Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Ziua eroilor romani de la TigancaPDF Print E-mail
Tiganca, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :339
Sunday, 12 June 2005
La umbra troitei noastre ,de la Cimitirul Ostasilor Romani de la Tiganca,ieri,de Inaltarea Domnului, s-a desfasurat ,pentru prima oara in ultimii 60 de ani,un amplu ceremonial religios si militar.

De partea organizatorilor si pelerinilor veniti special pentru acest inaltator moment a fost si vremea,care s-a deschis generos la orele amiezii,dupa ce in ultimele zile a plouat foarte mult in zona.
Ziua de sarbatoare a inceput la biserica cu hramul Toti sfintii romani din Cania,localitate aflata in imediata vecinatate a locului nostru de pelerinaj.Intr-un modest paraclis,aflat si el in apropierea unei monumentale catedrale ,aflata in constructie,Sfanta Liturghie a fost savarsita de un sobor de preoti si monahi,in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Petru,mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor.Din acest sobor a facut parte si parintele Ioan Pintea,paroh de Chintelnic primit cu bratele deschise,desi s-a aflat aici pentru prima data.IPS Petru i-a facut o dubla onoare parintelui Pintea,invitandu-l sa sustina predica zilei sis a fie nas de hirotonire a parintelui Nifon in treapta de diacon.Atat la Sfanta Liturghie,cat si la ceremonialul de pomenire a eroilor romani,cazuti pe malurile Prutului in cel de al doilea razboi mondial,au participat si reprezentantii Ambasadei Romaniei la Chisinau. S-au depus coroane si jerbe de flori,la mormantul ostasului necunoscut,amenajat langa troita  adusa de fratii ardeleni. A impresionat gestul facut de Prefectura judetului Bistrita-Nasaud,de a trimite o coroana de flori si un mesaj,semnat de prefectul Ioan Szilagy,pe care l-am citit in fata numeroasei asistente.Momentul a fost imortalizat de reprezentantii presei basarabene ,veniti in numar mare la eveniment.Prezenta unei delegatii romane,de la Oficiul National pentru Cultul Eroilor a prilejuit o punere de accord intre partile interesate de amenajarea Cimitirului de la Tiganca.Directorul adjunct al oficiului,col. Ilie Schipor ne-a declarat ca se lucreaza intens la definitivarea unui proiect cadru de amenajare a acestui loc sacru,unde si-au si-au gasit odihna de veci mii de ostasi romani,in vara anului 1941.

(Corespondenta pentru Romanian Global News de la Florin Sasarman)

 
In Caruselul Natiunilor din Windsor se va afla si RomaniaPDF Print E-mail
Windsor, Canada / Romanian Global News
Accesari :317
Sunday, 12 June 2005
Romania va participa sambata, 18 iunie, incepand cu ora 12:00, la Caruselul Natiunilor 2005 care se desfasoara in orasul canadian Windsor. Evenimentul este organizat de catedrala ortodoxa romana cu hramul Sf. Gheorghe din localitate sub aspectul unui Sat Romanesc. Evenimentul se va termina la primele ore ale diminietii urmatoare si poate fi urmarit in direct la adresa 1960 Tecumseh Rd. E., informeaza saptamanalul FaptuDivers. Caruselului Natiunilor 2005 este o actiune multiculturala care se desfasoara in perioada 17-26 iunie in Windsor si la care participa 16 natiuni, printre care Scotia, Germania, China, Serbia, Polonia, Macedonia, Ungaria, Grecia, Koreea, Filipine si Slovacia.
 
O altfel de sarbatoare la catedrala ortodoxa romana Sfanta Maria din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA / Romanian Global News
Accesari :456
Sunday, 12 June 2005
Catedrala ortodoxa romana Sfanta Maria din Cleveland, statul american Ohio, ii invita pe toti enoriasii si romanii din localitate duminica, 19 iunie, sa ia parte la o sarbatoare deosebita, dedicata centenarului gradinii bisericii.

Ziua va incepe dimineata, cu slujba Sfintei Liturghii, care va fi urmata de o ceremonie ce se va tine in curte, langa fantana arteziana din gradina, informeaza buletinul parohial al bisericii romanesti. Copiii care vor lua parte la eveniment sunt rugati sa vina imbracati in costume traditionale romanesti, pozele de grup care se vor face imortalizandu-i pe micuti. Dupa acest moment in aer liber, toti invitatii sunt asteptati la o gustare in Sala Sociala a parohiei. Celebrarea va mai fi legata de o alta sarbatoare, de data aceasta religioasa, si anume sarbatoarea Rusaliilor.

 
Angela Gheorghiu revine la rolul de debut, la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :262
Sunday, 12 June 2005
Celebra soprana romanca stabilita la Londra, Angela Gheorghiu se va afla in urmatoarele saptamani pe afisul operei La Boheme, pusa in scena la Covent Garden.

Spectacolele in care romanca va putea fi urmarita in rolul principal sunt programate pentru vineri, 17, luni, 20 si joi, 24 iunie, de la ora 19.30, la Royal Opera House Covent Garden.

O cheie pierduta, o lumanare stinsa si o atingere accidentala a unor maini reci in intuneric... Che gelida manina... Asa incepe una dintre cele mai mari povesti de dragoste din intreaga istorie a operei. Adaptata dupa povestea faimoasa a lui Murger despre viata boema in Parisul secolului al XIX-lea, cea mai celebra opera a lui Puccini urmareste intalnirea poetului Rodolfo cu fragila Mimi, prin despartiri pline de gelozie ajungand, in final, pana la o impacare pe patul de moarte. Angela Gheorghiu revine, odata cu Boema, la personajul Mimi, rolul cu care si-a facut debutul la Royal Opera.

 
Sprijin din partea C.E. daca se restabilesc relatiile Chisinaului cu FMI-ulPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :461
Sunday, 12 June 2005

Comisia Europeana a elaborat sase instrumente noi de asistenta externa care vor substitui pe viitor programele TACIS, PHARE, CARDS etc. In cazul aprobarii acestor instrumente de catre Parlamentul European, Republica Moldova va putea beneficia de asistenta tehnica, suport bugetar si proiecte de infrastructura din cadrul Instrumentului de vecinatate si potential din cadrul Instrumentului de asistenta macroeconomica al Comisiei Europene, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Ministerului Economiei si Comertului de la Chisinau.

Potrivit sursei citate, noile instrumente, care vor fi aplicate dupa 2007, sunt divizate in trei directii: Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare si cooperare economica, Instrumentul pentru vecinatate si parteneriat, Instrumentul de asistenta in proces de aderare si trei instrumente sectoriale - Instrumentul pentru stabilitate, Instrumentul pentru asistenta umanitara, Instrumentul pentru asistenta macroeconomica.

Referitor la Programul de actiuni al TACIS pentru anii 2005-2006, Comisia Europeana a anuntat preliminar ca Republica Moldova va beneficia de un buget de 42 milioane euro, care va fi directionat spre acordarea asistentei tehnice in trei domenii de baza - reforma administrativa si institutionala, dezvoltarea sectorului privat si dezvoltarea sectorului social.

Ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, care a participat, in perioada de 6-9 iunie curent, la intrunirea coordonatorilor nationali TACIS, organizata de Comisia Europeana la Bruxelles, a avut o intrevedere cu seful Directoratului general pentru comert al Comisiei Europene, Mogens Peter Carl, cu care a examinat posibilitatea acordarii de catre Uniunea Europeana a regimului de preferinte comerciale autonome Republicii Moldova.

In cadrul intrevederii cu seful Directoratului general pentru afaceri economice si financiare al Comisiei Europene, Antonio de Lecea, Valeriu Lazar a informat autoritatile europene despre dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova, precum si despre relatiile cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Potrivit lui Antonio de Lecea, Comisia Europeana este pregatita sa acorde Republicii Moldova un grant in valoare de 15 milioane euro, conform Memorandumului de intelegere intre Guvernul Moldovei si CE din anul bugetar 2003, in cazul in care Chisinaul va restabili relatiile cu FMI.

 
Muzicieni romani in concert la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA / Romanian Global News
Accesari :418
Sunday, 12 June 2005
Weill Recital Hall (Carnegie Hall) va gazdui duminica, 12 iunie, de la ora 20.30, un eveniment muzical de exceptie: un concert sustinut de artisti romani extrem de talentati si reputati. Cvartetul de Coarde Fidelis, din care fac parte si violonistele romance Rodica Oancea-Weber si Mihaela Oancea-Frusina va sustine in cadrul acestei seri un concert de exceptie care va avea in program lucrari de Schubert (Cvartetul de Coarde in Re minor, D810 Death and the Maiden) si Dvorak (Cvintet pentru pian, doua violine, viola si violoncel in La major, op.81). La concert va participa si un alt violonist roman de succes, Cristian Macelaru, informeaza Institutul Cultural Roman din New York.
 
Expertii internationali isi pun sperante in cele 10 propuneri ale opozitiei crestin democratePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :340
Sunday, 12 June 2005

"In ultimii 10-12 ani de reorganizare a sistemului judecatoresc al Republicii Moldova au aparut mai multe probleme ce tin de independenta judecatorilor. Societatea nu este multumita de activitatea sistemului judecatoresc.

Aceste probleme trebuiesc solutionate in baza aplicarii unor noi mecanisme", a declarat, vineri, in cadrul conferintei internationale "Strategiile de fortificare a sistemului judiciar", presedintele Curtii Constitutionale, Victor Puscas, citat de presa de la Chisinau. El a spus ca ar trebui propuse unele modele care ar stabili mecanismele de disciplinare si de ridicare a standardelor in sistemul judecatoresc al Republicii Moldova.

La randul sau, judecatorul Curtii Supreme de Justitie, Raisa Botezatu, a declarat ca fiecare membru al societatii trebuie sa beneficieze de dreptul de avea accesul la o justitie independenta.

Expertul italian, Matia Magrassi, a subliniat ca un stat care nu asigura separarea puterilor si nu asigura independenta acestor puteri nu poate fi numit un stata constitutional. "Sistemul judecatoresc nu trebuie sa fie organizat in mod ierarhic, deoarece acest fapt influenteaza independenta judecatorilor. Experienta tarilor europene demonstreaza ca, atunci cand sistemul judecatoresc nu este ierarhizat, nu exista un instrument de control, iar judecatorii din prima instanta pot lua decizii corecte", a mai spus Magrassi.

Participantii la conferinta urmeaza sa adopte o rezolutie, potrivit careia "baza legislativa a Republicii Moldova nu asigura garantii exhaustive pentru apararea plenara de catre sistemul judecatoresc a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului". "Mai mult, au fost intreprinse masuri care submineaza independenta justitiei. Modificarile in legislatie operate de catre Parlamentul de legislatura a XV-a, in ceea ce priveste sistemul judecatoresc, au fost subordonate totalmente intereselor puterii legislative si executive. Dupa aceste modificari a urmat o iepurare a judecatorilor, fiind eliberati din functie, fara motive, 60 judecatori. Procedura de selectare si numire a cadrelor justitiei a fost insusita arbitrar de puterea executiva, fapt ce contravine actelor si practicii internationale. Lichidarea independentei puterii judecatoresti nu inseamna altceva decat lichidarea drepturilor si libertatilor omului. In situatia creata, creste alarmant numarul cererilor depuse la impotriva Republicii Moldova la CEDO. Pana la ora actuala, Republica Moldova a pierdut la CEDO aproximativ 20 cauze", se arata in proiectul de rezolutie.

Expertii isi exprima speranta ca noua componenta a Parlamentului va proceda neintarziat la examinarea celor 10 propuneri expuse de opozitia parlamentara crestin-democrata si acceptate de presedintele Vladimir Voronin. Una din aceste conditii prevede asigurarea reala a independentei puterii judecatoresti si sporirea eficientei acesteia, in conformitate cu standardele europene, prin modificarea legilor cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, cu privire la Curtea Suprema de Justitie, cu privire la organizarea judecatoreasca, cu privire la statutul judecatorului, precum si prin adoptarea unei noi legi cu privire la Procuratura etc. Toate aceste prevederi, care se contin in proiectul de rezolutie, urmeaza a fi transmise Presedintiei, Parlamentului, Guvernului si Consiliului Superior al Magistraturii.

Conferinta internationala "Strategiile de fortificare a sistemului judiciar" a fost organizata de Uniunea Juristilor din Moldova, Centrul European de Drept Public din Grecia si Universitatea de Stat din Moldova.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions