Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
In Romania se mentine starea de alertaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :269
Tuesday, 10 May 2005

Romania ramane in continuare in alerta de inundatii. Intrucat prognoza pe urmatoarele trei zile indica alte ploi, precum si depasiri ale cotelor de pericol ale raurilor din majoritatea judetelor, Ministerul Administratiei si Internelor a cerut prefecturilor sa mentina aceasta stare.

Reamintim ca in urma inundatiilor produse de ploile cazute in ultima perioada pe intreg teritoriul Romaniei si in urma viiturilor, 18 judete si aproximativ 100 de localitati din tara sunt grav afectate, mai bine de 1000 de case au fost distruse, iar peste 7.000 de hectare de teren agricol si paduri au fost si ele distruse de ape. 90 de poduri si podete si peste 35 de kilometri de drumuri nationale, judetene sau comunale, au fost si ele avariate in ultimele zile. Ultima estimare facuta de guvern arata ca pagubele produse de inundatii in Banat ajung la 3.000 de miliarde de lei. Insa nu numai Banatul este afectat in aceasta perioada de inundatii, alunecari de teren, etc, ci si judetele Prahova, Brasov, Sibiu, Caras, Mures, Covasna, Olt, Buzau, Vaslui, Iasi, Vrancea, Tulcea, Constanta, Ialomita si Dambovita.

 
Romania va semna in curand Parteneriatul Strategic cu Banca MondialaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :261
Tuesday, 10 May 2005

Cu ocazia intalnirii dintre membrii cabinetului Tariceanu si reprezentantii Bancii Mondiale, desfasurate luni, 9 mai, la Snagov, cele doua delegatii au discutat problema constructiei Parteneriatului Strategic de Tara dintre Romania si BM.

Acest parteneriat strategic este in pregatire si va fi lansat in luna iulie. In aceasta perioada au loc consultari intre Banca Mondiala si diferite ministere pentru a stabili care sunt prioritatile, care sunt proiectele pe care vrem sa le finantam a declarat primul ministru roman, Calin Popescu Tariceanu. Dupa intalnirea cu vicepresedintele regional al Bancii Mondiale, Shigeo Katsu, premierul a tinut sa sublinieze ca modul in care se construieste parteneriatul de tara intre Romania si Banca Mondiala este o premiera, pentru ca pana acum prioritatile erau stabilite la Washington de Banca impreuna cu Fondul Mondial International. Acum sursa acestor programe este la nivelul autoritatilor romane. Obiectivul principal al Parteneriatului Strategic de tara nu este unul pe termen scurt. Avem un obiectiv pe termen lung, care este legat de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana: ne intereseaza sa obtinem fonduri pentru proiecte care sa fie in concordanta cu obiectivele pe care noi ni le-am fixat pentru a ne putea integra in Uniunea Europeana. Pe termen mediu si lung, parteneriatul cu Banca Mondiala va permite consolidarea pozitiei Romaniei ca membru al Uniunii Europene si vom dezvolta proiecte pentru intarirea capacitatii institutionale, asigurarea stabilitatii macro-economice prin diminuarea riscurilor fiscale, cresterea competitivitatii si consolidarea sectorului privat, reducerea saraciei si asigurarea incluziunii sociale, a subliniat premierul.

 
1.000 de dolari pentru victimele inundatiilor din BanatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 10 May 2005

Ambasadorul Indoneziei la Bucuresti, Nuni Turnijati Djoko a donat, din partea Comunitatii Indoneziene din Romania si Republica Moldova suma de 1.000 de dolari pentru sinistratii din Banat.

Donatia a venit la centrul de colectare a ajutoarelor deschis de Primaria sectorului 1. De la deschiderea acestuia si pana in data de 9 mai la acest centru s-au strans 16 tone de ajutoare, constand in imbracaminte, incaltaminte, bunuri de uz casnic, mobilier si bani (12 milioane de lei), informeaza Prompt Media.
 
Armata si Jandarmeria Romana, in vizita in ChinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :302
Tuesday, 10 May 2005

O delegatie militara romana, condusa de seful Statului Major al Fortelor Terestre, general-locotenent dr. Sorin Ioan, si o alta a Jandarmeriei Romane, condusa de generalul de brigada Costica Silion, inspectorul general al Jandarmeriei Romane, se vor afla in China in perioada 9-17 mai.

Delegatia militara va prezenta aspecte privind modernizarea invatamantului militar, dinamica structurilor de personal, stadiul si perspectiva procesului de reforma a Fortelor Terestre ale Armatei Romaniei, dar si planurile si programele de invatamant, reperele evolutiei in cariera a cadrelor militare si vor fi stabilite modalitatile concrete pentru extinderea si diversificarea relatiilor militare bilaterale intre Fortele Terestre ale Armatei Romaniei si Fortele Terestre ale Armatei Populare de Eliberare Chineze, informeaza MApN. In ceea ce priveste delegatia de jandarmi, aceasta efectueaza o vizita de informare-documentare la Trupele de Politie Inarmate Populare Chineze (institutie similara jandarmeriei), activitatea facand parte din demersurile efectuate de Jandarmeria Romana pentru continuarea si dezvoltarea relatiilor de colaborare cu institutia similara din China. Pana in prezent, partea chineza a sprijinit constant jandarmeria noastra cu stagii complexe de pregatire in domeniul artelor martiale, sub directa indrumare a unor ofiteri instructori chinezi, precum si prin acordarea unei donatii constand in 115 veste antiglont, pentru Brigada Speciala de Interventie Vlad Tepes a Jandarmeriei Romane.

Vizita isi propune sa identifice noi posibilitati de amplificare a relatiilor de cooperare existente intre cele doua institutii similare, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul, Administratiei si Internelor.

 
Doua delegatii militare straine viziteaza RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :259
Tuesday, 10 May 2005

Romania va fi vizitata in aceasta saptamana de doua delegatii militare din Austria si Macedonia.

Prima dintre ele, cea a Austriei, se va afla in tara noastra in perioada 10-13 mai si va fi reprezentata de seful Statului Major al Inzestrarii din Ministerul Federal al Apararii din Austria, general maior dr. ing. Kurtz Morz. Acesta se va intalni cu secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Armamente, ing. Ioan Ion, cu care va analiza stadiul cooperarii in domeniul armamentelor, precum si procesele de inzestrare a fortelor armate romane si austriece, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Discutiile vor aborda si subiecte referitoare la inzestrarea in domeniul supravegherii spatiului aerian, capacitatile de mentenanta pentru avioanele de transport, organizarea si desfasurarea activitatii de asigurare a calitatii produselor si serviciilor cu destinatie militara, dar si posibilitatea de cooperare bilaterala, pe termen scurt si mediu, in domeniul tehnicii si tehnologiilor pentru aparare.

Cea de-a doua delegatie, cea macedoneana, va fi condusa de secretarul de stat in Ministerul Apararii al Republicii Macedonia, Nikola Petroski, si va vizita Romania in zilele de miercuri, 11, si joi, 12 mai. Aceasta se va intalni cu secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, Ion Mircea Plangu, cei doi oficiali urmand sa dezbata relatiile militare bilaterale, reforma in sistemul militar si reconversia personalului disponibilizat. Partea romana si cea macedoneana vor analiza si aspectele referitoare la evolutia situatiei de securitate din Balcani, experienta Romaniei privind integrarea in Alianta Nord-Atlantica si participarea la Politica Europeana de Securitate si Aparare, participarea la initiativele de cooperare regionala, precum si la cele de combatere a terorismului international, se mai arata in comunicat.

 
Japonezii au premiat o lucrare romaneasca de chirurgie esofagianaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 10 May 2005

Profesorul roman Dan Sabau, chirurg la Spitalul Judetean din Braila, a castigat premiul cel mare pentru cea mai buna lucrare de chirurgie esofagiana la cea de-a VI-a editie internationala a Congresului de Cancer Gastric care a avut loc in perioada 4-7 mai la Yokohama in Japonia.

La evenimentul medical din Tara Soarelui Rasare au participat peste 1000 de medici de pe toate continentele cu la fel de multe lucrari de specialitate, se arata intr-un comunicat de presa. Din delegatia romana a mai facut parte dr. Gabriel Smarandache, chirurg la Spitalul Municipal Bucuresti, care, la randul sau, a obtinut diploma pentru cel mai bun vorbitor al Congresului, el fiind cel care a prezentat lucrarea profesorului Sabau. Cei doi romani au venit in Japonia cu trei lucrari, dintre care doar cea de mai sus a fost premiata. Autorii lucrarii castigatoare sunt profesorul Dan Sabau alaturi de un colectiv de medici tineri din care face parte doctorii Smarandache, Bratu, Antonescu si Dumitra si reprezinta o inventie mondiala in operarea cancerului esofagian denumita endoprotezarea cardiala prin foraj transtumoral.
Profesorul Sabau nu este la prima inventie in materie de chirurgie, el fiind cel care a experimentat cu succes si care aplica in acest moment in Romania chirurgia mini-invaziva.

 
Logan iese pe principalele piete din vestul EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :393
Tuesday, 10 May 2005

Incepand din luna iunie Dacia Logan se va lansa si pe pietele din Franta, Spania si Germania.

Mai mult decat atat, ofensiva Logan in Europa este la parametri din ce in ce mai mari: in perioada octombrie 202-ianuarie 2006 noua masina lansata de uzina de automobile de la Pitesti va putea fi achizitionata si in Belgia, Olanda, Elvetia, Italia si Austria. Modelul standard destinat pietei externe va fi dotat cu ABS, doua airbag-uri frontale si tetiere pentru toate scaunele. Pretul la care va putea fi cumparat un Logan va diferi de la tara la tara, in functie de taxele si costurile de transport. Masina care va iesi pe piata din vest este construita in totalitate in Romania, urmand ca de la finele acestui an sa inceapa sa produca si uzinele din Maroc si Columbia, din 2006 in Iran si, in fine, din 2007, in India.
 
Intalnire ecumenica internationala la DurauPDF Print E-mail
Durau, Romania/Romanian Global News
Accesari :449
Tuesday, 10 May 2005

Mitropolia Moldovei si Bucovinei organizeaza in perioada 10-12 mai, la Centrul Cultural Pastoral Sfantul Daniil Sihastru din Durau un Simpozion Ecumenic International cu tema Hristos in mijlocul nostru, valoarea vietii liturgice pentru societatea de astazi.

Manifestarea va aduce in statiunea montana din muntii Ceahlau ierarhi ortodocsi si romano-catolici, profesori de la Seminariile Teologice si Facultatile de Teologie Ortodoxe si Romano-Catolice din Romania, Austria si Elvetia, si reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, informeaza organizatorul evenimentului. Un invitat de onoare al simpozionului va fi Eminenta Sa, Cardinalul Christoph Schoenborn - Arhiepiscopul Vienei si Primatul Bisericii Catolice din Austria.

Printre episcopii romani care vor participa la aceasta intrunire ecumenica se numara Prea Sfintitul Laurentiu Streza - Episcopul Caransebesului, Prea Sfintitul Casian - Episcopul Dunarii-de-Jos si Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul - Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, din partea Bisericii Ortodoxe, iar din partea Bisericii Romano-Catolice: Prea Sfintitul Petru Gherghel - Episcop Romano-Catolic al Diocezei de Iasi, Prea Sfintitul Anton Cosa - Episcop Romano-Catolic de Chisinau si Prea Sfintitul Virgil Bercea - Episcop Greco-Catolic de Oradea.

Simpozionul Ecumenic International este o continuare a unei manifestari similare organizate in luna septembrie 2001, care a avut tema Iluminism si isihasm si care a marcat inceputul colaborarii dintre Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Fundatia 'Pro Oriente din Viena.

 
Doi misonari americani au fost decorati de Arhiepiscopia Ortodoxa din ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Tuesday, 10 May 2005

Doi misionari americani de la Centrului crestin-ortodox pentru Misiune din Cluj au primit din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului ordinul Crucea Transilvana, in semn de recunostinta pentru efortul si implicarea lor in munca de asistenta sociala din Eparhie.

Familia Craig si Victoria Goodwin au savarsit timp de opt ani o serie de activitati misionar-caritative, iar acum se vor intoarce definitiv in Statele Unite ale Americii. Printre actiunile la care au luat parte cei doi americani se numara doua importante proiecte sociale: Policlinica fara Plata Sfantul Pantelimon si Casa de tip Familial Acoperamantul Maicii Domnului, informeaza eparhia ortodoxa. Momentul festiv marcat a fost printr-o ceremonie care a avut loc marti, 10 mai 2005, la ora 11:00 la sediul Policlinicii fara Plata din Cluj, in prezenta IPS Arhiepiscop Bartolomeu, a PS Episcop vicar Vasile Somesanul si a colaboratorilor la proiect.
 
La Cluj se comercializeaza medicamente cu etichete in BraillePDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Tuesday, 10 May 2005

Un lant de farmacii din Cluj a pus la dispozitia clientilor sai nevazatori un sistem de etichetare in Braille a medicamentelor folosite de aceasta categorie de persoane.

Initiativa apartine Asociatiei Nevazatorilor, filiala Cluj, si Liceul pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca, informeaza un cotidian clujean. Prin intermediul acestui program 1000 de nevazatori din judetul Cluj vor avea posibilitatea sa isi cumpere singuri medicamente etichetate n Braille, acestea fiind selectate in urma unei consultari directe dintre farmacisti si presedintele Asociatiei Nevazatorilor, filiala Cluj, Mihai Irimia. Etichetele in Braille sunt realizate chiar de persoanele nevazatoare din cadrul Liceului pentru Deficienti de Vedere.
 
O noapte furtunoasa de Caragiale jucata si in dialectul aromanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Tuesday, 10 May 2005

Cu sprijinul Teatrului Nottara, al Asociatiei Culturale "La Steaua" si al Redactiei Aromane a Radio Romania International o echipa de tineri, si mai putin tineri actori, avandu-l ca regizor peToma Enache, cunoscut aromanilor si din alte proiecte culturale la care a participat, au pus in scena piesa lui I.L.Caragiale - "Una noapti furtunoasa".

Din echipa de actori fac parte, pe langa nume consacrate ale teatrului romanesc ca Eugen Cristea, Magda Catone, Claudiu Bleont, Alexandru Georgescu, si tinerii Marcelo Cobzariu, Tomi Cristin, Daniel Nitoi, Maria Teslaru si Dana Pocea. Imbracati in costume populare aromane, scenografia fiind semnata de Nina Brumusila pe muzica de George Marcu, actorii aduc o noua versiune a binecunoscutei piese a dramaturgului roman, fin observator al psihologiei maselor.

 
SUA monitorizeaza evolutia democratica a BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :301
Tuesday, 10 May 2005

In cadrul discursului sau, rostit la Riga, presedintele SUA George Bush a declarat ca "Statele Unite urmaresc evolutiile democratice din Republica Moldova", informeaza presa moscovita.

Referindu-se la transformarile democratice din Ucraina si Georgia, Bush a spus ca "SUA urmaresc progresul democratiei din Moldova, conducerea careia a promis sa dea mai multa libertate presei, sa apere drepturile minoritatilor nationale si sa faca institutiile guvernamentale mai transparente". Bush a subliniat ca dupa turneul sau in Tarile Baltice, va efectua marti, 10 mai, o vizita in Georgia. Intr-un interviu acordat TV "Rustavi-2", in ajunul vizitei sale la Tbilisi, el a declarat ca evenimentele din Georgia, Ucraina, Moldova si Kirghizia nu au fost planificate de anumite persoane sau state. "Acestea au constituit manifestarea naturii omenesti, toti vor sa fie liberi", a spus Bush. Presedintele american si-a exprimat disponibilitatea de a ajuta Georgia in problema evacuarii bazelor militare ruse, chemand Georgia sa solutioneze aceasta problema in cadrul negocierilor. Potrivit lui Bush, Georgia are sanse bune sa solutioneze aceasta problema pe cale pasnica. "Pur si simplu, pentru aceasta este nevoie de timp", a adaugat liderul american.

 
Rusia continua sa fie manata de nostalgia trecutuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :298
Tuesday, 10 May 2005

"Moldova are dreptul la respect pentru integritatea sa teritoriala si politica. Rusia nu are nici un drept sa mentina o enclava mafiota in Moldova", a declarat reputatul analist politic si fost consilier pentru securitate nationala in administratia Carter, Zbigniew Brzezinski, intr-un interviu acordat postului de radio "Europa Libera".

Potrivit lui Brzezinski, Rusia are influenta in randul vecinilor, pentru ca este o entitate majora si puternica, dar nu destul de puternica pentru a dicta. "Influenta ruseasca ar fi probabil mai mare daca Putin ar fi avut intelepciunea de a exploata evenimentele de la Moscova pentru a promova o reconciliere autentica, in loc sa urmeze o politica socotita de multi nu prea inteligenta, de reabilitare partiala a stalinismului si starnire a nostalgiilor imperiale", a spus politologul american. Referindu-se la relatia ruso-americana, fostul consilier prezidential a spus ca aceasta este "o relatie amestecata, cu elemente de cooperare, dar si cu neintelegeri semnificative". "Rusia continua sa fie manata de o nostalgie a trecutului, care este nerealista si nefolositoare. Isi complica si mai mult existenta, reidentificandu-se, stupid, cu pactul Ribbentrop-Molotov si cu aranjamentele dintre Hitler si Stalin de impartire a Europei", a spus Brzezinski. "Washingtonul sprijina si, de facto, promoveaza pluralismul geopolitic in fostul spatiu sovietic. SUA sprijina independenta statelor post-sovietice nu pentru a le preface in sateliti, ci pentru a le conferi viabilitate", a mai spus Zbigniew Brzezinski.

 
Transnistria - prioritate a politicii externe romanestiPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :291
Tuesday, 10 May 2005

"Noi recunoastem interesele Federatiei Ruse in bazinul Marii Negre si dorim, totodata, ca si interesele noastre si ale Republicii Moldova sa fie recunoscute si respectate", a declarat luni, la Moscova, presedintele Romaniei Traian Basescu intr-un interviu acordat agentiei RIA "Novosti".

Potrivit lui Basescu, in aceasta consta cheia realizarii unor relatii politice si economice remarcabile dintre Romania si Federatie Rusa. "In ceea ce ne priveste, ne exprimam deplina deschidere pentru discutarea si tratarea lor in comun, pana ce vom intelege ca mai important este viitorul, nu trecutul", a declarat el.

Intrebat care sunt sarcinile principale si provocarile ce stau in fata Romaniei in perioada globalizarii, presedintele roman a raspuns ca sarcina primordiala este integrarea in Uniunea Europeana. "In al doilea rand, formarea zonei de securitate in regiunea Marii Negre, in care comertul cu arme, oameni si droguri sa devina imposibil, unde conflictele inghetate sa-si poata gasi o rezolvare democratica si europeana, inclusiv conflictul din Transnistria, una din prioritatile politicii noastre externe si care, intr-o masura insemnata, atinge problemele independentei si ale suveranitatii Republicii Moldova", a spus presedintele roman.

 
Guvernul de la Chisinau trebuie sa gaseasca solutii interne pentru depasirea crizei transnistrenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :311
Tuesday, 10 May 2005

 La 5 si 6 mai curent, in capitala Letoniei, Riga, a avut loc o conferinta internationala organizata de Organizatia Transatlantica din Letonia (LATO) si Ministerul de Externe al acestei tari, cu genericul "Democratia dincolo de Baltici: contributia Euro-Atlantica", la care au participat politicieni, reprezentanti ai ONG si ai mediilor academice din cele trei Tari Baltice, din SUA, Cehia, Polonia, Belarus si Republica Moldova, demnitari ai Uniunii Europene si ai NATO.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al PPCD, Republica Moldova a fost reprezentata de vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca, presedinte PPCD, si de directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale, Igor Munteanu.

La Parlamentul leton, liderul crestin-democrat din Moldova a purtat discutii cu presedintele forului legislativ al acestei tari, Ingrida Udre, cu presedintele Comisiei pentru afaceri europene, Oskars Kastens si cu presedintele grupului de prietenie cu Republica Moldova Martins Bekasovs. Rosca i-a informat pe colegii letoni despre evolutiile politice din Republica Moldova, accentuand faptul ca toate fortele parlamentare, Puterea si Opozitia, au creat un parteneriat politic in baza interesului national si al orientarii europene, al reformei si democratizarii societatii. El a subliniat ca reformele care urmeaza a fi realizate in Republica Moldova vor valorifica experienta Tarilor Baltice, care au avansat mult in ultimii ani, reusind sa atinga un nivel de dezvoltare economica remarcabil si sa asigure functionarea institutiilor democratice, culminand cu aderarea la NATO si UE. Modelul baltic este cel care merita sa fie insusit de Republica Moldova, motiv pentru care presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a adresat mesaje omologilor sai de la Riga, Vilnius si Tallinn cu rugamintea sa ni se ofere o serie de legi care vizeaza fortificarea institutiilor statului de drept si democratizarea societatii. Rosca a mentionat in cadrul acestor intrevederi ca "Republica Moldova mizeaza mult pe sprijinul Tarilor Baltice in promovarea imaginii tarii noastre in institutiile occidentale spre care aspiram".

Colegii letoni i-au transmis deputatului de la Chisinau un set de legi solicitate anterior si au dat asigurari ca partea letona este dispusa sa acorde asistenta tehnica in vederea armonizarii legislatiei nationale a Republicii Moldova la cea europeana, inclusiv prin expedierea la Chisinau a unor experti.

Lucrarile conferintei LATO ca reuniune internationala de prima marime s-au axat pe analiza evolutiilor politice din spatiul ex-sovietic, in special din Rusia, Belarus si Republica Moldova, identificandu-se cauzele unor nereusite ale tranzitiei, in special in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si asigurarea libertatilor fundamentale. Vorbitorii au accentuat faptul ca relatia dintre UE si noii vecini in sensul dezvoltarii democratice si al stabilitatii politice in regiune este determinata intr-o masura substantiala de statele ex-comuniste, care au aderat recent la UE si care pot sa contribuie la consolidarea societatii civile si la extinderea spatiului libertatii in statele respective.

In luarea sa de cuvant, Iurie Rosca a aratat ca presiunile politico-militare si economice ale Rusiei, precum si sustinerea fatisa acordata de Moscova regimului separatist de la Tiraspol, au determinat cooperarea dintre fortele politice rivale in baza interesului national. Astfel, PPCD a decis sa nu admita destabilizarea politica a tarii de catre fortele imperiale din exterior, dar si sa imprime o directie democratica si proeuropeana ferma Republicii Moldova, dandu-si votul pentru Vladimir Voronin. "Este vorba de un parteneriat politic conditionat, care se intemeiaza pe Panul de actiuni Republica Moldova-UE, semnat la 22 februarie curent. Cele zece puncte propuse de crestin-democrati si acceptate de liderul comunist au menirea sa deblocheze o serie de reforme care intarzie de mai multi ani, cum ar fi cea a sistemului judecatoresc, a legislatiei electorale, a audiovizualului, a serviciilor secrete, a puterii locale etc. Astfel, daca exista un consens intre Putere si Opozitie asupra politicii externe si asupra diferendului transnistrean, inclusiv asupra necesitatii retragerii trupelor ruse, acum se impune cooperarea pentru a depasi divergentele asupra principalelor probleme de ordin intern. Iurie Rosca si-a exprimat speranta ca in curand va fi posibil sa fie depasite si reticentele pe care le manifesta puterea asupra raporturilor tarii noastre cu NATO. Noile realitati geopolitice arata ca statutul de neutralitate stabilit prin Constitutia Republicii Moldova nu a rezolvat problema Transnistriei si nici nu a asigurat securitatea nationala a tarii. Optiunile Ucrainei si Georgiei in favoarea NATO, aflarea noastra la frontiera Aliantei prin granita comuna cu Romania, dar si nevoia de a participa la un sistem de aparare si securitate colectiva care sa ne protejeze de orice presiuni si amenintari dinafara, ne obliga sa facem o alegere ferma pentru aderarea la NATO. Iurie Rosca a mentionat ca in ceea ce priveste chestiunea conflictului transnistrean Chisinaul se pronunta exclusiv pentru o solutie pasnica, in baza Constitutiei tarii si a dreptului international, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale ale statului. El a mai spus ca, intrucat formatul pentalateral de negocieri si-a aratat ineficienta, recent ministrul de Externe Andrei Stratan a adresat mesaje oficiale Uniunii Europene, SUA si Romaniei, prin care Republica Moldova invita oficial UE si cele doua tari sa participe la constituirea unui nou format de negocieri. Republica Moldova insista asupra retragerii neconditionate, complete si neintarziate a trupelor ruse de pe teritoriul tarii. Iurie Rosca a subliniat importanta sprijinului din partea prietenilor de la Kiev a procesului de securizare a frontierei moldo-ucrainene, cu participarea UE, in vederea realizarii unui control vamal si de frontiera comun. In acest sens, Chisinaul asteapta o mai mare receptivitate din partea colegilor de la Kiev si invita partenerii sai occidentali sa incurajeze Ucraina in aceasta directie", se arata in comunicatul citat.

Profitand de prezenta la conferinta a celor trei ministri de externe ai Tarilor Baltice, Iurie Rosca le-a solicitat un sprijin activ al Republicii Moldova in procesul de reforma si integrare europeana. Liderul crestin-democrat a conchis ca optiunea democratica si proeuropeana a poporului Republicii Moldova este una ferma si ireversibila, iar deschiderea institutiilor europene si a vecinilor pentru sprijinirea eforturilor tarii noastre este una cat se poate de oportuna.

La conferinta au participat Bruce Jackson, presedintele Proiectului Democratiile in Tranzitie din SUA, Robert Simmons, Reprezentantul Special al NATO pentru Caucaz si Asia Centrala, Ronald D. Asmus, director executiv al Centrului Transatlantic al Fundatiei americane "Marshall", Pavol Demes, director al aceleiasi fundatii la Bratislava, ex-ministru de externe al Slovaciei, Toomas H. Ilves, vicepresedinte al Comisiei pentru Relatii Externe a Parlamentului European, ex-minstru de externe al Estoniei, Pieter Feith, director general-adjunct la Comisia Europeana (Securitatea Europeana si Politca de Aparare), Vladimir Socor analist politic la Fundatia Jamestown si ziarul Wall Street Journal, precum si pe ministrii de externe leton Artis Pabriks, lituanian Antanas Valionis, estonian Urmas Paet.

 
CMR se adreseaza, din nou, autoritatilor romanePDF Print E-mail
Atlanta, Georgia/Romanian Global News
Accesari :322
Tuesday, 10 May 2005

Consiliul Mondial Roman, (CMR), a trimis, recent, o scriosare deschisa catre Presedintele Romaniei, Primului-Ministru, Ministrului de Externe si Ministrului de Stat al Departamentului Romanilor de Pretutindeni, in care membrii acestei organizatii solicita de urgenta statului roman sa intervina pe langa Tarile Baltice in vederea semnarii alaturi de acestea a Proclamatiei privind anularea Pactului Ribentrop-Molotov din 23 August 1939. In cele ce urmeaza se poate citi textul integral al mesajului de peste Ocean:

Consiliul Mondial Roman (CMR) cu sediul in Atlanta, Georgia (SUA), se adreseaza domniilor voastre cu rugamintea de a interveni in regim de urgenta, pe langa Tarile Baltice in vederea semnarii alaturi de acestea a Proclamatiei privind anularea Pactului Ribentrop-Molotov din 23 August 1939 si in mod expres a consecintelor acestuia, incheiat intre Germania si URSS, prin care cele doua tari si-au impartit printr-un protocol secret anexat Pactului, zonele de influenta, respectiv de anexare teritoriala in Europa.

Intrucat Romania a fost silita prin ultimatumul dat de URSS la 26 Iunie 1940 imediat dupa caderea Frantei, sa evacueze Basarabia, Nordul Bucovinei, Tinutul Hertza si ulterior Insula Serpilor, cu populatie romaneasca istoric majoritara, consideram ca iata, dupa 65 ani a sosit momentul oportun sa solicitam Rusiei, mostenitoarea de drept a URSS, anularea pactului dintre Hitler si Stalin si in special a consecintelor acestuia.

Caci daca Tarile Baltice se bucura de un puternic sprijin al tarilor occidentale si al SUA, ele nu numai ca si-au cucerit independenta de fapt dar o solicita acum si de jure.

Putem cu just temei sa afirmam ca si Polonia a fost prejudiciata si i s-a rapit prin acest Pact, un teritoriu de cca 200 Km de la Nord la Sud (linia Kurzon); cu toate acestea, Polonia a primit in compensatie de la Germania, Silezia si Pomerania. Romania a ramas insa si astazi fara teritoriile acaparate de URSS, ce au fost facute cadou Ucrainei. De aceea, va rugam din suflet sa insistati si sa depuneti toate diligentele necesare pentru ca si Romania sa semneze Proclamatia Tarilor Baltice, cu-atat mai mult cu cat Romania desi a contribuit cu 12-16 divizii la infrangerea Germaniei, a fost considerata tara invinsa, si tratata astfel pe nedrept. Pentru analogie exista cazul Italiei cu o populatie de trei ori mai numeroasa, care a contribuit numai cu 6 divizii si a fost tratata ca tara invingatoare.

Insusi presedintele SUA George W. Bush a recunoscut de curand ca atat SUA, cat si Marea Britanie, nu au depus eforturi suficiente la Conferinta de la Ialta in vederea apararii intereselor tarilor est-europene agresate de URSS, ca urmare a Pactului Ribentrop - Molotov, situatie care pentru Romania se mentine si in prezent. Va rugam a lua in considerare cele expuse si a interveni in vederea semnarii si de catre Romania a Proclamatiei Tarilor Baltice.

 
Studentii basarabeni cer statului roman sa se implice in problema obtinerii cetateniei romanePDF Print E-mail
Galati, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Tuesday, 10 May 2005

Reprezentantii studentilor din Romania si Republica Moldova s-au intalnit sambata, 7 mai, la simpozionul Basarabia intre integrare si izolare, desfasurat la Galati, prilej cu care au intocmit o scrisoare deschisa adresata Presedentiei Romaniei, Guvernului Romaniei, Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor, in ceea ce priveste obtinerea cetateniei romane de catre romanii care traiesc peste Prut. Redam mai jos textul acestei scrisori.

Noi, reprezentantii studentilor din Romania si Republica Moldova, reuniti astazi 7 mai 2005, la Galati, in cadrul simpozionului Basarabia intre integrare si izolare, ne adresam catre institutiile statului roman in vederea imbunatatirii conditiilor de redobandire a cetateniei romane, de catre romanii din Basarabia, Bucovina de Nord si Sudul Basarabiei.

Astazi cand, populatia Europei sarbatoreste victoria impotriva nazismului, pentru romanii ocupati de catre Uniunea Sovietica, aceasta zi inseamna si comemorarea a sutelor de mii de romani cazuti victime ale regimului de ocupatie sovietic.

Acum cand, insusi Presedintele Statelor Unite ale Americii George W. Bush recunoaste ca semn de reconciliere cu Estul Europei inrobit timp de 50 de ani, ca Statele Unite si Anglia isi au partea lor de vina la redesenarea Europei si la hotararea soartei popoarelor fara consimtamantul acestora.

Facem apel, catre autoritatile statului roman, in numele parintilor si bunicilor nostri, romani din Basarabia si Bucovina de Nord, rupti din sanul Romaniei prin forta si dictat, supusi mai bine de o jumatate de secol unor politici de deznationalizare in masa, prin care se urmarea lichidarea identitatii romanesti, sa imbunatatiasca procedura de redobandire a cetateniei noastre romanesti, deoarece inaintasii nostri nu au renuntat nicioadata la drepturile cetatenesti.

Precizam, ca conditiile birocratice, perioada de timp extrem de lunga, pe care trebuie sa o asteptam (6-7 ani) pentru a deveni cetateni romani, precum si impunerea de a prezenta zeci de acte ce implica un efort financiar extrem de mare din partea fiecarui roman, ne ingrijoreaza enorm.

De aceea, solicitam Presedentiei Romaniei, Guvernului Roman si Parlamentului Romaniei, sa simplifice de urgenta procedura de redobandire a cetatenieie romane deoarece consideram ca, este dreptul nostru sa fim cetateni romani, chiar daca istoria a hotarat sa fim instrainati si ne afirmam si pe aceasta cale, inca odata, atasamentul si credinta fata de patria noastra Romania.

Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni, Universitatea Dunarea de Jos Galati

Liga Studentilor, Universitatea Dunarea de Jos Galati

Asociatia Studentilor Europeni AEGEE Cahul

Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania

Grupul de Initiativa a Studentilor Basarabeni Cluj

Organizatia Studentilor Basarabeni - Timisoara

Clubul Studentilor Basarabeni Brasov

Asociatia Noua Generatie Chisinau

Liga Studentilor Basarabeni, Universitatea de Nord Baia Mare

 
Noul consul roman la Detroit se intalneste cu romanii din MichiganPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :340
Tuesday, 10 May 2005

Consulatul Onorific al Romaniei la Detroit are un nou reprezentant, in persoana Doinei Boblea, care l-a inlocuit pe fostul consul, domnul Puscas.

Printre primele actiuni la care va participa noul consul se numara o intalnire cu romanii din statul Michigan, intrevedere care va avea loc sambata, 28 mai, de la ora 09:00, la sediul consulatului din 613 Abbott Street, Detroit, MI 48226. Doina Boblea va rezolva in cadrul acestei zile probleme consulare pentru comunitatea romaneasca din statul mai sus mentionat, informeaza site-ul romportal.com, pagina de web a romanilor din Statele Unite ale Americii. Informatii suplimentare in legatura cu actele care trebuie procesate de noul consul se pot obtine de la adresa de e-mail dboblea@roconschicago.org.

 
Romanii din New York serbeaza Ziua Romaniei pe Broadway alaturi de oficiali ai MAEPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :308
Tuesday, 10 May 2005

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti si-a trimis in perioada 6-7 mai emisarul la New York, in persoana secretarului de stat pentru diplomatie publica in MAE roman, Valentin Naumescu, pentru a participa la deschiderea Festivalului Ziua Romaniei.

Cu aceasta ocazie a mai fost organizata, totodata, si o serie de actiuni de catre Institutul Cultural Roman. Vineri 6 mai, secretarul de stat Valentin Naumescu a luat parte la o dezbatere organizata de ICR New York si TVR International privind rolul si activitatea ICR New York si statutul institutelor culturale romanesti din strainatate. La dezbatere au mai luat parte personalitati precum Vladimir Tismaneanu (Univ. Maryland), Maria Bucur (Univ. Indiana, Bloomington), Saviana Stanescu (New York University), Carmen Firan (Fundatia Pro Patrimonio) si Bogdan Stefanescu (director adjunct ICR New York). In consens cu strategia anuntata de conducerea ICR Bucuresti, s-a subliniat importanta axarii ICR New York pe promovarea culturii romane in mediile americane printr-o politica de programe si de comunicare mai eficienta si printr-un discurs adecvat contextului local. Secretarul de stat Valentin Naumescu a anuntat ca ICR si MAE au intentia sa demareze un proiect-pilot de alcatuire a unui Colegiu consultativ al Institutului Cultural Roman din New York format din personalitati romane si americane ale vietii culturale, academice si stiintifice, ce vor evalua propunerile de programe ale ICR New York si vor sugera maniere optime prin care acestea sa fie implementate cu succes. Ceremonia de deschidere a Festivalului Ziua Romaniei pe Broadway s-a desfasurat sambata, 7 mai, ocazie cu care oficialul roman a adresat un cuvant de salut celor prezenti la eveniment. Printre acestia s-au aflat seful Misiunii permanente a Romaniei la ONU, ambasadorul Mihnea Motoc, si un reprezentant al Primariei New Yorkului. Naumescu a tinut sa asigure comunitatea romaneasca din zona ca MAE este decis sa consolideze relatiile cu romanii din SUA si sa contribuie la cresterea increderii si aprecierii fata de autoritatile statului roman. Vizita a presupus si intalnirea la sediul Institutului Cultural Roman cu un numar de intelectuali romani din New York, carora Valentin Naumescu le-a facut cunoscuta viziunea noii conduceri a MAE privind rolul institutelor culturale romanesti din strainatate, in paralel cu prezentarea strategiei ICR Bucuresti de catre directorul adjunct al Institutului Cultural Roman din New York, Bogdan Stefanescu. Intalnirea a relevat necesitatea unei mai bune conlucrari intre institutiile ce coordoneaza activitatea institutelor culturale din strainatate, astfel incat eforturile manageriale ale ICR sa fie dublate de sprijinul diplomatic al MAE. Tot in cursul vizitei sale la New York, secretarul de stat Valentin Naumescu s-a intalnit cu artistii romani ce expun la Galeria Est-Vest de la Institutul Cultural Roman si la Galeria RIVAA din Roosevelt Island si a discutat cu ei oportunitatea unor programe sprijinite de autoritatile de la Bucuresti.

 
Incep controale masive pe piata muncii din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :397
Tuesday, 10 May 2005

Ministrul Muncii si Problemelor Sociale din Spania a insistat intr-o declaratie recenta ca cei care nu vor putea sa se regularizeze, conform noului Regulament, vor trebui sa plece.

Cozi? Aproape ca nu au fost. Numai in penultima zi, la biroul de pe strada Mediterraneo (Madrid). Infractiuni ? Numai 24 de acte. Fraude ? Foarte putine. Imigranti ilegali ? Intre 63.108 si 179.076. Ministrul Muncii, Jesus Caldera, a schitat zilele trecute, pentru cotidianul spaniol abc, imediat dupa finalizarea procesului extraordinar de regularizare a muncitorilor straini, un orizont idilic in prezentarea bilantului acestui proces. Pe perioada celor trei luni, cat a durat aceasta oportunitate unica s-au prezentat, pana la ora 21.00 a zilei de 7 mai (cand s-au inschis birourile Sigurantei Sociale) un numar total de 687.138 de cereri de regularizare. Celor care au mai intarziat li s-a mai pus la dispozitie un termen de inca trei ore, astfel ca si-au putut duce documentatia la delegatiile si subdelegatiile Guvernului, atingandu-se astfel un total global de 690.679 de petitii. Ceilalti vor fi repatriati, dupa spusele lui Caldera. Faptul ca in ultima zi a procesului nota predominanta a fost una de calm chiar daca s-a depasit numarul de cereri zilnice obisnuit, ajungandu-se la 54.744 demonstreaza ca termenul a fost suficient. Conform calculelor Executivului spaniol, numarul de imigranti apti de munca, ce au ramas in ilegalitate, merge de la 63.108 pana la 179.076 persoane. Acestor ilegali le raman la dispozitie formule conscrate prin Legea Strainilor, iar cei care refuza sa isi legalizeze situatia intr-o maniera sau alta, vor fi repatriati, pentru ca incepand de astazi nu se va mai putea lucra fara contract a avertizat ministrul Caldera. Si angajatorilor care nu au profitat de acest proces de regularizare pentru a oferi un contract legal de munca angajatilor ilegali din slujba lor, Caldera a tinut sa le transmita un mesaj ferm : Angajarea ilegala va fi aspru pedepsita. Oficialul spaniol a insistat chiar asupra acestei idei, informand ca incepand chiar din aceasta saptamana va prezenta agentilor sociali Planul de Inspectie a Muncii pe lunile viitoare. El a mai avertizat ca multe dintre controalele ce vor urma se vor indrepta catre zonele Ceuta si Melilla, unde s-au prezentat numai 215, respectiv 66 de cereri de regularizare.

 
Procesul de regularizare spaniol in date si cifrePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :382
Tuesday, 10 May 2005

Cotidianul spaniol El Pais publica luni, 9 mai, o prezentare a cifrelor inregistrate in cadrul procesului de regularizare a fortei de munca imigrante din Spania.

Conform acestor date, comunitatea de romani stabilita in Spania a avut printre cele mai multe cereri din totalul depus. Astfel, cu un numar de 118.298 de cereri depuse, romanii vin pe locul al doilea intre comunitatile de straini interesate de regularizare. Pe primul loc se afla comunitatea ecuadoriana, ai carei membri au depus 139.714 de cereri in cadrul procesului care s-a desfasurat in perioada 7 februarie-7 mai. Spre deosebire de ecuadorieni, care se intalnesc cu precadere in provincii precum Madrid, Murcia, Alicante, Baleares, Soria, Asturias, Alava, Navarra si Barcelona, romanii sunt distribuiti pe intreg teritoriul Spaniei, aproximativ in toate provinciile iberice, conform unor grafice ale Ministerului Muncii si Problemelor Sociale. Pe locul al treilea s-au aflat marocanii, care au prezentat un numar de 85.969 de cereri, in timp ce pe locul al patrulea vin columbienii (56.652), bolivienii (47.202), bulgarii (25.549), argentinienii (23.848), ucrainienii (22.209), pakistanezii (15.069), chinezii (13.120), uruguayenii (10.626), brazilienii (10.431), venezuelenii (8.031), paraguayenii (7.489) si chilienii (4.969). Datele prezentate oficial luni, 9 mai, de catre autoritatile madrilene arata ca femeile care au cerut regularizarea sunt mult mai numeroase in cazul unor tari precum Ecuador, Columbia, Bolivia, Brazilia, Paraguay si Venezuela, in timp ce din tari ca Argentina, Uruguay si Chile predomina numarul barbatilor. Din numarul total de solicitari, venite din totalitatea natiunilor, 58.76% corespunde barbatilor si 41.24% femeilor. Ca si comunitati autonome, Madridul este pe primul loc in randul celor care au inregistrat cele mai multe cereri de regularizare. Numarul acestora aici a fost de 170.784, urmata de Cataluna, cu 138.537 si Valencia, cu 106.711 cereri. Cel mai mic numar de cereri s-a inregistrat in provinciile Lugo, Ourense, Palencia, Zamora, Soria si Teruel.

Din totalul de 700.000 de cereri prezentate in perioada 7 februarie-7 mai, 87.95% au fost admise, 3.15% au fost respinse, in timp ce alte 8.89% asteapta inca adaugarea unor documente la dosarul prezentat.

Din punct de vedere al sectoarelor laborale din care provin, cel mai mare procent de cereri de regularizare vine din randul angajatilor in camine (31.67%), un domeniu urmat de cel al constructiilor (20.76%), agricultura (14.61%), diverse (11.99%), hotelarie (10.36%), comert (4.77%) si alte activitati (3.25%).

 
Lectura publica Hans Bergel la Ambasada din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :249
Tuesday, 10 May 2005

Ambasada Romaniei la Berlin, impreuna cu catedra Elias-Canetti pentru Studii Est-Europene din cadrul Universitatii Europene Viadrina din Frankfurt pe Oder, organizeaza vineri, 13 mai, la ora 19.00, in cladirea Ambasadei din Dorotheenstr. 62-66, 10117 Berlin, lectura publica a Dr. h.c. Hans Bergel din Munchen.

Autorul va lectura din romanul sau in manuscris Intoarcerea lupilor (Die Ruckkehr der Wolfe), capitolul Dansul pastorului si macelul. Romanul este conceput ca a doua parte dintr-o proiectata trilogie despre viata unei familii din Transilvania, trilogie inaugurata prin romanul Cand vin vulturii ( Wenn die Adler kommen, 1996). Hans Bergel s-a nascut la 26 iulie 1925 la Rasnov, a locuit pana in 1968 in Brasov, apoi s-a stabilit in Germania la Munchen, unde traieste si acum, ca scriitor si jurnalist de limba germana.

Prezentarea autorului si a operei sale va fi facuta la Berlin de Prof. Dr. George Gutu, sef de catedra sectiunea Germanistica a Universitatii Bucuresti si profesor titular de catedra la sectiunea Elias Canetti a Universitatii Europene Viadrina din Frankfurt pe Oder. Lectura publica va fi urmata de discutii tematice si bufet pus la dispozitia participantilor.

Corespondenta de la Dani Rockhoff, Germania

 
Zilele Culturii Romane in CehiaPDF Print E-mail
Kromeriz, Cehia/Romanian Global News
Accesari :285
Tuesday, 10 May 2005

Zilele Culturii Romane, in organizarea Institutului Cultural Roman de la Praga, in colaborare cu primaria din Kromeriz si Ramnicu Valcea, au continuat in Cehia in perioada 5-8 mai, in localitatile Kromeriz, Teplite nad Becvou si Buchlovice, situate in sudul Moraviei.

Programul primelor zile de mai a continut cu trei concerte sustinute de catre ansamblul folcloric "Strugulelul" din Dragasani, impreuna cu solistii valceni Rodica Mitran si Mihai Petrea, condusi de catre Marin Lica si Mihai Diaconeasa, informeaza Constantin Stefanoaie, de la ICR Praga. Evolutia artistilor romani a impresionat publicul moravan, mai ales prin virtuozitatea interpretativa a dansului si a cantului popular romanesc. Zilele Culturii Romane din Moravia au coincis cu prezenta la Kromeriz a Majestatii Sale Regele Mihai, insotit de catre Majestatea Sa Regina Ana si Alteta Sa Printul Radu, care au depus o coroana cu flori si s-au inchinat la Monumentul Ostasilor Romani cazuti in luptele pentru eliberarea localitatii, cu 60 de ani in urma. De asemenea, cu prilejul aniversarii celor sase decenii de la eliberarea orasului Kromeriz, in exclusivitate de catre armata romana, a fost organizat si un seminar privind participarea militara romaneasca la acest act istoric, seminar la care a conferentiat si istoricul roman, col. Petre Otu.

Institutul Cultural Roman din Praga a inaugurat Zilele Culturii Romane miercuri, 5 aprilie, cand a avut loc vernisajul expozitiei de pictura a unui grup de artisti plastici valceni.

 
Romanul Gigi Caciuleanu, director artistic al Baletului National ChilianPDF Print E-mail
Santiago, Chile/Romanian Global News
Accesari :304
Tuesday, 10 May 2005

Baletul National Chilian, BANCH, a prezentat joi, 5 mai, la Universitatea din Chile, un spectacol aniversar, cu ocazia implinirii a 60 de ani de activitate a institutiei culturale chiliene, spectacol a carui coregrafie este semnata de romanul Gigi Caciuleanu.

Acesta este, totodata, balerin si director artistic al companiei de balet, informeaza Ambasada Romaniei in Chile. Reprezentatia se intituleaza Alter Mahler si isi propune sa abordeze intr-o maniera diferita creatia renumitului compozitor european Gustav Mahler. De altfel, vizunea ii apartine in totalitate artistului roman, cel care va continua seria de spectacole de la Teatrul de la Universitatea din Chile in zilele de 13 si 14 mai. Gigi Caciuleanu nu este la prima incercare curajoasa de interpretare diferita a unei partituri clasice in Chile, el fiind si autorul proiectului Saxografia, bazat pe muzica jazz. Romanul a preluat conducearea institutiei chilene in urma cu patru ani si se bucura de un succes deosebit pe meleaguri sud-americane. In "Alter Mahler" participa intreaga trupa de balet BANCH, din care nu lipsesc cei doi solisti ai sai, Paola Moret si Alfredo Bravo, dar si Carola Alvear, Alex Gauna, Vivian Romo, Jorge Carreno, Juan Carlos Ahumada, Cristian Contreras, Cesar Sepulveda, Natalia Schoenfeldt si Kana Nakao, printre altii.

 
CROM trimite ajutoare pentru sinistratii din BanatPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 10 May 2005

Asociatia CROM din Offenbach a reusit sa stranga in urma actiunii de ajutorare a victimelor inundatiilor din judetul Timis suma de 535 de euro, anunta pagina rom2.de.

Banii vor fi virati de organizatia romana pe unul din conturile indicate in anuntul primariei orasului Timisoara. Totodata, membrii acestei asociatii si romanii din zona Rhin-Main au mai donat medicamente si haine care sa fie utile sinistratilor din Banat. Actiunea de colectare va continua pana la sfarsitul lunii mai, cand va avea loc transportul donatiilor spre Timisoara, informeaza presedinta CROM, Dorothea Krampol.

 
Caravana Miss Diaspora continua pe Coasta de Est a CanadeiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :313
Tuesday, 10 May 2005

Emisiunea de radio in limba romana Marca-RO, de la postul de radio CKDG, care emite pe frecventa 105,1 FM in Montreal, prezinta vineri, 24 iunie, concursul-spectacol Miss Diaspora Canada, sectiunea de pe Coasta de Est.

Alaturi de concurentele de la aceasta competitie de frumusete vor fi prezenti si cativa artisti din Romania si Canada, precum Gabriel Cotabita, de la formatia VH2, Elena Merisoreanu si romanii-canadieni din grupul Valuri de Matase sau Adrian Borza din Quebec, informeaza Marca-RO. Locul de desfasurare a concursului se afla la Sala Brebeuf, situat la adresa 5575 Decelles, Montreal, H3T 1W4, pretul unui bilet de intrare fiind de 15 dolari canadieni. Informatii suplimentare si rezervari se pot face la numarul de telefon 514-961-9901.

 
Doua prezentari de carte la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 10 May 2005

Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin prezinta miercuri, 11 mai, de la ora 19:30, cartile Judeacta lui Moise- Povestiri populare evreiesti de pe meleagurile Carpatilor, scrisa de dr. Claus Stephani, si Viata Mea, de Marcel Realm-Ranicki, informeaza rom2.de.

Primul volum a aparut in anul 2004 la editura Hasefer/Verlag, Bucuresti, iar cel de-al doilea a fost scos de aceeasi editura, dar in anul 2005. Cele doua prezentari au loc cu prilejul celei de-a zecea aniversari a editurii Hasefer din Bucuresti si il vor avea ca oaspete pe traducatorul Alexandru Al. Sahighian, cel care s-a ocupat de retroversiunea in limba romana a celei de-a doua carti. Totodata, publicul institutului va putea sa vizioneze si o pelicula documentara, intitulata Literarisches Quartett.

 
Vernisaj Eugenia Hagiu Andrei in Orasul LuminilorPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :454
Tuesday, 10 May 2005

Vernisaj de expozitie la Paris: Eugenia Hagiu Andrei isi va expune, incepand de miercuri, 11 mai, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din capitala franceza, lucrarile de pictura in cadrul primitor al Salii de Conferinte a Institului. Inaugurarea se va desfasura cu incepere de la ora 20.00 si va fi deschisa publicului pana in data de 22 mai.

Licentiat al Institutului de Arte Frumoase din Bucuresti, Eugenia Hagiu Andrei devine in anul 1990 membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Incepand din 1984 artista isi prezinta panzele in cadrul unui numar tot mai mare de expozitii deschise atat in Romania cat si in strainatate. Tarile in care a expus cu precadere sunt Austria, Olanda, Polonia, Franta, Italia, Ungaria, Germania, Finlanda, Japonia, Brazilia si Statele Unite. Lucrarile sale se regasesc in diverse colectii private si publice.  Desenatoare abila a universului oniric, Eugenia Hagiu Andrei asociaza fiinte imaginare cu fete bine cunoscute. Cromatica sa rafinata se opreste asupra unor nuante elaborate, ceea ce amplifica misterul scenelor imaginate, acoperindu-le intr-o retea de irizari si de fulguratii ireale , scrie despre artista criticul de arta Adrian Silvian Ionescu.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions