Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Jocul la doua capete al Ucrainei in problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :260
Saturday, 21 May 2005

Ministerul Reintegrarii al Republicii Moldova a dat, vineri, 20 mai, publicitatii textul planului de reglementare a conflictului transnistrean, propus de Ucraina si examinat luni, 17 mai, in cadrul consultarilor in format pentagonal de la Vinita.

Astfel, planul propus de Kiev prevede reglementarea problemei transnistrene in trei etape, durata fiecareia fiind de, cel mult, sase luni. Potrivit principiilor reglementarii, incluse in document, statutul Transnistriei se stabileste exclusiv prin metode pasnice, politice, in baza Constitutiei Republicii Moldova, care vor fi prezentate de catre organele reprezentative ale Republicii Moldova si cele ale regiunii transnistrene, care vor fi sustinute de intreaga societate a Republicii Moldova si care vor corespunde principiilor democratie, integritatii si securitatii statului unitar Republica Moldova, in granitele RSS Moldovenesti din 1 ianuarie 1990. "Desfasurarea, conform conditiilor juridice ale statutului Transnistriei si reglementate de legislatia Republicii Moldova, a alegerilor anticipate libere, transparente si democratice in sovietul suprem al Transnistriei, sub controlul international, constituie o componenta necesara a recunoasterii sale de catre Republica Moldova, ca organ legitim reprezentativ al regiunii transnistrene a Republicii Moldova", se arata in documentul citat.

La prima etapa a reglementarii, elaborarea proiectelor de lege corespunzatoare va fi efectuata de catre Parlamentul Republicii Moldova, iar la etapa urmatoare - de catre comisia parlamentara, formata din reprezentanti abilitati ai Parlamentului Republicii Moldova si ai sovietului suprem de la Tiraspol, ales pe cale democratica.

In acelasi timp, Republica Moldova va adopta o lege privind principiile de baza ale statutului regiunii transnistrene: singurul subiect al dreptului international este Republica Moldova, Transnistria fiind o unitate administrativ-teritoriala sub forma de republica. Kievul propune Transnistriei ca-si elaboreze propria constitutie, in conformitate cu Constitutia Republicii Moldova, sa aiba propria simbolica (drapel, stema, imn), trei limbi oficiale (moldoveneasca, ucraineana si rusa) si sa participe la promovarea politicii externe a Republicii Moldova in problemele ce prezinta interes pentru Tiraspol.

De asemenea, planul ucrainean ofera Transnistriei dreptul la autodeterminare, in cazul in care Republica Moldova va decide sa adere la alt stat si/sau in cazul pierderii de catre Republica Moldova a dreptului de subiect international. Iesirea Transnistriei din componenta Republicii Moldova se va produce sub supravegherea internationala, in baza deciziilor adoptate in cadrul unui referendum, la care va participa majoritatea populatiei din regiune.

De asemenea, in octombrie sau noiembrie, in regiunea transnistreana vor avea loc alegeri anticipate, care vor fi monitorizate de catre observatori din partea UE, OSCE, Consiliului Europei, SUA, Rusiei, Ucrainei si altor state democratice.

Etapa a doua a reglementarii prevede delimitarea competentelor si imputernicirilor intre organele centrale ale Republicii Moldova si organele puterii din regiunea transnistreana. Sovietul suprem nou ales va delega un grup de deputati in componenta comisiei parlamentare a Republicii Moldova, care va elabora legea privind statutul Transnistriei. In procesul de elaborare a documentului, mediatorii din partea Rusiei, Ucrainei, OSCE, SUA, UE si Consiliului Europei vor acorda sustinere, la solicitarea partilor. O data cu adoptarea, de catre Parlamentul de la Chisinau, a documentului mentionat, sovietul suprem de la Tiraspol va adopta un act normativ corespunzator.

A treia etapa a planului prevede reglementarea completa a problemei transnistrene si asigurarea juridica a statutului Transnistriei in componenta Republicii Moldova. La aceasta etapa, partile, impreuna cu statele-garante - Rusia, Ucraina si OSCE -, cu sprijinul SUA si UE vor elabora un acord intre Republica Moldova, Federatia Rusa, Ucraina si OSCE privind respectarea de catre Republica Moldova a legii cu privire la statutul juridic special al regiunii transnistrene, care va intra in vigoare dupa aprobarea acestui acord de catre Parlament. Ulterior, sovietul suprem de la Tiraspol va aproba Constitutia regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Kievul propune, de asemenea, crearea unei comisii de conciliere, care va examina divergentele prevederilor legii cu privire la statutul juridic special al regiunii transnistrene sau interpretarile partilor. Comisia va include cate doi reprezentanti ai Chisinaului si Tiraspolului, cate unul din partea Ucrainei, Federatiei Ruse si OSCE. La lucrarile acestei comisii pot participa si reprezentantul SUA si UE.

"In cazul neindeplinirii de catre una dintre parti a prevederilor prezentului plan, Federatia Rusa, Ucraina si OSCE isi rezerva dreptul de a intreprinde masuri, in corespundere cu dreptul international ti tinand cont de normele general recunoscute si principiile dreptului international", se mai arata in documentul propus de Kiev.

 
In loc de GUAM ar putea apare Comunitatea pentru Democratie si ProsperitatePDF Print E-mail
Kiev, Ucraina / Romanian Global News
Accesari :246
Saturday, 21 May 2005

Ministrii Afacerilor Externe ai tarilor GUAM sustin ideea schimbarii denumirii acestei organizatii in "Comunitatea pentru democratie si prosperitate", a declarat, vineri, la Kiev, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk, in cadrul mesei-rotunde "GUAM: noua agenda pentru cooperarea interparlamentara", informeaza presa ucraineana.

Aceasta denumire, potrivit oficialului ucrainean, reflecta scopurile principale ale organizatiei, fiind doar o varianta de lucru, o decizie definitiva in acest sens urmand a fi adoptata de catre sefii statelor membre GUAM.

Ministrul ucrainean de Externe considera neintemeiata declaratia Uzbekistanului, potrivit careia GUAM a inlocuit scopul initial de cooperare economica cu cel de cooperare in domeniul securitatii. In opinia lui, GUAM a aparut nu in baza intereselor economice comune, ci, in primul rand, in baza intereselor de securitate. "Schimbarea denumirii organizatiei este necesara pentru a corespunde intereselor altor tari din regiunea limitrofa marilor Baltica, Neagra si Caspica", a precizat Tarasiuk.

Seful diplomatiei ucrainene a mentionat ca schimbarile care au avut loc in tarile membre GUAM au dus la o noua etapa de dezvoltare a organizatiei, determinand intensificarea cooperarii cu UE si SUA. De asemenea, Tarasiuk a precizat ca, in perioada 27-29 mai, la Ialta va avea loc adunarea interparlamentara a GUAM.

Reamintim ca, la inceputul lunii mai, Uzbekistanul a decis sa iasa din comunitatea statelor GUUAM, al carei membru a fost incepand cu anul 2002. Uzbekistanul nu a participat la summitul GUAM, care s-a desfasurat, in aprilie curent, la Chisinau si la care partile au convenit asupra colaborarii in vederea democratizarii si integrarii europene.

 
Si romanii din Austria isi vor alege o frumusete pentru Miss DiasporaPDF Print E-mail
Baden, Austria / Romanian Global News
Accesari :256
Saturday, 21 May 2005
Dupa ce Germania si Australia si-au desemnat deja reprezentantele pentru consursul Miss Diaspora, care se va desfasura in aceasta vara la Mangalia, este si randul comunitatii romanesti din Austria sa treaca la evaluarea frumusetilor mioritice.

Preselectia Miss Diaspora in Austria va avea loc duminica, 22 mai, de la ora 17.00, la restaurantul Kur Salon Waldwiese 4, Bad Voslau, in Baden. Romanii se vor distra la acest spectacol alaturi de artisti renumiti in Romania, si in comunitatile romanesti din Diaspora, printre care Gabriel Cotabita, Narcisa Suciu, Elena Merisoreanu, Hora, dar si alti artisti al caror nume va ramane o surpriza. Rezervarile de locuri se pot face la numarul de telefon 0664 3419664, 02622 82154, persoana de contact Ioan Godja.

 
Misiune japoneza de volunatriat in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :369
Saturday, 21 May 2005
Opt tineri japonezi vor lucra in Romania in domeniile asistentei sociale, asistentei medicale, artei, tineretului, consultantei agricole si ingineriei de sistem, in cadrul programului de asistenta tehnica guvernamentala acordata Romaniei de catre Japonia.

Ceremonia de inaugurare a activitatii grupului de tineri japonezi s-a desfasurat joi, 19 mai, la sediul MAE. La eveniment au participat reprezentanti ai Ambasadei Japoniei, biroului Agentiei Japoneze de Cooperare Internationala (J.I.C.A.) din Bucuresti, organizator al prezentei voluntarilor in Romania, ai ministerelor si  institutiilor romanesti beneficiare ale asistentei tehnice nipone, ai Ministerului Afacerilor Externe. Dupa un stagiu de patru saptamani la Iasi, destinat aprofundarii cunostintelor de limba romana, voluntarii japonezi se vor prezenta la locurile de munca. Activitatea lor se va desfasura pe parcursul unei perioade de doi ani. Grupurile de Voluntari Japonezi pentru Cooperare Internationala (J.O.C.V.) au fost infiintate in 1965, sub indrumarea Ministerului Afacerilor Externe de la Tokyo. Ei sunt specialisti tineri, dornici sa-si valorifice pregatirea si experienta deja acumulata prin contributia la schimburile tehnice si culturale, precum si la dezvoltarea, pe ansamblu, a tarilor beneficiare. Recrutarea se face pe baza de voluntariat, activitatea nu este remunerata, iar cheltuielile de deplasare si intretinere in strainatate sunt suportate de guvernul japonez. Voluntarii J.O.C.V. pot fi solicitati de organizatii non-profit sau guvernamentale, cum ar fi: unitati de invatamant, gradinite, spitale, sanatorii, orfelinate, asociatii sportive, institute de cercetari, ministere, organizatii pentru dezvoltare zonala.

J.I.C.A. a fost infiintata in 1974, ca institutie coordonatoare a programelor de colaborare ale guvernului japonez cu alte state. In Europa, birouri J.I.C.A. functioneaza si in Bulgaria, Ungaria si Polonia. De la crearea sa in 1997, prin biroul J.I.C.A. din Romania au venit 90 de voluntari, care au desfasurat activitati de asistenta tehnica in principal in domeniile educatie, sanatate si sport, dar si asistenta sociala, agricultura, protectia mediului, cultura.

 
Biserica ii sarbatoreste pe Sfintii Imparati Constantin si ElenaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :370
Saturday, 21 May 2005
Luna mai contine in calendarul crestin-ortodox o mare sarbatoare religioasa, respectiv praznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, care se celebreaza in fiecare an pe 21 mai.

Imparatul Constantin si Maica sa Elena au trait in secolul al patrulea dupa Hristos. Istoricii Eusebiu de Cezareea si Lactantiu afirma ca in ajunul bataliei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 Octombrie 312, contra lui Maxentiu, Constantin a vazut pe cer, ziua, o cruce luminoasa, deasupra soarelui, cu inscriptia "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei invinge). Noaptea, in vis, i s-a aratat Mantuitorul care i-a cerut sa puna Sf. Cruce pe steagurile armatei sale, ca semn protector in lupte. Victoria miraculoasa a armatei sale de numai 20 000 de soldati, contra celei lui Maxentiu, de 150 000 de soldati, l-a facut pe Constantin sa o considere ca ajutor de la Dumnezeu. Dovada acestei convingeri a lui Constantin in ajutorul divin este inscriptia de pe Arcul lui Constantin din Roma, pastrat pana astazi, prin care marturiseste ca a castigat lupta prin inspiratie divina. Constantin i-a marturisit lui Eusebiu, sub juramant, ca semnele care i s-au aratat l-au facut sa treaca de partea crestinilor, ceea ce il face sa pronunte in anul 313 Edictul de la Milan, numit atunci Mediolanum, prin care crestinismul devine religie permisa, la fel cu celelalte religii din imperiu. Mama sa Elena este cea care a fost conducatoaea unei solii sfinte, trimisa de Constantin la Ierusalim, care sa caute crucea pe care a fost rastignit Domnul Iisus Hristos. Cu osteneala si rugaciune fierbinte, Sf. Elena a reusit sa afle Sf.Cruce, inaltata de Episcopul cetatii, Macarie I, la 14 Septembrie 326, in fata multimii credinciosilor.

Totodata, Imparatul Constantin cel Mare a hotarat sa zideasca o noua capitala, Constantinopol, inaugurata la 11 Mai 330. Din fostul Bizant, Constantin face o capitala de imperiu crestin, pe care l-a numit "Roma cea noua", umbrind Roma antica. Constantin cel Mare a murit in Duminica Rusaliilor, la 22 Mai 337, si a fost imormantat in biserica Sf. Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena reprezinta un moment important si pentru orasul Constanta, ai carui patronii spirituali sunt. Politica de expansiune la nord de Dunare a lui Constantin cel Mare a contribuit mult la continuarea si consolidarea procesului de romanizare a populatiei daco - romane, sub acest aspect el putand fi considerat al doilea Traian. De numele sau se leaga schimbarea vechii denumiri a Tomisului, in Constantiana - Constantia, azi Constanta.

In unele parti ale tarii, aceasta zi se mai numeste si Costandiu puilor, deoarece pasarile de padure isi invata puii sa zboare. Pentru a preintampina distrugerea holdelor si a strugurilor de catre pasarile cerului, nu se lucreaza in aceasta zi, iar celor ce vor lucra in aceasta zi li se vor arde bucatele pe camp.

 
Picnic romanesc la Strasbourg si o noua initiativa in discutiePDF Print E-mail
Strasbourg, Franta / Romanian Global News
Accesari :392
Saturday, 21 May 2005
Organizatia romaneasca ACAR lanseaza pentru acest sfarsit de saptamana o invitatie la un picnic european organizat de Primaria Strasbourg duminica, 22 mai, de la ora 12.00, la Jardin de Deux Rives.

Participantii sunt rugati sa isi aduca cu ei sandwich-urile si salatele personale, copiii, parintii si prietenii si sa vina la iarba verde pentru a petrece cateva ore agreabile de destindere si voie buna. Este, totodata, o ocazie perfecta de intalnire intre prieteni, dar si de a face noi cunostinte interesante. ACAR va aduce cateva mese, insa este bine ca cei care vin sa isi aduca si cate o patura, in caz ca vor sa se aseze pe iarba, sau in caz ca mesele nu vor fi suficiente. La Strasbourg, ca si in imprejurimi, exista multe familii de origine romana, multe dintre ele avand parinti in vizita sau care locuiesc in Franta, dar care nu cunosc pe nimeni in Paris. Si pentru ei aceasta va fi o ocazie de a vorbi limba romana cu persoane de care simt ca le leaga ceva. Tot pentru aceste persoane ACAR isi doreste sa organizeze, in fiecare duminica, intre orele 14.00 si 17.00, o Intalnire a seniorilor, ocazie cu care persoanele de varsta mai inaintata se vor putea intalni, isi vor sarbatori aniversarile, vor putea povesti si arata fotografii ale nepotilor, etc. Aceasta initiativa va fi discutata mai pe larg la picnicul de duminica, la care ACAR ii invita si ii asteapta pe romanii din Franta.

 
Sarbatoare de hram la Catedrala Patriarhala din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :403
Saturday, 21 May 2005
Catedrala Patriarhala din Bucuresti, ctitorita in secolul al XVII-lea de Serban Cantacuzino, isi sarbatoreste sambata, 21 mai, unul dintre hramuri, ca urmare a faptului ca in anul 2002 a primit din partea Bisericii Ortodoxe a Ciprului o particica din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aflate la Manastirea Kikkos din Cipru. Moastele care se gasesc pe Dealul Mitropoliei la pot fi venerate de credinciosi in Catedrala Patriarhala alaturi de moastele Sfantului Dimitrie cel Nou din Basarabi - Ocrotitorul Bucurestilor. Ca si la aceasta mare sarbatoare pentru capitala, care reuseste sa adune in luna octombrie zeci de mii de pelerini la moastele Sfantului, si hramul de la safrsitul saptamanii in curs va aduce la Catedrala Patriarhala din Bucuresti mii de credinciosi care vor veni sa se roage la moastele celor doi mari sfinti crestini.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions