Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Radioul si Televziunea au noi consilii de administratiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Tuesday, 28 June 2005

Societatile de Radio si de Televiziune publice au un nou consiliu de administratie, presedintii directori general ai acestor doua institutii de stat fiind numiti Maria Toghina, respectiv Tudor Giurgiu.

Noile consilii de administratie ale Radioului si Televiziunii au intrat in functiune luni, 27 iunie, din momentul in care s-au aprobat in plenul camerelor reunite ale Parlamentului listele candidatilor propusi de grupurile parlamentare si de salariatii celor doua institutii si s-au validat presedintii consiliilor de administratie, anunta Rador. La Societatea Romana de Radiodifuziune, ceilalti membri ai consiliului sunt Bogdana Balmus, la propunerea guvernului, Bogdan Ghiu - Partidul Conservator, Mitzura Arghezi - PRM, Mirela Fugaru, Dan Preda si Andrei Alexandru, nominalizati de PSD, Agoston Hugo - UDMR, Teodorov Miomir - minoritati nationale, Razvan Dumitrescu si Adrian Moise din partea salariatilor. In ceea ce priveste Televizunea Nationala, membrii titulari ai consiliului sunt Tudor Barbu, propus de PNL, initial ca supleant, iar in timpul votului anuntat ca membru titular in locul lui Alexandru Darie, care s-a retras, Ioana Catalina Bantoiu, nominalizata de Partidul Conservator, George Pruteanu din partea PRM, Nicu Alifantis, Despina Neagoe, Anne Juganaru- PSD, Galvalvi Zsolt - UDMR, Cornelia Constantin - minoritatile nationale si Liviu Gabriel Feter si Sorin Burtea, ca reprezentanti ai salariatilor.

Tudor Giurgiu a fost validat de plenul Parlamentului cu 300 de voturi pentru si 22 impotriva, in timp ce Maria Toghina a fost votata cu 292 de voturi pentru si 53 impotriva.

 
O tornada s-a abatut asupra unei localitati dambovitenePDF Print E-mail
Brezoaiele, Romania/Romanian Global News
Accesari :509
Tuesday, 28 June 2005

Comuna damboviteana Brezoaiele a fost lovita luni, 28 iunie, de o puternica furtuna cu aspect de tornada care a distrus acoperisurile a 20 de case producand pagube de peste 500 de milioane de lei.

Furtuna s-a produs la orele dupa-amiezii, pornind din comuna Iedera si tarversand localitatile Baleni, Lunguletu, Slobozia Moara. Punctul final al tornadei a avut loc la Brezoaiele unde, din fericire, nu a facut si victime. Prefectul judetului, Jean Popescu, a declaerat pentru Rador ca cea mai mare problema este data de un stalp de inalta tensiune aplecat si care se tine numai in fire, curentul electric fiind intrerupt. Problema va fi remediata de Electrica cat de curand, mai multe echipe de la aceasta societate deplasandu-se la fata locului si sperand sa remedieze problema in cursul zilei de astazi.

 
Seful Statului Major General, in vizita in AustriaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :248
Tuesday, 28 June 2005

Seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan, efectueaza in perioada 28-30 iunie, o vizita oficiala in Austria, la invitatia omologului sau, general Roland Ertl.

Alaturi de ministrul roman, in deplasare vor mai merge si alti militari romani care completeaza delegatia tarii noastre, informeaza MApN. Discutiile oficiale vor analiza stadiul colaborarii dintre cele doua armate si vor identifica noi modalitati de extindere a relatiilor militare bilaterale.

Delegatia romana va prezenta experienta pe care a obtinut-o in urma participarii unitatilor armatei romane la misiunile internationale, la actiunile pentru intarirea pacii si stabilitatii in Balcani, Afganistan si Irak. Cei doi sefi de stat major vor mai avea un schimb de opinii si despre situatia de securitate si stadiul procesului de transformare a organismelor militare din Romania si Austria.

 
Participare romaneasca la un concurs literar din Spania dedicat Fecioarei MariaPDF Print E-mail
Lleida, Spania/Romanian Global News
Accesari :315
Tuesday, 28 June 2005

Teodor Baconsky, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe din Romania, fost ambasador al Romaniei in Vatican si Portugalia, PS Petru Gherghel si un Ierarh ortodox vor participa in aceasta toamna in Spania la un concurs literar dedicat Fecioarei Maria.

Acesta se va desfasura in localitatea spaniola Lleida, din provincia Catalonia, cea va gazdui in luna octombrie a acestui an competitia intitulata "Jocurile florale, unice in lume, in cinstea Sfintei Maria, Maica lui Dumnezeu". Concursul este organizat de Academia Pontificala si Regala Mariana din Lleida si, pe langa sectiunea de proza si poezie catalana, va contine si o sectiune de poezie in limba romana, cu trei premii speciale, informeaza portalul catholica.ro. Acestea sunt un premiu in valoare de 600 euro pentru cea mai buna poezie care sa cante Romania, acordat de Caixa d`Estalvis i Pensions de Barcelona, un premiu in valoare de 600 euro pentru cea mai buna poezie care sa cante devotiunea romanilor fata de Maica Domnului, acordat din partea romanilor rezidenti in localitatea Lleida, si un premiu constand intr-o colectie de 28 de monede de argint care face parte din cele sapte serii emise pentru a comemora Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal, Canada, din 1976, si care va fi acordat din partea Academiei Pontificale si Regale Bibliografico-Mariana din Lleida pentru o poezie pe tema mariana libera.

 
Ministrul Culturii si Primarul General incearca sa revitalizeze centrul istoric al BucurestiuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Tuesday, 28 June 2005

Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, si Primarul General al Municipiului Bucuresti, Adriean Videanu, vor participa miercuri, 29 iunie, intr-un local din apropierea strazii Lipscani, la o dezbatere despre revitalizarea centrului istoric al capitalei.

Evenimentul se inscrie in cadrul actiunilor grupate sub genericul "Revitalizarea Centrului Istoric al Municipiului Bucuresti" si va mai contine lansarea expozitiei Centrul istoric al Bucurestilor - resursa identitara", organizata la Galeria ArtTei, conferinta de presa la Amsterdam Grand Cafe si seminarul cu tema "Revitalizarea Centrului Istoric al  Municipiului Bucuresti" la care vor participa reprezentanti ai societatii civile, ai unor institutii publice cu responsabilitati in domeniu, istorici si specialisti in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului, informeaza Fundatia Prom Patrimonio. Evenimentul este organizat de Administratia Generala a Municipiului Bucuresti, prin Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Pro Patrimonio si Ordinul Arhitectilor din Romania.

 
Ambasada SUA la Bucuresti deschide si la Iasi un centru American CornerPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Tuesday, 28 June 2005

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti va deschide marti, 28 iunie, la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Asachi" din Iasi, un centru de informare si resurse denumit "American Corner".

Programul "American Corner" din Romania are scopul de a promova intelegerea si cooperarea intre Statele Unite ale Americii si Romania, prin furnizarea de informatii exacte si variate despre Statele Unite, care vor contribui la dezvoltarea comunicarii si schimburilor dintre cele doua tari, se arata intr-un comunicat de presa emis de misiunea diplomatica americana.

"American Corner" din Iasi reprezinta, in primul rand, un centru de resurse si informatii pentru publicul de toate varstele, interesat de cultura si civilizatia americana, precum si o platforma pentru elaborarea de programe comune. Ceremonia de inaugurare va include prezentari de carti si materiale privind cultura americana si studiul limbii engleze.

Ambasada americana a mai deschis in acest an un centru "American Corner", de data aceasta la Timisoara, in cadrul Bibliotecii Judetene Timis.

 
Mai multe ansambluri folclorice internationale se intalnesc la RadautiPDF Print E-mail
Radauti, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Tuesday, 28 June 2005

Orasul Radauti va gazdui in perioada 1-4 iulie, in cadrul Zilelor Municipiului Radauti, cea de-a XIV-a editie a Festivalului International de Folclor Arcanul, anunta un cotidian local.

Festivalul se afla sub conducerea profesorului Mircea Bancescu, cel care a si anuntat numele participantilor la aceasta manifestare culturala: ansamblul folcloric Coro Folk "Rio" din Roccavivi-Italia, "Lomsia" din Tbilisi-Georgia, "Lefkosa Folclor Dernegi" din Nicosia-Cipru, "Martisor" din Voloca-Ucraina, "Ghiocelul" din Cezieni-Olt, "Mugurelul" din Drobeta Turnu Severin, ansamblul folcloric studentesc "Arcanul" din Suceava, ansamblurile "Florile Bucovinei" si "Ciobanasul" din Radauti, "Magura" din Vicovu de Sus, "Luca Arbore" din Arbore, "Stejarul" din Casvana si formatia de dansuri din Iaslovat. Festivalul va fi inaugurat de catre ansamblul folcloric profesionist "Ciprian Porumbescu" din Suceava si se va desfasura la Casa de Cultura din localitate si in centrul orasului. Editia din acest an este organizata de Primaria Municipiului Radauti, Casa Municipala de Cultura Radauti si Ministerul Culturii si Cultelor.

 
Turneu european al trupei aradene AmfiranPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :316
Tuesday, 28 June 2005

Trupa francofona de teatru "Amfiran" din Arad va ajunge in lunile iunie si iulie in turneu in Austria si Franta, mai precis in orasele Viena si Grenoble.

Amfiran este alcatuita din 12 elevi aradeni, indrumati de Florin Didilescu, presedintele asociatiei, informeaza cotidianul "Adevarul de Arad". Prima oprire din turneu va fi la Viena, unde tinerii actori vor juca Psihoza la Curtea Regelui Soare" la Institutul Francez din capitala Austriei. Urmatoarea statie va fi la Intalnirile Teatrului Tanar European de la Grenoble, editia a 17-a, participare devenita traditionala pentru actorii romani. In cadrul acestui festival aradenii vor prezenta pe 4 iulie aceeasi piesa ca la Viena, dar si montarea inedita a lui Alice in Tara Minunilor", in cinci episoade, Amfiran participand la primul episod cu montarea lui Florin Didilescu. Turneul a fost posibil si datorita sprijinului Agentiei Nationale pentru Tineret, in cadrul unui protocol de colaborare intre ministerele de tineret din Franta si Romania.

 
Ministrul Sulfina Barbu participa la Ziua Dunarii de la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :265
Tuesday, 28 June 2005

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, va participa miercuri, 29 iunie, la Budapesta, la evenimentele dedicate "Zilei Dunarii".

Acesta este cel de-al doilea an in care fluviul ce trece si prin tara noastra va fi sarbatorit la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), cu sediul la Viena, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul Mediului.

Sloganul ales anul acesta de ICPDR pentru a marca acest eveniment, "Mai mult decat un fluviu", aduce in atentia cetatenilor legatura stransa dintre Dunare, afluentii ei si oamenii care locuiesc in bazinul acestui fluviu. Cu acest prilej, in toate statele dunarene se vor desfasura ample manifestari, care vor acorda o importanta deosebita constientizarii si participarii populatiei la eforturile de conservare a fluviului Dunarea, pentru a marca dorinta comuna a acestora de a-si uni fortele in sprijinul protejarii intregului bazin dunarean.

Budapesta nu a fost aleasa intamplator sa organizeze manifestarile dn acest an, deoarece Republica Ungara detine in prezent presedintia Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).

 
Delegatie romaneasca la un exercitiu polonez destinat procedurilor de interventiePDF Print E-mail
Kliezkow, Polonia/Romanian Global News
Accesari :225
Tuesday, 28 June 2005

O delegatie din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta participa in perioada 28-30 iunie in localitatea poloneza Kliezkow la exercitiul international Eupolex 2005.

Exercitiul este bazat pe un scenariu referitor la producerea unui cutremur major si isi propune sa exerseze procedurile comune de interventie si cooperare pe timpul acordarii de asistenta internationala in domeniul protectiei civile, sa testeze procedurile de primire a asistentei internationale si stabilirea unui centru de receptie si distribuire a ajutoarelor, precum si compatibilitatea tehnicii si echipamentelor de interventie. La exercitiu mai participa echipe de interventie din Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia, Romania, Rusia, Republica Slovaca, Suedia si Ucraina, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor.

 
65 de ani de la agresiunea URSS asupra RomanieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :354
Tuesday, 28 June 2005

Acum exact 65 de ani trupele comuniste ale URSS invadau estul Romaniei ocupand Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei, dar si aliniamente strategice la Marea Neagra si Delta Dunarii.

Milioane de romani incepeau sa traiasca drama ocupatiei ciumei rosii a deportarilor si a unui adevarat genocid antiromanesc.

Sa nu uitam si sa ne rugam pentru cei care au suferit sau au cazut aparand Credinta, Neamul si Tara.

 
Analistul Vladimir Socor cere activarea diplomatiei de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :329
Tuesday, 28 June 2005

"Este necesar ca diplomatia Chisinaului sa devina mult mai activa in procesul de informare a Uniunii Europene, a altor cancelarii occidentale, despre adevarata situatie din Transnistria si despre politica Rusiei fata de Republica Moldova", a declarat analistul politic Vladimir Socor pentru radio "Europa Libera".

Acesta s-a referit la participarea sa, la 21 iunie curent, la Bruxelles, in cadrul audierii comune a Comitetelor Parlamentului European pentru relatii cu Republica Moldova si cu Ucraina, subiectul audierii fiind situatia din Transnistria.

Socor a expus patru idei principale, care in opinia lui trebuie retinute de catre autoritatile Uniunii Europene. "Prima idee consta in faptul ca in estul Republicii Moldova nu avem de-a face cu un conflict intern, intre doua asa-zise "parti" - Chisinau si Tiraspol, ci cu un conflict extern, initiat si continuat de catre Federatia Rusa contra Republicii Moldova. Drept argument este faptul ca liderii de la Tiraspol sunt cetateni ai Rusiei, cei mai multi avand grade in armata si serviciile de securitate ale ruse, sositi din Rusia cu misiunea de a rupe o parte a teritoriului Republicii Moldova in interesele geopolitice ale Rusiei. In Transnistria stationeaza doua forte militare rusesti: una sub drapelul Rusiei, iar alta - sub drapelul Transnistriei, formata prin transferari de armament si militari din armata Rusiei. Deci, exista un conflict international, care trebuie reglementat prin eforturi internationale, inclusiv ale Uniunii Europene", a precizat Socor.

Al doilea punct al expunerii analistului american la Bruxelles consta in faptul ca Uniunea Europeana nu are nici o justificare ca sa includa Republica Moldova in "vecinatatea comuna UE-Rusia". "Republica Moldova este situata la mare distanta geografica de Rusia (aproximativ o mie de kilometri), in timp ce se invecineaza nemijlocit cu comunitatea Euro-Atlantica. Rusia nu are interese legitime in Republica Moldova, ci numai interese geopolitice inspirate de nostalgie imperiala", a declarat Socor. In discursul sau, el a mentionat faptul ca Tarile Baltice nicidecum n-au fost incluse de Uniunea Europeana in vreo "vecinatate comuna UE-Rusia," chiar daca Tarile Baltice se invecineaza nemijlocit cu Rusia si au mostenit o populatie rusa mult mai numeroasa decat cea din Republica Moldova. "Deci, Uniunea Europeana trebuie sa scoata Republica Moldova din categoria de "vecin" al Rusiei", sustine Socor.

In al treilea rand, el a mentionat ca reprezentantul special al UE Adriaan Jacobovitz de Szeged ar trebui sa inceteze sa mai propuna Chisinaului sa revina la negocierile pentru asa-zisa "federalizare" in baza documentului pretinsilor "mediatori" de la Sofia, din februarie 2004. "Aceasta viziune apartine personal lui Jacobovitz si discrediteaza politica UE. De asemenea, Jacobovitz nu trebuie sa mai treaca sub tacere problema trupelor rusesti stationate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, ca si cum problema n-ar exista. Domnia sa spune ca nu-i nevoie sa mentioneze acest lucru, deoarece "se intelege de la sine". In realitate, Rusia este cea care poate intelege de aici ca Jacobovitz si poate si alte oficialitati din UE se impaca cu ideea ca trupele rusesti sa ramana pe loc", a declarat Socor.

Al patrulea punct prezentat de analist in Parlamentul European se refera la faptul ca planul ucrainean este profund gresit, nedemocratic si neeuropean. "Parlamentul Republicii Moldova a adus completarile necesare planului ucrainean, umplandu-i golurile, pe care le-am enumerat in cadrul audierii. Am subliniat ca numai cu aceste completari, in intregimea lor, poate fi luat in considerare planul ucrainean, transformat de fapt intr-o propunere a Republicii Moldova", a declarat pentru "Europa Libera" Vladimir Socor.

 
CIJ de la Chisinau reclama cenzura in cazul inchiderii postului de radio SangeraPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :343
Tuesday, 28 June 2005

Sistarea activitatii Radio Sangera este un act de cenzura prealabila si de restrangere extrema a libertatii de exprimare, se arata intr-o declaratie de presa difuzata recent de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media.

Radio Sangera, cu difuzare catre cateva suburbii ale Chisinaului, si-a sistat emisia miercuri, 22 iunie, pe motiv ca nu s-a incadrat in termenul de o luna acordat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (C.C.A.) pentru modificarea locului de amplasare a antenei de emisie. Radio Sangera emite intr-o localitate unde la 10 iulie 2005 urmeaza sa aiba loc alegeri locale.

CIJ sustine ca sistarea emisiei postului Radio Sangera reprezinta un eveniment ingrijorator si aduce prejudicii mari societatii, cu atat mai mult cu cat se produce in plina campanie electorala, ascultatorilor fiindu-le incalcate drepturile la informare asupra procesului electoral. Decizia C.C.A. din 24 mai 2005 care, desi indirect, a obligat practic Radio Sangera sa-si sisteze emisia este una abuziva, in opinia semnatarului documentului citat. Centrul Independent de Jurnalism declara ca C.C.A. nu sustine posturile audiovizuale autohtone, ci le creeaza abuziv multiple piedici in dezvoltare. CIJ solicita, totodata, ca C.C.A. sa apere realmente interesul public si sa nu aplice restrangeri libertatii de exprimare. 

 
Picnicul FaptuDivers a ajuns la a opta editiePDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :364
Tuesday, 28 June 2005

Cea mai importanta manifestare romaneasca din Canada, Cupa de fotbal si picnicul "Faptu' Divers", se pregateste pentru inceperea editiei din acest an, care se va desfasura la finele lunii iulie in orasul Smithville, provincia Ontario.

Manifestarea preconizeaza sa adune in perioada 29-31 iulie un numar de 2000 de romani care vor lua parte in cele trei zile la un program extrem de variat in care se poate juca ping - pong, table, sah, volei, badminton, se poate pescui, bea o bere, manca mici, sarmale si ciorba de potroace sau se poate face plaja, dansa si canta. Organizatorii nu uita sa mentioneze faptul ca cel mai important lucru il constituie intalnirea cu romanii din alte orase canadiene, care vin special pentru atmosfera de la acest picnic. O mentiune speciala se face aici pentru toti romanii care ii au pe parintii din Romania in vizita, cei care se ocupa de derularea evenimentelor specificand ca acestia sunt bineveniti la toate cele trei zile de picnic. Petrecaretii vor beneficia sambata, 30 iulie, si de o seara de muzica live, pe care o vor sustine Angela Stoita, acompaniata de maestrul Nae, Petre Dalea, Adi din Constanta si DJ Fane de la Montreal. Concertul va incepe la ora 18:00 si se va termina la primele ore ale diminetii, urmand ca a doua zi petrecerea sa o ia de la capat. O alta categorie distractiva o constituie si concursurile care se vor desfasura la picnic, precum cine mananca cei mai multi mici, cine este cel mai puternic barbat de la picnic concurs de scandenberg care pereche danseaza cel mai frumos, dar si Miss Picnic pentru care fetele sunt rugate sa se inscrie prin e-mail la grasote1@faptudivers.com. Atat mancarea, cat si bautura, vor fi puse la dispoztitia romanilor la acest picnic la preturi foarte avantajoase.

In ceea ce priveste Cupa de Fotbal, la editia din acest an si-au anuntat participarea 15 echipe, care trebuie sa isi confirme prezenta la concurs pana pe 15 iulie, la adresa de e-mail grasote1@faptudivers.com, unde se mai primesc, de altfel, si noi inscrieri, informeaza Faptu Divers. In opt ani, Cupa de fotbal a fost castigata numai de patru echipe, dintre care S.C.Romania, echipa "fanion" pentru romanii din Ontario, a castigat de cinci ori. Celelalte castigatoare au fost in ordine Don Mills, din Toronto, SC Hamilton si SC Windsor Romania.

Evenimentul este destinat romanilor din toata Canada, dar, de la prima editie organizata in anul 1997, la cele doua actiuni initiate de cel mai citit saptamanal romanesc din Canada au participat si romani din Statele Unite ale Americii. Pana in prezent, picnicul si cupa fotbalistica nu au avut un loc fix de desfasurare, gazde fiind pentru miile de romani si Niagara on The Lake dar si Hamilton.

Toti cei care doresc sa devina sponsori ai acestei actiuni sa sune la telefoanele sau la e-mailurile redactiei, pentru a putea fi incadrati in pagina speciala dedicata sponsorilor. Picnicul "Faptu' Divers" este locul unde se pot aduce banere, afise, flayere si se pot instala corturi pentru promovarea business-urilor.

 
"Viva la musica" la JulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :283
Tuesday, 28 June 2005

La finele saptamanii trecute, sambata, 25 iunie, corul julan "Pro Musica" a organizat traditionalul Festival Coral de Muzica Laica "Viva la musica".

La cea de-a 7-a editie, asemeni anilor precedenti, au fost prezente numeroase coruri din Romania si Ungaria. Acestea si-au prezentat repertoriul la Centrul Cultural Roman din Giula, cu incepere de la ora 17.00, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Singura manastire romaneasca de calugari din Europa Occidentala are nevoie de ajutorPDF Print E-mail
Malvialle, Franta/Romanian Global News
Accesari :467
Tuesday, 28 June 2005

Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci de la Malvialle lanseaza prin intermediul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale un apel catre preoti si credinciosi pentru a sprijini singurul lacas de cult monahal romanesc de calugari din Europa Occidentala.

Manastirea are nevoie urgenta de o instalatie de incalzire centrala cu lemn care ar trebui achizitionata inaintea lunii octombrie 2005, pentru iarna. Deoarece costul acesteia este de 10 000 euro, iar manastirea traieste numai din donatii, viitorul ei depinde de credinciosii sai, de parohii, de prietenii si de apropiatii ei. Donatiile se pot trimite la adresa Monastere Exaltation de la Sainte Croix LA Malvialle, 63210 Rochefort-Montagne. Cecurile se elibereaza catre Association Culturelle de La Malvialle. Pentru donatiile din strainatate banca este Credit Agricole Centre France, FR 76 1680 6018 0029 1915 1300 169, anunta buletinul de informare al eparhiei romane de la Paris.

 
Studiu german de imagologie romaneasca la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :271
Tuesday, 28 June 2005

Masterandul Kathrin Kissau, de la Facultatea de Filosofie a Universitatii Wilhelmine Vestfalice din Munster, va prezenta joi, 30 iunie, la Institutul Cultural Roman din Berlin, o conferinta intitulata Ceausescu, Dracula si orfelinatele? Un studiu imagologic despre Romania.

Conferinta va fi precedata de un cuvant introductiv sustinut de dr. Anneli-Ute Gabanyi de la Fundatia pentru Stiinta si Politica din Berlin, Institutul German pentru Politica si Securitate Internationala, informeaza pagina LARG.

Pornind de la constatarea ca in cercetarea imagologica a diferitelor natiuni Romania este slab reprezentata, Kathrin Kissau dedica acestei teme o lucrare de masterat in stiintele comunicarii foarte bine documentata. In lucrarea redactata de Kathrin Kissau imaginea Romaniei este tratata atat interdisciplinar, cat si dincolo de reflectarea cotidiana in mass-media.

Conferinta este realizata in colaboare cu Sudosteuropa Gesellschaft si va prezenta imaginea Romaniei in Germania.

 
Mesterii populari romani care se afla in Toronto multumesc comunitatii romanePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :293
Tuesday, 28 June 2005

Cei 16 mesteri populari romani care se afla in aceasta perioada la Toronto au reusit sa isi rezolve problemele legate de cazare si masa, prin intermediul mai multor conationali ai lor din orasul canadian.

Artistii romani au un bogat program expozitional in Toronto, in afara de participarea la doua evenimente importante pentru oras, International Caravan si Festivalul de jazz din localitate, ei prezentandu-si lucrarile si la bisericile ortodoxe Toti Sfintii din Toronto si Sf Ioan Botezatorul din Kitchener, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. De altfel, participarea la festivalul de jazz a fost sponsorizata de o alta parohie romaneasca, si anume biserica Sf Gheorghe, si organizata de Cristian Zamrii. In semn de mulltumire si apreciere a ospitalitatii comunitatii romane din Toronto, artistii populari vor organiza joi, 30 iunie, o demonstratie pentru copiii romani din oras. Detalii suplimentare despre acest eveniment se pot obtine de la adresa de e-mail info@arcweb.ca, adresa de la care se pot afla si informatii despre modalitatea de a face si eventuale sponsorizari pentru acesti mesteri romani.

 
Un vocabular bilingv pentru limbajul comunPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :289
Tuesday, 28 June 2005

In Sala "Grand Cafe" a Cinematografului Central din Seghedin s-a lansat pentru publicul maghiar volumul "Vocabular pentru societati plurale".

Coordonatorul din partea autorilor maghiari a fost Pato Attila, care a efectuat ultima corectura in limba maghiara a cartii aparute la Editura Polirom. "Este nevoie de o asemenea carte, pentru ca ne-am dat seama ca de multe ori nu avem o idee exacta despre anumiti termeni, folositi frecvent in limbajul comun contemporan", a spus Pato Attila publicului din Seghedin, informeaza corespondentul RGN in Ungaria. "Vocabularul pentru societati plurale" a aparut la initiativa Centrului Euroregional pentru Democratie din Timisoara. La realizarea lui au contribuit 17 autori romani, maghiari si sarbi, care au definit 101 termeni apartinatori stiintelor sociale. Majoritatea autorilor au fost cadre didactice de la diferite centre universitare. Acestia s-au intrunit din doua in doua luni, ca sa discute despre expresiile abordate. Cu aceasta metoda, pentru realizarea volumului de peste 400 de pagini a fost nevoie de cinci ani. Volumul s-a scos pentru un public instruit, intr-o oarecare masura. Este recomandat pentru studenti, cadre didactice sau ziaristi. In general, pentru oameni dornici de a intelege exact limbajul comun al unei societati plurale, din perspectiva mai multor popoare din zona noastra. Este o curiozitate ca vocabularul contine si studii de caz. Iar problema nationala, respectiv cea minoritara este abordata prin mai multi termeni des intalniti in limbajul comun contemporan. Publicatia bilingva a fost scoasa de Editura Polirom in 800 de exemplare si se poate procura doar in librariile din Romania. Deocamdata nici o editura din Ungaria nu s-a angajat la publicarea "Vocabularului pentru societati plurale", informeaza corespondemtul Romanian Global News in Ungaria.

 
Un nou picnic romanesc in parcul montrealez de la Val-DavidPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 28 June 2005

Parcul de la Val-David este gata sa ii primeasca din nou pe romanii din Montreal sambata, 2 iulie, la un picnic organizat de Asociatia Romana din Canada.

Participantii la aceasta iesire la iarba verde vor putea sa se delecteze cateva ore in compania muzicii, a dansurilor populare romanesti si a preparatelor culinare pregatite de specialistul Nono Mazilu, anunta portalul oficial al asociatiei. Intrarea este doi dolari de persoana sau cinci dolari de masina. In aceasta ultima taxa este inclusa si parcarea autoturismului pe durata desfasurarii picnicului.

Organizarea evenimentului a fost posibila gratie parteneriatului Asociatiei Romane din Canada cu firmele romanesti din Montreal AutoMetropole, Mediator, Ciprian Trandafirescu, agent imobiliar, si Remus Transport, mai anunta ARC. Persoanele care doresc sa participe voluntar la acest picnic sau la celelalte actiuni pe care le va organiza Asociatia Romana din Canada sunt rugate sa contacteze organizatia la numarul de telefon (514)735-9139 sau adresa de e-mail info@arcanada.org.

 
Aniversare pentru portalul TheRomanians.caPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :278
Tuesday, 28 June 2005

Site-ul TheRomanians.ca, portal al comunitatii romane din Canada, in special al romanilor din zona Toronto si GTA, implineste vineri, 1 iulie, un an de la infiintare.

Scopul acestui site romanesc este de a crea noi legaturi intre romanii canadieni prin contacte, discutii si legaturi personale sau de afaceri si, ca sa poata indeplini acest obiectiv, majoritatea serviciilor disponibile pe site sunt gratuite: forum de discutii, anunturi gratuite, business directory cu link-uri la site-urile personale si numere de telefon, pagini web gratuite, informatii utile si multe altele, informeaza initiatorii proiectului. Ceea ce incearca sa puna in practica acest site este sa creeze un mediu de comunicatii cat mai simplu, prin intermediul utilizarii Internetului. De altefel, un principiu dupa care se ghideaza cei de la TheRomanians.ca este dat de afirmatia o comunitate puternica este una cu legaturi puternice, de aceea cu cat mai multe site-uri romanesti care sa promoveze interesele romanilor, cu atat mai bine.

 
Romanii din Hartford se intalnesc la o petrecere de strangere de fonduriPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :221
Tuesday, 28 June 2005

Parohia Schimbarea la Fata din Hartford, statul american Connecticut, va incepe sa stranga fonduri pentru viitorul lacas de cult propriu printr-o petrecere romaneasa care va avea loc sambata, 9 iulie, la sediul bisericii.

Petrecerea este organizata de Comitetul bisericii si sponsorizata de cativa membrii ai comunitatii, informeaza buletinul parohial al misiunii ortodoxe romane. Toti cei care vor lua parte la acest eveniment vor putea sa se bucure de specialitati culinare, muzica, dans si multe surprize. Bufetul rece va contine aperitive, fripturi, desert, racoritoare si cafea, intrarea facandu-se printr-o donatie de 20 de dolari pentru adulti si 10 dolari pentru adolescenti cu varsta mai mare de 12 ani. Copiii mai mici de 12 ani vor putea sa intre gratuit la petrecere. Toate beneficiile acestui eveniment vor fi depuse in Fondul de Constructie, de aceea se spera ca participarea romaneasca sa fie numeroasa, astfel incat sa se poata starnge o suma destul de importanta pentru viitorul lacas de cult. Primul pas in acest sens a fost deja facut, consiliul parohial fiind in discutii pentru cumpararea unui teren pe care se spera sa se poata construi biserica si o sala de activitati. In functie de raspunsul vanzatorilor si de aprobarile de constructie obtinute de la primarie se va face si pasul urmator, respectiv obtinerea unui proiect care sa fie inaintat pentru obtinerea permisului de constructie.

 
Aletenii au dansat la FagetPDF Print E-mail
Aletea, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :265
Tuesday, 28 June 2005

Echipa de Pastrare a Traditiilor din Aletea a participat pentru a treia oara, saptamana trecuta, la Festivalul Folcloric din Faget, unde s-au gasit numerosi dansatori si cantareti populari romani din Romania, dar si din afara tarii.

Dansatorii varstnici din Aletea au prezentat publicului numeros prezent la manifestare, jocurile din satul natal, obtinand prin dansurile un mare succes in mijlocul iubitorilor de folclor si muzica populara romaneasca, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

 
Oana Pellea si Sandu Mihai Gruia, in turneu prin ItaliaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :300
Tuesday, 28 June 2005

Doi actori romani de succes, Oana Pellea si Sandu Mihai Gruia, se vor afla miercuri, 29 iunie, la Institutul Cultural Roman de la Venetia, unde vor fi protagonsiti in spectacolul Ma tot duc, realizat dupa scenariul si in regia lui Marc Dore, un regizor si scriitor canadian, profesor la Conservatorul de Arta Dramatica din Quebec Canada.

Textul care sta la baza spectacolului este o adaptare libera dupa William Shakespeare, Marc Dore si alti autori. Montarea se va juca in limba italiana, sub denumirea Me ne vado, traducerea textului fiind realizata special pentru cele doua reprezentatii de Otilia Doroteea Borcia, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului Cultural Roman de la Bucuresti.

Aceasta nu este prima reprezentatie a spectacolului Ma tot duc pe scene europene, el fiind prezentat inca din anul 1997 in orase precum Praga, Geneva, Milano, Lausanne, Paris, Zurich, Bruxelles sau Grenoble. Succesul de care a dat dovada pe parcurs a facut sa primeasca mai multe cronici laudative atat in tara, cat si in strainatate. George Banu presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru scrie despre acest spectacol: ...ceea ce se dezvaluie este o parabola a vietii traite cu iluzia pe care ne-o confera solutiile simple. Ma tot duc mereu destinati esecului trecator. Si mereu pregatiti s-o luam de la capat. Prezenta Oanei Pellea aduce spectacolului o poezie particulara. Aceasta mare actrita joaca in spectacol cu o poezie auto-ironica care ne invita sa-l parafrazam pe Cehov pentru a o caracteriza mai bine, poezie a rasului care traverseaza lacrimile.

Turneul este organizat de Institutul Cultural Roman din Bucuresti impreuna cu Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia si Accademia di Romania din Roma. In afara spectacolului de la Venetia, piesa va mai fi jucata vineri, 8 iulie, pe scena de la Accademia di Romania din Roma, mai informeaza ICR.

 
Intermezzo cultural romanesc la MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :284
Tuesday, 28 June 2005

Societatea pentru promovarea culturii si traditiilor romanesti din Muchen a organizat la sfarsitul saptamanii trecute un concert pe care l-au sustinut mai multi artisti tineri din Romania.

Recitalul de camera a continut lucrari pentru pian, vioara, nai, dar si piese vocale, semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Frederich Chopin, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, sau Tiberiu Brediceanu, informeaza pagina LARG. Concertul a facut parte dintr-un Intermezzo Cultural Romanesc pe care il organizeaza societatea din Muchen si care va continua pe parcursul lunii iulie. In cadrul acestei manifestari se inscriu concerte, spectacole de teatru, lecturi sau expozitii.

 
Cristi Puiu mai face o oprire si la Festivalul de Film de la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles,Belgia/Romanian Global News
Accesari :288
Tuesday, 28 June 2005

Regizorul Cristi Puiu poposeste cu pelicula sa Moartea domnului Lazarescu si in Belgia, unde participa in perioada 1-9 iulie la Festivalul International de Film de la Bruxelles.

Filmul romanesc va fi inscris la sectiunea Cinedecouvertes si va putea fi vazut in capitala belgiana sambata, 3 iulie, la Studio 1 din compelxul Flagey unde are loc festivalul, informeaza portalul oficial al manifestarii.

Alaturi de pelicula romaneasca la aceasta a treia editie a Festivalului s-au mai inscris filme din Suedia, Danemarca, Anglia, Norvegia, Irlanda, Italia, Polonia, Germania, Olanda, Cehia, Austria, Singapore, Peru, Hong-Kong, Brazilia, India, Finlanda, Angola, Argentina, Japonia, Mexic, SUA, Ungaria, Bosnia, Islanda, dar si din tara organizatoare, Belgia.

 
Vernisaj Mihaela Sadean-Teodorescu la ICR New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :264
Tuesday, 28 June 2005

Pictorita romanca stabilita in Statele Unite isi va expune miercuri, 29 iunie, lucrarile la Galeria new-yorkeza Est-Vest.

Vernisajul acestei expozitii este programat de la ora 19.00 si va fi deschis tuturor celor interesati. Pictura lui Sadean-Teodorescu este inspirata de frumusetea naturii pe care o transfigureaza in maniera cvasi-abstracta. Artista lucreaza intr-un mediu grafic complex si produce structuri cu o cromatica exuberant, jucausa, dar incarcate de sensibilitate si mare putere evocatoare, informeaza Institutul Cultural Roman din New York.

 
Seara de lectura romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :281
Tuesday, 28 June 2005

Alexandru Georgescu, student la Scoala Internationala de Interpretare din Londra, va sustine marti, 28 iunie, in capitala britanica o seara de lectura.

Tanarul roman isi va prezenta, cu acesta ocazie, piesa intitulata Inside The Walls (In interiorul zidurilor), povestea unei femei in varsta de 50 de ani, pe nume Nina, profesoara de pian, si a fiului sau Robert, in varsta de 25 de ani.

Numarul de locuri este limitat, iar cei care doresc sa participe la acest eveniment vor fi nevoiti sa isi confirme participarea la adresa de e-mail mail@romanianculturalcentre.org.uk. Seara este organizata de Centrul Cultural Roman din Londra.

 
Artele Vizuale Contemporane in Romania o prezentare a Ralucai VoineaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :261
Tuesday, 28 June 2005

Parte a programului cultural Culture Power, initiat la Londra de Fundatia Ratiu UK, se va desfasura luni, 4 iulie, la Londra prezentarea intitulata Artele Vizuale Contemporane in Romania.

Programul conceput de Fundatia Ratiu este destinat studentilor si elevilor care manifesta un interes deosebit pentru explorarea si dezvoltarea culturii romanesti. Actiunile sale sunt reprezentate de o serie de seminarii axate pe o prezentare urmata de un dialog constructiv cu audienta invitata la dezbatere. Fiecare eveniment de acest fel aduce laolalta un public format din experti, universitari si comentatori in domeniu, interesati de imbunatatirea proiectului sau de promovarea sa continua. Culture Power isi propune sa introduca lucrarile bursierilor Fundatiei Ratiu unui public influent, nu numai prin discutii fata in fata la in cadrul seminariilor, ci si prin propagarea unor lucrari si rapoarte. Aceasta retea isi propune sa genereze atat o arena educationala pentru bursieri, cat si o sursa majora de informare in legatura cu probleme importante legate de Romania.

Locurile la aceasta dezbatere vor fi limitate, asadar este necesara rezervarea prealabila, la adresa mail@romanianculturalcentre.org.uk.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions