Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Revista Danubius a ajuns la numarul trei din al saselea an de aparitiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Sunday, 03 July 2005

Revista "Danubius", publicatie destinata emigratiei si care se afla in al saselea an de aparitie, a ajuns la cel de-al treilea numar pe anul 2005. Ultimul numar, care cuprinde lunile martie-iunie, fiind grupat impreuna cu numarul doi, a ajuns la redactia Romanian Global News prin intermediul redactorului-sef Ilie Traian. Din paginile revistei fac parte povesti de emigratie, interviuri, un document inedit despre istroromani semnat de Gheorghe Ionescu din Brazilia sau prezentari din diaspora.

Un spatiu amplu este dedicat si unui articol referitor la problema Bucovinei in dezbaterea Conferintei de Pace de la Paris din perioada 1919-1920. Ceea ce este inedit la publicatia "Danubius" este faptul ca este scrisa predominant de emigranti, printre membrii fondatori aflandu-se Claudiu Matasa, Ioana Popescu, Benone Burtescu, Valeria si Marcel Maican din SUA, dar si Ion Di La Vidin din Franta si Mia Padurean, Cezar Vasiliu sau Corneliu Florea din Canada.

 
Slujbele romanesti duminicale de la Christchurch se vor desfasura alternativ si in luna iuliePDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :252
Sunday, 03 July 2005

Parohia ortodoxa romana "Sfanta Maria" din orasul neo-zelandez Christchurch si-a anuntat recent programul religios pentru luna in curs, informeaza portalul comunitatii romane din aceasta tara. Conform paginii de web romania.co.nz, Liturghiile duminicale se vor desfasura in zilele de 3, 17 si 24 iulie, de la ora 10:00 la ora 12:00, la Rose Chapel, care se afla la adresa 866 Colombo St. In cea ce priveste sarbatorile din 10 si 31 iulie, acestea urmeaza sa fie gazduite de Biserica Greceasca din Malvern St., de la ora 09:00 - la 12:00.

 
Crucea Rosie Romana, la moment aniversarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :233
Sunday, 03 July 2005

Desi data de 4 iulie este retinuta poate mai mult ca fiind sarbatoarea nationala a Americii, ziua reprezinta un prilej de bucurie si pentru Crucea Rosie Romana care isi celebreaza in aceasta zi 129 de ani de la infiintare. Filiala din Romania a acestei mari organizatii internationale a luat fiinta la 4 iulie 1876 si a functionat neintrerupt in toata aceasta perioada, aducandu-si contributia in domeniul umanitar atat in timp de pace, cat si in timp de conflict armat.

Crucea Rosie Romana este o organizatie neguvernamentala de interes national, avand ca misiune prevenirea si alinarea, in mod impartial a suferintei umane in orice imprejurare, fara nici o discriminare bazata pe cetatenie, nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta militara, sociala sau politica. Principalele domenii de activitate sunt: promovarea valorilor umanitare, pregatirea si interventia in cazul unui dezastru, promovarea sanatatii si asistenta persoanelor la nivel comunitar. Ca parte a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Crucea Rosie Romana se ghideaza dupa 7 Principii Fundamentale: Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate. La sfarsitul anului 2002, Crucea Rosie Romana avea 207.334 de membri, din randul carora 18.403 sunt voluntari. Tot din cadrul voluntarilor au fost alesi in organele de conducere centrale si teritoriale 8.202 de persoane. Aproape jumatate din efectivul de voluntari sunt tineri pana in 30 de ani - elevi, studenti sau practicand diferite profesii.

CRR are filiale in toate judetele tarii si in toate sectoarele Capitalei, care, la randul lor au subfiliale municipale, orasenesti si comunale, astfel incat numarul total al acestora este de 1.272.

 
Asociatie pentru romancele ortodoxePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :268
Sunday, 03 July 2005

Dupa Sfanta Liturghie din aceasta duminica, 3 iulie, la Capela romaneasca din strada Hollo va avea loc prima sedinta a Asociatiei Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta. La aceasta prima sedinta a fost invitat sa participe si Prea Sfintitul Parinte Episcop Sofronie, ierarhul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria. Organizatia este condusa de Gabriela Elekes, vicepresedinta fiind Doina Bodirca, iar secretara preoteasa Marta Brausteiner Maghiaru.

Asociatia budapestana, fiind prima de acest fel, si va prezenta la sedinta de duminica programul de activitate, planul de functionare pentru viitor. Organizatia este deschisa spre orice persoana interesata, astfel la ntalnirea din 3 iulie sunt invitate toate doamnele si domnisoarele romane din Capitala Ungariei, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Porta Palazzo, pamant romanescPDF Print E-mail
Accesari :730
Sunday, 03 July 2005

"In ziua de astazi, daca nu ai un roman la tejghea, la Porta Palazzo nu vinzi nimic"

Dan Beres : "Intr-o sambata buna vand 5 tone de carne"

"Acum 50 de ani, cand noi sicilienii veneam din sudul Italiei si ne stabileam in Torino, ne aduceam in traista de toate: salamuri, branzeturi, paine, ulei si bulion. Pana si vinul il aduceam din Sicilia, chiar daca veneam la Torino, patria de necontestat a vinului italian. Acum e momentul romanilor. Istoria continua si e in plina schimbare. E nevoie sa prinzi momentul si sa te adaptezi rapid la noile situatii".

Asa vorbeste Mario Medico, macelar sicilian din piata Porta Palazzo din Torino, care a prins din zbor mersul lucrurilor si si-a angajat deja 3 vanzatori romani la taraba sa cu numarul 63 din Pavilionul IV. Pe firma sa, frumos pusa la vedere, a scris: "Specialitatile noastre: Carnati din carne taiata la mana, Miei si iezi din Sardinia si Produse romanesti". Mario vorbeste putin chiar si romaneste, cand isi intampina clientii cu un zambet profesional: "Buna ziua, spuneti, ce doriti, un pic de carne, ce fel?" si cum e deja destul de familiarizat cu romanul iesit la cumparaturi sambata dupa-amiaza, nu intarzie sa pluseze oferta: "Iti deschid si o bere rece, de la gheata, e Ursus. Pana iti pregatesc carnea te racoresti un pic... Cu caldura de afara, trebuie sa te dregi cu ceva". Mario nu s-a nascut alaltaieri si stie ca la o asemenea tentatie, comunicata putin in italiana, putin in romana, putini rezista.

"In ziua de astazi, daca nu ai un roman la tejghea, aici la Porta Palazzo nu vinzi nimic", confirma si Sandra del Mondes, brazilianca, gestionar la chioscul 14 din pavilionul V, care adauga: "Intr-un fel si romanii sunt un pic rasisti: cumpara de la tine doar daca la tejghea e unul de-ai lor. Vor sa vorbeasca romaneste cu vanzatorul, sa-i ceara carnatii cu usturoi, parizerul, pastrama si carnea pentru sarmale pe limba lor. Vor sa se simta ca acasa. Si cum 80% din clientii de la Porta Palazzo sunt romani, cam tot atatia sunt si vanzatorii la tejghele".

Pentru cine nu cunoaste Torino si Porta Palazzo, se impune precizarea ca acesta este cea mai mare piata in aer liber din Europa. Comertul cu fructe si verdeturi este in cea mai mare parte in mainile populatiei nord africane: marocani, tunisieni, algerieni. Carnea este vanduta de romani, in pavilioanele acoperite, iar hainele si obiectele casnice de chinezi. Macelariile islamice sunt separate, nu departe de piata propriu-zisa. In pavilioanele acoperite doar sporadic se gaseste cate un macelar musulman. Celelalte nationalitati se amesteca ici-colo cu aceste categorii predominante.

Cat destre macelarii romani, multi si-au gasit "vocatia" in Italia, caci acasa lucrau altceva. Au invatat meserie la fata locului. Munca e grea, extrem de obositoare. Castigurile sunt, in cazurile bune, cam de 300 Euro pe saptamana, in afara de impozite. Cei mai multi sunt angajati ca muncitori de nivelul al cincilea sau al saselea. Doar cativa dintre ei sunt gestionari, ii poti numara pe degete. In pavilionul V sunt doar vreo 4-5, iar in celalalt, si mai putini.

Dan Beres, de exemplu, este gestionar la doua standuri: n. 12 in pavilionul V si n. 107 in pavilionul IV. Sosit acum 8 ani din Romania, in luna august 1999, timp de o luna nu a lucrat nimic. In luna septembrie a cules struguri pe langa Asti si apoi, cu putin noroc, si-a gasit o slujba de macelar. Facuse acelasi lucru si in Romania, timp de 11 ani, "iar aici, la Torino, am fost primul roman care a inceput sa munceasca deschis, pe fata". La Porta Palazzo aproape toti il cheama "varu, varucu": "Asa-mi spun ei, dar nu toti imi sunt rude. S-au obisnuit asa". Treburile merg bine pentru Dan Beres : "Intr-o sambata buna vand 5 tone de carne. Nu aduc carne din Romania, legile de siguranta alimentara nu-mi permit asa ceva. Carnea e toata italiana, dar retetele specialitatilor noastre sunt toate ale mele. Firme de productie din Bolzano si Cremona prepara in exclusivitate pentru mine aceste retete".

Cele doua pavilioane, IV si V, nu sunt egale, difera mult intre ele. "La Ceas" ("L'Antica tettoia del l'Orologio"), totul e mai frumos, mai elegant, dar si preturile difera: se ajunge pana la 13 euro la kilogram. Jumatate din clienti sunt italieni", explica Sandra del Mondes, iar o colega din apropiere adauga: "acum 15 ani aici, la 5 si jumatate dimineata era deja o coada lunga afara, toti voiau sa fie printre primii, ca sa poata alege bucatica cea mai buna".

Pavilionul V este mai popular, mai uratel, cu preturi mai mici, si cu majoritatea clientilor straini.

O sambata dupa-amiaza la Piata la "Porta Palatului", cum o chiama multi din cei care o frecventeaza cu pasiune, este o experienta formidabila. "Torino cuprinde clonele oraselor Bacau, Suceava si Marginea din afara frontierelor Romaniei. Torinezi get-beget nu prea mai vezi", se racoreste o doamna de varsta medie, care dintr-o rasuflare mai spune: "Si si-au adus si produsele lor: ia uite, toata marfa pe care noi nu aveam obiceiul sa o cautam. Acum o si mancam. Sotului meu ii place pastrama".

Nu lipseste nimic, se gasesc mici, "adidasi" de porc, parizer, salam de vara, salam Victoria, smantana si telemea, hrean si mustar iute. Pana si "franzela" noastra cea de toate zilele. Ca sa nu mai vorbim de vinuri, bere, ierburi aromatice, praf de bors, foi de placinta. De toate pentru toate gusturile.

La o taraba afara, o taranca italianca vinde cu pasiune marar: "Am inceput sa-l cultiv acum 2 ani, o doamna romanca mi-a adus samanta. Acum il cultiv in mai multe faze, asa incat in fiecare saptamana am un rand gata de cules. Se vinde bine, eu nu il folosesc, ca nu stiu la ce, dar ei il cumpara bine".

Pe culoarele din piata, intre cei care cumpara sunt si cei care vand tigari si rebusuri, telefoane si alte nimicuri, aduse cu ultimul transport. Mai discret, dar treaba merge bine si pentru ei.

Curg rauri de bere, pentru ca intre 2-3 cumparaturi, romanul e obisnuit sa se racoreasca un pic.

Se gasesc de toate la Porta Palazzo. Doua gospodine, anul trecut in plina vara, tarziu, dupa ora 19, au facut cale-ntoarsa ca uitasera sa cumpere "uvrajin". S-au indreptat spre taraba unui vanzator de fructe si au cerut "Due chili di uvrajin". Si s-au apucat sa umple punga cu struguri. Struguri buni, de Uva Regina.

Porta Palazzo din Torino s-a transformat, fara indoiala, in ultimii ani, in pamant romanesc.

(Preluare Gazeta Romaneasca, Italia)

 
top

(C) 2017 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions