Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Amanarea aderarii Romaniei nu este o tragediePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :203
Wednesday, 06 July 2005

Sincer sa fiu amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana nu este o tragedie - aceasta a fost declaratia premierului Calin Popescu Tariceanu vis-a-vis de semnalele negative primite de Romania de la oficialii europeni in ultima perioada.

Mai mult decat atat, primul ministru roman considera ca acei oficiali UE care au transmis tarii noastre aceste semnale nu au, cu adevarat, un cuvant de spus in procesul de aderare a Romaniei pana la data de 1 ianuarie 2007. Reamintim ca printre ultimele observatii adresate Romaniei s-a numarat si cel al ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, in conditiile in care Marea Britanie a preluat anul acesta mandatul la presedintia Uniunii.

Tariceanu si-a exprimat insa speranta ca aderarea sa se faca la data stabilita (1 ianuarie 2007), conform tratatului de aderare semnat anul acesta, desi a adaugat ca amanarea cu un an a acestui proces nu ar fi o tragedie.

 
Inundatiile sunt la ordinea zilei in Romania ultimelor luniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Wednesday, 06 July 2005

Noul val de inundatii abatut asupra Romaniei, in ultimele saptamani, a produs noi victime ale apelor, ca si pagube considerabile de ordin material.

Astfel, sase persoane si-au pierdut viata, alte 4.000 au fost afectate, 12.000 de gospodarii au fost afectate de inundatiile care au afectat, cu precadere, Judetele Olt, Teleorman si Arges. Apele au produs pagube si in judetele Dolj, Giurgiu, Prahova, Calarasi si Constanta.

Cele mai multe dintre satele din aceste judete au fost transformate in lacuri imense, accesul la aceste locuri nemaiputandu-se face decat cu barcile. In aceste conditii, 1.734 de familii au ramas fara case si fara gospodarii si patru persoane si-au pierdut viata in judetul Olt. Alte doua persoane au murit in Teleorman. Si aici 32 de localitati se afla sub ape, fiind distruse 2.800 de case si tot atatea gospadarii; 10 poduri si 9 baraje au fost distruse. In judetul Arges, al treilea ca daune, 11 localitati au fost inundate de ape, 152 de case au fost distruse, la fel ca si 600 de gospodarii.

 
Judetele Teleorman si Olt afectate de inundatii au primit ajutoare de la statPDF Print E-mail
Teleorman, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Wednesday, 06 July 2005

Autoritatile locale din judetele Teleorman si Olt au distribuit populatiei care a fost afectata de inundatiile de la sfarsitul saptamanii trecute ajutoarele umanitare in valoare de 950.000 de lei noi (9,5 miliarde lei vechi) pe care le-a acordat Guvernul Romaniei.

Acestea constau in produse de prima necesitate si au ajuns in 19 localitati din Teleorman, dar si in mai multe sate din Olt, la solicitarea Prefecturilor din cele doua judete. Cele 19 localitati din Teleorman au primit 80% din ajutoarele scoase de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, respectiv ulei, zahar, conserve de carne si de pate de ficat, toate in valoare de 540.000 de lei noi. De asemenea, Consiliul Judetean Teleorman a distribuit apa minerala, paine si conserve in valoare de 500.000 de lei RON, informeaza un comunicat de presa emis de Guvern.

In judetul Olt, cantitatile de produse alimentare acordate ca ajutor umanitar au fost distribuite in totalitate si au constat in aceleasi alimente care au ajuns si la persoanele din Teleorman. Prefectura Olt a trimis in zonele calamitate mai multe cisterne cu apa potabila, paini, apa minerala, saltele, paturi si haine. Prefecturile din cele doua judete asigura, in acelasi timp, asistenta sociala constand in alimente si apa minerala pentru persoanele evacuate, cazate in scoli, camine culturale si spitale.

 
Din nou amanarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :209
Wednesday, 06 July 2005

Parlamentul European (PE) urmeaza sa discute astazi la Strasbourg cererea popularilor europeni de a amana sosirea parlamentarilor romani si bulgari care urmeaza sa joace rolul de observatori, votul urmand sa aiba loc pe 7 iulie.

Chestiunea a mai fost luata in discutie in aprilie, atunci cand doua forte majore ale Parlamentului European, popularii si socialistii, au incercat sa amane acordarea statului de observatori parlamentarilor veniti din Romania si Bulgaria. De data aceasta doar popularii se pronunta in favoarea acestei amanari, socialistii si verzii fiind impotriva. Cel care a readus dezbaterea in parlament a fost austriacul Othmar Karas, iar pozitia lui a fost sustinuta de 36 de europalramentari. Karas crede ca primirea observatorilor ar trebui amanata pana la incheierea procesului de ratificare a tratatelor de aderare ale celor doua tari. Popularii sunt de parere ca observatorii ar putrea merge la PE cu doar un an inaintea aderarii, asa cum s-a intamplat cu observatorii din cele zece state care au aderat in 2004. Acest lucru ar amana cu doar cateva luni prezenta romanilor in Parlamentul European. Acestia, impreuna cu colegii lor bulgari, au fost invitati sa fie prezenti la sesiunile PE din septembrie 2005. Membri ai Partidului Socialistilor Europeni au introdus deja un proiect propriu in sprijinul celor doua tari candidate, informeaza Prompt Media.

 
Decizie grea pentru Curtea Constitutionala: Justitia si Proprietatea incotro?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 06 July 2005

Curtea Constitutionala a Romaniei se va pronunta miercuri, 6 iulie, cu privire la sesizarile de neconstitutionalitate formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca si de principalele partide de opozitie din Romania, privind pachetul de legi din justitie si proprietate pentru care Guvernul Romaniei si-a asumat raspunderea.

O posibila respingere de catre Curte a acestor legi ar echivala, cel mai probabil, cu o amanare a aderarii Romaniei la UE in 2007. Aceasta este, de altfel, si parerea presedintelui Traian Basescu, care recunoaste intr-un interviu pentru BBC ca Justitia este capitolul de aderare de care se teme cel mai tare.

PSD a reclamat incalcarea de catre Executiv a articolului 114 din Constitutia Romaniei, conform caruia Executivul isi poate asuma raspunderea pentru un act normativ, iar nu pentru un pachet de legi. ICCJ, format si el din judecatori numiti de catre PSD, reclama incalcari ale Constitutiei in ceea ce priveste independenta si inamovibilitatea magistratilor. Cu toate acestea, judecatorii din tara au adresat si ei un memoriu Curtii Constitutionale in care cer promovarea legilor referitoare la justitie si la proprietate, aducand dreppt argument faptul ca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu sunt reprezentativi pentru toti magistratii din Romania.

In replica fata de acuzatiile de neconstitionalitate ce se aduc pachetului de legi asumat de Executiv, Guvernul a trimis Curtii Constitutionale o sesizare in care cere respingerea exceptiilor de neconstitutionalitate sesizate, explicand fiecare dintre sesizarile aduse legilor administratiei si justitiei.

 
Grecia va fi una din primele tari care ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :227
Wednesday, 06 July 2005

Grecia va fi una dintre primele tari care vor ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, a anuntat Presedintele Parlamentului elen, Anna Psarouda-Benaki.

Tot aceasta a afirmat ca procesul de ratificare urmeaza sa inceapa in toamna acestui an, informeaza un comunicat de presa emis de Guvernul Roman. Declaratiile au fost facute la Atena in cadrul vizitei pe care seful Executivului roman o efectueaza in aceste zile in Grecia.

Premierul Tariceanu a discutat despre ratificarea Tratatului pe parcursul intalnirii pe care a avut-o la Atena miercuri, 6 iulie, cu Anna Psarouda-Benaki. Primul-ministru roman a dat asigurari ca pentru Romania aderarea la UE in anul 2007 reprezinta o prioritate si, in acest sens, autoritatile depun toate eforturile pentru indeplinirea angajamentelor asumate in vederea integrarii, se mai arata in comunicat.

 
De la G8 la C8PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Wednesday, 06 July 2005

Polina Panaite, de 17 ani, din satul Lapusta, Hancesti, de peste Prut, participa la un forum al copiilor organizat de UNICEF la Dunblane, Scotia.

Forumul copiilor, numit C8, intruneste, potrivit Deca-Press, cate un tanar din opt cele mai sarace state reprezentand diverse regiuni ale lumii Butan, Cambodgia, Yemen, Guineea, Sierra Leone, Lesotho, Bolivia si Republica Moldova - precum si din cateva state ale grupului G8 Franta, Rusia, Italia, Germania si Marea Britanie. Timp de trei zile, tinerii participa la dezbateri asupra problemelor care afecteaza cel mai mult viata copiilor si elaboreaza un manifest care va fi prezentat liderilor G8, convocati in aceasta saptamana la Gleneagles, Scotia. Polina Panaite a absolvit in acest an liceul din Lapusna. La varsta de 14 ani a inaintat, impreuna cu colegii sai la UNICEF un mini-proiect de creare a unui post de radio si a unui ziar scolar. Astfel, grupul de initiativa Tinerii in actiune, din care face parte, a inceput sa informeze tinerii din localitate despre sanatate, drepturi, oportunitati de participare si de informare si sa ofere spatiu tinerilor pentru exprimarea opiniei. In present, Polina este liderul unei organizatii locale de tineri, sustinuta de UNICEF, si care include tinerii in procesele de luare de decizii la nivel de localitate, informeaza Prompt Media.

 
25 de stagiari romani din primarii pot ajunge la studii in Austria si SpaniaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :233
Wednesday, 06 July 2005

Asociatia Municipiilor din Romania, AMR, organizeaza in perioada 29 august 10 septembrie o vizita de studii la Viena si Sevilla pentru 25 de stagiari care vor fi alesi in urma depunerii candidaturilor pentru acest proiect.

Deplasarea se inscrie in proiectul de Dezvoltare Institutionala a Corpului Specialistilor in Integrare Europeana pe care il finanteaza Comunitatea Europeana, anunta Prompt Media. Functionarii publici si/sau personalul contractual angajat in cadrul primariilor de municipii membre ale AMR au fost invitati sa-si depuna candidaturile pentru a participa la una dintre cele doua vizite de studii. Dosarele de candidatura trebuie trimise prin e-mail la adresa amr@amr.ro, acestea urmand sa fie inaintate comisiei de evaluare desemnate prin Hotararea nr. 75 a Adunarii Generale a AMR de la Iasi.

 
Cei mai buni politisti inotatori romani participa la propriul Campionat EuropeanPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :446
Wednesday, 06 July 2005

Echipa de inot a Ministerului Administratiei si Internelor din Romania participa in perioada 4 -8 iulie la Berlin la Campionatul European de Inot al Politistilor.

Tara noastra este reprezentata de sportivii subcomisar Marian Satnoianu, de la IPJ Braila, subcomisar Carmen Radu, de la CS Dinamo Bucuresti, inspector principal Horatiu Badita, de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, si agent principal Lavinia Brebu, IPJ Mehedinti, informeaza ministerul roman. La competitie mai concureaza si alti sportivi-politisti din 21 de tari. Cu aceasta ocazie se va desfasura si sedinta comuna a Comitetului Executiv si a Comisiei Tehnice ale Uniunii Sportive a Politiilor din Europa, mai transmite comunicatul MAI.

 
Joe Cocker canta in prima zi la Cerbul de Aur 2005PDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :228
Wednesday, 06 July 2005

Celebrul Joe Cocker va ajunge in acest an in Romania, artistul urmand sa concerteze in prima zi a la Festivalul Cerbul de Aur 2005 de la Brasov, pe 21 septembrie.

Concertul va fi sustinut in totalitate live si reprezinta si ultimul recital pe care Joe Cocker il onoreaza in Europa ca parte a turneului sau prin acest continent. Festivalul Cerbul de Aur se va desfasura la Brasov in perioada 21-24 septembrie, Joe Cocker urmand sa cante pentru publicul din Piata Sfatului dupa ce s-au purtat tratative cu el timp de cateva luni, informeaza Televizunea Romana.

 
Sectiunea junior a festivalului de la Mamaia incepe in acest week-endPDF Print E-mail
Mamaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 06 July 2005

Cea de-a V-a editie a Festivalului National de Creatie si Interpretare Mamaia Copiilor isi deschide portile vineri, 8 iuilie, pe scena Teatrului de Vara din localitatea de pe malul Marii Negre.

Turisti si localnicii vor putea sa ii admire pe cei 400 de micuti artisti in perioada 8-10 iulie intr-un festival devenit deja traditional pentru Mamaia si care este organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Culturii si Cultelor, Autoritatea Nationala pentru Tineret, Forumul Muzical Roman, Consiliul Judetean Constanta si Primaria Municipiului Constanta, anunta un cotidian local.

Scopul declarat al manifestarii estivale dedicata copiilor este acela de a promova muzica usoara romaneasca si de a readuce in atentia publicului cele mai cunoscute melodii pentru copii. Festivalul este impartit in doua sectiuni, creatie si interpretare, la prima categorie concurand 19 melodii din 100 de piese inscrise, iar la cea de-a doua 39 de copii.

Festivalul va fi transmis in acest an de Societatea Romana de Radiodifuziune, de Radio Romania Actualitati, fiind preluat si difuzat de Antena 1. Spectacolul va fi completat de corul Bim Bam din Bucuresti, corul de copii al orasului Aninoasa, corul Luceafarul, de la Iasi, grupurile coregrafice Ritm, al Palatului National al Copiilor din Bucuresti si al Palatului Copiilor din Cluj-Napoca.

Castigatorii vor fi anuntati de un juriu alcatuit din poetul Adrian Paunescu, secretarul de stat al MEC, Paloma Petrescu, secretar de stat al MCC, Ioan Onisei, compozitorii Cornel Fugaru si Aurel Manolache, criticul de arta si director al Operei Comice pentru Copii din Bucuresti, Smaranda Oteanu Bunea, scriitorul Eugen Rotaru, directorul Canalului Cultural al SRR, Oltea Serban Parau, omul de radio Gheorghe Verman, cantautorul Victor Socaciu, Cornel Constantiniu, Daniel Iordachioaie, directorul general al Trustului de Presa Cuget Liber, dr. Aurelia Lapusan, director de programe al TV Neptun, Florin Orezeanu si reprezentantul sponsorilor, Maria Hondoreanu.

 
Nu pot sa fac abstractie de istoria poporului meu... declara presedintele BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Wednesday, 06 July 2005

Posibilitatea acordarii rapide a cetateniei romane cetatenilor Republicii Moldova face parte din politica Romaniei de tratare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, a declarat presedintele Romaniei Traian Basescu intr-un interviu acordat publicatiei "Gazeta Romaneasca".

Intrebat cand Romania va simplifica procedura de redobandire a cetateniei pentru romanii din Republica Moldova, Basescu a raspuns: "Sunt lucruri impuse de procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Noi avem discutii cu comisari ai UE ca, avand in vedere relatiile particulare, istoria realitatilor romano-moldovene, sa obtinem un alt tip de regim pentru cetatenii Republicii Moldova. O vom rezolva, sper eu cat de repede, pentru ca este in interesul nostru, si nu fac nici un secret, este parte complementara a politicii noastre de tratare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana si posibilitatea acordarii rapide a cetateniei romane cetatenilor Republicii Moldova sau romanilor din Republica Moldova".

Potrivit lui Basescu, actiunile Romaniei vizeaza si gasirea unei solutii europene pentru Republica Moldova. "Uitati-va la accelerarea proceselor de rezolvare a problemei transnistrene, uitati-va la atitudinea Statelor Unite, la atitudinea Comisiei Europene, la atitudinea Consiliului Europei. Sunt atitudini pe care Romania le-a stimulat constant in ultimele cinci-sase luni, explicand situatia de dincolo de Prut. Si Romania nu a ezitat nici o clipa sa spuna ca sustine fara rezerve un proces de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Sigur, acest lucru depinde foarte mult si de ceea ce in mod real romanii de peste Prut doresc". Mai mult, Basescu a specificat ca optiunea cetatenilor statului moldovean trebuie sa se manifeste la ea acasa, in primul rand. "Nu puteti astepta ca Romania sa fie mai pro-Moldova decat sunt cetatenii Moldovei", a precizat el.

"Nu pot sa fac abstractie de istoria poporului meu, nu pot sa fac abstractie de realitatile in care si romanii din Romania, si romanii din Republica Moldova, si romanii din Ucraina sunt parte din aceeasi natiune", a afirmat Traian Basescu

Amintind declaratiile presedintelui roman facute in cadrul vizitei sale la Moscova ("Noi pornim de la faptul ca recunoastem interesele Federatiei Ruse in bazinul Marii Negre si dorim totodata ca si interesele noastre si ale Republicii Moldova sa fie recunoscute si respectate. In aceasta consta cheia realizarii unor relatii politice si economice remarcabile"), reporterul de la "Gazeta Romaneasca" l-a intrebat cu ce mandat a pledat pentru interesele Republicii Moldova. Basescu a raspuns ca a facut-o "cu dreptul pe care il are un presedinte al Romaniei sa sustina interesele unui stat vecin, stat care s-a creat in urma unui pact nedrept - Ribbentrop-Molotov, un stat care are o populatie ce este parte a poporului roman". "Cu aceste drepturi. Si cu nici un alt mandat decat cu mandatul pe care l-am primit ca presedinte de la poporul roman. Eu nu pledez si nu am pledat interesele Moldovei numai la Moscova. Am facut-o si la Washington, la Berlin, la Londra, la Bruxelles si la Roma, si oriunde, inclusiv la Tokyo", a declarat Basescu.

Referindu-se la interesele Romaniei in zona Marii Negre, el a atras atentia asupra problemei transnistrene. "Interesul nostru este ca Republica Moldova sa-si redobandeasca suveranitatea asupra intregului spatiu pe care il reprezinta Republica Moldova. In momentul de fata suveranitatea statului moldovean asupra propriului sau teritoriu este pusa sub semnul intrebarii de separatistii de la Tiraspol. Or, acesta este un interes vital al Romaniei: solutionarea in spiritul Constitutiei Republicii Moldova si al standardelor europene a problemei transnistrene", a declarat Basescu.

El a spus ca Romania are obligatia si politica, si morala sa fie implicata in negocierile privind reglementarea problemei transnistrene, mai ales ca are expertiza si cunostinte. "Dar decat sa ducem la un blocaj prin fortarea intrarii Romaniei la masa negocierilor pentru Transnistria, preferam ca lucrurile sa mearga inainte si sa oferim expertiza, pentru ca atunci cand UE este implicata, este implicata si Romania", a mai declarat Presedintele Romaniei.

 
OSCE continua sa joace impotriva Basarabiei facand jocuri rusesti si ucrainienePDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :266
Wednesday, 06 July 2005

Delegatia parlamentara a Republicii Moldova (deputatii Stefan Secareanu, PPCD, Sergiu Stati, PCRM, Oleg Serebrian, PSL, si ministrul Reintegrarii, Vasile Sova) a parasit luni, 4 iulie, sala de sedinte a Adunarii Parlamentare a OSCE, care se desfasoara la Washington, in semn de protest ca in proiectul de rezolutie, care urma a fi adoptat marti de AP OSCE, nu au fost incluse amendamentele propuse de catre oficialii basarabeni.

Adunarea urmeaza sa adopte o rezolutie privind Republica Moldova in baza proiectului elaborat de catre presedintele Comisiei ad-hoc pentru Republica Moldova a AP OSCE, Kimmo Kiljunen. Documentul, privind reglementarea conflictului transnistrean, a fost elaborat dupa ce acesta a intreprins recent o vizita la Chisinau si Tiraspol. Oficialii de la Chisinau au pus la indoiala corectitudinea unor puncte incluse de catre Kiljunen, declarand ca documentul trebuie modificat.

 
Iurie Rosca, critica prestatia misiunii OSCE in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :251
Wednesday, 06 July 2005

"Cunosc modul incorect in care a fost initiata si intocmita rezolutia AP OSCE privind Republica Moldova si nu-mi ramane decat sa regret lipsa de colegialitate pe care o manifesta, a cata oara, deputatul finlandez Kimmo Kiljunen, care este principalul autor al proiectului rezolutiei", a declarat marti, 5 iulie, vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca, referindu-se la lucrarile Adunarii Parlamentare a OSCE, care isi incheie in aceiasi zi lucrarile la Washington.

Potrivit lui Rosca, anume Kimmo Kiljunen si seful Misiunii OSCE la Chisinau William Hill se fac vinovati de faptul ca amendamentele propuse in mod regulamentar de catre membrii delegatiei moldovenesti la AP OSCE au fost ignorate si s-a adoptat o rezolutie, care "dezavantajeaza interesele nationale ale Republicii Moldova si care pune pe picior de egalitate autoritatile legale de la Chisinau si regimul criminal separatist de la Tiraspol".

Reamintim ca delegatia parlamentara a Republicii Moldova (deputatii Stefan Secareanu, PPCD, Sergiu Stati, PCRM, Oleg Serebrian, PSL si ministrul Reintegrarii, Vasile Sova) a parasit luni, 4 iulie, sala de sedinte a Adunarii Parlamentare a OSCE, care se desfasoara la Washington, in semn de protest ca in proiectul de rezolutie al AP OSCE nu au fost incluse amendamentele propuse de catre oficialii moldoveni.

Solicitat sa comenteze si acest fapt, Rosca a declarat ca membrii delegatiei moldovenesti la AP OSCE sunt asteptati la Chisinau "pentru a purta consultari in interiorul Parlamentului cu seful statului si cu reprezentantii Guvernului, pentru a elabora un punct de vedere solidar asupra celor intamplate la Washington, dar si pentru a purta consultari si a reevalua rolul Misiunii OSCE in Moldova si masura in care aceasta institutie internationala contribuie la rezolvarea sau, dimpotriva, la agravarea conflictului transnistrean". "Pe parcursul aflarii misiunii la Chisinau nu s-a inregistrat nici un progres, iar intentia unor birocrati ai OSCE de a organiza alegeri in Transnistria, ocupata militar si terorizata de un regim criminal, este inacceptabila si sfideaza documentele adoptate de Parlamentul Republicii Moldova la 10 iunie, prin care Moldova si-a formulat oficial punctul de vedere asupra diferendului transnistrean si asupra cailor de solutionare a acestuia", a spus el. Vicepresedintele Parlamentului admite ca "este cazul sa ne gandim la activarea unor instrumente internationale mult mai eficiente si la o cooperare mult mai stransa cu Uniunea Europeana, NATO si SUA, care alaturi de tarile vecine, Romania si Ucraina, sa ne ajute sa depasim diferendul transnistrean", a conchis Iurie Rosca. Potrivit asistentului mass-media din cadrul Misiunii OSCE la Chisinau, Victor Munteanu, "misiunea nu are, deocamdata, o pozitie oficiala fata de cele intamplate la Washington".

 
Iubitorii de muzica patriotica romaneasca pot asculta Radio Noua GeneratiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 06 July 2005

Organizatia de tineret Noua Generatie, institutie autonoma a Partidului Popular Crestin Democrat din Basarabia, a lansat recent o pagina de web cu muzica national-patriotica intitulata Radio Noua Generatie.

Portalul poate fi accesat la adresa radionouageneratie.lx.ro si ofera celor care intra pe aceasta pagina de web posibilitatea de a asculta in direct muzica preferata, se arata pe site-ul Noii Generatii. Din play-list-ul radioului fac parte melodii interpretate de Tudor Gheorghe, Victor Socaciu sau Doina si Ion Aldea Teodorovici. Propuneri si sugestii se pot expedia pe Forumul Noii Generatii, accesibil la adresa nouageneratie.r8.org.

 
Pagina de web a romanilor din Montpelier la capat de drumPDF Print E-mail
Montpellier, Franta/Romanian Global News
Accesari :235
Wednesday, 06 July 2005

Pagina de web a romanilor din Montpellier, www.salutare.org a ajuns la capat de drum. Odata cu cei patru ani de existenta in sprijinul comunitatii romanesti din Montpellier, aniversare mentionata si de Romanian Global News, Salutare isi ia si la revedere de la toti cei care i-au fost alaturi in acest demers, prieteni si membri ai sai.

Situl Romanilor din Montpellier a fost initiat in aprilie-mai 2001 de un cuplu de studenti si a avut drept obiectiv sa permita studentilor romani veniti la Montpellier sa se cunoasca intre ei si sa ajute reciproc sa rezolve numeroasele probleme pe care venirea intr-o tara straina le implica. Cu timpul situl s-a extins si a devenit un punct de reper pentru toti romanii din Montpellier, ca si din imprejurimi. Obiectivul sau: sa permita romanilor sa se regaseasca intre ei, sa comunice, sa profite de experienta celorlalti. Ajunsi acum la capatul celor patru ani de studentie la Montpellier, studentii romani care s-au ocupat de sit isi iau la revedere cu regret de la initiativa Salutare si de la Montpellier, si multumesc tuturor celor care i-au sprijinit in numeroaselor initiative derulate de-a lungul acestor patru ani: intalniri si picnicuri intre membrii, participari la actiuni precum Voteaza 2004, Congresul Cadrelor Romane in Franta 2005, colaborari cu asociatiile franco-romane din zona, si cu alte situri ale diasporei, o comunitate de peste 400 de membri, 500 articole, 200 de linkuri utile, etc.

 
400.000 de imigranti regularizati in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :379
Wednesday, 06 July 2005

Un numar total de aproximativ 400.000 de cereri de regularizare din partea imigrantilor aflati in prezent in Spania au fost aprobate recent de catre autoritatile spaniole.

Conform informatiilor furnizate de ministrul spaniol al Muncii, Jesus Caldera, au fost solutionate pozitiv 401.000 de cereri din totalul de 690.000 depuse in cadrul procesului de regularizare desfasurat in perioada 7 februarie-7 mai. Cererile venite din partea imigrantilor de nationalitate romana, ecuadoriana si marocana au reprezentat aproximativ 50% din totalul de aplicatii pentru normalizarea situatiei legale. Pe locurile imediat urmatoare in topul comunitatilor imigrante care au solicitat regularizarea se afla columbienii, bolivienii si bulgarii.

 
Jurnalul Romanesc a ajuns la numarul optPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :259
Wednesday, 06 July 2005

Publicatia Jurnalul Romanesc, care poate fi cumparata de la majoritatea magazinelor si bisericilor romanesti din provincia canadiana Ontario, a ajuns la numarul opt de aparitie.

Acesta este primul an in care revista bilunara romano-canadiana apare pe piata din Canada. Din cuprinsul numarului actual fac parte un interviu cu Giuliana Sgrena, ziarista italiana rapita in Irak, rubrica dialog cu cititorii, un articol despre recentul turneu nord-american al formatiei Phoenix, informatii comunitare, horoscop, sanatate si sfaturi utile, informeaza portalul stiri.ca.

 
La Centrul Romanesc din British Columbia se pot afla informatii utile despre afaceriPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 06 July 2005

Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia va gazdui luni, 11 iulie, incepand cu ora 19:30, un seminar pe tema Power vs. Force pe care il va sustine Bruce Black de la firma canadiana Nikken.

Alaturi de acesta, la seminar vor mai participa si alte personalitati de la firma respectiva, reprezentantii companiei canadiene urmand sa prezinte si o serie de produse de uz general pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii, precum si posibilitatea dezvoltarii unei afaceri. Toti cei care doresc sa afle mai multe amanunte legate de manifestare pot sa trimita un mesaj la: johnseme53@yahoo.ca.

Centrul romanesc se afla in localitatea New Westminster, la adresa 428 Columbia Street, informeaza portalul oficial al acestuia.

 
RO-OPEN-AIR la Nurnberg, editia a treiaPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :1083
Wednesday, 06 July 2005

{mosimage}Soare, bere, destrabalare. Controlata, caci doar suntem in Germania. Mici, langosi cu branza, mmm... Fetisoare de copii vopsite in culorile curcubeului. Fetite in mini. Si maxi-muzica. Chiar prea la maxim, de nu te mai intelegi om cu om. Uitati computerul, ca doar e vara. Deschideti-l numai daca vreti sa cititi cum a fost RO-OPEN-AIR-ul de duminica 3 iulie, de la Nurnberg.

{mosimage}Cu floricele galbene in par

Sponzorii l-au pregatit minutios si din timp. Reclama la tona. Mai putin in presa si la radio. Mai mult din gura in gura. Si prin douazeci de mii de prospecte si pliante impartite inca de la festivalul sasilor de la Dinkelsbuhl, din 15 mai, dupa cum ne spune impresarul Christian Rtscher. Fluturasi, baloane, pixuri, prinzatoare de par. Ce-i gratis, se stie bine, si nu numai in Germania. Iei cu tine, chiar daca apoi arunci la cos. Dar la targ sau la Fest cum sa-ti faci altfel digestia decat printr-o tura pe la info-standuri sau tarabele cu suveniruri? Costa o carte ceva parale? Da-o-ncolo...alaturi e un pliant turistic gratis, care parca are mai multe poze.

Oricum, reclama se vede ca a rentat. Si pentru Western Union, si pentru Reiseburo Pletl, Autohaus Lblein, Auto-Toldi, ROMTravel si Carpatair. DiscoRO si 3 amigos vor geme de lume, iar la standurile macelariilor Fronius, Maurer si al cramei Graf Dracula oricum ai stat destul la coada pentru un mic pe jar.

Actiune totala. Nici un moment de plictiseala. Rock cu Hohoiu, etno-pop cu Tritonii si formatia Igor Millenstein din Republica Moldova. Ca respiro, folk cu Cristian Branca. Apoi iarasi ritm indracit: flamenco de junioare cu Sol i Allegria, si populare cu fetitele de la Club Speranta al asociatiei Casa Romaneasca. Un highlight: Ricky si Elvin Dandel, tata si fiu ca doi frati, caci pe Ricky vremea l-a uitat (fizic) in anii de liceu, desi acum isi da doctoratul. Elvin e curios sa citeasca textul renumitului Crocodil Schnappi in romaneste, iar Ricky ne spune: Banuiesc ca toti acesti oameni veniti aici sunt, cel putin cu sufletul, inca foarte legati de tara. Pentru mine e o mare bucurie sa cant pentru ei. Ca si pentru Elvin, care canta pentru prima oara la un open-air pentru public romanesc.

Trandafirii mei din parcare

Organizatorii (asociatiile Alter Ego si Casa Romaneasca din Nurnberg) au muncit pe branci. S-a inchiriat si Sala St. Bernhardt din straduta Don Bosco, in prelungirea parcarii din fata Saueracker-ului din Furtherstrasse, unde a avut loc Open-Air-ul. Dupa cum ne spune presedintele Alter Ego, Remus Vuia, pentru a garanta conditiile de igiena cerute la astfel de petreceri-mamut. Cu ochii la doua doamne ratacite cu sticlele de apa minerala printre tufele de trandafiri, Horst Gbbel, presedintele Haus der Heimat si Landsmannschaft-ului sasilor din Nurnberg, subliniaza si el acest aspect: Este important ca intotdeauna, cand ne intalnim, sa aratam ca suntem oameni civilizati.

Referitor la semnificatia culturala a acestui gen de festivaluri, el adauga. Sunt pentru prima data la RO-Open-Air. Mi se pare important sa aratam ca avem o cultura muzicala si un folclor pe care putem sa le aratam si altor natii. Vrem sa mai aratam si ca suntem oameni intelepti, care nu merg numai la munca si apoi acasa, la mancare si la televizor. Cei care sunt aici vor sa-si vada portul popular si sa auda cantece in graiul lor de acasa. Sunt lucruri firesti, pe care aici, in Germania, nu le intalnesti zi de zi.

D-l Gbbel raspunde afirmativ si la intrebarea referitoare la semnificatia politica a acestor festivitati, spunand ca

in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, Romaniei ii trebuie si in societatea germana un rasunet pozitiv.

Si cine sa il faca daca nu noi, cei care suntem aici, romani, sasi si svabi cu legaturi inca puternice cu tara, cu Transilvania: El mai considera ca intre asociatiile de sasi si svabi cu traditie si cele romanesti, mai nou formate, relatiile au un curs pozitiv, care se datoreaza nu in ultimul rand unor astfel de intalniri directe intre oameni, intr-un context vesel si relaxant.

Doina Fruhwald, presedinta unei astfel de asociatii mai noi, Casa Romaneasca, ne spune ca organizarea festivalului s-a impus ca o necesitate, in urma nenumaratelor telefoane primite, in care se intreba daca se mai tine si anul acesta. RO-Open-Air se afla la a treia editie si se pare ca va deveni traditie in seria festivitatilor de vara din Nurnberg.

Peisaj cultural in guasa

In ajunul festivalului si ca un preambul cultural al acestuia, a avut loc in sala St. Bernhardt seara literar-artistica Arta si literatura romana la Nurnberg. In program au figurat prezentari de carte, lucrari de arta arta plastica expusa de amatori si profesionisti, momentele de emulatie culturala fiind condimentate cu o cina frugala cu produse romanesti si folk interpretat de Cristian Branca. Moderatia serii culturale a apartinut presedintelui asociatiei Alter Ego, Remus Vuia si scriitorului Liviu Valenas. Acesta din urma, cu eruditia care il caracterizeaza

si pe care multi i-o cunosc, atat din aparitiile live la cenacluri, simpozioane de carte, cat si din cele cca 15 volume de scrieri publicate, a patinat cu volubilitate pe taramul artelor plastice, de la caricatura la modernism.

In contextul prezentarii lucrarilor artistilor plastici fizic prezenti (Grigore Popescu, Daniel Scarlete, Paul Codrea, Harriet Konnerth, Vecerdea tata si fiu) sau doar prin lucrari (Laurentiu Feller, Maica Marina Munteanu) el a definit distinctia amatorism-profesionalism in arta si literatura, nu neaparat prin finalitatea pragmatica a producerii unei lucrari de arta versus gratuitatea actului creator, ci prin perenitatea existentei unei opere de arta. Deci, a ceea ce ramane, dupa ce sita vremii a cernut faina de pleava scriitoriceasca sau artistica.

Desi s-a autointitulat in realizarea moderatiei serii o solutie de avarie, deci de ultim moment, Valenas a pedalat cu usurinta prin modernism, peisagistica si pictura naiva, fauvism si cubism, design si pictura abstracta, caricatura si pictura cu tematica religioasa. Acestea definind de fapt curentele artistice si categoriile carora se subsumeaza lucrarile plastice prezentate in seara de 2 iulie.

Pauza de-un pahar si o tigara a oferit o surpriza, vizita echipei de handbal de juniori a Romaniei, in trecere prin Nurnberg si cu sete de cultura, caci foamea si-o astamparasera deja la Fronius.

Despre Cartea neagra a ceausismului a lui Liviu Valenas, un adevarat thriller politico-istoric cu documente si marturii de la martori oculari ai binefacerilor Epocii de Aur ceausiste, am mai scris. Prezentarea din 2 iulie a fost

o relansare pe plan local a cartii prezentate in premiera la Targul de carte de la Frankfurt 2004. O aparitie inedita si in format de lux a fost insa volumul bilingv al lui Horst Gbbel si Alexandru Pintelei Punct crucial in Ardealul de Nord / Wendepunkt im Nordsiebenburgen. Acest volum cu caracter documentar si memorialistic trateaza in detaliu tragedia alungarii si deportarii sasilor din Ardealul de Nord dupa momentul pactului Ribbentrop-Molotov. Unul dintre acestia a fost insusi d-l Gbbel, geaman nascut in mersul trenului in timpul acestei mari restristi a istoriei.

Sunt carti scrise in Germania, de catre autori de limba romana, care indeamna la meditatie, ca si micro-eseul lui Vuia despre bine si rau, cu care s-a incheiat cenaclul de sambata. Vreo 40 de persoane au gasit ragaz si pentru cele spirituale. Alte trei-patru mii s-au rezervat insa complet pentru cheful cel mare, in aer liber, de a doua zi.

Corespondenta pentru Romanian Global News de la Dani Rockhoff

 
ARA suspenda actiunea de protest impotriva consulului GreceaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 06 July 2005

Asociatia Romanilor din Australia a decis supendarea actiunii de protest impotriva consulului general al Romaniei, Ovidiu Grecea.

Protestul, la care potrivit presedintelui ARA, Mihai Maghiaru, aderasera sapte asociatii romanesti din Australia, era anuntat pentru sfarsitul acestei saptamani, sambata, 9 iulie. Liderii acestor asociatii participante la protest solicitasera, totodata, si la Miniserului roman al Afacerilor Externe, retragerea din functie a consulului Grecea, din pricina atitudinii profesionale necorespunzatoare a acestuia. In conformitate cu raspunsul MAE la aceasta solicitare, , s-a decis suspendarea protestului ARA si al asociatiilor romanesti din Australia ce ii impartasesc punctul de vedere, tinand cont de faptul ca autoritatile de la Bucuresti au declansat o investigatie in acest sens.

 
A ales greu intre Campina si Padova: "Ma simt foarte legata de Romania"PDF Print E-mail
Padova, Italia/Romanian Global News
Accesari :1315
Wednesday, 06 July 2005

Elena Radulescu, presedinta asociatiei "Columna" din Padova a fost profesoara de matematica in Campina, pana la venirea in Italia. Meseria de profesor implica in primul rand daruire, satisfactia cea mai mare fiind utilitatea pe care un profesor simte ca o are in modelarea societatii.

Elena Radulescu, 45 ani, a abandonat catedra de matematica de la Liceul de petrol din Campina in urma cu 6 ani, pentru a venit la Padova, unde se stabilise de mai multa vreme sotul ei. Cu aceeasi daruire cu care a activat la catedra, Elena Radulescu a infiintat la Padova o asociatie romaneasca socio-culturala, "Columna", devenind si membru fondator al Ligii Romanilor din Italia. Activitatea publica isi are riscurile ei: "Am pornit la drum cu inima deschisa, dar deja vad persoane care se uita cu suspiciune la mine". Nimic nou sub soare, romanul asa a fost dintotdeauna, neintelegator fata de eforturile altora. Important este ca Elena Radulescu n-ar de gand sa renunte, pentru ca activitatea in asociatia romaneasca inseamna de fapt activitate in sprijinul romanilor si a Romaniei, de care se simte foarte legata.

Elena Radulescu, cand s-a infiintat asociatia?

Asociatia "Columna" din Padova s-a constituit la 30 martie 2005, dar proiectul de constituire a asociatiei exista inca din 2004. Voiam sa fac ceva pentru comunitatea romaneasca, si initial am incercat aceasta din pozitia de consilier al bisericii. Sunt consilier al bisericii din Padova de trei ani. Exista insa limite in ceea ce poti face alaturi de biserica, asa ca pana la urma, impreuna cu alte persoane, am constituit aceasta asociatie.

Am fost 15 membri fondatori si intre timp, numarul membrilor a mai crescut. In general, sunt persoane pe care le-am cunoscut sau cu care am avut contacte la biserica. Persoane cu pregatire medie-superioara, de exemplu doua care studiaza teologia, una care a teminat teologia, absolventi de limbi straine, in general de mai multi ani in Italia. Avem si-o moldoveanca (din Republica Moldova - n.r.), absolventa de limbi straine.

De ce s-a numit "Columna"?

Numele vine de la Columna lui Traian, care atesta aici, in Italia, formarea poporului roman. Ideea de pornire a fost de a constitui o asociatie culturala, apoi am completat, transformand-o in socio-culturala, pentru ca nu ne putem preface ca nu vedem problemele sociale cu care se confrunta romanii la Padova. Dar ideea de baza a fost aceea de a mentine legatura cu traditiile si cultura noastra. Avem multe planuri, sa facem o revista, sa organizam un curs de limba romana pentru copiii romani de aici si pentru italienii care sunt interesati, sa amenajam o biblioteca, o cinemateca, o discoteca, nu din aceea pentru dans, ci o biblioteca de discuri de muzica romaneasca autentica. Cu asociatia simt ca m-am implicat in ceva care-mi da o satisfactie.

Ati avut vreo manifestare mai importanta pana acum?

Cea mai importanta activitate a noastra de pana acum a fost participarea la "festa dei Popoli" pe 22 mai, la Padova. Am avut un stand in care am prezentat artizanat si bucatarie traditionala si am organizat un mic spectacol. Fata mea a recitat Lucian Blaga in italiana, iar fata moldovencei a cantat la vioara. A cantat Bach, dar pentru anul urmator a promis ca va invata Balada lui Ciprin Porumbescu.

Am avut in acesta perioada contacte cu primaria si cu toate structurile pentru imigranti. La Padova insa toti asesorii sunt noi, si ne-au solicitat un ragaz pana in septembrie, cand ne vom intalni din nou.

Va lipseste Romania?

Foarte mult. Dar cel mai mult imi lipseste meseria mea. Am fost profesoara de matematica la Campina, la Liceul de petrol. Nicaieri n-am mai avut satisfactia pe care o aveam la scoala. Trebuie sa fi profesor ca sa intelegi satisfactia pe care o ai cand un elev de-al tau te intelege, cand te urmareste in rationamente. Dar a trebuit sa aleg. Sotul meu lucra in Italia de ani de zile. Noi deja ne vedeam odata pe saptamana, atunci cand era el in tara, inainte de a pleca in Italia. Apoi ne vedeam odata la trei luni, eu eram cu copiii acasa, cu scoala, si la un moment dat m-am simtit obosita. Am ales unitatea familiei. Copiii s-au adaptat cel mai bine in Italia, au acum 16 si 18 ani si au toate perspectivele. S-au adaptat perfect. Eu sunt mai complicata. Am regretat c-am plecat, pentru latura de care spuneam. Dupa primul an de sedere am avut chiar o perioada neagra. Ma simteam implinita acasa, cu familia, cu slujba. Am ales familia, dar cred ca bine e sa le ai pe amandoua. Munca e la fel de importanta ca familia.

Munca in Italia?

Din pacate, eu nu pot preda aici. Ca sa lucrezi in invatamant, dealtfel ca sa lucrezi in orice oficiu public, chiar in cea mai mica pozitie in care ai relatii cu publicul, trebuie sa fii cetatean italian.

De lucrat n-am lucrat niciodata in Italia. Am incercat sa ma reprofilez, am facut un curs de import-export, in speranta ca voi reusi sa pun pe picioare o afacere. Deocamdata n-am reusit. Sotul e informatician, castiga destul de bine. Am reusit sa ne cumparam si o casa la care platim rate, pentru ca am considerat ca banii dati pe chirie sunt bani aruncati.

Va mai intoarceti in Romania?

Poate peste ani, cand copiii vor deveni independenti. Eu ma simt foarte legata de Romania. Mai mult decat oricine din familie. Am toata familia acolo, parinti, frati, surori. La inceput mergeam de 2-3 ori pe an. Acum merg doar odata pe an, vara, dar stau mai mult, cate 2-3 luni. Cred ca mi-ar fi fost dor de Romania oriunde. As fi simtit la fel in orice tara m-as fi dus. Si e posibil ca acum, daca m-as intoarce definitiv in Romania, sa am putina nostalgie si pentru Italia.

Sunteti unul din membrii fondatori ai Ligii Romanilor din Italia. Cum credeti ca trebuie sa actioneze LRI?

Liga este extrem de utila, din punctul meu de vedere. Ar fi foarte bine daca ar reusi sa stranga in jurul ei toate asociatiile si romanii care simt romaneste. Noi am afirmat chiar in statut ca nu facem politica. Dar mi-am dat seama ca daca vrei sa realizezi lucruri importante, trebuie sa ne implicam si in politica, sa avem dialog cu lumea politica.

Cum vedeti viitorul asociatiei?

Am pornit la drum cu inima deschisa, dar deja vad persoane care se uita cu suspiciune la mine. Aici avem de-a face cu oameni, si sunt putini oamenii in care te poti increde 100%. Exista apoi tot felul de tentatii si piedici. Vreau sa reusesc sa-mi pastrez integritatea, sa nu fac compromisuri. Incerc sa nu ma abat de la scopul initial, si anume cel cultural al asociatiei.

(Gazeta romaneasca)

 
Muzica etno in discoteca romaneasca din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :262
Wednesday, 06 July 2005

Ro-Mania si K1, unele dintre putinele trupe de etno care au mai ramas in muzica romaneasca, vor concerta sambata, 9 iulie, si la restaurantul romaensc din Milano, Indian Saloon.

Cele doua trupe vor fi prezente la acest sfarsit de saptamana in Italia si in cadrul Festivalului Belleville, ce se va desfasura la Torino, unde vor mai fi prezenti si Narcisa Suciu impreuna cu Gasca de Acasa. Spectacolul este organizat de Asociatia Terra del Fuoco, Comune di Torino, Regione Piemonte in colaborare cu asociatiile romanesti Romania Club, Fratia, Biserica Sfanta Cruce. Partenerii media ai evenimentului sunt Radio Flash - un post de radio italian ce gazduieste in fiecare duminica de la ora 15.00 emisiunea in limba romana "Pol de Romanitate la Torino" - si saptamanalul Actualitatea Romaneasca, informeaza asociatia social-culturala Romania Club.

Indian Saloon a fost infiintat la Milano de catre Gabriel Posta, un roman din Satu Mare, in varsta de 30 de ani. Tot el este cel care a pus pe picioare si prima discoteca romaneasca din Milani, la Cocoloco, dupa care s-a mutat in centru la Ciao Ciao, iar mai tarziu a deschis clubul Dracula si apoi discoteca Raymond.

 
Cartea revolutiei romanesti se lanseaza internationalPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :305
Wednesday, 06 July 2005

{mosimage}Revolutia romana din 1989 a fost cea mai violenta si ramane si astazi cea mai controversata din toate miscarile est-europene din acel an.

{mosimage}In ciuda atentiei primite din partea mass-media, revolutia ramane si astazi invaluita in mister. Cum a putut un regim care parea atat de invincibil ca cel al lui Ceausescu sa fie rasturnat atat de repede, si cum au ajuns la putere Ion Iliescu si Frontul Salvarii Nationale? A fost lovitura de stat? Cine erau misteriosii teroristi care au creat asemenea distrugeri pe strazile din Bucuresti si din alte orase mari din Romania? Erau oare membri ai celebrei Securitati? Care a fost rolul Uniunii Sovietice? Acestea sunt marile intrebari la care isi propune sa raspunda cartea recent lansata in Statele Unite de catre Peter Siani-Davies, Revolutia Romana din Decembrie 1989, editata la Cornell University Press.

Imbinand original naratiunea cu analiza, Davies incearca sa abordeze aceste teme, dar si altele conexe, plasand evenimentele si urmarile lor imediate intr-un context mai larg. Bazandu-se pe munca de teren desfasurata in Romania si avand ca punct de plecare surse romanesti printre care televiziunea si scripturile unor emisiuni de radio, documente oficiale, reportaje, interviuri, cartea este cel mai complet studiu asupra revolutiei romanesti din 1989 aparut in limba engleza, sau in oricare alta limba europeana de importanta.

Peter Siani-Davies, autorul acestei lucrari, este directorul Centrului pentru Studii Sud-Est Europene si senior lector la Scoala de Studii Slavone si Est-Europene, studii moderne sud-est europene, la University College of London.

Cartea este disponibila on-line, completand un formular de comanda, la adresa www.cornellpress.cornell.edu, sau la www.amazon.co.uk.

 
O noua gaselnita site-ul care promoveaza Romania pentru romaniPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :233
Wednesday, 06 July 2005

Concedii placute in Romania, locuri dragi din copilarie si ocazia de a arata copiilor sau rudelor cat mai multe despre tara natala, toate acestea sunt oferite romanilor care traiesc in strainatate de portalul www.romaniata.com.

Initiatorii proiectului, un grup de timisoreni, au lansat acest site cu gandul ca vor oferi exclusiv servicii si informatii turistice direct adaptate nevoilor si preferintelor celor care traiesc in afara granitelor tarii. Romanii care intra pe portalul respectiv pot sa afle care sunt cele mai importante locuri turistice din tara, cum se pot organiza conferinte sau cum se poate studia limba romana acasa la ei. Totodata, in cazul in care romanii revin in tara alaturi de prietenii lor din tarile in care s-au stabilit, au la dispozitie si un serviciu de ghizi/interpreti.

 
Program deosebit pentru aniversarea celor 25 de ani de episcopat ai IPS NathanielPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :370
Wednesday, 06 July 2005

Romanii din Toronto si din imprejurimi care doresc sa ia parte la biserica ortodoxa romana Sf. Gheorghe la evenimentul aniversar dedicat celor 25 de ani de episcopat ai IPS Arhiepiscop Nathaniel, ierarhul Arhiepsicopiei Romane din America, mai au la dispozitie cateva zile pentru rezervarea biletelor de intrare.

Manifestarea se anunta a fi una deosebita, la care si-au confirmat prezenta inalti ierarhi precum sarbatoritul insusi, IPS Nathaniel, IPS Nicolae, PS Irineu, PS Serafim, o delegatie din Basarabia si un sobor de preoti. Banchetul festiv care va avea loc in cinstea sfertului de veac petrecut de IPS Nathaniel in fruntea Arhiepsicopiei Romane de peste Ocean se va desfasura la Merridian Banquet Hall, din 2301 Keele Street N. Petrecerea va fi alcatuita dintr-un meniu bogat si cash bar, cuvantari ale distinsilor oaspeti si un program artistic. Acesta va fi sustinut de nume importante ale peisajului artistic romanesc local, precum formatia Voinicii din Toronto, scoala de balet condusa de Cristina Pora-Balaceanu, scoala de dansuri de societate a Amaliei Dina, interpretul folk Michael Colceriu si cantareata Florica Tigau, acompaniata de Adi Turcu, la orga, Ioan Crisan, la vioara, si Patre Dalea la acordeon, informeaza site-ul bisericii gazda.

Rezervari in prelabil se pot face la Ioan Haba, la biserica sau la numarul de telefon 905-303-5125, dupa ora 19:00, pretul unui bilet fiind de 45 de dolari canadieni.

 
Ambasadele tarilor din Est organizeaza un eveniment cinematografic la OttawaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :222
Wednesday, 06 July 2005

Primul Festival de film sud-est european din Canada, la care va participa si tara noastra, se va desfasura in perioada 9-14 iulie la Ottawa, in organizarea Ambasadei Romaniei, a Ambasadelor Bosniei-Herzegovina, Bulgariei, Greciei, Serbiei si Muntenegru, Turciei, si in colaborare cu Institutul canadian de film (CFI).

Manifestarea cinematografica va fi gazduita de sala Auditorium a Bibliotecii Nationala a Canadei din Ottawa, aflata la adresa Wellington, nr. 395, informeaza misiunea diplomatica romana. Romania va fi prezenta la acest festival cu filmul Brancusi care va putea fi vizionat in ultima zi a festivalului, de la ora 19 :00. Proiectia va fi urmata de un cocktail oferit de Ambasada Romaniei al Ottawa. Pretul biletului de intrare la film este de 6 dolari pentru membri ai CFI si pensionari si 9 dolari pentru publicul general.

 
Suporterii romani din Tarile Nordice stau impreuna in tribuna la partida Finlanda-RomaniaPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :364
Wednesday, 06 July 2005

Suporterii romani din Tarile Nordice, care se vor afla in tribuna la meciul de fotbal Finlanda-Romania, ce se va desfasura pe 8 octombrie pe Olympia Stadium din Helsinki, vor fi grupati separat la sectorul D.

Federatia de Fotbal din Finlanda a hotarat ca la meciul dintre selectionatele Romaniei si cea finlandeza suporterii romani din strainatate, si mai ales cei din tarile nordice, sa fie grupati in acelasi sector de tribuna.

Biletele pentru mult-asteptata partida se pot cumpara cu pretul de 35 euro pentru adulti si 15 euro pentru studenti si copii, informeaza Calin Hera, membru al Asociatiei Romanilor din Finlanda. Romanii care doresc in continuare sa vina pe stadion pentru a fi alaturi de echipa tarii lor pot sa trimita un e-mail la adresele calinhera@yahoo.co.uk sau savinm@arcada.fi, aceasta din urma fiind a lui Mihai Savin.

 
Violonista Irina Muresanu concerteaza pe continentul nord-americanPDF Print E-mail
Colorado, SUA/Romanian Global News
Accesari :241
Wednesday, 06 July 2005

{mosimage}Violonista Irina Muresanu concerteaza miercuri, 6 iulie, in cadrul Festivalului de Muzica de Camera de la Steamboat Springs Colorado.

{mosimage}Recitalul muzicienei romance va fi completat de interpretarea lui Soovin Kim, la vioara, Yizhak Schotten si Anna Kruger, la viola, si Marc Johnson, la violoncel, informeaza postul national de radio. Irina Muresanu va canta pe scena americana Cvintetul op. 104 in do minor de Ludwig van Beethoven.

Irina Muresanu a fost apreciata de cotidianul Boston Globe ca fiind nu doar un virtuoz, dar si un artist. Vilonista romanca a reusit sa debuteze fulminant pe scenele americane la celebra Carnegies Weill Recital Hall, atragandu-si imediat simpatizanti si critici favorabile. Irina Mureasnu a concertat alaturi de Orchestra Suisse Romande, Orchestra Metropolitana din Montreal, Filarmonica din Boston, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica Transvaal din Pretoria, Africa de Sud, reusind sa cante pe cele mai importante scene din intreaga lume. Totodata, romanca este detinatoare a mai multor premii obtinute la concursuri de specialitate de prestigiu care s-au desfasurat in mai multe tari cu traditie in domeniu.

 
Chivu vrea sa ramana la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :358
Wednesday, 06 July 2005

Fundasul roman Cristian Chivu, legitimat in prezent la clubul Italian AS Roma ar dori sa ramana sezonul urmator la aceasta echipa, desi Inter Milano s-a aratat si el interesat de roman.

Dorinta clientului meu este sa ramana aici. Cristian simte un atasament profund fata de Roma. Alte echipe s-au aratat interesate de serviciile sale, dar clubul nu se gandeste sa il vanda, mai ales ca il considera un jucator fundamental pentru sezonul urmator, la fel ca si Francisco Totti a declarat impresarul lui Chivu, Andrea Pretti. Problemele economice despre care s-a tot vorbit la clubul roman in ultima vreme au facut sa circule tot mai multe zvonuri in legatura cu vanzarea unora dintre fotbalistii de aici, printre care si Chivu si Cassano.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions