Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
La Bucuresti se desfasoara Summit-ul tarilor din cadrul SEECPPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Wednesday, 11 May 2005

Capitala tarii gazduieste miercuri, 11 mai, lucrarile celui de-al VIII-lea Summit al sefilor de stat si de guvern din tarile participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), lucrari care au fost deschise de Presedintele Romaniei, Traian Basescu.

La acest eveniment politic participa reprezentanti din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Turcia, dar si reprezentanti ai unor institutii internationale: Presedintia in exercitiu a Consiliului UE, Comisia Europeana, NATO, OSCE, Consiliul Europei, Pactul de Stabilitate in Europa de Sud-Est, se arata intr-un comunicat de presa emis de Presedintia Romana. Alegerea Bucurestiului ca oras-gazda a intrunirii nu este intamplatoare, Romania finalizandu-si in acest an mandatul de Presedintie in exercitiu a SEECP si urmand sa prezinte in cadrul lucrarilor bilant al rezultatelor Presedintiei romane in exercitiu, in care vor fi evaluate progresele realizate in dezvoltarea cooperarii regionale si vor fi puse in evidenta domeniile pe care se va axa interactiunea statelor participante in perioada urmatoare. La Bucuresti se va preda stafeta de presedinte Greciei, se mai arata in comunicat, iar reuniunea la nivel inalt se va incheia cu adoptarea unui document final - Declaratia de la Bucuresti.

Summit-ul se desfasoara la Palatul Parlamentului si le va avea in premiera ca tari participante pe Republica Croatia, in calitate de membru cu drepturi depline, si Republica Moldova, in calitate de observator.

 
Apel la solidaritate in problema jurnalistilor ostatici in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :208
Wednesday, 11 May 2005

Presedintele Traian Basescu a deschis lucrarile summit-ului Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est ce a inceput miercuri, 11 mai, la Bucuresti, cu un apel la solidaritate.

Seful roman de stat a cerut sefilor de stat si de executiv prezenti la reuniune sa sustina demersurile pe care Romania le face pentru aducerea acasa a celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in urma cu mai bine de o luna. Basescu a mai aratat, totodata, ca statele participante la summit-ul SEECP au acelasi destin si se confrunta, in principal, cu aceleasi provocari: de la terorism la trafic de persoane si crima organizata, adaugand ca in acest moment Romania este una dintre tarile afectate de terorism. Fac apel la dumneavoastra personal, lideri politici si de opinie, sa sustineti demersurile noastre menite sa asigure intoarcerea cetatenilor romani in tara si, totodata, sa folosim toate mijloacele pe care le avem la dispozitie de a combate acest flagel al lumii in care traim, a spus presedintele roman.

 
Cooperare europeana si euro-atlantica intre Romania si SerbiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 11 May 2005

Ministrii de externe din Romania si Serbia-Muntenegru au semnat marti, 10 mai, Memorandumul de Intelegere privind cooperarea europeana si euro-atlantica intre cele doua tari.

Documentul, semnat de Mihai-Razvan Ungureanu si omologul sau sarb, Vuk Drascovic, cu o zi inaintea Reuniunii Ministrilor Afacerilor Externe din statele participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), urmareste reglementarea formala a sprijinului pe care tara noastra il acorda Uniunii Serbia si Muntenegru in scopul ancorarii ireversibile a acestui stat in procesul de integrare in marea familie europeana. Parcursul european al Uniunii Serbia si Muntenegru este esential nu numai pentru relatiile romano-sarbo-muntenegrene, ci pentru insasi bunastarea si stabilitatea intregii regiuni. Memorandumul stipuleaza cooperarea celor doua parti in diverse domenii legate de procesul de integrare in Uniunea Europeana: acordarea de asistenta de specialitate de catre Romania in ceea ce priveste procesul de aderare, in special indeplinirea criteriilor de aderare, armonizarea legislativa si institutionala, precum si in ceea ce priveste managementul asistentei primite de la Uniunea Europeana; organizarea de conferinte, consultari si alte initiative bilaterale; incurajarea initierii unor proiecte bilaterale co-finantate de Uniunea Europeana in domeniul cooperarii regionale si transfrontaliere. Acelasi mecanism de colaborare bilaterala este instituit si in ceea ce priveste participarea Uniunii Serbia si Muntenegru la Parteneriatul pentru Pace si pregatirea aderarii acestui stat la NATO. Totodata, a fost instituit Grupul Interguvernamental Romania Serbia si Muntenegru, in vederea monitorizarii progreselor inregistrate in ceea ce priveste implementarea acestui memorandum de intelegere, prevazandu-se totodata, posibilitatea ca cele doua parti sa adopte anual, Planuri de Actiune.

 
Opera din Timisoara trimite sinistratilor aproximativ 38 de milioanePDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 11 May 2005

Ca urmare a incasarilor obtinute pentru spectacolele Tosca si Carmen sustinute de Opera Nationala din Timisoara zilele trecute, ca si a donatiilor benevole ale spectatorilor, s-a reusit strangerea sumei de 37.270.000 de lei si 15 dolari canadieni.

Intreaga suma de bani, dintre care 34 de milioane provin din vanzarea biletelor, iar restul din donatii, va merge catre victimele inundatiilor care au distrus in ultima perioada judetul Timis. Incasarile realizate se vor dona in conturile deschise pentru aceste persoane, se arata intr-un comunicat din partea Operei din Timisoara, in care se multumeste publicului pentru gestul umanitar facut.

 
Romania are un nou consul onorific in NigeriaPDF Print E-mail
Abuja, Nigeria/Romanian Global News
Accesari :235
Wednesday, 11 May 2005

Romania are un nou consul onorific in statele nigeriene Edo si Delta, in persoana lui Sir Gabriel Igbinedion, prezentat marti, 10 mai in mod oficial.

In cadrul prezentarii facute acestuia de catre Ministrul Afacerilor Externe, Oluyemi Adeniji, s-a aratat ca alegerea lui Igbinedion de catre Executivul roman vine ca o recunoastere a contributiei acestuia la dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari in domeniul afacerilor, culturii si economiei. Igbinedion a promis ca se va stradui sa duca mai departe relatiile bilaterale cordiale existente in acest moment intre cele doua state. El a subliniat ca numirea sa in aceasta functie este un pas inainte in promovarea unor cat mai bune relatii de afaceri, socio-economice si culturale intre Romania si Nigeria. La ceremonia care s-a desfasurat marti la Abuja au fost prezenti guvernatorii din Edo (Chief Lucky Igbinedion), Nassarawa (Abdullahi Adamu), presedintele Congresului Laboral Nigerian, Adams Oshiomhole si oficiali ai Ambasadei Romaniei in Nigeria.

 
O romanca a fost premiata de statul francezPDF Print E-mail
Piatra-Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :256
Wednesday, 11 May 2005

Ecaterina Gay, o romanca originara din judetul Neamt si stabilita in Franta, a primit titlul de Cavaler in Ordinul National al Meritului in semn de recunoastere a rolului deosebit pe care l-a avut aceasta in infratirea localitatilor Piatra Neamt si Roanne si in initierea unor actiuni caritabile.

Distinctia a fost acordata de presedintele Camerei de Meserii, Chantelot Barriquard, care a afirmat ca tenacitatea ei i-a permis sa reuseasca in tot ceea ce intreprinde si merita admiratia tuturor si ca toate profesiunile ar fi mindre sa o numere in randurile lor, informeaza ziarul Monitorul de Neamt. Provenind din comuna Hangu, romanca a reusit sa se faca deosebit de cunoscuta prin activitatea sa pe tarim social si economic, desfasurata pe parcursul a catorva decenii in orasul francez Roanne. Ecaterina Gay a mai primit in urma cu patru ani titlul de Chevalier dans l'Ordre National de Merite (Cavaler in Ordinul National al Meritului), distinctie creata, inca din 1963, printr-un decret de Generalul de Gaulle, mai informeaza cotidianul nemtean. Desi este in prezent cetatean francez, moldoveanca s-a implicat dupa revolutie in actiunea de infratire a localitatilor Piatra Neamt si Roanne si intr-o serie de actiuni social - caritabile, ce au vizat cu deosebire comunitatea nemteana.

In Franta romanca este vicepresedinte al Camerei de Meserii si patroneaza un atelier de confectii in domeniul textil, unde sunt pregatiti specialisti. Majoritatea acestora provine din randul tinerilor care vin din Romania.

 

 
Aromanii din Kogalniceanu isi etaleaza zestrea folcloricaPDF Print E-mail
Mihail Kogalniceanu, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 11 May 2005

Primaria din comuna constanteana Mihail Kogalniceanu, impreuna cu Fundatia "Musata Armana" a organizat prima editie a actiunii culturale "Impreuna in Europa" care isi propune sa creeze un spatiu comun de comunicare culturala si de promovare a traditiilor din aceasta comuna.

O expozitie de arta mestesugareasc si o expozitie de arta culinara au incantat publicul participant, printre care si invitati din orasul grecesc Nausa, care au si semnat un protocol de colaborare cu oficialitatile locale. Un ansambl folcloric al romanilor (vlahilor) din Grecia a prezentat cantece si dansuri populare. Manifestarea a inceput sambata, 7 mai, cu un spectacol omagial la care au participat reprezentantii culturii populare si societatii civile din comuna Mihail Kogalniceanu si judetul Constanta.

 
Constanta ajuta Banatul!PDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 11 May 2005

Sub acest slogan Consiliul Judetean Constanta a lansat o colecta de bunuri si bani menita sa ajute sinistratii din vestul tarii.

Peste tot in orasul Constanta si in localitatile care compun judetul au fost afisate, in locuri publice, afisele cu informatii despre punctele de colectare dar si conturile deschise la banca de catre oficialii constanteni. Astfel pentru orasul Constanta in fata sediului Consiliului Judetean si in Parcul din dreptul teatrului "Ovidiu", precum si la toate unitatile "Conpress" s-au instalat corturi in care se vor strange toate donatiile persoanelor care vor sa vina in sprijinul sinistratilor. De asemenea s-au instalat puncte de colectare si la Medgidia, Mangalia si Cernavoda in fata sediilor acestor Primarii.

Conturile deschise sunt urmatoarele:

Cont lei RO07 RNCB 230 000 000 741 0078, cont euro RO77 RNCB 230 000 000 741 0079 si contul in dolari nr. RO93 RNCB 230 000 000 741 0082 deschise la unitatile BCR din Constanta.

 
Dupa 15 ani "Piata Universitatii" se dezvaluie publicului roman de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Wednesday, 11 May 2005

La TVR1, pe 31 mai, ora 20.15 (ora Romaniei) conducerea postului public de televiziune a hotarat difuzarea filmului de lung metraj "Piata Universitatii - Romania" realizat de Sorin Iliesiu, Stere Gulea, Vivi Dragan Vasile, urmat de o dezbatere televizata care va dura aproximativ 3 ore.

Faptul ca dupa 15 ani un film despre evenimentele din 1990 declansate de Liga Studentilor, la acel moment cea mai puternica organizatie studenteasca, care insa in timp si-a pierdut din aura acelor vremuri, se pot vedea pe postul public de televiziune, face parte din restituirea morala a acelor vremuri, vremuri care au produs o mare masa de nemultumire si frustrare nationala, transformata in timp fie in emigrare fie in delasare si inhibare civica. Pentru anumite persoane, devenite intre timp personalitati, momentul Piata Universitatii a fost o trambulina de lansare in viata civica romaneasca, cu castiguri de imagine si materiale de nebanuit pentru marele "vulg". Ca cererile formulate de protestatari pe timpul a mai multor saptamani, urmate de celebra "mineriada", nu au fost luate in seama si realizate, "plecarea comunistilor de la putere, deschiderea dosarelor celor care au facut politie politica si nepermiterea acederii acestora la functii publice - celebrul "Punct 8 de la Timisoara" - etc., asta ramane sa le judece istoria, pentru ca cei care nu au rezistat frustrarilor acumulate rapid au ales calea exilului fortat de imprejurari, ingrosand randurile intelectualilor romani realizati pretutindeni, mai putin in propria tara, iar acum vor avea ocazia sa urmareasca la televizor, cu alti ochi poate, filmul evenimentelor.

 
Diversitatea europeana-un avantaj in perspectiva UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 11 May 2005

Departamentul pentru Relatii Interetnice, cu sprijinul Comisiei Europene, au organizat marti, 10 mai, seminarul cu tema Miracolul diversitatii - un atu al Europei viitoare", eveniment care se inscrie in Saptamana diversitatii in Romania care se desfasoara la Muzeul Taranului Roman.

Seminarul este pus in practica prin Programul comunitar de actiune pentru combaterea discriminarii (2001 2006) si a reunit reprezentanti ai Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), ai organizatiilor minoritatilor nationale, ai altor ONG-uri interesate de tematica prevenirii si combaterii xenofobiei si intolerantei, dar si invitati din strainatate, se arata intr-un comunicat de presa emis de departament. Printre temele dezabatute la seminar s-au numarat acquis-ul comunitar in materie de combatere a discriminarii, detalii despre modul in care Romania a preluat normele comunitare in legislatia si practica institutionala, dar s-au si semnalat diverse cazuri de discriminare etnica, cei prezenti solicitand detalii despre activitatea DRI si a CNCD, activitate bazata pe atributii complementare. Totodata, participantii au salutat ideea prezentarii politicii europene si nationale in ceea ce priveste combaterea discriminarii in contextul unui eveniment cultural de anvergura cum este festivalul-targ care se desfasoara la Muzeul Taranului Roman.

 
Familiile aradeane pot gazdui pentru zece zile copii romani din TimocPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 11 May 2005

Asociatia Invatatorilor Aradeni, prin presedintele sau, Viorel Dolha, lanseaza un apel catre familiile onorabile din municipiul Arad care pot gazdui in perioada 12-23 august un grup de aproximativ 70 de tineri romani timoceni cu varsta cuprinsa intre 14 si 19 ani.

Timocenii vor participa la cursuri zilnice de scris - citit in limba romana pe care le vor efectua cu invatatori aradeni, informeaza cotidianul Adevarul de Arad. Familiile interesate sa gazduiasca un tanar sau o tanara de etnie romana din Timoc, pentru de 10 zile in perioada specificata, sunt rugate sa contacteze asociatia invatatorilor pana in 15 mai la numerele de telefon 0744195155, 0723259290, 0357407799 sau la adresa de e-mail didactic@rdslink.ro. Este preferabil ca familia-gazda sa poata asigura o camera separata tanarului/tinerei oaspete si sa aiba copii de o varsta apropiata cu acestia. Totodata, asociatia aradeana cauta si familii care sa primeasca adultii care ii vor insoti pe tineri, acestia facand parte din liderii romanilor timoceni.

 
Doi liceeni constanteni s-au calificat, in premiera nationala, la o competitie NASAPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 11 May 2005

Elevii Flaviu Barsan, de la Liceul Teoretic Ovidius, si Andrei Costea, de la Liceul International de Informatica, ambele unitati de invatamant fiind din municipiul Constanta, vor participa in iulie, in SUA, la prestigiosul Concurs International de Proiecte pentru Statii Spatiale, competitie organizata de NASA, Boeing si Institutul American de Aeronautica si Astronautica.

Concursul se intituleaza The Annual International Space Settlement Design Competition si se desfasoara la Centrul Spatial Kennedy, din statul american Florida, informeaza cotidianul local Cuget Liber. Alaturi de romani, in faza finala a competitiei se vor mai afla si doua echipe din India si alte cinci din tara gazda. Cei doi elevi de clasa a XII-a sunt coordonati de profesorul Ion Bararu, directorul Centrului Judetean pentru Tinerii Capabili de Performanta, iar participarea lor in finala concursului este o premiera nationala pentru tara noastra. Liceenii s-au calificat proiectand o statie independenta de Pamant, botezata Columbiat, prevazuta cu gravitatie artificiala, iar habitatul uman dispunand de iluminare naturala. Totodata, statia este un mediu superior celui terestru, promovand o crestere considerabila a sperantei de viata si a confortului demografic. Concursul a luat fiinta in urma cu 12 ani, in istoria sa doar doua echipe din Europa au fost selectionate pentru etapa finala, Romania numarandu-se printre ele. De asemenea, organizatorii au precizat ca succesul unei echipe de numai doua persoane, dintr-un total posibil de 12, reprezinta un record in intreaga istorie a concursului.

 
Romanii catolici din Torino au participat la o Liturghie solemnaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :407
Wednesday, 11 May 2005

Mai multi credinciosi romani catolici au participat saptamana trecuta la o Liturghie solemna duminicala, care a avut loc la biserica "Madonna del Carmine" din Torino.

In cadrul acesteia, 46 de candidati din comunitatea romanilor din Torino au primit sacramentul Mirului, informeaza Episcopia romano-catolica de Iasi. La evenimentul religios au luat parte PS Aurel Perca, Episcop auxiliar de Iasi, invitat de onoare la manifestare, pr. Gelu Miclaus, pr. Anton Jicmon si pr. Eduard Soare. Comunitatea credinciosilor romani din Torino este una dintre cele mai importante comunitati de profil din Italia, avand peste 6000 de membri. O parte din ei sunt enoriasi ai parohiilor teritoriale, dar cei mai multi continua sa frecventeze comunitatea credinciosilor romani. Anual, in randul acestei comunitati romanesti se celebreaza in jur de 70 de casatorii, 100 de botezuri, mai mult de 30 de copii primesc prima sfanta Impartasanie si alti 40-50 de candidati primesc sacramentul Mirului. Comunitatea din Torino a fost recunoscuta recent drept capelanie pentru credinciosii romani, cu sediul la biserica "Madonna del Carmine" (Via Del Carmine, nr. 3). Romanii din Torino participa in cursul saptamanii la slujbele Sfintei Liturghii, care se celebreaza seara, incepand cu ora 19:00, iar in zilele de duminica, la ora 08:30 si la ora 11:00.

 
Elevii romani sunt buni si la chimiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 11 May 2005

Lotul de chimie al Romaniei, care a participat in perioada 1-7 mai la cea de-a XXXIX-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie D. Mendeleev, desfasurata la Dusanbe, in Tadjikistan, a castigat doua medalii de argint si doua de bronz.

Rezultatele obtinute de echipa romaneasca sunt o confirmare a performantelor realizate anul trecut, cand tara noastra a participat pentru prima oara la o astfel de competitie, reusind sa obtina trei medalii de argint si una de bronz, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii. Medaliile de argint au fost obtinute de Patricia Alexandra Tcaciuc, eleva la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu din Bucuresti si de Razvan Costin Cioc, elev la Colegiul National Dr. Ion Mesota din Brasov. Palmaresul delegatiei noastre a fost intregit de celelate doua medalii de bronz castigate de Maria Casandra Panea, de la Colegiul National Emanoil Gojdu din Oradea, si Bogdan Adrian Torcatoru, de la Colegiul National I.L. Caragiale Ploiesti. Concursul a reunit 87 concurenti din 16 tari si a constat in trei probe a cate cinci ore, doua probe teoretice si o proba practica.

 
Militarii romani au dus jucarii copiilor irakieniPDF Print E-mail
Suq Ash Shuyukh, Irak/Romanian Global News
Accesari :266
Wednesday, 11 May 2005

Copiii irakieni au primit marti, 10 mai, un nou lot de jucarii din partea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni care se afla in Irak.

Romanii au impartit jucarii copiilor de la doua gradinite din localitatea Suq Ash Shuyukh, aflata la aproximativ 40 km sud-est de An Nasiriyah, si la o gradinita din localitatea Karmat Bani Said, informeaza MApN. Actiunea face parte din campania Copii pentru copii, desfasurata in colaborare de Societatea Romana de Radiodifuziune si Ministerul Apararii Nationale. O alta actiune umanitara la care au participat militarii romani a fost la spitalul din Suq ash Shuyukh. Aici, soldatii au distribuit mai multe obiecte de mobilier din partea Organizatiei Guvernamentale Italiene Cooperazione Italiana, care face parte din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Italiei. La activitate au participat maiorul Daniel Petrescu, comandantul Batalionului 2 Infanterie Calugareni si guvernatorul districtului Suq ash Shuyukh, Ali Hussein. Acesta din urma le-a multumit militarilor romani si reprezentantului Societatii Romane de Radiodifuziune in Irak.

 
Dinamo si Farul isi disputa azi Cupa RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Wednesday, 11 May 2005

FC Dinamo si Farul Constanta vor disputa miercuri, 11 mai Finala Cupei Romaniei la Fotbal, intr-un meci programat pentru ora 20.15, pe stadionul Cotroceni din Bucuresti.

Meciul va fi fluierat de o brigada de arbitri francezi, o initiativa a Federatiei Romane de Fotbal, menita sa evite anumite greseli de arbitraj care ar putea surveni in cazul folosirii unor arbitri romani.

Intr-o finala se poate intampla orice a declarat portarul dinamovist, Bogdan Stelea, care a tinut sa sublinieze ca unul dintre obiectivele ros-albastrilor si cel mai usor de atins este Cupa. Dinamo este, de altfel, si castigatoarea Cupei Romaniei, editia 2003-2004, titlu pe care spera sa il poata pastra si anul acesta. Trofeul destinat castigatoarei Cupei Romaniei va fi inmanat, la finalul partidei, de catre presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu.

 
Voronin la BucurestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :273
Wednesday, 11 May 2005

Presedintele Vladimir Voronin va pleca miercuri la Bucuresti pentru a participa la summit-ul sefilor de stat sau de guvern al Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau.

Potrivit sursei citate, aceasta este prima participare a Republicii Moldova, in calitate de observator, la reuniunea la varf a acestei structuri de cooperare regionala, infiintata in 1996. Republica Moldova detine statutul de observator in SEECP incepand cu octombrie 2004. Membri ai SEECP sunt Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru, Turcia. La Summit-ul SEECP sunt invitati reprezentanti ai Comisiei Europene, OSCE si ai Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

 
Alegeri pentru Chisinau pe 10 iuliePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 11 May 2005

Candidaturile pentru functia de primar general al municipiului Chisinau vor putea fi inregistrate dupa ce va fi constituit consiliul electoral de circumscriptie municipal.

Reamintim ca anterior, Comisia Electorala Centrala a stabilit data noilor alegeri locale in 11 localitati pentru ziua de 10 iulie curent. Conform programului calendaristic pentru desfasurarea alegerilor, adoptat de CEC saptamana trecuta, consiliile electorale de circumscriptie urmeaza a fi create pana la 31 mai curent, iar in decurs de 2 zile de la crearea acestora urmeaza a fi anuntat locul si ora primirii documentelor necesare pentru inregistrarea candidatilor la functia de primar. Actele candidaturilor vor fi depuse pana la 10 iunie si vor fi inregistrate nu mai tarziu de 16 iunie. Buletinele de vot pentru alegeri vor fi tiparite nu mai tarziu de 7 iulie curent. Mandatele primarilor alesi la 10 iulie vor fi validate de instantele judecatoresti pana la 19 iulie curent.

 
Presa a oprit reinstalarea monumentului lui Lenin la BaltiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :266
Wednesday, 11 May 2005

Presa de la Chisinau a avut un rol decisiv in stoparea procesului de reinstalare a monumentului lui Lenin la Balti, considera proaspatul laureat al premiului Homo Homini, Gheorghe Briceag.

Briceag, cunoscut aparator al drepturilor omului dincolo de Prut si presedinte al Filialei Balti a Comitetului Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului, este si cel care a initiat anul trecut protestele ce au durat doua saptamani, amenintand chiar autoritatile ca se va autoincendia daca se va recurge la reinstalarea monumentului, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media. Reamintim ca in vara anului trecut, la Balti, autoritatile au intentionat sa ridice din nou simbolul bolsevicilor rusi, protestele repetate si indelungate ale societatii civile stopand, insa, in cele din urma, aceasta initiativa. Chiar daca imi dadeam foc, monumentul ar fi fost adus in centrul orasului. Acest lucru insa nu s-a intamplat pentru ca un sir de institutii mass media, printre care Agentia de stiri DECA-press, ziarul de expresie rusa SP, TV-6 Balti, radioul local si Radio Europa Libera au mediatizat pe larg evenimentele respective, a aratat Briceag intr-o conferinta de presa, subliniind totodata ca presa a reusit sa atentioneze atat opinia publica din Moldova, cat si cea de peste hotare despre reinstalarea ilegala a monumentului lui Lenin in Balti. In context, Briceag a declarat ca acolo unde presa nu tace, este loc si pentru respectarea drepturilor omului. 

Gheorghe Briceag a primit la data de 27 aprilie  Premiul Homo Homini (Premiul pentru Demnitate Umana) pentru anul 2004, oferit de Fundatia People in Need. Ceremonia de inmanare a premiului s-a produs in cadrul Festivalului de film documentar One World Human Rights (Drepturile Omului in Lume), care s-a desfasurat la Praga intre 27 aprilie si 5 mai sub egida ex-presedintelui ceh Vaclav Havel si autoritatilor Republicii Cehe. Gheorghe Briceag este unicul reprezentant al Basarabiei care a primit acest premiu si al saptelea din lume. Premiul Homo Homini i-a fost acordat pentru contributia la protectia drepturilor omului in Moldova si pentru opunerea sa procesului de reinstalare a simbolurilor si ideologiei sovietice. In varsta de 77 de ani, Gheorghe Briceag este acum copresedinte al Filialei Balti a Comitetului Helsinki si membru al Organizatiei Amnesty International, mai informeaza Monitor Media.

 
Scoala romaneasca din Aletea ramane in viataPDF Print E-mail
Aletea, Ungaria/Romanian Gloabl News
Accesari :851
Wednesday, 11 May 2005

De la inceputul acestui an, Scoala Generala Romana din Aletea a avut din nou de suferit din cauza multor neintelegeri si probleme financiare din cadrul autoguvernarii locale.

Desi scoala romaneasca este sprijinita de Ministerul Invatamantului in jur de 80 la suta, la o sedinta din februarie, Consiliul Local a introdus pe ordinea zilei problema sustinerii scolii de catre autoguvernare. Atunci, pentru rezolvarea problemei, unii reprezentanti au propus desfiintarea scolii sau predarea acesteia pentru Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria. ATRU a primit oferta pentru preluarea scolii romanesti pe la mijlocul lunii martie, solicitare la care Consiliul Local din Aletea a asteptat raspuns pana la sfarsitul lunii aprilie. Intre timp, la 22 martie, presedintele ATRU, Traian Cresta, si primarul Aletei, Pluhr Lszl au intocmit un raport comun pe aceasta problema. Documentul in discutie cuprinde, printre altele, informatii privitoare la problemele financiare ale invatamantului romanesc din Ungaria si sprijinirea reciproca a scolii romanesti. In urma acestui raport despre situatia actuala a scolii romanesti, primarul Pluhr Lszl ne-a declarat urmatoarele:

Din fericire, pana acum, atat scoala maghiara, cat si cea romaneasca din orasul nostru au functionat intr-un cadru legal. Insa problemele financiare de sustinere a scolilor noastre inseamna o mare greutate si pentru autoguvernarea locala. Desi, de pilda, scoala romaneasca este sprijinita in jur de 80 la suta din cadrul de interventie al Ministerului Invatamantului, acest sprijin il primim doar la mijlocul anului.

Care este bugetul scolii romanesti?

In jur de 3334 milioane de forinti, dar deoarece prima parte din aceasta suma o primim doar in iunie, iar a doua in august, suntem nevoiti sa alocam pana atunci din bugetul autoguvernarii locale in jur de 2025 de milioane de forinti numai pentru scoala romaneasca, ceea ce nu este deloc usor. Asadar nu stim cum sa ne planuim bugetul pentru anul respectiv, deoarece nu stim niciodata cand si cati bani vom capata deodata pentru aceasta scoala.

In luna martie ati propus preluarea scolii romanesti de catre Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria, iar cu cateva zile mai tarziu ati semnat un raport comun. Care a fost scopul Dumneavoastra cu acest pas?

Intr-adevar, Consiliul Local din Aletea a facut aceasta oferta pentru Autoguvernarea pe Tara, deoarece cum am precizat si in documentul amintit acesta are dreptul sa preia pentru intretinere institutii culturale si de invatamant de nationalitate, care sunt in situatii grele. Luarea de pozitie comuna cu ATRU am facut-o, in primul rand, pentru a linisti opinia publica, deoarece au aparut lucruri neadevarate si ciudate atat in Romania, cat si in Ungaria. Aici nu vorbesc despre ziarul dvs.

Actul aminteste ca asteptati raspuns de la ATRU in urma sedintei Adunarii Generale din 9 aprilie. Insa acolo nu s-a discutat acest subiect. Oare de ce?

Nu stiu de ce nu s-a ridicat acolo problema, insa raspunsul referitor la cazul nostru l-am primit deja verbal. Desi Autoguvernarea pe Tara are dreptul sa preia institutiile amintite, momentan nu se poate realiza asa ceva. Totusi asteptam un raspuns oficial de la ei.

Cum ramane totusi cu scoala romaneasca?

Bineinteles, scoala nu va fi desfiintata. Pana cand Autoguvernarea Romaneasca din orasul nostru o sustine, aceasta nu se poate si nici nu vrem s-o desfiintam. Scoala ramane in albie legala, deoarece garantiile legii pentru intretinere le are autoguvernarea locala, asa ca noi o vom sustine si pe mai de parte, cum am facut-o mai mult de 50 de ani. Aletea este un oras multietnic, si consideram foarte importanta pastrarea limbii, identitatii si a traditiilor nationalitatilor noastre, astfel si a romanilor din Aletea. Insa am solicita Ministerul Invatamantului sa publice inca in ianuarie programul pentru sustinerea scolilor de nationalitate, pentru ca scolile sa fie in siguranta financiara, iar pana la aprobarea bugetului din luna februarie, concursurile sa fie apreciate.

Vorbind despre garantii, care va fi garantia scolii romanesti ca dupa atatea hartuieli parintii isi vor inscrie copiii acolo?

Inscrierea la scoala nu cred ca va fi influentata de aceste probleme. Mult mai mare dificultate este scaderea demografica din orasul nostru. Anul trecut s-au nascut doar 8 copii. Nu numai scoala romaneasca, dar nici cea maghiara nu va avea copii pentru inscriere. Asadar, garantii pentru numarul suficient al elevilor nu avem, decat pentru existenta continua a scolii. (Interviu realizat de Foaia Romaneasca)

 

 

 
Inca patru zile la dispozitia romanilor care se intorc in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :341
Wednesday, 11 May 2005

Duminica, 15 mai, este ultima zi a perioadei acordate de autoritatile italiene pentru reintoarcerea in Italia a persoanelor straine care asteapta noul permis de sedere si care au calatorit in tara natala cu ocazia sarbatorilor pascale.

Cei care vor depasi aceasta data limita vor fi respinsi la frontiera, fiind considerati clandestini. Reamintim ca, incepand din data de 15 martie, Ministerul italian de Interne a permis celor care depusesera cerere pentru un nou permis de sedere sa poata merge totusi in tara de origine cu ocazia Pastelui. Actele de care aveau nevoie cei care ieseau, in acest mod, din Italia erau un pasaport, un document de identitate, o copie sau originalul permisului de sedere expirat si adeverinta care sa ateste prezentarea unei cereri in vederea obtinerii unui nou certificat. Intoarcerea in Italia, pana la data de 15 mai, trebuie sa se faca in mod obligatoriu prin acelasi punct de frontiera pe unde s-a iesit, iar calatoria nu trebuie sa tranziteze alte tari din Spatiul Schengen. Pasaportul si permisul de sedere trebuie sa fie, la intoarcere, timbrate de catre Politia de Frontiera in momentul iesirii de pe teritoriul italian.

 
3.000 de euro de la romanii din Ungaria pentru sinistratii din BanatPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :386
Wednesday, 11 May 2005

In urma apelului catre credinciosi al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, parohiile romanesti din aceasta tara au reusit sa stranga pentru ajutorarea sinistratilor afectati de inundatiile care au cazut in vestul Romaniei, dar mai ales in Banat suma de 925 de euro, 456.900 Ft (aproximativ 1.830 de euro) si 300.000 de lei.

Cea mai mare donatie a venit din partea romanilor din Micherechi, care au donat suma de 800 de euro. Din Giula, Orasul Mare Romanesc, au venit 50.000 Ft, din Budapesta 44.600 Ft+25 euro+300.000 euro, din Batania 75.000 FT, din Bichisciaba 71.200. Romanii din Chitigaz au trimis victimelor inundatiilor suma de 39.500 Ft, cei din Apateu 50.000 Ft, din Sacal 26.000 Ft si 100 de euro, din Ciorvas 50.000 Ft, din Otlaca-Pusta 25.600 Ft, iar cei din Cenadul Unguresc 25.000 Ft. In total, suma destinata banatenilor a ajuns la 3.000 de euro, completata cu donatiile ostenitorilor Centrului Eparhial. Banii au fost predati Intaistatatorului Provinciei mitropolitane, Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Nicolae al Banatului. Bunul Dumnezeu sa rasplateasca darnicia credinciosilor nostri si sa ne fereasca pe toti de toate rautatile, grelele incercari si ispitele celui viclean, se arata intr-un comunicat a; Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, cea prin grija careia a fost colectata aceasta suma.

 
In revistele franceze Constantinescu e pe post de Basescu si Iliescu tine locul lui TariceanuPDF Print E-mail
Luxemburg/Romanian Global News
Accesari :258
Wednesday, 11 May 2005

Un cititor roman din Luxemburg ne sesizeaza ca presa franceza nu cunoaste politicienii de rang inalt ai Statului Roman dezinformandu-si cititorii, pentru a cata oara (?!), asupra realitatilor romanesti.

Astfel in numarul 2960 din 12-18 aprilie 2005, la pagina 14 sunt prezentate doua fotografii de la ceremoniile de la Vatican, mai exact primirea delegatiilor de catre Monseniorul James Harvey: la numarul 1 este indicata urmatoarea explicatie - "Delegatia oficiala Romana (de la stanga la dreapta). Presedintele Republicii, Traian Basescu, Regele Mihai al Romaniei si Premierul Popescu Tariceanu. A doua fotografie il infatisa pe Printul Charles al Marii Britanii, dar acest amanunt este lipsit de importanta in cazul de fata, pentru ca personajul din fotografie corespundea si cu explicatia ei. Socant este insa faptul ca in fotografia la care jurnalistii francezi faceau referire se aflau, nici mai mult nici mai putin, ex presedintii Iliescu si Constantinescu, flancandu-l intr-adevar pe Regele Mihai! Fara indoiala ca cititorul francez de origine romana a fost indreptatit sa se adreseze in scris publicatiei franceze "Point de Vue" si comentand neprofesionalismul acestora sa se intrebe: "Eroare grava sau gafa din partea magazinului dvs.?" "Sau pur si simplu ignorarea unei tari care nu are aceeasi greutate la nivel mondial precum Franta sau alte state prezente in publicatia dvs.?". Nu stim insa daca publicatia "Point de Vue" a publicat si o erata la acel numar dar cu siguranta nu s-a obosit deoarece, nu-i asa, cui ii pasa?

 
Clubul Romanesc din Niagara face cunoscute in Canada traditiile romanestiPDF Print E-mail
Niagara, Canada/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 11 May 2005

Clubul Romanesc din Niagara, parte activa a Centrului Multicultural din St. Catharines, va participa in perioada 13-29 mai la Festivalul Folcloric din St. Catharines-2005, sarbatoare culturala care va reuni mai multe evenimente si mai multe cluburi nationale din zona.

Primul eveniment din seria de manifestari care alcatuiesc editia din acest an a acestui festival folcloric va fi Balul Ambasadorilor, care va avea loc, pe 13 mai si care va consta intr-o seara festiva in care sunt prezentate, intr-o atmosfera specifica, ambasadoarele tuturor cluburilor, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Deschiderea oficiala a festivalului se va face sambata, 14 mai, zi in care cele peste 15 natiuni participante se vor prezenta si vor organiza un Open House, incepand cu ora 12:30, la Biserica Franceza Immaculee Conception, situata la adresa 99 Garnett St. din localitatea gazda. Actiunea din Canada reprezinta un bun prilej de prezentare in aceasta zona faimoasa in intreaga lume, cascada Niagara, a traditiilor culturale romanesti. Clubul Romanesc face apel la scolile si gradinitele romanesti din Toronto si din alte localitati, ale caror grupuri de copii organizeaza mai multe spectacole artistice cu diferite ocazii, sa participe la evenimentul cultural. Simona Tudor si Gabi Sleghel stau la dispozitia celor interesati cu informatii suplimentare referitoare la Balul Ambasadorilor si Open House-ul romanesc la numerele de telefon (905) 6800235, respectiv (905) 732 7163.

 
Romanii vor dezbate la New York teme din stiinta, religie si culturaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 11 May 2005

Societatea literara "Mihai Eminescu" si revista Lumina Lina din New York vor organiza vineri, 13 mai, de la ora 19:00, o masa rotunda cu tema Stiinta - Religie Cultura.

Evenimentul cultural la care sunt asteptati toti romanii din capitala culturala a Statelor Unite ale Americii se va desfasura in sala restaurantului Casa Romana", din Queens Bulevard, 39th Street, informeaza romanian-portal.com. La dezbatere vor participa Ing. Dr. Grigore Burdea, Profesor de inginerie a computerelor (Rutgers University), inventator, scriitor, Pr. Dr. Theodor Damian, Profesor de Filosofie si Etica (Metropolitan College of New York), scriitor, Teofil Roll, Ph.D. Sociologie, Master in Fizica, fost director al "John Paul II Friendship Center" de la Arhiepiscopia Catolica, New York, M.N. Rusu, critic si istoric literar, scriitor, Dr. Napoleon Savescu, Presedinte Dacia Revival International Society, si Prof. Timotei Ursu, Dacia Revival International Society, cercetator. Lista invitatilor va fi completata de Prof. Dr. Ioan Gaf-Deac, Prorector la Universitatea Spiru Haret, Bucuresti, Prof. Dr. Maria Gaf-Deac, Universitatea Spiru Haret, Bucuresti, si Ing. Dr. Sorin Paval, Universitatea Spiru Haret, Bucuresti. Moderatorul serii va fi Prof. Dr. Mihaela Albu, scriitor si redfactor-sef al publicatiei Lumina Lina. Masa rotunda va fi precedata de o receptie, informatii suplimentare despre desfasurarea manifestarii putand fi obtinute de la numarul de telefon 718-626 6013.

 
Romanii din Montreal vor schimba imaginea parcului de la Val-DavidPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :222
Wednesday, 11 May 2005

Asociatia Romana din Canada lanseaza o invitatie catre toate persoanele care doresc sa ajute mediul inconjurator sa ia parte la o actiune benevola de curatenie si reamenajare parcului de la Val-David, care va avea loc sambata, 28 mai.

Romanii din aceasta parte a continentului nord-american au, astfel, ocazia sa contribuie la perpetuarea simbolului pe care il reprezinta Campul Romanesc de la Val-David, informeaza pagina oficiala de web a asociatiei romane. Cei care vor sa participe la manifestarea voluntara sunt rugati sa contacteze organizatorii actiunii fie prin e-mail, la info@arcanada.org, fie prin telefon, la (514) 735-9139.

 
Un alt scriitor roman cunoaste succesul in AmericaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :255
Wednesday, 11 May 2005

Un alt scriitor roman care reuseste sa aiba succes peste Ocean, Leonard Oprea, va fi vineri, 13 mai, invitatul special al Casei Romane de pe bulevardul newyorkez Queens.

Romanul isi va prezenta, incepand cu ora 19:00, volumul de povestiri "The Book of Theophil Magus or 40 Tales about Man", editat de Authorhouse 2004 si distribuit in reteaua librariilor on-line Barnes and Noble, informeaza editia electronica a saptamanalului romanesc Meridianul. Cartea este, de altfel, lansata n premiera la New York, si acest lucru se datoreaza si Cenaclului "Mihai Eminescu" si revistei Lumina Lina, coordonata de Prof. Theodor Damian.

 
Zilele culturale romanesti la Bodensee 2005PDF Print E-mail
Konstanz, Germania/Romanian Global News
Accesari :412
Wednesday, 11 May 2005

Desfasurate intre 3 si 9 iunie a.c. Zilele culturale romanesti la Konstanz, organizate de Societatea culturala germano-romana "Bodensee", aceste manifestari incearca sa puna in opera, pentru prima data, printr-o serie de actiuni concertate, principiile de fiintare ale acesteia.

Principiile urmaresc, in general, o mai buna cunoastere si punere in valoare a culturii romanesti, o strangere a relatiilor si o diversificare a dialogului dintre arealul german si cel romanesc, atat de necesar in actuala conjunctura a accederii Romaniei la structurile europene si, nu in ultimul rand, crearea unei imagini reale, obiective, a fiintei nationale romane, in locul celei defavorizante ce a functionat, din pacate, atata vreme in strainatate. Mai multe despre identitatea societatii Bodensee, bazate pe voluntariat si buna credinta, puteti afla din oglinda acesteia, publicata pe site-ul http://www.drg-bodensee.de/ , ne anunta presedintele acestei organizatii romanesti, dna. Prof. Antonia Olariu.

 
Cantece folk romanesti se aud si pe unde radio in AmericaPDF Print E-mail
Indiana, SUA/Romanian Global ews
Accesari :617
Wednesday, 11 May 2005

Grupul roman de folk Taine Folk, din care fac parte Gena si Nelu Lazar, o familie de romani stabiliti in Statele Unite, a fost invitat la finele saptamanii trecute in cadrul unei emisiuni in direct la Radio WBAA din West Indiana.

Show-ul a fost deschis de Nelu Lazar care a facut prezentarile si a urat bun venit la emisiune tuturor ascultatorilor. Emisiunea s-a anuntat inca de la inceput una in care spiritul muzical romanesc a fost la mare inaltime. Va vom prezenta o poveste despre un Vis Pierdut care Renaste in Flori de mai departe, undeva in Tara muntilor anunta Nelu metaforic programul serii. Prima melodie pe care cei doi au interpretat-o in cadrul emisiunii a fost chiar Tara muntilor, pe versurile lui Romell Alaman, membru al grupului Taine Folk la randul sau, insa care nu a putut fi prezent la show. Piesa este povestea unui ratacitor care alege cararea muntilor, incercand in acest fel sa fuga de o iubire pierduta. In cadrul serii Gena si Nelu Lazar au mai interpretat unele dintre cele mai cunoscute melodii folk romanesti, precum si creatii proprii, toate inregistrate chiar de ei si folosind un studio muzical improvizat. Chiar si procesarile au fost facute de ei, la fel ca si aranjamentele muzicale si interpretarile instrumentale. Toate aceste piese interpretate la WBAA se regasesc pe un CD-demo al grupului, intitulat Taina The Mystery. Seara a continuat cu alte piese precum Flori de mai, o dedicatie din partea lui Nelu pentru sotia sa, Gena; Nu am mai fost acasa de mult, o piesa a trupei folk Poesis care canta dorul de casa si de cei dragi. Taine Folk a dedicat acest cantec celor de acasa ca si romanilor de pretutindeni, cei care poarta in suflet parinti, prieteni si toate frumusetile Romaniei. Gena si Nelu au interpretat in cadrul show-ului radiofonic si un cover dupa piesa celor de la Phoenix, Pasarea Phoenix, dar si piesa compusa de Nelu, Renastere, de pe albumul demo Taina. Cei doi au vorbit si despre participarea lor la Campionatul National al Cluburilor Montane din Romania, din partea clubului Floare de colt ai carui membri sunt. Concursul uneste in prietenie peste 50 de cluburi montane romane. Intr-un astfel de concurs participantii imbina aptitudinile fizice, printre care drumetiile, cataratul, cross-ul, orientarea sportiva, etc., cu stiinta supravietuirii si talentul cultural si creativ, povesteste Nelu, completat de Gina care recreaza momentele de voie buna si pierdere in inima naturii, care vin in fiecare seara cand toti se strang in jurul focului de tabara, cantand la chitari, recitand poezii si spunand povesti cu natura. Taine Folk a mai interpretat apoi piesa Izvoare, piesele Om Bun si Descantec interpretate chiar de grupul Om Bun, infiintat de prietenii lor Mihaela si Codrut Beleaua, Fara Petale, un cover dupa marele succes al lui Doru Stanculescu, Arsura, cover dupa piesa lui Adrian Ivanitchi, Cine sunt? si Dorinta, compozitii ale lui Romell Alaman cantate in mai multe concerte ale grupului in SUA si in Romania.

Cei doi soti au mai vorbit despre Festivalul Om Bun, despre Cenaclul Flacara, caravana culturala ce reunea muzicieni, artisti si poeti din Romania in timpul anilor 70 si inceputul anilor 80. Show-ul s-a incheiat cu inca doua piese de pe CD-ul demo Taina, primul intitulat Visu Pierdutu, care va face parte si din opera folk terminata dar inca neinregistrata de grup - Zmeul Muntelui Meu. Ultima piesa a serii a fost chiar cea care da titlul albumului, Taina, dupa care cei doi folkisti romani si-au luat la revedere de la ascultatorii emisiunii Rainbow. Inregistrarea completa a show-ului de dumnica seara de pe radio WBAA poate fi gasita la adresa de web http://www.genanelu-lazar.net/forum/stiri.php?s=104.

 
ARI in parteneriat in programul ComeniusPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :359
Wednesday, 11 May 2005

Elevi romani si italieni s-au intalnit luni, 9 mai, in Sala de Festivitati a Colegiului milanez Leonardo da Vinci din Cologno Monzese, in cadrul unui proiect al carei partener este si Asociatia Romanii in Italia, Milano.

Astfel, liceul cu program sportiv Vaslui - Romania colaboreaza de un an cu Istituto Statale dIstruzione Superiore Leonardo da Vinci Cologno Monzese (Mi) in cadrul Programului Socrates, actiunea Comenius 1, la realizarea proiectului lingvistic Eurosport, actiune finantata de Comisia Europeana.

La deschidere au fost prezenti: autoritati locale (reprezentantul cultural al primariei din Cologno Monzese, vice-primarul), reprezentanti ai Asociatiei LIONS CLUB local, directiunea Institutului, profesori, elevi, reprezentanti ai Asociatiei Romanii in Italia din Milano prof. Violeta Popescu, prof. Mihai Mircea Butcovan. Cele doua runde de intalniri dintre cele doua scoli, au adus un plus de cunoastere nu doar a metodelor de invatamant in cadrul acestui proiect, ci asa cum s-a subliniat, cunoasterea a doua culturi, a doua istorii, a doua tari. Prima etapa a cunoasterii celor doua scoli, a fost in Romania (16-30 aprilie 2005) cand o delegatie compusa din elevi si profesori italieni a Colegiului Da Vinci a fost prezenta pentru doua saptamani la Vaslui. Vizita a reprezentat un prilej de schimbare a cunostintelor didactice dar, si de cunoastere a plaiurilor moldave, cu manastirile din Nordul Moldovei, a cetatilor medievale, precum si a mancarurilor traditionale romanesti. A doua perioada a intalnirii se deruleaza in aceste zile (6-21 mai 2005), cand elevii si profesorii Liceului din Vaslui se gasesc la Milano, pentru finalizarea proiectului. Echipa Liceului Sportiv din Vaslui a a avut-o drept coordonator de proiect pe prof. Doina Danu, alaturi de alti membri, printre care prof. Finita Hogea, prof. Laurentiu Cozma, director, prof. Mihaela Galatianu. Partea italiana a avut-o coordonatoare pe prof. De Crescentis.

La intalnirea de luni, despre Asociatia Romanii in Italia, ale carei obiective vizeaza si astfel de actiuni de infratire a vorbit prof. Mihai Mircea Butcovan care a relevat ideeea de cultura europeana in care se regasesc cele doua tari. Parteneriatul Asociatiei cu Institutul Leonardo da Vinci care a contactat Asociatia in anul trecut, a avut ca inceput o intalnire prealabila in care s-a facut cunoscuta partii italiene, aspecte legate de cultura si civilizatia romaneasca, urmand apoi oferirea unor cursuri de limba romana pentru elevii si profesorii italieni implicati in proiect, predate de studenta Anca Marinescu de la Asociatia Vatra Romaneasca. Colaborarea continua prin sustinerea unei conferinte de catre presedinta ARI, prof. Marioara Cirlan Salvadeo, care va pune in evidenta aspecte ale limbilor romanice, neo-latine si evolutia lor.

Proiectul aflat aproape de final si-a propus ca obiective: perfectionarea cunostintelor de limba franceza si italiana ale elevilor si profesorilor romani; transmiterea de cunostinte de limba si literatura romana elevilor si profesorilor italieni implicati in proiect; popularizarea limbii romane, putin cunoscuta si predata in Europa, desi are aceeasi origine latina cu italiana, franceza, spaniola; cunoasterea culturii si civilizatiei romane si italiene de catre parteneri. Obiectivelor generoase li se regasesc ca finalitati un dictionar multilingvistic (romana, italiana, engleza, franceza) de termeni sportivi din fotbal, atletism si handbal, o minienciclopedie despre intalnirile de fotbal oficiale si neoficiale dintre Romania si Italia si realizarea unui site pe Internet. Proiectul COMENIUS face, prin obictivele si realizarile sale, sa se intalneasca nu doar doua scoli, cat mai ales doua tari europene, in care promotori sunt tinerele generatii. Acesta reprezinta, totodata, un mijloc si un prilej pentru scoala romaneasca de a face cunoscut potentialul si valoarea pe care le are in Europa si nu numai, informeaza Violeta Popescu, vicepresedinte ARI.

 
Cornel Mandrutau merge din nou la CannesPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :257
Wednesday, 11 May 2005

Tanarul regizor roman Cornel Mandrutau va reprezenta anul acesta Ungaria la Cannes cu pelicula Johanna.

Filmul cu care Mandrutau va merge la Festivalul de Film de la Cannes, cel mai mare festival de film din Europa, visul fiecarui regizor european, a fost ales intre cele patru filme turnate de catre regizori din Ungaria care vor reprezenta cinematografia maghiara anul acesta. Cornel Mandrutau nu este pentru prima data la Cannes, in urma cu doi ani, in 2003, el mai avand o astfel de performanta, cu pelicula Doua saptamani de-ale regizorilor. Pelicula cu care va merge anul acesta in Franta, Johanna, este de fapt o prelucrare a istoriei lui Jeanne dArc. Filmul-opera, avand-o in rolul principal pe Toth Orsolya, actrita permanenta a filmelor lui Mandrutau, va fi prezentat pentru prima data pe Croisette, Cannes, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
RAFA organizeaza o petrecere de primavaraPDF Print E-mail
Denver, SUA/Romanian Global News
Accesari :274
Wednesday, 11 May 2005

Organizatia Romanian American Freedom Alliance organizeaza sambata, 21 mai, la Denver, o petrecere de primavara de tip pot-luck, care va fi gazduita de galeria de arta a sculptorului Michael Razvan.

Seara va incepe la ora 19:00, sediul galeriei fiind ampalsat la adresa 2532 W. 28th Ave., Denver, CO 80211, informeaza pagina de web a asociatiei. Intrarea va fi libera pentru membrii RAFA si pentru cei veniti in vizita din Romania, cei care nu sunt membri urmand sa plateasca 5 dolari individual si 10 dolari de familie. De altfel, acestia au posibilitatea sa devina membri pe loc, in functie de cerere. Organizatorii asteapta intrebari sau lamuriri in privinta locului de desfasurare a serii la adresa de e-mail info@rafa.org sau la numarul de telefon 303-818-1303. Totodata, cei care vor veni la petrecere sunt invitati sa aduca si cateva aperitive sau bauturi, pe care sa le combine cu alte preparate aduse de ceilalti romani.

 
Taraful haiducilor concerteaza pe Coasta de Est a AmericiiPDF Print E-mail
Somerville, SUA/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 11 May 2005

Taraful Haiducilor, cunoscutul ansamblu romanesc de muzica folclorica, a ajuns cu turneele in strainatate si pe continentul nord-american, muzicienii urmand sa sustina un concert vineri, 13 mai, de la ora 18:00, la Somerville Theater din localitatea Somerville, statul Masssachusetts.

Desi majoritatea spectacolelor pe care taraful le sustine in Statele Unite ale Americii sunt pe coasta de vest, respectiv in statul California, acest concert din Masachusetts ii va aduce cu siguranta la sala de spectacole si pe romanii de pe Coasta de Est, informeaza buletinul periodic al Consulatului Roman din Boston. Biletele de intrare la concert costa 24,5 dolari si se mai pot achizitiona si prin intermediul internetului, accesand adresa http://www.ticketmaster.com/artist/729959.

 
Concert romanesc la FrankfurtPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :228
Wednesday, 11 May 2005

Pianista romana Anca Lupu va concerta joi, 12 mai, la biserica "Kirche am Campus (Bockenheim)" din Frankfurt, incepand cu ora 19:30, informeaza pagina rom2.de.

Lacasul de cult la care Anca Lupu va sustine recitalul se afla situat la adresa Katholische Hochschulgemeinde KHG, Beethovenstrae 28, 60325 Frankfurt, mai anunta portalul comunitatii romane din Germania.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions