Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Romania ramane la gradul de alerta precautPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :186
Friday, 08 July 2005

Gruparea responsabila de atentatele teroriste cu bomba de la Lodra de joi, 7 iulie, Organizatia secreta Al-Qaida din Europa ameninta cu noi acte teroriste la adresa tarilor europene care au trupe deplasate in Irak si Afganistan.

Desi primele avertizari ale organizatiei mentionate s-au indreptat catre Danemarca si Italia, nu trebuie neglijat faptul ca si Romania are trupe deplasate in Irak. Avertizam guvernele Danermarcei si Italiei, precum si pe cele ale tuturor cruciatilor, ca vor impartasi soarta Marii Britanii, daca nu isi retrag trupele din Irak si Afganistan se arata in documentul organizatiei teroriste citat de France Presse.

Tarile din intreaga Europa au ridicat, in urma atentatelor de ieri de la Londra, ca si a amenintarilor Organizatiei secrete Al-Qaida din Europa, gradul de alerta pana la culoarea rosie, ceea ce se traduce prin alerta maxima. Autoritatile statelor aliate SUA, care au trupe in Irak, si-au convocat de urgenta responsabilii pe probleme de securitate interna, pentru a discuta modalitatile de diminuare a riscurilor unor noi atentate. Si in Statele Unite au fost sporite masurile de siguranta, si a fost ridicat numarul de politisti in cateva dintre cele mai mari orase americane.

Singura tara aliata SUA care nu a reactionat in acest sens dupa atentatul londonez este Romania. Serviciul roman de Informatii a anuntat, imediat dupa producerea atentatelor ca Romania ramane la nivelul de alerta precaut, respectiv culoarea albastra.

 
Procedura declansarii alegerilor anticipatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Friday, 08 July 2005

Premierul Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu intregul sau Cabinet, si-a anuntat joi, 7 iulie, demisia. Daca Tariceanu isi va prezenta demisia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, aceasta va atrage dupa sine, in mod evident, procedura declansarii alegerilor anticipate, o procedura constitutionala destul de complicata.

Daca presedintele va accepta demisia Guvernului, acesta va fi nevoit sa numeasca un nou premier, ce va trebui la randul sau sa formeze un nou Executiv, cu consultarea partidelor parlamentare. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. In cazul in care Parlamentul nu acorda acestui nou executiv votul de incredere, aceeasi procedura se reia, cu numirea unui nou premier si apoi formarea unui nou Cabinet. Abia in cazul in care Parlamentul refuza votul de inceredere si in cazul acestui al doilea cabinet format, Presedintele dizolva Parlamentul si urmeaza alegerile anticipate.

Totodata, presedintele mai poate dizolva Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare, numai cu consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare.

Calendarul de organizare al alegerilor anticipate urmeaza a fi definitivat in urmatoarele zece zile, insa se vrea ca alegerile anticipate sa fie organizate cel mai tarziu la inceputul lunii octombrie.

 
Conform ultimului sondaj, Alianta D.A ar castiga urmatoarele alegeriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Friday, 08 July 2005

Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD beneficiaza de 50% din preferintele electoratului roman. Conform ultimului sondaj de opinie, realizat de CURS in luna iunie, daca duminica viitoare ar fi alegeri romanii ar vota in cea mai mare parte a lor tot alianta D.A.

Principalul contracandidat al Aliantei la alegerile anticipate, PSD, ar obtine, conform aceluiasi sondaj numai 28% din voturile electoratului roman. Pe locul al treilea s-ar clasa PPRM cu 8% din sufragii, urmat de UDMR, cu 5%. Partidul Conservator, fostul PUR, aliatul PSD din alegerile din noiembrie 2004, nu ar mai reusi la alegerile de anul acesta sa intruneasca pragul de intrare in Parlament, daca ar candida pe cont propriu.

 
Un nou ajutor pentru Adriana IstodorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Friday, 08 July 2005

Adriana Istodor, jurnalist al cotidianului Evenimentul Zilei, bolnava de leucemie granulocitara cronica, are nevoie urgenta de ajutor. Cei care pot si doresc sa o ajute, printr-o donatie de sange grupa 0 pozitiv, o pot face la Institutul de Hematologie si la Spitalul Fundeni.

La Institutul Hematologic donatiile se pot face incepand cu ora 8 dimineata, la cabinetul doctorului Vuculescu, iar la Fundeni, de la ora 08.30, in cladirea CC Iliescu, parter, sectia donatori, cabinetul doctorului Carmen Calugaroiu. In ambele cazuri este necesara precizarea donator pentru Adriana Istodor. Cei care vor sa doneze in alte orase decat Bucuresti o pot face la centrele de recoltare de care apartin. Donatorii trebuie sa precizeze obligatoriu faptul ca fac donatia pentru Adriana Istodor, internata la Spitalul Fundeni, Institutul CC Iliescu, sectia de hematologie.

 
Parlamentul European accepta observatori romani la lucrarile salePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Friday, 08 July 2005

Parlamentul European a adoptat Rezolutia privind procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in sedinta plenara de joi, 7 iulie, de la Strasbourg.

Prin aceasta rezolutie PE isi exprima explicit sprijinul pentru primirea observatorilor romani si bulgari la activitatile sale, incepand cu 26 septembrie 2005, confirmand si intarind in acest fel decizia Conferintei Presedintilor din Parlamentul European, adoptata in data de 9 iunie. Reamintim ca presedintele Josep Borrell a adresat, la 1 iulie, presedintilor Parlamentelor celor doua tari o scrisoare prin care ii invita sa desemneze viitorii observatori la Parlamentul European. Legislativul european subliniaza ca participarea observatorilor poate contribui la pregatirea cu succes a aderarii celor doua tari la UE, in primul rand in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor asumate in negocieri.

Rezolutia adoptata joi, 7 iulie, reconfirma sprijinul grupurilor politice din forul democratic european pentru calendarul de aderare al Romaniei, prevazut in Tratatul de Aderare, fiind subliniata, totodata, necesitatea ca pregatirea interna sa continue conform parametrilor asumati de cele doua state, se arata intr-un comunicat MAE. Totodata, participarea observatorilor romani la activitatile PE va constitui un exercitiu foarte util pentru familiarizarea cu procedurile Parlamentului, din perspectiva sa de stat membru incepand cu 1 ianuarie 2007.

 
MApN si MAI aplica planul de actiune pentru situatii de alerta teroristaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :205
Friday, 08 July 2005

In urma atacurilor teroriste care au avut loc la Londra joi, 7 iulie, ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a aprobat Dispozitia sefului Statului Major General privind aplicarea unor masuri de intarire a vigilentei pe linia executarii serviciului de lupta, a pazei si protectiei obiectivelor si activitatilor militare si punerii in aplicare a planului de actiune al MApN in situatii de alerta terorista.

Masurile care se vor lua vizeaza prevenirea si combaterea unor eventuale actiuni teroriste indreptate impotriva armatei, anunta un comunicat emis de ministerul roman. Dispozitia a fost difuzata tuturor unitatilor Ministerului Apararii Nationale. De asemenea, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a dispus structurilor subordonate desfasurarea de masuri specifice in vederea prevenirii si contracararii oricaror evenimente care pot periclita ordinea publica ori siguranta cetatenilor. In acelasi scop s-a amplificat cooperarea cu celelalte institutii din cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului, potrivit procedurilor legale circumscrise nivelului de alerta terorista precaut.

 
Biserica Ortodoxa Romana isi mentine pozitia cu privire la avort si eutanasiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :420
Friday, 08 July 2005

Patriarhia Romana a prezentat joi, 7 iulie, cele mai importante hotarari adoptate in cadrul Lucrarilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care s-au desfasurat in perioada 5-6 iulie la Palatul Patriarhal din Bucuresti.

Printre acestea se numara aprobarea propunerii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei privind canonizarea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei si a Cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei si aprobarea documentelor finale redactate de Comisia Ortodoxa Nationala de Bioetica cu privire la Avort si Eutanasie ca puncte de vedere oficiale ale Bisericii Ortodoxe Romane. De altfel, aceste doua ultime aspecte au beneficiat si de o atentie suplimenatara, BOR considerand ca eutanasia nu poate avea justificare nici medicala, nici economica, iar medicul care face acest lucru si-a incalcat menirea si comite un pacat grav, condamnat de Dumnezeu si detestat de Biserica. In ceea ce priveste avortul, ierarhii sunt de parere ca orice incercare de a suprima viata din pantecele mamei, chiar de la primele zile ale sale, este de fapt un pacat greu comis impotriva vointei lui Dumnezeu, se arata intr-un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana.

In afara acestor doua probleme care au fost anuntate inainte de inceperea sinodului si care nu au adus foarte multe lucruri in plus fata de pozitia anterioara a Bisericii cunoscuta deja, episcopii au mai discutat si despre slujirea pastoral-misionara si misiunea sociala a Bisericii, viata monahala, invatamatul teologic si religios in scolile publice, viata comunitatilor ortodoxe romanesti din jurul granitelor tarii si Diaspora, relatiile externe bisericesti sau participari ai unor membri ai Sfantului Sinod si ale altor teologi ortodocsi romani la intruniri internationale ortodoxe si ecumenice. Totodata, Sfantul Sinod a multumit preotilor si credinciosilor pentru faptul ca au raspuns la apelul lansat de Patriarhia Romana de a intinde o mana de ajutor familiilor sinistrate in urma inundatiilor din primavara acestui an. In urma actiunii initiate, BOR a reusit sa stranga 1,7 milioane de euro.

 
Cel mai mare spital privat din Romania va fi deschis la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :251
Friday, 08 July 2005

O clinica privata din Bucuresti a inceput recent lucrarile de constructie a celui mai mare spital privat din Romania care se va numi Memorial Hospital.

Unitatea spitaliceasca se va intainde pe o suprafata de 10.000 metri patrati, cu o capacitate de 223 paturi si sase sali de operatii. Totodata, Memorial Hospital va fi primul spital privat cu ambulatoriu propriu si laborator si va aduce un nou concept in Romania, respectiv chirurgie plastica cu centru de recuperare si infrumusetare integrat, se arata intr-un comunicat de presa emis de initiatorii proiectului.

Memorial Hospital va fi inaugurat in martie 2006 si va avea sediul in Bulevardul Grivita nr. 365, Sector 1, loc in care va urma sa asigure servicii de spitalizare, ambulatoriu, chirurgie si maternitate intr-o cladire ultramoderna, cu servicii si utilari de 4 stele. Spitalul va oferi pacientiilor sai servicii medicale in specialitati precum chirurgie generala si chirurgie plastica, oftalmologie, dermatologie, ORL, ginecologie si servicii maternale, pediatrie si neonatologie, oncologie, medicina muncii. O alta facilitate de care va dispune spitalul bucurestean va fi un Centru de slabire si intretinere ultramodern, sali de curs, zone de relaxare pentru pacienti si familiile lor, camera de joaca pentru copii, biblioteca, programe TV si acces la Internet in fiecare rezerva, parcare privata, farmacie si centru de optica, un muzeu organizat impreuna cu Societatea Romane de Istorie a Medicinei. Costurile investigatiilor medicale vor fi acoperite integral de asigurare, cu exceptia celor care tin de chirurgia estetica. La Memorial Hospital se vor practica preturi promotionale pentru acest tip de tratamente, mai mici cu 20-30% decat cele existente in acest moment pe piata romaneasca.

 
Premiul Acerbi va fi prezentat la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Friday, 08 July 2005

Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute in localitatea italiana Castel Goffredo Mircea Cartarescu a fost anunat castigator al premiului Giuseppe Acerbi pentru literatura romana pe acest an, vineri, 8 iulie, la Institutul Italian de Cultura din Bucuresti va avea loc incepand cu ora 18:00 prezentarea editiei din acest an al premiului respectiv.

Alaturi de autorul best-seller-ului De ce iubim femeile?, castigatorul la sectiunea proza, la manifestarea de vineri va fi prezentata si castigatoarea premiului special la sectiunea poezie, Ana Blandiana, informeaza Institutul Italian de Cultura. Participantii la manifestarea culturala sunt Piero Gualtierotti, presedintele Asociatiei "Giuseppe Acerbi", Rosanna Colognesi (Asociatia "Giuseppe Acerbi"), prof. Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa), si prof. Francesco Servida, vicepresedinte al Institutului Italian de Cultura. Evenimentul se va desfasura la sediul institutului, situat in Aleea Alexandru 41, Bucuresti.

 
Federatiile Internationale de GO, Sah, Bridge si Dame au infiintat o asociatie internationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :362
Friday, 08 July 2005

Federatiile Internationale de GO, Sah, Bridge si Dame, din care fac parte si cele din Romania, au infiintat Asociatia Internationala a Sporturilor Mintii.

Cele patru federatii internationale au luat in calcul aceasta posibilitate inca din luna aprilie, cand s-au intrunit la Berlin sub autoritatea Asociatiei Generale a Federatiilor Sportive Internationale (GAISF), se arata intr-un comunicat emis de Federatia Romana de Go. Unul dintre obiectivele principale ale acestei federatii este sa organizeze "Jocurile Mondiale ale Sporturilor Mintii", cu un ciclu de 4 ani, si sa colaboreze cu GAISF, CIO, UNESCO si ONU in vederea promovarii acestor sporturi ale mintii in rindul tinerilor. Totodata, cu acest prilej s-a ales si conducerea noii organizatii mondiale, se mai arata in comunicat.

 
Romania si Ucraina vor coopera mai bine la nivel transfrontalierPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Friday, 08 July 2005

Comitetul comun romano-ucrainean de coordonare a programului de buna vecinatate s-a intrunit vineri, 8 iulie, la Suceava, pentru a semna un proiect menit sa contribuie la imbunatatirea cooperarii transfrontaliere si la dezvoltarea socio-economica locala.

La intalnirea din Suceava au participat reprezentanti ai administratiilor publice din regiunile de frontiera ale Romaniei si Ucrainei, reprezentanti ai delegatiilor Comisiei Europene la Bucuresti si Kiev si ai agentiilor de dezvoltare regionala, anunta Rador.

 
Explozia armamentului rusesc din Transnistria poate afecta Basarabia, Romania si UcrainaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :256
Friday, 08 July 2005

Pericolul unei explozii de proportii la arsenalele rusesti de la Cobasna este astazi mai mare ca oricand, fapt ce poate provoca o adevarata catastrofa. La aceasta concluzie a ajuns, joi, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) al Republicii Moldova. Este pentru prima oara cand CSS, prezidat de Vladimir Voronin, s-a reunit cu usile deschise.

La sedinta au asistat membrii Guvernului, oameni de stiinta, ambasadori straini, acreditati la Chisinau, precum si presa. Printre invitatii speciali ai CSS s-au numarat reprezentantii OSCE si ai administratiei prezidentiale de la Kiev. Deschiderea de care a dat dovada CSS a fost dictata de riscurile majore pe care le comporta depozitele cu arme si munitii ale contingentului militar rusesc din stanga Nistrului. Potrivit expertilor de la Chisinau, in numele carora la sedinta a vorbit Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, situatia la Cobasna este critica, lucru recunoscut, de altfel, si de Federatia Rusa. Ei considera ca arsenalele pot detona oricand, din trei cauze. Mai intaii, deoarece uzura armamentului a atins cote maxime, din cauza pastrarii lui nesatisfacatoare. Si, in sfarsit, din cauza ca, in actualele conditii politice, sunt posibile provocari si chiar acte teroriste.

Puterea de distrugere si penetratie a munitiilor de la Cobasna e atat de mare, incat o eventuala explozie ar afecta un teritoriu de la 500 pana la 3 mii kilometri patrati, provocand imense pagube umane, sociale si ecologice. In aceste imprejurari, Consiliul Suprem de Securitate considera ca lichidarea arsenalelor din Transnistria nu poate fi sincronizata, dupa cum insista Moscova, cu solutionarea politica a conflictului, deoarece o asemenea tergiversare pune in mare primejdie nu numai Republica Moldova, ci si tarile vecine - Ucraina si Romania. De aceea, Republica Moldova cere ajutor international pentru evacuarea cat mai grabnica a munitiilor depozitate la Cobasna.

 
Jurnalisti basarabeni reclama comportamentul abuziv al Consulatului italian din BucurestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :251
Friday, 08 July 2005

Unui grup de patru jurnalisti moldoveni le-a fost refuzata, la 30 iunie curent, perfectarea vizelor de catre Consulatul Italiei la Bucuresti. Jurnalistii intentionau sa adune informatii pentru realizarea unei serii de emisiuni despre viata emigrantilor moldoveni in Italia.

Filmul urma a fi realizat in cadrul unui proiect al Centrului de Dezvoltare a Televiziunii Independente, finantat de Agentia "Moldpres". Directorul "Moldpres", Valeriu Renita, a declarat, joi, 7 iulie, in cadrul unei conferinte de presa ca angajatii consulatului au fost informati din timp de catre Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene despre scopul deplasarii jurnalistilor moldoveni. "Desi jurnalistii moldoveni au prezentat actele corespunzatoare si au respectat toate procedurile de obtinere a vizei, Consulatul Italiei le-a refuzat intrarea in aceasta tara, fara a expune motivele obstructionarii. Chiar daca au fost programati din timp, acestia au fost nevoiti sa urmeze unele proceduri de depunere a dosarelor, care au durat aproape 10 ore, timp petrecut in picioare la usile si ghiseele consulatului, in asteptarea rezultatului", a specificat Renita.

Timp de cinci ore, din cele cinci dosare prezentate a fost examinat doar unul, care a fost returnat pe motiv ca vizele pentru jurnalisti ar constitui un caz special si ca ar fi nevoie de documente suplimentare. In consecinta, nici unul din cele cinci dosare nu a fost admis. In plus, acestora nici nu l-i s-a dat explicatii de ce fel de acte ar mai avea nevoie pentru obtinerea vizei. "Calificam atitudinea functionarilor italieni drept discriminare si lipsa de respect fata de statutul jurnalistului si ingradire a accesului la informatie", a subliniat Renita. Membrii grupului au expediat o declaratie Consiliului Europei, Uniunii Europene, Parlamentului si Guvernului Italiei, Parlamentului si Presedintiei Republicii Moldova precum si catorva organizatii de protectie a drepturilor omului, in care si-au exprimat protestul fata de actiunile Consulatului Italiei la Bucuresti. In declaratie este expus un caz constatat de catre jurnalisti chiar la poarta consulatului, cand angajatii respectivei institutii au dat dovada de comportament inadecvat in raport cu solicitantii de vize moldoveni si romani, care, in opinia lor, are un caracter permanent si contine atitudini formate fata de clienti de mai multa vreme.

Potrivit aceleiasi declaratii, "aspirantii la vize sunt nevoiti sa faca cozi mari la poarta consulatului in timpul noptii pentru a putea prinde programarea". "Cei care au obtinut aceasta programare se imbulzesc la poarta cu cateva ore inainte de inceperea zilei de lucru, altfel nimeni nu stie daca va fi sau nu deservit in ziua in care a fost chemat, deoarece angajatii consulatului organizeaza depunerea dosarelor dupa bunul lor plac. Solicitantii sunt nevoiti sa astepte ore in sir in picioare, fara a detine informatie elementara despre oportunitatile serviciilor de igiena si alimentare", se mai spune in declaratie.

In opinia jurnalistilor, cel mai revoltator este insusi tratamentul reprezentantilor consulatului fata de solicitantii de vize, cei dintai permitandu-si insulte si racnete, menite "sa puna la respect clientii". "Orice incercare de a protesta a cetatenilor moldoveni si romani este imediat curmata de catre colaboratorii consulatului cu amenintarea ca vor fi scosi din rand si din ograda institutiei. De fapt, protestele sunt foarte rare, deoarece clientilor patrunsi in interior li se inspira, de rand cu frica, ideea ca eliberarea vizei nu depinde atat de continutul dosarului, cat de faptul daca se vor conforma ori nu capriciilor personalului de deservire. Bunaoara, la solicitarea unor explicatii de catre jurnalisti referitor la comportamentul nedemn al acestora, cativa cetateni moldoveni i-au rugat sa nu tulbure "bunul mers" al lucrurilor, deoarece personalul consulatului s-ar putea enerva si, in consecinta, sa nu mai doreasca sa le elibereze vize", se mai arata in acelasi document.

 
Troica UE in vizita de lucru la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 08 July 2005

O delegatie a Troicii Uniunii Europene se va afla, in zilele de 7 si 8 iulie, in Republica Moldova intr-o vizita de familiarizare, informeaza un comunicat de presa al Ambasadei Marii Britanii la Chisinau.

Din delegatie fac parte reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged, directorul Departamentului Europa de Nord si de Est din cadrul Ministerului britanic de Externe, Andrew Key, directorul interimar al Departamentul Relatii cu Ucraina, Moldova, Belarus al Comisiei Europene, Hilde Hardeman, si directorul Regional COEST, Ministrul de Externe al Austriei, Josef Litschauer. Reprezentantii delegatiei Troicii UE vor avea o serie de intrevederi cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, cu ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu, precum si cu liderii grupurilor parlamentare. In cadrul acestor intrevederi vor fi abordate subiecte ce vizeaza tematica europeana, inclusiv aspectele legate de situatia politica si economica din Republica Moldova.

 
Un an de la decizia CEDO in favoarea grupului IlascuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :241
Friday, 08 July 2005

In urma cu exact un an, la data de 8 iulie 2004, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg isi pronunta Hotararea cu privire la grupul Ilascu, hotarand ca Rusia este culpabila si ca Moldova nu a facut nimic din 2001 pana in 2004 pentru eliberarea detinutilor.

Acum, la un an de la decizia CEDO doi membri ai grupului Ilascu, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa sunt inca intemnitati la Tiraspol.

Reamintim ca grupul Ilascu, format la acea vreme din Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Tudor Petrov Popa si Andrei Ivantoc a fost inchis in temnitele de la Tiraspol dupa un proces ilegal, in 1992. Motivul pentru care acestia au fost inchisi, dupa cum s-a stabilit in proces a fost nerecunoasterea Republicii Moldovene Nistrene (proclamata la 2.09.1990, ca succesoare a RASSM si RSSM) si faptul ca au chemat deschis la rasturnarea puterii sovietice in RMN, in scopul lichidarii statalitatii RMN.

Abia 12 ani mai tarziu CEDO a cerut Rusiei sa elibereze neconditionat detinutii, si sa le plateasca, totodata, si despagubiri pentru anii de detentie ilegala in inchisorile transnistrene. Rusia a achitat suma daunelor, insa ultimii doi detinuti ai grupului Ilascu - Petrov si Ivantoc - sunt inca inchisi in conditii grele de detentie, chiar daca, conform deciziei CEDO, ar fi trebuit sa fie liberi. Mai mult decat atat, familiile si prietenii celor doi au trimis autoritatilor de la Chisinau nenumarate apeluri si scrisori deschise in care cer statului implicare in aceasta problema, si chiar au cerut intrevederi cu presedintele Voronin, insa totul a fost in zadar.

 
Caravana Admiterii in Romania va fi ajunge din nou in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 08 July 2005

Caravana Admiterii, parte integranta a programului Ghid informativ pentru elevii de liceu din Moldova in facultatile din Romania, se va afla in Basarabia in perioada 18-25 iulie.

20 de localitati de dincolo de Prut vor beneficia de informatiile pe care le va aduce cu sine Caravana, organizata de Grupul de Atitudine Civica. Pe intreaga perioada a acestui eveniment vor fi distribuite gratuit brosuri continand informatii despre admiterea in universitatile din Romania. Caravana isi propune sa informeze tinerii absolventi de liceu din Basarabia in legatura cu continuarea studiilor in cadrul facultatilor din Romania, atat in sistemul de stat cat si in cel privat. Absolventii de liceu vor fi pusi la current si cu schimbarile care s-au petrecut in sistemul educational din Romania, in conformitate cu procesul de la Bologna. Organizatorii caravanei vor realiza un studiu asupra asteptarilor de viitor ale elevilor, care vor fi folosite pentru conceperea unor politici educationale publice in Romania.

Caravana Admiterii nu se afla anul acesta la prima sa editie, initiativa fiind lansata in 2003, la cererea studentilor si liceenilor din Basarabia si Ucraina care doreau sa vina la studii in Romania.

Reamintim ca Guvernul Roman pune la dispozitia tinerilor de dincolo de Prut, pentru anul academic 2005-2006, burse subventionate de la bugetul de stat in sistemul educational universitar si post-universitar.

 
Shakespeare in romaneste, la Festivalul de Teatru din JulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :808
Friday, 08 July 2005

In mod traditional, intre 1 iulie-14 august, se desfasoara la Jula Festivalul Teatrului Cetatii. In acest an, in cadrul sezonului s-a initiat Festivalul Shakespeare, pentru a satisface si publicul pasionat de literatura engleza.

La Festivalul Shakespeare din 5-17 iulie vor participa si actorii Teatrului National din Craiova, cu piesa "Cum doriti sau noaptea de la spartul targului", in regia lui Silviu Purcarete, spectacolul castigand in 2004 in Romania doua premii pentru cea mai buna regie si cel mai bun spectacol. Despre Festivalul Shakespeare si spectacolul romanesc, a stat de vorba cu corespondentul RGN in Ungaria directorul Teatrului Cetatii din Jula, Gedeon Jozsef.

- In aceste zile va pregatiti pentru Festivalul Shakespeare. Ce cuprinde acesta si de l-ati ales tocmai pe Shakespeare?

- Inca anul trecut am planuit un festival Shakespeare, pentru ca si eu sunt un admirator al culturii engleze si de 13 ani sunt presedintele Societatii de Prietenie Ungaro-Britanica din Jula. De cateva ori am si fost bursier in Anglia. Asa ca imi place foarte mult Shakespeare, tocmai pentru aceasta se pune pe scena in fiecare an, din 1999 o piesa a acestuia. Intre timp, s-au facut renovarile la cetate, in care este si o curte din epoca renasterii, care este cu totul potrivita pentru spectacolele Shakespeare. Si nu in ultimul rand, in Ungaria nu exista un anume festival international la care sa se invite cele mai bune spectacole. Deci, asa s-a nascut ideea unui festival Shakespeare, care necesita foarte multe pregatiri, nu numai din punct de vedere organizatoric, ci si financiar. Am contactat o comisie de cinci membri care sa ne ajute sa alegem cele mai bune spectacole. Aceasta comisie este alcatuita din regizorii de teatru Csiszar Imre, Vidnyanszki Attila, de scriitorul Nagy Andras, directorul Muzeului de Istorie Teatrala si al Teatrului International, criticul Koltai Tamas, redactorul periodicului "Teatru", si nu in ultimul rand Darvai Nagy Adrienn, critic, istoric de teatru. Impreuna am vizionat la mai multe spectacole, dintre care am vrut sa alegem unul in limba maghiara si doua spectacole din strainatate. Pana la urma, pentru spectacolul in limba maghiara a fost ales "Othello" in regia lui Bocsrdi Lszl, in interpretarea Teatrului Tamsi ron din Sfantu Gheorghe. Acesta a fost propus anul trecut pentru Premiul UNITER. Celalalt spectacol va fi "Cum doriti sau noaptea de la spartul targului" in regia lui Silviu Purcarete, in interpretarea Teatrului National din Craiova. Eu personal sunt mare admirator al lui Purcarete. De ani de zile urmaresc activitatea sa si am avut norocul sa vad de cinci ori acest spectacol. De fapt, cu sapte ani in urma l-am invitat pe Purcarete pentru prima data la Jula, atunci cu piesa "Phaedra". Anul trecut am vazut la Festivalul Teatrul din Arad spectacolul "Cum doriti sau noaptea de la spartul targului", iar prin vizionarea filmului video, si colegii din comisia amintita au cazut de comun acord ca acesta trebuie sa ajunga si la noi. Se stie ca spectacolul a primit doua premii atat in Ungaria, cat si in Romania, in 2004, pentru cea mai buna regie si cel mai bun spectacol.

Printre reprezentatiile principale ale Festivalului se mai gaseste "Visul unei nopti de iarna" de Oskaras Korsunovas, regizor lituanian de reputatie mondiala, care a avut mare succes in peste 40 de orase europene. Printre programele suplimentare se numara spectacolul Teatrului Globe din Londra "John Ballanger, bufonul Globe-ului". Alaturi de acestea, se vor putea viziona filme, vor fi programe gastronomice cu mancaruri din epoca renasterii, precum si muzica din acea epoca. Vor fi puse in scena si doua spectacole proprii: "Manunchi liric Shakespeare" in regia lui Vidnyanszki Attila, respectiv "Sonete Shakespeare" de actorul - regizor Benedek Miklos. Deci, Festivalul Shakespeare 2005 din 5-17 iulie face parte din Festivalul Teatrului Cetatii din Jula, care se desfasoara intre 1 iulie-14 august.

- Spectacolul lui Silviu Purcarete "Cum doriti sau noaptea de la spartul targului" il putem vedea in interpretare romaneasca la Sala Sporturilor. De ce va avea loc in Sala Sporturilor si de ce considerati piesa iesita din comun?

- Atunci cand am vazut-o, la acel festival din Arad, am admirat pregatirile foarte serioase. Cand i-am invitat pe craioveni la Jula, le-am propus mai mult scene, insa nici una nu a fost potrivita. Pana la urma, Sala Sporturilor s-a parut adecvata, pentru ca are un spatiu suficient pentru decorul interesant. Asa ca asteptam emotionati reusita spectacolului. Speram sa reusim realizarea iluziei experimentate ca la Arad, cu care sunt obisnuiti actorii din Craiova.

- Va fi un spectacol in limba romana. Pregatiti o traducere pentru cei de limba maghiara?

- Aceasta a fost o dilema mare pentru fiecare dintre noi, fiind vorba de un festival international. Sunt mai multe posibilitati: ori nu se traduce piesa de loc, pentru ca limitele lingvistice se depasesc prin jocul actorilor, sau se titreaza, sau se traduce in mod sincron. Titrarea strica iluzia, fiindca publicul trebuie sa se uite mereu in sus si deranjeaza decorul. Cu traducerea sincrona problema este ca vocea monotona a unui singur individ nu reda interpretarea actorului. Asadar, noi am facut un rezumat al scenariului pe care-l va primi fiecare spectator, putand urmari astfel spectacolul. Aceasta piesa este atat de puternica, incat oamenii vor intelege mesajul ei, si cei care nu stiu romaneste. Ne bucuram foarte mult ca in Jula traiesc multi romani, dar asteptam si turisti romani, care cu siguranta vor intelege piesa, care, de altfel, este una dintre piesele lui Shakespeare cu un limbaj foarte greu. Cunoscand insa regia lui Silviu Purcarete, sunt sigur ca va avea succes si aici la noi.

 
Din nou tabara de iconografiePDF Print E-mail
Jaca, Romania/Romanian Global News
Accesari :407
Friday, 08 July 2005

De cativa ani incoace, copii din Romania si din Ungaria se aduna in localitatea bihoreana Jaca pentru a participa la tabara de iconografie realizata cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Episcop Sofronie.

Artistul Corneliu Artimon va veni in Ungaria din nou cu elevi aradeni, pentru a-i introduce pe copiii atrasi de secretele artei iconografice. Tabara de iconografie se va desfasura in acest an intre 1-6 august.

 
Celula de criza a MAE la dispozitia cetatenilor romani din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :221
Friday, 08 July 2005

Persoanele care detin informatii in legatura cu cetatenii romani care s-ar fi putut afla la Londra in momentul atentatelor teroriste de joi, 7 iulie, pot comumica aceste informatii Directiei Consulare.

MAE precizeaza intr-un comunicat ca sta la dispozitia acestor persoane, prin celula de criza a Directiei Consulare. Autoritatile romane se vor asigura prin toate mijloacele de siguranta persoanelor acestora. Ambasada Romaniei din Londra va incerca stabilirea legaturii cu cetatenii romani semnalati a fi in Londra si va raporta celulei de criza, in masura in care va obtine informatii relevante.

Numerele de telefon la care poate fi apelata celula de criza a Directiei Consulare sunt: (021)319-6869 si (021)319-6870. Persoanele care apeleaza aceste numere sunt rugate sa comunice numele cetatenilor romani din Londra despre care se intereseaza si numerele de telefon sau alte coordonate (hoteluri, institutii) la care acestia pot fi gasiti.

 
Program special al Sectiei Consulare a Ambasadei din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :400
Friday, 08 July 2005

Accesul cetatenilor romani spre si dinspre Ambasada Romaniei la Londra a fost blocat total de catre autoritatile britanice, informeaza reprezentanta diplomatica a Romaniei in capitala britanica.

Aceleasi restrictii au fost valabile si pentru personalul diplomatic, rezultand ca pe cale de consecinta solicitantii romani nu au putut veni sa depuna sau sa ridice acte de la ambasada. Programul Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei in ziua de 7 iulie, dupa atacurile teroriste cu bomba din Londra, Sectia a fost reluat de la ridicarea restrictiilor si pana la ora 24.00, urmand ca vineri, 8 iulie, programul acesteia sa se desfasoare intre orele 7.30-210.00. La sfarsitul saptamanii Sectia Consulara va fi deschisa, atat sambata, 9 cat si duminica, 10 iulie, intre orele 10.00-17.00. Pentru situatii urgente exista un numar de telefon la care se poate apela 24 de ore din 24: 020 79379666, 24 ore din 24.

 
Un nou serviciu prin SMS pentru imigranti si in NapoliPDF Print E-mail
Napoli, Italia/Romanian Global News
Accesari :434
Friday, 08 July 2005

Serviciile de informatii si prenotari prin mesaje scrise trimise pe telefonul mobil sunt din ce in ce mai folosite in Italia, in beneficiul imigrantilor din aceasta tara si pentru eficientizarea procedeelor birocratice.

Astfel, daca in Torino se va pune pentru prima data la punct un serviciu de prenotari prin sms, in vederea reinnoirii permiselor de sedere, la Napoli va fi pus in functiune un software nou, care nu numai ca va putea fi folosit pentru prenotari, dar va putea furniza si alte informatii legate de serviciile pentru imigranti.

Napoli va fi astfel primul oras italian in care va functiona serviciul de eliberare a permiselor de sedere pentru imigranti, prin sms. Initiativa a fost prezentata saptamana aceasta de catre presedintele Provinciei Napoli, Dino di Palma, de consilierul pe probleme de imigratie Isadora DAimmo si de catre chestorul Oscar Fioriolli.

Spre desosebire de proiectul demarat in octombrie anul trecut in Provincia Torino si in Asti, realizat in colaborare cu Chestura si cu Vodafone, partener de altfel si la Napoli, soft-ul intitulat Dedalo nu va oferi numai serviciul de prenotari prin sms. Comunicand cu sistemul ministerului de Interne, dupa prima cerere de informare, care se plateste conform planului telefonic tarifar al operatorului, va consimti automat si gratuit la primirea altor stiri referitoare la imigratie. Sistemul va intra in folosinta la data de 20 iulie, cand numarul la care se trimit sms-urile va fi anuntat si prin intermediul canalelor informale, precum intalniri si contacte cu comunitatile straine. Initaitiva vizeaza in mod clar reducerea cozilor interminabile si a asteptarii timp de ore intregi in fata sediilor chesturilor. Serviciul din Napoli a fost imbunatatit fata de cel folosit in Torino. Proiectul pus la punct de catre autoritatile provinciei si de Chestura, are ca scop conjugarea legalitatii, transparentei si demnitatii in favoarea imigrantilor care, gratie sistemului inteligent de identificare, vor putea primi mesajul de raspuns in limba tarii lor de origine, folosind un cod care, pentru evitarea complicatiilor, va fi acelasi cu numarului permisului de sedere.

 
Bisericile ortodoxe din America se reunesc la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :398
Friday, 08 July 2005

Mai multe biserici ortodoxe romane din Canada si Statele Unite ale Americii vor participa in perioada 17-22 iulie, in localitatea canadiana Toronto, la Congresul Bisericii Ortodoxe din America, care se desfasoara sub titlul Biserica noastra si viitorul.

Una dintre parohiile romanesti care va fi ptrezenta la acest important eveniment religios este si biserica Sfantul Gheorghe din Toronto, care ii invita pe toti credinciosii sai sa participe la Sfanta Liturghie ce va avea loc la Sheraton Hotel, pe Queens Street (Nathan Phillip Square). Deoarece parintele paroh Ioan Bunea va lua si el parte la serviciul religios din acea duminica, la biserica pastorita de el nu se va oficia slujba pe 17 iulie, anunta parohia romana. Totodata, acelasi lucru se va intampla si cu sarbatoarea Sfantului Ilie Tesviteanul, care va fi celebrat miercuri, 20 iulie, tot in cadrul adunarii de la Toronto.

 
La Zagreb s-au pus bazele unei retele de orase multietnice din Europa de Sud-EstPDF Print E-mail
Zagreb, Croatia/Romanian Global News
Accesari :221
Friday, 08 July 2005

In Zagreb, capitala Croatiei, a avut loc miercuri, 6 iulie, constituirea unei noi organizatii neguvernamentale care are ca scop crearea unor legaturi intre orasele din sud-estul Europei, informeaza postul de radio sarb B92, citat de agentia Moldpres.

Scopul acestei Retele de Orase Multietnice din sud-estul Europei este dezvoltarea democratiei si a relatiilor interetnice si protejarea drepturilor si libertatilor umane. Reteaua este alcatuita din 60 orase si municipalitati din regiunea Europei de Sud-Est, reprezentanti ai guvernelor locale din toate fostele republici iugolsave, dar si din Albania, Bulgaria, Grecia, Ungaria si Romania, acestea semnand chiar o declaratie in acest sens. Noua organizatie este sprijinta de Pactul de Stabilitate, Consiliul Europei si OSCE.

 
Mihnea Ignat in fruntea Orchestrei Nationale a Televiziunii IrlandezePDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 08 July 2005

Orchestra Nationala a Televiziunii Irlandeze, condusa de dirijorul roman Mihnea Ignat va sustine in seara de vineri, 8 iulie, un concert de muzica clasica, gazduit de Sala Nationala de Concerte din Dublin.

Programul va include lucrari precum Rapsodia Romana Nr. 1 de George Enescu, Concertul pentru Vioara al lui Felix Mendelssohn Bartoldy si Simfonia Nr. 2 de Piotr Ilici Ceaikovski, informeaza Ambasada romana din Dublin. La finele spectacolului, ambasada va oferi invitatilor un vin dhonneur romanesc, moment urmat de o receptie in onoarea artistilor, organizata impreuna cu Fundatia Culturala Irlanda-Romania.

Tanarul dirijor roman este deosebit de apreciat in mediile de specialitate din Irlanda, fiind considerat unul din marile talente ale generatiei sale.

 
Poeta romanca Juliette Aderca si-a lansat ultima carte la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :239
Friday, 08 July 2005

Poeta de origine romana Juliette Aderca si-a lansat la sfarsitul lunii trecute la Resedinta Ambasadorului Romaniei in Regatul Belgiei, Dr. Ion Jinga, volumul de poeme Ombre en camad'eu.

 

La acest eveniment au luat parte membri ai lumii literare si ai aristocratiei belgiene, inalti functionari din administratia belgiana si reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bruxelles, informeaza Ambasada Romaniei din Belgia. Juliette Aderca s-a nascut la Corabia si a ales sa urmeze cursurile Facultatii de Filozofie si Jurnalism la Bucuresti. Poeta decide sa se stabileasca in Belgia imediat dupa cel de-al doliea razboi mondial unde a si devenit presedinta Sectiunii Litere a Consiliului National al Femeilor Belgiene. Profeseaza ca jurnalist la Televiziunea publica belgiana RTB inca din anul 1960 si este membra a Asociatiei scriitorilor de limba franceza. Ca o recunoastere a valorii sale literare, Juliette Aderca a fost distinsa cu decoratia Cavaler al Ordinului Leopold al II lea, pentru opera sa. Totodata, poeta este o excelenta traducatoare din romana, italiana, engleza, spaniola si olandeza, iar in Romania a obtinut premiul de onoare la Salonul Cartii Internationale din Oradea.

 
Loredana Sachelaru steaua pop a romanilor din AustraliaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 08 July 2005

{mosimage}Aleasa Miss Popularitate la preselectia australiana pentru Miss Diaspora 2005, Loredana Sachelaru nu este numai o prezenta placuta si incantatoare ci si o interpreta extrem de talentata.

{mosimage}Loredana a inceput sa cante la varsta de 8 ani, si tot atunci a inceput sa apara in concerte si competitii primind de fiecare data un feed-back pozitiv, si numeroase premii. In timpul liber s-a ocupat adesea si de compus, iar in cele din urma a reusit sa inregistreze in 2003, alaturi de producatorul sau Tony Hunt. A inregistat initial 4 cantece originale, desi avea un repertoriu de 30 de piese, pe care spera ca la un moment dat sa le poata pune pe un album al sau. Visul sau nu a intarziat mult sa apara, pentru ca in 2004 a reusit sa scoata pe piata albumul Loredana Dance, continand, asa cum indica si denumirea, piese dance/pop, o muzica efervescenta si plina de energie.

Piesele originale sunt difuzate la posturi de radio celebre in Australia, printre care NOVA, SBS, DoubleX 1611, etc. Studiile sale muzicale au fost desavarsite la The Jaanz School of Singing, cea mai importanta scoala de muzica din tara, institutie prin care au trecut si artisti celebri astazi in intreaga lume precum Anastacia, Sophie Monk sau Holly Valance.

 
Atentie, se canta! poposeste si la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :281
Friday, 08 July 2005

Spectacolul romanesc Atentie, se cantaadevarat! va ajunge sambata, 16 iulie, si la Montreal, Horia Moculescu si fiica sa Nidia, alaturi de solista Angela Stoica, urmand sa evolueze pe scena Auditorium Lucien Page din localitate.

Acesta se afla la adresa 55 Jarry Est si va gazdui reprezentatia romaneasca incepand cu ora 19:00, informeaza Asociatia Romana din Canada. Spectacolul este organizat de Agentia Festival si ii mai are in distributie pe Cornel Ionescu-Gutui (chitara si voce), Romeo Vaduva (nai) si Ady Turcu. Conducerea muzicala si prezentarea spectacolului ii apartin lui Horia Moculescu. Mai multe infornmatii si rezervari se pot face sunand la numerele de telefon (514) 344-0501 sau (514)722-0126, mai anunta asociatia romana.

 
Echipa romaneasca de fotbal din Vancouver ar putea sa prinda podiumulPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :397
Friday, 08 July 2005

{mosimage}Echipa de fotbal romaneasca din Vancouver a reusit sa castige trei partide consecutive disputate in ligile Ultra si Multicultural, in care activeaza sub numele BC Romanians si Romania, invingand formatiile Rangers, Costa Rica si FC Hammer.

{mosimage}Cele trei rezultate pozitive au fost indelung asteptate de comunitatea de romani din Vancouver si s-au incheiat astfel: BC Romanians Rangers: 4-3 in Ultra, Romania Costa Rica: 5-1 in Multicultural si BC Romanians FC Hammer: 7-3 in Ultra. In urma acestor rezultate bune, echipa poate sa ajunga in final pe locul trei in clasamentul ligii Ultra, informeaza portalul comunitatii romane din Vancouver. Deoarece in aceasta saptamana nu se disputa nici o partida, echipa romaneasca va efectua numai antrenamente in asteptarea meciurilor viitoare si, in acelasi timp, finale.

 
Ansamblul Folcloric Doina din Cluj concerteaza in CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :231
Friday, 08 July 2005

Ansamblul Folcloric Doina al Palatului Copiilor din Cluj-Napoca va concerta vineri, 15 iulie, la sala parohiala a Casei Romane Preot Petre Popescu din Montreal, anunta portalul Adhoc Roumanie.

Copiii sunt oaspetii Ansamblului Folcloric romanesc Hora din Canada si vor sustine pe pamant canadian un spectacol de cantece si dansuri populare romanesti, incepand cu ora 19:00. Pretul biletelor este de 15 dolari canadieni pentru adulti si 10 dolari pentru copii sub 12 ani. Pentru informatii suplimentare se poate lua legatura cu Florin Salajan, la numerele de telefon (514) 770-3709 si (450) 447-3444. Romanii care nu stiu unde se afla locul de desfasurare al evenimentului, acesta se gaseste la adresa 8060 Christophe-Colomb / Jarry.

 
Discoteca Trokadero ii asteapta pe romanii din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 08 July 2005

Romanii din Munchen pot sa isi petreaca timpul liber la cafe-bar-ul Trokadero, situat la adresa 80335 Munchen, Nymphenburger Str. 59.

Trokadero este, in acelasi timp, si discoteca si organizeaza in fiecare seara de sambata o petrecere tematica la care se asculta si muzica romaneasca, informeaza portalul cafenelei. Aceasta incepe la ora 21:00 si se bucura de o prezenta numeroasa, o marturie in acest sens fiind imaginile postate pe site-ul Trokadero care ii infatiseaza pe romani in mijlocul distractiei si chiar in compania unor oaspeti din peisajul muzical romanesc .

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions