Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Subventii de la buget pentru Biserica Romana din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :392
Sunday, 17 July 2005
Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria primeste in anul 2005 in total 21.995 de milioane de forinti din bugetul statului maghiar.Despre distribuirea fondului s-a decis recent la Ministerul Patrimoniului Cultural National (NKOM). Portofoliul responsabil pentru problemele cu cultele va sprijini lucrarile de renovare de la capela ortodoxa romana din Budapesta cu 7 milioane de forinti. Pentru cheltuielile de functionare a Bisericii ortodoxe cu 21 de parohii romanesti in Ungaria se acorda 6,4 milioane de forinti, iar pentru lucrarile de arhivare 4,4 milioane. Programul de catehizare de la scoli este subventionat cu 1,96 milioane, iar pentru completarea salarizarii preotilor de la sate se asigura 2,2 milioane de forinti. Cu un an mai devreme statul maghiar a contribuit la cheltuielile de renovare de la catedrala din Jula cu 10 milioane, alte 10 milioane au servit completarea cheltuielilor de renovare de la Capela din Budapesta, iar 4,2 milioane de forinti s-au dat pentru renovarea bisericii din Sacal. Statul roman a sprijinit in ultimii doi ani cu 46 de milioane de forinti lucrarile de renovare de la bisericile ortodoxe romane din Ungaria, in primul rand lucrarile de la capela din Curtea Gojdu din Budapesta.
 
Romanul Tomas sau pretul cel mare al reusiteiPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :233
Sunday, 17 July 2005
Cotidianul francez Le Figaro publica saptamana acesta povestea de succes a unui roman aflat la inceput de drum in Canada. Desi nu i-a fost usor, Tomas se afla acum pe drumul cel bun, iar scopul sau principal, acela de a-i oferi fiicei sale un viitor mai bun il poarta si mai departe cu incredere pe drumul pe care l-a apucat.Tomas are 35 de ani. A sosit la Montreal in septembrie 2003 impreuna cu sotia si cu fiica sa in varsta de 10 ani. De meserie technician dentar, acest roman de orgine maghiara si-a vandut apartamentul dintr-un micut orasel din centrul Romaniei pentru a se muta la Montreal. A fost nevoit sa plateasca mai mult de 2.000 de dolari pentru diverse formalitati (drepturi de inscriere, bilete de avion pana la Viena unde avea intalnire cu delegatia pentru imigratie din Quebec, asigurari medicale, etc). In continuare, trebuia sa justifice in fata autoritatilor ca are venituri suficiente pentru a-si acoperi primele trei luni de viata in Quebec. A ales sa se expatrieze in Quebec pentru a-i asigura fiicei sale un viitor. Pentru mine este foarte greu, spune el, parintii si fratii mei au ramas in Romania. De cand am venit aici, economiile mele s-au epuizat rapid. A fost nevoie sa ma inscriu la asigurarile sociale. Mi-era rusine. La mai putin de un an de la sosirea sa, Tomas a gasit pana la urma un serviciu pe domeniul sau. Asociatia La Maisonnee, care se ocupa de probleme de integrare a strainilor, i-a gasit si un curs de limba pe care l-a urmat timp de opt luni, impreuna cu sotia sa. Apoi, La Maisonnee l-a inscris intr-un program de integrare in munca. Guvernul are in grija sa 50% din salariul imigrantilor timp de patru luni. Aceasta formula permite imigrantilor sa dovedeasca ceea ce pot, spune Anait Aleksian, responsabil pe probleme de angajare la La Maisonnee. El mai spune, insa, ca, cu toate acestea, nivelul de somaj al imigrantilor il depaseste cu 4 puncte pe cel al locuitorilor din Quebec.
Pentru Tomas formula s-a dovedit a fi una buna. Patronul sau l-a pastrat si dupa acest stagiu. Sotia sa si-a gasit si ea de lucru intr-un internat pentru copii. In Romania era invatatoare, insa bariera lingvistica a obligat-o sa renute la ambitiile sale. Ca multi alti imigranti a fost nevoita sa se orienteze catre un loc de munca sub-calificat fata de pregatirea sa. Este principala dificultate cu care se confrunta imigrantii spune directoarea biroului de imigratie din nordul Montreal-ului, Jacinthe Michaud. Viata economica din Quebec este plina de clase profesionale foarte puternice: medici, infirmieri, ingineri, avocati, farmacisti, chimisti. Pentru a putea sa isi exercite meseria, imigrantii trebuie sa se inscrie intr-un ordin, dar este greu sa obtii echivalentele. Infirmierele se regasesc adesea in posturi de ingrijitoare, iar inginerii in posturi de tehnicieni.
La 18 luni dupa sosirea in Canada, Tomas aproape ca a castigat pariul. Pasionat de calatorii, si-a gasit o bucurie in a iesi in fiecare week-end sa viziteze regiunile. Ceea ce ii ofera o satisfactie inca si mai mare este ca fiica sa, care timp de doi ani a mers la scoala intr-o clasa destinata strainilor, va incepe din nou scoala intr-o clasa normala, si cu un avans de un an fata de colegii sai pur-sange
 
Arta alternativa romana la Festivalul britanic BuxtonPDF Print E-mail
Buxton, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :204
Sunday, 17 July 2005
Pentru prima data in istoria unuia dintre cele mai importante festivaluri de arta alternativa din lume Buxton Festival Fringe un grup de artisti romani a facut parte din program.Chris Tanasescu, Grigore Negrescu, Maria Raducanu, Valentin Baicu, Valentin Q (Nicolescu) sau Margento este un grup de artisti, al caror proiect este de a pune intr-un singur spectacol poezia, pictura, muzica rock, improvizatia jazz. Picturi muzicale scoase din cuptorul poeziei (Musical Paintings Out Of The Poetry Oven) acesta este spectacolul  prezentat de grupul Margento in zilele de 12, 13 si 14 iulie, la Festivalul Buxton. Margento este o modalitate de a fi impreuna punand laolalta mai multe arte. Avem poezie, pictura, muzica, in acelasi creuzet, fiecare arta traducand-o pe cealalta in propriul sau limbaj, spune Chris Tanasescu, despre grupul pe care il conduce.
 
Anca Parghel ar putea veni in turneu prin SUA cu ajutorul diasporei de aiciPDF Print E-mail
Boston, SUA / Romanian Global News
Accesari :210
Sunday, 17 July 2005
Mai multi romani din Statele Unite ale Americii si-au propus sa coopereze pentru a reusi sa organizeze intr-una din lunile august-septembrie un turneu pan-american al interpretei romance de jazz Anca Parghel.Intr-un mesaj postat pe forumul Romania-USA, initiatorii evenimentuilui au anuntat ca sunt in cautarea de informatii, sprijin, sponsori si organizatori locali pentru materializarea acestei serii de concerte care ar putea sa aiba loc sub titulatura Anca Parghel Fabulous "Route 66 Jazz Tour". Turneul se va adresa comunitatilor romanesti din orasele Boston, Philadelphia, Washington, DC, Detroit, Chicago, Denver, Los Angeles, San Francisco si Seattle si poate reprezenta o ocazie absolut unica pentru publicul romanesc din SUA sa o vada si sa o asculte pe Anca Parghel live. Raspunsuri, pareri, sugestii, oferte de organizare si de sponsorizare sunt asteptate la adresa alp29@yahoo.com.Cu ocazia concertului vor fi cunoscute si lansate pe pamant american ultimele albume ale Ancai Parghel, adevarate mostre ale genului: ForEverGreens (2005), A Child Is Born (2005), Anca Parghel & Sons (2005)
Anca Parghel "The Essential Collection" 2004 si un disc de "Romante, Romante..." ce vor face furori in randul romanilor stabiliti in SUA.
 
O noua petrecere romaneasca ii asteapta pe romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :240
Sunday, 17 July 2005
Discoteca romaneasca Blackseaclub din Toronto ii invita pe toti romanii din zona sa ia parte vineri, 22 iulie, la cea de-a doua petrecere din acest an care se desfasoara in aer liber, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.Petrecerea va avea loc, ca de obicei, la adresa 50 Esna Park, Dr. Markham, si, in respectarea traditiei initiate de clubul romanesc, va oferi intrare libera pentru doamne si domnisoare, dar pana la ora 23:00. Pentru informatii in plus despre seara de distractie romaneasca se poate apela numarul de telefon 4167310847 si 4168874172.
 
Romanii din Viena sunt invitati in orasPDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global News
Accesari :260
Sunday, 17 July 2005
Dupa ce pe continentul nord-american romanii s-au intalnit periodic cu diferite ocazii, de data aceasta este randul comunitatii romanesti din Viena sa organizeze o intrevedere estivala care este programata sa se desfasoare duminica, 17 iulie, la ora 17:00.Punctul de intalnire va fi in incinta MuseumsQuartier la coltul Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (MUMOK) care da inspre centrul curtii interioare, informeaza portalul romanilor din Viena. Locul ales este relativ usor de gasit si ofera posibilitatea de a se ajunge la el cu orice mijloc de transport, biciclata, masina sau tramvai. Bautura poate fi adusa atat de acasa, cat si de la terasele care se afla in incinta MQ, astfel fiecare se poate adapta gustului si bugetului corespunzator. La intrunire pot veni adulti si tineri sau copii, ori adulti insotiti de copii. Persoana de contact este Radu Bighiu, care poate fi gasit la numarul de telefon 43(0)676.426.2276.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions