Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Cei mai buni din lume la informaticaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Thursday, 30 June 2005

Patru studenti ieseni au luat locul intai la cea mai importanta competitie de informatica pentru studenti din lume. Concursul se numeste Microsoft Image Cup si este organizat de celebra firma a multimiliardarului Bill Gates.

Adrian Topala, Ionut Carja, Cristinel Istrate si Catalin Stan au castigat finala la sectiunea Web Development cu proiectul Artificial Intelligence Provocation 1: Medical Rehabilitation (Provocarea inteligentei artificiale 1: Reabilitarea medicala).
Site-ul prezinta cateva elemente de baza despre inteligenta artificiala si domenii conexe - sisteme fuzzy si aplicarea acestora in medicina. Nu-mi dau seama exact ce a avut proiectul nostru in plus fata de celelalte. Cert este ca nu ne asteptam sa castigam si punem acest fapt pe seama unui nivel slab al proiectelor concurente, a declarat Adrian Topala, unul dintre studentii invingatori.
La concursul care a avut loc in Japonia, la Yokohama, au participat la toate cele noua sectiuni peste 10.000 de studenti din peste 90 de tari. Tema data de organizatori a fost crearea unui site educational care sa sparga barierele de comunicare. Incepand din toamna anului trecut, noi am inceput sa lucram la acest proiect sub coordonarea a doi profesori de la facultatile noastre, a precizat Topala. Numai la sectiunea Web Development au participat, in prima faza, in jur de 100 de echipe. In semifinala au mai ramas 30, pentru ca, in finala, sa fie ales proiectul castigator. Studentii ieseni isi definitiveaza zilele acestea actele pentru plecarea in Japonia. Cei trei romani au incasat si un cec de 8.000 de dolari. Nu este pentru prima oara cand o echipa de studenti ieseni castiga o sectiune a concursului Microsoft.

(Material preluat din cotidianul Evenimentul Zilei, editia de joi, 30 iunie)

 
Gata, leul greu isi arata muschii!PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 30 June 2005

Leul greu, de 10.000 de ori mai mare decat cel actual, va incepe sa circule pe piata din 1 iulie, sub forma noilor monede si bancnote care vor fi utilizate in paralel cu actualele insemne monetare pana la 31 decembrie 2006.

Pana la aceasta data, moneda veche va fi inlocuita treptat cu noile bancnote si monede, iar apoi preschimbarea va mai fi posibila numai la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate special de catre BNR. Preschimbarea se va putea face pe o perioada nelimitata de timp.

In prima faza, dupa cum a anuntat Banca Nationala, va fi introdusa pe piata o cantitate de moneda noua echivalenta cu 25 la suta din intreg numerarul care circula in Romania. Noii bani sunt obtinuti prin eliminarea a patru zerouri din valorile banilor care circula in prezent. In elaborarea noilor insemne monetare, conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, s-a avut in vedere mentinerea structurii actuale de emisiuni, dar si racordarea la structura de cupiuri a euro pe care o va adopta si Romania chiar daca nu prea curand.

In ceea ce priveste designul, au fost mentinute portretele acelorasi personalitati si acelasi fond cromatic pe cele cinci bancnote care au echivalent intre cele actuale. Dimensiunile noilor hartii sunt identice cu cele ale bancnotelor euro, in scopul reducerii cheltuielilor cerute de adaptarea bancomatelor si a echipamentelor de procesat din momentul introducerii in Romania a monedei comunitare, probabil in 2011 - 2012. Comparativ cu cele actuale, noile bancnote sunt mai scurte, dar mai late. Ele vor fi de 1, 5, 10, 50 si 100 de lei, toate cu echivalent corespunzator intre cele actuale. Noutatea o reprezinta hartia de 500 de lei, cea mai mare valoare care va circula, echivalenta in prezent cu aproximativ 140 de euro, pe fata careia este imprimat chipul poetului national Mihai Eminescu. Toate bancnotele sunt realizate pe suport polimeric. Ele au, in diverse combinatii, tot ceea ce s-a descoperit pana acum in materie de elemente de siguranta: fereastra transparenta, filigran, microperforatii, banda iridiscenta, elemente aurii, cerneala care isi schimba culoarea, elemente de suprapunere si imagine latenta. Pentru subdiviziunile leului s-au emis monede de 1, 5, 10 si 50 de bani, toate cu echivalent intre banii actuali, respectiv 100, 500, 1.000 si 5.000 de lei. In alegerea designului si dimensiunilor monedelor, s-a avut in vedere o diferentiere clara intre diferitele valori ale lor, iar aliajele utilizate sunt identice cu cele ale monedelor euro care s-au dovedit rezistente la uzura. In ordinea crescatoare a dimensiunilor, 1 ban va fi de culoare galbena, cu cant neted, 5 bani de culoare rosie, cu cant zimtat, 10 bani de culoare alba cu trei grupuri de zimti pe cant, iar 50 de bani de culoare galben-deschis cu inscriptia ROMANIA pe cant.

Guvernatorul BNR subliniaza ca introducerea noilor bani marcheaza iesirea Romaniei dintr-o perioada dificila si intrarea intr-una de sanatate economica si sociala, informeaza Prompt Media.

 
Chitac acuza: Iliescu si Roman au elaborat planul de eliberare a Pietei UniversitatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Thursday, 30 June 2005

Eliberarea Pietei Universitatii de demonstranti a fost facuta in baza unui plan pornit de la Iliescu si Roman", a declarat fostul ministru de Interne roman, Mihai Chitac, in fata procurorilor ce ancheteaza dosarul mineriadei din 1990.

Chitac s-a prezentat miercuri, 29 iunie, in fata procurorilor care ancheteaza cazul, dupa o serie de citatii carora nu le-a dat curs pana acum, invocand o stare precara a sanatatii.

Chitac a mai spus ca intelege de ce a fost chemat la Parchet, pentru ca in acea perioada era ministru de Interne, insa a adaugat ca nu poate oferi date decat despre ziua de 13 iunie, o zi mai tarziu el fiind demis. La capatul a doua ore de audieri concluzia era ca fostul ministru de Interne nu a facut decat sa execute ordine de sus si ca nu politia i-a agresat pe manifestanti, ci demonstrantii au reprimat politia, iar cei care au tras in demonstranti nu au fost politistii, ci alte forte.

In replica fata de acuzatiile lui Chitac, Petre Roman, seful Cabinetului, la acea vreme, declara ca nu a fost vorba despre nici un ordin, ci doar despre o decizie a procurorului general de a fi restabilita ordinea. Iliescu spune, insa, ca planul de evacuare al Pietei Universitatii a fost pus la punct de Chitac si aprobat de Petre Roman, ca si de el insusi.

Fostul ministru de Interne, Mihai Chitac este acuzat in dosarul Mineriada 13-15 iunie 1990 de crime impotriva umanitatii si subminarea puterii de stat, fapte pentru care risca detentia pe viata.

 
Mihai I primeste 30 de milioane de euro despagubiri de la statul romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :275
Thursday, 30 June 2005

Este lege deja! Fostul suveran al Romaniei, Mihai I de Hohenzolern, va primi de la statul roman despagubiri in valoare de 30 de milioane de euro pentru Castelele Peles si Pelisor, ca si pentru anexele domeniului.

Mihai I va avea dreptul sa foloseasca Vila Cavalerilor, care i se restituie pe aceasta cale, dar si dreptul de a folosi gratuit pe intreaga durata a vietii Palatul Elisabeta. Legea a fost votata miercuri, 29 iunie, de Camera Deputatilor, cu majoritate decisiva de voturi, beneficiind si de voturile favorabile ale PSD. Cu toate acestea, legea a avut si 16 voturi impotriva, toate din partea deputatilor Partidului Romania Mare, care considera ca instantele de judecata ar fi trebuit sa decida care este patrimoniul fostului rege Mihai de Romania. Odata votata de deputati, legea va merge spre promulgare la presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Cele 30 de milioane de euro vor fi platite in trei sanse anuale egale din conturile Trezoreriei.

 
Ministrul Atanasiu a depus Proiectul de Lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :268
Thursday, 30 June 2005

Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a depus miercuri 29 iunie, la Secretariatul General al Guvernului, Proiectul de Lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu in armata si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat.

Proiectul urnmeaza sa fie discutat saptamana viitoare de catre Executiv, fiind considerat a fi una dintre prioritatile programului de guvernare, informeaza MApN. Potrivit acestui proiect, incepand cu 1 ianuarie 2007 se va suspenda executarea in armata a serviciului obligatoriu in calitate de militar in termen si militar cu termen redus. Ultima incorporare a recrutilor pentru militari in termen va avea loc in luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus - in luna iunie 2006. Dupa 01 ianuarie 2007, cetatenii care indeplinesc conditiile prevazute de legislatie, vor avea posibilitatea sa efectueze serviciul militar pe baza de voluntariat si de aceea, pana la sfarsitul anului viitor, ministerul va organiza sistemul de recrutare si selectie a cetatenilor, pentru indeplinirea indatoririlor militare pe baza de voluntariat in armata. Un lucru important de retinut este faptul ca pe durata starii de razboi, de mobilizare sau de asediu, executarea serviciului militar in armata devine obligatorie pentru barbati. In aceasta idee, inca din timp de pace, la implinirea varstei de 20 de ani tinerii vor trebui sa se prezinte la centrele militare pentru a fi luati in evidenta militara.

 
Sefii Euroregiunii "Siret-Prut-Nistru se intalnesc la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Thursday, 30 June 2005

Reprezentanti ai celor 21 judete si raioane componente din cadrul Euroregiunii "Siret-Prut-Nistru se vor intalni la Iasi sambata, 2 iulie, pentru a discuta aspecte referitoare la raportul activitatii din 2004, marginea statutului, a modului de functionare si de decizie in cadrul Asociatiei si se vor face propuneri privind luarea unor masuri de promovare si imagine pentru acest organism.

La intrunire participa toti sefii unitatilor administrativ teritoriale componente ale acestui organismului din care fac parte 3 judete din Romania si 18 raioane din Basarabia. Intrunirea de la Iasi va fi precedata vineri, 1 iulie, de o sesiune stiintifica nationala, pe care o organizeaza filiala din Iasi a Academiei Romane, CJ Iasi si Universitatea din Chisinau. Tema sesiunii se intituleaza "Dezvoltarea economico-sociala durabila in cadrul euroregiunilor si a zonelor transfrontaliere, anunta un cotidian iesean.

 
MAE roman si ungar discuta la Timisoara agenda bilateralaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :268
Thursday, 30 June 2005

Ministrii de externe roman si ungar se vor intalni joi, 30 iunie, la Timisoara unde vor purta discutii de pregatire a sedintei comune a Guvernelor Romaniei si Republicii Ungare, preconizata sa se desfasoare in luna septembrie a acestui an.

Totodata, discutiile dintre seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu si omologul sau ungar, Ferenc Somogyi, vor aborda si problema sprijinului pe care Ungaria il va acorda Romaniei in procesul de integrare europeana. Un alt subiect important ce se va afla pe ordinea de zi a acestei intalniri este constituirea Fundatiei comune Romano-Ungare Emanoil Gojdu. In contextul prezentei sale la Timisoara seful MAE roman va sustine, la Universitatea de Vest, in Aula Magna, o prezentare cu tema Politica externa a Romaniei: provocari si perspective.

 
13 ani de existenta pentru Organizatia Cooperarii Economice a Marii NegrePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Thursday, 30 June 2005

Statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN) aniverseaza zilele acestea 13 ani de la lansarea uneia dintre cele mai largi, dinamice si ambitioase structuri de cooperare regionala din Europa.

La 25 iunie 1992, 11 state riverane sau localizate in bazinul Marii Negre, intre care si Romania, semnau Declaratia Summit-ului de la Istanbul, cu scopul de a promova integrarea regiunii in economia europeana si mondiala, pe baza principiilor democratiei si economiei de piata.

Potrivit Cartei OCEMN obiectivul major al organizatiei il constituie dezvoltarea si diversificarea relatiilor economice dintre statele membre prin valorificarea avantajelor ce decurg din proximitatea lor geografica, bunele relatii traditionale, natura complementara a economiilor nationale si din potentialul ridicat al pietei. OCEMN este structurata pe mai multe platforme de cooperare: guvermanentala, parlamentara, de afaceri, financiar-bancara, academica si stiintifica, afaceri interne si justitie. Domeniile cooperarii sunt focalizate pe comert, transporturi, comunicatii, energie, agricultura, turism, mediu inconjurator, invatamant, asistenta sanitara, stiinta si tehnologie, innoire institutionala si buna guvernare, combaterea terorismului si a crimei organizate. In anul 2004 celor 11 tari membre fondatoare li s-a adaugat si Serbia si Muntenegru, organizatia numarand in prezent 12 state ale caror potential economic si, mai ales, programe ambitioase lansate in cadrul Organizatiei au generat un interes sporit din partea altor state, structuri regionale si organizatii internationale, intre care SUA, UE si NATO, de a dezvolta relatii de colaborare cu OCEMN.

In luna noiembrie a acestui an, Romania va prelua, pentru o perioada de 6 luni, Presedintia OCEMN. Obiectivele sale prioritare in acest sens vor fi: promovarea spiritului de cooperare intre statele membre si cresterea vizibilitatii Organizatiei pe plan regional si international; intensificarea dialogului cu Uniunea Europeana in vederea elaborarii unei noi Platforme de colaborare intre OCEMN si UE si edificarii pe aceasta baza a unei relatii de parteneriat; sprijinirea eforturilor statelor din Caucaz de consolidare a proceselor democratice si a reformelor impuse de tranzitia la economia de piata, concomitent cu crearea unui mediu de afaceri cat mai sigur si atractiv; determinarea statelor membre sa depaseasca anumite animozitati si rivalitati si sa treaca la implementarea cat mai rapida a unor proiecte de dezvoltare, cu impact si vizibilitate pentru intreaga regiune; extinderea colaborarii OCEMN cu alte organizatii si structuri de cooperare regionala; accelerarea procesului de reforma a OCEMN in vederea adaptarii sale la noile evolutii de pe plan regional si continental. Romania va continua sa acorde o importanta deosebita activitatilor OCEMN, fiind convinsa ca orice contributie la programele si proiectele de dezvoltare din regiunea Marii Negre constituie o investitie in viitorul stabilitatii, securitatii si prosperitatii intregului continent european, se arata intr-un comunicat MAE.

 
S-a deschis reprezentanta locala a Camerei de Comert Romania-CanadaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Thursday, 30 June 2005

Oficiali de la Bucuresti si Toronto au inaugurat miercuri, 29 iunie, la Bucuresti, reprezentanta locala a camerei de Comert si Industrie Romania-Canada.

La ceremonie au participat ambasadorul canadian, Franco D. Pillarella, ca si predecesorul sau Raphael Girard, reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, in frunte cu presedintele acesteia, Victor Babiuc, precum si presedintele Asociatiei Canadiene de Afaceri, John Saroudis.

Reprezentanta locala a Camerei de Comert si industrie Romania-Canada este un organism bilateral prezidat de omul de afaceri Dumitru Stoian, si are drept principal obiectiv promovarea legaturilor economice, comerciale si social-culturale care contribuie la dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari. Camera a fost infiintata la Toronto in septembrie 2004, sub presedintia de onoare a lui Raphael Girard, fostul ambasador canadian in Romania.

 
Romania si Slovacia se sustin reciproc in domeniul Administratiei si InternelorPDF Print E-mail
Bratislava, Slovacia/Romanian Global News
Accesari :285
Thursday, 30 June 2005

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, efectueaza in perioada 30-1 iulie o vizita oficiala in Slovacia, la invitatia omologului sau, Vladimir Palko.

Cei doi ministri vor semna doua documente la nivel guvernamental si ministerial privind readmisia persoanelor, prin aceste acorduri urmand sa se completeze lista instrumentelor juridice incheiate intre Romania si Slovacia. Totodata, acordurile constituie elemente de suplimentare a sustinerii reciproce, anunta Rador. Dialogul intre cei doi ministri se va concentra pe cooperarea si evolutiile in domeniul afacerilor interne inregistrate in ultima perioada intre cele doua state si problematica integrarii europene si euro-atlantice.

 
Turistii straini vor ajunge mai usor in Romania prin intermediul reprezentantei TUI la MamaiaPDF Print E-mail
Mamaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Thursday, 30 June 2005

Compania germana de turism TUI si-a deschis la inceputul acestei saptamani la Mamaia prima reprezentanta in Romania.

La eveniment au luat parte directorul TUI AG, Wolfgang Bremer, managerul TUI pentru Egipt, Bulgaria si Romania, Detlef Hohne, si presedintele ANT Marius Crivtonencu, informeaza un comunicat de presa emis de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Parteneriatul romano-german isi propune sa creeze o abordare coordonata a tuturor canalelor de promovare TUI, respectiv a segmentelor de piata care genereaza potentialii turisti pentru Romania. Pentru a duce la bun sfarsit aceset lucru, se intentioneaza consolidarea prezentei turistilor TUI pe piata romaneasca cu obiectivul ca numarul acestora sa se dubleze de la un an la altul, ajungand sa depaseasca 100.000 in 2007.

Nucleul actual al clientelei potentiale TUI pentru Romania il reprezinta Germania impreuna cu tarile scandinave, iar apoi, intr-o formula test, la nivelul anului 2006 si intr-o forma extinsa in 2007, Franta, Anglia si Beneluxul. Tot cu grupe test vor incepe si programele TUI de iarna, urmand ca si acestea sa se consolideze in sezonul 2007 2008. Deschiderea reprezentantei de la Mamaia reprezinta un pas important in strategia comuna a ANT si TUI de revitalizare a pietei turistice romanesti pentru pietele sursa ale TUI, respectiv ,,World of TUI.

 
Muzeul George Enescu va putea reveni sub tutela Ministerului Culturii si CultelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :272
Thursday, 30 June 2005

Ministerul Culturii si Cultelor a conceput un proiect de lege prin intermediul caruia Muzeul National George Enescu din Bucuresti ar putea trece in subordinea acestei institutii de stat.

. Muzeul "George Enescu" din Bucuresti a functionat ca institutie publica de cultura in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, finantata din venituri extrabugetare si din alocatii de la bugetul de stat, dar din 2002 a trecut in finantarea autoritatilor administratiei publice locale. Maria George Enescu, vaduva maestrului George Enescu, a donat in 1967 cladirea proprietate personala care gazduieste in prezent acest muzeu, cu conditia ca imobilul sa isi contine menirea si sa ramana in permanenta sub tutela exclusiva a Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta. Deoarece Ministerul Culturii si Cultelor exercita la nivel central atributiile fostului Comitet de Stat pentru Cultura si Arta se impune revenirea Muzeului "George Enescu" din Bucuresti in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor. Muzeul se va alatura astfel celorlalte muzee de importanta nationala care functioneaza in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, printre care se afla Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti, Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Muzeul National "Brukenthal" din Sibiu, Muzeul National "Peles" din Sinaia, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, Muzeul Bran din Bran sau Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti. Finantarea institutiei muzeale care va trece de sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor se va asigura din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, pastrandu-se astfel modalitatea de finantare existenta anterior datei preluarii muzeului de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Muzeul Muzicii Romanesti "George Enescu" a fost infiintat in anul 1956 pentru mentinerea in actualitate a figurii celui mai important compozitor roman, alaturi de initiativa organizarii periodice a Festivalului si Concursului International "George Enescu".

 
CSM se va ocupa pentru prima oara de Ziua JustitieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Thursday, 30 June 2005

Consiliului Superior al Magistraturii, CSM, organizeaza duminica, 3 iulie, la Sala de Receptie a Palatului Snagov, Ziua Justitiei, eveniment pentru care ar putea cheltui 190 de milioane de lei.

Este prima data cand Consiliul se ocupa de desfasurarea acestui eveniment, in calitate de reprezentant al autoritatii judecatoresti, in anii anteriori sarbatoarea fiind organizata de Ministerul Justitiei, informeaza un comunicat emis de Guvern. Sala in care va avea loc reuniunea este pusa la dispozitia Consiliului Superior al Magistraturii gratuit de catre Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. Ziua Justitiei se sarbatoreste in fiecare an in prima duminica a lunii iulie.

 
Actori romani, la festivalul de teatru de la AvignonPDF Print E-mail
Avignon, Franta/Romanian Global News
Accesari :272
Thursday, 30 June 2005

O micro-stagiune romana de teatru, organizata de Casa de Cultura a municipiului Arad, va fi prezentata in cursul lunii iulie la Festivalul francez de teatru de la Avignon, care reuneste sute de productii din intreaga Europa.

Aradenii vor juca pentru publicul francez la Teatrul Bourg-Neuf din localitate piesa Caii la fereastra de Matei Visniec, spectacol care va fi interpretat 23 de zile consecutive, iar la Theatre des Amants vor avea loc reprezentatiile Mila de Bernard Proust si Sous les draps de Pascal Coulan. Spre finalul festivalului, trupa aradeana va juca piesa 33 de grade de Vlad Ioan Tausance, in regia lui Stefan Iordanescu, si va organiza o seara romaneasca. Costul total al proiectului se ridica la suma de 32 000 de euro, din care 10 000 Euro au fost asigurati de Ministerul Culturii din Franta, o treime de partea romana si o alta treime din incasari, informeaza cotidianul Adevarul de Arad. Casa de Cultura a Municipiului Arad ii are ca parteneri in acest proiect pe Teatrul Ioan Slavici, Amifran, Total TV si Centrul Cultural Judetean Arad.

 
Trifu si Sabau in Challenger-ul de la BiellaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Thursday, 30 June 2005

Tenismenul roman Gabriel Trifu s-a calificat in sferturile finalei de dublu a challenger-ului de la Biella, in Italia.

Romanul va face pereche cu belgianul Tom Vanhoudt, cel alaturi de care a invins in primul tur perechea de italieni Flavio Cipolla si Alessandro Motti, cu scorul de 6-1, 7-6.

In cadrul aceluiasi turneu, insa la simplu, un alt tenismen roman, Razvan Sabau il va intalni in primul tur pe slovenul Rok.

Challenger-ul la care participa cei doi romani este dotat cu premii in valoare de 85.000 de euro.

 
CFR Cluj intalneste pe Athletic BiIbao in Cupa IntertotoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :459
Thursday, 30 June 2005

Echipa romana de fotbal CFR Cluj va intalni sambata, 2 iulie, echipa spaniola Athetic Bilbao in prima mansa a turului al doilea din Cupa UEFA Intertoto.

Clujul il va avea la carma pentru meciul de sambata pe proaspatul sau antrenor-jucator, Dorinel Munteanu. Contractul semnat de Dorinel Munteanu cu conducerea CFR Cluj are ca obiectiv clasarea echipei clujene in primele trei locuri din Divizia A, editia 2006/2007.

Efectivul pe care il va deplasa in Romania tehnicianul spaniol Jose Luis Mendilibar, va fi anuntat in cursul zilei de joi, 30 iunie. Meciul se va disputa sambata, 2 iulie, de la ora 17.00, si va fi transmis in direct de postul de televiziune PRO TV.

Partida va fi condusa la centru de arbitrul ceh Milan Sedivy, ajutat la cele doua linii de compatriotii sau, Miroslav Tulinger si Petr Hojsik.

 
Dupa sase luni de inactivitate, DRP iese in fata preseiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Thursday, 30 June 2005

Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), care a fost transferat de la Cancelaria premierului in subordinea MAE, iese din situatia de blocaj determinata de acest transfer, a declarat ieri secretarul de stat Mihai Gheorghiu, seful acestui departament.

Gheorghiu a anuntat ca DRRP a finalizat o actiune de evaluare a activitatii din ultimii ani, cu precadere 2004, raportul elaborat fiind transmis ministrului de Externe, Mihai Ungureanu. El a spus ca au fost constatate o serie de probleme, printre care existenta unor contracte nefinalizate, in legatura cu continuarea sau stoparea carora trebuie sa fie luate decizii, sau incheierea de contracte cu "parteneri necreditabili". Gheorghiu a precizat ca acele contracte nefinalizate vor fi urmarite pe toata perioada anului 2005, urmand ca in functie de situatia acestor contracte sa se ia o decizie - existand chiar posibilitatea declansarii procedurilor legale pentru recuperarea fondurilor acordate. Gheorghiu a recunoscut ca "a existat o diminuare a bugetului fostului DRRP", dar nu din cauza transferului in cadrul MAE, ci ca urmare a constrangerilor bugetare. Concluziile raportului inaintat ministrului Ungureanu vor fi folosite, potrivit sefului DRRP, pentru crearea unei noi strategii a departamentului, el considerand ca "este momentul unei recalibrari a DRRP". El a precizat si criteriile in baza carora urmeaza sa se realizeze aceasta reforma, principalul fiind cel de "euroconformitate", dar si de sporire a eficacitatii sau de cuantificare a efectelor, exprimandu-si speranta ca acest proces "va conduce la relatii mult mai transparente". Liniile de actiune ale DRRP se concentreaza, in continuare, pe invatamant, sustinerea mass-media in limba romana si sustinerea proiectelor privind identitatea religioasa.

Intrebat despre asistenta pentru romanii care locuiesc in Basarabia si in nordul Bucovinei, Gheorghiu a declarat ca sub aspect politico-diplomatic, dialogul a fost reluat o data cu schimbarea din Ucraina. Cu toate acestea, el a insistat ca asistenta pentru comunitatea romaneasca a existat in permanenta, chiar in momentele in care relatiile au fost mai reci si exista proiecte concrete, multianuale, care sunt in derulare.

Cat despre comunitatile de romani din Serbia, secretarul de stat a recunoscut ca aceasta este "o chestiune delicata", spunand insa ca vizita presedintelui sarb Boris Tadici a avut printre obiective continuarea si aprofundarea dialogului asupra acestor aspecte, iar un mecanism bilateral de cooperare ar putea fi initiat inca de anul acesta.

(Material preluat din cotidianul Ziua, editia de joi, 30 iunie)

 
Doua basarabence au sansa de a castiga Premiul Nobel pentru PacePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :335
Thursday, 30 June 2005

Basarabencele Ala Nemerenco si Cleopatra Vnorovschi se afla pe lista celor 1000 de candidate la Premiul Nobel pentru Pace nominalizate de Organizatia Internationala 1000 peacewomen.

Anuntul a fost facut de Alina Radu, membru al Comitetului Organizatiei 1000 de femei pentru pace in zona Europei de Est, cea care a informat agentia basarabeana Moldpres ca aceste doua candidaturi au fost propuse pentru nominalizare de mai multe persoane, in urma difuzarii unor comunicate in Moldova de catre Organizatia Internationala 1000 peacewomen pe parcursul anului trecut.

Ala Nemerenco este directorul Clinicii Universitare de Asistenta Medicala Primara a Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie Nicolae Testemitanu si este cunoscuta in lumea medicala pentru realizari remarcabile in domeniul sanatatii publice. Aceasta s-a declarat surprinsa ca dintr-un numar mare de femei cunoscute in Moldova a fost propusa pentru acest premiu. De asemenea, ea spera ca prin participarea sa la eveniment, tara din care provine sa devina mai cunoscuta in lume. Cleopatra Vonorovschi s-a nascut in 1911 si a activat de-a lungul vietii ca profesoara. A absolvit Universitatea din Bucuresti cu Magna cum Laude. Cu cateva luni in urma a decedat, la varsta de 94 de ani.

Persoanele nominalizate pentru Premiul Nobel au fost selectate din peste 150 de tari de catre un comitet al organizatiei 1000 peacewomen. Din cele peste 2000 de profiluri feminine au fost alese o mie, cateva nume fiind selectate din fiecare tara solicitanta. Numarul lor a fost stabilit in functie de marimea tarii si de numarul de locuitori, informeaza sanatatea.com.

Premiul Nobel este un premiu international, care se acorda cu incepere din anul 1901 pentru realizari in urmatoarele domenii: fizica, chimie, medicina, literatura si pentru pace. Distinctia este decernata in luna decembrie a fiecarui an si consta intr-o medalie, diploma si o anumita suma de bani.

 
Redobadirea cetateniei romane pentru romanii din strainatatePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :482
Thursday, 30 June 2005

Persoanele originare din Romania si stabilite in Italia, care dintr-un motiv sau altul, si-au pierdut cetatenia romana, au ocazia sa o redobandeasca.

Cererile in vederea redobandirii cetateniei romane se depun personal la ambasadele si consulatele Romaniei din strainatate. Actele necesare in cadrul acestei proceduri sunt pasaportul, original si copie legalizata sau conform cu originalul, cu semnatura in clar a consulului (diplomatului) care primeste cererea si stampila rotunda; cazierul judiciar din Romania (valabil 3 luni de la data emiterii); cazierul judiciar din strainatate (valabil un an de la data emiterii), tradus in limba romana, legalizat si copie xerox dupa original; acte de stare civila copii legalizate (certificate de nastere, de casatorie). Dosarul trebuie sa mai contina o declaratie pe propria raspundere autentificata la un notar sau la misiunea diplomatica a Romaniei, din care sa rezulte daca solicitantul a mai depus sau nu o alta cerere de redobandire a cetateniei, daca doreste redobandirea cetateniei romane cu pastrarea domiciliului in strainatate sau stabilirea domiciliului in Romania. Totodata, mai este necesara o declaratie personala autentificata din care sa rezulte ca solicitantul nu intreprinde in prezent, si nici nu sprijina actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale si nici in trecut nu a desfasurat asemenea activitati; o dovada scrisa privind data pierderii cetateniei romane adeverinta eliberata de misiunea diplomatica a Romaniei sau de Serviciul Pasapoarte, ori copia hotararii Guvernului prin care s-a aprobat renuntarea la cetatenia romana.

Taxele care trebuiesc platite sunt urmatoarele: taxa consulara 1.875.000 lei (se plateste la CEC sau Trezorerie in contul 20.21.01.04); taxa inregistrare cerere 30.000 lei (la CEC sau Trezorerie in contul 20.21.01.04); taxa de publicitate a cererii 750.000 lei (la Posta, in contul Monitorului Oficial nr.2511.1-12.1/ROL BCR, sucursala mun. Bucuresti, Bucuresti Unirea sau la sediul Monitorului Oficial din Soseua Panduri 1, bloc 33, parter); timbru judiciar 15.000 lei (se cumpara de la Posta). Toate aceste taxe trebuie platite inainte de depunerea cererii, iar actele se introduc intr-un dosar cu sina. Cererile care nu au toate documentele necesare nu se primesc. Actele intocmite in strainatate trebuie sa poarte apostila aplicata de autoritatea desemnata de statul emitent, conform Conventiei de la Haga, ori sa fie supralegalizate. Daca actele sunt intocmite de agentii diplomatici sau consulari ai Romaniei nu este necesara apostila ori supralegalizarea. Persoanele fara cetatenie sunt scutite de plata taxelor consulare.

 
Ospitalitatea si bucataria traditionala sunt acasa la ele la un hotel romanesc din GermaniaPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :568
Thursday, 30 June 2005

Romanii care se afla in Germania pentru motive turistice sau in vizita la rude si preieteni pot sa se cazeze la un hotel romanesc daca ajung in zona Frankfurt, mai precis in apropierea Parcului natural Hochtaunus.

Unitatea de cazare se numeste Hotel-Restaurant-Cafe Sandplacken si apartine unor romani care s-au gandit sa aduca in aceasta parte a Germaniei ospitalitatea si bucataria romaneasca. Hotelul este situat central, dar totusi in mijlocul verdetii, direct langa Hochtaunussrasse, la o inaltime de 670 de metri si la numai 15 minute cu masina pana la Bad Homburg si la alte 25 de minute pana in centrul orasului Frankfurt. Turistii pot sa vina la acest hotel pe tot parcursul anului si sa se bucure nu numai de camera spatioase dotate cu televizor, baie si telefon, dar si de feluritele delicatese si specialitati de cofetarie din restaurant. De altfel, numele "Hotel Sandplacken" garanteaza o traditie gastronomica inca din anul 1905. Pozitia minunata si diferitele drumuri de excursie din imprejurimi contribuie la relaxare chiar si intre conferinte - si invita la plimbari intinse.

 
Romanii din Olanda nu renunta nici vara la intalnirile lorPDF Print E-mail
Utrecht, Olanda/Romanian Global News
Accesari :278
Thursday, 30 June 2005

Romanii din Olanda nu au intrat inca in concediu, intrunirile saptamanale traditionale continuand si la inceputul lunii iulie.

Astfel, comunitatea de romani din acesta tara se va intalni sambata, 2 iulie, la localul Stadscafe Broers din orasul Utrecht. Reuniunea va incepe la ora 12:00, cafeneaua fiind situata la adresa Janskerkhof 9, informeaza portalul romanians.nl.

 
Israelul va aplica o noua politica pentru muncitorii strainiPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :492
Thursday, 30 June 2005

Guvernul Statului Israel a hotarat sa aplice o politica noua in ceea ce priveste muncitorii straini care vin la lucru in aceasta tara, informeaza portalul romania-israel.com.

Toti muncitorii straini care se afla in tara nelegal vor putea parasi teritoriul Israelului fara sa fie dati in judecata si fara sa plateasca amenzi, autoritatile de aici dand dispozitii factorilor care se ocupa de problema respectiva sa respecte pe cat posibil onoarea si bunurile persoanelor care se gasesc in Israel in mod nelegal. Statul Israel, pe o parte, are obligatia sa respecte drepturile acestor persoanelor care se gasesc in Israel in mod nelegal, iar pe de alta parte, are datoria sa vegheze asupra respectarii si aplicarii legilor. Guvernul israelian a mai anuntat ca nu ii prigoneste pe turistii care viziteaza Israelul si care se afla aici in mod legal si atentioneaza populatia sa nu dea crezare zvonurilor despre transformarea persoanelor fara drept de sedere conform legii in persoane cu drept de sedere legal. Totodata, autoritatile au mai hotarat sa nu acorde viza de sedere pentru munca persoanelor cu statut de turist sau vizitator si sa intreprinda masuri aspre pentru a asigura respectarea legii, mai anunta portalul citat.

 
Reuniune religioasa ortodoxa romana peste OceanPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :465
Thursday, 30 June 2005

Episcopia Ortodoxa Romana din America cu sediul la Vatra Romaneasca din Grass Lake, Michigan, organizeaza in perioada 1-3 iulie, la parohia romana Sfantul Ioan Botezatorul din Kitchener, Ontario, al 73-lea congres anual al Episcopiei.

Reuniunea religioasa va incepe vineri, 1 iulie, incepand cu ora 10:15 si va include pe ordinea de zi Citirea/Aprobarea Procesului Verbal al celui de-al 72-lea Congres al Episcopiei, Raporturile Oficiale catre Congres, Raporturi din partea Organizatiilor Auxiliare ale Episcopiei, Propuneri noi din partea Consiliului Episcopal, informeaza un comunicat de presa din partea eparhiei romane. Din programul primei zile nu vor lipsi slujbele religioase si momentele de rugaciune. Cea de-a doua zi va debuta cu Sfanta Liturghie si va continua cu dezbateri si conferinte pe teme diverse, urmand ca de la ora 14:00 sa aiba loc Sesiunea Speciala Electorala pentru alegerea Episcopului Vicar. Seara se va incheia cu un program folcloric romanesc si cu cina. Ultima zi a manifestarii, duminica, va fi marcata de concluziile intrunirii si de un banchet final, mai anunta episcopia romana.

 
Traducere in limba romana pentru o revista online americanaPDF Print E-mail
Philadelphia, SUA/Romanian Global News
Accesari :260
Thursday, 30 June 2005

Universitatea americana Drexel va lansa in curand o noua revista online, intitulata Dragon Fire, ce va beneficia si de o traducere in limba romana.

Dragon Fire este gandita ca o publicatie bilunara ce va combina tehnologia digitala cu jurnalismul traditional, prezentand o serie de articole semnate de experti in domeniul tehnologiei, dar si articole ale unor reporteri specialisti din diferite colturi ale lumii. Limba romana este una dintre cele opt limbi in care vor fi disponibile materialele. Revista va fi lansata pe piata informatiilor IT saptamana viitoare, primul numar purtand data de 5 iulie. Decanul Colegiului Pennoni Honors, din cadrul universitatii Drexel, a contribuit la editarea acestei reviste, aducand-o alaturi de echipa redactionala pe Amy Webb, fosta jurnalista la Newsweek si Wall Street Journal. Publicatia va fi singurul site interactiv de jurnalism disponibil online. Traducerile in cele opt limbi, printre care si romana, vor fi realizate de un grup de studenti voluntari de la Drexel, care au ca limba a doua limba engleza. Alaturi de romana, materialele vor mai fi traduse in rusa, spaniola, portugheza, chineza, hindi, greaca si turca. Dragon Fire lucreaza cu peste 100 de jurnalisti din presa scrisa si audiovizual, artisti grafici si fotografi din 30 de tari, care lucreaza pentru cele mai importante ziare, televiziuni si radiouri din intreaga lume. Site-ul pe care poate fi accesata noua aparitie in lumea media digitala este www.dfire.org.

 
Colina revine in lumea culturala italo-romanaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :459
Thursday, 30 June 2005

Asociatia Culturala Italo Romana Colina va reveni curand on-line. Dupa o scurta pauza de comunicare, perioada in care portalul si-a cautat un webmaster, iata ca acesta va reveni cat de curand, cu noi informatii despre si pentru romanii din Italia.

De asemenea, cu noi evenimente si noi initiative in ce priveste o cat mai buna acomodare a acestora in cizma, dar si cu o cat mai buna relationare a lor cu realitatile din tara mama si cu celelalte comunitati romanesti din Diaspora. Portalul sau Internet isi propune, totodata, sa reuneasca toate asociatiile sau organizatiile culturale romano-italiene din Italia.

Asociatia Culturala Italo-Romana Colina a fost infiintata in luna ianuarie 2003. Prin activitatea sa doreste sa reprezinte interesele spirituale si culturale ale tuturor romanilor din Italia si ale tuturor persoanelor vorbitoare de limba romana si italiana, doritoare de a pastra identitatea culturala.
Scopul asociatiei Colina este acela de a organiza cat mai multe manifestari culturale precum spectacole de umor si muzica, cenacluri literare sau seri cultural-artistice.

 
Inscrierea la serviciul italian de evidenta a populatieiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :420
Thursday, 30 June 2005

Inscrierea la Ufficio Anagrafe permite cetatenilor straini sa obtina cartile de identitate si sedere, da posibilitatea depunerii cererii pentru recunoasterea cetateniei italiene si permite convertirea permisului de conducere.

Poate cere inscrierea rezidentei (Iscrizione di Residenza) orice cetatean strain, major, in posesia unui permis de sedere cu o durata de cel putin un an si care are un domiciliu stabil. Inscrierea rezidentei se face la serviciul de evidenta a populatei de pe langa primaria unde se intentioneaza stabilirea domiciliului (Ufficio Anagrafe del Comune). Perioada necesara pentru prelucrarea cererii eset de aproximativ trei-patru luni. La fiecare reinoire a permisului de sedere trebuie contactat biroul de evidenta a populatiei, pentru reconfirmarea rezidentei.

Actele necesare in vederea inscrierii sunt: pasaportul in curs de valabilitate; codul fiscal; permis de sedere valabil cel putin un an, vizat de Comisariatul localitatii in care urmeaza sa se stabileasca solicitantul; dosarul cu actele care demonstreaza plata serviciului de salubritate urbana a noii locuinte (cartella della nettezza urbana). Refugiatii politici vor prezenta in plus declaratia de refugiat politic eliberata de Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (abrevierea in italiana - ACNUR). Se poate cere rezidenta chiar si in cazul in care cetateanul strain locuieste intr-o comunitate (manastire, colegiu, locuinte comune ale Statului sau ale Caritasului). In acest caz, cererea va fi prezentata de responsabilul structurii (director, administrator, etc.).

 
Luna iunie se incheie cu o petrecere la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 30 June 2005

Sfarsitul lunii iunie va fi marcat de romanii din Chicago cu o noua seara de petrecere.

Conationalii nostri stabiliti in orasul american se vor intalni joi, 30 iunie, la restaurantul si night-clubul Juliana. Ca toate petrecerile de luna aceasta organizate de echipa Seara Romaneasca, si aceasta va fi dedicata succesului obtinut de Luminita Anghel alaturi de trupa de percutionisti Sistem la concursul European de cantec Eurovision. Acest succes reitereaza unul dintre principiile de baza care stau la baza Serii Romanesti promovarea valorilor noastre nationale in plan international. Ceea ce, bineinteles, are ca obiectiv suprem promovarea chintesentei culturii noastre muzicale care contribuie, in acelasi timp, la crearea unei imagini care reflecta frumusetea Romaniei in fata lumii, mentioneaza echipa organizatoare. Colectivul care ofera in fiecare seara de joi romanilor din Chicago aceste intalniri este format din Luminita Boldovici, fondator al proiectului si responsabil PR, Daniel Mitrus DJ Danny si Cezar Rachieru DJ Cezar.

 
Sculptura romaneasca la MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 30 June 2005

Un nou eveniment cultural se va desfasura luni, 4 iulie, la Casa Romaneasca din Munchen, in organizarea Societatii pentru promovarea culturii si traditiilor romanesti din aceasta localitate germana.

Casa situata in Richard-Strauss-Str. 149 va gazdui incepand cu ora 17:00 vernisajul expozitiei de sculptura a romanului Geo Goidaci, informeaza pagina LARG. Lucrarile artistului vor putea fi vizionate la Munchen pana luni, 11 iulie, in fiecare zi de la ora 10:00 la ora 17:00. Expozitia se inscrie intr-un Intermezzo Cultural Romanesc pe care il organizeaza societatea din Munchen si care va continua pe parcursul lunii iulie. Din aceasta manifestare fac parte concerte, spectacole de teatru, lecturi sau expozitii.

 
Mai multe vinuri romanesti de renume vor putea fi degustate in MassachusettsPDF Print E-mail
Somerville, SUA/Romanian Global News
Accesari :230
Thursday, 30 June 2005

O selectie de vinuri romanesti va putea fi degustata la mijlocul lunii iulie la Ball Square Fine Wines & Liquor din localitatea americana Somerville, statul Massachusetts.

Evenimentul va avea loc duminica, 15 iulie, in intervalul orar 16:30-19:30, in acest magazin situat la adresa 716 Broadway, Somerville, MA 02143, anaunta portalul roboston.com. Iubitorii licorii bahice vor putea sa guste mai multe feluri celebre de vin romanesc precum Jidvei, Feteasca Regala, Riesling, Muscat Ottonel, Busuioaca de Bohotin, Feteasca Neagra, Tamaioasa sau Grasa de Cotnari.

Ball Square Fine Wines & Liquor este un magazin in care se pot gasi cele mai bune sortimente de vinuri din Grecia, Italia, Romania, Franta, Ungaria, SUA, Canada, Australia, China, Spania, Germania, Portugalia si Argentina.

 
Romanii din Nurnberg vor avea o discoteca a lorPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :234
Thursday, 30 June 2005

Disco Ro, primul club romanesc din Nurnberg, se pregateste in luna iulie sa isi deschida portile pentru tinerii din acest oras, dar si din imprejurimi, inaugurarea de sambata, 23 iulie, fiind precedata de doua petreceri la care intrarea va fi gratuita.

Cele doua seri de distractie se vor desfasura tot in doua zile de sambata, 9 iulie si 16 iulie, si ii imbie pe romani sa se distreze alaturi de prietenii lor si sa cunoasca lume noua din Romania, se arata pe site-ul oficial al discotecii. Clubul romanesc poate fi gasit pe strada Witschelstrasse din Nurnberg, in apropierea autogarii din Rothenburgerstrasse de unde pleaca autocarele spre Romania.

 
Cosi fan tutte cu Simona Mihai la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :251
Thursday, 30 June 2005

Soprana romanca Simona Mihai va putea fj admirata intr-unul din rolurile principale ale operei lui Mozart Cosi fan tutte, vineri, 1 iulie, la Britten Theatre din Londra.

Spectacolul se va desfasura de la ora 19.00 si este ultima reprezentatie a romancei in acest rol. Considerata de multi specialisti, ca si de public, cea mai incantatoare partitura a lui Mozart, "Cosi fan tutte" este povestea incantatoare a incercarilor si incurcaturilor prin care trec patru iubiti.

Simona Mihai a studiat la Scoala de Muzica Dinu Lipatti din Bucuresti, sub indrumarea Cristinei Magureanu, iar intre anii 1997-1999 la Academia de Muzica din Bucuresti, cu Maria Hurduc. In septembrie 1999 a primit cea mai importanta bursa, o Bursa Queen Elizabeth la Royal College of Music, unde studiaza alaturi de Kathleen Livingston. Concertele sale sau diversele aparitii la evenimente renumite au facut-o cunoscuta pe Simona Mihai in intreaga lume, de la Romania, pana in Croatia, Ungaria, Japonia, Elvetia, Germania sau Grecia. In mai 2001 si-a facut debutul la Wigmore Hall, iar in decembrie 2001 a castigat premiul intai la Concursul National Mozart din Southport. Debutul sau in opera a fost facut cu rolul Celiei din opera lui Mozart, Lucio Silla, intr-un turneu cu Centrul European de Opera la Royal Opera House, Birmingham Symphony Hall, ca si in Scotia, Irlanda si Danemarca.

Rezervarile se pot face prin telefon, la numarul 020 7591 4853, in timpul saptamanii intre orele 11.00-13.00 si 14.30-16.00, sau la adresa de e-mail opera@rcm.ac.uk.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions