Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Mai 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
La Ialta a fost pusa baza constituirii Adunarii Parlamentare a GUAMPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 30 May 2005

La 28 mai, la Ialta, a avut loc cea de-a II-a reuniune a Adunarii Parlamentare GUAM. Sedinta a fost condusa de presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, dat fiind ca Republica Moldova detine presedintia acestei organizatii, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Parlamentului de la Chisinau.

Potrivit sursei citate, la reuniune au participat reprezentantii statelor membre GUAM - presedintele Parlamentului (Milli Medjlis) din Azerbaidjan Murtuz Aleskerov, presedintele Parlamentului Georgiei, Nino Burdjanadze, presedintele Radei Supreme a Ucrainei, Vladimir Litvin. In calitate de oaspeti de onoare au fost prezenti presedintele Seimului Republicii Letonia, Ingrida Udre, vicepresedintele Seimului Republicii Lituania, Ceslavas Iursenas, vicepresedintele Senatului Romaniei, Teodor Melescanu, precum si reprezentanti ai corpului diplomatic din Federatia Rusa, Republica Polonia, Republica Estonia, Republica Belarus.

In cadrul reuniunii au fost discutate chestiuni ce tin de dezvoltarea dimensiunii parlamentare a GUAM, intensificarea rolului organelor legislative a tarilor-membre in solutionarea problemelor de actualitate, aprofundarea cooperarii parlamentare in regiune. Partile au remarcat importanta Adunarii Parlamentare in asigurarea sustinerii politice si legislative a cooperarii internationale in cadrul GUAM in scopul cresterii economice, consolidarii democratiei si stabilitatii, integrarii tarilor-membre in structurile europene si euroatlantice. Participantii la reuniune au sustinut deciziile adoptate in cadrul summit-ului sefilor de stat GUAM de la Chisinau si s-au pronuntat pentru dezvoltarea acestei structuri regionale, pentru cresterea rolului acesteia in reglementarea conflictelor, lupta impotriva separatismului, extremismului si altor pericole ale securitatii internationale. Parlamentarii au pledat, de asemenea, pentru cooperarea cu legislativele tarilor ne-membre GUAM si cu organizatiile internationale.

In cadrul reuniunii a fost finalizata etapa de constituire a structurilor Adunarii Parlamentare. Adunarea a aprobat componenta Comitetelor pentru problemele politice si de drept, pentru probleme comercial-economice, pentru probleme de invatamant, cultura si stiinta pentru anii 2005-2006. Adunarea a decis ca cea de-a III-a reuniune a AP GUAM sa se desfasoare in luna iunie 2006 la Chisinau. Marian Lupu a avut intrevederi bilaterale cu omologii sai din Georgia, Ucraina si Azerbaidjan.

 
A luat fiinta Forumul Civic al Romanilor din Covasna si HarghitaPDF Print E-mail
Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :342
Monday, 30 May 2005

La acest sfarsit de saptamana a avut loc, la Miercurea-Ciuc, la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, adunarea publica de infiintare a Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna.

Potivit Statutului, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, reuneste cele mai reprezentative 13 organizaii civice romanesti din aceasta zona, cu scopul de a asigura coordonarea si unitatea de actiune a societatii civile romanesti din cele doua judeele, in vederea pastrarii si dezvoltarii identitatii nationale a romanilor si asigurarii unei convietuiri interetnice normale cu ceilalti locuitori, in interesul bunastarii generale si a binelui public, in contextul integrarii Romaniei in structurile europene. Organizatiile civice romanesti fondatoare ale Forumului Civic sunt Liga Cultural-Crestina Andrei Saguna, Asociatia Cultural-Crestina Justinian Teculescu, Asociatia Cultural-Stiintifica Carpatii Rasariteni, Asociatia de Tineret Ecou, Asociatia Pedagogilor Romani din Judetul Covasna, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Despartamantul Astra Covasna-Harghita, Fundatia Adevarul Harghitei, Fundatia Culturala Miron Cristea, Fundatia Cuvantul Nou, Fundatia Mihai Viteazul, Fundatia Nationala Neamul Romanesc, filiala Covasna si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni. Presedintele de onoare al Forumului este P.S Ioan Selejan, iar presedinte este Dumitru Codrin Munteanu, secondat de doi vicepresedinti, Ioan Solomon si Doru Dobrean. Secretarul Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita va fi Dan Tanasa, iar, conform actului constitutiv, membri ai acestuia au fost alesi Ioan Balan, Dumitru Furtuna, Luminita Cornea, Ligia Ghinea, Ioan Lacatusu, Constantin Costea, Mihai Groza, Dorel Marc, Gabriel Florescu, Rodica Parvan, Maria Peligrad si Daniela Soros.

La eveniment au fost prezenti, alaturi de membri ai organizatiilor fondatoare, si reprezentanti ai autoritatilor publice si personalitati ale vietii culturale si stiintifice din cele doua judete si din tara, se arata intr-un comunicat de presa din partea organizatorilor.

 
Ziua Copilului a fost aniversata si de romanii din SydneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :294
Monday, 30 May 2005

O buna parte a parintilor si bunicilor din cadrul comunitatii romanesti din Sydney si-au imbracat duminica, 29 mai, straiele de sarbatoare, pentru a-si insoti copiii si nepotii la biserica "Sfanta Maria" la oficierea slujbei religioase si marcarea "Zilei Copilului".

Initiativa preotului Doru Costache de a organiza, impreuna cu Comitetul Parohial, o manifestare cultural-artistica pentru tinerele vlastare ale comunitatii romanesti, s-a transfomat intr-un veritabil spectacol de gingasie, puritate sufleteasca, talent, frumusete, eleganta si..emotii. Fetite si baietei intre 3 si 13 ani, au cantat, dansat si recitat, au expus zeci de minunate desene si picturi in acuarela, au smuls ropote de aplauze, zambete si lacrimi de fericire, de la toti cei prezenti. Bineinteles ca, stradaniile si talentul lor au fost rasplatite, de numeroasele cadouri oferite de consulul general Ovidiu Grecea, de catre membrii comitetului Parohial si de acei binevoitori care vad in acesti copii, adevaratul viitor al comunitatii romanesti din Sydney. De la Sydney, pentru Romanian Global News Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia, Spirit Romanesc.

 
Floarea de latinitate a romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Novi-Sad, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :306
Monday, 30 May 2005

La sediul Consiliului National al Romanilor din Serbia si Muntenegru, din Novi-Sad a avut loc joi, 26 mai, lansarea numerelor de pana acum din revista de cultura si spiritualitate romaneasca Floare de latinitate, precum si a volumului Un tar care se gadila, a autorului sarb Pavle Jankovic.

Cartea lansata joi, in traducerea Anei Niculina Ursulescu, este prima carte aparuta la editura Floare de latinitate. Invitati la eveniment pentru a vorbi despre acitivitatea editoriala, dar si despre revista, au fost scriitorii Pavel Gataiantu, Ana Niculina Ursulescu, Vasile Barbu, Virginia Popovici si Marina Puia Badescu, precum si cantautorul Livius Lepadat din Zrenjanin.

Revista Floare de latinitate apare inca de anul trecut la Novi-Sad, in Voivodina, ca un trimestrial de cultura si spiritualitate romaneasca. Editorul revistei este Consiliul National al Romanilor din Serbia si Muntenegru, redactor sef fiind poetul si publicistul Vasile Barbu. Revista este deschisa romanilor de pretutindeni si in ea se publica materiale de presa, publicistica, istorie, literatura, ce tin de cultura, arta, literatura si spiritualitatea poporului roman. Romanii de pretutindeni care doresc sa primeasca aceasta revista a romanilor din Serbia, Floare de latinitate isi pot trimite datele pe adresa Consiliului National al Romanilor: Bul. M. Pupin nr 28, 21000 Novi Sad, Serbia & Muntenegru.

 
Sustinatorii proiectului de sponsorizare a parintilor protesteaza in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :388
Monday, 30 May 2005

Sustinatorii canadieni ai proiectului de sponsorizare a parintilor, printre care se afla si o mare parte a romanilor stabiliti in aceasta tara, se vor intalni duminica, 5 iunie, in mai multe orase din Canada, pentru un nou protest menit sa atraga atentia generala asupra acestei probleme.

Actiunea se va desfasura in Toronto, Vancouver, Ottawa, Calgary si Montreal si spera sa convinga guvernul, mijloacele de comunicare in masa, dar si potentialii sustinatori ai proiectului sa ii lase pe parintii emigrantilor sa vina in Canada, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. La protest sunt asteptati sa vina toate familiile direct implicate, dar si prietenii si cunostintele lor, astfel incat sustinerea sa fie cat mai consistenta. Demonstratiile de duminica, 5 iunie, se vor desfasura dupa urmatorul program: Toronto ora 17:00, la Queen's Park South, Vancouver ora 10:00, in fata Galeriei de Arta, Ottawa ora 17:00, in fata Dealului Parlamentului, Calgary ora 14:00, in fata Primariei, si Montreal, aici locul si ora urmand sa fie anuntate in cateva zile. Cei care vor sa afle mai multe despre proiectul de sponsorizare a parintilor pot sa viziteze site-ul www.sponsoryourparents.ca.

 
Tinerii romani din Ungaria pot candida la Premiul pentru Tineret 2005PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :269
Monday, 30 May 2005

Un grup de 22 de tineri din randul celor 13 minoritati nationale din Ungaria va primi din partea Fundatiei Publice pentru Minoritati (MNEKK) Premiul pentru Tineret pentru anul 2005.

Tinerii vor fi selectionati pe baza propunerilor pe care organizatiile si institutiile de nationalitate, precum autoguvernarile locale ale minoritatilor, le pot trimite pana pe 30 iunie, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. O organizatie civila, o institutie sau o autoguvernare minoritara poate propune doar o singura persoana, descriind detaliat activitatea. Nu se va accepta recomandarea persoanelor care au fost deja distinse in acest domeniu, iar documentatia necesara pentru participare este accesibila pe internet, la adresa web.axelero.hu/mnekk.

Premiul pentru Tineret a luat fiinta in anul 2003, cand peste 100 de tineri de nationalitate, printre care 12 romani, au obtinut aceasta distinctie. Totodata, fiecare premiant s-a putut bucura de o bursa de 200.000 de forinti. Anul acesta, castigatorii vor beneficia de o subventie de 100.000 de forinti.

 
Concert ortodox bizantin la GrenoblePDF Print E-mail
Grenoble, Franta//Romanian Global News
Accesari :467
Monday, 30 May 2005

Corala liturgica ortodoxa de muzica bizantina Stoudion va sustine sambata, 4 iunie, la biserica Saint Jean din Grenoble, un concert bizantin care va contine canturi pascale in limbile greaca, franceza, romana, araba, slavona si maghiara.

Concertul este organizat de Asociatia Stoudion in colaborare cu Parohia ortodoxa romana Toti Sfintii din Grenoble Din corala dirijata de Andrea Atlanti si Ibrahim Issid fac parte douazeci de coristi si cantareti liturgici de diferite traditii ortodoxe, care vor reitera in recitalul lor bucuria sarbatorii Invierii Domnului, informeaza Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale. Informatii suplimentare despre concert se pot obtine de la numarul de telefon 04 75 47 70 28 sau de la adresa de e-mail stoudion@yahoo.fr.

 
Si la Hartford se va petrece romaneste in curandPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :394
Monday, 30 May 2005

Parohia ortodoxa romana cu hramul Schimbarea la Fata din localitatea americana Hartford se pregateste inca de pe-acum de o mare petrecere romaneasca pe care o va organiza sambata, 9 iulie, la sala mare a Bisericii Grecesti din localitate.

Organizatorii evenimentului considera ca aceasta manifestare este o buna ocazie de a se intalni si de a arata ca sunt o comunitate unita, dornica sa construiasca o biserica pentru ei si pentru generatiile viitoare, informeaza buletinul periodic al bisericii romanesti. Romanii sunt asteptati intr-un numar cat mai mare, alaturi de prietenii si de vecinii lor, mai informeaza parohia. Totodata, deoarece programul petrecerii este in curs de definitivare, informatiile complete referitoare la manifestarea romaneasca vor fi anuntate in curand de organizatori.

 
Succes romanesc la Eurofest 2005PDF Print E-mail
Burnaby, Canada/Romanian Global News
Accesari :225
Monday, 30 May 2005

Participarea Romaniei la festivalul Eurofest, care s-a desfasurat sambata, 28 mai, in localitatea canadiana Burnaby, a fost un real succes, informeaza parohia ortodoxa romana Sfantul Nicolae din Surrey, British Columbia.

Tara noastra a participat la festival alaturi de peste 20 de tari europene, cu un stand cultural aranjat de Liliana si Mihai Sorocean si cu un bogat program artistic romanesc pe care l-a coordonat Catalin Ursu. Standul culinar romanesc a fost organizat de Cristina Negrea, iar vizitatorii romani si de alte nationalitati au putut sa incerece delicioasele preparate traditionale precum mititei, cartofi prajiti si salata, varza cu carne afumata si gogosile proaspete, multe din preparate fiind pregatite cu sprijinul familiei parintelui Corneliu Dragomir. In ceea ce priveste partea artistica, corul Crescendo, grupul de dansuri populare Miorita si ansamblul instrumental Rapsodia au reusit sa creeze o atmosfera deosebita, mai informeaza biserica romaneasca ce s-a ocupat si ea de acest eveniment. Parohia Sfantul Nicolae multumeste tuturor voluntarilor, donatorilor, organizatorilor si vizitatorilor standurilor romanesti, cei care au facaut ca prezenta Romaniei la Rurofest 2005 sa fie remarcata si memorata.

 
Seri bilunare de karaoke pentru romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Engis, Belgia/Romanian Global News
Accesari :235
Monday, 30 May 2005

Romanii din Belgia pot sa participe o data la doua saptamani la o seara de karaoke care se desfasoara la cafeneaua l'Alliance din localitatea Engis, informeaza un portal al comunitatii romane din Belgia.

Urmatoarea peterecere de acest fel se va desfasura sambata, 11 iunie, incepand cu ora 21:00, pentru a putea participa la karaoke nefiind necesara o rezervare in prealabil. Pe langa tentativele mai mult sau mai putin reusite de a canta diverse melodii celebre, romanii pot sa mai ia parte si la cheful care se incinge de fiecare data. Acesta va fi insotit de un meniu romanesc din care nu vor lipsi micii si berea, mai anunta site-ul rombel.com.

 
Eroii care au pierit pe campul de lupta vor fi omagiati de romanii din ShrewsburryPDF Print E-mail
Massachusetts, SUA/Romanian Global News
Accesari :395
Monday, 30 May 2005

Biserica ortodoxa Sfantul Nicolae din Shrewsburry, statul american Massachusetts, aflata sub jurisdictia Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, va celebra luni, 30 mai, Ziua Eroilor, eveniment important prin care se comemoreaza toti cei care au murit pe campul de lupta.

Parohia romana ii va omagia pe cei decedati printr-un parastas care se va desfasura la sectiunea ortodoxa a Cimitirului Sperantei din Worchester, incepand cu ora 12:00. Parintele Nick se va afla la cimitir cu doua ore inainte de aceasta sluijba, pentru a se ocupa personal de binecuvantarea tuturor mormintelor care apartin de parohia sa, informeaza site-ul bisericii romanesti.

 
Ambasada Romaniei la Colombo aduce Sri Lanka la BucurestiPDF Print E-mail
Paris, Franta Colombo, Sri Lanka/Romanian Global News
Accesari :229
Monday, 30 May 2005

Ambasada Romaniei la Colombo va sprijini organizarea, in cadrul celei de-a 22-a editii a Tibco, a unui pavilion national al Sri Lankai.

Complexul Romexpo Bucuersti va gazdui aceasta noua editie a Targului International Bucuresti in perioada 1-5 iunie. Este, de altfel, pentru prima data cand Sri Lanka va fi prezenta la Bucuresti cu un pavilion national, pavilionul 14/stand 5, unde vor fi expuse produse reprezentative din aceasta tara. La initiativa si cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Sri Lanka, Ceylon Chamber of Commerce a organizat deplasarea a 12 firme la aceasta manifestare. La stand vor fi organizate, printre alte activitati, prezentari filme despre Sri Lanka, degustari ceai, etc.

 
Marea Neagra frontiera a EuropeiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :270
Monday, 30 May 2005

Sala de conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris va gazdui marti, 31 mai, de la ora 20.00, o masa rotunda cu tema  Franta construieste o noua frontiera pentru Europa : Marea Neagra.

Evenimentul se va bucura de participarea presedintelui de onoare al Sorbonnei, presedintele Academiei Internationale de Geopolitica, Jacques Soppelsa, profesorul Bertrand Gallet, scriitorul si profesorul la INALCO, Catherine Durandin, profesorul la Sorbona si la Colegiul de Aparare, Aymeric Chauprade, Stefan Popescu, doctorand la Universitatea Paris I, Colomban Lebas, cercetator la Centrul de Geostrategie ENS, Stephane Ndour, doctorand HEI, Firat Iscbecer, doctorand la Universitatea Paris I si Julie Schatzkine, doctorand HEI. Moderatori ai dezbaterii vor fi Jacques Soppelsa si Catherine Durandin.

Marea Neagra, anexa a Mediteranei, beneficiaza de o individualitate reala in baza naturii sale de mare aproape inchisa. Ea joaca un rol major: liant si frontiera intre trei lumi diferite: Uniunea Europeana, CEI si Orient. De secole, Franta duce o politica activa in ceea ce priveste Marea Neagra. Astazi, semnificatiile politicii franceze, unul dintre stalpii Uniunii Europene si ai comunitatii europene de aparare, sunt mult mai evidente ca urmare a integrarii Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, a cererii de aderare a Turciei si a schimbarilor survenite in vechile tari sovietice, informeaza Institutul Cultural Roman din Paris.

 
Casa de Cultura din Micherechi deschide sezonul evenimentelor culturalePDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :231
Monday, 30 May 2005

Casa de Cultura din Micherechi va gazdui duminica, 5 iunie, Zilele Padagogului, serbare la care vor participa cadrele didactice din localitate, atat cele care lucreaza, dar si profesorii pensionati.

Prin aceasta intalnire, pedagogii satului, profesorii, invatatorii si educatoarele vor putea sa asiste si la ceremonia de acordare a distinctiei "Pentru invatamantul micherechean" unde, ca o noutate absoluta, casa de cultura va primi si un nume aparte al unei personalitati marcante din viata culturala a localitatii, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Evenimentul face parte dintr-o serie mai ampla de actiuni culturale pe care le initiaza Casa de Cultura din Micherechi, ca urmare a faptului ca Oficiul pentru Minoritatile Nationale si Etnice si Primaria locala au acordat acestei institutii un ajutor de 1.800.000 de forinti. Casa de Cultura din Micherechi este condusa de Maria Boca Cozma, cea care se ocupa de initierea unor noi programe pentru localnicii tineri si mai putin tineri.

 
Hanescu, fata in fata cu cea mai mare performanta din carieraPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :389
Monday, 30 May 2005

Victor Hanescu il va intalni marti, 31 mai, in sferturile de finala de la Roland Garros pe numarul 1 mondial, elvetianul Roger Federer.

Romanul, cotat ca o adevarata speranta confirmata a tenisului romanesc, l-a invins duminica, 29 mai, pe zgura de la Roland Garros, pe favoritul numarul 10 la titlu, argentinianul David Nalbandian, numarul 10 mondial. Romanul si-a consfintit victoria in cinci seturi, 6-3, 4-6, 5-7, 6-1, 6-2, intr-o partida care i-a tinut pe romani cu rasuflarea taiata timp de 3 ore si 27 de minute. Cursa pana in sferturile de la Roland Garros este cea mai mare performanta din cariera lui Hanescu, pentru care va primi 50 de puncte in clasamentul ATP Champions Race si suma de 116.180 de euro.

Hanescu, care nu a mai trecut niciodata, pana acum, de runda a treia a unui turneu de grand slam, il va intalni acum pe numarul unu, Roger Federer, scrie cotidianul The Australian, sub un titlu ce anunta grav Nalbandian facut KO.

Hanescu trece in liniste in sferturile de finala impotriva lui Federer, anunta si editia online a celebrei publicatii The Times. Times mai scrie ca romanul va incerca sa opreasca drumul linistit al lui Roger Federer catre adaugarea French Open-ului la panoplia de victorii pe care le-a acumulat in celelalte trei competitii de grand-slam. Hanescu a fost prima data atras de tenis atunci cand a trecut pe langa un teren, dupa ce i se spusese in aceeasi zi ca este prea tanar sa intre intr-o echipa locala de baschet. Un sponsor local l-a ajutat pe drumul sau la varsta de 15 ani, iar acum, noua ani mai tarziu, se afla in primul sau sfert de finala de grand-slam, fiind cel mai slab cotat, numarul 90, dintre toti tenismenii care au ajuns in acest stadiu din 1999, cand ucraineanul Andrei Medvedev (nr.100) a ajuns pana in finala. Ar fi prea mult sa cerem de la Hanescu sa atinga aceasta performanta, chiar daca Federer se afla in sferturi la Roland Garros pentru prima data din 2001, cand a fost invins de Alex Corretja. Hanescu se afla cu doi pasi mai in fata decat a fost vreodata si nu poate deocamdata sa creada ca se afla aici. Ar trebui sa fie un meci usor de arbitrat, scrie The Times, fara sa acorde prea multe sanse romanului de a trece de Federer in sferturi. Cu toate acestea, cele 50 de puncte pe care romanul a reusit sa le castige in urma meciului de pe terenul Central, ii asigura acestuia un avans de peste 30 de locuri in clasamentul mondial Champions Race. Hanescu va ajunge, astfel, aproape de locul 30 mondial!

Hanescu si Roger Federer s-au mai intalnit o singura data pana acum, intr-un meci de Cupa Davis, disputat la Bucuresti, meci in care romanul a fost invins. Sunt increzator, dar cred ca el a progresat de atunci, spune Federer, viitorul adversar al lui Hanescu, in sferturile de finala de la Roland Garros.

 
Dezamagit, Hagi pleaca de la GalatasarayPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :370
Monday, 30 May 2005

Antrenorul roman al lui Galatasaray Istanbul, Gheorghe Hagi si-a anuntat demisia de la club, in ultima zi a sezonului 2004-2005 din campionatul turc.

Decizia sa vine dupa ce o perioada buna presa de la Istanbul a speculat o posibila concediere a lui Hagi de la Galata, pe fondul nemultumii baskanilor ca romanul a esuat in a califica Galata anul acesta in Liga Campionilor. Galatasaray s-a clasat anul acesta in campionatul intern turc doar pe locul al treilea, cu numai 76 de puncte. Hagi si-a anuntat decizia de a demisiona in cadrul conferintei de presa ce a urmat meciului de sambata cu Dezlispor, castigat de echipa sa, insa fara importanta in clasamentul final. Cooperarea mea cu echipa s-a incheiat a spus Hagi la conferinta de presa. Tot ce pot sa spun este ca imi pare rau. Presa turca scrisese deja ca baskanii hotarasera sa termine colaborarea cu Hagi, mai ales din pricina comportamentului agresiv al romanilor fata de fanii echipei, dar si ca urmare a neintelegerilor cu conducerea clubului. Hagi a recunoscut, sambata, ca a facut greseli pe perioada sederii sale la Galatasaray, dar a insinuat ca mebrii conducerii l-ar fi lasat singur. Este foarte dificil sa faci lucruri, cand nu ai sprijinul oamenilor de care ai nevoie, a spus fosta glorie a fotbalului romanesc. Gica Hagi s-a aflat la carma Galatei din martie 2004, cand a semnat un contract pe o perioada de doi ani si jumatate. Inainte de a fi antrenor, atacantul roman a jucat pe acelasi stadion al Galatei timp de patru ani, perioada in care clubul a castigat 4 titluri de campioana, Cupa UEFA si Super Cupa.

 
Mutu s-a intorsPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :354
Monday, 30 May 2005

Atacantul roman Adrian Mutu si-a reluat cariera fotbalistica, dupa sapte luni de supendare, si nu oricum, ci in unsprezecele unuia dintre principalele cluburi de fotbal din campionatul italian, FC Juventus.

Mutu a intrat in teren pentru campioana Italiei, in minutul 57 al ultimului meci din acest sezon, pe care de altfel Juventus si l-a si adjudecat cu scorul de 4-2. In ciuda presei italiene care a facut o serie de speculatii, privitoare la faptul ca Juventus l-ar putea vinde pe Mutu foarte repede, romanul spune ca este hotarat sa ramana la club si sa se lupte pentru locul sau in echipa in sezonul urmator. Aceste zvonuri nu ma mai deranjeaza, ba chiar ma motiveaza sa demonstrez ca pot sa joc pentru Juventus a declarat Mutu plin de hotarare. Clubul nu poate oferi garantii nimanui, chiar daca te cheama Alessandro Del Piero. Nu este o lupta intre el si mine. Exista cinci atacanti la club, iar eu sunt unul dintre ei, a mai adaugat romanul. Acesta a semnat un contract pe cinci ani cu clubul torinez, in luna ianuarie, dupa ce si-a incheiat litigiile cu clubul londonez Chelsea. Dupa ce a fost depistat pozitiv la un test anti-doping Mutu a fost nevoit sa stea departe de terenul de fotbal o perioada de sapte luni. Sunt mai puternic acum, spune atacantul roman. Vreau sa joc fotbal. Stiu ca ceea ce s-a intamplat este numai vina mea. Nu caut scuze pentru ca nu vreau sa repet greselile facute. Ma simt mult mai impacat cu mine insumi acum.

Briliantul a fost, totodata, convocat si la echipa nationala a Romaniei pentru partidele pe care tricolorii le vor sustine cu Olanda si Armenia in saptamana ce urmeaza: cel cu Olanda programat pentru data de 4 iunie si cel cu Armenia pentru 8 iunie.

 
Romania participa la Reuniunea ministeriala Euro-mediteraneanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 30 May 2005

Romania va participa, in perioada 30-31 mai, in calitate de observator la cea de-a saptea Reuniune ministeriala de etapa (mid-term) Euro-mediteraneana, ce se va desfasura la Luxemburg.

Romania, in calitate de observator in cadrul Procesului Barcelona, va participa la aceasta reuniune, la invitatia presedintiei luxemburgheze, cu o delegatie condusa de secretarul de stat Teodor Baconschi. Reuniunea ministeriala euro-mediteraneana de la Luxemburg constituie un prilej pentru evaluarea generala a Parteneriatului euro-meditereanean (PEM), care abordeaza interese ale statelor membre UE si ale celor 10 state partenere (Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt, Iordania, Siria, Liban, Autoritatea Palestiniana, Israel, Turcia). Pe agenda reuniunii se vor afla teme precum buna guvernare, democratie si stabilitate, justitie, cooperare trans-fontaliera si emigrare; cooperare si reforma economice sustinute; educatie si schimburi socio-culturale; mecanisme si metode de lucru pentru consolidarea relatiilor de parteneriat. Romania sustine continuarea demersurilor in directia extinderii cooperarii cu statele din regiune, utilizand institutiile si acordurile realizate cu statele mediteraneene, pe baza Procesului Barcelona si dezvoltand un sistem de articulare cu oportunitatile care decurg din relatiile actuale si de perspectiva, stabilite cu statele din Orientul Mijlociu.

 
Ultimul drum al lui Liviu TudanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 30 May 2005

Fostul baterist al trupei Rosu si Negru, Liviu Tudan a fost insotit pe ultimul drum de rude, prieteni, dar si de iubitorii muzicii sale.

Muzicianul a fost inmormantat duminica, 29 mai la cimitirul Ghencea din Capitala, dupa ce in urma cu cateva zile s-a stins din viata dupa indelungate suferinte. Liviu Tudan avea varsta de 58 de ani si peste 40 de ani de cariera muzicala, fiind unul dintre reprezentantii de exceptie ai muzicii rock romanesti. El a cantat, de-a lungul timpului alaturi de trupe celebre precum Phoenix sau Rosu si Negru, ajungand sa fie cunoscut ca lider al celei din urma. Trupul neinsufletit al artistului a fost depus sambata, 28 mai, la capela de la Arenele Romane, unde cei care l-au iubit si-au putut lua ramas bun de la el. Liviu Tudan a fost insotit pe ultimul drum, alaturi de familie, de colegi din muzica printre care Silvia Dumitrescu, Dida Dragan, Adi Ordean, Mircea Vintila, Misu Cernea si altii.

Liviu Tudan s-a stins cu speranta ca isi va putea trata boala de care suferea, un cancer peritoneal ajuns deja in metastaza si, de asemenea, cu speranta ca anul acesta isi va putea aduna fortele sa lanseze un nou material discografic, care ar fi trebuit sa contina piese de-ale sale mai vechi, intr-o noua orchestratie.

 
Ucraina merge mai departe cu lucrarile pentru canalul BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 30 May 2005

In ciuda numeroaselor avertizari din partea organizatiilor de mediu internationale si in ciuda demersurilor Romaniei catre principalele foruri europene, Ucraina merge inainte cu proiectul Bastroe.

Lucrarile de constructie la canalul navigabil dintre Dunare si Marea Neagra, proiect gestionat in pofida opozitiei manifestata de Romania, de catre vecinii nostri din Ucraina, vor continua. Ucraina are nevoie de o cale navigabila proprie spre Marea Neagra, pentru dezvoltarea economiei nationale a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Transporturilor si Comunicatiilor, Pavel Riabikin, citat de agentia Zavtra. Oficialul ucrainean a dat lamuriri cu privire la modul in care vor fi desfasurate pe viitor lucrarile, precizand nu numai ca va incepe construirea tronsonului al doliea al canalului ci, mai mult, se va continua si prin adancirea primului tronson de la 5 metri la 8,5 metri. Solicitat de autoritatile de la Bucuresti, ministrul ucrainean al Mediului a promis ca va fi efectuata o noua expertiza ecologica, ale carei rezultate se preconizeaza ca vor fi gata pana in luna iulie.Totodata, oficialul de la Kiev apreciaza ca ecologia Dunarii, in contextul realizarii canalului de pe bratul Bastroe a devenit una dintre cele mai problematice chestiuni din relatiile Ucrainei cu Romania.

 
Scenariul pus in scena de Omar Hayssam si Mohammad MunafPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Monday, 30 May 2005

Contractele de publicitate dintre Prima TV si Romania Libera cu afacerile gestionate la Bucuresti de omul de afaceri sirian Omar Hayssam au fost motivul plecarii celor trei jurnalisti romani la Bagdad.

Aflat in fata magistratilor de la Curtea de Apel, afaceristul Omar Hayssam a facut public modul in care el insusi i-a propus jurnalistei de la Prima TV, Marie Jeanne Ion, in virtutea relatiilor pe care le avea cu tatal sau, deputatul PSD, Vasile Ion, sa mearga in Irak. Aceleasi contracte de publicitate reies si in cazul reporterului de la Romania Libera, Ovidiu Ohanesian, desemnat sa plece in Irak, din cate se pare, de Petre Mihai Bacanu. Acesta aflase in prealabil de la un jurnalist de la departamentul sport al Romaniei Libere despre propunerea venita de la Hayssam, prin omul sau de incredere Mohammad Munaf. Potrivit relatarilor lui Hayssam in fata Curtii de Apel interviurile realizate de cei trei jurnalisti romani in Irak, invocate de atatea ori de la inceputul acestei crize, nu sunt de fapt decat o acoperire pentru adevaratul motiv al plecarii celor trei la Bagdad: Omar intentiona sa liciteze in capitala irakiana pentru 25.000 de tone de zahar, interese economice care ar fi trebuit popularizate. Si cum altfel, daca nu luand cu sine in calatoria de afaceri trei jurnalisti care n-ar fi putut refuza propunerea. Mai tarziu, acestia ar fi trebuit rapiti, si ceruta o recompensa statului roman, ceea ce s-a si intamplat, pana la un anumit punct. Recompensa avea sa fie ceruta prin intermediul, culmea!, aceluiasi afacerist sirian, Omar Hayssam. Acesta ar fi aparut opiniei publice din Romania ca un erou salvator pentru cei trei jurnalisti, ceea ce l-ar fi scos de sub amenintarea raspunderii penale pentru infractiunile economice pentru care era cercetat la Bucuresti de ceva vreme. Omar urma sa ii elibereze pe jurnalisti, contra unei sume de bani, probabil cei 4 milioane de dolari ceruti initial, din care o parte revenea si complicilor de la Bagdad, care ii retineau pe romani. Insa, odata cu arestarea la Bucuresti a lui Omar, planul sau a esuat, iar partea de intelegere de la Bagdad a cazut, sechestratorii cerand, evident, mai mult... Continuarea crizei este, de aici, cunoscuta intregii opinii publice, fiind de altfel momentul exact in care statul roman, prin celula de criza existenta la Cotroceni si-a inceput misiunea in mod real.

 
Logan-ul isi incepe periplul prin VestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :385
Monday, 30 May 2005

Vedeta absoluta a constructorului de masini de la Colibasi, Dacia Logan isi va incepe de saptamana aceasta aventura in tarile dezvoltate din vestul Europei.

Pietele de automobile din Franta, Germania si Spania vor avea, incepand de marti, 31 mai, la dispozitie o alternativa: Logan-ul lansat de Renault in colaborare cu Dacia. Dealerii Renault din cele trei tari vestice vor oferi de maine spre vanzare 8.735 de modele de Logan, la pretul de 7.500 de euro, varianta de baza, mergand pana la 9.000 de euro pentru varianta full-options. Din totalul de 8.753 de unitati cate vor iesi in Europe Occidentala, Franta va fi destinata celor mai multe dintre masini (5.000 de unitati). Atuurile cu care Logan isi propune sa cucereasca pietele de pe batranul continent sunt dimensiunile sale impresionante, in raport cu pretul, si competitivitatea sa. Pe scurt: un raport calitate-pret extrem de ofertant, care chiar daca are anumite lipsuri la capitolul dotari tehnice (ABS, dublu-airbag si climatizare) la versiunea de baza, ar putea reprezenta o optiune viabila pentru familiile cu venit mediu din Europa, obligate adesea sa recurga la autovehicule second-hand.

 
Inventiile romanesti vor avea propriul lor salonPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :206
Monday, 30 May 2005

Bucurestiul va gazdui in perioada 4-8 octombrie, la Complexul Expozitional Romexpo, un salon reprezentativ al inventicii romanesti, care se va desfasura sub patronajul Salonului International al Inventiilor de la Geneva.

Proiectul a fost discutat in capitala saptamana trecuta de catre presedintele fondator al Salonului International al Inventiilor de la Geneva, Jean-Luc Vincent, care s-a intalnit cu conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii, cu conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, precum si cu o delegatie din conducerea Romexpo si cu reprezentanti ai OSIM, se arata intr-un comunicat de presa emis de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Viitorul salon se va numi Inventika 2005 si va avea loc in paralel cu TIB, cel mai important targ international romanesc cu caracter tehnic.

Conform protocolului semnat intre MEdC si CCIRB, aceste doua institutii s-au angajat sa se implice in crearea unei Camere a Inventatorilor din Romania care sa reuneasca, in conditii de egalitate, toate asociatiile inventatorilor din tara noastra. Aceasta este o cerinta esentiala in extinderea dialogului cu Asociatia Internationala a Inventatorilor, cu sediul la Geneva, si a conlucrarii la nivel european si global.

 
Restructurari in reteaua externa a Ministerului Economiei si ComertuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :204
Monday, 30 May 2005

Pana la finele anului 2005, peste 30% din personalul retelei externe a Ministerului Economiei si Comertului va fi inlocuit, s-a anuntat la finele intalnirii de la Bucuresti a reprezentantilor MEC din afara tarii.

Reuniunea reprezentantilor ministerului care activeaza in cadrul ambasadelor, consulatelor generale ale Romaniei precum si a birourilor proprii din strainatate s-a desfasurat pe 23 mai si a prilejuit adoptatarea mai multor masuri care au ca scop imbunatatirea rezultatelor inregistrate pana in prezent. Ministrul roman Ioan Codrut Seres a anuntat in cadrul reuniunii faptul ca, la initiativa prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, a fost infiintat un grup de lucru interministerial destinat concretizarii unei agende exacte in cadrul prioritatilor politicii comerciale externe a Romaniei, inclusiv in atragerea de investitii straine. Acest grup de lucru interministerial va include, pe langa demnitari din conducerea M.E.C, cadre din conducerile Ministerului Afacerilor Externe, AVAS, OPSPI, ARIS si Eximbank, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul Economiei si Comertului. Totodata, grupul va avea in vedere reforma sistemului de reprezentare economica externa a Ministerului Economiei si Comertului

Un alt rezultat al reuniunii consta in analizarea Strategiei Nationale de Export (SNE) de catre expertii MEC in colaborare cu cei ai ITC Geneva, care se realizeaza in premiera in cadrul unui parteneriat public-privat si va fi supusa unei ample dezbateri publice.

De la preluarea mandatului de catre noul guvern si pana in prezent, a fost decisa inlocuirea unui numar de 18 reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului in reteaua externa, din tari precum Olanda, Polonia, Spania, Grecia, Iran sau Thailanda. Pana la finele anului 2005, vor mai fi scoase la concurs 18 posturi in Serbia si Muntenegru, Federatia Rusa, Ungaria, Germania, Italia, Franta, Siria, Mexic, SUA, respectandu-se principiul transparentei si al competentei in domeniu.

 
Copiii suceveni vor aduce iarna bucovineana in PoloniaPDF Print E-mail
Vatra-Dornei, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 30 May 2005

Un grup alcatuit din 18 tineri suceveni din vatra Dornei va participa in perioada 30 mai-5 iunie in zona Poznan din Polnia la un festival folcloric international.

Copiii fac parte din Clubul Copiilor si Elevilor din Vatra Dornei si au reusit sa ajunga la aceasta manifestare ca urmare a invitatiei facute de o asociatie internationala poloneza, informeaza un cotidian iesean. Tabara se desfasoara sub genericul Sa ne intoarcem la origini si va oferi micilor romani sansa de a prezenta ateliere de muzica, de dans si de folclor romanesc, dar si sculptura, linguri de lemn, masti traditionale sau pictura pe sticla. Copiii vor prezenta acolo si folclorul din zona Bucovinei, in mod special obiceiurile de iarna, acestea fiind solicitate de organizatori.

 
Intalnire militara estoniano-romana in capitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Monday, 30 May 2005

Subsecretarul de stat in Ministerul Apararii al Republicii Estonia, Lauri Almann, va efectua marti, 31 mai, o vizita la Bucuresti, la invitatia oficiala a secretarului de stat si sef al Departamentului pentru Relatii cu Parlamentul, Armonizare Legislativa si Relatii Publice al MApN, Marius Balu.

Pe parcursul intalnirii dintre cele doua parti se vor discuta aspecte privind trecerea la o armata bazata pe voluntariat si renuntarea la stagiul militar obligatoriu, elemente ale procesului legislativ specific tarilor membre NATO si organizarea sistemului de informare si relatii publice din Armata Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman. Lauri Almann va aborda impreuna cu oficialul roman si modalitatile de cooperare, in domeniul relatiilor publice, cu structuri similare din tari membre NATO, cadrul organizatoric si modalitatile de rezolvare a problemelor sociale ale militarilor, se mai arata in comunicat.

 
Romanii care intra in Serbia si Muntenegru trebuie sa declare sumele reale pe care le au cu eiPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Monday, 30 May 2005

Politia de Frontieara Romana ii anunta pe toti romanii care intra in Serbia si Muntenegru ca au obligativitatea de a declara autoritatilor de frontiera sarbe sumele in numerar, mai mari de o mie de euro, pe care le poseda asupra lor.

Deoarece in ultima luna s-au inregistrat mai multe cazuri in care banii pe care ii aveau la ei cetatenii romani au fost confiscati in Serbia si Muntenegru, deoarece nu fusesera declarati autoritatilor de frontiera, politia ii sfatuieste pe cetatenii romani sa incerce sa evite astfel de situatii si sa declare sumele reale. Totodata, cetatenii au dreptul de a cere o dovada in acest sens, dupa declararea sumelor, informeaza un cotidian banatean.

 
Ambasada Romaniei la Colombo aduce Sri Lanka la BucurestiPDF Print E-mail
Paris, Franta Colombo, Sri Lanka/Romanian Global News
Accesari :231
Monday, 30 May 2005

Ambasada Romaniei la Colombo va sprijini organizarea, in cadrul celei de-a 22-a editii a Tibco, a unui pavilion national al Sri Lankai.

Complexul Romexpo Bucuresti va gazdui aceasta noua editie a Targului International Bucuresti in perioada 1-5 iunie. Este, de altfel, pentru prima data cand Sri Lanka va fi prezenta la Bucuresti cu un pavilion national, pavilionul 14/stand 5, unde vor fi expuse produse reprezentative din aceasta tara. La initiativa si cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Sri Lanka, Ceylon Chamber of Commerce a organizat deplasarea a 12 firme la aceasta manifestare. La stand vor fi organizate, printre alte activitati, prezentari filme despre Sri Lanka, degustari ceai, etc.

 
Marea Neagra frontiera a EuropeiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :182
Monday, 30 May 2005

Sala de conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris va gazdui marti, 31 mai, de la ora 20.00, o masa rotunda cu tema  Franta construieste o noua frontiera pentru Europa : Marea Neagra.

Evenimentul se va bucura de participarea presedintelui de onoare al Sorbonnei, presedintele Academiei Internationale de Geopolitica, Jacques Soppelsa, profesorul Bertrand Gallet, scriitorul si profesorul la INALCO, Catherine Durandin, profesorul la Sorbona si la Colegiul de Aparare, Aymeric Chauprade, Stefan Popescu, doctorand la Universitatea Paris I, Colomban Lebas, cercetator la Centrul de Geostrategie ENS, Stephane Ndour, doctorand HEI, Firat Iscbecer, doctorand la Universitatea Paris I si Julie Schatzkine, doctorand HEI. Moderatori ai dezbaterii vor fi Jacques Soppelsa si Catherine Durandin.

Marea Neagra, anexa a Mediteranei, beneficiaza de o individualitate reala in baza naturii sale de mare aproape inchisa. Ea joaca un rol major: liant si frontiera intre trei lumi diferite: Uniunea Europeana, CEI si Orient. De secole, Franta duce o politica activa in ceea ce priveste Marea Neagra. Astazi, semnificatiile politicii franceze, unul dintre stalpii Uniunii Europene si ai comunitatii europene de aparare, sunt mult mai evidente ca urmare a integrarii Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, a cererii de aderare a Turciei si a schimbarilor survenite in vechile tari sovietice, informeaza Institutul Cultural Roman din Paris.

 
Casa de Cultura din Micherechi deschide sezonul evenimentelor culturalePDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :230
Monday, 30 May 2005

Casa de Cultura din Micherechi va gazdui duminica, 5 iunie, Zilele Padagogului, serbare la care vor participa cadrele didactice din localitate, atat cele care lucreaza, dar si profesorii pensionati.

Prin aceasta intalnire, pedagogii satului, profesorii, invatatorii si educatoarele vor putea sa asiste si la ceremonia de acordare a distinctiei "Pentru invatamantul micherechean" unde, ca o noutate absoluta, casa de cultura va primi si un nume aparte al unei personalitati marcante din viata culturala a localitatii, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Evenimentul face parte dintr-o serie mai ampla de actiuni culturale pe care le initiaza Casa de Cultura din Micherechi, ca urmare a faptului ca Oficiul pentru Minoritatile Nationale si Etnice si Primaria locala au acordat acestei institutii un ajutor de 1.800.000 de forinti. Casa de Cultura din Micherechi este condusa de Maria Boca Cozma, cea care se ocupa de initierea unor noi programe pentru localnicii tineri si mai putin tineri.

 
Hanescu fata in fata cu cea mai mare performanta din carieraPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :347
Monday, 30 May 2005

Victor Hanescu il va intalni luni, 30 mai, in sferturile de finala de la Roland Garros pe numarul 1 mondial, elvetianul Roger Federer.

Romanul, cotat ca o adevarata speranta confirmata a tenisului romanesc, l-a invins duminica, 29 mai, pe zgura de la Roland Garros, pe favoritul numarul 10 la titlu, argentinianul David Nalbandian, numarul 10 mondial. Romanul si-a consfintit victoria in cinci seturi, 6-3, 4-6, 5-7, 6-1, 6-2, intr-o partida care i-a tinut pe romani cu rasuflarea taiata timp de 3 ore si 27 de minute. Cursa pana in sferturile de la Roland Garros este cea mai mare performanta din cariera lui Hanescu, pentru care va primi 50 de puncte in clasamentul ATP Champions Race si suma de 116.180 de euro.

Hanescu, care nu a mai trecut niciodata, pana acum, de runda a treia a unui turneu de grand slam, il va intalni acum pe numarul unu, Roger Federer, scrie cotidianul The Australian, sub un titlu ce anunta grav Nalbandian facut KO.

Hanescu trece in liniste in sferturile de finala impotriva lui Federer, anunta si editia online a celebrei publicatii The Times. Times mai scrie ca romanul va incerca sa opreasca drumul linistit al lui Roger Federer catre adaugarea French Open-ului la panoplia de victorii pe care le-a acumulat in celelalte trei competitii de grand-slam. Hanescu a fost prima data atras de tenis atunci cand a trecut pe langa un teren, dupa ce i se spusese in aceeasi zi ca este prea tanar sa intre intr-o echipa locala de baschet. Un sponsor local l-a ajutat pe drumul sau la varsta de 15 ani, iar acum, noua ani mai tarziu, se afla in primul sau sfert de finala de grand-slam, fiind cel mai slab cotat, numarul 90, dintre toti tenismenii care au ajuns in acest stadiu din 1999, cand ucraineanul Andrei Medvedev (nr.100) a ajuns pana in finala. Ar fi prea mult sa cerem de la Hanescu sa atinga aceasta performanta, chiar daca Federer se afla in sferturi la Roland Garros pentru prima data din 2001, cand a fost invins de Alex Corretja. Hanescu se afla cu doi pasi mai in fata decat a fost vreodata si nu poate deocamdata sa creada ca se afla aici. Ar trebui sa fie un meci usor de arbitrat, scrie The Times, fara sa acorde prea multe sanse romanului de a trece de Federer in sferturi. Cu toate acestea, cele 50 de puncte pe care romanul a reusit sa le castige in urma meciului de pe terenul Central, ii asigura acestuia un avans de peste 30 de locuri in clasamentul mondial Champions Race. Hanescu va ajunge, astfel, aproape de locul 30 mondial!

Hanescu si Roger Federer s-au mai intalnit o singura data pana acum, intr-un meci de Cupa Davis, disputat la Bucuresti, meci in care romanul a fost invins. Sunt increzator, dar cred ca el a progresat de atunci, spune Federer, viitorul adversar al lui Hanescu, in sferturile de finala de la Roland Garros.

 
Dezamagit, Hagi pleaca de la GalatasarayPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :378
Monday, 30 May 2005

Antrenorul roman al lui Galatasaray Istanbul, Gheorghe Hagi si-a anuntat demisia de la club, in ultima zi a sezonului 2004-2005 din campionatul turc.

Decizia sa vine dupa ce o perioada buna presa de la Istanbul a speculat o posibila concediere a lui Hagi de la Galata, pe fondul nemultumii baskanilor ca romanul a esuat in a califica Galata anul acesta in Liga Campionilor. Galatasaray s-a clasat anul acesta in campionatul intern turc doar pe locul al treilea, cu numai 76 de puncte. Hagi si-a anuntat decizia de a demisiona in cadrul conferintei de presa ce a urmat meciului de sambata cu Dezlispor, castigat de echipa sa, insa fara importanta in clasamentul final. Cooperarea mea cu echipa s-a incheiat a spus Hagi la conferinta de presa. Tot ce pot sa spun este ca imi pare rau. Presa turca scrisese deja ca baskanii hotarasera sa termine colaborarea cu Hagi, mai ales din pricina comportamentului agresiv al romanilor fata de fanii echipei, dar si ca urmare a neintelegerilor cu conducerea clubului. Hagi a recunoscut, sambata, ca a facut greseli pe perioada sederii sale la Galatasaray, dar a insinuat ca mebrii conducerii l-ar fi lasat singur. Este foarte dificil sa faci lucruri, cand nu ai sprijinul oamenilor de care ai nevoie, a spus fosta glorie a fotbalului romanesc. Gica Hagi s-a aflat la carma Galatei din martie 2004, cand a semnat un contract pe o perioada de doi ani si jumatate. Inainte de a fi antrenor, atacantul roman a jucat pe acelasi stadion al Galatei timp de patru ani, perioada in care clubul a castigat 4 titluri de campioana, Cupa UEFA si Super Cupa.

 
Mutu s-a intorsPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :389
Monday, 30 May 2005

Atacantul roman Adrian Mutu si-a reluat cariera fotbalistica, dupa sapte luni de supendare, si nu oricum, ci in unsprezecele unuia dintre principalele cluburi de fotbal din campionatul italian, FC Juventus.

Mutu a intrat in teren pentru campioana Italiei, in minutul 57 al ultimului meci din acest sezon, pe care de altfel Juventus si l-a si adjudecat cu scorul de 4-2. In ciuda presei italiene care a facut o serie de speculatii, privitoare la faptul ca Juventus l-ar putea vinde pe Mutu foarte repede, romanul spune ca este hotarat sa ramana la club si sa se lupte pentru locul sau in echipa in sezonul urmator. Aceste zvonuri nu ma mai deranjeaza, ba chiar ma motiveaza sa demonstrez ca pot sa joc pentru Juventus a declarat Mutu plin de hotarare. Clubul nu poate oferi garantii nimanui, chiar daca te cheama Alessandro Del Piero. Nu este o lupta intre el si mine. Exista cinci atacanti la club, iar eu sunt unul dintre ei, a mai adaugat romanul. Acesta a semnat un contract pe cinci ani cu clubul torinez, in luna ianuarie, dupa ce si-a incheiat litigiile cu clubul londonez Chelsea. Dupa ce a fost depistat pozitiv la un test anti-doping Mutu a fost nevoit sa stea departe de terenul de fotbal o perioada de sapte luni. Sunt mai puternic acum, spune atacantul roman. Vreau sa joc fotbal. Stiu ca ceea ce s-a intamplat este numai vina mea. Nu caut scuze pentru ca nu vreau sa repet greselile facute. Ma simt mult mai impacat cu mine insumi acum.

Briliantul a fost, totodata, convocat si la echipa nationala a Romaniei pentru partidele pe care tricolorii le vor sustine cu Olanda si Armenia in saptamana ce urmeaza: cel cu Olanda programat pentru data de 4 iunie si cel cu Armenia pentru 8 iunie.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions