Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Grupul de sprijin ii cere lui Basescu sa intensifice demersurile pentru eliberarea ziaristilor rapitPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Thursday, 12 May 2005

Grupul de sprijin pentru Jurnalistii Rapiti In Irak, constituit din Asociatia Tineretul Roman pentru Natiunile Unite (R.Y.A.U.N.) si INITIATIVA R, a trimis miercuri, 11 mai, o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in care ii cer acestuia sa intensifice demersurile referitoare la eliberarea celor trei ziaristi romani si o mobilizare mai sustinuta in aceasta probleme. Redam, mai jos, textul acestei scrisori.

Domnule Presedinte,

Astazi se implinesc 45 de zile de la rapirea colegilor nostri ziaristi: Ovidiu Ohanesian, de la "Romania libera", Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci, de la "Prima TV". Am numarat impreuna cu dumneavoastra, cu familiile jurnalistilor, aceste zile si am trait cu speranta ca fiecare ora scursa sa fie si momentul probabil al eliberarii lor. Drama traita de familiile si apropiatii celor rapiti
ne-au determinat sa reactionam in sprijinul acestora, sa demonstram ca nu suntem indiferenti la tragedia colegilor. Am incercat sa actionam, asa cum s-a sugerat, "decent, inteligent si responsabil", la care am mai adaugat si multa prudenta pentru ca nu cumva sa intervenim defavorabil in derularea unui proces de discutii-negocieri care ar fi putut avea ca rezultat intoarcerea acasa a jurnalistilor. Am perceput pozitiv si mesajul relativ tarziu al ministrului de
Externe care facea referiri la solidaritate. Am fost foarte atenti si receptivi la fiecare comunicat oficial al Celului de criza de la Cotroceni. Am receptionat emotional, de fiecare data, trairile
dumneavoastra pornind de la nedumerire, ingandurare, optimism, fermitate, si din cand in cand picaturile de speranta. Din pacate insa, constatam ca desi a trecut o luna si jumatate de la declansarea neplacutei situatii, continua sa fie vehiculate o sumedenie de informatii fanteziste, scenarii si teorii fara nici o legatura cu realitatea. Mai mult, peste acestea se suprapun tentativele de manipulare si declaratiile iresponsabile ale unor importante personalitati publice, politicieni proveniti nu neaparat de la un singur partid. Probabil, aceste derapaje nedorite si care au ca efect diluarea solidaritatii au ca sursa lipsa de comunicare, filtrarea si fragmentarea informatiilor. Precizari mai clare, chiar repetate, periodice, venite din partea autoritatilor competente si
care sa reflecte situatia actuala a celor rapiti ar putea asigura un anumit echilibru si ar constitui un indemn la solidaritatea care, in prezent, continua sa se mentina la un scazut nivel declarativ.
Pe langa datoria pe care o aveti de a face tot ce este posibil pentru elibererea si intoarcea acasa a jurnalistilor este necesar, in continuare, sa asigurati asistenta necesara pentru familiile acestora. In calitate de reprezentanti ai societatii civile va reamintim ca oricate eforturi ati depune in aceasta operatiune, prezentata de dumneavoastra ca "o prioritate a autoritatilor si
Administratiei prezidentiale", noi avem obligatia sa fim din ce in ce mai insistenti in a va solicitam intensificarea demersurilor si o mobilizare mai sustinuta. Reafirmam pozitia noastra conform careia, solutionarea crizei, dar si responsabilitatea oricarei actiuni aferente revin nu numai coalitiei de guvernamant sau actualului presedinte ci intregii clase politice. La fel, initierea unor dezbateri publice ar putea oferi anumite solutii convenabile. Din solidaritate va reamintim si cazul ghidului Mohamed Munaf rapit odata cu jurnalistii romani, precum si cel al jurnalistei Florence Aubenas (de la "Liberation" Franta) luata ostatica, de patru luni de zile, in Irak, impreuna cu insotitorul Hussein Hanoun, colaborator la aceeasi publicatie.

 
DRP construieste in continuare biserici pentru romanii din DiasporaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Thursday, 12 May 2005

In scopul pastrarii si dezvoltarii identitatii religioase a romanilor de pretutindeni, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei, deruleaza programul Biserica Romanilor, conform strategiei pentru dezvoltarea relatiilor cu comunitatile romanesti de pretutindeni.

Pana in prezent, Executivul, prin DRP, a sprijinit financiar lucrarile de construire a mai multor biserici romanesti din vecinatatea Romaniei si Balcani, precum si din Occident, se arata intr-un comunicat la Departamentului. In acest sens, sunt mentionate: continuarea lucrarilor de pictura la Biserica din Hrusauti si a lucrarilor de constructie a Bisericii din Pasat (Herta), Ucraina, construirea si renovarea Bisericii Ortodoxe Romane din Apateu, Ungaria, finantarea partiala a lucrarilor de reparatie a Bisericii din Nicolint, precum si a lucrarilor de constructie a Bisericii Ortodoxe Romane din Malainita, Negotin, Serbia, finantarea lucrarilor de renovare a Bisericii Ortodoxe Romane din Sofia, Bulgaria, continuarea lucrarilor la biserica ortodoxa Schimbarea la Fata din Korcea, Albania, finantarea lucrarilor de construire a Bisericii Toti sfintii romani din Cania, precum si a Bisericii Sf. Teodor si Sf. Teodora de la Sihla din Ulmus si Sf. Apostol Andrei din Durlesti, Republica Moldova. De asemenea, DRP a finatat o parte din costul necesar achizitiei cladirii Bisericii Ortodoxe Nasterea Domnului din Stuttgart, Germania. Este motivul pentru care, se mai arata in comunicat, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni va continua proiectele ce vizeaza ridicarea de biserici ortodoxe pentru comunitatile romanesti de pretutindeni si va face toate demersurile necesare, impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana, pentru asigurarea oficializarii folosirii limbii romane ca limba de cult, raspunzandu-se solicitarilor exprimate de comunitatile romanesti. De asemenea, DRP va sustine financiar asezamintele de cult romanesti de pretutindeni si va face in continuare donatii de carti de cult, obiecte si vesminte de cult, sprijinind si pregatirea duhovniceeasca a preotilor si monahilor romani.

Programul BISERICA ROMANILOR se inscrie in cadrul strategiei de dezvoltare a relatiilor cu comunitatile romanesti de pretutindeni in vederea pastrarii identitatii lor religioase si se constituie ca un proiect comun al Statului Roman, organizatiilor romanesti din tara si din strainatate, cu sprijinul intregului spectru politic romanesc si al societatii romanesti in ansamblul sau.

 
Dezastru nuclear de proportii la Cernavoda simulare internationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 12 May 2005

Expertii in domeniul nuclear simuleaza in perioada 11-12 mai un accident major la o centrala nucleara din Romania pentru a testa raspunsul global la un dezastru de acest gen.

Exercitiul, organizat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) va dura 36 de ore, este localizat la Centrala Cernavoda iar in cadrul sau vor participa peste 60 de tari. Exercitiul nu implica nici un fel de pericol pentru populatia din zona sau pentru mediu. Operatiunea a inceput la ora 03.00 GMT, cand combustibilul nuclear ar fi tasnit dintr-o teava a reactorului, imprastiind in atmosfera o mare cantitate de materii radio-active. Detaliile sunt tinute secrete tocmai pentru a face simularea accidentului sa para cat mai reala cu putinta. Locuitorilor din regiune li s-a comunicat sa se poarte ca si cum situatia ar fi reala, sa stea in case si sa bea numai apa imbuteliata.

Ultimul astfel de test s-a desfasurat la centrala nucleara Gravelines din Franta, in mai 2001. Organizatorii au tinut sa sublinieze ca probabilitatea ca un nou accident nuclear real sa survina este foarte mica, insa este bine ca planurile pentru o astfel de situatie sa fie puse la punct. Organizatorii acestui exercitiu spera sa traga invataminte din cei 19 ani care au trecut de la devastatorul accident de la Cernobil, in Ucraina, cel mai mare dezastru nuclear din lume.

In exercitiu vor fi activate Centrul de Urgenta al AIEA si centrele de urgenta din tarile participante. Centrul de Urgenta al AIEA primeste notificarile, alerteaza statele membre AIEA si organizatiile internationale, coordoneaza cererile pentru asistenta care pot veni din partea tarilor potential afectate. Exercitiul este coordonat la nivel international de Comitettul Inter Agentii de Interventie in Caz de Accident Nuclear (IACRNA), comitet compus din AIEA, Agentia pentru Energie Nucleara a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (NEA/OECD), Oficiul Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) si Organizatia Mondiala a Meteorologiei (WMO).

 
Si Biserica Catolica din Romania intinde o mana de ajutor sinistratilor din BanatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :391
Thursday, 12 May 2005

Bisericile catolice din Romania vor organiza duminica, 22 mai, o colecta in propriile lacasuri de cult din tara pentru a-i ajuta pe sinistratii din Banat, informeaza un comunicat de presa emis de P.S. Eugen Schonberger, Episcop de Satu Mare.

Deoarece numarul de case si de familii afectate din aceasta zona este foarte mare, credinciosii catolici doresc sa-si exprime solidaritatea si dragostea fata de semenii lor care trec printr-o perioada grea. Colecta generala este o initiativa a Conferintei Episcopilor Catolici din Romania si se desfasoara in paralel cu actiunea similara intreprinsa de Arhiepiscopia ortodoxa a Timisoarei, din cadrul Mitropoliei Banatului, in parteneriat cu televiziunea nationala.

 
A inceput Festivalul de Film de la Cannes, editia 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 12 May 2005

Editia cu numarul 58 a Festivalului de Film de la Cannes si-a deschis portile miercuri, 11 mai, cand pe covorul rosu si-au facut aparitia o multitudine de vedete, printre care si celebri actori si regizori.

Lupta pentru premiul Palme dOr a antrenat anul acesta 21 de productii cinematografice, care vor fi apreciate de un juriu prezidat de Emir Kusturica si din care va face parte si actrita latino-americana Salma Hayek. Romania va participa si ea in cadrul acestui festival, insa la o categorie secundara - Un certain regard - cu pelicula realizata de Cristi Puiu, Moartea domnului Lazarescu, film ce va fi proiectat la Cannes marti, 17 mai. In film joaca, printre altii, Ioan Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, dar si Monica Birladeanu, aflata la debutul pe marele ecran. Moartea Domnului Lazarescu este o comedie, o poveste de dragoste, un film despre batranete si sistemul medical, dar, de fapt, despre lipsa de comunicare, potrivit regizorului Cristi Puiu. Povestea se desfasoara noaptea, in spitalele Universitar, Filantropia, Caritas, la Policlinica Ministerului Apararii, dar si intr-un apartament din cartierul bucurestean Balta Alba. Moartea domnului Lazarescu este cel de-al doilea lung metraj al lui Cristi Puiu, dupa Marfa si banii, film ce a ajuns si el la Cannes in 2001. Sectiunea la care va participa regizorul roman este dedicata tinerilor realizatori si va contine 20 de pelicule. Festivalul doreste ca Un certain regard sa aiba vizibilitate maxima, mai mult decat oricand se arata pe site-ul oficial al Festivalului de la Cannes.

Anul acesta in competitia pentru marele trofeu Palme dOr vor intra 21 de filme de lung-metraj. prinre care si Lemming (Dominik Moll), care va deschide festivalul, O istorie a violentei (Davin Cronenberg), Copilul (Jean Pierre si Luc Dardenne), Cand adevarul minte (Anton Egoyan) sau Free Zone (Amos Gitai). In afara competitiei vor fi prezentate, intre altele, noul film al lui Woody Allen, Match Point si pelicula lui George Lucas, Star Wars - Episode III Revenge of the Sith.

 
Intreaga cariera a lui Gheorghe Dinica premiata la TIFFPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Thursday, 12 May 2005

Actorul roman Gheorghe Dinica va castiga anul acesta, la editia cu numarul IV a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) Premiul de Excelenta, pentru intreaga cariera in cinematografie.

Premiul reprezinta o recunoastere si o incununare a unei cariere in lumea filmului de mai bine de 40 de ani, pe parcursul carora a fost distribuit in 60 de filme, si tot atatea zeci de roluri memorabile, dintre care cel mai cunoscut este cel al personajului Paraipan (Un comisar acuza).

Festivalul International de Film Transilvania se va desfasura la Cluj-Napoca in perioada 27 mai-5 iunie, iar in cadrul sau vor participa 90 de filme din 36 de tari. Trofeul Transilvania pentru cel mai bun film al festivalului, va fi de 4.000 de euro. La Cluj va fi prezentata si pelicula cu care regizorul roman Cristi Puiu participa zilele acestea la Cannes, Moartea domnului Lazarescu, precum si premiera in Romania a filmului Sex Traffic, castigatorul premiului pentru cea mai buna drama la Premiile Bafta si cel cu care actrita Anamaria Marinca si-a facut debutul. Marinca a castigat si ea un premiu Bafta pentru cea mai buna actrita pentru rolul din Sex Traffic, precum si premiul Royal Television Society Awards.

 
Alti patru lieceeni romani au fost premiati de NASAPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 12 May 2005

Un grup de patru elevi romani de la doua licee din Constanta a castigat saptamana trecuta premiul intai la un concurs organizat de NASA Ames Space Center, respectiv o calatorie la baza NASA din California, pentru care trebuie sa isi acopere singuri toate costurile necesare vizitei.

Oana Luca, Leonard Mantes, de la Colegiul National Mircea cel Batran, George Serban si Bogdan Gornea, de la Colegiul National Mihai Eminescu, indrumati de inspectorul scolar general adjunct Marian Sarbu, au proiectat o statie orbitala autonoma, intitulata Ti2, care reuseste sa isi asigure singura conditii pentru 50.000 de potentiali locuitori. Pentru a putea sa vada pe 20 iunie baza americana NASA, cei patru castigatori au nevoie de suma de 10 000 de dolari care sa le asigure costul transportului, mesei si al cazarii. Unul dintre cei care ii va ajuta pe tinerii romani va fi Ministerul Educatiei si Cercetarii, o alta sponsorizare putand fi luata in calcul de la autoritatile locale.

 
Militarii din tarile NATO se intalnesc la Baza Aeriana de la Mihail KogalniceanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :265
Thursday, 12 May 2005

1200 de participanti din 43 de tari membre si partenere ale NATO, dar si din structuri ale Aliantei Nord-Atlantice si ale Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei, SEEBRIG, dintre care fac parte si 120 de militari romani, vor lua parte in perioada 13-26 mai la la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, Constanta, si la Lager Aullenbach, Germania, la editia 2005 a exercitiului de interoperabilitate a sistemelor de comunicatii si informatica Combined Endeavor.

Evenimentul militar este organizat de Comandamentul Fortelor Armate americane din Europa (USEUCOM) si are ca scop testarea participantilor din punct de vedere al nivelului interoperabilitatii comenzii, controlului, comunicatiilor si sistemelor informatice, al componentelor deosebit de importante ale succesului misiunilor umanitare, de mentinere a pacii sau de inlaturare a urmarilor unor dezastre, informeaza Guvernul Romaniei. Exercitiul din Constanta va primi 230 de militari din Canada, Franta, Georgia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Moldova, Romania si Statele Unite ale Americii si din Brigada Multinationala din Sud-Estul Europei, SEEBRIG, al carei comandament se afla la Constanta.

Prima editie a exercitiului Combined Endeavor s-a desfasurat in urma cu zece ani si de atunci s-a dezvoltat din ce in ce mai mult. Astazi, acesta reuseste sa raspunda tot mai bine cerintelor de interconectare a sistemelor de comunicatii si informatica ale participantilor prin alinierea la standardele militare si civile utilizate in operatiunile militare din Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Afganistan si Irak.

 
Muzicieni renumiti din Europa sa intalnesc la TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :236
Thursday, 12 May 2005

Cea de-a XXX-a editie a Festivalului International Timisoara Muzicala se desfasoara in orasul de pe malul Begai in perioada 13-27 mai.

Actiunea este organziata de Filarmonica de Stat Banatul si va aduce in Timisoara mai multi muzicieni din tari precum Austria, Germania, Slovenia, Italia, Franta si, bineineteles, Romania, informeaza un saptamanal local. Concertul inaugural va avea loc vineri, 13 mai, la ora 19, in Sala Colegiului Ion Vidu si il va avea ca solist pe pianistul austriac Stefan Arnold. Zilele urmatoare vor prezenta publicului un recital cu cel mai important harpist roman, maestrul Ion Ivan Roncea, concertul Corului de copii si al orchestrei Colegiului Ion Vidu, concertul-eveniment cu prima auditie a Requiemului de razboi de Benjamin Britten, dirijat de Marco Berdondini, din Italia, recitalul ansamblului Contraste, cu prima auditie a compozitiei Tabu de Violeta Dinescu, recitalul de muzica de camera cu cvartetul Voces, concertul extraordinar cu Orchestra Franceza de Flaute din Paris si un concert vocal-simfonic de inchidere, dirijat de Alexandru Sumski din Germania.

 
Indienii au premiat talentul literar si artistic al unor copii romaniPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :292
Thursday, 12 May 2005

Opt copii romani de la scoli din Constanta au obtinut diplome si medalii de argint la Concursul International al Copiilor, desfasurat in orasul indian Shankar.

Concursul la care au participat cei opt copii constanteni este una dintre cele mai prestigioase competitii internationale de pictura a carei jurizare este realizata de artisti plastici cunoscuti din India, informeaza un cotidian local. Cei opt invingatori sunt Georgiana Rusu, Mircea Jianu, Cristina Stroe si Iulia Damaroiu, eleve la Scoala Nicolae Tonitza, la categoria desen, si Adrian Petre, Ion Codreanu, Andrei Vanatoru si Cristian Ursea, de la Palatul Copiilor din localitate, la sectiunea creatie literara. Premiile obtinute au fost inmanate elevilor, intr-un cadru festiv, la Liceul International de Informatica, de catre un secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

 
15 ani de Politie Militara RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :268
Thursday, 12 May 2005

Politia militara romana va aniversa joi, 12 mai , 15 ani de la infiintare, eveniment care va fi marcat de mai multe activitati specifice.

Astfel, Statul Major General si Statul Major al Fortelor Terestre vor organiza in poligonul militar Domnesti o serie de exercitii demonstrative specifice si vor prezenta, in cadrul unei expozitii, armamentul si tehnica de lupta ale Detasamentului de Interventie Rapida si Batalionului 265 Politie Militara, informeaza Ministerul Apararii Nationale. Activitatea va avea oaspeti din lumea militara si civila, veterani de razboi, cadre militare in rezerva si retragere, dar si reprezentanti ai administratiei locale.

 
Dinamo are in palmares inca o Cupa a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :363
Thursday, 12 May 2005

Finala Cupei Romaniei s-a desfasurat miercuri, 11 mai, pe stadionul Cotroceni din Bucuresti, unde o mare de suporteri ai celor doua echipe care isi disputau trofeul, Farul Constanta si FC Dinamo Bucuresti, au luat cu asalt tribunele.

Alb-rosii din Stefan cel Mare au infruntat rechinii de la mare intr-o partida in care ambele echipe au demonstrat o determinare fara seaman si o dorinta de victorie. La capatul a 90 de minute de joc, in care ocaziile de gol nu au lipsit pentru nici una dintre echipe Dinamo a obtinut, pentru a treia oara consecutiv Cupa, ramanand o experta a acestor finale si inca fara vreun gol inscris in finala Cupei Romaniei in ultimii trei ani. Meciul s-a incheiat cu scorul de 1-0 in favoarea trupei din Stefan cel Mare, chiar daca, pe parcursul partidei, elevii lui Andone au rezistat cu greu atacurilor constantene, mai ales ca cea mai mare parte a meciului s-a disputat in careul dinamovist. Dinamo a inscris in primele 5 minute de joc, ramanand ca pana la final sa conserve acest scor, cu ajutorul lui Stelea si cu multa sansa.

 
O noua runda de negocieri pentru scolile romanesti din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :314
Thursday, 12 May 2005

Reprezentantii Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului din Basarabia, reprezentantii pretinsului minister al educatiei de la Tiraspol si reprezentantii tarilor garante (Rusia, Ucraina si ai OSCE), urmeaza sa se intalneasca la 20 mai curent, la Misiunea OSCE de la Tiraspol, pentru a examina problema scolilor romanesti din Transnistria.

Reamintim ca termenul "inregistrarii temporare" a Liceului "Lucian Blaga" de la Tiraspol si a Liceului "Evrica" din Rabnita expira la 29 septembrie, iar a Liceului "Alexandru cel Bun" din Tighina - la 19 august. Directorii scolilor romanesti din Transnistria s-au aratat ingrijorati de posibilitatea unor actiuni din partea separatistilor care nu le-ar permite sa incheie anul scolar. Potrivit responsabilului din cadrul Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, Ecaterina Senciucov, intalniri similare au mai avut loc la 28 februarie, la 24 martie si la 29 aprilie curent. In cadrul intalnirilor s-a obtinut un consens, fiind semnat un document, inclusiv de catre mediatori, prin care semnatarii s-au obligat sa asigure functionarea normala a scolilor romanesti din Transnistria pe parcursul negocierilor. Intrebata daca semnarea acestui document exclude riscul unor actiuni din partea separatistilor in vederea crearii unor obstacole in calea incheierii anului scolar, Senciucov a raspuns ca "exista o asemenea speranta", dar ca "nimic nu este sigur, fiindca anul trecut, in ajunul zilei de 15 iulie, cand a fost devastat liceul din Tiraspol, la 24 iunie a fost semnat un document similar, cu exceptia ca l-au semnat doar reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului".

 
Chisinau va invata din aderarea Romaniei la structurile europenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 12 May 2005

Autoritatile de la Chisinau propun organizarea unei reuniuni a reprezentantilor Pactului de Stabilitate, ai Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, GUAM si ai Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra pentru a examina "posibilitatile existente pentru realizarea unei mai bune coordonari a activitatilor desfasurate in cadrul acestor aranjamente regionale", informeaza Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau.

In discursul rostit miercuri, 11 mai, in cadrul summit-ului sefilor de stat si de guvern ai Statelor Participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), desfasurat la Bucuresti, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca pe agenda viitoarei reuniuni, Chisinaul va propune examinarea proiectelor si initiativelor din cadrul celor patru aranjamente regionale, abordand combaterea terorismului, traficului de persoane, crimei organizate, coruptiei etc. Mentionand ca Republica Moldova participa, in calitate de observator, la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est o perioada relativ scurta, Voronin a spus ca "pentru ea, acest statut este unul provizoriu". "Scopul Republicii Moldova este de a participa activ, in calitate de membru cu drepturi depline, la acest aranjament regional. Suntem dispusi sa contribuim la realizarea tuturor obiectivelor procesului si speram ca la urmatorul summit sa vorbim in calitate de participant cu drepturi depline", a declarat el. Voronin mai a spus ca, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, se vor schimba si accentele pe agenda Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est. "Este important sa profitam de experienta partenerilor nostri in procesul de aderare la UE, dar si de faptul ca in Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est vor fi deja trei membri ai UE. Presupunem ca acest fapt va spori interesul UE pentru regiune. In acest context, in opinia noastra, ar fi important sa ne mobilizam eforturile pentru ca, in anul 2007, pe agenda Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est sa figureze subiecte si proiecte legate, cat mai strans posibil, de aderarea la Uniunea Europeana", a mai spus Voronin.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a pledat pentru includerea Republicii Moldova in SEECP, in calitate de observator, informeaza Biroul de presa al Presedintiei. In discursul rostit in cadrul reuniunii SEECP, Basescu a declarat ca "progresele inregistrate de Republica Moldova, in ultimul an, o califica pentru statutul de membru cu drepturi depline a SEECP", exprimandu-si speranta ca presedintia elena a acestei organizatii va sustine demersul. "Organizatia are rolul de a transfera, in primul rand, vointa politica spre tarile care nu sunt membre ale UE si de a le pregati pentru aderare", a declarat in ajunul reuniunii SEECP seful statului roman.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat ca a fost examinata si problema transnistreana. "Pe parcursul a 13 ani ne straduim sa gasim formula solutionarii acestei probleme, dar, spre regret, acele tentative care au fost realizate pe parcurs nu s-au soldat cu succes si in prezent suntem in cautarea unor noi formule, inclusiv atragerea in dialogul asupra acestei probleme a UE si a SUA", a declarat Stratan. Potrivit lui, si in cadrul SEECP, si in cadrul tuturor reuniunilor care vor avea loc in aceasta regiune, va fi posibil de abordat aceasta problema, de sensibilizat opinia regionala si internationala privind necesitatea solutionarii conflictului transnistrean.

 
Taranii din Dubasari protesteaza in fata Ambasadei Rusiei la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :239
Thursday, 12 May 2005

Un grup de locuitori din satele basarabene situate in stanga Nistrului a pichetat miercuri, 11 mai, sediul Ambasadei Rusiei la Chisinau, protestand fata de modul in care Rusia a ignorat revendicarile inaintate la 26 aprilie, ce vizau reglementarea conflictului transnistrean.

Taranii din raionul Dubasari, satele Dorotcaia, Pogrebea, Molovata Noua, Cocieri, Parata si Cosnita au cerut Rusiei, in calitate de garant al reglementarii acestei situatii tensionate, sa exercite presiuni asupra autoproclamatei administratii de la Tiraspol in sensul respectarii de catre aceasta a drepturilor taranilor la proprietate privata. Totodata, ei au cerut sa le fie respectat dreptul de a ajunge la propriile lor terenuri agricole, amplasate insa dincolo de postul vamal transnistrean de langa Dorotcaia. Cei prezenti in fata ambasadei ruse au scandat diverse lozinci si au purtat pancarte cu Jos ocupantii, Vrem acces la pamant si Astfel nu se comporta eliberatorii. O fanfara a interpretat imnul Baasarabiei, precum si cateva piese romanesti. Andrei Lesco, fostul detinut politic de la Tiraspol, actualmente primar al satului Dorotcaia, a participat la discutii cu reprezentantii ambasadei ruse, inaintandu-le acestora o petitie semnata de conducatorii asociatiilor taranesti din cele doua sate basarabene. Autoritatile ruse au promis sa dea un raspuns in scris acestei petitii. Organizatorii actiunilor de protest au anuntat ca isi pastreaza, in continuare, dreptul de a picheta Ambasada Federatiei Ruse pana la rezolvarea definitiva a conflictului de la Dorotcaia.

 
UCRU ajuta sinistratii din TimisPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :240
Thursday, 12 May 2005

Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria a donat, din fondul sau de functionare, suma de 1.000 de euro pentru lansarea lucrarilor de refacere a gospodariilor afectate de inundatiile din judetul Timis.

Reamintim ca ploile din ultimele saptamani au condus la inundatii pe raurile Timis, Bega si Barzava. Revarsarile de ape au distrus numeroase asezari omenesti din vestul Romaniei, mai ales din judetul Timis, cauzand imense pagube materiale. Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria a urmarit cu ingrijorare evenimentele tragice produse in aceste zone, apreciind totodata incercarile care se fac din tara si din strainatate de a acorda sinistratilor o mana de ajutor.

 
Revista Clipa, la cel de-al 700-lea numarPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :248
Thursday, 12 May 2005

Revista romaneasca Clipa, publicatie independenta de informatie socio-politica si culturala, din Statele Unite ale Americii, a reusit sa ajunga la 700 de numere.

Saptamanalul care apare in orasul californian Anaheim este condus de Dwight Luchian-Patton si se buucura de o larga apreciere in randul comunitatii romane de pe continentul nord-american. Reusita acestei reviste a fost descrisa de echipa redactionala ca fiind "Quod erat faciendum" (ceea ce trebuia facut), deoarece, considera aceasta, activitatea jurnalistica este pusa in slujba societatii. Publicatia este citita pe toate meridianele globului, aducand o contributie modesta la satisfacerea "setei" de informatii a conationalilor romani, cat si la pastrarea prospetimii si expresivitatii limbii romane, mai adauga redactia Clipei. Periodicul romanesc cuprinde doua editii, una tiparita si alta electronica, aceasta din urma putand fi citita la adresa de web www.clipa.com, si contine rubrici precum politic, sport, umor, religie, dar si un interesant capitol de guest book unde isi pot spune pararea cititorii revistei. Desi cei care lucreaza zilnic pentru aceasta publicatie traiesc intr-una dintre cele mai bogate si mai puternice tari din lume, acestia nu au uitat de unde provin si sunt mandri ca se trag dintr-un popor vitregit de vremuri, dar cu un trecut glorios, care a infruntat valuri si valtori, ramanand mereu in picioare. In semn de pretuire fata de jertfele inaintasilor, redactia s-a straduit sa publice in paginile sale pilde de istorie adevarata care au menirea de a fi de invatatura tuturor romanilor. Un alt obiectiv important al activitatii editoriale pe care colectivul redactional l-a urmarit de la inceput a fost cultivarea limbii romane, stiut fiind ca aceasta este cartea de identitate a romanilor din lumea larga.

La moment aniversar, jurnalistii de la Clipa transmit sentimente cordiale tuturor cititorilor si colaboratorilor de pretutindeni, celor de la punctele de desfacere si multora care au trimis cuvinte elogioase privind activitatea revistei.

 
Ziua Europei sarbatorita si de romanii din SloveniaPDF Print E-mail
Ljubljana, Slovenia/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 12 May 2005

Ziua de 9 mai, zi de importanta majora pentru istoria Romaniei, a fost marcata si de Ambasada Romaniei in Slovenia, printr-o manifestare organizata la sediul Lectoratului de Limba si Civilizatia Romana din cadrul Universitatii din Ljubljana.

Evenimentul s-a desfasurat miercuri, 11 mai si a fost deschis de ambasadorul roman, Victor Chiujdea, care s-a referit la semnificatia aparte a acestei zile pentru Romania, cu precadere in acest an, cand tara noastra a sarbatorit-o dupa semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Diplomatul roman a subliniat hotararea autoritatilor statului si guvernului Romaniei pentru a intreprinde masurile necesare indeplinirii la termenele convenite a obligatiilor asumate de catre tara noastra in negocierile cu UE, pentru aderarea la Uniune la 1 ianuarie 2007. Tot in cadrul acestei manifestari, secretarul II in MAE, Andrei Capusan, doctor in istorie, a prezentat o expunere avand ca tema semnificatia zilei de 9 mai 1877 in istoria tarii noastre - ziua proclamarii Independentei de Stat a Romaniei. Vorbitorul a scos in evidenta conjunctura politico-diplomatica internationala, criza orientala din perioada 1875-1878, care a dus la declansarea razboiului ruso-romano-turc in anii 1877-1878, Razboiul de Independenta a Romaniei, incheiat cu infrangerea trupelor otomane si recunoasterea internationala a independentei, informeaza Ambasada Romaniei la Ljubljana. A fost accentuata ideea ca la realizarea independentei si-au adus in mod neprecupetit contributia toti actorii importanti, in primul rand poporul roman, apoi armata, oamenii politici si de stat, diplomatii, toate institutiile statului modern roman de drept. La finalul expunerii, dr. Andrei Capusan a facut un salt in timp, prezentand in paralel semnificatia celor trei date istorice importante: 9 mai 1877 - 9 mai 1945, infrangerea Germaniei naziste - 9 mai 1950, Ziua Europei.

 
DRP regreta tratamentul la care a fost supusa Diaspora la LuxemburgPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 12 May 2005

In replica la articolul publicat in editia de miercuri, 11 mai, de cotidianul Romania Libera, intitulat O bila neagra cat carul, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei tine sa precizeze ca nu s-a numarat printre organizatorii manifestarilor prilejuite de semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Mentionam ca organizatorii acestor evenimente despre care Romanian Global News a mai scris, si care au provocat o imensa dezamagire romanilor de dincolo de granitele tarii care si-au dorit sa fie martori, la 25 aprilie, la un moment istoric, au fost Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Romaniei la Luxeburg. DRP nu a participat la oganizarea manifestarilor prilejuite de semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE la 25 aprilie 2005 si, in mod particular, a celor la care au participat reprezentanti ai romanilor din diaspora, se arata intr-un comunicat din partea institutiei amintite. Mai mult decat atat, DRP mentioneaza ca nici un reprezentant al sau nu a facut parte din delegatia oficiala a Romaniei la Luxemburg. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni isi exprima regretul fata de acest incident si isi reafirma intreaga consideratie si apreciere pentru toti romanii de pretutindeni, se mai arata in comunicat.

 
Stand al Romaniei in cadrul Saptamanii UE-2005PDF Print E-mail
Ljubljana, Slovenia/Romanian Global News
Accesari :220
Thursday, 12 May 2005

Ambasada Romaniei la Ljubljana, a participat miercuri, 11 mai 2005, la Saptamana UE-2005 organizata la Centrul Europa din capitala Sloveniei.

Tara noastra a avut amenajat un stand national, ce continea produse culinare si vinuri romanesti, precum si materiale de popularizare a Romaniei. Evenimentul, organizat de Oficiul Guvernamental pentru Relatii Publice si Mass-Media de pe langa Cabinetul Primului Ministru al Republicii Slovenia a reunit mai multe tari membre UE, dar si candidate.

Specialitatile culinare romanesti, realizate in regie proprie, precum sarmale cu varza, rosii umplute cu branza, chiftelute etc., precum si vinurile de Jidvei si Valea Prahovei s-au bucurat de mare succes in randul participantilor sloveni. In cadrul standului Romaniei a fost distribuit participantilor la Saptamana UE-2005 un mare volum de materiale de prezentare a Romaniei cu caracter turistic (Delta Dunarii, Cetatile din Transilvania, Manastirile din Moldova etc.) si de promovare a afacerilor in tara noastra. La standul tarii noastre a fost prezentata muzica romaneasca. Standul Romaniei s-a bucurat de aprecieri elogioase din partea oficialitatilor slovene (Ambasador Ida Mocivnik, directorul diviziei Europa de Sud-est si Cooperare Regionala din MAE, Igor Kerstein, subsecretar de stat la MAE sloven etc.), a ziaristilor, oamenilor de afaceri si a numerosului public prezent la actiune. Standul Romaniei s-a bucurat si de prezenta ambasadorului roman in Slovenia, Victor Chiujdea, care a acordat interviuri pentru postul national de radio Slovenia 1, ca si pentru saptamanalul Burda Slovenija, informeaza Ambasada Romaniei la Ljubljana.

 
Profesori din Spania in vizita in RomaniaPDF Print E-mail
Burela, Spania/Romanian Global News
Accesari :259
Thursday, 12 May 2005

O delegatie de profesori de la Institutul Monte Castelo din Burela s-au aflat in Romania in perioada 30 aprilie-7 mai, in cadrul unei vizite de lucru la Liceul de Arta din Oradea.

Calatoria a fost subventionata de Uniunea Europeana, in cadrul programului Socrates. Proiectul acestui schimb de experienta a avut ca tema Europa: pamant al exilului, Europa pamant primitor. Pe perioada celor doua zile cat s-au aflat in Romania, profesorii spanioli au invatat cate ceva de la omologii lor romani. Romania este, dupa cum explica acesti profesori, o tara care poate fi un model pentru Europa in ceea ce priveste convietuirea diferitelor limbi, culturi si etnii (romani, ucrainieni, tatari, turci, etc), scrie publicatia spaniola La Voz de Galicia. Profesorii romani de la Liceul de Arta din Oradea urmeaza sa mearga in Spania, la Burela, in luna octombrie, pentru ca schimbul de experienta demarat la finele lunii trecute sa fie concretizat.

 
Iluzia spaniola este inca valabila pentru romaniPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :378
Thursday, 12 May 2005

In Ulldecona (Tarragona) colectivul de romani este atat de integrat incat Primaria a decis sa creeze o versiune a paginii de web in romana.

Dupa cum declara primarul orasului, Jaume Antich Balada, Primaria a luat aceasta decizie pentru ca grupul de romani este cel cu prezenta cea mai mare in oras. Populatia totala din Ulldecona numara 6.692 de locuitori. Intre acestia un numar de 1.772 sunt cetateni straini, iar 712 sunt numai romani, scrie publicatia spaniola La Vanguardia. Pentru Antich, citat de ziarul amintit, acest colectiv s-a integrat perfect in viata orasului si nu creeaza nici un fel de problema si nici nu este asociat cu fenomenul delincventei. In prezent, in Spania exista un important colectiv de romani. In Castellon traiesc in jur de 40.000, iar in acest moment se poarta discutii in vederea deschiderii unui consulat aici, mai ales ca pentru multi dintre acestia drumul pana la Madrid sau pana la Barcelona este destul de dificil. Majoritatea oamenilor asociaza nationalitatea romana cu delincventa sau cu cei care cersesc in strada. Cu toate acestea, realitatea este una cu mult mai complexa.

Francisco este casatorit de mai bine de 30 de ani cu Angela, o femeie din Romania care a venit in Spania cu 33 de ani in urma. Conform spuselor lui Francisco, pentru romani sa emigreze in Spania este un vis. Cu toate acestea, nu trebuie sa generalizam si sa ii descriem pe romani ca pe niste mafioti, pentru ca sunt si oameni fantastici, explica el plecand de la un articol publicat in Romania vis-a-vis de mafia romana in Spania. Nu trebuie sa distrugem imaginea majoritatii pentru o minoritate, crede Franscisco. Insa opinia Angelei difera de cea a sotului sau. A ajuns in Spania, la Barcelona, in urma cu 33 de ani. Atunci trebuie sa fi fost aici intre 15 si 30 de romani maxim. Situatia actuala este foarte diferita de cea de atunci. Trebuie sa tinem cont ca Spania este o tara de emigranti si nu este obisnuita sa aiba imigranti. Pentru Angela integrarea a fost foarte usoara, in afara de limba nu a fost greu. Oamenii erau foarte amabili si, pe deasupra, eu eram straina, iar exoticul interesa. Acum situatia este diferita, iar integrarea costa mult mai mult. Trebuie tinut seama de faptul ca oamenii care au venit nu sunt cei mai potriviti. Spaniolii sunt deschisi, insa se creeaza ghetouri, iar asa nu te poti integra, considera Angela. In opinia sa, romanii insisi sunt cei care nu se integreaza si vor sa isi creeze o viata paralela celei spaniole. Nu se poate ajunge intr-o tara si sa nu vrei sa ii inveti obiceiurile si sa te inchizi in cele proprii. Angela mai comenteaza faptul ca in momentul de fata inspre Spania se indreapta o avalansa de imigranti pentru ca in Romania se face propaganda pentru Spania, ca si cum ar fi cea mai delicioasa mancare. Oamenii nu stiu in ce se baga.

Laura, membra a Asociatiei Imigrantilor din Tarile Estice (AIPE) crede si ea ca romanii sunt bine integrati. Aceasta asociatie considera ca romanii sunt pe locul al doilea la capitolul integrare rapida, insa dupa sud-americani, care au avantajul limbii, spune Laura. Tot ea spune insa ca nici pentru romani nu este greu sa se integreze, pentru ca limba nu este foarte diferita, are acelasi alfabet, si cultura este asemanatoare. AIPE considera ca romanii care traiesc in Spania sunt un colectiv privilegiat.

 
Tinerii intelectuali din Elvetia se intalnesc la Ambasada Romana din BernaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :251
Thursday, 12 May 2005

Tinerii romani care se afla in Elvetia se vor intalni sambata, 28 mai, in gradina Ambasadei Romaniei la Berna.

Evenimentul se vrea a fi o reiterare a primei reuniuni de acest gen care a avut loc anul trecut si la care au participat studenti, masteranzi, doctoranzi, cercetatori si stagiari romani. Deoarece intrunirea precedenta s-a bucurat de un mare succes, misiunea diplomatica romana a hotarat sa repete manifestarea, organizand intrevederea sub forma unui picnic care va incepe la ora 12:00 in gradina sa. Picnicul se vrea a fi o intalnire traditionala care sa se repete anual si care sa ii adune pe cat mai multi romani din Elvetia, informeaza pagina de web a ambasadei romane. Reuniunea va avea un caracter absolut neprotocolar si isi propune sa fie un prilej de cunoastere reciproca a tinerilor intelectuali romani din Elvetia. Informatii suplimentare si eventuale confirmari de participare se pot face prin telefon la numerele 031 352 35 22 (secretariat), 031 351 85 21 (birou consilier cultural) sau prin e-mail, la adresa vasileigna@yahoo.fr.

 
Romanii se alatura protestelor din Canada referitoare la sponsorizarea parintilorPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :375
Thursday, 12 May 2005

Deoarece ministrului emigrarii canadian a promis ca va rezolva intarzierile la dosarele pentru sponsorizare sau emigrare parinti si nu a facut nimic in aceasta privinta, cei care sunt nemultumiti de demagogia oficialitatilor din Canada, printre care se afla si o parte a romanilor stabiliti aici, vor protesta duminica, 5 iunie, in principalele orase din aceasta tara.

Una dintre localitatile in care se va cere solutionarea problemei este si Vancouver, romanii care locuiesc in oras urmand sa protesteze la Vancouver Art Gallery, din 750 Hornby Street, incepand cu ora 10:00, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. La miting sunt asteptati si membri din Parlament (MP), dar si reprezentanti mass-media. Cetatenii canadieni sau rezidentii permanenti au dreptul sa isi aduca parintii in Canada prin intermediul sponsorizarii lor. Sponsorii trebuie sa asigure sustinere financiara pentru acestia timp de zece ani. Grupul care sprinjina initiativa sponsorizarii parintilor s-a infiintat in anul 2004 cu scopul de a unifica eforturile tuturor imigrantilor care si-au sustinut parintii in acest fel. Printre obiectivele grupului se numara: reducerea timpului de asteptare si de procesare a aplicatiilor, parintii sa poata ramane in Canada pna la terminarea procedurilor legale si sa se eficientizeze sistemul de trimitere a aplicatiilor.

 
Intalnire consulara la casa Romana din CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :374
Thursday, 12 May 2005

Casa Romana din Hayward, statul american California, ii va avea ca oaspeti sambata, 21 mai, pe consul Catalin Ghenea si pe Dan Stefanesa de la Consulatul General din Los Angeles, informeaza site-ul asociatiei romanesti.

Cei doi diplomati vor rezolva, in intervalul orar 09:00-12:00, problemele consulare ale comunitatii de romani din aceasta parte a Statelor Unite ale Americii. Persoanele care doresc sa beneficieze de vzita acestora, sunt rugate sa se inscrie telefonic la numarul 510-780-9627, responsabil Teodora Dumitrescu.

 
Vasile Sarca isi expune panzele la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :374
Thursday, 12 May 2005

Vernisajul expozitiei de pictura a maestrului Vasile Sarca a avut loc miercuri, 11 mai, la Ambasada Romaniei din Praga.

Au fost prezenti la eveniment, la invitatia misiunii diplomatice romanesti, cehi si romani din mai multe orase din Cehia, printre care si membri ai Asociatiei Cehia-Romania, oameni de cultura, precum si romani stabiliti in Praga. Cu prilejul acestui eveniment a fost publicat un catalog de o calitate grafica deosebita care a fost oferit participantilor la vernisaj, informeaza Ambasada Romaniei la Praga. Catalogul cuprinde douazeci si cinci de lucrari expuse de pictorul Vasile Sarca cu acest prilej, comentate de criticii de arta Eugenia Florescu si Corneliu Antim. In cadrul vernisajului a luat cuvantul pictorul Teodor Buzu care a apreciat printre altele spiritul profund romanesc care emana din lucrarile lui Vasile Sarca. La finalul vernisajului, autorul a tinut sa multumeasca organizatorilor si celor prezenti pentru interesul manifestat fata de picturile expuse.

 
Parohia romana din Christchurch ii invita pe credinciosi la sujbePDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :416
Thursday, 12 May 2005

Parohia ortodoxa romana Sfanta Maria din orasul neo-zeelandez Christchurch isi anunta prin intermediul paginii de web a comunitatii romane din aceasta tara programul religios pentru luna in curs.

Membrii comunitatii romane care doresc sa ia parte la slujbele pe care le va oficia parintele Emanuel Crainic pot sa participe alternativ la una din cele doua biserici care gazduiesc parohia romana pana la gasirea unui sediu definitiv. Astfel, duminica, 15 mai, si duminica, 22 mai, romanii sunt asteptati de la ora 10:00, la Rose Chapel, din 866 Colombo St, in timp ce in ultima duminica din luna, 29 mai, Liturghia se va desfasura la Biserica Greceasca, din Malvern St, incepand cu ora 09:00.

 
Asociatiile studentesti din Canada pun de petrecerePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :271
Thursday, 12 May 2005

Mai multe asociatii de tineri romani care isi efecueaza studiile in Canada vor organiza vineri, 13 mai, de la ora 21:00, la clubul Black Sea din localitatea Markham, o petrecere intitulata sugestiv Romanian Insomnia Party.

Clubul in care se va desfasura seara studenteasca este situat la adresa 50 Esna Park Drive, si va primi la peterecere doar persoane cu varsta mai mare de 19 ani, informeaza pagina de web a Clubului Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto. De altfel, acesta este si unul dintre organizatorii evenimentului, alaturi de asociatiile romanesti similare de la filialele din Scarborough si St. George ale acestei institutii de invatamant si de Casa Romania.

 
Oferta culinara romaneasca la PickeringPDF Print E-mail
Pickering, Canada/Romanian Global News
Accesari :268
Thursday, 12 May 2005

Restaurantul romanesc Sam 'N' Michou din localitatea canadiana Pickering ofera in primul week-end lung al verii, 20-22 mai, un Meniu Special pentru numai 19.99 de dolari canadieni, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

Din oferta fac parte ciorba de burta sau un aperitiv, ceafa de porc, papanasi sau clatite, preparate care se pot achizitiona la pretul mentionat mai sus doar in zilele de 20, 21 si 22 mai.

Cei interesati de propunerea culinara a restaurantului romanesc sunt invitati sa sune la numarul de telefon 905-683-5800, pentru rezervari, adresa localului fiind 118-1895, Clements Road, Pickering.

 
Recital de pian pe scena ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Ausria/Romanian Global News
Accesari :215
Thursday, 12 May 2005

Institutul Cultural Roman din Viena il va avea ca oaspete joi, 12 mai, pe pianistul roman Sandu Sandrin.

Acesta va sustine pe scena institutului un recital care va fi compus din lucrari scrise de George Enescu, Ludwig van Beethoven, Robert Schuman, Claude Debussy si Frederich Chopin, informeaza postul national de radio. Evenimentul artistic este organizat in coloaborare cu Institutul Cultural Roman din Bucuresti.

Sandu Sandrin este absolvent al Conservatorului din Bucuresti si este in prezent pianist si profesor universitar la Universitatea Nationala din Bucuresti. Pe parcusrul a trei decenii, pianistul a concertat ca solist sau in cadrul orchestrelor de camera pe cele mai importante scene ale tarii, dar si in Franta, in Salle Cortot, la radio France, si in orasele Orleans, Chartres, Aix-en-Provence, Nanterre, in Germania, la Festivalul International de Muzica din Bath, in Austria, Italia si Rusia. Inregistrarile sale pe discuri de vinil sunt o marturie a talentului interpretativ exceptional al pianistului roman. Ca profesor de pian, a adus in lumea sunetelor o multitudine de piese celebre, in cadrul Universitatii de Muzica din Bucuresti.

 
Romanii din Alberta au un nou magazin destinat lorPDF Print E-mail
Chestermere, Canada/Romanian Global News
Accesari :280
Thursday, 12 May 2005

Un nou magazin romanesc se va inaugura sambata, 14 mai, la amiaza, in localitatea canadiana Chestermere, provicia Alberta.

Acesta se numeste M&C Chestermere Foods si isi propune sa ofere un numar cat mai larg de produse alimentare romanesti importate direct din Romania, informeaza revista Romanul canadian. La momentul inaugural sunt asteptati toti romanii carora nu le sunt indiferente preparatele traditionale romanesti. Magazinul se afla la adresa 106-300 Merganser Dr. W Chestermere, AB, T3H 5H5 si apartine romanilor Mihai si Constanta. De asemenea, toti cei care vor lua parte la deschidere sunt invitati sa ofere sugestii si sa isi declare preferintele culinare in domeniu, fie personal, fie pe forumul romanilor din Alberta. Pentru inceput, magazinul ofera clientilor sai zacusca, diferite dulceturi si gemuri, salam de Sibiu, pate de ficat, ceaiuri medicinale, muraturi, mititei, sarmale, ghiudem, afumaturi, miere de albine si produse de patiserie realizate in laboratorul propriu.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions