Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Miron Cozma s-a gandit sa intre in politica la ParisPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 16 June 2005

Prospat iesit din penitenciarul Rahova, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma are intentii serioase legate de politca: el isi doreste intemeierea unui partid muncitoresc.

Cozma a spus ca dupa ce se vor linisti apele cu procesele pe care inca le mai are se gandeste sa plece la Paris, la Acordul International al Muncitorilor. El va studia, din cate se pare modul de organizare al acestuia, iar la revenirea in Romania va organiza un partid mucitoresc, pe scheletul sau. Partidul la care se gandeste Miron Cozma va folosi, totodata, ca sursa de inspiratie, si Partidul Laburist din Anglia, dupa cum a indicat fostul lider al minerilor.

In legatura cu celelalte acuzatii care i se aduc, Cozma este inca in asteptare. Eu nu cred ca in situatia de fata sa fi fost eliberat doar pentru o saptamana. Eu sunt un luptator, sunt un patriot. Nu-mi parasesc tara pur si simplu, de frica nimanui a declarat Cozma jurnalistilor adunati in fata casei sale din Timisoara. El a adaugat, totusi, ca daca va trebui sa se duca inapoi in spatele gratiilor o va face.

 
Justitia confirma: Ion Iliescu este invinuit in dosarul mineriadeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Thursday, 16 June 2005

Procurorul militar Dan Voinea a dezmintit declaratiile fostului presedinte roman, Ion Iliescu, cum ca ar fi numai martor in dosarul mineriadei din 1990.

Prezent miercuri seara in cadrul emisiunii 100% de la postul de televiziune Realitatea TV, procurorul Voinea a declarat in direct ca Ion Iliescu a fost invinuit in dosarul amintit. La iesirea de la audieri fostul avocat al lui Ion Iliescu declarase el insusi acest lucru insa ulterior a fost concediat, dupa ce Iliescu a spus clar ca este vorba numai despre o citare a sa in calitate de martor. Conform Codului de Procedura Penala, art. 6, al. 3, obligatia organului de urmarire penala este ca sa-i aduca la cunostinta invinuitului, infractiunile pentru care este cercetat. Inainte de a fi audiat, a explicat Voinea, adaugand ca exact asa s-au intamplat lucrurile si in cazul intalnirii cu avocatul fostului sef de stat, dupa care acesta a plecat sa ii faca apararea.

Intrebat ce alte personalitati cunoscute au mai fost puse sub invinuire in acest dosar, Voinea a spus ca nu are voie sa dea detalii in legatura cu urmarirea penala. El a spus totusi ca sunt, pana in acest moment, 20 de persoane puse sub invinuire. Inrebat in mod direct in legatura cu calitatea fostului premier Petre Roman in dosar, procurorul militar a aratat ca acesta nu a primit un document prin care sa fie pus sub invinuire, la fel cum nici Gelu Voican Voiculescu nu a primit, pana in prezent. Cat despre generalul Chitac, Voinea aspus ca acesta este deja inculpat.

 
Integrarea Romaniei nu depinde de votul negativ al Frantei si OlandeiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :308
Thursday, 16 June 2005

Seful statului roman, Traian Basescu, s-a intalnit joi, 16 iunie, la Palatul Regal din Bruxelles, cu Majestatea Sa Albert II.

Cei doi au discutat despre evolutia procesului de integrare europeana si au convenit asupra faptului ca efectele politice ale Referendumului din Franta si din Olanda nu trebuie sa afecteze procesul de integrare a Romaniei si Bulgariei, se arata intr-un comunicat al Presedintiei romane. Un alt aspect dezbatut a facut referire la investitiile belgiene in Romania care sunt reduse, in pofida faptului ca schimburile comerciale dintre cele doua tari au ajuns la un nivel de peste 1 miliard de euro in 2004. In acest context, seful statului roman a prezentat masurile de reforma fiscala ale actualului Guvern care au ca efect crearea unui mediu propice dezvoltarii investitiilor. La randul sau, M.S. Albert II si-a exprimat disponibilitatea de a sustine in continuare proiectele care vizeaza securizarea frontierelor, precum si acordarea de asistenta tehnica Romaniei pentru diminuarea traficului ilegal de persoane.

Presedintele Traian Basescu participa in aceste zile la Bruxelles la reuniunea Consiliului European de vara, intalnirea dintre seful statului roman cu suveranul unui stat al Uniunii Europene fiind prima intrevedere de acest gen de dupa semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare la UE, la 25 aprilie.

 
Principele Radu nu mai este ofiter in rezervaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Thursday, 16 June 2005

Alteta Sa Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen, a fost chemat in activitate din randul ofiterilor in rezerva miercuri, 15 iunie, primind cu aceasta ocazie gradul de colonel, informeaza MApN.

Aceasta activare a avut loc ca urmare a eforturilor depuse de Alteta Sa in campania de integrare a Romaniei in structurile euroatlantice, in calitate de Reprezentant Special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila. Principele de Hohenzollern-Veringen, membru al familiei regale romane ca urmare a casatoriei lui cu Principesa Margareta a Romaniei, are grad ministerial si indeplineste mai multe functii in cadrul Guvernului. Printre acestea se numara promovarea imaginii Romaniei catre opinia publica, mass-media si mediile intelectuale si de afaceri din tarile membre NATO, promovarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, incurajarea investitiilor straine in Romania, a intereselor economice, comerciale si de afaceri ale tarii noastre, dar si a culturii si istoriei autohtone in contextul european. Activitatile sale se inscriu in seria de actiuni pe care le intreprind ministrul roman de Externe si cel al Integrarii, precum si celelalte institutii care activeaza in acelasi domeniu. Alteta Sa Radu va promova, in noua sa calitate de ofiter activ, cooperarea militara in cadrul structurilor euroatlantice, fiind unul din mesagerii initiativelor internationale ale tarii noastre.

Principele de Hohenzollern-Veringen este absolvent al unor prestigioase institutii de invatamant superior - Colegiul National de Aparare (2002), Centrul de Studii de Securitate George C. Marshall, Germania (2003), precum si al programului Senior Executive in National and International Security, in cadrul Universitatii Harvard, Kennedy School of Government, SUA (2004). Alteta Sa Radu va promova, in noua sa calitate de ofiter activ, cooperarea militara in cadrul structurilor euroatlantice, fiind unul din mesagerii initiativelor internationale ale tarii noastre.

 
Troita de la mormantul patriotului roman Eudoxiu Hurmuzachi a fost refacutaPDF Print E-mail
Cernauca, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :319
Thursday, 16 June 2005

In urma cu mai bine de un an, primarul Radautiului, Mihai Frunza, a luat decizia de a inlocui crucea de la mormintul lui Eudoxiu Hurmuzachi din Cernauca, raionul Noua Sulita, Ucraina, intrucat se afla in stare avansata de deteriorare.

Intentia primarului a fost dusa la bun-sfirsit, iar pe 10 iunie, troita, realizata de sculptorii Emil Ianus, din Horodnicul de Sus (Suceava), si Toader Chifan, din Vicovul de Jos (Suceava), a fost sfintita. "Trebuie sa aveti grija ca aceasta cruce sa ramana aici pina la a doua venire a Domnului Iisus Hristos si, daca timpul va degrada-o, vor veni alti romani si o vor pune la loc, pentru ca crucea nu trebuie sa cada niciodata", li s-a adresat celor prezenti preotul Constantin Hrehor. La eveniment au participat seful adjunct al Administratiei Raionale Noua Sulita, Svetlana Eugenia Scriculeac, adjunctul presedintelui Consiliului Raional Noua Sulita, Nicolae Popov, consulul economic Ioan Aniculaese de la Consulatul General al Romaniei la Cernauti, Ilie Ionet, reprezentant al Administratiei Regionale de Stat Cernauti, scriitorii Vasile Tariteanu, Arcadie Opait (in rol inedit de translator), Dumitru Covalciuc. Din delegatia Romaniei au facut parte primarul Mihai Frunza, impreuna cu sotia sa Silvia, presedintele Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, dl Mircea Irimescu, directorul adjunct al Colegiului National "Eudoxiu Hurmuzachi", Carmen Andronachi, impreuna cu un grup de elevi, vicepresedintele Asociatiei "Flondor", Mihai Pinzaru, avocatul Mircea Rusu, omul de afaceri Nicolae Preutesi, sponsor al lucrarii, presedintele Uniunii Ucrainenilor din Romania pentru Tinutul Bucovina, Ioan Bodnar. Dna Scriculeac i-a salutat pe cei prezenti si le-a inmanat apoi cate o diploma de multumire primarului Mihai Frunza, protopopului Gheorghe Calancea si sculptorilor Emil Ianus si Teodor Chifan.

(Preluare cotidianul Evenimentul, un articol semnat de Malina Anitoaei)

 
Cooperare transfrontaliera intre Romania si Basarabia de 30 de milioane de euroPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :453
Thursday, 16 June 2005

Romania si Basarabia vor derula mai multe proiecte comune in domeniul transfrontalier in valoare de aproape 30 de milioane de euro, s-a anuntat miercuri, 15 iunie, la intrunirea anuala a Comitetului mixt de cooperare transfrontaliera Romania-Moldova de la Chisinau.

La intrunire au participat reprezentanti ai Consiliilor Judetene Botosani, Iasi si Vaslui, ai ministerului Integrarii Europene, reprezentanti ai Agentiilor de Dezvoltare Regionala, consilieri si secretari de stat de la Guvernul si Ambasada Romaniei, viceministrul Ministerului Economiei si Comertului din Moldova si reprezentanti ai altor ministere si raioane din Basarabia. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, acesata a fost reprezentata de seful Oficiului Tacis Moldova, Fiona McLean, si Ian Willem Richelmann, expert Tacis. Proiectele vor fi finantate de de catre Uniunea Europeana si vor fi realizate pana la data de 15 septembrie anul curent. Finantarea proiectelor romanesti care sunt in valoare de 22 de milioane de euro se va face prin Programul Phare, iar a celor moldovenesti in valoare de 5 milioane de euro va fi facuta prin Tacis, informeaza un cotidian local. Proiectele se refera la mediu, infrastructura spre punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova de la Stanca Costesti, dar si la punctele de la Radauti Prut- Lipcani. Comitetul Mixt va aviza proiectele agreate de ambele parti, urmand ca acestea sa fie inaintate Agentiilor de Dezvoltare Regionala Nord Est si Sud Est.

 
Politica de abordare a cercetarii romanesti, analizata de experti din UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :277
Thursday, 16 June 2005

O delegatie de experti evaluatori de la ministere ale educatiei din trei state memebre ale Uniunii Europene si de la Centrul de Cercetari Unificate ale UE (JRC) Institutul de Studii Tehnologice Prospective (IPTS) va veni la Bucuresti in perioada 16-17 iunie.

Vizita straina are ca scop examinarea politicile Romaniei orientate spre cresterea investitiei in cercetare, prin raportare la Agenda Lisabona revizuita si la obiectivul 3% adoptat de Consiliul UE de la Barcelona, din anul 2002. Delegatia este alcatuita din reprezentanti ai Olandei, Belgiei, si Sloveniei si se va intalni cu membri ai Departamentul Cercetare din cadrul ministerului roman al Educatiei si Cercetarii, condus de Secretarul de Stat, prof. univ. dr. Anton Anton. In luna martie a anului 2002, Consiliul European de la Barcelona a stabilit ca obiectiv cresterea cheltuieilor totale pentru cercetare-dezvoltare in tarile Uniunii Europene, la nivelul anului 2010, la cel putin 3% din produsul intern brut, urmand ca 2/3 din cheltuieli sa fie realizate de mediul economic. Tinta de 3% se inscrie in strategia integrata de crestere a competitivitatii economice in spatiul european, care presupune corelarea strinsa a politicilor din urmatoarele categorii: politici in domeniul cercetare-dezvoltare si inovare (CDI), politici in domeniul industrial, politica fiscala, politica in domeniul financiar si politica in domeniul concurentei. Exercitiul de evaluare va pleca de la va raportul de tara elaborat de Centrul de Cercetari Unificate ale UE (JRC) Institutul de Studii tehnologice Prospective (IPTS) in colaborare cu Directorate General Research si cu o echipa de consultanti din Marea Britanie, informeaza ministerul roman.

 
Ajutor umanitar pentru IndoneziaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 16 June 2005

Romania va sustine reconstructia unei scoli din Indonezia, distrusa de cutremurul din decembrie 2004, a decis Guvernul in sedinta de miercuri.

Executivul a aprobat acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, in valoare de 115.000 de dolari, pentru Republica Indonezia. Suma provine dintr-o campanie publica de colectare de fonduri si va fi utilizata intr-una dintre localitatile afectate de cutremur, la alegerea Guvernului Indoneziei. Ministerul Afacerilor Externe va intreprinde, pe cale diplomatica, demersurile necesare in vederea preluarii si utilizarii ajutorului umanitar. Cutremurul care a afectat Asia de Sud-Est, la 26 decembrie 2004 si valurile tsunami care i-au urmat au provocat imense pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Comunitatea internationala a desfasurat o campanie sustinuta de acordare a ajutoarelor umanitare de urgenta pentru tarile afectate. In prezent se deruleaza programe de amploare pentru reconstructia zonelor calamitate, informeaza Prompt Media.

 
Noi discutii intre Romania si Rusia pe tema restituirii tezaurului romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Thursday, 16 June 2005

In perioada 20-23 iunie se va reuni in sesiune plenara la Moscova Comisia comuna ruso-romana pentru tezaurul romanesc depus in Rusia.

Reuniunea din Rusia ii urmeaza celei de la Bucuresti din octombrie 2004. Sesiunea plenara a comisiei comune trebuia sa se desfasoare in martie 2005, dar partea rusa a solocitat un timp suplimentar pentru studierea documentelor din arhive. La lucrarile din 20-23 iunie se intentioneaza continuarea analizarii documentelor existente, percum si adoptarea unor documente concluzive pentru aceasta faza a cercetarii istorice. Din comisia romaneasca va face parte si senatorul PRM, Viorica Moisuc, profesor universitar, doctor in istorie, informeaza Prompt Media.

 
Tot vinul romanesc e mai bunPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :294
Thursday, 16 June 2005

Lacrima lui Ovidiu 12, produs de Murfatlar, a primit medalia de aur la editia a 51-a a Concursului International de Vinuri de la Ljublijana, din Slovenia.

In acest an au intrat in concurs 746 de probe din 24 de tari. Castigatorii editiei au fost desemnati de 64 de specialisti din toata lumea. Acelasi vin a mai fost medaliat si la Concursul Mondial de la Bruxelles, de la inceputul lunii aprilie a.c, informeaza Prompt Media.

 
Editie bibliofila a sonetelor lui EminescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :382
Thursday, 16 June 2005

Sonetele lui Mihai Eminescu au fost editate intr-o editie limitata inedita: o editie bibliofila, ilustrata de 45 de artisti plastici contemporani.

Volumul a fost lansat miercuri, 15 iunie, la Academia Romana, cu ocazia comemorarii anul acesta a 155 de ani de la trecerea in nefiinta a celui ce a fost supranumit Luceafarul poeziei romanesti. Volumul este editat de Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Academia Romana, Memorialul Ipotesti si Regia Autonoma Monitorul Oficial. Editia este tiparita in 1000 de exemplare, care nu vor putea fi cumparate. Ele vor fi donate bibliotecilor si centrelor culturale din tara.

Gravurile care insotesc acest volum de sonete au fost realizate in mai bine de jumatate de an, iar ele pot fi admirate in cadrul unei expozitii deschise la Academia Romana.

 
Dansatorul Robert Stefan Enache, in drum spre VarsoviaPDF Print E-mail
Varsovia, Polonia/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 16 June 2005

Reprezentantul Romaniei la concursul Eurovision Young Dancers, Robert Stefan Enache, se pregateste pentru plecarea la faza finala a acestui concurs, care va avea loc sambata, 24 iunie, la Varsovia, el urmand sa se deplaseze spre Polonia sambata, 18 iunie.

Odata ajuns la Varsovia, tanarul dansator roman va participa in perioada 19 si 23 iunie la o serie de Master Class tinute de trei dintre cei mai renumiti coregrafi ai lumii: Florence Clerc, de la Opera Nationala din Paris, Christopher Bruce, din Marea Britanie, si Irek Mukhamedov, din Rusia, informeaza onlinegallery.ro. Master Classs-urile au rol de semifinala, evolutia participantilor in cadrul lor fiind decisiva pentru clasarea in finala de pe 24 iunie. Cele 13 tari care participa la aceasta editie a concursului Eurovision Young Dancers sunt Belgia, Cipru, Cehia, Finlanda, Grecia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Slovenia si Suedia. Concursul va fi difuzat in direct si in Romania de postul de televiziune TVR Cultural. Transmisia va incepe la ora 21:15, ora noastra.

 
Sarbatoarea Muzicii la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Thursday, 16 June 2005

Centrul Cultural Francez din Cluj alaturi de Institutul Francez vor organiza in perioada 19-21 iunie, la Cluj, Sarbatoarea Muzicii, o serie de concerte de jazz.

In cadrul Sarbatorii Muzicii se va desfasura duminica, 19 iunie, de la ora 21.30, la Casa de Cultura a Studentilor un concert de jazz cu Florence Fourcade Quartet. Concertul se va desfasura in cadrul Festivalului de Jazz Napocensis sii ii va prezenta pe Florence Fourcade la vioara, Vittorio Silvestri la chitara, Michel Altier la contrabas si Vincent Calmettes la baterie.

Luni, 20 iunie, Mike&The Blue Spirits (Mike Godoroja - voce, Marcian Petrescu - muzicuta, voce, Roxana Stroe - chitara, Valentin Badea- bas, Marian Ionescu - baterie, percutie) vor concerta in Curtea Centrului Cultural Francez, incepand cu ora 19.00. Intrarea este libera pentru amandoua spectacolele.

 
Romania nu este eliminata din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :404
Thursday, 16 June 2005

"Romania, cum ai da, nu este eliminata din Transnistria. Dimpotriva, ea revine intr-un proces politic din care a fost exclusa abuziv acum 13 ani", scrie in editia de marti a cotidianului "Flux" editorialistul Petru Bogatu, in opinia caruia motiunile votate saptamana trecuta de Parlamentul Republicii Moldova ii netezeste drumul Bucurestiului spre o revenire efectiva in procesul de reglementare transnistreana.

Pe de alta parte, Bogatu mentioneaza ca, desi nu este autorul unui plan de solutionare a diferendului transnistrean, Bucurestiul are o pozitie proprie, in multe privinte, diferita de cea a Kievului. "Presedintele roman Traian Basescu s-a opus in repetate randuri desfasurarii unor alegeri libere in Transnistria inaintea evacuarii arsenalelor si trupelor rusesti. Diplomatia romana critica si acele aspecte ale planului ucrainean care sunt in masura sa pericliteze suveranitatea Republicii Moldova. Si aceasta pozitie a Bucurestiului coincide intocmai cu cea a Chisinaului. Nu intamplator, in cele trei documente aprobate unanim de Parlament, planul de la Vinnita a fost completat, de fapt, cu o serie de idei lansate sau sprijinite de Romania", scrie Bogatu. Totodata, editorialistul mentioneaza ca nu pot fi luate in serios afirmatiile potrivit carora, autoritatile moldovene ar fi acceptat initiativa ucraineana in dauna celei romanesti, deoarece nu exista un plan al Bucurestiului, inchegat si definitivat, care ar concura cu cel al Kievului. Dar, in opinia lui Bogatu, acest plan nici nu era necesar, deoarece o astfel de initiativa era sa fie interpretata de Moscova si Tiraspol drept o sfidare, oferindu-le acestora un motiv in plus sa impinga procesul de reglementare transnistreana intr-un punct mort. "Iata de ce si SUA, si UE, si NATO au hotarat sa mearga pe mana Kievului, dar fara a neglija, desigur, Bucurestiul", sustine editorialistul.

De asemenea, Bogatu a calificat drept contraproductiva si chiar nociva pozitia celor care incearca sa faca din Ucraina un inamic al Chisinaului sau Bucurestiului in diferendul transnistrean. "In ciuda unor elemente echivoce ale planului de la Vinnita, Kievul este, in prezent, un aliat al Occidentului, nu al Rusiei. Si, deci, al Chisinaului si Bucurestiului. Suntem de aceeasi parte a baricadei cu Ucraina, chit ca i-am avea multe de reprosat. Si de aceasta situatie e bine sa profitam, nu trebuie sa-i dam cu piciorul", mentioneaza Petru Bogatu. In opinia lui, doar avand Ucraina de partea lor, Occidentul, Romania si Republica Moldova pot obliga Rusia sa plece din Transnistria. "Privita din acest unghi, initiativa Kievului, revizuita, bineinteles, in conformitate cu interesele noastre nationale, este indispensabila", conchide Petru Bogatu.

 
Regimul de la Tiraspol este unul criminal si nereprezentativ sustine Iurie RoscaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :332
Thursday, 16 June 2005

"Nu este deloc surprinzatoare reactia gruparii criminale si autoproclamate de la Tiraspol, care nu este relevanta si nu poate vorbi in numele cetatenilor Republicii Moldova din localitatile din stanga Nistrului", a declarat miercuri vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, comentand nota pretinsului minister de externe al Transnistriei referitoare la planul ucrainean de reglementare a conflictului transnistrean, trimisa Ministerului ucrainean de Externe.

Potrivit lui Rosca, aprobarea sau dezaprobarea de catre autoritatile separatiste a deciziilor legale ale Parlamentului "conteaza prea putin". "Autoritatile moldovene trebuie sa continue dialogul si cooperarea cu Ucraina, cu Romania, cu Federatia Rusa, cu SUA, cu Uniunea Europeana si cu OSCE pentru a gasi solutii viabile si functionale pentru rezolvarea diferendului transnistrean in limitele Constitutiei Republicii Moldova, fara a se stirbi, sub nici o forma, independenta national-statala a tarii noastre si fara a incerca distorsionarea principiilor de organizare interna a Republicii Moldova", a precizat el. "Atitudinea noastra fata de aceasta declaratie nu poate fi decat una calma si trebuie sa ne concentram asupra unor eforturi constructive, de cooperare, cu adevaratii interlocutori si cu partenerii Republicii Moldova pentru rezolvarea acestui diferend moldo-rus din Transnistria, cu implicarea unor factori internationali care conteaza cu adevarat. Documentele adoptate vineri, 10 iunie, de catre Parlament, subliniaza clar acest detaliu fundamental - actualul regim de la Tiraspol este unul criminal, nereprezentativ si nu poate sa se constituie intr-un partener de dialog pentru autoritatile legale ale Republicii Moldova", a conchis Iurie Rosca.

Reamintim ca in nota privind pozitia oficiala a Tiraspolului fata de planul ucrainean de reglementare a problemei transnistrene, remisa miercuri MAE ucrainean, se arata ca "partea moldoveneasca si-a intensificat actiunile indreptate spre inrautatirea relatiilor cu Transnistria, utilizand tactica amenintarilor si blocadelor, precum si refuzand sa indeplineasca angajamentele asumate anterior". "Autoritatile Moldovei distrug intentionat mecanismele de negociere, inclusiv cele care stau la baza pacii si stabilitatii in regiune. Toate acestea trezesc ingrijorare in Transnistria, deoarece asemenea actiuni ale conducerii moldovene indeparteaza perspectivele reglementarii definitive ale relatiilor moldo-transnistrene", se arata in documentul citat.

Autoritatile separatiste considera ca Republica Moldova isi permite abordari si corectari rauvoitoare a planului Ucrainei, care denatureaza esenta si atitudinea Ucrainei fata de reglementare. "Contam pe faptul ca Ucraina va face uz de autoritatea sa internationala si posibilitatile sale pentru a nu permite o interpretare gresita a prevederilor planului sau. Planul ucrainean ar putea impulsiona procesul de reglementare. Ar trebui elaborat un set de documente privind reglementarea relatiilor moldo-transnistrene, care sa includa acordul definitiv privind reglementarea politica, atotcuprinzatoare, acordul privind mecanismul implementarii acestuia, documentul privind masurile de incredere dintre parti in diverse domenii, inclusiv cel militar, precum si un acord international privind garantiile. Administratia tiraspoleana doreste ca acest set de documente sa tina cont de rezultatele intelegerilor anterioare, de experienta internationala in rezolvarea conflictelor similare, precum si de propunerile partilor interesate in reglementarea conflictului".

Partea transnistreana sustine prevederile planului ucrainean privind acordarea Transnistriei dreptului de a participa la promovarea politicii externe a Republicii Moldova si de a stabili contacte externe in domeniile economic, social si cultural. De asemenea, Tiraspolul sprijina ideea Ucrainei privind elaborarea unui document privind acordarea garantiilor si conceptul reglementarii pe etape a conflictului. Tiraspolul este de parere ca este necesar de a incepe urgent activitatea comuna a reprezentantilor politici si a expertilor din partea Ucrainei si Transnistriei in vederea coordonarii pozitiilor privind elementele principale ale planului ucrainean. "Transnistria constata ca, tinand cont de refuzul Moldovei de a participa la negocieri, trebuie pus in functiune intreg potentialul consultarilor bilaterale la diverse nivele dintre Transnistria si Ucraina, fapt prevazut de acordul de la Odesa din 1998".

 

 
Trebuie tratat direct cu populatia din regiunea transnistreana sustine Oazu NantoiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :298
Thursday, 16 June 2005

Planul ucrainean de reglementare a conflictului transnistrean, rolul misiunii de pacificare, situatia in Transnistria dupa "revolutia oranj" din Ucraina si alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost examinate luni, 13 iunie, de catre experti din Republica Moldova, Ucraina, Rusia si Israel, la Tiraspol, in cadrul Conferintei teoretico-stiintifica internationala "Situatia geopolitica a Transnistriei in contextul "revolutiilor oranj".

Potrivit directorului de programe de la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi, participantii la conferinta au expus "unele viziuni incompatibile in ceea ce priveste perspectiva existentei autoproclamatei republici nistrene". "In stanga Nistrului de mai multi ani exista un spatiu informational inchis si nociv, iar ideologii acestui regim se complac reciproc. In situatia respectiva, societatea civila si politica de la Chisinau trebuie sa contacteze direct cu oamenii din stanga Nistrului. Am incercat sa fiu cat mai explicit si cat mai univoc - am declarat ca fiecare locuitor din Transnistria are de ales intre respectarea Constitutiei Republicii Moldova si a Codului penal si intre plecarea de pe teritoriul Republicii Moldova. Lucrurilor trebuie sa li se spuna pe nume, aceasta ajutand populatiei din zona de Est sa se clarifice - adeptii constienti ai procesului de reintregire vor ramane, iar cei care vor intelege ca timpul lor a trecut vor trebui sa-si caute norocul pe alte meleaguri", a declarat marti Nantoi. In context, agentia tiraspoleana "Olvia Press" scrie ca, referindu-se la deciziile de saptamana trecuta ale Parlamentului Republicii Moldova privind initiativa Ucrainei de reglementare a conflictului transnistrean si masurile pentru democratizarea si demilitarizarea zonei transnistrene, expertii rusi participanti la conferinta respectiva au subliniat ca "Rusia nu va lua o decizie privind trupele sale din Transnistria similara celei privind trupele sale din Georgia" si ca "Rusia va demonstra ca timpul cedarilor sale in spatiul post-sovietic a trecut".

 
IRI va ajuta la consolidarea proceselor democratice din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :314
Thursday, 16 June 2005

Presedintele Vladimir Voronin a avut miercuri, 15 iunie, o intrevedere cu directorul de programe al Institutului International Republican din SUA, Michael Getto, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau.

A fost efectuat un schimb de opinii privind activitatile in derulare si de perspectiva ale Institutului International Republican din SUA in Republica Moldova, orientate spre consolidarea proceselor si traditiilor democratice in Republica Moldova. Voronin a apreciat importanta eforturilor intreprinse de IRI in scopul modernizarii formatiunilor politice si dezvoltarii societatii civile, a proiectelor vizand monitorizarea opiniei publice si promovarea organizatiilor de tineret si femei. Michael Getto a reiterat disponibilitatea IRI pentru realizarea cu succes a proiectelor prevazute pentru Moldova, exprimand speranta intr-o conlucrare eficienta in acest scop cu societatea civila si cu autoritatile moldovene.

 
Recunoastere oficiala a talentului artistului plastic Stefan OroianPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :349
Thursday, 16 June 2005

Artistul plastic roman Stefan Oroian, nume reprezentativ al comunitatii romanesti din Ungaria, a primit recent din partea Ambasadei Romaniei la Budapesta Ordinul "Meritul Cultural in Grad de Cavaler", pentru contributiile sale aduse in promovarea trecutului istoric si a civilizatiei romane pe plan international.

Distinctia a fost inmanata joi, 9 iunie, la vernisajul expozitiei sale din orasul maghiar Seghedin, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Pictorul roman este originar din Batania si a beneficiat de experienta maestrului Winkler Janos. Totodata, Oroian se bucura de multa apreciere in orasul unde si-a facut primii pasi in lumea artei plastice, iar originea lui romaneasca si mediul formarii ii confera un loc deosebit, atat in arta contemporana maghiara, cat si in cea romaneasca.

Ordinul a fost adus personal de consilierul Alexandru Ghisa de la ambasada romana, unul dintre admiratorii lucrarilor semnate de Stefan Oroian. Diplomatul a declarat ca arta romaneasca este plina de exemple cu creatori care s-au desavarsit in strainatate si a venit si cu exemple in argumentarea sa."Brancusi si-a realizat marea opera mai degraba la Paris decat in tara, dar recunoasterea lui a fost si in tara si dincoace si dincolo de ocean la aceeasi valoare. Ori, daca acum o suta de ani Brancusi isi gandea pasarile lui maiestre, astazi intalnim in aceasta sala, la Stefan Oroian, o sculptura si o pictura pe aceeasi idee unitara, care inseamna o complexitate si o maturitate artistica deosebita. Arta lui Oroian este un sincretism cuneiform, pentru ca, efectiv, este o intrepatrundere intre cultura romana, pe care a receptat-o de-a lungul pregatirii lui artistice si cultura ungara, unde s-a pregatit. Si acest sincretism a dat valoarea artistica pe care domnul Oroian o are astazi. In acelasi timp revelatiile sale artistice vin de undeva din trecut, dar merg spre viitor. Sculptura lui se trage din radacinile brancusiene, dar pictura, care merge spre arta cubista, depaseste oarecum ideile lui Vasarely, de exemplu. Deci, efectiv, asistam la o intrepatrundere intre cultura romana si maghiara, care este un beneficiu enorm. Este o satisfactie deosebita sa-ti incante ochii asemenea realizari", a mai afirmat consilierul Alexandru Ghisa despre opera lui Stefan Oroian, care face parte din uniunile artistilor plastici, din ambele tari.

Distinctia Statului Roman reprezinta o premiera, fiind prima data cand un artist roman din Ungaria primeste un astfel de Ordin.

Expozitia vernisata saptamana trecuta la Seghedin poate fi vizitata in Centrul Cultural "Bartok Bela" pana la 29 iulie.

 
Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto face angajariPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 16 June 2005

Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto a scos la concurs cateva posturi pentru comitetul executiv al clubului, ca urmare a modificarilor facute in luna mai a acestui an.

Locurile vacante sunt director cultural, director artistic si asistent executiv, informeaza pagina oficiala de web a clubului. Cei care sunt interesati de postul de director cultural trebuie sa scrie sau sa gaseasca saptamanal stiri din Romania, in general cu inclinare culturala, sa scrie sau sa gaseasca cate o mica istorie or descriere despre sarbatori si date importante romanesti, sa propuna evenimente culturale legate de facultate si sa obtina si sa organizeze informatia din proiectul creari unui site despre istoria si geografia Romaniei. Postul de director artistic presupune conceperea materialului vizual pentru evenimente si club, inclusiv programul pentru concerte, flyere pentru majoritatea evenimentelor, ajutat cu grafice pe website, ajutat cu proiectele culturale si organizarea decoratiilor si scenografiei la evenimente. In ceea ce priveste ajutorul executiv, acesta de obicei va venin cu noi idei si propuneri pentru organizarea evenimentelor. Persoanele care doresc sa trimita aplicatii pentru cele trei job-uri trebuie sa trimita un CV la adresa de e-mail secretar@romanianstudentsclub.com, si sa scrie o scurta prezentare a lor. O conditie importanta a inscrierii la selectie o reprezinta faptul ca aplicantii trebuie sa fie studenti la Universitatea din Toronto, campusul St George, ca urmare a regulilor delegate prin scoala, mai anunta Clubul Studentilor Romani.

 
Program artistic pentru romanii din ApateuPDF Print E-mail
Apateu, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 16 June 2005

Romanii din localitatea maghiara Apateu vor putea sa ia parte sambata, 18 iunie, la o serie de activitati cultural-folclorice, organizate la Casa de Cultura din Apateu de catre Centrul Cultural si Metodologic Romanesc din Bihor, in colaborare cu Institutul Cultural Judetean "Kolcsey Ferenc" din Dobritan.

Programele artistice vor incepe la ora 10:00 si vor debuta cu o expozitie de fotografii, urmata de un spectacol sustinut de mmai multi dansatori populari si moderni din Ungaria si din Romania, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Un alt loc unde vor avea loc manifestari specifice va fi si curtea scolii generale unde se va desfasura o intrecere gastronomica, dupa care participantii vor avea posibilitatea sa guste din mancarurile traditionale. Programul acestui sfarsit de saptamana este oferit de Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar, mai anunta coresondentul RGN.

 
Ansamblul Folcloric "Banatul" concerteaza la MicherechiPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :305
Thursday, 16 June 2005

Ansamblul Folcloric "Banatul" din Timisoara va sustine sambata, 18 iunie, incepand cu ora 19:30, in curtea scolii generale din Micherechi, un spectacol de muzica populara romaneasca.

Reprezentatia folclorica este o initiativa a Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria, care a primit sprijin pentru organizarea acestei manifestari din partea Casei de Cultura "Gheorghe Dulau" din Micherechi, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Programul interpretat de timisoreni va dura o ora si va contine mai multe dansuri populare si cantece romanesti, intrarea la spectacol fiind gratuita. La finalul reprezentatiei, localnicii vor face o surpriza celor prezenti si oaspetilor lor, interpretand un scurt program de dansuri micherechenesti. Ansamblul Banatul este alcatuit din 40 de dansatori, cantareti si muzicanti.

 
Domeniul forestier in Spania cere tot mai multi muncitori din RomaniaPDF Print E-mail
Galicia, Spania/Romanian Global News
Accesari :494
Thursday, 16 June 2005

Companiile galiciene de prelucrare a lemnului prefera mana de lucru provenita din Romania, mai ales datorita specializarii pe care multi romani o au in acest domeniu.

Numai luna aceasta, de pilda, firmele din aceasta regiune vor primi o serie de alti 71 de muncitori romani. Companiile au contractat, intr-o perioada de cinci ani, de cand dureaza acest gen de colaborare, 267 de imigranti romani. Angajatorii cauta in afara tarii specialistii in acest domeniu, pe care in Spania nu ii gasesc.

Sectorul prelucrarii lemnului, ca si cel al pescuitului, are nevoie se pare din ce in ce mai mult de mana de lucru din afara tarii. Romania, si cu predere zona muntoasa din Carpati, o regiune cu traditie forestiera indelungata, este de cele mai multe ori preferata de catre angajatorii spanioli pentru mana de lucru pe care o furnizeaza. Date apartinand Asociatiei de Angajatori din Madeira de Lugo indica faptul ca in ultimii ani au fost angajati 267 de muncitori de nationalitate romana. Ultima serie, din care fac parte 71 de profesionisti in domeniul forestier, va sosi in Galicia la finele lunii iunie. Atunci cand sosesc aici, romanii au deja contractele de munca incheiate, iar conform informatiilor oficiale obtinute se pare ca ei nu vor avea parte de conditii de munca diferite de cele de care beneficiaza localnicii. Salariul anuntat este de 700 de euro, un salariu mic in Spania, insa comparativ cu sumele care se castiga in acest domeniu, in Romania (respectiv 150 de euro) poate fi considerat un salariu lunar bun. Tot datele oficiale indica faptul ca acestia vor primi in plus inca doua salarii, ca si un concediu anual de 40 de zile.

Angajatorii spanioli fac aceste angajari in urma unei selectii in Romania, realizata la nivelul intregii tari. Profilul pe care il cer este cel al unei persoane cu varsta intre 20 si 40 de ani, care sa stie sa lucreze cu fierastarul electric. In general, sunt multumiti de nivelul de calificare si de capacitatea de adaptare a romanilor, care au drept avantaj si faptul ca invata foarte repede limba spaniola.

 
Traian Basescu in audienta la regele BelgieiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :309
Thursday, 16 June 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu se va intalni joi, 16 iunie, cu regele Belgiei, M.S. Albert II, in cadrul unei audiente la Palatul Regal din Bruxelles.

Aceasta este prima intrevedere a Presedintelui Romaniei cu suveranul unui stat al Uniunii Europene, dupa semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare la UE, la 25 aprilie. Cei doi sefi de stat vor avea un schimb de opinii privind stadiul relatiilor bilaterale romano-belgiene, evolutia procesului de integrare europeana, pregatirea Romaniei pentru aderarea la UE, precum si chestiuni de interes comun in relatiile internationale.

Reamintim ca in anul 2005, cele doua tari aniverseaza 125 ani de relatii diplomatice bilaterale, prilej pentru presedintele roman si pentru regele belgienilor de a face o trecere in revista a realizarilor de pana acum si o vedere de perspectiva asupra viitorului comun al celor doua tari in UE, incepand cu 1 ianuarie 2007. In ultimii ani relatiile bilaterale au cunoscut o dinamizare substantiala atat in plan politic (densitatea contactelor politice la nivel, existenta unui plan comun de actiune pentru perioada 2004-2006), cat si economic (volumul schimburilor s-a dublat in ultimii trei ani, avand o crestere de 37% in anul 2004), social (aproape 300 infratiri intre localitati romane si belgiene) si cultural (exista o prezenta culturala romaneasca consacrata in Belgia), se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Bruxelles.

 
Statul roman va infiinta un Muzeu Cantemir la IstanbulPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :292
Thursday, 16 June 2005

Statul roman intentioneaza ca in viitorul apropiat sa restaureze Casa Cantemir, aflata la Istanbul.

In acest sens, secretarul roman de stat pentru diplomatie publica din MAE, Valentin Naumescu, a avut miercuri, 15 iunie, in capitala turca o intalnire cu primarul districtului Fatih, Mustafa Demir Discutiile cu acesta au vizat un eventual proiect de restaurare a casei. Proiectul ar urma sa fie derulat in cadrul programului de reabilitare a zonei Fener-Balat, finantat de UE si de statul turc. Lucrarile de restaurare vor incepe in aceasta toamna si vor dura pana in toamna anului 2006.

Totodata, MAE si Ministerul Culturii si Cultelor au convenit sa coopereze la organizarea Muzeului Cantemir in casa care a apartinut principelui roman, aflat la Istanbul intre 1688 si 1710, se arata intr-un comunicat al MAE. Dupa inaugurare, coordonarea activitatii Muzeului va reveni Institutului Cultural Roman Dimitrie Cantemir.

 
Volum de psihologie al unei romance lansat la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :317
Thursday, 16 June 2005

Vineri, 17 iunie, la Institutul Cultural Roman din Paris va avea loc prezentarea unui nou volum lansat la finele anului trecut la editura In Press.

Lucrarea Corpul bolnav si adolescenta, un eseu al Irinei Adomnicai va fi prezentat in Sala de Conferinte a Institutului, de la ora 20.00. Evenimentul se va desfasura in prezenta unor personalitati importante ale domeniului, precum Kati Varga, membru al Societatii de Psihanaliza din Paris si a editorului Serge Perrot, dar si a autoarei, doctor in psihologie. Cartea face parte din colectia Adolescenta si psihanaliza.

Maladia somatica constituie pentru toti psihanalistii o enigma care trebuie descifrata. Denumirea de psihosomatic, o noptiune care leaga dimensiunea medicala si cea psihologica, nu vine oare sa reduca singularitatea unei suferinte corporale? Lucrarea Irinei Adomnicai pune in discutie conceptul de psihosomatic, bazandu-se pe metoda si gandirea analitica, prin intermediul istoricului cazului.

 
Excursie la Roma pentru romanii din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :316
Thursday, 16 June 2005

In perioada 17-19 iunie, Asociatia Romani in Italia, cu sediul la Milano, organizeaza o excursie tematica la Roma.

Obiectivele care vor putea fi vizitate in cadrul aceste excursii sunt Colloseumul, Arcul lui Constantin, Forul Roman, Columna lui Traian, Campidoglio, Panteonul, Fontana di Trevi, Piata Spaniei si, nu in ultimul rand, Accademia di Romania. Plecarea se va face vineri, 17 iunie, de la ora 9.00 dimineata, iar intoarcerea duminica, 19 iunie, dupa-amiaza, informeaza ARI. Pretul, orientativ este de 140 de euro de persoana, in care vor fi incluse cazarea, micul dejun si cina, transportul cu autocarul, plata ghidului, plata soferului (cu cazare, masa, autostrada si intrare in Roma). Masa de pranz este suportata de fiecare si se apreciaza pentru doua zile cam la 24 de euro. Mai multe informatii in legatura cu deplasarea se pot obtine la numarul de telefon 3935668337, de la Eliana Petrila, sau la adresa de e-mail eliana684@virgilio.it.

 
Un nou numar al Momentului Festiv dedicat romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :315
Thursday, 16 June 2005

Revista de informare si comunicare pentru romanii de pretutindeni, Momentul Festiv a scos recent pe piata un nou numar, numarul 70/2005.

Din cuprinsul acestui nou numar fac parte o serie de stiri importante despre counitatile romanesti de pretutindeni, precum si un interviu cu presedinta Asociatiei Hispano-Romane din Andalucia, Maria Coman, despre asociatia pe care aceasta o conduce, realizari dar si perspective de viitor. Revista mai cuprinde inca un interviu interesant, acela cu medicul roman, Petre Razvan, care in prezent profeseaza in indepartata Australie, aflat deja la cea de-a doua generatie de medici in aceasta tara. Tot in acest numar se pot citi reportaje interesante despre Turneul Ansamblului Contraste din Timisoara in Germania, sau cel intitulat O marturie de arta romaneasca un material ce reda atmosfera expozitiei de artizanat, pictura icoane, cristale si ceramica romanesti, eveniment oprganizat de Asociatia Hispano-Romana din Andalucia, cu ocazia semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Revista Moment festiv contine, alaturi de materielele referitoare la romanii din Diaspora, si o serie de stiri din Romania, fie ele de natura culturala, sociala sau politica. Pentru ca suntem in prag de sezon estival si pentru ca este perioada concediilor, multi romani plecati la munca sau stabiliti in afara granitelor tarii se gandesc sa aleaga Romania ca destinatie de vacanta. Pentru acestia Moment Festiv a alcatuit o sectiune intitulata Vacanta 2005 in Romania, o pagina in care sunt prezentate ofertele agentiilor de turism din Romania pentru aceasta vacanta de vara.

 
Festivalurile romanesti se tin lant in SUAPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :324
Thursday, 16 June 2005

Anotimpul estival reprezinta o buna ocazie pentru romanii din afara tarii sa organizeze mai multe evenimente specifice, una dintre manifestarile care vor avea loc in curand fiind Festivalul 2005 din luna august, al romanilor de la biserica Nasterea Domnului din Chicago.

Acesta se va desfasura in perioada 20-21 august, dar pregatirile pentru organizarea lui au inceput deja, comitetul care se ocupa cu acest eveniment incercand sa atraga cat mai multi sponsori pentru o reusita deplina a petrecerii. Aceasta este cea de-a sasea editie a festivalului de la Chicago, printre initiativele din acest an ale organizatorilotr numarandu-se aducerea din tara a unor cantareti romani care sa anime manifestarea. Pe lista celor care au acceptat deja sa participe se numara Dorica Savu, Corin Irimia, Gigi Tabacar, Rozoni Tarnaveanu si Mihaela Belciu, informeaza buletinul periodic al parohiei romane. Totodata, din programul festivalului mai fac parte si multe surprize, precum si formatia de dansatori romani care va contribui la succesul acestei petereceri romanesti. Organizatorii mai transmit un mesaj catre fostii membri ai ansamblului de dansatori care sunt rugati sa vina cu partenerii lor de viata si sa reia repetitiile, astfel incat la festival sa fie fata in fata cele doua echipe, juniorii si seniorii. Un alt punct din programul festivalului il reprezinta si preparatele traditionale romanesti care vor fi pregatite de doamnele din parohie si care vor incanta toti invitatii, mai informeaza biserica romana.

 
O piesa romaneasca face inconjurul lumiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Thursday, 16 June 2005

Piesa Un transilvanean in Silicon Valley, creata si interpretata de romanul informatician Silvian Centiu, face inconjurul lumii, dupa spectacole in Los Angeles, Bucuresti, San Francisco si New York, reprezentatia urmand sa poposeasca pe scene din Frankfurt, Bucuresti, Paros si din nou San Francisco, informeaza portalul romanians-de.org.

Descrisa ca fiind o calatorie plina de pitoresc din Transilvania terorizanta catre succes, piesa este o comedie neagra care are la baza propria pagina de viata a autorului. Derularea spectacolului face referire la toate momentele importante din viata lui Silvian care i-au marcat existenta, precum dictatura ceausista din Romania, fuga din tara, viata pe strazile din Viena cand scormonea prin gunoaie si ascensiunea sa fulminanta pana in varful companiilor Oracle si Sony. De altfel, Silvian Centiu a reusit sa devina un om de baza la gigantul Oracle, cu ajutorul sau firma americana introducand pe piata produsul "Oracle 8 Database" prin intermediul caruia si-a adjudecat pozitia a doua in lume in ceea ce priveste companiile de software. Centiu a parasit lumea afacerilor in luna februarie a acestui an pentru a se dedica in intregime unei cariere in domeniul artistic.

Urmatoarele spectacole cu piesa Un transilvanean in Silicon Valley se vor desfasura sambata, 18 iunie, la Teatrul Nottara din Bucuresti, sambata, 2 iulie, la Teatrul International din Frankfurt, si tot sambata, 30 iulie, in localitatea greceasca Paros.

 
Grill-party pentru romanii din AidlingenPDF Print E-mail
Aidlingen, Germania/Romanian Global News
Accesari :250
Thursday, 16 June 2005

Romanii din Germania sarbatoresc si ei venirea sezonului estival duminica, 19 iunie, in localitatea Aidlingen, cu o petrecere tip grill-party si o intalnire de greencard-fotbal.

Acestea vor incepe la ora 11:00, meciul de fotbal fiind a treia intrunire sportiva care are loc printre romanii din aceasta zona a Germaniei, informeaza portalul romanins-de.org. Toti cei care vor lua parte la manifestare sunt rugati sa vina mai devereme pentru desfasurarea partidei de fotbal, astfel incat meciul sa inceapa mai repede decat data trecuta. Totodata, dupa efortul fizic depus, jucatorii si restul romanilor prezenti sunt asteptati la un gratar insotit de bere si sucuri, care vor completa atmosfera din acea zi.

 
Hram la parohia romana Sfanta Treime din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :451
Thursday, 16 June 2005

Biserica ortodoxa romana Sfanta Treime ii invita pe toti enoriasii si prietenii parohiei duminica, 19 iunie, la sediul sau din strada Carnarvon nr. 220, localitatea canadiana New Westminster, la Sarbatoarea anuala a Hramului.

Evenimentul religios va incepe la ora 10:00, cu slujba Sfintei Liturghii, care va fi urmata de un recital extraordinar al corului bisericii si de o masa festiva, informeaza Centrul Comunitar din British Columbia.

 
Recital de pian Ion Ionescu la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :292
Thursday, 16 June 2005

Pianistul roman Ion Ionescu va sustine sambata, 25 iunie, la New York un recital de senzatie.

Seara va incepe de la ora 20.00 la Cami Hall din metropola americana, iar organizatorii, Ion Group LLC lanseaza tuturor celor interesati o invitatie de a participa la concert. Recitalul sustinut de Ion Ionescu va fi urmat de o receptie programata pentru ora 22.00. Taxa de intrare este de 30 de dolari si va acoperi si consumatia de la receptie. Mai multe detalii despre seara de muzica romaneasca la New York pot fi obtinute la numarul de telefon 646-526-0504, sau la adresa de e-mail info@ionionescu.com.

 
Angela Gheorghiu revine la Covent Garden cu BoemaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :309
Thursday, 16 June 2005

Angela Gheorghiu va incepe de vineri, 17 iunie, o noua serie de reprezentatii pe scena londoneza de la Covent Garden, in rolul principal din Boema lui Puccini.

Primul spectacol este programat pentru vineri, de la ora 19.30, si va fi urmat de alte doua programate pentru zilele de 20 si 24 iunie, de la aceeasi ora.

Adaptare dupa celebra istorie a lui Murger despre viata boema a Parisului secolului al XIX-lea, libretul operei urmareste intalnirea poetului Rodolfo cu fragila Mimi, prin despartiri pline de gelozie ajungand, in final, pana la o impacare pe patul de moarte. Angela Gheorghiu revine, odata cu Boema, la personajul Mimi, rolul cu care si-a facut debutul la Royal Opera. Boema este probabil una dintre cele mai frumoase si mai sensibile povesti de dragoste din intreaga istorie a operei. O poveste care incepe simplu, cu o cheie pierduta, o lumanare stinsa si o atingere accidentala a unor maini reci in intuneric.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions