Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Situatia Episcopiei Ortodoxe Romane cu sediul la Varset va fi analizata de Sfantul Sinod al BORPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :413
Tuesday, 05 July 2005

Dialogul dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Sarba in legatura cu situatia Episcopiei Ortodoxe Romane cu sediul la Varset va fi una dintre temele principale ale lucrarilor sesiunii plenare de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care va incepe marti, 5 iulie, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti.

Lucrarile vor fi prezidate de Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si se vor derula pe parcursul a doua zile. Din cuprinsul agendei de lucru a intrunirii religioase mai fac parte aspecte ale vietii bisericesti interne si internationale, probleme care vizeaza lucrarea pastoral-misionara a bisericii, opera social-caritativa, probleme referitoare la invatamantul teologic si la religia in scolile publice, probleme ale activitatii bisericii in societate precum si probleme care vizeaza relatiile externe bisericesti si ecumenice, informeaza Radio Trinitas. Cele mai importante aspecte detaliate la Sinodul din aceasta saptamana sunt propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in legatura cu trecerea in randul sfintilor a Mitropolitului Dosoftei al Moldovei si doua probleme de bioetica. In legatura cu acest ultim subiect, Comisia Nationala de Bioetica a Bisericii Ortodoxe Romane va propune plenului Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane doua texte referitoare la pozitia bisericii in legatura cu avortul si cu eutanasia. De asemenea, va fi evaluata colecta care s-a facut in intreaga Biserica Ortodoxa Romana la apelul PF Teoctist pentru ajutorarea familiilor sinistrate in urma inundatiilor din primavara acestui an.

 
Logan a ajuns la masina cu numarul 100.000PDF Print E-mail
Pitesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :369
Tuesday, 05 July 2005

Linia de de montaj a uzinei Dacia din Mioveni a scos luni, 4 iulie, automobilul Logan cu numarul 100 000 care s-a fabricat de la lansarea in productie a acestui model.

Masina-eveniment este un model Laureate 1,4 MPI, de culoare Gri Perla si este destinat pietei din Romania, informeaza un comunicat de presa emis de Dacia.

De cand a inceput productia de Logan, in iunie 2004, cadenta de fabricatie a uzinei din Mioveni a crescut permanent, astfel incat, de la 21 unitati pe zi, in prima luna de fabricatie, cadenta a ajuns la 300 de unitati pe zi, in octombrie 2004 si la 500 de unitati pe zi, in martie 2005. Incepand cu 1 iunie 2005, modelul Logan este fabricat intr-un ritm de 640 unitati pe zi, ceea ce a permis atingerea, in luna iunie, a unui record de productie, concretizat in fabricarea a 17 202 automobile Logan.

 
Romania si Bulgaria vor colabora la capitolul frontalierPDF Print E-mail
Sofia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :221
Tuesday, 05 July 2005

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, se afla marti, 5 iulie, la Sofia, unde efectueaza o vizita oficiala la invitatia ministrului afacerilor interne al Republicii Bulgaria, Gheorghi Petankov.

Discutiile vor fi axate pe cooperarea dintre ministerele de resort si dintre structurile partenere din subordinea acestora, pe stabilirea prioritatilor de actiune in contextul aderarii celor doua tari la Uniunea Europeana, precum si pe diverse aspecte legate de cooperarea cu partenerii din Turcia si Grecia, anunta ministerul Administratiei si Internelor. Cei doi ministri vor mai discuta si despre o serie de aspecte legate de dezvoltarea cadrului juridic bilateral, in contextul preocuparilor tot mai intense ale comunitatii internationale in legatura cu multiplele amenintari neconventionale la adresa securitatii statelor. Blaga si Petankov vor semna, in acest sens, cateva documente de cooperare in domeniul reglementarii regimului frontierei de stat comune, precum si pe linia colaborarii intre autoritatile de frontiera. Printre actele care se parafeaza in capitala bulgara se afla un document care stipuleaza in mod clar actiunile de cooperare prevazute a se desfasura in acest an pe componenta de activitate a politiilor de frontiera din cele doua state.

 
Cetatenii care doresc sa se (re)stabileasca in Romania au noi informatii la dispozitiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :403
Tuesday, 05 July 2005

Ministerul Administratiei si Internelor a prezentat recent documentele necesare cetetenilor care doresc sa isi stabileasca sau (re)stabileasca domiciliului in Romania.

Lista actelor pe care trebuie sa le detina cei care vor sa domicilieze in tara noastra cuprinde cererea pentru eliberarea actului de identitate, cererea pentru stabilirea domiciliului in Romania, consimtamantul celuilalt parinte dat in forma autentica la notar sau copia hotararii judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila, prin care copiii au fost incredintati parintelui care isi (re)stabileste domiciliul in Romania, in situatia in care numai unul dintre parinti isi (re)stabileste domiciliul in Romania, certificatele de nastere si casatorie (daca este cazul), certificatele de nastere ale copiilor sub 14 ani, eliberate de autoritatile romane, in original si copie xerox, hotararea de divort definitiva si irevocabila, (daca este cazul), in original si copie xerox, si documentele cu care se face dovada domiciliului (original si copie xerox). Totodata, lista este completata de pasaportul romanesc valabil, in original, si copia filelor 1-3 sau adeverinta eliberata de Serviciul Secretariat, Reglementari Juridice, Contencios si Relatii cu Publicul din cadrul Directiei Generale de Pasapoarte, care atesta calitatea de cetatean roman ori certificatul constatator privind dobandirea cetateniei romane eliberat de Ministerul Justitiei sau misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei in strainatate (original si 2 copii xerox), 3 fotografii 3x4 cm cu banda alba de 7 mm la baza, chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate 7 lei- achitata la trezorerie sau C.E.C, chitanta C.E.C. privind achitarea taxei pentru (re)stabilirea domiciliului in Romania 41 lei - (nu este necesara in cazul cetatenilor straini care au dobandit cetatenia romana) si un timbru fiscal de 0,30 lei.

Pentru obtinerea unui act de identitate ca urmare a (re)stabilirii domiciliului in Romania, solicitantul se va adresa la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia isi (re)stabileste domiciliul, informeaza ministerul roman.

 
Ministrul Iuliu Winkler, in vizita de lucru in Regatul Tarilor de JosPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :204
Tuesday, 05 July 2005

Ministrul roman delegat pentru comert, Iuliu Winkler, efectueaza in perioada 5 - 6 iulie, alaturi de o delegatie a ministerului pe care il conduce, o vizita de lucru in Regatul Tarilor de Jos.

Pe parcursul vizitei, oficialul roman va avea convorbiri bilaterale cu ministrul olandez al comertului exterior, Karien van Gennip, axate in principal pe evaluarea stadiului relatiilor economice bilaterale, masurile si caile concrete pentru amplificarea si diversificarea schimburilor comerciale si atragerea in continuare a unui numar cat mai insemnat de investitori olandezi in Romania, se arata intr-un comunicat de presa emis de institutia romana.

Din agenda de lucru mai face parte si o enumerare a progreselor inregistrate de Romania in procesul de aderare la UE, in special in domeniile concurenta si ajutoare de stat, imbunatatirea mediului de afaceri, cu accent pus pe importanta intaririi cooperarii economice bilaterale si a asistentei olandeze in perioada de pre-aderare.

Ministrul roman se va mai intalni si cu membrii comitetului de conducere al Consiliului Romano-Olandez de Promovare a Comertului, precum si cu manageri ai unora dintre cele mai reprezentative companii pentru prezenta olandeza in Romania.

 
Romania se alatura tarilor europene care folosesc tehnologia digitala de transmisie radioPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :204
Tuesday, 05 July 2005

Posturile private de radio din Romania pot sa fie receptionate in format digital T-DAB incepand cu saptamana in curs, prin intermediul acestei tehnologii de difuzare lansata luni, 4 iulie, la Bucuresti.

Este vorba despre un proiect pilot care se desfasoara la nivelul capitalei si care a debutat in luna ianuarie cand Societatea Romana de Radiodifuziune, prin posturile Romania Actualitati, Romania Muzical si Antena Bucurestilor, a inceput emisia digitala. Romania devine, astfel, a 20-a tara europeana care foloseste sistemul T-DAB pentru transmisii digitale radio, aratand ca in domeniul comunicatiilor electronice si al broadcasting-ului radio va exista competitivitate in momentul aderarii la Uniunea Europeana, informeaza un comunicat de presa emis de Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Sistemul T-DAB, de difuzare a programelor radio in format digital, prezinta o serie de avantaje fata de alte sisteme de difuzare: sunet de calitate CD (compact disc), transmiterea de informatii aditionale programului difuzat, spre exemplu, date legate de melodiile difuzate; furnizarea de servicii cu valoare adaugata: informatii de trafic sau meteo, apeluri de urgenta; receptie de calitate in vehicule mobile datorita protectiei foarte bune la efectul Doppler; receptie foarte buna in conditii de interferenta a semnalului: in zone foarte aglomerate, dar si in zone montane sau zone izolate. In Europa acest sistem este functional in urmatoarele tari: Anglia, Austria, Belgia, Croatia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia, Ungaria.

 
Un grup de militari romani si americani se instruieste la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :364
Tuesday, 05 July 2005

Mai multi militari romani si americani vor desfasura in perioada 19 iulie2 august, in poligonul Babadag si la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta, un exercitiu comun de instruire intitulat "Romex 05".

La exericitiu participa aproximativ 1.500 de militari americani de la Fortele Terestre si Aeriene din Europa si 500 de militari romani reprezentand categoriile de forte armate (terestre, aeriene si navale), cu mijloacele tehnice din dotare, anunta MApN.

Instruirea in comun include exercitii cu trageri reale, exercitii de desfasurare a actiunilor militare in localitati, escortarea de convoaie, antrenamente de aviatie, precum si realizarea unor proiecte comunitare in cateva localitati din apropierea poligonului Babadag.

 
Muzicieni din Chisinau, Pisa si Iasi sarbatoresc in Neamt Ziua Universitatilor de Muzica din EuropaPDF Print E-mail
Piatra-Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :201
Tuesday, 05 July 2005

Personalitati muzicale din Chisinau, Pisa si Iasi se intalnesc marti, 4 iulie, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt, cu ocazia Zilei Universitatilor, Academiilor si Conservatoarelor de Muzica din Europa.

Evenimentul face parte din seria de manifestari intitulate "Vacantele Muzicale" si reprezinta o manifestare dedicata universitatilor, academiilor si conservatoarelor de muzica din Europa. La eveniment participa Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi, Conservatorul din Pisa si Conservatorul din Chisinau si va contine prezentari facute de prof. univ. dr. Viorel Munteanu - rectorul Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi si prof. univ. Gianpaolo Mazzoli - rector al Conservatorului din Pisa - Italia. Din program fac parte prezentarea institutiilor de invatamint artistic participante la Vacantele Muzicale, microconcerte sustinute de cadrele didactice si studentii prezenti in Festival, precum si prezentare de foto-expozitii, informeaza un cotidian nemtean.

 
Banii obtinuti la meciul Romania-Brazilia vor ajunge la scolile din Timis afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Tuesday, 05 July 2005

Agentul FIFA Gheorghe Popescu a anuntat ca toate fondurile care vor fi obtinute in urma partidei Romania '94 - Brazilia '94, care va avea loc sambata, 16 iulie, la Timisoara, sub egida "Seara Campionilor", vor fi donate "uneia sau mai multor scoli afectate de inundatiile din judetul Timis.

Partida Romania '94 - Brazilia '94, care va aduce fata in fata selectionatele Romaniei si Braziliei, in forma in care au participat la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994, este organizata de firma de Becali&Popescu si se va disputa pe stadionul "Dan Paltinisan" din Timisoara sub titlul "Visul unei nopti de vara".

Brazilia va fi reprezentata de gloriile Taffarel, Bebeto, Rai, Leonardo, Mauro Silva, Mazinho, Paolo Sergio, Viola, Serginho, Branco, Aldair, Marcio Santos, Ricardo Rocha, Dunga, Careca, Romario, iar formatia Romaniei va fi alcatuita din Stelea, Prunea, Dan Petrescu, Prodan, Belodedici, Lupescu, Gica Popescu, Selymesi, Mihali, Filipescu, Dorinel Munteanu, Hagi, Ilie Dumitrescu, Galca, Sabau, Panduru, Viorel Moldovan, Raducioiu, Adrian llie si Vladoiu. Reprezentativa gazda va fi antrenata de Anghel Iordanescu, in timp ce meciul va fi arbitrat de o brigada formata din Ion Craciunescu, Ion Constantin si Nicolae Grigorescu, iar Adrian Porumboiu va fi arbitru de rezerva. Gheorghe Popescu a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, tricourile pe care le vor imbraca Gheorghe Hagi si Romario in partida de la Timisoara, Romania urmand sa joace in tricou galben, iar campioana mondiala din anul 1994 in tricouri albastre.

 
Stefan Banica Jr. si primarul Mediasului au primit titlul de texan de onoarePDF Print E-mail
Medias, Romania/Romanian Global News
Accesari :355
Tuesday, 05 July 2005

Cantautorul Stefan Banica Jr. a primit titlul de texan de onoare la Medias din partea doamnei Laine Perry, presedinte Perry Equipment Corporation, Texas, in cadrul unui concert desfasurat sambata, 2 iulie, cu ocazia sarbatorii orasului.

Alaturi de cunoscutul interpret roman, la "Ziua Mediasului" a mai fost declarat texan de onoare si primarul municipiului, Daniel Thellmann, informeaza un comunicat de presa emis de Primaria Medias. Stefan Banica Jr. a primit, in aplauzele publicului mediesean, titlul de texan de onoare din partea reprezentantei companiei americane, care se afla la Medias pentru a sarbatori Ziua de 4 iulie alaturi de localnici. Finalul concertului a coincis cu declansarea unui superb foc de artificii, seara incheindu-se intr-o atmosfera de lumina si muzica, care a impresionat intreaga asistenta, venita sa participe la aceasta sarbatoare atat din Medias, cat si din localitatile apropiate.

Printre cei prezenti la spectacol s-au mai aflat si viceprimarul Teodor Neamtu, Mircea Vescan sponsor oficial al acestui eveniment, avocatul Eric C. Rose si consilieri locali. Concertul lui Stefan Banica Jr. & Band a constituit prima sarbatoare comuna: Ziua Mediasului si Ziua Americii. Intr-un cadru intim, in localitatea Bazna, sponsorul acestui concert, domnul Mircea Vescan a fost numit, tot de catre doamna Laine Perry, texan de onoare. Laine Perry - presedinte Perry Equipment Corporation, Texas are dreptul de a numi texani de onoare, deoarece o ruda a sa a luptat in razboiul de eliberare a Texasului de sub dictatura mexicana.

 
Studentii francezi ii ajuta pe copiii din Moldova sa se integreze in EuropaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :388
Tuesday, 05 July 2005

Un grup de studenti francezi se afla in aceasta luna in Moldova prin intermediul programului intitulat Un suras pentru copiii Romaniei" care se desfasoara prin organizatia nonguvernamentala Guilede Europenne du Raid in comuna Poiana Teiului.

Pe toata durata sederii in Romania, studentii francezi vor desfasura impreuna cu elevii scolilor cu clasele V-VIII din Dreptu, Galu, Piana Largului si Petru Voda cursuri practice de limba franceza si engleza care au ca scop integrarea europeana a copiilor. Oaspetii din Franta vor mai contribui si la refacerea Muzeului Zoologic "Constantin Romanescu" din satul Dreptu. Beneficiarele acestei actiuni vor fi ambele parti, deoarece francezii vor cunoaste modul de viata al romanilor, iar romanii vor imprumuta ceva din deschiderea pe care o au tinerii din vestul Europei, informeaza un cotidian din Iasi.

 
Festivalul de la Vorona si-a desemnat laureatiiPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :234
Tuesday, 05 July 2005

Ansamblurile folclorice "Cosaul" din Maramures, premiul I, "Sezatoarea" din Vanatori, judetul Neamt, premiul II, si "Albastrita" din Saveni, premiul III, sunt laureatii Festivalului de la Vorona care s-a desfasurat duminica, 3 iulie, in localitatea omonima din judetul Suceava.

Premiile speciale au fost obtinute de formatiile din Saveni si Liteni, iar premiile pentru originalitate de ansamblul "Codruletul", din Vorona, I, de formatia de la Palatul Copiilor, din Botosani, II, si de Fanfara din Mileanca, III. Aceasta a fost ce de-a XX-a editie a Festivalului de Folclor pentru Elevi "Mostenite din batrani", la care au participat 18 formatii de pe tot cuprinsul tarii si din localitatea basarabeana Straseni. Juriul a fost alcatuit din mai multi specialisti printre care maestrii Dumitru Lavric si Ioan Cobala.

Evenimentul artistic a fost organizat de Grupul Scolar "Stefan cel Mare si Sfant" Vorona, Inspectoratul Scolar Judetean, Primaria Vorona in colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Valorificarea Creatiei Populare, informeaza un cotidian local. Toate ansamblurile participante sunt compuse din elevi care au reusit sa puna in valoare folclorul autentic si portul popular invatate de la generatiile mai in varsta. Juriul festivalului va fi condus de maestrul Ion Cobala, dirijorul Orchestrei de muzica populara "Rapsozii Botosanilor".

 
50 de actori si regizori vor refacerea salii Operetei si revenirea ei in folosinta TNBPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Tuesday, 05 July 2005

50 de actori si regizori, sustinuti si de un grup de arhitecti si ingineri, au semnat un memoriu catre Ministrul Culturii si Cultelor prin care sa se refaca sala unde functioneaza acum Opereta si sa revina in folosinta Teatrului National din Bucuresti (TNB).

Semnatarii considera ca refacerea salii la parametrii ei artistici si tehnici initiali este o datorie fata de cultura romana, o datorie pe care trebuie sa si-o asume Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii si Cultelor si Teatrul National. Totodata, memoriul mai face precizarea ca Teatrului de Opereta trebuie sa i se asigure un spatiu adecvat, propice pentru asigurarea unor productii cu adevarat valoroase, dupa ce a trecut prin momente dificile cauzate de incendiul izbucnit la inceputul anului in curs, informeaza postul national de televiziune. Printre semnatarii documentului se numara Radu Beligan, Carmen Stanescu, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitanescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilinca Tomoroveanu, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Dan Puric, Claudiu Bleont, Sanda Manu, Ion Cojar si Ileana Stana Ionescu, arhitectul Romeo Belea, unul dintre autorii proiectului TNB, si regizorii Liviu Ciulei si Horea Popescu, care au fost consultantii colectivului care a proiectat si realizat teatrul intre anii 1963-1977.

Sala cu pricina a fost folosita de TNB pana in 1987, cand a intrat in folosinta Operetei, al carei sediu fusese demolat. Avantajul salii consta in faptul ca putea fi folosita ca scena polivalenta: italiana, elisabetana sau arena. Dupa ce a trecut la Opereta, instalatiile de transformare a salii nu au mai fost folosite.

 
Scolile romanesti din regiunea transnistreana au fost inregistrate juridicPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :220
Tuesday, 05 July 2005

Patru scoli romanesti din Transnistria au fost inregistrate vineri, 1 iulie, la Tiraspol, in calitate de scoli "nestatale", astfel incat, de acum in colo, acestea vor beneficia de statutul de persoane juridice pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene.

Specialistul principal din cadrul Ministerului Educatiei Tineretului si Sportului, Ecaterina Senciucov, a refuzat sa ofere detalii, afirmand ca "ministrul Victor Tvircun i-a interzis sa discute cu presa". Tvircun a fost inabordabil.

Potrivit agentiei tiraspolene "Olvia-press", au fost inregistrate Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina, Liceul "Evrica" din Rabnita si Gimnaziul din satul Corjova (Dubasari).

Directorul Liceului "Lucian Blaga", Ion Iovcev, a declarat "nu a vazut, deocamdata, vreun document de inregistrare a liceului, dar ca a fost anuntat de catre reprezentantii Ministerului Educatiei despre faptul inregistrarii". "In prezent, pentru a depasi criza, mai este nevoie de a obtine licenta, care este un pas destul de dificil. Pentru a obtine licenta, expertii de la Chisinau si de la Tiraspol vor trebui sa convina asupra unui program de studii. Exista pericolul ca programul care se va propune sa zadarniceasca lupta de mai multi ani de zile a elevilor, parintilor si profesorilor", a spus Iovcev.

El a declarat ca daca Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului va decide ca elevii din scolile romanesti din Transnistria trebuie sa studieze cursul de "istorie integrata", el se va conforma acestei decizii, "fiindca este numit in functie de catre acest minister". El a subliniat ca "ar fi o greseala sa li se interzica elevilor scolilor romanesti din Transnistria sa studieze "istoria romanilor".

 
OSCE-ul saluta inregistrarea scolilor romanestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :208
Tuesday, 05 July 2005

Misiunea OSCE in Moldova a salutat luni, 4 iulie, inregistrarea permanenta, de catre autoritatile transnistrene, a patru scoli moldovenesti, informeaza un comunicat de presa al Misiunii OSCE la Chisinau.

Scolile din Tiraspol, Ribnita, Bender si Corjevo sunt subordonate Ministerului Educatiei din Chisinau si utilizeaza grafia latina si curriculumul Republicii Moldova. Anul trecut, aceste scoli au fost inregistrate temporar, insa pe data de 1 iulie 2005 ele au primit o inregistrare permanenta. "Speram ca aceasta aduce mult-asteptata solutie a conflictului referitor la existenta acestor institutii moldovenesti in regiunea transnistreana", a spus reprezentantul Misiunii OSCE in Moldova pentru dimensiunea umana, Kristin Franklin.

"Inregistrarea permanenta inseamna ca autoritatile transnistrene recunosc scolile moldovenesti drept entitati legale. Aceste scoli pot, acum, sa semneze contracte cu furnizorii de apa, electricitate, si alte servicii comunale", a declarat Franklin.

Pana acum autoritatile transnistrene nu considerau drept legala existenta scolilor moldovenesti, amenintandu-le si incercand sa le inchida.

Incepand cu luna februarie, Misiunea OSCE a gazduit noua runde de negocieri asupra acestui subiect, intre autoritatile din domeniul educatiei ale Moldovei si cele transnistrene. La aceste negocieri au participat si reprezentanti ai ambasadelor Ucrainei si Federatiei Ruse, in calitatea lor de mediatori. Drept rezultat, s-a ajuns la un acord pe marginea statutelor pentru aceste scoli, acceptabile pentru ambele parti. Negocierile ulterioare intre autoritatile din domeniul educatiei ale Republicii Moldova si cele transnistrene vor continua in septembrie, pentru a solutiona problemele ce tin de un curriculum comun pentru anumite subiecte de disputa si problema obtinerii licentelor si acreditarii de catre autoritatile locale. Scolile, insa, isi vor incepe activitatea la inceputul anului scolar, indiferent de rezultatul discutiilor privind aceste probleme.

 
Mircea Cartarescu a castigat premiul Acerbi 2005PDF Print E-mail
Castel Goffredo, Italia/Romanian Global News
Accesari :255
Tuesday, 05 July 2005

Cel mai in voga scriitor roman al momentului , Mircea Cartarescu, a castigat editia a XIII- a premiului literar Giuseppe Accerbi, dedicata literaturii romane si care s-a desfasurat sambata, 2 iulie, in parcul Fontanella din localitatea italiana Castel Goffredo.

Gala in cadrul careia a avut loc deecernarea premiului a fost denumita Tutto Romania si a fost precedata de o cina romaneasca traditionala oferita asociatilor si autoritatilor, informeaza Marius Burghelea, presedinte asociatiei Spirit Romanesc din Italia. Cartarescu a fost declarat castigator de catre juriul de specialitate si de juriul popular, cartea cu care a participat la concurs, Nostalgia, reusind sa surclaseze romanele Fundesac, de Rasvan Popescu, si Jurnalul lui Dracula, de Marin Mincu.

Serata a fost moderata de Caterina Ammasari, prezentatoare Rete 4 si Sky, si a fost un mod de a cunoaste mai bine Romania si sub alte aspecte, cum ar fi cel folcloric, reprezentat prin spectacolul de dans si muzica romanesca sustinut de Ansamblul Folcloric Plaiurile Bistritei din Bacau. Organizarea acestei serate apartine Asociatiilor Giuseppe Acerbi si Spirit Romanesc din Castel Goffredo si patronate de Regione Lombardia si Provincia di Mantova. Intalnirea a mai fost precedata de un alt eveniment interesant, si anume o intalnire amicala de tenis de masa, care a avut loc vineri 1 iulie, de la ora 21.00, in sala de sport a orasului Castel Goffredo.

Desi numele invingatorului din acest an a fost anuntat, manifestarile legate de premiul Acerbi nu se incheie aici, in perioada 8-17 iulie un grup de 30 de membri ai asociatiei italiene si cititori ai Premiului Acerbi urmand sa efectueze o vizita in Romania unde vor fi oaspetii Ambasadei Italiei la Bucuresti, pentru prezentarea Premiului si a realitatii socio-economice din Castel Goffredo, si ai Asociatiei Italienilor din Romania de la Iasi, unde va fi prezentata opera cercetatorului Vladimiro Bertazzoni, Benedetto Fianchetti 1829-1879 un israelian din Mantova protagonist in viata musicala romanesca.

Ultima etapa a acestei aventuri va avea loc pe 12 noiembrie, cand castigatorul editiei 2005, Mircea Cartarescu, va avea o intalnire cu autoritatile locale, cu publicul cititor si cu studentii. Cu acest prilej se va prezenta numarul 6 al revistei Quaderni al Premiului Literar Giuseppe Acerbi si se va desfasura Ceremonia de inmanare a Premiului Literar International Giuseppe Acerbi - Literatura narativa pentru cunoasterea si apropierea popoarelor. Premiul International "Giuseppe Acerbi" pentru literatura a fost acordat Romaniei de catre Asociatia Socio-Culturala "Spirit Romanesc" si Asociatia "Giuseppe Acerbi", ambele din Italia.

 
O manifestatie controversata impotriva atitudinii consulului GreceaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :358
Tuesday, 05 July 2005

Sapte asociatii romanesti din Sydney vor protesta sambata, 9 iulie, la Sydney, impotriva atitudinii profesionale necorespunzatoare a consulului Romaniei in Australia, Ovidiu Grecea.

Demonstratia de protest organizata de liderii celor sapte organizatii, printre care mentionam Asociatia Romanilor din Australia, Asociatia Romano-Australiana Cultura si Sport Semenicul Inc, Societatea Romana-Australiana Literatura Arte si Caritate Mihai Eminescu, Asociatia Romano-Australiana de Caritate si Servicii din Victoria, Societatea Romana- Australiana Culturala UNIREA, se va desfasura in fata Ambasadei Romaniei, cu sediul la Canberra, de la ora 11.00, precum si in fata Parlamentului Federal al Australiei, de la ora 13.30. Organizatorii protestului precizeaza ca actiunea de la sfarsitul acestei saptamani va veni ca o consecinta fireasca a demersurilor anterioare facute in scopul destituirii consulului Grecea, ramase insa fara raspuns.

Avem convingerea si increderea ca autoritatile romane si australiene, cu functiuni in domeniu, se vor sesiza si vor dispune inlocuirea, de urgenta, a Consulului General actual din Sydney, toate acestea spre binele Comunitatii romane australiene, sustine ARA, prin presedintele sau Mihai Maghiaru.

Evenimentul care se va desfasura la Sydney la sfarsitul acestei saptamani, prin care cele sapte asociatii romanesti protesteaza impotriva consului Grecea, starneste nedumerirea, mai ales cu cat activitatea diplomatului roman a beneficiat si de aprecieri si laude venite din partea mai multor publicatii romanesti din Australia si chiar a comunitatii romane din aceasta tara.

 
"Castig mai putin ca in Romania, dar traiesc mai bine in Italia"PDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :829
Tuesday, 05 July 2005

Exista prejudecata ca oamenii care lucreaza in domeniul informaticii sunt oameni septici, ni-i inchipuim cu ochelarii pe nas, seriosi din cale-afara, fara simtul umorului, pasionati doar de cifre, indiferenti la viata reala. Am incercat sa aflu de la Mihai Ungureanu, 29 ani, absolvent de Cibernetica angajat la Milano, cum e viata de informatician roman in Italia.

. Comunitatea de prieteni cu care tine legatura e speciala, majoritatea sunt toti informaticieni, doi trei contabili, si Mihai nu cunoaste nici un roman care lucreaza pe santier. Asta nu-l impiedica sa-si faca parte lui in comunitatea romaneasca din Italia. Mihai Ungureanu are din start un punct in favoarea lui: este interesat de viata comunitatii romanesti in Italia, fiind unul dintre membrii fondatori ai Ligii Romanilor din Italia. Locuieste la Burago di Molgora, langa Vimercate, la 25 km Nord-est de Milano. Are un baietel de 16 luni si multe planuri.

De cand esti in Italia si cu ce te ocupi?

Sunt de 4 ani in Italia. Am lucrat in mai multe firme de IT (Information Technology - n.r.). Acum lucrez la o firma de software, pe probleme de consultanta IT. Industria IT este destul de vasta si specializata. In aceasta intreprindere ma ocup de Enterprise Application Integration, dar nu intru in detalii. Domeniul este bine definit, dar e greu de explicat pentru cine nu lucreaza in aceasta industrie.

Ce faceai inainte de a veni in Italia?

Am terminat facultatea de Cibernetica din Bucuresti in 1999, la 23 de ani. De cand eram la facultate m-am angajat la catedra de Cibernetica, nu la predat, ci la intretinerea echipamentelor. Dupa absolvire, am lucrat la o firma franceza din Bucuresti, care producea software pentru strainatate. Salariile erau bune, si chiar erau acordate in functie de capacitati.

In Bucuresti, tinerii sunt luati de firme de pe bancile scolii. Prima slujba era platita cu circa 400 de dolari, pentru ca cei mai buni sa ajunga la 2000 de dolari.

De ce n-ai ramas acolo?

Ca serviciu, era bun, dar viata era dificila in Bucuresti. Eram provincial, aveam masina cu numar de Buzau, si nu o data am gasit-o zgariata. Este doar un exemplu. Nu se traia bine. Degeaba aveai bani, ca n-aveai ce sa faci cu ei. Aici in Italia, recunosc, in termeni reali, fata de puterea de cumparare, castig mai putin, dar in realitate, traiesc mai bine.

Exista compatibilitate intre ce invata studentii romani la facultatile din Romania si cerintele industriei informatice occidentale?

Noi avem, sa zicem, un handicap de superioritate. Scoala romaneasca de soft este mult mai dezvoltata decat cea italiana. Este o problema a italienilor, care au o scoala slaba de IT. Pe piata italiana specifica, toti actorii mari sunt filiale ale unor firme straine, asta este una din observatii. Iar a doua: si in Romania sunt firme straine, dar la noi lucreaza cu romani. Aici ar fi normal sa lucreze cu italieni, dar lucreaza cu straini. Ca sa nu fiu si mai clar, in Romania avem si firme puternice 100% romanesti in domeniu, cum ar fi SoftWin, exclusiv romaneasca.

Cum te-ai decis sa vii in Italia?

In Romania eram deja angajat al unei firme de soft italiene. M-au angajat, am facut un curs de italiana, am asteptat 6-7 luni primul decret al fluxurilor si am venit aici, intr-o perioada foarte buna pentru IT. Cand am venit, erau salarii maricele pe piata italiana. Piata era in expansiune, firmele se bateau pe programatori. Dupa aceea a venit o stagnare, iar cresterile nu au mai fost foarte bune.

Dar sa nu exageram. Nu e criza. Castig deasupra mediei salariale din Italia. Ca angajat, un informatician roman se poate baza cel putin pe un salariu brut anual de 25.000 euro. Media este undeva pe la 30.000 pe an. Dar pe aceeasi calitate a muncii, iau poate jumatate din cat ar lua un italian pe acelasi post, cu aceeasi calificare.

Cel mai bine e sa devii liber profesionist.

Ai prieteni romani?

Circa 20 de romani, am venit impreuna la aceeasi firma. Acum ne-am raspandit, dar tinem legatura intre noi. Ca o curiozitate, cel care a facut o mica asa-zisa "cariera" este nu cel care era cel mai profesionist dintre noi, ci cel care arata cel mai bine, fapt care spune multe despre modul de abordare italian.

De ce te-ai bagat in complicatul domeniu al asociatiilor comunitare ale romanilor din Italia?

Pentru ca in momentul in care am cautat ajutor pentru lucruri chiar foarte simple, nu gaseam nicaieri. Am cautat atunci sa vad daca exista asociatii, si am constatat ca nu prea exista. Chestiunea mi-a starnit interesul, incet incet l-am cunoscut pe Serban Dogarescu (presedintele LRI - n.r.) si acum am ajuns membru fondator al Ligii Romanilor din Italia.

Ce crezi despre viata imigrantului si a romanului, in special, in Italia?

Este foarte greu si un pic de haos. Este si natura noastra culturala, care ne impiedica sa ne apropiem. Iar vorbind de informaticieni, pregatirea noastra e destul de departe de lumea inconjuratoare. Eu am avut un pic de succes pentru ca am studiat si alte domenii. Daca exista ideea ca pregatirea noastra este teoretic foarte buna, practica e mai putina. Asa e si in domeniul asociatiilor. Imi lipseau notiunile juridice si m-am apucat sa studiez. M-a pus pe ganduri legea Bossi-Fini, am vazut ca este expresia unui fenomen ingrijorator pentru comuniatea noastra. Ne expune foarte mult la abuzuri. Problema imigratiei nu este numai a Italiei, ci a intregii lumi. Ar trebui gasite solutii normale, nu sa ne ducem spre aceleasi idei care au dus la aparitia fenomenului Germaniei naziste.

Dupa parerea mea, greul va incepe abia de acum incolo, pentru ca protejarea fata de imigranti ascunde o problema de fond a italienilor, cum e si intentia de a introduce taxe vamale pentriu produsele chinezesti. In loc sa-si suflece manecile, ei produc legi ca Bossi-Fini sau taxe vamale protectioniste

Crezi ca Italia ofera sanse imigrantilor?

Exista foarte multe sanse de realizare. Depinde de fiecare in parte cum le valorifica.

(Gazeta Romaneasca)

 
24 de ore de calatorie pentru intoarcerea in RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :386
Tuesday, 05 July 2005

In aer liber, sub soarele arzator, in statia Garbatella a magistralei B de metrou din Roma, in fiecare duminica sute de romani se intalnesc pentru a a pleca impreuna catre casa.

Fluxurile de imigranti care se intorc acasa sunt cu atat mai mari acum, in perioada estivala, cand vacantele ii pun din nou pe toti pe drumuri. In piata in care se intalnesc se afla multe masini, mici dar si autovehcule mari. Companiile romanesti care organizeaza aceste calatorii sunt diverse, mergand de la Impuls, Travel Agency, Mayer&Mayer, etc.

In prezent terminalul Garbatella este destinat in mod special romanilor din Italia, care se intorc acasa pentru vacante. Cei care s-au ocupat de aceasta initiativa sunt reprezentantii a doua ONG-uri romanesti, Asociatia Romania, prin Daniel Bostaca, si Asociatia Romanilor din Italia, prin presedintele Argint Costica. Tot aceste asociatii ii ajuta si pe cei care se afla in dificultate financiara, sa se intoarca totusi acasa. Biletul pentru Romania costa aproximativ 150 de euro, dar daca verun conational de-al nostru nu are intreaga suma, asociatia poate acoperi restul necesar, spune Bostaca, mentionand ca au existat si persoane carora li s-au platit integral biletele de calatorie pana in Romania.

Acest terminal nu este numai un punct de plecari si sosiri, ci si un mod de solidarizare intre noi. Sunt in jur de 11.000 de asociati ai acestor doua asociatii, care beneficiaza, pe parcursul anului, de aceasta solidaritate avantajoasa. Greutatea maxima admisa pentru bagaje, la aceasta calatorie este de 30 de kilograme, iar biletul are o valabilitate de trei luni. In cazul in care vreunul dintre cetatenii romani care merg in vacanata in tara decide sa se intoarca in Italia mai devreme de acest termen, este necesar sa anunte aceasta modificare in program. Depasirea termenului devine deja o problema.

Nu numai ca locul acesta este locul in care romanii se aduna atunci cand pleaca spre tara mama, insa gara Garbatella a devenit un fel de loc al romanilor, in care se aude muzica romaneasca, ultimele hit-uri, se vand ziare si reviste romanesti, CD-uri, dar si mancare traditionala romaneasca, mai ales mici, bere si bauturi racoritoare.

 
Cinci ani plini de realizari pentru Agero StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :269
Tuesday, 05 July 2005

Asociatia Germano-Romana Agero Stuttgart se poate mandri cu o frumoasa realizare, in prima zi a lunii iulie aceasta implinind cinci ani de activitate.

Agero este condusa de Lucian Glass, cel care s-a adresat membrilor, prietenilor si simpatizantilor asociatiei cu acest prilej. Cei cinci ani au fost plini sacrificii si munca, dar si de succese si impliniri, care au situat Agero pe primele locuri in topul asociatiilor romanesti din diaspora. Asociatia a luat fiinta la initiativa a aproximativ 60 de persoane care si-au manifestat la un restaurant din Stuttgart dorinta comuna de a infiinta o asociatie care sa reprezinte interesele culturale a persoanelor originare din Romania, actualmente domiciliate in Stuttgart si imprejurimi, informeaza pagina oficiala a organizatiei romane. Avantajati de un statut generos, care sustine independenta asociatiei de politica, religie sau curente nationaliste, initiatorii au trecut la traducerea in fapte a propunerilor si ideilor exprimate. Printre evenimentele care au fost organizate de Agero Stuttgart se numara spectacole pe intreg teritoriul Germaniei sau Italiei, culminand cu spectacolul din luna mai 2003, televizat in direct de TVRI, sau a turneului de preselectie Miss Diaspora 2005 alaturi de Primaria Mangalia si Fundatia Pro Familia. Datorita membrilor asociatiei, pe scenele din Stuttgart, Berlin, Koln, Frankfurt, Torino, Roma sau Brescia au putut fi vizionati artisti romani de prima valoare a scenei si filmului romanesc, precum Tamara Buciuceanu, Angela Similea, Corina Chiriac, Dan Spataru, Ovidiu Komornyik, Benone Sinulescu, Maria Butaciu si multi altii.

Pagina de Internet www.agero-stuttgart.de constituie puntea de legatura cu romanii de pretutindeni, fiind prima si cea mai cunoscuta pagina de cultura si informare a romanilor din Germania. Totodata, portalul, impreuna cu editorul sau, Lucian Hetco, a fost recent premiat de Asociatia Romana pentru Patrimoniu cu Premiul de Excelenta pentru 2005. Revista literara a Agero, numarand 120 de corespondenti, in redactia lui Lucian Hetco si cenaclul Agero, ofera in mod regulat publicului roman interesat de cultura momente de neuitat. Un exemplu il constituie volumul de poezie "Blestemul lui Brancusi" din culegerea Revisteu Agero, care a reunit 25 de poeti romani din diaspora romana de pretutindeni si a fost premiat la festivalul de poezie Nicolae Labis in 2004.

Comitetul de conducere Agero este format din Lucian Glass, presedinte, Lucian Hetco, vicepresedinte, Dorina Fericean, purtatoare de cuvant, Emilia Schintzel, finante si contabilitate, Tatiana Karch, secretara, Angela Iordanescu, contabilitate si casierie, Richard Engelmann, administratie si transport.

 
Festivalul Romanesc organizat de RAFA isi asteapta oaspetiiPDF Print E-mail
Colorado, SUA/Romanian Global News
Accesari :231
Tuesday, 05 July 2005

Organizatia RAFA, Romanian American Freedom Alliance, a lansat invitatiile oficiale pentru cea de-a XI-a editie a Festivalului Romanesc care va avea loc sambata, 9 iulie, in intervalul orar 11:00-18:00, in localitatea americana Boulder, statul Colorado.

Locul de desfasurare al actiunii va fi in Pearl Street Mall, in fata Judecatoriei din Boulder, informeaza pagina rafa.org. Festivalul isi propune sa imbogateasca cunostintele celor prezenti la manifestare in legatura cu istoria si culturii romane. Invitatul manifestarii este ansamblul "Hora Romaneasca", care va oferi publicului mai multe spectacole de dansuri populare romanesti la orele 12:30, 14:00, 15:30 si 17:00. Vizitatorii vor putrea sa guste si mai multe specialitati culinare romanesti, printre care celebrele sarmale, dar si ghiveciul romanesc si produse de patiserie. La festival va fi ampalsat si un stand cu fotografii si carti despre Romania si obiecte de artizanat.

Festivalul Romanesc din Pearl Street Mall Boulder a luat fiinta in anul 1994 la initiativa comunitatii de romani din statul Colorado. Principalul scop al evenimentului este strangerea de fonduri destinate organizatiei RAFA si crearea unei mai bune imagini a Romaniei in randul poporului american. Prin acest festival, comunitatea de romani poate sa se exprime mai bine din punct de vedere cultural, artistic si gastronomic.

 
Ambasadorul Romaniei la Washington s-a adresat americanilor de ziua lorPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :208
Tuesday, 05 July 2005

Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, a adresat luni, 4 iulie, un mesaj catre cetatenii americani, cu ocazia Zilei Nationale a Statelor Unite ale Americii care s-a celebrat in aceeasi zi.

In cuprinsul mesajului, diplomatul roman a facut referire la faptul ca anul in curs este un an plin de semnificatii in relatia bilaterala romano-americana care marcheaza o colaborare sustinuta intre cele doua tari in plan multilateral, in cadrul ONU, in cadrul NATO, in lupta impotriva terorismului si in promovarea libertatii si democratiei in lume, informeaza site-ul oficial al misiunii diplomatice romane din Washington. Sorin Ducaru a facut, totodata, si un bilant al relatiilor dintre Romania si SUA si a precizat ca 2005 este un an aniversar, luand in calcul cei 125 de ani existenti de la stabilirea primelor relatii diplomatice intre Romania si SUA.

Ambasadorul roman a mentionat si intensificarea dialogului politic bilateral, prin vizita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la Washington, in cursul lunii martie, ocazie cu care a fost evidentiat statutul Romaniei de "aliat special " al SUA si a fost subliniata consolidarea relatiei strategice bilaterale. Contactele romano-americane au fost duse mai departe de ministrii romani care au efectuat mai multe vizite oficiale la Washington.

Sorin Ducaru a evidentiat, totodata, ca semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la 25 aprilie 2005, a reprezentat un moment de interes si din perspectiva relatiei bilaterale romano-americane, prin faptul ca implica o consolidare a statutului politic al Romaniei in Europa, dar si prin cresterea interesului pentru mediile de afaceri americane. In ceea ce priveste consolidarea imaginii Romaniei in spatiul american, oficialul roman considera ca este de remarcat initierea si desfasurarea unor proiecte de cooperare si de infratire la nivelul comunitatilor cu ajutorul carora se amplifica gradul de cunoastere reciproca a culturii si traditiilor si sprijina consolidarea relatiei bilaterale romano-americane, dintr-o perspectiva umana.

Spre finalul mesajului sau, Sorin Ducaru a subliniat rolul romanilor americani si comunitatilor romanesti din spatiul american, al organizatiilor romanesti si institutiilor de comunicare publica si al studentilor romani care studiaza in SUA in promovarea identitatii culturale si traditionale romanesti. "Contributia lor , in diverse domenii de activitate in spatiul american, prin succesele pe care le inregistreaza in domeniul artistic, in viata sportiva, in domeniul tehnologiei informatiilor, al stiintei si cercetarii, sporesc capitalul de imagine al Romaniei si consolideaza puntile umane dintre tara noastra si Statele Unite", a conchis Sorin Ducaru.

 
Cenaclul timisorean Stafeta va fi oaspete la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 05 July 2005

Mai multi tineri scriitori romani de expresie germana, membri ai Cenaclului Literar Stafeta din Timisoara, se vor intalni vineri, 8 iulie, de la ora 19:30, la Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin, in cadrul unei serate literare.

Lorette Bradiceanu-Persem, Henrike Bradiceanu-Persem, Bianca Barbu, sandra Mann, Teodora Miu, Robert Tari si Andrei Jecza vor fi protagonistii evenimentului care va fi moderat de critic de arta, custodele si profesoara de limba germana Annemarie Podlipny-Hehn, informeaza pagina LARG.

Cenaclul literar in limba german Stafeta a fost infiintat la Timisoara cu 12 ani in urma avand ca scop promovarea literaturii tinere, de expresie germana, in Banat.

 
Stefan Cel Mare, readus in atentie la Munchen de doi mari actori romaniPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :219
Tuesday, 05 July 2005

Seria de evenimente culturale pe care le organizeaza Societatatea pentru promovarea culturii si traditilor romanesti din Munchen continua miercuri, 6 iulie, cu o serata literara in care actorii Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu vor prezenta publicului un colaj de texte istorice dedicate lui Stefan Cel Mare.

Evenimentul va incepe la ora 21:30 si va avea loc la adresa Gasteig, Rosenheimerstr. 5, 81667 Munchen, informeaza pagina LARG. Textele vor fi interpretate in limba romana si reprezinta legende, poeme si scrieri contemporane. Regizorul momentului artistic care il portretizeaza pe Stefan Cel Mare este Diana Maria Mihailopol. Biletele pentru serata se pot obtine de la numarul de telefon 54 81 81 81 sau direct de la casa de bilete aflata la adresa mentionata mai sus.

De zece ani, Societatea pentru promovarea culturii si traditiilor romanesti din Muchen desfasoara in aceasta parte a Germaniei astfel de evenimente culturale menite sa creeze un schimb cultural intre Romania si Germania si sa ii indemne pe oameni la comunicare, in contextul Uniunii Europene. La manifestarile pe care le pune in practica aceasta societate iau parte artisti romani din Romania sau din tari vorbitoare de limba germana.

 
Ion Baciu Trio continua sa cante pentru nemtii din BraunschweigPDF Print E-mail
Braunschweig, Germania/Romanian Global News
Accesari :222
Tuesday, 05 July 2005

Ion Baciu Trio va fi protagonistul unui concert care se va desfasura vineri, 8 iulie, in localitatea germana Braunschweig, incepand cu ora 20:00, informeaza pagina rom2.de.

Recitalul va avea loc la Muzeul Municipal si va fi compus din lucrari jazz, stilul preferat al trio-ului. Ansamblul este format din romanul Ion Baciu, la pian, Dietmar Osterburg, la bas, si N.N., la tobe.

Pianistul roman care da si numele trio-ului si-a parasit tara natala in perioada anilor 80, pe vremea cand avea doar 20 de ani. Ion Baciu a decis sa se stabileasca in Suedia. Colaborarile sale anterioare cu muzicianul Dan Mandrila au reusit sa creeze una dintre cele mai valoroase interpretari de jazz din istoria acestui gen in Romania.

 
Iubitorii de volei din British Columbia pot sa practice acest sport la asociatia Volleyball BCPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :360
Tuesday, 05 July 2005

Romanii din provincia canadiana British Columbia, care vor sa joace volei in sala sau afara in echipa Coed mixt, pot sa faca din aceasta indeletnicire mai mult decat un simplu hobby si sa se alature initiativei lansate de un conational al lor din Canada.

Pentru inceput, meciurile vor avea loc joia seara de la 8:30 in sala Arenex din New Westminster, dar din toamna se va juca intr-una din ligile de amatori din cadrul asociatiei Volleyball BC, informeaza portalul romanilor din Vancouver. Persoanle care sunt interesate sunt rugate sa il contacteze pe Ionut la adresa email: iaron@shaw.ca sau la numarul de telefon 604-519-1338, dupa ora 17:00.

 
Doinele lui Tudor Gheorghe rasuna si in ItaliaPDF Print E-mail
Tivoli, Italia/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 05 July 2005

{mosimage}Tudor Gheorghe va canta la sfarsitul acestei saptamani in Italia, in cadrul unui eveniment intitulat Festa dei Popoli.

{mosimage}Evenimentul este organizat de Comunitatea Romanilor din Tivoli, in colaborare cu autoritatile locale. Concertul celebrului interpret roman va incepe de la ora 16.00, in Piazza del Plebiscito din Tivoli, si ii astepta pe toti romanii din zona si nu numai, informeaza Liga Romanilor din Italia.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions