Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Romania sub apePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Monday, 09 May 2005

Dupa inundatiile catastrofale care au distrus sute de gospodarii din judetele Timis si Caras Severin potopul loveste din nou peste Romania.

De data aceasta mai grav si pe arii mult mai extinse. In urma ploilor din ultimele zile au fost afectate nu mai putin de 15 judete si 99 de localitati din intreaga tara. Au fost distruse mii de case si gospodarii, iar zeci de drumuri nationale si regionale au fost blocate. Printre judetele cele mai afectate se numara Dambovita - unde au fost distruse peste 500 de locuinte, 6 poduri, 7 institutii si 1.380 de hectare de teren agricol, iar peste 500 de animale au fost luate de viitura si judetul Prahova unde au fost distruse 38 de poduri si podete, peste 100 de gospodarii si peste 50 de familii au fost izolate. Un kilometru de drum judetean din Prahova a fost si el afectat de ape, in timp ce peste 60 de hectare de teren agricol au fost complet inundate. Si in Brasov apele au distrus peste 90 de case, 3 drumuri judetene si 115 hectare de teren agricol. Apele revarsate nu au ocolit nici Sibiul, unde au fost 60 de hectare de teren agricol si trei poduri si podete. In judetul Buzau, peste 400 de case au ramas fara apa potabila si 200 de gospodarii au ramas izolate in urma revarsarilor de ape. In zona localitatii Paltineni, de pe ruta feroviara Buzau-Nehoiu, terasamentul este complet impracticabil. In judetul Vaslui au fost inundate peste 20 de anexe gospodaresti, 15 poduri si podete si 970 de hectare de teren agricol, 8.6 km de drum judetean si comunal. Ploile cazute in Romania, pe zone extinse in ultima perioada, precum si viitura au mai afectat si judetele Iasi, Vrancea, Ialomita, Constanta, Mures, Covasna si Oltul.

 
Apele trec si dincolo de granita cu SerbiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Monday, 09 May 2005

Mii de case au fost distruse si in nord-estul Serbiei-Muntenegru, la granita cu Romania. Inundatiile care au lovit Romania in ultimele zile, mai ales cele de pe Timis, au lovit greu si populatia sarba de dincolo de granita.

30 de localitati au fost afectate si aici, iar peste 25.000 de hectare de teren agricol au fost acoperite de ape. Satul sarbesc Iasa Tomic a fost totalmente devastat de ape, insa din fericire nu s-a inregistrat nici o victima in randul localnicilor. Cu toate acestea oamenii au ramas fara apa potabila, fantanile nemaiputand fi folosite. Mai mut decat atat exista oricand riscul izbucnirii unor epidemii, printre care si malaria. Autoritatile din cele doua tari poarta, in prezent, discutii in legatura cu consolidarea principalului baraj de pe Timis.  

 
9 mai Ziua EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 09 May 2005

Intreaga Europa celebreaza luni, 9 mai, Ziua Europei, data care marcheaza declaratia din aceeasi zi a anului 1950 facuta de ministrul francez de externe Robert Schuman, care propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania ce ar fi eliminat rivalitatile dintre cele doua state.

In anul 1985, Consiliul European de la Milano a hotarat ca Ziua Europei sa se serbeze anual, la 9 mai. Declaratia Schuman a reprezentat, asadar, fundamentul procesului de constructie a unei Europe unite: Belgia, Olanda, Luxemburg si Italia s-au alaturat Frantei si Germaniei, iar la 18 aprilie 1951 s-a semnat Tratatul de la Paris. Acesta instituia Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) intre Germania, Franta, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda. La randul lor, aceste state au pecetluit, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economica Europeana (CEE), cunoscuta si ca Piata Comuna, si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EURATOM). Constructia europeana s-a bucurat pe parcurs si de adeziunea unor noi membrii, precum Irlanda, Marea Britanie si Danemarca, Grecia, Spania si Portugalia, Suedia, Austria si Finlanda. Anul 2004 a mai adaugat zece nume noi pe lista: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria. Urmatorul val de extindere al UE este asteptat sa aiba loc in 2007, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei.

 
Traian Basescu va participa la ceremoniile aniversare de la MoscovaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Monday, 09 May 2005

Seful statului roman, Traian Basescu, participa luni, 9 mai, la ceremoniile organizate la Moscova cu prilejul implinirii a 60 de ani de la sfarsitul celui de al doilea Razboi Mondial.

Pe parcursul deplasarii sale in capitala rusa, presedintele Romaniei se va intalni cu presedintele Confederatiei Elvetiene, Samuel Schmid, cu presedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, precum si cu guvernatorul general al Canadei, Adrienne Clarkson, si cu primul ministru al Indiei, Monmohan Singh, se arata intr-un comunicat de presa emis de presedintia romana. Alaturi de Traian Basescu, din delegatia tarii noastre mai fac parte ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, consilierul prezidential, Adriana Saftoiu, si consilierul de stat, Ioan Pascu.

La plecarea sa de pe aeroportul Henri Coanda, seful statului a declarat ca vizita sa la Moscova este in semn de respect pentru jertfa a peste doua milioane de militari sovietici, care au contribuit decisiv la eliberarea Europei de sub fascism, se mai arata in comunicat.

 
Decreteii vin, in sfarsit, si la Televiziunea nationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Monday, 09 May 2005

Televiziunea Romana va difuza, in cele din urma, dupa ce a facut valva in cateva tari europene, controversatul documentar Nascuti la comanda. Decreteii.

Filmul prezinta povestea unuia dintre cele mai semnificative experimente sociale din istoria omenirii, comenteaza cineastul american John Alpert, referindu-se la decretul 770/1966 prin care dictatorul care conducea pe atunci vietile si destinele romanilor, reglementa intreruperea cursului sarcinii. Conform acestui decret, devenit mai tarziu lege, o femeie putea face avort numai dupa varsta de 40 de ani si numai daca avea deja patru copii in intretinere. Contraceptia, in oricare forma a sa, era cu desavarsire interzisa. Doua milioane de copii s-au nascut in urma producerii efectelor acestui decret, iar numele pe care acestia l-au primit a fost acela de decretei. Decretul 770 avea ca scop cresterea numarului de locuitori ai Romaniei cu 10 milioane, in 24 de ani. TVR va difuza acest documentar realizat de Florin Iepan marti, 17 mai, de la ora 20.15.

 
Romania participa la Reuniunea NATO de la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 09 May 2005

Seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan, va conduce delegatia militara romana care va efectua in perioada 10-14 mai o deplasare la Bruxelles la Reuniunea Comitetului Militar al NATO.

Intrunirea se va desfasura la Cartierul General al Aliantei Nord Atlantice din capitala Belgiei, informeaza un comunicat de presa emis de Ministerul National al Apararaii din Romania. Reuniunea va contine si un moment special in care cei 26 de sefi de state majore ale armatelor tarilor membre NATO prezenti la eveniment vor discuta, in cadrul unor intalniri separate, cu reprezentantii Rusiei si Ucrainei despre cooperarea militara dintre Alianta Nord-Atlantica si statele respective, se ma arata in comunicat.

 
Asociatia Studentilor Europeni din Bucuresti celebreaza Ziua EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 09 May 2005

Asociatia Studentilor Europeni (AEGEE Bucuresti) va organiza marti, 10 mai, la sediul Institutului National de Administratie din capitala, o conferinta intitulata Perspective Europene pentru Bucuresti.

Aceasta manifestare marcheaza cea de-a 55-a aniversare a Zilei Europei si are loc ca urmare a colaborarii dintre organizatia studenteasca, institutia gazda, Asociatia Academica de Administratie Publica Europa si Asociatia pentru Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (AIRUE), se arata intr-un comunicat de presa emis de Institutul National de Administratie. La eveniment vor participa Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, Primarul General al Capitalei, Adriean Videanu, Directorul General al Institutului National de Administratie, Viorel Coifan, si Presedintele Asociatiei pentru Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (AIRUE), Cristian Pirvulescu. Acesta din urma va fi, totodata, si moderatorul conferintei. Printre temele care se vor dezbate la conferinta se numara: Bucuresti capitala europeana a unui viitor stat membru, Influenta integrarii Romaniei in Uniunea Europeana asupra mediului de afaceri si Bucuresti centru de cultura si educatie in Europa. In sala vor mai fi prezenti cursanti ai Institutului National de Administratie, functionari publici si studenti din cadrul facultatilor de Administratie Publica (Academia de Studii Economice si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative), Relatii Economice Internationale (Academia de Studii Economice) si Relatii Internationale si Studii Cultural Europene (Universitatea Bucuresti).

 
Turistii francezi vor ateriza pe litoralul romanesc in aceasta varaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Monday, 09 May 2005

Litoralul romanesc asteapta in acest sezon estival un numar de 5000 de turisti francezi care vor ajunge la Marea Neagra cu ajutorul unor curse regulate intre Luxemburg si Constanta.

Rutele aeriene sunt puse la dispozitia turistilor europeni prin intermediul companiei Luxair si a agentiilor de turism CVM si Latina, informeaza un cotidian constantean. Primul zbor a aterziat duminica, 8 mai, la ora 02:30, pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, aducand pe litoral primul grup de francezi. De altfel, parteneriatul dintre Romania si Luxemburg a fost definitivat in aceeasi zi la Eforie-Nord, cursele regulate intre cele doua tari urmand sa se incheie in luna septembrie a acestui an, cu posibilitatea de prelungire. Saptamanal, la Constanta va ateriza un zbor din Luxemburg si, din doua in doua saptamani, unul de la Paris. Evenimentul de la Constanta a marcat si implinirea a 10 de ani activitate pentru Latina si, in acelasi timp, de 40 de ani pe piata de profil a celor de la CVM.

 
O serie de exponate moldave din cultura Cucuteni ajunge in august la Muzeul VaticanPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 09 May 2005

Mai multe exponate ale culturii Cucuteni din Muzeul judetean Botosani vor fi expuse in luna august la Complexul Muzeistic Vatican, in premiera nationala si europeana.

Expozitia romaneasca va putea sa fie vizionata de publicul italian ca urmare a demersurilor facute de Fundatia Cucuteni pentru mileniul trei din Bucuresti, al carui director este dr. Romeo Dumitrescu. Piesele care vor ajunge in Peninsula vor fi selectionate din muzeele din Moldova, Muzeul Judetean Botosani contribuind cu un numar mare de exponate, adica 50 de piese reprezentative. Selectia botosaneana va mai cuprinde si piese noi, proaspat restaurate, care provin din ultimele descoperiri arheologice de la Vorniceni si care vor putea fi vazute in premiera in expozitia de la Vatican. Toate exponatele vor beneficia de o asigurare individuala, valoarea acestora urmand sa fie stabilita de catre experti la pretul prevazut pe piata mondiala, informeaza un cotidian local. Totodata, o serie de firme de specialitate vor asigura conditiile de conservare, de paza si de transport ale tuturor exponatelor.

 
MAPN a celebrat Ziua Independentei romane si pe cea a Victoriei Natiunilor UnitePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :245
Monday, 09 May 2005

La 128 de ani de la castigarea Independentei de Stat a Romaniai, Ministerul roman al Apararii Nationale a organizat luni, 9 mai, in Bucuresti si in mai multe garnizoane din tara o serie de ceremonialuri militare de depuneri de coroane si jerbe de flori.

Totodata, manifestarile de pe cuprinsul tarii si din capitala au mai sarbatorit si cea de-a 60-a aniversare a Victoriei Natiunilor Unite, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Ceremonilaul de la Bucuresti s-a desfasurat la Mormantul Ostasului Necunoscut, situat in Parcul Carol, si a avut ca invitati reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Parlamentului si Guvernului Romaniei, ai cultelor religioase, ai ambasadelor, organizatiilor neguvernamentale, veterani de razboi, cadre militare in rezerva si in retragere.

 
Duminica Tomii la romanii din Covasna si HarghitaPDF Print E-mail
Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :418
Monday, 09 May 2005

In cea de-a doua Duminica dupa Pasti, Duminica Sfantului Apostol Toma, Episcopul Covasnei si Harghitei P.S. Ioan Selejan a facut o vizita pastorala in Parohia Ortodoxa Chichis.

Cu aceasta ocazie, la Biserica Sf. Treime a fost hirotonit preot parintele diacon Sebastian Lucian Parvu, in cadrul unei slujbe a Sfintei Liturghii la care a participat un sobor de preoti si o multime de credinciosi din comuna Chichis si din imprejurimi. P.S. Ioan a expus cuvinte de invatatura in care a aratat importanta credintei Sfantului Apostol Toma si rana din coasta impunsa a Mantuitorului ca semn peste veacuri a Invierii Lui. Tot in acest cadru a fost prezentata o pictura a lui Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573-1610) din Italia ce reprezinta scena de incredintare a Invierii Domnului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos. Pentru RGN, Broanar Erich-Mihail.

 
Excursie cultural religioasaPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :391
Monday, 09 May 2005

Fundatia Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe a organizat sambata, 7 mai, o excursie cu membrii activi ai fundatiei, profesori din municipiu si membrii ai Ligii Cultural-Crestine Andrei Saguna si ai Centrului Eclesiastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan.

Obiectivele acestei actiuni cu caracter religios si cultural de a cunoaste traditiile si valorile istoriei poporului roman au fost: Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Sibiu si Muzeul National Brukenthal Sibiu. La intoarcere a fost vizitat si atelierul de sticla decorativa Ion-Art-Glass din Selimbar, in care artistul Ion Tamaian realizeaza piese de arta deosebite si de o aleasa finete ce sunt promovate atat in tara, cat si peste hotare.Ghizii acestei excursii au fost prof. Luminita Cornea de la Colegiul National Mihai Viteazul si prof. Vasile Stancu de la Scoala Generala Nicolae Colan. Pentru RGN, de la Sfantu-Gheorghe, Broanar Erich-Mihail.

 
Spania a pus punct procesului extraordinar de regularizare a imigrantilorPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :394
Monday, 09 May 2005

Mii de imigranti ilegal aflati pe teritoriul Spaniei au stat la cozi interminabile pentru obtinerea documentelor legale in ultimele trei luni puse la dispozitie de autoritatile spaniole pentru regularizarea situatiei acestora.

Surse guvernamentale iberice sustin ca in perioada de trei luni (7 februarie-7 mai), 700.000 de oameni s-ar fi inregistrat in vederea obtinerii dreptului de a trai si munci in Spania. Aceleasi surse sustin ca aceasta masura adoptata de Guvernul spaniol ajuta la o mai buna gestionare a situatiei imigratiei si asigura muncitorilor protectie legala si totodata necesitatea ca acestia sa plateasca taxe si impozite.

Oamenii au stat pe strazi in fata celor 193 de oficii ale imigratiei organizate pe teritoriul Spaniei, chiar pana la ora la care expira aceasta amnistie acordata de Spania: 21.00 (ora Spaniei), in seara de sambata, 7 mai. Cetatenii straini interesati sa se stabileasca si sa munceasca in Spania trebuiau sa puna la dispozitie autoritatilor dovada rezidentei in Spania in ultimele sase luni, un contract de munca de cel putin sase luni si un cazier curat.

Cel mai numeros grup care a aplicat pentru regularizarea situatiei legale in Spania a fost cel al ecuadorienilor, urmat de romani pe locul al doilea, iar pe locul al treilea de marocani. Daca obtii actele, treci de la a fi un nimeni, la a fi cineva. Ai un act cu numele tau pe el, existi, crede unul dintre imigrantii care au asteptat ore in sir pentru a-si obtine actele, dar care este fericit acum, la finele procesului de regularizare.

 
Romanii din Basarabia si-au constituit un For DemocratPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :305
Monday, 09 May 2005

Uniunea Scriitorilor, Uniunea Jurnalistilor, Uniunea Cineastilor, Uniunea Artistilor Plastici, din Basarabia, alaturi de un sir de academicieni, ziaristi, precum si o serie de personalitati importante au constituit, la finele saptamanii trecute miscarea civica non-guvernamentala Forul Democrat al Romanilor din Moldova (FDRM).

Organizatia are ca scop sa ii uneasca pe toti membrii societatii basarabene care impartasesc preocuparea pentru apararea valorilor nationale si europene, indiferent de orientarea politica a acestora", fara sa isi propuna un scop politic, ci unul de interes national. Cultivarea demnitatii nationale, contracararea minciunii, a stalinismului din stiinta, cultura, istorie, precum si apararea si promovarea adevarului stiintific privind limba romana si istoria romanilor" sunt obiectivele esentiale pe care si le propune FDRM, conform declaratiei adoptate de aceasta. Plecand de la ideea ca cea mai mare parte a romanilor din Basarabia sunt in continuare supusi tendintei de deznationalizare de catre puterea comunista de la Chisinau si de catre cea sovietica de la Tiraspol, membrii FDRM considera ca aceasta tendinta trebuie stopata.

 
Ambasadorul roman in Franta sustine cauza solidaritatii in problema jurnalistilor rapitiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :264
Monday, 09 May 2005

Cu ocazia celei de-a 15-a editii a Zilei Internationale a Libertatii Presei, ambasadorul Romaniei la Paris, Sabin Pop a fost invitat sa participe in cadrul conferintei de presa organizata de catre organizatia Reporteri Fara Frontiere, pentru a-si exprima punctul de vedere asupra situatiei in care se afla cei trei trei jurnalisti romani ostatici in Irak.

In numele Guvernului meu si in numele meu personal tin sa exprim cele mai sincere multumiri fata de organizatia Reporteri Fara Frontiere pentru initiativa care ne-a reunit astazi aici a deschis diplomatul roman discursul sau din cadrul reuniunii. Domnii Robert Menard si Antoine de Gaudemar, directorul cotidianului Liberation, au efectuat deja o vizita la Bucuresti pentru a se intalni cu autoritatile noastre si cu redactiile din care faceau parte cei trei jurnalisti. Parisul a raspuns favorabil cererii aceleiasi organizatii, Reporteri Fara Frontiere instaland portretele jurnalistilor nostri in Piata Natiunii. Acestea sunt gesturi care ne onoreaza si care ne emotioneaza a mai aratat Pop. Acesta a mai aratat ca exprimarea solidaritatii cu jurnalistii romani ostatici in Irak, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, ca si cu ghidul acestora Mohamed Munaf, este intr-o masura o actiune de solidaritate cu un popor intreg, suspendat pe firul evenimentelor. Aceasta proba dramatica, prin care trec cei patru ostatici ai nostri, cum au trecut si Georges Malbrunot si Christian Chesnot, sau cum astazi inca mai trece Florence Aubenas si interpretul sau irakian, ne pune fata in fata cu realitatea terorismului. Dupa cum stiti, in acest moment emotia este foarte vie in Romania. Este normal ca aceasta emotie sa fie exprimata, pentru ca la celalalt capat al lumii ostaticii nostri, francezi si romani, o asteapta ca o dovada a sustinerii in supliciul prin care trec, dar pe de alta parte, daca aceasta emotie se transforma intr-o panica colectiva, nu face decat sa raspunda jocului rapitorilor. Nu este simplu sa gasim modalitatea potrivita si nu vom sti niciodata unde se afla aceasta limita insesizabila intre compasiune si solidaritate, pe de o parte, si panica pe de alta parte, a conchis ambasadorul Romaniei, Sabin Pop, afirmandu-si convingerea ca manifestarea organizata la Paris se inscrie in limitele

 
Taranii din Dubasari picheteaza din nou Ambasada Rusiei din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 09 May 2005

Locuitorii raionului Dubasari intentioneaza sa picheteze, luni 11 mai, intre orele 10.00 si 15.00, sediul Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, protestand impotriva incalcarii drepturilor omului in regiunea transnistreana.

Potrivit unui comunicat la organizatiei obstesti Promo-Lex, care acorda asistenta juridica locuitorilor raionului Dubasari, "sezonul agricol al anului 2005 risca sa fie compromis pentru aceste persoane, ceea ce ar genera o criza alimentara si financiara pentru locuitorii comunelor raionului Dubarasi (Cosnita, Parata, Cocieri, Malovata Noua, Dorotcaia), pentru care pamantul lor este principala sursa de venit". Cei din raionul Dubasari regreta "lipsa de atitudine din partea autoritatilor ruse" si intentioneaza sa expedieze petitii la CEDO, privind aceasta problema, pana in prezent fiind colectate deja 650 petitii.

Reamintim ca delegatia moldoveneasca in Comisia Unificata de Control si-a intrerupt activitatea in cadrul comisiei din cauza nerezolvarii problemei din preajma satului Dorotcaia. Potrivit membrului CUC Ion Leahu, in prezent este asteptata reactia presedintelui in exercitiu al OSCE la apelul Republicii Moldova in vederea delegarii unor experti in scopul monitorizarii situatiei din zona de securitate. "Copresedintele CUC din partea Tiraspolului Alexandr Porojan a declarat oficial ca situatia din preajma satului Dorotcaia nu tine de competenta CUC si ca ar fi cazul ca CUC sa se intruneasca pentru a examina alte probleme din zona de securitate, precum examinarea rapoartelor militarilor, dar ca Chisinaul va sista activitatea CUC atata timp cat nu va fi rezolvata problema taranilor din raionul Dubasari, adica nu se va elimina postul de vamesi si graniceri si nu va fi asigurat accesul liber si neconditionat al proprietarilor de pamant la terenurile lor", a declarat Leahu. Solicitat sa spuna la ce etapa se afla procesul de solutionare a problemei taranilor din raionul Dubasari, ministrul Reintegrarii Vasili Sova a declarat ca "eforturile intreprinse nu au dus la schimbarea situatiei spre bine". "In prezent, se afla in proces de examinare apelul Republicii Moldova catre presedintele in exercitiu al OSCE, in vederea delegarii observatorilor internationali in zona de securitate si speram ca in timp util vor mai avea loc consultari cu reprezentantii tarilor garante (Rusia, Ucraina, OSCE) in vederea initierii unor actiuni comune pentru redresarea situatiei", a spus el. Sova a mai spus ca sunt cautate noi solutii, inclusiv in cadrul consultarilor cu reprezentantii organizatiilor internationale. Referindu-se la intentia taranilor de a picheta sediul ambasadei ruse la Chisinau, el a declarat ca a fost informat despre aceasta intentie si nu le poate interzice taranilor sa faca acest lucru. "In conditiile in care nu-i putem ajuta efectiv, deoarece dorim sa rezolvam problema doar pe calea cautarii unei solutii, intelegem ingrijorarea taranilor, pentru care accesul la terenurile lor de pamant constituie o conditie vitala. Privim cu intelegere intentia de a declansa actiuni civile de atentionare asupra problemei, dar, in paralel, cautam solutii pentru aplanarea situatiei", a subliniat Sova. In contextul preconizatei intalniri in format pentagonal, de la Vinita (Ucraina), Sova a spus ca, deocamdata, nu a fost adoptata vreo decizie in acest sens. "Am avut intalniri cu reprezentantii Rusiei, ai Ucrainei si ai OSCE, pe care i-am informat ca in situatia actuala, cand sunt incalcate flagrant drepturile omului in zona de securitate si, in special, in raionul Dubasari, trebuie sa ne concentram atentia anume asupra acestei probleme si sa incercam sa gasim solutii. Deocamdata, Chisinaul da prioritate activitatii de solutionare anume a acestei probleme", a conchis Vasili Sova.

 
Asociatia germano-romana se reuneste la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 09 May 2005

Capitala Germaniei va gazdui marti, 10 mai, incepand cu ora 19:00, la restaurantul Bukarest din Berlin, sedinta asociatiei Deutsch-Rumanische Gesellschaft e. V., informeaza pagina rom2.de.

La intalnire sunt asteptati toti membrii organizatiei, dar si alti romani care sunt interesati de actiunile asociatiei sau care vor se devina, la randul lor, membri. Intalnirea va fi marcata de alocutiuni ale membrilor comitetului executiv al asociatiei si de o cina festiva la care vor fi prezenti ca oaspeti Cristina Bojan, Andreea Dinca, Endre Erdodi, Maria Vasiu, si Maria Carp. Acestia sunt absolventi ai mai multor facultati romanesti, care au primit o bursa practica de cinci luni in Germania. Localul in care se va desfasura acest eveniment este amplasat la adresa Moabit, Rathenowerstr. 34, (Ecke Stefanstr.)10559 Berlin.

 
Petitia de sustinere a celor trei ziaristi rapiti asteapta in continuare semnaturiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :326
Monday, 09 May 2005

Petitia initiata de Romanians World Wide, care aduna semnaturi de sustinere pentru jurnalistii romani rapiti in Irak, a reusit sa stranga in doar zece zile de la lansare 900 de semnaturi.

Desi acest lucru este imbucurator si demonstreaza faptul ca romanii s-au solidarizat cu cei trei ziaristi, marea majoritate a persoanelor care au imbratisat ideea acestei petitii provine din randul romanilor plecati din tara, si chiar straini. De altfel, succesul de care a dat dovada aceasta initiativa a facut ca petitia sa fie mentionata in discutiile din cadrul Parlamentului European si de catre mass-media din Luxembourg, informeaza Forumul RWW Group. Desi aproape toata presa din Romania nu a preluat acest subiect, toate persoanele care doresc sa ii ajute pe cei trei jurnalisti, macar si in aceasta forma, sunt rugate sa acceseze adresa de web www.petitiononline.com/romjurn/ unde pot sa semneze si ei petitia de sprijin.

 
Scoala de dans a Amaliei Dina a mai castigat o medalie de aurPDF Print E-mail
Missisauga, Canada/Romanian Global News
Accesari :296
Monday, 09 May 2005

Scoala de dans Dance Art Studio din Toronto, a romancei Amaliei Dina a obtinut locul I la competitia de dans sportiv Missisauga Open, la categoria Latin-SilverAdulti, prin perechea Carmen Voda si George Tsemokh.

Concursul a avut loc duminica, 1 mai, in prima zi de Pasti din calendarul ortodox, si s-a desfasurat sub patronajul Federatiei Canadiene de Dans Sportiv, informeaza ziarul Observatorul din Canada. Competitia este un eveniment important in programul Federatiei Canadiene de Dans Sportiv si a reunit mai multi dansatori amatori din diferite categorii de varsta, de la cei mai mici 6-16ani, pana lacei mai mari, adultii. Concursul a fost, totodata, o ocazie de verificare a pregatirii si nivelui atins, raportat la alti competitori din toata provincia Ontario, de categorie similara, si a oferit publicului un spectacol ritmat si elegant. Performanta romaneasca coincide cu sarbatorirea zilei internationale a dansului, care a avut loc pe 29 aprilie, cu acest prilej Amalia Dina si scoala sa de dans primind o invitatie din partea presedintelui Consiliului International al Dansului, UNESCO - International Dance Council, sa devina membru al organizatiei.

 
Romania celebreaza Ziua Europei si la HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :251
Monday, 09 May 2005

Romania sarbatoreste pe 9 mai Ziua Europei si pe meleaguri mai indepartate, si anume la Helsinki, capitala Finlandei.

Tara noastra va fi reprezentata aici cu un stand propriu, incepand cu ora 13:00, la seria de manifestari care se organizeaza in zona Esplanadi din localitate, informeaza Ambasada Romaniei la Helsinki. Toti romanii din capitala finlandeza, si nu nunmai, sunt invitati sa vina si sa viziteze pavilionul romanesc unde il vor putea asculta in concert pe naistul Stefan Stanciu, care va sustine un recital pe scena Esplanadi.

 
Romanii din Mulhose vor avea propria bisericaPDF Print E-mail
Mulhose, Franta/Romanian Global News
Accesari :412
Monday, 09 May 2005

Ziarul francez Dernieres Nouvelles D'alsace a prezentat in paginile sale, la sfarsitul saptamanii trecute, un articol referitor la modul in care romanii de la Mulhouse au petrecut Invierea Domnului la capela catolica St. Damien din localitate, alaturi de preotul ortodox Radu Totelecan.

Pe langa bucuria prilejuita de marea sarbatoare crestina, seara romanilor a mai cunoscut un moment de veselie si speranta, cand adjunctul primarului, Pierre Freyburger, i-a anuntat pe acestia, inainte de desfasurarea liturghiei pascale, ca este posibil ca municipalitatea sa acorde un teren pentru construirea unei biserici romanesti. Ideea nu apartine autoritatilor locale, ci a romanilor din Mulhouse si din imprejurimi, care doresc sa finanteze constructia unei bisericute, informeaza buletinul periodic al Mitroploiei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. Proiectul bisericii a fost elaborat de catre arhitectul Andre-Valery Marescaux, pentru aceasta fiind necesari 2000 m de teren, suficienti pentru ridicarea unei bisericute de lemn de brad, dupa modelul celor care se gasesc in nord-vestul Transilvaniei.

 
Puccini in interpretarea Angelei Gheorghiu pe scenele londonezePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 09 May 2005

{mosimage}Soprana romanca Angela Gheorghiu va evolua marti, 10 mai in cadrul unui Concert de Gala de celebrare a compozitorului italian Giacomo Pucini.

{mosimage}Angela Gheorghiu se va afla pe scena de la Royal Festival Hall, marti de la ora 19.30, alaturi de Orchestra Filarmonia, dirijata de Ion Marin. Biletele au preturi cuprinse intre 5 lire (pentru rezervari din partea membrilor Centrului Cultural Roman de la Londra si pana la 65 de lire sterline. Programul serii magice, in compania Angelei Gheorghiu si a Filarmonicii din Bucuresti, va cuprinde arii celebre semnate de Puccini, precum Nel villaggio (Edgar); O mio babbino caro (Gianni Schicchi); Donde lieta usci (La Boheme); In quelle trine morbide (Manon Lescaut); Tu che di gel sei cinta (Turandot); Un bel di vedremo (Madama Butterfly); Chi il bel sogno (La Rondine) si Visii darte (Tosca).

 
Corala brasoveana Astra intr-un concert la ParisPDF Print E-mail
Paris, Farnta/Romanian Global News
Accesari :268
Monday, 09 May 2005

La invitatia Coralei Franco-Germane din Paris, Corala Astra din Brasov, dirijata de Ioan Oarcea, va fi prezenta saptamana viitoare la Catedrala Americana din Paris pentru un concert franco-germano-roman, cu ocazia zilelor Pentecote.

Concertul se va desfasura marti, 17 mai, de la ora 20.30, iar programul sau va cuprinde titluri din repertoriul sacru si profan al Romaniei, ca si lucrari clasice renumite semnate de Felix Mendelssohn si Georges Bizet. Pretul unui bilet este de 20 de euro. Rezervarile se pot face deja, la numarul de telefon 01.55.52.03.61.

 
Romanii din Australia si-au desemnat candidata pentru Miss DiasporaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :506
Monday, 09 May 2005

{mosimage}Comunitatea romaneasca din Australia si-a desemnat sambata, 7 mai, in urma unei preselectii, candidata ce va fi inscrisa in Romania la concursul Miss Diaspora.

{mosimage}Concursul s-a desfasurat la Sydney, iar evenimentul a reprezentat o ocazie de incercare a unor manifestari prin care sa fie promovate talentele comunitatii romanesti. Astfel, cei aproximativ 200 de participanti au beneficiat de un spectacol muzical si unul de balet oferit de Loredana Sachelaru din Melbourne. Aboslventul IATC, Catalin Anastase, din Sydney, a oferit un spectacol de sunet si imagini cu frumusetea nudului astral si a recitat cateva poezii. Alexandra Pelevaniuc din Melbourne a interpretat cateva arii muzicale si a expus peste 20 de lucrari de arta. Dupa primul vot de selectie, cele trei candidate intrate in turul final al concursului Miss Diaspora Australia 2005 au fost: Roxana Balaban, Malina Ciocoiu si Loredana Sachelaru.  A urmat decizia cea mai grea pentru comisie si la verificarea inaltimii cu care s-au inscris candidatele, s-a constatat ca desi intrase ca favorita pentru finala, Roxana Balaban avea inaltimea sub 1.70 m, si nu 1.74 cu cat se inscrisese. Ca atare, comisia a nominalizat-o pe Malina Ciociu, din Sydney si avand varsta de 18 ani si inaltimea de 1.80 m, ca si castigatoare a concursului Miss Diaspora - Australia 2005. Comisia concursului de preselectie pentru Miss Diaspora Australia 2005, a fost urmatoarea: Laurentiu Fulga, din Sydney, editorul revistei Spirit Romanesc si organizator oficial al preselectiei, votand in finala pentru Malina Ciocoiu; Andrea Costea, din Melbourne, castigatoarea Miss Diaspora Australia 2004 si clasata pe locul 3 la Miss Diaspora 2004, votand in finala pentru Malina Ciocoiu; Ben Todica, din Melbourne, coordonatorul postului romanesc de televiziune din Australia, votand in finala pentru Malina Ciocoiu; Daniel Trifu, din Sydney, multiplul campion al Australiei la Karate, votand in finala pentru Malina Ciocoiu; Gabriel Caltanide, din Sydney, care s-a  retras din comisie, insa, inaintea votului final. Locul doi a fost ocupat de Roxana Balaban, iar titlul de Miss Popularitate - Australia 2005 a fost obtinut de Loredana Sachelaru din Melbourne. Aceasta din urma fiind deja o vedeta a comunitatii romanesti din Australia, dar care (din pacate pentru aceasta editie a preselectiei) nu are momentan decat 16 ani si inaltimea de 1.63 m. Mentionam ca printre participantii la acest eveniment comunitar, s-a aflat si Anca Visan, ambasadorul Romaniei in Australia, Ogidiu Grecea- consul general al Romaniei la Sydney, Viorel Predosanu - consulul economic al Romaniei la Sydney, precum si Emilia Markakis - singurul roman din lume decorat cu Medalia Ordinul Australiei. Din Australia, pentru Romanian Global News, a transmis Laurentiu Fulga.

 
O artista romanca expune in CanadaPDF Print E-mail
Alma, Canada/Romanian Global News
Accesari :282
Monday, 09 May 2005

Artista romanca Ramona Poenaru expune in perioada 22 aprilie-15 mai, la centrul de arta contemporana Langage Plus din localitatea canadiana Alma, provincia Quebec, o instalatie intitulata "Objects in Mirror are closer than they appear.

Aceasta face parte dintr-o rezidente dedicate artei tinere, informeaza ziarul romanesc din Canada, Observatorul. Rezidenta se inscrie intr-un program de schimburi de artisti intre regiunea canadiana Quebec si cea franceza Alsacia, care are loc deja de mai bine de un an. Romanca a a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj si si-a continuat studiile in orasul francez Strasbourg, unde a urmat cursurile Scoalii superioare de arte decorative si ale Facultatii de arte plastice. Ramona Poenaru are 33 de ani si acesta reprezeinta cel de-al treilea eveniment expozitional personal al anului, dupa dispozitivele video interactive Image in Action si Image in Motion care au fost prezentate la doua festivaluri de muzica din Franta si Romania.

 
Dramaturgul roman Saviana Stanescu vine la ICR din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 09 May 2005

Institutul Cultural Roman din New York ii invita pe toti iubitorii de teatru luni, 9 mai, de la ora 19:00, la o intalnire cu tanarul dramaturg roman care a cucerit, deja, critica de specialitate din Statele Unite ale Americii, Saviana Stanescu.

Seara dedicata acestei romance de succes in domeniul teatral american va fi gazduita de Sala Auditorium a institutului si va contine o lectura cu actori profesionisti, in regia Ninei Hein, o avanpremiera pentru participarea autoarei la Actors Studio Festival pe 13 mai, informeaza saptamanalul Meridianul, publicatie romaneasca din America.

Saviana Stanescu a reusit sa se impuna ca dramaturg de succes in domeniul spectacolelor off-Broadway, fiind, totodata, si asistent universitar la Departamentul de teatru al New York University. Romanca este si semnatara unei piese jucata la celebrul La MaMa, piesa careia cotidianul New York Times i-a acordat o critica extrem de favorabila.

 
Romanii din British Columbia sunt invitati la Balul lui FlorarPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 09 May 2005

Comunitatea romana din British Columbia ii asteapta pe toti cei care vor sa profite de un moment de destindere si relaxare la Balul lui Florar, care se va desfasura sambata, 14 mai, de la ora 19:00, in Sala Comunitara a parohiei ortodoxe romane "Sfanta Treime".

Seara va fi alcatuita dintr-o cina festiva, din meniul careia nu vor lipsi carnaciori Frybe la gratar sau bauturile pentru toate gusturile, si dintr-un recital muzical cu formatia D'Acasa, informeaza pagina de web a Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia. Pretul biletului de intrare este de 20 de dolari canadieni, copiii sub 12 ani intrand gratuit. Fondurile care se vor strange din vanzarea biletelor vor fi folosite in scopul renovarii bisericii gazda. Deoarece si in trecut s-au mai organizat si astfel de evenimente de fundraising, cu ajutorul donatiilor cladirea bisericii Sfanta Treime a mai beneficiat de alte imbunatatiri, parohia avand acum nou acoperis. Costul lucrarilor efectuate pana in prezent depaseste 32.000 de dolari canadieni, mai informeaza site-ul centrului.

 
Expozitie Matei Bejenaru in AngliaPDF Print E-mail
Bristol, Anglia/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 09 May 2005

Timp de trei saptamani in Anglia va putea fi vizitata expozitia semnata Matei Bejenaru.

Expozitia artistului roman originar din Iasi a fost vernisata vineri, 6 mai si va avea portile deschise pana la data de 29 mai la Alfred Palace din Bristol, la Room Gallery. Evenimentul artistic este unul realizat in colaborare cu artistul britanic Robert Fearns. Proiectul acestei colaborari este bazat, in primul rand, pe interpretarea de catre fiecare din cei doi artisti, din punct de vedere plastic, a unui loc specific din orasul natal al celuilalt.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions