Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Bilantul inundatiilor nu impune stare de urgentaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Friday, 15 July 2005

7 persoane si-au pierdut viata si alte patru sunt date disparute. 515 localitati au fost afectate de inundatii, 15.000 de case si 10.000 de anexe au fost distruse de ape.

100.000 de hectare de teren agricol sunt sub ape complet. Au fost distrusi 21 de kilometri de drum national, 252 de kilometri de drum judetean, peste 700 de kilometri de drum comunal si 1.000 de poduri si podete. Autoritatile au fost nevoite sa evacueze din calea puhoaielor dezlantuite aproximativ 12.000 de oameni. Acesta este bilantul tragic al inundatiilor care s-au abatut in ultimele zile asupra intregii tari. Cu toate acestea premierul Calin Popescu Tariceanu, intors joi, 14 iulie, dintr-o vizita fulger in judetele afectate de inundatii, a declarat ca nu se impune declararea starii de urgenta. Aceasta ar implica trecerea tuturor operatiunilor in atributiile armatei. Chiar si fara ca starea de urgenta sa fie declarata Ministerul Administratiei si Internelor a trimis in zona 8 elicoptere, doua avioane militare si mai multe unitati din structurile sale pentru restabilirea situatiei.

 
Circulatia feroviara si rutiera paralizata pe tronsoane mariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Friday, 15 July 2005

Din cauza inundatiilor unor linii de cale ferata si deteriorarii unor elemente ale infrastructurii feroviare, vineri 15 iulie, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori C.F.R. Calatori S.A. a modificat circulatia trenurilor de calatori.

Astfel, trenurile IC 575, pe relatia Bucuresti Nord-Galati; IC 551 si IC 552, pe relatia Bucuresti-Nord-Suceava si retur; R 274/271, R 272/273, pe relatia Iasi Galati si retur; R 871, pe relatia Bucuresti Nord Galati; Acc. 1662, pe relatia Iasi Bucuresti Nord; Acc. 1752/1753, pe relatia Suceava Brasov; Acc. 13561/13564, pe relatia Iasi Brasov au fost anulate.

Totodata, au fost deviate urmatoarele trenuri:

Tr. International 382/382-1; R383/383-2, pe relatia Sofia Moscova si retur, prin Tecuci;

IC 561/562, pe relatia Bucuresti Iasi si retur, prin Tecuci;

IC 558, pe relatia Bicaz Bucuresti Nord, prin Tecuci;

R 652, pe relatia Suceava Bucuresti Nord, prin Tecuci;

R 751, pe relatia Bucuresti Botosani, prin Tecuci;

Acc. 1854/1851, pe relatia Mangalia Suceava, prin Tecuci;

Acc. 1971/1974/1976; Acc. 1972/1973/1975, pe relatia Timisoara Galati si retur, deviat prin Tecuci. A fost afectata si circulatia unor trenuri personale, unele dintre acestea fiind chiar anulate, informeaza un comunicat al CFR.

Cantitatile mari de precipitatii cazute in ultimele zile, ca si viiturile care au lovit mai multe localitati din tara, au afectat si drumurile din intreaga tara. Din cauza inundatiilor portiuni intregi de drum national a fost restrictionat circulatiei. Drumurile nationale din sudul Moldovei, care fac legatura intre Bacau si Buzau au fost inchise, la fel ca si drumurile care fac legatura intre sudul Moldovei si nordul sau. De asemenea, au fost afectate si drumurile care leaga Moldova de Transilvania.

Circulatia este, asadar, intrerupta dupa cum urmeaza, pe: DN 11A (Onesti-Adjud), DN2 (Bucuresti-Focsani), DN2D (Focsani-Ojdula), DN2M (Odobesti-Andreiasu), DN12A (Comanesti-Onesti si Miercurea Ciuc-Onesti), DN12B (Tg. Ocna-Slanic Moldova), DN22 (Ramnicu Sarat-Braila), DN23 (Focsani-Braila), DN22 (Tisita-Tecuci) si DN2L (Tisita-Lepsa), 12c (Gheorghieni-L. Rosu), DN11 (Tg. Secuiesc-Onesti), DN12C (Gheorghieni-Bicaz), DN12C (Gheorghieni-L.Rosu), DN14 (Sibiu-Sighisoara), DN15 (Piatra Neamt-Bacau), DN15 (Toplita-Tulghes), D41 (Intersectia DN5-Oltenita), DN57, DN67 (Horezu-Rm.Valcea), DN67D, DN68A (Lugoj-Ilia), DN7 (Pitesti-Rm. Valcea), DN7 (Rm. Valcea-Sibiu), DN10 (Buzau-Brasov), DN11 (Tg. Secuiesc-Onesti), DN11 (Onesti-Bacau si Targu Secuiesc-Onesti), DN12A (Comanesti-Miercurea Ciuc), DN12C (Gheorghieni-Bicaz), DN15 (Poiana Largului-Bicaz), DN15 (Poiana Largului), DN15 (Toplita-Poiana Largului), DN2 (Focsani-Adjud).

 
Donatiile pentru sinistratii din Moldova se pot face si on-linePDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Friday, 15 July 2005

Posesorii de card pot sa contribuie financiar cu donatii on-line pentru persoanele afectate de inundatiile care au cuprins mai multe localitati din Moldova prin intermediul unei actiuni initiate de Centrul Diecezan Caritas Iasi.

Conditia este ca donatorul sa fie poseor al unui card emis de Visa, acceptat pentru plati online, informeaza un comunicat de presa emis de organizatorii actiunii. Site-ul la care se fac donatiile se poate accesa la adresa www.donatiionline.ro, banii colectati urmand sa ajunga la Centrul Diecezan Caritas Iasi, organizatie neguvernamentala care are un program special pentru catastrofe. Primele ajutoare acordate de aceasta organizatie si care vor ajunge la sinistrati vor fi paturi si alimente. Pana la sfarsitul lunii septembrie, Caritas Iasi va face public si un raport de folosire a acestor fonduri, care va fi pus la dispozitie si pe portalul Donatii Online. Totodata, pentru cei care ar dori sa faca o donatie, dar nu beneficiaza de cardurile Visa, banii se mai pot trimite prin virament bancar la conturile RO 23 BRDE 240 SV 4237 4922 400 (in lei), RO 80 BRDE 240 SV 4237 5722 400 (in euro), deschise de Centrul Diecezan Caritas Iasi, la BRD sucursala Iasi, str. Anastasie Panu 1B 2A, cod swift BRDEROBU.

Portalul www.donatiionline.ro este rezultatul unei colaborari intre CENTRAS Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale si firmele GECAD ePayment International si Webdev. Primele sume de bani au fost oferite pe 24 iunie de seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, si de ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca. Portalul www.donatiionline.ro gazduieste 58 de organizatii neguvernamentale, care au impreuna peste 300.000 beneficiari si activeaza in 20 de judete ale tarii. Organizatiile sunt din domeniile sanatate, servicii sociale, drepturile omului, dezvoltare comunitara, invatamant si educatie.

 
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului ii va ajuta pe sinstratii din Vrancea si GalatiPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :381
Friday, 15 July 2005

Toate parohiile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului vor organiza in perioada 16 iulie si 1 august o colecta in bani pentru a veni in sprijinul locuitorilor din judetele Vrancea si Galati care au avut de suferit de pe urma recentelor inundatii.

Preotii parohi, asistati de consiliile si comitetele parohiale, vor realiza colecta si o vor depune la protopopiate, iar acestea, la randul lor, vor trimite sumele la Centrul eparhial, informeaza un mesaj emis de IPS Bartolomeu, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. La colecta vor mai lua parte si manastirile, iar pe langa strangerea de bani, protopopiatele pot organiza si colecte in alimente nealterabile, articole de imbracaminte sau nmateriale de constructii, in masura in care poseda spatii de depozitare si mijloace de transport direct catre destinatiile din zonele sinistrate.

 
Vernisaj de icoane pe sticla pictate de copiiPDF Print E-mail
Izvoru Muresului, Romania/Romanian Global News
Accesari :408
Friday, 15 July 2005

La Izvoru Muresului in cadrul Universitatii de Vara cu acelasi nume, copiii, membrii ai Cercului de Pictura "Romanasul" al Episcopiei Ortodoxe Romane a Covasnei si Harghitei, cu ajutorul Centrului Cultural "Miron Cristea" si "Muzeului Oltului si Muresului Superior" au prezentat participantilor la scoala de vara, un mic moment artistic ca preambul la vernisajul expozitiei de icoane pe sticla.

Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti..." spunea Mantuitorul si copii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani s-au dus catre Iisus prin pictura. Cercul de pictura "Romanasul" a fost infiintat in anul 2002 cu sprijinul PS Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, sub indrumarea profesoarei Nicoleta Plosnea. Activitatea Cercului cuprinde numeroase expozitii de
icoane, participari la diferite concursuri nationale si organizarea primului targ de arta mestesugareasca, Targul Mesterilor Populari de Florii, care s-a desfasurat in orasul Miercurea Ciuc in aceasta primavara.

 
O noua editie a Festivalului de Arta Medievala la SighisoaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :191
Friday, 15 July 2005

Pregatirile pentru Festivalul International de Arta Medievala de la Sighisoara, ce se va desfasura anul acesta sub genericul Obiceiuri si credinte medievale, au intrat in linie dreapta.

Festivalul medieval va fi gazduit de cetatea Sighisoarei in perioada 29-31 iulie si este organizat pe 10 sectiuni: teatru, muzica, arte plastice, expozitii, dans, film, poezie medievala, expozitie de carte, concerte si conferinte. Editia de anul acesta, cea de-a XIII-a, va beneficia de o ampla mediatizare internationala, si datorita invitatilor de marca pe care ii va avea. Si-au anuntat, astfel, prezenta la aceasta manifestare ambasadorul ONU la Bucuresti, Soknan Han Jung, primarul localitatii Baden din Elvetia, oras infratit cu Sighisoara, ca si o intreaga delegatie a orasului Kiskunfeleghyhaza din Ungaria.

Festivalul urmeaza sa se desfasoare in opt locatii, iar in programul sau definitv au fost incluse 23 de trupe de teatru si 12 folkisti. Pe intreaga perioada a desfasurarii Festivalului International de Arta Medievala de la Sighisoara este interzisa comercializarea bauturilor alcoolice de orice fel, in Cetatea Medievala, pe domeniul public. Pretul unui bilet de intrare in Cetate este de 10.000 de lei de persoana pe zi.

 
Facultatile de Teologie de la Alba-Iulia si Chisinau organizeaza un schimb de experientaPDF Print E-mail
Alba-Iulia, Romania/Romanian Global News
Accesari :387
Friday, 15 July 2005

Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Facultatea de Teologie Ortodoxa din aceeasi localitate vor intreprinde un schimb de experienta cu profesori si studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Chisinau.

Programul se numeste Sapte zile in Romania si va cosnta in vizitarea unor manastiri si obiective turistice din Transilvania alaturi de oaspetii de peste Prut, informeaza postul de radio al arhiepiscopiei de la Alba. Grupul de la institutia de invatamant basarabeana este alcatuit din 18 studenti si cadre universitare care vor efectua in perioada 18-24 iulie vizite in localitatile Alba, Brasov, Sibiu, Cluj, Tara Motilor, Targu Mures si Sighisoara.

 
Al IX-lea Comitet de Asociere Romania - Uniunea Europeana se intruneste la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Friday, 15 July 2005

Scrisoarea de avertizare timpurie a Comisiei Europene din luna iunie a acestui an, cele sapte domenii sensibile identificate in scrisoare, precum si modul in care Romania a abordat si va remedia deficientele semnalate constituie subiectul principal al celei de-a XI-a reuniuni a Comitetului de Asociere Romania - Uniunea Europeana.

Aceasta va avea loc vineri, 15 iulie, la Ministerul Integrarii Europene, si va aduce fata in fata delegati ai presedintiei UE, ai statelor membre si ai Comisiei Europene si reprezentanti romani ai principalelor institutii implicate in procesul de pregatire a aderarii la UE, informeaza un comunicat de presa emis de MIE.

Comitetul de Asociere va mai dezbate aspecte referitoare la pregatirea pentru aderare si implementarea Acordului European, inclusiv criteriile politice, reforma economica, piata interna, justitia si afacerile interne, energia, agricultura si pescuitul, politicile sociale si ocuparea fortei de munca, protectia mediului, transporturile, uniunea vamala, impozitarea, intarirea capacitatii institutionale si administrative etc. De asemenea, va fi analizata si evaluata implementarea prevederilor Acordului European, inclusiv libera circulatie a marfurilor si dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Uniunea Europeana.

Comitetul de Asociere UE-Romania a fost instituit in baza prevederilor Acordului European de Asociere, care a intrat in vigoare la 1 februarie 1995. Alaturi de Subcomitetele de Asociere, Comitetul face parte din mecanismul de monitorizare si consultare dintre Romania si Uniunea Europeana, in urma semnarii Tratatului de Aderare la 25 aprilie 2005.

 
Targul oradean al mesterilor populari din Romania va avea si oaspeti strainiPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Friday, 15 July 2005

Romania, Ungaria si Serbia si Muntenegru participa in perioada 15-17 iulie, in Parcul Balcescu din Oradea, la cea de-a XII-a editie a Targului mesterilor populari din Romania, eveniment organizat de Muzeul Tarii Crisurilor din localitate.

La manifestare sunt asteptati peste 80 de mesteri populari, olari, lemnari, creatori de masti, de podoabe si instrumente muzicale, iconari si incondeietori de oua, proveniti din aproape toate zonele etnofolclorice ale Romaniei si din cele doua tari-oaspete. Prin acest targ, organizatorii si-au propus sa scoata la iveala folclorul muzical autentic, ceea ce se va si intampla in cadrul unui spectacol pe care il vor sustine sambata, 16 iulie, mesterii creatori de instrumente populare. Targul se va incheia duminica, 17 iulie, cu un spectacol in care Ansamblul Folcloric al Caminului Cultural din satul Tilecus (comuna Tileagd) va prezenta obiceiul "Nunta din Tilecus", anunta un portal oradean.

 
Romania-Croatia marea speranta a Romaniei pentru semifinalele Cupei DavisPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Friday, 15 July 2005

Echipa de Cupa Davis a Romaniei va intalni, la acest sfarsit de saptamana reprezentativa similara a Croatiei, in sferturile de finala ale turneului.

Vineri, 15 iulie, conform tragerii la sorti, primul roman care va intra in arena este Andrei Pavel, care il va intalni pe croatul Mario Ancic. Este prima infuntare dintre cei doi tenismeni, dintre care Pavel a demonstrat un sezon mai prost, in timp ce Ancic este intr-o evolutie vertiginoasa. Meciul va fi transmis in direct de TVR1, de la ora 15.00.

A doua partida a zilei de azi este cea dintre Victor Hanescu si puternicul Ivan Ljubicic, numarul unu croat. Este cea de-a cincea intalnire pentru cei doi, toate celelalte partide disputate pana acum fiind castigate de croat. In proba de dublu, perechea Pavel/Trifu va intalni sambata, de la ora 16.00, perechea Ancic/Ljubicic. Duminica, cu incepere de la ora 15.00, se vor desfasura ultimele doua meciuri ale intalnirii Romania-Croatia, Pavel-Ljubicic si Hanescu-Ancic.

Pana la aceasta partida, Romania si Croatioa s-au mai intalnit o singura data, in 1999, partida castigata de romani, care s-au impus cu scorul de 3-2. In momentul de fata echipa de Cupa Davis a Romaniei se afla pe locul 11, in timp ce echipa similara croata pe locul 9.

 
Ciclistii romani, pe lista medaliatilor cu aur la Balcaniada de Mountain Bike din SerbiaPDF Print E-mail
Bijeli Polje, Serbia/Romanian Global News
Accesari :357
Friday, 15 July 2005

Patru ciclisti romani au castigat tot atatea medalii de aur la Balcaniada de Mountain Bike care s-a desfasurat in orasul Bijeli Polje din Serbia si Muntenegru.

Medaliile au fost adjudecate de Ovidiu Tudor Oprea, la categoria seniori, cel care a fost, de altfel, singurul ciclist care a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de la Atena din vara anului trecut, si Ana Bickei, la aceeasi categorie de seniori, informeaza daily-news.ro. Ceilalti doi medaliati au fost Radu Tudor si Lucian Logigan la categoriile sub 23 de ani, respectiv juniori.

 
Rapidul a trecut fara sa clipeasca pe langa andorieniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :390
Friday, 15 July 2005

Rapidul a invins cu 5-0 pe andorienii de la Sant Julia in partida din turul intai preliminar al Cupei UEFA, disputata joi, 14 iulie, in micul stat andorrian.

Eroul meciului a fost rapidistul Daniel Niculae care a reusit un hatrick, ce stabilea in mod clar invingatoarea partidei, Insa giulestenii nu s-au oprit aici, si dupa golurile lui Niculae din minutele 10, 34 si 65, a venit si surpriza: o dubla a lui Vasile. Cu un hatrick si o dubla, Rapidul si-a adjudecat, fara probleme, prima partida disputata in preliminariile cupei UEFA. Returul cu Sant Julia se va disputa la Bucuresti, in 24 iulie, insa fara sa-si faca probleme pentru viitorul apropiat, Razvan Lucescu si elevii sau au plecat, imediat dupa meci, catre Elvetia, unde alb-visinii vor intra intr-un nou stagiu de pregatire.

 
Biserica romana din tara si Diaspora rol in societatePDF Print E-mail
Izvoru Muresului, Romania/Romanian Global News
Accesari :290
Friday, 15 July 2005

Lucrarile celei de a patra zi a Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului s-au desfasurat la manastirea Adormirea Maicii Domnului a romanilor de pretutindeni. Moderator a fost Prea Sfintitul Episcop Ioan al Covasnei si Harghitei.

La lucrarile conferintei Biserica in societate au participat, pe langa cei peste 100 de cursanti ai Universitatii de vara Izvoru Muresului, circa 100 de preotii si cantaretii din Eparhia Covasnei si Harghitei. In deschiderea lucrarilor, Protosinghel Antim David, Mare Ecleziarh al Patriarhiei Romane a dat citire mesajului Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adresat organizatorilor si participantilor.

In prima parte a a dezbaterilor a fost marcata implinirea anul acesta a 120 de ani de la recunoasterea Autocefaliei si a 80 de ani de Patriarhat. Au conferentiat Pr. Prof. Univ. Dr. Mircea Pacuraru, membru corespondent al Academiei Romane, Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura - parohul comunitatii ortodoxe romane din Viena, Dr. Mircea Dogaru, istoric si publicist. Conferentiarii au subliniat importanta celor doua evenimente in istoria bisericii noastre, ce au dus la afirmarea identitatii spirituale si nationale a romanilor de pretutindeni. A fost evidentiat rolul hotarator al Primul Patriarh al B.O.R, Dr. Elie Miron Cristea, fiul al meleagurilor harghitene. In acest an cand se implinesc 50 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Ardealului Dr. Nicolae Balan s-a omagiat contributia ilustrului Ierarh si carturar in sprijinirea romanilor ortodocsi din judetele Harghita si Covasna pentru pastrarea identitatii entice si religioase.

In a doua parte a fost dezbatuta problema migratiei populatiei romanesti si impactul ei asupra familiei si societatii romanesti aflate in tranzitie, cat si specificul pastoratiei in parohiile ortoxe romanesti din diaspora. Au conferentiat: Pr. Prof. Univ. Dr. Ilie Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, Pr. Boian Alexandrovici paroh al comunitatii romanilor din Malainita, Valea Timocului, Serbia-Muntenegru, Pr. Paroh Teofil Techuschi, de la Balan, Pr. paroh Remus Lupu la Ciumernic, Prof. Univ. Dr. Claudiu Matasa, consul general onorific al Romaniei la Los Angeles.

Tot in cadrul celei de-a patra zile, a fost facuta o radiografie a fenomenului migratiei cauzata in principal de saracie si somaj, care duce la un impact dezastruos asupra vietii de familie, scaderea natalitatii, cresterea numarului de divorturi si a celui de abandonuri ale copiilor. Parintele Prof. Ilie Moldovan a evidentiat rolul preotilor parohi in cunoasterea sanselor pe care le ofera aderarea noastra la UE in dezvoltarea rurala prin organizarea fermelor agricole si a altor modalitati de dezvoltare a satului, initierea de proiecte si modul de finantare a acestora. Parintele Nicolae Dura a remarcat faptul ca in pastrarea identitatii etnice si religioase a romanilor din diaspora, legatura cu biserica stramoseasca este esentiala.

Un caz deosebit il constituie infiintarea in Valea Timocului a primei parohii ortodoxe romane dupa aproape 170 de ani in localitatea Malainita din Serbia-Muntenegru, parohie pastorita de Pr. Paroh Boian Alexandrocvici. S-a evidentiat necesitatea infiintarii in Valea Timocului si altor parohii ortodoxe cu slujirea in limba romana ca si o conditie esentiala pentru pastrarea identitatii entice a romanilor din acele meleaguri locuite dintotdeauna de romani.

Lucrarile zilei cu numarul patru s-au incheiat cu o mare sarbatoare romaneasca la care si-au dat concursul si rapsozi din Basarabia dar si de pe Valea Timocului pe langa cei din tara. Cea de-a cincea zi va dezbate situatia romanilor din Harghita, Covasna dar si pe cea a romano-catolicilor din Bacau.

 
La Izvoru Muresului, conferinta de presa a romanilor din TimocPDF Print E-mail
Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :270
Friday, 15 July 2005

In dupa amiaza zilei de joi, 14 iulie, dupa lucrarile Universitatii de Vara Izvoru Muresului, a avut loc o conferinta de presa prilejuita de participarea unei delegatii importante de romani de pe Valea Timocului sarbesc la lucrarile acestei scoli de vara.

Jurnalistii prezenti, din presa scrisa si audio-video, au avut ocazia sa puna intrebari si sa afle raspunsuri la chestiuni ce tin de perceptia romanilor timoceni despre ei insisi, modul de organizare, cum sunt ajutati sau nu de romanii din Voievodina, sau de statul roman, cum ii ajuta statul sarb sa isi pastreze identitatea. Dialogul care s-a creat intre jurnalisti si reprezentantii din Timoc a dat dovada faptului ca din ce in ce mai multi reprezentanti ai presei incep sa constientizeze existenta comunitatilor romanesti autohtone din jurul granitelor si sa cunoasca mai bine problematica acestora. S-au ridicat probleme punctuale, cum ar fi situatia Bisericii din Malainita iar jurnalistii au avut ocazia sa il aiba interlocutor chiar pe proaspatul parinte Bojan Alexandrovici, care a explicat foarte detaliat viata spirituala a romanilor timoceni si nevoia pe care o simt acestia pentru slujbe in limba materna. La intrebarea adresata de RGN, asupra deciziei de demolare a bisericii si a faptului ca, desi termenul a expirat, autoritatile nu au mai luat masura de anulare a acelui ordin, parintele Bojan a exlicat faptul ca, atata timp cat acea adresa a ramas oficiala si ea nu este anulata de un act oficial, pe cuvinte nu se poate baza nimeni. Cine ma asigura pe mine ca maine, daca se schimba ministrul, nu o sa vina altul care sa vrea sa aplice legea sau sa duca la capat demersul autoritatilor locale? a intrebat retoric parintele Bojan. Reamintim pentru cititorii RGN ca intre ministrul sarb al Cultelor si ministrul Culturii si Cultelor din Romania, Mona Musca, a existat o discutie principiala in care omologul sarb a asigurat partea romana ca biserica nu se va demola. Parintele Antim David, Mare Eclesiarh al Patriarhiei Romane l-a asigurat pe parintele Bojan ca demolarea oricarei biserici in acest secol ar constitui un act de barbarie, lucru ce nu este in firea crestinului in general.

In cursul zilei Parintele Bojan si delegatia romanilor timoceni au fost primiti de Prea Sfintia Sa Ioan Salajan, Episcopul Harghitei si Covasnei, care, in cadrul dezbaterilor prilejuite de tematica Biserica si societate din cadrul scolii de vara, a promis, impreuna cu cei peste 100 de preoti prezenti la dezbateri, un sprijin concret pentru Biserica romaneasca din Valea Timocului, parte integranta a Episcopiei Ortodoxe Romane de Varset, apartinand de Biserica Ortodoxa Romana.

 
Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa din nou in atentia CEDOPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :241
Friday, 15 July 2005

La un an de la decizia CEDO de eliberare a ultimilor detinuti politici de la Tiraspol, membrii ai grupului Illascu, o noua cerere a lui Tudor Petrov Popa si Andrei Ivantoc a fost acceptata de catre Camera a IV-a a Curtii.

In data de 7 iulie, Camera a patra a examinat prioritar cererea celor doi detinuti ilegal de la Tiraspol, in care Rusia si Moldova erau acuzate de nerespectarea hotararii pronuntate anul trecut de CEDO. Ce doi detinuti reclama violarea articolelor 3, 5 si 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, dreptul la libertate si siguranta, dreptul la respectarea vietii private si familiale si tortura, tratamente si pedepse inumane si degradante. Totodata, avocatii celor doi au declarat recuz judecatorului CEDO din partea Moldovei, Stanislav Pavlovschi, pe motiv ca in anii '90 el a detinut functii in structurile Procuraturii Generale, responsabile de anchetarea mai multor dosare penale legate de evenimentele din Transnistria si aceste circumstante ar putea sa fie interpretate ca influentand impartialitatea judecatorului, informeaza Ziarul de Garda.

 
Deputatii basarabeni isi vor dona salariul pe o zi catre sinistratii din RomaniaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :377
Friday, 15 July 2005

Salariul pentru o zi de munca al deputatilor din Parlamentul Republicii Moldova va fi donat catre sinistratii din Romania prin transfer bancar direct in contul deschis pentru persoanele calamitate.

Decizia a fost luata dupa ce politicienii au considerat ca in Romania s-a creat o situatie critica care trebuie depasita cu ajutor si din partea lor, dar si a institutiilor de stat, agentilor economici si societatii civile, spre care Parlamentul a lansat un apel de a contribui la colectarea si transmiterea ajutorului umanitar de orice tip in sustinerea sinistratilor. Totodata, Guvernul Republicii Moldova urmeaza sa intreprinda masurile necesare pentru colectarea si transmiterea catre Guvernul Romaniei a mijloacelor financiare si materiale donate, informeaza Moldpres.

 
Elevii din Basarabia castiga un bronz international la fizicaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :203
Friday, 15 July 2005

Trei elevi basarabeni au fost premiati cu medalii de bronz la Olimpiada Internationala de Fizica, care s-a desfasurat in perioada 3-12 iulie, in Spania, la Salamanca.

Cei trei castigatori sunt elevi ai claselor a XI-a si a XII-a de la liceele N.M.Spataru, D.Cantemir si Liceul Moldo-Turc, din municipiul Chisinau, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului (METS). Moldova a fost reprezentata, la olimpiada de 5 elevi, care au reusit sa o califice printre primele 20 de tari participante. La concurs s-au prezentat 350 de elevi din 77 de tari ale lumii.

 
Madl Ferenc si-a luat ramas bun de la nationalitatiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :199
Friday, 15 July 2005

Presedintele in exercitiu al Ungariei, aflat la final de mandat, s-a intalnit vineri, 8 iulie, pentru ultima oara cu reprezentantii minoritatilor nationale si entice, la resedinta din Palatul Sandor.

La intalnirea cu presedintii autoguvernarilor minoritare a participat si Heizer Antal, presedintele Oficiului pentru Minoritatile Nationale si Etnice. Cu aceasta ocazie, presedintele Madl Ferenc a rezumat activitatea si rezultatele celor cinci ani, atragand atentia reprezentantilor de nationalitate ca nu a semnat proiectul pentru modificarea legii electorale a minoritatilor. Printre motivele sale, presedintele Madl a subliniat ca nu este de acord cu acea parte din litera legii in care se faciliteaza ca acel membru al autoguvernarii minoritare care a fost ales cu cele mai multe voturi, sa devina in acest fel automat si membru in autoguvernarea locala. Madl Ferenc si-a exprimat indoiala privind posibilitatea ca pe baza acestei reglementari sa castige mandat in consiliul local si cei care nu au fost alesi de toti cetatenii Ungariei, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Dansatorii din Aletea la Festivalul folcloric din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :250
Friday, 15 July 2005

Intre 1-3 iulie s-a organizat la Jula pentru a 6-a oara targul si parada de artizanat de sub genericul Festivalul Folcloric din Valea Crisurilor.

In cadrul celor trei zile au fost planuite variate programe, prezentand traditiile populare ale acestei zone. Dincolo de prezentarea unor mestesuguri si produse mestesugaresti urmau sa fie organizate expozitii, trebuiau sa se desfasoare jocuri sportive, sa evolueze pe scena in aer liber formatii de dansuri populare, tarafuri, papusari. Din pacate, vremea nu a fost generoasa, incat ploaia "a spalat" mai multe programe prevazute, printre care si cel al micherechenilor. Insa ploaia n-a tulburat programul echipei de dansuri populare din Aletea, dansatorii reusind sa prezinte repertoriul romanesc pe scena din fata cetatii al orasului balnear, iar Gheorghe Bagy a interpretat, in plus, si cateva cantece populare, informeaza cotrespondentul RGN in Ungaria.

 
Fanfara Ciocarlia si Taraful Haiducilor in spectacol la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :210
Friday, 15 July 2005

Intre 14 si 24 iulie se desfasoara la Palatul Artelor din Budapesta Festivalul de muzica tiganeasca "Szekernyom", care a debutat cu un concert sustinut de cunoscutul tambalagiu Balogh Kalman si formatia Gipsy Cimbalom Band.

In cadrul festivalului, pe prestigioasa scena budapestana vor evolua si doua formatii de renume mondial din Romania: Fanfara Ciocarlia din satul moldovenesc Zece Prajini si Taraful de Haiduci din Clejani. Spectacolele sustinute de acestea la Budapesta se vor desfasura in zilele de sambata, 16 si miercuri, 20 iulie, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

Lautarii din Clejani vor evolua pe scena Palatului Artelor din capitala maghiara in aceasta sambata, incepand cu ora 20.00, alaturi de formatia Ando Drom. Iar miercuri tot de la ora 20.00, in cadrul aceluiasi festival va sustine un concert Fanfara Ciocarlia de la Zece Prajini, impreuna cu muzicantii echipei Besh o Drom. Biletele au preturi cuprinse intre 2000 si 4000 de forinti si se mai pot inca procura. Pentru amanunte si rezervari de bilete puteti accesa pagina de internet pot inca procura. Pentru amanunte si rezervari de bilete puteti accesa pagina de internet www.muveszetekpalotaja.hu.

 
Tinerii din diaspora se vor intalni la Scoala de Vara de la Turnu-SeverinPDF Print E-mail
Drobeta-Turnu Severin, Romania/Romanian Global News
Accesari :284
Friday, 15 July 2005

Autoritatea Nationala pentru Tineret Compartimentul pentru Tineret Mehedinti organizeaza in perioada 13-22 august la Drobeta Turnu Severin o Scoala Romaneasca de Vara la care vor participa tineri din diaspora.

Scoala isi propune sa ofere un curs de limba, civilizatie si traditie romaneasca pentru mai multe delegatii romanesti din diaspora alcatuite din cinci tineri cu varsta cuprinsa intre 14-29 ani si un sef de delegatie adult, informeaza un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Tineret, citat de portalul comunitatii romanesti din Elvetia. Programul scolii de vara va fi alcatuit in primul rand din cursurile de limba romana care vor alterna lectii de gramatica si vocabular, activitati si aplicatii practice, individuale si de grup pentru dezvoltarea fluentei in comunicare si pentru consolidarea structurilor gramaticale invatate, in urma carora toti cursantii care au frecventat orele de curs vor primi un atestat de participare. Cursurile se desfasoara la Centrul Universitar Dr.Turnu Severin si Palatul Cultural Th.Costescu. Totodata, participantii vor mai putea sa fie prezenti la ateliere de creatie tematice, precum cantec si dans, ornamentica, pictura pe sticla sau arta culinara, si la realizarea unui spectacol folcloric intitulat Vara romaneasca cu participarea solistilor profesionisti ai Ansamblului Danubius. Pentru relaxare, organizatorii vor desfasura si un program turistic si cultural din care nu vor lipsi excursii de documentare in localitatile din imprejurimile orasului Dr.Tr.Severin, Orsova , Baia de Arama si Herculane si se va organiza si o croaziera pe Dunare. Spre final, va avea loc o zi de sarbatoare intr-un sat romanesc care va prilejui asistarea la o nunta romaneasca traditionala.

Cei care doresc sa se inscrie la aceste cursuri pot sa trimita confirmarile de participare pana pe data 22 iulie la adresa de e-mail: carmensev@yahoo.com sau la numerele de tel/fax 0040252-328221, 0040721574867, 0040788315508. Cheltuielile referitoare la cazare si masa participantilor sunt suportate de organizatori, iar transportul va trebui sa fie achitat de catre participanti.

 
Comunitatea de romani din Vancouver poate depune local bani pentru sinistratiPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :435
Friday, 15 July 2005

Romanii din Vancouver care doresc sa intinda o mana de ajutor pentru compatriotii lor aflati in tara si ramasi fara casa, animale si bunuri in urma inundatiilor catastrofale care au lovit Romania in ultimele saptamani, au la dispozitie un numar de cont local unde pot sa trimita banii.

Donatiile se vor face in contul personal al lui Dan Birsan, cetatean roman stabilit in Canada, pe adresa 112 - 624 Agnes Str. New Westminster, V3M 1G8, B.C. Canada, date de contact tel 604-5200464 si e-mail: dan.birsan@prodavisro.com, anunta portalul comunitatii romanesti din Vancouver. La finele acestei campanii de ajutorare a sinistratilor inundatiilor din Romania, banii donati vor fi transferati unei organizatii oficiale care se va ocupa cu distribuirea acestor fonduri. Totodata, persoanele din restul oraselor canadiene care vor sa se alature acestui demers, mai au la dispozitie cele trei numere de cont anuntate de Guvernul Romaniei, respectiv RO65RNCB5010000138390083 ROL, RO11RNCB5010000138390085 USD si RO38RNCB5010000138390084 EUR.

 
Romanii din Italia vor sa stie mai multe despre inundatiile din taraPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :363
Friday, 15 July 2005

De mai bine de trei luni precipitatiile care cad in Romania distrug cea mai mare parte a tarii. Mii de hectare de teren agricol cultivate au fost compromise complet, sute de localitati distruse si mii de oameni ramasi fara acoperis deasupra capului aceasta este o caracterizare foarte sumara a nenorocirii prin care trec romanii din 31 de judete din tara.

In Italia, comunitatea romaneasca de aici, care cuprinde peste un milion de persoane, se gaseste in situatia de a se intreba care este soarta rudelor lor ramase in tara si sa ii ajute in masura in care acest lucru le sta in putere. Asociatia Romanilor din Italia, cu propriile sale resurse limitate nu este capabila sa faca fata singura valului continuu de cereri de informare venite din partea concetatenilor lor, in legatura cu aceasta tragica situatie, se arata intr-un comunicat ARI. Una dintre cele mai frecvente intrebari este de ce presa italiana nu ofera nici un fel de informatie pe aceasta problema?. Daca este adevarat ca romanii sunt comunitatea cea mai numeroasa din Italia si daca este adevarat ca ei contribuie la dezvoltarea economica si sociala a acestei tari, cum este oare posibil ca acestor persoane sa nu li se dea posibilitatea sa fie informate cu privire la tragicele evenimente din tara lor natala?

ARI alaturi de intreaga comunitatea romaneasca solicita tuturor agentiilor de stiri, si mass-mediei in genmeral, sa manifeste solidaritate informativa, fie si pentru ca atunci cand acesti romani se vor intoarce in tara sa nu se gaseasca dintr-o data in fata unor scene pentru care nu sunt pregatiti. Convinsa de intelegerea si solidaritatea de care veti da dovada, ARI va multumeste anticipat pentru intelegere si pentru raspunsul pozitiv la aceasta solicitare, se mai arata in comunicat.

 
In Italia au fost comemorati romanii morti pe santierele de constructiiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :417
Friday, 15 July 2005

36 de muncitori din constructii, morti in timp ce isi faceau meseria, au fost comemorati la finele lunii trecute la Roma. Dintre acestia 6 erau romani.

Castile galbene de protectie ale acestora au fost expuse pe un panou in fata Colosseum-ului din Roma, in semn de reprezentare simbolica. Alaturi de casti erau trecute pe o tablita numele fiecaruia dintre cei 36 de muncitori, inclusiv al romanilor, insa scrise gresit, iar unul dintre ele era chiar inexistent, existand numai mentiunea muncitor roman. Cei sase lucratori romani in constructii, morti in Italia in ultimele 30 de luni, sunt Constantin Cefratanu, 30 ani, cazut de pe o schela pe 4 aprilie 2005; Marcus Dumitru, 33 ani, lovit de un utilaj pe 11 iunie 2004; Dumitru Leontescu, 53 ani, strivit de un buldozer pe 3 septembrie 2004; Marian Rosala, 30 ani, strivit de bratul unei pompe de turnat beton pe 2 septembrie 2003; George Tartau, 37 ani, strivit de utilajul pe care il conducea pe 15 decembrie 2003 si Oancea Sorin, 35 ani, cazut de pe o schela pe 16 decembrie 2003.

Manifestarea in cadrul careia au fost comemorati cei 36 de morti a venit dupa ce, cele mai mari trei sindicate din constructii au protestat prin greva generala fata de numarul tot mai mare al mortilor de pe santiere. Sindicalistii cred ca unul dintre motivele pentru care se produc aceste accidente de munca este acela ca oamenii cunosc foarte putine detalii despre legalitatea muncii, dar si pentru ca de multe ori se prefera angajarea pe santiere a unor muncitori imigranti, fara experienta in domeniu, dar care pot fi platiti mult mai putin.

 
Romania in cadrul festivitatilor dedicate culturilor din UtahPDF Print E-mail
Salt Lake City/Romanian Global News
Accesari :227
Friday, 15 July 2005

Marii pionieri imigranti sositi in statul american Utah din cele mai diverse tari si culturi vor fi sarbatoriti sambata, 23 iulie, la Centrul Gallivan din Salt Lake City.

Festivitatea, intitulata Celebrarea Culturilor din Utah va incepe de la ora 18.00, si este deja al cincilea an consecutiv in care acest eveniment este organizat. Intrarea la aceasta festivitate este libera, iar organizatorii promit o seara plina de muzica, dans, costume colorate, artizani deosebiti si mancaruri traditionale popoarelor. Seara se va incheia cu un foc de artificii care va lumina cerul si va aduce petrecerii un plus de culoare.

In sensul temei de anul acesta, Mostenirea pionierilor nostrii O legenda vie, celebrarea culturilor din Utah aduce in centrul atentiei pionieri din diverse culturi si etnii care au dat dovada de curaj, simt previzionar si incredere, incercand o viata noua in statul Utah.

 
Asistentele medicale din Romania sunt solicitate in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :404
Friday, 15 July 2005

Infirmierele si asistentele medicale romance si peruane sunt recrutate de catre spitalele din Italia prin intermediul unor sectii specializate in asistenta sanitara din aceasta tara.

Una dintre aceste sectii se numeste Clinical One si pana in prezent a trimis in Italia aproximativ 100 de asistente medicale, informeaza publicatia Il Giornale, citata de Nordpres. Asisitentele au ajuns in mai multe unitati spitalicesti din provincii italiene variate, precum Piemonte, Lombardia si Toscana, in timp ce un numar similar de asistente este asteptat sa soseasca in Italia pana la sfarsitul anului. Clinical One se ocupa de achitarea calatoriei pana la destinatie si le gaseste o locuinta pe care inmfirmierele si-o vor plati ulterior din salariu. Toate persoanele selectate sunt asistenti medicali profesionisti, titulari ai unei diplome echivalate cu cea italiana si sunt buni cunoscatori ai limbii italiene. Asistentele romance si cele din Peru contribuie, astfel, la suplinirea carentei cronice de asistenti medicali de care sufera Italia, estimarile aratand ca in aceasta tara exista un deficit de peste 30.000 de cadre sanitare.

 
Muzicieni romani la Colegiul Regal de MuzicaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :230
Friday, 15 July 2005

Un concert special sustinut de unii dintre cei mai celebri si importanti artisti tineri din Romania este programat sambata, 16 iulie, in capitala britanica.

Evenimentul se va desfasura la Royal College of Music, din strada Prince Consort. Vor interpreta partituri celebre in cadrul acestui program soprana Simona Mihai, pianistul Victor Nicoara, harpista Paula Popa si soprana Eliana Pretorian. Pretul biletelor pentru aceasta seara de concert este intre 10 si 15 lire sterline. Evenimentul este organizat de catre Hospice of Hope Romania (Casa Sperantei). Mai multe detalii in legatura cu modalitatea de obtinere a biletelor puteti avea la numarul de telefon 01959 525110, persoana de contact James.

 
Mai multi interpreti romani vor concura la un festival international din BelarusPDF Print E-mail
Vitebsk, Belarus/Romanian Global News
Accesari :224
Friday, 15 July 2005

Interpretii romani Alina si Daniel Lazar, insotiti de compozitioarea Mirela Fugaru, vor participa alaturi de basarabencele Doina Sakultsanu si Olga Varvus la festivalul international "Slavianski Bazaar din localitatea Vitebsk din Belarus, care se desfasoara in perioada 15-21 iulie.

Aceasta este a 14-a editie a evenimentului muzical si va aduce in orasul bielorus participanti din peste 30 de tari printre care se mai afla Austria, Bulgaria, Grecia, Israel, Italia, Liban, Irlanda, Estonia, Ergipt, Brazilia, Malta, Polonia, Turcia, SUA si Rusia. Festivalul va cuprinde 80 de manifestari diverse, una dintre actiunile principale fiind si concursul international al tinerilor interpreti de cantece de estrada "Vitebsk-2005", informeaza Moldpres. Un alt amanunt important din programul aceste editii il va reprezenta si inmanarea premiului special al Presedintelui Republicii Belarus Aleksandr Lukasenko "Prin arta - spre pace si intelegere reciproca", care va avea loc in cadrul ceremoniei de inaugurare a festivalului "Slavianski Bazaar". Aceasta distinctie va fi decernata oamenilor de cultura si arta si organizatiilor care au contribuit substantial la consolidarea colaborarii culturale internationale.

 
Suflatorii de la Conservatorul din Bucuresti concerteaza in ItaliaPDF Print E-mail
Verona, Italia/Romanian Global News
Accesari :274
Friday, 15 July 2005

Ansamblul de suflatori de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, dirijat de conf. dr. Vasile Gantolea si de asistentul universitar Adrian Buciu, va sustine in perioada imediat urmatoare doua concerte in Italia, in cadrul unui program organizat in principal de Institutul Cultural Roman.

Prima reprezentatie va avea loc sambata, 16 iulie, in Verona, urmand ca cel de-al doilea concert sa aiba loc marti, 19 iulie, la Roma, informeaza ICR din Bucuresti. Spectacolul de la Verona este co-orgazniat de ICR si Universitatea de Muzica din Bucuresti, la invitatia coordonatorului Erasmus Hugh Ward Perkins, de la Conservatorio statale di Musica Evaristo Felice dall' Abaco. Seara muzicala are loc cu ocazia decernarii diplomelor de absolvire ale studentilor italieni de la aceasta institutie care se afla in parteneriat cu Universitatea de Muzica Bucuresti prin programul Erasmus. La organizarea concertului din capitala Italiei a contribuit in plus fata de cei doi organizatori de mai sus si Accademia di Romania, de asemenea gazda a evenimentului. Publicul prezent la ambele concerte va putea sa audieze in program lucrarile Dixtuor op. 14 de George Enescu si Sase dansuri romanesti de Bela Bartok, mai informeaza Institutul Cultural Roman.

 
Un nou concert Irina Muresanu pe pamant americanPDF Print E-mail
Colorado, SUA/Romanian Global News
Accesari :203
Friday, 15 July 2005

Violonista Irina Muresanu participa la sfarsitul acestei saptamani la Festivalul de Muzica de Camera care se desfasoara in localitatea americana San Juan, statul Colorado.

Compatrioata noastra va concerta alaturi de violoncelistul Felix Fan si violista Wendy Richman, urmand sa interpreteze lucrari de Robert Schumann, Bela Bartok, Pablo de Sarasate si Anton Dvorak, informeaza Radio Romania Muzical. Irina Muresanu sustine frecvent concerte in Statele Unite ale Asmericii, ultimul spectacol care a avut loc aici fiind cel de la inceputul lunii iulie, in acelasi stat Colorado. Irina Mureasnu a mai concertat pe parcursul carierei sale alaturi de Orchestra Suisse Romande, Orchestra Metropolitana din Montreal, Filarmonica din Boston, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica Transvaal din Pretoria, Africa de Sud, dar si pe alte scene importante din intreaga lume. Romanca se mai poate mandri cu faptul ca este detinatoare a mai multor premii obtinute la concursuri de de prestigiu care au avut loc in tari cu traditie in domeniu.

 
Fotbalistii romani din Vancouver vor da de greuPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :384
Friday, 15 July 2005

Formatia romaneasca de fotbal din British Columbia a mai repurtat o victorie in aceasta saptamana, reusind sa invinga in liga Multicultural in care joaca formatia Real Latinos, cu scorul de 7-1 (4-0), informeaza Centrul Comunitar Romanesc din BC.

Partidele dificile, insa, de-abia de acum vor incepe, urmatorul meci fiind programat sa aiba loc sambata 16 Iulie, incepand cu ora 16:00, pe Strathcona Park din Vancouver. Aici, selectionata romaneasca va intalni formatia Salvadoreno in aceeasi liga Multicultural.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions