Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
ICR intentioneaza sa deschida centre culturale in Basarabia si UcrainaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :277
Thursday, 05 May 2005

Intr-o conferinta de presa organizata miercuri, 4 mai, la sediul sau, Institutul Cultural Roman a anuntat ca isi propune sa deschida in curand centre culturale la Cernauti si Chisinau.

Alegerea acestor doua orase nu este absolut deloc intamplatoare, Basarabia si Ucraina fiind tari in care limba romana este vorbita ca limba materna. Conferinta de presa a fost primul eveniment de acest gen organizat dupa instalarea noii conduceri, alcatuita din Horia-Roman Patapievici, presedinte, si Mircea Mihaies si Tania Radu, vicepresedinti, si a avut ca tema principala prezentarea strategiei ICR pentru perioada 2005-2008. Prioritatea activitatii viitoare a ICR consta in regandirea, in conformitate cu cerintele Legii 356/2003, a organizarii si functionarii Institutului Cultural Roman, organigrama urmand sa fie modificata pentru a promova valorilor culturale ale Romaniei in strainatate.

 
Ungureanu s-a intalnit in SUA cu Kofi Annan si Jean PingPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :262
Thursday, 05 May 2005

A doua zi a vizitei ministrului roman al Afacerilor Extrene, Mihai Razvan Ungureanu, in Statele Unite ale Americii a cuprins intrevederi cu Secretarul General al ONU, Kofi Annan si cu Presedintele celei de-a 59-a sesiuni a Adunarii Generale ONU, Jean Ping.  

Discutiile purtate miercuri, 4 mai, cu Secretarul General s-au concentrat pe problema reformei ONU si aspectele legate de agenda Consiliului de Securitate. Ministrul Ungureanu a exprimat sprijinul Romaniei pentru procesul de reforma a ONU bazat pe recomandarile continute in raportul Secretarului General, In Larger Freedom, subliniind importanta obtinerii unor rezultate substantiale la Summitul ONU din septembrie anul acesta. De asemenea, a fost reiterat sprijinul Romaniei pentru extinderea Consiliului de Securitate si sustinute asteptarile Grupului nostru regional la ONU de la acest proces. La intrevederea cu Presedintele Adunarii Generale, ministrul de externe a reiterat sprijinul Romaniei pentru procesul de reforma a ONU si l-a asigurat pe interlocutorul sau de hotararea tarii noastre de a sustine o reforma a ONU care sa adapteze organizatia globala la realitatile inceputului de secol XXI. Ministrul de externe a aratat ca masura eficientei si andurantei unei organizatii este data de capacitatea sa de a se adapta la parametrii actuali ai arhitecturii mondiale de securitate si cooperare. Presedintele Adunarii Generale are un rol central in etapa pregatitoare a Summitului ONU din septembrie la care se asteapta o participare la nivel inalt a tarilor membre. Adunarea Generala a ONU pregateste chiar in aceste zile, in dezbateri sectoriale pe subteme de lucru, terenul pentru gasirea unui consens in privinta modalitatilor practice de transformare a organizatiei. Aflat in continuare in SUA, seful diplomatiei romane s-a intalnit si cu lideri ai Conference of Presidents of Major Jewish American Organizations, urmand ca la Washington sa sustina o interventie ca invitat de onoare la dineul anual al American Jewish Committee.

 
Complicatii in procesul de negociere cu rapitorii jurnalistilor romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Thursday, 05 May 2005

Lucrurile s-au complicat extrem de puternic dupa alegerea noului guvern irakian, in contextul actiunilor declansate de coalitie si de fortele irakiene a anuntat miercuri, 4 mai, presedintele Traian Basescu, referindu-se la negocierile cu rapitorii jurnalistilor romani, insa intr-un context mai amplu al unei dezbateri pe tema culturii.

Administratia prezidentiala a precizat ca aceasta delaratie viza situatia din Irak, care complica implicit comunicarea cu rapitorii celor trei jurnalisti romani, care se afla in capitivitate de 38 de zile. Mai tarziu, intr-o interventie telefonica la postul de televiziune Realitatea TV, seful administratiei de la Cotroceni a precizat ca orice ratare a unui contact este un element de alerta maxima, el adaugand, totodata, ca aceasta situatie complicata creeaza dificultati, in special de contactare.

Basescu a mai adaugat ca situatia lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesain este aceeasi ca si duminica, pentru moment, in afara unui pericol iminent si ca celula de ceriza de la Cotroceni este in continuare in contact cu gruparea care ii detine pe acestia.

 
Patru orase importante din Romania gazduiesc Festivalul Filmului EuropeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 05 May 2005

Patru mari orase din Romania, Bucuresti, Timisoara, Sibiu si Iasi, gazduiesc alternativ in perioada 6-31 mai cea de-a noua editie a Festivalului Filmului European.

In acest an, publicul va putea vizona 31 de pelicule de pe continentul nostru, manifestarea fiind deschisa vineri, 6 mai, la Sala Palatului din Bucuresti, de filmul "Ae Fond Kiss", regizat de Ken Loach. Aceasta pelicula a fost distinsa cu premiul Cesar pentru cel mai bun film al Uniunii Europene. Printre invitatii de marca ai editiei 2005 se numara regizorul grec Theo Angelopoulos, participant la festival cu doua productii, "The Wheeping Meadow" si "Privirea lui Ulise", regizorii Pim van Hoeve din Olanda, Frederic Fonteyne din Belgia si Peter Popzlatev din Bulgaria, prezenti in festival cu "Love to Love", "La femme de Gilles", respectiv "Chiar Dumnezeu a venit sa ne vada", si secretarul general al Europa Cinemas, o retea de cinematografe ce promoveaza filme europene, Claude-Eric Poiroux.

Festivalul este organizat de Delegatia Comisiei Europene in Romania si Uniunea Cineastilor pentru a marca Ziua Europei, sarbatorita pe 9 mai, si se va termina in capitala pe 19 mai la cinema Studio, cinematograful care va gazdui proiectiile din Bucuresti. Dupa aceasta data, festivalul se va muta la Timisoara, 13-17 mai, Sibiu, 20-24 mai, si Iasi, 27-31 mai. Festivalul prezinta filme din 21 de tari, dintre care Croatia participa pentru prima data, si premiere si filme de exceptie, precum mult premiatul "Vera Drake", "Head-On", in regia lui Fatih Akin, castigatorul Ursului de Aur la Berlin 2004, "Muzica noastra", de Jean-Luc Godard, "Love to Love", din Olanda, "Moartea domnului Lazarescu, regizat de Cristi Puiu, sau "Marele jaf comunist", de Alexandru Solomon.

 
Romania va gadui Summit-ul sefilor de stat ai tarilor SEECPPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :255
Thursday, 05 May 2005

La Palatul Parlamentului din Bucuresti se va desfasura miercuri, 11 mai, cel de-al VIII-lea Summit al sefilor de stat sau de guvern din tarile participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP).

Evenimentul marcheaza finalizarea mandatului Romaniei in calitate de Presedinte in exercitiu al SEECP si preluarea conducerii acestei structuri de cooperare de catre Grecia. Reuniunea din 11 mai reprezinta, totodata, un moment de bilant al rezultatelor Presedintiei romane in exercitiu, in care vor fi evaluate progresele realizate in dezvoltarea cooperarii regionale si vor fi puse in evidenta domeniile pe care se va axa interactiunea statelor participante in perioada urmatoare. Reuniunea la nivel inalt se va incheia cu adoptarea unui document final intitulat Declaratia de la Bucuresti. manifestarea ii va avea printre participanti pe sefii de stat sau de guvern din tarile SEECP: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia si Muntenegru si Turcia, precum si reprezentanti ai unor institutii internationale: Presedintia in exercitiu a Consiliului UE, Comisia Europeana, NATO, OSCE, Consiliul Europei, Pactul de Stabilitate in Europa de Sud-Est. Reuniunea de anul acesra se inscrie intr-un context politic special, fiind prima reuniune la nivelminalt dupa semnarea de catre Romania si Bulgaria a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, la 25 aprilie. Totodata, o premiera o reprezinta participarea Croatiei in calitate de membru cu drepturi depline si a Republicii Moldova, in calitate de observator. Summit-ul va fi precedat in perioada 8-9 mai de reuniunea Comitetului Directorilor Politici, iar marti, 10 mai, de reuniunea Ministrilor Afacerilor Externe din statele participante la SEECP.

 
Ultimele volume din "Proverbele romanilor" se lanseazaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Thursday, 05 May 2005

Joi, 5 mai, la Libraria Carturesti se vor lansa ultimele sase volume din lucrarea monumentala, ce vede lumina tiparului in editie anastatica, "Proverbele romanilor" de Iuliu A. Zanne.

Editura Scara a lansat in 2004 primele patru volume, acestea putand fi gasite in toata reteaua de librarii din Bucuresti si din tara. Tematica culegerilor o constituie proverbele adunate de Iulie A. Zanne din Romania, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria si Macedonia. Noutatea demersului tipografic o constituie faptul ca lucrarile, pe cat de voluminoase pe atat de valoroase, nu sunt reculese ci sunt tiparite asa cum le-a adunat autorul si le-a grupat in primele editii, prin metoda scanarii si reproducerii textelor in formatul vechi. Nici asupra limbajului editorii nu au intervenit, lasand cititorului mileniului trei surpiza incursiunii in timp si reintalnirea cu graiuri vechi, demult apuse.

Vom reveni cu o scurta prezentare a lucrarilor.

 
Opera Romana Timisoara face donatii catre sinistratii din Vestul tariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :250
Thursday, 05 May 2005

Incasarile realizate de Opera Romana Timisoara din vanzarea biletelor la spectacolul de opera Tosca desfasurat miercuri, 4 mai, vor fi donate romanilor sinistrati in urma inundatiilor din judetul Timis.

Astfel, suma de 13 milioane de lei, din vanzari, la care se adauga inca 2 milioane stransi in urna amplasata la intrarea in sala de spectacole din donatii benevole, vor pleca catre victimele dezastrului natural care s-a abatut in ultimele doua saptamani asupra vestului tarii. Totodata, Opera Romana Timisoara tine sa reaminteasca faptul ca si incasarile urmatorului spectacol de opera, Carmen, de Bizet, programat pentru luni, 9 mai, de la ora 18.00, vor fi donate in aceleasi scopuri umanitare.

 
Tinerii romani invata de la colegi lor italieni si franceziPDF Print E-mail
Resita, Romania/Romanian Global News
Accesari :275
Thursday, 05 May 2005

Doi tineri romani din Resita, Rodica Isac si Mihai Lupsan, membri ai Asociatiei Bike Attack din localitate, participa in aceasta saptamana in orasul italian Rimini la actiunea pentru tineret "The Hidden Side of Stereotypes".

Manifestarea este finantata prin Programul "Youth" al Comisiei Europene si a fost conceputa sub forma unui schimb international la care participa 35 de tineri din cinci tari europene. Acestia pot sa ia parte pe intreaga durata a actiunii la analize, dezbateri, prezentari si discutii de grup, activitati al caror scop il constituie inlaturarea stereotipurilor vizavi de persoanele din alte tari si apropierea dintre tinerii din statele europene, informeaza un cotidian banatean. O activitate similara se va desfasura incepand de joi, 5 mai, si in Franta, prilej cu care o grupa de elevi ai ciclului primar si gimnazial din cadrul Scolii nr. 7 din Resita va petrece doua saptamani in Franta, impreuna cu elevii Colegiului Saint Sauveur din orasul Rocheserviere. Pe parcursul vizitei, copiii romani vor participa la cursurile scolare, la activitati sportive si seri culturale, vor sarbatori Ziua Europei, vor vizita orasul Nantes si statiunile de pe tarmul Atlanticului, Ambasada Romaniei din Paris si orasul Strasbourg. De asemenea, vor observa indeaproape viata dintr-o familie din Franta, urmand sa fie gazduiti in week-end de localnici. Actiunea se desfasoara in baza unui parteneriat stabilit intre conducerile scolilor din cele doua localitati din Franta si Romania.

 
Bobby McFerrin le va canta romanilor Dont Worry, Be HappyPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 05 May 2005

Pentru prima data la Bucuresti, renumitul muzician american Booby McFerrin va concerta joi, 5 mai, la Sala Palatului in cadrul unui inedit One Man Show.

Devenit celebru romanilor mai mult prin intermediul piesei sale Dont Worry, Be Happy. Booby McFerrin este renumit atat ca solist, cat si in calitate de compozitor dirijor sau orchestrator. El poseda o tehnica muzicala de invidiat, reusind sa atinga patru octave pe care le foloseste cu o maiestrie iesita din comun si este, totodata, un maestru al improvizatiei.

De-a lungul carierei sale muzicale McFerrin a castigat 10 premii Grammy si si-a vandut albumele in peste 20 de milioane de exemplare, atat cele solo, cat si cele realizate in colaborare cu alti muzicieni de exceptie, precum Chick Correa sau contrabasistul Yo Yo Ma. Biletele pentru spectacolul de la Sala Palatului au preturi cuprinse intre 500.000 si 1.500.000 si mai pot fi inca achizitionate de la Sala Palatului, Magazinul Muzica si Librariile Carturesti. Booby McFerrin se va mai afla o data la Bucuresti si in cursul lunii septembrie. In data de 5 septembrie muzicianul american va participa, la Ateneul Roman, in cadrul Festivalului George Enescu, cand va evolua atat in calitate de solist vocal, cat si in fruntea celebrei Orchestre de Camera din Basel.

 
Primarul orasului Ploiesti participa la reuniunea Clubului de la StrasbourgPDF Print E-mail
Ploiesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Thursday, 05 May 2005

Primarul municipiului Ploiesti, Emil Calota, va participa in periopada 10-11 mai la reuniunea Clubului de la Strasbourg, manifestare care intruneste in orasul francez primarii marilor orase din tarile membre si candidate la Uniunea Europeana.

Intalnirea edililor este organizata pentru al treilea an consecutiv de primaria orasului Strasbourg, iar dezbaterile din acest an se vor axa pe tema politicii culturale a Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat de presa emis de primaria Ploiesti. Un alt subiect de pe lista de discutii va fi politica europeana in domeniul transporturilor (surse de finantare, proiecte concrete) si de utilizarea unei perspective integrate in cadrul dezvoltarii proiectelor urbane. Delegatiile participante la acest program vor avea ocazia sa se intalneasca pe 10 mai cu premierul Frantei, Jean- Pierre Raffarin, si pe 11 mai cu reprezentanti ai Parlamentului European. Acesata zi este, totodata, dedicata si semnarii de catre membrii Clubului de la Strasbourg a celei de-a treia Declaratii de la Strasbourg, privind dimensiunea culturala a Europei.

Clubul de la Strasbourg este un organism care are ca scop principal abordarea directa a problemelor autoritatilor locale in procesul de extindere a Uniunii si are menirea de a reuni marile orase europene.

 
Valea Prahovei va rasuna de acorduri de chitaraPDF Print E-mail
Sinaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Thursday, 05 May 2005

Statiunea montana Sinaia va fi locul de desfasurare al celei de-a X-a editii a Festivalului International de Chitara Clasica, care va avea loc in perioada 10-15 mai la Casinoul din localitate.

Festivalul va fi alcatuit din patru sectiuni concurs international, master class, recitaluri si concurs al tinerilor chitaristi (pana in 17 ani), informeaza portalul chitara.ro. La manifestare vor participa Zoran Dukic, din Olanda, Marco Socias, din Spania, Gerhard Reichenbach, Germania, Giampaolo Bandini, din Italia, Oana Gandrabur, Canada, Borys Byelskyy, din Ukraina, castigator la editia precedenta, Stan Zamfirescu, din Romania, castigator in 2004, Costas Cotsiolis, Grecia, Giselher Jung, din Germania, Valentin Valtcev, Bulgaria, Costin Canellis Olier, din Israel, si Catalin Stefanescu-Patrascu, Constantin Soare, Eugen Mang si Liviu Georgescu din Romania. Prin acest festival, Fundatia Romana de Chitara, organizatoarea evenimentului cultural, isi propune sa sa ofere tinerei scoli de chitara clasica din Romania posibilitatea studierii cu cei mai importanti maestri internationali ai momentului, de a audia instrumentisti de valoare ai marilor scene de concert si de a se compara cu scoli de traditie ale genului din toata lumea.

 
Eveniment cu incarcatura istorica pentru romanii timoceniPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :533
Thursday, 05 May 2005

In data de 28 aprilie 2005, la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, un grup de 22 de parlamentari europeni, la initiativa lui Vlad Cubreacov, europarlamentar din Basarabia l Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), au semnat o declaratie pentru apararea drepturilor romanilor din Serbia orientala - de pe Valea Timocului, mai precis.

Eveniment cu incarcatura istorica pentru viata comunitatii romanilor timoceni, daca stam sa ne gandim ca pana acum problema lor nu a mai fost ridicata oficial in fata europarlamentarilor, de nici o formatiune politica din Romania sau de aiurea. Pentru prima oara, un for parlamentar european, a fost pus in fata problemei romanilor timoceni, a fost sesizat standardul dublu de acordare a drepturilor pentru minoritatile nationale din Serbia si s-a facut apel la monitorizarea unei situatii ce a facut subiect de presa atat in Romania cat si in Serbia: Biserica din Malainita. In declaratia intitulata "Respectarea drepturilor Romanilor din Timoc", documentul 10533/28 aprilie 2005, si trimisa la redactia Romanian Global News prin amabilitatea europarlamentarului Vlad Cubreacov, semnatarii remarca urmatoarele:

- Profund preocupati de situatia culturala a romanilor din Serbia, asa numitii "vlahi", care locuiesc in 154 de localitati romanesti si 48 de localitati mixte intre Dunare, Timoc si Morava si care, din 1833 nu pot sa se bucure de drepturile etnice in scoli si biserici;

- regretand fapul ca Serbia aplica standarde duble, separand artificial pe romanii din Voievodina de romanii din Serbia orientala;

- luand act de escaladarea manifestarilor xenofobe la adresa romanilor timoceni, manifestari incurajate de autoritatile civile si ecleziastice, exemple fiind persecutarea preotului Bojan Alexandrovici si a Bisericii din Malainita, la care acesta slujeste, aparitia simbolurilor ultranationaliste sarbesti sau inmultirea lozincilor de genul "Moarte romanilor" si "Mars afara din Serbia!", inscrise pe peretii Asociatiei "Ariadnae Filum", dar si pe alte cladiri din Bor;

- Noi, semnatarii, lansam un apel urgent guvernului sarb cu scopul de a-l determina pe acesta sa ia de urgenta masurile ce se cuvin pentru a stopa aceste manifestari de persecutie la adresa romanilor timoceni si ca drepturile acestei minoritati sa fie respectate, in conformitate cu legislatia sarba in vigoare si cu alte texte ale Consiliului Europei;

- Facem apel la raportorii Grupului Parlamentar pentru Serbia-Muntenegru, domnii Budin si Cekuolis, sa urmareasca indeaproape evolutia situatiei romanilor timoceni din Serbia orientala si sa tina cont de aceasta situatie in raporturile lor viitoare.

Declaratia poarta urmatoarele semnaturi: CUBREACOV Vlad, Moldova, grupul Partidului Popular European (PPE/DC), ALIBEYLI Gulamhuseyn, din Azerbaidjan, BOKERIA Giorgi, din Georgia, reprezentand Grupul liberal, democrat si reformator (LDR), BUCEVICIUS Saulius, din Lituania, CLIVETI Minodora, din Romania, reprezentand Grupul socialist (SOC), COSARCIUC Valeriu, din Moldova, LDR, CZINEGE Imre, din Ungaria, de la SOC, ERSI Mtys, tot din Ungaria dar din partea LDR, HERKEL Andres, din Estonia, din partea grupului PPE/DC, ILASCU Ilie, din Romania, independent, KOCHARYAN Shavarsh, din Armenia, din partea LDR, KURDADZ Irine, Georgia, LDR, MOLLAZADE Azim, din Azerbaidjan, LDR, NAKASHIDZ Nino, din Georgia, LDR, PATEREU Riorita, din Moldova, PPE/DC, PAUNESCU Adrian, din Romania, SOC, PREDA Cezar Florin, din Romania, SOC, SEVERIN Adrian, Romania, SOC, SEVERINSEN Hanne, din Danemarca, LDR, SHAKHTAKHTINSKAYA Naira, Azerbaidjan, din partea Grupului democratilor europeni (GDE), TEVDORADZE Elene, Georgia, LDR si TOSHEV Latchezar, din Bulgaria, din partea PPE/DC.

 
Procurori basarabeni in vizita la colegii lor de la BucurestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :242
Thursday, 05 May 2005

In perioada 4-7 mai curent, o delegatie condusa de procurorul general Valeriu Balaban efectueaza o vizita oficiala, de reciprocitate, la Bucuresti, la invitatia procurorului general al Romaniei, Ilie Botos.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Procuraturii Generale a Republicii Moldova, delegatia moldoveneasca va avea intalniri bilaterale cu conducerea Ministerului Public Roman si procurorii-sefi ai sectiilor operative, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Discutiile vor fi axate pe implementarea prevederilor Protocolului privind cooperarea intre Ministerul Public Roman si Procuratura Generala a Republicii Moldova, semnat la 10 februarie curent la Chisinau.
 
Zilele Pascale de folclor la romanii din TimocPDF Print E-mail
Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :489
Thursday, 05 May 2005

Pentru romanii din Serbia de rasarit, care din partea poporului majoritar sunt numiti valahi, jocurile, muzica si traditiile au fost, timp de zeci si sute de ani, unica forma posibila de pastrare a identitatii.

Identitate care a fost pastrata nu multumita scolilor si bisericilor, a cartilor si manualelor, a ziarelor si revistelor, sau a limbii scrise, ci a fost transmisa din mosistramosi, din tata in fiu, din gura in gura, intr-o zona greu accesibila, a regiunilor muntoase ale Vaii Timocului, transmite corespondentul Romanian Global News, Marcel Baica. Creatiile populare stravechi, dacice, preromane, precrestine, pagane, spuneti-le cum doriti, au supravietuit si nici nu sunt cercetate si documentate indeajuns, dar acestea se gasesc in pragul disparitiei. Iar limba transmisa de generatii in mod oral, se gaseste in primejdie, noi alfabete au fost inventate pentru aceeasi limba romana, fie ea arhaica sau contemporana, care se vorbeste pe un mal si pe celalalt al Dunarii.

Pe data de 2 mai la Tarnaica (Crnajka) din comuna Maidanpek (termen administrativ echivalent cu raion) a avut loc cea de-a V-a manifestare a Zilelor Pascale de Folclor. A fost o manifestare de amploare, organizata de societatea cultural artistica Deli Iovan din Tarnaica si Consiliul Comunitatii locale al acestei localitati, cu ajutorul Adunarii Comunei Maidanpek, a scolilor din localitate si din satul vecin. La eveniment, pe langa gazde, au mai participat sapte ansambluri folclorice, printre care si romanii din Seleus, Societatea Cultural Artistica Doina Seleusului din Banat, Voivodina. In pauzele programelor, orchestrele din Seleus si muzicantii din Tarnaica, Cobisnita si din celelalte orchestre au cantat impreuna aceeasi muzica. Organizatorii au arborat si drapelul Romaniei, in semn de recunostinta pentru invitatii serii, ansamblul folcloric din Basarabi, despre care se soptea ca nu au obtinut viza, pentru a vizita Serbia. Au mai fost organizate concursuri cu premii pentru cele mai frumoase oua si cele mai rezistente oua la ciocnit. Festivitatea folclorica s-a terminat cu un concert de etnojazz, cu elemente de muzica traditionala si jazz modern. Sfiosi cumva sa vorbeasca in limba materna, sfiosi ca nu vorbesc la fel de bine romaneste ca si cei ce li se par straini si nu poarta acelasi port ca ei, si care li se adreseaza in aceeasi limba, asa numitii valahi din Tarnaica spun ca au auzit si ei ca exista romani in Voivodina, si ca sunt bucurosi ca ii vad cum joaca si ca au prilejul sa cante cu ei.

 

 
Luxemburg - Un adevarat haosPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :919
Thursday, 05 May 2005

Luxemburg. Evenimentul istoric al semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Cineva sau mai multi, intr-un birou elegant undeva in Bucuresti, cu vreo luna inainte de minutul cand stiloul Presedintelui semna in caietul gros al Parlamentului European, au pritocit, si-au pus mintile la lucru cum sa arate in fata lumii scenariul acestui moment. Cine sunt acestia sunt convins ca vor ramane pe veci in umbra. Astfel si-au dat mana dupa ore de stors creieri si s-a hotarat ca sa fie chemati numai reprezentantii diasporei romane din cele cinci continente... deoarece sunt in strainatate plin de bani deci sa-si plateasca transportul, cazarea, papica. De ce sa fie chemati doar acestia? Aveti rabdare sa cititi cele ce urmeaza..

Imi cer scuze dar va trebui sa incep cu sfarsitul.

Ajuns acasa obosit dupa cca 800 kilometri de autostrazi , cozi si trecut 17 km tunelul Ghotard unde ne-am pus la incercare claustrofobia, am imbratisat in fuga sotia si cel mai drag amic al meu catelusul ( batranel si el de cca. 14 ani dar vioi si plin de energie, care m-a asteptat trei zile dupa usa) si m-am repezit in paienjenisul internetului ca sa rasfoiesc arhivele ziarelor din tara incepand din 20 aprilie cu gandul sa GASESC si sa citesc daca undeva, macar cateva randuri s-au scris despre acest scenariu, adica sa anunte poporul roman ca DIASPORA ROMANA VA PARTICIPA, INFLUENTA SI SUSTINE TIMP DE TREI ZILE, IN FATA PARLAMENTULUI EUROPEAN, INTRAREA IN EUROPA. Nimic. Nici macar o virgula nu s-a scris. Deja eram pregatit sa nu gasesc nimic, dupa toate cele petrecute si inainte si in cele trei zile. Am dat titlul de mai sus deoarece in ziarul online ADEVARUL din 27 aprilie am citit articolul, pe care va invit sa-l cititi, extragand numai primele fraze: Uniunea Europeana invata haosul dambovitean. A fost un haos perfect", a comentat ironic, in noaptea de luni spre marti, la intoarcerea pe Aeroportul Otopeni, un membru al delegatiei guvernamentale care a fost la Luxemburg, la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Punctul culminant al debandadei din micul stat european a fost la conferinta de presa.............. semnat de dl. Mircea Marian

Iata deci inceputul. Pe data de 07 martie am fost chemat de domnul Consul General din Milano ca sa imi descrie intentia guvernului roman de a chema la Luxemburg reprezentantii diasporei romane din toata lumea si daca vreau sa ma ocup de a anunta toate asociatiile din nordul Italiei si organiza plecarea. Nu va intereseaza prea mult detaliile de organizare. Totusi in paranteza nu ma pot abtine sa nu spun ca si la un nivel micro, la nivelul nostru, al asociatiilor din Italia s-a demonstrat ca nu avem un spirit de unire. TRIST, foarte trist si cine se simte cu musca pe caciula mai are timp sa-si schimbe principile de oportunism, carierism. Cu toate scrisorile trimise la Directia Comunitatii Romanesti si telefoanele date la Ambasada din Luxemburg doar cu 12 ore inainte de a pleca am aflat hotelurile unde eram repartizati dar si acestea doar denumirea, fara adresa. A trebuit sa o gasim noi pe internet. De la bun inceput s-a dovedit o lipsa de coordonare si dezinteres. Nu ar fi fost chiar asa de grav daca se rezuma haosul la acest nivel.

DAR........ surpriza mare a fost acolo, la LUXEMBURG, unde ne-am gasit , cunoscut, fericiti sa ne dam mana, sa schimbam adrese, 250 de romani din 19 tari. Am rosit de placere si de emotie cand ma prezentam, afland ca partenerul era un profesor universitar, academician, doctor, scriitor, istoric din Los Angeles, Sydney, Koln, Birmingham etc. Cei care au dirijat aceasta actiune au gandit bine ca pe langa romanii inimosi si plini de zel intrati in Europa sau in lume cu gloata si s-au evidentiat prin actiunile umanitare si de suflet fata de semenii lor, care fac si vor face ceva pentru conationalii lor din tarile pe care le reprezinta, sa fie prezenti si somitati.

Deci ati citit bine citatele preluate din scrisoarea Ministerului care era rolul prezentei noastre... Ei bine nimic din toate acestea. Nu s-a vazut picior de om din partea Guvernului sau Ambasadei care sa ne zica cateva cuvinte macar de bun venit ca orice buna gazda dupa traditiile noastre de primit cu paine si sare. Nu a fost nimeni care sa se ocupe de noi trei zile ca un dirijor de orchestra. Era suficient si enorm de simplu, sa se numeasca doar trei persoane din comunitatea romana prezenta la Luxemburg (sunt cca. 300) care sa fie instruiti cateva ore pentru a deveni ghizii nostri si care sa fie in contact permanent cu CINEVA de la ambasada. Acest CINEVA urma doar sa tina contact cu cei trei pentru comunicari ale eventualelor modificari de program, adica sa aduca la un numitor comun cele patru programe diverse. Apropo de programe. S-a constatat ca s-au trimis patru programe divers una de alta. A trebuit ca in cele trei zile sa ne organizam noi, sa parlamentam cu soferul care primise de la seful sau un alt program fata de cele patru existente. Va imaginati ce a iesit. Fiecare grup din cele trei hotele, care inca nu ne cunosteam intre noi, au luat hotarari contradictorii... Doar la momentele importante ne intalneam toti si cum ne desparteam incepea haosul. Incerc o rapida descriere la maximum comprimata a celor patru momente importante programate:

1) 23 aprilie intalnirea tuturor romanilor la ora 18 in saloanele unui hotel. Singura personalitate care ne-a primit a fost o tanara doamna din partea comunitatii romane din Luxemburg care nici nu stim ce functie avea si daca avea un rol in aceasta comunitate. 2) 24 aprilie duminica- zi care a culminat cu spectacolul dat de orchestra filarmonica George Enescu dirijor Ion Marin si faimoasa voce stralucita, o adevarata Calas, un star international, doamna Angela Gheorghiu. Si la acest moment e de spus destul dar... a fost prea emotionant si sonoritatea orchestrei, minunata voce, aplauzele... imi rasuna si acum in urechi.

3) 25 aprilie - ziua cea mai importanta. Evenimentele zilei trebuiau sa fie mereu desfasurate si cu prezenta diasporei romane si careva din noi sa inmaneze Presedintelui faimoasa DECLARATIE DE SUSTINERE A ROMANIEI, semnata de TOTI, adica de cei 250.

DAR...

Dimineata, pe o ploaie marunta, am fost dusi toti la dezvelirea placii comemorative pe o alee la marginea unui satuc SCHENGEN unde stimabilul prim ministru, Dl.Popescu Tariceanu, dupa discursul de 10 minute si alte 20 spiciuri dedicate celor prezenti si natiei de catre primarul din satuc si un reprezentant guvernamental, si aplaudati de 250 de romani, 6 politisti care i-au escortat , grupul folcloric maramuresean si vreo 10 localnici care, curiosi, au fost atrasi de masa de oameni sub umbrele sau cu un ziar deasupra capului, care misunau pe iarba si noroiul de pe alee. Cert este ca daca nu eram noi cei trei vorbitori erau aplaudati de cei 6 politisti + 8 maramureseni + cativa gura casca din sat. Scandalul mare a izbucnit dupa-masa cand conform programului tebuia sa fim dusi la ora 16 cu pulmanele la sediul pregatit special cu o sala unde avea loc semnarea si o alta sale unde trebuia sa fim noi care urmaream pe niste ecrane mari ce se intampla jos la parter. In fine e al doilea punct care coincidea in toate cele patru programa diverse, acela de a participa la momentul semnarii care trebuia sa aibe loc la ora 16,30. Nici vorba de o motiune comuna semnata de toti, ce trebuia inmanata reprezentantilor Parlamentului European. Nici nu s-a intocmit deoarece eram preocupati sa ne certam si sa aruncam cu flacari asupra unui trimis de la Ambasada din Luxemburg. S-a raspandit la cele trei hoteluri ca la una din acestea Hotel Parc va veni la ora 15 ( cu o ora inainte de semnare) cineva care sa ne explice TOTUL. Explicatia a declansat dinamita. In doua cuvinte, candid si cu privirea in toate colturile (ca sa se apere de scaunele sau alte obiecte care vor avea o traiectorie precisa) a zis:

-Ca nu o sa putem fi prezenti deoarece securitatea (cea locala..., nu cea...), politia, va misuna in jurul acelui loc. Numai persoane bine verificate cu un ecuson special pot sa intre ca sa asiste la ultimul etaj pe niste ecrane, deci de ce sa mergem cand putem urmari intinsi in pat lejeri in pijama in camerele noastre. Merita banii dati, cca. 10.000-15.000$, de catre romanii veniti din Australia, Los Angeles ca sa stea in pijama la un hotel de trei stele ca sa priveasca la un TV. A explodat vulcanul cand s-a raspandit zvonul ca nu vom participa. In fine aceeasi persoana bine instruita ca sa reziste la toate... a mai zis cu jumate de voce ca: Din cei 250 doar 15 persoane pot sa fie primite in acea camera deja PLINA de diverse personalitati si sa se faca o lista cu cei care vor sa mearga. Cum noi eram din 19 tari ...imaginati-va scandalul . Au iesit din matca (dupa cca 30 ani de sobrietate) si profesori, academicieni, dar au iesit in evidenta si OPORTUNISTI, CARIERISTI SI CEI CARE IN VIATA ISI CONSTRUIESC O SCARA si aceasta in spatele culiselor ca sa nu fie vazuti si nu lasa pe nimeni sa o foloseasca dau din picioare si coate, musca, lovesc tot pe dinspate CARE POATE II AJUTA SA URCE DIRECT PE UN SCAUN DE...DEMNITAR. Cativa repede s-au inscris pe lista aparand doi sau trei din aceiasi tara (in primul loc Italia). Am sarit in sus si am cerut sa se treaca cate unul pe fiecare tara si reprezentantii acestora sa aleaga doar unul. Dar cum tot nu eram prezenti toti si tot nu puteau sa mearga macar 19, cate tari erau prezente, s-a hotarat sa nu mai mearga nimeni. La acest moment individul de la ambasada uitandu-se la ceas , era deja 15.30 a zis ca pleaca si cine vrea sa mearga cu el ca sa primeasca acele ecusoane speciale. Repede tot acei OPORTUNISTI s-au repezit sa plece cu masinile lor. Restul am ramas pe loc, am chemat si pe cei ramasi la cele doua hoteluri si, in fine, s-a decis sa plecam toti si la poarta o sa vedem cum ne descurcam. Urmeaza SURPRIZA cea mai interesanta care ne-a antrenat sa asistam la o lectie de 20 minute, o lectie de educatie, civilizatie, respect, umanitarism, abnegatie. La intrarea in hotel, la 15.30, s-a organizat un culoar format din cca. 20 tineri, din care vreo 6 tineau in mana placarde cu numere 690, 1120, 1580, 1848. Si la dreapta si stanga cate doi imbracati de epoca anilor indicati pe placi. La ora 15.45 au venit trei masini escortate de politie si au coborat toate personalitatile guvernamentale in frunte cu presedintele... BULGAR. Venise sa salute pe toti cei care au fost chemati ca si noi sa sustina acest eveniment. A dat mana cu toti si surprins de aplauzele romanilor prezenti (am fost recunoscuti datorita ecusoanelor de pe piept), s-a oprit in fata noastra, s-a aplecat la 45 si ne-a salutat. Din galagiosii care am fost cu 20 minute inainte (am speriat pe toti strainii din hotel, directorul ne ruga sa iesim afara), am devenit muti. Acesta a fost momentul care ne-a impins sa mergem la palatul unde se semna Daca voi nu ne vreti noi va vrem!!. A doua SURPRIZA a fost cand am ajuns , deoarece am intrat fara nici o opreliste si am fost inca dirijati elegant in sala cu ecrane unde erau locuri libere sufient pentru toti 250 si inca mai ramaneau. Bine inteles ca erau infipti bine in scaune cei cca 6-7 care au scapat cu masina crezand ca vor reusi sa dea mana macar cu piciorul scaunului pe care a stat PRESEDINTELE nostru (sper sa le mearga mai bine acuma afacerile si se va largi buzunarul romanului in care isi va infige mana).

Stimate Doamne si Stimati Domni .

O scrisoare deschisa de acest gen si continut pentru mine, un ingineras, este o premiera. PRIMA SI ULTIMA. Nu pretind sa aibe calitatea si frazeologia inteligent condusa a unui experimentat jurnalist rutinat. Dar trebuia sa scot din minte roiul de viespi care s-au cuibarit in aceste trei zile, nu de alta dar mi-au declansat si un herpes cat o zi de post de suparare, nervi, nopti nedormite, polemici. Scotand acest roi am ramas cu o limpede si senina imagine de lumina si bucurie de a cunoaste romani din patru vanturi de un umanism romanesc deo profunda iubire fata de tara si neam, ca: Dna. Placsintar Angela de la asociatia A.I.P.E. - Spania - Domnia Sa a declarat ca de fapt noi suntem adevaratii Ambasadori si Diplomati ai Romaniei in strainatate si ca in anul 2006 va organiza un Congres al Diasporei Romane la Barcelona si o organizeaza la cel mai inalt nivel posibil

- Dl. Stefan Toma, de la asociatia Verein Romania Germania - Domnia Sa scriindu-mi o dedicatie intr-o carte O Istorie a Romanilor de pretutindeni. Am simtit vibratia din suflet cu ...sunt alaturi de dansul , un locuitor al Planetei PAMANT- vorbitor de limba romana - splendid, emotionant. Am si o fotografie cu acest minunat roman. Are o fata care transpira bunatate, sacrificiu pentru a ajuta romanii fara interese

- Dl. Florin Zaheu un tanar, presedintele asociatiei Deutsche-Rumanisches Forum Germania - Cu o eleganta de diplomat a devenit liderul nostru care ne-a convins si ne-a condus la locul faptei pe 25 aprilie ora 16.30.

- Dna. Cristina Mac redactor la Rompres- Spania; Dl Dr. Mirel Giurgiu din Germania; Dl Academician Mihai Cimpoi Moldova; Dl. Prof. Dr. Victor Craciun-Romania; Dl. Dr. Liviu Alesandru endocrinolog Grecia; Dl. Nicolae Cojocaru director Australia. Si multi altii care ii Voi pastra inchisi pe peretele inimi alaturi de frumoasele amintiri, nume, evenimente in cei 68 de ani de umbra pe pamant.

Un participant marioneta la LUXEMBURG

Ing. Stelian Ionescu.

 
Tinerii de la Chisinau cer usurarea procedurii de redobandire a cetateniei romanePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :268
Thursday, 05 May 2005

Presedintele Organizatiei Non-Guvernamentale a tinerilor basarabeni, Oleg Brega a trimis recent o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in care ii cere din nou acestuia atentie fata de probemele etnicilor romani din afara granitelor tarii, cu precadere cele ale romanilor din Basarabia.

Problema obtinerii cetateniei romane pentru acestia, problema introducerii, in curand, a vizelor pentru romanii de peste Prut sunt condiderate la Chisinau de neacceptat, iar actuala guvernare de la Bucuresti este solicitata sa simplifice procedura de redobandire a cetateniei romane. Redam in cele ce urmeaza textul acestei scrisori.

Domnule Presedinte.

In pofida protestelor si demersurilor adresate oficialitatilor romane de catre etnicii romani din afara granitelor, prin care era denuntata si condamnata procedura discriminatorie si descurajatoare de redobandire a cetateniei romane, aceasta nu a suportat nici o schimbare. Noi, romanii basarabeni, nascuti din parinti si bunei romani - care am pierdut dreptul de a ne numi oficial pe nume in regretabilii ani 1940-1944 fara voia noastra - atunci cand solicitam repunerea noastra in drepturi, suntem supusi la un adevarat calvar, fiind obligati sa trecem prin incercari umilitoare, similare cu cele pe care trebuie sa le indeplineasca chinezii si alti cetateni straini care vor sa obtina cetatenia romana, doar pentru ca incercam sa obtinem ceea ce ne apartine de drept. Cunoasteti prea bine in ce imprejurari basarabenii si alti etnici romani din afara granitelor au fost lipsiti de calitatea de cetatean al Romaniei, ajungand in situatia de a li se nega istoria, limba si apartenenta etnica, adica identitatea. Nu a fost alegerea noastra si nu noi suntem cei care trebuie pedepsiti. Atitudinea autoritatilor romane, insa, nu face decat sa contribuie, complice, la instrainarea noastra de Tara, la largirea prapastiei, si asa nefiresc de mare, dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. Odata cu introducerea sistemului de vize pentru locuitorii RM care calatoresc in Romania, anuntata pentru 2006, pentru etnicii romani care nu poseda pasaport rosu se va adauga un obstacol in plus in calea spre rudele si prietenii de peste Prut. Consideram ca fiind inacceptabile conditiile impuse doritorilor de a se reabilita prin redobandirea cetateniei romane. Si anume legislatia este dura:

- ni se cere un imens dosar cu acte, printre care unele absolut aberante, cum ar fi adeverinta (de la primarie/ arhiva nationala), care sa certifice faptul ca localitatea de bastina a solicitantului s-a aflat in componenta Romaniei Mari, prevedere de-a dreptul umilitoare in conditiile in care multi primari si functionari de la primarii sint comunisti sau doar romanofobi; - costurile insumate inaccesibile unei mari parti a etnicilor romani pentru legalizari notariale si drumuri la Bucuresti; - indiferenta functionarilor si tergiversarea intentionata ce stimuleaza coruptia. Astfel, solicitantii sunt nevoiti sa astepte ani in sir pentru fiecare etapa de parcurs. Ca exemplu:

Pentru a depune dosarul de redobandire a cetateniei romane:
-  1-1,5 ani la Consulatul din RM
-  4 ani pentru tinerii care invata in Romania

Perioada procesare dosar:
-  4,5 - 5 ani (depus la Chisinau sau la Bucuresti)
Total: 5-6 ani si 8-9 ani in cazul tinerilor care invata in Romania.

La acestea se adauga nesiguranta si alti ani de asteptare in cazul in care este respins dosarul, indiferent din ce motiv si din vina cui se intampla acest lucru. Neexistand un birou de informare si lipsind posibilitatea de a comunica cu responsabilii de la aceste ghisee, cetatenii sunt descurajati sa parcurga acest drum pana la capat si sunt nevoiti sa-i mituiasca pe functionarii care au facut o adevarata afacere din problema acestora. Ignorarea problemei in cauza si, implicit, a cetatenilor de peste hotarele Romaniei inseamna iresponsabilitate si acest lucru nu poate continua la nesfarsit. Consideram ca actuala guvernare de la Bucuresti trebuie sa simplifice urgent procedura de redobandire a cetateniei romane pentru basarabeni, asa cum a facut-o Federatia Rusa pentru rusii de la noi, Ucraina pentru ucraineni, Bulgaria pentru bulgarii din Republica Moldova, Ungaria pentru maghiarii din Ardeal etc. Cerem implicarea hotarata a Dumneavoastra in rezolvarea in timp util a acestei probleme durute si vitale, pentru ca cetatenia romana sa devina accesibila pentru toti solicitantii romani din stanga Prutului.

Va amintim ca acum un an, un grup de ong-uri basarabene au scris si semnat un memoriu cu acest subiect, dar pana astazi nu am primit nici un raspuns de la autoritatile centrale romane, chiar daca l-am inregistrat oficial si la presedintie, l-am dus la ambasada de la Chisinau, a fost publicat si in presa.

 
Costume de scena realizate de o romanca sunt expuse in PortugaliaPDF Print E-mail
Amadora, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :253
Thursday, 05 May 2005

Ambasada Romaniei in Portugalia impreuna cu Scoala Superioara de Teatru si Film (ESTC) din Amadora a inaugurat miercuri, 4 mai, expozitia de scenografie Clipe, semnata de artista plastica Ioana Zinelli.

Expozitia, ce contine costume de teatru, va fi deschisa in perioada 4-20 mai 2005. Aceasta este cea de-a treia expozitie personala pe care tanara plasticiana romanca o deschide in Portugalia, debutul fiind marcat in anul 2004, o data cu expozitia intitulata Visuri suspendate. Colectia prezentata zilele acestea in Portugalia cuprinde 43 de crochiuri si studii cu tematica zoomorfa si vegetala. Una din cele trei serii de desene expuse, cea intitulata Zoomorfisme a fost transpusa in realitate in urma cu cativa ani si in Romania, prin crearea costumatiei si accesoriilor din cadrul unui spectacol de muzica si dans prezentat la MOD Bucuresti. Potrivit afirmatiilor artistei, natura a constituit pentru ea un izvor permanent de inspiratie si studiu, un adevarat univers care trebuie pretuit si protejat in mod corespunzator. Structurile in aparenta complexe ale plantelor pot fi un punct de plecare atat pentru designul costumelor cat si pentru textura materialelor, informeaza Ambasada Romaniei in Portugalia. Ioana Zinelli a imaginat pentru crochiurile sale materiale transparente, translucide, dantele fine, cu texturi usoare. Acolo unde a folosit piele si blana, a incercat sa le utilizeze intr-un mod mai putin traditional pentru a le transforma din materiale opace, grele, in unele dinamice, moderne, usoare si expresive. Accesoriile alcatuite din diverse paruri inspirate din lumea animalelor duc cu gandul la un univers fantastic, caracteristic povestilor. Colectia prezentata de Ioana Zinelli se adreseaza unui public variat, cu gusturi si stiluri diferite, raspunzand unui orizont de asteptare atat al segmentului de varsta tanar cat si al celui mai matur, in primul rand tintind, insa, publicul de specialitate, respectiv studentii si profesorii de la ESTC-Amadora, viitori scenografi care s-au aratat deosebit de interesati si entuziasmati de organizarea acestei expozitii romanesti care, in mod cert, va contribui la dezvoltarea si aprofundarea relatiilor deja existente dintre Scoala Superioara de Teatru si Film si institutele de invatamant similare din Romania.

Ioana Zinelli este absolventa a Institutului de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti si a Academiei de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu. Intre anii 1998-1999 a urmat cursurile Academiei de Belle Arte din Milano unde a sustinut lucrarea de licenta cu tema: Moda in Romania de la inceputul secolului pana in prezent. A efectuat stagii de pregatire la Venetia (Institutul Roman pentru schimburi culturale), la STUDIO WANVER din Milano si la Casa de Moda TRUSSARDI-SOSIR. A fost finalista in diverse concursuri internationale pentru tineri stilisti: Japonia (1996), Anglia (1997), Italia (1998), Romania (1999). In perioada 1992-1993 a realizat la Teatrul ODEON din Bucuresti, costumele pentru comedia Visul unei nopti de vara de W. Shakespeare.

 
Parlamentul roman valideaza patru noi ambasadori romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :449
Thursday, 05 May 2005

Patru viitori ambasadori ai Romaniei au primit miercuri, 4 mai, din partea comisiilor reunite de politica externa ale Parlamentului Romaniei, avizul favorabil.

Propunerile ministrului roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, validate de cele doua comisii au fost urmatoarele: pentru Ucraina, a fost propus ca ambasador extraordinar si plenipotentiar Traian Laurentiu Hristea; pentru Japonia, Aurelian Neagu; pentru Republica Croatia, Oana-Cristina Popa (toti diplomati de cariera), iar pentru Austria propunerea a fost Andrei Corbea Hoisie, profesor universitar de germanistica. Cei patru noi ambasadori ai Romaniei, asteapta, in prezent, acceptul tarilor pentru care sunt propusi, iar dupa ce acesta va fi primit, Presedintele Romaniei ii va numi la posturi.

Traian Laurentiu Hristea, s-a nascut la 5 martie 1970. Incepand din anul 1995 este diplomat in Ministerul Afacerilor Externe, iar din septembrie 2002, viitorul ambasador al Romaniei in Ucraina a fost secretar, in cadrul MAE, pentru Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena.

Aurelian Neagu, nascut la 9 iulie 1959, propus pentru postul de ambasador al Romaniei in Japonia, a lucrat ca diplomat in cadrul Ambasadei Romaniei la Tokyo in perioadele 1994-1997 si 2000-2002. Din 2002 este consilier in MAE pentru zona asiatica.

Oana-Cristina Popa, nascuta la 25 decembrie 1969, a fost director in MAE in perioada 2001-2003, iar din 2003 pana in prezent consilier la ambasada Romaniei la Zagreb.In prezent, este propusa ca ambasador al Romaniei in Croatia.

Andrei Corbea-Hoisie, nascut la 15 decembrie 1951, profesor de germanistica la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a obtinut premiul Herder pe anul 1998, premiu acordat de fundatia Friedrich von Stein la Universitatea din Viena pentru contributia la conservarea si largirea patrimoniului cultural european. Nu a activat niciodata ca diplomat.

 
Basescu va reorganiza ICR in spiritul unei relatii mai stranse cu DiasporaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Thursday, 05 May 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat miercuri seara, la Clubul Prometheus, ca va sustine finantarea culturii romane.

Prezent la o dezbatere consacrata promovarii culturii romane in strainatate, desfasurata in prezenta reprezentantilor Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Roman (ICR), seful statului a precizat insa ca, in opinia sa, importanta este crearea unor vectori reali pentru promovarea culturii romane in strainatate, informeaza Rompres. Presedintele Basescu a mentionat, astfel, ca in discutiile cu directorul ICR, Horia Roman Patapievici, a stabilit ca primul pas in realizarea dezideratului amintit este modificarea Legii ICR astfel incat Institutul sa-si respecte menirea reala, aceea de a utiliza cat mai eficient banii alocati printr-o politica consecventa a consiliului de administratie. Reorganizarea ICR va avea drept finalitate, in opinia lui Traian Basescu, realizarea unei legaturi cat mai stranse cu romanii din diaspora, "modalitatea cea mai consistenta in acest sens fiind promovarea culturii romane de calitate" in randul comunitatilor de romani de pe mapamond. "Cel mai bun vector de a ne pastra diaspora aproape de tara este cultura", a spus Traian Basescu, mentionand ca un exemplu in acest sens il constituie politica guvernelor maghiare de sprijinire a diasporei. Oamenii cu cat sunt mai departe de tara, cu atat devin mai patrioti, mai apropiati de patria mama a opinat Basescu, invocand, in acest sens, propria sa experienta de functionar al statului roman in Belgia. Totodata, seful administratiei de la Cotroceni a promis, ca la rectificarea bugetara, vor exista bani pentru finantarea proiectelor viabile ale ICR.

 
Episcopii romani din Europa Occidentala si America se intalnesc la MichiganPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :415
Thursday, 05 May 2005

Episcopia Ortodoxa Romana in America, cu sediul in Grass Lake, statul Michigan, va organiza in perioada 9-16 mai cea de-a doua intrunire a ierarhilor romani ortodocsi din Europa Occidentala si America de Nord, dupa ce prima intalnire a avut loc anul trecut la Paris.

La acest eveniment vor participa Arhiepsicopul Nathaniel, pastorul eparhiei romane gazda, si Episcopul Irineu, de la aceeasi epsicopie, Mitropolitul Serafim si Episcopul Sofian, de la Mitropolia Oprtodoxa Romana pentru Germania si Europa Centrala, Mitropolitul Iosif si Episcopul Siluan, de la Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, si Arhiepiscopul Nicolae, al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru America si Canada.

Cu prilejul acestei manifestari, Arhiepsicopul Nathaniel a declarat ca discutiile care s-au desfasurat in urma cu un an au fost extrem de reusite, remarcand faptul ca, desi ortodoxia este un mod de viata si poate fi traita in orice fel de imprejurare, exista, totusi, anumite diferente intre credinta ortodoxa in tarile traditional ortodoxe si cea din tarile in care acesata credinta nu este majoritara, se arata intr-un comunicat de presa emis de episcopia romana din America. Scopul acesteor intalniri periodice este de a veni cu informatii noi si utile care, prin schimb reciproc, sa poata sa ii faca pe ierarhi sa ii inteleaga mai bine pe credinciosi si sa poata veni mai usor in intampinarea nevoilor spirituale ale miilor de oameni din eparhii.

O parte din invitati vor ajunge la New York luni, 9 mai, unde vor fi asteptati de arhiepiscopul Nathaniel si invitati la cina de IPS Herman, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din America, la resedinta mitropolitana din Syosset. Programul va continua in ziua urmatoare cu o deplasare la manastirea Adormirea Maicii Domnului din Michigan, loc in care grupul format la New York se va intalni cu restul invitatilor la aceasta manifestare si vor incepe discutiile informale, se mai arata in comunicat. Joi, 12 mai, delegatia va ajunge la Washington DC, unde va fi intampinata de mai multi oficiali americani si de ambasadori ai tarilor din care fac parte epsicopii participanti la acest eveniment, iar sambata, 14 mai, ierarhii vor face un pelriplu pe la parohiile ortodoxe romane care se afla in zona Detroit. Totodata, aici vor savarsi sambata si slujba Vecerniei la biserica Sfanta Treime din Troy, urmand ca duminica, 15 mai, sa oficieze Sfanta Liturghie la Catedrala Sfantul Gheorghe din Southfield.

 
Romanii din Calgary o vor intampina pe Regina Elisabeta a II-aPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 05 May 2005

Comunitatea romana din orasul canadian Calgary se va alatura celorlalte comunitati din oras care o vor intampina pe Maiestatea sa Regina Elisabeta a IIa in cadrul vizitei pe care o va efectua aceasta pe 25 mai.

Romania va fi reprezentata de un grup alcatuit din 6-12 persoane, adulti sau adolescenti, imbracati in costume populare romanesti. Deoarece membri acestui grup nu au fost inca selectati, cei interesati sunt rugati sa o contacteze pe Ofelia Rain, la numarul de telefon 274-5128, cat mai repede cu putinta, informeaza portalul romanilor din Alberta. Totodata, in vederea unei desfasurari cat mai bune a acestei actiuni, pe 23 si 24 Mai va avea loc o repetitie pentru acest eveniment.

Parada care se va organiza in cinstea suveranului britanic va fi alcatuita din 600 de persoane. Romania va face parte dintr-o parada multiculturala in care vor mai fi incluse si alte comunitati, artisiti locali, un cor format din 400 de voci, solisti de la Calgary Philharmonic Orchestra, The Calgary Youth Orchestra si Alberta Ballet.

 
27 de milioane de dolari pentru Pasarea in Spatiu a lui BrancusiPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :255
Thursday, 05 May 2005

O versiune rara de marmura a lucrarii brancusiene Pasare in spatiu s-a vandut miercuri, 4 mai, la Casa de Licitatii Christies pentru suma de 27.4 milioane de dolari, un record mondial pentru o sculptura in cadrul unei licitatii publice.

Lucrarea are 121.9 centimetri in inaltime, este de culoare gri-albastruie, a fost realizata in anii 1922-1923 si poarta monograma CB. A fost descoperita, anul trecut, intr-un pod dintr-o casa din nordul Europei. Casa de licitatii Christies a vandut-o in cadrul Licitatiei de Arta Impresionista si Moderna din Manhattan unui cumparator care a oferit, prin telefon, cu 500.000 de dolari mai mult decat principalul sau contracandidat la cumpararea sculpturii. Opera lui Brancusi este o sculptura extraordinara este intr-adevar un simbol al secolului XX si este, in mod deosebit, incitanta, pentru ca este o descoperire nou-nouta crede Christopher Eykyn, Seful Departamentului Arta Moderna si Impresionista de la Christies. Nu s-a aflat pe piata mult timp dupa ce a iesit din mainile artistului si este una dintre cele mai marcante imagini ce ii poarta semnatura. Brancusi a fost cunoscut pentru formele sale simple, abstracte, cum este si Pasare in Spatiu, in mod original realizata din bronz slefuit. Reamintim ca recordul anterior pentru o sculptura in cadrul unei licitatii publice a apartinut tot unei lucrari semnate Constantin Brancusi, Danaide, care a obtinut pretul de 18.2 milioane de dolari si s-a vandut tot la Christies, in 2002.

Pasare in spatiu provine dintr-o colectie privata europeana si s-a aflat anterior in colectia lui Leonie Ricou, colectionara si prietena cu cativa artisti printre care Brancusi, Modigliani, Gonzales si careia Brancusi chiar i-a sculptat portretul. Din colectia sa au mai facut parte si o maiastra realizata in bronz, "Sarutul" si "Muza adormita".

 
Noi incercari de transformare a aromanilor in minoritate etnicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :544
Thursday, 05 May 2005

Punct de vedere:

Cativa reprezentanti ai unor asociatii aromane incearca sa acrediteze ideea ca aromanii din Romania sunt minoritate etnica, sabotand astfel sprijinul cultural pe care statul roman ar fi in masura sa-l acorde comunitatilor romanesti din Balcani.

Acestia decreteaza, cu de la a lor putere, ca aromanii nu mai sunt romani. In legatura cu aceasta idee inoculata din afara granitelor tarii, trebuie sa facem cateva precizari:

1.Stiinta romaneasca de peste 150 de ani considera pe aromani, alaturi de meglenoromani si istroromani, ca reprezentand ramura sudica a poporului roman. De altfel, oamenii de stiinta aromani, lingvistii Pericle Papahagi, Tache Papahagi, Theodor Capidan, Iuliu Valaori, Nicolae Saramandu, Matilda-Caragiu Marioteanu au avut o contributie esentiala la studierea dialectelor romanesti sud-dunarene.

2.Aromanii care au colonizat Cadrilaterul, dupa 1940 fiind stramutati in Dobrogea, au venit in Patria Mama datorita persecutiilor la care au fost supusi in tarile balcanice. Situatia lor este asemanatoare cu cea a grecilor plecati din Asia Mica in Grecia, a sasilor si evreilor plecati din Romania in patriile lor. Aromanii din Dobrogea, asa cum am remarcat in studiile intreprinse, se considera romani si nu vor sa fie catalogati ca minoritate etnica. Ne intrebam in numele cui vorbeste deputatul PD Costica Canacheu care, la o recenta conferinta spunea ca dialectul aroman este o limba cam analfabeta.

3.Incercarile de a transforma dialectul aroman intr-o limba, adoptand o scriere care sa se diferentieze cat mai mult de limba romana literara au fost inoculate subtil de reprezentantii grupului de la Freiburg.

4.S-a ajuns astazi in Romania ca minoritatile sa fie discriminate pozitiv fata de majoritatea romaneasca. In acest sens, reprezentantii Farei si Sutaei Aromane considera ca ar putea primi si ei bani de la contribuabilul roman, considerandu-se minoritate.

In legatura cu cele declarate de acesti reprezentanti ai acestor asociatii, care trebuie sa vorbeasca doar in numele membrilor sai, o echipa formata din sociologi ar trebui sa se deplaseze pe teren, in zonele locuite de aromani, si sa realizeze un studiu sociologic care sa consemneze starea de spirit din aceste comunitati, pentru a incheia aceasta disputa stupida privind identitatea aromanilor.

Emil Tircomnicu

Sociolog, etnolog la Institutul de Etnografie si Folclor al Academiei Romane

 
O companie de teatru infiintata de un roman se face cunoscuta in MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :232
Thursday, 05 May 2005

Trupa Theodor Cristian Popescu in colaborare cu Le Groupe de la Veillee prezinta in perioada 26 aprilie- 14 mai, la Teatrul Prospero din Montreal, piesa Visage de feu, de Marius von Mayenburg, informeaza un portal al romanilor din Montreal.

Spectacolul incepe in fiecare seara de la ora 20:00 si ii are in distributie pe Amelie Bonenfant, Simon Boudreault, Eric Paulhus, Philippe Thibaudeau si Cristina Toma. Regia si sonorizarea spectacolului sunt semnate tot de Theodor Cristian Popescu, in timp ce costumele ii apartin lui Magalie Amyot, iar conceptia grafica lui Victor Dima.

Theodor Cristian Popescu a absolvit Universitatea Nationala de Teatru si Film din Bucuresti si a lucrat ulterior ca regizior la Teatrul National dinTargu Mures. Aici a si infiintat compania 777, dedicata creatiei si noiii dramaturgii. Datorita unei burse in domeniul regizoral reuseste sa plece peste Ocean, la Universitatea din Montana, alegand sa se stabileasca in Montreal in iunie 2003. Debutul sau teatral in orasul adoptiv a avut loc in octombrie 2004, la sala mica a teatrului Prospero, cu piesa Istorie de familie, de Biljana Srbljanovic. Ulterior, Theodor Cristian Popescu a infiintat compania de teatru care-i poarta numele si cu care a plecat la drum cu piesa Visage de feu.

 
Si Romania poate invata cum sa gestioneze catastrofelePDF Print E-mail
Bonn, Germania/Romanian Global News
Accesari :240
Thursday, 05 May 2005

Ministerul Federal de Interne, Ministerul Federal al Cercetarii si Dezvoltarii, Ministerul Federal pentru Sanatate si al Landurilor Nord Rhein Westfalia si Schleswig-Holstein vor organiza in perioada 1718 mai, la Bonn, primul Congres european privind avertizarea, alarmarea si coordonarea protectiei in cazuri de catastrofe.

La acest eveniment vor participa peste 800 de reprezentanti ai NATO si o serie de institutii specializate din Germania, Elvetia si Danemarca. Participarea la congres este gratuita pentru autoritatile civile, militare sau organizatiile profesionale, singura specificare fiind faptul ca acestea trebuie sa se inscrie in prealabil, infrormeaza Ambasada Romaniei de la Berlin. Cei care vor sa afle mai multe despre acest congres pot solicita organizatorilor programul si formularul evenimentului la numerele de telefon 0049 228 970970 din Bonn, 0049 30 55741220 din Berlin, la numerele de fax 0049 228 9709778 din Bonn, 0049 30 55741233 din Berlin sau de pe site-ul www.civil-protection.com.
 
Mihai David ii invata pe canadieni dansurile populare romanestiPDF Print E-mail
Manitoba, Canada/Romanian Global News
Accesari :256
Thursday, 05 May 2005

Asociatia de dans Popular International din Manitoba, MIFDA, va gazdui in perioada 6-8 mai, la sediul sau din Churchill Park United Church, 525 Beresford Street, un seminar la care va fi invitat un instructor roman, Mihai David.

Acesta este un cunoscut profesor de dans, foarte activ in domeniul sau, si care a reusit sa aduca pe meleaguri nord-americane o serie de dansuri populare romanesti, informeaza revista Romanul Canadian. Seminarul este destinat tuturor dansatorilor de orice nivel si va include o serie de demonstratii vineri seara, sambata dimineata si la pranz, o petrecere sambata seara si o sesiune rezumativa duminica. Costul total al seminarului este de 50/55 de dolari canadieni, in functie de titulatura de membru/non-membru. Mihai David are o carte de vizita impresionanta, pe parcursul carierei sale colaborand cu mai multe companii de dans profesioniste din Romania si Statele Unite ale Americii.
 
Balul Florilor de mai ajunge si la SeattlePDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :412
Thursday, 05 May 2005

Consiliul Parohial si comitetul de doamne de la biserica ortodoxa romana Sfintii Tei Ierarhi din Seattle organizeaza sambata, 21 mai, un Bal al Florilor de Mai, care se va desfasura de la ora 19:00 in sala de sport a bisericii catolice Sf. Pius X din Mountlake Terrace.

Cei prezenti vor avea la dispozitie un bufet variat care va contine preparate culinare romanesti, bauturi racoritoare, cafea, delicioase prajituri romanesti, fructe si inghetata, informeaza buletinul parohial al bisericii romanesti. Din programul serii face parte si concursul Printesa Primaverii 2005 la care se pot inscrie domnisoarele si doamnele cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 ani, iar cele care au costume nationale sunt incurajate sa le aduca. Concursul va include probe de geografie, istorie, literatura si dans, ocupantele primelor trei locuri urmand sa primeasca premii interesante si substantiale. Biletele de intrare, care sunt de fapt o donatie, au pretul de 50 de dolari, tinerii sub 16 ani, varstnicii si vizitatorii din Romania intrand gratuit.
 
Petrecere romaneasca de Paste in Londra, la bordul HMS PresidentPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :238
Thursday, 05 May 2005

Romanii din Londra se vor intalni in prima zi a acestui week-end la o noua petrecere pe apa, la care de data aceasta vor sarbatori Pastele Ortodox.

Incepand cu ora 18.00 si pana tarziu in noapte, vineri, 6 mai, romanii se vor imbarca pe vasul HMS President de la Victoria Embankement, Blackfriars, Londra, pentru a sarbatori cu muzica romaneasca noua si veche, pentru toate gusturile, cu mancare traditionala romaneasca si cu bautura romaneasca sarbatoarea Invierii si a Luminii. Biletele pentru intrare se rezerva in avans si se platesc la urcarea la bordul vasului, fiind in valoare de 5 si 7 lire sterline. Daca nu aveti un bilet rezervat in avans pretul de intrare va creste cu o lira sterlina. Seara va cuprinde si o discoteca romaneasca, bufet, si o tombola cu premii, ce se va desfasura de la ora 21.30, dupa masa. Premiile tombolei vor consta in casete video cu filme romanesti, vin al celebrei case de Cotnari si un premiu special in valoare de 100 de lire, din partea sponsorului petrecerii Money Gram, asa cum a obisnuit deja la fiecare petrecere a romanilor din Londra. Premiul filmografic al acestei luni este reprezentat de comedia lui Nae Caranfil, Filantropica, avandu-i in distributie pe Mircea Diaconu si Gheorghe Dinica.
 
Cursuri de dans si la Casa Romana din CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 05 May 2005

Casa Romana din statul american California organizeaza incepand cu duminica, 8 mai, o serie de clase de dans care se vor desfasura duminical de la ora 16:00.

Cei interesati sa invete vals, tango, foxtrot, vals vienez, rumba, cha-cha, salsa, dar si alte dansuri, sunt rugati sa telefoneze la numarul 510.490.0684 sau sa trimita un e-mail la adresa adrianlitman@sbcglobal.net, ambele coordonate de contact apartinand lui Adrian Litman, informeaza pagina de web a Casei Romane. Costul unei lectii este de 12 dolari de persoana sau 20 de dolari de cuplu. Pentru ca acest curs sa se poata desfasura este nevoie de cel putin 10 persoane, toti cei interesati fiind asteptati cu entuziasm.
 
Phoenix va canta la SolingenPDF Print E-mail
Solingen, Germania/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 05 May 2005

Trupa Phoenix va concerta sambata, 14 mai, in orasul german Solingen, intr-un spectacol organizat de "Das Solinger Tageblatt", Romania Fan Club si de Consulatul General al Romaniei la Bonn, informeaza pagina rom2.de.

Concertul va avea loc la Sala Cobra, din 42699 Solingen, Merscheider Str. 77-79 (Solingen-Ohligs), incepand cu ora 20:00. Formatia romana este alcatuita din Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Iosif Kappl, Ovidiu Lipan Tandarica, si va fi acompaniata la vioara eletronica si flaut de Mani Newmann-Farfarello. Phoenix va prezenta publicului o serie de hituri din anii 70, dar si piese de pe ultimul lor album. Rezervarile se pot face la Mani Newmann, telefon 0212-3833869 sau Farfarello-hotline: 0180 5140014, familia Toma, telefon 0221-8701289, sau familia Gogleaza, telefon 02174-494394. Biletele de intrare au pretul de 15 euro, pentru cei care isi fac rezervare in prelabil, si 17 euro daca se cumpara in seara spectacolului de la casa salii. Spectacolul este sponsorizat si de www.rom2.de, ziarul on-line al persoanelor vorbitoare de limba romana din Germania.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions