Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Jurnalistii romani au fost inchisi laolalta cu Florence AubenasPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Monday, 13 June 2005

Jurnalista franceza Florence Aubenas, de la cotidianul francez Liberation, a fost eliberata, la finele acestei saptamani, dupa cinci luni de captivitate.

Cei trei ostatici romani, eliberati in urma cu trei saptamani de gruparea care ii rapise si pe ei din Bagdad si-au exprimat bucuria fara de margini la aflarea vestii eliberarii lui Florence. Mai mult decat atat, ei au putut acum sa declare in fata tuturor ca o buna perioada din captivitatea lor au petrecut-o alaturi de Florence Aubenas si de ghidul acesteia, Hussein Hanoun. Marie Jeanne Ion si Sorin Miscosi au declarat, intr-un interviu pentru Prima TV, ca Florence a fost un adevarat suport moral pentru ei in hruba in care erau tinuti in intuneric si in conditii de existenta si igiena precare. Cei doi, la fel ca si Ovidiu Ohanesian, intervievat la randul sau, si-au exprimat respectul urias si prietenia fata de aceasta femeie, care le-a dat curaj sa reziste in captivitate. Este cel mai inteligent, puternic si bun om pe care l-am cunoscut in viata asta a spus Marie Jeanne despre Florence, adaugand ca aceasta i-a fost ca o sora mai mare pe perioada cat au fost tinuti impreuna de gruparea terorista irakiana.

Jurnalistii romani au explicat de ce nu au putut vorbi, imediat dupa eliberarea lor, despre captivitatea in aceeasi celula cu Florence si de ce nu puteau oferi mai multe detalii in general despre captivitate. Ei spun acum ca incercau sa protejeze viata celor doi colegi de celula, jurnalista franceza si interpretul irakian care o insotea.

Ambasadorul Frantei in Irak, Bernard Bajolet a tinut sa precizeze ca operatiunea (n.r. operatiunea de eliberare) a fost condusa de serviciile secrete franceze, care au experienta in acest gen de afaceri, dar au avut o excelenta colaborare cu autoritatile romane, la cel mai inalt nivel.

 
Aniversare trista pentru Romania-15 ani de la mineriada din iunie 1990PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :323
Monday, 13 June 2005

Ziua de luni, 13 iunie, marcheaza o aniversare trista in analele Romaniei, aceasta fiind data la care, in urma cu 15 ani, capitala era asaltata de minerii care venisera sa ii indeparteze pe golani.

Piata Universitatii din Bucuresti a fost locul in care, timp de 50 de zile, studenti si alti bucuresteni au protestat fata de de politica dusa de FSN si de liderul sau, Ion Iliescu. Desi dupa alegerile din 20 mai, cand FSN a iesit invingator cu 60 la suta, iar Iliescu cu 80 la suta, miscarea "golanilor", cum erau denumiti de puterea de atunci, a inceput sa se estompeze, in dimineata de 13 iunie 1990, politistilor li s-a ordonat "sa curete Piata Universitatii", ceea ce a generat conflicte violente intre fortele de ordine si bucuresteni. Chiar in seara acelei zile, mai multe grupuri de mineri de pe Valea Jiului au ajuns la Bucuresti pentru "a restabili ordinea in Capitala". Cu putin timp inainte, sediile Politiei, Ministerului de Interne si Televiziunii Romane fusesera incendiate si devastate, iar in zilele urmatoare ortacii inarmati cu topoare si bate devasteaza sediile unor partide din Opozitie, al Facultatii de Arhitectura si zona Pietei Universitatii, unde se aflau studentii protestari.

In intervalul 13-15 iunie 1990, din Piata Universitatii au fost ridicati aproximativ o mie de tineri, dintre care pentru 182 au fost emise mandate de arestare preventiva. Dintre cele 21 de dosare de la politie, s-au constituit la Parchet 101 dosare, fiind audiate peste 150 de parti vatamate si de martori, intr-un final luandu-se decizia de a se forma un singur dosar - 160/P/1997. Vinovatii nu au fost anuntati nici in ziua de astazi, audierile in cazul mineriadei din 13-15 iunie urmand sa continue in aceasta luna la Parchet. Printre cele mai sonore nume asteptate la audieri se numara fostul presedinte Ion Iliescu.

 
Mai multe asociatii studentesti cer aflarea vinovatilor mineriadei din iunie 90PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :277
Monday, 13 June 2005

Momentul sumbru al mineriadei din 13-15 iunie va fi marcat si de Uniunea Studentilor din Romania (USR) Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB) si Asociatia Studentilor in Stiinte Politice (ASSP), care vor starnge in aceasta zi in Piata Universitatii semnaturi pentru o petitie in care cer justitiei aflarea adevarului si a vinovatilor din Dosarul Mineriadei din 1990, informeaza ASUB.

Asociatiile semnatare considera ca orice amanare a aflarii adevarului plaseaza justitia intr-o situatie rusinoasa, in conditiile in care se stie ca minerii au fost chemati, au facut ordine cu bata printre intelectuali si se cunosc actele de vandalism, dar nu si pe cei responsabili. Petitia, insotita de manifestul pentru normalitate, va fi inaintata Procurorului General, Procurorului Anchetator, Consiliului Suprem al Magistraturii si Ministrului Justitiei, in speranta ca se va face lumina. Semnatarii petitiei vor avea la dispozitie si o urma in care vor putea sa introduca un "buletin de vot" pe care sa scrie numele celor pe care ii considera vinovati de evenimentele din 13-15 iunie 1990. Rezultatul votului va fi anuntat in aceeasi zi.

In semn de comemorare a tristelor evenimente din iunie 1990, postul TVR 2 va transmite, luni, de la ora 21, documentarul "13, 14, 15 IUNIE 1990 - Mineriada, ora cu ora".

 
Ministerul roman al Culturii, promotor al diversitatii culturalePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 13 June 2005

Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a participat la sfarsitul saptamanii trecute la Muzeul Prado din Madrid, alaturi de 70 de tari din Europa, America, Africa si Asia, la o reuniune referitoare la protejarea si promovarea diversitatii culturale pe plan mondial.

Scopul intrunirii din Spania este de a facilita aprobarea de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a unei conventii internationale pe aceasta tema, informeaza postul national de televiziune. Reuniunea s-a desfasurat sub genericul "Promovarea dialogului si diversitatii culturale" si a fost o initiativa a tarii gazda, a Frantei si a Braziliei.

Negocierile au inceput de la Declaratia universala referitoare la diversitatea culturala, aprobata de Unesco in 2001, si Declaratia de la Sao Paulo (Brazilia), parafata in iulie 2004 de ministrii de resort din Algeria, Austria, Brazilia, Mali, Mexic si Spania. Conform spuselor ministrului spaniol al culturii, "introducerea conceptului de diversitate culturala in cadrul juridic international va fi un succes pentru toate ministerele culturii din lume".

Diversitatea culturala reprezinta un factor important pentru asigurarea pluralismului, democratiei, coeziunii sociale, a identitatii societatilor si indivizilor, precum si a dialogului social. Romania mai considera de maxima importanta protejarea si promovarea diversitatii continuturilor culturale existente la nivel planetar, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman. Celor 6 elemente ce urmeaza a fi incluse ca baza in viitoarea Conventie pentru Diversitate Culturala, Romania le aduce urmatoarea completare: cultura joaca un rol fundamental in sustinerea dezvoltarii si a politicilor privitoare la forta de munca, ca si pentru cresterea economica si dezvoltarea durabila, insa are, de asemenea, un rol foarte important si in privinta diminuarii excluziunii si marginalizarii sociale.

 
Japonezii prefera Romania si pentru show-uri TVPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Monday, 13 June 2005

Cel mai celebru reality show japonez se va filma timp de 18 zile in Romania. Sapte tineri, fete si baieti din Tara Soarelui Rasare, se vor plimba pe strazile din Romania, intr-o masina roz, incepand cu data de 1 iulie, intr-o incercare continua de a se indragosti.

Emisiunea Ainori (in traducere libera A urca mai multi necunoscuti intr-o masina), se difuzeaza la Fuji TV de aproximativ sase ani. Emisiunea nu functioneaza pe baza de premii, asa cum se intampla in majoritarea cazurilor in productiile intrenationale de gen, care au fost prezente si in Romania. Marele premiu pentru participantii la Ainori este gasirea Iubirii in masinuta roz. De data aceasta fericitii care se vor indragosti o vor face in Romania, unde pasagerii din masina vor avea ocazia sa viziteze atata Bucuresti-ul, cat si alte zone din Romania.

Pana acum, emisiunea s-a filmat in 62 de tari, de la tari asiatice, pana la Africa, ajungandu-se acum in Europa de Est.

 
Romania si Basarabia vor desfasura noi parteneriate de cooperare comercialaPDF Print E-mail
Sofia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :441
Monday, 13 June 2005

Ministrul delegat pentru comert in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Iuliu Winkler, s-a intalnit la Sofia cu ministrul adjunct pentru economie si comert din Republica Moldova, Igor Dodon, prilej cu care au stabilit noi parteneriate de cooperare comerciala.

De altfel, stadiul schimburilor comerciale si cooperarii economice bilaterale analizat inregistreaza o tendinta permanent ascendenta, favorizata si de prevederile Acordului de Comert Liber care functioneaza incepand din anul 1994 intre Romania si Basarabia, informeaza un comunicat al ministerului Economiei si Comertului. Totodata, pe parcursul intalnirii au fost analizate unele probleme de actualitate in derularea relatiilor economice bilaterale. Astfel, ministrii au convenit asupra organizarii celei de a II-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale de colaborare economica si integrare europeana romano-moldoveana, al carei co-presedinte pentru partea romana este Iuliu Winkler. In perspectiva aderarii Romaniei la UE a fost abordata si amendarea Acordului bilateral de comert si cooperare economica, stabilindu-se ca in perioada imediat urmatoare sa fie demarate consultari si negocieri la nivel de experti pentru convenirea noului format al acordului.
S-a reiterat sprijinul pe care Romania il acorda Republicii Moldova pentru aderarea la CEFTA - in actuala structura sau in una mai flexibila, care urmeaza a fi convenita la nivel regional - ca etapa intermediara pentru integrarea R.Moldova in Uniunea Europeana.

Cei doi oficiali s-au intalnit la Conferinta ministeriala privind Investitiile si Comertul in Sud- Estul Europei care s-a desfasurat in capitala bulgara.

 
Romania participa la o conferinta a Academiilor de ApararePDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :260
Monday, 13 June 2005

O delegatie romana de la Universitatea Nationala de Aparare din Bucuresti, condusa de loctiitorul comandantului, general de brigada prof. univ. dr. Viorel Buta, participa in perioada 13-15 iunie, la Viena, la cea de-a VIII-a Conferinta Anuala a Consortiului PfP al Academiilor de Aparare si Institutelor de Studii de Securitate.

Conferinta isi propune sa dezvolte mai multe programe avansate de invatamant pentru academiile de aparare si alte institutii de educatie si instruire, informeaza MApN. Pe parcursul conferintei se vor dezbate aspecte referitoare la problematica securitatii in zona Marii Negre, combaterea terorismului, securitatea euroatlantica, reforma sectorului de securitate si stabilitatea regionala in Sud-Estul Europei.

Universitatea Nationala de Aparare este membra cu drepturi depline a Consortiului PfP al Academiilor de Aparare si Institutelor de Studii de Securitate, avand o prezenta activa in grupurile de studii si grupurile de lucru ale acestui organism international.


 
Turisti straini si romani blocati la Manastirea RametiPDF Print E-mail
Alba, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Monday, 13 June 2005

O portiune din drumul judetean care face legatura cu Manastirea Rameti a fost afectata si distrusa de inundatii in mai multe locuri.

Drumul Judetean 750 C, dintre Geoagiu de Sus si Valea Manastirii, a fost rupt in mai multe locuri, iar celalat drum prin comuna Rameti este accesibil cu dificultate doar cu ajutorul masinilor de teren Ca urmare a acestui incident, mai multi turisti straini si romani au ramas blocati la lacasul de cult din judetul Alba si au primit gazduire si hrana din partea maicilor de la manastire. In prezent se lucreaza la depunerea de umpluturi in portiunile rupte de viituri pe drumul judetean care face legatura cu aceasta zona, refacerea drumului durand aproximativ o saptamana.

 
Romania va vedea cele mai noi descoperiri in aeronautica de la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :277
Monday, 13 June 2005

Ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, participa, marti, 14 iunie, si miercuri, 15 iunie, la cea de-a 46 editie a Salonului Aeronautic International de la Le Bourget - Paris, transmite MApN.

Oficialul roman se va deplasa la Paris ca urmare a invitatiei facute de omologul sau francez, Michele Alliot-Marie. Tarile care participa la aceasta manifestare au ocazia de a primi informatii noi din domeniul realizarilor aeronautice, precum si o oportunitate de dezvoltare a unor potentiale proiecte militare in domeniu. Pe parcursul vizitei in Franta, ministrul roman se va intalni cu reprezentanti ai ministerului francez al apararii, cu personalitati politice si militare prezente la reuniune si cu ministrul britanic pentru inzestrare, Lordul Paul Rudd Drayson. In timpul acestei ultime intrevederi, se vor aborda aspecte privind relatiile de colaborare bilaterala.

Delegatia tarii npoastre este completata de seful Departamentului pentru Armamente, secretarul de stat Ioan Ion si de generalul-locotenent Gheorghe Catrina, seful Statului Major al Fortelor Aeriene.

 
Steaua la cel de-al 22-lea titlu de Campioana a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :465
Monday, 13 June 2005

Steaua a castigat sambata seara in Ghencea cel de-al 22-lea titlu de campioana a Romaniei. Ros-albastrii au invins sambata, 11 iunie, cu 2-1 pe Poli Timisoara, aducand din nou titlul in tabara din Ghencea, dupa o pauza de trei ani.

Meciul s-a jucat pana in ultimul minut, mai ales ca a existat, pana in ultima etapa de campionat, sansa ca Dinamo sa detroneze Steaua, intre cele doua neexistand decat un singur punct. Mai mult decat atat, Dinamo a castigat la randul sau la Pitesti, iar o infrangere a Stelei in Ghencea ar fi schimbat situatia din clasament, iar campioana Romaniei ar fi fost, in acest caz, Dinamo, campioana de anul trecut.

Steaua, alaturi de galeria ros-albastra a sarbatorit castigarea titlului, cu surle si trambite in Piata Universitatii din Bucuresti, unde vedetele de la Steaua, in frunte cu patronul Gigi Becali s-au urcat pe masina acestuia si au promis momente de mandrie si fericire pentru Brigada Ultra in meciurile urmatore din Liga Campionilor. Asadar, stelistii privesc acum mai departe cu incredere catre Liga Campionilor. Steaua va intra direct in turul al doilea preliminar al Ligii, datorita acceptarii lui Liverpool in primul tur al competitiei europene. Dinamo si Rapid, echipele care s-au clasat pe locul doi, respectiv trei in Campionat, vor reprezenta Romania in Cupa UEFA, unde vor trebui sa se ridice cel putin la nivelul atins de Steaua anul trecut in aceasta competitie.

Marele invinse ale acestei editii ale campionatului intern sunt Universitatea Craiova, Apulum Alba Iulia si FC Brasov, retrogradate in Divizia B, pentru ca nu au intrunit numarul de puncte care le-ar fi mentinut in esalonul fruntas al fotbalului romanesc.

 
Romania lidera in Cupa Europeana a natiunilor la RugbyPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :470
Monday, 13 June 2005

Reprezentativa Romaniei la rugby a castigat cu 14-10 derby-ul cu Portugalia din Cupa Europeana a Natiunilor, incheind sezonul 2005 al competitiei pe primul loc in clasament.

Pentru "stejari", care termina astfel un sezon foarte aglomerat, au marcat Tonita si Teodorescu (eseuri) ambele transformate de Dumbrava. Pentru oaspeti au marcat Joao Uva (eseu), iar Pedro Leal si-a trecut in cont o transformare si o lovitura de penalizare.

 
Echipa nationala masculina de handbal la un pas important catre CM 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :445
Monday, 13 June 2005

Romania a invins duminica, 12 iunie, reprezentativa Serbiei si Muntenegrului la handball, la un scor ce ar fi putut afecta inimile cardiacilor.

Ritmul intregii partide, de altfel, a fost acesta, insusi presedintele Federatiei Romane de handbal, Cristian Gatu, iesind din sala la jumatatea meciului. Romania a trecut de selectionata sarba la scorul de 26-25, ultimul punct fiind inscris in ultima secunda a meciului-tur din barajul pentru calificarea la Campionatul European din 2006, din Elvetia. Partida retur se va juca sambata, 18 iunie, in Serbia, la Lazarevac, insa tricolorii romani nu s-au aratat prea optimisti in vederea participarii lor la turneul final din Elvetia. Ultima prezenta a echipei nationale de handbal la un turneu final s-a inregistrat in 1996, cand romanii au participat la Campionatul european din Spania.

 
MAE roman saluta deciziile parlamentului basarabean, iar MAE rus le regreta profundPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :319
Monday, 13 June 2005

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a salutat concluziile Legislativului Republicii Moldova privind necesitatea indeplinirii integrale, de catre toate statele implicate, a angajamentelor asumate in cadrul summit-ului OSCE de la Istanbul, demilitarizarea raioanelor de est ale Republicii Moldova, principiile si conditiile de democratizare a acestei zone, precum si la instituirea unui control transparent si eficient asupra segmentului transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene, informeaza un comunicat al MAE de la Bucuresti.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu interes de documentele adoptate in unanimitate de Parlamentul Republicii Moldova in cadrul sedintei speciale de vineri, 10 iunie, apreciind manifestarea de vointa libera, suverana si independenta a Legislativului ca exemplificatoare pentru preocuparea tinerei democratii de la Chisinau pentru un viitor sigur al Republicii Moldova. Votul din Parlament constituie o expresie elocventa a angajamentului fortelor politice reprezentative si a factorilor de decizie din Republica Moldova de a identifica o solutie durabila si democratica pentru restabilirea integritatii teritoriale prin rezolvarea conflictului transnistrean. Documentele adoptate identifica realizarea unitatii statale ca o prioritate incontestabila de dezvoltare interna a Republicii Moldova. MAE va analiza cu maxima deschidere si in regim de urgenta, potrivit intereselor strategice de politica externa ale Romaniei, "Apelul cu privire la principiile si conditiile demilitarizarii zonei transnistrene" si reitereaza disponibilitatea de a conlucra, impreuna cu ceilalti participanti mentionati in documentele adoptate de Parlamentul Republicii Moldova, la rezolvarea chestiunii transnistrene", se arata in comunicatul MAE roman.

 In acelasi timp Moscova s-a declarat "serios preocupata" de cererea lansata vineri, 10 iunie, de Parlamentul de la Chisinau privind retragerea tuturor trupelor ruse si evacuarea intregului arsenal rus din Transnistria pana la sfarsitul acestui an, informeaza Itar-Tass. "Tendinta deputatilor moldoveni de a recurge la metode coercitive pentru rezolvarea acestui conflict regional, fara a tine seama de punctul de vedere al locuitorilor transnistreni si in afara cadrului unui dialog civilizat intre parti, suscita serioase ingrijorari", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului rus de externe, Aleksandr Iakovenko, adaugand ca deciziile adoptate de parlamentarii moldoveni inseamna "constrangerea populatiei Transnistriei de intrare neconditionata in campul constitutional al unei Moldove unitare". Oficialul rus a spus ca acest demers este "profund regretabil". Potrivit lui Iakovenko, singura modalitate de reglementare a conflictului transnistrean consta in elaborarea unei solutii pe cale negociata a unui statut special garantat al Transnistriei, cu mentinerea integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Reamintim ca Parlamentul basarabean a adoptat, vineri, in unanimitate o declaratie privind initiativa Ucrainei de reglementare a conflictului transnistrean si a formulat doua apeluri pentru demilitarizarea si democratizarea zonei transnistrene. Deputatii basarabeni au cerut, totodata, retragerea trupelor si munitiilor rusesti din regiunea transnistreana a Republicii Moldova pana la sfarsitul acestui an si a trupelor de mentinere a pacii din regiune pana la sfarsitul anului viitor, au cerut dezarmarea formatiunilor paramilitare ale Tiraspolului, solicitand pentru realizarea acestor obiective sprijinul OSCE, UE, Consiliului Europei, SUA, Ucrainei, Rusiei si al Romaniei.

 
Ambasadorul Sorin Ducaru se intalneste cu romanii din CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :300
Monday, 13 June 2005

Societatea romaneasca Viitorul, infiintata in anul 1926, ii invita pe romanii care se afla in Statele Unite ale Americii duminica, 26 iunie, la o masa rotunda cu ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru.

Dezbaterea va avea loc la Beverly Garlands Holiday Inn Grand Ball Room4222 Vineland Avenue, North Hollywood, CA 91602, incepand cu ora 14:00, si va trata subiecte precum parteneriatele strategice dintre Romania si SUA, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana sau impactul noii guvernari, informeaza saptamanul Meridianul al romanilor din America. Intalnirea va beneficia si de un moment artistic sustinut de interpretul roman George Rotaru, precum si de o expozitie de arta semnata de Ioana Maria Deac. Deoarece participarea se va face strict pe baza de rezervare, persoanele care doresc sa ia parte la dezbatere sunt rugate sa isi asigure un loc la eveniment apeland numerele de telefon (323) 254 3886 sau (626) 359 0730. Participantii va trebui sa achite si o taxa de 45 de dolari de persoana, care va, contine pe langa programul mai sus-amintit, si un meniu bogat de pranz.

 
Plan de actiune pentru Uniunea Culturala a Romanilor din UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :287
Monday, 13 June 2005

Prezidiul Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria s-a intalnit saptamana trecuta in sedinta la Giula, pruilej cu care a stabilit cateva aspecte importante pentru perioada imediat urmatoare.

Printre cele mai relevante subiecte de dezbatere s-a aflat coordonarea activitatilor culturale, forul decisiv al organizatiei civile hotarand sa acorde 50.000 de forinti pentru programele romanesti din cadrul Zilei Satesti de la Otlaca-Pusta si pentru Festivalul Coral "Viva la musica", care se va desfasura pe 25 iunie, la Jula, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Uniunea culturala va mai sustine si deplasarea in Voivodina a Echipei Folclorice a Liceului Romanesc si a imbratisat propunerea Silviei Kardos pentru Premiul de Nationalitate. Un alt punct important tratat la Giula a fost deciza de a aseza, in luna decembrie, o placa memoriala in Cetatea din Buda, pe locul penitenciarului, unde a fost detinut revolutionarul pasoptist roman Eftimie Murgu. Hotararea nu este intamplatoare, anul 2005 reprezentand implinirea a 200 de ani de la nasterea acestui mare roman.

Prezidiul va adresa si o scrisoare oficiala Departamentului Romanilor de Pretutindeni al Guvernului Romaniei in care va cere sustinerea construirii de catre guvernele din Romania si Ungaria a unei noi case de cultura la Micherechi, pentru care Consiliul Local din Micherechi a cumparat deja un teren in centrul satului.

 
Basescu discuta cu studentii Directiile Noi ale Politicii ExternePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Monday, 13 June 2005

Studentii de la facultatile din Bucuresti se vor intalni marti, 14 iunie, cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadrul unei dezbateri geopolitice cu tema Noile Directii ale Politicii Externe Romanesti.

Intalnirea se va desfasura in amfiteatrul Facultatii de Sociologie, de la ora 11.00, si va fi organizata de Ziarul Ziua si asociatia de tineri jurnalisti Civic Media, impreuna cu Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii. Jurnalistii preocupati de rolul asumat de Romania in regiune si in politicile de securitate internationale vin in intampinarea studentilor care vor contribui la definitivarea noilor traiectorii romanesti solicitand presedintelui un dialog direct, acceptat fara rezerve. Organizatorii continua, prin aceasta dezbatere, seria de conferinte publice inaugurata prin cea consacrata Rolului Noii Romanii in arhitectura globala, la care au participat ambasadorii Frantei, Germaniei si Marii Britanii in Romania. Diplomatii si specialistii interesati ca si reprezentantii presei romane si straine sunt invitati si asteptati sa participe insa fara interferente cu dezbaterea, rezervata exclusiv studentilor.

 
Asociatia romaneasca Romanian Land implineste doi aniPDF Print E-mail
Ancona, Italia/Romanian Global News
Accesari :518
Monday, 13 June 2005

Echipa de fotbal a Asociatiei Romanian Land din Recanati este decisa sa castige in acest an turneul antirasist de fotbal in care se intrec asociatiile straine din Italia.

Turneul, ajuns la cea de-a patra editie, a debutat pe 20 mai si se va incheia pe 19 iunie. Ideea acestui turneu apartine asociatiei antirasiste si polisportive Assata Shakur din Ancona, turneul desfasurandu-se sub patronajul Primariei orasului Ancona si a Ambasadei Drepturilor din Ancona. Echipa de fotbal a Asociatiei Romanian Land a jucat chiar in partida de deschidere, disputata la 20 mai, de la ora 22.00 (ora Italiei). Cel de-al doilea tur s-a jucat pe 29 mai, meci care a adus fata-n fata echipele Asociatiilor Romanian Land si Bangladesh. Duminica trecuta, echipa Romaniei a intalnit Tunisia. Anul trecut, dupa tragerea la sorti, a treia partida s-a jucat tot cu echipa Asociatiei Tunisia, care a refuzat sa joace cu barbati condusi de o femeie, fiind eliminati din turneu, a declarat presedintele Asociatiei Romanian Land, Jenica Rachinoiu Cesca. La editia din 2004, romanii au ratat la mustata trofeul, pierzand meciul in ultimul minut de joc, consolandu-se in schimb cu premiul Fair Play. Anul acesta fotbalistii sunt pusi pe fapte mari, vor sa castige, dar este prea devreme pentru un pronostic, spune Jenica Rachinoiu Cesca. In afara turneului, vor fi in iunie si trei zile de sarbatoare multietnica (17-18-19 iunie), unde asociatiile de straini vor participa cu standuri proprii. Nu vor lipsi produsele traditionale, muzica si expozitiile. Pe 18 iunie, Asociatia Romanian Land va sarbatori un moment foarte important din viata sa: doi ani de la infiintare. Evenimentul va fi marcat cum se cuvine, printr-o expozitiei cu titlul Un pic de Romanie, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Hram si sarbatoare la Parohia Romana Unita Greco-Catolica din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :456
Monday, 13 June 2005

Parohia Romana Unita Greco-Catolica din Viena si-a sarbatorit duminica, 12 iunie, hramul, Coborarea Sfantului Spirit.

Liturghia a inceput de la ora 10.00 dimineata, in capela Parohiei din Penzingerstr.70, de catre Inalt Prea Sfintia Sa, Parintele Arhiepiscop George Gutiu. Dupa sarbatoarea Hramului, toti credinciosii prezenti la liturghie au putut merge impreuna, alaturi de familiile lor, la o reuniune in aer liber in curtea centrului parohial St.Jakob. Scopul propus al acestei intalniri, si care in parte s-a realizat, a fost acela de a obtine o participare cat mai mare la eveniment, dar si de a-i determina pe cei de fata se se cunoasca cat mai bine intre ei si sa devina cat mai activi fata de proiectele de adeziune si comunicare promovate de biserica.

 
O saptamana de limba romana pentru copiii din UngariaPDF Print E-mail
Bedeu, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :307
Monday, 13 June 2005

Saptamana romaneasca din scolile romanesti din Ungaria se va desfasura si in acest an, una dintre institutile de invatamant in care se va celebra acest eveniment fiind cea din localitatea maghiara Bedeu.

Elevii de la scoala generala de aici vor vorbi exclusiv romaneste in perioada 13-17 iunie si vor organiza o serie de activitati bogate. Acestea vor contine mai multe jocuri menite sa le dezvolte cunostintele de limba romana si sa le ofere o ultima saptamana de scoala destinsa, in apropierea vacantei, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Romanii din diaspora sunt mai aproape de Dumnezeu si cu ajutorul internetuluiPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :505
Monday, 13 June 2005

Romanii care se afla in afara tarii pot sa beneficieze de initiativa ambitioasa a Arhiepiscopiei Tomisului care a inceput de mai bine de un an si jumatate sa transmita pe internet (streaming) slujbele religioase care se desfasoara in catedrala Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din Constanta si in alte biserici.

Programul este destinat in principal comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii, iar pe langa slujbele eparhiei, prin internet se mai pot receptiona si diferite evenimente cu caracter religios, precum conferinte, procesiuni sau festivaluri, proiecte culturale sau educationale, informeaza romportal.com. Cel care se ocupa de acest proiect, parintele Lucian Costea, coordonator servicii internet la Arhiepiscopia Tomisului, ii mai anunta pe romanii din strainatate si faptul ca pune la dispozitie acest serviciu pentru intreaga diaspora care nu poate fi alaturi de cei dragi aflati in tara in momentele fericite din viata: botezuri sau nunti, evenimente desfasurate in catedrala arhiepiscopala. Pentru a audia sau viziona acest proiect, se poate accesa site-ul www.arhiepiscopiatomisului.ro sau adresele http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/audiovideo/audio.html sau http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/audiovideo/video.html. Alte amanunte despre conectare se pot obtine de la link-ul http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/info.html, in timp ce informatii suplimentare se pot solicita chiar de la parintele Lucian, de la adresa de e-mail: lucian_costea@arhiepiscopiatomisului.ro.

 
Mega-festival romanesc de vara la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :978
Monday, 13 June 2005

5 iunie. O mare de oameni in Jakobsplatz. Nu cred ca s-au mai adunat vreodata atatia nemti, sasi, svabi, romani si alti straini traitori in Germania la un festival exlusiv al Romaniei, cum a fost Rumanien-Sommerfest 2005 din Nurnberg.

Pe cand unii politicieni germani isi alimenteaza campaniile pre-electorale cu slogane populiste xenofobe, lumea de rand incearca un pas spre Europa lipsita de granite si prejudecati. Sau, macar vine sa vada pe viu si sa inteleaga depre ce este vorba cu tarile astea sarace din est care, se zice, ne fura locurile de munca. Nicholaus Gundel, presedintele asociatiei Dacia -organizatoare a festivalului, alaturi de Ars Longa, Orasul Nurnberg si firme private in regim de sponsori (Backerei Ludwig, Metzgerei Maurer, Bota si Mooser, Disco Centro si Restaurant Dracula) - ne spune: Asta e problema cu unii nemti aici. Ca romaniihoti, prostituate, Arbeitskrafte [forte de munca]. Altceva, multi nu stiu. Deci, continua el, intentia proiectului cultural romano-german Rumanien-Sommerfest 2005 a fost celebrarea publica a momentului istoric de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Cu aceasta tema ne-am dus si la Primarie, am vorbit cu ei, ei au fost de acord si s-au bucurat sa facem asa ceva. Daca are succes, mai facem si la anul.

Cu o seara inaintea festivalului a avut loc cenaclul literar Ars Longa, unde profesorul Emil Cira a prezentat portretul artistic al poetului Cezar Ivanescu, periplul liric romanesc fiind intregit de expozeul traducatoarei si scriitoarei Andrea Stetiu- Wisniowski. Tot atunci a fost lansat volumul de poezii a lui Daniel Renon Dresorii de umbre. Despre semnificatia titlului, autorul ne spune: Este un simbol pentru noi oamenii, noi suntem cu totii dresori de umbre. Cartea este structurata in trei capitole, primul fiind mai extravagant, al doilea un exercitiu poetico-filosofic, iar al treilea capitol dedicat in intregime iubirii. Atat la cenaclu, cat si la festivalul din 5 mai, folclorul din Romania a fost la Nurnberg la el acasa. De la Gherla au venit dansatorii de pe Valea Somesului, alternati pe scena de cei ai asociatiilor de sasi si svabi originari din Romania si traitori in Bavaria. Horst Gbbel, din partea Landesmannschaft der Siebenburger Sachsen si presedintele Haus der Heimat din Nurnberg, ne-a reliefat traditia acestor forme culturale si de port specifice, asezonate sonor cu muzica de fanfara. S-a cantat si folk de buna calitate (Adela Milea, Mircea Hohoiu), s-a mai si dansat pe loc, caci locul era foarte stramt, pe muzica A2, Silver Star si Mircea Rusu, toate Band.

Multi nemti nu inghit zaharelul politic al amanarii aderarii Romaniei la UE sau a unui parteneriat strategic de genul celui propus de crestin-democrati -de parca Romania n-ar fi gazduit timp de sute de ani emigranti germani, integrati economic si cultural in spatiul intercarpatic. Unii germani vad in Romania sanse de expansiune economica reala, inclusiv salvarea unor firme germane de la faliment si crearea de locuri de munca in parteneriat. De aceea, primul pas e curiozitatea. Si, apoi, la unii, acceptanta. Nu in mod neaparat, statul la coada la mititei, cremesuri, palinca si vinuri romanesti, inseamna o modificare cerebrala. Inseamna insa, oricum, o modificare de gust, inspre savoarea unor alte meleaguri. Nici Iarba verde de acasa nu are o rezonanta in primul rand prin cuvinte, la un necunoscator al limbii romane, insa molipseste prin ritmul vioi si cantabil. De aceea, cand peste 5.000 de oameni se leagana suncalitul fiind in Germania sport muzical national- e semn bun. Pe care il receptioneaza, probabil, si tara.

Oficialitatile romane de la Bucuresti au fost prezente prin scrisoarea lui Radu Berceanu, vicepresedintele Senatului, in lectura pe scena a lui Mihai Dragu. De la Consulatul general al Romaniei la Munchen au venit viceconsulita Laura Tiu impreuna cu sotul. IPS Serafim, mitropolitul pentru Germania si Europa Centrala a facut din nou apel la intelegerea intre natii, intre toti credinciosii reuniti pe teritoriul european. Oficialitatile germane prezente la eveniment au dovedit reala cordialitate in discutiile cu mass-media din tara si strainatate, acordand atat Radio Romania International (Simona Constantin) cat si Radio Z din Nurnberg (Alexandru-Schafer-Garleanu) si Portalului Romanilor din Germania www.rom2.de (Dani Rockhoff) detalii exclusive despre parteneriatul cultural romano-german din zona. Viceprimarul Nurnbergului Horst Frther (SPD) a detaliat, in afara interesului predominant economic al germanilor pentru Romania si un aspect simplu, dar determinant, de convietuire umana transfrontaliera: Azi si in acest loc se poate demonstra ca romanii si germanii pot fi impreuna, pot sa se simta bine, pot sa discute si sa treaca peste anumite prejudecati. Este tocmai ceea ce ne trebuie in Uniunea Europeana, pentru stabilizarea procesului sau de largire si integrare a noi tari si noi culturi.

(Corespondenta din Germania, de la Dani Rockhoff).

 
Cvartetul Belcea, pe afisul Festivalului austriac SchubertiadePDF Print E-mail
Schwarzenberg, Austria/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 13 June 2005

Cvartetul Belcea se afla luni, 13 iunie, in orasul austriac Schwarzenberg, unde sustine un concert in cadrul Festivalului Schubertiade, informeaza portalul evenimentului cultural.

Cei patru componenti ai grupului romanesc vor incepe spectacolul la ora 16:00 si vor interpreta lucrarile Cvartetele op. 18 nr. 2 in Sol major de Ludwig van Beethoven, KV 464 in La major de W.A.Mozart si op. 41nr. 3 in La major de Robert Schumann. Cvartetul a luat fiinta in anul 1994 la Royal College of Music, la Londra, la initiativa compatrioatei noastre Corina Belcea (violina), impreuna cu colegii sai Laura Samuel (violina), Krzsystof Chorzelski (viola) si Alasdair Tait (violoncel). Inca de la inceput, grupul a avut o intrare furtunoasa in circuitul international al muzicii de camera, fiind foarte apreciat de catre critica pentru spectacolele sale, ajungand ca in prezent sa fie recunoscut ca unul dintre cele mai importante cvartete pe plan international. Primul CD scos de mebrii cvartetului la casa discuri EMI a fost lansat in toamna anului 2000, cuprinzand lucrari de Debussy, Ravel si Dutilleux si s-a bucurat de critici extrem de favorabile. Dupa ce au castigat numeroase concursuri internationale, printre care si premiul intai la String Quartet Competitions din Osaka si Bordeaux. Incepand cu anul 2001 cei patru artisti ce alcatuiesc cvartetul Belcea sunt rezidenti la Wigmore Hall.

 
Mihai Eminescu va fi comemorat la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :298
Monday, 13 June 2005

Institutul Cultural Roman din Budapesta organizeaza joi, 16 iunie, la sediul sau din strada Izso, un eveniment poetic dedicat lui Mihai Eminescu.

Serata comemorativa va incepe la ora 18:00 si va contine un recital de poezie pe care il va sustine actorul Paul Antoniu, de la Teatrul Municipal din Baia-Mare. Acesta va rosti poeme scrise de Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Geo Bogza, Octavian Goga, Lucian Valea si Grigore Vieru, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Serata va fi completeta de o expozitie de arta plastica contemporana, organizata de o firma brasoveana si care se va desfasura sub titlul "Cu gandiri si cu imagini".

 
ARC din nou de partea nou-venitilor in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :285
Monday, 13 June 2005

Alianta Romanilor Canadieni, ARC, vine din nou in sprijinul nou-venitilor pe pamant canadian si organizeaza vineri, 24 iunie, la North York Civic Centre, Committee Room # 3, un al doilea seminar pentru romanii care ajung in aceasta tara.

Intrunirea va incepe la ora 18:15 si se adreseaza in primul rand rezidentilor canadieni de origine romana, sositi de mai putin de un an in Canada. Invitatul special al seminarului va fi Iuliana Cozma, informeaza pagina ARC. Prezentarea va trata succint aspecte precum diferente in structura sociala, diferente de mentalitate, sistemul juridic, sistemul de educatie universitara, "Regulated Professions", "Professional Liability and Ethics", banci, credite, asigurari, mediul profesional, gasirea unui loc de munca sau obtinerea unei locuinte subventionate.Deoarece numarul locurilor pentru participarea la acest ebveniment este limitat, cei interesati sunt rugati sa trimita un email de confirmare pe adresa c_banica@hotmail.com. Organizatorii mai fac si un alt anunt referitor la desfasurarea seminariilor viitoare, in vederea imbunatatirii intalnirilor ulterioare fiind necesare persoane care pot sa impartaseasca din experienta proprie a primilor 5 ani in Canada.

 
Pictorul Stefan Oroian expune la SeghedinPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :294
Monday, 13 June 2005

Pictorul roman Stefan Oroian, din Giula, si-a inaugurat joi, 9 iunie, la Centrul Cultural "Bartok Bala" din Seghedin, o expozitie personala.

Aceasta cuprinde lucrari plastice din creatia artistului giulan si va fi deschisa pana vineri, 29 iunie, transmite crespondentul Romanian Global News in Ungaria. La vernisaj a participat si criticul de arta Szuromi Pal, care a rostit un scurt discurs despre activitatea si lucrarile lui Stefan Oroian. Picturile sunt expuse in Galeria B (Seghedin, Str. Vorosmarty nr. 3) si pot fi admirate intre orele 10:00-18:00.

 
O romanca participa la un concurs de modelling on-linePDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :355
Monday, 13 June 2005

O romanca participa la concursul international on-line pentru noi talente in modeling The Face of 2005 a carei castigatoare se decide cu ajutorul votului electronic pe care il acorda publicul.

Lorena este din Vancouver, Canada si are 17 ani. Romanii din afara tarii si de acasa pot sa ii acorde tinerei votul lor accesand site-ul www.nzsbdirectory.co.nz, click pe rubrica Face of 2005, romanca fiind la pagina 6, model_59 , Lory. Fiecare calculator poate sa trimita doar un singur vot, dar daca mesajul va ajunge la cat mai multe persoane, poate ca si Lorena se va clasa printre primele locuri.

 
Matei Visniec si Vasile Nedelcu la Festivalul StourbridgePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :320
Monday, 13 June 2005

Celebra piesa What shall we do with the cello, precum si alte doua - The Snow Queen (Craiasa Zapezii) si Peer Gynt - vor fi prezentate, in perioada 15-26 iunie, in cadrul Stourbridge Performing Arts Festival, din Marea Britanie.

Piesele sunt puse in scena de celebrul regizor si actor roman Vasile Nedelcu. Tot in cadrul Festivalului Stourbridge va putea fi vizitat si un atelier de lucru Vasile Nedelcu.

Premiera spectacolului Peer Gynt este programata pentru data de vineri, 17 iunie, la Glasshouse Studio Theatre, din Stourbridge. Piesa lui Ibsen este povestea calatoriei unui om pentru a ajunge pana la a se descoperi pe sine. Este o poveste mitica de dragoste, pierdere, salvare si fantezie. Piesa va fi acompaniata de muzica live si o selectie de peste 70 de masti si papusi. Spectacolul se va juca pana duminica, 24 iulie.

Craiasa Zapezii, spectacol inspirat din povestea cu acelasi nume a lui Hans Christian Andersen, se va juca sambata, 18 iunie, de la ora 15.00, la Glasshouse Studio Theatre, in timp ce productia semnata Matei Visniec, What shall we do with the cello este programata pentru luni, 20 iunie, la acelasi Glasshouse Studio Theatre. Patru actori si un violoncel intr-o productie plina de spirit cu un aer neobisnuit de umor. Piesa este pusa in scena de regizorul ai actorul roman Vasile Nedelcu, dupa o productie originala creata in Romania, prezentandu-l pe Nedelcu si in calitate de actor.

Sambata, 25 iunie, in cadrul festivalului va fi organizat si un atelier de lucru Vasile Nedelcu, intitulat Directing. Acesta se va desfasura intre orele 10.00-15.00, la Glasshouse Studio Theatre, si va explora tema Libertatii si Necesitatii. Vasile va explora relatia actorilor cu personajele, folosind masti si arhetipuri pentru a arata ca teatrul este o prelungire a vietii.

Festivalul Stourbridge este un eveniment nou, ce va prezenta pe perioada a doua saptamani o colectie impresionanta de dramaturgie, dans, poezie, film sau arte vizuale, un mix stimulativ de productii profesionale, studentesti sau ale comunitatilor. Spectacolele se vor desfasura in intregul oras, inclusiv in pub-uri, muzee, sali sau in parcuri.

 
Genesis, o expozitie semnata Albert Popa la New YorkPDF Print E-mail
New York,SUA/Romanian Global News
Accesari :289
Monday, 13 June 2005

Artistul romano-american Albert Popa isi va expune lucrarile la New York, in cadrul Galeriei East-West, marti, 14 iunie, de la ora 19.00.

Expozitia, intitulata Genesis, este probabil cea mai populara astfel de manifestare artistica din cele gazduite de East-West Gallery. Formatul expozitional actual, prezentata deja de Albert Popa, va fi improspatat si cu lucrari noi. Este o a doua oportunitate, pentru romanii din New York, dar si pentru americanii iubitori de arta romaneasca, de a intalni un artist caruia nu ii este teama de o abordare clasica (Rubens, Velasquez, etc.) in ceea ce priveste scenele de viata obisnuite.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions