Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Basescu pleaca la Varsovia pentru doua zilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 16 May 2005

Presedintele roman, Traian Basescu, va participa in perioada 16-17 mai, la Varsovia la cel de-al treilea Summit al Consiliului Europei, desfasurat sub presedintia poloneza a Comitetului de Ministri ai CE.

Summit-ul reuneste sefii de stat sau de guvern din cele 46 de state membre CE, precum si reprezentanti ai celor mai importante organizatii internationale, Uniunea Europeana, OSCE, ONU etc. Cel de-al treilea Summit al CE isi propune consolidarea eforturilor in vederea definirii unui rol politic al Organizatiei de la Strasbourg, in noua arhitectura institutionala europeana a secolului XXI. Summit-ul se va concretiza prin adoptarea unei Declaratii politice si a unui Plan de actiune. De asemenea, seful statului roman va avea o intalnire cu Terry Davis, Secretarul general al Consiliului Europei, in cadrul careia vor fi abordate aspecte legate de mandatul viitoarei presedintii romane a Comitetului Ministrilor a CE (noiembrie 2005 mai 2006). Delegaia Romaniei la Varsovia va fi compusa din ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu, senatorul Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului si Minoritati, consilierii prezidentiali Renate Weber si Adriana Saftoiu, consilierii de stat Elena Udrea, Anca Ilinoiu si Ioan Pascu.

 
Militarii romani au descoperit, din nou, munitie in IrakPDF Print E-mail
Irak, An Nassiriya/Romanian Global News
Accesari :293
Monday, 16 May 2005

Militarii romani din Batalionul 2 Infanterie "Calugareni" au descoperit sambata, 14 mai, la aproximativ 80 de kilometri sud-est de localitatea An Nassiriya, mai multe elemente de munitie neexplodate.

Descoperirea a fost facuta pe timpul unei misiuni de patrulare pe care acestia o executau de-a lungul comunicatiei Bagdad-Basra, informeaza MApN. Romanii, comandati de locotenentul Catalin Smeureanu, au gasit in trei locuri 21 proiectile de aruncator calibru 82mm, noua proiectile de aruncator de grenade antitanc AG-9, doua proiectile explozive calibru 155mm si 20 de focoase pentru munitie de artilerie. Militarii batalionului au actionat conform procedurilor standard pentru astfel de situatii, marcand zona in care au fost descoperite elementele de munitie si anuntand echipele specializate ale detasamentului pirotehnic italian pentru a proceda la distrugerea munitiei. Aceasta realizare este cea de-a treia descoperire de gen pe care soldatii bucuresteni o fac in timpul patrularilor din zona de responsabilitate. Elementele de munitie neexplodate pot fi folosite la confectionarea dispozitivelor explozive improvizate, inclusiv a masinilor capcana.

 
Simpozion pe tema originii romanesti a aromanilor, la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Monday, 16 May 2005

La Universitatea Andrei Saguna din Constanta, a avut loc vineri, 13 mai, simpozionul stiintific Iradeaua Imperiala din mai 1905 Model european de reglementare a drepturilor minoritatilor, organizata de Societatea de Cultura Macedo-Romana si Fundatia Cultural Stiintifica Aromana Andrei Saguna.

Manifestarea a fost insotita de lansarea cartii Vlahuria tara de vis, semnata de Ion Vulpe. In cadrul evenimentului au luat cuvantul senatorul Iustin Tambozi, Ion Vulpe, Emil Tircomnicu, Dumitru Nacea, Virgil Coman, senatorul Gheorghe Dumitrascu, dr. Aurel Papari si dr. Gheorghe Zbuchea. S-a subliniat atat insemnatatea recunoasterii a ceea ce exista in Imperiul otoman, inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, functionarea scolilor si bisericilor romanesti, dar si a primei hotarari a sultanului Abdul Hamid al II-lea, privind existenta nationalitatii romanesti (vlahe/valahe) in imperiu. Dupa cum se stie, Iradeaua Imperiala a fost un succes diplomatic al statului roman, care a fortat pe sultan sa recunoasca drepturile romanilor din Imperiul otoman. Din pacate, Iradeaua a avut consecinte dureroase pentru aromani, datorita represaliilor la care au fost supusi de catre antartii greci, carora le-au cazut victime peste 400 de aromani. Vorbitorii au subliniat, totodata, romanitatea aromanilor, in contextul in care, diverse persoane, care se autointituleaza reprezentanti ai aromanilor, sustin ca acestia sunt minoritate etnica in Romania. Sutata Aromana si Comunitatea Aromanilor din Romania, nu a consultat de altfel, celelalte asociatii aromane si a actionat unilateral. Directorul Arhivelor Nationale din Constanta, Virgil Coman, a numit acest demers ca reactionar, subliniind faptul ca bunicii sai au venit in Romania exclusiv in calitate de romani. (Pentru Romanian Global News, Emil Tircomnicu).

 

 
Statul coreean acorda un ajutor de 30.000 de dolari sinistratilor romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Monday, 16 May 2005

Autoritatile de la Seul au decis sa ofere populatiei sinistrate din Romania un ajutor de urgenta in valoare de 30.000 de dolari.

Suma mentionata urmeaza sa fie transferata in contul deschis de catre Secretariatul General al Guvernului in acest scop, informeaza MAE. Decizia statului coreean a fost comunicata de ambasadorul Republicii Coreea la Bucuresti, Kim Dae-Sik, in cadrul intalniri pe care acesta a avut-o la finele saptamanii trecute, la Bucuresti, cu secretarul de stat roman in Ministerul Afacerilor Externe, Anton Niculescu. Diplomatul coreean a exprimat, totodata, si un mesaj de profund regret pentru pagubele materaile produse de ploile torentiale care au afectat recent judetele din Banat si sudul Moldovei. MAE roman a apreciat gestul de solidaritate al autoritatilor coreene ca expresie a relatiilor politico-diplomatice intre cele doua state, se arata intr-un comunicat al ministerului.

 
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vine si ea in sprijinul sinistratilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Monday, 16 May 2005

Conducerea Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE), si-a exprimat, joi, 12 mai, solidaritatea cu populatia romana care locuieste in regiunile afectate de inundatiile recente, din Romania.

Totodata, conducerea BCE a comunicat autoritatilor romane intreaga disponibilitate de a acorda asistenta Romaniei, in conformitate cu obiectivele sociale ale institutiei, pentru contracararea efectelor inundatiilor si sustinerea eforturilor de reconstructie a regiunilor distruse. In aceasta perioada, o misiune tehnica de evaluare a Bancii se afla, in Romania, pentru a evalua necesarul de asistenta, ce poate fi acordat autoritatilor romane si posibilitatile de sprijin, prin finante de catre BCE. Guvernul Romanie apreciaza oferta de asistenta financiara din partea Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei si si-a exprimat convingerea unei colaborari cu institutia financiara europeana.

 
Romanii isi demonstreaza din nou solidaritatea fata de jurnalistii rapitiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Monday, 16 May 2005

Saptamana aceasta la Bucuresti se va desfasura un nou miting de solidaritate cu ziaristii romani rapiti in Irak.

Miscarea va fi organizata tot de catre Initiativa R si se va desfasura joi, 19 mai, cu incepere de la ora 11.00, in Piata Universitatii, langa fantana din fata Universitatii de Arhitectura si Urbanism. Si de data aceasta cei care se vor strange in Piata, pentru a-si exprima solidaritatea cu cei trei jurnalisti romani rapiti, cu jurnalista franceza Florence Aubenas si cu ghizii acestora, vor manifesta in tacere, fara lozinci si fara statii de amplificare. Actiunea este sustinuta de Asociatia 21 Decembrie 1989, Asociatia Civic Media, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, Grupul de sprijin pentru jurnalistii rapiti in Irak, Comitetul de Criza Actiunea, Federatia Sindicatelor Mass-Media, Asociatia pentru taxarea tranzactiilor financiare in sprijinul cetatenilor, Liga Nationala a Luptatorilor din Decembrie 89, Federatia Generala Sindicala Familia si altele.

 
Ministrul roman al Economiei se afla in SUAPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :306
Monday, 16 May 2005

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, va efectua in perioada 16-19 mai, o vizita pe taram american, la Washington si New York, alaturi de o delegatie guvernamentala si oameni de afaceri din domeniile energiei, mineritului, petrolului si gazelor, informeaza Ambasada Romeniei la Washington.

Oficialii romani se vor intalni in capitala Statelor Unite ale Americii cu secretarul energiei, Samuel Bodman, cu adjunctul secretarului comertului, David Samson, cu directorul executiv adjunct al FMI, Anne Kruger, cu vicepresedintele executiv al Exim Bank SUA, James Lambright, cu directorul pentru EUROASIA din Camera de Comert a SUA, Garry Lipman, si cu reprezentanti ai mediului de afaceri.

 
Inalti militari bulgari, in vizita la Inspectoratul MApNPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :270
Monday, 16 May 2005

Inspectorul General al Inspectoratului MApN, generalul-locotenent Vasile Apostol, va primi in perioada 16-19 mai vizita delegatiei Inspectoratului Ministerului Apararii din Republica Bulgaria, care va fi condusa de generalul-maior Kiril Ivanov Vasiliev.

Prin aceasta intrevedere oficiala se urmareste realizarea unui schimb de experienta referitor la procedurile de planificare, organizare si executare a inspectiilor in contextul procesului de transformare a armatelor romana si bulgara, precum si stabilirea modalitatilor concrete de dezvoltare a relatiilor intre cele doua inspectorate, la nivelul grupurilor de experti, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Totodata, delegatia bulgara va mai vizita in Romania Academia Fortelor Aeriene si Centrul Regional pentru Managementul Resurselor Umane de la Brasov.

 
Romania va participa doar cu un singur concurent la Eurovision Young DancersPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 16 May 2005

Desi in urma selectiei finale din Romania pentru concursul Eurovision Young Dancers au fost desemnati doi castigatori, Robert Stefan Enache si Adrian Stoian, juriul de la acest concurs a anuntat ca doar primul dintre acestia sa ajunga sa ne reprezinte la finala de la Varsovia.

Decizia a fost luata ca urmarea a faptului ca restul tarilor participante isi trimit cate un singur reprezentant la concurs, ia Romania nu poate sa faca exceptie de le regulamentul competitiei. Robert Stefan Enache are 17 ani si este elev la Liceul de coregrafie Floria Capsali din Bucuresti. Talentul sau va putea fi vazut la faza finala a Eurovision Young Dancers 2005 care se va desfasura pe 21 iunie, la Teatrul Wielki al Operei Nationale din Varsovia.

 
Vizita baltica la Universitatea Nationala de Aparare din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :234
Monday, 16 May 2005

O delegatie a Colegiului Baltic de Aparare, condusa de generalul de brigada Algis Vaiceliunas, se va afla in perioada 16-19 mai la Bucuresti, ca invitata a Universitatii Nationale de Aparare din Bucuresti, al carei rector este general dr. Mircea Muresan.

Vizita la instituitia de invatamant romana consta in prezentarea continutului programelor, a modului de organizare si a obiectivelor educationale ale celor doua universitati militare, a structurii programului de pregatire in domeniul securitatii nationale si a tehnicilor de simulare utilizate in cadrul cursurilor de comanda si stat major organizate de Universitatea Nationala de Aparare, informeaza un comunicat MApN. Cele doua parti vor mai analiza posibilitatile de cooperare in domeniul studiilor de master si al schimbului de ofiteri si cadre didactice in vederea dezvoltarii relatiilor bilaterale in domeniul invatamantului militar superior.

 
Ansamblurile romanesti timisorene strabat EuropaPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Monday, 16 May 2005

Mai multe formatii folclorice timisorene vor strabate Europa printr-o serie de turnee pe care le vor efectua in lunile mai si iunie ale acestui an.

Ansamblurile care vor reprezenta tara noastra peste hotare sunt formatia de juniori a grupului Timisul de la Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, care va efectua un turneu in localitatea turca Silifke, in perioada 19-28 mai, ansamblul de seniori Timisul, ce va ajunge in Franta, la Reims, in perioada 9-21 iunie, si la Festivalul Mondial de Folclor de la Karlsruhe, Germania. Un alt ambasador al Romaniei in strainatate va fi si corala Carmina Dacica care pleaca in turneu in Cipru, in perioada 20-27 mai, informeaza un saptamanal local.

 
Dacia Logan din nou in colimatorul specialistilor francezi si preseiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :824
Monday, 16 May 2005

Cotidianul francez Liberation a publicat in editia sa de sambata, 14 mai, un material in care, inca o data, ia in discutie raportul pret-calitate adus in prim plan de masina realizata in urma colaborarii Renault-Dacia: Logan. Oferim mai jos materialul complet publicat de cotidianul francez.

De-acum este posibil sa pleci in week-end alaturi de patru prieteni baschetbalisti, cu rucsacii lor mari in portbagaj, intr-o masina cu look retro si deloc scumpa: la volanul Logan-ului, masina ultra-economica pe care Renault o va comercializa in Franta incepand din data de 9 iunie. Fabricata in Romania, in uzina Dacia din Pitesti, cumparata in 1999, acest vehicul low-cost viza initial tarile cu economie slab dezvoltata, din America de Sud si Asia, si chiar Africa de Vest. Masina a fost deja lansata in toamna anului trecut in 17 tari din Europa Centrala si din Orientul Apropiat, unde au fost deja vandute 59.000 de exemplare.

Pe contrasens. In cele din urma, ea soseste chiar in Hexagon, unde faimoasa masina de 5.000 de euro, va fi de fapt vanduta pentrun o suma ce porneste de la valoarea de 7.500 de euro. Un pic mai mult decat Fiat-ul Seicento (6.350 de euro), un pic mai putin decat Kia Picanto (7.790 de euro). Diferenta de talie fata de aceste doua modele mici: Logan este o adevarata berlina cu cinci usi, cu o lungime de 4.25 metri. La fel de lunga ca un Megane, la fel de inalta ca un Peugeot 307, la fel de larga ca un Golf IV, dupa aprecierile Renault, ea este dotata cu un habitaclu spatios si cu o bancheta veritabila in spate, unde pot sta trei adulti de 1.90 metri. Ea ofera, si acesta este unul dintre atu-urile sale, un portbajag de 510 litri, identic cu cel al unui Peugeot 607 si mai voluminos decat cel al unui Vel Satis.

Intr-o perioada in care toti constructorii rivalizeaza in inovatii tehnologice, Renault, cu Logan, merge in mod clar, pe contrasens. Cuvantul de ordine: Back to basics. Pentru a reduce la maxim costurile, constructorul de masini a reciclat pe banda. Motorul este cel de la Kangoo, cutia de viteze de la Megane si Laguna 2, bordul este cel al lui Clio 2, iar sistemul ABS este al lui Megane 2. A te aseza la volanul unui Logan este, intr-un fel, asemanator cu a intra intr-o masina a timpului. Nu gasim aici, pentru versiunea de baza, nici climatizare, nici reglare a volanului. Doar o batrana manivela pentru coborarea geamurilor. Detaliu agasant: cheia de contact este obligatorie pentru deschiderea portbagajului. Iar tabloul de bord are un aspect rudimentar, este un eufemism. In ceea ce priveste desingn-ul, cum explica dragut Renault, el exprima robustete. Evoca, mai mult, anii 70, cu calandrul sau dizgratios si posteriorul disproportionat.

Onest. Deci este ieftina, masina nu prea scumpa? Logan nu este numai un pret, aflam de la Renault. Este un raport pret-calitate. De fapt, la acest tarif, Logan-ul se dovedeste onest la drum. In ciuda unei directii un pic inselatoare, mai ales atunci cand nu este asistata. In principiu, o masina corecta, ceea ce pare logic avand in vedere pretul sau. Si care ar trebui sa atraga clienti diversi, dupa cum declara Agnes Lombois, sef de productie la Logan: Oameni care locuiesc in afara marilor centre urbane, familii, oameni care vor o a doua masina, mame de familie care vor sa transporte copii sau tineri activi, care vor sa aiba posibilitatea de a avea un vehicul nou, la bugetul unei masini de ocazie. Pe scurt, toti cei care au un raport rational cu automobilul, pentru care pretul este un factor cheie si pe care nu ii deranjeaza sa conduca romaneste. Fiti logici, fiti Logan, spune de altfel sloganul publicitar al masinii. Marca Dacia nu are notorietate in Franta, ne explica cei de la Renault. De aceea vrem sa ii oferim una si spunem: in spate, se afla expertiza Renault. Este, de altfel, scris pe spatele Logan-ului: Dacia by Renault. Nu prea mare, totusi.

 
Freedom House a dat verdictul: presa de la Chisinau nu este liberaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :301
Monday, 16 May 2005

Studiul Libertatea presei in 2005, elaborat de Freedom House plaseaza Basarabia pe locul al 19-lea din punct de vedere al independentei mass-media, intre tarile ex-comuniste, in scadere cu 2 pozitii fata de anul trecut cand se situa pe locul al 17-lea.

Din cele 27 de state din regiune, doar in opt presa a fost apreciata de FH drept libera, in noua tari presa este partial libera, iar in 10 nelibera. Toate cele zece tari din regiune unde presa nu este libera sunt foste republici sovietice, inclusiv Republica Moldova. Doar Ucraina (locul 17) si Georgia (16) fac parte din tarile cu presa partial libera. Din aceeasi categorie face parte si Romania, situata pe treapta a 13-a cu 47 de puncte, informeaza agentia basarabeana Monitor Media. Pe primele trei trepte ale topului se situeaza cele trei tari baltice, urmate de Slovenia, Polonia si Ungaria. Slovacia, Republica Ceha, Bulgaria, Croatia, Serbia si Muntenegru si Bosnia-Hertegovina incheie prima duzina de state din topul elaborat de FH. Pe treptele 14-15 se situeaza Albania si Macedonia, tari care au acumulat acelasi punctaj (cate 51). Pe ultimele trei trepte ale topului (25-27) se plaseaza Uzbekistanul, R. Belarus si, respectiv, Turkmenistanul.

In clasamentul general al FH, Basarabia se afla pe pozitia a 137-a, cun un rating de 65 de puncte in clasamentul efectuat pentru 194 de state din intreaga lume. Libertatea presei in Republica Moldova s-a degradat fata de anul 2004, cand ea se afla pe treapta 127 in clasament. 

Organizatia Freedom House a facut public studiul anual, intitulat Libertatea Presei in 2005, in care este analizata situatiei presei in lume. In studiu se mentioneaza ca in multe tari in curs de dezvoltare au fost atinse succese vizibile, in vreme ce starea libertatii de expresie in unele tari cu democratii avansate, inclusiv SUA, s-a inrautatit. Studiul analizeaza situatia presei din 194 de state, din punct de vedere al mediului juridic in care activeaza mass-media in aceste state, al gradului de influenta al politicului si economicului asupra presei, precum si din punct de vedere al nivelului de acces la informatie. Rezultatele studiului elaborat de Freedom House releva ca 39% din tari au o presa libera, 35% o presa nelibera, in timp ce 26% din tarile analizate au o presa partial libera.

 
Hyde Park solicita amplasarea la Chisinau a bustului lui RebreanuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :492
Monday, 16 May 2005

Organizatia Hyde Park a trimis o noua scrisoare deschisa adresata conducerii de varf a Republicii Moldova, in special noului ministru al culturii, Artur Cozma, prin care aceasta reclama, in mod repetat, problema neinstalarii pe Aleea Clasicilor a bustului cu chipul lui Liviu Rebreanu, dupa ce autoritatile au permis edificarea unui monument al poetului azer/arab Nizami. Redam mai jos aceasta petitie din partea organizatiei non-guvernamentale Hyde Park.

Petitie

ONG Hyde Park isi exprima nedumerirea fata de tergiversarea instalarii bustului lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor, cum fusese prevazut inca in 2003. Dezvelirea monumentului trebuia sa aiba loc, conform traditiei, pe 31 august 2003, la sarbatoarea Limba Noastra, dar nici pina astazi nu exista o aprobare si nu se stie cand va fi instalat bustul.

ONG Hyde Park a initiat si organizat in perioada 1-7 septembrie 2003 actiuni de protest pe Aleea Clasicilor in legatura cu nedorinta autoritatilor de a permite instalarea bustului. Intr-o saptamana, manifestand pe locul unde a fost turnat fundamentul de beton (apoi acoperit cu pamant), am reusit sa colectam peste o mie de semnaturi de sustinere de la chisinauieni si de la oaspetii capitalei. Fiecare al doilea trecator a auzit despre scriitorul Rebreanu si opera lui, mai ales cei tineri au citit Ciuleandra, Ion, Padurea spinzuratilor ori cel putin au vazut ecranizari, spectacole cu aceste subiecte. Majoritatea celor informati au semnat protestul nostru si erau dispusi sa iasa in strada pentru un clasic al literaturii nationale.

In ultima zi a campaniei a avut loc un miting-cenaclu sub semnul lui Rebreanu. Au fost evocate scrierile lui, activitatea civica si literara. Vorbitorii si-au manifestat revolta ca autoritatile se impotrivesc sau ignora activitatile spirituale ale populatiei tarii. S-a incercat identificarea vinovatilor pentru anularea frumoasei traditii. S-a constatat ca in ultimii ani se observa o marginalizare treptata, dar constanta a evenimentelor social-culturale cu caracter national, romanesc. Fenomenul s-a agravat mai ales dupa venirea la guvernare a partidului comunist. Persecutiile si teroarea instaurata de actuala guvernare atenteaza grav la exprimarea libera a cetatenilor, la manifestarea identitatii lor etnice. Presiunea cenzurii de stat, conformismul, oportunismul si lasitatea intelectualilor aflati inca in posturi importante contribuie la exilarea in bucatarie a limbii romane, vorbita de majoritatea cetatenilor, la transformarea evenimentelor culturale de importanta nationala in unele de scara regionala sau locala. Despre independenta, limba noastra, despre clasici, se vobeste acum intre sarmale, vin si bere.

Membrii si simpatizantii ONG Hyde Park cer institutiilor si persoanelor responsabile sa dispuna anularea imediata piedicilor formal-birocratice de autorizare a instalarii unui bust al scriitorului Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica Stefan cel Mare din Chisinau si sa renunte la obstructionarea sau cenzurarea evenimentelor culturale, fapt care duce la tensionarea periculoasa a vietii sociale.

Apelam la Presedintele tarii, Primul Ministru, si noul ministru al culturii, cerandu-le sa ia atitudine, sa intervina si sa-i pedepseasca pe cei vinovati de abuz.

Atentionam opinia publica asupra gravei incalcari a drepturilor omului, care trebuie denuntata si condamnata public. Statul si autoritatile nu trebuie sa impiedice manifestarea identitatii culturale a cetatenilor, mai ales daca acestia reprezinta majoritatea populatiei tarii. Cele 1300 semnaturi si comunicatele de presa cu privire la aceasta actiune au fost prezentate conducerii de varf a Republicii Moldova si pot fi puse la dispozitia reprezentantilor presei, organismelor locale si internationale care apara drepturile omului, tuturor celor interesati.

 

 
Cinci medalii pentru tinerii matematicieni din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 16 May 2005

Cinci elevi din Basarabia au castigat medalii importante la cea de-a 22-a editie a Olimpiadei Balcanice de Matematica a elevilor, desfasurata anul acesta in Romania.

In cadrul acestui concurs au participat elevi din cele 9 tari balcanice, Albania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Romania, Serbia si Muntenegru, Turcia, alaturi de care au fost invitate insa si alte patru tari: Marea Britanie, Ungaria, Kazakhstan, Iakutia (Rusia). In total, la Olimpiada s-au inscris 14 echipe, dintre care doua au reprezentat tara in care a avut loc concursul, Romania. Din Basarabia au participat sase elevi, dintre care cinci, cei medaliati, au reprezentat liceul moldo-turc si unul singur liceul Prometeu, ambele din Chisinau. Chisinaul a castigat astfel doua medalii de aur, prin doi tineri matematicieni: Filip Simion si Alexandru Zamorzaev-Orleanschi.

 
Taine Folk la Radio Romania InternationalPDF Print E-mail
Indiana, SUA/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 16 May 2005

Grupul romanesc de folk, invitat saptamana trecuta la un post de radio american, a beneficiat la sfarsitul acestei saptamani de o noua aparitie radiofonica: de data aceasta la Radio Romania International.

Gena si Nelu Lazar au fost invitati in cadrul emisiunii Radio Viv, realizata de Roxana Iorgulescu, ce s-a desfasurat duminica, 15 mai, cu incepere de la ora 20.00, ora Romaniei. Taine Folk au mai fost prezenti, pana acum, in super-emisiunile Roxanei, cum le numesc chiar ei, "Cum ne place?", o data in 7 decembrie 2002, cand au prezentat primul lor CD DEMO, "Taine Folk - TAINA", iar altadata, la emisiunea "Radio Viv", dupa exact doi ani de la lansarea acestui CD, pe 7 decembrie 2004.

Formatia Taine Folk a luat fiinta in primavara anului 1998, dupa mai multe incercari ale lui Roma si Jiby de a se intalni si a canta ceva impreuna. In luna iulie 1998 s-au intalnit pentru prima data in caminele studentesti ale Universitatii "Transilvania" din Complexul Memorandum din Brasov, pentru a incerca ceva serios. Repetitiile aveau loc saptamanal, iar cei doi pregateau fie melodii mai vechi, fie compuneau chiar pe loc. La inceputul anului 1999, mai exact pe 21 ianuarie 1999, Taine Folk a sustinut primul sau concert, la "Art Club Jazz" din Brasov. Din acel moment, formatia si-a inceput ascensiunea catre visul de mii de ani al fiecarui om: sa fie cunoscut si apreciat de intreaga lume. Mai este multa cale de strabatut pana in acel punct, insa membrii taine Folk, Genoveva (Gena), Romell (Roma) si Nelu (Jiby) sunt optimisti si cu inimile deschise.

 
Copiii romani infiati in Australia simt in continuare romanestePDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :305
Monday, 16 May 2005

{mosimage}"Un eveniment cu totul deosebit a avut loc sambata, in parcul Ashfield din Sydney, unde la initiativa consului general al Romaniei, Ovidiu Grecea, si a Emiliei Markakis, unicul roman din lume decorat cu Medalia Ordinul Australiei, circa 40 de copii romani infiati de familii australiene, au ciocnit oua de Paste si au sarbatorit Ziua Internationala a Mamei, impreuna cu diplomatii romani acreditati in Australia.

{mosimage}Cu acest prilej, copiii au cantat melodii romanesti, au recitat poezii dedicate mamelor, s-au jucat si au dansat, au ciocnit o sumedenie de oua de Paste, pictate dupa traditia bucovineana, au facut farse si au glumit impreuna cu consulul general Ovidiu Grecea, acesta daruind fiecaruia cate un cadou si recunoscandu-se invins, la capitolul de "posesor al celui mai tare ou de Paste", de catre vestitul Vasile, un baietel istet si vioi, in varsta de 9 ani, care a si vorbit cel mai bine limba romana. Parintii adoptivi australieni au primit cu multa bucurie participarea la o astfel de intalnire si au discutat cu consulul general Ovidiu Grecea, despre conditiile de viata ale copiilor, situatia lor scolara, implicarea autoritatilor romanesti in rezolvarea solicitarilor  altor familii australiene de adopta copii din Romania, necesitatea deschiderii unui centru cultural la Sydney, infiintarea unei scoli romanesti, astfel incat sa se poata pastra traditiile culturale si spirituale specifice poporului roman, cat si despre posibilitatile reale ale diplomatilor romani din Australia, de a rezolva problemele birocratice.

Ambasadorul Romaniei la Canberra, Anca Visan, a tinut o frumoasa cuvantare, la incheierea acestui eveniment, vorbind despre importanta mamei in viata de familie si bucuria de a se intalni cu acesti copii si parintii care i-au adoptat. A fost o zi plina de semnificatii, de emotii si bucurii, o zi in care Romania s-a aflat mai aproape de sufletele pure si chipurile gingase ale unor copii romano-australieni." (De la Sydney pentru Romania Global News, Laurentiu Fulga).

 
Parohia romana din Stuttgart ii invita pe enoriasi la hramPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :423
Monday, 16 May 2005

Parohia ortodoxa romana "Nasterea Domnului" din Stuttgart ii anunta pe credinciosii sai, prin intermediul parintelui Mihaita Bratu si a paginii de web a Asociatiei Agero Stuttgart, faptul ca sambata, 21 mai, biserica isi va celebra hramul de vara, Sf. Imparati Constantin si Elena".

Sarbatoarea va avea doua parti, prima incepand la ora 10:30, cu slujba Sfintei Liturghii, la care va participa Mitropolitul Serafim si un sobor de 5 preoti. Cea de-a doua parte va consta intr-o agapa frateasca care se va desfasura in intervalul orar 13:30/14:00-19:00 in cladirea "Comenius Haus". Romanii care vor sa ia parte la agapa sunt rugati de parintele paroh sa isi aduca mancare si bautura de acasa si sa faca o donatie de 8 euro de persoana, banii fiind necesari achitarii salii si formatiei muzicale, familia Elena si Gigi Cranganu si Ion Calancea. Totodata, parohia pune la dispozitie, contra cost, apa, bere, vin, cafea si pajituri. Deoarece locurile sunt limitate, enoriasii sunt invitati sa se inscrie din timp si sa nu lase acest lucru pe ultima clipa.

 
Romanii din Australia pot sa ii ajute pe timisorenii sinistratiPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :292
Monday, 16 May 2005

Un roman din Timsoara, Ilie Sirbu, administratorul unui site de anunturi, stiri si alte informatii locale, lanseaza un apel de solidaritate catre romanii din Australia, prin care acestia pot sa intinda o mana de ajutor sinistratilor din Banat.

Deoarece Consiliul Judetean Timis a initiat un program intitulat "Doneaza o casa" prin care orice persoana poate sa fie alaturi de banatenii care nu mai au nimic si sa ii ajute sa isi faca o casa, Ilie Sirbu ii indenmana pe romanii de pe continentul asutralian sa raspandeasaca acest mesaj si sa incerce sa contribuie la un nou acoperis pentru cei napastuiti de soarta. Solicitarea timisoareanului a fost publicata pe pagina de web a romanilor din Australia, iar site-ul sau este www.publion.ro.

 
Tanase Joita pierde functia de consul al Romaniei la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :270
Monday, 16 May 2005

Consulul general al Romaniei la Strasbourg, Tanase Joita, a fost rechemat definitiv in Romania.

Fostul procuror general al Romaniei urmeaza se se reintoarca la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde a demisionat in vara anului 2003. Imediat dupa demisia, cu cantec, de la cel mai inalt Parchet din tara, Joita a fost numit consul al Romaniei la Strasbourg, iar plecarea sa din tara a stins orice discutie in care ar fi putut fi implicat. Tanase Joita a fost numit in functia de consul general al Romaniei la Strasbourg in septembrie 2003, aceasta fiind prima sa functie in diplomatie. O data cu schimbarea puterii in noiembrie 2004 si cu primele zvonuri in legatura cu restructurarea MAE, numele sau a fost printre primele vehiculate atunci cand venea vorba de rechemari de la posturi ale unor diplomati. MAE nu a comentat decizia de rechemare a lui Joita, limitandu-se sa declare doar ca prezenta acestuia la Strasbourg nu face parte din planul de restructurare a ministerului.

 
Francezii ar putea calatori la vara in RomaniaPDF Print E-mail
Franta/Romanian Global News
Accesari :272
Monday, 16 May 2005

Cetatenii francezi care doresc sa isi faca vacantele in Romania in grup organizat sunt informati ca Comitetul Volvestre-Roumanie organizeaza in perioada 1-13 august 2005, o calatorie pe plaiurile mioritice.

Cazarea se va face in sanul unor familii de romani din Transilvania. Programul vizitei va contine excursii in Transilvania, Maramures, precum si vizite in diverse pesteri. Calatoria se face cu masina, pe ruta Franta-Romania dus-intors. Pretul acestei calatoriii este de 600 de euro de persoana. Cei interesati se pot adresa, cat mai curand cu putinta, dnei Catherine Lopez la numarul de telefon 0561.600.193, sau dnei Celeste Cazaux la numarul 0561.90.4451 (seara).

 
Filme romanesti, Ada Milea si Orient Express, sarmale si veseliePDF Print E-mail
Carpentras, Franta/Romanian Global News
Accesari :309
Monday, 16 May 2005

In orasul francez Carpentras, precum si in orasele din jur, se va desfasura in perioada 20-27 mai, un festival de film pentru copii si pentru adulti, in cadrul caruia tari invitate vor fi Romania si Canada. Acesta este primul astfel de festival din regiunea Ventoux care se adreseaza publicului tanar.

Ziua de deschidere a filmului va fi vineri, 20 mai, la Hotel-Dieu, unde va avea loc o expozitie de materiale cinematografice. In cadrul acesteia mai multi tehnicieni din domeniul cinematografiei isi vor prezenta materialele si vor vorbi despre meseria pe care si-au ales-o. Cinematograful Rivoli va avea si el programate, pentru aceasta prima seara de festival, o sesiune speciala de la ora 20.30, in cadrul careia vor putea fi vizionate trei pelicule pentru copii: Nanouk LEsquimau, Impression de montage et deau, La guerre des tuques. Intrarea este 1 euro pentru copii, si 2 euro pentru adulti. Festivalul se va incheia dumnica, 27 mai, la Centrul Cultural din Bedoin, cu expozitia Un film este o adevarata poveste. In cadrul acesteia vor fi expuse lucrari ale copiilor (afise, filme, etc), precum si video-proiectii. Aceasta va fi urmata de o serie de proiectii de filme, iar in finalul zilei vor fi decernate premiile juriilor de copii. Seara se va incheia cu un concert de muzica de film, interpretata de Orchestra Musique en Venaissin.

Din partea Romaniei vor participa Ada Milea si Dorina Chiriac cu l Apolodor, Eddie Neumann si Hari Tavitian in formula "Orient Express", filmul Elisabetei Bostan, Aventurile lui Naica si Micul omulet semnat de Ion Popescu Gopo.

 
Imigrantii din Barbanza au in mare parte titluri universitarePDF Print E-mail
Barbanza, Spania/Romanian Global News
Accesari :372
Monday, 16 May 2005

15% dintre imigrantii care ajung in regiune in cautarea unui loc de munca isi pot trece in CV si un titlu universitar. Aceasta este concluzia care reiese din datele prezentate de Instititutul de Statistica Spaniol.

Nivelul educational al colectivului de straini care traieste in Barbanza este foarte acceptabil, mai ales ca mai mult de jumatate din imigrantii ilegali si-au incheiat cu succes studiile secundare. Mai multi dintre profesorii care predau strainilor in orasele din provincie au remarcat, la unison, ca imigrantii prezinta o usurinta deosebita in invatarea limbilor straine. Romanii si arabii sunt cei care se descurca cel mai bine, chiar si in dialecte.

Sosirea intr-o tara noua, cu o limba noua, ii obliga pe multi straini sa recurga la ore de alfabetizare, ceea ce nu inseamna, insa, ca in limba lor nu stiu sa scrie sau sa citeasca. Domeniul lingvistic se tranforma, conform parerilor profesionistilor in domeniu, intr-o componenta vitala pentru straini atunci cand vine vorba sa obtina sau sa se adapteze la un nou loc de munca.

Aproximativ 20% dintre imigrantii din Barbanza vor putea accede in cativa ani la universitate, daca isi termina cu succes studiile. Conform ultimelor date ale Ministerului Educatiei, 20% dintre tinerii imigranti din regiune sunt inscrisi la cursurile secundare. Specialistii au dat asigurari ca majoritatea imigrantilor nu au probleme mari in adaptarea la nivelul educational al centrelor de invatamant din zona, dar ca, intr-adevar, au nevoie de un curs de adaptare lingvistica pentru a se putea familiariza cu limba. Datele furnizate de Institutul de Statistica mai arata, totodata, ca numai 1.5% din numarul de imigranti sunt analfabeti, ceea ce inseamna ca nu stiu nici sa scrie nici sa citeasca in limba tarii de origine. Din intreaga provincie, Muros este orasul in care traieste cel mai mare numar de straini care poseda un titlu universitar.

 
Alexandra Maria Lara este cea mai frumoasa persoana din GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :316
Monday, 16 May 2005

Actrita romanca Alexandra Maria Lara, fiica unui alt actor roman cunoscut, Valentin Platareanu, si stabilita impreuna cu familia in Germania, a fost declarata de revista Bild cea mai frumoasa persoana din aceasta tara.

Topul este oarecum similar cu cel pe care il realizeaza redactorii publicatiei People si o situeaza pe romanca in fata unor nume locale mult mai sonore, precum Heidi Klum, Sarah Connor sau Claudia Schiffer, informeaza revista Diaspora Romaneasca. Alexandra Maria Lara are o cariera de succes in domeniul actoriei in Germania, anul acesta tanara actrita reusind sa se faca cunoscuta si in restul lumii prin intermediul filmului "Caderea", pelicula despre ultimele zile din viata lui Adolf Hitler. De altfel, acesata productie a fost nominalizata la Oscar pentru cel mai bun film strain si romanca a participat la ceremonia acordarii premiilor respective. In varsta de numai 26 de ani, Alexandra Maria Lara a primit in februarie Premiul Camera de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un film german.

 
Clipe de relaxare la International Cottage Resort din OntarioPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :253
Monday, 16 May 2005

Statiunea canadiana International Cottage Resort, patronata de Carmen si George Mocanu, ii invita si in acest sezon pe toti romanii din Canada sa vina in week-end-ul 4-5 iunie in vizita in acest loc relaxant, situat in localitatea Nobel, Ontario, departe de zgomotul orasului.

Turistii pot sa vina ca si intr-un parc, avand posibilitatea de a se bucura de frumusetile naturii, de a face un picnic, plaja, plimbari pin padure, partide de jucati volei sau sa foloseasca hidrobicicleta sau canoe. Cei care doresc sa stea peste noapte sau sa inchirieze barci cu motor, vor beneficia de reduceri de pret, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

Pentru informatii suplimentare se poate trimite un e-mail la adresa info@intresort.com sau se pot contacta telefonic cei doi romani la numarul (705) 342-7918. De asemenea, pentru cei care vor sa vada mai multe ipostaze ale statiunii, pagina de web a acesteia, http://www.intresort.com/, le sta la dispozitie.

 
Tudor Gheorghe si Nicolae Voiculet isi continua turneul nord-americanPDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :314
Monday, 16 May 2005

Turneul nord-american al lui Tudor Gheorghe si al naistului Nicolae Voiculet continua, in acest sfarsit de saptamana, respectiv pe 20, 21 si 22 mai, tandemul muzical concertand vineri la Portland, statul american Oregon, sambata in localitatea canadiana Vancouver, zona British Columbia, iar duminica la Seattle, statul Washington.

Concertul de vineri, 20 mai, va avea loc la Biserica Siriana, de la ora 19:00, biletele putand fi procurate contra sumei de 25 de dolari, in avans, sau 30 de dolaro, la intrare. Pentru informatii se poate contacta telefonic Gabriel Peca, la numarul 503 674 5000, informeaza site-ul romshow.com. Cel de-al doilea spectacol de week-end va incepe la ora 19:30 si se va desfasura la Douglas College Performing Arts Theatre. Informatii suplimentare despre aceasta reprezentatie pot fi gasite la numarul 604 931 5287, la care raspunde Radu Gavrilovits. Ultimul concert al sfarsitului de saptamana va fi gazduit de Seattle Art Museum, cu incepere de la ora 18:00, cel care poate fi contactat pentru detalii aditionale fiind Alex Tanasescu, la numarul de telefon 425 226 7346. Si pentru aceste ultime doua spectacole pretul biletelor este identic cu cel de la prima reprezentatie.

 
Romanii din Belgia ii vor sustine pe tricolori la meciul de fotbal Olanda-RomaniaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 16 May 2005

Romanii din Belgia care doresc sa mearga la partida de fotbal Olanda-Romania, contand pentru calificarile la Cupa Mondiala, pot sa se deplaseze la meci cu ajutorul firmei Maxitours, care organizeaza o excursie de 1 zi pentru cei ce doresc sa vada intalnirea dintre cele doua tari in direct pe stadion.

Pretul deplasarii este de 45 de euro, incluzand transport dus intors cu autocarul, pe ruta Bruxelles (Gara de Nord) - Rotterdam (Stadion), biletul pentru meci, TVA si restul taxelor, informeaza portalul romanilor din Belgia.Cei interesati pot contacta organizatorii la numarul de telefon 02 217 72 73 sau printr-un e-mail la adresa info@maxiours.be.

 
Dublu eveniment la Ambasada Romaniei la OttawaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :261
Monday, 16 May 2005

Ambasada romaniei la Ottawa va organiza luni, 16 mai, de la ora 18:30, o intalnire cu jurnalistul Ioan Barbu, directorul ziarului "Curierul de Valcea" si al editurii "Antim Ivireanu" din Ramnicu Valcea, informeaza revista Romanul canadian.

Manifestarea va avea loc la sediul ambasadei, la adresa 655 Rideau Street, Ottawa, Ontario, si va avea ca tema principala lansarea cartii Istorie si Credinta scrisa de parintele profesor dr. Cezar Vasiliu din Montreal. Intalnirea se va incheia cu o receptie la care sunt invitati sa participe cei prezenti.

 
O alta petrecere romaneasca la DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :262
Monday, 16 May 2005

Romanii din Detroit se vor intalni, din nou, la o seara romaneasca ce va avea loc vineri, 20 mai, la clubul WhiteStar din localitatea americana, informeaza romportal.com, unul dintre organizatori.

Localul care va gazdui petrecerea se afla situat in Hamtramk la nord de Detroit si va oferi tuturor celor care vor fi prezenti un nou stil de muzica, surprize si concursuri diverse cu premii. Printre invitati se afla si o romanca ce isi serbeaza ziua de nastere si care promite sa isi faca simitita prezenta la peterecere.

 
Spectacol de caritate la Nurnberg pentru sinistratii din BanatPDF Print E-mail
Nurnberg, germania/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 16 May 2005

In semn de sprijin fata de sinistratii din judetul Timis, care au avut de suferit in urma inundatiilor din luna aprilie 2005, asociatiile Casa Romaneasca si Un Alter Ego din orasul german Nurnberg organizeaza o actiune de caritate duminica, 29 mai, in sala St. Bernard, Don Bosco, de la ora 14:00.

La aceasta vor participa actorul Florin Piersic si trupa muzicala Miraj. Informatii suplimentare despre evenimentul caritabil se pot obtine de la numerele de telefon 0172 1517796, 0172 2626931, sau direct in contul nostru Doina Fruhwald, Casa Romaneasca, Postbank Nurnberg, KONTO NR. 582009853, BLZ: 76010085. Actiunea este realizata si cu sprijinul RadioR si liviuman.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions