Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
NATO cere Rusiei evacuarea trupelor din BasarabiaPDF Print E-mail
Ljubljana, Slovenia / Romanian Global News
Accesari :292
Friday, 03 June 2005

Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, in cadrul sedintei in plen a Adunarii Parlamentare a NATO, desfasurata marti, 31 mai, la Ljubljana (Slovenia), ca Rusia trebuie sa-si indeplineasca toate obligatiunile internationale in ceea ce priveste evacuarea trupelor sale de pe teritoriul Republicii Moldova si ca decizia CEDO in procesul Ilascu si altii versus Rusia si Republica Moldova trebuie sa fie respectata cat mai curand posibil.

De mentionat ca, din delegatia moldoveneasca la AP NATO fac parte deputatii Vadim Misin (PCRM), Vitalia Pavlicenco (AMN) si vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca (PPCD). La sesiunea de primavara a AP NATO, care a avut loc in perioada 27-31 mai, Republica Moldova a fost reprezentata de deputatul Vitalia Pavlicenco.

 
Planul lui Iuscenko, respins de Traian Basescu, pus in discutie la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :301
Friday, 03 June 2005

Dupa discutiile desfasurate joi, 2 iunie, la Odesa, dintre membrii delegatiilor Republicii Moldova si Ucrainei, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca apreciaza inalt planul de reglementare a conflictului transnistrean, propus de presedintele ucrainean Victor Iuscenko, mentionand ca implicarea activa a Ucrainei si a organismelor europene in procesul de negocieri creeaza premise pentru identificarea si aplicarea unei solutii durabile a problemei transnistrene.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei, Voronin a anuntat ca, saptamana viitoare, va avea loc o sedinta speciala a Parlamentului Republicii Moldova, consacrata initiativei lansate de Victor Iuscenko. Presedintele a mentionat, de asemenea, ca, joi, s-a ajuns la o intelegere privind elaborarea unei scheme de organizare a controlului vamal la cinci puncte vamale, situate in afara perimetrului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Vladimir Voronin a subliniat importanta semnarii scrisorii comune a celor doi presedinti, adresate Secretarului General al Consiliului UE, Javier Solana, si Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care vizeaza asigurarea bazei tehnico-materiale pentru organizarea monitorizarii permanente, pe intregul perimetru al hotarului moldo-ucrainean. De asemenea, Vladimir Voronin a remarcat ca s-a convenit si asupra convocarii, in timpul apropiat, a comitetului interguvernamental moldo-ucrainean, in cadrul caruia va fi luata in dezbatere o serie de probleme ce tin de relatiile dintre cele doua state. El si-a exprimat convingerea ca spiritul constructiv si intelegerea reciproca vor permite crearea unui fundament trainic pentru dezvoltarea unei cooperarii reciproc avantajoase intre Republica Moldova si Ucraina.

Discutiile s-au incheiat cu semnarea a trei documente bilaterale: Conventia protocolara dintre Republica Moldova si Ucraina privind accesul marfurilor moldovenesti pe piata ucraineana, o scrisoare comuna a presedintilor Vladimir Voronin si Victor Iuscenko, adresata Secretarului General al UE si Presedintelui Comisiei Europene, si Schema tehnica de tranzitare a hotarului de catre persoane si mijloace de transport in zona transfrontaliera.

Reamintim ca Romania, prin vocea presedintelui Traian Basescu a respins planul ucrainean care prevedea alegeri sub supraveghere internationala in regiunea transnistreana. Motivul respingerii de catre Romania a fost tocmai acela ca alegerile respective ar fi legitimat intr-un fel autoritatile ilegale din regiunea transnistreana.

 
Germania, ca si Ungaria, se preocupa intens de minoritatile nationale din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :474
Friday, 03 June 2005

Asociatia European Youth Exchange Moldova va continua, in parteneriat cu Fundatia Otto Benecke e.V., cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, implementarea, din fondurile pentru Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, proiectului Consolidarea participarii tinerilor apartinand minoritatilor etnice din Republica Moldova.

Directorul de proiect, presedintele Asociatiei schimb european de tineret, Sergiu Tomsa, a comunicat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca, in activitatile proiectului, al carui scop este motivarea tinerilor apartinand minoritatilor etnice si celor aflati in situatii de risc sa participe la diferite actiuni interculturale, vor fi implicate 25 consilii locale ale tinerilor din Republica Moldova, inclusiv din raioanele de est si UTA Gagauz-Yeri. In cadrul proiectului, vor fi sustinute cinci proiecte ale consilii locale ale tinerilor, prin acordarea unor credite nerambursabile. Totodata, 120 formatori vor fi instruiti pe parcursul a sase stagii de formare in domeniile prevazute de proiect, care vor organiza, la randul lor, sesiuni de formare in organizatiile lor, cu tinerii sau adultii.

Proiectul Consolidarea participarii tinerilor apartinand minoritatilor etnice si celor aflati in situatii de risc este implementat in Republica Moldova incepand cu anul 2004. Costul etapei a doua a proiectului, care se va incheia in 2006, este de 100 mii USD.

Reamintim ca una dintre cele mai performante tipografii din Basarabia a fost donata de guvernul de la Budapesta comunitatii gagauze din Basarabia, iar ambasada ungara de la Chisinau acorda o atentie deosebita minoritatilor de aici.

Un oficial de la Chisinau intrebat de ce aceasta preocupare a Ungariei si Germaniei pentru minoritatile din Basarabia, a declarat sub protectia anonimatului ca cele doua tari aplica o strategie pe termen mediu si lung pentru atunci cand actualele frontiere ale Basarabiei ar putea arata diferit, iar romanii ar reprezenta un grup etnic mult prea puternic in zona.

 
Lenin intre Procuratura si Ministerul CulturiiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabi / Romanian Global News
Accesari :360
Friday, 03 June 2005

In raspunsul Ministerului Culturii si Turismului la interpelarea deputatului crestin-democrat, Stefan Secareanu, privind legalitatea reinstalarii monumentului lui Lenin in orasul Anenii Noi, se arata ca aceasta actiune "corespunde prevederilor legislatiei".

Ministrul adjunct al Culturii si Turismului, Tatiana Lapicus, a declarat ca "monumentele nou elaborate si edificate pe teritoriul Republicii Moldova sunt supuse unei proceduri speciale, stipulate in prevederile Hotararii Guvernului despre modul de edificare a monumentelor". "Prevederile respective presupun un control strict asupra intregului proces de creare a monumentelor, in scopul asigurarii unei tinute artistice adecvate si a sursei de finantare. Pentru punerea in valoare a pieselor reprezentative din aceasta categorie de monumente, fostul Minister al Culturii si Cultelor a propus crearea unui muzeu al acestor monumente. Proiectul respectiv nu a fost realizat, iar monumentele au fost scoase din uz, fara a fi inscrise in registrul monumentelor ocrotite de stat. Monumentele mai valoroase au fost instalate pe un spatiu rezervat in acest scop pe teritoriul "Moldexpo". In prezent, gestionarea monumentelor respective nu tine de competenta Ministerului Culturii si al Turismului, ci de a institutiilor pe al caror teritorii au fost depozitate, iar sarcina alocarii finantelor publice la nivel de raion si oras tine de competenta consiliilor raionale si orasenesti", a declarat ea. Intrebata daca monumentul lui Lenin din Anenii Noi a fost edificat legal, Lapicus a raspuns afirmativ.

In acelasi timp, in raspunsul pe care l-a primit deputatul Secareanu de la Procuratura Generala (PG) se subliniaza ca, "prin actiunile sale, Consiliul orasenesc Anenii Noi a incalcat prevederile Hotararii Guvernului despre modul de edificare a monumentelor, conform careia edificarea monumentelor, cu exceptia celor funerare, se poate realiza exclusiv prin hotarare de Guvern, adoptata in baza propunerii Ministerului Culturii si a deciziei autoritatii administratiei publice locale, in care trebuie sa fie indicat locul amplasarii si sursa de finantare". "Dat fiind faptul ca adoptarea deciziei cu privire la sursa de finantare tine de competenta Guvernului, la 31 mai, Procuratura raionului Anenii Noi a remis Consiliului orasenesc un recurs la decizia acestuia. Totodata, pe adresa consiliului orasenesc a fost expediata o sesizare cu privire la inlaturarea incalcarilor legislatiei in vigoare", se mai arata in raspunsul Procuraturii Generale. In replica la raspunsul PG, Lapicus a declarat ca "respectiva hotarare de Guvern se refera la monumentele edificate dupa data publicarii Hotararii respective in Monitorul Oficial, iar monumentul reinstalat in Anenii Noi a fost edificat in perioada sovietica".

In context, Stefan Secareanu a mai facut o interpelare catre Guvern si Procuratura Generala, in care a cerut informatii despre alte monumente ale lui Lenin, ridicate de catre autoritatile centrale si locale in localitatile Republicii Moldova, precum si informatii despre activitatea Guvernului si a Procuraturii Generale in privinta verificarii legalitatii acestor actiuni.

 
Un roman in fruntea Biroului de Turism din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :317
Friday, 03 June 2005

Consiliul Local din Giula, la sedinta sa din 23 mai, a ales, printre altele, conducatorul Biroului de Turism din oras, institutie care a fost infiintata cu putin timp in urma.

La conducerea acestuia a fost numit de la 1 iunie, pentru o perioada nelimitata, Zoltan Borszeki, directorul Biroului de Marketing, desfiintat recent. Tanarul director si-a terminat studiile la Liceul N. Balcescu" din Giula si isi trage originea din Micherechi.

Sediul Biroului de Turism se afla in strada Kossuth nr. 7, in aceeasi cladire cu Biroul Tourinform al Judetului Bichis, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Solutie web romaneasca premiata in ElvetiaPDF Print E-mail
Elvetia / Romanian Global News
Accesari :270
Friday, 03 June 2005

Planning Wiz, softul de amenajari interioare online creat de compania clujeana Arxia, a fost premiat cu locul I la sectiunea "Web Solutions" din cadrul concursului "Best of Trado 2005", organizat in Elvetia.

Aflat in competitie cu alte 38 de aplicatii web realizate de firme din intreaga lume, softul romanesc a intrunit toate criteriile de calitate impuse de juriu si s-a remarcat prin creativitate si inovatie, functionalitate si interactivitate, navigabilitatea ergonomica si interfata grafica atractiva, se arata intr-un comunicat al companiei romane Arxia. Softul este adresat in special agentiilor imobiliare si firmelor care se ocupa cu vanzarea de mobila, si este gandit ca o solutie web de promovare de produse si servicii. Soft-ul poate fi accesat direct pe site-ul de prezentare al firmei si ofera utilizatorului posibilitatea de a alege un plan dintr-o serie de planuri pre-existente, de a-si crea planul propriei locuinte pe care apoi sa il mobileze cu piesele de mobilier disponibile in baza de produse a softului. Realizat in intregime in Macromedia Flash, Planning Wiz poate fi accesat de pe orice calculator si nu necesita instalarea unor programe aditionale pentru a putea rula. Un demo al softului poate fi accesat la adresa: www.planningwiz.ro, mai informeaza compania producatoare.

 
Romanii din Italia protesteaza impotriva sclaviei muncitorilor romaniPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :496
Friday, 03 June 2005

Asociatia Romanilor in Italia organizeaza la acest sfarsit de saptamana o manifestatie de protest impotriva nedreptatilor autoritatilor italiene, acuzate ca "reduc muncitori straini la "sclavi", dezmembreaza familii si incalca drepturile omului". ARI ii cheama la protest pe toti romanii si muncitorii straini, duminica, 5 iunie, de la ora 18.00 in Piazza della Republica, din Roma.

Organizatie ce isi propune sa apere drepturile romanilor din Italia, are printre revendicari o noua lege pentru regularizarea muncitorilor straini prezenti in Italia, recunoasterea si respectarea conventiei de la Haga ( la care a aderat atat Italia cat si Romania). Nerecunoasterea de catre autoritatile italiene a documentelor traduse si apostilate in Romania, pentru completarea dosarului de reintregire a familiei, intarzierea nejustificata a reinnoirii permiselor de sedere conform legii Bossi Fini (eliberarea in termen de 20 de zile), refuzul permisului de sedere, nerecunoasterea dreptului la azil si inchiderea centrelor de permanenta, in mod special celui din via Corelli a Milano, sunt si ele printre motivele principale care ii nemultumesc pe romanii aflati in Italia. Acestia vor mai cere autoritatilor italiene sa impiedice primaria din Roma sa inceteze alungarea vanzatorilor ambulanti, si vor incerca sa obtina un sediu pentru CIIRoma, in care asociatiile sa poata desfasura propiile activitati . De asemenea, ARI doreste semnarea unui acord bilateral intre Italia si Romania pentru a recunoaste muncitorilor romani, odata cu intoarcerea acasa, vechimea si contributiile platite in Italia. Asociatiile si comunitatile care vor fi prezente la manifestatia de protest de duminica sunt Asociatia Romanilor din Italia, Asso. Iliria Albania, Stranieri Uniti Srilanka, Moldova nel Mondo, El Condor-Latino America, Asso. Bangladesh, India, Pakistan in Italia, Etiopian Exodus, Nuova O.A.S.I., Umangat Lavoratori Filippini, la comunit del Marocco, Dhuumcatu, Corrispondeze Metropolitane, OCI, GCR, Collettivo Precari Infelessibili etc., toate acestea fiind decise sa denunte si sa contesteze toate neregularitatile care ii privesc pe straini, informeaza Asociatia Romanilor in Italia.

 
Comunitatea romanilor din Irlanda denunta politica de deportare a autoritatilorPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda / Romanian Gloabl News
Accesari :322
Friday, 03 June 2005

Autoritatile irlandeze au deportat joi, 2 iunie, peste 50 de persoane de origine romana cu un zbor special ce a aterizat aseara la Bucuresti. Deportatii romani au fost arestati in mai multe orase irlandeze in cursul zilei de joi, majoritatea acestora in Dublin. Unii dintre ei sunt solicitanti de azil, ale caror aplicatii au fost respinse in urma unui acord incheiat la inceputul acestui an intre Irlanda si Romania.

Comunitatea Romaneasca din Irlanda isi exprima, printr-un comunicat de presa, ingrijorarea fata de recentele evenimente legate de aceste deportari, mai ales in conditiile in care se stie ca Biroul de Imigratie al Garzii Nationale irlandeze a efectuat in ultimele doua saptamani mai multe raiduri care vizau depistarea celor cu ordine de deportare, sau a celor ale caror cereri de azil au fost respinse. Grija noastra priveste implicatiile pe care asemenea masuri dramatice le-ar putea avea pentru cetatenii unei tari care va adera la UE in aproximativ 18 luni si s-a vazut, ca la fiecare deportare de proportii, aproximativ 50% din toti cetatenii deportati sunt romani, nici romanii de aici nu sunt cea mai mare comunitate din Irlanda" crede Vasile Ros, presedintele CRI. Acesta mai adauga ca, impotriva practicilor care permit cetatenilor celor 10 noi state membre UE sa intre in mod liber in Irlanda, inainte de aderarea propriu-zisa, nu acesta este cazul si pentru nationalii romani, care sunt vanati de Biroul de Imigratie irlandez si tinuti in inchisoare pana ce un avion este disponibil sa ii duca in Romania. In unele cazuri, ca acesta din urma, unii dintre membrii familiilor sunt lasati in urma, cu rudele sau cu vecinii, in anumite cazuri cei deportati nu au dreptul sa ia cu ei vreun bun de valoare, telefoanele mobile le sunt confiscate pentru a preveni, astfel, comunicarea cu familiile sau cu prietenii, si lista poate continua. Stim ca unii dintre cei deportati seara trecuta se aflau in tara de cativa ani, erau integrati in societatea irlandeza, munceau si isi facusera un trai aici, unii aveau copii pe la scoli, unii erau logoditi sau gata sa se casatoreasca si sa aiba o familie aici. Acestor oameni ar fi trebui sa li se permita sa ramana in tara si sa aiba o viata mai buna. Erau si persoane carora li se respinsesera cererile de azil, insa numarul acestora este mai mic in comparatie cu restul", mai adauga CRI. Ei isi exprima, totodata, speranta ca noul proiect pentru o lege a imigratiei va avea un impact pozitiv in viata strainilor care traiesc in Irlanda, astfel incat celor care traiesc in aceasta tara de ani buni de zile si care muncesc si platesc taxe sa li se garanteze macar posibilitatea de a ramane in aceasta tara, sa isi continue munca si sa isi formeze familii aici.

 
Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Stockholm va fi inchisa mai mult de o lunaPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia / Romanian Global News
Accesari :291
Friday, 03 June 2005

Ambasada Romaniei la Stockholm ii anunta pe cetatenii romani care au de rezolvat anumite probleme ca sectia consulara va fi inchisa in perioada 24 iunie-31 iulie.

In cazul in care unii romani se inscriu la categoria "situatii de urgenta", acestia trebuie sa sune la numarul de telefon 08 10 86 03 pentru a isi face o programare in prealabil. Sectia consulara isi desfasoara activitatea in restul timpului dupa urmatorul program: luni, miercuri, vineri, intre orele 10 si 12 relatii cu publicul, iar marti si joi in intervalul 10-12, relatii prin telefon la numarul 08-205674, informeaza misiunea diplomatica romana din capitala Suediei.

 
Folclorul romanesc nu este uitat la MicherechiPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :296
Friday, 03 June 2005

Casa de Cultura din localitatea maghiara Micherechi va organiza sambata, 18 iunie, impreuna cu comunitatea de romani din Seghedin, o serata folclorica, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Evenimentul se desfasoara nu intamplator la Micherechi, comuna vestita datorita dansatorilor si dansurilor populare specifice. De altfel, echipele de dansuri populare existente in Micherechi, atat a copiilor, cat si cea a adultilor, au repetitii de doua ori pe saptamana si participa la diferite festivaluri folclorice din tara si in afara tarii. Ca o dovada a talentului lor, care este recunoscut si in Romania, artistii vor participa in perioada 14-18 iulie la festivalul folcloric pentru tineret din Simleul Silvaniei, iar in intervalul 18-22 august se vor afla pe scena festivalului international din Cluj-Napoca.

Cladirea care adaposteste Casa de Cultura din Micherechi trece in prezent printr-un proces de renovare, necesar pentru ca activitatea de acolo sa se desfasoare in mod normal.

 
Un roman va strange fonduri pentru copiii defavorizati din mersPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :284
Friday, 03 June 2005

Un grup de trei tineri din Toronto, printre care se afla si Arthur, un designer de web olandez nascut in Romania, a initiat o actiune de caritate intitulata Bike4Life si care isi propune ca prin intermediul unui traseu de 4000 de kilometri parcursi exclusiv cu bicicleta sa adune bani necesari ajutorarii copiilor romani abandonati sau abuzati.

Campania de donatii are ca scop sa ofere ajutor financiar unui orfelinat din Romania care are nevoie stringenta de un asemenea sprijin financiar pentru copiii institutionalizati, informeaza un portal al romanilor din Belgia.

Calatoria celor trei va incepe pe 1 august in partea de vest a Europei, mai precis in Portugalia, dupa ce tinerii vor pleca din Canada pe 16 iulie. Bike4Life va continua in august si septembrie sa traverseze tarile europene pana la destinatia finala care este Romania. Sosirea in tara nostra se va face in luna octombrie cand se vor dona, de altfel, si fondurile adunate in cadrul actiunii. Grupul de biciclisti va oferi in spiritul prieteniei transatlantice si o sticla de apa din oceanul Atlantic, simbolizand compasiunea umana fara frontiere.

In afara lui Arthur, echipa este formata si din Sjoerd, 23 de ani, un frizer olandez cu talente in munca de ajutor social si in navigatie, si Spike, 21 de ani, un canadian care tocmai si-a inceput cariera in actorie si un pasionat in domeniul voluntariatului caritativ. Bike4Life cere ajutorul tuturor celor care doresc sa ajute si sunt siguri ca donatia fiecaruia in parte va putea sa le schimbe viata acelor copii. Informatii suplimentare despre proiect se pot obtine de pe site-ul tinerilor, www.bike4life.info.

 
Filme despre Romania in FrantaPDF Print E-mail
Montpellier, Franta / Romanian Global News
Accesari :303
Friday, 03 June 2005

O serie de filme scurte romanesti vor fi prezentate saptamana viitoare in Franta de catre asociatiile "Images de lEst" si "Roumhania". Proiectiile reprezinta imagini din primul si al doilea DVD realizat in Maramures de asociatia "Images de lEst".

Printre subiecte se vor afla: Le Dor, Le Cazan, Sculptura pe lemn la Barsana, etc. Totodata, vor fi prezentate si pasaje din filmul Vremea Botizei. Filmele vor putea fi vizionate la cinematograful Cimade, din Montpellier, si vor avea o durata totala de 1 ora si 15 minute. La finalul proiectiilor vor putea fi dezbatute aspecte legate de filme, cu un regizor si cu membrii asociatiei "Images de lEst". Pretul unui billet de intrare este de 2 euro.

 
O seara la Buenos Aires alaturi de Cvartetul BelceaPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :302
Friday, 03 June 2005

Un ultim concert al cvartetului romanesc Belcea in cadrul Festivalului International de Muzica de Bath, se va desfasura vineri, 3 iunie, de la ora 19.30, la Assembly Rooms din Bath, sub denumirea An Evening in Buenos Aires" (O seara in Buenos Aires).

Artistii internationali rezidenti la Bath vor explora opera extraordinarului compozitor argentinian de tango-uri, Astor Piazzola. Unindu-si fortele creative cu alti artisti celebri pentru muzica lor, printre care Gilberto Pereira, Corin Long (bass), cu directorul de teatru John Abulafia si autorul si specialistul in literatura sud-americana, Adam Feinstein, cvartetul Balanescu isi propune sa poarte publicul prezent la spectacol printr-o calatorie magica prin Buenos Aires, evocand imaginile si sunetele orasului, in cuvinte si muzica. In program se vor afla urmatoarele piese: Piazzolla: The Four Seasons of Buenos Aires; Oblivion; Adios Nonino; Five Tango Sensations; Fuga e Misterio from Maria de Buenos Aires. Biletele pentru intarea la aceasta seara speciala costa intre 7 si 20 de lire sterline si pot fi rezervate la adresa de e-mail boxoffice@bathfestivals.org.uk.

 
Maramuresul - istorie si civilizatie romaneasca in GermaniaPDF Print E-mail
Offenbach, Germania / Romanian Global News
Accesari :329
Friday, 03 June 2005

Sambata, 4 iunie, de la ora 18.00, importante aspecte ale culturii si istoriei romanesti vor fi prezentate in cadrul unei dezbateri pentru romanii din Germania, dar nu numai pentru acestia.

Dezbaterea se va desfasura in Turnul cu Carti (Bucherturn) al Bibliotecii Municipale din Offenbach, si va avea ca subiecte principale Maramuresul aspecte istorice si leagan al civilizatiei romane, precum si renumitul Castel Peles resedinta casei regale de Hohenzolern, care a condus destinele Romaniei. Intrarea va costa 5 euro, iar pentru copii si elevi va fi libera.

 
Elevii de la liceul Dinu Lipatti intr-un concert aniversar la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 03 June 2005

Elevii de la Liceul de Muzica "Dinu Lipatti" din Bucuresti vor sustine sambata, 4 iunie, la Paris un concert in cinstea implinirii a 15 ani de la infiintarea Asociatiei "Operatiunea Satele Romane Franta". Spectacolul se va desfasura la Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romane in capitala franceza, cu incepere de la ora 20.00.

Dupa 15 ani, "Operatiunea Satele Romane Franta" este prezenta pe teren pentru a sprijini efortul Romaniei de a se uni Europei Occidentale, de care a fost rupta atata timp. Printre numarul mare de programe, cele dedicate copiilor ocupa o zona de interventie privilegiata, si de aceea vine, cu ocazia acestei aniversari, initiativa acestui concert special sustinut de unii dintre cei mai tineri interpreti romani. Acestia vor fi, fara indoiala, maine cei mai buni mesageri ai noii Romanii, pe care comunitatea europeana o primeste astazi in sanul sau, informeaza Institutul Cultural Roman din Paris.

Tinerii artisti romani Andrei Preda, Cristina Mihart, Valentin Codrescu, Andreea Pogor si Sinziana Alexandru vor sustine in Salonul de Aur un program complex, din care vor face partituri semnate de compozitori de renume, printre care Mozart (Variatii pe un menuet de Duport), Liszt (Studiu op.1, no.4 in Fa minor), Chopin (Balada no.4, op.52 ; Andante Spianato si Grande Polonaise brillante op.22 ; Balada no.1, op.23 in Sol minor), George Enescu (Bourree fragment din suita no.2, op.10), Brahms (Rapsodia op.79, no.2 in Sol minor) si Debussy (Estampes). Intrarea este ilbera, insa cei care vor sa participe sunt rugati sa faca rezervari la numarul de telefon 01.47.05.15.31 .

 
Expozitie la Otlaca-PustaPDF Print E-mail
Otlaca-Pusta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :377
Friday, 03 June 2005

Lucrarile de arta plastica ale tinerilor studenti ai Facultatii de Arta din Timisoara, expuse din 29 aprilie in sala mare a Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria, vor fi mutate la acest sfarsit de saptamana intr-un nou spatiu, pentru a fi admirate si de alti romani din Ungaria.

Picturile si sculpturile tinerilor Francisc Birtalan, Aurora Grigorela Calin, Carmen Laura Comlosan, Genoveva Roxana Coza, Vasile Dancu, Alice Dobre, Stelian Gagiu, Cristian Graure, Teodore-Adrian Negoita, Irina Pui, Rodica Ruja, Gabriela Szlanko, Mariana Tepes si Dan Vulcan vor fi expuse din 4 iunie, sambata, la Casa de Cultura din Otlaca-Pusta. Vernisajul va avea loc la ora 15.00, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Studentii romani de la Toronto se distreaza si in aceasta varaPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 03 June 2005

Clubul studentilor romani de la Universitatea din Toronto ii invita pe ceilalti tineri romani care se afla in campus, si nu numai, la o mare petrecere care se va desfasura sambata, 11 iunie, la clubul restraurant Blush Lounge din localitatea canadiana.

Distractia si voia buna vor incepe la ora 21:00, biletele de intrare avand pretul de 5 dolari canadieni, inainte de ora 22:30, si 10 dolari dupa aceasta ora, informeaza pagina oficiala de web a studentilor romani. Petrecerea va fi animata de DJ Tavi, cel care s-a ocupat de partea muzicala si la un eveniment precedent, Insomnia Party, si va mai contine si un mic bufet. Parcarea pentru cei care vor veni cu masinile este gratuita. Blush Lounge se afla situat la 4230 Sherwoodtowne Blvd L4Z 2G6.

 
Turneul Muica, suntem neam de piatra se apropie de finalPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :310
Friday, 03 June 2005

Turneul "Muica, suntem neam de piatra", pe care il intreprind de la jumatatea lunii mai in Canada si Statele Unite ale Americii interpretul Tudor Gheorghe si naistul Nicolae Voiculet, se apropie de final.

Penultimul spectacol este programat sa aiba loc sambata, 4 iunie, la Montreal, in sala Auditorium a Scolii Pere Marquette, de la ora 19:30, in timp ce reprezentatia care va incheia turneul se va desfasura duminica, 5 iunie, la Watertown Middle School din Boston, incepand cu ora 18:00. Pretul biletelor de la ambele concerte este de 30 de dolari la intrare, 25 de dolari pentru cei care si-au facut rezervari in avans si 15 dolari pentru copii. Informatii aditionale legate de desfasurarea celor doua reprezentatii se pot obtine de la Rusu George si Cornel Dragomir, la numerele de telefon 514-722-0126 si 514-344-0501, pentru Montreal, si de la Adrian, la numarul 401-767-8717, pentru Boston, informeaza organizatoarea turneului, compania Romanian Show Production.

 
Lansare de carte romaneasca la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 03 June 2005

Poetul montrealez de origine romana George Filip si-a lansat la sfarsitul lunii trecute doua volume de poezii intitulate "Aezii privesc", editat in limba romana, si "La Planete Plate", care contine versuri in limba franceza.

. Cartile au fost tiparite la editura Antim Ivireanul din Ramnicu Valcea, al carei director este Ioan Barbu, scriitor si prieten al poetului George Filip. La randul sau, valceanul a venit la Montreal unde si-a lansat volumul propriu "Ingerii emigratiei", informeaza portalul quebec.ro.

Cele doua volume au fost lansate in prezenta unui public in exclusivitate roman, format din membri ai comunitatii romane din Montreal si din cateva personalitati ale comunitatii literare din Montreal, precum animatorul Victor Rosca, iubitoarea de poezie Gabriela Marcoci si scriitorul Florin Oncescu. Momentul a fost intregit de Carmen Constantinescu, o romanca sosita doar de doua luni la Montreal, care a citit cinci dintre poeziile semnate de George Filip, si de actorul Septimiu Sever, prieten al poetului, care a rostit, la randul sau, doua poeme ale acestuia.

 
Concert de muzica clasica la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :285
Friday, 03 June 2005

Tandemul romanesc "Duo Dan", alcatuit din fratii muzicienii Aaron Dan, la flaut, si Michael David Dan, la pian, va concerta duminica, 5 iunie, alaturi de soprana Friederike Von Mollendorff, violonista Marta Murvai si clarinetistul Tibor Reman, la Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin.

Recitalul se va desfasura incepand cu ora 19:30 sub genericul "Resureccion del Angel" si va contine lucrari semnate de Bach sau Piazzolla, informeaza pagina rom2.de. Evenimentul este realizat in colaborare cu Asociatia Romanilor din Berlin-Brandenburg.

Fratii Dan s-au nascut in Romania la inceputul anilor 80 si s-au stabilit in Germania unde si-au definitivat studiile muzicale. Cei doi locuiesc in prezent la Berlin. Aaron Dan a studiat flautul in Romania, apoi la Conservatoarele din Budapesta si Berlin, iar in 2004 a obtinut Diploma de interpret (cu calificativul exceptional) la Ecole Normale de Musique Alfred Cortot din Paris. Michael, talent precoce, studiaza pianul si orga la conservatoarele din Budapesta si Berlin. Impreuna cu cel de-al treilea membru al familiei, fratele lor violonist Theo, au infiintat in 1996 "Trio Dan".

 
Primarul Albert Almos tensioneaza situatia la Sfantu-GheorghePDF Print E-mail
Sfantu-Gheorghe, Romania / Romanian Global News
Accesari :313
Friday, 03 June 2005

Acuzatiile aduse de catre primarul din Sfantu Gheorghe, Albert Almos, conducerii Grupului Scolar "Constantin Brancusi" din localitate sunt "o modalitate grosolana de diversiune care urmareste abaterea opiniei publice de la problemele reale ale judetului".

Aceasta este pozitia exprimata, intr-un comunicat de presa de catre Asociatia Pedagogilor Romani din Judetul Covasna, Liga Tineretului Crestin-Ortodox, filiala Sfantu-Gheorghe si Asociatia de Tineret Cultul Eroilor Sf. Gheorghe, referitor la incidentul din 28-29 mai, din fata dicotecii de la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde a avut loc o altercatie intre cativa tineri maghiari si romani pe fondul divergentelor muzicale.

Asociatiile amintite considera vinovati moral pentru situatia tensionata creata in zona pe primarul Albert Almos si formatiunea politica pe care acesta o reprezinta acestia. Prin actiunile de segregare a invatamantului din anii 1990, prin scoaterea elevilor de etnie maghiara in strada, cu diferite ocazii, prin alungarea investitorilor (fapt ce a dus la diminuarea locurilor de munca, la exodul fortei de munca, la plecarea parintilor, la aparitia unor probleme in mediul familial si in educatia copiilor) ei s-au facut, de fapt, responsabili de intreaga situatie. Totodata, semnatarii comunicatului tin sa atraga atentia lui Almos ca a nominalizat patru scoli, dar incrimineaza doar una, si ca a incalcat legile care garanteaza protectia copilului prin nominalizarea tinerilor implicati in incident. Prin incriminarea corpului profesoral de la Grupul Scolar Constantin Brancusi", prin utilizarea de cuvinte precum banda", actiuni planificate", nu ia in considerare componenta etnica mixta a corpului profesoral si realitatea ca in aceasta scoala nu a avut loc, niciodata, un conflict pe motive interetnice intre elevi, mai mult scoala poate fi data ca drept exemplu de convietuire interetnica, se mai arata in comunicat.

"Reamintim domnului primar ca nu este de competenta domniei sale de a cere demiterea unui director de scoala, si tinem sa-i atragem atentia ca evenimentele intamplate in discotecile si barurile din oras nu sunt de competenta cadrelor didactice. Invederam domnului primar, pe fondul unor insuccese ca edil al orasului, sa nu recurga la mijloace atat de meschine, ii reamintim ca este alesul maghiarilor, dar si al romanilor si il asiguram ca doamna Rodica Parvan se bucura de aprecierile noastre ca bun dascal, manager si reprezentant de seama al comunitatii romanesti", mai spun reprezentantii Asociatiei Pedagogilor Romani din Judetul Covasna, Ligii Tineretului Crestin Ortodox filiala Sf. Gheorghe si Asociatiei de Tineret Cultul Eroilor Sf. Gheorghe. Acestia fac, in acelasi timp, un apel la concetatenii lor, sa nu cada in asemenea capcane sis a lupte pentru asigurarea unui climat de convietuire pasnic.

 
Imnul Romaniei se va auzi tot mai des in scoli si in randul militarilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :301
Friday, 03 June 2005

Fiecare saptamana va incepe, de acum, cu intonarea imnului de stat al Romaniei, in varianta prescurtata, in fiecare sala de clasa, de la elevii din ciclul primar, pana la liceeni, precum si in armata.

Senatul a aprobat proiectul de lege initiat de senatorul PSD, Adrian Paunescu, prin care acesta propunea cantarea in fiecare saptamana a imnului de catre elevii claselor I-XII, dar si de catre militari. Desteapta-te romane" se va auzi si la deschiderea emisiunilor de dimineata ale postului national de televiziune si ale radioului public. De asemenea, si sedintele consiliilor locale si judetene vor fi incepute in aceasta maniera patriotica. Varianta pe care o vom auzi, astfel, va fi una prescurtata, propunere venita tot din partea senatorului Paunescu. Potrivit Constitutiei Romaniei, Desteapta-te romane" este imnul national de stat al Romaniei, format din 11 strofe. Pentru ca varianta originala este prea lunga, in mod uzual se canta numai patru strofe din imn. Senatorul Paunescu a propus scurtarea la doua strofe a imnului, pe motiv ca intonarea imnului in forma actuala de patru strofe dureaza circa patru minute si 20 de secunde". Decizia finala urmeaza sa fie luata de Camera Deputatilor, dupa ce initiativa de inalt patriotism a lui Paunescu a trecut de Senat, cu 77 voturi pentru si 16 impotriva.

 
Epava Rostock va fi scoasa din apele DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :267
Friday, 03 June 2005

Bratul Sulina al Dunarii a fost inchis vineri, 3 iunie, pentru scoaterea din apa a epavei Rostock, cea care blocheaza accesul pe canal de mai bine de sapte ani.

Echipele care lucreaza la evacuarea resturilor epavei au estimat ca transportul acestei a doua bucati din nava pana la uscat va dura mai bine de opt ore. A doua parte din nava Rostock va fi scoasa cu o macara de mare putere si va fi depusa pe malul bratului Sfantu Gheorghe. Bucata a fost taiata in februarie, insa firmele care se ocupa de ranfluare au asteptat imbunatatirea vremii si finalizarea operatiunilor de curatare a navei.

 
Bucurestiul va fi o capitala baltataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :317
Friday, 03 June 2005

Pentru aproximativ trei luni de zile, capitala va fi plina de vacute colorate care vor impanzi toate punctele centrale din oras si care vor deveni atractia acestei veri.

Actiunea, prin care 100 de bovine inedit decorate si vopsite ii vor inveseli pe bucuresteni, face parte din proiectul Cow Parade, un eveniment care se desfasoara in mai multe tari din America, Europa, Australia, Asia si Africa. Cow Parade a inceput in Bucuresti pe 1 iunie si se va termina pe 12 septembrie cand va avea loc o licitatie la cre vor fi vandute vacutele care au fost intre timp pictate de artisti romani. Banii obtinuti in urma desfasurarii licitatiei vor fi donati catre miscarea "Special Olympics". Acesata este o organizatie care sprijina desfasurarea pe durata intregului an a antrenamentelor si competitiilor sportive cu o gama larga de probe pentru copiii si adultii cu retard mental. Totodata, Special Olympics le ofera acestora sansa de a se dezvolta fizic, de a-si dovedi curajul, de a se bucura de viata alaturi de familie, de prieteni, de alti sportivi si de comunitate.

 
Iubitorii poeziei haiku se intalnesc la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania / Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 03 June 2005

Constanta va gazdui in perioada 14-16 iunie Festivalul Mondial de Poezie Haiku, la care vor participa invitati din Japonia, tara care a inventat acest tip de poezie, SUA, Croatia, India sau Marea Britanie.

Din programul manifestarii fac parte seminarii pe tema poeziei haiku, prelegeri, expuineri si pasaje recitative, dar si vizite ale orasului Constanta si ale Muzeului de Arta.

Haiku este o forma unica si traditionala japoneza de poezie care a aparut in perioada Edo (1603-1868), cand mai multi poeti celebri ai vremii au inceput sa scrie poezii formate din 17 silabe, separate in 3 unitati metrice formate din 5,7 si respectiv 5 silabe fiecare. Ca o exemplificare, redam unul dintre cele mai cunoscute poeme haiku, scris de Basho: vechi helesteu...o broasca sare in el, sunetul apei.

Astazi, poezia haiku este cea mai populara forma poetica din Japonia, cu o larga raspandire si in restul globului. In Japonia traiesc in prezent aproximativ 10 milioane de scriitori de haiku, multi dintre ei la nivel de amatori, informeaza pagina unui roman stabilit in Tara Soarelui Rasare, bogdanlazar.ro.

 
Societatea de Geografie din Romania, la moment aniversarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :311
Friday, 03 June 2005

Societatea de Geografie din Romania va organiza sambata, 4 iunie, cu ocazia implinirii a 130 de ani de la infiintare, un congres cu tema "Geografia romaneasca n perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana".

La eveniment vor participa presedintele Societatii de Geografie din Romania, prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, si secretarul general al Societatii de Geografie din Romania, doctorand Costin Diaconescu. Congresul se va bucura si de prezenta unor oaspeti de onoare, Majestatea Sa Regele Mihai, Presedintele Romaniei, Traian Basescu si Ambasadorul Frantei in Romania, Excelenta Sa Herve Bolot, informeaza portalul onlinegallery.ro.

 
Lauri ucraineni pentru ansamblul Mugurel din VasluiPDF Print E-mail
Vaslui, Romania / Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 03 June 2005

Ansambnlul folcloric "Mugurel" din Vaslui a obtinut locul intai si titlul de laureat al celei de-a XII-a editii a Festivalului international al tinerelor talente "Steluta" de la Odessa.

Concursul ucrainean s-a desfasurat in perioada 2631 mai si a reunit un numar de 1200 de participanti din 12 tari, informeaza un cotidian iesean. Printre acestea s-au aflat Franta, Austria, Bulgaria, Rusia, Ucraina şi Romania. In semn de apreciere a talentului grupului vasluian, reprezentantii televiziunii de stat din Moscova i-au invitat pe componentii ansamblului Mugurel sa participe la un festival de folclor al copiilor, care va avea loc in luna noiembrie.

 
Teatrul neconventional va fi protagonist la Sfantu GheorghePDF Print E-mail
Teatrul neconventional va fi protagonist la Sfantu Gheorghe
Accesari :287
Friday, 03 June 2005

Orasul Sfantul Gheorghe din Ardeal va fi in perioada 12-19 iunie locul de desafsurare al unui Festival International de Teatru alternativ, care exclude formele de teatru conventional.

La manifestare participa artisti din Romania, Elvetia, Cehia, Brazilai, Ungaria si Franta. Festivalul este organizat de Uniunea Teatrala din Romnaia, UNITER. Prin aceasta actiune, organizatorii isi propun sa prezinte mai multe forme experimentale sau noi forme de expresie teatrala, sa adapteze actul de creatie scenica la conditia omului contemporan, si sa prezinte spectacole reprezentative din tara si strainatate, care folosesc formule conceptuale teatrale contemporane, informeaza portalul dordeduca.ro.

Festivalul urmareste, totodata, sa creeze o rampa de lansare pentru tinerii artisti interesati de experientele moderne, sa ofere companiilor particulare posibilitatea de a-si prezenta productiile, axate in principal pe innoirea limbajului teatral, pe cautarea unor spatii neconventionale de reprezentare a spectacolelor sau pe diversificarea formelor de expresie artistica.

 
Prima romanca in semifinalele de la Roland GarrosPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :426
Friday, 03 June 2005

Tanara tenismena romanca Raluca Ioana Olaru s-a calificat in semifinalele marelui turneu de tenis de la Roland Garros, la sectiunea juniori.

Raluca a trecut usor in sferturi de elvetianca Timea Bacsinszky, cu scorul de 6-2, 6-3. Romanca, favorita cu numarul 14 la juniori, in turneul de la Roland Garros, o va intalni in semifinala pe japoneza Ayumi Morita. Olaru a ajuns pana in semifinala si in competitia de dublu, unde alaturi de Amina Rahim din Kazahstan a eliminat in sferturi favoritele numarul 2, Alexa Glatch/Olga Govortova, cu 6-2, 6-1.

 
Romania lupta impotriva portocalei mecanice pentru calificarea la CM 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :441
Friday, 03 June 2005

Selectionatele de fotbal de seniori si tineret ale Romaniei vor intalni sambata, 4 iunie, in Olanda echipele similare ale tarii gazda, in preliminariile Cupei Mondiale de Fotbal 2006.

Desi pe parcursul intregii saptamani atmosfera la lotul national era tare destinsa, mai ales dupa intoarcerea lui Adrian Mutu, se pare ca plecarea si apropierea momentului confruntarii le-a mai taiat tricolorilor din aripi. Acestia au refuzat sa stea de vorba cu presa la plecarea de pe aeroportul Otopeni, decoland catre Rotterdam intr-o liniste ce a amintit de momentele in care nationala-vedeta se supara pe jurnalisti si intra in silenzio stampa. Sa ne gandim insa ca de data aceasta nu supararea i-a impiedicat sa faca declaratii ci concentrarea inaintea de marea confruntare cu "portocala mecanica". Desi cele mai multe pronosticuri indica o victorie a batavilor, care se va adauga victoriei pe care acestia au obtinut-o in Romania in tur, tricolorii au declarat pe parcursul saptamanii acesteia ca ar exista sanse pentru o victorie in fata Olandei. Optimismul celor mari a fost molipsitor si pentru nationala mica, jucatorii acesteia aratandu-se si ei increzatori intr-un succes care sa le aduca inca trei puncte. Antrenorul nationalei olandeze de seniori, Marco Van Basten este hotarat sa faca spectacol si este convins ca elevii sai vor invinge Romania la Rotterdam. Singurul roman de care Van Basten se teme este Adi Mutu.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions