Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
UDMR si politica santajului - imi dai legea neconditionat, iti dau sprijinulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Friday, 20 May 2005

Aflam ca in sedinta guvernului de joi, 19 mai, proiectul de lege a minoritatilor nationale a fost trimis in regim de urgenta catre Parlament. Noroc ca nu a fost adoptat prin ordonanta de urgenta. Ne mai asteptand insa avizul de euroconformitate UDMR-ul transforma adoptarea acestei legi in moneda de schimb pentru linistea actualului guvern.

Astfel, santajul este gata: "nu ne dati legea asta, nu o aveti pe cea a justitiei, nici votul pentru raportul Comisiei de ancheta a SRR si SRTv, care presupune debarcarea actualilor directori generali, si nici modificarea Regulamentelor celor doua Camere, care permite schimbarea presedintilor", par sa spuna si chiar o spun liderii UDMR, aparent singura formatiune a minoritatilor nationale din Romania care tine cu dintii sa treaca legea asa cum este.

In contextul in care pana si presedintele Basescu arata cu un deget apostrofant spre ineficienta guvernului, este normal ca acesta sa nu tina cont si de alte opinii? Cum se face oare ca in campania electorala tocmai sustinerea societatii civile, chemata inainte de alegeri cu mare pompa sa puna umarul la democratizarea mai rapida a Romaniei, este acum ignorata si iarasi nu se tine cont de recomandarile facute de aceasta?

Astfel, desi au fost trimise si publicate si opiniile romanilor din Harghita si Covasna care, departe de vointa lor, sunt minoritari in propria tara, explicand guvernantilor implicatiile juridice pe care adoptarea legii in acest format o poate avea asupra Romaniei, in intregime, nimeni nu a dorit sa-i consulte mai indeaproape, sa vada daca argumentele lor se confirma sau nu. Aflam insa ca anumiti membrii ai guvernului au facut deja propriile obiectii pe care urmeaza sa le trimita Parlamentului, ceea ce este laudabil.

Principalul argument nu il constituia legea in sine, care este necesara, ci anumite puncte care statutau o alta persoana de drep si anume "minoritatea nationala".  Dar sa vedem care erau aceste argumente.

"Prin folosirea sistematica a sintagmei minoritatile nationale, precum si persoanele apartinand acestora au dreptul la..., art.5 (1), art. 7 (2). art.9 (1), art.10(1), art. 13 (1) si art.14(1),  se urmareste introducerea  drepturilor colective  care, in mod explicit si implicit nu sunt recunoscute de legislatia interna si internationala, care, reglementeaza si acorda drepturi doar persoanelor care apartin minoritatilor nationale, nu si minoritatilor nationale ca subiect de drept. Normele dreptului international protejeaza identitatea minoritatilor nationale ca parte integranta a protectiei drepturilor omului, reglementand acordarea unor drepturi si libertati in acest sens doar la nivel individual, persoanelor care apartin minoritatilor nationale, doar acestea putand fi, in mod individual, subiect al drepturilor acordate, nu si minoritatea nationala", se arata in comunicatele de presa si in argumentatiile reprezentantilor celor noua asociatii civice din Harghita si Covasna.

Se mai face astfel referire la o serie de documente internationale care ar trebui consultate inainte adoptarii legii si de aceea s-a argumentat si necesitatea avizului de euroconformitate a Comisiei de la Venetia. Amintim cititorilor nostri ca o lege extrem de importanta pentru sprijinul ce trebuia acordat romanilor de pretutindeni, desi a obtinut avizul de euroconformitate nici la ora actuala nu este trimisa Parlamentului spre discutie si adoptare, ea fiind probabil considerata de guvernanti ca neimportanta la acest moment. "Raportul explicativ asupra conventiei - cadru pentru protectia minoritatilor nationale, din 1.02.1995 a Consiliului Europei, publicat in M.Of. nr.82 din 4.05.1995, ratificata prin Legea nr. 33/1995; Declaratia Organizatiei Natiunilor Unite aupra drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale sau etnice, religioase si lingvistice din 18.12.1992; Actul final de la Helsinki din 1.08.1975; Documentul final al Reuniunii de la Viena a CS CE din 19.01.1989; Documentul reuniunii de la Copenhaga al CSCE din 29.06.1990, pct. 20 alin.4, pct.31 alin.1, pct.32 alin.2, pct. 32.6. alin.2, pct. 33, pct. 34, pct. 35, pct. 38; Carta de la Paris pentru o noua Europa, din 21.11.1990, dar si documentul de baza al Statului roman, Constitutia Romaniei, care toate pomenesc de drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Este contrara Constitutiei Romaniei si instituirea unui alt subiect de drept nerecunoscut de legislatia in vigoare: comunitatea nationala, sintagma care, fara a fi definita, este introdusa in proiectul de lege alternativ cu cea de minoritate nationala, la art. 4(1), art.8(1), art.13(2), art.15(2), art.21, art.58(1), art.60", mai spune avocatul Solomon.

Intr-o lume in care santajul este mai presus de lege si de repercursiunile chiar in timp indelungat, am spune, este normal ca cei care doresc sa semnaleze niste nereguli sa fie ignorati si considerati inoportuni? Daca oamenii uita, Istoria nu iarta! Minte multa Parlamentului!

 

 
Romania are un rol semnificativ in rezolvarea conflictului din TransnistriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :238
Friday, 20 May 2005

Ministrul roman al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a avut, joi, 19 mai, la Bucuresti, o intrevedere cu Reprezentantul Special al UE pentru Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged.

Discutiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la problematica transnistreana si la modalitatile in care UE si Romania pot contribui la facilitarea dialogului pentru identificarea unei solutii durabile a conflictului transnistrean. Reprezentantul Special al UE s-a referit la rolul semnificativ pe care Romania il are in acest proces, subliniind ca participarea tarii noastre, in calitate de observator, la activitatea structurilor Consiliului UE creeaza premisele valorificarii expertizei tarii noastre in definirea liniilor de actiune ale Uniunii Europene privind Transnistria. In cursul intrevederii, au avut loc, de asemenea, discutii privind diferitele propuneri de reglementare a conflictului transnistrean prezentate pana in prezent, inclusiv a recentului plan ucrainean prezentat cu prilejul rundei de negocieri derulate la Vinnita (16-17 mai 2005). Monitorizarea frontierei moldo-ucrainene, pe segmentul transnistrean, continua sa preocupe atat UE, cat si Romania, traficul ilegal constituind o importanta sursa de finantare pentru regimul separatist de la Tiraspol. Ministrul roman al afacerilor externe a aratat ca Romania va sustine orice efort international de natura sa contribuie la realizarea de progrese spre o solutionare de durata a conflictului transnistrean, convenita pe baza respectarii suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. In acest sens, a fost subliniata importanta promovarii unui dialog sustinut cu principalii actori internationali interesati de solutionarea conflictului transnistrean, cei doi oficiali convenind sa aiba un schimb permanent de opinii privind eventuale evolutii si sa-si coordoneze demersurile in problematica transnistreana.

 
Basescu nu exclude varianta executiilor in cazul jurnalistilor rapitiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 20 May 2005

Orice este posibil. Este posibil ca intr-o zi - Doamne fereste sa ajungem la ea - sa vedeti si executii. Orice este posibil!", a declarat presedintele Traian Basescu intr-o emisiune difuzata joi, 19 mai, de TVR1, referindu-se la criza ostaticilor romani din Irak.

Basescu a aratat ca poate fi vorba atat despre o rezolvare pozitiva totala, cat si de una partiala, poate chiar si executii. Desi nu a exclus varianta ca Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, aflati deja in captivitate de 53 de zile, sa fie executati intr-o zi, presedintele a tinut sa garanteze ca statul roman face tot ce se poate pentru o rezolvare pozitiva a acestui caz. Criza existenta, la acest moment in Irak, este si ea de natura sa ingreuneze procesul de negociere dintre celula de criza instituita la Cotroceni si rapitorii celor trei jurnalisti romani si insotitorului acestora, cetateanul americano-irakian, Mohhamad Munaf.

 
Ministerul anti-Justitiei pentru basarabeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Friday, 20 May 2005

Ministrul Justitiei Monica Macovei ar putea fi vedeta in Guvernele rusofile de la Chisinau si Kiev ale comunistilor Vladimir Voronin si Leonid Kucima. Macovei ii catalogheaza cu dispret pe cei mai napastuiti romani ai natiunii - basarabenii si bucovinenii - drept "moldoveni" si "ucraineni" intr-un act oficial ce poarta stema si numele Romaniei.

Ministreasa raporteaza cu mandrie ca in anul 2004 al Guvernarii PSD au primit cetatenia romana un numar impresionant de 295 de "moldoveni si ucraineni". Senatorul Ilie Ilascu, fost detinut politic in Transnistria, condamnat la moarte de catre regimul separatist rusofil de la Tiraspol pentru convingerile sale pro-Romania, vrea sa stie cate zeci de mii de basarabeni asteapta din vremea guvernarii PSD sa-si recapete drepturile naturale. Ministreasa "societatii civile" nu vrea sa-i spuna. Procesul redobandirii cetateniei romane pentru romanii de dincolo de Prut a devenit un calvar, dupa cum se plang basarabenii si bucovinenii, aflati timp de 60 de ani sub jugul sovietic. Se pare ca romanii de dincolo de Prut nu sunt doriti la Bucuresti nici acum, cu toate ca filo-rusii pro-KGB de la Cotroceni si Palatul Victoria au fost dati la o parte prin vot popular. Actualul Ministru al Justitiei afirma ca anul trecut s-au rezolvat 295 de cereri, insa nu este in stare sa explice cate cereri zac nerezolvate, cu toate ca este solicitat oficial printr-o interpelare parlamentara foarte precisa. Mai mult, Monica Macovei isi permite sa trateze cu zeflemea unul din subiectele cele mai triste ale Romaniei mici, fara sa ia in seama nici macar faptul ca presedintele Traian Basescu a stabilit ca prioritate nationala si regionala relatia cu Republica Moldova. "O sa le rezolvam, usor, pe toate", le-a spus Basescu amarastenilor natiunii la Chisinau. Nu aceasta este si parerea ministresei aciuate la Justitie. Justitia Romaniei batjocoreste fara mila un sfert din natiunea romana, smuls criminal printr-un pact intre Hitler si Stalin si apoi Stalin si marile puteri, o data cu Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta.

Senatorul Ilie Ilascu a depus la 14 aprilie o interpelare la adresa ministrului Justitiei Monica Macovei in care cerea precizari referitoare la procesul acordarii cetateniei romane romanilor basarabeni. Interpelarea preciza ca: "In conformitate cu Constitutia in vigoare a Romaniei, romanilor basarabeni li se garanteaza dobandirea cetateniei Statului Roman, pierduta ilegal dupa ocuparea Basarabiei de catre Uniunea Sovietica. Din anul 2003, Guvernul Romaniei a stopat procesul de acordare a cetateniei romane. In prezent, printr-o hotarare tacita a Guvernului, cu un procedeu greoi, se acorda cetatenia doar la 50-60 de basarabeni pe luna. La Ministerul Justitiei stau stocate din anii 2002-2005 peste 100.000 de dosare in asteptarea prelucrarii de catre judecatori abilitati ai ministerului, pentru acordarea cetateniei romane". Senatorul Ilascu i-a solicitat ministrului Macovei sa raspunda la urmatoarele intrebari: "Cand aveti de gand sa deblocati procesul de redobandire a cetateniei romane, romanilor basarabeni? Cati basarabeni au redobandit in anul 2004 cetatenia romana si cate dosare (pe ani) mai sunt in asteptarea prelucrarii lor?".

Raspunsuri demne de Abramburica

Raspunsul ministrului Macovei, transmis la 26 aprilie, contine mai multe imprecizii. "Redobandirea cetateniei romane de catre cetatenii basarabeni se incadreaza dispozitiilor art. 10-10 din Legea cetateniei romane nr. 21/1991, cu modificarile de rigoare". Insa cetatenia basarabeana nu exista; exista doar etnici romanii basarabeni cu cetatenie a Republicii Moldova sau a Ucrainei, daca fac parte din Basarabia de Sud. Ministerul Justitiei lauda precedenta conducere PSD a sistemului afirmand ca in decursul anului 2004 a reusit performanta de a acorda "cetatenia romana unui numar de 295 de solicitanti moldoveni si ucraineni". Ca in vremurile de demult Ministerul promite rezultate sporite pe ramura: "Dupa 1 ianuarie 2005 conducerea Ministerului de Justitie a luat deja o serie de masuri organizatorice prin care estimam ca in acest an se va realiza cel putin o dublare a numarului de cereri solutionate".

Ministerul Justitiei apreciaza ca "cu privire la prima problema expusa si anume aceea de a preciza cand va avea loc deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane de catre romanii basarabeni, precizam ca acordarea cetateniei la solicitarea cetatenilor basarabeni s-a desfasurat, atat in anii trecuti (2002-2004), cat si in prezent, in ritm normal". "Ritmul normal" al regimului PSD patronat de un grangur comunist cu studii la Moscova nu prea ar trebui sa constituie insa, credem noi, si ritmul administratiei Traian Basescu. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca raspunsul este total aberant, din moment ce cumuleaza cetateniile romane oferite unor cetateni a doua state diferite. Stiti, URSS s-a dezintegrat in 1991! Referitor la problema stoparii acordarii cetateniei romane pentru romanii basarabeni, Ministerul Justitiei afirma ca este vorba de "masura dispusa prin Legea nr 165/2003, de suspendare a aplicarii prevederilor art. 10 din Legea nr. 21/1991, modificata si completata, pe o durata de 6 luni. Aceasta perioada a expirat si nu a fost prelungita, astfel ca nu se pune problema unei stopari a procesului de acordare a cetateniei romane".

Integrarea, bat-o vina

In mod absolut inexplicabil, Ministerul Justitiei leaga acordarea cetateniei romane de integrarea europeana, noul tic verbal al limbajului de lemn birocratic: "De asemenea, apreciem ca in urmatorii ani, numarul acestora ar putea creste treptat, fara ca prin aceasta sa se ajunga totusi la o periclitare a procesului de aderare la Uniunea Europeana". Extraordinar! Retrocedarea unui drept natural, universal, furat de bolsevici, este impotriva Uniunii Europene! In aceeasi logica rasturnata, poate si restituirea proprietatilor confiscate de comunisti afecteaza procesul integrarii in capul ministrului?

Ne intrebam pe buna dreptate care este numarul de cetateni arabi sau ai altor state prietene PSD care au primit in ultimii ani cetatenie romana, fara sa pericliteze integrarea europeana a Romaniei. In schimb, periclitand siguranta nationala a Romaniei! Si de incheiere, ministrul Justitiei apreciaza ca "oricum, numarul avansat de dumneavoastra de 100.000 de dosare care s-ar afla in lucru este absolut fantezist". Poate oare ministrul Justitiei Romaniei sa si raspunda la partea a doua a intrebarii din interpelare, si anume, "cate dosare (pe an) mai sunt in asteptarea prelucrarii"? Sau, daca ministrul nu are habar, poate ne raspunde seful serviciului secret al Ministerului, care, impreuna cu partenerii de la varful SIE si SRI desfasoara cu succes afaceri "lucrative" cu colegii de peste Prut si Nistru?

(Preluare cotidianul Ziua, editia de vineri, 20 mai)

 
Basarabenii i-au scris lui BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 20 May 2005

Mai multe organizatii non-guvernamentale din Basarabia au reclamat faptul ca exista blocaje inadmisibile pentru locuitorii din stanga Prutului care vor sa obtina cetatenia romana.

Va prezentam in randurile ce urmeaza extrase dintr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, in care sunt amintite procesele birocratice complicate, taxele ridicate si chiar coruptia care ii impiedica pe basarabeni sa redevina romani. Scrisoarea este semnata de Asociatia Anti-Pact "Molotov-Ribbentrop", Asociatia Victimelor regimului comunist si a Veteranilor de Razboi ai Armatei Romane, ONG Hyde Park, Asociatia fostilor deportati si detinuti politici, Societatea culturala a romanilor basarabeni "Invierea" s.a.

Domnule Presedinte,

Ca ni s-a furat cetatenia romana la 1812 de catre Rusia tarista si la 1940 de catre Rusia stalinista nu e vina noastra. Credem ca aceasta vina o poarta si Romania, care ne-a lasat singuri pe mana cotropitorilor. Noi, romanii basarabeni, nicicand n-am renuntat la cetatenia Romana, Dumneavoastra stiti prea bine cum am fost lipsiti de acest drept. Este regretabil faptul ca noi, basarabenii, trebuie sa platim sume exagerat de mari pentru reabilitarea si restabilirea noastra in drepturile depline de cetateni Romani. In pofida acestui drept, prin adoptarea unor legi dure, Romania a facut in ultimii doi ani, practic, imposibila obtinerea actelor de cetatean roman. Basarabenii sunt impusi sa achite sume colosale pentru o sumedenie de documente care se cer la perfectarea pasaportului sau buletinului de identitate romanesc. Aceasta practica nu este altceva decat un alt fel de interdictie, care impiedica repunerea romanilor basarabeni in drepturile lor legitime, restabilirea adevarului istoric si de neam. (...)

In asemenea conditii, romanilor basarabeni le este mult mai usor sa obtina cetatenia Federatiei Ruse, Ucrainei sau Bulgariei, decat sa-si restabileasca cetatenia propriei tari. Este dureros faptul ca o buna parte din cei care au dobandit cetatenia romana, cu bani grei, ilegal, nu cunosc limba romana si chiar sunt ostili Romaniei, pe cand adevaratii romani basarabeni nu pot obtine cetatenia legitima, din cauza ca nu au bani s-o cumpere si sa reziste conditiilor dure impuse la depunerea actelor. In conditiile cand Duma de Stat a operat unele amendamente la legea cu privire la cetatenie, prin care fostilor cetateni ai Uniunii Sovietice li se acorda cetatenia Federatiei Ruse in mod prioritar si cu cheltuieli neinsemnate, credem ca duritatea Romaniei in procedura de restabilire a cetateniei romanilor basarabeni nu poate fi justificata prin nimic, ci, din contra, poate duce doar la instrainarea lor de Patria-Mama, Romania. In continuare va informam detaliat despre calvarul prin care este nevoit sa treaca solicitantul de cetatenie romana:

Pana la 1 martie 2002, pentru redobandirea cetateniei romane, o persoana avea nevoie de 12 luni si cheltuieli de 1000 dolari SUA. Din martie 2002 Statul Roman a stopat procesul de restabilire a cetateniei romane pentru locuitorii din Basarabia. De ce? Pentru ca basarabenilor li se cere un numar impunator de acte, unele dintre care sunt foarte greu de obtinut:

1. Certificatele de nastere si de casatorie ale parintilor, iar pentru parintii decedati si actele de deces (15 dolari SUA).

2. Certificatele de nastere si de casatorie ale persoanelor care solicita restabilirea cetateniei romane (7 dolari).

3. Certificat eliberat de Primaria localitatii unde s-a nascut solicitantul, precum ca localitatea data se afla pana la 28 iunie 1940 in componenta Romaniei, care trebuie cumparat de la primar (30 de dolari).

4. Cazier juridic din Republica Moldova care costa 10 dolari SUA.

5. Cazier juridic din Romania care se elibereaza personal solicitantului si costa (cu taxe si drumul la Bucuresti) 40 de dolari.

6. Cerere oficiala pentru depunerea actelor la consulatul Romaniei din Chisinau, care costa 23 de dolari SUA.

Incercari draconice

Aceasta este doar etapa initiala. Etapa a doua - acordarea propriu-zisa a cetateniei -, dura 10-12 luni pana in martie 2002, acuma nu se stie cat poate sa dureze. Desi organele abilitate au acceptat sa-i elibereze solicitantului cetatenia romana, persoana in cauza, cu copiile actelor enumerate mai sus, trebuie sa se prezinte la Directia Pasapoarte a municipiului Bucuresti pentru a obtine asa-numitul "Certificat de cetatean roman". La aceasta directie in fiecare zi stau la coada mai mult de 200 de basarabeni si sunt perfectate cate 4-7 dosare. Pentru a depune dosarul e nevoie sa stai la coada 10-15 zile si sa platesti o taxa legala de 20 dolari SUA, iar daca doresti sa urgentezi obtinerea certificatului solicitat, taxa este de 100 de euro in forma de mita. Apoi acest "certificat de aur" impreuna cu un nou set al documentelor enumerate se depun iarasi la Primaria municipiului Bucuresti pentru obtinerea certificatului de nastere si de casatorie romanesti care costa cu drum si taxe 50 de dolari SUA. In sfarsit, certificatele de nastere si de casatorie impreuna cu un alt set al actelor prezentate se depun la Directia Pasapoarte pentru perfectarea pasaportului romanesc. Toata etapa a doua dureaza 10-15 luni.

Iata prin ce incercari draconice trebuie sa treaca romanii basarabeni (...). In definitiv, de jure si de facto, tuturor romanilor din Basarabia si nordul Bucovinei trebuie sa li se restabileasca in mod automat cetatenia romana! Consideram ca actuala guvernare de la Bucuresti trebuie sa simplifice urgent restabilirea cetateniei romane pentru basarabeni, asa cum a facut-o Federatia Rusa pentru rusii de la noi, Ucraina pentru ucraineni, Bulgaria pentru bulgarii din Republica Moldova, Ungaria pentru maghiarii din Ardeal etc.

Cerem implicarea hotarata a Dumneavoastra in rezolvarea cat mai grabnica a acestei probleme dureroase si vitale, vrem simplificarea procedurii de obtinere a cetateniei romane pentru basarabeni, ca aceasta sa devina accesibila pentru toti solicitantii romani din stanga Prutului.

(Preluare cotidianul Ziua, editia de vineri, 20 mai)

 
Corneliu Coposu ar fi implinit astazi 91 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 20 May 2005

Fostul presedinte al Partidului National Taranesc Crestin-Democrat, actualmente PPCD, Corneliu Coposu ar fi implinit vineri, 20 mai, varsta de 91 de ani, daca boala nu l-ar fi facut sa se stinga din viata in 1995, la varsta de 81 de ani.

Corneliu Coposu s-a nascut la Bobota, in judetul Salaj, in anul 1914, ca fiu al protopopului greco-catolic Valentin Coposu si al Aureliei. Perioada liceului, la Blaj, avea sa il aduca pe tanarul Coposu in compania lui Iuliu Maniu, cel care i-a devenit mentor si model de-a lungul intregii sale existente de mai tarziu. Corneliu Coposu si-a facut studiile de drept la Cluj, perioada dupa care a devenit imediat presedinte al Organizatiei de Tineret PNT din Cluj, iar mai tarziu secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care il insotea, pe atunci, in toate misiunile si negocierile politice importante. Dupa trei ani, in 1940 devine secretar politic al lui Iuliu Maniu, functie in care va ramane pana in 1947, cand este arestat alaturi de mentorul sau. Ramane in arest preventiv timp de 9 ani, fara sa fie judecat, desi s-a tot incercat implicarea sa in diferite procese politice. Nu a fost insa condamnat din lipsa de probe. I s-a intentat, in cele din urma, proces pentru inalta tradare si a fost condamnat, dupa 9 ani de arest preventiv, la munca silnica pe viata pentru "inalta tradare a clasei muncitoare si crima contra reformelor sociale". Dupa 17 ani de detentie in cele mai groaznice penitenciare din Romania, este eliberat in anul 1964. Chiar si dupa eliberare, persecutiile au continuat, cu controale ale Securitatii, perchezitii, confiscari de bunuri si manuscrise. In 1987 afiliaza Partidul National Taranesc, aflat in ilegalitate, la Internationala Crestin Democrata, iar in 1989 anunta re-intrarea in viata publica a PNT, devenit ulterior PNTCD. Din 1990 a devenit liderul Opozitiei, impotriva acelui FSN care se crease in Romania post-comunista. Intre 1991-1993 a fost Presedintele Conventiei Democrate Romane, a carei idee o avea inca din 1990. A incetat din viata in 1995, fara sa apuce vreodata, dupa 1989, sa paraseasca tabara Opozitiei. Cu numai un an mai tarziu, CDR avea sa castige alegerile generale din Romania, iar candidatul propus de aceasta, Emil Cosntantinescu a fost ales presedinte al Romaniei. Corneliu Coposu n-a mai avut insa puterea sa vada ce avea sa urmeze, pentru ca un cumplit neoplasm pulmonar l-a rapus in 1995. Este inmormantat la Cimitirul Belu Catolic din Capitala.

Este greu, astazi, sa ne imaginam cum ar fi fost Romania daca Seniorul Corneliu Coposu nu ne-ar fi parasit asa de repede. Putem doar sa ne gandim ca, sub conducerea sa, altfel ar fi aratat guvernarea din 1996-2000. Insa nu este deloc greu sa ne imaginam cum ar fi aratat Romania fara Corneliu Coposu o tara in care esalonul doi al Partidului Comunist, venit la putere dupa 1989, nu ar fi avut nici un fel de opozitie si care, in loc sa se indrepte spre Uniunea Europeana si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, s-ar fi afundat intr-o relatie paguboasa si fara viitor cu comunitatea statelor fost sovietice spune actualul lider al PPCD (fostul PNTCD), Gheorghe Ciuhandu, in discursul rostit in cadrul Simpozionului In Memoriam Corneliu Coposu.

 
ICR ofera burse creatorilor din Basarabia si RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Friday, 20 May 2005

Institutul Cultural Roman anunta concursuri de proiecte pentru:

1. Creatorii din Republica Moldova (proiect in desfsaurare cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe).

Sunt privilegiate proiectele realizate in parteneriat cu alti creatori sau institutii de profil din tara si din strainatate.

2. Creatorii din Romania

Sunt privilegiate proiectele realizate in parteneriat cu alti creatori sau institutii de profil din tara si din strainatate. Se incurajeaza ideile legate de problematica identitatii nationale in contextul mai larg al integrarii in Uniunea Europeana, cele legate de Anul Enescu (50 de ani de la moarte) si cele capabile de a fi promovate in strainatate.

3. Acordarea a trei burse de cercetare/documentare pentru cetatenii Republicii Moldova. Valoarea fiecarei burse este de 500 de euro pe luna (maxim trei luni). Conditiile de inscriere pot fi gasite pe www.icr.ro.

Dosarele vor fi depuse la sediul ICR sau trimise prin posta pe adresa ICR pana la data de 19 iunie 2005. Propunerile vor fi analizate de comisii de specialitate. Descrierea cat mai detaliata a proiectului (inclusiv o estimare de costuri) este oblgatorie pentru ca proiectul sa fie luat in considerare.

Propunerile de proiecte trebuie facaute in acord cu Strategia ICR pentru perioada 2005-2008, publicata pe www.icr.ro. Contact - Institutul Cultural Roman, Aleea Alexandru 38, Bucuresti. Detalii suplimentare pot fi cerute Catalinei Giugariu, catalina @icr.ro.

 
Militarii romani au instruit 170 de militari irakieniPDF Print E-mail
An Nasiriyah, Irak/Romanian Global News
Accesari :300
Friday, 20 May 2005

Militarii care fac parte din Batalionul 2 Infanterie Calugareni, in colaborare cu Unitatea Specializata Multinationala, din cadrul Fortei Intrunite Operationale Italiene, au instruit pe parcursul ultimelor trei saptamani un numar de 170 de militari irakieni, in cadrul unui curs desfasurat in acesata perioada.

Finalul instructajului s-a incheiat printr-o ceremonie care a avut loc in tabara White Horse, in apropiere de localitatea An Nasiriyah, informeaza MApN. Noile subunitati ale armatei si politiei irakiene au prezentat un exercitiu pregatit in colaborare cu instructorii lor, iar maiorul Daniel Petrescu, comandantul batalionului romanesc, a primit o placheta din partea comandantului Brigazii 72 irakiene in semn de multumire pentru activitatea militarilor romani.

La pregatirea militarilor irakieni participa 40 de instructori din cadrul Batalionului 2 Infanterie Calugareni, care se vor mai ocupa in perioada urmatoare cu antrenarea a inca doua serii de militari irakieni. Dupa finalizarea instruirii, subunitatile irakiene urmeaza sa constituie o forta de reactie rapida, aflata la dispozitia guvernatorilor provinciilor din sudul Irakului. Aceasta va fi in masura sa actioneze in localitatile din zona, preluind astfel o parte din responsabilitatile Fortei Multinationale.

 
Interesul Romaniei in zona Marii Negre si a Caucazului, tratate de MApN la BruxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Friday, 20 May 2005

Ministrul roman al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a revenit in tara dupa participarea la Bruxelles la o serie de intalniri intre el si ministrul belgian al Apararii, Andre Flahaut, prilej cu care a anuntat care au fost temele de discutie in dialogul cu omologul sau.

Acestea s-au axat pe subiecte precum interesul sporit al Romaniei pentru evolutia mediului de securitate din Europa de Sud-Est, cu preponderenta pentru zona Marii Negre si zona Caucazului, dar au tratat si aspecte referitoare la interesul Belgiei pentru zona Africii.

In cadrul convorbirilor oficiale, cei doi ministri au facut referiri la relatiile bilaterale si la cele pe care militarii romani si belgieni le-au avut in teatrele de operatii, la restructurarea NATO si la rolul armatelor celor doua tari in cadrul Aliantei, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Cele doua parti au mai discutat si despre aspectele legate de experientele parcurse de armata belgiana in procesul de transformare, experiente care ne sunt si noua necesare, a subliniat ministrul roman al Apararii.

Atanasiu s-a intalnit miercuri, 18 mai, cu membri ai Reprezentantei Romaniei la NATO si cu conducerea Centrului Euroatlantic de Coordonare a Raspunsului la Dezastre, in perspectiva discutarii, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a proiectului de lege referitor la organizarea sistemului integrat de gestionare a crizelor.

 
Ministrul Educatiei a semnat Comunicatul de la BregenPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 20 May 2005

Ministrul Educatiei si Cercetarii din Romania, Mircea Miclea, a participat in perioada 19-20 mai, alaturi de alti ministri europeni din acelasi domeniu, la Conferinta ministrilor europeni pentru invatamant superior de la Bergen, din Norvegia, care a evaluat etapele parcurse de tarile implicate in Procesul Bologna si a stabilit masurile care trebuie aplicate in urmatorii cinci ani, in vederea functionarii Spatiului European al Invatamantului Superior (SEIS).

Participantii au elaborat un comunicat intitulat Spatiul European al Invatamantului Superior Atingerea Obiectivelor care contine concluziile conferintei si modalitatile de atingere a obiectivelor propuse, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Prin acest document se reconfirma intelegerea comuna a principiilor, obiectivelor si angajamentelor prevazute in Declaratia de la Bologna, dar si coordonarea politicilor din invatamantul superior pentru stabilirea, pana in 2010, a Spatiului European al Invatamantului Superior (SEIS). Ministrii Educatiei din Europa au primit cu satisfactie organizarea, la scara larga, a studiilor pe doua cicluri si adoptarea unui sistem de asigurare a calitatii. Potrivit comunicatului de la Bregen, aproape toate tarile au trecut la implementarea unui sistem de asigurare a calitatii pe baza criteriilor stabilite in Comunicatul de la Berlin, prin cooperare si participare in retele. Totusi, progrese mai trebuie inregistrate in special in privinta implicarii studentilor si a cooperarii internationale. Mai mult, cerem institutiilor de invatamant superior sa continue eforturile de imbunatatire a calitatii activitatilor lor prin introducerea sistematica a mecanismelor interne si corelarea lor directa cu asigurarea externa a calitatii.

Concluzia acestui act este data de dorinta generala a ministrilor participanti de a crea un Spatiu European al Invatamantului Superior ce se sprijina pe principiile calitatii si transparentei si impartasirea din bogata mostenire si diversitate culturala europeana pentru a contribui la o societate bazata pe cunoastere Comunicatul Bergen este disponibil in forma integrala pe site-ul MEdC, la adresa www.edu.ro.

Delegatia romana a fost alcatuita din Secretarul de Stat pentru invatamant superior, Dumitru Miron, consilierul ministrului pentru implementarea Procesului Bologna, Mihai Korka, rectorul Universitatii Politehnice Timisoara, Nicolae Robu, si Violeta Ciobanu, studenta la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

Urmatoarea conferinta a ministrilor Educatiei va avea loc la Londra, in 2007.

 
Luminita Anghel si Sistem au trecut de primul hop la EurovisionPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :217
Friday, 20 May 2005

Luminita Anghel si trupa Sistem au reusit sa se califice in finala de sambata, 21 mai, a concursului Eurovision, dupa ce au impresionat publicul din Palatul Sporturilor din Kiev, dar si pe telespectatorii aflati acasa si care i-au votat prin telefon, cu show-ul lor spectaculos de doar trei minute.

Din cele 25 de melodii care au fost supuse preselectiei de joi, 19 mai, piesa Let Me Try, compusa de Cristian Faur, a fost pe placul audientei care a considerat ca romanii merita sa acceada in ultima etapa ce il va desemna pe castigatorul trofeului din 2005. Baietii cu butoaiele, cum sunt cunoscuti cei de la Sistem, au oferit un recital de percutie si lumini, in timp ce vocea Luminitei a fost suficient de puternica incat sa nu fie acoperita de zgomotul pe care capacele, flexul si betele lui Zoli, Phlo, Nasu, Cici si Robi le faceau in contact cu metalul inventivelor instrumente muzicale. La conferinta de presa care a urmat, echipa tarii noastre a multumit tuturor celor care au votat-o si a declarat ca este foarte fericita si mandra de faptul ca reprezinta Romania la acest concurs. Totodata, Luminita si Sistem au mai adaugat ca au o sansa destul de mare sa se claseze cat mai sus in clasamentul final, dar concurenta este acerba si lupta va fi pe masura, informeaza pagina oficiala a celei de-a 50-a editii a concursului Eurovision.

O alta prezenta romaneasca la Eurovision este formatia Zdob si Zdub care, la randul ei, a reusit sa se califice in etapa finala a concursului, cu melodia Boonika bate doba.

In finala de sambata, 21 mai, vor concura 24 de tari, care vor intra pe scena in urmatoarea ordine: Ungaria, Marea Britanie, Malta, Romania, Norvegia, Turcia, Moldova, Albania, Cipru, Spania, Israel, Serbia si Muntenegru, Danemarca, Suedia, Macedonia, Ucraina, Germania, Croatia, Grecia, Rusia, Bosnia si Hertegovina, Elvetia, Letonia si Franta.

 
Administratorul Episcopiei Ortodoxe Romane a Varsetului, prezent la simpozionul de la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :438
Friday, 20 May 2005

Aula Facultatatii de Teologie Ortodoxa din Arad gazduieste in perioada 19-20 mai lucrarile Simpozionului International cu tema Prezenta bisericilor intr-o Europa unita. O noua dimensiune a dialogului ecumenic si interreligios.

Unul dintre invitatii de seama ai intrunirii de la Universitatea aradeana de stat Aurel Vlaicu este PS Daniil Stoenescu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei si administrator al Episcopiei Ortodoxe Romane a Varsetului, cel care se alatura listei de participanti in care se mai regasesc nume precum pr. prof. univ. dr. Constantin Rus, cel care a deschis si lucrarile simpozionului, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii Aurel Vlaicu, PS Timotei Seviciu, episcopul Aradului, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, pr. conf. univ. dr. Mihai Sasaujan, pr. prof. univ. dr. Vasile Leb, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Nicolae Mosoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Andrei Saguna a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Zygfryd Glaeser, de la Facultatea de Teologie Catolica a Universitatii din Opolle - Polonia, si pr. lect univ. dr. Teofil Tia, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii 1 Decembrie din Alba-Iulia. Rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad a salutat initiativa cadrelor didactice din cadrul Facultatii de Teologie si a laudat munca celor care se straduiesc, luna de luna, sa editeze revista Teologia, o carte de vizita a tuturor preotilor care slujesc in invatamantul teologic superior aradean, dar si a studentilor care sunt interesati sa-si vada numele in publicatia lor, informeaza cotidianul Adevarul de Arad.

Simpozionul se va incheia cu o excursie a participantilor la Manastirea Gai, dupa ce in prima zi a dezbaterilor a avut loc o alta deplasare la Manastirea Feredeu.

 
Adrian Crisan castiga campionatul International de Tenis de Masa din KuwaitPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Friday, 20 May 2005

Romanul Adrian Crisan a castigat miercuri, 18 mai, titlul Campionatului International de Tenis de Masa Salwa Sabah Al-Ahmad din Kuwait, invingandu-l in finala pe campionul olimpic, coreeanul Ryu Seung Min. Crisan a trecut de nigerianul Segun Toriola in runda de deschidere, dupa care a urmat o victorie impotriva rusului Fedor Kuzmin, care i-a asigurat un loc in semi-finala impotriva campionului mondial din 2003, Werner Schlager.

Finala a dat multe emotii jucatorului roman si sustinatorilor sai care au urmarit partida, mai ales in momentul in care coreeanul Ryu Seung Min conducea cu doua jocuri la unu. Cu toate acestea, Crisan, un jucator foarte priceput, a reusit sa se impuna, returnand scurt serviicile adversarului sau de cate ori a gasit ocazia si servind si el scurt de fiecare data. Romanul a reusit sa egaleze situatia de pe tabela la 2-2, un moment in care nivelul jocului a explodat. Meciul a fost unul extrem de dinamic si incitant, o adevarata demonstratie de atletism. Crisan a castigat al cincilea game 15-13, iar al saselea 12-10, asigurandu-si, astfel, victoria. In mod cert, concursul a captivat pe toti cei prezenti, iar Crisan, cel mai periculos jucator de pe scena internationala in ultimul an, dar care mai are inca de castigat un titlu la masculin single in Turneul ITTF, a platit un tribut organizatorilor din Kuwait. Vreau sa multumesc comitetului de organizare pentru minunata ceremonie de deschidere, cu super-prezentarea tuturor jucatorilor a declarat romanul, citat de portalul ITTF. Acesta a mai adaugat ca evenimentul a fost pentru el un vis de lux si ca spera sa se intoarca si anul viitor. Fara indoiala ca o va face, conchide portalul ITTF, care promoveaza performanta lui Crisan.

 
Medalie de argint pentru Romania la Campionatele Mondiale de haltere juniori din CoreeaPDF Print E-mail
Busan, Coreea de Sud/Romanian Global News
Accesari :431
Friday, 20 May 2005

Romanul Florin Veliciu, de la Clubul Sportiv Astra din Arad si elev al antrenorului emerit Gheorghe Biris, a reusit sa castige medalia de argint in cadrul Campionatelor Mondiale de haltere - juniori care se desfasoara in localitatea Busan din Coreea de Sud.

Sportivul a obtinut aceasta performanta ridicand de la pamant 123 kg la stilul smuls, categoria 62 kg. Performanta lui Florin Veliciu a fost completata de un alt rezultat bun obtinut de el, de data acesata la stilul aruncat unde, cu cele 148 de kg a ocupat locul al 4-lea. Per total, aradeanul a reusit sa se claseze pe un loc general 4, cu 271 de kg.

Campionatele Mondiale de haltere juniori au loc in Coreea de Sud in perioada 15-25 mai si reunesc 512 sportivi din 55 de tari, se arata pe pagina de web a competitiei.

 
Moscova nu vrea implicarea SUA si UE in negocierile privind problema transnistreanaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :258
Friday, 20 May 2005

"Uniunea Europeana si Statele Unite au idei interesante, ce tin, in special, de participarea la monitorizarea productiei militare, precum si propuneri privind sistemul de garantii. Aceste tari au resurse materiale enorme si, daca vor sa faca ceva pozitiv, au toate posibilitatile pentru aceasta", a declarat, miercuri, pretinsul ministru de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Valeri Litkai.

Potrivit agentiei tiraspolene "Olvia-press", in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta la finele consultarilor in format pentagonal de la Vinita, Litkai a spus ca, in prezent, cand se desfasoara etapa consultarilor, nu exista obiectii principiale fata de participarea Uniunii Europene si a Statelor Unite. Totodata, el a mentionat ca participarea la negocieri nu este o simpla lozinca, ci un program politic de durata. "Noi manifestam un interes profesional, in primul rand, fata de modelele politice ale SUA si UE si fata de ceea ce pot acestea sa propuna pentru reglementare, fata de principiile de care se conduc, ce resurse si imputerniciri au", a specificat Litkai.

Intr-un interviu acordat agentiei "Olvia-press", Litkai a precizat ca, din partea UE si SUA nu a parvenit, deocamdata, nici un proiect concret. Potrivit aceleiasi surse, nu a fost primit vreun raspuns la intrebarea daca reprezentantii UE si SUA vor participa la urmatoarea intrevedere. Mai mult, Litkai a precizat ca, in timpul apropiat, nu trebuie asteptata o schimbare a formatului pentagonal de negocieri prin implicarea UE si SUA. Totodata, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, reprezentantul Moscovei la negocierile in problema transnistreana, Valeri Nesteruskin, a declarat ca Rusia nu considera necesara includerea SUA si UE in procesul de reglementare a diferendului transnistrean. El a mentionat ca planul de reglementare, elaborat de Ucraina, discutat in cadrul consultarilor recente de la Vinita, ridica multe semne de intrebare, are un caracter general si ca, din acest motiv, partile trebuie sa-l analizeze mai minutios.

 
Regizor de origine romana premiat la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 20 May 2005

Regizorul austriac de origine romana Geirun Tino a fost premiat la Viena cu medalia Signum Pulchrarum Artium, medalia oferita in fiecare an personalitatilor care se disting in imbogatirea patrimoniului cultural national.

Distinctia i-a fost acordata regizorului de origine romana in cadrul Saptamanilor culturale vieneze, festival de amploare europeana, care pe parcursul a cinci saptamani reuneste cele mai reprezentative productii artistice din intreaga lume, informeaza Teatrul Pygmalion.

Regizorul Geirun TINO, format in Romania la scoala unor mari personalitati teatrale ca David Esrig, Radu Penciulescu, George Banu, este stabilit in Austria de peste douazeci de ani remarcandu-se pentru originalitatea si profunzimea structurilor sale teatrale. Unele din spectacolele  pe care le-a semnat au devenit puncte de reper teatral ("Asteptandu-l pe Godot" de Bekett, "Castelul", "America" si "Metamorfoza" dupa Kafka), ca si material de analiza a diplomelor de licenta artistica. Conduce de peste zece ani complexul teatral "Pygmalion" si ocupa functia de consilier pentru Europa de est in problemele artistice. Medalia conferita poarta efigia orasului Viena si i-a fost inmanata in prezenta celor mai inalti factori de decizie culturala ai Austriei.

 
Oana Cocea isi deschide portile atelierului din capitala francezaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :349
Friday, 20 May 2005

In cadrul evenimentului Artistii romani din Paris isi deschid portile atelierelor, saptamana aceasta la Paris atelierul de creatie care va primi vizitiatori este cel al Oanei Cocea.

Oana Cocea si-a facut studiile la Liceul de Arta Plastica Nicolae Tonitza din Bucuresti si a obtinut o diploma a Scolii Nationale Superioare de arte decorative din Paris. A lucrat ca scenografa pentru cele mai prestigioase scene franceze printre care Palais Garnier si Opera din Nisa. Membra a Casei Artistilor inca din 1988, ii place sa realizeze decoratiuni textile si colaboreaza cu distribuitori de materiale de renume international, printre care si francezii Pierre Frey, Leonard si Paule Marrot, britanicul Sanderson, cu Diane von Furstenberg Studio din America sau cu Gaston y Daniela, din Spania. In 1992 a realizat ilustratiile pentru cartea de nuvele a Anei Blandiana, Biserica Fantoma, publicata la Editura Syros. Picturile Oanei Cocea se afla si in colectii private in Franta, Japonia sau in Statele Unite.

Vizitand atelierul Oanei Cocea descoperim o opera surprinzatoare. Debarasata de orice continut simbolic, de orice referinta la arta savanta, ea asociaza doua tipuri stilistice diferite al caror numitor comun este ornamentul. (...)

Atelierul sau parizian poate fi vizitat in cursul zilei de sambata, 21 mai, la adresa 67, rue Jean Pierre Timbaud, 75011 Paris. Mai multe informatii se pot obtine la numarul de telefon : 01 43 73 33 06, sau la adresa de e-mail : joanacocea@voila.fr, informeaza Institutul Cultural Roman din Paris.

 
Donatiile pentru romanii afectati de inundatii vin si din AustraliaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :256
Friday, 20 May 2005

Asociatia Romanilor din Australia a initiat un program de sprijinire a sisnitratilor din regiunile romanesti afectate de inundatiile puternice din aceasta primavara, prin intermediul caruia comunitatea de romani din tara de la Antipozi poate sa doneze sume de bani care vor fi ulterior directionate catre cei aflati in nevoie.

Initiatorii programului fac apel la generozitatea si solidaritatea romanilor stabiliti pe continentul australian si le readuc acestora in memorie si alte calamitati si drame cu care s-au confruntat cei ramasi acasa, precum inundatiile din Ardeal in 1970, cutremurul din 1977, Revolutia din decembrie 1989, inundatiile din 1991 in Moldova si in Banat din 1998, la care au intins o mana de sprijin si romanii din Australia.

Asociatia Romanilor din Australia a deschis lista contributiilor cu suma de 1000 de dolari si ii asteapta pe toti cei care se alatura actiunii lor sa doneze orice suma de bani la coordonatele: Australian Romanian Association, BSB 112-879, Nr. contului 132 812 764 - St George Bank, Mandat Postal sau Cec, pe numele Australian Romanian Association (Australian Romanian Association, 5 Solo Crescent, Fairfield NSW 2165). Pentru donatiile facute se vor elibera chitante nominalizate.
Conform statutului de functionare al ARA, actiunile de acest gen sunt consemnate si prezentate membrilor asociatiei, precum si nemembrilor participanti la o astfel de actiune, prin rapoartele financiare anuale.

 
Coregrafia si regia muzicala a unui musical din New York realizata de doi romaniPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :235
Friday, 20 May 2005

Talentatii artisti romani Ion Ionescu si Raluca Georgescu se afla zilele acestea pe scena de la Acorn Theatre, in calitate de producatori ai unei serii de evenimente muzicale, informeaza ICR New York.

Ansamblul Fildwith prezinta in perioada 19 22 mai Interaction, un musical despre copii izolati, obsedati de internet, care descopera placuta experienta de a intra si intr-o interactiune cu alte persoane, atunci cand se implica intr-o colaborare artistica de succes. Ion Ionescu semneaza regia muzicala si orchestratia spectacolului, in timp ce coregrafia a fost realizata de Raluca Georgescu. Rolurile din spectacol, vor fi interpretate de 19 tineri actori, cu varste cuprinse intre 5 si 16 ani. Primul spectacol a fost jucat joi, 19 mai, de la ora 19.00, in timp ce urmatoarele sunt programate pentru zilele de vineri, 20 si sambata, 21 mai, tot de la ora 19.00. Inca un spectacol este programat si pentru duminica, 22 mai, de la ora 14.00, ora de la care de altfel acest spectacol va fi programat si sambata in avanpremiera celui de la 19.00. Spectacolul se va juca la Theatre Row, iar biletele vor costa 20 de dolari pentru adulti si 10 pentru copii intre 4-18 ani. Biletele pot fi rezervate la numarul de telefon 212-279-4200, sau accesand pagina de internet, www.ticketcentral.com.

Interaction prezinta un grup de copii singuratici care traiesc cu totii intr-un zgarie-nori din Manhattan, insa isi petrec atat de mult timp inchisi in apartamente, in fata computerelor, incat nici unul nu isi cunoaste vecinii. Un baiat inspirat isi uneste, insa, fortele artistice cu o fata talentata si ii ajuta pe acesti copii sa se desprinda de internet, sa interactioneze in persoana si, in cele din urma, sa devina buni prieteni.

Fildwith Ensemble Theatre, organizatia din care fac parte cei doi artisti romani, este o corporatie non-profit din New York, infiintata in 2005. Scopul acesteia, ca ansamblu teatral de scenaristi, compozitori, regizori, coregrafi si actori, este acela de a colabora in cadrul unor productii de mare calitate, piese de teatru si musicaluri care celebreaza spiritul uman si puterea generozitatii, compasiunea si bunatatea, in cadrul acestei lumi complexe.

 
Ziua Romaniei se va celebra si la Ambasada Romaniei la HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :248
Friday, 20 May 2005

Ambasada Romaniei la Helsinki organizeaza sambata, 21 mai, in intervalul orar 12-15, la sediul sau din capitala finlandeza, un eveniment deosebit catre se va desfasura sub titulatura Ziua romanilor din Finlanda.

Acesta va reprezenta o buna ocazie traditionala de a saluta si sarbatori impreuna instaurarea in drepturi depline a primaverii, informeaza pagina oficiala de web a misiunii diplomatice romane. Cei care vor veni la intalnire vor avea, totodata, prilejul sa se salute intre ei si sa se cunoasca mai bine. Pentru cei care nu stiu inca unde se afla situata ambasada romana, organizatorii ii informeaza ca taifasul romanesc pe taram finlandez va avea loc la adresa Stenbackinkatu 24.

 
Sarbatoare pentru Asociatia Agero StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :281
Friday, 20 May 2005

Asociatia romaneasca Agero Stuttgart din localitatea omonima din Germania implineste in aceasta luna 5 ani de la infiintare, prilej cu care va organiza sambata, 18 iunie, un bal aniversar.

Petrecerea va incepe la ora 19:00 si va fi gazduita de Turn und Versammlungshalle St.-Mohringen, amplasat la adresa Vahingerstr. 35, 70567, infornmeaza pagina de web a organizatiei romanesti. Preturile vor fi simbolice, membrii Agero beneficind de acces gratuit, iar restul persoanelor partcipante urmand sa achite doar 3 euro. Pentru acest bal se pot face rezervari in prealabil la numerele de telefon: 0711 29 13 44 si D2: 0173 300 8253, mai anunta asociatia.

 
Gadjo Dilo punct de plecare intr-o dezbatere antirasismPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Gloabl News
Accesari :337
Friday, 20 May 2005

Oficiul National de Film din Canada va prezenta vineri, 20 mai, incepand de la ora 19.00, o proiectie a celebrului film Gadjo Dilo realizat de Tony Gatlif in 1997.

Filmul, tradus Gagiu Dilau sau Strainul nebun este povestea unui tanar parizian care isi petrece iarna intr-un sat romanesc in care traieste si o mare comunitate roma. Filmul va fi prezentat sub bannerul NFB Cinema Antirasismul in alb, negru si color. Proiectia peliculei lui Gatlif, avand-o in rolul principal pe actrita romanca Rona Hartner, va fi urmata de o dezbatere pe tema rasismului.

Gadjo Dilo, cu Rona Hartner si Romain Duris in rolurile pricipale, este o comedie romantica realizata in 1997 de Tony Gatlif. Filmul reuseste sa creeze o imagine despre tiganii din Romania, este un fel de reportaj-marturie despre lumea in care acestia traiesc. Este o marturie atat prin prisma faptului ca este prezentat din punctul lor de vedere, cat si prin aceea ca Tony Gatlif insusi este un tigan din Algeria, care a emigrat in Franta. Filmul suprinde, si o face foarte bine, locul tiganilor in societatea romaneasca, traditiile si credintele lor amestecate, reperele sociale si valorile acestei comunitati. Stephane (Romain Duris) este un tanar francez care vine aici pentru a cauta muzica, iar interesant este modul in care el, un strain (gagiu gadjo), poate gasi, sau nu, un comfort intr-o lume pe care nu o cunoaste. Rona Hartner interpreteaza rolul Sabinei, o tiganca, si ea membra a comunitatii roma din satul romanesc, care este un fel de punte culturala intre francez si tigani. Sabina a fost dansatoare de buric in Belgia pentru o perioada, devenind in acest fel cunoscatoarea in primul rand a unei alte lumi, dar si, intr-o oarecare masura, a limbii franceze, ceea ce o va ajuta in relatia sa cu gagiul.

 
Biserica, punct de referinta pentru romanii din OstiaPDF Print E-mail
Ostia, Italia/Romanian Global News
Accesari :447
Friday, 20 May 2005

Romanii din Ostia, Italia, merg duminica de duminica la biserica, intru pastrarea traditiilor romanesti din mosi stramosi.

Parohia Intrarea Domnului in Ierusalim din Ostia, pastorita de parintele paroh Gheorghe Militaru este locul care ii aduce laolalta pe romani de sarbatori. De Florii, tanara comunitate ortodoxa de pe aceasta coasta scaldata de mare au primit cu bucurie venirea in mijlocul lor, intru dragoste frateasca a Prea Sfintitului Siluan, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din Europa Occidentala si Meridionala. Potrivit traditiei ortodoxe, in duminica de dinaintea Sfintelor Paste, se praznuieste intrarea Mantuitorului Iisus Hristos in Ierusalim. Este ziua sfanta in care Fiul lui Dumnezeu intrupat vine, intra in Ierusalimul cel atat de drag lui pentru a face cunoscut oamenilor taina cea din veaca ascunsa despre Dumnezeu, despre lume si despre adevaratul sens al vietii omenesti. Mantuitorul vine sa ne arate noua crestinilor modul in care trebuie sa traim viata pamanteasca, dar si cum trebuie sa intelegem si sa intampinam moartea, spune preotul din Ostia, George Militaru. pentru saptamanalul Actualitatea Romaneasca. Tot in duminica dinaintea Pastilor a fost sarbatorit si hramul acestui sfant lacas de cult. Momentele rugaciunii au fost unice si inaltatoare, iar slujba a cunoscut o stralucire si mai mare prin faptul ca in cadrul sau au avut loc alte doua mari Taine si evenimente din viata comunitatii: botezul primului copil al parintelui paroh George Militaru (Maria Alexandra Militaru) si hirotonirea intru preot a diaconului Lucian pe seama parohiei Ladispoli.

Parohia Intrarea Domnului in Ierusalim din Ostia se afla pe Via dei Mercantili (zona Idroscalo).

 
One-man-show la Ambasada Romaniei la OttawaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :295
Friday, 20 May 2005

Ambasada Romaniei la Ottawa si Productiile ConArt ii invita pe romanii din Canada sa ia parte la un spectacol deosebit pe care il va sustine cantautorul Leonard Constant si care va avea loc vineri, 20 mai, incepand cu ora 18:30, la sediul misiunii diplomatice din strada Rideau 655.

Spectacolul va fi un amalgam de cantec si poezie intre rime mioritice, ritmuri braziliene, splin feroviar transcarpatic, palavrageala pariziana, suspans rablezian si romante interlope de port argentinian, in limbile respective ale lui Pepe LePiu, Buster Keaton, Pablo Escobar si Contelui Dracula, informeaza revista Romanul Canadian. Romanul Leonard Constant va intrepreta pe parcursul show-ului sau mai multe cantece si versuri semnate de Mircea Dinescu, Nichita Stnescu, Marin Sorescu, Romulus Vulpescu, Emil Brumaru, Georges Brassens, Jacques Prevert, Carlos Gardel si chiar de el insusi. Recitalul de exceptie va fi urmat de o receptie oferita prin amabilitatea Ambasadorului Romaniei in Canada, Liviu Maior.

 
Biserica Toti Sfintii din Toronto ii ajuta pe romani sa se angajezePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :255
Friday, 20 May 2005

Parohia ortodoxa romana Toti Sfintii din Toronto a inceput sa publice pe pagina sa de web mai multe anunturi care contin locurile de munca vacante din localitatea canadiana, in semn de sprijin pentru comunitatea de romani din aceasta parte a continentului nord-american.

Biserica a initiat un program prin care cei care sunt interesati pot sa primeasca un e-mail cu posturile scoase la concurs si la care pot sa aplice si ei, se arata pe pagina de web a parohiei. Astfel, printr-un simplu mesaj electronic de inscriere trimis la adresa jobs@totisfintii.com si care sa contina cuvantul subscriptie la linia de subiect, romanii pot sa receptioneze lista vacanta de la administratorii site-ului parohiei. De asemenea, toti ceilalti romani, care pot sa furnizeze informatii despre eventualele pozitii neocupate, sa le trimita la aceeasi adresa de e-mail.

Stiri vor fi trimise apoi la toti cei care sunt abonatio in lista de emailuri. Inscrierile se fac la adresa de web http://www.totisfintii.com/main.php?language=ro&cat=4&option=5.

 
Destinul Basarabiei se va discuta la Casa Romaniei din GrenoblePDF Print E-mail
Grenoble, Franta/Romanian Global News
Accesari :328
Friday, 20 May 2005

Casa Romaniei din Grenoble organizeaza vineri, 20 mai, de la ora 19:30, o dezbatere referitoare la Republica Moldova, intitulata Existenta si destin incurcate.

Manifestarea se va desfasura la adresa 1 rue Pierre Dupont, si ii va avea ca moderatori pe Oana Blagan si Andrei Lotocovschi. Pentru cei care doresc sa ajunga la intalnirea in care se va analiza problema basarabeana, ca punct de reper se afla autobuzele 1 si 5, la statia Liberation Boulevards, informeaza site-ul asociatiei romanesti.

 
Copiii de la cursurile de limba romana din Toronto iau vacantaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :291
Friday, 20 May 2005

Copiii care urmeaza cursurile de limba romana de la scoala romaneasca de sambata dimineata din Milne Valley, Toronto, nu vor participa in aceasta sambata, pe 21 mai, la ora la care ar fi trebuit sa aiba loc in mod obisnuit, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

Cursurile care se desfasoara sub titulatura International Languages Program vor avea loc o saptamana mai tarziu, respectiv sambata, 28 mai, de la ora 9:30, iar daca vremea va permite, copiii vor face desene pe asfalt. Totodata, cursurile de la scoala Secord s-au incheiat marti, 17 mai, cu o serbare la care au participat toate clasele din acest program.

 
Visniec si Vasile Nedelcu un cuplu artistic romanesc pe scenele londonezePDF Print E-mail
Londra, Romania/Romanian Global News
Accesari :261
Friday, 20 May 2005

Si cu violoncelul ce facem?, piesa lui Matei Visniec, regizata de Vasile Nedelcu, va fi prezentata sambata, 21 mai in Marea Britanie, in cadrul Brighton Fringe Festival, la Unitarian Church/Theatre. Spectacolul va incepe de la ora 20.00, iar pretul biletelor de intrare este de 5 si 8 lire sterline.

Trei straini se adapostesc intr-o sala de asteptare, unde interactiunea lor se desfasoara in prezenta unui misterios violoncelist: o piesa plina de umor, o amenitare pentru obisnuit. O productie plina de spirit, cu un aer neobisnuit de umor. Piesa este pusa in scena de regizorul si actorul roman Vasile Nedelcu, dupa o productie originala creata in Romania. Nedelcu este, totodata, si actor in piesa sa.

Matei Visniec s-a nascut in Romania, in 1956. Inca de la o varsta frageda a descoperit literatura ca un spatiu dedicat libertatii. Isi trage fortele de la Kafka, Dostoevski, Poe, Lautreamont. Ii iubeste pe suprarealisti, dadaisti, teatrul absurd si grotesc, poezia suprarealista, literarura fantastica, realismul magic, chiar si teatrul realist anglo-saxon. Ii place totul, cu exceptia realismului socialist. Visniec a studiat filozofia la Universitatea din Bucuresti si a devenit unul dintre membrii cei mai activi ai asa-numitei Generatii 80, care a lasat o urma evidenta in literatura romana. El crede in rezistenta culturala si in capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Mai presus, insa, de toate, Visniec crede ca teatrul si poezia pot denunta manipularea prin idei mari, ca si spalarea de creiere prin ideologie. Inainte de 1987 Matei Visniec si-a facut un nume in literatuta romana prin poezia sa curata, lucida, amara. Din 1977 a scris drama, piese ce au circulat intens in cercurile literare, dar care insa au fost interzise pe scena. In septembrie 1987 Visniec a plecat in Franta, unde i s-a oferit azil politic, a inceput sa scrie in franceza si a inceput sa lucreze pentru Radio France International. In prezent, Visniec si-a vazut multe din opere jucate pe scenele din Franta, iar aproximativ 15 din piesele scrise in franceza sunt publicate. Peste 20 de tari i-au preluat operele in spectacole, iar in Romania, dupa caderea comunismului, Visniec a devenit unul dintre cei mai jucati autori de teatru.

Opera autorului roman a fost reprezentata in Londra de spectacolul Trupul unei femei ca un camp de bataie, pusa in scena la Young Vic Theatre, in noiembrie 2000. Piesa a primit critici elogioase in publicatiile britanice. Productia a fost sprijinita de Fundatia Ratiu UK, iar piesa a fost publicata in Subiecte din Balcani: Piese noi din Europa Centrala si de Est, publicata de Aurora Metro Publications. Fundatia Ratiu a sprijinit si punerea in scena a piesei Povestea ursilor Panda spusa de un saxofonist care are o prietena in Frankfurt, tot a lui Visniec, care va fi prezentata la Edinburgh Festival, in luna august.

 
Liliana Catuneanu recital de pian la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :274
Friday, 20 May 2005

Salonul de aur al Hotelului Behague din capitala franceza, resedinta Ambasadei romane va gazdui in aceasta prima zi de week-end un recital extraordinar al pianistei romance Liliana Catuneanu.

Evenimentul se va desfasura vineri, 20 mai, de la ora 20.00. Programul serii va cuprinde lucrari celebre semnate de unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati compozitori : J.S. Bach (Preludiu si Fuga in Mi Major) ; W.A. Mozart (Sonata in Fa Major KW 332), R. Schuman (Grande Humoresque op.20), G. Enescu (Sarabande Suite op.20), A. Berg (Etude en octaev).

Nascuta in 1979, Liliana Catuneanu a studiat pianul la Liceul de Arte din Ploiesti si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A urmat, de asemenea, si cursurile lui Francoise Thinat. In prezent, Liliana Catuneanu este profesoara la Liceul  Dinu Lipatti  din Bucuresti si profesor asociat la catedra de pedagogie muzicala, compozitie si muzicologie la Universitatea Nationala de Muzica.

Biletul de intrare la spectacol este de 5 euro, iar pentru posesorii cardului Prietenii Institutului Cultural Roman, intrarea este gratuita. Rezervarea prealabila este indispensabila si se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

 
Basul Marcel Rosca continua sa cante la Opera din EssenPDF Print E-mail
Essen, Germania/Romanian Global News
Accesari :226
Friday, 20 May 2005

Basul roman Marcel Rosca face parte din distributia spectacolului Falstaff" de Giuseppe Verdi, care are loc vineri, 20 mai, la Opera din Essen.

In penultimul spectacol cu prezentat in aceasta luna, interpretul roman il va portretiza pe scena germana pe "Pistola", alaturi de ceilalti interpreti, baritonul Marco Chingari, bas-baritonul Heiko Trinsinger, tenorii Andreas Hermann, Rainer Maria Rohr, sopranele Marcella Orsatti, Olatz Saitua-Iribar si mezzo-soprana Ildiko Szonyi, se arata pe site-ul institutiei culturale germane. Spectacolul este regizat de Dietrich Hilsdorf, in timp ce conducerea muzicala ii apartine lui Stefan Soltesz, iar dirijor este Bertrand de Billy.

Marcel Rosca a terminat studiile de profil in capitala Romaniei si a debutat la Teatrul din Essen in anul 1998. Pe parcursul carierei sale, cantaretul roman a interpretat mai multe roluri, printre care se afla Ramphis, din "Aida", Philipp II, din "Don Carlo", Sarastro, din "Flautul Fermecat", dar si alte partituri duin operele "Eugen Onegin", "Siegfried", "Arabella", "Fidelio", "Rigoletto", "Il Trovatore" sau "Figaro". Marcel Rosca a mai putut fi ascultat si pe alte scene renumite din alte mari orase europene, precum Berlin, Hamburg, Stuttgart, Paris, Amsterdam, Zurich, Duesseldorf, Barcelona, Prague, Moscova, Atena, Bruxelles, Copenhaga, Basel si Salonik.

 
Solista romanca la Concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :266
Friday, 20 May 2005

Concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Viena de vineri, 20 mai, o va avea ca solista pe soprana romanca Elena Mosuc, care va interpreta pe scena Salii Mari a complexului Musikverein din orasul austriac mai multe partituri clasice.

Printre acestea se numara "Ofrandele uitate. Meditatie simfonica" de Olivier Messiaen, suita pentru orchestra "Mormantul lui Couperin" de Maurice Ravel si Simfonia a 4-a in Do major pentru soprana si orchestra de Gustav Mahler, informeaza site-ul complexului Musikverein. Concertul de la Viena va incepe la ora 19:30.

Elena Mosuc este una dintre cele mai importante voci romanesti ale momentului, cu numeroase premii interne si internationele la activ. Printre acestea se numara premiul intai la concursul international muzical organizat de televiziunea germana ARD, in Munchen, si premiul intai la concursul organizat in Monte Carlo, premiul European Furtherance Prize for Music si premiul Bellini d'Oro. Totodata, Elena Mosuc a interpretat partituri dintre cele mai diverse pe scene din Zurich, Munchen, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam, Verona, Londra, dar si in Japonia si China.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions