Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
14 mii de miliarde de lei evaluarea generala a pagubelor inundatiilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :230
Wednesday, 18 May 2005

Statul roman va trebui sa cheltuiasca, in perioada imediat urmatoare o suma cuprinsa intre 13 si 14 de mii de miliarde de lei pentru refacerea zonelor afectate de inundatiile din ultima luna.

Conform unei evaluari preliminare a guvernului, costurile de reconstructie, care ar repara pagubele din infrastructura (diguri, poduri, podete, cai ferate, retele, utilitati publice, aparare impotriva inundatiilor) si cele din agricultura (terenuri agricole), silvicultura (drumuri forestiere, etc.) si imobile (case si anexe gospodaresti) se ridica la valoarea de 13.911 miliarde de lei. Conform declaratiilor oficialilor de la Palatul Victoria lucrarile de reconstructie in judetele vestice ar trebui sa inceapa la 20 iunie. Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut o evaluare, cea mai completa de pana acum, a pagubelor produse de inundatii in intreaga tara: peste 200 de kilometri de drumuri si peste 50 de km de diguri au fost distruse, la fel ca si 13 poduri, in timp ce alte 269 de poduri au fost numai avariate. In agricultura au fost inundate si compromise, in consecinta, 160.000 de hectare de teren agricol, iar mii de oameni au ramas fara locuinte. Conform declaratiilor primului ministru 830 de case au fost distruse si 4557 avariate. Au mai fost afectate de revarsarile de ape 59 de obiective socio-economice, din care 26 de scoli, 16 gradinite si camine, 3 spitale, 7 dispensare si 7 biserici.

 
BNR restituie lacasurilor de cult ortodoxe obiectele de cult care le-au apartinut in comunismPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Wednesday, 18 May 2005

Biserica Ortodoxa Romana si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au incheiat marti, 17 mai, un protocol prin intermediul caruia se reglementeaza transferul catre parohiile si manastirile ortodoxe a obiectelor de cult si a altor bunuri din metale pretioase care le-au apartinut si care au fost depuse la BNR in perioada comunista, conform legislatiei de atunci.

Ceremonia de incheiere a protocolului a reunit inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane si membri ai Consiliului de Administratie al BNR care au asistat la semnarea acestuia de catre PF Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se arata intr-un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana. Evenimentul a constituit si un prilej prin care cele doua institutii au scos in evidenta relatiile stranse care exista intre BOR si BNR, cunoscut fiind faptul ca Banca Centrala a Romaniei a sprijinit ctitorirea si refacerea unor importante lacasuri de cult. Patriarhia Romana, in consens cu BNR, va comunica centrelor eparhiale ordinea in care reprezentantii autorizati ai unitatilor bisericesti din fiecare eparhie se vor prezenta la Sucursala BNR Bucuresti pentru transferarea obiectelor.

 
Parlamentul Romaniei a ratificat, in unanimitate, Tratatul de Aderare la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Wednesday, 18 May 2005

Cele doua camere ale Parlamentului Romaniei, intrunite in sedinta comuna, au votat marti, 17 mai, in unanimitate ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Spre deosebire de tara vecina, Bulgaria, care a trecut si ea prin aceeasi procedura in data de 11 mai, si a adoptat legea de ratificare, desi cu un vot impotriva si doua abtineri, Romania a dovedit ca nici unul dintre parlamentarii sau nu se indoieste de justetea acestei cauze. Astazi facem o promisiune de onoare sa fim europeni! O facem in mod solemn si democratic in Parlamentul Romaniei a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent si el la votul istoric exprimat ieri de Legislativ. Totodata, Tariceanu a mai vorbit despre reformele cheie la care tara noastra mai are inca de lucru, pana la a ajunge sa isi respecte angajamentele asumate fata de Uniunea Europeana. El a identificat aici reforma in domeniul justitiei si lupta impotriva coruptiei.

 
Seniorii Ligii Studentilor denunta Pactul Ribentropp-MolotovPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :459
Wednesday, 18 May 2005

Membrii Seniori ai Ligii Studentilor se asociaza Initiativei Baltice apartinand autoritatilor si societatii civile din Lituania, Letonia si Estonia, de condamnare oficiala internationala a Pactului Ribentropp-Molotov si de eliminare a consecintelor sale, saluta si sustin proiectul Noua Ialta lansat de Presedintele Georgiei si asteapta ca autoritatile de la Bucuresti si Chisinau, Biserica Ortodoxa impreuna cu celelalte Culte, Partidele politice si organizatiile civice, de tineret si sindicale sa procedeze in mod similar.

"Venite la comemorarea a sase decenii de la ocuparea sovietica si inrobirea Estului Europei dar si intr-un moment aniversar al Independentei Romaniei, cand ne plecam cu respect in fata acelor generatii de romani care au visat si au cladit un Regat, reper al unitatii si al demnitatii romanesti in Europa aceste initiative demonstreaza lumii intregi, inca o data, suprematia fortei dreptului in fata dreptului fortei si vor arata puterea dreptului international intemeiat pe morala", se arata in comunicatul de presa al Clubului seniorilor Ligii Studentilor din Facultatea Bucuresti si contrasemnat de av. Bogdan Grabowski, av. Antonie Popescu, lect. univ. dr. Ionel Ungureanu, drd. Raluca Oglindoiu, prof. Mihaela Busuioc, dr. Iulian Tanase, dr. Radu Creanga , Ion Ceausescu, manager, arh. Marius Clonda, prof. Marcel Sabadas, dr. Ion Bancila, dr. Aurelian Badulescu, Mugurel Stan, Romeo Mosoiu, Dinu Gandu, conf. dr. Raluca Radulescu, dr. Vlad Ianus, dr. Adrian Busu, Eugen Popescu, jurnalist, prof. Viorel Badea, asist. univ. Cristian Urse si Pr. Nicolae Iordache.

 
Clinton isi lanseaza memoriile si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :268
Wednesday, 18 May 2005

Fostul presedinte american Bill Clinton isi va lansa la finele acestei saptamani in Romania, cartea sa de memorii intitulata Viata mea.

Cartea, scrisa extrem de deschis si de onest, isi propune sa recreeze povestea unui lider care s-a dedicat poporului american, dupa cum el insusi marturiseste. Momente din viata sa sunt reluate in paginile acestei carti, inca din copilaria petrecuta in Arkansas si pana la cele doua mandate de care s-a bucurat la Casa Alba, pana la scandalul sexual cu Monica Lewinski, povestea care i-a ruinat imaginea si cariera politica la varf. Volumul semnat de Clinton a avut lansarea in America, de atunci el devenind deja un Bestseller, care s-a vandut in peste 2 milioane de exemplare. Lansarea cartii se va face in cadrul unei ceremonii in care fostul lider de la Casa Alba va face declaratii contra-cost... pentru fanii sai.

 
Celebra revista de publicitate Campaign va avea si o editie romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :251
Wednesday, 18 May 2005

O noua revista de media si publicitate se va lansa la finele lunii mai pe piata de profil din Romania. Revista, editata in Marea Britanie, de Haymarket Publications este considerata cea mai cunoscuta revista de acest gen din Europa.

Editia originala a revistei este saptamanala, insa in Romania ea va avea o editie lunara, in paginile careia se vor regasi atat materiale din editia internationala, traduse in limba romana cat si articole de specialitate, interviuri, stiri, analize si articole inedite din domeniu din Romania. Revista Campaign va fi publicata in Romania de Business Media Group si se va tipari in 10.000 de exemplare.

Haymarket Publications este una dintre cele mai renumite case de editura care se ocupa de publicatii din domeniul PR, Marketing, Advertisement, in Marea Britanie. Ea a scos pe piata productii interesante pentru pasionatii domeniului, dintre care amintim Brand Republic (on-line), Incentive Business, Marketing, Marketing Direct, Promotions and Incentives, PR Week, etc.

 
Jandarmii romani, scoliti de britaniciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 18 May 2005

Doi ofiteri din cadrul Jandarmeriei Romane vor participa pana la 27 iulie la Cursul pentru tineri ofiteri de Stat Major  JSOC, organizat de Guvernul Marii Britanii la Academia Militara Liptovscky Mikulas din Slovacia, informeaza Prompt Media.

In cadrul stagiului de pregatire sustinut de instructori din cadrul principalelor agentii engleze de aplicare a legii, cu experienta in domeniul operativ, jandarmii romani se vor informa cu privire la structura de ansamblu si sistemul actual de pregatire si instruire al efectivelor celorlalte institutii care au reprezentanti la acest stagiu, in special in domeniul pregatirii pentru misiuni internationale. Aceasta activitate face parte din programul derulat de Jandarmeria Romana pentru modernizare, compatibilizarea si alinierea la standardele comune ale Uniunii Europene in domeniul gestionarii ordinii publice, informeaza Prompt Media.

 
Luminita si Sistem nu sunt cotati cu prea multa incredere la EurovisionPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 18 May 2005

Luminita Anghel si Sistem vor trece joi, 19 mai, prin primele emotii la Eurovision 2005. Semifinala concursului european de muzica se va desfasura joi, 19 mai, de la ora 21:50 in Palatul Sporturilor din Kiev si va fi transmisa in direct de Televiziunea Nationala.

Romania va intra in concurs la pozitia a 14-a, din cele 25 de tari care au intrat in semifinala. Reprezentantii nostri ar trebui sa se claseze in primele 10 tari in semifinala pentru a merge mai departe in finala Eurovision, care se va desfasura sambata, 21 mai. In semifinala vor vota toate cele 39 de tari participante anul acesta la Eurovision. Reamintim ca Romania va trebui sa treaca anul acesta prin selectia anterioara finalei Eurovision, in urma prestatiei de anul trecut a reprezentantei Romaniei, Sanda Ladosi, care s-a situat pe locul al 18-lea.

Portalul international Hecklerspray a publicat recent cota pe care reprezentantii Romaniei o au la castigarea concursului din Ucraina: aceasta este un zdrobitor 47/1. Reprezentanta Romaniei la Eurovision va fi anul acesta Luminita Anghel, cantareata si prezentatoare de televiziune. Ea va fi acompaniata de Sistem, o trupa neconventionala de percutionisti, suparata pe organizatori pentru ca le-au interzis efectele de foc din show-ul pe care il pregatisera. Ei vor canta Let Me Try, povestea unei foste prietene insistente. Cantecul are, de asemenea, unul dintre cele mai ciudate versuri din competitie I can feel your heart with brakes, mentioneaza ironic site-ul amintit, care atribuie Romaniei sanse foarte mici de castigare a trofeului muzical european. Cu toate acestea, la repetitia de duminica, 15 mai, de la Kiev, ca si la cele anterioare, Luminita si Sistem au fost indelung aplaudati de audienta prezenta in sala, ca si de reprezentantii presei.

 
IEIC a deschis un centru si la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Wednesday, 18 May 2005

Institutul European de Itinerarii Culturale, cu sediul la Luxemburg, si-a inaugurat recent la Sibiu, primul centru din Romania.

Deschiderea oficiala a avut loc la Casa Luxemburg din localitate, Sibiul reprezentand o alegere buna, tinand cont de faptul ca in anul 2007 Romania va avea prin acest oras, in premiera, o capitala culturala europeana, alaturi de Luxemburg.

Centrul de la Sibiu va colabora cu IEIC, agentie a Consiliului Europei care functioneaza in Luxemburg inca din anul 1997. De asemena, Institutul European de Itinerarii Culturale va avea in acest an un alt Centru de resurse in Bulgaria. Cele doua centre din Romania si Bulgaria vor lansa itinerarii culturale in estul Europei. Itinerariile alese pana acum includ toate tarile semnatare ale Conventiei Culturale Europene.

 
Un elev nemtean a castigat un premiu din partea Consiliului EuropeiPDF Print E-mail
Piatra-Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Wednesday, 18 May 2005

Elevul nemtean Madalin Ciuca a castigat recent un premiu la concursul de arta plastica Europe at School-European Competition, patronat de Consiliul Europei, si un premiu special acordat de artista greaca Nana Mouskouri, presedintele Focus on Hope Foundation.

Premiul I in Domeniul arte plastice a fost conferit de presedintele Europe at School, Doris Pack. Distinctiile au fost castigate in urma participarii elevului roman la o competitie europena de anvergura care a avut loc in prima parte a a trimestrului I scolar, informeaza un cotidian moldav. Madalin Ciuca este elev in clasa a XI-a la Liceul de Arta Victor Brauner din Piatra Neamt si si-a prezentat in concurs lucrarea cu tema A fi cetatean model in UE. Aceasta reprezinta o compozitie minutios elaborata care confirma valoarea elevului, deja castigator a mai multe medalii de aur si argint si trofee internationale. Europe at School-European Competition este patronata de Consiliul Europei, Comisia europeana, Parlamentul european si Fundatia europeana pentru cultura.

 
Moldova gazduieste un alt simpozion international religiosPDF Print E-mail
Roman, Neamt/Romanian Global News
Accesari :451
Wednesday, 18 May 2005

Mai multe personalitati cultural-religioase din tara si din strainatate se vor intalni la sfarsitul acestei saptamani la Institutul Teologic Romano Catolic Franciscan din Roman cu prilejul unei manifestari intitulate "Rolul Bisericii si al Societatii Civile intr-o Europa unita".

Evenimentul se va desfasura vineri, 20 mai, si sambata, 21 mai, deschiderea oficiala a simpozionului urmand sa aiba loc in prima zi a manifestarilor, de la ora 15:30. Intrunirea de la Roman va debuta cu prelegerile PS Petru Gherghel, episcop Romano Catolic de Iasi, Sfintiei Sale Ioan Ciuraru, ministru Provincial, pr. dr. Iosif Bisoc, decanul facultatii, Toader Mocanu, prefectul judetului Neamt, Dan Ioan Carpusor, primarul de Roman, si pr. dr. Maximilian Pal, presedintele Academiei "Petru Tocanel". Tot vineri, invitatii vor putea sa asculte dizertatiile facute de PS Arhiepiscop Jean Claude Perisset, de la Nuntiul apostolic din Romania si Moldova, de PS Corneliu Birladeanu, episcop al eparhiei ortodoxe de Husi, de pr. prof. univ. dr. Alexandru Stan, de la Universitatea Valahia Tirgoviste, si de academicianul Razvan Theodorescu.

Cea de-a doua zi a simpozionului ii va aduce la Roman pe oaspetii din afara tarii, publicul nemtean putand sa ia parte la cuvantarile pe care le vor sustine prof. univ. Dr. Onorato Bucci de la Universitatea Pontificala din Lateran, av. dr. Andrea Gabriel, din Italia, dott. Ssa Michela Galati, din partea Ministerul de Externe al Italiei, pr. Daniel Pietrzac, asistentul general al Ordinului Franciscan pentru formare, din Provincia Sfintul Anton SUA, si Carlo Savini, din Italia, informeaza un cotidian nemtean.

 
Un roman a plecat sa cucereasca varful McKinley din AlaskaPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 18 May 2005

Brasoveanul Ulise Galu a pornit miercuri, 19 mai, in lupta pentru cucerirea varful McKinley din Alaska, cel mai inalt din masivul nord-american, avand 6194 de metri.

Romanul are 30 de ani, profeseaza ca economist si este cunoscut pentru reusitele sale precedente in domeniul alpinismului, printre care se inscriu escaladarea varfului Suphan Dagi din Turcia si a lui Elbrus din Caucazul de Nord. Totodata brasoveanul a participat, in urma cu doi ani, la expeditia romaneasca intreprinsa in Kilimanjaro. Daca Ulise Galu va reusi sa invinga in lupta cu inaltimile, steagul municipiului Brasov va fi postat pe masivul McKinley, informeaza postul national de radio.

 
Incepe Bienala internationala de arta contemporana Arad 2005PDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :289
Wednesday, 18 May 2005

Prima editie a Bienalei internationale de arta contemporana Arad 2005 va incepe vineri, 20 mai, la Teatrul Ion Slavici din localitate, evenimentul cultural urmand sa se incheie duminica, 29 mai, o data cu plecarea participantilor.

La manifestarea aradeana vor lua parte artisti din America de Nord si de Sud, din Africa, Asia si din majoritatea tarilor europene, informeaza cotidianul Adevarul de Arad. Bienala este organizata de Asociatia Terra dellArte din Italia, Consiliul Judetean Arad, Primaria Arad si Universitatea de Vest Vasile Goldis". Directorul international al proiectului este Alfonso Caputo, iar dr. Marius Lazurca este coordonator local. Toate lucrarile de pictura, grafica si sculptura, semnate de acesti artisti de pe intreg mapamondul, vor putea fi admirate la Muzeul de Arta din incinta Bibliotecii judetene A.D. Xenopol", la Sala Clio de pe strada Horea, la Galeriile Nationale Delta si la Teatrul Ion Slavici", unde va functiona si un birou de relatii cu publicul. Nici una dintre lucrari nu va putea fi cumparata, ca urmare a legilor vamale romanesti care sunt mai severe la acest capitol.

Bienala internationala de arte contemporane de la Arad este un proiect de anvergura care isi propune sa stimuleze dezvoltarea culturii plastice contemporane prin crearea unui context al dialogului si schimburilor de experienta intre creatori din intreaga lume", a precizat pentru publicatia aradeana artistul plastic Alfonso Caputo, directorul international al proiectului.

 
SUA si UE implicate in procesul de pace din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :277
Wednesday, 18 May 2005

Chisinaul si Tiraspolul au cazut de acord cu propunerile Ucrainei si ale altor mediatori de a implica Statele Unite si Uniunea Europeana in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a comunicat marti, 17 mai, seful-adjunct al Serviciului de presa al MAE ucrainean, Dmitri Svistkov, informeaza Itar-Tass.

Svistkov a facut referire la informatiile din Vinita, unde s-au intrunit, cu usile inchise, reprezentantii Republicii Moldova, Rusiei, Ucrainei, OSCE si ai regimului de la Tiraspol. Potrivit oficialului ucrainean, partile aflate in conflict au convenit ca "SUA si UE sa participe la procesul de reglementare, in calitate de observatori". Reprezentantul MAE de la Kiev a spus ca la Vinita au fost examinate aspecte ale organizarii alegerilor in pretinsul soviet suprem de la Tiraspol, monitorizarea carora va fi efectuata de OSCE. Svistkov a refuzat sa comenteze propunerea Tiraspolului de a introduce in regiune pacificatori ucraineni.

 
Un recensamant controversat provoaca stupoare - "moldovenii" sunt majoritariPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :297
Wednesday, 18 May 2005

Biroul National de Statistica (BNS) sustine ca in baza datelor preliminare ale Recensamantului populatiei din 2004 "numarul persoanelor recenzate a constituit 3.388 mii, inregistrand o scadere cu 208 mii persoane fata de Recensamantul populatiei din 1989". Potrivit specialistilor BNS, aceasta descrestere a fost cauzata, in mod special, de "migratia populatiei Republicii Moldova" si de "sporul natural scazut".

Nationalitatea majoritara, potrivit datelor ambelor recensaminte, o reprezinta moldovenii, care in 1989 constituiau 69,9 la suta din numarul total al populatiei, iar in 2004, in baza datelor preliminare, constituie 76,1 la suta din numarul total al populatiei, marcand o crestere cu 6,2 la suta. Alte nationalitati cu o pondere importanta in Republica Moldova sunt ucrainenii, rusii, gagauzii, bulgarii, romanii si altele, care reprezinta, in baza datelor preliminare ale Recensamantului populatiei din 2004, 23,9 la suta din numarul total al populatiei.

In 1989, ponderea acestor nationalitati reprezenta 30,1 la suta (cu 6,2 la suta mai mult decat in 2004). Dintre acestea, locuitorii de nationalitate ucraineana si rusa se plaseaza pe al doilea si, respectiv, al treilea loc in numarul total al populatiei.

Totodata, in perioada interrecenzitara, fluxurile migrationale au influentat descresterea ponderii populatiei de origine ucraineana cu 2,9 la suta si a celei ruse - cu 4 la suta. Ponderea populatiei de nationalitate gagauza a crescut in ultimii 15 ani cu 0,3 la suta, reprezentand 4,4 la suta din numarul total, datorita natalitatii relativ inalte in comparatie cu indicele mediu pe Republica Moldova. Numarul romanilor, de asemenea, s-a majorat si constituie 70.275 persoane, reprezentand 2,1 la suta din numarul total al populatiei. Ponderea populatiei de origine romaneasca in 1989 era de 0,1 la suta si constituia 2.477 persoane. In acelasi timp, ponderea populatiei de nationalitate bulgara a scazut cu 0,1 la suta. La compartimentul "alte nationalitati" s-a inregistrat o descrestere cu 1,5 la suta fata de datele recensamantului din 1989.

Datele prezentate sunt preliminare, cele finale urmand a fi publicate pana la sfarsitul anului curent. In prezent, are loc codificarea informatiei din chestionarele de recensamant, dupa care va fi efectuata prelucrarea automatizata. BNS considera ca datele prezentate nu se vor schimba esential.

Totodata, specialistii BNS atrag atentia asupra faptului ca inregistrarea raspunsurilor la intrebari a fost facuta la "libera declaratie a cetatenilor", fara prezentarea unor documente.

Toate etapele recensamantului populatiei din Republica Moldova, inclusiv cea de prelucrare si prezentare a datelor, sunt monitorizate de experti ai Consiliului Europei.

 
Autoritatile sarbe vor sa ia comunitatii romanesti cladirea LuceafarulPDF Print E-mail
Varset, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 18 May 2005

O delegatie a Directei Generale a Comunitatii Romanilor din Serbia a participat vineri 13 mai, la discutiile privind statutul imobilului Luceafarul din Varset, la invitatia Agentiei pentru Privatizare a Republicii Serbia.

Aducem la cunostinta opiniei publice ca Directia Generala a Comunitatii Romanilor din Serbia a initiat procesul de proclamare a cladirii drept monument istoric de prima importanta pentru minoritatea nationala romana. Conform actelor si documentelor obtinute de la Institutul pentru Protectia Monumentelor Istorice, Ministerul Culturii a Guvernului Republicii Serbia a initiat procedeul de proclamare a cladirii Luceafarul drept bun cultural care va intra in patrimoniul monumentelor istorice. Agentia de Privatizare a scos pentru a cincea oara la licitatie Tipografia Sloboda, care se gaseste in incinta imobilului romanesc. Reprezentantii Agentei pentru Privatizare, Consilierii Ministrului pentru Privatizare si juristii ministerului si ai agentiei au incercat prin metode specifice sa convinga delegatia CRS sa scoata la licitatie Tipografia, explicand faptul ca Luceafarul va fi sub protectia statului si va fi retrocedat dupa adoptarea Legii de restituire. CRS a insistat ca imobilul Luceafarul sa fie retrocedat in baza reciprocitatii prin Ordonanta de Guvern, respectiv anularea procesului de licitatie pana la adoptarea Legii retrocedarii. In alta ordine de idei, intrucat cladirea va fi scoasa la licitatie, CRS va proceda la metode nedorite, urmand sa intre cu forta in posesia cladirii Luceafarul. Mentionam ca reprezentantii ministerului si ai agentiei si-au asumat angajamentul de a informa instantele competente privind solutionarea cazului Luceafarul, apreciind ca retrocedarea cladirii reprezinta o cauza politica, insa in lipsa de legi sunt in imposibilitate sa rezolve problema in procedura de urgenta. CRS a insistat asupra repararii greselii istorice, respectiv anularea concluziei tribunalului plasei Varset din 1947, prin care a fost nationalizata si confiscata cladirea, apreciind ca a fost un act in stil partizan, fara competentele judecatoresti necesare in procedeul de nationalizare, informeaza un comunicat al CRS.

 
Jurnalisti basarabeni vor putea studia experienta Letoniei in procesul de aderare la NATO si UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 18 May 2005

In perioada 5-10 iunie 2005, Asociatia Euro-Atlantica din Moldova, in cooperare cu Organizatia Transatlantica din Letonia, organizeaza, in cadrul unui proiect comun, o vizita de studiu in Letonia pentru 11 jurnalisti din Republica Moldova.

Obiectivul vizitei il constituie studierea dezvoltarii societatii civile si a sectorului guvernamental din acest stat baltic de la obtinerea independentei sale si pana in prezent. In particular, reprezentantii mass-media din Moldova vor lua cunostinta de cele mai importante aspecte ale procesului de integrare a Letoniei in NATO si UE. Cheltuielile legate de transport, cazare si masa vor fi acoperite de organizatorii vizitei. Cu aceasta ocazie, Asociatia Euro-Atlantica din Moldova anunta un concurs pentru selectarea a 11 jurnalisti din presa scrisa si audiovizuala, cu exceptia presei finantate de la bugetul de stat. Cei interesati pot trimite, pana la data de 20 mai 2005, pe adresa electronica atlantic@mtc.md un CV in limba engleza, insotit de o lista cu titlurile articolelor publicate in ultimul an, indicand data si denumirea publicatiei, precum si o referinta semnata de directorul organului de presa la care este angajat. La selectarea candidatilor se va tine cont de urmatoarele criterii: 1) varsta maxima - 35 de ani; 2) comunicare libera in limba engleza; 3) dovezi ale unor preocupari constante fata de problematica NATO si UE. Vor fi contactati doar jurnalistii selectati, informeaza Asociatia Euro-Atlantica.

 
Cursul de limba romana continua la BraunschweigPDF Print E-mail
Braunschweig, Germania/Romanian Global News
Accesari :332
Wednesday, 18 May 2005

Germanii care vor sa invete limba romana au la dispozitie un curs de gen care continua, joi, 19 mai, in localitatea Braunschweig, la Volkshochschule, incepand cu ora 18:30.

Cursul se adreseaza incepatorilor si va contine notiuni elementare care pot fi utilizate in comunicarea simpla verbala de zi cu zi si care sunt necesare in domeniul orientarii comunicationale, informeaza pagina rom2.de. Pentru cei care sunt interesati de participarea la acest curs, codul lui este RR0538. Titularul cursului este Christiane Schaser, cea care s-a ocupat de acest modul de limba romana inca de la lansarea cursului, in luna februarie a acestui an. Locul in care se desfasoara orele se afla situat la adresa Volkshochschule Haus, Alte Waage, 15 Zwischengeschoss Artothek.

 
Stuttgart-ul si-a ales candidata la Miss Diapora 2005PDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :303
Wednesday, 18 May 2005

{mosimage}O blonda cu parul valvoi si mult temperament, nascuta in Germania. Sarah Marina Simion a fost aleasa duminica la preselectiile de la Stuttgart pentru Miss Diaspora 2005, finalele de la Mangalia.

{mosimage}Desi romana ei lasa de dorit, are o prezenta fizica si scenica ce spune totul. Marina ii cheama pe toti romanii de peste hotare sa mearga cu ea la Marea Neagra in vara, sa o sustina la Miss si sa petreaca zile de neuitat la Festivalul Callatis, ca Prieteni ai Mangaliei. Ii tinem pumnii si ii uram Viel Erfolg, adica pe romaneste Succes!

(Cu detalii despre preselectia de la Stuttgart vom reveni intr-un articol viitor) Dani Rockhoff.

 
Mediul de afaceri din Romania prezentat investitorilor din Sri LankaPDF Print E-mail
Colombo, Sri Lanka/Romanian Global News
Accesari :372
Wednesday, 18 May 2005

La initiativa Ambasadei Romaniei la Colombo luni, 17 mai, in Sala de Consiliu a Camerei Nationale de Comert a Sri Lankai, s-a desfasurat simpozionul cu tema Afaceri cu Romania Oportunitati pentru dezvoltarea comertului si cooperarii economice intre Romania si Sri Lanka.

Evenimentul, organizat in baza bunelor relatii intretinute cu prestigioasa organizatie srilankeza a reunit 18 firme din diverse domenii de activitate, precum si reprezentanti ai Sri Lanka Customs (statistic division), Federatiei Camerelor de Comert si Industrie din Sri Lanka si Export Development Board. Participantii la simpozion au primit mape continand CD-ul Romania veniti sa vedeti o lume intreaga, volumul Ghidul Investitorilor in Romania si CD-ul Info Business 2005, statistica schimburi comerciale bilaterale, formular de cerere de oferta produse romanesti, informeaza Ambasada Romaniei in Sri Lanka. Programul actiunii a cuprins alocutiunea de introducere a vice-presedintelui NCCSL si a secretarului general adjunct, alocutiunea consilierului economic al Ambasadei Romaniei la Colombo si prezentarile efectuate pe ecran: Romania New Leu, Romania economic outlook for all si Doing business with Romania. Alocutiunea de introducere efectuata de consilierul economic, a suscitat un real interes, participantii solicitand detalii referitoare la structura marfurilor importate, noi metode de promovare a exporturilor sri-lankeze in Romania (in special pentru ceai), oferta romaneasca de export din domeniul industrial. Actiunea s-a finalizat printr-o discutie ampla (peste 1 ora) in care participantii au adresat intrebari punctuale (regim infiintare societati mixte, informatii despre produse specifice, cadrul juridic si facilitati investitii straine, sistem bancar, zone libere, etc). Apreciind realul interes de care s-a bucurat aceasta actiune, vice-presedintele camerei a apreciat in final initiativa Ambasadei romane, aratand ca astfel de evenimente ar trebui sa aibe loc periodic.

 
Ambasadorul roman in Belgia decorat de statul francezPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :271
Wednesday, 18 May 2005

Ambasadorul Romaniei in Belgia, Ion Jinga, a fost promovat in gradul de Ofiter al Ordinului National pentru Merit, de catre presedintele francez, Jacques Chirac, la propunerea ministrului francez pentru afaceri europene.

Ceremonia de decorare a diplomatului s-a desfasurat marti, 17 mai, cand ministrul pentru afaceri europene, Claudie Haignere i-a inmanat lui Jinga distinctia statului francez, intr-un cadru la care au luat parte si ambasadorul Frantei in Belgia, Joelle Bourgois, directorul general pentru relatii bilaterale din ministerul de externe Belgian, Marc Geleyn, ambasadorul Belgiei la Comitetul 133 din cadrul Comisiei Europene, Liliane Bloem, directorul general din ministerul de Justitie belgian, Claude Cheruy, seful de cabinet al comisarului European Gunther Verheugen, Christian Danielsson, directorii pentru relatii bilaterale si securitate europeana din MAE belgian, Raf Van Hellemont si Luc Carbonez. La eveniment au mai fost prezenti membri ai cercurilor nobiliare belgiene, reprezentanti ai diasporei romane in Belgia, diplomati si jurnalisti.

Ministrul francez pentru Afaceri Europene a aratat ca distinctia a fost acordata diplomatului roman in semn de recunoastere a contributiei sale la aprofundarea procesului de integrare europeana si a aportului sau la finalizarea procesului de aderare a Romaniei la UE. Totodata, ministrul a evidentiat rolul francofoniei in consolidarea atasamentului reciproc dintre Romania si Franta. Ambasadorul roman, Ion Jinga, a multumit presedintelui Frantei si ministrului pentru Afaceri Europene pentru onoarea ce i se face, apreciind ca decorarea sa constituie, in acelasi timp, o recunoastere a contributiei pe care serviciul diplomatic al Romaniei, in ansamblul sau, o aduce, cu entuziasm si profesionalism, cauzei europene si procesului de integrare a Romaniei in UE. El a exprimat convingerea ca aceasta distinctie este si o incurajare pentru eforturile pe care autoritatile romane le fac in vederea materializarii angajamentelor asumate in etapa negocierilor si, totodata, o confirmare a sprijinului pe care Franta va continua sa il acorde Romaniei pentru finalizarea procesului de ratificare si dobandirea calitatii de membru deplin al UE la 1 ianuarie 2007, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles.

 
Dosarele secrete ale celui de-al II-lea razboi mondial se vor dezbate alaturi de romanii din KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :269
Wednesday, 18 May 2005

Grupul Dialog din Koln ii invita pe romanii pasionati de istorie la o dezbatere de gen care va avea loc duminica, 22 mai, la Melanchthon-Akademie Koln (sala 11, etajul1), incepand cu ora 16:00, informeaza pagina rom2.de.

Tema intalnirii se intituleaza Dosare secrete ale istoriei, ce a insemnat pentru Romania sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial?. Desi, prin actualitatea ei, tema legata de evenimentele din mai 1945 a fost si este in continuare tratata de mijloacele de comunicare in masa din Germania, Dialog va incerca sa prezinte o abordare neconformista (privita ca incomoda atat in Vest, cat si in Est) a evenimentelor de acum 60 de ani, ce au dus o impartire a Europei mentinuta prin forta timp de 45 de ani, si care dezvaluie, in baza unor documente pina acum secrete, planurile agresive ale lui Stalin vizind in perspectiva supunerea intregii Europe, in spiritul fidel al ideii Revolutiei mondiale. Dupa aceasta dezbatere care va fi sustinuta in limba romana, initiatorii manifestarii, Alexander Timoschenko si Alexandru Eschweiler, vor difuza filmul documentar In anticamera infernului: perioada 1945-1947. Locul de desfasurare al actiunii este situat la Kartauserwall 24b (langa Ulrepforte), intrarea la manifestare fiind 3 euro de persoana.

 
Povestiri romanesti alaturi de Laura Simms la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :298
Wednesday, 18 May 2005

Renumita povestitoare romano-americana Laura Simms va avea vineri, 20 mai, un nou spectacol, sustinut alaturi de prietenii sai, la Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman din New York.

Evenimentul se va desfasura cu incepere de la ora 19.00 si se va intitula Girl in a Tree. Laura pune in povestirile sale o combinatie inedita de povesti traditionale si povesti adevarate de viata pentru adulti, imbinate cu structuri muzicale si teatrale. Ea a avut de-a lungul timpului un interes vadit pentru Romania, pentru femeile, copiii si animalele de aici, fiinte inocente ce au nevoie de iubire si sprijin. Interesul si implicarea sa s-au manifestat atat la nivelul artei sale, cat si la nivelul proiectelor sale ONG de a ajuta comunitatile romanesti mici si defavorizate. Arta sa narativa romaneasca, muzica si clipul video despre leii moldovenesti, tigani si evrei, toate aceste componente promit o seara plina de frumusete mistica si o semnificatie contemporana.

Laura Simms va fi prezentata de actrita romanca Anda Onessa si insotita de prietenii sai, Lia Lungu, solista a a Operei din Timisoara, Julia Haines, muzician si compozitor si Carina Haiminele, realizator de film.

Lia Lungu este absolventa a Institutului de Muzica din Timisoara, solista la Opera din Timisoara, pe langa activitatile sale de colectare si interpretare a unor cantece folk romanesti. Ea si-a castigat o reputatie internationala din aparitiile pe scenele din Romania, dar si din Europa si America si din crearea unor evenimente artistice prezentate pe Broadway sau la postul de televiziune PBS. Julia Haines este renumita pentru mix-urile sale afro-jazz-clasic la harpa celtica, care au la baza studii cu artistul vest african Alhaji Bai Konte. Ea lucreaza alaturi de Laura Simms inca din 1981, iar fundalul sau sonor pentru spectacolul de vineri, 20 mai, in compania Laurei are la baza muzica estica si europeana, prin care sa poata crea o atmosfera cat mai propice pentru povestirile romanesti ale Laurei.

 
Romania fara anestezie prezentata in direct la CannesPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :285
Wednesday, 18 May 2005

"Moartea domnului Lazarescu un film subtil si fara mila despre agonia unui batran, scrie cotidianul francez Liberation intr-un material dedicat peliculei prezentate de regizorul roman Cristi Puiu anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes. Productia, care dureaza doua ore si 23 de minute, a fost prezentata marti, 17 mai, la categoria Un certain regard si ii are in distributie pe Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Gabriel Spahiu si Dorun Ana.

Un batran in agonie trambalat de la un serviciu de urgenta la altul, intr-o noapte, in Bucuresti, un film romanesc de doua ore si jumatate, fara actori cunoscutiGreu sa atraga atentia, Moartea domnului Lazarescu, al doilea lung-metraj al lui Cristi Puiu, nu are nimic care sa seduca si, cu toate acestea tine specatorul in alerta inca de la inceputul in apartamentul mizer al lui Dante Remus Lazarescu, zis inginerul, vaduv, singur cu sticla sa si cu pisicile sale, pana la momentul final, dupa ultima miscare de burete pe fese si pana la caderea capului. Intre cele doua momente, sunt vizitate patru spitale sub escorta unei infirmiere, Miorara, ea insasi un nimic si pe care personalul medical o ia de sus. Palpari, chestiuni triviale, diagnostice contrastante, in timp ce omul se impacienteaza, trece prin scanner, urineaza si devine din ce in ce mai incoerent. Filmul nu arata nici un fel de mila fata de sistemul medical din Romania, cu doctorii sai mai siguri pe sine decat ai nostri si care trateaza pacientii ca pe niste intrusi. In acelasi timp este subtil, incarcat cu mii de detalii care fac ca fiecare situatie sa para reala, amuzanta si patetica.

Cristi Puiu, la cei 38 de ani, a inceput ca pictor, studiind artele vizuale la Geneva. Filmul sau este primul dintr-o serie pe care a intitulat-o Sase povesti de la marginea Bucurestiului un omagiu pentru Sase povesti morale a lui Rohmer. Cineastul se descrie ca un depresiv ipohondru (Navighez pe Net pentru a-mi explica problemele de sanatate pe care cred ca le am. O piatra la rinichi este expresia perfecta a suferintei. Este necesar sa mi-o scot din corp si sa ii dau forma prin intermediul filmului explica el in dosarul de presa). Filmul poate foarte usor sa arate izolarea progresiva a bolnavului, un corp suferind pe langa atatea altele inca si mai bolnave. (...) Dupa filmului lui Ozon, incercare de a reda un aer glamour sfarsitului unui tanar, Puiu ii darama pe toti prin interferarea organicului si socialului, intr-un loc unde se moare fara glorie. Sic transit....

 
O noua Seara Romaneasca la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :257
Wednesday, 18 May 2005

Echipa Seara Romaneasca din Chicago va invita si in aceasta saptamana, ca in fiecare zi de joi, la o noua intalnire a romanilor din Statele Unite si, mai ales din Chicago programata pentru data de 19 mai.

Astfel de seri romanesti se intampla in fiecare saptamana, la Juliana Restaurant and NightClub, de pe 3001 W.Peterson din Chicago. Intalnirile de luna aceasta se vor desfasura sub auspiciile cuvintelor marelui poet roman George Cosbuc, care incearca sa defineasca acele calitati care fac un om sa fie virtuos: Acela ce si-n fericire/Nu-si pierde capul si-i cinstit/Cel ce ramane umilit/ Cand are avere si marire/ Si-acel ce-si tine juramintul/ Si fata cu dusmanii sai:/ Tu da-mi tovarasi p-acesti trei/ Si-ti biruiesc cu ei pamantul. Echipa Seara Romaneasca, cei care va asteapta in fiecare saptamana la aceste intalniri este formata din Luminita Boldovici, fondator al proiectului si responsabil PR, Daniel Mitrus DJ Danny si Cezar Rachieru DJ Cezar.

 
Copiii romani din Ungaria se intrec in povestiPDF Print E-mail
Bichisciaba, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :266
Wednesday, 18 May 2005

Autoguvernarea Romaneasca din Bichisciaba se pregateste de organizarea concursului traditional de povesti, care se va organiza in acest an sambata, 28 mai, la Casa povestilor din aceeasi localitate maghiara, cu incepere de la ora 9:00.

Detaliile legate de aceasta competitie au fost puse la punct la sfarsitul lunii aprilie, cand s-au intalnit membrii autoguvernarii, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Pentru editia din anul 2005 a concursului, organizatorii au introdus o noutate, toate clasele cursului inferior fiind premiate separat. La intrecere sunt invitati atat elevii care studiaza la scolile romanesti, cat si elevii scolilor in care romana se preda ca obiect de studiu. Dupa desfasurarea concursului si festivitatea de premiere, toti copiii vor lua parte la o masa comuna.

 
Ministrul Economiei isi continua periplul americanPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :242
Wednesday, 18 May 2005

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, isi continua vizita pe taram american, mai precis la Washington si New York, ca sef al unei delegatii alcatuita din reprezentanti guvernamentali si oameni de afaceri din domeniile energiei, mineritului, petrolului si gazelor.

Vizita de pana acum a oficialului roman a inclus intalniri cu adjunctul secretarului de la departamentul american de energie, David Conovar, cu directorul agentiei americane de comert si dezvoltare, Thelma J. Askey, vicepresedintele de management de risc din cadrul Corporatiei Internationale de Finante, Faruida Khambata, si alti oficiali american. Totodata, in cinstea sa, Ambasada Romeniei la Washington a organizat la sediul sau din capitala americana o receptie de bun venit, informeaza pagina de web a misiunii diplomatice.

Din delegatia romana fac parte ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, si cel pentru sectorul energetic din cadrul ministerului Economiei si Comertului, Dan Victor Alesandru, Secretarul de stat si Presedintele Autoritatii Nationale pentru resurse minerale Gheorghe Buliga, seful oficiului pentru Patrimoniul statului si Privatizare in industrie, Dorinel Mihai Mucea. Aceasta va incerca pe parcursul sederii in Statele Unite ale Americii sa puna bazele unor potentiale parteneriate de afaceri in domeniile sale de interes.

 
Belgienii au aflat mai multe despre Romania la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :237
Wednesday, 18 May 2005

Asociatia romano-belgiana "Solidaritate Horia-Quevy" a participat la sfarsitul saptamanii trecute la cea de-a 33-a editie a targului anual organizat de Centrul rural si socio-cultural din Bougnies (Quevy) cu un stand propriu care a continut produse de artizanat si traditionale romanesti, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles.

Manifestarea organizatiei romano-belgiene, desfasurata sambata, 14 mai, si duminica, 15 mai, a fost sprijinita de misiunea diplomatica romana si de Biroul Roman de Turism de la Bruxelles. Standul romanesc a fost vizitat de peste 5000 de persoane care au beneficiat de brosuri informative despre Romania si despre oportunitatile sale turistice, mai anunta ambasada.

 
Concert de jazz la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :252
Wednesday, 18 May 2005

Institutul cultural roman Titu Maiorescu din Berlin ii invita pe melomani la un concert de jazz ce se va desfasura joi, 19 mai, de la ora 19:00, sub genericul Les annees folles de Bucarest, informeaza pagina rom2.de.

Concertul va fi sustinut de cantaretii de jazz Maria Raducanu si Mircea Tiberian, cei care vor incerca sa ofere publicului german si roman o viziune a capitalei Romaniei, asa cum era ea in perioada interbelica. Dramele sale, cartierul evreiesc, pasiunile si iubirile vremii sunt doar cateva dintre temele abordate de cei doi interpreti romani de renume ai acestui gen muzical.

 
Un piansit roman de doar 13 ani concerteaza la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :354
Wednesday, 18 May 2005

Pianistul roman Nicolae Mihaila din Oradea, in varsta de numai 13 ani, va sustine duminica, 29 mai, la biserica St. Peter din Zurich, un recital in cadrul concertului sustinut de "Orchester des kaufmannischen Verbandes Zurich", informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

Concertul va incepe la ora 18:30, si, desi intrarea va fi libera, la final se va face o colecta ce va fi utilizata in scopuri caritabile. Programul va contine lucrari compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, Titus Ouverture, KV. 621, Joseph Haydn, Concertul in re bemol pentru Pian si Orchestra, si Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia Nr. 5, Op. 107, Andante-Allegro con fuoco Allegro vivace si Andante. Concertul va fi dirijat de Claude Villaret.

Micutul pianist roman studiaza acest instrument de 7 ani, timp in care a obtinut mai multe distinctii la concursuri de gen din tara si din strainatate. In octombrie 2003 a devenit cel mai tanar pianist care a cantat vreodata cu Orchestra Filarmonica din Oradea. Nicolae Mihaila a fost declarat de Iosif Conta ca fiind un talent fenomenal.

 
Viorica Cortez canta pe scena Teatrului Liceu din BarcelonaPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :323
Wednesday, 18 May 2005

Soprana Viorica Cortez se afla vineri, 20 mai, pe scena Teatrului Liceu din Barcelona unde interpreteaza rolul "Burya" din spectacolul "Jenufa, semnat de Leos Janacek.

Romanca ii are ca parteneri de scena pe soprana Amanda Roocroft, in rolul care da si numele piesei, soprana Anja Silja, in rolul Kostelnicka, tenorii Miroslav Dvorsky, care il portretizeaza pe Laca, si Peter Straka, in rolul Stewa. Directorul muzical spectacolului este Peter Schneider, iar scenografia ii apartine lui Frank Philipp Schlossmann, informeaza pagina de web a teatrului. Primul spectacol al acestei noi productii de la institutia culturala spaniola a avut loc marti, 17 mai, reprezentatiile urmand sa continue pana pe 5 iunie.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions