Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Stema Romaniei se va gasi pe moneda euro din 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :326
Wednesday, 08 June 2005

Stemele Romaniei si Bulgariei vor fi puse pe noile modele ale monede euro din anul 2007, conform hotararii luate la Luxemburg de ministrii de finante din zona euro.

Unul dintre participantii la reuniune, ministrul bulgar de Finante Milen Velcev, a reliefat faptul ca decizia de a imprima stema Bulgariei pe moneda euro este un semn clar al sprijinului actualilor membri ai Uniunii Europene fata de aderarea tarii sale la Uniune in 2007. Aceasta a fost prima reuniune a ministrilor de finante din tarile membre ale Uniunii Europene dupa respingerea tratatului constitutional european in referendumurile din Franta si Olanda.

 
Memoria eroilor romani va fi cinstita de catre romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :325
Wednesday, 08 June 2005

La Bucuresti, ca si in toate localitatile din tara si din afara granitelor tarii, in care sunt cimitire, parcele de onoare si monumente comemorative de razboi ale eroilor romani vor fi organizate joi, 9 iunie, o serie de manifestari dedicate Zilei Eroilor.

Ceremoniile oficiale la locurile reprezentative si cu mare incarcatura simbolica pentru istoria nationala, se vor desfasura incepand cu ora 12.00. In Capitala, acestea vor avea loc la Mormantul Ostasului Necunoscut, Cimitirul Eroilor Revolutiei, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit Filantropia si Monumentul Jandarmeriei de la Baneasa. Comemorarea eroilor romani se va face de catre autoritatile administratiei publice locale si prefecturi, cu sprijinul si participarea reprezentantilor cultelor religioase, asociatiilor de veterani si altor organizatii neguvernamentale in functie si de specificul local. Activitatile pentru comemorarea eroilor Romaniei cazuti pe teritoriul altor state se vor organiza de catre reprezentantele diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, care vor implica si comunitatile romanesti din tarile respective. Ceremoniile de comemorare de aici vor beneficia si de sprijinul reprezentantilor bisericilor locale acordandu-se prioritate cimitirelor si parcelelor de onoare unde sunt inhumati romani cazuti in lupta sau morti in prizonierat.

Ziua Eroilor se inscrie mai nou in calendarul institutiilor statului si ca reglementare legislativa, fiind consfintita prin Legea nr. 379/2003. Sarbatorita altadata la 9 Mai, acum ea a fost restabilita de Inaltarea Domnului, cunoscuta sarbatoare religioasa, marcandu-se astfel si o revenire la traditia de dinainte de perioada comunista, se arata intr-un comunicat al Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

 
Raportul Platvoet despre Bastroe merge la Comitetul de Ministri al CEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :312
Wednesday, 08 June 2005

Comisia Permanenta a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat luni, 6 iunie, Rezolutia referitoare la protectia deltelor europene si raportul elaborat de parlamentarul olandez Leo Platvoet.

Rezolutia a fost adoptata ca urmare unui demers al delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care, in 2004, a initiat un proiect de rezolutie pe problema Bastroe, adus in atentia Biroului APCE spre a fi aprobat. In calitate de raportor a fost desemnat deputatul olandez Leo Platvoet, membru al grupului parlamentar al stangii europene. Raportul abordeaza problema bazinelor fluviale la scara continentala, fiind selectate Padul, Tibrul si Dunarea. In vederea documentarii pentru elaborarea raportului, Leo Platvoet a efectuat o vizita in portiunea romaneasca a Deltei Dunarii in perioada 28-29 octombrie 2004 si in Delta ucraineana in perioada 23-25 martie 2005. Raportul a fost prezentat si dezbatut in cadrul reuniunii Comisiei pentru mediu, agricultura si chestiuni teritoriale (25-29 aprilie 2005). Adoptarea rezolutiei de catre Comisia Permanenta marcheaza finalizarea demersurilor procedurale in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Documentul va fi transmis Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, insa nu va face obiectul dezbaterii acestui for.

Raportul recunoaste necesitatea cooperarii internationale, prin intermediul unor actiuni coordonate de protejare a Deltei Dunarii, element de patrimoniu mondial, pe baza respectarii prevederilor conventiilor internationale din domeniul dreptului mediului, la care sunt parte statele pe teritoriul carora se afla delta Dunarii Romania si Ucraina.

Referindu-se la proiectul realizarii canalului ucrainean Dunare-Marea Neagra, raportorul arata ca organizatiile internationale trebuie sa-si coordoneze eforturile in vederea asigurarii respectarii normelor internationale relevante si a unei cooperari eficiente intre Ucraina si Romania, in calitate de stat potential afectat de proiect, precum si ca eliminarea consecintelor lucrarilor realizate pana in prezent poate fi asigurata prin conceperea si implementarea unor masuri de compensare corespunzatoare atat in partea romaneasca, cat si in partea ucraineana a deltei, precum si printr-un monitoring ecologic international al regiunii. Totodata, raportorul considera ca respectivele masuri si eficacitatea lor depind de suspendarea imediata de catre Ucraina a oricaror lucrari in derulare. De asemenea, raportorul se refera si la cooperarea transfrontaliera dintre Romania viitor stat membru al UE - si Ucraina care, in opinia sa, ar trebuie sa se bazeze pe principiile cuprinse in Directiva-Cadru Europeana a Apei.

 
Ministrul italian Fini in vizita la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :288
Wednesday, 08 June 2005

Ministrul Afacerilor Exteren italian, Gianfranco Fini se va afla joi, 9 iunie, intr-o vizita oficiala in Romania.

Demnitarul italian va avea o intrevedere cu omologul sau roman, Mihai-Razvan Ungureanu, urmata de o conferinta de presa comuna, care va avea loc la sediul MAE, in jurul orei 12.50. Gianfranco Fini va fi primit si de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si de Prim-ministrul Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu. Discutiile de la MAE vor avea ca teme centrale procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, in perspectiva ratificarii Tratatului de aderare a tarii noastre la UE si aspecte ale relatiilor bilaterale, cu accent pe modalitatile de diversificare a parteneriatului strategic romano-italian. Intrevederea va prilejui, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la zona Balcanilor de Vest, Republica Moldova, Ucraina si regiunea Marii Negre. Pe agenda discutiilor se vor afla teme legate de cooperarea celor doua tari in organismele internationale, in special NATO si ONU.

 
Copiii din Macedonia expun la Muzeul de Arta al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :329
Wednesday, 08 June 2005

{mosimage}Muzeul National de Arta al Romaniei si Ambasada Republicii Macedonia la Bucuresti verniseaza joi, 9 iunie expozitia Perlele Micului Montmartre din Bitola.

{mosimage}Evenimentul se va desfasura cu incepere de la ora 17.30, la sediul muzeului de arta, in prezenta ministrului Afacerilor Externe din Republica Macedonia, Ilinka Mitreva. Expozitia cuprinde aproximativ 180 de lucrari de pictura si grafica realizate de copii in cadrul Festivalului Micul Montmartre din Bitola, organizat in fiecare an in Republica Macedonia de catre Studioul de creatie Sf. Chiril si Metodiu.

Festivalul international de arta plastica pentru copii Micul Montmartre din Bitola, ajuns anul acesta la cea de-a 24-a editie, reuneste anual in jur de 150 de tineri participanti, de la aproximativ 35 de scoli din mai multe tari. Timp de sapte zile copiii deseneaza in spatiu deschis, pe strazile orasului Bitola, realizand lucrari care ilustreaza tema Vechea arhitectura macedoneana. Desi subiectul este prestabilit, tinerii artisti au deplina libertate in alegerea tehnicii si a materialelor folosite in creatiile lor. Studioul de arta plastica pentru copii Sf. Chiril si Metodiu pastreaza cele mai frumoase creatii ale micilor artisti intr-o colectie care a fost deja expusa in multe orase din lume: Bruxelles, Kln, Sofia, Belgrad, Ljubliana, Stockolm, Atena, Sydney, Paris s.a. Anul acesta este randul Bucurestiului sa gazduiasca Perlele Micului Montmartre din Bitola pentru a fi admirate de iubitori de arta de toate varstele. Aceasta expozitie, ce va fi deschisa publicului in perioada 9 iunie-10 iulie, continua seria manifestarilor dedicate copiilor organizate in luna iunie de Muzeul National de Arta al Romaniei.

 
Scorpionii Rosii vor participa la desfasurarea procesului electoral din AfganistanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Wednesday, 08 June 2005

Romania urmeaza sa participe la sprijinirea desfasurarii procesului electoral din Afganistan cu un batalion destinat ca rezerva strategica a NATO, informeaza ministrul National al Apararii, Teodor Atanasiu.

Unitatea care va fi responsabila de aceasta misiune este Batalionul 26 Infanterie, din Craiova, care va actiona in subordinea NATO, in cadrul ISAF (Forta Internationala de Asistenta de Securitate), misiunea fiind programata sa se desfasoare timp de trei luni, incepand cu luna august 2005.

Militarii romani care fac parte din acest batalion au fost selectionati pe baza de voluntariat si au parcurs un program de pregatire adaptat specificului misiunii. De asemenea, multi din cei 400 de militari ai batalionului, cunoscuti sub numele de Scorpionii Rosii, au mai participat la misiuni in Afganistan, in perioada iulie 2002 ianuarie 2003, si in Irak, in intervalul ianuarie iulie 2004. Batalionul a primit aprobarea de plecare in conformitate cu prevederile Legii nr. 42, din 15 martie 2004, privind participarea fortelor armate la misiuni in afara teritoriului statului roman, iar fondurile financiare necesare pregatirii si participarii la misiune au fost prevazute in proiectul de buget pentru anul 2005.

 
Traditionalul festival de la Mamaia se va desfasura in luna augustPDF Print E-mail
Mamaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :337
Wednesday, 08 June 2005

Editia din acest an a Festivalului Mamaia se va desfasura in perioada 22 -28 august, data fiind devansata de catre organizatori, Consiliul Judetean Constanta, ca urmare a dificultatii asigurarii locurilor de cazare pentru participatii de la festival.

Festivalul va avea loc la Teatrul de Vara Mamaia, acelasi loc in care s-a desfasurat si in editiile precedente. Teatrul de Vara va mai gazdui un alt eveniment muzical, in perioada 4 - 10 iulie, de data acesata fiind vorba despre Festivalul National Mamaia Copiilor. Pentru cei care nu se vor afla pe litoral, Mamaia 2005 va fi difuzata si la televizor, iar un prim pas in aceasta directie il reprezinta negocierile pe care le duc organizatorii cu mai multe posturi de televiziunile. Editia din acest an va beneficia din partea Consiliul Judetean Constanta de un buget de 8 miliarde lei, informeaza un cotidian local.

 
Tinere coregrafe europene isi vor prezenta creatiile la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Wednesday, 08 June 2005

Asociatia Culturala ArtLink, in colaborare cu Programul Cultural Elvetian Pro Helvetia/SDC si Teatrul Odeon, organizeaza in perioada 14 17 iunie la Bucuresti un eveniment de dans contemporan intitulat eXplore dance festival.

Acesta va prezenta la Teatrul Odeon si Clubul La Scena din capitala spectacole realizate de tinere coregrafe din Cehia, Elvetia, Franta si Romania, informeaza portalul onlinegallery.ro. Ca un preambul al acestui eveniment cultural, in perioada 9-12 iunie, in Sala Studio ArCuB va avea loc un workshop de dans contemporan condus de coregraful Florin Fieroiu. Workshop-ul se adreseaza atat dansatorilor si actorilor, cat si neprofesionistilor.
Inscrierile se fac prin email la adresa asociatiaculturala.artlink@gmail.com sau prin telefon la numerele 0727 841 021, Nicoleta Braniste coordonator festival, si 0722 846 567, Andreea Capitanescu coordonator workshop.

 
Echipa nationala de fotbal implineste 83 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :498
Wednesday, 08 June 2005

Miercuri, 8 iunie, se implinesc 83 de ani de existenta a echipei nationale de fotbal a Romaniei. In urma cu 83 de ani, in vara lui 1922, tricolorii invingeau selectionata Iugoslaviei si castigau Cupa de Aur.

Acum, in vara lui 2005, jucatorii nationalei romane, un sir nesfarsit de vedete capricioase si orgolioase, vor intalni la Constanta o reprezentativa a Armeniei, intr-un meci cu o miza infinit mai mica decat cea de acum 83 de ani. Fotbalistii romanii, blamati de intreaga suflare microbista ca si de presa, nu mai au nici o speranta de la acest meci, ci vor juca numai pentru a incerca sa isi spele rusinea. In 83 de ani de istorie a echipei nationale de fotbal, Romania reusise sa ajunga una dintre reprezentativele care contau in marile competitii. Multe succese, multe impliniri, si multe manifestari de simpatie, majoritatea lor pentru generatia de aur au adus de-a lungul timpului tricolorii. Insa, ceea ce astazi numim echipa nationala a Romaniei nu mai aminteste cu nimic de acele vremuri in care romanii radeau si plangeau, in acelasi timp, de fericire si ieseau pe strazi sa sarbatoreasca victorii celebre.

 
Romania-Armenia - un meci care nu va mai schimba situatia tricolorilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :548
Wednesday, 08 June 2005

Selectionata antrenata de Victor Piturca va intalni miercuri, 8 iunie, de la ora 20.30, pe stadionul Gheorghe Hagi, din Constanta, reprezentativa Armeniei.

Nationala va juca miercuri fara Adrian Mutu, suspendat pentru cumul de cartonase galbene, desi se afla la numai primul sau meci la nationala dupa revenirea din perioada de suspendare de sapte luni. De asemenea, din esalonul principal cu care va defila Piturca va lipsi si Florentin Petre, accidentat la gamba dreapta. Nici Claudiu Niculescu nu va putea fi folosit in partida din aceasta seara, el avand o intindere din partida anterioara cu Olanda. Daniel Pancu va fi el o absenta pe care reprezentativa Romaniei o va resimti din plin in linia de atac, insa el va fi inlocuit de Ovidiu Petre. Pompiliu Stoica, va fi inlocuit de Razvan Rat, suspendat pentru partida cu Olanda. In locul lui Mutu, selectionerul Piturca se va baza pe Mihaita Plesan, iar Gigel Coman il va inlocui pe mai tanarul Mitea.

Desi, oficial, meciul conteaza in calificarile pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Germania, din 2006, pentru Romania calificarea este acum un gand mult prea indepartat. Sansele tricolorilor in acest sens sunt zero, ceea ce face ca majoritatea microbistilor sa priveasca acest meci ca un simplu meci amical.

 
Consiliul Nord-Atlantic va acorda asistenta Basarabiei si cere retragerea trupelor rusePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :299
Wednesday, 08 June 2005

Membrii Consiliului Nord-Atlantic (CNA) si-au exprimat marti disponibilitatea de a acorda asistenta, atat la nivel politic, cat si tehnic, in implementarea Planului individual de actiuni de parteneriat Republica Moldova-NATO.

Presedintele Vladimir Voronin i-a remis marti secretarului general al NATO o scrisoare, prin care "Republica Moldova propune elaborarea si implementarea unui plan individual de actiuni de parteneriat Republica Moldova-NATO, menit sa sporeasca nivelul si calitatea cooperarii tarii noastre cu structura respectiva". Voronin a rostit un discurs in fata Consiliului Nord-Atlantic si a avut un schimb de opinii cu membrii acestei structuri. Membrii CNA au salutat interesul Republicii Moldova pentru elaborarea planului individual, accentuand ca acesta va contribui la sistematizarea si organizarea raporturilor Moldova-NATO in conformitate cu interesele si specificul tarii noastre. De asemenea, membrii CNA au manifestat un interes sporit fata de problematica transnistreana, in special fata de "planul Iuscenko". In context a fost evidentiat rolul Ucrainei in asigurarea unui control vamal si de frontiera eficient pe segmentul transnistrean al hotarul moldo-ucrainean, precum si rolul UE in desfasurarea monitorizarii internationale a acestei portiuni de frontiera.

Un subiect aparte in cadrul discutiilor l-a constituit problema retragerii trupelor si armamentului Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova in conformitate cu decizia Summitului OSCE de la Istanbul, din 1999. Membrii CNA si-au reiterat pozitia ferma privind conditionarea ratificarii Tratatului adaptat cu privire la Fortele Conventionale in Europa cu indeplinirea de catre Federatia Rusa a obligatiilor asumate privind retragerea neconditionata si completa a trupelor sale de pe teritoriul Republicii Moldova.

Participantii la discutie au mentionat ca aceasta prima prezenta a unui sef de stat moldovean la Consiliul Nord-Atlantic denota caracterul deosebit al stadiului actual al relatiilor NATO - Republica Moldova.

 

 
Chisinaul si Kievul cer ajutorul UE in controlul frontierei moldo-ucrainienePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :300
Wednesday, 08 June 2005

Presedintele Vladimir Voronin a avut marti, la Bruxelles, intrevederi cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Javier Solana, cu presedintele Camerei Reprezentantilor a Parlamentului Belgiei, Herman De Croo, si cu presedintele Belgiei, Anne-Marie Lizin.

Voronin i-a inmanat lui Solana scrisoarea comuna a presedintilor Republicii Moldova si al Ucrainei, prin care acestia solicita conducerii UE sprijin in instituirea controlului vamal international pe segmentul transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene, in crearea unui mecanism eficient de monitorizare internationala, in asigurarea bazei tehnico-materiale pentru implementarea standardelor europene in exercitarea controlului vamal si de frontiera la hotarul moldo-ucrainean.

Solana a spus ca va examina cererea, sprijinind teza cu privire la importanta elaborarii unor mecanisme eficiente de monitorizare internationala a portiunii transnistrene a hotarului moldo-ucrainean. Voronin si Solana au discutat pe larg subiectul transnistrean, oprindu-se in detalii asupra "planului Iuscenko", asupra rolului UE in solutionarea definitiva si durabila a problemei integritatii teritoriale a Republicii Moldova. In cadrul intrevederii cu Herman De Croo si cu Anne-Marie Lizin, Voronin a apreciat relatiile dintre Republica Moldova si Regatul Belgiei, inclusiv la nivel interparlamentar. El a remarcat sprijinul pe care Belgia il ofera Republicii Moldova in demersurile ei de integrare europeana. De asemenea, el le-a multumit oficialilor belgieni pentru disponibilitatea de a sustine Republica Moldova in procesul de reglementare transnistreana in perioada detinerii mandatului de presedinte al OSCE, pe care Belgia il va prelua in anul 2006. 

 
Politia sarba se face ca nu vede atacurile anti-romanesti din TimocPDF Print E-mail
Bor, Serbia Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :382
Wednesday, 08 June 2005

Organizatia Nonguvernamentala Ariadnae Filum, Asociatia pentru cultura romanilor din Serbia de NE, l-a instiintat recent pe secretarul Consiliului pentru Minoritatile Nationale al Republicii Serbia, Petar Lagevic, precum si Secretariatul Afacerilor Interne (SAI), din Bor, presa locala si Federatia Romanilor din Serbia in legatura cu noul atac anti-romanesc din Timoc.

Reamintim ca in noaptea de 5/6 iunie, geamurile sediului principalului ONG care militeaza pentru drepturile romanilor din Timoc, "Ariadnae Filum", au fost sparte de persoane necunoscute", asa cum ii place politiei sa repete de fiecare data.

Politia din Bor a efectuat ancheta, inspectorul care a condus aceasta ancheta a cerut presedintelui Ariadnae Filum sa le predea o declaratie scrisa impotriva persoanelor necunoscute, in termen de 24 de ore. Totodata, politia a constatat ca este vorba doar de un geam spart, se arata intr-un comunicat al Ariadnae Filum. Federatia Romanilor din Serbia a cerut institutiilor de stat si locale sa inceteze cu minimalizarea provocarilor de genul acesta, sa gaseasca si sa pedepseasca faptasii. In special tacerea autoritatilor locale poate sa stimuleze intamplarile din lunile martie si mai, din Negotin si cele din Bor, si sa incurajeze faptasii in intentiile lor negative. Reamintim ca sediul "Ariadnae Filum" a mai fost supus si in trecut agresiunii ultranationaliste sarbe, "persoane necunoscute" mazgalind cu insemne jignitoare printre care si acela de "Mars afara din Serbia", geamurile sediului din Bor. Miercuri, 8 iunie, o delegatie a romanilor din Timoc va tine o conferinta de presa la Media Center din Belgrad in care vor denunta numeroasele incalcari ale drepturilor minoritatilor care se petrec in Serbia de Nord Est.

 
Slujba de Inaltare la Biserica ortodoxa romana din CaniaPDF Print E-mail
Cania, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :468
Wednesday, 08 June 2005

Joi, 9 iunie, in sarbatoarea de Inaltarea Domnului, cand se marcheaza si  Ziua Eroilor, la Catedrala cu hramul Toti Sfintii Romani din Cania (Raionul Cantemir, Republica Moldova), sfanta liturghie va fi oficiata de un sobor de preoti condus de Inalt Prea Sfintitul Petru, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor.

La slujba vor participa si oficiali ai Ambasadei Romaniei la Chisinau, fiind asteptat si Excelenta Sa, Ambasadorul Filip Teodorescu. Din soborul de preoti va face parte si parintele Ioan Pintea, din Bistrita, cunoscut lumii culturale prin ingrijirea aparitiilor editoriale postume ale Parintelui Nicolae de la Rohia (Nicolae Steinhardt). Sfanta Liturghie de Inaltarea Domnului va incepe la ora 9.

In aceeasi zi, la ora 13.00, va fi oficiat un ceremonial religios si la Mormantul Ostasului Necunoscut de la Cimitirul Ostasilor Romani de la Tiganca, unde au fost chemati sa participe toti preotii parohiilor ortodoxe din zona, apartinand Mitropoliei Basarabiei. Cu aceasta ocazie va avea loc si o evaluare a stadiului amenajarii Cimitirului, intrucat si-a anuntat prezenta si o delegatie a Oficiului National Pentru Cultul Eroilor, din subordinea Ministerului Apararii Nationale de la Bucuresti. (De la Chisinau, pentru Romanian Global News Florin Sasarman).

 
Cenaclul Observatorul se intalneste si in iunie si iuliePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :315
Wednesday, 08 June 2005

Cenaclul Observatorul se va intalni si in lunile iunie si iulie, agenda celor doua intruniri fiind una destul de bogata, anunta editia on-line a cotidianului Observatorul.

Printre subiectele care vor fi tratate la cele doua intalniri se numara un montaj literar artistic dupa scrisorile lui Mihai Eminescu si Veronica Micle, o expozitie de grafica dupa Luceafarul, prezentarea omului si scriitorului I.D. Sarbu si a cartii Jurnal liber de Corneliu Florea din Winnipeg, Ontario. Totodata, cenaclul din luna iunie va mai aduce si expozitia si conferinta - Canada o lume noua, precum si prezentarea volumului Istoria Canadei de Paul Linteau. Pentru luna iulie, cei de la Observatorul au programat prezentarea omului si poetului Ion Minulescu, lansarea cartilor My Second University- Memories from Romanian Communist Prisons de Stanciu Stroia, prezentare de Dr. Dan Dusleag din New York, volumul "Sa raman sau sa plec?", autor Marius Panait, si opera Margaretei Atwood - o mare scriitoare canadiana. Partea mzuicala a intalnirii va fi asigurata de Ileana Staicu, care va sustine un concert de vioara. Ca de obicei, cele doua editii ale cenaclului se vor incheia cu prezentarea cartilor si revistelor primite la redactie.

 
Picnic pentru romanii de la Centrul Cultural Romanesc din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :295
Wednesday, 08 June 2005

Centrul Cultural Romanesc din New York ii invita pe toti membrii, prietenii si sustinatorii organizatiei la o iesire la iarba verde care se va desfasura sambata, 11 iunie, in parcul parcul "Croton Point - 2-nd Pavilion", din orasul Croton on Hudson, sub titulatura Picnic 05.

Parcul se afla la 25 de mile nord de New York, in Westchester County, iar picnicul va incepe la ora 10:00, informeaza editia electronica a saptamanalului romanesc Meridianul. Pentru cei ce doresc sa stea mai mult de ora 18:00, ora la care se preconizeaza terminarea picnicului, este bine de stiut ca parcul se inchide la 21:00. Prin aceasta iesire la iarba verde, organizatorii isi propun nu numai sa creeze o stare relaxanta pentru toti participantii, ci si sa starneasca dialoguri si diverse activitati intre acestia.

Croton Point Park este asezat pe malul fluviului Hudson, intr-un pesaj care ofera o vedere si o priveliste panoramica asupra Vaii Hudson. Toate utilitatile necesare vor fi puse la dispozitia romanilor, precum racord electric, grile pentru gratare (barbeque), toalete/ WC-uri, apa curenta, strand si plaja, pescuit, jocuri, un muzeu al naturii, poteci pentru drumetie, puncte de observatie pentru animale/ pasari si spatii suficiente pentru parcare. Pavilionul este acoperit si beneficiaza si de adapost in caz de vreme nefavorabila. Pentru informatii suplimentare se pot apela numerele de telefon (917) 559-8509 sau (914) 271-5446.

 
S-a deschis un nou magazin romanesc la MontpellierPDF Print E-mail
Montpellier, Franta/Romanian Global News
Accesari :1076
Wednesday, 08 June 2005

Un nou magazin romanesc s-a deschis recent la Montpellier, de data aceasta oferind celor interesati obiecte de arta si artizanat din intreaga Europa Centrala, dar in special din Romania.

Obiectele care pot fi gasite in magazinul De vous a nous sunt foarte variate, mergand de la fete de masa brodate pana la carpete, oua vopsite si incondeiate cu modele traditionale romanesti, lazi de zestre de lemn si tablouri. Magazinul ofera si servicii de pahare si de cafea, dar si genti realizate de celebrul designer roman de accesorii Dan Coma si creatii de moda semnate de sotia acestuia, designerul vestimentar Doina Levintza. Magazinul De vous a nous se afla in centrul orasului Montpellier, pe strada Saint Come (langa biserica Saint Roch), la numarul 3.

 
Dupa doi ani in Spania, minorii straini isi pot obtine dreptul de rezidentaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :456
Wednesday, 08 June 2005

Ministrul spaniol al muncii, Jesus Caldera, a explicat marti, 7 iunie, ca minorii straini vor putea obtine dreptul de rezidenta in Spania daca demonstreaza doi ani de permanenta in aceasta tara si daca tutorii sai au mijloacele de trai si mijloacele de locuire necesare pentru regruparea familiala.

Caldera a aparut in fata Comisiei de Munca si Probleme Sociale din Camera Deputatilor pentru a realiza un bilant al procesului de regularizare al imigrantilor, proces desfasurat in Spania intre lunile februarie si mai. Ministrul a explicat ca, la o luna dupa incheierea acestui proces, au fost rezolvate deja 50% din totalul de aproximativ 700.000 de cereri depuse si a anuntat ca deja sunt 160.000 de imigranti inregistrati la Asigurarile Sociale. In acest context, Caldera si-a exprimat speranta ca Asigurarile Sociale sa poata obtine anul acesta, gratie procesului, o suma de 750.000 de milioane de euro in plus, ceea ce va conduce la depasirea celor 1.500 din 2006. In perioada pe care imigrantii au avut-o la dispozitie pentru depunerea dosarelor, au fost prezentate aproximativ 700.000 de astfel de cereri, majoritatea acestora venind din partea cetatenilor latino-americani, insa si foarte multe din partea romanilor, al caror numar este in crestere permanenta in Spania.

 
Sarbatoare pentru biserica ortodoxa romana "Inaltarea Domnului" din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :490
Wednesday, 08 June 2005

Biserica ortodoxa romana "Inaltarea Domnului" din Montreal se pregateste de primul sau hram care va fi celebrat joi, 9 iunie, o data cu sarbatoarea crestina prin care Hristos s-a inaltat la Ceruri dupa cele 40 de zile care au trecut de la Invierea Sa.

Evenimentul va fi marcat de sluijba Sfintei Liturghii si de un recital al pianistului roman Matei Varga, care va interpreta cateva piese de muzica clasica si care va vorbi in cateva cuvinte despre cariera sa, informeaza pagina de web a parohiei romanesti. Incasarile obtinute in urma acestui concert vor intra in totalitate in fondurile bisericii. Concertul este organizat de mai multi romani printre care se afla Daniela Letca si ziarul Pagini Romanesti. Biserica romaneasca se afla la adresa 4940 Avenue Macdonald Montreal, QC(514) 486-1700.

 
Asociatia Pentru copiii abandonati- 10 ani de activitate in slujba copiilor romaniPDF Print E-mail
Basel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 08 June 2005

Asociatia Pentru copiii abandonati din Basel sarbatoreste sambata, 18 iunie, la Offene Kirche Elisabethen, 10 ani de existenta, informeaza portalul romanilor din Elvetia.

Evenimentul se va desfasura in intervalul orar 11:00-23:00 si va contine un moment literar sustinut de scriitorul de origine romana Catalin Dorian Florescu, dar si o gama larga de specialitati culinare romanesti. Totodata, atmosfera muzicala va fi asigurata de formatia Randolina care va interpreta un repertoriu din zona Balcanilor si a Europei de Est.

Pentru copiii abandonati a fost infiintata cu scopul de a crea mijloace financiare si materiale pentru copiii parasiti din Romania, iar strangerea de fonduri pentru aceasta actiune este completata cu o activitate continua de formare a personalului specializat. Proiectele sunt derulate in Brasov si Ghimbav, unde asociatia are doua case de copii si alte proiecte.

 
Romania revine la cel mai important targ international din IsraelPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :454
Wednesday, 08 June 2005

Romania va participa in perioada 20-23 iunie, cu un pavilion national, la cel mai mare targ international de la Tel-Aviv, informeaza portralul romania-israel.com.

Tara noastra revine la aceasta manifestare dupa o absenta de cinci ani, reinnodarea traditiei participarii Romaniei la targul Technology fiind o ocazie pentru firmele din Romania sa-si promoveze produsele industriale competitive si sa atraga investitii pentru modernizare si dezvoltare strategica, conform afirmatiilor minsitrului Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres.

Aceasta este cea de-a 18-a editie a celei mai importante manifestari expozitionale din Israel, la care participa peste 500 de companii locale si internationale si o gama larga de produse industriale ce pot fi promovate. Israelul reprezinta o piata importanta pentru Romania, cu sanse de extindere excelente, oferite de Acordul de Comert Liber ce exista intre cele doua tari.

 
Dacia Logan intra in Vest ca masina low costPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :493
Wednesday, 08 June 2005

Faimoasa berlina fabricata in Romania, de catre constructorul autohton de masini Dacia Pitesti, filiala a Renault, isi va face intrarea in Franta joi, 9 iunie, cu un pret de plecare de 7.500 de euro.

Piata din Franta va fi prima care va primi vedeta de la Dacia, inainte ca aceasta sa ajunga pe alte piete din Europa de Vest, in care masinile ieftine si bune fabricate in Europa de Est sunt in plina ascensiune.

Logan-ul, prezentat initial ca un automobil destinat tarilor in curs de dezvoltare, va fi lansata la 16 iunie, in Spania si la 17 iunie, in Germania. Intre octombrie 2005 si ianuarie 2006, berlina va ajunge si in Belgia, Elvetia, Regatul Tarilor de Jos si Austria.

In Franta, in afara de modelul de baza, dotat cu ABS si cu doua airbag-uri, vor exista si versiunile Ambiance, care se va comercializa la pretul de 7.800 de euro, Laureate, la pretul de 8.550 de euro cu un motor de 1.4 litri si la pretul de 8.990 pentru un motor de 1.6 litri. In celelalte tari din Europa, pretul pentru Logan va varia in primul rand in functie de taxe si de costurile de transport, declara oficialii de la Renault. Constructorul francez mizeaza pe cateva zeci de mii de unitati vandute in Europa de Vest, pentru varianta de baza, comercializata cu sigla Dacia by Renault. Logan pare a adopta o strategie de piata comparabila cu cea a celor de la Volkswagen cu Skoda, pentru captarea partii de jos a gamei de vanzari. Daca Logan functioneaza bine, ne-am putea imagina de acum in vrei doi-trei ani, lansarea sub marca Dacia a unui autoturism Loguna, o varianta declinata, mai putin scumpa pentru Laguna, crede analistul companiei Global Insight, Neil King, citat de publicatia Tageblatt. Anticiparea unei cereri tot mai mare de masini mai simple, insa mai ieftine, legata strans si de scaderea puterii de cumparare a oamenilor, explica tot mai multele lansari de masini cu preturi sub 9.000 de euro de catre constructorii europeni de masini. Astfel, dupa Citroen C1 si Volkswagen Fox, care vor aparea in iunie, sunt asteptate sa apara si Peugeot 107, dar si japoneza Toyota Aygo.

 
Festival extraordinar de muzica George Enescu in GermaniaPDF Print E-mail
Heidelberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :446
Wednesday, 08 June 2005

In perioada 29 octombrie-13 noiembrie, se va desfasura in orasul german Heidelberg/Mannheim Festivalul de Muzica George Enescu, sub presedintia de onoare a primarului general al orasului, Beathe Weber.

Programul acestei manifestari se va deschide sambata, 29 octombrie, de la ora 17.00 in Mannheim, cu un concert pentru copii, sustinut la Musikschule-Borsensaal. Vor fi prezentate diferite instrumente muzicale, si se va ilustra cu opere ale celebrului compozitor roman George Enescu, dupa cum urmeaza: Fragment de concert pentru vioara si pian; Legenda pentru trompeta si pian; Cantabile et Presto pentru flaut si pian; Nocturne et Saltarello pentru violoncel si pian; Impromptu concertant pentru violina si pian; Allegro din concert pentru harfa cromatica. Concertul este realizat de studentii de la Hochschule fuer Musik din Mannheim, in colaborare cu Klingenden Museum Berlin si va fi moderat de Katharina Albrecht.

Duminica, 30 octombrie, de la ora 11.00  la Heidelberg, Musik und Singschule, sala Johannes- Brahms va fi sustinut acelasi concert pentru copii din ziua anterioara.

Tot duminica, 30 octombrie de la ora 20.00, in sala Johannes Brahms a Heidelberg Musik und Singschule, va avea loc concertul de deschidere ce va avea in program Sonata pentru vioara Nr. 2 f-moll op. 6, a lui Enescu si Sonata pentru vioara Nr. 1 D-Dur op. 12/1, de Beethoven, Impressions d'enfance op. 28 (Enescu), Tzigane (Ravel). Piesele vor fi interpretate de Remus Azoitei, la vioara si Eduard Stan, la pian.

Marti, 1 noiembrie, de la ora 18.00 in Uhr, Heidelberg, Stadtbucherei, la Hilde-Domin-Saal, profesorul si compozitorul Aurel Stroe va sustine referatul cu tema Despre timpul moale bergsonian in muzica lui George Enescu. Un alt referat si o dezbatere pe tema Enescu-Oedip-Freud vor fi sustinute de catre profesorul George Balan vineri, 4 noiembrie, de la ora 18.00, la Mannheim Stadthaus N1, in cooperare cu Abendakademie.

Sambata, 5 noiembrie, de la ora 20.00, la Galeria Melnikov din Heidelberg va avea loc recitalul sopranei romance Nicoleta Colcear, solista la Opera Romana din Timisoara. Aceasta, acompaniata la pian de Sorin Petrescu, va interpreta o serie de arii din opere celebre si lieduri de Violeta Dinescu, pe versuri de Lucian Blaga.

Duminica, 6 noiembrie, de la ora 20.00, in Sala Johannes Brahms a Heidelberg Musik und Singschule va avea loc recitalul de pian sustinut de Eduard Stan, care va avea in program: Preludium si Fuga C-Dur (Enescu), Impromptu f-moll D 935 Nr. 1(Schubert), Barcarolle Nr. 9 a-moll op. 101 (Faure), Barcarolle Nr. 5 fis-moll op. 66, Barcarolle Nr. 8 Des-Dur op. 96, Barcarolle Fis-Dur op. 60 (Chopin), Gesnge der Frhe op. 133 (Schumann), si Suita pentru pian Nr. 2 op. 10 (Enescu).

Luni, 7 noiembrie, de la ora 20.00, in cadrul Freie Hochschule fur Antroposophische Padagogik, din Mannheim se va desfasura o seara de Muzica Romantica si Noua, realizata de Aurel Stroe, Violeta Dinescu si Corneliu Dan Georgescu. Va fi prezent in cadrul aceste seri si Trio Contraste, format din Sorin Petrescu, Ion Bogdan Stefanescu si Doru Roman.

Marti, 8 noiembrie, la Palatul Prinz Carl din Heidelberg, in Spiegelsaal va fi prezentata publicului o seara de liduri, cu motto-ul Enescu Regina Carmen Sylva. Programul acestei seri va fi urmatorul: George Enescu Frauenberuf - vers. Carmen Sylva; Le silence musicien - vers. Fernand Gregh; Carmen-Petra Basacopol Ciclul Cantece naive pentru Nichita - vers. Nichita Stanescu; Valentin Petculescu Ciclul Epifania - vers. Daniel Turcea; Dan Dediu Ciclul Jocul vietii si al mortii - vers. Ion Bogdan Stefanescu; Ede Terenyi Ciclul Maria Madre - vers. Alfonso X. El Sabio (1225-1284); George Enescu Le galop op. 4 nr. 2 - vers. Sully Prudhomme; Regen - vers. Carmen Sylva. Artistii care se vor afla pe scena in aceasta seara sunt soprana lirica Bianca Manoleanu si pianistul Remus Manoleanu.

Miercuri, 9 noiembrie, de la ora 20.00, la Heidelberg, Stadthalle Kongresshaus, in Sala pentru Muzica de Camera, va avea loc un concert de muzica de camera, avand in program Octetul pentru coarde Es-Dur op.20, Mendelssohn si Octetul pentru coarde op.7, Enescu. Piesele vor fi sustinute de cvartetele Voces si Ad Libitum.

Si joi, 10 noiembrie, in aceeasi locatie este programat, tot de la ora 20.00, un concert de muzica de camera, in care vor fi interpretate Quartett Nr.2 (Enescu) si Quintett pentru pian (Schumannn), iar dupa pauza un sextet de Brahms

Vineri, 11 noiembrie, de la ora 20.00, la Uhr se va desfasura un Concert simfonic pentru mai multi solisti, sustinut de Filarmonica de Stat Banatul, Timisoara, dirijata de Remus Georgescu. Vor fi prezentati solisti de la Musikhochschule Mannheim/Heidelberg.

Sambata, 12 noiembrie, de la ora 20.00 la Uhr, Mutterstadt, Palatinum va avea loc Concertul simfonic pentru mai multi solisti, care va prezenta in program Suita Nr. 1 C-Dur si Balada pentru vioara si orchestra op. 4a (Enescu) Concert pentru vioara Nr. 7 KV 271 al lui Mozart (pe cadenta lui  Enescu) si Violinkonzert a-moll op. 53, de Dvorak. Concertul va fi sustinut de Filarmonica de Stat Banatul din Timisoara, dirijata de Remus Georgescu.

Concertul de incheiere a Festivalului este programat pentru seara de duminica, 13 noiembrie, de la ora 20.00 si se va desfasura la Heidelberg Stadthalle, in sala mare. In program se afla: Rapsodia Romana nr.1 (Enescu), Concert pentru orchestra si pian, vioara, violoncel C-Dur op. 56 "Tripelkonzert" (Beethoven), Simfonia Nr. 1 op. 13 (Enescu). Concertul este sustinut si in aceasta ultima seara de Filarmonica de Stat Banatul, din Timisoara, cu Rudolf Meister la pian, Friedemann Eichhorn vioara si Michael Flaksman, la violoncel.

 
Enescu, prezentat la Koln de compozitoarea Violeta DinescuPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :304
Wednesday, 08 June 2005

Anul Enescu continua sa fie celebrat de romanii din afara tarii, urmatorul eveniment care il va aduce in atentie pe compozitorul roman urmand sa fie organizat duminica, 19 iunie, de Cercul Cultural Romano-German Dialog din Koln si constand intr-o intalnire cu Violeta Dinescu, compozitoare si profesoara la Universitatea din Oldenburg.

Aceasta va prezenta la "Melanchthon-Akademie", situata la Koln Kartauserwall 24b (linga Ulrepforte), sala E1 la parter, incepand cu ora 16:00, cateva aspecte din viata si creatia marelui George Enescu, informeaza pagina de web a cercului. Moderatorul intalnirii va fi Marilena Calarasu, de la Radiodifuziunea Germana. Manifestarea se va desfasura in limba germana, iar pretul biletului de intrare este de 3 euro.

Compozitoarea Violeta Dinescu este originara din Bucuresti, unde si-a facut si studiile muzicale, si in prezent activeaza ca profesoara de compozitie aplicata la Universitatea "Carl von Ossietzky" din Oldenburg. In anul 2000 a fondat Arhiva "Muzica Noua" ce are ca principal domeniu muzica din Europa de Est. Violeta Dinescu a predat cursuri de compozitie la universitati si institutii muzicale din Europa Occidentala, SUA si Canada, unde i s-au cantat si lucrarile proprii, si a obtinut mai multe distinctii si premii la concursuri internationale, mai informeaza Cercul Cultural Romano-German Dialog din Koln.

 
Un coregraf roman de succes premiat in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :314
Wednesday, 08 June 2005

Coregraful roman Cosmin Manolescu va primi premiul Nouveaux Talent Coreographie al Societatii Autorilor si Compozitorilor Dramatici pentru anul 2005.

Premiul va fi decernat luni, 13 iunie, in cadrul unei ceremonii organizate la Paris. Premiul acordat lui Manolescu vine in urma succesului deoesbit inregistrat de acesta cu spectacolul Paradis serial , dar si pentru proiectul Dont ask the blond (Nu intreba blondele), realizat in colaborare cu artisti din Finlanda si Italia. Premiera acestuia din urma va avea loc in perioada iulie-noiembrie in Finlanda, Italia, Franta si Romania. Premiile SACD 2005 pentru cei doi coregrafi vor fi inmanate de coregrafa Karine Saporta.

 
Florian Liber, premiat in CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :335
Wednesday, 08 June 2005

Pentru prima oara, un roman castiga prin concurs premiul Laureat si personalitate in domeniul Arta si Cultura (mai-iulie 2005), un premiu academic acordat de revista de specialitate Dire (volum 14) din Montreal studentilor si cercetatorilor aflati la studii postuniversitare in provincia Quebec.

In acest an, premiul a fost acordat artistului plastic roman Florian Liber, pentru activitatea sa artistica din anul 2004 si pentru cercetare in domeniul relatiei dintre virtualul numeric (realitate virtuala) si corpul uman in artele mediatice.Revista Dire a publicat pe coperta sa reproducerea lucrarii de arta Nonchalance de Salom a lui Florian Liber, alaturi de binecunoscuta opera de arta La danse de Henri Matisse. Artist plastic, dar si director artistic, Florian Liber (37 de ani) spune despre sine ca este interesat de comunicare, arte plastice, arte vizuale, filme si muzica latino, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Muzica transilvaneana si vinul vechi se impletesc la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :289
Wednesday, 08 June 2005

Muzicienii Anneros Hulliger, la orga, si Konrad Hildesheimer, la instrumente istorice de suflat, vor sustine un concert de muzica transilvaneana joi, 16 iunie, si sambata, 18 iunie, incepand cu ora 20:00, in Zurich.

Recitalul se va desfasura in sala mare a resedintei sotilor Kaspar si Bettina von Mayenburg, de la via Schipf, Seestrase 1, Heerliberg. Cei care vor veni mai devreme la manifestare vor avea parte de o vizita inedita, si anume vizionarea gradinii si pivnitei de vinuri, de la ora 18:00, anunta Casa Romanilor din Elvetia. La finalul concertului, oaspetii vor lua parte la o degustare de vinuri. Cei care doresc sa afle mai multe amanunte referitoare la acest concert sunt rugati sa contacteze telefonic proprietarii la numarul de telefon 044 915 34 61.

 
Bal romanesc la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :497
Wednesday, 08 June 2005

Parohia ortodoxa romana "Sf. Ioan Evanghelistul" din Toronto va organiza un bal sambata, 11 iunie, la sala bisericii catolice St. Timothy Church" din localitate, informeaza saptamanalul Faptu Divers.

Petrecerea va incepe la ora 18:00, cei interesati sa participe la bal putand sa faca rezervari de bilete si sa obtina informatii in plus de la numarul de telefon (416) 769-6911. Locul de desfasurare al acestui evenimet romanesc se afla la adresa 21 Leith Hill Rd, Sheppard Ave. - Don Mills Rd.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions