Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
Reintregirea natiunii romane se va realiza in UE a declarat Traian BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :375
Saturday, 28 May 2005

Actuala Republica Moldova va fi ajutata sa se apropie de Europa", a declarat, miercuri seara, presedintele Romaniei, Traian Basescu, la o intalnire cu studentii, organizata de Pro Democratia". Iar intregirea natiunii se va realiza in Uniunea Europeana", a mai spus presedintele Romaniei.

In cadrul proiectului major al presedintelui Traian Basescu, de restabilire a demnitatii si mandriei nationale", prin coagularea energiilor natiunii pe obiective esentiale pentru poporul roman", se inscrie si intarirea relatiilor romanilor de pe ambele maluri ale Prutului. Referindu-se la situatia din Transnistria, Basescu a explicat ca un stat pe al carui teritoriu se afla trupe straine, intr-o zona care nu poate fi controlata, cu suveranitatea incalcata, se afla intr-o reala dificultate, singurele vesti bune fiind acceptarea de catre Republica Moldova a implicarii Uniunii Europene si a Statelor Unite in solutionarea conflictului. Chiar daca Romania nu este fizic la masa tratativelor, punctul de vedere romanesc este prezent in cadrul negocierilor prin intermediul partenerilor europeni si al aliatilor americani", a explicat Basescu. Presedintele Basescu a facut public faptul ca Romania nu sustine planul Ucrainei pentru Transnistria. Potrivit lui, statul roman nu poate accepta alegeri pe o portiune de teritoriu nerecunoscuta de catre nici o instanta internationala.

 
Puterea de la Chisinau are nevoie de sprijinul opozitiei, sustine Petru BogatuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :290
Saturday, 28 May 2005

Pe plan intern, puterea de la Chisinau are nevoie ca de aer de sprijinul opozitiei si societatii civile. Numai in acest caz, Moldova va avea posibilitatea sa convinga Occidentul ca pozitia sa nu este un moft, un capriciu copilaros, o incrancenare de suflet catranit, cum ar putea sa para de la distanta, ci un deziderat national", sustine editorialistul de la publicatia FLUX, Petru Bogatu.

Potrivit lui Bogatu, cele doua consensuri - asupra integrarii europene si asupra problemei transnistrene - sunt motivate mai mult de un imbold exterior decat de unul interior. Clasa politica de la noi a fost stimulata, ca sa nu zic presata, din afara. Asta pentru ca SUA si UE, in perspectiva unei eventuale operatiuni de indepartare de la putere a regimului Smirnov, au nevoie de un Chisinau loial si cu muschiul politic bine grupat", afirma Bogatu.

In opinia editorialistului, daca Bush jr. sugereaza ca in Belarus a inceput numaratoarea inversa si caderea ultimei dictaturi din Europa este iminenta, atunci nimic nu ar putea sa-l impiedice pe acesta sa incerce debarcarea pe aceeasi cale si a lui Igor Smirnov. Mentionand ca Smirnov nu are mai multe sanse decat Lukasenko, Petru Bogatu afirma ca revolutia de catifea, de care ii e frica generalului Antiufeev, este inevitabila. Astfel, Bogatu sugereaza ca americanii ar putea da in regiunea separatista un spectacol, in urma caruia Smirnov risca sa dispara ca intr-o palarie de fachir.

Bogatu pune la indoiala faptul ca politicienii moldoveni sunt pregatiti pentru o astfel de rasturnare, deoarece, in pofida pozitiilor comune, exista divergente care dau de banuit. Urechean, bunaoara, se pronunta, de fapt, pentru o reluare neconditionata a negocierilor. Si, de parca aceasta n-ar fi destul, el mai cere, pe deasupra, participarea Parlamentului la discutiile cu separatistii", mentioneaza Bogatu, amintind ca Alianta Moldova Noastra" a propus acest lucru si pe toata durata legislaturii precedente.

Potrivit editorialistului de la FLUX, in spatele acestor tentative de a relua negocierile si de a antrena Parlamentul in discutii interminabile si sterile s-a aflat intotdeauna Moscova. El considera ca nu parlamentarii trebuie sa poarte negocieri, ci diplomatii, expertii, puterea executiva. Parlamentul si societatea civila urmeaza sa lanseze idei, sa urmareasca indeaproape procesul de rezolvare a diferendului. Si sa intervina, bineinteles, daca va fi cazul. Daca va dezamagi Europa si America, asa cum a dus de nas Euroviziunea, Chisinaul ar putea sa se pomeneasca intr-o zi ca-i canta cucul in casa. Problema Transnistriei si in acest caz va fi, fara doar si poate, solutionata, deoarece timpul nu rabda. Numai ca fara noi, nu de noi si nu pentru noi", concluzioneaza Petru Bogatu.

 
Patru pentru ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :283
Saturday, 28 May 2005

Consiliul electoral al circumscriptiei municipale Chisinau a inregistrat, in cadrul sedintei de vineri, candidaturile a patru candidati la functia de primar general al capitalei.

Gheorghe Susarenco, Valeri Klimenko, Gheorghe Sima si Vladimir Guritenco vor primi, in decurs de trei zile, legitimatii de candidati la functia de primar general al municipiului Chisinau. Incepand cu ziua de vineri, acestia isi pot incepe campania electorala. Potrivit presedintelui Consiliului electoral al circumscriptiei municipale Chisinau, Ion Stratulat, in afara de cei patru candidati inregistrati, deocamdata, nimeni nu a mai depus actele necesare pentru inregistrarea candidaturii.

 
Romanii se feresc sa plece in NigeriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :456
Saturday, 28 May 2005

Romanii nu vor cu nici un chip sa plece sa munceasca in Nigeria. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca de la Bucuresti a organizat joi, 26 mai, o preselectie in vederea ocuparii a 11 functii de sef de santier, sef de atelier mecanic, mecanic si supraveghetor in Nigeria, in schimbul unor salarii cuprinse intre 1.000 si 4.000 de euro.

Supriza a fost una de proportii: nici o persoana nu s-a prezentat la preselectie. Este pentru prima oara cand Nigeria face o solicitare de forta de munca in Romania, si nu prin intermediari ci chiar in mod direct. O delegatie a firmei angajatoare s-a deplasat in Romania pentru a negocia direct salariile si conditiile de munca. In afara de salariul realmente competitiv fata de cele primite de obicei de romanii care pleaca sa munceasca in afara tarii, celor care treceau de preselectie li se mai ofereau alocatii de hrana in valoare de aproximativ 350 de dolari pe luna, transportul pana in Nigeria, cazarea, concediu de odihna de doua saptamani pe an si concediu de Craciun, alte doua saptamani. Cei interesati de aceasta oferta se mai pot adresa OMFM pana in data de 8 iunie, cand se vor incheia preselectiile. Candidatii, nu neaparat barbati, trebuie sa cunoasca limba engleza (cel putin la un nivel mediu) si sa stie sa lucreze pe computer, percum si sa prezinte dovezi ale competentelor enumerate in CV.

 
Enescu si prietenii sai in capitala francezaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :435
Saturday, 28 May 2005

Societatea Muzicala Franceza George Enescu, prezidata de Lordul Yehudi Menuhin (presedinte de onoare) si de Viorica Cortez, cu concursul Institutului Cultural Roman organizeaza sambata, 28 mai, de la ora 21.00 un concert intitulat "George Enescu si prietenii sai".

Evenimentul va fi gazduit de Sala Cortot, din capitala franceza, pe Rue Cardinet si va prezenta lucrari ale unor compozitori celebri. Dintre acestia mentionam pe George Enescu, Lipatti, Ravel, Alessandrescu, Massennet, Faure, si Mihalovici. Concertul va fi sustinut de o serie de tineri artisti romani, intre care soprano Leontina Vaduva, violonistul Radu Blidar si pianista Alina Pavalache. Pretul biletelor este in valoare de 23 de euro, sau 15 euro, pentru cei cu varste mai mici de 25 de ani.

 
Gica Craioveanu convins sa ramana inca un an in PrimeraPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :401
Saturday, 28 May 2005

Gica Craioveanu, atacantul roman al clubului spaniol de fotbal Getafe, va mai ramane inca un an in campionatul Spaniei. Craioveanu si presedintele clubului madrilez Angel Torres au anuntat joi, 26 mai, reinnoirea contractului, pentru inca un an. Romanul, care a implinit deja varsta de 37 de ani in februarie, a ajuns la Getafe in vara lui 2002, pe cand juca in Segunda Division si, sub culorile acestui club, a ajuns in sezonul urmator, 2003-2004, in divizia principala a fotbalului spaniol.

Acesta a fost si momentul in care Gica Craiovranu s-a transformat intr-un adevarat idol al suporterilor de pe Coliseum Alfonso Perez. Desi nenumarate zvonuri care circulau in ultima vreme dadeau ca sigura retragerea lui Craioveanu de la gruparea madrilena si chiar din fotbal, la finele acestui sezon, acesta a evitat sa faca vreo declaratie oficiala multa vreme. Se pare ca, in cele din urma, sprijinul acordat de Getafe in aceasta perioada, cumulat cu succesul echipei in sezonul acesta, reusita de a ramane in Primera Division, l-au facut pe atacantul roman sa decida ramanerea in fotbalul spaniel pentru inca un an.

 
Romania, Ungaria si Serbia inaugureaza punctul de frontiera Beba VechePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :314
Saturday, 28 May 2005

Ministrii de Externe din Romania, Ungaria si Serbia-Muntenegru vor participa sambata, 28 mai, la o reuniune trilaterala. Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, impreuna cu omologii sai Ferenc Somogyi si Vuk Draskovici vor participa la deschiderea simbolica a punctului de trecere a frontierei triplex de la Beba Veche, unde se intalnesc granitele celor trei tari.

Ministrii de externe se vor deplasa apoi la Szeged, unde va avea loc reuniunea trilateralei si Adunarea generala a Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa. Cu aceasta ocazie, se va adopta Programul Stategic pentru dezvoltarea cooperarii regionale", document prin care sunt definite principalele obiective comune, pe termen lung ale Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa. Evenimentul ofera, totodata, oportunitatea relansarii cooperarii transfrontaliere, reafirmarii bunelor relatii dintre cele trei state in contextul Procesului de Cooperare Dunareana, dezvoltarii proiectelor de infrastructura precum si transformarii Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa intr-un veritabil model de regiune cu dezvoltare dinamica. Reuniunea va constitui un bun prilej pentru Romania, Ungaria si Serbia-Muntenegru de a reafirma ataşamentul privind stabilitatea Balcanilor de Vest si de a reitera sprijinul acordat Serbiei-Muntenegru in cadrul procesului de apropiere de structurile europene si euro-atlantice.

 
Spectacol amanat la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :240
Saturday, 28 May 2005

Asociatia Romanii in Italia isi cere scuze pentru amanarea spectacolului Parole e musiche doltre confine", ce trebuia sa se desfasoare la Milano in seara de joi, 26 mai. Acesta s-a amanat din cauza unei situatii neprevazute si va fi reprogramat la o data despre care organizatorii nu pot oferi, deocamdata, nici o informatie.

Evenimentul, la care era anuntata si participarea consulului Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu, trebuia sa se desfasoare la Teatrul S. Cipriano din Milano si sa prezinte cat mai multe fatete ale imaginii culturale a Romaniei: cantece si dansuri despre meleagurile mioritice, un film despre Romania, dar si mancaruri si bauturi specifice tarii noastre.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions