Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
La forumul de securitate din Suedia s-a discutat cazul TransnistrieiPDF Print E-mail
Suedia / Romanian Global News
Accesari :297
Sunday, 29 May 2005

Participantii la forumul de securitate al Consiliului parteneriatului euro-atlantic (EAPC), desfasurat la 25 mai in Suedia, au cazut de acord asupra faptului ca NATO trebuie sa se implice mult mai serios in gasirea unei solutii politice pasnice pentru Transnistria, dat fiind faptul ca toti membrii NATO si partenerii sunt de acord ca, pentru Transnistria, exista acum cele mai favorabile premise pentru o rezolvare pozitiva a disputei din zona.

Potrivit cotidianului bucurestean Ziua, ministrul ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, a afirmat in discursul sau ca exista o lipsa de atentie din partea comunitatii internationale acordata conflictelor inghetate. Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic este un cadru ideal pentru dezbaterea acestor probleme. (...) Prezenta militara nu ajuta sub nici o forma la rezolvarea acestor conflicte inghetate, ci dimpotriva. Regimurile corupte sunt o cauza fundamentala pentru mentinerea tensiunii in aceste zone, a spus Tarasiuk. Seful diplomatiei ucrainene a mentionat ca Ucraina si Rusia sunt state garante in Transnistria, iar dupa victoria democratiei in Ucraina si in Georgia trebuie continuat efortul pentru democratizarea spatiului ex-sovietic. Ucraina propune ca NATO, sub egida EAPC, sa creeze un grup de lucru pentru dezbaterea problematicii conflictelor inghetate si sa creeze Centre de informare in capitalele tarilor care au pe teritoriul lor astfel de zone, a mai spus Boris Tarasiuk.

Ministrul lituanian de Externe, Atanas Valionis, a subliniat si el importanta Transnistriei ca posibil model de rezolvare a conflictelor inghetate. Sper ca Ucraina sa reziste diferitelor presiuni din partea celor care doresc mentinerea actualului statut al Transnistriei, a precizat diplomatul lituanian. Reputatul analist Vladimir Socor, de la Jamestown Institute, a creat cele mai vii dezbateri prin discursul sau plin de idei valoroase. El a afirmat ca toate conflictele inghetate sunt subsumate zonei Marii Negre, o zona foarte relevanta pentru securitatea europeana, pentru transferul de resurse energetice din zona caspica si pentru stabilizarea Asiei Centrale si a Orientului Mijlociu. Socor a calificat zona Marii Negre drept noul pivot al istoriei. Potrivit lui, demilitarizarea completa a teritoriilor cu conflicte inghetate este o prioritate indispensabila pentru gasirea unei solutii. Rusia este problema si nu solutia in cele mai multe dintre cazuri. Trupele rusesti sunt orice, numai nu trupe de mentinere a pacii in Transnistria, Osetia, Abhazia si alte asemenea teritorii. Rusia trebuie ascultata ca voce distincta atunci cand se iau decizii, dar nu trebuie acceptat dreptul sau de veto, a precizat Socor.

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Dan Fried, a declarat ca exista doua contexte strategice fundamentale in care sunt dezbatute conflictele inghetate. Primul - cresterea serioasa a importantei zonei Marii Negre, prin democratizarea unor tari riverane in ultimul an si jumatate. Al doilea - accelerarea evolutiilor interne in tarile din spatiul ex-sovietic si reactia din ce in ce mai ferma a populatiei acestor state la coruptie, tentatii dictatoriale si proasta guvernare. O Moldova reformista si democratica, cu economie de piata, va fi mult mai atractiva pentru ca actorii internationali sa se implice in rezolvarea problemei Transnistriei, a afirmat Fried.

La Forumul din Suedia au participat peste 45 reprezentanti ai Ministerelor de Externe din tarile NATO si partenere, membri ai staff-ului international al NATO, analisti ai unor organizatii neguvernamentale si Think tank-uri din Europa, SUA, Rusia si zeci de jurnalisti.

 
Romanii din Italia isi pot rezolva mai usor conflictele de muncaPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :773
Sunday, 29 May 2005
Cetatenii romani care lucreaza in Italia au la dispozitie un numar de telefon direct al atasatului roman pe probleme de munca si sociale din Italia, Anita Cristea.

La numarul acesteia, 039. 06.51.98.70.93, pot fi transmise intrebari, expuneri de situatii, probleme de munca si sociale cu care se confrunta romanii care aleg sa vina in Italia sa lucreze. Biroul atasatului functioneaza in cadrul Ambasadei Romaniei la Roma, iar principalele sale atributii vizeaza protejarea drepturilor in domeniul muncii si protectiei sociale a cetatenilor romani care lucreaza pe teritoriul Italiei. Atasatul ar mai trebui sa sigure consiliere in litigiile de munca ale cetatenilor romani cu angajatorii straini, cu respectarea prevederilor legale din aceasta tara si sa mentina, de asemenea, legaturi permanente cu institutiile si autoritatile italiene competente, centrale si locale, din domeniul muncii si cel social, in scopul solutionarii problemelor lucratorilor romani. De asemenea, una dintre atributiile sale este sa asigure informarea in legatura cu cu modalitatile de obtinere a unui contract de munca legal in Italia, cu necesitatea pastrarii documentelor de identitate asupra apartinatorului, cu privire la regimul juridic al strainilor, precum si cu privire la riscul muncii ilegale si/sau al sederii ilegale pe teritoriul statului italian.

 

 
Va fi creata o institutie independenta pentru europenizarea invatamantului basarabeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :465
Sunday, 29 May 2005
Pana in 2007, in Republica Moldova urmeaza a fi creata o institutie independenta, al carei scop va fi asigurarea calitatii invatamantului superior. Respectiva institutie va fi supusa acreditarii internationale si va activa cu participarea expertilor europeni.

Crearea acestei institutii este una din actiunile prioritare pe care Republica Moldova urmeaza sa le indeplineasca o data cu aderarea, in luna mai curent, la procesul de la Bologna.

Ministrul adjunct al Educatiei, Tineretului si Sportului de la Chisinau, Viorelia Moldovan-Batranac a comunicat, in cadrul unei conferinte de presa, ca, in perioada de referinta, urmeaza a fi elaborat cadrul necesar pentru asigurarea interna de catre fiecare institutie de invatamant superior a calitatii procesului de invatamant, in conformitate cu recomandarile facute de Asociatia Europeana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior si a cadrului national de calificare in invatamantul superior. Ea a mentionat ca, printre punctele vulnerabile ale invatamantului superior, care au fost subliniate la Bergen, Norvegia, in cadrul conferintei ministrilor Educatiei din Europa, se numara metodele depasite de predare, standardele invechite, dimensiunea sociala slab dezvoltata, necesitatea perfectionarii sistemului de asigurare a calitatii invatamantului, finantarea insuficienta.

Potrivit lui Moldovan-Batranac, pana in 2007, urmeaza a fi intreprinse actiuni de facilitare a recunoasterii academice si profesionale a titlurilor obtinute, de asigurare a transparentei calificarilor acordate de catre institutiile de invatamant superior din Republica Moldova. Totodata, urmeaza a fi sporite sansele de insertie profesionala a tinerilor pe piata interna si cea europeana a fortei de munca. In fiecare institutie de invatamant superior se va lucra asupra crearii Centrelor de Consiliere a Carierei, astfel incat studentului sa i se prezinte si sai se explice noile oportunitati create de reorganizarea studiilor. Alte actiuni prioritare pe care trebuie sa le asigure Republica Moldova in urmatorii ani este promovarea invatamantului pe parcursul intregii vieti si implicarea studentilor in procesul de guvernare si de acreditare a institutiilor de invatamant superior.

Incepand cu 1 septembrie curent, in conformitate cu procesul de la Bologna, invatamantului superior din Republica Moldova urmeaza a fi restructurat in doua cicluri. Ciclul I prevede invatamant superior de baza, cu durata de 3-4 ani, care va finaliza cu Diploma de licenta. Ciclul II presupune invatamantul superior specializat (masterat) cu o durata de 1-2 ani. Noua reforma - invatamant superior in doua cicluri - nu se va rasfrange asupra studentilor actuali, acestia urmand sa-si finalizeze studiile conform programelor existente.

 
Muzicieni romani la Londra in sprijinul copiilor defavorizatiPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :394
Sunday, 29 May 2005
Pentru ajutorarea Nightingales Childrens Project, Romania, Biserica Ortodoxa Romana din Londra pregateste pentru luna iunie un concert de muzica romaneasca in capitala de pe malurile Tamisei. Concertul se va desfasura in 23 iunie si va aduce laolalta renumiti muzicieni romani, dar si straini, dintre care violonistii Lucia Marica si Andrei Gocan, pianista Yoana Karemova si la acelasi instrument Wei-En Hsu. In program se vor afla partituri ale compozitorilor George Enescu, Nicolo Paganini si Cesar Franck. Spectacolul in care vor evolua muzicienii romani va fi pus in scena de celebrul artist roman Remus Azoitei, profesor in prezent la Academia Regala de Muzica din Londra. Biletele se vor putea achizitiona la pretul de 10 lire sterline si vor intra in fondurile destinate Nightingales Childrens Project. Asociatia este un fond de caritate care se ocupa de orfanii infectati cu HIV si cu alti copii defavorizati din Cernavoda. Sloganul misiunii lor este Folosim fiecare penny din fiecare lira donata pentru a ajuta copiii nefericiti din Cernavoda. Evenimentul este sprijinit si de Centrul Cultural Roman din Londra, precum si de Colegiul Wellington din Berkshire
 
Romanii din Cleveland vor celebra Ziua Eroilor AmericiiPDF Print E-mail
Cleveland, SUA / Romanian Global News
Accesari :408
Sunday, 29 May 2005
Catedrala ortodoxa romana cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Cleveland, statul Ohio, ii invita pe toti enoriasii sai la un picnic ce se va desfasura luni, 30 mai, cu ocazia Zilei Eroilor care se celebreaza in Statele Unite ale Americii. Romanii sunt asteptati sa aduca multe bunatati in cosurile special pregatite pentru iesirea la iarba verde, pe care o organizeaza biserica romaneasca din aceasta parte a Americii, informeaza site-ul oficial al parohiei. Evenimentul va avea loc in jurul pranzului, dupa ce credinciosii vor lua parte la un parastas in memoria eroilor disparuti, la cimitirul Sfantul Theodosius din localitate.
 
Aniversare la Episcopia Ortodoxa Romana din AmericaPDF Print E-mail
Cleveland, SUA / Romanian Global News
Accesari :427
Sunday, 29 May 2005
Protoieria din Pennsylvania de Vest a Epsicopiei Ortodoxe Romane din America va organiza duminica, 26 iunie, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Cleveland, un eveniment deosebit dedicat implinirii a 25 de ani de epsicopat ai PS Nathaniel.

Sarbatoarea va consta intr-un banchet care va avea loc imediat dupa terminarea serviciuli religios duminical, informeaza buletinul periodic al bisericii gazda. Banii care se vor strange in urma vanzarii biletelor vor fi donati catre biserica. Consiliile parohiale si enoriasii din zona sunt invitati cu totii sa ia parte la aceasta zi festiva. Din cadrul Protoieriei din Pennsylvania de Vest fac parte parohiile romanesti din Cleveland,  Akron, Canton, Alliance, Warren, Niles, Youngstown, Hermitage si Pittsburgh.

 

 
Manifestari romano-germane in GermaniaPDF Print E-mail
Konstanz, Germania / Romanian Global News
Accesari :440
Sunday, 29 May 2005
Centrul Cultural Konstanz, Universitatea Populara si Universitatea Konstanz vor organiza in perioada 3-9 iunie, in localitatea germana Konstanz, Zilele culturale romano-germane la Bodensee, informeaza rom2.de. Evenimentul va contine un program diversificat la derularea caruia vor contribui atat organizatorii cat si oaspetii. Detalii despre manifestare se pot obtine la numarul de telefon 49 (0) 7531-365875.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions