Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Traian Basescu-Personalitatea Politica a Anului in EuropaPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :323
Monday, 20 June 2005

Revista turca "Ekovitrin" i-a acordat duminica, 19 iunie, la Istanbul, presedintelui Traian Basescu, premiul pentru "Personalitatea Politica a Anului in Europa", in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de excelenta "Stelele anului", informeaza Rador.

Distinctia a fost decernata pentru cele doua victorii repurtate in campaniile electorale de anul trecut cand seful statului roman a reusit performanta de a fi reals in functia de primar general al Bucurestiului, in luna mai, si de a castiga alegerile prezidentiale cateva luni mai tarziu. Totodata, presedintele Basescu a mai primit acest premiu si pentru angajarea si contributia personala in lupta impotriva coruptiei, accelerarea reformelor si afirmarea demna si puternica a Romaniei in Uniunea Europeana si comunitatea euro-atlantica. La ceremonia de la Istanbul au participat o mie de persoane, printre care vicepremierul si ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Abdullah Gul, ministrul industriei si comertului, Ali Coskun, membri ai guvernului, parlamentari, reprezentanti ai mediilor politice, economice, diplomatice, culturale si de presa din Turcia si din strainatate. Deoarece presedintele nu a putut fi prezent la eveniment, seful statului roman va primi distinctia cu ocazia vizitei sale din acest an pe care o va efectua in Turcia.

 
Motiunea de cenzura a PSD ajunge azi in plenul ParlamentuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 20 June 2005

Camerele reunite ale Parlamentului vor avea de astazi in maini viitorul Cabinetului Tariceanu. Reamintim ca vineri, 17 iunie, Partidul Social Democrat a depus prima motiune de cenzura impotriva guvernului condus de premierul Calin Popescu Tariceanu, imediat dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pentru legile privind reforma in justitie si proprietatea.

Motiunea intitulata Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei vine ca urmare a credintei liderilor PSD ca cele 17 acte normative din pachetul pentru care Executivul si-a asumat raspunderea nu sunt o cerinta a Uniunii Europene, ele nu sunt necesare aderarii si in consecinta nu este necesar ca Guvernul sa isi asume raspunderea pentru ele, ci pot fi discutate in Parlament. Motiunea va fi prezentata luni, 20 iunie, in plenul celor doua camere reunite ale Parlamentului, urmand ca votul secret si dezbaterea sa se desfasoare miercuri, 22 iunie.

Sansele ca Guvernul Tariceanu sa cada in urma acestei motiuni de cenzura a PSD sunt relative mici, mai ales in conditiile in care exista suficient sprijin in coalitie pentru Executiv. PSD are de partea sa, in acest moment, numai parlamentarii PRM care si-au anuntat deja sustinerea pentru motiunea de cenzura.

 
Zi de maxima importanta in calendarul religiosPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :423
Monday, 20 June 2005

Credinciosii ortodocsi si greco-catolici praznuiesc luni, 20 iunie, o alta mare sarbatoare crestina, Sfanta Treime. Sarbatoarea nu are data fixa, ea celebrandu-se in fiecare an dupa Duminica Rusaliilor, si este dedicata cinstirii in mod special a Persoanelor Sfintei Treimi, respectiv Dumnezeu-Tatal, Dumnezeu - Fiul si Dumnezeu- Duhul Sfant.

Importanta zilei este data de faptul ca Sfanta Treime reprezinta esenta credintei ortodoxe, marturisita in toate zilele si in toate rugaciunile credinciosilor, incepind de la cuvintele rostite in momentul in care se face semnul Crucii - In numele Tatalui, al Fiului si al Sfintului Duh- si in Crezul, rugaciunea sau, mai bine zis, declaratia de credinta. Nimeni nu poate deveni crestin, acest lucru se realizeaza doar prin Botezul infaptuit in numele Sfintei Treimi, iar Praznicul Sfintei Treimi reprezinta, asadar, o incununare a sarbatorilor crestine. Unitatea Sfintei Treimi constituie model pentru unitatea interna si externa a omului, pentru unitatea interioara a sufletului sau si pentru unitatea cu ceilalti semeni.

 
Premiu pentru un studiu stiintific romanescPDF Print E-mail
Aichi, Japonia/Romanian Global News
Accesari :297
Monday, 20 June 2005

Un studiu stiintific romanesc referitor la protectia mediului se afla pe lista castigatorilor concursului Global 100 Eco-Tech Award", competitie organizata de Asociatia Japoneza pentru Expozitia Mondiala 2005 de la Aichi.

Autorii acestui proiect, care consta in dezvoltarea unor biosenzori pe baza de acizi nucleici pentru evaluarea nivelului compusilor chimici toxici din mediul ambiant, sunt niste cercetatori de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, presedinte Ioan Bica, si de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Chimie - Departamentul de Chimie Analitica, prof. Dr. Anton Ciucu si Oana Nanmona Francu, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles.

Concursul "Global 100 Eco-Tech Award" a identificat o suta de tehnologii, dintr-un total de 236 de proiecte inscrise in competitie, care se incadreaza in tematica protectiei mediului. Propunerile s-au facut prin intermediul autoritatilor care adminstreaza participarea la EXPO 2005 (in perioada 25 martie - 25 septembrie), in cazul Romaniei fiind vorba de ministerul Afacerilor Externe. Jurizarea a fost facuta de un comitet condus de dr. Jiro Kondo, profesor emerit la Universitatea din Tokyo, cel care a ales castigatorii pe baza contributiei proiectului la rezolvarea problemelor ecologice, noutatii acestuia pentru societatea secolului XXI si a caracterului universal, care sa faca tehnologia utila diferitelor societati. Decernarea premiilor va avea loc pe 1 septembrie la Nagoya.

 
Bucurestiul se infrateste cu Beijing-ulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :327
Monday, 20 June 2005

Marti, la World Trade Center, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, va primi delegatia condusa de Liu Qi, secretarul comitetului municipal Beijing al Partidului Comunist din China.

Cu acest prilej se va semna protocolul de infratire intre orasele Bucuresti si Beijing  care prevede dezvoltarea relatiilor de cooperare si schimburi de experienta in domeniile afacerilor, comertului, stiintei si tehnologiei, culturii, educatiei, sportului, sanatatii, specializarii de personal si altele. Totodata se va semna si un protocol de donatie de carti catre Bibilioteca Metropolitana Bucuresti. Pentru a marca acest eveniment, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a hotarat ca doua artere principale de circulatie (un bulevard si o strada) sa primeasca numele capitalei chineze, informeaza Prompt Media.

 
Jandarmii romani participa la al patrulea stagiu de pregatire pentru Forta de Politie EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Monday, 20 June 2005

In perioada 19 iunie - 1 iulie 2005, o subunitate din cadrul Jandarmeriei Romane participa la al patrulea stagiu de pregatire pentru Forta de Politie Europeana, in cadrul proiectului Gestiunea tulburarilor ordinii publice fundamentata pe conceptul interventiei graduale, intro situatie post criza puternic degradata, stagiu organizat de Centrul National de Antrenament al Jandarmeriei Nationale Franceze cu sediul la Saint Astier.

Pentru acest proiect s-a creat un parteneriat intre Jandarmeria Nationala Franceza, Jandarmeria Romana, Garda Civila Spaniola si Politia de Frontiera din Germania, iar exercitiul propriu-zis cuprinde un antrenament tehnic si tactic alaturi de reprezentanti ai fortelor de politie cu statut militar sau civil (de tip jandarmerie) din tari precum Italia, Portugalia, Olanda, Turcia, Maroc si Anglia. Cei 30 de jandarmi romani (ofiteri, subofiteri si angajati cu contract) sunt condusi de locotenent-colonelul Florin Alexandru, comandant de batalion in cadrul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti. Dotarea acestei subunitati este una specifica interventiei: tinuta de interventie, casca de protectie, scut, baston, aparatori de protectie pentru maini si picioare, lanterna, vesta antiglont, tehnica de comunicatii etc. Stagiul din acest an are ca principal scop pregatirea fortelor participante pentru misiuni politienesti ce pot fi atribuite de catre Uniunea Europeana, in cadrul Politicii Europene de Securitate si de Aparare (PESA) si cuprinde doua parti, respectiv antrenamente tehnico-tactice ale unitatilor si un exercitiu de Stat Major, cu implicarea Statului Major Proiectabil al Fortei de Politie Europene, care se constituie cu aceasta ocazie, informeaza Prompt Media.

 
Ministrul de Externe cipriot in vizita la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 20 June 2005

Ministrul cipriot al Afacerilor Externe, George Iakovou, va efectua in perioada 20-21 iunie o vizita oficiala in Romania, la invitatia omologului sau roman.

Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe al Republicii Cipru va avea convorbiri oficiale cu seful diplomatiei romane si va participa la un dineu de lucru. Totodata, demnitarul cipriot va fi primit de Presedintele Romaniei si va avea intalniri cu presedintele Camerei Deputatilor si cu presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului. In cadrul convorbirilor cu ministrul roman al afacerilor externe vor fi discutate perspectivele dezvoltarii relatiilor bilaterale, concluziile Consiliului European de vara, problema cipriota, cooperarea in cadrul organismelor internationale, reforma ONU, cooperarea regionala. Vizita ministrului cipriot al afacerilor externe constituie un reper important al relansarii dialogului politic bilateral, in perspectiva aderarii Romaniei la UE, si reprezinta prima vizita in Romania a unui inalt demnitar cipriot, dupa 1997.

 
Participari militare romanesti in Franta si GermaniaPDF Print E-mail
Oberammergau, Germania/Romanian Global News
Accesari :320
Monday, 20 June 2005

Doi reprezentanti militari ai Ministerului Apararii Nationale din Romania, seful Centrului Regional de Pregatire NATO/PfP, colonel Gheorghe Calopareanu, si loctiitorul sefului Departamentului pentru Armamente, generalul de flotila aeriana dr. ing. Ion-Eftimie Sandu, vor participa in aceasta saptamana la doua evenimente in Germania si Franta.

Colonelul Gheorghe Calopareanu va reprezenta Universitatea Nationala de Aparare la Conferinta Institutiilor de Invatamant si Pregatire NATO/PfP, care va avea loc in perioada 20-25 iunie la Oberammergau, Germania. La acest eveniment se vor dezbate probleme referitoare la procesul de invatamant si pregatire in cadrul NATO si se vor facec referiri la dezvoltarea institutiilor de invatamant si pregatire NATO/PfP, precum si la armonizarea activitatilor, capacitatilor, standardelor de invatamant si a relatiilor de cooperare dintre institutiile militare de invatamant partenere, informeaza MApN.

In ceea ce opriveste deplasarea in Franta a dr. ing. Ion-Eftimie Sandu, acesta va participa in perioada 20-24 iunie la cea de-a 17-a Sesiune europeana a responsabililor pentru armamente (SERA 17), cu tema Viitorul industriei de aparare. SERA este organizata de Centrul de Inalte Studii pentru Armamente din Franta si reprezinta o oportunitate de consolidare a legaturilor dintre tarile membre UE care intentioneaza sa coopereze in cadrul programelor militare comune. Loctiitorul sefului Departamentului pentru Armamente va discuta pe parcursul celor cinci zile de participare despre problematici legate de relatia dintre aparare si industria de profil, precum si despre modalitatile de inzestrare cu sistemele de armament si echipamente militare, realizate in cooperare.

 
Noi proiecte irakiene indeplinite de Batalionului 2 Infanterie CalugareniPDF Print E-mail
Al Fuhud, Irak/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 20 June 2005

Un nou obiectiv a fost indeplinit de catre militarii Batalionului 2 Infanterie Calugareni, acestia inaugurand sambata, 18 iunie, o retea de distributie a apei si un drum cu o lungime de 1 kilometru in localitatea Al Fuhud.

Aceasta este situata in sudul Irakului si are aproximativ 30.000 de locuitori.

Cele doua proiecte au fost realizate de militarii bucuresteni si au o valoare de 150.000 de dolari, bani care provin din fondurile asigurate de Forta Multinationala, anunta MApN. Pentru ducerea la bun sfarsit a acestor doua proiecte au lucrat 20 de muncitori irakieni timp de sase saptamani.

Suntem multumiti de aceste prime proiecte realizate in orasul nostru. Locuim intr-o zona saraca si mlastinoasa si avem mare nevoie de drumuri si de apa buna, care sa nu ne imbolnaveasca. Vom fi alaturi de militarii romani pe toata durata realizarii acestor proiecte, de la initierea si pana la finalizarea acestora, a spus seicul Nazar Mannar, citat de MApN. Batalionul 2 Infanterie "Calugareni" a finalizat, in cele cinci luni de misiune, sapte proiecte de infrastructura in valoare de 820.000 de dolari.

 
Targ expozitional international la BrasovPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 20 June 2005

Orasul de la poalele Tampei va gazdui din nou in aceasta toamna un Targ International care se va desfasura la Sala Sporturilor din Brasov in perioada 14-17 septembrie.

La cea de-a zecea editie a manifestarii expozitionale vor avea loc in paralel doua manifestari conexe, salonul Financiar Brasov 2005 si Salonul Contructorilor de Automobile din Romania. Editia din acest an va reuni la Brasov peste 100 de firme din tara si din Ungaria, Slovacia si Polonia. Programul va fi completat cu seminarii de specialitate si intalniri ale oamenilor de afaceri interesati de potentialul extraordinar al zonei, se arata intr-un comunicat de presa emis de organizatori.

 
Pavel si Hanescu intra in focuri la WimbledonPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :456
Monday, 20 June 2005

Andrei Pavel si Victor Hanescu, cei doi tenismeni romani de pe tabloul central de la Wimbledon, vor evolua de marti, 21 iunie, pe iarba londoneza.

Pavel il va intalni in turul intai pe croatul Roko Karanusic, un jucator cu performante nu tocmai spectaculoase. Ultima intalnire Pavel-Karanusic s-a desfasurat anul trecut, in Ungaria, cand romanul a castigat meciul din doua seturi. Daca va trece de acesta, Pavel il va intalni in turul al doilea pe Thomas Johansson.

Hanescu il va intalni pe danezul Kenneth Carlsen, un jucator care poate oferi multe surprize pe teren, desi nu are nici el un palmares prea bun. Cei doi s-au intalnit o singura data la Donetk, cand romanul a fost invins. Victor il va intalni mai departe pe francezul Sebastien Grosjean.

Meciurile de la Wimbledon vor fi transmise anul acesta, in Romania, de postul de televiziune TV Sport, care va transmite in direct de la Londra in intrevalul orar 15.00-21.00, dar si rezumatele zilnice la finalul fiecarei zile de competitie.

 
Romania merge la CM de handbal, dar o pierde pe AmarieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :439
Monday, 20 June 2005

Dupa o victorie mult-asteptata contra Cehiei, in partida retur a barajului de calificare la Campionatul Mondial de Handbal, echipa nationala de handbal feminin a tarii noastre a reusit sa se califice la aceasta competitie.

Meciul dintre Romania si Cehia a avut loc sambata, 18 iunie, la Sighisoara, si s-a terminat cu scorul de 27-21 (15-7). Majoritatea golurilor au fost inscrise de Steluta Luca si Aurelia Bradeanu, dar printre marcatoare s-au mai aflat si Simona Gogarla, Valentina Elisei, Ramona Farcau, Carmen Amariei Lungu, Ionela Galca, Roxana Gatzel, Madalina Sarbu si Ramona Vaduva. Romania isi continua, astfel, seria evolutiior pozitive, partida tur desfasurata in Cehia fiind castigata de Romania cu scorul de 37-29. La Campionatul Mondial de handbal feminin care se va desfasura in Rusia, in perioada 5-18 decembrie, mai sunt calificate din oficiu Franta, detinatoarea titlului mondial, Ungaria, Danemarca, Norvegia, in urma rezultatelor de la Campionatul European din 2004, si Rusia, in calitate de tara organizatoare.

Selectionata de handbal a Romaniei este antrenata de Gheorghe Tadici, antrenorul care a facut-o pe Carmen Amariei Lungu sa isi declare retragerea de la lotul national. Conflictul dintre cei doi a inceput saptamana trecuta, la un antrenament, motiv pentru care Amariei a anuntat ca nu mai vine la echipa nationala pana cand nu va pleca actualul antrenor.

 
Seminar international pe problema alegerilor din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :325
Monday, 20 June 2005

"Salut initiativa presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko, privind solutionarea conflictului transnistrean. Consider importante declaratia Parlamentului Republicii Moldova in problema transnistreana si apelurile privind criteriile de democratizare, principiile si conditiile demilitarizarii regiunii transnistrene, prin a caror adoptare Legislativul a demonstrat ca are o viziune comuna si clara in ceea ce priveste aceasta problema", a declarat, vineri, presedintele Comisiei ad-hoc a Adunarii Parlamentare a OSCE, Kimmo Kiljunen.

Potrivit sursei citate, problema transnistreana urmeaza a fi discutata in cadrul celei de-a 14-a editii a sesiunii anuale a AP OSCE, care se va desfasura in perioada 1-5 iulie curent la Washington, la care va participa si seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill. Kiljunen si-a exprimat speranta ca AP OSCE va adopta, in cadrul acestei reuniuni, o noua declaratie cu privire la Republica Moldova, precum si va sprijini ideea organizarii de catre OSCE a alegerilor libere in Transnistria. Oficialul OSCE a subliniat ca ideea organizarii alegerilor de catre OSCE se refera nu doar la aspecte organizatorice. "Aceasta ar insemna, de asemenea, ca OSCE va respecta conditiile-cheie pentru alegeri libere si corecte - libertatea mass media, libertatea intrunirii, conditii egale pentru toti concurentii electorali etc. Deocamdata, este prematur de spus ce legi vor fi aplicate in cazul in care OSCE va organiza alegeri in Transnistria. Nu cred ca alegerile vor fi organizate in baza legislatiei transnistrene. Acest lucru ar putea fi posibil doar daca aceste legi ar fi democratice. Oricum, ultimul cuvant in acest sens il va avea de spus OSCE. De asemenea, este prematur de spus ce fel de statut va avea Transnistria dupa eventualele alegeri. Aceasta ar putea fi confederatie, federatie, unitate teritorial-administrativa, ca in cazul UTA Gagauz-Yeri. Importat este ca integritatea Republicii Moldova sa ramana neatinsa", a subliniat Kiljunen. El a mai spus ca va lansa o initiativa privind organizarea, in septembrie curent, a unui seminar international privind alegerile democratice in Transnistria, la care spera ca vor participa delegatii seriose din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, pretinsului soviet suprem al Transnistriei, Radei Ucrainei si Dumei de Stat a Federatiei Ruse, precum si reprezentanti ai AP OSCE. "Este posibil ca acest seminar sa fie organizat la Tighina sau Odesa", a precizat reprezentantul OSCE.

Solicitat sa comenteze declaratiile analistilor, potrivit carora organizarea alegerilor in Transnistria ar insemna legalizarea regimului separatist si intrebat daca, prin initierea unor alegeri, OSCE nu ar sprijini cumva acest lucru, Kiljunen a spus ca "la alegeri ar putea sa participe orice formatiune din Republicii Moldova si ca, prin aceste alegeri, va fi legalizat acel candidat, care va intruni numarul necesar de voturi". "Interesele OSCE sunt identice cu cele ale Republicii Moldova - apararea integritatii si democratiei Republicii Moldova", a spus Kiljunen. In opinia lui, "chiar daca este necesar, in prezent, negocierile cu privire la problema transnistreana nu au loc si asta este o problema foarte mare". "Daca, anterior, a existat un dialog intre parti, au existat comisii speciale in problema transnistreana, in prezent, din pacate, acest dialog nu are loc. Este evident ca, daca nu se va negocia si daca partile nu vor demonstra vointa politica, problema transnistreana nu va fi solutionata. Asta ar trebui sa inteleaga toti cei care sunt implicati in solutionarea problemei transnistrene", a mai subliniat Kiljunen, precizand ca sustine ideea demilitarizarii Transnistriei. "Rusia trebuie sa respecte angajamentele asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul. Partile trebuie sa reduca din fortele militare de care dispun. Este important ca acestea sa manifeste incredere si transparenta", a conchis Kimmo Kiljunen.

Reamintim ca presedintele Comisiei ad-hoc a Adunarii Parlamentare a OSCE s-a aflat, in perioada 15-17 iunie a anului curent, intr-o vizita de lucru in Republica Moldova. In timpul vizitei, el a avut intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, si liderii grupurilor parlamentare. De asemenea, el a avut intrevederi cu liderii de la Tiraspol.

 

 
Consiliul Mondial Roman se reuneste la IasiPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :290
Monday, 20 June 2005

Consiliul Mondial Roman, cu sediul in Atlanta, SUA, va sustine in perioada 11-15 iulie, la Iasi, cea de-a cincea editie a Lucrarilor Consiliului Mondial Roman, cu tema Unitate, Continuitate si Constiinta Nationala, pentru o adevarata istorie si o singura Romanie.

Deschiderea oficiala va avea loc la Teatrul Luceafarul din Iasi, in data de 11 iulie, de la ora 9.00. Conferintele se vor desfasura in intervalul 11-14 iulie in cadrul Salii Senatului Universitatii Al. I. Cuza, se arata intr-un comunicat al Consiliului. Printre sectiunile care vor fi discutate in cadrul acestei editii se numara Istorie si Adevar; Romani in Lume; Diaspora si Emigratia  Romana - Pentru o singura Romanie; Romania - Tara a Europei; Religie si Societate; Cultura si Educatie; Drepturile si Obligatiile Minoritatilor - in lume si acasa. Conferintele vor gazdui si doua mese rotunde, iar la dezbateri sunt invitati reprezentanti ai Guvernului si ai mass-media. Aceasta editie a Lucrarilor Consiliului Mondial Roman va contine si o serie de lucrari de analiza a activitatii organizatiei in cei patru ani de existenta, prezentarea rapoartelor si alegerea noii conduceri a CMR.

La sectiunea Istorie si Adevar, ce se va desfasura in data de luni, 12 iulie vor fi sustinute urmatoarele conferinte : Memorialele, un obstacol impotriva uitarii genocidelor (prof. Claude Matasa, SUA), Redarea istoriei noastre adevarate file de jurnal de inchisoare comunista (Neculai Popa, presedinte Consiliul American-Roman, California), Femeile romane in timpul comunismului (Stefana Bianu, Franta) si Transilvania sub teroarea hortista (Alexandru Stefanescu), Memoria tablitelor de la Tartaria (Florin Bozesan), Activitatea politica a romanilor din afara statului national roman (Alexandru Porteanu), Romanii din sudul Basarabiei (Eugen Tomac), Situatia copiilor romani crescuti in vest -Pastrarea limbii romanesti si a Patriei cinstire (Nicky Voiculescu, Germania). La sectiunea Cultura si Educatie, in aceeasi zi vor fi prezentate lucrarile Intre lumini si umbre Neobisnuitul cel de toate zilele (Dragos Patrascu, Romania), Literatura Basarabiei din perspectiva postcoloniala (Sergiu Pavlicenco, Moldova), Tanara generatie, fata-n fata cu provocarile sec.XXI (Mariana Hudrea, Romania).

Sectiunea Romani in Lume va contine urmatoarele lucrari: "Discriminarea romanilor de catre romani" Argument si contra-argument (prof. Smaranda Cazan - Livescu, SUA) ; "Migratia si emigratia" (dr. Eugen Teodorescu, Germania) ; Spatiul mioritic al romanului din Exil" (prof.dr. Ileana Costea, SUA); Imbunatatirea relatiilor intre romani - metehnele si calitatile etnosului nostru" (Eugen Cojocaru, scriitor, Germania). Tot despre romanii din afara granitelor tarii, dar de cei care ne sunt mai aproape se va vorbi si la sectiunea Religie si Societate, pe temele Un proces castigat cu greu Mitropolia Basarabiei (Diana Postica, Romania), Cazul bisericutei romanesti din Malainita (Bojan Alexandrovici, Iugoslavia), Despre Basarabia si cartile ei (Mircea Radu Iacoban).

Carmen Sabau, din SUA, pe marginea Relatiilor dintre majoritate si minoritate, prof.dr. Vitalia Pavlicenco, R.Moldova - "Optiunea europeana si identitatea romaneasca a Republicii Moldova", si presedintele Asociatiei Femeilor Romane, Liliana Pagu, despre Femeile Romaniei in Modelul Social European .

Miercuri, 13 iulie, de la ora 9.00 va fi organizata masa rotunda cu temele Viziunea societatii romanesti privind sprijinul romanilor de pretutindeni. Promulgarea legii de sprijin pentru romanii de pretutindeni. Are Romania o politica coerenta de lobby ? Rolul mediei in promovarea si pastrarea valorilor nationale si identitare. Crearea unui Consiliu Consultativ al Diasporei pentru Romania si masa rotunda cu tema Tinerii romani din Basarabia. Dupa dezbateri va fi organizata, incepand cu ora 14.00, o excursie la obiectivele istorice si culturale ale Iasilor si imprejurimilor. In cadrul acestor zile de lucrari ale CMR vor mai fi organizate o serie de lansari de carte, expozitii de icoane pe sticla, grafica si pictura, si sculptura in lemn ale unor artisti romani si o lansare de CD cu Florin Sasarman. In seara acestei ultime zile va avea loc inchiderea lucrarilor si prezentarea Rezolutiei ca si a noii conduceri a Consiliului Mondial Roman. Joi, 14 iulie, membri ai Consiliului Mondial Roman se vor deplasa la Izvoru Muresului pentru a participa la Masa Rotunda a Universitatii de Vara, programata pentru vineri, 15 iulie, informeaza comunicatul CMR.

Consiliul Mondial Roman este o organizatie umbrela non profit cu sediul in Atlanta, Georgia, Statele Unite, al carei scop este sustinerea si dezvoltarea unei reale democratii in Romania, dezvoltarea comunitatii globale romanesti si intrajutorarea reciproca a membrilor sai, pentru mentinerea identitatii nationale in diaspora, teritoriile limitrofe Romaniei,  in Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, si in alte zone unde se afla romani, in vederea realizarii idealului de unitate nationala.

 
Sute de credinciosi romani la pelerinajul anual de la SoultzmattPDF Print E-mail
Soultzmatt, Franta/Romanian Global News
Accesari :489
Monday, 20 June 2005

Comunitatea ortodoxa romana din cadrul celor doua Mitropolii Ortodoxe Romane din Europa a efectuat duminica, 12 iunie, un pelerinaj anual la Cimitirul militar roman din localitatea Soultzmatt, din sudul provinciei franceze Alsacia.

Pelerinajul a fost organizat ca si in anii precedenti de catre parohia ortodoxa romana Sfantul Ioan Botezatorul de la Strasbourg si a reunit cateva sute de credinciosi romani veniti din Strasbourg, Mulhouse, Nancy, Paris, Offenburg, Stuttgart, Tubingen, Frankfurt/Main, Nurnberg Basel sau Geneva. Printre invitatii de onoare ai pelerinajului s-au mai numarat si ambasadorul Romaniei la Paris, Sabin Pop, si Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langa Consiliul Europei, ambasadorul Gheorghe Magheru, informeaza pentru buletinul periodic al Mitropoliei de la Pasris parintele Vasile Iorgulescu de la parohia din Strasbourg. Slujba a fost precedatat de depuneri de jerbe de flori la monumentul eroilor si de intonarea imnelor de Stat ale Romaniei si Frantei de catre dl Patrick Kautzmann, trompetist titular al Asociatiei Vechilor Combatanti din Franta (Souvenir Francais).

Slujba Sfintei Liturghii a avut loc in incinta Cimitirului si a fost prezidata de catre cei doi mitropoliti romani, IPS Iosif al Europei Occidentale si Meridionale - in a carui eparhie se afla Cimitirul - si IPS Serafim al Europei Centrale si de Nord. Dupa terminarea Sfintei Liturghii si a parastasului, praznicul a continuat pana seara tarziu, pe pajistea din preajma Cimitirului, intr-o atmosfera conviviala, frateasca.

Cimitirul militar roman de la Soultzmatt reuneste 687 din cele aproape 2500 de morminte ale ostasilor romani morti in Alsacia, ca prizonieri de razboi la germani, in timpul Primului razboi mondial. Celelalte cimitire in care se afla ostasi romani se afla la Dieuze si Haguenau.

 
Statul roman ingrijorat de soarta celor doi detinuti de la TiraspolPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :261
Monday, 20 June 2005

Sora lui Tudor Petrov-Popa, unul dinre membrii grupului Ilascu, inca intemnitat la Tiraspol, a fost contactata duminica, 19 iunie de catre seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu.

Ministrul roman si-a exprimat ingrijorarea fata de starea grava de sanatate a lui Petrov Popa ca si a celui de-al doilea detinut ilegal la Tiraspol, Andrei Ivantoc si si-a exprimat dorinta de a se intalni cu famiile celor doi cu prilejul urmatoarei vizite la Chisinau. Ungureanu a discutat la telefon si cu un alt membru al grupului Ilascu, eliberat anul trecut, Alexandru Lesco. Discutiile au atins si subiectul cererii lui Petrov-Popa de acordare a cetateniei romane, mai ales in conditiile in care ceilalti membrii ai grupului, Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc si Alexandru Lesco sunt si cetateni romani, se mai arata in comunicatul MAE. Seful MAE urmeaza sa aiba, in cursul acestei saptamani, o convorbire telefonica si cu sotia lui Andrei Ivantoc, Eudochia Ivantoc, cea care a trimis pana acum numeroase mesaje si scrisori deschise statului roman, pentru implicarea in eliberarea sotului sau, detinut politic de catre regimul separatist de la Tiraspol. Reamintim ca grupul Ilascu a fost arestat in iunie 1992 si condamnat in urma unui proces ilegal ce nu a respectat cerintele elementare privind respectarea dreptului fundamental la un proces echitabil, la pedeapsa cu inchisoarea pentru pretinse fapte indreptate impotriva regimului separatist de la Tiraspol.

 
Amintiri din temnitele comuniste experiente din familia unui roman din SUAPDF Print E-mail
Indiana, SUA/Romanian Global News
Accesari :455
Monday, 20 June 2005

{mosimage}Cum se poate adapta cineva la o captivitate nemeritata, cum poate supravietui si incerca sa se intoarca la normalitate si sa reuseasca? My Second University istoriseste aceasta poveste, una de rezonanta universala, care ne aminteste de puterea spiritului uman atunci cand este pus in fata adversitatilor...

{mosimage}My Second University, un volum de memorii scos pe piata de Dan Dusleag, medic pediatru si profesor asistent la Indiana University School of Medicine, a fost lansat recent in Statele Unite. Cartea este un documentar inchinat memoriei tuturor victimelor uitate ale inchisorilor comuniste din Romania, oameni care n-au avut niciodata sansa de a-si spune povestea emotionanta. Este, in primul rand povestea de viata a lui Stanciu Stroia (1904-1987), bunicul lui Dan Dusleag, la randul sau un medic de succes si director de spital. Stanciu Stroia si-a scris memoriile din inchisoare intre anii 1979-1986, si iata ca acum, dupa atatia ani nepotul sau, un pasionat de istorie le ofera lumina tiparului. Pe langa memoriile dr. Stroia, volumul contine si o introducere istorica, 36 de pagini de fotografii originale, documente si harti, o lista ce nu a mai fost publicata pana acum cuprinzand 1.000 de nume de detinuti politic, ca si fragmente din interviuri cu alte victime ale inchisorilor comuniste. Mai multe detalii despre autor, despre cartea sa si despre modul in care aceasta poate fi comandata puteti afla de pe pagina de web a lui Dan Dusleag, http://DDusleag.Home.Insightbb.com.

 
Romanii vor iesi in strada in Italia impotriva rasismuluiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :512
Monday, 20 June 2005

La sfarsitul acestei saptamani romanii si albanezii din Roma vor protesta pe strazile capitalei italiene impotriva diferitelor forme de rasism ale caror victime sunt.

Demonstratia se va desfasura sambata, 25 iunie, de la ora 18.00 in Piazza della Republica. Fata de xenofobia si rasismul manifestat in Piata Varese impotriva muncitorilor imigranti vom raspunde si noi cu o manifestare de lupta pentru apararea drepturilor a declarat presedintele Ligii Imigrantilor Albanezi Iliria, Vladimir Kosturi. Nu este pentru prima data cand un accident de acest gen este folosit impotriva muncitorilor imigranti. Este absurd sa legam evenimentul din Varese de prezenta imigrantilor clandestini. Cei care ies din clandestinitate castiga dreptul de a exista, dar intra in sclavagismul legal, care nu provoaca probleme mai putine pentru supravietuire. Daca Guvernul vede clandestinii ca pe un pericol, de ce se intreaba presedintele Ligii Imigrantilor Albanezi revoca permisele de sedere eliberate, fortandu-i pe muncitorii imigranti sa treaca la munca la negru? Kosturi crede ca impotriva acestei politici guvernamentale italiene care alimenteaza rasismul si xenofobia trebuie sa se raspunda cu o lupta unita a tuturor muncitorilor straini, dar si italieni, informeaza publicatia Il Pasaporto, ziarul Italiei multietnice, dupa cum insusi se intituleaza.

 
Lansare de revista: numarul 6 din Seine et Danube iese pe piataPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :287
Monday, 20 June 2005

Un nou numar din revista culturala dedicata romanilor din Franta, Seine et Danube va fi prezentata marti, 21 iunie, de la ora 20.00 in Sala de Conferinte a Institutului Cultural Roman de la Paris

Prezentarea se va desfasura in prezenta redactorului sef, Dumitru Tsepeneag, a criticului Nicoleta Salcudean, a scriitorului Corin Braga, dar si a editorului Michel Carassou. Numarul sase al revistei Seine et Danube este un dosar Grupul oniric.

Grupul asa-zis oniric a aparut in literatura romana dupa anul 1964. Ca din intamplare, am fost in numar de zece: Leonid Dimov, Dumitru Tsepeneag, Virgil Mazilescu, Sorin Titel, Vintila Ivanceanu, Daniel Turcea, Emil Brumaru, Iulian Neacsu, Florin Gabrea si Virgil Tanase. Grupul nostru provenea din suprarealism, asa cum omul provine din maimuta, pentru ca nega complet scriitura automata si hazardul obiectiv. Visul este, cum spunea Dimov, un model legislativ. Mai degraba pictura suprarealista este cea care ne-a inspirat. Prin specificitatea sa, pictura nu se poate supune scriiturii automate sau altfel se transforma in ceea ce numim pictura gestuala (Pollock si altii). In omagiul acestei picturi iubite de suprarealisti, dar in mod egal de catre noi, am pastrat un loc pentru un eseu despre Victor Brauner, spune Tsepeneag despre acest cerc oniric.

 
Asociatia Culturala Italo-Romana Colina este in cautare de webmasterPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 20 June 2005

Asociatia Culturala Italo Romana Colina, ramasa de aproximativ doua saptamani fara webmaster, se afla, in prezent, in cautarea unuia nou.

Cei interesati sunt rugati sa ceara mai multe informatii la adresa de e-mail irena@alma.it.

Asociatia Culturala Italo-Romana Colina a fost infiintata in ianuarie 2003. Prin activitatea sa doreste sa reprezinte interesele spirituale si culturale ale tuturor romanilor din Italia si ale tuturor persoanelor vorbitoare de limba romana si italiana, doritoare de a pastra identitatea culturala. Scopul pe care Colina il urmeaza este organizarea de manifestari culturale precum spectacole de umor si muzica, cenacluri literare, seri cultural-artistice, etc.

 
Doua romance organizeaza la Londra un festival de teatru al tarilor din EstPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :339
Monday, 20 June 2005

Diana Cezar si Liudmila Edwards, doua romance stabilite in Londra, vor pune pe picioare in acest an un proiect ambitios de teatru in capitala Angliei, informeaza Diaspora Romaneasca.

Cele doua artiste stau la baza festivalului de teatru Feeast la care vor participa trupe de teatru din estul si centrul Europei. Ideea a venit ca urmare a observarii numarului mare de est-europeni stabiliti in Londra care aveau nevoie de o exprimare artistica. Proiectul a fost pregatit timp de zece luni, in care romancele au adunat in jurul lor o multime de oameni, care au ajutat cu mult entuziasm si incredere, dar si fonduri necesare desfasurarii concrete a acestui proiect. Printre sponsori se regasesc Centrul Cultural Maghiar, Centrul Cultural Polonez, Asociatia Ucrainenilor din Marea Britanie, centrul Visiting Arts, care promoveaza arta ce se aduce din afara Londrei, restaurantul unguresc din Soho, Gay Hussar, Baltic Trade Ltd, Anglo-Romanian Bank Limited, firma de avocatura Michael Reason, prin avocatul roman Dan Rugina, Liftcon, tipografia din Romania care a sponsorizat tiparirea si transportul posterului si brosurii, si doua fundatii britanice, Foyle Foundation si Kobler Charitable Trust, precum si primaria Westimnster & Fulham. Partenerii media ai acestui festival sunt Diaspora Romaneasca, Polish Express, Academia Rossica, Londoni Magyarok si Ukrainskaya Dumka.

Desi nici o trupa romaneasca nu va participa in acest an, in principal din motive financiare, spectatorii romani din Londra vor avea, totusi, ce sa vada. Festivalul se va desfasura in perioada 30 iunie 9 iulie, la Riverside Studios din Londra. Pentru mai multe detalii, se poate vizita site-ul acestuia, www.feeast.com.

Diana Cezar s-a nascut la Cluj, a studiat teatrul si actoria in Romania, a terminat regia de teatru in Canada si la Moscova si a absolvit un masterat in aceeasi disciplina la Londra. In prezent este creatoare de teatru si fondatoare a Nomad Arts, compania organizatoare a festivalului, activitatea sa desfasurandu-se ca freelancer si ca regizor de teatru. A predat si cursuri de actorie tot la Londra, insa in ultima perioada isi consacra timpul proiectului Feeast.

Liudmila Edwards provine din Bucuresti si este jurnalist si creator de film, cu o bogata ezxperienta in televiziune la mai multe posturi de prima mana din Romania. Dupa ce a terminat un curs tinut de BBC Romania, Liudmila a facut un masterat pe profilul film documentar la Londra, cu specializarea in regie si productie, dupa care a inceput sa lucreze ca freelancer la filme documentare si workshopuri in metropola britanica. In prezent urmeaza cursurile unui al doilea masterat in educatie, preda animatie si productie de film la Westminster College si activeaza in continuare ca freelancer.

 
Directorul Agero Stuttgart, nominalizat pentru un Premiu de ExcelentaPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 20 June 2005

Directorul revistei Agero Stuttgart, Lucian Hetco, a fost nominalizat pentru Premiul de Excelenta al Patrimoniului National pe anul 2005 pe care il decerneaza Asociatia Romana pentru Patrimoniu din Bucuresti.

Nominalizarea a fost facuta in urma actiuni stralucite de adunare si afirmare a efortului cultural al Romanilor de Pretutindeni pe care o intreprinde Lucian Hetco, informeaza pagina Agero Stuttgart. Castigatorul acestei sectiuni, dar si invingatorii celorlalte premii pe care le va decerna asociatia bucuresteana, vor fi anuntati in a doua jumatate a lunii septembrie 2005, in cadrul unei ceremonii.

 
Trei decenii de activitate pentru parohia romaneasca din ChambesyPDF Print E-mail
Chambesy, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :458
Monday, 20 June 2005

Parohia Invierea Domnului din localitatea elvetiana Chambesy a sarbatorit la sfarsitul lunii trecute 30 de ani de existenta.

Evenimentul aniversar a fost marcat printr-o slujba oficiata la biserica parohiei, din incinta Centrului ortodox de la Chambesy al Patriarhiei Ecumenice, de catre Mitropolitul Iosif impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Ieremia, Mitropolitul grec-ortodox al Elvetiei, de la Patriarhia Ecumenica, si de un sobor de preoti si diaconi, anunta buletinul periodic al eparhiei romane de la Paris. Parohia este pastorita de parintele Vergil Valcu, cel care a prezentat istoricul parohiei si a multumit tuturor celor prezenti la sarbatoare. Finalul intrunirii a fost punctat de un impresionant concert de cantari bisericesti si cantece traditionale interpretate de corala parohiei.

 
Regulament strict pentru picnicurile romanesti de la Val-DavidPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 20 June 2005

Asociatia Romana din Canada ii anunta pe toti membri si simpatizanti sai ca, incepand cu sambata, 25 iunie, se vor relua picnicurile publice in parcul ARC de la Val-David, pentru a caror buna desfasurare este nevoie de respectarea unui regulament strict.

Printre cele mai importante prevederi ale acestuia se numara interzicerea stationarii sau a circularii cu masina in Parcul ARC in afara spatiului parcarii, interzicerea afisarii si distribuirii de materiale publicitare si comercializarea oricaror produse fara acordul comitetului ARC, interzicerea aprinderii focului pe teren, numai gratarele portabile cu gaz fiind permise, si interzicerea utilizarii armelor de foc, informeaza comitetul ARC. Totodata, cei care vor veni in parcul de la Val-David trebuie sa mai stie ca gunoiul trebuie depozitat in locurile special amenajate si marcate in acest scop, animalele trebuie tinute in lesa si insotite tot timpul de stapan, asociatia nu este responsabila de obiectele pierdute sau stricate pe camp si nici in cazul unei accidentari pe terenul ARC, iar la plecare terenul folosit trebuie lasat in stare de curatenie. Orice abatere de la regulamentul mai sus mentionat va fi sanctionata conform regulamentului ARC si a legislatiei orasului Val David. Intrarea in acest parc la picnicurile publice este de 5 dolari canadieni de masina sau 2 dolari de persoana. Pentru mai multe informatii : info@arcanada.org sau (514)735-9139.

 
Reapare Foaia Catehetica a romanilor din DublinPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :546
Monday, 20 June 2005

Comunitatea ortodoxa romana din Dublin poate sa fie din nou la curent cu cele mai noi informatii religioase, care vor fi difuzate saptamanal prin intermediul Foii Catehetice editata de parintele Calin Florea.

Publicatia are ca scop furnizarea de informatii suplimentare pentru credinciosi, in plus fata de predica duminicala de la biserica, si sa ofere articole menite sa intareasca trairea ortodoxa si sa expliciteze anumite chestiuni de credinta care au ramas necunoscute majoritatii credinciosilor, informeaza buletinul periodic al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. Totodata, paginile Foii Catehetice vor cuprinde ultimele informatii privind evenimentele liturgice si pastorale din parohie, iar pe masura ce colaboratorii se vor inmulti, publicatia va incerca sa contina si pagini speciale dedicate copiilor, tinerilor, celor aflati in suferinta, sau acelora care, pur si simplu, au ceva de spus.

Numarul 1 din noua serie a Foii anunta si o veste foarte imbucuratoare, din luna iunie enoriasii putand sa participe la slujbe intr-o noua biserica, a doua ca marime din oras, in care pot incapea acum totii credinciosii parohiei.

 
Seful MAE pledeaza cauza Romaniei la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 20 June 2005

Seful diplomatiei romane se va afla in perioada 20-21 iunie, la Londra in cadrul unei vizite ce va acoperi o arie cat mai larga de contacte la nivel politic, de afaceri, precum si academic, dar si participari la evenimente publice si intrevederi cu mass-media britanice.

Mihai Razvan Ungureanu va participa la conferinta The UK Presidency of the European Union Priorities and Objectives organizata de Federal Trust in cooperare cu Chatham House (20-21 iunie 2005) si va acorda un interviu postului britanic de televiziune BBC, pentru emisiunea Hardtalk. In cadrul conferintei Chatham House, ministrul roman de Externe va sustine o cuvantare, in calitate de conferentiar primar la sectiunea Enlargement Where next for the EUs borders ?, cuvantare in care va pleda pentru continuarea procesului de extindere al UE, si va prezenta viziunea Romaniei asupra conceptului de vecinatate europeana. Interviul de la BBC va aborda probleme legate de relatia Romania-Marea Britanie, dar si problematica aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si cooperarea in regiunea Marii Negre. Conferinta va fi urmata de un dineu de lucru cu personalitati politice si oameni de afaceri printre care si presedintele Lloyds Lord Levene of Portsoken, presedintele Comitetului Parlamentar Mixt pentru Extinderea Uniunii Europene din Camera Lorzilor, Lord Alf Dubs of Battersea, presedintele de onoare al bancii NM Rotschild & Sons Sir Evelyn de Rotschild, directorul British Association for Central and Eastern Europe Nicolas Jarrold, si CEO Canary Wharf Group George Iacobescu. Ministrul roman le va prezenta interlocutorilor britanici principalele evolutii in plan politic si economic din Romania.

Tot in aceasta perioada, la Londra se va afla si o delegatie de experti care va cauta un nou sediu pentru sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Londra, compatibil cu normele europene in domeniu.

 
Nou spectacol cu Angela Gheorghiu la Opera RegalaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :289
Monday, 20 June 2005

Soprana romanca stabilita la Londra, Angela Gheorghiu, celebra in intreaga lume pentru performantele sale vocale deosebite va urca din nou pe scena Covent Garden in rolul principal din Boema lui Puccini.

Urmatoarea reprezentatie este programata chiar pentru aceasta seara de luni, 20 iunie, de la ora 19.30, si va fi urmat de inca un spectacol in data de 24 iunie, la aceeasi ora. Adaptare dupa celebra istorie a lui Murger despre viata boema a Parisului secolului al XIX-lea, libretul operei urmareste intalnirea poetului Rodolfo cu fragila Mimi, prin despartiri pline de gelozie ajungand, in final, pana la o impacare pe patul de moarte. Angela Gheorghiu revine, odata cu Boema, la personajul Mimi, rolul cu care si-a facut debutul la Royal Opera. Boema este probabil una dintre cele mai frumoase si mai sensibile povesti de dragoste din intreaga istorie a operei. O poveste care incepe simplu, cu o cheie pierduta, o lumanare stinsa si o atingere accidentala a unor maini reci in intuneric.

 
Visniec si Nedelcu fascineaza din nou publicul britanic si roman din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :272
Monday, 20 June 2005

Si cu violoncelul ce facem? un spectacol care a adunat audiente numeroase in salile de spectacol din Londra, dar si din alte orase britanice, revine din nou in atentia publicului din Anglia.

Spectacolul va urca pe scena Glasshouse Studio Theatre luni, 20 iunie de la ora 20.00, in cadrul Stourbridge Performing Arts Festival. Piesa va aduce in prim plan patru actori si un violoncel, intr-o productie plina de spirit, de un umor neobisnuit. Pusa in scena de regizorul-actor Vasile Nedelcu, piesa are la baza un scenariu original realizat in Romania de Matei Visniec.

 
Expozitie de icoane ortodoxe pe sticla in FrantaPDF Print E-mail
Malvialle, Franta/Romanian Global News
Accesari :304
Monday, 20 June 2005

Pictorul roman Moldovan Ispas va prezenta in perioada 21 iunie-31 iulie, la Oficiul de Turism din localitatea franceza Terres Dome-Sancy, o expozitie de icoane pe sticla.

Manifestarea artistica este organizata de manastirea cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci din orasul Malvialle, cea care a gazduit duminica, 19 iunie, aceeasi expozitie religioasa in lacasul sau de cult. Evenimentul de duminica s-a desfasurat in cadrul Zilei Patrimoniului, informeaza buletinul periodic al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

 
Concert romanesc in capitala BelgieiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 20 June 2005

Ansamblul romanesc "Eurolines a sustinut la sfarsitul saptamanii trecute un concert de muzica romaneasca la barul est-european La Belladone din Bruxelles.

Recitalul s-a inscris in seria de manifestari dedicate sarbatorii muzicii si a avut loc sambata, 18 iunie, de la ora 22:00, informeaza portalul rombel.com. Formatia romaneasca este alcatuita din Relu Merisan - tambal, Nicolas Hauzeur - vioara, Benjamin Clement - chitara, Aurel Budisteana - acordeon si Elena Ion voce. Pentru romanii din Belgia interesati de acest local est-european, barul poate fi gasit la adresa rue Moris 17A, 1060 Bruxelles.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions