Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului a ajuns la a opta editiePDF Print E-mail
Izvoru Muresului, Romania / Romanian Global News
Accesari :342
Saturday, 09 July 2005
Dupa piedici de ordin financiar, care au fost in cele din urma depasite, Universitatea de Vara Izvoru Muresului a intrat pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru cea de-a opta editie care se va desfasura in perioada 11-16 iulie in localitatea omonima din judetul Harghita, in organizarea Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni si a Centrului European de Studii Covasna Harghita.

Editia din acest an va avea loc sub tema Comunitati romanesti de pretutindeni si integrarea europeana si are printre invitati o serie de nume extrem de importante din peisajul politic, religios si cultural  romanesc, dar si prezente de marca din diaspora. Printre politicieni se numara Presedintele Romaniei, Traian Basescu, Premierul Calin Popescu Tariceanu, Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu si Secretarul de Stat de la Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Mihai Gheorghiu, Mona Musca, Ministrul Culturii, Ene Dinga, Ministrul Integrarii Europene, si multi politicieni, desi, din cauza evenimentelor care au avut loc in ultimele zile pe scena politica autohtona, participarea lor va fi pusa sub semnul intrebarii. Alaturi de acestia, in prima zi a dezbaterilor sunt asteptati sa participe reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Basarabia, Albania si Macedonia, care vor analiza problema comunitatii de romani din jurul granitelor si a sprijinului pe care statul roman il ofera acestora pentru pastrarea identitatii lor etnice, intr-o dezbatere moderata de drd. Eugen Popescu, Presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni (F.N.R.P.).

A doua zi a Universitatii de Vara va fi axata pe aportul comunitatilor romanesti de pretutindeni la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, parteneriatul romano-roman intre asociatiile din Romania, Occident si cele din jurul granitelor, precum si existenta unui lobby pentru Romania si va fi moderata in prima parte a sa de catre Daniela Soros, vicepresedinta F.N.R.P. Aceste aspecte vor fi tratate de mai multi membri ai diasporei. Ziua se anunta a fi una deosebit de interesanta, ca urmare a faptului ca in partea a doua va contine o dezbatere media pe tema Identitatii Nationale la care se va aduce in prim plan problema crearii unei imagini pozitive a Romanii prin intermediul asa-numitului Branding de tara. Pozitionarea Romaniei ca tara-produs pe scena internationala va fi comentata impreuna cu Teo Migdalovici, Brand Developer la publicatia "Jurnalul National", cea care va incerca sa afle raspusurile la dilema intre ce exista si ce este de facut pentru a avea o marca nationala. Moderatorul acestei dezbateri media va fi prof.univ.dr. ing. Claudiu Matasa, consul onorific al Romaniei la Los Angeles, directorul general al F.N.R.P - SUA, Canada si Ana Maria Luca - Jurnalul National. Alaturi de acestia, dezbaterea va fi pigmentata si de participarea unor jurnalisti romani din presa de limba romana de pretutindeni, jurnalisti din presa centrala si reviste de specialitate, dar si politicieni.

Zilele urmatoare vor contine dezbateri moderate de prof. Viorel Badea, consilier in cadrul D.R.R.P, PS Ioan Selejan, Episcop al  Covasnei si  Harghitei, drd. Ioan Roman - vicepresedinte al Asociatiunii ASTRA si dr. Ioan Lacatusu - director Centrului European de Studii Covasna -Harghita, si au in prim plan problema sprijinului romanilor de pretutindeni, a destinului european al Basarabiei si cea a culturii romanesti ca parte integranta a culturii europene. Ziua de joi, 14 iulie, este dedicata unui aspect actual, Biserica si societatea, si se va incheia cu o seara romaneasca care va prilejui un moment de destindere pentru toti participantii la Universitatea de Vara Izvoru Muresului. Ultima zi a dezbaterilor propriu-zise va avea loc vineri, 15 iulie, si va trata cateva probeleme spionoase in Romania anului 2005, si anume Legea minoritatilor nationale, istoria si civilizatia romaneasca din judetele Harghita si Covasna si existenta Tinutului Secuiesc. Ziua de vineri reprezinta si momentul in care se va redacta Rezolutia 2005 in cadrul unei mese rotunde la care vor lua parte toti cei prezenti. Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului se va incheia sambata cu o conferinta de presa a organizatorilor si inmanarea diplomelor de participare.

Ajunsa la cea de-a opta editie, Universitatea de Vara a intampinat numeroase dificultati organizatorice pe care a reusit sa le depaseasca cu bine, astfel incat nici o persoana dintre cele pentru care manifestarile de aici au devenit deja o traditie sa nu fie dezamagita. Cu ajutorul sponsorilor Romaqua - Borsec, Petrom Service, Balkan Petroleum, Diveta On Line, ID Advertising si Editura Romania Pur si Simplu, dar si a partenerilor media oficiali PRO TV International, Societatea Romana de Radiodifuziune, cu Radio Romania International si Radio Targu Mures, Agentia de presa Romanian Global News, si al partenerilor media Jurnalul National, Observatorul din Toronto, Ganduri romanesti din Italia si Spirit Romanesc din Australia. Universitatea de la Izvoru Muresului continua si in acest an sa fie un punct important pe agenda evenimentelor culturale estivale. Intr-un final Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni a aprobat finantarea solicitata de partenerul de la Sf. Gheorghe, Centrul European de Studii Covasna-Harghita si devine astfel finantatorul evenimentului din partea Guvernului Romaniei.

 

 
Petrecere romaneasca pe TamisaPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :237
Saturday, 09 July 2005
O noua petrecere romaneasca pe Tamisa, ii va reuni pe romanii din Londra la finele acestei saptamani.

Seara de intalnire este programata pentru duminica, 10 iulie, si va fi gazduita, ca de obicei, de vasul HMS President, intre orele 15.00 si 22.00. Asa cum au obisnuit deja, organizatorii, Centrul Cultural Roman din Londra, sprijiniti si de sponsorii Western Union, vor oferi celor prezenti mancare romaneasca mai ales celebrii mititei si bautura romaneasca. Biletele de intrare la petrecere costa 9 lire sterline, iar pentru membrii CCR, numai 6 lire, in timp ce studentii si copiii sub 12 ani, beneficiaza de o reducere de pana la 7 lire. Cei care nu au apucat sa isi faca rezervari nu vor beneficia de reducerea de 1 lira, oferita in acest caz.

 
Festival culinar american cu participare romaneasca la DenverPDF Print E-mail
Denver, SUA / Romanian Global News
Accesari :253
Saturday, 09 July 2005
La sfarsitul acestei luni, orasul american Denver va gazdui cea de-a doua editie a Festivalului Culinar al Tarilor Ortodoxe din Est, la care va participa si Romania.

. Evenimentul gastronomic este programat sa aiba loc in week-end-ul 30-31 iulie si se va desfasura la catedrala ortodoxa cu hramul Schimbarea la fata din localitatea americana, situata la adresa  349 E. 47th Ave. Denver, CO 80216, informeaza portalul rafa.org. Publicul va putea sa participe la manifestarile din cele doua zile ale festivalului in intervalul orar 11:00-20:00, sambata, si 11:00-17:00, duminica. Alaturi de bunatatile romanesti care vor fi degusate la festival, localnicii vor mai incerca si specialitati din bucataria ucraineana, rusa, grecesca, italieneasca, sarba, slovaca, dar si mexicana si americana. Pe langa aromele prezente, la festival va mai avea loc si un bogat program artistic, o expozitie de icoane ortodoxe si produse de artizanat. Parohia ortodoxa organizatoare spera ca festivalul sa devina o traditie si sa fie inclus in calendarul permanet de evenimente al orasului Denver.

 
Consultari politice romano-chineze la BeijingPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :225
Saturday, 09 July 2005
Ministerele de Externe din Romania si China sustin in perioada 8-10 iulie, la Beijing, o noua runda de consultari politice.

Delegatia romana in China va fi condusa de secretarul de stat pentru afaceri globale, Teodor Baconschi, iar sesiunea se inscrie in dialogul politic consistent stabilit intre cele doua tari, care include consultari anuale, realizate alternativ in capitalele celor doua tari, pe linia MAE.

Vineri, 8 iulie, Teodor Baconschi a avut intalniri cu inalti reprezentanti ai Departamentului International al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez si cu conducerea ministerului afacerilor externe de la Beijing. Discutiile purtate cu Chen Feng Xiang, asistent al ministrului departamentului International al CC al PCC si cu Zhang Yesui, adjunct al ministrului afacerilor externe, au avut ca principale teme stadiul si perspectivele relatiilor bilaterale, precum si agenda internationala de interes comun, cu accent pe evolutiile din cadrul sistemului multilateral. Cele doua parti si-au manifestat interesul comun pentru o agenda consistenta de contacte, fiind preconizate pentru perioada urmatoare atat vizite la nivel de sef de stat, cat si de premier, presedinti ai Camerelor Parlamentului, vice prim-ministru si ministru al afacerilor externe, se arata intr-un comunicat remis de MAE.

In ceea ce priveste relatiile economice romano-chineze, au fost explorate posibilitatile de implicare comuna in proiecte de anvergura, la o scara care sa reflecte potentialul celor doua tari. In acest context, au fost evocate posibilitati de cooperare in materie de infrastructura, investitii in parcuri tehnologice si dezvoltare a turismului. A fost, de asemenea, reliefat interesul pentru revitalizarea schimburilor culturale.

Vizita lui Teodor Baconschi in China va continua cu intalniri cu presedintii Institutului Chinez de Studii Internationale, respectiv al Asociatiei de prietenie a poporului chinez cu strainatatea, urmand sa se incheie cu o intalnire cu ministrul afacerilor externe al Republicii Populare Chineze, Li Zhaoxing.

 
Fundatia Dacia din UK organizeaza intalnirea de varaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :257
Saturday, 09 July 2005
La sfarsit de saptamana membrii Fundatiei DACIA din Marea Britanie, la fel ca si toti romanii din UK, se vor intalni in cadrul Dacia Summer Event

Intalnirea se va desfasura la Gradina Botanica Birmingham, sambata, 9 iulie, de la ora 11.00. Pretul biletelor de intrare este de 15 lire sterline, iar pentru studenti se face o reducere pana la 10 lire, pret ce include intrarea in gradini. In programul zilei de intalnire organizate de Fundatia Dacia se afla expozitii de fotografie, tombole, spectacole live, bufet cu mancare si racoritoare. Mai multe informatii se pot obtine la numerele de telefon 0121 440 4288, 07961362279; Fax 0121 440 0798, sau la adresa de e-mail: daciafoundation@yahoo.co.uk.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions