Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Basescu condamna ferm Pactul Ribbentrop-MolotovPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :261
Wednesday, 29 June 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, apare la rampa cu o declaratie istorica, prin care condamna ferm Pactul Ribbentrop-Molotov care a condus la anexarea Basarabiei si a nordului Bucovinei de catre URSS.

Declaratia a fost facuta marti, 28 iunie, ziua in care s-au implinit a 65 de ani de la ultimatumul sovietic adresat autoritatilor romane, informeaza Presedintia Romana.

Presedintele Traian Basescu considera ca Romania nu poate ignora suferintele indurate de fratii nostri de peste Prut ca urmare a unor fapte istorice grave si se inclina, cu respect, in fata oamenilor care au trebuit sa invete sa traiasca zilnic cu suferinta, de la cea a separarii de familie, la cea a dezradacinarii de limba si de neam.

 
Romanii se pregatesc sa intampine leul greuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :418
Wednesday, 29 June 2005

Romanii nu vor avea la dispozitie bancile si bancomatele pentru o perioada de cel putin doua zile. Incepand de joi, 30 iunie, reteaua de ATM-uri va fi scoasa din circulatie temporar din pricina procesului de denominare a leului.

Efectele denominarii se vor putea observa incepand de vineri, 1 iulie, mai exact de la ora 0.00 a acestei zile cand, in cadrul unei ceremonii, presedintele Romaniei, Traian Basescu, premierul Tariceanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu vor extrage dintr-un bancomat primii lei noi. Intrarea in circulatie a leilor noi se va face gradat, asa ca pentru cea mai mare parte a populatiei leul greu va fi o aparitie destul de rara. Leii noi vor intra in circulatie si prin intermediul magazinelor mari, care ii vor avea in casa pentru rest. Astfel, la primele tranzactii ce vor implica noua moneda romaneasca, oamenii vor plati la magazine cu lei vechi si vor primi restul (si) in lei noi.

Bancile isi vor implementa softurile care sa permita eliberarea de lei noi pana vineri, 1 iulie, zi de la care unele dintre acestea vor si incepe sa functioneze la parametri normali. Cu toate acestea, nu toate bancomatele din tara vor elibera lei noi, ci doar un procent de aproximativ 0.1-0.2%. Abia pe la sfarsitul acestui an se asteapta ca toate ATM-urile din Romania sa distribuie moneda denominata.

Leii noi vor circula in paralel cu leul vechi pana la data de 31 decembrie 2006, ceea ce va oferi romanilor o perioada suficient de lunga pentru acomodarea cu noua moneda, mai noua si mai grea. In magazine se va putea plati atat cu leul vechi cat si cu cel nou, atat integral cat si partial, iar restul se va da in acelasi fel.

 
Tabara pentru copiii care au suferit in urma conflictului din TransnistriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :464
Wednesday, 29 June 2005

O suta de copii, inclusiv copii refugiati si solicitanti de azil, copii vulnerabili care au suferit in urma conflictului armat din Transnistria, si un grup de copii care sunt lipsiti de grija parinteasca vor petrece zece zile in tabara de vara Andries in Ivancea, Orhei, relateaza DECA-press.

Recreerea acestor copii este organizata de catre Reprezentanta Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR) in Republica Moldova. Grupul de copii a fost constituit in urma colaborarii cu Departamentul Protectia Copilului al municipiului Chisinau si cu autoritatile locale din Dubasari. Reprezentanta ICNUR organizeaza vacante comune pentru copiii refugiati si solicitanti de azil impreuna cu alti copii pentru a sasea oara. Aceasta activitate este implementata de organizatia Salvati Copiii, partenerul de specialitate al ICNUR. Scopul acestei activitati este de a facilita integrarea mai usoara a tinerilor refugiati in societatea locala, informeaza Prompt Media.

 
Sfintii Petru si Pavel sunt sarbatoriti de lumea crestinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :453
Wednesday, 29 June 2005

Dupa un post mai scurt de doar doua zile, crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc miercuri, 29 iunie, praznicul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Sfantul Apostol Petru era pescar din Betsaida si frate cu Sfantul Apostol Andrei. Petru a fost cel mai varstnic dintre ucenicii lui Hristos si considerat a fi intemeietorul Romei. Pentru credinta sa, Petru a fost omorat pe colina Vaticanului, fiind rastignit cu capul in jos chiar in ziua de 29 iunie. Sfantul Apostol Pavel a fost rabin in religia evreilor, prurtand numele de Saul inainte de a imbratisa credinta intru Hristos. Pavel a fost numit Apostolul Neamurilor, iar sfarsitul sau a venit in aceeasi zi cu cel al lui Petru, taindu-i-se capul cu sabia, la marginea Romei, pe drumul de duce spre mare.

Desi sarbatoarea din acest an se celebreaza intr-o zi de miercuri, o alta zi obisnuita de post, in calendarul crestin ortodox se mentioneaza faptul ca toti crestinii au dezlegare la peste.

Deoarece foarte multi romani poarta numele celor doi apostoli crestini, adreasam un La multi ani! tuturor celor pe care ii cheama Petru, Paul, Petre sau Paula.

 
Stafeta internationala a prieteniei va traversa RomaniaPDF Print E-mail
Giurgiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 29 June 2005

Stafeta cu torta olimpica The World Harmony Run care se promoveaza prietenia internationala va trece in perioada 1-4 iulie si prin tara noastra.

Punctul romanesc de plecare va fi la Giurgiu, oras in care stafeta va ajunge joi, 30 iunie, la ora 17, informeaza un cotidian iesean. The World Harmony Run a inceput pe 2 martie la Lisabona si se va incheia pe 28 octombrie la Budapesta, urmand sa parcurga in Europa aproximativ 24.000 de km. In acest an, o echipa internationala de alergatori va purta o torta aprinsa ce simbolizeaza flacara unitatii umane prin mai mult de 70 de tari de pe intreg globul pamintesc, au anuntat organizatorii, asociatia "Comitetul Pacii Sri Chinmoy" din Bangladesh. La World Harmony Run pot participa atleti si amatori, batrani si copii deopotriva.

The World Harmony Run a fost fondata de Sri Chinmoy, care considera sportul un instrument puternic pentru promovarea armoniei si intelegerii la nivel global.

 
Banca Mondiala ne va ajuta sa consolidam cladirile cu bulina rosiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 29 June 2005

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amnajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a anuntat ca Romania va primi in acest an din partea Bancii Mondiale fonduri pentru consolidarea a 65 de cladiri de interes public.

Tara noastra se numara printre cele mai expuse capitale europene in ce priveste riscul seismic, suma alocata ridicandu-se la 58 de milioane de dolari, la care se mai adauga 13 milioane de dolari de la bugetul de stat, anunta Rador. Cladirile care vor fi reconsolidate cu acesti bani sunt sedii ale unor spitale, primarii sau prefecturi care, in cazul unor calamitati naturale, trebuie sa functioneze la standarde normale.

 
Mai multe filme romanesti intra in competitie la Festivalul de la Karlovy-VaryPDF Print E-mail
Karlovy Vary, Cehia/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 29 June 2005

Trei filme care au fost turnate partial in Romania si proiectul de scurt-metraje central si est-europene la care a participat Cristian Mungiu vor lua parte la Festivalul International de la Karlovy Vary care se va desfasura in perioada 1- 9 iulie.

"Le domaine perdu" de Raoul Ruiz, o co-productie romano-franco-italo-spaniola, a intrat in selectia oficiala, iar "Dallas Pashamende" va concura in sectiunea East of the West, care include unele dintre cele mai bune filme realizate in Europa centrala si de Est in 2004, anunta postul national de televiziune. O a treia pelicula filmata in tara noastra este "Crash Test Dummies", cu protagonistii romani Maria Popistasu si Bogdan Dumitrache. Tot la aceeasi sectiune, publicul va putea sa vada si "Lost and Found", sase scurt-metraje semnate de mai multi regizori tineri din tarile fost-comuniste, care a deschis la sfarsitul anului trecut una dintre sectiunile Berlinalei - International Forum of New Cinema.

 
Romania turistica va fi descoperita de 70.000 de oameni la St LouisPDF Print E-mail
St. Louis, SUA/Romanian Global News
Accesari :240
Wednesday, 29 June 2005

Obiectivele turistice ale Romaniei vor fi promovate in orasul american St. Louis in perioada 30 iunie-9 iulie printr-un CD-mulmultimedia intitulat Romanian Travel Guide si care se va distribui gratuit in cadrul Sesiunii Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea unde participa 70.000 de persoane din 200 de tari.

Compact disc-ul editat in limba engleza prezinta Romania ca una dintre atractiile deosebite ale estului Europei si include imagini edificatoare cu Transilvania medievala, Delta Dunarii, renumitele manastiri din Moldova, Muntenia si Oltenia sau litoralul Marii Negre, informeaza Teodor Hutanu, presedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

Iubitorii de istorie vor gasi in acest CD un compendiu de istorie a Romaniei, iar celor care doresc sa vada imagini din Romania le sunt prezentate fotografii din orase medievale, cetati si castele, biserici fortificate, imagini din Maramures si din muntii Carpati.

Teodor Hutanu a declarat ca a ales Romanian Travel Guide datorita seriozitatii, a experientei in promovarea turistica a Romaniei si a calitatii informatiilor furnizate. CD-ul Romanian Travel Guide a fost lansat pentru prima data in noiembrie 1998 la Targul International de Turism RITS, fiind primul produs turistic multimedia care a promovat Romania, pana in prezent, in 17 tari din 4 continente, acum avand posibilitatea sa atinga intreaga lume.

 
Compania STUDIO 24 va face schimb de experienta in domeniul artei cu tineri din patru tariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Wednesday, 29 June 2005

Compania de Arta STUDIO 24 de la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti va participa, in perioada 30 iunie 12 iulie, in Irlanda, la un schimb cultural intre tari europene care se desfasoara in cadrul programului european Tineret.

Tema generala a intrunirii de la inceputul lunii iulie este unitatea prin diversitate si va fi sustinuta prin diferite posibilitati de exprimare prin arta pentru toleranta culturala si lupta impotriva discriminarii, se arata intr-un comuinicat de presa emis de Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti. La eveniment participa tineri din Romania, Polonia, Irlanda, Slovenia si Portugalia care vor incerca sa-si promoveze patrimonial cultural intr-un mod care sa permita o comunicare reala si sincera prin intermediul artei. Fiecare grup participant va prezenta spectacole ce se incadreaza in tematica, va organiza ateliere de film, teatru, dans contemporan, grafitti si realizare de costume, iar atelierul de teatru fiind condus de tineri din STUDIO 24.

Compania de Arta STUDIO 24 va imbina traditia cu modernitatea. Ritualurile si cantece romanesti vor fi prezentate prin spectacolul La claca, iar farmecul si filozofia lui Nichita Stanescu prin spectacolul Metamorfoze, un spectacol al intelegerii si acceptarii diversitatii vietii.

 
Dacia Logan zdrobita la testele nemtilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Wednesday, 29 June 2005

Noul autoturism lansat de Dacia in colaborare cu Renault pe piata vest-europeana, Dacia Logan, a fost apreciat negativ la un crash-test organizat de EuroNCAP si publicat de revista germana Auto Motor und Sport.

La test au mai participat automobilele germane Mercedes A-Klasse, BMW Seria 3, Smart Four, dar si Fiat Stillo si Renault Clio. Dacia Logan a fost cea mai slab cotata la crash-test-ul german, obtinand numai 3 puncte din 5 posibile. Castigatorii testului sunt Mercedes A-Klass, BMW Seria 3 si Renault Clio, care au obtinut fiecare cate 5 stele, in timp ce Smart Four si Fiat Stillo au luat cate patru, iar Logan-ul numai trei, adica nivel mediu. Testul a constat in izbirea autoturismului de un perete de beton la o viteza de 60 km/h, iar apoi se efectua evaluarea daunelor produse de impact, atat asupra soferului cat si asupra celorlalti pasageri.

Trebuie mentionat ca desi s-a clasat pe o treapta medie, Logan-ul a trecut testul, chiar in conditiile in care versiunea sa de baza nu are decat doua air-bag-uri si in pofida rau voitorilor care sustineau ca Logan-ul nu este o masina sigura.

 
Romania serbeaza Ziua AfriciiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :250
Wednesday, 29 June 2005

Ministerul Afacerilor Externe impreuna cu Grupul Corpului Diplomatic african si Societatea de Prietenie Romania - Africa, organizeaza cu prilejul "Zilei Africii", o intalnire aniversara la sediul MAE, joi, 30 iunie, de la ora 11.00.

La eveniment vor participa sefii misiunilor diplomatice din tarile africane, din Statele Unite, Marea Britanie si Franta acreditati la Bucuresti, precum si membri ai Societatii de Prietenie Romania-Africa. "Ziua Africii", reprezinta simbolul demersurilor statelor africane pentru obtinerea independentei, libertatii si emanciparii. Totodata, evoca infaptuirea politica majora care s-a tradus, in 1963, prin crearea Organizatiei Unitatii Africane (OUA), devenita ulterior, in 2002, Uniunea Africana. Aflata intr-un proces de treptata democratizare, Africa este un continent care se confrunta, in continuare, cu sfidari importante, dar care dispune de numeroase oportunitati si de un considerabil potential economic. Mai mult, in epoca globalizarii, Africa se afirma tot mai vizibil ca un partener important la nivel mondial. Semnificatia politico-diplomatica a momentului va fi relevata de secretarul de stat Teodor Baconschi, precum si de catre reprezentanti ai mediilor diplomatice si ai societatii civile, se arata intr-un comunicat al MAE.

 
Ziua Dunarii in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :233
Wednesday, 29 June 2005

In cursul zilei de miercuri, 29 iunie, la Giurgiu s-au desfasurat sub sloganul  Mai mult decat un fluviu  principalele manifestari prilejuite de sarbatorirea Zilei Dunarii in Romania.

La sediul Prefecturii, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) si Sistemul de Gospodarire a Apelor Giurgiu au organizat o conferinta dedicata acestui eveniment. Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a transmis participantilor un mesaj care subliniaza importanta activitatilor pe care Romania le desfasoara sub coordonarea Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, in contextul respectarii angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in cadrul cooperarii la nivelul intregului bazin al Dunarii. Pe tot parcursul zilei, pe faleza Dunarii, oficialitatile si cetatenii au asistat la numeroase activitati in aer liber: concursuri sportive, defilarea ambarcatiunilor pe Dunare. Si in celelalte judete limitrofe Dunarii, autoritatile guvernamentale centrale si locale, municipalitatile, organizatiile neguvernamentale, asociatiile, scolile si gradinitele, comunitatile stiintifice si institutiile religioase s-au implicat in organizarea si desfasurarea numeroaselor activitati de constientizare a cetatenilor privind necesitatea protejarii acestui fluviu si a afluentilor sai: expozitii in aer liber, concursuri sportive, croaziere pe Dunare, simpozioane, informeaza Prompt Media.

 
Rusia vrea sa pedepseasca Consiliul EuropeiPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :305
Wednesday, 29 June 2005

Duma de Stat a Federatiei Ruse intentioneaza sa elaboreze o decizie privind "limitarea contributiei Federatiei Ruse la bugetul Consiliului Europei", in legatura cu "pozitia ostila a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei fata de Rusia".

Potrivit agentiei "Rosbalt", o initiativa in acest sens a fost propusa miercuri, 29 iunie, de catre deputatii Serghei Baburin si Aleksandr Fomenko. Baburin a mentionat ca in rezolutia, adoptata saptamana trecuta de AP CE, este mentionat juridic cerinta fata de Rusia de a recunoaste ocupatia de catre URSS a Tarilor Baltice". "Duma trebuie sa raspunda la aceasta actiune rusofoba, ostila. Nu suntem obligati sa finantam o organizatie, care infrunta Rusia", a declarat Baburin. La randul sau, Fomenko a propus reducerea numarului membrilor delegatiei Adunarii Federale la AP CE. In Rezolutia privind respectarea angajamentelor si obligatiilor de catre Federatia Rusa, asumate fata de Consiliul Europei, adoptata la 22 iunie curent, AP CE a cerut Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria, sa anuleze pedeapsa cu moartea si sa-i traga la raspundere pe cei vinovati de incalcarea drepturilor omului, in special in Cecenia. De asemenea, in textul rezolutiei a fost introdusa sintagma "statele baltice ocupate", ceea ce denota o constatare indirecta a faptului ocupatiei de catre URSS a Tarilor Baltice. Deputatii rusi, prezenti la sedinta, s-au opus obiectiilor facute de AP CE, iar deputatul Constantin Kosacev a declarat ca Rusia isi va reduce considerabil contributia financiara la AP CE, care constituie 23 milioane euro anual.

 
Consiliul Europei vrea sa vada societatea civila basarabeana activa in procesul de democratizarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :300
Wednesday, 29 June 2005

"Consiliul Europei intelege ca societatea civila are un rol foarte important in crearea unei democratii care se bazeaza pe participarea activa a cetatenilor nu doar in timpul alegerilor.

Participarea activa a cetatenilor inseamna asocierea acestora in organizatii cu scopul de a atinge un obiectiv comun", a declarat miercuri, la Chisinau, in cadrul seminarului "Modelarea agendei publice in tarile in tranzitie - societatea civila si autoritatile publice intr-o democratie participativa", reprezentantul directoratului general pentru afaceri politice al Consiliului Europei, Uwe Muller. Potrivit lui, Consiliul Europei a decis sa desfasoare astfel de seminare in Republica Moldova pentru a vedea "in ce masura societatea civila de aici participa la procesul de democratizare si de luare a deciziilor", dorindu-se, totodata, de a face o analiza a rolului societatii civile din Republica Moldova in comparatie cu alte tari membre ale Consiliului Europei.

La randul sau, directorul executiv al Centrului national de asistenta si informare a organizatiei neguvernamentale "Contact", Mihai Godea, a subliniat ca dupa alegerile de la 6 martie "putem vorbi despre alte conditii de colaborare intre societatea civila si stat". "Este important de a reevalua posibilitatea de cooperare intre societatea civila si guvernare. Ar fi binevenita crearea unor institutii responsabile de relatiile cu societatea civila in cadrul ramurilor puterii", a declarat Godea, in opinia caruia, "pana in prezent s-a dorit o colaborare de fatada, care sa creeze o imagine pozitiva, dar care nu putea sa aiba o valoare".

 
La Chisinau a fost lansata ieri cartea lui Ion Moraru PustiireaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :304
Wednesday, 29 June 2005

"Nu fiecare om ar putea reproduce pe hartie trairile, insa dupa mai multe incurajari, Ion Moraru a fost acel care a scris amanuntit efectele trecutului", a declarat marti, 28 iunie, vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca, in cadrul ceremoniei lansarii cartii "Pustiirea", semnata de Ion Moraru. 

Potrivit lui Rosca, lucrarea lui Moraru ar merita sa fie repartizata in bibliotecile din localitatile Republicii Moldova sau "chiar sa devina un manual de istorie, ce le-ar permite elevilor sa se documenteze din fapte reale".

Autorul a subliniat in cadrul ceremoniei ca nu i-a fost usor sa scrie cartea "Pustiirea", dar datorita unor persoane care l-au sustinut, i-a reusit. "Eu le spuneam ca nu sunt scriitor, dar Iurie Rosca m-a imbarbatat. Apoi m-au incurajat sotia si fiica mea".In opinia lingvistului si prozatorului Valentin Mandacanu, lucrarea "Pustiirea" este "o carte care, dincolo de valoarea ei istorica, ne invata a trai cu demnitate". In plus, Mandacanu a atras atentia ca lansarea acestei carti a coincis cu ziua considerata "neagra pentru romanii basarabeni".

 
Proteste basarabene in fata ambasadei Rusiei la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :326
Wednesday, 29 June 2005

Afara armata rusa, Jos ocupantii, sau Chisinau cuib al separatismului imperialist acestea au fost numai cateva dintre lozincile scandate marti, 28 iunie, la actiunea de protest organizata in fata Ambasadei Rusiei la Chisinau.

Pichetarea reprezentantei diplomatice sovietice in capitala basarabeana a fost organizata de Asociatia deportatilor si detinutilor politici din Moldova, Asociatia pentru lichidarea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov si Partidul Liberal si a intentionat sa atraga astfel atentia asupra semnificatiei zilei de 28 iunie in istoria Basarabiei. Cei prezenti la manifestatie au intonat imnul Romaniei, Desteapta-te romane, au fluturat drapeluri nationale si au numit ziua de 28 iunie a tristului an 1940 o zi neagra a poporului roman. Actiunea de marti este un protest fata de mentinerea ilegala a armatei ruse, de ocupatie, pe teritoriul Republicii Moldova, fata de politica presedintelui acestei tari, Vladimir Putin si a Guvernului Rusiei a declarat presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Ghimpu a acuzat conducerea comunista de la Chisinau ca ar contribui la faptul ca tot mai putini oameni cunosc importanta zilei de 28 iunie. Comunistii mai degraba marcheaza ziua nasterii si a mortii lui Lenin a mai spus Ghimpu.

 
La Chisinau se reface monumentul lui Stefan cel MarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :236
Wednesday, 29 June 2005

Monumentul lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului va intra in renovare. Concomitent, cu executarea acestora, va fi renovat si pavajul din scuarul Operei Nationale, informeaza Info-Prim.

Potrivit arhitectului-sef interimar al municipiului Chisinau, Nicon Zaporojan, timp de doua luni echipele de muncitori urmeaza sa efectueze un volum enorm de munca. Incepand cu aceasta saptamana, scuarul din jurul monumentului a fost ingradit, iar lucrarile de demontare a pavajului vechi vor incepe in zilele urmatoare. Renovarea pavajului se va efectua pe o suprafata totala de 1700 m2. Pavajul din granit din preajma Operei Nationale va fi demontat si inlocuit cu unul modern. In acelasi timp, vor fi reparate si date in exploatare cele doua havuzuri din scuarul Operei, a mai spus Zaporojan. Primarul interimar al Chisinaului, Vasile Ursu, spune ca dupa renovarea monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant, acesta va capata aspectul istoric, conform proiectului initial, de la inceputul secolului trecut. Gardul si bancile vor fi vopsite in gri metalic, iar pavajul si scarile vor fi reinnoite cu piatra aleasa din stanca de la Cosauti. Lucrarile de renovare pentru cele doua monumente arhitecturale, de importanta istorica pentru capitala, urmeaza sa fie incheiate in apropierea Zilei Independentei R. Moldova, la 27 august. Costul total al lucrarilor se estimeaza la circa 10 milioane lei. Respectiva suma urmeaza sa fie alocata, in mod egal, din bugetului municipal si din cel de stat.

 
Federatia Rumanilor din Serbia are si o varianta electronicaPDF Print E-mail
Negotin, Valea Timocului, Serbia/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 29 June 2005

La cateva luni de la infiintare, Federatia Rumanilor din Serbia, cu sediul in Negotin, Valea Timocului, si-a lansat pagina oficiala de web care poate fi accesata la adresa www.timoc.org.

Site-ul este conceput intr-o maniera atractiva si contine mai multe rubrici de interes, precum stiri referitoare la activitatile ferderatiei, informatii din comunitatea romaneasca de pe Valea Timocului, adrese utile, referinte din presa scrisa. Totodata, portalul mai cuprinde si o arhiva lunara a evenimentelor care au avut loc in zona si bannere cu celelelate asociatii si ONG-uri ale romanilor din Serbia. Cum pagina oficiala a fost lansata de putin timp, nu toate sectiunile sunt accesibile, o parte din ele fiind inca in lucru.

 
Forumul Romanilor din Covasna si Harghita inceteaza contactele cu UCMPDF Print E-mail
Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :298
Wednesday, 29 June 2005

Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna refuza sa se mai preteze la ping-pong-ul jucat prin intermediul mass-media de catre Uniunea Civica Maghiara Gheorgheni, in ce priveste autonomia teritoriala a judetelor Covasna si Harghita.

Forumul reitereaza inca o data ideea ca aceasta inititiativa nu poate face in nici un caz obiectul unor discutii fata in fata, dar nici in presa. Este adevarat ca cele doua comunitati sunt sortite a convietui impreuna pe teritoriul judetelor Covasna si Harghita si ca bunastarea fiecarui locuitor de aici depinde de modul cum gestionam relatiile dintre cele doua comunitati, dar intre bunastare si autonomia teritoriala nu exista nici o relatie directa. Aceasta este ideea cuprinsa in ultimul comunicat pe care Forumul Romanilor din Covasna si Harghita il va mai trimite pe aceasta tema, impusa obsesiv de UCM Gheorgheni. Indiferent ce crede UCM Gheorgheni acest ipotetic dialog s-a dovedit deja a fi un dialog al surzilor. In timp ce Forumul, raportandu-se la Constitutia si legile Statului Roman, face vorbire de judetele Covasna si Harghita, UCM Gheorgheni vorbeste despre romanii din Tinutul Secuiesc, entitate care din punct de vedere al Constitutiei Romaniei si organizarii administratiei si teritoriului, nu exista, se arata in comunicatul Forumului, declaratie sprijinita si de litera Constitutiei, la articolul 3, alin.3, citat in text: teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. Forumul avertizeaza totodata ca incalcarea prevederilor constitutionale atrage dupa sine sanctionari penale. Participarea noastra la o asemenea discutie poate fi lesne asimilata cu intrarea in tratative pe tema autonomiei, ceea ce ne-ar face complici la savarsirea infractiunii de actiuni impotriva ordinii constitutionale, se mai scrie in comunicat. In ce priveste invocarea Hotararii sedintei Parlamentului Consiliului European nr. 1334/2003, pentru clarificarea, in primul rand in fata opiniei publice, a rolului acestui act, Forumul Romanilor din Covasna si Harghita precizeaza ca aceasta rezolutie nu are forta unui act normativ, ci reprezinta o simpla luare la cunostinta, ea nefiind adoptata in scopul producerii de efecte juridice. Aceasta situatie este pusa in evidenta de insusi titlul si obiectul hotararii: experienta pozitiva a autonomiilor teritoriale ca sursa de inspiratie. Fiind vorba doar de o sursa de inspiratie, acest inscris poate fi avut in vedere sau nu cu ocazia unui dialog pe o asemenea tema. Comunicatul subliniaza la final ca Forumul nu dialogheaza si cu atat mai putin nu are caderea sa initieze tratative pe acest subiect.

 
TVR International ajunge si in Australia si Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :256
Wednesday, 29 June 2005

Incepand de vineri, 1 iulie, TVR International va emite si pentru romanii din Australia si Noua Zeelanda. Momentul coincide intr-un mod fericit si cu aniversarea a 10 ani de la infiintarea postului si reprezinta raspunsul la solicitarile repetate ale romanilor din aceste zone indepartate.

Diverse rapoarte arata ca majoritatea comunitatilor romanesti sunt in general concentrate in capitalele statelor australiene : Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth si Adelaide, dar si in orase precum Canberra, Darwin si Hobart. Cat despre Noua Zeelanda, la fel, diaspora romaneasca este grupata in jurul marilor orase : Auckland, Wellington si Christchurch. Cu totii vor putea din 1 iulie sa primeasca Romania in casa lor 24 de ore din 24 prin intermediul TVRi care va emite liber in aceleasi conditii ca si pentru toti ceilalti telespectatori din intreaga lume, fata taxe sau decodoare, fara alte investitii decat echipamentul individual de receptie (antena parabolica), se arata intr-un comunicat al TVRi. Grila de programe a TVR International a fost modificata in functie de decalajul de fus orar dintre Romania si Australia (5 pana la 11 ore), fiind infiintat un nou tronson de prime-time, dedicat in mod special noilor telespectatori, in intervalul orar 8.00-14.00 (ora Romaniei). Intervalul va corespunde in Australia si Noua Zeelanda perioadei 16.00 22.00. Acesta este cel de-al treilea tronson de prime time al postului TVRi, dupa cel dedicat romanilor din Europa si cel pentru telespectatorii din SUA si Canada.

Programul destinat romanilor din Australia si Noua Zeelanda va cuprinde emisiuni de mare actualitate pentru toate varstele, cu accent pe publicul tanar si activ insa: stiri, divertisment, emisiuni pentru copii si tineret, filme artistice si documentare, emisiuni de cultura, talk-show-uri cu si despre personalitati, sport, ca si multe alte informatii de interes general, se mai arata in comunicatul TVRi.

 
Marinarii de pe fregata Regina Maria vor fi sanctionati pentru indisciplinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 29 June 2005

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a facut publica decizia Consiliul Militar al Statului Major al Fortelor Navale care a hotarat sanctionarea membrilor echipajului Fregatei Regina Maria ce au incalcat reguli ale disciplinei militare.

Referitor la acest caz, Atanasiu a declarat in urma cu aproximativ doua saptamani, ca se vor lua masuri impotriva membrilor echipajului care si-au manifestat public nemultumiri cu privire la legislatia in vigoare, informeaza un copmunicat MApN.

Comandantul fregatei, capitan-comandor Valentin Borsaru, a fost schimbat din functie si pus la dispozitia Comandamentului Operational Naval, urmand sa fie incadrat intr-o alta functie. In ceea ce priveste militarii angajati prin contract, caporalul Serban Gheorghe, soldatul Tatu Dragos si caporalul Bugoi Marian, acestora le-au incetat contractele de munca.

Alte masuri disciplinare ii vizeaza pe comandantul Comandamentului Operational Naval, pe loctiitorul acestuia, pe comandantul secund al fregatei Regina Maria si pe seful mecanic al navei.

La revenirea in tara a fregatei, o comisie a Comandamentului Operational Naval va analiza masura in care si alti militari au contribuit la starea de indisciplina din cadrul echipajului, urmand sa se propuna, dupa caz, sanctionarea acestora.

Ministrul Teodor Atanasiu a aprobat detasarea in functie a comandorului Sorin Learschi pentru a prelua comanda fregatei Regina Maria.

Optzeci de marinari romani aflati pe fregata Regina Maria, in Marea Britanie, au intrat in greva foamei la mijlocul saptamanii trecute dupa ce au aflat ca nu vor mai primi diurnele stabilite la plecarea din tara si ca vor trebui sa dea o parte din bani inapoi. La bordul navei se afla un echipaj format din 203 ofiteri, maistri militari si militari angajati pe baza de contract, care urmeaza un curs de pregatire si specializare in Marea Britanie.

 
Drepturi pentru micutii imigranti romani in GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :462
Wednesday, 29 June 2005

Minorii care solicita azil in Grecia nu trebuie sa fie retinuti, deportati sau privati de serviciile de sanatate si educatie in perioada in care stau pe teritoriul elen, conform unui set nou de reguli prezentat de avocatul poporului si de oficialitatile de la agentia refugiatilor a Natiunilor Unite (NU).

Sa nu uitam ca orice persoana sub 18 ani este copil, a spus Karen Farkas, reprezentanta a Inaltului Comisionar NU pentru Refugiati in Grecia, citata de Actualitatea Romaneasca. Inainte de a fi un imigrant fara acte legale sau un solicitant de azil, el sau ea este un minor, iar minorul trebuie tratat corespunzator.

Potrivit lui Farkas, mai multe sute de copii au sosit in Grecia in ultimii ani. Numai anul trecut au fost inregistrati 302. Majoritatea sunt din Asia (in principal din Afganistan), din estul Mijlociu si Africa. Uneori, acestia sunt retinuti impreuna cu adultii cu care au traversat frontierele, uneori cauta azil, alteori nu o fac si in unele cazuri nu stiu cum sa solicite azil, a mai spus Farkas. Putini dintre ei sunt indrumati in centrele pentru azilanti. George Moschos, avocatul poporului pentru drepturile copilului, a subliniat necesitatea ca oficialitatile guvernamentale si politia sa se poarte cu mai multa atentie cu minorii. Copiii sunt copii inainte de orice. Chiar daca au 16, 17 ani, nu avem dreptul sa-i tratam ca pe adulti. Dreptul unui copil la viata nu are nimic de-a face cu locul unde s-a nascut, a mai spus Moschos. Noul regulament propus de avocatul poporului pentru drepturile copilului, care a fost propus Ministerelor Ordinii Publice, Justitiei, Sanatatii si de Interne, este bazat pe principiul ca trebuie luat intotdeauna in considerare interesul major al copilului. De asemenea, noul regulament cere guvernului sa nu refuze niciodata accesul minorilor pe teritoriul elen, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Seminarul pentru nou-venitii in Canada s-a dovedit utilPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :449
Wednesday, 29 June 2005

Cel de-al doilea seminar dedicat nou-venitilor in Canada, care a avut loc vineri, 24 iunie, la Toronto, s-a bucurat de o buna participare si de mai multe cuvinte frumoase de incurajare din partea celor prezenti, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

La aceasta a doua editie a intrunirii au venit 15 persoane sosite de curand pe continentul nord-american, 12 dintre ele aratandu-se incantate de utilitatea informatiilor aflate la acest seminar. Totodata, toti cei 15 au declarat ca prezentarea a fost oportuna pentru ei, majoritatea mai apreciind si ca maniera in care au fost infatisate lucrurile a fost profesionista. Bucurosi ca au putut sa ia parte la manifestare, nou-venitii au mai afirmat ca vor recomanda seminarul tuturor romanilor pe care ii cunosc si care se afla in aceeasi ipostaza ca si ei.

Toti cei care nu au reusit sa ajunga la seminarul de saptamana trecuta pot sa fie la curent cu informatiile necesare sederii in Canada in luna septembrie, mai anunta ARC.

 
Icoane ortodoxe romanesti expuse la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :324
Wednesday, 29 June 2005

{mosimage}Institutul Cultural Roman din New York prezinta iunie, 20 iunie, vernisajul Expozitiei de Icoane Romanesti pe Sticla si Lemn a artistei romance Ioana Deac.

{mosimage}Expozitia va fi deschisa in perioada 29 iunie-1 iulie, in lobby-ul si auditorium-ul ICR din New York, intre orele 9.00 si 17.00. Icoanele Ioanei exprima o frumusete spirituala extraordinara, mult talent, imaginatie si o viata dusa in credinta straveche ortodoxa. Lucrarile semnate de Ioana Deac sunt pictate intr-un limbaj obisnuit, ale carui simboluri si coduri transmit mesajul credintei ortodoxe, oferind protectia si usurare. Temele preferate de artista romanca sunt The Holly Gathering of the Saints (Sf. Nicolae, Sf. Gheorghe), protectorii muncii si vietii de zi cu zi, ingerii pazitori ai sanatatii, casei si gospodariei, ai recoltelor, sfinti aducatori de noroc, abundenta si ploaie (Fecioara Maria, Sf. Parascheva, Sf. Ilie), scene din Noul Testament (Buna Vestire, Intrarea in Ierusalim, Rastignirea, Punerea in Mormant, Invierea).

 
Delegatie romaneasca in vizita la GenovaPDF Print E-mail
Genova, Italia/Romanian Global News
Accesari :453
Wednesday, 29 June 2005

Provincia italiana Genova si orasul roman Timisoara vor semna in curand un protocol in vederea unui acord de cooperare si schimburi reciproce.

Delegatia oficiala timisana, condusa de Constantin Ostaficiuc si de secretarul general al consiliului Petrisor Nadastean a sosit luni, 28 iunie, la Genova, ca raspuns la vizita efectuata de o delegatie genoveza in Timisoara, la finele anului trecut. O echipa de operatori economici italieni, condusa de vicepresedintele si consilierul pe probleme de cultura al Provinciei Genova, Paolo Tizzoni si Maria Cristina Castellan s-au deplasat in luna octombrie a anului trecut la Timisoara, pentru intalniri preliminare ce vizau atunci punerea bazelor unei aliante si unui acord de cooperare.

Pe perioada sederii la Genova, cele doua delegatii vor semna un protocol de intelegere in ceea ce priveste promovarea oportunitatii de afaceri si de schimb reciproc in domeniul comertului, energiei, ecologiei si al formarii. Activitatile pe care se va pune accentul in primul rand sunt cele legate de epurarea apelor, infrastructura turistica, intreprinderile mici si mijlocii, parteneriatele pe proiecte specifice de formare si schimburile culturale.

Programul vizitei oficialilor din judetul Timis cuprinde vizite in oras, intalniri oficiale, reuniuni cu investitorii, etc. Delegatia romana se va intoarce la Timis joi, 30 iunie. Judetul Timis este unul dintre orasele romanesti in care se afla un numar foarte mare de companii italiene, multe dintre ele chiar genoveze.

 
Romania, prezenta la Festivalul International de Muzica de la CahulPDF Print E-mail
Cahul, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 29 June 2005

Romania va participa in perioada 30 iunie-2 iulie la Festivalul International de Muzica Faces of Friends 2005 Chipuri de prieteni care se desfasoara la Cahul.

Manifestarea este dedicata tinerilor interpreti si, pe langa participarea romaneasca, va mai aduce in orasul basarabean cantareti din alte sapte tari: Belarus, Bulgaria, Lituania, Basarabia, Rusia, Ucraina si Uzbekistan. Cea de-a sasea editie a festivalului este organizata de Asociatia de Creatie Festival si primaria orasului Cahul cu sustinerea Ministerului Culturii si Turismului din Basarabia, informeaza portalul festivalului.

Potrivit lui Serghei Orlov, director executiv al manifestarii, evenimentul va contine concursul tinerilor interpreti, dar va aduce si recitaluri ale unor vedete de muzica pop si rock. Un alt punct important din cadrul manifestarii il constituie ziua de vineri, 1 iulie, cand se va desfasura concertul Jazz nocturn, la care vor participa formatii din Basarabia si Ucraina. Ooaspetii concursului sunt Dan Balan cu noua trupa si formatiile Moduli din Federatia Rusa, Production din Ucraina si formatia Trigon.

Castigatorul festivalului va primi din partea organizatorilor un premiu de 500 de dolari, in timp ce locul I va lua 400 de dolari, locul II - 300 de dolari, iar locul III - 200 de dolari.

 
Discoteca romaneasca pentru tinerii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :256
Wednesday, 29 June 2005

Centrul Cultural Roman din Toronto va organzia joi, 30 iunie, la Sala Dacia din cadrul parohiei ortodoxe romane Sfantul Gheorghe din acelasi oras canadian, o discoteca romaneasca destinata tineretului roman.

Petrecerea va incepe la ora 20:00 si impune o tinuta decenta obligatorie, se arata pe pagina de web a bisericii romanesti. Pretul biletului de intrare este de doi dolari de persoana, domnisoarele urmand sa beneficieze de intrare gratuita inainte de ora 21:00. Sala Dacia se afla la adresa 247 Rosethorn Ave. Toronto, ON M6M 3K9.

 
Doua zile de drumetii pentru copiii romani din asociatia de tineret a Mitropoliei Romane de la ParisPDF Print E-mail
Accesari :457
Wednesday, 29 June 2005

Asociatia de Tineret Nepsis Junior a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale ii invita pe copiii romani din eparhie sa petreaca un sfarsit de saptamana la Manastirea Sfantul Siluan din Saint Mars de Locquenay.

Week-end-ul din 2 si 3 iulie va reprezenta, de altfel, o drumetie animata in care se va dormi in cort, se vor face picnicuri si plimbari monate insotite de patru ghizi de la manastire, informeaza mitropolia romana. Participarea pentru aceasta drumetie se va face contra-cost, sumele daruite de familii urmand sa fie donate direct manastirii. Plecarea va fi sambata, 2 iulie, la ora 08:30, de la punctul de inatalnire din parcarea de la Louveciennes, in timp ce sosirea la manastire este preconizata pentru ora 10:00. Intoarcerea acasa se va face duminica, 3 iulie, tot la Louveciennes, la ora 19:30.

 
Familia Moculescu a adus Atentie, se canta! pe pamant canadianPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :255
Wednesday, 29 June 2005

Horia Moculescu si fiica sa Nidia, alaturi de solista Angela Stoica, sunt protagonistii unui concert care va avea loc sambata 9 iulie, incepand cu ora 18:00, la restaurantul de pe vasul Capitan John's Harbour din One Queen's Quay West din Toronto.

Spectacolul intitulat Atentie, se canta adevarat! este organizat de agentia Festival, cea care va mai oferi participantilor si o cina cu specialitati culinare marine. Biletele pentru spectacol se pot rezerva prin telefon, apeland numarul 416.443.8541. Invitatii celor trei artisti principali vor fi Cornel Ionescu-Gutui (chitara si voce), Romeo Vaduva (nai) si Ady Turcu. Conducerea muzicala si prezentarea spectacolului sunt semnate de acelasi Horia Moculescu, informeaza portalul stiri.ca.

 
Romanii din British Columbia ies la iarba verdePDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 29 June 2005

In continuarea traditiei inceputa in urma cu 19 ani, biserica ortodoxa romana Sfanta Treime din New Westmisnster, provincia canadiana British Columbia, ii invita din nou pe toti romanii si prietenii canadieni din oras la un picnic care va avea loc sambata, 9 iulie.

Toti oaspetii vor petrece, astfel, cateva clipe placute in mijlocul naturii din parcul Stanley (Ceperly) din Vancouver, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia. Iesirea la iarba verde va oferi romanilor mititrei la gratar, muzica, tombola cu premii, concursuri pentru copii, dar si o hora romaneasca in adierea brizei Oceanului Pacific. La picnic se va face si o colecta pentru parohia romaneasca, donatiile stranse urmand sa fie folosite la achizitionarea unui iconostas nou si achitarea reparatiilor exterioare si interioare ale bisericii. Banii care au mai fost stransi pana acum de catre enoriasi au reusit sa asigure lacasului de cult un acoperis nou.

 
Hram pentru parohia romana Sfintii Petru si Pavel din Metz-NancyPDF Print E-mail
Metz, Franta/Romanian Global, News
Accesari :520
Wednesday, 29 June 2005

Parohia romaneasca Sfintii Apostoli Petru si Pavel din zona franceza Metz-Nancy isi sarbatoreste miercuri, 29 iunie, hramul sau, in aceasta zi Biserica Ortodoxa celebrandu-i pe acesti doi mari ucenici ai lui Hristos.

Deoarece data sarbatorii a coinics cu o zi din mijlocul saptamanii, romanii de la aceasta biserica, impreuna cu cei doi preoti Pr. Florian Duta si Pr. George-Dacian Zuba, au marcat evenimentul religios din cadrulru parohiei lor duminica, 26 iunie, dupa ce au oficiat slujba duminicala, se arata pe site-ul bisericii.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions