Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
lliescu dezminte zvonul invinuirii sale in dosarul mineriadeiPDF Print E-mail
Accesari :304
Friday, 10 June 2005

Fostul sef al statului, Ion Iliescu a catalogat, joi, drept un fals, o provocare si o diversiune zvonul potrivit caruia ar fi acuzat in dosarul mineriadelor. Iliescu a precizat ca este vorba doar despre o invitatie din partea procurorului Voinea de a veni ca martor in cercetarea respectiva.

Ion Iliescu a explicat ca avocatul sau nu a putut sa faca afirmatii privind acuzarea sa, ci ca astfel de informatii ar fi putut veni doar din partea unor indivizi care o fac pe victimele. Intrebat daca se simte vinovat de situatia din 13-15 iunie, Iliescu s-a disculpat vehement: Eu, vinovat!? Minerii au venit in Bucuresti datorita vandalismelor din 13 iunie. Lumea a fost ingrozita de ce a vazut ca se intampla in Capitala. Deci 14-15 iunie au fost efectul, consecintele. Cauza a fost aceasta actiune rebela din 13 iunie. Si daca e sa cercetam lucrurile, sa vedem cine a fost vinovat, de ce s-a intamplat pe 13 sa fie trasi la raspundere cei care au provocat acele acte de vandalism, a explicat Iliescu. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat ca nu crede ca Ion Iliescu ar avea alta calitate in dosarul 13-15 iunie decat acela de martor. In schimb, vicepresedintele Ilie Sarbu a avansat ideea ca ar fi vorba de o comanda politica, neexcluzand posibilitatea ca Adrian Nastase sa fie autorul ei. Geoana, totusi, a aratat ca, daca Iliescu va fi gasit vinovat, ar trebui sa plateasca pentru faptele sale. Radu Berceanu, vicepresedinte al PD, s-a declarat si el surprins de momentul in care ii sunt atribuite acuzatiile lui Iliescu, exprimandu-si convingerea ca e vorba de o comanda politica. La fel ca si Geoana si democratul doreste pedepsirea fostului sef al statului, daca ar fi gasit vinovat, informeaza Prompt Media.

 
Franta va controla mai strict imigratia clandestinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Friday, 10 June 2005

Noul premier francez Dominique de Villepin a declarat miercuri, 8 iunie, in fata Adunarii Nationale ca se gandeste la o imigratie selectata.

Dispozitivele noastre de control trebuie sa fie mult mai eficiente, iar selectia trebuie facuta cu determinare. Nu este loc in Franta pentru abuzuri de drept si eludari ale procedurilor, a subliniat de Villepin, care nu este la prima declaratie de acest fel referitoare la imigratie. Stiind exact ca una dintre problemele principale ale Frantei si un subiect sensibil pentru populatia franceza este chiar fenomenul inigratiei ilegale, noul premier a amintit despre selectii pe baza de profesie, care sa raspunda nevoilor Frantei. Totodata, Villepin a anuntat si inceperea activitatii Comitetului Interministerial de Control al Imigratiei, ca parte a planului de combatere a imigratiei ilegale.

 
Austria nu ne da sanse de aderare prea mariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :311
Friday, 10 June 2005

Aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana va fi amanata cu un an. Asa crede cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, citat de Europa Libera.

Incercand parca sa pondereze impactul declaratiei oficialului austriac, ministrul consilier al Ambasadei Austriei la Bucuresti, Arad Benkoe a adaugat ca Austria are in interes enorm in aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, insa a adaugat ferm ca ambele tari trebuie sa indeplineasca obligatiile asumate.

 
Comenzi masive pentru Logan in FrantaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :477
Friday, 10 June 2005

Dacia Logan a primit, dupa prima zi de la intrarea pe piata din Franta, 1.843 de comenzi de achizitionare. Suma depaseste o treime din obiectivul pe care si l-au fixat conducatorii de la Dacia Renault si se asteapta ca ofertele sa creasca substantial odata cu evenimentul Porti Deschise.

Acest eveniment este organizat de Renault, iar pe toata perioada week-end-ului, cei interesati de noul autoturism ce va purta brand-ul Dacia by Renault il vor putea supune la un drive test. Campania Porti Deschise se va desfasura in toate cele 416 de locatii ale comerciantilor de autovehicule Renault.

Piata din Franta a fost prima care a primit vedeta de la Dacia, inainte ca aceasta sa ajunga pe alte piete din Europa de Vest. Logan-ul, prezentat initial ca un automobil destinat tarilor in curs de dezvoltare, urmeaza sa fie lansat la 16 iunie, in Spania si la 17 iunie, in Germania. Intre octombrie 2005 si ianuarie 2006, berlina va ajunge si in Belgia, Elvetia, Regatul Tarilor de Jos si Austria. In Franta, in afara de modelul de baza, dotat cu ABS si cu doua airbag-uri, vor exista si versiunile Ambiance (care se va comercializa la pretul de 7.800 de euro) si Laureate (la pretul de 8.550 de euro cu un motor de 1.4 litri si la pretul de 8.990 pentru un motor de 1.6 litri). In celelalte tari din Europa, pretul pentru Logan va varia in primul rand in functie de taxe si de costurile de transport, declara oficialii de la Renault. Constructorul francez mizeaza pe cateva zeci de mii de unitati vandute in Europa de Vest, pentru varianta de baza, comercializata cu sigla Dacia by Renault.

 
Zonele de conflict din Orientul Mijlociu - dezbatute la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :315
Friday, 10 June 2005

Comitetul pentru Drepturile Omului, Culte si Protectia Minoritatilor Nationale din cadrul Camerei Deputatilor va organiza la Palatul Parlamentului, intre 30 iunie si 2 iulie 2005, conferinta internationala "Protectia Drepturilor Omului in Zonele de Conflict din Orientul Mijlociu".

Evenimentul este organizat in parteneriat media cu cotidianul Ziua, iar in cadrul sau au fost invitate personalitati din lumea politica si diplomatica din tarile regiunii sau cele implicate activ in reglementarea conflictului din Orientul Mijlociu. Astfel, parlamentarii romani au transmis invitatia de a participa parlamentarilor tarilor din turbulenta regiune: Arabia Saudita, Egipt, Israel, Iordania, Irak, Iran, Liban, Libia, Siria. De asemenea au fost invitati parlamentari din Israel, iar din partea actorilor internationali majori au fost chemati sa participe la lucrarile conferintei Camerei Deputatilor parlamentari si factori de decizie din Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa. Nu vor lipsi specialistii din Romania, atat din randurile administratiei cat si ale societatii civile.

Conferinta este organizata pornind de la recomandarile ONU pentru procesul de pace in Orientul Mijlociu, precum si de la principiile respectarii drepturilor omului in zonele de conflict si avand in vedere totodata evolutiile recente in procesul de pace in aceasta zona. Un element definitoriu pentru aceasta conferinta este interesul politic extern al Romaniei de a fi conectata la realitatile din zonele fierbinti ale globului.

 
Societatea de Cultura Macedo-Romana se opune proiectului de transformare a aromanilor in minoritatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Friday, 10 June 2005

Membrii Societatii de Cultura Macedo-Romana au luat recent la cunostinta de actiunile unor autointitulati reprezentanti ai aromanilor din Romania care solicita, pentru ei, acordarea statutului de minoritate nationala in tara noastra.

Societatea de Cultura Macedo-Romana are radacini in Romania inca din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, reprezentand multa vreme, ca for autorizat, si pe aromanii/macedo-romanii/macedo-vlahii din spatiul balcanic si din diaspora. A afirmat, permanent, statornic, ideea aparuta de fapt inca din Evul Mediu, ca aromanii, indiferent, unde se aflau, au fost si sunt o componenta a poporului roman, iar graiul vorbit de ei a fost si este un dialect al limbii romane vechi, al straromanei. Ca unic descendent al romanitatii orientale, poporul roman, cu diversele sale ramuri componente, s-a format, in egala masura, la nord si la sud de Dunare. De-a lungul veacurilor a existat si s-a manifestat unitatea poporului roman si a limbii sale, unitate cunoscuta si recunoscuta de lumea savanta de la noi si de peste hotare. Mentionata initiativa ni se pare absurda si in acelasi timp provocatoare, falsificatoare, chiar periculoasa. Aromanii au incepaut sa apara in spatiul din nordul Dunarii dupa formarea satelor romanesti si numarul lor a crescut continuu de-a lungul timpului. Ei au considerat, fara exceptie, ca s-au stabilit intre fratii lor, in tara lor, avand constiinta clara ca sunt parte a neamului romanesc, se arata intr-un comunicat primit la redactie.

Prin marile lor personalitati, aromanii au imbogatit patrimonoul cultural romanesc si fara aceste prezente, acest patrimoniu ar fi saracit. Mai mult decat atat, numele acestor personalitati nemaigasindu-si locul in alta parte ar iesi pur si simplu din istorie.

Ne exprimam speranta ca in diversele state balcanice, acolo unde traiesc fratii nostri, situatia lor in ceea ce priveste educatia, cultura, traditiile, viata lor, va evolua conform standardelor europene prin recunoasterea calitatii lor de minoraitari, si nu prin invocarea unei inventate realitati etnice, asa cum se preconizeaza pentru Romania. Tinem sa precizam ca o serie intreaga de organizatii, fundatii, comunitati ale aromanilor din capitala si din diferite centre ale tarii se pronunta clar impotriva unei asemenea initiative, afirmandu-si si acum, ca si in trecut, cu toata hotararea, apartenenta la poporul roman si indignarea ca ar putea fi declarati minoritari in propria lor patrie.

Credem ca este necesar a se preciza ca, de-a lungul timpului, Statul Roman a fost singurul care si-a asumat raspunderea pentru soarta aromanilor de acasa si din lume, considerandu-i ca parte integranta a romanitatii, iar o psoibila recunoastere a lor ca etnie/minoritate nationala distincta, i-ar lasa fara un sprijin atat de important pentru prezentul si mai ales pentru viitorul lor. Folosim acest prilej si pentru a ne exprima speranta ca autoritatile competente ale Statului nostru vor sprijini, intr-o masura mai mare, dorintele, aspiratile fratilor nostri aromani, cetateni loiali ai tarii, de a pastra si cultiva specificitatea graiului, culturii, traditilior aromane. Ne exprimam speranta ca diversele autoritati competente ale Statului roman nu vor da curs unor cereri straine, in fapt, sentimentelor si intereselor aromanilor, se mai precizeaza in comunicat. Societatatea de Cultura Macedo-Romana, persoana juridica, a fost infiintata prin Inaltul Decret nr.1298 din 15 aprilie 1880.

 
Monument pentru cei trei eroi romani morti in AfganistanPDF Print E-mail
Kandahar, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 10 June 2005

Cei trei eroi romani care au murit in Afgansitan, slt. (p.m.) Iosif Silviu Fogarasi, slt. (p.m.) Mihai Anton Samuila si slt.(p.m.) Narcis Sonei, au fost comemorati joi, 9 iunie, de Ziua Eroilor, de catre Militarii Batalionul 300 Infanterie Sfantul Andrei, dislocati la baza aeriana Kandahar, prilej cu care a fost dezvelit si un monument dedicat acestora.

Ceremonialul a fost precedat de o alocutiune rostita de comandantul batalionului, locotenent-colonelul Adrian Soci, cel care a declarat ca foloseste acest prilej pentru a da glas sentimentului de recunostinta si pentru a se inchina in fata memoriei celor care, prin jertfa lor, au inscris o pagina de eroism in istoria nationala romana si in istoria poporului afgan.

 
Lupii negri au plecat si ei in AfganistanPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :350
Friday, 10 June 2005

Batalionului 151 Infanterie, cunoscut sub denumirea Lupii negri, participant la operatia Enduring Freedom VII din Afganistan, a plecat catre aceasta tara vineri, 10 iunie, in cursul diminetii, dupa un ceremonial oficiat la comandamentul Brigazii 15 Mecanizate din Iasi.

La eveniment au participat ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si seful Statului Major General, general Eugen Badalan, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Manifestarea a fost alcatuita din apelul solemn, citirea Hotararii Parlamentului si a ordinului ministrului apararii nationale referitoare la introducerea in teatrul de operatii a batalionului, inmanarea drapelului de lupta, precum si ceremonialul militar si religios.

Batalionul 151 Infanterie, comandat de locotenent-colonelul Vasile Roman, inlocuieste Batalionul 300 Infanterie Sfantul Andrei, din Galati, care se afla in misiune in Afganistan din luna ianuarie a acestui an. Lupii negri au o vasta experienta acumulata in misiuni multinationale in Angola, Bosnia-Hertegovina si Albania, aceasta fiind a doua lor participare la operatia Enduring Freedom, in Afganistan.

 
Prima participare a Romaniei ca tara membra NATO la Grupul de Planificare NuclearaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :269
Friday, 10 June 2005

Romania a participat pentru prima oara, prin reprezentantul sau, secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euro-Atlantica si Politica de Aparare, Ion Mircea Plangu, la Grupul de Planificare Nucleara din cadrul reuniunii formale a ministrilor apararii din statele membre NATO de la Bruxelles.

Aceasta a avut loc in zilele de joi, 9 iunie, si vineri, 10 iunie, fiind prima reuniune formala dupa Summitul de la Istanbul care a inclus intalniri in cadrul tuturor celor trei comitete majore de decizie si consultari ale Aliantei Nord Atlantice: Grupul de Planificare Nucleara, Comitetul de Planificare a Apararii si Consiliul Nord-Atlantic, informeaza MApN. Totodata, in marja reuniunii NATO au avut loc si reuniunile Consiliului NATO-Rusia, a Comisiei NATO-Ucraina si a Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic.

La reuniunea NATO au fost luate decizii referitoare la procesul de transformare al Aliantei, dezvoltarea capacitatilor militare ale statelor membre si operatiunile NATO. In ceea ce priveste tara nostra, aceasta a prezentat cresterea contributiei sale militare la operatiunea ISAF din Afganistan, atat in ceea ce priveste asigurarea securitatii alegerilor parlamentare din toamna 2005, cat si din perspectiva extinderii operatiunii NATO pe intreg teritoriul Afganistanului.

De asemenea a fost evidentiata dezvoltarea participarii romanesti la misiunea NATO din Irak prin demararea recenta a cursurilor pentru ofiterii irakieni la Academia Nationala de Aparare. O alta actiune importanta din cadrul reuniunii a avut loc la sediul Misiunii Romaniei la NATO, unde secretarul de stat Ion Mircea Plangu s- a intalnit cu ministrul Apararii al Republicii Moldova, Valeriu Ion Plesca.

 
O eleva romanca a castigat o bursa europeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Friday, 10 June 2005

Adriana Cornelia Cepisca a fost anuntata de baroana Emma Nicholson, membru al Parlamentului Europei, si de premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, ca a castigat o bursa lunara de 100 de euro, timp de trei ani, pentru talentul sau la incondeiat oua.

Romanca are 17 ani si este eleva in clasa a X-a la Centrul Scolar din municipiul Cimpulung Moldovenesc, informeaza un ziar local. Bursa o reprezinta castigarea Concursului national pentru copii si tineri talentati din sistemul de protectie a copilului "Floare-de-colt", sectiunea "Talent special". Adriana se afla in plasament familial la o matusa si, preocupata de lucrul manual si indrumata de prof Lucretia Hariuc, a demonstrat tuturor ca poseda aptitudini reale in acest domeniu.

Concursul la care a participat Adriana este organizat in cadrul Campaniei pentru promovarea drepturilor copilului, realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPCD), cu sprijinul consortiului condus de Enterprise plc. si finantata de Uniunea Europeana, prin programul PHARE. Competitia este destinata copiilor si tinerilor aflati in sistemul de protectie a copilului, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, propunandu-si sa ii identifice copiii care au talente deosebite in creatie literara, muzica, dans, teatru, arte plastice, stiinte umaniste, sport, talente speciale (design vestimentar, obiecte ambientale, tapiserie, arta populara). La editiile precedente ale concursului, 27 de copii au castigat in fiecare an premii in valoare totala de 65.000 de euro, iar alti copii au obtinut numeroase premii speciale.

 
Afganii primesc ajutor tot de la militari romaniPDF Print E-mail
Ukaykah, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :296
Friday, 10 June 2005

Militarii de la Batalionului 2 Infanterie Calugareni continua seria actiunuilor de ajutare a populatiei afgane, soldatii nostri inaugurand joi, 9 iunie, o statie de filtrare a apei in localitatea Ukaykah.

Aceasta va asigura necesarul de apa pentru aproximativ 10.000 de locuitori si reprezinta primul proiect realizat de militarii romani in aceasta localitate irakiana, cu o valoare de 112.000 USD, din fondurile asigurate de Forta Multinationala, anaunta MApN.

Primarul localitatii Ukaykah, Haitham Aziz Aadan, a multumit militarilor romani carora le-a declarat ca asteapta de mult timp un proiect de acest fel si ca doreste foarte mult sa obtina sprijin si pentru reabilitarea drumurilor, construirea altor statii de filtrare a apei si a unei scoli pentru copii din localitate.

 
Banca Mondiala va sprijini Basarabia in implementarea reformeiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :313
Friday, 10 June 2005

Implementarea eficienta a reformelor administratiei publice centrale a constituit subiectul intrevederii premierului moldovean Vasile Tarlev cu directorul oficiului Bancii Mondiale in Moldova, Edward Brown, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

In cadrul intrevederii, Edward Brown a mentionat ca Banca Mondiala sustine pe deplin actiunile Guvernului indreptate spre implementarea reformelor in domeniul administratiei publice, care sa conduca la consolidarea capacitatii Guvernului de a realiza Strategia de Crestere Economica si Reducere a Saraciei, Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana si Programului National Satul Moldovenesc. In conformitate cu intelegerile anterioare, Banca Mondiala este pregatita sa ofere sprijinul necesar pentru realizarea cu succes a obiectivului stabilit. Reprezentantul Bancii Mondiale a estimat ca organizatia pe care o reprezinta dispune de o experienta vasta in acest domeniu si deja este mobilizata o echipa tehnica a Bancii Mondiale care se va deplasa in Republica Moldova pentru a oferi asistenta necesara. In cadrul intalnirii, a fost prezentata Svetlana Proskurovska, specialist in problemele administrarii de stat a Bancii Mondiale, care va conduce activitatea grupului nominalizat. Potrivit lui Brown, impreuna cu donatorii, s-a convenit realizarea, pe parcursul anului curent, a unui program de asistenta financiara pentru implementarea reformei, desi, initial, acesta nu era planificat.

Vasile Tarlev a salutat faptul ca pozitiile Guvernului si Bancii Mondiale in problema necesitatii implementarii reformei in administratia publica coincid. In Moldova s-au creat toate premisele pentru realizarea unei asemenea reforme si noi dorim foarte mult ca aceasta sa se desfasoare in termene optime, cu o eficienta maxima, in conformitate cu standardele europene, a remarcat primul-ministru. Totodata, premierul a acceptat crearea in cadrul Guvernului a unei echipe de specialisti pentru realizarea sarcinilor privind reformarea structurilor administratiei publice centrale, care, impreuna cu echipa Bancii Mondiale, se va ocupa nemijlocit de implementarea reformei. Vasile Tarlev si-a exprimat increderea ca, impreuna, scopul de eficientizare a lucrului administratiei publice centrale si de imbunatatire a calitatii si capacitatii functionarilor publici, in conformitate cu sarcinile ce stau in fata societatii, va fi realizat cu succes.

 
ARC asteapta solutionarea cat mai rapida a problemei pasapoartelor noiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :452
Friday, 10 June 2005

Asociatia Romana din Canada (A.R.C.) considera extrem de binevenita decizia comuna a Ministerului Afacerilor Externe si a Ministerului Administratiei si Internelor de la Bucuresti de a infiinta un grup distinct destinat ameliorarii uneia dintre problemele importante intampinate de cetatenii romani stabiliti in zona Montreal-Canada, in legatura cu durata procesului de schimbare a pasaportului romanesc.

Unicul act doveditor al cetateniei romane pentru cei aflati in afara granitelor tarii se obtine cu numeroase intarzieri nejustificate, proiectand o imagine nefavorabila asupra MAE si MAI. Nerespectarea repetata a termenului prevazut de lege a lasat se se intrevada o atitudine de indiferenta fata de minimul de asistenta la care membrii comunitatii romanesti din Montreal, cetateni ai Romaniei, au dreptul. Consideram ca promtitudinea si calitatea serviciilor consulare, ca si cele ale Ministerului Administratiei si Internelor, constituie elemente esentiale pentru mentinerea unei relatii armonioase intre Romania si comunitatea romaneasca de aici. Respectarea termenului de 90 de zile prevazut de lege pentru obtinerea unui nou pasaport denota nu numai preocuparea ministerelor de resort pentru litera legii, ci si respectul pe care statul roman trebuie sa il acorde cetatenilor sai, indiferent de locul unde traiesc acestia.

Asociatia Romana din Canada isi exprima speranta ca interesul si atentia de care diaspora romana din Montreal si din Canada s-a bucurat cu ocazia alegerilor generale din noiembrie anul trecut se va prelungi si in viitor si se va materializa prin stabilirea unor relatii de reala colaborare cu reprezentantele diplomatice romanesti din Montreal si Canada. De aceea, Asociatia Romana din Canada lanseaza un apel catre persoanele si institutiile responsabile pentru a continua demersurile necesare rezolvarii acestei situatii. Speram ca intr-un viitor apropiat, timpul de obtinere al unui nou pasaport romanesc sa fie cel prevazut de lege, iar taxa de procesare sa fie identica pentru toti cetatenii Romaniei, oriunde s-ar afla.

Reamintim ca la solicitarea MAE, s-a decis infiintarea impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, la data de 7 iunie, a unui grup distict care va lucra cele aproximativ 7.000 de cereri restante din partea cetatenilor romani din Canada si din Statele Unite, pentru pasapoarte noi. Grupul va lucra numai cererile care au fost facute - si vor continua sa soseasca - din Canada si SUA, astfel incat aceste solicitari sa nu mai ajunga in acelasi creuzet cu cele care provin si de la numerosii romani plecati la munca in Israel, Spania, a explicat consilierul Ambasadei Romaniei la Ottawa, Cristian Matei.

 
O romanca desemnata Caveler al Italiei de presedintele CiampiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :356
Friday, 10 June 2005

Marioara Halip, o imigranta romanca in Italia, care lucreaza in sectorul domestic, a primit din partea presedintelui italian Carlo Azeglio Ciampi Ordinul National de Merit al Republicii italiene, in grad de Cavaler.

Distinctiile statului italian au fost acordate pentru munca prestata in societate in domeniul solidaritatii sociale, implicarii civice, artelor, apararii patrimoniului artistic, literaturii, muzicii, fimului, cercetarii si formarii universitare, iar Marioara Halip, alaturi de sri-lankeza Imam Niloufer Nazren au fost singurele persoane straine din cele 45 premiate de Ciampi.

Halip, in varsta de 47 de ani locuieste in Piemonte. Este originara din satul bucovinean Marginea si traieste in Italia de opt ani. Ea si-a legalizat situatia in 2002, iar de cand se afla in Italia se ocupa de ingrijirea persoanelor in varsta. Prima sa pacienta, de care s-a ocupat inca de la venirea in Italia a murit in urma cu cateva saptamani, la varsta de 105 ani. Batrana o platea la inceput pentru ajutorul pe care i-l dadea, insa cu timpul banii nu i-au mai ajuns, iar femeia i-a spus ca nu ii mai poate da nici un ban in schimbul ingrijirii sale. Marioara Halip a avut atunci o problema grava de rezolvat : gandul la cum se vor descurca copiii si sotul sau, ramasi in Romania, fara banii trimisi de ea din Italia. A luat, in cele din urma, hotararea de a o ingriji in continuare pe batrana, fara vreo retributie din partea acesteia. Pentru a se putea descurca cu cheltuielile, nu numai cele proprii ci si ale batranei, Marioara a apelat la Biserica Ortodoxa Romana din Torino care a ajutat-o. Preotul de aici, Lucian Rosu, a scris presedintelui Italian Ciampi despre sacrificiul si demnitatea Marioarei Halip. Impresionat de aceasta poveste seful de stat italian a hotarat decorarea acesteia in cadrul ceremoniei de Ziua Italiei, desfasurata in data de 2 iunie.

 
Sugestii pentru autoritatile consulare romane din CanadaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :437
Friday, 10 June 2005

Stelian George-Cosh, membru al Asociatiei Inginerilor Romani din Canada, a publicat recent pe forumul site-ului theromanians.ca, o scrisoare deschisa adresata autoritatilor consulare romane din aceasta tara.

Scrisoarea reprezinta o serie de sugestii referitoare la activitatile de viitor ale acestor institutii romanesti din Canada, in vederea imbunatatirii modului de rezolvare a problemelor cetatenilor romani. Conform textului acestei scrisori, reprezentanta oficiala romana in Canada se reduce la Ambasada Romaniei in Ottawa si Consulatele din Toronto, Montreal si Moncton, in timp ce populatia de origine romana din Canada a ajuns la aproximativ 180 000 oameni. Ei sunt raspanditi in toata Canada si obtinerea majoritatii actelor romanesti necesare este conditionata de prezenta in persoana la unul din cele patru sedii. Consulatul din Toronto acopera o zona mai larga decat intreaga Europa, si anume Ontario, Manitoba, Saskachwan, Alberta si British Columbia, pentru o populatie de 100 000 persoane. Este extrem de dificil sa ajungi din Manitoba in Toronto ca sa-ti rezolvi problema, in plus, programul de lucru cu publicul e foarte redus - in Ottawa este intre orele 10:00 - 12:00, cinci zile pe saptamana, iar in Toronto putin mai mult, dar totusi insuficient, mai adauga inginerul roman. Sugestiile sale referitoare la solutionarea acestor aspecte privesc numirea unor Consuli onorifici care sa legalizeze semnatura in fiecare capitala de Provincie Canadiana, sau in oricare oras, daca numarul romanilor depaseste o anumita limita, iar autoritatea lor poate si trebuie sa fie extinsa ca sa poata servi populatia romana din Canada. Totodata, Stelian George-Cosh crede ca servirea diasporei romane din America de Nord poate fi simplificata daca un reprezentant al Ministerului poate lucra si emite pasapoarte romanesti fie in Washington sau in Ottawa pentru intregul teritoriu al Americii de Nord, caci munca aceasta se efectueaza in prezent numai in Bucuresti cu participarea forurilor judetene. O alta propunere se refera la extinderea programul de lucru cu publicul pentru dupa amiaza sau sambata si duminica, cand oamenii nu trebuie sa-si ia liber de la serviciu, si la infiintarea in Canada a unui singur site oficial al ambasadei cu informatii detaliate, la zi.

 
O confuzie tot mai frecventa: romani-rromi cu pasaport romanescPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :546
Friday, 10 June 2005

Forumul Romanilor in Italia a lansat recent pe pagina sa de internet o scrisoare deschisa in care face referire la episoadele de violenta recente din Italia, ale caror autori au fost, potrivit presei italiene cetatenii romani.

Scrisoarea forumistilor subliniza ca in cele mai multe dintre aceste cazuri este vorba de rromi, care detin pasapoarte romanesti si insista ca presa italiana si autoritatile sa faca o diferenta intre aceste doua notiuni. Scrisoarea, adresata populatiei italiane, in general, autoritatilor din aceasta tara, dar si rezentantilor comunitatii romanesti tine sa lamureasca faptul clar ca rromii nu sunt numai romani, ci pot apartine si altor state, in functie de locul lor de nastere, iar problema rromilor este si o problema a Italiei. Redam mai jos textul integral al scrisorii deschise a forumistilor de pe forumul romanilor din Italia.


In lumina ultimelor episoade de violenta care au avut drept subiect cetateni romani si care au deranjat opinia publica, Forumul Romanilor in Italia vrea sa isi afirme propria pozitie fata de acest subiect.

Conform ultimului recensamant romanii sunt cea mai numeroasa comunitate straina inregistrata legal in Italia, ceea ce demonstreaza ca romanii sunt persoane care vor legalitate, vor sa munceasca, sa se integreze in noua lor patrie, ca romanii cauta aici o viata demna si ca intentioneaza sa respecte poporul italian, regulile si legile statului italian.

Ne declaram, la randul nostru, deranjati si ne disociem de anumite episoade de violenta, desi marginale, raportate la intregul numar al cetatenilor romani. Totodata, impartasim furia si durerea victimelor de aici. Ne-am implicat, deja, cu puterea noastra, in a-i ajuta pe cei din comunitatea noastra care au nevoie de ajutor, in combaterea acestor manifestari de violenta, pentru ca suntem pe deplin constienti de problemele actuale ale Romaniei si ale diferitelor minoritati etnice cu care convietuim (intru respectarea adevarului, mentionam ca autorii episodului din Milano sunt cetateni rromi, cu pasaport romanesc).

Tot in numele informarii corecte si exacte dorim sa semnalam si insistenta excesiva a mass-mediei italiene asupra episoadelor in general si, mai ales, confuzia care se face mult prea des intre cetatenii romani si rromii cu pasaport romanesc. Mai mult decat atat, in incidentul de pe via Adda din Milano toti cei implicati au fost mentionati ca fiind romani, chiar daca era vorba acolo despre rromi, iar purtatorul lor de cuvant avea atat un nume cat si pasaport italian... Este o confuzie foarte usor de facut si foarte daunatoare unei comunitati tinere, care isi construieste inca o identitate proprie. Ne gasim aproape intr-o situatie paradoxala in care cuvantul roman, deci extracomunitar, a devenit dispretuitor.

Problema rromilor in context european este si o problema italiana. A cataloga populatia rroma ca roman, atat de des pe cat se intampla, pare o lipsa de respect pentru ei, dar si o modalitate de ingnorare a responsabilitatilor pe care fiecare dintre noi le are fata de ei, subiect al prejudecatilor si al urii de rasa (rromii sunt la fel de bine italieni, romani sau ex-iugoslavi, in functie de locul de nastere).

Propunerea noastra este aceea de a ne ajuta sa depasim impreuna situatii de acest gen, de a arata incredere deplina si de a fi solidari in fata unor episoade care ar putea afecta relatiile care se nasc intre noi, italienii noi si oamenii care traiesc aici de secole...

 
Copiii romani din diaspora, indemnati sa nu-si uite limba maternaPDF Print E-mail
Castellon de la Plana, Spania/Romanian Global News
Accesari :1051
Friday, 10 June 2005

In Castellon de la Plana, Spania, este cea mai mare concentratie de romani de pe glob

Olimpiada Internationala de Limba si Literatura Romana Mihai Eminescu a reunit, la Constanta, numerosi copii romani din diaspora. Echipajul elevilor din Spania a fost insotit de Angela Placsintar, presedintele Asociatiei Emigrantilor din Tarile de Est. Plecata din Romania in anul 1990, Angela locuieste de 8 ani in Spania, in localitatea Castellon de la Plana. Fost profesor de geografie, Angela Placsintar a intrerupt activitatea didactica, dar se ocupa de comunitatea de romani din orasul sau, unde a si infiintat asociatia pe care o conduce.

Pe mine m-a interesat sa gasesc si sa mentin o legatura cu tara pentru ca ai nostri copii sa-si pastreze cunostintele in si despre limba romana, a declarat, pentru Cuget Liber, Angela Placsintar. In cadrul asociatiei, sunt organizate, periodic, activitati culturale prin care sunt atrasi copiii emigrantilor romani, care au la dispozitie si o biblioteca cu volume de literatura, beletristica, in limba romana. Asociatia cuprinde peste 1.500 de membri. In Castellon de la Plana este cea mai mare concentratie de romani de pe glob, pentru ca, pe o suprafata mica, sunt peste 40.000 de romani, desi legal, cu acte, sunt recunoscuti de autoritati doar aproximativ 17.000, precizeaza presedintele asociatiei.

Angela ne-a mai spus ca autoritatile din Castellon sunt foarte receptive la activitatile si proiectele romanilor. Deja se intrevede posibilitatea ca romanii sa primeasca dreptul la vot. Noi lucram foarte activ cu autoritatile locale, pentru ca, in Spania, daca stii sa respecti, stiu si ei sa te respecte. Acolo, majoritatea emigrantilor lucreaza in munca de jos, pentru ca aceasta este legea dura a emigrarii. Din pacate, romanii au o imagine foarte proasta in Spania, pentru ca fetele frumoase ale romanilor pe care le vedem aici nu le vedem pe strazile Castellon-ului. Civilizatia pe care am vazut-o in Constanta nu o intalnesti si acolo. Din pacate, si ziua si noaptea, se urla, se tipa, se injura in limba romana. Oricat de mult te-ai stradui, nu poti sa educi o masa atat de diversa de oameni. Poate ca se va stabiliza si comunitatea noastra cu timpul si va fi altfel situatia, marturiseste Angela.

Sa schimbam parerea proasta despre romani

Asociatia Emigrantilor are un rol foarte important in comunitatea din Castellon, mai ales ca ea reprezinta pe toti romanii care locuiesc acolo. Trebuie sa profitam de faptul ca autoritatile au acum un interes politic, votul nostru, si trebuie sa le sugeram ce ar putea sa ne ofere si ce le putem oferi noi celorlalti romani, mai spune presedintele.

Angela Placsintar a initiat mai multe schimburi culturale romano-spaniole. Copii din Romania au vizitat Spania, cu diferite prilejuri, dar si copii romani care locuiesc in Spania au ocazia sa viziteze tara noastra. Poate aceste activitati vor face ca si parintii lor sa inceapa sa se implice in viata social-politica a Spaniei, pentru ca trebuie neaparat sa schimbam parerea proasta despre romani, mai adauga reprezentantul asociatiei.

Angela Placsintar ne-a mai marturisit ca este prima data cand vine in Romania, dupa 15 ani, si ca a facut-o cu teama. Cu toate acestea, din primele clipe cand a ajuns la Constanta, a ramas profund impresionata de schimbarile si progresul facut. Impresia tuturor despre Romania este ca aici toata lumea moare de foame, toata lumea sta si plange. Si, cand am vazut ca totusi se munceste, copiii spun poezii, canta si danseaza, poate unii dintre ei cu burtile goale, inseamna ca Romania traieste. In strainatate, se crede ca Romania nu traieste, dar nu este deloc asa, povesteste Angela.

(Articol preluat din editia de joi, 9 iunie, a cotidianului Cuget Liber, autor Andreea Perhaita)

 
Doua evenimente estivale pentru Asociatia Romanilor din CalgaryPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 10 June 2005

Asociatia Romanilor din Calgary a inceput pregatirile pentru Petrecerea campeneasca si Adunarea Generala a Asociatiei de la Red Lodge, care se vor desfasura in perioada 3-4 septembrie.

Desi acestea erau programate initial pentru luna august, ca urmare a faptului ca marea majoritate a participantilor sunt fie in concediu, fie au copiii plecati, organizatorii s-au hotarat sa schimbe data lor. Biletele costa 10 dolari canadieni pentrui membrii asociatiei, 15 dolari pentru non-membri, copii sub 18 ani beneficiind de acces liber. Preturile includ oferta Vic care cuprinde sase mititei la gratar sau doi carnaciori si o chifla, copii urmand sa plateasca pentru acestia 5 dolari. Din banii care vor fi stransi la peterecere se vor plati sala pe doua zile, accesul la gratar, iar restul va intra in contul Asociatiei pentru achizitionarea sediului. Participantii au si psoibilitatea de a ramane peste noapte, oferta incluzand cazarea la casute care au pretul de 45 de dolari, pentru 10 casute a cate 3 persoane, 80 de dolari pentru 4 casute a cate 6-8 persoane, si 55 de dolari pentru 2 casute a cate 5 persoane. Exista si varianta cortului care costa 18 dolari pe noapte, iar daca participantii depasesc numarul de locuri de cazare, se va apela la motelul din Bowden, informeaza pagina de web a Asociaitiei Romanilor din Calgary. Printre actiunile distractive care vor avea loc la aceste doua evenimente se numara activitati sportive si culturale, surprize sau un concurs de pescuit. Data limita pentru inscriere este 20 august, iar rezervarile se pot face pentru cort direct la Red Lodge, insa biletul de participare trebuie luat pana la 20 august, pentru casute si bilete la Mihai Popa, telefon 276-5297 sau 383-8399, iar doar pentru bilete la Diana Arvatescu, telefon 72-DIANA sau Mariana Musat, telefon 807-3580.

 
Pelerinaj romanesc la Cimitirul eroilor romani de la SoultzmattPDF Print E-mail
Soultzmatt, Franta/Romanian Global News
Accesari :481
Friday, 10 June 2005

Comunitatile de romani din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale si Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania si Europa Centrala vor merge, si in acest an, in traditionalul pelerinaj la Cimitirul eroilor romani de la Soultzmatt, provincia franceza Alsacia.

Deplasarea va avea loc duminica, 12 iunie, si este organizata de preotul Vasile Iorgulescu din Strasbourg. Programul pelerinajului va incepe la ora 10:30, in incinta Cimitirului, prin depunere de jerbe si prin savarsirea slujbei Sfintei Liturghii de catre IPS Iosif si IPS Serafim, ierarhii celor doua mitropolii, cu participarea preotilor si a diaconilor prezenti. Raspunsurile stranei si cantarile vor fi asigurate de teologii romani aflati la studii in Occident si de credinciosii prezenti, iar la sfarsitul slujbei se va savarsi parastasul pentru pomenirea eroilor romani. Manifestarea va continua si dupa-amiaza cu o masa la iarba verde si cu un moment in care se vor imparti diverse prinoase. Ca la toate slujbele de pomenire, enoriasii doritori pot sa aduca la cimitirul militar colive, vin sau alte bucate, pe care le vor imparti la sfarsit, dupa binecuvantare, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

 
5 romani victime ale unui accident de circulatie in UngariaPDF Print E-mail
Dabas, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :297
Friday, 10 June 2005

Doi romani si-au pierdut viata si alti trei au fost grav raniti in urma unui accident rutier petrecut joi, 9 iunie, in localitatea ungara Dabas.

Ranitii au fost internati intr-un spital din apropierea localitatii Dabas, beneficiind in prezent de asistenta si supravegherea medicala necesare. Ambasada Romaniei urmareste desfasurarea anchetei privind cauzele care au dus la producerea accidentului, fiind in permanenta la curent cu evolutiile starii de sanatate a celor trei raniti grav, se arata intr-un comunicat MAE. Comunicatul mai precizeaza ca misiunea diplomatica a Romaniei la Budapesta va acorda sprijin in vederea repatrierii celor doua trupuri neinsufletite.

 
Biserica Sfantul Nicolae din Zurich si-a ales membri noiPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :489
Friday, 10 June 2005

Adunarea Parohiala anuala a bisericii ortodoxe romane Sfantul Nicolae din Zurich, care s-a desfasurat duminica, 5 iunie, si-a stabilit membrii Consiliului Parohial pentru urmatorii trei ani.

In urma alegerilor facute, au fost desemnati Arh. Alexandru Tirziu, presedinte, Matei Blaja, vicepresedinte, Mihaela Keler, casier/trezorier, Diamandi Mihai, membru, Manuela Schmid, membra, Luminita Nosari, membra, Pr. Romica-Nicolae Enoiu, paroh, Paul Lupascu, cenzor, si Maria Latu, cenzor, informeaza pagina oficiala de web a parohiei romane.

 
Scoala Romaneasca de Sambata la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :280
Friday, 10 June 2005

O noua editie a Scolii Romanesti de sambata va fi organizata sambata, 11 iunie in capitala britanica.

Evenimentul se va desfasura, ca de obicei, la Biserica Ortodoxa Romana din Londra, din Fleet Street 186, cu incepere de la ora 14.00. Scoala Romaneasca de Sambata beneficiaza de organizarea Centrului Cultural Roman din Londra. Pentru mai multe detalii poate fi contactata Adina Evans, cordonator al evenimentului, la adresa de e-mail adinaevans@yahoo.co.uk.

 
Parlamentarii romani asteapta invitatia la lucrarile Parlamentului EuropeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :326
Friday, 10 June 2005

Observatorii romani la lucrarile Parlamentului European isi vor incepe activitatea din data de 26 septembrie.

Data coincide cu prima zi a sesiunii plenare a Parlamentului European, care va avea loc la Strasbourg, in perioada 26-29 septembrie. In zilele urmatoare parlamentarii romani asteapta sosirea scrisorilor de invitare din partea Presedintelui Parlamentului European si ale grupurilor politice ale acestuia. Participarea la lucrarile Parlamentului European va consitui un exercitiu foarte util pentru conectarea Romaniei, ca viitor stat membru, la mecanismele de lucru ale Uniunii.

 
Bilete gratuite la spectacolul Scapino, in regia lui Silviu PurcaretePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :338
Friday, 10 June 2005

Centrul Cultural Roman de la Londra pune la dispozitia admiratorilor regizorului roman Silviu Purcarete doua bilete gratuite la spectacolul Scapino.

Cei interesati nu trebuie decat sa trimita la adresa mail@romanianculturalcentre.org.uk, denumirea a doua spectacole puse in scena de regizorul roman si vor putea castiga cele doua bilete oferite de CCR. Mail-urile cu raspunsurile trebuie trimise inainte de data 15 iunie, cu precizarea: subiect - Free Purcarete Tickets.

Realizat dupa piesa cu acelasi nume a lui Moliere, scrisa in 1671, spectacolul Scapino este prezentat la Chichester Festival Theatre, in perioada 20 mai - 9 septembrie, intr-o noua traducere, semnata Jeremy Sams. Scapino este o ocazie rara de a vedea opera extraordinarului regizor roman, Silviu Purcarete, incarcata de indrazneala si un teatralism deja recunoscut. Spectacolul Scapino va fi prima sa productie realizata in Marea Britanie, in limba engleza, cu actori britanici, de la productia :The Tempest, la Nottingham Playhouse in 1995. El a lucrat in teatrele romanesti si europene mai bine de 20 de ani, iar productiile sale au castigat numeroase premii, ca si aprecierile criticii de pretutindeni. A fost invitat, de-a lungul timpului, sa isi prezinte operele in cadrul celor mai multe dintre festivalurie internationale de teatru din Marea Britanie, inclusiv la Festivalul International de la Edinburgh, LIFT, Brighton Festival, etc.

 
Matei Varga concerteaza la Universitatea McGill din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :329
Friday, 10 June 2005

Pianistul roman Matei Varga va concerta sambata, 11 iunie, incepand cu ora 19:45, la Salle Maurice Pollack din cadrul Universitatii McGill din Montreal.

Romanul se afla in aceste zile la Montreal, unde a fost invitatul bisericii ortodoxe romane Inlatarea Domnului. Recitalul a fost organizat benevol de profesoara de muzica Daniela Letca, in colaborare cu ziarului Pagini Romanesti, a firmei Mediator si a romanilor Daniel Donia, Lya si Cristache Zorzor care il gazduiesc pe artist pe toata durata sejurului in Montreal - Marina Hristea si Dan Cosoreanu.

Sala in care va avea loc concertul lui Matei Varga se gaseste la adresa 555 Sherbrooke Vest, iar biletul costa 25 de dolari canadieni.

 
Regizorul Nicolae Margineanu, prezent la Casa Romana din CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 10 June 2005

Casa Romana din Hayward, California, va organiza sambata, 25 iunie, incepand cu ora 15:00, o seara de de film romanesc la care va participa si regizorul Nicolae Margineanu.

Serata va contine proiectii ale filmelor Binecuvantata fii inchisoare si Stefan Luchian, acesta din urma fiind difuzat de la ora 17:00, informeaza portalul Casei Romane. Regizorul roman va fi prezent pe durata proiectiilor si va astepta toate intrebarile publicului. Pentru cei interesati, la seara romaneasca se vor putea cumpara DVD-uri cu alte filme ale regizorului. Pretul platit pentru vizionarea filmelor nu este unul bine definit, dar o donatie de minimum 5 dolari de persoana per proiectie ar fi apreciata de organizatori.

 
Artisti romani bursieri la Roma isi expun creatiilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 10 June 2005

Artistii romani bursanti la Roma isi vor expune lucrarile in cadrul expozitiei Spazi Aperti organizata de Accademia di Romania din capitala italiana.

Expozitia se va deschide joi, 16 iunie si va putea fi vizitata de publicul iubitor de arta si frumos timp de douazeci de zile. Aceasta este cea de-a doua editie a manifestarii propuse de Accademia di Romania, si va reuni peste 30 de artisti, prezenti la Roma in cadrul unor programe de studii oferite de academiile si institutele straine din capitala. Expozitia va folosi ca loc de desfasurare toate spatiile deschise ale Accademiei di Romania, pentru etalarea operelor, si pentru organizarea unei serii intregi de evenimente propuse de artisti. Expozitia va fi insotita, pe intreaga durata a celor douazeci de zile de diverse concerte de jazz, spectacole de balet si teatru, proiectii, intr-un program ce va fi prezentat la festivitatea de deschidere, programata pentru joi, 16 iunie, de la 19.30.

 
Literatura romana in dezbatere la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :340
Friday, 10 June 2005

Avangarda literaturii romane va reprezenta tema unei mese rotunde ce se va desfasura la Roma, in Sala de Conferinte a Accademiei di Romania, vineri, 24 iunie

Conferinta se va desfasura cu incepere de la ora 18.00 si va avea ca punct de plecare cartea lansata recent de cercetatoarea in literatura romana moderna, Emilia Drogoreanu, si dedicata influentelor literaturii italiene de avangarda asupra culturii romane din primele decenii ale secolului al XIX-lea. O proba documentara, realizata de Nicolae Tone, si un film dedicat reprezentantilor fenomenului cultural aflat in discutie vor face acat mai completa imaginea acelei perioade de mare importanta pentru cultura romana moderna, informeaza Accademia di Romania.

 
Rapid Bucuresti este invitat la aniversarea unei echipe de fotbal elvetienePDF Print E-mail
Champvent, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :544
Friday, 10 June 2005

Echipa elvetiana de fotbal FC Champvent aniverseaza in acest an 50 de ani de la infiintare, prilej cu care stadionul sau va gazdui vineri, 24 iunie, de la ora 19:30, partida amicala intre selectionata romana Rapid Bucuresti si echipa FC Baulmes.

Champvent se afla la 5 minute de la iesirea de pe autostrada A5 Yverdon-Ouest, in directia Ste-Croix. Informatii suplimentare puteti obtine de la domnul Sylvain Leuenberg, prin telefon la numarul 024 445 53 45 sau la adresa de e-mail sylvain.leuenberger@winterthur.ch, anunta Casa Romanilor din Elvetia.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions