Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Iasiul gazduieste un Simpozion International de Muzica BizantinaPDF Print E-mail
Iasi, Romania / Romanian Global News
Accesari :268
Sunday, 15 May 2005
Orasul Iasi va fi in perioada 16-18 mai locul de desfaurare al Simpozionul International de Muzica Bizantina, organizat de Centrul de Studii Bizantine Iasi, cu sprijinul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi, al Universitatii Al. I. Cuza si al Liceului de Arta Octav Bancila din localitate. Actiunea care are loc in capitala spirituala a Moldovei va reuni profesori de Muzica si Istorie Bizantina de la Universitatile din Iasi, Bucuresti, Cluj, Sibiu si din Grecia, informeaza Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Cele trei zile muzicale includ comunicari stiintifice si conferinte care vor avea loc in Sala Gotica a Manastirii Sfintii Trei Ierarhi si care vor fi sustinute de cei peste 30 de participanti. Un punct de atractie al evenimentului il va constitui concertul tuturor grupurilor de psalti invitati in cadrul Simpozionului care se va desfasura marti, 17 mai, la Catedrala Mitropolitana.
 
Romania participa la Summit-ul Consiliului EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :244
Sunday, 15 May 2005
Romania va participa in perioada 16-17 mai la Varsovia la cel de-al treilea Summit al Consiliului Europei, organizat de Presedintia poloneza a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.

La reuniune participa delegatii conduse de sefii de stat sau de guvern din cele 46 state membre ale Consiliului Europei. Delegatia romana va fi condusa de presedintele Traian Basescu. Cel de-al treilea Summit al Consiliului Europei isi propune sa stabileasca prioritatile viitoare ale Organizatiei, precum si pasii de urmat pentru mentinerea eficientei acesteia ca principal instrument pan-european de cooperare. In acest scop, Summit-ul se va concretiza prin adoptarea unei Declaratii politice si a unui Plan de actiune. Totodata, reuniunea de la Varsovia constituie un moment de bilant al Presedintiei Poloniei la Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, precum si inceputul mandatului Portugaliei, pana in luna noiembrie 2005, cand Presedintia in exercitiu va reveni Romaniei, pentru o perioada de 6 luni. Cu prilejul reuniunii la nivel inalt a Consiliului Europei de la Varsovia, Romania va semna cele trei conventii europene deschise spre semnare, respectiv: Conventia europeana privind prevenirea terorismului, Conventia europeana privind spalarea, descoperirea, sechestrarea si  confiscarea produselor infractiunii si finantarea terorismului, precum si Conventia europeana privind lupta impotriva traficului de fiinte umane.

 
Spectacol de caritate la Nurnberg pentru sinistratii din BanatPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania / Romanian Global News
Accesari :274
Sunday, 15 May 2005
In semn de sprijin fata de sinistratii din judetul Timis, care au avut de suferit in urma inundatiilor din luna aprilie 2005, asociatiile Casa Romaneasca si Un Alter Ego din orasul german Nurnberg organizeaza o actiune de caritate duminica, 29 mai, in sala St. Bernard, Don Bosco, de la ora 14:00.

La aceasta vor participa actorul Florin Piersic si trupa muzicala Miraj. Informatii suplimentare despre evenimentul caritabil se pot obtine de la numerele de telefon 0172 1517796, 0172 2626931, sau direct in contul nostru Doina Fruhwald, Casa Romaneasca, Postbank Nurnberg, KONTO NR. 582009853, BLZ: 76010085. Actiunea este realizata si cu sprijinul RadioR si liviuman.

 
O alta petrecere romaneasca la DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA / Romanian Global News
Accesari :216
Sunday, 15 May 2005
Romanii din Detroit se vor intalni, din nou, la o seara romaneasca ce va avea loc vineri, 20 mai, la clubul WhiteStar din localitatea americana, informeaza romportal.com, unul dintre organizatori.  Localul care va gazdui petrecerea se afla situat in Hamtramk la nord de Detroit si va oferi tuturor celor care vor fi prezenti un nou stil de muzica, surprize si concursuri diverse cu premii. Printre invitati se afla si o romanca ce isi serbeaza ziua de nastere si care promite sa isi faca simitita prezenta la peterecere.
 
Interviu cu prof. Mircea IvanoiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :1098
Sunday, 15 May 2005

Motto: "Trecutul - mai mult sau mai putin apropiat - reprezinta "datele de intrare" (input) pentru rezolvarea ecuatiei de viata a fiecaruia si a tuturor. Daca datele sunt false nu putem sa ne asteptam la rezultate corecte decat printr-o intamplare, mai precis printr-o greseala de calcul. De aceea, si in primul rand, responsabile pentru niste rezultate corecte sunt datele de intrare oneste, apropiate de adevar. Din pacate, din filozofia practica de viata, comunismul a sters bunul simt si a sugerat ca poti trisa nepedepsit. Un lucru elementar pe care in Romania normala il stia si un taran analfabet din creierul muntilor, acum nu-l stiu nici intelectuali cu multiple diplome si doctorate. Acesta nu este un pas inapoi?" profesorul Mircea Ivanoiu.

Gabriel Gherasim: Domnule Profesor Ivanoiu, puteti sa ne dati cateva date biografice si profesionale despre dumneavoastra?

Mircea Ivanoiu: M-am nascut la Lugoj, judetul Timis, la inceputul anilor 1950, ca fiu unic al unei familii de functionari publici (tata era contabil inspector-credite la Banca Nationala, filiala Lugoj). Liceul pe care l-am urmat, in clasa reala, este un liceu de prestigiu in Banat, Liceul "Coriolan Brediceanu". Studiile superioare tehnice le-am absolvit in cadrul Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara, specialitatea masini hidraulice. Dupa obtinerea diplomei de inginer am ajuns prin repartitie la Brasov, inginer stagiar la Hidromecanica, iar dupa alti trei ani, cadru didactic la Universitatea "Transilvania", unde sunt angajat si in prezent cu norma de baza (catedra de Mecanica Fluidelor si Termotehnica). In anii 1990-1991 am fost ales presedinte al Aliantei Civice - Brasov. Din decembrie 1991 am beneficiat, pentru o perioada de doi ani, de o bursa profesionala franceza si una europeana pentru stagiu si studii, la INSA (Institutul National de Stiinte Aplicate) Lyon. Dupa anul 1994 am revenit in tara. In ultimii zece ani, prin participare la programe europene si alte obligatii profesionale, am vizitat cateva institutii europene de invatamant si cercetare: La Rochelle, ADEME Paris, Pavia, Bradford, Cork, Bruxelles. Dupa 1995 sunt persoana de contact in programul EurinsA - program de formare a viitorilor ingineri europeni. In vara anului 2000 am facut prima vizita in Statele Unite, pe coasta de Est, la invitatia si cu ajutorul Lydiei Bradley-Gheorghiu. Din iunie 2001 ocup pozitia de director-programe in cadrul Fundatiei ASPERA ProEdu Brasov.

G.G.: Ce si/sau cine v-a inspirat din cultura romaneasca, ca sa activati in specialitatea dumneavoastra actuala?

M.I.: La aceasta intrebarea as face remarca doar ca specialitatea mea ramane un domeniu al ingineriei mecanice. Nu vreau sa incalc un teritoriu al celor care au poate o pregatire specifica, dar fac "altceva" in cadrul fundatiei pentru simplul motiv ca li se pare important in acest moment istoric, chiar mai important decat directia spre care ne impinge valul.

G.G.: Cine v-a inspirat in profesia dvs la vre-un moment dat, sau incontinuu, din cultura romaneasca, ca sa excelati la nivelul profesional la care sunteti acum?

M.I.: Daca ar fi sa ma compar cu cineva din istoria interbelica a Romaniei, acela ar fi profesorul D. Gusti. Totusi, diferentele sunt mari, si nu reusesc decat sa fiu un modest epigon, pentru ca desi au crescut abilitatile tehnice si logistica, s-au diminuat pana la disparitie entuziasmul si spiritul de sacrificiu intelectual. Tinerii cu care lucrez de la catedra "cred" in foarte putine lucruri si ca atare, motorul cel mai important lipseste. Exceptiile sunt cu atat mai laudabile.

G.G.: Cum vedeti evolutia Romaniei si a Republicii Moldova in aceasta perioada, atat in termeni generali cat si din punct de vedere al profesiei dvs?

M.I.: Evolutia celor doua tari poate fi caracterizata prin doua cuvinte: lenta si contradictorie, cu pasi marunti si ezitanti inainte, dar si cu pasi inapoi. In afara asemanarilor explicabile, prin specific national si petrecerea catorva decenii sub comunism, exista si unele diferente sesizabile. Confuzia morala este mai mare in Basarabia. Si ea este alimentata de evenimente debusolante care cresc incoerenta vietii cotidiene. Personal, am atuul sau dezavantajul (care m-ar putea lipsi de luciditate) de a fi urmasul unor refugiati din Basarabia, mama mea provenind dintr-o familie care se considera romana, desi in realitate sunt amestecare doua-trei etnii. Important este faptul ca pe atunci aceasta familie era integrata statului roman (bunicii erau nascuti si au trait si sub administratie tarista) si prin loialitatea de o viata fata de Romania (s-au refugiat in 1944 la varste de peste 50 de ani si au murit in tara) si-au exprimat clar nationalitatea.
Si in
Romania si in Basarabia apar oamenii de afaceri, semn al unei noi societati, dar abilitatile lor decurg din obiceiurile condamnabile castigate in perioada comunista si pe care am putea sa le numim cu oarecare rezerva "instrumente ale supravietuirii": conformism, minciuna, inselatorie, lipsa de respect fata de viata si drepturile celorlalti. Ceea ce este cat se poate de semnificativ pentru acesti imbogatiti este ca nu stiu ce sa faca cu banii, isi pierd capul, majoritatea nu au un proiect social sau obiective onorabile, pentru ca nu au cultura. Am relevat doar un aspect, pentru ca subiectul a fost discutat si merita discutat pana cand ajunge la constiinta publica. Incerc sa sintetizez si sa apropii raspunsul de profesia mea. Comunismul a deresponsabilizat individul pana la faza de iresponsabil. Si inertial, acest proces continua. Solutia imediata a problemei eu o vad in scoala, doar aici se poate rupe cercul vicios. Scoala, educatia in sensul occidental al cuvantului, trebuie sa renunte la formalism si impostura, sa sustina foamea de cunoastere, sa promoveze valori reale, sa cultive spiritul etic si de justitie, sa diferentieze oamenii in functie de calitati si performante si mai ales sa rasplateasca buna credinta si munca rationala. Romanii de o parte si de alta a Prutului sunt maestri incontestabili ai lui "a te face ca..." si in curand vor bate birocratia europeana cu propriile ei arme, in limbajul de lemn al integrarii.

Aceasta pliere la forme fara patrunderea fondului (unii o vad ca pe o dovada de inteligenta!) este tot o "calitate" temeinic educata si exersata in viata duplicitara a comunismului.
Ca sa revin la a doua parte a intrebarii, masura in care comunismul a afectat viata pe vechile pamanturi romanesti este cu neputinta de estimat, dar oricum, mult mai grav si mai profund decat ne putem imagina. Putem medita, de exemplu, la atomizarea sociala, la lipsa de solidaritate nationala, profesionala, etnica, comunala etc.. Dificultatile, ezitarile, accidentele, lungimea traseelor prin care majoritatea statelor foste comuniste "se intorc" in civilizatie este un argument concludent. In afara de asta, "bolile" pe care le aduc pot lovi la scara mondiala si pot produce "mutatii genetice" necontrolate. Remarc aceste lucruri nu pentru a trezi compasiunea ci pentru a stimula intelegerea. Rolul Fundatiei noastre este tocmai acela de a pune in fata acestei omeniri derutate oglinda trecutului ei recent, care avea oricum mai multa coerenta si stabilitate.

G.G.: Unde credeti ca Romania si Republica Moldova exceleaza pe plan international si unde credeti ca mai au de parcurs un drum anevoios pana la rezultate satisfacatoare?

M.I.: Nu stiu in ce domenii exceleaza Romania si Moldova in plan international. Pentru aceasta ar trebui sa pot privi lucrurile mult mai de sus si sa am un alt nivel de informare. Ceea ce cred este ca in ambele tari potentialul uman este excelent si o buna parte se pierde sau esueaza in derizoriu prin familie, scoala si sistem social. Este clar ca in nici una din aceste tari nu se promoveaza valoarea sociala si oamenii ale caror calitati si educatie (profesionalism) ar putea servi societatii. Semnificativ este faptul ca foarte putini dintre cei care au obtinut diplome in strainatate sunt asezati in pozitii de decizie (cum se intampla in perioada interbelica), iar altii sunt corupti de sistem. In ambele tari s-a dus o politica consecventa de distrugere a varfurilor intelectuale reale, oameni care puteau deveni lideri de opinie, si, in primul rand, aveau caracter (modele morale). In locul lor au fost plasati impostorii, lichelele, cozile de topor, prostii vicleni sau, in cel mai fericit caz, naivii fascinati de o ideologie utopica. Politica asta continua si astazi, si explicit sau nu, asta indeparteaza multi tineri valorosi de tarile lor natale. Saracia este in subsidiar. De aceea, pentru refacerea acestei intelectualitati constiente, care ar putea reaseza onorabil Romania si Basarabia pe un fagas al normalitatii, militeaza si Fundatia noastra, cu fortele si mijloacele ei modeste. Cati dintre romanii din tara sau stabiliti in lumea larga stiu ca la Balti este greu sa gasesti un ziar in grafie latina, ca in cea mai importanta librarie a orasului, daca mai sunt 4-5 carti romanesti prafuite (date la nivelul lui aprilie-mai 2003) si ca un post de radio in limba romana cum este "Antena C" nu are propria sa arhiva muzicala romaneasca?! Noi avem din primavara un program de donatie de carte comunitatilor romanesti sau persoanelor particulare din toata lumea, dar in special din regiuni in care limba se pierde sau este asuprita (Lituania, Kazahstan, Transnistria). Cu bucurie am incerca sa donam carti de literatura clasica sau mai recenta bibliotecilor comunitatilor romanesti din Canada, Australia, Noua Zeelanda, Statele Unite in masura in care ar exista o cerere in acest sens si am primi asigurari ca donatia noastra isi va gasi cititorii. In concluzie, vreau sa spun ca lupta in Basarabia este in primul rand culturala (chiar daca aparentele spun altceva) si in acest context Rusia nu uita ca in paralel cu santajul energetic sa trimita vagoane cu publicatii si tiparituri peste Nistru. Noi avem emotii si atunci cand este vorba de un pachet de 10 manuale la granita de pe Prut. Rezultate satisfacatoare vom avea atunci cand o intelectualitate constienta, responsabila si robusta a populatiei majoritare va exista pe ambele maluri ale Prutului.

G.G.: Multi occidentali de stanga afirma si in ziua de azi ca sistemul comunist n-a fost asa de teribil cum ne arata istoria, mentionand ca nu a existat un "Proces Nuremberg" al comunismului. Cum raspundeti la aceste afirmatii ale stangistilor americani si din C.E.?

M.I.: Oricat ar parea de banal, sunt tentat sa raspund cu o formula aproape devalorizata: "atrocitatile istoriei recente trebuie cunoscute pentru ca ele sa nu se mai repete". Poate ca este mai mult decat atat. Construim viitorul numai prin cunoasterea trecutului. Trecutul - mai mult sau mai putin apropiat - reprezinta "datele de intrare" (input) pentru rezolvarea ecuatiei de viata a fiecaruia si a tuturor. Daca datele sunt false nu putem sa ne asteptam la rezultate corecte decat printr-o intamplare, mai precis printr-o greseala de calcul. De aceea, si in primul rand, responsabile pentru niste rezultate corecte sunt datele de intrare oneste, apropiate de adevar. Din pacate, din filozofia practica de viata, comunismul a sters bunul simt si a sugerat ca poti trisa nepedepsit. Un lucru elementar pe care in Romania normala il stia si un taran analfabet din creierul muntilor, acum nu-l stiu nici intelectuali cu multiple diplome si doctorate. Acesta nu este un pas inapoi? In ceea cea priveste faptul ca tinerilor li se aduce mereu aminte de atrocitatile regimurilor comuniste, cred ca este o greseala de evaluare. Sunt cateva voci, totdeauna aceleasi si din ce in ce mai putine, care discuta aceste subiecte. Iar din constatarile noastre practice, cel putin in Romania, mai mult se scrie decat se citeste. Tineretul este in continuare ferit de subiecte sensibile sau "neplacute", si televiziunile, printr-un sir de programe de divertisment puerile si atotlinistitoare, raman marile forte "educative". Nu pot sa va spun cat de intrigat sunt de faptul ca exista voci care se sfiesc sa condamne comunismul si arunca totul intr-un relativism pagubos. Mai mult, sunt unii care nici macar nu admit comparatie intre nazism si comunism, desi, prin ce a lasat in urma lui peste tot si prin faptul ca l-am trait in versiune romaneasca, mi se pare o plaga mult mai grava. Nu am informatia sa compar numarul de victime sau distrugerile directe, dar efectele psihice pe termen lung, la scara planetara, "au distrus" vietile a sute de milioane de indivizi, i-au condamnat la o existenta incompleta, trunchiata, falsa. Aceasta utopie este periculoasa in sine, dar si pentru ca ataca sistemul imunitar al societatii si lasa sa se dezvolte nelimitat in registrul absurd cele mai perverse maladii ale spiritului uman. Foarte multi sunt cei care in post-comunism nu mai sunt in stare sa faca diferenta intre bine si rau si o astfel de tara ne poate duce oricand in imprevizibil si va mai dura inca foarte mult timp ambiguitatea cu consecinte in plan material, politic si cultural. Daca exista oameni de stanga in Occident este in primul rand pentru ca nu au trait niciodata intr-un regim comunist. Ar putea veni insa sa guste macar din urmari si in felul acesta sa ramana fideli convingerilor lor, incercand sa traiasca in actualele tari post-comuniste.

Mergand mai departe, trebuie sa recunoastem ca sistemul a avut si beneficiari. Exista foarte multe motive pentru care nu exista un proces la comunismului analog procesului de la Nuremberg, iar unul dintre ele este ca cei care ar trebui sa ocupe boxa acuzatilor sunt in foarte multe locuri din lume in fruntea bucatelor. Totusi, procesul comunismului se face in fiecare zi, cu fiecare informatie care reuseste sa paraseasca arhivele atat de bine pazite, cu fiecare marturie a supravietuitorilor lui. Dupa ce nu vom mai fi noi, si daca istoria va ramane magistra vitae, se va putea creiona un tablou mai complet si mai echilibrat al tragismului acestei erori umane si in felul acesta va avea sansa sa devina o lectie inteleasa.

G.G.: Multi romani au excelat din punct de vedere al profesiei lor, odata ce-au ajuns in tari straine. Ce credeti ca face pe conationalii nostri ca sa reuseasca atat de des in tarile adoptive, dar nu asa de bine poate in Patria-Mama?

M.I.: Inca o data ma feresc sa atribui romanilor calitati in exclusivitate, pentru ca ele se regasesc si la alte natiuni si nu au legatura cu succesul traseului lor in strainatate. Cred mai degraba ca succesul lor se datoreaza sistemului care in general promoveaza valoarea cu importanta sociala, si ca atare, fiecare isi gaseste locul cuvenit. Sistemul este mai "sincer" si apara valoarea care, pusa la treaba, aduce beneficii tuturor, si implicit siesi. In Romania, sistemul are inca alte criterii de utilizare a individului, in nici un caz eficacitatea sociala sau competenta, si ca atare, totul merge impiedicat, necesita mai mult efort si timp, uzura este mai accentuata, demersul lasa impresia de inconsistenta si lipsa de durabilitate. In acest fel, sentimentul de exilat in propria tara devine propriu pentru o anumita categorie de romani.

G.G.: Cum pot cititorii nostri sa va contacteze?

M.I.: Mircea Ivanoiu, Strada Carpatilor nr. 11, bloc 7, scara B, apart. 10, Brasov, 500282, Romania. Tel: 0268-318-995; Fax 0268-418-53. Mobil: 072-365-5972; E-mail ivanhoe@unitbv.ro.

G.G.: Domnule profesor, va multumim!
M.I.: Si eu la randul meu!

 
Expozitie romaneasca de pictura la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia / Romanian Global News
Accesari :255
Sunday, 15 May 2005
Asociatia Romanii in Italia organizeaza duminica, 15 mai la Venetia o vizita de documentare la expozitia de pictura Arhitectura culorii. Expozitia apartine pictorului roman George Paul Mihail si este deschisa in orasul italian pana duminica, 15 mai. Gazda acestei manifestari de cultura romaneasca ce a avut portile deschise in perioada 4-15 mai este Institutul Roman de Cultura si ercetare Umanistica din Venetia.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions