Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Guvernul de la Chisinau va acorda ajutor sinistratilor din RomaniaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :241
Thursday, 19 May 2005

Guvernul Republicii Moldova a aprobat o hotarare cu privire la transmiterea de ajutoare umanitare sinistratilor din Romania. Ajutorul, a carui valoare se estimeaza la aproximativ 500 mii lei moldovenesti, va consta, preponderent, in materiale de constructie.

In prezent, responsabilii lucreaza la intocmirea listei de bunuri care urmeaza a fi transportate in Romania. Anterior, deputatii din Parlament au decis sa transfere, in calitate de ajutor umanitar, victimelor inundatiilor din Romania salariu pe o zi, iar deputatii grupului parlamentar al PPCD au transferat salariul pe doua zile. Potrivit presei romanesti, datele preliminare arata ca valoarea pagubelor produse de inundatii se ridica la aproximativ 14.000 miliarde lei romanesti. Pentru refacerea zonelor afectate de inundatii, autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa solicite fonduri europene. Premierul Calin Popescu Tariceanu a discutat, marti, cu ministrul de Interne, Vasile Blaga, caruia i-a cerut o evaluare cat mai exacta a pagubelor pentru trimiterea acesteia la Bruxelles. Tariceanu a mai anuntat ca, pana la jumatatea lunii iunie, vor fi selectate ofertele pentru reconstruirea caselor afectate de inundatii. O casa va costa in medie 20.000 euro, iar lucrarile vor trebui finalizate pana la venirea iernii.

 
Logan ajunge astazi si in AlgeriaPDF Print E-mail
Alger, Algeria/Romanian Global News
Accesari :370
Thursday, 19 May 2005

Romanca a sosit anunta nerabdatoare editia on-line a publicatiei La Tribune intr-un material publicat joi, 19 mai. Astazi, 19 mai, Renault isi lanseaza ultimul sau model, Dacia Logan, prin reteaua sa de vanzari nationale.

Un eveniment exceptional, in masura in care aceasta operatiune priveste un vehicul asteptat de mult timp pentru raportul sau calitate-pret. Argument care ii confera si statutul de vehicul economic al grupului Renault, proprietarul marcii Dacia, scrie La Tribune. Or, pentru ca acest raport calitate-pret sa fie o realitate, acest model, asamblat chiar in Romania, ar trebui sa beneficieze de intregul savoir faire de la Renault. Si, mai mult, de garantia grupului francez. Ceea ce explica de altfel denumirea completa - Logan by Renault - situata deasupra marcii romanesti. Joia trecuta, presa nationala de specialitate a fost provocata de Renault Algeria sa descopere indeaproape aceasta tehnologie si acest savoir-faire prin intermediul unor incercari pe un circuit Oran-Arzew, in conditii dificile de condus, deci potrivite unui vehicul destinat in primul rand tarilor in curs de dezvoltare si, in general, acestor conditii.

De fapt, Logan este o conceptie ghidata de simplitate, dupa cum explica inginerii de la Renault, nascuta dintr-un proiect vizand fiabilitate si durabilitate fara compromis. Cu un desing care lasa sa se vada grija celor de la Renault de a imbina calitatea si robustetea, vehiculului nu i se poate trece cu vederea modernitatea si eleganta componentelor sale. Totul este conceput de o maniera care face sa se degaje personalitatea Logan si o identifica, nuantand cu detaliile necesare versiunile de baza si full-options. Un alt punct forte si in mod clar distinctiv pentru acest tri-corp, este habitaclul sau dificil de concurat pe segmentul sau. Ce generozitate in acest interior in care incap cu usurinta 5 pasageri de 1,90 fiecare! Adaugati si portbagajul de 510 litri si veti intelege de ce Logan se vrea o masina de familie prin excelenta. Pe de alta parte, noul model comercializat de Renault Algeria, conform celor care l-au conceput, a facut obiectul unei munci riguroase in domeniul securitatii, beneficiind de expertiza recunoscuta a constructorului francez in acest sens.

 
Premierul de la Chisinau promite ajutor Romaniei in problema jurnalistilor rapitiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :236
Thursday, 19 May 2005

Basarabia si-a expprimat disponibilitatea de a sprijini Romania in solutionarea crizei jurnalistilor rapiti in Irak, precum si in acordarea de asistenta pentru depasirea efectelor inundatiilor din zona Banatului.

Mesajul de solidaritate si sprijin al romanilor de dincolo de Prut a venit prin glasul premierului de la Chisinau, Vasile Tarlev, intr-o convorbire telefonica a acestuia cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razavan Ungureanu. Premierul moldovean s-a interesat asupra situatei actuale din zonele calamitate si a solicitat detalii legate de nevoile de prima urgenta ale populatiei afectate. Seful diplomatiei romane a multumit inaltului oficial moldovean, apreciind oferta ca pe un gest generos care se circumscrie firesc dimensiunilor speciale si privilegiate ale relatiilor dintre Romania si Republica Moldova. Totodata, partea romana si-a exprimat preferinta pentru receptionarea, in aceasta etapa, a unor materiale de constructii, precum si acordarea de asistenta in domeniul infrastructurii de protectie si prevenire a inundatiilor, refacerii satelor distruse, reconstructia sistemelor de aprovizionare cu apa.

 
Imaginea Romaniei in exterior va fi construita, in sfarsit, de o echipa de expertiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :327
Thursday, 19 May 2005

Guvernul a demarat procedurile pentru elaborarea conceptului de brand de natiune, aceasta initiativa avand ca scop stergerea stereotipurilor negative despre Romania care determina, uneori, reactii dure la nivelul unor segmente ale populatiei din statele membre ale Uniunii Europene.

La initiativa Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, va fi constituit un grup de lucru in cadrul caruia reprezentanti ai Guvernului, Presedintiei, precum si reprezentanti ai presei si ai industriei de publicitate vor elabora caietul de sarcini pentru licitatia internationala care va urma. Presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, Valeriu Turcan, considera ca viitorul concept de brand de natiune va trebui sa propuna si variante de concepte specializate pe anumite domenii, cum ar fi turism, tehnologia informatiei, industria vinului sau produse de origine, se arata intr-un comunicat al Agentiei, difuzat presei.

De asemenea, Valeriu Turcan apreciaza ca, pentru a fi eficient, acest concept va trebui sa intruneasca sprijinul tuturor fortelor politice, fiind vorba despre reprezentarea externa comprimata a specificului pozitiv al Romaniei. In acest sens, Agentia pentru Strategii Guvernamentale va adresa invitatia de a fi membru permanent in cadrul grupului de lucru lui Mircea Geoana, presedinte al PSD si fost ministru al afacerilor externe. Potrivit lui Valeriu Turcan, implementarea proiectului trebuie sa inceapa pana la momentul aderarii efective a Romaniei la Uniunea Europeana.

Implementarea conceptului presupune un proces de durata, intre 8 si 12 ani. Grupul de lucru constituit va consulta si celelalte institutii publice sau organizatii nonguvernamentale interesate in sprijinirea acestui proiect. Din grupul de lucru fac parte: Mihai Razvan Ungureanu (MAE), Valeriu Turcan (ASG), Mirel Talos (DAIS), Corina Vintan (MAE) - din partea Guvernului; Theodor Stolojan si Claudiu Saftoiu - din partea Presedintiei; Horia Roman Patapievici - din partea Institutului Cultural Roman; Emil Hurezeanu, Andreea Rosca si Ioan T. Morar - din partea mass-media; Mihai Ghyka, presedintele International Advertising Association-Filiala Romania - din partea asociatiilor profesionale de profil. In incercarea de a evita posibile conflicte de interese, Agentia pentru Strategii Guvernamentale nu a invitat in grup reprezentanti ai agentiilor de publicitate, alegand doar varianta unui reprezentant al asociatiilor de profil. De asemenea, din dorinta de a avea un grup de lucru eficient, s-a ales varianta unui numar redus de membri, grupul urmand sa initieze consultari cu lideri de opinie sau alte persoane direct interesate de proiect, se mai arata in comunicatul de presa.

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni saluta acest demers si isi exprima speranta ca, potrivit programului de guvernare initiat de Alianta D.A. dupa castigarea alegerilor in care se facea referire la importanta diasporei romanesti la promovarea unei imagini pozitive a Romaniei, se va tine cont de organizatiile societatii civile romanesti din tara si din strainatate care activeaza deja de ani de zile si monitorizeaza imaginea tarii in lume.

"Importanta comunitatilor romanesti din diaspora ni se pare esentiala in acest demers deoarece, facand parte din societatile in care s-au integrat, romanii din strainatate stiu cel mai bine ce se vede bine de la noi si ce nu, si mai ales pot sa aplice la nivelul comunitatilor anumite sondaje, cercetari etc. care vor ajuta echipa de branding sa traga concluziile pe baza carora se va construi politica de imagine viitoare", a declarat pentru Romanian Global News Daniela Soros, vicepresedinta Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni. "Avem deja semnale de la multe comunitati ca traditiile populare romanesti sunt copiate si prezentate ca modele diverse ale altor culturi, si revandute la preturi derizorii, asa ca monitorizarea acestor lucruri noi am inceput-o inca de la infiintarea noastra si o continuam si in momentul de fata, cu sau fara comisii guvernamentale. Sigur, noi nu avem instrumentele si posibilitatea financiara sa construim politici de imagine si nici nu mi se pare ca societatea civila ar trebui sa o faca, insa putem fi utili prin experienta acumulata in acest domeniu si prin simplul fapt ca acest lucru ne-a preocupat si ne preocupa si in ceea ce facem la acest moment. Daca comisia de experti ce se va infiinta pe langa ASG va considera ca poate folosi experienta Fundatiei in toti acesti ani si contactele multiple pe care le avem cu diaspora din lumea intreaga, si ne va solicita colaborarea, vom raspunde desigur afirmativ", a mai spus Daniela Soros.

 
Civic Media strange semnaturi on-line in favoarea sustinerii Pactului AntiHitlerStalinPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Thursday, 19 May 2005

Asociatia Civic Media a lansat pe internet o petitie pe care pot sa o semneze in varianta electronica toate persoanele care sunt de acord cu Denuntarea pactului Ribbentrop Molotov.

Petitia se intituleaza "AntiHitlerStalin" si, dupa o scurta prezentare a ceea ce a insemnat intalnirea de la Ialta pentru poporul european, isi propune sa ii determine pe liderii politici din Germania, Rusia si Ucraina sa denunte si sa recunoasca anularea Pactului hitlerist-stalinist ca o compensare a faptului ca locuitorii tarilor est-europene au avut de suferit pe nedrept in tot acest timp. Totodata, initiativa on-line a asociatiei romanesti mai are ca scop sa creeze premizele unei noi intalniri la Ialta la care sa participe actualii sefi de state din SUA si din Europa, intalnire ce va clarifica trecutul Europei, si sa inceapa un mult-asteptat proces al comunismului. Totodata, Civic Media doreste si o implicare activa a Presedintiei si Parlamentului Romaniei in aceasta privinta, iar statul roman sa sprijine din toate punctele de vedere toate actiunile respective. Textul complet al petitiei precum si modalitatea prin care orice persoana isi poate exprima adeziunea fata de demersul facut de asociatia romana pot fi gasite la adresa de web http://www.petitiononline.com/CivicAct/petition.html.

 
Colaborarea Romania-OSCE preocupare a MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Thursday, 19 May 2005

Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a intalnit, miercuri, 18 mai, cu Reprezentantul Permanent al Statelor Unite ale Americii la OSCE/Viena, Stephan Minikes, in cadrul vizitei intreprinse de acesta la Bucuresti.

In cadrul discutiilor, au fost abordate aspecte privind colaborarea bilaterala, cu deosebire, in sfera OSCE, preocuparea autoritatilor romane de a promova reconcilierea cu trecutul, in problema Holocaustului si a regimului comunist, precum si tendintele recente din regiune, cu accent pe eforturile OSCE in solutionarea conflictelor inghetate si a promovarii ariei de libertate, democratie si securitate in regiunea Marii Negre. Programul vizitei a mai cuprins consultari bilaterale la Ministerul Afacerilor Externe, o intalnire cu membri ai Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, o intalnire la Centrul SECI pentru combaterea criminalitatii transfrontaliere, precum si o prelegere la Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI).

 
Diferendul transnitrean se discuta la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Thursday, 19 May 2005

Reprezentantul Special al UE pentru Republica Moldova, Adriaan Iacobovits de Szeged, se va afla joi, 19 mai la Bucuresti, in prima sa vizita in Romania de la numiea sa in functie, la 23 martie 2005.

Oficialul european se va intalni cu ministrul roman al afacerilor externe, ocazie cu care vor fi discutate aspecte legate de problema transnistreana si de modalitatile in care Uniunea Europeana si Romania pot coopera pentru reglementarea pasnica si durabila a acestui conflict, care reprezinta o piedica pentru dezvoltarea sustinuta a Republicii Moldova si o amenintare la adresa securitatii in regiune si pe continent. Convorbirile vor prilejui, totodata, un schimb de opinii asupra evolutiilor recente din Basarabia, dupa alegerile parlamentare din martie 2005 si a initierii procesului de implementare a prevederilor Planului de Actiune convenit cu UE in februarie 2005.

 
Primele emotii pentru Romania la EurovisionPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 19 May 2005

Luminita Anghel, impreuna cu baietii de la Sistem vor intra in aceasta seara in concursul de calificare in finala Eurovision, ce se va desfasura sambata, 21 mai, la Kiev.

Semifinala va incepe joi 19 mai, de la ora 21:50, la Palatul Sporturilor din capitala ucraineana si va fi transmisa in direct de Televiziunea Nationala. Romania va evolua a 14-a in concurs, dintr-un numar de 25 de tari ai caror reprezentanti au intrat in semifinale. Concurentii primelor zece tari care vor obtine cel mai mare punctaj in aceasta seara, in urma televotingului inregistrat in cele 39 de tari participante la Eurovision, se vor califica in finala. Dupa votare, care se va face simultan si va dura cateva minute, numele tarilor castigatoare vor fi introduse in zece plicuri, care vor fi extrase la finalul spectacolului, fiind in acest fel stabilita si ordinea intrarii in finala.

Reamintim ca show-ul Romaniei de la Eurovision nu va fi unul complet, asa cum era gandit inca de la inceput, intrucat baietilor de la Sistem nu li s-a permis sa intre pe scena cu efectele speciale incluzand flacari si scantei, pe care il aveau in vedere. Vor ramane butoaiele si jocul lor de scena, insa organizatorii au stirbit mult din ineditul spectacolului. De la sosirea la Kiev, Luminita si Sistem au avut mai multe repetitii, in ultimele dintre acestea fiind chiar calculat timpul necesar aducerii in scena a butoaielor: 42 de secunde. Acestea sunt deja instalate pe cate o platforma, care insa trebuie sa fie fixata pe scena, pentru a evita incidentele nedorite in timpul concursului. Romanii vor prezenta publicului prezent la Palatul Sporturilor, dar si si celor care vor urmari show-ul in fata televizioarelor, piesa Let Me Try, compusa de Cristian Faur.

 
Problema azilului actual, tratata de Romania in GreciaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 19 May 2005

O delegatie din cadrul Oficiului National pentru Refugiati a Ministerului Administratiei si Internelor efectueaza in perioada 16-20 mai o vizita de studiu in Grecia, deplasare care face parte din Conventia de Twinning RO 02/IB/02 Intarirea controlului frontierei si imbunatatirea managementului migratiei in Romania, incheiata intre Romania, Germania si Grecia.

Pe parcursul vizitei, partea romana va incerca sa trateze alaturi de celilalti reprezentanti aspecte privind legislatia si practica europeana in domeniul azilului, Regulamentul Dublin si Sistemul EURODAC- sistem central european de stocare a amprentelor solicitantilor de azil in vederea aplicarii Regulamentului Dublin II, regulament care stabileste tara europeana responsabila cu procesarea unei cereri de azil, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Prin aceasta vizita se urmareste totodata si reafirmarea angajamentelor asumate de catre Ministerul Administratiei si Internelor privind implementarea acquis-ului comunitar in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

 
Moldova nu se lasa mai prejos in ceea ce priveste jazz-ulPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :296
Thursday, 19 May 2005

Cea de-a VII-a editie a Festivalului International de Jazz "Richard Oschanitzky" isi deschide portile joi, 19 mai, incepand cu ora 18:00, la sala de concerte a studioului TVR Iasi, aducand in orasul moldav artisti din Romania, Bulgaria, Germania, Lituania si Franta.

Evenimentul a putut fi realizat cu sprijinul Centrului Cultural Francez, Centrului Cultural German, in parteneriat cu Primaria municipiului Iasi si cu Universitatea de Arte "George Enescu, si al postului de televiziune mentionat, informeaza un cotidian iesean. Festivalul este singura actiune din Romania consacrata unei personalitatii autohtone a muzicii de jazz si are ca scop declarat "punerea in valoare a creatiei lui Oschanitzky si readucerea lui in atentie, sub o alta forma, conform declaratiei directorului artistic al Festivalului, Alex Vasiliu.

Cei care vor deschide manifestarea vor fi membrii trio-ului roman alcatuit din Romeo Cosma, pian, Vlaicu Golcea, bas, si Cristian Doleanu, saxofon, acompaniati de pianistul Ion Baciu Jr. Concertele sunt televizate, iar accesul in sala este permis numai pina la 17:45.

 
Arhivarii romani merg la schimb de experienta in PoloniaPDF Print E-mail
Torun, Polonia/Romanian Global News
Accesari :236
Thursday, 19 May 2005

Mai multi reprezentanti ai Arhivelor Nationale Romane participa in perioada 19-22 mai in orasul polonez Torun la Conferinta Internationala a Arhivelor care are ca tema Arhivele si informatia pe suport neconventional, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor.

Conferinta este organizata in colaborare cu Universitatea Nicolaus Copernicus - Facultatea de Stiinte Istorice, cel mai important centru de invatamant si cercetare din Polonia in domeniul arhivisticii, si va dezbate o serie de probleme referitoare la constituirea, prelucrarea si protejarea documentelor fotografice si audio-video create pe suport clasic si electronic, digitalizarea arhivelor, precum si de prevederile legale in domeniu. Delegatia romana va prezenta la randul ei mai multe aspecte privind preocuparile actuale si de perspectiva ale Arhivelor Nationale ale Romaniei in privinta arhivelor audio-vizuale.

 
Chisinaul pare ca sustine planul ucrainean in rezolvarea situatiei din TransnistriaPDF Print E-mail
Vintia, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :259
Thursday, 19 May 2005

Mediatorii conflictului transnistrian si reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului au examinat luni si marti, 16 si 17 mai, la Vinita (Ucraina) planul ucrainean de solutionare a conflictului transnistrian, posibilitatea invitarii la urmatoarele discutii a reprezentantilor UE si ai SUA, precum si posibilitatea reluarii dialogului permanent in vederea reglementarii problemei transnistrene.

Reamintim ca principiile planului ucrainean de solutionare a problemei transnistrene au fost prezentate de catre presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, in luna aprilie, in cadrul summit-ului GUUAM la Chisinau. Anterior, societatea civila si societatea politica din Moldova a calificat drept inoportune si inacceptabile mai multe dintre principiile prezentate de Iuscenko. Totusi, potrivit comunicatului final al intalnirii de la Vinita, ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, alaturi de ceilalti participanti la consultari, a sustinut initiativa presedintelui ucrainean. Pozitia Tiraspolului fata de planul ucrainean a fost prezentata intr-un comunicat in care s-a subliniat ca "Tiraspolul priveste initiativa Ucrainei drept un pas important in procesul de negocieri in format pentagonal in vederea deblocarii situatiei" si ca "partea transnistreana este de acord cu majoritatea ideilor expuse in planul respectiv". Initiativa ucraineana a fost sustinuta si de catre reprezentantii Misiunii OSCE la Chisinau, si de catre reprezentantii Rusiei. Ei au considerat ca planul ucrainean de solutionare a problemei transnistrene este "o initiativa concreta si un impuls pentru obtinerea unor rezultate in rezolvarea problemei respective". In cadrul consultarilor, Sova a prezentat initiativa de a-i invita la urmatoarele consultari pe reprezentantii Uniunii Europene si ai SUA. Aceasta initiativa a fost sustinuta doar de catre reprezentantii Ucrainei si ai OSCE. In contextul reluarii procesului de negocieri, participantii la consultari au decis asupra organizarii, intr-o luna, a unei intalniri cu scopul continuarii consultarilor.

 
Evaluarea aspectului juridic al separatismului transnistrean va fi realizata de experti americaniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 19 May 2005

Asociatia barourilor de avocati din New York va intocmi si va prezenta la Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul ONU un raport privind aspectul juridic al separatismului transnistrean si prejudiciile aduse intereselor statului si cetatenilor Republicii Moldova ca rezultat al existentei acestuia, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei moldovene.

In cadrul intrevederii avuta miercuri cu presedintele Comitetului pentru afaceri europene al Asociatiei barourilor de avocati din New-York, Mark A. Meyer, presedintele Vladimir Voronin a mentionat caracterul ilegal si esenta criminala ale regimului transnistrean, care prezinta "un focar de instabilitate in regiune si in Europa, in ansamblu, si constituie o gaura neagra a contrabandei, traficului de persoane, producerii si comercializarii ilegale a armamentului, o zona in care sunt violate flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor". Voronin s-a referit la eforturile intreprinse in scopul aplicarii cadrului juridic national si asigurarii drepturilor cetatenilor in localitatile controlate de regimul separatist. Totodata, el a subliniat ca autoritatile Republicii Moldova practic nu dispun de parghii de influenta in zona transnistreana, dat fiind ca liderii de la Tiraspol sfideaza orice norme ale dreptului intern si international. In context, Voronin a adus exemple care demonstreaza necorespunderea activitatilor comercial-economice externe ale liderilor acestui regim normelor internationale si caracterul ilegal al relatiilor economice intretinute de unele companii si banci straine cu administratia de la Tiraspol. Voronin a salutat interesul avocatilor din New-York pentru aspectul juridic al existentei zonei separatiste din stanga Nistrului, exprimandu-si speranta ca raportul care urmeaza a fi intocmit de catre acestia va contribui la sensibilizarea opiniei publice internationale asupra problematicii transnistrene, se mai arata in comunicatul de presa mentionat.

 
Recenzorii Chisinaului se pare ca au incurajat declararea repondentilor ca "moldoveni"PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 19 May 2005

Grupul de experti din cadrul Misiunii internationale de observare a recensamantului in Republica Moldova a salutat publicarea, de catre Biroul National de Statistica, a noului set de date preliminare cu privire la recensamantul din 2004, in conformitate cu Planul de publicare a datelor recensamantului.

Intr-un comunicat de presa, difuzat miercuri, 18 mai, Grupul de experti a reiterat concluziile sale anterioare, efectuate in baza rapoartelor echipelor de observatori internationali, ca "recensamantul a fost organizat de o maniera profesionista", dar considera ca "au fost cateva subiecte mai problematice". Astfel, Grupul de experti a observat, ca Biroul National de Statistica a indicat in comunicatul sau de presa ca numarul total al populatiei tarii este de 3 milioane 388 mii 071. Grupul considera, ca aceasta cifra ar putea fi putin mai mare decat cea reala, deoarece au fost inclusi o parte din moldovenii care locuiau mai mult de un an peste hotare la momentul recensamantului, dar care totusi au fost recenzati. Conform standardelor internationale cu privire la recensamant, aceste persoane fizice nu trebuie sa fie incluse in numarul total al populatiei tarii, astfel, cifra totala estimata ar fi mai mica daca aceste standarde ar fi fost respectate intocmai. Cu toate acestea, in oricare recensamant o parte din populatie nu este recenzata, ceea ce reduce din efectul mentionat mai sus asupra enumerarii.

Grupul de experti mentioneaza ca subiectele din chestionare ce tin de nationalitate si limba au fost cele mai delicate, in special inregistrarea raspunsurilor de "moldovean" sau "roman" si de aceea a conclus ca o atentie deosebita va trebui sa fie acordata la utilizarea acestor date. Desi rapoartele de pe teren au aratat ca majoritatea respondentilor au dat raspunsuri spontane la aceste intrebari, sapte din cele zece echipe de observatori au raportat cazuri in care recenzorii incurajau respondentii sa declare ca ei sunt mai curand moldoveni, decat romani. Mai mult, chiar si in cadrul uneia si aceleiasi familii, deseori au existat confuzii in privinta acestor termeni. Din moment ce astfel de problemele au fost indicate intr-un numar considerabil in rapoartele observatorilor internationali care au activat in diferite regiuni ale tarii, Grupul de experti a conchis ca Biroul National de Statistica va trebui sa acorde o atentie deosebita la evaluarea informatiilor privind nationalitatea.

Datele cu privire la componenta nationala a populatiei cuprind calculele preliminare, dar nu prezinta nici o evaluare generala a calitatii datelor sau daca acestea ar fi exagerate sau subestimate pentru anumite grupuri. Grupul recomanda cu insistenta Biroului National de Statistica sa efectueze o astfel de analiza in evaluarea generala a recensamantului, la publicarea rezultatele finale. Astfel de evaluari sunt efectuate de catre oficiile nationale de statistica dupa toate recensamintele si sunt cu atat mai importante in cazul in care sunt suficiente motive de a acorda o prudenta deosebita in interpretarea si utilizarea anumitor date.

Grupul de experti va incerca la randul sau sa evalueze datele cu privire la nationalitate pe parcursul urmatoarelor etape de lucru, de rand cu datele cu privire la alte subiecte delicate. Evaluarile Biroului National de Statistica nu pot fi inlocuite cu cele efectuate de Grupul de Experti, cu toate acestea, Grupul de experti este dispus sa asiste si sa consulte Biroul National de Statistica in procesul de evaluare.

Grupul de experti nu a finalizat lucrul de evaluare in intregime a recensamantului. El a inceput activitatea prin verificarea numarului total al populatiei. In plus, a fost verificat si un esantion de chestionare, unde nu au fost depistate nici un fel de incalcari. In scurt timp Grupul de experti isi va concentra atentia asupra verificarii procedurilor de procesare a datelor, prezentand spre sfarsitul proiectului un raport final.

 
Rusia isi "streseaza" intentionat soldatii din Armata a 14-aPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :244
Thursday, 19 May 2005

"Autoritatile Federatiei Ruse i-a facut pe soldatii din efectivul fostei Armate a 14-a ostatici ai politicii lor, plasandu-i intr-o situatie incerta si alarmanta", a declarat miercuri presei presedintele Comitetului Helsinki Moldova, Stefan Uratu.

In urma monitorizarii situatiei din cadrul GOAR, dislocat pe teritoriul Republicii Moldova, reprezentantii Comitetului Helsinki au constatat existenta mai multor probleme, printre care "situatia psihologica tensionata in cadrul efectivului militar, cauzata de insuficienta de personal, care duce la lipsa timpului de odihna, atitudinea tendentioasa a comandamentului acestor unitati fata de militari, lipsa actelor de identitate a militarilor si a membrilor familiilor acestora etc". Potrivit psihologului GOAR, Irina Polkina, militarii care au o alta parere decat comandantii unitatilor militare "sunt persecutati in diferite moduri, inclusiv pana la suicid". In acelasi timp, potrivit Declaratiei Comitetului Helsinki, "comandantii si-au aranjat viata in urma vinderii unor cantitati enorme de armament si in urma utilizarii diferitor metode de spalare de bani". "Aceasta stare de lucruri reprezinta un argument suplimentar care subliniaza necesitatea evacuarii urgente a intregului efectiv al GOAR de pe teritoriul Republicii Moldova. Torturarea psihologica a efectivului militar al Armatei a 14-a este creata constient si intentionat de catre autoritatile Federatiei Ruse cu scopul de a agrava situatia existenta si de a justifica in continuare pretinsa imposibilitate de retragere a efectivului si a arsenalului", se mai arata in Declaratia Comitetului Helsinki.

 
Audiovizualul din Basarabia se afla sub controlul puteriiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :270
Thursday, 19 May 2005

Audiovizualul public national si local se afla sub controlul puterii, si nu sub control public, cum ar fi firesc afirma presedintele Adociatiei Presei Electronice APEL de la Chisinau, Alexandru Dorogan, intr-un interviu acordat publicatiei Timpul de dimineata.

Presedintele APEL identifica drept motive pentru aceasta stare de fapt legislatia defectuoasa in domeniu si lipsa unor prevederi clare. Dorogan mai crede totodata ca audiovizualul public din spatiul moldovean nu difuzeaza un mesaj de interes public, continuand sa serveasca un anumit grup ingust aflat, la moment, la putere, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media. Situatia se explica si prin faptul ca audiovizualul public este finantat la discretia Ministerului de Finante, fondurile devenind astfel o forma de control. In actuala legislatie nu exista prevederi clare despre modalitatea de finantare a institutiei publice, sustine Alexandru Dorogan. In acest sens, APEL propune finantarea sectorului public AV din mai multe surse, inluzand aici taxe, fonduri bugetare si publicitate.

Monitor Media reaminteste ca la inceputul acestei luni APEL a transmis Legislativului de la Chisinau trei proiecte de lege referitoare la audiovizualul din Basarabia, care au trecut de expertiza Consiliului Europei.

 
Copiii de la un orfelinat basarabean au nevoie de ajutorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :297
Thursday, 19 May 2005

Basarabenii de la organizatia de tineret Noua Generatie, institutie autonoma a Partidului Popular Crestin Democrat din Basarabia, si Asociatia "Basarabia Crestina" au inceput vineri, 13 mai, la Chisinau, o campanie de ajutorare a copiilor care se afla la orfelinatul de la Cernoleuca, raionul Donduseni.

 

Initiativa celor doua organizatii isi propune sa atraga un numar cat mai mare de donatori care sa-i sprijine cu bani, jucarii, hainute sau alimente pe micutii abandonati, informeaza pagina de web a Noii Generatii. Campania de intrajutorare se va termina pe 1 iunie, Ziua Copiilor, cand se spera ca cei mici de la oreflinatul de la Cernoleuca sa aiba parte si ei de o adevarata zi de sarbatoare. Donatiile materiale se vor colecta de la sediile Noii Generatii, Nicolae Iorga, nr. 8, si Botanica, B-dul Dacia, nr. 32 A, telefon 772535, mobil 069006306, iar cele financiare se pot depune in contul bancar curent 225 170812350, Agroinbanc SA.

 
Rusia ramane stapana in TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :322
Thursday, 19 May 2005

"Ne-am afundat iar in uitare. Nimeni nu ne mai tulbura linistea asteptarii. Andrei si Tudor sunt tot la inchisoarea separatista, criminalii se simt comod, iar cei obligati de catre CEDO sa-i elibereze au luat apa in gura", a declarat ieri Eudochia Ivantoc pentru Ziarul de Garda de la Chisinau, adaugand ca potrivit noilor regulamente ale administratiei de la Tiraspol, urmatoarea intrevedere cu sotul sau, Andrei, va fi posibila tocmai in luna iulie si ca pana atunci nu are dreptul la scrisori sau alte vesti de la el.

"Regiunea transnistreana este o gaura neagra care incepe cu absenta proceselor democratice pana la traficul ilegal de oameni, arme, bani", a declarat deunazi Vladimir Voronin in cadrul summit-ului CE de la Varsovia, somand in continuare comunitatea internationala pentru pasivitatea pe care o dovedeste vizavi de violarea drepturilor fundamentale ale omului, suprimarea violenta a libertatii de expresie si o intoleranta agresiva fata de opozitie in raioanele de vest ale  Moldovei. Amintim ca rudele detinutilor au expediat scrisori oficiale presedintelui Voronin in care solicita eliberarea celor doi detinuti politici, la care nu au primit nici un raspuns. Marea speranta a familiilor celor doi detinuti rezida in Rezolutia speciala a CE cu privire la neindeplinirea de catre Rusia si Moldova a deciziei CEDO, la sfarsitul acestei luni Consiliul Europei urmand sa revina asupra indeplinirii acestei rezolutii. Scopul vizitei mele  la Chisinau si Tiraspol in calitate de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei a tinut de respectarea drepturilor omului si posibilitatile rezolvarii conflictului transnistrean", a declarat Adam Daniel Rotfeld la Varsovia.

Uniunea Europeana si SUA discuta posibilitatile de participare la formatul de negocieri, in timp ce Vladimir Antiufeev a declarat ca va combate efortul SUA de a exporta revolutii oranj "prin sustinerea diferitor organizatii neguvernamentale, in special, de tineret".  In opinia lui Antiufeev, "valul revolutiilor" pune in pericol acum Transnistria, de aceea angajatii securitatii rmn vor "contracara toate actiunile de acest fel". Si Valery Nesteruskin, trimisul special al Moscovei la Chisinau a declarat recent ca Rusia crede ca UE si SUA nu ar trebui sa ia parte la negocieri. Totodata, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili a declarat la Varsovia ca fostul sef al trupelor ruse din Transnistria, generalul Yuri Netkaciov opereaza acum in Osetia de Sud, una din zonele fierbinti ale Caucazului, confirmand ca Rusia detine un control special in zonele de conflict postsovietice. (Ziarul de Garda)

 
UCRU cere pastrarea aspectului arhitectural al Curtilor GojduPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :246
Thursday, 19 May 2005

Intr-o scrisoare recenta, adresata conducerii Oficiului pentru Protectia Patrimoniului Cultural de la Budapesta, presedintele Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria, dr. Ioan Ciotea, solicita autoritatilor ungare pastrarea aspectului arhitectural initial al Curtilor Gojdu.

Ne bucura faptul ca statutul complexului arhitectural este monument istoric inregistrat si de catre autoritatile Ungariei. Tot atunci ne ingrijoreaza acele planuri, conform carora firma care s-a angajat la renovarea cladirilor, si care dupa cunostintele noastre va deveni proprietarul complexului in discutie, planuieste unele schimbari care afecteaza in mod categoric aspectul original al cladirilor. Este vorba despre demolarea unor pereti laterali ai Curtii Gojdu, deschiderea unor noi intrari secundare. Uniunea Culturala nu poate fi de acord cu aceste modificari, se arata in scrisoare, unde se face referire si la drepturile nationalitatii romane, asigurate prin lege: Apeland la reglementarile din Legea nr. LXXVII din 1993, privitor la drepturile minoritatilor nationale si etnice, paragraf 18, aliniat 4, unde ni se asigura dreptul la pastrarea traditiilor arhitecturale proprii, cerem sa nu se aprobe aceste modificari in structura initiala a Curtii Gojdu.

 
Cupa Prieteniei la LeucushazPDF Print E-mail
Leucushaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :278
Thursday, 19 May 2005

In fiecare an, elevii scolilor generale romanesti din Ungaria asteapta cu nerabdare un eveniment sportiv care are loc in lunile primaverii. Cupa Prieteniei, organizata anual la Leucushaz, se va desfasura anul acesta in ziua de vineri, 20 mai.

La editia din acest an, si-au manifestat dorinta de participare toate scolile romanesti din Ungaria, carora li se va alatura si scoala din Sercad, precum si cea din Crastor, informeaza corespondentul RGN in Ungaria. Astfel, vor participa 16 scoli, cu mai multe echipe, intrunind peste 420 de elevi, care vor fi insotiti de profesori sau reprezentanti ai autoguvernarilor romanesti. Competitia se va desfasura in cinci categorii, cea mai populara fiind si in acest an fotbalul. Startul se va da la ora 8.30. La finele infruntarilor, echipele participante vor primi cate o cupa de participare, si la fiecare categorie echipele clasate pe primele trei locuri vor primi medalii si cupe speciale. Competitia sportiva este organizata de catre ATRU, impreuna cu scoala generala din Leucushaz, si Autoguvernarea Romaneasca din localitate, informeaza Tiberiu Iuhas, seful de oficiu al ATRU.

 
La o luna jumate accidentul din Spania in care a murit un roman revine in atentiePDF Print E-mail
Toledo, Spania/Romanian Global News
Accesari :389
Thursday, 19 May 2005

A trecut mai bine de o luna si jumatate de la accidentul de circulatie de la 28 martie din Villamiel in care au murit cinci muncitori, iar alti trei au fost raniti in timp ce calatoreau intr-o furgoneta.

Unul dintre supravietuitorii acestui accident este romanul Niko Cataru, care in prezent nu are asigurare medicala medicala, desi mai are inca probleme la coloana si mai multe operatii la un picior, ceea ce il impiedica sa se intoarca sa munceasca in constructii, scrie editia electronica a publicatiei spaniole abc. Niko, in varsta de 22 de ani, a aparut ieri intr-o conferinta de presa organizata de sindicatul Comisiones Obreras. Romanul a vorbit despre procesul legal deschis de catre sindicat cu scopul de a fi recunoscuta relatia de munca dintre compania Benetor S.L si muncitori, majoritatea lor aflati in ilegalitate. Unul singur dintre acestia era angajat cu contract, in timp ce restul - cu exceptia sefului, spaniol, care a murit si el - nici macar nu aveau permis de sedere, chiar daca unii lucrau pentru Benetor de un timp destul de indelungat.

Niko nu a aparut singur la conferinta de presa. A fost de fata si sotia paraguayanului Ruben Dario Alvarengo, soferul furgonetei, care este in continuare in stare foarte grava in spitalul Virgen de la Salud din Toledo, avand mai multe fracturi pe tot corpul si leziuni la coloana vertebrala si la maduva spinala. Cel de-al treilea supravietuitor al accidentului, columbianul Javier Antonio Lopez Urubano, are asigurare medicala, fiind de altfel si singurul care avea un contract cu firma. Are si el probleme la coloana, glezna si treizeci de puncte de sutura la o ureche.

Angajatii de la Benetor S.L, cu sediul in Villafranca de los Caballeros, lucrau, de regula, de luni pana sambata, de la sapte dimineata pana la opt-noua seara, fara sa punem la socoteala si perioada de deplasare pana la locul de munca si inapoi. In ziua accidentului, soferul furgonetei a iesit din domiciliul sau din Alcazar de San Juan (Ciudad Real) in jur de 5.30 dimineata, si-a luat colegii care locuiau in zona si apoi s-au indreptat catre locul unde trebuia sa munceasca, in Fuensalida, drum pe care au suferit accidentul. In accident au murit unul dintre patronii companiei, spaniolul Vicente Pascual Benedicto, romanul Claudiu Cherpes si ecuadorianul Jorge Washington Meza, marocanul Abdul Abdelrramin si bulgarul Rumen Ftoiandv-Dimitrov. Cerem sa fie recunscute relatiile de munca ale acestor muncitori, dintre care unii lucrau chiar de doi ani la compania amintita, in conformitate cu Asigurarile Sociale, indemnizatiile si asigurarile, a declarat secretarul general al Imigratiei din cadrul CC.OO, Concha Rojo, citata de publicatia spaniola abc.

 
Eveniment religios pentru romanii catolici din SUA si CanadaPDF Print E-mail
Ohio, SUA/Romanian Global News
Accesari :422
Thursday, 19 May 2005

{mosimage}Dieceza Greco-Catolica Romana Sf. Gheorghe din Canton va organiza sambata, 21 mai, de la ora 12:00, un eveniment religios important, respectiv Consacrarea Bisericii Sf. Pantelimon, o biserica din lemn adusa din zona Maramuresului, Romania, si expusa la Festivalul folcloric Smithsonian din Washington in 1999.

{mosimage}Micul lacas de cult a fost reasamblat langa Catedrala Sf. Gheorghe si va fi sfintita de PS John Michael Botean, Episcop al Diecezei Sf. Gheorghe din Canton, Ohio impreuna cu alti episcopi si preoti concelebranti, informeaza parohia Bunavestire din Toronto. Evenimentele dedicate sfintirii bisericii vor debuta cu o zi inainte, vineri, 20 mai, cand la ora 18:00 se va oficia Vecernia, iar la ora 19:00 va avea loc o receptie. Ziua de sambata va incepe la ora 09:00, cu slujba Utreniei, urmand ca dupa sfintire, de la ora 18:30, sa aiba loc un cocteil si un banchet in cinstea acestui eveniment, care va fi gazduit de Centrul Social aflat la adresa 1123 44th Street NW. Canton OH 44714. Dupa banchet va urma un concert prezentat de Corala Armonia din Toronto, Ontario, artistul si cantaretul de muzica folk Stefan Hrusca, mezzosoprana Nicoleta Ghita si cantaretul de muzica folk Liviu Roman. Biletele la acest eveniment (coctailuri, masa si concertul) se pot cumpara in avans contra sumei de 30 de dolari de persoana. Pentru cei care doresc sa ramana pana duminica 22 Mai, slujba Sfintei Liturghii va fi celebrata la ora 10:00 dimineata la Catedrala Sf. Gheorghe.

 
Bal Social la biserica Sfantul Dumitru din WinnipegPDF Print E-mail
Winnipeg, Canada/Romanian Global News
Accesari :392
Thursday, 19 May 2005

Parohia ortodoxa romana Sf. Dumitru din Winnipeg, provincia canadiana Manitoba, va organiza sambata, 28 mai, un Bal Social care isi propune sa atraga fonduri pentru a sustine financiar noul centru comunitar si social al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de la Chicago.

Deoarece eparhia romana a fost nevoita sa imprumute de la banca suma de peste un milion si jumatate de dolari americani pentru achizitionarea acestui centru care sa raspunda cerintelor actuale, toate parohiile aflate sub jurisdictia sa ajuta la platirea ratei lunare, informeaza pagina de web a Comunitatii Romane din Manitoba. Biletele se pot procura de la Teodor Ungureanu, Dorina Bain sau chiar de la biserica. Detalii aditionale se pot obtine de la adresa: St. Demetrios Romanian Orthodox Church, Church Lower Hall-2255 Grant Avenue. Intrarea va fi de 10 dolari pentru adulti si 3 dolari pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12.

 
Tinerii romani pot sa isi aprofundeze studiile la Universitatea din VictoriaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :292
Thursday, 19 May 2005

Universitatea canadiana din Victoria, British Columbia, lanseaza romanilor din comunitatea din aceasta tara, si nu numai, o invitatie de inscriere la programul de Masterat sau Doctorat in domeniul ingineriei electrice sau IT, care va incepe in luna septembrie a acestui an.

Persoanele interesate pot sa trimita primul CV chiar in limba romana, informeaza pagina de web a romanilor din aceasta zona. Cei interesati de trimiterea unei aplicatii pot sa acceseze si site-ul institutiei de invatamant, la adresa http://www.ece.uvic.ca/~grrec.

 
Ajutoarele pentru sinistratii din Banat vin si de la romanii din CanadaPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :258
Thursday, 19 May 2005

Situatia cu care se confrunta romanii din judetele afectate de inundatii nu ii lasa indiferenti pe conationalii lor stabiliti in Canada, acestia urmand sa organizeze mai multe evenimente de strangere de fonduri pentru sinistratii din Banat.

Unul dintre acestea va avea loc pe 18 iunie, odata cu o colecta destinata bisericii ortodoxe romanesti "Sfantul Andrei" din Calgary. Crucea Rosie canadiana s-a alaturat si ea demersului de sprijinire a comunitatii de romani de pe continentul nord-american si poate sa trimita gratuit in Romanian un ajutor strict financiar din partea romanilor canadieni, bunurile necesitand sume mari de bani pentru transport. Fondurile adunate se vor trimite direct la Crucea Rosie din Geneva, care, de altfel, este cea implicata momentan, informeaza publicatia Romanul Canadian. Pe cec trebuie sa apara specificat numele Crucii Rosii Canadiene, suma donata, la rubrica destinatar sa fie trecut Romanian Floods si sa nu lipseasca semnatura deponentului. Cecurile se pot trimite direct la Red Cross Society din Calgary (1305 11 Ave. SW, Tel: 541 6110), la Biserica Sf. Andrei, chiar direct preotului Vasile Moise, in zona Calgary North la Ofelia, telefon 274-5128, in Calgary South la Daniela, telefon 289-6045, sau tot Ofeliei la spectacolul din 28 Mai cu Tudor Gheorghe si Nicolae Voiculet.

Totodata, canalul de televiziune CFCN (Channel 3) a difuzat marti, 17 Mai, in timpul stirilor de la 5:00 7:00, interviul cu romanca Ofelia Rain, una dintre persoanele care se ocupa de actiunea de intrajutorare, precum si un interviu cu Crucea Rosie despre activitatile destinate celor afectati de inundatiile din Romania.

 
Silviu Purcarete regizeaza Scapino in AngliaPDF Print E-mail
Chichester, Anglia/Romanian Global News
Accesari :279
Thursday, 19 May 2005

Dupa zece ani, regizorul roman Silviu Purcarete se intoarce cu o noua productie teatrala regizata in Marea Britanie.

Realizat dupa piesa cu acelasi nume a lui Moliere, scrisa in 1671, spectacolul este prezentat la Chichester Festival Theatre, in perioada 20 mai - 9 septembrie, intr-o noua traducere, semnata Jeremy Sams. Totodata, spectacolul din stagiunea aceasta este prima piesa a lui Moliere, jucata la Festival Theatre in ultimii zece ani.

Scapino este o ocazie rara de a vedea opera extraordinarului regizor roman, Silviu Purcarete, incarcata de indrazneala si un teatralism deja recunoscut. Spectacolul Scapino va fi prima sa productie realizata in Marea Britanie, in limba engleza, cu actori britanici, de la productia :The Tempest, la Nottingham Playhouse in 1995. El a lucrat in teatrele romanesti si europene mai bine de 20 de ani, iar productiile sale au castigat numeroase premii, ca si aprecierile criticii de pretutindeni. A fost invitat, de-a lungul timpului, sa isi prezinte operele in cadrul celor mai multe dintre festivalurie internationale de teatru din Marea Britanie, inclusiv la Festivalul International de la Edinburgh, LIFT, Brighton Festival, etc. Pretul biletelor la spectacolul pus in scena de Purcarete este cuprins intre 16 si 21 de lire sterline, iar acestea pot fi rezervate la numarul de telefon 01243 781312, sau on-line la www.cft.org.uk.

 
Romania ar putea intra intr-un program european destinat imigrantilorPDF Print E-mail
Burela, Spania/Romanian Global News
Accesari :373
Thursday, 19 May 2005

Mai multe centre din Europa vor participa in Burela la un forum de dezbateri care se va desfasura in perioada 23-27 mai. In cadrul acestei intalniri vor fi prezentate si concluziile proiectului Grundtvig, legat de educatia in randul adultilor.

Proiectul educational Socrates-Grundtvig, finantat de Uniunea Europeana a fost, in ultimii doi ani punctul de legatura al multor centre din Europa. Tema la care s-a lucrat in acesti ani a fost integrarea comunitatilor minoritare in comunitatile majoritare. Studiul fenomenului social imigrational si variantele sale in alte tari a ajuns la finele primei sale faze. De aceeea, IES Monte Castelo, in calitate de coordonator al proiectului, va gazdui, pe perioada saptamanii viitoare inatlanirea de la Burela, in care se vor aduce in prim-plan concluzii utile cu privire la integrarea si educarea adultilor, pe perioada in care au fost realizate activitatile culturale. Intalnirile vor reuni asociatile participante la Socrates-Grundtvig, care sunt, alaturi de IES Monte Castelo, Centrul de Educare a Persoanelor Adulte Ricardo Sola din Carinena, Centrul Teritorial Permanent EDA G. Pascoli din Tricase (Italia), Urad Prace Semily (Republica Ceha) si Universitatea de Studii din Lecce (Italia). In cadrul acestor zile de dezbateri vor fi prezente si cateva institutii spaniole colaboratoare. Luni, 23 mai, prima intalnire se va tine la Santiago de Compostela, profitandu-se de sosirea delegatiei straine pentru a vizita orasul si a prezenta lucrarile de cercetare legate de elevii straini din Galicia. Marti, 24 mai, in Burela, seful Serviciului de Sprijinire a Imigratiei din Xunta, Carlos Corton, va inaugura zilele de dezbatere. In continuare, fiecare centru isi va expune activitatile in cadrul proiectului Grundtvig. Miercuri, 25 mai, vor urma zilele de munca intre centrele educative europene. Tot acum va fi si ocazia unei vizite la Marina Occidental. Joi, Primaria din Leon va prezenta un program de dezvoltare destinat comunitatii gitane si se vor face excursii, cu aceasta ocazie la Marina Oriental. Vineri, centrele vor analiza posibilitatea ca proiectul Grundtvig sa continue cu o faza secunda, la care sa adere si un centru romanesc, la propunerea directorului IES Monte Castelor.

Inchiderea acestor zile se va face de catre primarul din Burela, Jose Maria Gonzalez Barcia si va avea ca invitat si un reprezentant al Subdelegatiei Guvernului, informeaza La Voz de Galicia.

 
Londra petrece din nou romanestePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :282
Thursday, 19 May 2005

Romanii din Londra se vor intalni din nou la finele saptamanii viitoare la o petrecere tipic romaneasca, care se va desfasura pe vasul HMS President.

Petrecerea va incepe de la ora 18.00 si va dura pana in jurul orei 23.00, la Victoria Embankement, Blackfriars, langa podul Blackfriars. Muzica romaneasca, veche si noua, pentru toate gusturile, va fi cea care va anima petrecerea. Biletele se pot rezerva in avans, la pretul de 6 lire sau 4 pentru membrii Centrului Cultural Roman, sau se pot cumpara direct la urcarea pe vas, la un pret ceva mai mare.

Intalnirea va cuprinde, asa cum a obisnuit deja, un bufet gratuit, cu celebra bere romaneasca Ursus, de la ora 20.30, urmat, de la 21.30, de o tombola la care se pot castiga CD-uri cu muzica si teatru romanesc, vin romanesc de Cotnari si un premiu special de 100 de lire din partea MoneyGram, constand intr-o tranzactie efectuata de institutia amintita. Unul dintre CD-urile muzicale care se vor castiga la tombola este un album best-of al trupei Compact. Un alt CD este Muzica tiganeasca din Transilvania, care contine inregistrari din colectiile Muzeului Taranului Roman. Premiul cel mare este reprezentat de un dublu CD cu o inregistrare istorica din 1952 O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale, un spectacol regizat de Sica Alexandrescu, avandu-i in distributie pe Niki Atanasiu, Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Ion Fintesteanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Marcel Anghelescu si Elvira Godeanu. Opera lui Caragiale, probabil cel mai iubit dramaturg roman, nu este din pacate bine cunoscuta in lumea anglo-saxona, insa influente ale stilului acestuia sunt resimtite in lucrarile lui Eugen Ionesco, scrie CCR din Londra, organizatorul acestui eveniment. Rezervarile de bilete pentru petrecerea romaneasca de pe HMS President se pot face, pana miercuri, 25 mai, la numarul de telefon 020 7439 4052, ext. 102, sau la adresa de e-mail bookings@romanianculturalcentre.org.uk.

 
Demonstratii culinare romanesti la Folklorama 2005 in CanadaPDF Print E-mail
Winnipeg, Canada/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 19 May 2005

Romania continua sa participe la evenimentele culturale menite sa prezinte in afara tarii specificul autohton printr-un Pavilion Romanesc caere va fi deschis la Festivalul cultural canadian Folklorama 2005 din localitatea Winnipeg, cel mai important eveniment de acest gen din lume.

Una dintre actiunile care se va organiza in acest pavilon o va reprezenta o demonstratie culinara care va avea loc sambata, 24 iulie, romanii fiind invitati sa sustina standul lor si sa faca galerie pe parcursul derularii activitatii, informeaza Romanul Canadian. Persoana de contact pentru eveniment este Cristina Ionescu, cu care se poate lua legatura prin e-mail, la adresa cristina@nsai.ca sau la numarul de telefon 452-8992. Folklorama 2005 se va desfasura in perioada 31 iulie-13 august.

 
Violonista Diana Pepelea va concerta la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :347
Thursday, 19 May 2005

Asociatia Studentilor din Romania, ASTROM, ii invita pe romanii stabiliti in Statele Unite ale Americii sa ia parte vineri, 27 mai, la resedinta ambasadorului roman la Washington, la un recital de vioara sustinut de romanca Diana Pepelea.

Concertul va incepe la ora 19:00 si va fi succedat de o receptie in cinstea acestui eveniment cultural. Programul recitalului muzical va contine lucrarile Amintiri din copilarie, de George Enescu, Sonata pentru vioara si pian in sol major de Ludwig van Beethoven, Sonata pentru vioara si pian in la minor de Robert Schumann si Dansuri populare romanesti de Bela Bartok, informeaza Ambasada Romaniei la Washington. Intrarea va fi libera, dar asociatia organizatoare va colecta prin cec sau numerar donatii din partea celor prezenti la manifestare. Informatii suplimentare despre eveniment se pot obtine de la numarul de telefon 202 332-4852, ext. 1500, sau de la adresa de e-mail iilie@roembus.org.

Diana Pepelea a inceput sa cante la vioara la varsta de cinci ani sub atenta indrumare a tatalui sau, profesor de muzica la Conservatorul din Brasov. Tanara in varsta de 22 de ani este in prezent studenta la Institutul de Muzica din Cleveland si detinatoare a mai multor premii obtinute la concursuri de profil din tara si din strainatate.

 
Spectacole romanesti in GermaniaPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :262
Thursday, 19 May 2005

Interpretii Irina Loghin si Gheorghe Gheorghiu, alaturi de actorul Alexandru Lulescu de la Teatrul de revista Constantin Tanase din Bucuresti vor sustine in perioada 27-29 mai cateva spectacole pentru comunitatea de romani din Germania.

Cele trei reprezentatii vor avea loc vineri, 27 mai, la Aachen, incepand cu ora 20:00, la Restaurantul Burtscheider Quelle, sambata 28 mai, in orasul Koln, la Restaurantul Cafeteria Gastehaus Hockey-Judo Zentrum Koln, de la ora 19:30, si duminica, 29 mai, in localitatea Gummersbach, la Restaurantul Homburger Hof, incepand cu ora 16:30, informeaza Asociatia Verein Romania. Romanii care vor sa isi petreaca sfarsitul de saptamana in compania acestor cunoscuti artisti romani pot sa isi faca rezervari in prelabil la numerele de telefon 02261-290689, 02261-29108 si 0163 2974999, persoane de contact Gina Patrrascu si Stefan Toma. Pretul unui bilet de intrare este de 15 euro, membrii cotizanti ai asociatiei platind 12 euro, iar copii cu varsta intre 7 si 14 ani achitand 6 euro.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions