Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Prima Scoala de Vara pentru restauratorii si muzeografii asezamintelor de cult a inceput la DerventPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Tuesday, 12 July 2005

Prima Scoala de Vara pentru pregatirea si atestarea restauratorilor si muzeografilor din asezamintele de cult si bisericesti a fost inaugurata marti,11 iulie, la complexul monahal Dervent din judetul Constanta.

Cursurile se vora desfasura pana pe 23 iulie si sunt organizate de Ministerul Culturii si Cultelor, mai precis de Centrul de Formare, Educatie, Permanenta si Management al acestuia, in colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, anunta postul national de televiziune. Scoala de Vara va fi frecventata de patruzeci de pictori bisericesti, muzeografi si custozi de patrimoniu cultural, in special din eparhia tomitana, dar si din Moldova si Muntenia.

Coordonatorul proiectului este prof. Victor Simion, cel care a declarat ca, pe parcursul primei serii a programului de pregatire, cursantii vor deprinde tehnici evaluare patrimoniala, conservare si ulterior restaurare, urmand ca ulterior dupa sustinerea examenelor sa fie atestati conform normelor europene in profesia de muzeografi-restauratori.

 
Zona Agapia isi va recastiga turistii strainiPDF Print E-mail
Agapia, Romania/Romanian Global News
Accesari :349
Tuesday, 12 July 2005

Zona in care se afla manastirea Agapia va deveni zona turistica Europeana, in urma unei hotarari a Ministerului de Finante care a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute creditarea bugetului local al comunei cu suma de 8,5 miliarde lei.

Acesti bani vor contribui la salvarea programului PHARE care viza Agapia si care, fara cel putin 110 000 de euro, nu ar mai fost posibil sa se implementeze. Nu numai ca se pierdeau 5 milioane de Euro, respectiv valoarea proiectului, dar Agapia nu ar fi avut acces nici la alte viitoare proiecte finantate de forul european, informeaza un cotidian nemtean. Banii acordati sunt contravaloarea lucrarilor efectuate pina in luna mai in cadrul proiectului, pe partea ce trebuie asigurata financiar de beneficiar. Proiectul va asigura zonei alimentarea cu apa si canalizarea in comuna, amenajarea catorva chilii la manastire, reabilitarea drumului de acces si infiintarea unor si puncte de informare turistica.

 
Romanii sunt asteptati din nou la vot pe 16 octombriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :238
Tuesday, 12 July 2005

Reprezentantii coalitiei de guvernamant au stabilit luni, 11 iulie, calendarul alegerilor anticipate, conform caruia romanii ar trebui sa se prezinte la urne pe 16 octombrie.

Tot luni acestia au decis modificarea prin ordonanta de urgenta de legii electorale, anunta Rador. Astfel, s-a hotarat sa se voteze in mod obligatoriu cu cartea de alegator, sa se organizeze mai multe sectii de vot pentru romanii din strainatate si sa se stabileasca reguli stricte privind desfasurarea campaniei electorale la radio si la televiziune. In ceea ce priveste campania electorala, aceasta va fi redusa de la 30 la 15 zile, doar daca si Partidul Conservator, care va analiza propunerea, se va declara de acord cu acest lucru. Primul pas care va fi facut in vederea declansarii procedurilor necesare alegerilor anticipate va fi facut dupa intoarcerea premierului de la Bruxelles.

La inceputul saptamanii viitoare, prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni despre stadiul actual al demersului de aderare si modul in care vor decurge actiunile in noul context politic din Romania. Premierul se va intalni cu comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, cu comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes si cu cel pentru Justitie, Franco Frattini.

 
Arendasii din Romania pot fi din 2007 cetateni straini sau apatriziPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Tuesday, 12 July 2005

Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil marti, 12 iulie, proiectul de lege ce modifica substantial legea arendarii in asa fel incat de la 1 ianuarie 2007, arendasii, persoane fizice, pot fi cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi, informeaz Prompt Media.

Toate aceste categorii de persoane trebuie sa aiba, in schimb, pregatire de specialitate agricola sau un atestat de cunostinte agricole ori de practica agricola si sa posede toate garantiile solicitate de arendatori. Atestatul se elibereaza de organele abilitate de Ministerul Agriculturii, iar in cazul persoanelor fizice straine, de autoritatea competenta din statul de origine sau de provenienta. Modificarea legii este necesara pentru implementarea acquis-ului comunitar, Capitolul 4 - Libera circulatie a capitalurilor, eliminandu-se unele restrictii din legislatia romaneasca privind achizitionarea de proprietati agricole de catre cetatenii straini, apatrizi sau firme straine. Comisia de agricultura va intocmi raportul asupra legii, urmand ca modificarile aduse de comisiile de specialitate sa fie supuse votului plenului in toamna.

 
Logan a fost rebotezat in Maroc si se vinde sub numele DaclaPDF Print E-mail
Casablanca, Maroc/Romanian Global News
Accesari :382
Tuesday, 12 July 2005

Cel mai popular automobil romanesc al momentului, Dacia Logan, care si-a facut intrarea pe piata marocana saptamana trecuta, va fi comercializat in aceasta tara in mai multe variante si sub denumirea Dacla".

Astfel, rebotezatul Logan va fi vandut la pretul de 72.200 drahme in cazul variante Simple", 84.200 de drahme pentru variante Ambiance" si 96.200 de drahme pentru Liriat". Renault a investit 30 milioane de euro pentru proiectul Logan, masinile urmand sa fie fabricate de Somaca, fabricantul marocan de automobile din care Renault detine 54 la suta din capital, la uzinele din Casablanca. Asamblarea se va face dupa procedeul CKD incepand de la piesele livrate in special din Romania, precizeaza constructorul. Uzina poate produce 30.000 de autoturisme pe an, dintre care cea mai mare parte va fi destinata exportului. Somaca va produce si autoturismele Renault Kangoo, in cadrul unei conventii Masina economica" care a fost semnata cu statul marocan in ianuarie 2004. Logan va fi distribuit in Maroc prin 26 de puncte de vanzare ale Renault, anunta Prompt Media.

 
Lupii Negri s-au intors in taraPDF Print E-mail
Kandahar, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :213
Tuesday, 12 July 2005

Baza militara din Kandahar a fost luni, 11 iulie, locul de desfasurare al transferului de autoritate asupra Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri", intre Comandamentul 2 Operational Intrunit si Brigada 173 Aeropurtata Bayonet" SUA, anunta MApN.

La eveniment au participat loctiitorul comandantului Fortei Intrunite 76, general de brigada James Champion, seful de stat major al Comandamentului 2 Operational Intrunit, general de brigada dr. Nicolae N. Roman, si comandantul Brigazii 173 Aeropurtata Bayonet" SUA, colonelul Kevin Owens.

Militarii galateni au indeplinit in aceste sase luni peste 700 de misiuni, in cadrul carora au parcurs aproximativ 220.000 de kilometri. Au fost verificate, de asemenea, peste 8200 de camioane cu alimente si apa si peste 2000 de cisterne cu combustibili, acest tip de misiune solicitand atentie deosebita din cauza riscului ca incarcaturi explozive sa fi fost introduse in autovehicule. Printre misiunile permanente ale batalionului s-au numarat securizarea bazei si aeroportului Kandahar, precum si paza Centrului de Reconstructie Teritoriala din orasul Kandahar. In ultima parte a misiunii, militarii romani au participat impreuna cu militarii americani si cei ai Armatei Nationale Afgane la importante operatiuni desfasurate impotriva fortelor anticoalitie: Iron Demper, Diablo Spear, Diablo Reach si Diablo Reach Back.

Detasamentul a revenit in tara marti, 12 iulie, la ora pranzului, la Baza 90 Transport Aerian, mai informeaza Ministerul Apararii Nationale.

 
Cinci piloti romani, inscrisi la Campionatele Europene de Acrobatie Aeriana din CehiaPDF Print E-mail
Hradek, Cehia/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 12 July 2005

Un echipaj romanesc participa in perioada 9 16 iulie la Campionatele Europene de Acrobatie Aeriana din localitatea ceha Hradek.

Romania este reprezentata de un echipaj din partea Aeroclubului Romaniei, alcatuit din Alexandru Popovici, instructor, Mihai Borza, Lucian Tatu, Radu Cristea si Ioan Postolache, primii patru facand parte din Aeroclubul Iosif Silimon" din Ghimbav, anunta Prompt Media. Lotul romanesc va prezenta, in premiera pentru ei, un program de acrobatie aeriana in formatie de 4, cu ajutrorul avioanelor Extra 300, de productie germana. Romania va zbura sub denumirea Liliecii din Carpati" si reprezinta cea de a 18 formatie, din 40 de tari europene. Acelasi echipaj romanesc va fi prezent in orasul de la poalele Tampei pe 15 august, de ziua Sfintei Maria, cand la Brasov se va desfasura cel mai mare miting aerian din Romania la care vor lua parte aparate ultrausoare si planoare.

 
Nemtii vor astepta doi ani pana sa vada o parte din lucrarile lui BrancusiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :214
Tuesday, 12 July 2005

O parte din lucrarile lui Constantin Brancusi vo putea fi vizionate peste aproximativ doi ani la Muzeul din Ulm si la un alt muzeu important din Berlin, in organizarea Ministerului Culturii si Cultelor.

Anuntul a fost facut de catre secretarul de stat Virgil Nitulescu, care a precizat intr-o conferinta de presa ca la expozitie vor participa muzee din Romania, Germania si Franta. Ideea acestei expozitii dedicate lui Brancusi a venit in urma vizitei pe care secretarul de stat roman a facut-o in Germania, intre 2 si 6 iulie, la invitatia lui Michael Sieber, secretar de stat in Ministerul pentru Stiinta, Cercetare si Arta din landul Baden-Wurttemberg. O alta initiativa culturala care a reiesit dupa vizita in Germania a fost si oferirea de catre landul german a unor burse. Pentru anul in curs, acestea vor fi acordate pentru trei persoane din Romania, pe o perioada de o luna, in urma unei selectii facute de ministerul roman. De asemenea, o donatie de carte germana, de aproximativ 600 de volume, din partea orasului Karlsruhe, va ajunge la o biblioteca publica din Romania.

 
Talente romanesti din Basarabia, Bucovina si Voievodina participa la concursul Avangarda XXIPDF Print E-mail
Bacau, Romania/Romanian Global News
Accesari :233
Tuesday, 12 July 2005

Tinerele talente literare romane din zonele Basarabiei, Bucovinei si Voievodinei, dar si cele care nu au debutat editorial pana acum, participa la cea de-a cincea editie a concursului national de poezie Avangarda XXI" pe care il organizeaza Fundatia culturala Georgeta si Mircea Cancicov" din Bacau.

Totodata, competitia va evidentia si cele mai valoroase carti si antologii de poezie si publicatii literare si de cultura aparute in anul 2004, anunta Prompt Media. La editia din ecest an pot sa participe creatori din tara si din diaspora care nu au depasit varsta de 35 de ani si care nu au debutat editorial (sau care nu au obtinut Premiul I la editiile anterioare ale festivalului), cu un grupaj de 20-25 de poezii dactilografiate, in trei exemplare, cu motto, fisa autorilor, conform procedurilor de concurs, pana la 26 august 2005, creatori de poezie care au debutat editorial in 2004 si care nu au depasit varsta de 40 de ani, poeti consacrati care nu au depasit varsta de 55 de ani, realizatori si editori de antologii de poezie, realizatori si editori de reviste literare si de cultura. Cei interesati sa participe la acest concurs sunt rugati sa isi trimita lucrarile pe adresa Viata bacauana", str. Vasile Alecsandri nr. 3, Bacau, castigatorii editiei cu numarul cinci urmand sa fie publicati in Antologia Avangarda XXII".

 
Sute de mii de titluri din bibliotecile romanesti sunt disponibile pe netPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :275
Tuesday, 12 July 2005

Colectiile de carte ale Bibilotecii Nationale din Bucuresti si ale bibliotecilor judetene din Braila si Salaj vor putea fi disponibile si pe Internet prin intermediul unui proiect finantat de guvernul american, prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Astfel, din orice colt al lumii, citiorul va putea sa gaseasca informatii despre sute de mii de titluri din colectiile acestor trei biblioteci romanesti, informeaza Prompt Media. Pana in luna octombrie, alte 20 de biblioteci judetene vor fi integrate in proiect. Pe site-urile celor trei biblioteci - www.bibnat.ro, www.bjbraila.ro si www.bjs.ro - se gaseste cate un link catre catalogul on-line care, o data accesat, ofera informatii despre carti, in functie de un cuvant-cheie, de autor sau de titlu.

 
Marian Dragulescu si-a anuntat retragerea la Federatia Romana de GimnasticaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :360
Tuesday, 12 July 2005

Multiplul campion olimpic, mondial si european la gimnastica, Marian Dragulescu, si-a anuntat luni, 11 iulie, in fata Biroului executiv al Federatiei Romane de Gimnastica (FRG), decizia de a se retrage din activitatea de performanta.

Secretarul general al federatiei, Adrian Stoica, a declarat ca federatia a luat act de aceasta hotarare personala a sportivului roman si nu ii va mai acorda acestuia un timp suplimentar de gandire, anunta postul national de televiziune.

Marian Dragulescu are 24 de ani si se poate mandri cu un palmares impresionant din care nu lipsesc medaliile la cele mai mari competitii internmationale din gimnastica, Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale si Campionatele Europene. Dragulescu este renumit pentru exercitiile de la sol si sarituri, aparatele sale preferate, la acesta din urma fiind si autorul unei sarituri deosebit de dificile care ii poarta numele si pe care au incercat sa o preia si alti gimnasti.

 
Poli Timisoara merge in cantonament in FrantaPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Tuesday, 12 July 2005

Echipa de fotbal Poli Timisoara se va deplasa in aceasta saptamana in Franta, unde va sustine cinci partide amicale cu mai multe selectionate locale, dar si cu o formatie din Elvetia.

Echipa condusa de Cosmin Olaroiu va intalni pe parcursul cantonamentului din statiunea franceza Mulhouse pe gazda FC Mulhouse, in 15 iulie, pe elvetienii de la FC Bale in 17 iulie, iar ultimele doua partide le va disputa impotriva unor echipe din prima liga a Frantei, respectiv Troyes, in 23 iulie, si Metz, pe 25 iulie, informeaza un cotidian banatean.

 
Romanii din Cleveland se pot inscrie la un pelerinaj cu ocazia sarbatorii Sfintei MariaPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :363
Tuesday, 12 July 2005

Pentru romanii din zona Michigan a Statelor Unite ale Americii, vara aceasta poate fi un bun prilej de a merge pe 15 august intr-un pelerinaj la manastirea ortodoxa cu hramul Adormirea Maicii Domnului" din Rives Junction.

Pelerinajul este cel de-al 18-lea eveniment care se organizeaza la acest lacas de cult si va beneficia de prezenta a doi inalti ierarhi, PS Nathaniel, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe Romane din America, si IPS Herman, pastorul Bisericii Ortodoxe din America, informeaza buletinul parohial al catedralei Sfanta Maria" din Cleveland. Plecarea se va face de la aceasta biserica romaneasca la ora 06:00, urmand ca grupul de pelerini sa revina acasa in jurul orei 21:00. Costul excursiei este de 25 de dolari, in care este inclus transportul cu autocarul si masa de pranz. Data limita de inscriere la pelerinaj este 24 iulie, informatii si rezervari de locuri putand fi solicitate Mariei Diaconu, la numarul de telefon 440-846-5102.

 
Problema stringenta a diasporei romane-un mister pentru statul roman?PDF Print E-mail
Izvoru Muresului, Romania/Romanian Global News
Accesari :384
Tuesday, 12 July 2005

Cea de-a doua parte a primei zile de la Universitatea de Vara Izvoru Muresului a adus in centrul discutiilor problema diasporei romane.

Aceasta a doua jumatate a zilei de debut a inceput cu lansarea unor titluri de carte de catre dl. prof. univ. dr. Gheorghe Zbuchea, de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti. Dintre ele amintim "O istorie a romanilor de pretutindeni", in colaborare cu istoricul Mircea Dogaru, "Diaspora romaneasca. Pagini de istorie", in colaborare cu acelasi Mircea Dogaru, si volumele "Romanii timoceni".

Intrand pe taramul problematicii romanilor din jurul granitelor, una din temele dezbatute de participanti a fost situatia aromanilor si megleno-romanilor din Macedonia si Grecia, prezentata de profesorul Mincev Duce (Macedonia) si Hristu Candroveanu (Bucuresti). S-a tras un semnal de alarma asupra faptului ca, recent, un grup restrans de aromani a solicitat statutul de minoritate etnica in Romania. Fapt considerat, de catre cei doi profesori, inacceptabil si paradoxal in acelasi timp, aromanii fiind romani sud-dunareni, care vorbesc dialectul aroman. O explicatie posibila si probabila a acestui demers o constituie motivatia financiara.

La randul lor reprezentantii comunitatilor romanesti din Basarabia, Ucraina (Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei), Serbia si Muntenegru (Timocul sarbesc), Bulgaria si Ungaria au prezentat problemele principale cu care se confrunta respectivele comunitati si unele propuneri de solutionare.

S-a tras concluzia de catre participanti ca cei zece milioane de romani din afara granitelor tarii nu reprezinta o prioritate pentru clasa politica romaneasca, decat din patru in patru ani, altfel fiind chiar tratati cu dezinteres, din cauza faptului ca, pana la schimbarea actualei legi electorale, acestia nu constituie un capital electoral semnificativ pentru politicul romanesc. Acest fapt s-a reflectat si prin demersul pe care Guvernul Romaniei l-a adoptat prin trecerea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni in cadrul Ministerului Afacerilor Externe provocand prin aceasta schimbare un blocaj financiar de 7 luni de zile, timp in care au fost sistate toate finantarile proiectelor comunitare romanesti. Majoritatea acestor comunitati se confrunta cu grave probleme identitare, care in lipsa unui sprijin constant al Guvernului Romaniei, pot determina un adevarat "Holocaust etno-lingvistic", un exemplu fiind clasele optionale de limba romana din Bulgaria la care predau profesori romani si care din luna ianuarie 2005 nu au mai primit nici o remunerare pentru munca prestata.

Participantii au remarcat faptul ca, in timp ce statul roman aloca anual sute de miliarde de lei minoritatilor etnice din Romania, nu finanteaza suficient comunitatile romanesti din jurul granitelor si nici nu solicita aplicarea principiului reciprocitatii in cazul acordarii si protectiei drepturilor minoritatilor romanesti de catre statele vecine. Exemplul cel mai concludent fiind cazul minoritatii bulgare din Romania aprox. 10 000 de persoane care beneficiaza anual de o subventie de 12 mld. lei, pe cand romanilor din Bulgaria aprox. 150 000 de persoane nu le este recunoscut nici macar statutul de minoritate nationala.

Incheierea unor acorduri bilaterale cu statele vecine in vederea eliminarii taxelor de viza pentru etnicii romani din tarile vecine si schimbarea cadrului legislativ in ceea ce priveste redobandirea si dobandirea cetateniei romanesti de catre romanii din afara granitelor tarii au fost un alt punct de dezbateri aprinse. S-a evidentiat faptul ca procedurile sunt greoaie si birocratia stufoasa in timp ce alte state vecine au gasit demult solutii europene pentru acest lucru. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va impune anumite reguli vis-a-vis de aceste chestiuni iar impactul pe care procesul de integrare il va avea asupra romanilor din jurul granitelor este foarte mare. Simplul fapt ca rudele trebuie sa plateasca vize pentru a se intalni de o parte sau alta a frontierelor este deja un lucru perceput negativ si in vreme ce maghiarii din Serbia trec granita spre Ungaria cu 2 euro, romanii au nevoie de 80 de euro. Dinspre Romania spre Basarabia este nevoie de 250 de euro taxa de viza in conditiile in care multi dintre cei care au nevoie sa mearga la rude sunt persoane cu venituri medii. Nu s-a trecut cu vederea nici aspectul pozitiv al acordarii vizelor gratuite de grup pentru participarea la diverse activitati culturale dar acestea sunt nesemnificative la nivelul nevoilor reale. Aceste aspecte au dus in ultima perioada la imposibilitatea schimburilor culturale intre comunitatile romanesti din jurul granitelor unde sunt impuse aceste conditii vamale, fapt ce duce treptat la o pierdere a interesului pentru pastrarea traditiilor si a identitatii etnice.

O alta parghie pentru pastrarea identitatii ar fi interesul pe care ar trebui sa il acorde atat institutiile statului roman cat si mijloacele de informare in masa publice, televiziunea publica si radioul. Au existat cereri anterioare care solicitau infiintarea de redactii ale posturilor publice de radio si TV dar la care nu s-a raspuns. Participantii au propus angajarea de corespondenti locali care sa transmita posturilor publice informatii din mijlocul comunitatilor, in asa fel incat mass media romaneasca sa sporeasca interesul opiniei publice fata de viata romanilor din jurul granitelor si odata cu acest interes, poate, si politicul se va angaja mai mult in sustinerea si protejarea drepturilor romanilor de pretutindeni, ce decurg din tratatele internationale si bilaterale. Tot in spectrul reciprocitatii se incadreaza si reluarea negocierilor cu Ucraina pentru infiintarea unei Universitati multiculturale la Cernauti, a infiintarii unui liceu romanesc la Vidin si a "Caselor limbii si culturii romane".

Concluzia dezbaterilor din prima zi a fost ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, desi dorita si asteptata de milioanele de romani de pretutindeni, va impune bariere intre romanii din tara si cei autohtoni din jurul granitelor, care vor duce in timp la o disolutie a sentimentului apartenentei la neamul romanesc si la pierderea identitatii nationale in cazul in care institutiile abilitate ale statului roman, nu-si vor schimba politica externa de sprijin fata de romanii din jurul frontierelor si Balcani.

A doua zi a dezbaterilor va debuta cu tema "aportul comunitatilor romanesti din Occident la integrarea Romaniei in U.E., parteneriatul romano-roman intre asociatiile romanesti de pretutindeni si existenta unui lobby". In partea a doua a lucrarilor tineri specialisti vor dezbate pe tema brandig-ului de tara si a pastrariii identitatii nationale prin presa romaneasca de pretutindeni. Aceste doua tematici actuale si extrem de incitante vor provoca dezbateri aprinse la care vor lua parte jurnalistii din presa centrala, dar si cativa ziaristi din presa romaneasca de pretutindeni. Editorialistul publicatiei "Flux" de la Chisinau, dl. Petru Bogatu, redactorul sef al magazinului "Spirit romanesc" de la Sidney, Australia, dl. Laurentiu Fulga, reprezentantii asociatiilor romanesti din Austria, Olanda, Spania si Italia vor fi principalele "vedete" ale zilei, pe langa conferentiarii invitati. De altfel, mass-media a fost prezenta si in prima zi a manifestarii, reprezentanti sai fiind Realitatea TV, National TV, Romania Libera, Rompres, Radio Romania Actualitati, Jurnalul National, care se alatura partenerilor media oficiali PRO TV International, Societatea Romana de Radiodifuziune, cu Radio Romania International si Radio Targu Mures, Agentia de presa Romanian Global News si partenerii media Observatorul din Toronto, Ganduri romanesti din Italia si Spirit Romanesc din Australia.

Universitatea de Vara Izvoru Muresului se desfasoara in perioada 11-16 iulie in localitatea omonima din judetul Harghita, in organizarea Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni si a Centrului European de Studii Covasna Harghita. Editia din acest an va avea loc sub tema "Comunitati romanesti de pretutindeni si integrarea europeana" si are printre invitati o serie de nume extrem de importante din peisajul politic, religios si cultural romanesc, dar si prezente de marca din diaspora.

Sponsorii celei de-a VIII-a editii a Universitatatii de Vara de la Izvoru Muresului sunt Romaqua - Borsec, Petrom Service, Balkan Petroleum, Diverta On Line, ID Advertising si Editura Romania Pur si Simplu. Totodata, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni este finantatorul evenimentului, ca si Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, care sustine financiar manifestarea din partea Guvernului Romaniei.

 
Directorii de la institutele culturale romanesti din afara tarii vor fi evaluati de ICR si MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :238
Tuesday, 12 July 2005

Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe au elaborat un set de criterii de evaluare a performantelor manageriale ale directorilor acestor institutii, proiect care are loc pentru prima data de la infiintarea institutelor si centrelor culturale romanesti din strainatate, informeaza un comunicat MAE.

Legea Institutului Cultural Roman din 2003 prevede ca reteaua institutelor culturale din afara tarii sa fie subordonata Institutului Cultural Roman pe linia programelor si actiunilor culturale pe care le desfasoara si Ministerului Afacerilor Externe pe linie organizatorica si administrativ-financiara. Directorii ICR sunt numiti, la propunerea Institutului Cultural Roman, prin decizia comuna a trei institutii (MAE-MCC-ICR). Exceptie in acest caza face Accademia di Romania de la Roma si Institutul Cultural de la Venetia, ai caror directori sunt propusi, in forma actuala a legii, de Academia Romana.

Comisia mixta ICR-MAE va evalua anual, incepand cu luna septembrie 2005, activitatea si performantele conducerilor actuale ale institutelor culturale romanesti, urmand sa faca propuneri de continuare sau de incetare a activitatii directorilor ICR, pe baza rezultatelor concrete inregistrate. Scopul acestui demers este cresterea substantiala a calitatii prestatiei institutelor culturale si a responsabilitatii gestionarii banului public, in raport cu interesul fundamental al promovarii valorilor culturale romanesti in spatiul european si mondial.

Strategia unitara a politicilor culturale romanesti in strainatate, pe baza careia se va structura in viitor intreaga activitate a institutelor existente si a celor care vor fi infiintate, va fi discutata si decisa de Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe.

 
Membrii Rombel vor imbina distractia cu actiunile caritabilePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :357
Tuesday, 12 July 2005

Romanii care se afla in spatele portalului comunitatii romane din Belgia, Rombel, si-au propus sa organizeze duminica, 7 august, o intalnire care sa imbine distractia si buna dispozitie cu scopul caritabil, banii stransi la intrunire urmand sa il ajute pe micutul Mihaita Hogas, care are mare nevoie de un transplant de ficat.

Intalnirea va avea loc in orasul Engis, care se afla in inima Arden-ei la cativa kilometri de Liege, incepand cu ora 14:00. Toti cei care vor lua parte la iesirea la iarba verde vor putea sa faca un gratar in aer curat si sa asculte muzica in compania prietenilor romani, informeaza portalul Rombel. La organizarea acestei petrecerii va contribui si Ambasada Romaniei la Bruxelles, dar si un post de radio local care va veni cu instalatiile tehnice necesare unei intalniri de o asemenea natura. Pentru cei ce nu stiu sa ajunga acolo, organizatorii au pregatit deja o intalnire in capitala Belgiei, de unde vor pleca cu toti in coloana de masini. Initiatorii actiunii vor reveni in curand si cu alte informatii aditionale, utile pentru petrecareti.

 
Romanii din Chicago ies la iarba verde in cinstea Sfantului IliePDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :183
Tuesday, 12 July 2005

Sezonul estival creeaza conditii prielnice pentru iesiri la iarba verde si pentru romanii de peste Ocean, mai precis pentru comunitatea din jurul bisericii ortodoxe romane cu hramul "Nasterea Domnului" din Chicago.

Aceasta va organiza duminica, 17 iulie, un picnic dedicat Sfantului Ilie, a carui sarbatoare va avea loc saptamana viitoare, pe 20 iulie. Iesirea la iarba verde se va desfasura in curtea bisericii, imediat dupa slujba duminicala, si ii are ca donatori principali pe Ilie si Panoraca Strugaru, informeaza buletinul periodic de informare al parohiei romanesti. Daca si alte persoane vor sa contribuie la realizarea picnicului, acestea sunt mai mult decat binevenite. Romanii care se vor intalni in acea dupa-amiaza la biserica din Chicago vor putea sa manance mititei, gratar, fasole cu afumatura si salata de cartofi. Totodata, atmosfera va fi intretinuta de muzica si voie buna, mai anunta organizatorii.

 
Ars Longa reprezinta Romania la Festivalului Artelor si Cultelor din BavariaPDF Print E-mail
Bavaria, Germania/Romanian Global News
Accesari :304
Tuesday, 12 July 2005

Orasul Roth din Franconia/Bavaria va gazdui sambata, 16 iulie, incepand cu ora 11:00, cea de-a doua editie a Festivalului Artelor si Cultelor.

Evenimentul cultural este organizat de un numar de 12 tari si se va desfasura pe "Gartenschau-Gelande" Roth, informeaza asociatia Ars Longa din Nurnberg. De altfel, aceasta asociatie va fi din nou prezenta la festival, ca si la editia precedenta, si va participa la manifestare cu un stand specific romanesc. Brazilia, Germania, Grecia, Italia, Spania, Thailanda, Turcia, Rusia, dar si alte nationalitati conlocuitoare, vor prezenta in cadrul festivalului un program amplu de dansuri tipice traditionale, insotite de muzica rock, pop, folk, de expozitii de arta in aer liber, work-shop-uri, si, nu in ultimul rand, de specialitatiile culinare locale. Alaturi de standurile culinare, fiecare tara isi va expune si standuri de arta traditionala, carti, cat si materiale informative ce priveste cultura si creatia traditionala. Intrarea la manifestarea din Bavaria va fi libera, toti cei interesati putnad sa ia parte, asadar, gratuit la toate prezentarile din ziua respectiva. Pentru informatii suplimentare se poate contacta Mariana Alexie, la numarul de telefon 0173 - 93 21 725.

 
Grupul Valuri de Matase nu intra, deocamdata, in vacantaPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :242
Tuesday, 12 July 2005

Grupul Valuri de Matase isi va continua seria de concerte in Canada, in afara reprezentatiei de pe 16 august, acesta urmand sa mai evolueze si la sfarsitul lunii in curs, respectiv vineri, 29 iulie, la Site historique de la Visitation din Sainte-Foy.

Concertul va incepe la ora 20:00, sala in care se va desfsaura reprezentatia celor doi muzicieni fiind situata la adresa Chemin Sainte-Foy / Route de l'Eglise, Sainte-Foy, Quebec. Spectacolul de la finele lunii iulie face parte dintr-o serie mai ampla de concerte intitulata "Musique du crepuscule".

 
Romanii din Cleveland se pot inscrie la un pelerinaj cu ocazia sarbatorii Sfintei MariaPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :373
Tuesday, 12 July 2005

Pentru romanii din zona Michigan a Statelor Unite ale Americii, vara aceasta poate fi un bun prilej de a merge pe 15 august intr-un pelerinaj la manastirea ortodoxa cu hramul Adormirea Maicii Domnului" din Rives Junction.

Pelerinajul este cel de-al 18-lea eveniment care se organizeaza la acest lacas de cult si va beneficia de prezenta a doi inalti ierarhi, PS Nathaniel, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe Romane din America, si IPS Herman, pastorul Bisericii Ortodoxe din America, informeaza buletinul parohial al catedralei Sfanta Maria" din Cleveland. Plecarea se va face de la aceasta biserica romaneasca la ora 06:00, urmand ca grupul de pelerini sa revina acasa in jurul orei 21:00. Costul excursiei este de 25 de dolari, in care este inclus transportul cu autocarul si masa de pranz. Data limita de inscriere la pelerinaj este 24 iulie, informatii si rezervari de locuri putand fi solicitate Mariei Diaconu, la numarul de telefon 440-846-5102.

 
Studentii romani de la Toronto oscileaza intre filme romanesti noi si vechiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :267
Tuesday, 12 July 2005

Serata de film care se va desfasura vineri, 15 iulie, la Clubul Studentilor Romani din Toronto, nu si-a desemnat, inca, o pelicula definitiva care va fi vizionata in ziua respectiva, pana in prezent, in sondajele de pe internet fiind doua filme la egalitate.

Organizatorii seratei au propus publicului roman care va veni la vizionare opt filme romanesti din care acesta sa poata alege prin votare on-line preferatul pentru vineri. In urma voturilor acordate pana in prezent, pe primul loc se afla la egalitate Buletin de Bucuresti - 1982 - regia: V. Calotescu si Second Hand-2005- regia: Dan Pita, ambele cu cate 36.67%, informeaza portalul studentilor romani. Pe locul doi, iarasi la egalitate, sunt alte trei filme, Gadjo Dilo - 1997 - regia: Tony Gatlif, Blestemul Ariciului - 2005 - documentar/regia: Dumitru Budrala si Nascuti la Comanda. Decretii - 2005 documentar semnat de Florin Iepan. Votarea continua pe site-ul http://romanianstudentsclub.com/.

 
Romania participa la Expozitia internationala aviatica din BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 12 July 2005

Patru aparate romanesti MIG 21 Lancer vor inscrie Romania la Expozitia internationala aviatica care se desfasoara miercuri, 20 iulie, la baza aeriana Kleine Brogel din Belgia.

La manifestarea aviatica vor mai participa un total de 60 de aeronave din peste 20 tari, informeaza portalul Ambasadei Romaniei la Bruxelles. Publicul vizitator din Belgia este asteptat sa admire toate exponatele in intervalul orar 09.00-17.00, evenimentul fiind organizat de catre Asociatia Belgiana de Istorie a Aviatiei.

 
SUA si-a trimis la Bucuresti un nou insarcinat cu AfaceriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Tuesday, 12 July 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a primit luni, 11 iulie, pe noul insarcinat cu Afaceri al SUA la Bucuresti, Mark Taplin.

Seful statului roman a reiterat pe parcursul intalnirii cu oficialul american sprijinul Romaniei pentru lupta impotriva terorismului, mai ales in contextul atentatelor recent savarsite la Londra, informeaza Prompt Media. "SUA pot conta pe continuitatea contributiei Romaniei la efortul international de combatere a terorismului. Tara noastra isi va respecta angajamentele asumate in Irak si Afganistan, atata timp cat va fi necesar", a declarat seful statului. Presedintele Basescu a mai afirmat ca integrarea in Uniunea Europeana reprezinta o prioritate pentru Romania, precum si parteneriatul strategic cu SUA, care este un reper esential in planul coordonatelor de politica externa ale Romaniei". Traian Basescu a exprimat dorinta partii romane de aprofundare a cooperarii cu SUA pe problematica Marii Negre si a dezvoltarii unei strategii a Romaniei in regiune. Totodata, presedintele Romaniei a mai subliniat ca tara noastra, ca viitor membru al Uniunii Europene, va continua sa contribuie la consolidarea dialogului transatlantic.

Un alt eveniment romano-american care a avut loc luni, 11 iulie, l-a reprezentat acordarea de catre presedintele Basescu a Ordinului National "Pentru Merit" in grad de Comandor. Distinctia a fost primita de atasatul apararii si aero al Ambasadei SUA la Bucuresti, colonelul Richard G. McClellan, in semn de apreciere pentru contributia adusa la sustinerea intereselor Romaniei in cadrul comunitatii de informatii a NATO, pentru sprijinul dat pregatirii superioare a personalului nostru, pentru conlucrarea fructuoasa cu organele de specialitate romanesti in vederea culegerii de informatii din zonele de dislocare a trupelor romane din Afganistan si Irak.

 
Preparatele romanesti pot fi cumparate on-line si in orasul german SchorndorfPDF Print E-mail
Schorndorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :241
Tuesday, 12 July 2005

Desi se afla departe de casa, romanii din localitatea Schorndorf, Germania, nu sunt lipsiti de preparatele traditionale romanesti sau de vinurile renumite de pe podgoriile autohtone, la dispozitia lor fiind restauranntul si magazinul on-line www.transilvania-schorndorf.de.

Prin intermediul internetului, toti cei care vor sa cumpere vinuri de calitate, sucuri, ape minerale, dulciuri, branzeturi, mezeluri si muraturi pot sa aiba in cel mai scurt timp acasa la ei, in regim non-stop, tot ceea ce doresc de pe lista variata a acestui magazin romanesc. Totodata, in ceea ce priveste organizarea unei petreceri, a unei zile onomastice sau logodne, se poate suna la Transilvania si personalul de aici se va ocupa de prepararea unei mese romanesti delicioase. Persoana de contact este domnul Suscu, care poate fi gasit la numarul de telefon 0172-7106137.

 
Succese depline pentru lotul olimpic de fizica al RomanieiPDF Print E-mail
Salamanca, Spania/Romanian Global News
Accesari :381
Tuesday, 12 July 2005

Lotul olimpic de fizica al Romaniei a castigat trei medalii de aur si doua de argint la cea de-a XXXVI-a editie a Olimpiadei Internationale de Fizica, care s-a desfasurat in perioada 3-11 iulie in orasul spaniol Salamanca.

Rezultatele obtinute de liceenii romani reprezinta cea mai buna performanta din istoria participarii tarii noastre la aceasta competitie si au reusit sa urce Romania pe locul patru in clasamnetuil final pe natiuni, dupa Taiwan, China si Rusia. Medaliile de aur au fost cucerite de Andrei Anghel, de la Colegiul National Sfantul Sava" din Bucuresti, Cristian Proistosescu, de la Colegiul National I.C. Bratianu" din Pitesti, si Mihai Moldovan, de la Colegiul National Tudor Vianu" din Bucuresti. Medaliile de argint au revenit lui Andrei Constantin, de la Colegiul National I.C. Bratianu" din Pitesti, si lui Bogdan Stoica, de la Colegiul National Tudor Vianu" din capitala. La editia din acest an au participat peste 350 de concurenti din 74 de tari. Olimpicii romani vor ajunge in tara marti, 12 iulie, si vor fi intampinati la Aeroportul International Henri Coanda" de o delegatie a Ministerului Educatiei si Cercetarii, anunta Prompt Media.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions