Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
UDMR Sfantu Gheorghe are probleme de comunicarePDF Print E-mail
Sf. Gheorghe, Romania / Romanian Global News
Accesari :291
Saturday, 30 April 2005

Proaspatul ales presedinte al organizatiei municipale Sfantu Gheorghe a UDMR, Csaba Toth-Birtan sustine intr-un interviu acordat saptamanalului Szekely Hirmondo ca formatiunea locala are probleme de comunicare, transmite corespondentul Romanian Global News din Covasna.

Modalitatea organizarii relatiilor publice trebuie schimbata deoarece in formula actuala a colectarii cotizatiilor si programului de audiente legatura cu cetatenii nu a functionat potrivit asteptarilor. El crede ca responsabilii de zona ai organizatiei ar trebui sa aiba un rol mai insemnat in initierea de contacte directe. Potrivit lui Toth, responsabilii trebuie sa isi formeze proprii oameni de legatura cu membrii UDMR. Responsabilii cu relatiile publice ar acoperi cate o strada sau un bloc de locuinte. Astfel, membrii organizatiei ar beneficia de mai multe informatii despre ceea ce se intampla in sanul formatiunii municipale. La randul ei, conducerea organizatiei ar primi semnale din teritoriu care ar corecta in timp util activitatea acesteia. Toth este multumit ca in ultimul timp a crescut numarul inscrierilor in organizatie, insa considera ca fenomenul se datoreaza relatiilor personale. Sistemul de comunicare trebuie construit in primul rand pe aceste relatii personale" a spus presedintele UDMR Sfantu Gheorghe.

 
Profil de asociatie romaneascaPDF Print E-mail
Koln, Germania / Romanian Global News
Accesari :431
Saturday, 30 April 2005

Cercul cultural romano-german DIALOG din Kln urmareste, pentru cei interesati, un dialog cultural al celor originari din Romania, cu tara de unde au plecat si tara in care traiesc - noua patrie adoptiva.

Se incearca astfel o largire si o imbogatire a cailor de comunicare intre cele doua spatii culturale, care sa poata contribui la o mai buna cunoastere si la respect reciproc. Tematica Cercului cuprinde:

- Actualitati romanesti - din tara si din afara granitelor tarii - pe teme sociale, economice si politice; discutii si interpretari pe marginea evenimentelor curente, cu aspecte concrete de interes pentru romanii din diaspora;

- Interferente istorice si culturale romano-germane - mese rotunde, prezentari si discutii, evidentiind momentele importante pentru contactele si influentele reciproce pe plan istoric si cultural, respectiv intre spatiul cultural-lingvistic german si cel romanesc;

- Religia in lumea de azi; punerea in valoare a aportului spiritualitatii romanesti in imbogatirea spiritualitatii crestine europene;

- Contributii la cunoasterea in spatiul cultural german a experientei istorice inter- si multiculturale din spatiul romanesc, a dialogului ecumenic si a intelegerii reciproce intre diferitele confesiuni de pe teritoriul trecut si actual al Romaniei.

Prezentarile de teme in cadrul cercului au loc atat in limba romana cat si in limba germana.

Cercul Cultural romano-german DIALOG este deschis oricui care accepta valorile si regulile de comportare ale societatii democratice in care traim, militand in acelasi timp impotriva oricarei forme de dictatura sau discriminare sub orice forma, pentru un schimb civilizat si constructiv de idei, respectand drepturile fundamentale ale fiintei umane. Cercul DIALOG nu este inregistrat ca asociatie (e.V.") ci functioneaza ca forum liber de discutii (ca Arbeitskreis", Studienkreis" sau Gesprchskreis"), in cadrul caruia se desfasoara activitatile amintite. Pagina de web la care poate fi vizitat este www.dialog-koeln.de.vu.

 
Romania expune in cadrul Zilei Portilor Deschise la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia / Romanian Global News
Accesari :259
Saturday, 30 April 2005

Parlamentul European organizeaza sambata, 30 aprilie, Ziua Portilor Deschise, ocazia cu care Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana va avea deschis un stand cu tema "Romania traditie in contemporaneitate".

Standul Romaniei va fi amplasat in cadrul cladirii Spinelli, la etajul intai, in fata camerei 1G. In cadrul acestui eveniment vor putea fi vizitate expozitia de sticla a artistului roman Ioan Nemtoi, expozitia de bijuterii a lui Marian Nacu, expozitia de moda semnata Doina Levintza si Dan Coma, expozitia de fotografie realizata de Marius Olteanu. Totodata, in standul Romaniei isi vor gasi locul si o expozitie organizata de Institutul Roman de Etnografie si Folclor. Va fi, de asemenea, organizata si o prezentare a tarii realizata de Centrul de Informare Roman din Belgia; prezentarea "Romania destinatie turistica", realizata de Oficiul National al Turismului. Tot la standul Romaniei vor fi disponibile pentru publicul vizitator, ocazia unei degustari de vinuri, precum si spectacole de muzica traditionala romaneasca sustinute de catre 5 intrepreti romani.

 
Mioara Velicu va canta de Paste pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :264
Saturday, 30 April 2005

Muzica traditionala romaneasca va fi la mare inaltime in capitala britanica la acest sfarsit de saptamana de mare sarbatoare.

Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului va ocaziona un spectacol de exceptie sustinut de indragita interpreta de muzica populara Mioara Velicu in fata comunitatii romanesti din Londra. Spectacolul se va desfasura duminica, 1 mai, de la ora 15.00 in cadrul Restaurantului cu specific romanesc Britannia", amplasat pe Sebastopol Road nr.2 in Edmonton, Londra. Intrarea se va putea face numai in baza unei rezervari facute in prealabil. Mai multe amanunte in legatura cu concertul, dar si cu masa de Paste de la Britannia se pot obtine la numarul de telefon al restaurantului, 0208 803 8409 sau 07931506912/0790991965.

 
Pastele Ortodox la Biserica Ortodoxa RomanaPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :407
Saturday, 30 April 2005

Biserica Ortodoxa Romana din Londra invita in Noaptea de Inviere pe toti romanii din Londra sa vina in calea luminii divine a Invierii.

Slujba de Inviere se va celebra in noaptea de sambata, 30 aprilie spre duminica, 1 mai, cu incepere de la ora 24.00. Biserica, situata in Fleet Street nr. 184, se va deschide de la ora 23.30 si ii va primi pe toti crestinii ortodocsi aflati la sute de kilometri departare de casa dar care doresc sa isi aminteasca in acest ceas de sfanta sarbatoare de slujbele de acasa si de traditiile pascale.
 
Invierea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos trebuie sa aduca Invierea noastraPDF Print E-mail
Thessalonic, Grecia / Romanian Global News
Accesari :485
Saturday, 30 April 2005

Vom fi partasi la Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos!... Ne aflam intr-o perioada deosebita, din punct de vedere spiritual - aceasta a saptamanii mari sau a dumnezeiestilor patimi, care urmeaza dupa cele patruzeci de zile ale Sfantului si Marelui Post al Pastilor.

 {mosimage}

Ambele perioade constituie un tot unitar, ducand catre aceeasi tinta, catre acelasi final: - Invierea Domnului nostru Iisus Hristos si, nu in ultimul rand, Invierea noastra, a fiecaruia dintre noi, deoarece acesta este motivul si scopul pentru care a venit Hristos - Fiul lui Dumnezeu, in lume, suferind umilinte si patimiri inca de la nasterea Sa in Betleemul Iudeii!... A venit pentru a ne rascumpara si a ne recapitula pe noi din starea decazuta in care ne aflam: - aceea a sclaviei, a robiei noastre sub imperiul pacatului, intunericului si a mortii si a ne restabili in comuniunea cu Dumnezeu - Tatal si, de fapt, cu toate Persoanele Sfintei Treimi!... Cea de-a doua Persoana a Sfintei Treimi - Domnul nostru Iisus Hristos - Dumnezeu adevarat si Om adevarat, ne-a acordat acesta sansa de care noi trebuie sa profitam in fiecare moment al vietii noastre pentru a trece de la moarte la Viata, de la patimi la Inviere!... In aceste zile participam la Slujba Deniilor, participam, odata cu Hristos, la dumnezeiestile Sale Patimi, devenind constienti ca trebuie sa ni le insusim, sa ni le impropiem (duhovniceste vorbind), stabilindu-se, astfel, o relatie de reciprocitate intre Jertfa Domnului nostru Iisus Hristos si jertfa noastra - pe care o aducem fiecare, la masura si la capacitatile noastre, spre folosul nostru si, totodata, ca un semn de recunostinta si de pretuire la adresa Mantuitorului - care S-a jertfit pentru noi si pentru a noastra mantuire!... De aceea, este bine sa acceptam necazurile care ne vin in viata, ca fiind spre folosul si spre ispasirea noastra, spunand ca Dreptul Iov ca "Domnul a dat, Domnul a luat, fie Numele Domnului Binecuvantat!"... Si cand spun aceste ganduri, in aceste momente, ma duc cu gandul la fratii nostri locuitori in Banat aflati in mare necaz si stramtorare datorita potopului de ape ce s-a revarsat asupra lor, si cu care frati noi trebuie sa ne solidarizam!...

Revenind la aceasta perioada - cea mai spirituala si mai duhovniceasca din cuprinsul unui an bisericesc - aceasta Saptamana Mare sau a Patimilor, trebuie sa subliniem faptul ca incununarea si culmea cea mai inalta a Jertfei Mantuitorului de pe Cruce este Jertfa cea fara de Sange a Dumnezeiestii Euharistii - care este adusa de catre Hristos - Marele Arhiereu - El Insusi jertfindu-Se, la fiecare Sfanta Liturghie - aceasta Jertfa fiind o extindere, o o extensie peste spatiu si timp a jertfei Mantuitorului din Saptamana si din Vinerea Mare de pe Golgota!... Golgota care se muta in Sfintele noastre Biserici, si anume in Sfantul Altar - fiind Sfanta Masa de aici - care simbolizeaza atat Golgota - unde S-a rastignit Domnul cat si Mormantul unde a fost asezat Sfantul Sau Trup timp de trei Zile, pana la Sfanta Sa Inviere!... De aceea este foarte important sa participam la Sfanta Liturghie, caci acolo avem sansa sa ne intalnim cu Domnul Hristos - Euharistic, intrand in comuniune cu El, aceasta fiind o introducere si o pregustare a comuniunii celei vesnice de care, faca Bunul Dumnezeu, sa ne impartasim cu totii!... Si, deci, de aceea este atat de important sa ne impartasim cu Cinstitul Trup si Sange al lui Hristos, pe care ni-L da Preotul din Sfantul Potir, convinsi fiind ca acolo este Insusi Hristos - sub forma painii (prescurii) si a vinului!... Si este foarte imbucurator faptul sa vedem ca in aceasta perioada sunt bisericile arhipline de credinciosi care doresc sa se purifice, sa se primeneasca si din punct de vedere duhovnicesc spovedindu-se si impartasindu-se, caci, poate am experimentat si am constatat pe propria piele ca daca nu postim mai mult in aceasta perioada, daca nu ne rugam mai mult, daca nu participam la Dumnezeistile Slujbe din Sfintele noastre Biserici, mai mult, daca nu ne spovedim si, mai ales, daca nu ne impartasim, nu simtim nimic din farmecul Sarbatorii Pastilor, si nu avem, de fapt, nici un folos de pe urma acestui Sfant Prasnic, care, in astfel de conditii, ramane foarte sterp, foarte searbad!... Caci, numai, patimind impreuna si odata cu Hristos, murind, si noi, pacatului si patimilor ce ne stapanesc de atata vreme, numai asa vom ajunge si la Sfanta Inviere - a noastra, a fiecaruia, la o viata noua, in Hristos, cultivand virtutile si faptele cele bune, de care lucru sa faca Bunul Dumnezeu sa fim si noi partasi!... Aceasta perioada, si mai ales, cea a Prasnicului Invierii (a Pastilor) - cand si natura invie la o noua viata, fiind totul inflorit, ma mai duce cu gandul si la frumoasele noastre obiceiuri si datini din renumitele noastre zone daca nu etno-folclorice, cum ar fi, de pilda, Maramuresul, Zona Apusenilor sau Bucovina - unde, inca, s-au mai pastrat frumoasele noastre traditii cum ar fi incondeierea oualor sau purtarea costumelor populare!... Mai trebuie subliniat faptul ca, pentru cei care, in aceste momente, sunt departe, cu trupul de aceste locuri, de locurile natale, aceste traditii le renasc pronuntate stari, sentimente si emotii care duc la consolidarea atasamentului etnic si national, lucru dealtfel, foarte normal si care nu trebuie sa cada dizgratie sau sa alunece in nationalism sau extremism!... Toate aceste ganduri si randuri le-am scris, ca unul care am foarte puternice convingeri si sunt foarte atasat de aceasta Sfanta Sarbatoare - care este, de fapt, cel mai mare prasnic al Crestinismului, si fara de care noi nu am putea face si nu am fi absolut nimic, in vesnicie!...

De aceea, in vremurile de astazi, cand suferinte si necazuri foarte multe si foarte variate cum ar fi neajunsurile si saracia, bolile si singuratatea, nedreptatea, patimile, violenta si multe altele incearca sa cuprinda sub aripa lor nefasta cat mai multi semeni, este foarte necesara o revenire si o reorientare sincera a existentei noastre catre Dumnezeu. Singur aflandu-se, omul, nu poate sa depaseasca zidul deznadejdilor pe care suferintele si greutatile i le aduc inainte si astfel se loveste continuu cu renuntarea si cedarea. In aceste conditii durerea si necazul isi amplifica dimensiunile, lucrarea si roadele negative in sufletul iman, ajungand uneori chiar la groaza si disperare. Dar prin Hristos si de la Hristos primim si noi puterea si capacitatea de a invinge toate dezamagirile care ne apar inainte. Trebuie sa constientizam faptul ca El nu a fost o victima in fata mortii, a stramtorarilor si a batjocoririlor ce i s-au adus, ci un biruitor, Singurul Biruitor adevarat si autentic asupra vietii. Caci El primeste moartea in mod liber: "Eu Imi pun sufletul, ca iarasi sa-l iau. Nimeni nu-L ia de la Mine, ci Eu de la Mine Insumi il pun. Putere am Eu ca sa-L pun si putere am, ca, iarasi, sa-L iau" (Ioan 10, 17-18), pentru ca nici un om sa nu mai fie sclavul ei, ci in toti sa se trezeasca dorinta de daruire, in mod liber, inaintea lui Dumnezeu. Trebuie, foarte bine, retinut faptul, ca Jertfa lui Hristos nu se reduce la un simplu exemplu de comportare sociala, ci se distinge prin superioritatea absoluta si putera desavarsita pe care Fiul lui Dumnezeu i-o imprima. In urma unirii cu Hristos, ia nastere si in noi manifestarea iubirii Sale fata de lume. Prin mine Hristos il iubeste pe semenul meu si acela primeste iubirea mea care isi are sursa in Hristos. Prin aceasta iubire si prin puterea lui Hristos ajungem fiecare din noi, intr-o masura mai mare sau mai mica, sa ne daruim ca jertfe vii. Dar, precum Jertfa lui Hristos n-a fost despartita de Inviere, tot asa nici jertfa noastra nu ramane straina de viata pe care El ne-o ofera. Si sa nu uitam faptul ca fara de Jertfa lui Hristos, indeosebi cea euharistica, nu putem face nimic. Tocmai de aceea ea se cere sa fie implinita si savarsita. Acestea fiind zise, cu prilejul acestui Sfant si Slavit Prasnic, va doresc sa aveti parte de multa sanatate trupeasca si liniste sufleteasca, de mult spor si de multe impliniri duhovnicesti!... Hristos a Inviat! Sarbatori Fericite!

(Corespondenta de la Stelian Gombos - doctorand la Thessalonic - Grecia)

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions