Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Crestinii de la Chisinau au primit Lumina Sfanta de la IerusalimPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :311
Monday, 02 May 2005

Sambata seara, in Basarabia a fost adus, al treilea an consecutiv, de catre un sobor de preoti al Mitropoliei Moldovei, Focul Haric de la Ierusalim, de lumina caruia s-au putut invrednici toti crestinii prezenti la slujba de Inviere la Catedrala Nasterea Domnului".

Conform traditiei, inainte de pogorarea Focului Blagoslovit, crestinii prezenti isi exprima bucurie in legatura cu acest eveniment, strigand cu glas tare Doamne, miluieste-ne. Nu exista alta credinta, decat cea ortodoxa". In jurul orei 13.00 a fiecarei zi din ajunul Sfintelor Pasti, un sobor de fete bisericesti, insotit de Patriarhul de Ierusalim, inconjoara de trei ori Biserica in care se afla Mormantul Mantuitorului, rostind rugaciuni, dupa care Patriarhul de Ierusalim ramane la intrare in Mormantul Domnului. Inainte de a intra in Sfantul Mormant, Patriarhul de Ierusalim isi lasa de pe el haina sfintita si este examinat oficial ca sa nu aiba chibrituri si fosfor. Dupa toate acestea, usile Mormantului sunt deschise si Patriarhul de Ierusalim intra de unul singur in Mormantul Intunecat, apropiindu-se de sicriu, pentru a inalta rugaciuni pentru toata lumea. Peste un timp oarecare, din doua deschizaturi ale Mormantului se iveste Focul Haric, dupa care usile Mormantului se deschid si iese Patriarhul de Ierusalim, tinand in maini doua faclii de la care se aprind lumanarile tuturor celor prezenti.

 
Casa romanilor din Elvetia, Ro-Chance face un apel de umanitate pentru sinistratii din taraPDF Print E-mail
Elvetia / Romanian Global News
Accesari :429
Monday, 02 May 2005

Marti, 3 mai, a doua zi de Pasti, membrii Casei romanilor din Elvetia, Ro-Chance, si prietenii se intalnesc la Caf Treff din strada Gerechtigkeitsgasse, numarul 12, pentru a vedea sub ce forma se pot implica in ajutorarea familiilor sinistrate din judetele din vestul tarii.

Apelul de solidaritate este redactat in franceza si are ca public tinta pe toti cei care doresc sa ajute, indiferent de nationalitate si apartenenta etnica. Cei interesati sa participe sunt indrumati sa foloseasca autobuzul 12 de la gara in directia orasului vechi (Vieille Ville) si sa coboare la statia NYDEGG. Redam in cele ce urmeaza continutul mesajului primit la redactie.

 
Diaspora si gustul dulce-amarui al semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Germania / Romanian Global News
Accesari :878
Monday, 02 May 2005

S-a semnat. In sfarsit. Romani, visul vostru s-a implinit!" Nu-i mai stau in cale decat cateva reforme. Pe hartie nu-i greu. In fapta, s-a vazut si se va mai vedea. Ne mai trebuie si vreo doi ani de lobby in strainatate. Lobby tematic. Caci doar nu-i putem aduna numai sa bata din palme". Oricum, Romania, nu uita / Diaspora-i tot a ta / Si ea vrea victoria".

Europa in prag de votare a Constitutiei

Se stie ca Romania are nevoie de Europa ca de aer. Si ca fara perspectivele de dezvoltare si subventiile pentru integrare oferite, e in aer". In acest sens, tarisoara noastra nu-i singura pe lume. Toti cei zece bebelusi si doi nou-nascuti sug la laptele integrarii, scotand, prezumtiv, un gangurit vioi si pozitiv la votarea Constitutiei UE de anul acesta. Deci si Europa are nevoie de voturile nou-venitilor, care cumuleaza 198 de scaune in Parlamentul European, reprezentand peste 27 % din totalul de 732. Romaniei ii vor reveni 33 de locuri in Parlament.

Cu o luna inainte de referendumul pentru votarea Constitutiei Europene, opozitia franceza e lidera de opinie si cetateanul francez spune in sondaje (in proportie de 62%) si afiseaza pe strazi un urias JE VOTE NON. Replica politicienilor e induiosatoare. Putem sa facem asta copiilor nostri? Europa e viitorul si securitatea noastra". Dar, in afara de aceasta retorica, Europa e si a cetatenilor sai de azi, iar Parlamentul UE o portavoce in apararea drepturilor fundamentale, a drepturilor omului si a intereselor firesti ale contribuabilului european. Chiar daca europeanul e, probabil, principial PENTRU, contra-replica sa e clara: Nu sunt suficient informat despre Constitutie". Iar in Vest nu se semneaza in alb, caci riscul e mare. Deci, se vrea ca sa se stie" despre ce este vorba.

Si cu aceasta sintagma ajungem la ce i-a durut pe o serie de romani de pretutindeni" prezenti timp de 3-4 zile la Luxemburg, cu prilejul semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE, eveniment istoric care ne-a facut tuturor inimile sa bata mai tare, in ritm european.

Pe langa Program

Proiectul de program transmis inainte de eveniment si neamendat prin vreunul nou, inainte de deplasarea la Luxemburg, a fost dupa cum urmeaza:

Cu prilejul semnarii Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la Luxemburg in data de 25 aprilie 2005, reprezentanti ai comunitatilor romanesti si ai presei din diaspora vor lua parte la un program organizat la Luxemburg de Ministerul Afacerilor Externe in colaborare cu Ambasada Romaniei la Luxemburg.

In cadrul programului va avea loc in seara de 23.04. reuniunea reprezentantilor comunitatilor romanesti, urmata de un dineu-spectacol, cu participarea grupurilor folclorice Iza" (Maramures) si Ardealul" (Gherla). In Duminica Floriilor, se va participa la un Te Deum oficiat la biserica Saint - Mathieu din Luxemburg, urmat de o vizita cu ghid a orasului Luxemburg. Seara va avea loc concertul grupului vocal Misterele Vocilor Bulgare" - pe scena amenajata in aer liber la Centrul Cultural Neumnster - si cel al Angelei Gheorghiu, impreuna cu orchestra Filarmonicii George Enescu", Bucuresti, dirijor Ion Marin.

Luni, 25 aprilie, la ora 9.30 va avea loc dezvelirea, de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a unei placi comemorative privind plantarea a 27 de arbori cu ocazia semnarii Tratatului de Aderare. Ceremonia va avea loc in localitatea-simbol Schengen, in prezenta oficialitatilor romane si luxemburgheze, a reprezentantilor comunitatilor romanesti din strainatate. Grupurile folclorice Iza" (Maramures) si Ardealul" (Gherla) vor oferi un scurt spectacol in aer liber.

Va urma intalnirea Presedintelui Romaniei cu reprezentantii comunitatilor romanesti de pretutindeni, in Centrul Cultural din Schengen, urmata de vernisajul Expozitiei de caricaturi a artistului Florin Balaban, in prezenta autorului. Actiunea este patronata de cotidianul Luxemburger Wort" si se va desfasura la Casa de Cultura din Schengen.

Ceremonia semnarii Tratatului de aderare la UE va avea loc la ora 16:45, putand fi urmarita in direct de catre reprezentantii comunitatilor dintr-o sala special amenajata in incinta Centrului Cultural Neumnster.

Sute de romani si originari din Romania au venit din toata lumea, din SUA si Canada, pana in Australia, nemaivorbind de tarile europene (Germania, Franta, Luxemburg, Spania, Irlanda, Italia, Grecia, Polonia etc.) ca sa-l vada pe viu" pe noul Presedinte ales al tarii, eventual sa dea mana si sa schimbe un cuvant cu el. Insa protocolul actiunii de la Schengen s-a desfasurat, in afara autoritatilor locale si luxemburgheze, in prezenta unei delegatii oficiale romanesti de prim rang...dar fara Presedinte. Prezenta premierului Tariceanu, a IPS Serafim, a ministrilor Razvan Ungureanu, Marko Bela, Ene Dinga, Mona Musca, a negociatorului-sef la UE Leonard Orban si a altor oficialitati romane si luxemburgheze, care au acordat interviuri si au detaliat in discutii probleme comunitare sau legate de aderarea Romaniei la UE au compensat oarecum regretata absenta.

Dar, daca tot vorbim de omisiuni, cea mai mare s-a produs la scoaterea din program a punctului ultim, de varf, al intalnirii.

The party is over

Dupa reuniunea de la Centrul Cultural din Schengen, oficialii romani s-au retras, firesc dealtfel, pentru pregatiri in vederea momentului de dupa-amiaza. Iar diasporenii au ramas cu ochii in ploaie" (ploua marunt si etern in 25 aprilie la Schengen) caci nimeni nu mai era responsabil de vreo actiune ulterioara si nimeni nu mai putea da informatii competente. Iar unii romani veniti de departe rezervasera hotel pana marti, tocmai pentru a putea urmari ceremonia semnarii Tratatului si a-si trimite uralele de bucurie in Amfiteatrul de sub zidurile vechi luxemburgheze, care strajuiesc intocmirea acestor acte de fapt si de spirit scrise cu litere apasate in istoria Europei.

Dar n-a fost sa fie. Cel putin nu pentru toata lumea, pentru ca unii mai infigareti au preluat initiativa intocmirii unor capete de lista care sa intre in sala de transmisie in direct a ceremoniei semnarii Tratatului. Ce zic...de fapt, au continuat sa-si etaleze excesul de zel dovedit inainte cu doua zile in colectionare de semnaturi, impartiri de stegulete, completari cu nume ale diplomelor de participare la eveniment si erijare in exponenti principali ai comunitatilor romanesti din lume.

Ei, nu-i nimic, diasporenii de rand" au putut vedea in reluare ceremonia la televiziunile romanesti sau din tarile de resedinta. Caci marea majoritate, dezarmati de anuntul incheierii Programului din 25 aprilie la ora 12.30, au pornit cu un gust amar catre casa. Probabil in urma agitatiei create si a alarmei faceti ceva, ca ne linseaza", ulterior s-a constituit o celula de criza" romano-luxemburgheza. Ambasada nu mi-a putut confirma telefonic ca o acreditare ad-hoc pentru o jurnalista IFJ Bruxelles - in cladirea pazita a Abatiei din Neumunster, unde avea loc semnarea Tratatului - este posibila (acreditare ceruta, dealtfel, organizatorilor romani din timp, in scris, si verbal). Si nici nu se intrevedea, pe la ora 14.00, o participare a reprezentantilor comunitatii romanesti, in sala de auditii aferenta salii oficiale de conferinta. Ulterior, un autobuz cu romani a pornit spre centrul luxemburghez si, se pare ca o selectie (a cui?) de cateva persoane ar fi putut urmari evenimentul mai de aproape, caci din motive de securitate, in sala de festivitati protocolare UE nu au acces decat oficialitatile, fotografii oficiali si televiziunea luxemburgheza" dupa cum mi-a spus foarte amabil primarul orasului Schengen, domnul Roger Weber, la care am apelat la pranz pentru clarificarea problemei.

Opinii ale participantilor, lista e deschisa...

Daniella Boca, Irlanda

Despre Luxemburg, ce sa-ti zic? Strict vorbind in ceea ce ma priveste, am ramas cu doua "gusturi". Unul dulce si placut: am petrecut un weekend la Luxemburg (destul de costisitor!) si am revazut cu placere niste prieteni de pe alte meleaguri, ca si mine, si am cunoscut fete noi. Altul amar si neplacut lasat de indiferenta, nepasarea si lipsa de implicare a organizatorilor care or fi fost ei gazde, dar au fost tare 'neprimitori' si 'scumpi la vedere'. Pur si simplu am fost de umplutura ca sa para ca sunt multi romani in Luxemburg! Ca de obicei o "chestie buna de pusa la dosar, pe hartie". Pacat, motivul a fost 'NOBIL' dar realizarea a fost de un 'COMUN' deplorabil".

Alexandru Draghici, Frankfurt, Germania

Pe cat de entuziasmati am plecat cu sotia si fiica spre Luxemburg, pentru a fi de fata la actul istoric in care Romania va semna tratatul de aderare la Uniunea Europeana, pe atat de dezamagiti am plecat dupa 2 zile si 2 nopti inapoi spre Germania. Organizarea sustinuta de ambasada romana din Luxemburg, si de romanii din acest stat liliputan, au lasat mult de dorit. Lipsurile in organizare au fost incoronate de faptul ca momentul cel mai important, semnarea Tratatului, a fost prezentat in invitatiile la participare ca fiind un moment, in care si romanii care au venit din toate colturile lumii vor fi de fata, fizic si sufleteste. Nu a fost asa! Cu chiu cu vai, cativa au asistat intr-o camera alaturata, privind la televizor ceremonia istorica. Desi aceasta era highlight-ul!!! Concret, in cazul nostru, fiica, in varsta de 15 ani, se bucura nespus ca va putea sa il vada pe d-l Basescu de aproape, sa fie prezenta la un act istoric. Aceasta a fost motivatia principala! UN MARE DEFICIT DE COMUNICARE! Caci urmarind semnarea Tratatului la televizor, mi-am dat seama ca nici nu ar fi fost posibil. Dar daca am fi stiut de la inceput, n-am fi fost dezamagiti. Si poate alte persoane venite de la mii de km departare ar fi economisit timpul si banii cheltuiti pentru acest moment istoric. Cu toate acestea, cu toate lipsurile, concertul Angelei Gheorghiu, momentele folclorice, noile cunostiinte din diaspora au fost bucurii deosebite".

Stefan Toma, Gummersbach, Germania

Plec cu un gust amar vizavi de organizarea facuta de comunitatea romaneasca din Luxemburg si de Ambasada din Luxemburg, care pur si simplu, in afara de faptul ca ne-a dat informatii, sa nu le spunem false, dar contradictorii, ne-a anuntat ca programul de astazi dupa-amiaza -pentru care unii dintre noi am luat concediu, pentru a participa cel putin, asa cum ni s-a promis, intr-o sala unde se va transmite semnarea Tratatului- nu se mai tine, iar ceea ce s-a organizat pentru asta-seara, inclusiv intalnirea cu autoritatile romane luxemburgheze, se suspenda. Daca ar fi stiut ca asa se va intampla, probabil ca multi dintre noi nu veneau".

Marius Burghelea, Castel Goffredo, Italia

Da, am fost la semnarea Tratatului. Ce pot sa-ti spun? Organizarea pana la 15.00 a fost asa cum stii...S-au decis doar 15 locuri pentru romanii din diaspora si ne hotarasem sa nu mergem: toti sau nimeni! Dar s-au gasit vreo 14 care sa incalce regula si s-au prezentat. Noi am ajuns cu autocarul la Abatia Neumunster, hotarati sa stam in ploaie pana la sfarsit, dar nu ne-au creat probleme la intrare. Organizarea in incinta cladirii: impecabila!! Pe tot parcursul pana la sala unde am fost ospitati erau hostess care ne indicau drumul. In sala cele mai bune conditii: trei ecrane gigant, casti in care puteai sa asculti in vreo 12 limbi toata manifestarea, o brosura cu tot programul si toti cei care au luat cuvantul. Despre manifestare in sine pot sa-ti spun ca pentru mine a fost un moment emotionant, unic; in special ca printr-o conjunctura norocoasa am putut sa-l felicit personal pe Presedintele Basescu, imediat dupa fotografia de grup cu ceilalti lideri (as vrea sa-ti spun ca m-a impresionat modestia lui Basescu deoarece a fost el singur din tot grupul care s-a oprit si ne-a strans mana; eu si tatal meu ne pierdusem prin cladire si am dat nas in nas cu tot alaiul care s-a scurs prin fata nostra). Era o stare de euforie completa. Dupa semnarea Tratatului "mai marii" au plecat la poza de grup si "plebea" le-a luat locul: toti s-au dus la masa unde s-a semnat ca sa-si faca o foto-amintire. Pacat ca Ambasada nu a fost in stare sa organizeze un eveniment ca acesta! Noroc ca s-au gandit politistii la noi si ne-au lasat sa intram! Per total pot sa-ti spun ca a fost o experienta utila si un moment de a cunoaste si alte realitati ale romanilor din diaspora. Bineinteles, faptul ca am fost prezent la acest eveniment este un motiv de orgoliu pe care nu-l pot uita iar peste ani si ani pot sa spun: ACOLO AM FOST SI EU!!"

Precizari organizatorice

Lacrimioara Moraru, din partea comunitatii locale Luxemburg, 25.04.05, ora 12.30:

Toate evenimentele care ar trebui sa se deruleze de aici incolo tin de Ambasada si de Presedentia luxemburgheza, deci eu, ca reprezentanta a comunitatii locale mi-am incheiat misiunea. De-acum trebuie comunicat direct cu Ambasada si cu un delegat al Ambasadei pe directia presei. Acestea sunt numerele directe de la Ambasada, la care puteti contacta direct. Chiar nu mai tine de noi, de comunitatea noastra locala. Ni s-a anuntat ca, din motive de securitate, nu mai poate fi oferit accesul delegatiei comunitatilor.

Dani Rockhoff: Dar in programul care s-a comunicat era prevazut ca, dintr-o sala special amenajata, se va putea urmari evenimentul semnarii Tratatului.

L.M.: Da, asa este, asa este. Asa a fost prevazut. Telefonic ni s-a comunicat ca nu se va mai putea, din motive de securitate s-a anulat tot acest plan. Iar tot ce tine de acreditare, de actiuni oficiale, care implica presa sau guvern se ocupa Ambasada Romaniei din Luxemburg.

D.R.: Ambasada Romaniei a avut la cunostinta cererea mea de acreditare pe linie de presa si totusi nu a putut sa clarifice pana in clipa de fata problema.

L.M.: Exista un consilier de presa acreditat sa vorbeasca cuChiar acum, in acest moment, el asteapta delegatia presei. Deci nu stiu de ce nu sunteti in aceasta delegatie.

D.R.: Pentru ca nu mi s-a dat nici un raspuns".

Raspunsul telefonic, in jurul orei 13.00, al consilierului de presa al Ambasadei (dupa alte apeluri anterioare, verbale si scrise, la alte persoane abilitate organizatoric) a fost ca sa incerc la centrul de presa luxemburghez

Dupa clarificarile (in sfarsit) din partea Primariei din Schengen, referitoare la locatia evenimentului si procedura de desfasurare a semnarii Tratatului, mi-am dat seama ca n-am nici o sansa. Cum nu aveau nici cei peste doua sute de romani veniti din toata lumea. Deci am renuntat, cum o facusera si cei mai multi dintre diasporenii, veniti la Luxemburg ca sa ia parte la facerea istoriei si la reinfratirea cu Romania intre granitele Europei.

Am plecat cu amintirea celor 27 de frasini romanesti plantati la Schengen, orasul dintre trei frontiere, care vor umbri placut, peste cativa ani, promenada de pe malul raului Mosel. Am plecat rasunandu-mi in minte fabulosul concert in aer liber al filarmonicii George Enescu sub bagheta lui Ion Marin si vocea de platina a Angelei Gheorghiu, cantand in final, Desteapta-te romane!" (Corespondenta de la Dani Rockhoff, Germania)

 

{moscomment}

 
SUA saluta rolul pe care il joaca GUUAM in intarirea securitatii si stabilitatii regionalePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :299
Monday, 02 May 2005

Administratia SUA a salutat rezultatele recentului summit al liderilor GUUAM de la Chisinau si initiativa presedintelui Ucrainei Victor Iuscenko privind reglementarea problemei transnistrene, informeaza RIA Novosti".

Intr-o declaratie a reprezentantului permanent al SUA la OSCE Paul Johns, facuta publica joi de catre Departamentul de Stat al SUA, se arata ca SUA saluta rolul pe care il joaca GUUAM in intarirea securitatii si stabilitatii regionale. El a mentionat ca administratia presedintelui George Bush sustine, de asemenea, programul de cooperare dintre SUA si GUUAM. Actiunile hotarate si realizarea lor eficienta au o importanta critica pentru a face din GUUAM o organizatie internationala eficienta. Statele-membre al GUUAM pot fi sigure ca SUA vor ramane partenerul lor de nadejde", a mentionat reprezentantul SUA. Johns a anuntat ca Washingtonul sustine initiativa presedintelui Iuscenko privind reglementarea problemei transnistrene. SUA sustin interesul din partea Ucrainei si eforturile in vederea identificarii solutiei pentru conflictul transnistrean", a mentionat Johns. El a mai spus ca administratia Bush va examina cu atentie propunerea lui Iuscenko si ca intentioneaza sa o discute cu Ucraina, Moldova si cu alti mediatori si parti interesate. Chemand reprezentantii Transnistriei sa reia negocierile privind solutionarea conflictului transnistrean, Johns a cerut autoritatilor transnistrene sa se abtina de la actiuni provocatoare".

 
Teroristii transnistreni provoaca probleme in continuare taranilor din DubasariPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 02 May 2005

Mediatorii procesului de solutionare a conflictului transnistrian (OSCE, Rusia, Ucraina) au propus reprezentantilor Chisinaului si ai Tiraspolului sa participe la o intalnire de lucru in format pentagonal".

Potrivit ministrului Reintegrarii Vasili Sova, intalnirea este preconizata pentru zilele de 16 si 17 mai, la Vinita (Ucraina). Deocamdata examinam aceasta propunere. Am dori sa precizam care este scopul acestei intalniri, pentru a putea lua o decizie in privinta acestei initiative", a spus el.

Referindu-se la problema taranilor din raionul Dubasari, carora separatistii le interzic accesul la terenurile lor de pamant, Sova a spus ca pe parcursul saptamanii curente au avut loc consultari cu mediatorii, precum si cu reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova Adriaan Jacobovits in vederea gasirii unei solutii pentru problema din preajma satului Dorotcaia. Consultarile vor continua. I-am informat pe mediatori ca, avand in vedere ca variantele de solutionare a problemei elaborate anterior, sustinute inclusiv de Comisia Unificata de Control, nu sunt sustinute de Tiraspol, sunt necesare niste eforturi urgente in vederea aplanarii situatiei, precum si ca este necesar de a lua in consideratie consecintele pe care le va avea situatia actuala pentru locuitorii raionului Dubasari. Separatistii interzic, prin actiuni fortate, accesul acestora la pamanturile lor, incalcandu-le flagrant drepturile fundamentale. Am solicitat implicarea comunitatii internationale in asigurarea respectarii drepturilor acestor persoane si in oferirea unor compensatii pentru pierderile pe care le-au suferit acestea", a conchis Sova.

 
Concurs pentru tinerii scriitori romani in limba francezaPDF Print E-mail
Vallle dAosta, Italia / Romanian Global News
Accesari :329
Monday, 02 May 2005

Tinerii romani de pretutindeni pasionati de literatura si de scris au acum ocazia de a-si edita primele opere, dara participa la consursul de scris in limba franceza "Premiul International Tineri Autori".

Concursul este organizat de Universitatea din Valle DAosta si se va in cursul lunii mai. Tema editiei de anul acesta este povestea si nuvela. Scopul acestui concurs este acela de a deschide un drum tinerilor pasionati nu numai de a citi literatura ci si de a face ei insile literatura. Concursul isi propune, astfel, sa incurajeze vocatii, sa promoveze noi talente si, foarte important, sa le dea sansa de a-si edita primele creatii. Trebuie adaugata aici si dorinta de a crea noi legaturi, de a suscita schimburi, de a lega prietenii, de a intretine corespondente si aceea ca tinerii sa impartaseasca o anume idee legata de Europa. Cei interesati de participarea la acest concurs trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 15 si 20 de ani, sa prezinte un text nu mai mare de 10 pagini dactilografiate, original, inedit, care sa nu fi primit nici un premiu. Se poate participa in cadrul a doua categorii: franceza prima limba, limba materna si franceza limba a doua, sau invatata. Data limita pana la care pot fi trimise manuscrisele este de 6 mai 2005, la Inspectoratul Regional de Educatie si Cultura, Directia Activitati Culturale, la sediul sau din place Deffeyes, 1, Aoste. Juriul se va reuni la data de 2 iulie, iar ceremonia oficiala de acordare a premiilor se va desfasura in zilele de 7, 8 si 9 octombrie, la Liege, in Belgia. Evenimentul este organizat de Inspectoratul de Educatie si Cultura, in colaborare cu Asociatia Espace jeunes auteurs" din Bruxelles, Asociatia Prix International Jeunes Auteurs" din Geneva, Regiunea Franche-Comte si Romania.

 
Design romanesc la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :471
Monday, 02 May 2005

O expozitie romaneasca de design va putea fi vizionata de publicul german, joi, 5 mai, incepand cu ora 17:00, la centrul Ort City Stay, din Rosenstr. 16, 10178 Berlin.

Expozitia se inscrie in sirul de expozitii Augusta si contine lucrari donate de galeria Noi si de Artexpo. Astfel, intregul concept al manifestarii artistice este de a folosesi noi mijloace si tehnologii care sa prezinte si sa defineasca valorile universale ale scenei romanesti de design, informeaza pagina rom2.de. Proiectul abordeaza toate directiile design-ului contemporan, oferind privitorului exponate dintre cele mai variate. Persoana de contact pentru aceasta expozitie este Iulian Morar, telefon +49 30 44328699, adresa de e-mail iulianmorar@gmail.com.

 
Scriitorii romani din diaspora se vor intalni in iunie la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA / Romanian Global News
Accesari :435
Monday, 02 May 2005

Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa si Revista Lumina Lina, Gracious Light, din New York, organizeaza vineri, 17 iunie, la Casa Romana", Queens, New York, primul Simpozion International Zilele Lumina Lina".

Tema generala a Simpozionului din acest an va fi Literatura romana din diaspora" si se adreseaza scriitorilor romani care traiesc in Europa si SUA. Acestia va trebui sa isi prezinte lucrarile la simpozion limbile romana (cu un rezumat in limba engleza) sau in engleza (cu un rezumat in limba romana). Timpul de prezentare este de 15 minute, desi, in vederea publicarii in revista "Lumina Lina" sau in Actele Simpozionului, lucrarile pot depasi 7-8 pagini. Cazarea va fi asigurata in comunitatea romaneasca in limita posibilitatilor de organizatori, iar cheltuielile de transport si masa vor fi suportate de participanti, informeaza Romanian-Portal. Participantii din tarile est europene trebuie sa achite o taxa de participare de 20 de dolari, iar cei din tarile vest-europene si din Statele Unite ale Americii vor plati 30 de dolari. Termenul limita pana la care se pot depune lucrarile, titlul aferent si rezumatul lor este 15 mai, cu un document atasat la adresa de e-mail malbu_10@yahoo.com. Revista "Lumina Lina" il are ca director pe prof. dr. Theodor Damian, iar redactor sef este prof. dr. Mihaela Albu.

 
Romania participa la Festivalul European din CanadaPDF Print E-mail
Burnaby, Canada / Romanian Global News
Accesari :239
Monday, 02 May 2005

Romania se afla pe lista tarilor care participa in acest an la cea de-a opta editie a Festivalului European care se desfasoara pe 28 mai la Scandinavian Center din orasul canadian Burnaby.

Alaturi de tara noastra, la festival mai participa Cipru, Cehia, Serbia si Muntenegru, Austria, Germania, Grecia, Croatia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Estonia, Slovacia, Norvegia, Polonia, Suedia, Elvetia, Ucraina, Portugalia, Olanda, Lituania, Letonia, Ungaria si Finlanda.

Primul Festival European a avut loc pe 2 mai, 1998, la Alianta Franceza din Vancouver, ca raspuns la faptul ca orasul gazda nu vrea sa cunoasa mai bine Europa prin intermediul europenilor stabiliti in Canada. Prima editie a strans in orasul canadian zece natiuni care si-au prezentat costumele populare, dar si traditiile culinare si folclorice. Aceasta manifestare este singura de acest fel din zona British Columbia, iar la doar un an de la inaugurare a reusit sa isi dubleze numarul de participanti, locul de desfasurare fiind de data aceasta Granville Island. Anul 2000 a adus 26 de tari inscrise si 3000 de oameni, urmand sa se mute la centrul in care se desfasoara si in acest an. 2001 a fost si anul in care s-a depasit numarul de tari participante, ele ajungand la 27, si o suplimentare a participantilor din public, care au ajuns la 4000. Festivalul a mers din ce in ce mai bine in anii 2002 si 2003, aceste doua editii reusind sa adune unn auditorium format din 5000 de persoane, se arata pe pagina oficiala de web a evenimentului cultural canadian. Festivalul se va deschide oficial la ora 10:30, evenimentele vor incepe la ora 11:00, iar activitatile de prezentare a fiecarei tari in parte vor dura de la ora 11:00 pana la ora 18:00. Ziua se va incheia cu un dans, care va incepe la ora 20:00 si se va termina dupa miezul noptii.

 
Ambasadorul roman in Mexic, intervievat de un post de radio localPDF Print E-mail
Mexico, Mexic / Romanian Global News
Accesari :862
Monday, 02 May 2005

Ambasadorul Romaniei in Mexic, Vasile Dan, va fi protagonistul unui interviu radiofonic in direct care se va difuza marti, 3 mai, la ora locala 23:00, pe postul de radio Universal Radio 13.

Subiectul principal al acestui material il constituie semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, anunta Ambasada Romaniei in Mexic. Deoarece emisiunea este interactiva, toti cei interesati sunt indemnati sa asculte si sa intre in direct cu diplomatul roman.

 
Uniunea Federala a Nationalitatilor Europene F.U.E.N. se intruneste la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :324
Monday, 02 May 2005

Saptamana aceasta Bucurestiul gazduieste, in organizarea UDMR, cel de-al 50-lea congres, jubiliar, al FUEN (Federal Union of European Nationalities), importanta grupare paneuropeana ce cuprinde 76 de organizatii din 32 de tari.

FUEN, infiintata in 1949, la Versailles, sprijina eforturile pe care comunitatile etnice din statele membre la intreprind pentru pastrarea identitatii lor nationale, a limbii, culturii si traditiilor proprii. Ea se socoteste, de asemenea, un factor important al asigurarii unei coabitari pasnice intre populatia majoritara si minoritatile dintr-o tara ori dintr-o regiune, dar se pronunta ferm impotriva separatismului si a modificarii prin violenta a frontierelor. In ceea ce priveste Romania, aceasta este interesata sub cel putin doua aspecte de activitatea FUEN. In primul rand, din Federatie fac parte doua organizatii importante ale minoritatilor din tara noastra: UDMR si Forumul Democrat al Germanilor. In al doilea rand, FUEN grupeaza mai multe organizatii ale romanilor din afara granitelor: Uniunea Romanilor din Ungaria, Uniunea pentru cultura aromanilor din Macedonia, Centrul pentru limba si cultura aromaneasca din Sofia, Asociatia culturala a istro-romanilor "Andrei Glavina" de la Roma. Congresul cu numarul 50 al FUEN (cel de-al doilea desfasurat in tara noastra, dupa cel din 1996 de la Timisoara) va aduce in Capitala peste 120 de participanti din 26 de tari europene si din Asia Centrala. Lucrarile, in afara unor probleme de ordin tehnico-organizatoric ale Federatiei, graviteaza in jurul a doua mari teme: minoritatile nationale din Romania si situatia actuala a etniilor din Federatia Rusa. Pe langa presedintele FUEN, rheto-romanul Romedi Arquint (Elvetia), pe lista participantilor figureaza si numele presedintelui Traian Basescu si al Comisarului UE pentru extindere, Olli Rehn (care n-au confirmat, deocamdata), ale lui Marko Bela, presedintele UDMR, Klaus Johannis, presedintele FDGR, Tabajdi Csaba, seful Grupului pentru Minoritati Nationale din cadrul Uniunii Europene, Hanno Hartig, seful Departamentului pentru Minoritati, Presa si Egalitate de la Consiliul Europei. FUEN monitorizeaza cu atentie evolutia situatiei comunitatilor nationale minoritare din statele Europei, dovedindu-se, adesea, o organizatie incomoda pentru guvernele ce nu se ridica, pana la detalii, la inaltimea standardelor in care crede Federatia (reglementate de actele mai multor organisme internationale). La ultima adunare generala a FUEN au fost nominalizate, intr-o rezolutie, Franta care n-ar sustine pe corsicani, basci si bretoni, prin masuri de stat, spre a-si pastra limba si cultura; Grecia, unde discriminarea i-ar atinge pe macedoneni, turci, pomaci si valahi, Austria, unde n-ar fi inca satisfacute o serie de doleante ale minoritatii slovene din Carinthia; Marea Britanie, unde s-ar impune masuri pentru sustinerea unor limbi regionale (galica scotiana si irlandeza sau galeza); Germania, unde s-ar fi practicat reduceri la bugetele destinate populatiei sorbe; Tarile de Jos, unde ar mai fi necesare masuri pentru emanciparea limbii frizilor in viata de toate zilele. Unul dintre fostii presedinti ai FUEN, Christoph Pann, s-a declarat, de curand, un sustinator al ideii autonomiei Tinutului Secuiesc (la Universitatea de vara de la Tusnad). Tot acolo insa, un ex-vicepresedinte al FUEN, Komlossy Jozsef, a vorbit despre eforturile sale pentru emanciparea politica a aromanilor din Balcani. (material realizat de Silviu Achim, senior editor al cotidianului "Adevarul")

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions