea Centrului de Informare Europeana "Jacques Delors", urmata de E.S. Dl Alain de Muyser, Ambasadorul Luxemburgului la Lisabona. In continuare vor prezenta alocutiuni Ambasadorul Bulgariei, Maxim Gaytandkiev, Insarcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei din Portugalia, Raul Radoi, presedintele Asociatiei luso-bulgare pentru Cultura, Gonzaga Ferreira, dl Daniel Perdigao, fost lector de limba romana la Lisabona si doamna Margarida Marques, directoarea Reprezentantei Comisiei Europene in Portugalia. Fostul comisar european Antonio Vitorino, in prezent presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Parlamentul Portughez va fi invitat de onoare al evenimentului.

In perioada 18-29 aprilie in Auditoriul Centrului "Jacques Delors" este deschisa o expozitie de gravura apartinand tanarului si talentatului artist plastic clujean Cristian Aurel OPRIS. Mentionam ca aceasta expozitie a mai fost prezentata la Lisabona in cadrul Galeriei Asociatiei Nationale de Gravura din Portugalia, in anul 2004 si in cadrul expozitiei organizate la Casa-Muzeu Marta Ortigao de Sampaio din orasul Porto in cursul lunii ianuarie 2005. In afara acestei expozitii, Ambasada Romaniei va prezenta si documentarul artistic despre arta lui Constantin Brancusi, intitulat "Sculptorul", in regia lui Cornel Mihalache, pelicula prezentata si la Festivalul Filmului Tanar, Lisabona 2004. Ambasada Bulgariei participa, la randul sau, la aceasta manifestare cu o expozitie de arta nationala contemporana si cu un moment coral prezentat de corul bisericesc "Ioan Kukuzel Angeloglasnia". Seara comemorativa se va incheia cu o degustare de vinuri romanesti si bulgaresti.

 
Jurnalistii de la Chisinau ar putea fi ingraditi de secretul de stat si de serviciuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :325
Tuesday, 26 April 2005

Guvernul de la Chisinau a transmis spre examinare Parlamentului basarabean  proiectul Legii cu privire la secretul de stat si la secretul de serviciu.

Documentul respectiv a fost aprobat de Executiv la inceputul lunii decembrie trecut, la initiativa Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media. Presedintele Centrului Acces-info", Vasile Spinei, a aratat ca elaborarea proiectului de lege a fost tainuita de catre autoritati, iar despre existenta lui s-a aflat doar zilele acestea. "Documentul este periculos, in primul rand, pentru presa si, in cazul adoptarii sale, am putea pune cruce pe Legea Presei, pe Legea privind accesul la informatie si pe Legea cu privire la secretul de stat" (nr.106-XIII, din 17 mai 1994), a concluzionat Vasile Spinei. Potrivit acestuia, proiectul contravine Constitutiei R. Moldova si Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale (aceasta din urma intrata in vigoare in Moldova la 12 septembrie 1997), act international ce garanteaza dreptul oricarei persoane de a primi si a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice. Spinei opineaza ca in baza prevederilor din proiectul de lege, autoritatile pot transforma orice informatie in secret de serviciu. Respectivul document, in care nu se spune nimic despre interesul public, prevede pedepse drastice pentru persoanele ce vor divulga secrete de serviciu, a specificat Vasile Spinei. Expertii in domeniu considera ca in cazul adoptarii Legii cu privire la secretul de stat si la secretul de serviciu, libertatea de expresie si conditiile de documentare pentru jurnalisti vor degrada simtitor.

 
Chipul imigratieiPDF Print E-mail
Girona, Spania/Romanian Global News
Accesari :370
Tuesday, 26 April 2005

Editia electronica a publicatiei spaniole "La Vanguardia" publica luni, 25 aprilie, un interviu paralel cu subdelegatul Guvernului spaniol in Girona, Francesc Francisco si cu Joaquim Giol, presedintele Serviciului Imigratie din Girona. Vizibilitatea anumitor categorii de imigranti in centrul orasului, pericolul transformarii cartierelor de imigranti in ghetouri, repartizarea cetatenilor straini pe natiuni in Girona, procesul de regularizare, dar si masurile care ar trebui luate pentru o cat mai buna si rapida integrare a nou-venitilor in regiune, sunt numai cateva dintre temele la care isi propune sa gaseasca raspunsuri materialul publicat de Vanguardia.

De cealalta parte a pietei unde se afla amplasata Subdelegatia Guvernului din Girona, o sala de expozitii din La Caixa anunta "Max Ernst, invizibil la prima vedere". La fel, au devenit invizibili imigrantii care se ingramadeau la usa sediului oficial, pur si simplu pentru ca noul subdelegat, Francesc Franscisco, a propus si arbitrat masurile necesare pentru exterminarea cozilor. Intrebat de ce Girona este un oras in care imigrantii africani sunt la fel de invizibili pe strazile mai centrale, incepe sa rada. "Poate ca nu frecventati zonele comerciale cu magazine mai scumpe, insa eu locuiesc foarte aproape de centru, iar in jurul casei mele intalnesc toate tonurile de piele posibile". Nu este ciudat: locuieste in fata unui bloc si a statiei de autobuz catre cartierele cu cea mai mare concentrare de imigranti nou-veniti.

Joaquim Giol, cel care conduce serviciul de sprijinire a imigrantilor din Girona si-a dat seama de aceasta invizibilitate a anumitor nationalitati in inima orasului, poate ca prin contrast: are biroul in cartierul gironez unde traiesc in prezent, cei mai multi imigranti, cu acte sau fara acte, Can Gibert del Pla, format din 15 blocuri construite intre 1967-1978 de catre patronatul benefic Santa Creu de la Selva. Celalalt nucleu al populatiei africane, sud-americane si din estul Europei este in anumite cartiere din Salt, un municipiu vecin, care a fost timp de multi ani inglobat in Girona, dar care si-a recuperat independenta odata cu castigarea democratiei. Aceste cartiere sunt singurele in care pretul cartierelor scade, in loc sa creasca. Desi Francisco ofera detalii suprinzatoare: "Vin sa isi regularizeze situatia mai multe persoane domiciliate in Girona, decat in Salt". Si, in afara de Can Gibert, in Girona mai traiesc nou-veniti si in Sant Ponc, un alt poligon promovat de catre agentiile imobiliare, ca si in blocurile ridicate de Obra Sindical del Ogar, in Pont Major. "Dar chiar daca nu merg sa cumpere in centru, ar putea merge sa se plimbe, nu?" Aici conversatia a intrat, insa, pe pista temerii permanente de formarea de ghetouri. "Un ghetou nu este acum numai o concentrare de extracomunitari, ci si un cartier degradat din punct de vedere urbanistic si imobiliar, care se degradeaza in fiecare zi tot mai mult si din care nu se poate scapa. Se creeaza un cerc de ruina umana si morala", crede Giol. "S-a ajuns deja la aceasta situatia in Girona?" "In unele zone este foarte aproape. Singura maniera de a evita acest lucru este sa cheltuim cantitati importante de bani publici: sa investim in scoli, in masuri de imbunatatire urbanistica, in centre de asistenta sociala". Francesc Franscisco vede lucrurile intr-o forma mai optimista. El spune ca istoria umanitatii este istoria imigratiilor, ca toti suntem imigranti si ca populatia de aluviune se aseaza incetul cu incetul. "Toate orasele sunt stratificate social, insa asta nu are de ce sa diminueze calitatea vietii nimanui daca autoritatile publice stiu sa intervina unde si cand este nevoie. "Dar nu s-a intamplat intotdeauna asa", recunoaste el si, pentru a demonstra acest lucru, citeaza exemplul lamentabil din Font de la Polvara, un cartier situat chiar langa cimitir si "mancat" de droguri si de delincventa. Unul dintre misterele legate de vizibilitatea/invizibilitatea strainilor este cel al femeilor. Conform datelor oficiale existente la Subdelegatia Guvernului si care coincid in punctele esentiale cu cei 10.000 de imigranti care intra in fiecare an in grija serviciului condus de Joaquim Giol, marocanii intrunesc in Girona aproximativ 25% din total, in timp ce romanii si ecuadorienii sunt pe locurile imediat urmatoare, cu cate 10 procente fiecare grup. In continuare, cu procentaje scazute principale tari de orgine ale imigrantilor sunt Bolivia, Columbia, Honduras, Argentina, Uruguay, Gambia, Senegal, Mali, Mauritania, Ucraina, Rusia, India si China. Dar ceea ce este curios este ca imigrantii veniti din America si din Estul Europei prezinta o balanta aproximativ echilibrata intre barbati si femei cu acte, in timp ce africanii prezinta cifre foarte diferite. De pilda, in teorie exista 2.000 de barbati marocani la 400 de femei din aceasta tara, 45 de gambieni la numai 20 de femei, 270 de senegalezi la 10 femei si 188 de barbati proveniti din Mali, fata de numai 3 femei din aceeasi tara. "In realitate, explica Francisco, exista in Girona tot atatea femei cat si barbati indiferent care este tara lor de origine, insa barbatii din tarile musulmane isi impiedica sotiile sa munceasca, din pricina discrimarii sexuale, iar daca nu muncesc, nu pot obtine acte".

Daca se considera ca aici este nevoie de mana de lucru si ca exista tari in care posibilitatea de a obtine un anume nivel de viata este inexistenta, normal ar fi sa se produca miscari migratorii. Daca am vedea pe toata lumea pur si simplu ca pe o fiinta umana, fara calificative, si nimeni nu ar fi intrebat din ce tara provine, cea mai mare parte a problemei ar inceta sa mai existe. "Nu se poate ca faptul ca suntem in cautarea unui loc de munca in alta tara sa se tranforme intr-o aventura personala", crede Giol. "Trebuie sa se ajunga la integrarea tuturor, nu numai a celor care vin din alte tari. Delincventi exista peste tot, iar majoritatea sunt oameni muncitori care au ca unica intentie sa duca o viata demna", explica Francisco plecand de la experienta anilor in care a lucrat ca responsabil in cadrul Politiei municipale. "Trebuie create mijloace pentru ca oamenii sa se poata integra in mod normal, si trebuie sa se investeasca mai multi bani publici in case, in urbanism, in scoli", spune Giol la randul sau. Francisco, judecand lucrurile prin prisma locului sau de munca, considera ca este necesar sa se mentina controalele pentru a se evita, astfel, ca cererea de munca sa depaseasca oferta. Insa, dupa sensibilitatea sa sociala si de profesor care a lucrat multa vreme in cadrul unei institutii cu populatie imigranta, crede, in acelasi timp, ca sunt indispensabile masuri precum crearea unor locuinte cu chirie mica, nu concentrate in cartiere clare.

(Dupa publicatia spaniola "La Vanguardia").

 
Romancele din Canada sunt invitate la preselectia Miss DiasporaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 26 April 2005

Preselectia pentru concursul de frumusete Miss Diaspora va ajunge si in partea de vest a Canadei, sub titulatura West Canada Miss Diaspora, prin intermediul Centrului Comunitar Romanesc din BC si al EETv.

Candidatele la acest titlu trebuie sa isi trimita formularele de inscriere pana pe data de 25 mai, preselectia propriu-zisa uirmand sa aiba loc in zilele de 3 si 4 iunie, iar selectia finala, care va fi insotita si de un spectacol, va avea loc o luna mai tarziu, pe 2 iulie. Castigatoarea fazei finale va reprezenta Canada la concursul Miss Diaspora care se va desfasura la Mangalia in perioada 29 iulie-30 august. Totodata, ocupanta locului intai va beneficia de transport gratuit dus-intors pe ruta CanadaRomania si de cazare, masa si transport in interiorul Romaniei, informeaza pagina romanilor din British Columbia. Informatii suplimentare despre preselectie se pot gasi pe site-ul romanians.bc.ca.

 
Biserica Sf. Gheorghe din New Westminster, in pas cu tehnologiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :370
Tuesday, 26 April 2005

Biserica ortodoxa romana cu hramul "Sf. Gheorghe", din orasul canadian New Westminster, si-a inaugurat recent pagina oficiala de web care poate fi accesata la adresa sfgheorghe.romanians.bc.ca.

Site-ul contine informatii referitoare la aceasta parohie ortodoxa, la programul slujbelor si a celorlalte servicii religioase, dar si alte anunturi utile pentru credinciosi si membrii comunitatii de romani din zona, informeaza portalul romanilor din British Columbia. Totodata, cu ocazia acerstei inaugurari, parintele paroh Nicu Liuta le doreste tuturor romanilor ca Lumina Pascala a Invierii Domnului Iisus Hristos sa le aduca multe bucurii duhovnicesti, pace si sanatate alaturi de cei dragi.

 
Turneu de tenis de masa pentru romanii din CalgaryPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :321
Tuesday, 26 April 2005

Asociatia Romanilor din Calgary va organiza la jumatatea lunii mai un concurs de tenis de masa care se adreseaza tuturor romanilor din localitatea canadiana, dar si din alte provincii.

Pentru aceasta competitie, spatiul

in care se va desfasura concursul si mesele necesare acestuia se vor inchiria, informeaza pagina oficiala de web a asociatiei romanesti. Competitia va fi grupata intr-o proba de simplu, cu participare mixta si varsta minima de participare de 15 ani, dar si intr-una de dublu, tot cu participare mixta. Jucatorii va trebui sa achite o taxa de participare care va acoperi cheltuielile de inchiriere si premierea primilor clasati, iar in functie de numarul de participanti se va fixa si durata competitiei, care nu se va desfasura dupa sistemul eliminatoriu, ci dupa un alt sistem. Acesta se va desfasura dupa modelul cel mai bun din trei sau cinci seturi, cu grupe de patru-cinci jucatori, iar finala dupa sistemul cel mai bun din sapte seturi. Partidele vor fi arbitrate de jucatorii cu mai multa experienta. Regulile noi dupa care se desfasoara competitiile de tenis de masa vor fi incluse in fisierele de concurs, jucatorii fiind rugati sa nu imbrace tricouri si sorturi de culoare alba sau portocalie, deoarece acestea sunt culorile mingiilor. Desi este posibil sa existe un surplus de cateva mingi sau palete, este recomandabil ca fiecare jucator sa isi aduca paleta si mingiile proprii care trebuie sa aiba dimensiunea de 40 mm in diametru conform noului regulament.

 
Meciul Olanda - Romania va avea in tribuna si suporteri romaniPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :284
Tuesday, 26 April 2005

Romanii din Germania se vor deplasa in Olanda pentru meciul de fotbal dintre selectionatele Romaniei si ale Olandei care se va desfasura sambata, 4 iunie, la Rotterdam.

Partida se inscrie in cadrul preliminariilor campionatului mondial din Germania 2006 si, desi sansele calificarii pentru echipa tarii noastre au scazut, mai exista o posibilitate de intrare in faza finala si sustinerea suporterilor romani poate contribui la aceasta victorie. Galeria care se va forma in Germania va pleca in ziua meciului din autogara centrala din Stuttgart - Z.O.B., la ora 06:00, astfel incat autocarul sa poata ajunge in timp util la partida de pe stadionul Feijenoord din Rotterdam, care va incepe la ora 20:30, informeaza pagina rom2.de. Intoarcerea suporterilor se va face a doua zi, la o ora care se va stabili ulterior de comun acord. Pretul acestei calatorii de aproximativ doua zile va fi in jur de 100 de euro, in acesti bani fiind incluse transportul, cazarea si biletul de intrare la meci. In cazul in care biletele vor putea fi obtinute de la Federatia Romana de Fotbal, costul total al excursiei va scadea cu circa 20 de euro. Persoanele interesate trebuie sa trimita pana pe 29 aprilie suma de 100 de euro si o copie dupa pagina cu fotografie din pasaport sau un alt act de identitate. Din cele 110 locuri existente s-au inscris deja 68 de persoane, iar din cauza problemelor de cazare se vor organiza numai 2 autocare a cate 55 de locuri. Pentru informatii suplimentare se pot apela Florin Zaheu, Liviu Jakob si Florin Paladuta la numerele de telefon 0711/6493605, 0711/866123, 01716088650, 01703215143, 01787011045. Excursia este organizata de noua asociatie "Deutsch-Rumanisches Forum" din Stuttgart.

 
Picnicul romanesc din Florida a fost din nou reprogramatPDF Print E-mail
Florida, SUA/Romanian Global News
Accesari :250
Tuesday, 26 April 2005

Mult anuntatul picnic romanesc care trebuia sa aiba loc de doua ori pana acum in Florida a fost din nou reprogramat pentru duminica, 8 mai, la Deerfield Beach, in Quiet Waters Park, anunta pagina de web a romanilor din acest stat.

Decizia de amanare a acestei iesiri la iarba verde si a schimbarii locului de desfasurare a survenit ca urmare a faptului ca multi romani vor veni si de pe coasta de vest a Floridei, iar altii chiar din nordul Floridei, si noul loc ales este mai usor de gasit. La acest picnic romanesc in aer liber se va manca carne la gratar, mici, frigarui, se va bea bere, suc, se va asculta multa muzica romaneasca si se vor lega noi prietenii intre romanii din Florida si nu numai. Cei interesati sunt rugati sa anunte organizatorii din timp, printr-un e-mail la adresa rvofradio@yahoo.com, specificand numele si un numar de telefon unde pot fi contactati in vederea stabilirii detaliilor.

 
PS Irineu va fi alaturi de romanii din Toronto in Saptamana MarePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :377
Tuesday, 26 April 2005

PS Episcop Vicar Irineu, de la Episcopia Ortodoxa Romana in America, cu sediul la Michigan, in centrul Vatra Romaneasca, va participa in Vinerea Mare, pe 29 aprilie, la slujba Prohodului Domnului in parohia "Sfintul Gheorghe" din Toronto.

Inaltul oaspete va fi prezent in mijlocul enoriasilor acestei biesrici de la ora 19:00, desi lacasul de cult va fi deschis pentru toti credinciosii romani inca de la ora 15:00, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Totodata, din programul Saptamanii Mari a bisericii "Sfantul Gheorghe" mai fac parte slujba Deniei celor 12 Evanghelii, care va avea loc joi, 28 aprilie, cu incepere de la ora 19:00, si Slujba Invierii, care va incepe sambata, 30 aprilie, la miezul noptii, si care va fi urmata de Sfanta Liturghie la ora 01:30 si de o agapa frateasca la orele 03:30. Biserica poate fi gasita la adresa 247 Rosethorn Ave., Toronto, Ontario, M6M 3K9.

 
Intalnire pascala la HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :238
Tuesday, 26 April 2005

Asociatia Culturala Romana Hamilton ii invita pe toti romanii stabiliti in aceasta parte a Canadei, si nu numai, sa vina duminica, 1 mai, in prima zi de Pasti, la Campul Romanesc, pentru a ciocni traditionalele oua rosii si a petrece impreuna.

Intalnirea va avea loc la ora 14 :30 si va prilejui nu numai o placuta intrevedere de sarbatori, ci si o degusatre a specialitatilor romanesti care se pregatesc cu aceasta ocazie si pe care le va aduce fiecare invitat in parte, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Madrigal concerteaza la BelgradPDF Print E-mail
Belgrad, Serbia/Romanian Global News
Accesari :242
Tuesday, 26 April 2005

Corul National de Camera "Madrigal" va sustine marti, 26 aprilie, la Muzeul National de Istorie din Belgrad, un concert de muzica sacra bizantina care marcheaza intarirea relatiilor culturale romano-sarbe, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar si apropierea sarbatorii Invierii Domnului.

Ansamblul romanesc este dirijat de Marin Constantion, cel care se afla de zeci de ani la carma corului, si va aborda un repertoriu din care nu vor lipsi lucrari compuse de Gavriil Musicescu, Ioan D. Chirescu, Paul Constantinescu, Nicoale Lungu sau celebrul "Florilegiul Bizantin Ortodox de Pasti", structurat de maestrul Marin Constantin pe monodii de la Muntele Athos si pe cantari create de Filotei Monahul si Ioan Hrisafi, informeaza postul national de radio.

 
Concert special romanesc la Conservatorul din BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :256
Tuesday, 26 April 2005

Conservatorul Regal de Muzica din Bruxelles gazduieste marti, 26 aprilie, un concert cameral special dedicat semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care va fi sustinut de profesori si studenti de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si de la Academia de Muzica din Sofia.

Evenimentul artistic este organizat cu ajutorul Centrului Cultural Roman, iar Romania va fi reprezentata la acest concert de pianistul Viniciu Moroianu, lector universitar, si de studentii Rebeca Omordia, la pian, Elvira Munteanu, soprana, si Diana Jipa, la vioara, anunta postul national de radio. De asemenea, la manifestare mai participa si prof. univ. dr. Dan Buciu, Rectorul Universitatii Nationale de Muzica.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions