Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Obraznicie maghiaraPDF Print E-mail
Bucuersti, Romania/Romanian Global News
Accesari :266
Friday, 22 July 2005

Presedintele Uniunii Civice Ungare (Fidesz), fostul premier al statului vecin si prieten, Viktor Orban, sustine public "rolul stabilizator" al Ungariei in Europa Centrala si de Est, in opozitie cu Romania, Serbia si Ucraina, informeaza Rompres.

 

 Aceasta cu toate ca Ungaria condusa de Orban era considerata principalul stat destabilizator al zonei, conform unor surse occidentale. Aflat la Washington, la reuniunea liderilor de partide din cadrul Uniunii Internationale a Democratilor, Viktor Orban a subliniat faptul ca Ungaria este un partener de nadejde al SUA, inconjurat de tari uneori nesigure si instabile, cum ar fi Ucraina, Romania si Serbia. Orban a cerut participantilor la reuniunea de la Washington sa nu considere Balcanii drept o problema incheiata, umbrita de situatia din Irak, si a afirmat ca inca mai au loc violente impotriva minoritatilor ungare din regiune, care au nevoie de protectie internationala. Presedintele Fidesz a avut, pe marginea reuniunii IDU, intrevederi cu presedintele organizatiei, premierul australian John Howard, cu premierul croat Ivo Sanader, precum si cu alte personalitati si delegatii.

Nemeth Zsolt: relatiile romano-ungare "in criza"

In acelasi ton exacerbat, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat la inceputul saptamanii, pe teritoriul Romaniei, in deschiderea cursurilor Universitatii de vara "Balvanyos" de la Baile Tusnad, ca relatiile romano- ungare se afla in criza, agravata si de situatia politica din Romania. Aceasta in ciuda aprecierilor a numeroase foruri specializate, chiar din SUA, privind statutul excelent al minoritatii maghiare din Romania, oferit drept exemplu in intreaga Europa Centrala si de Sud Est.

Nemeth Zsolt este de parere ca in zona se manifesta trei fenomene de criza: criza politicii nationale, a relatiilor romano-ungare si a Uniunii Europene. Oficialul de la Budapesta a acuzat "inflatia de promisiuni care a caracterizat politica romaneasca in ultimii 15 ani" si a spus ca vrea sa vada rezultate concrete in privinta proiectului autostrazii din Transilvania de Nord, care este un element indispensabil al dimensiunii economice a relatiilor dintre Romania si Ungaria.

Presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei a pus problema felului in care va fi gestionat acel element al relatiei romano-ungare cu privire la autonomia administrativa.

In cadrul Universitatii de vara de la Baile Tusnad sustin prelegeri mai multi europarlamentari care reprezinta "zone autonome" sau euroregiuni si care vor prezenta modelele de autonomie din tarile respec-tive. Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Szilagyi Zsolt, a spus ca Ńeste nevoie sa se cunoasca formele de autonomie europene pentru a afla ce se poate folosi in Transilvania, ce este bun si mai putin bun".

Lectii de "regionalism maghiar"

A XVI-a editie a Universitatii de Vara si a Taberei Studentesti ''Balvanyos'' a inceput luni, in statiunea Baile Tusnad. Tema centrala din acest an este "Impreuna!? Provocarea si Oportunitatea Europei!'', iar la cursuri sunt invitate aproximativ 200 de persoane din noua tari, marea majoritate a vorbitorilor fiind insa, de fapt, maghiari. Printre invitati s-au numarat pe langa presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, Kover Laszlo, din partea Fidesz, vicepresedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, Szilagyi Zsolt si Gabriel Andreescu din partea APADOR-CH. Tema autonomiei a fost prezenta la dezbateri, printre subiecte numarandu-se ''Europa regiunilor si autonomiilor - in anul 2005'', ''Drepturile minoritatilor si autonomiile in UE'' sau ''Posibilitatile si limitele autonomiei in Romania''. In cursul zilei de maine, in ultima zi a Universitatii se va dezbate ''viitorul Ungariei, anul viitor'', invitatul de onoare fiind, ca de obicei, ex-premierul Ungariei, Orban Viktor.

Organizatorii "Universitatii de Vara" sunt Fundatia Pentru Minoritati din Budapesta, Asociatia ErGo, Fundatia Jakabffy Elemer, Uniunea Studentilor Maghiari din Cluj, Asociatia Alternativa din Cluj-Napoca si Fundatia Horia Rusu Bucuresti.

(Material preluat din cotidianul Ziua, editia de vineri, 22 iulie)
 
Marea Britanie aminteste Romaniei de reformele in domenii cheiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :211
Friday, 22 July 2005
Lupta impotriva coruptiei si accelerarea reformei in administratie si justitie sunt esentiale pentru aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, precizeaza presedintia britanica a Uniunii Europene, intr-un mesaj transmis de ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle.

In mesaj se mai arata ca raportul de tara pentru Romania, care urmeaza a fi publicat in luna octombrie, este un moment important pentru evaluarea stadiului in care se afla Romania. Quayle a mai aratat ca este nevoie de o actiune ferma si hotarata din partea conducerii pentru implementarea tuturor reformelor in aceste domenii cheie,fara de care Romania nu va putea adera la Uniune la data stabilita in calendarul aderarii, respectiv 1 ianuarie 2007.

Si presedintele roman Traian Basescu este de parere ca Romania mai are inca sectoare la care trebuie sa lucreze cel mai important fiind insa subiectul coruptiei - insa el si-a exprimat convingerea ca tara noastra va adera la Ununea Europeana la 1 ianuarie 2007.

 

 
Bilantul inundatiilor indica tragic: 24 de mortiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :297
Friday, 22 July 2005
24 de persoane si-au pierdut viata si 2.364 de case au fost distruse. Acestea sunt cifrele bilantului de pana in acest moment al inundatiilor care au lovit Romania in ultimele saptamani.

Daca la finele saptamanii trecute se stia ca exista 21 de morti, iata ca noile actiuni de cautare in zone mai greu accesibile pe unde au trecut viiturile indica o crestere a numarului celor pieriti in furia apelor. Doua dintre persoanele descoperitre recent nu au fost inca identificate, iar autoritatile nu exclud posibilitatea ca lista sa mai creasca odata cu noile cautari. Si numarul caselor distruse va creste semnificativ in zilele urmatoare pentru ca autoritatile vor incepe actiunea de demolare a caselor avariate in proportie de 80%.

 
Consilierii economici ai misiunilor diplomatice romane trec la Ministerul Economiei si ComertuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :221
Friday, 22 July 2005
Biroul consilierului economic din cadrul misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate va functiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, in administrarea Ministerului Economiei si Comertului.

De asemenea, incepand cu anul 2006, cheltuielile de organizare, functionare si intretinere a Biroului consilierului economic din cadrul misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate vor fi prevazute anual in bugetul Ministerului Economiei si Comertului. Pana in prezent, cheltuielile de functionare si de intretinere aferente personalului din serviciul exterior cu atributii in domeniul economic si comercial erau suportate de la bugetul de stat, prin bugetul MAE, conform HG nr. 100/2004 privind organizarea si functionarea MAE. Intrucat Departamentul de Comert Exterior nu mai functioneaza in structura Ministerului Afacerilor Externe din anul 2002, fiind in subordinea Ministerului Economiei si Comertului incepand cu anul 2003, art. 20 din HG nr. 100/2004 se abroga. Pentru o gestionare cat mai eficienta a cheltuielilor aferente activitatii de reprezentare economica externa, actul normativ adoptat prevede separarea bugetelor de cheltuieli ale celor doua ministere, pe anul 2006, pentru personalul trimis in misiune permanenta de MEC in cadrul misiunilor diplomatice. Ministerul Finantelor publice va fundamenta bugetele MEC si MAE, conform protocolului comun de colaborare incheiat intre cele doua ministere, care vizeaza reglementarea modulului de functionare a Biroului consilierul economic, clarificarea mecanismelor de comunicare si fluidizarea schimbului de informatii si asigurarea unei structuri unitare de promovare economica a Romaniei pe plan extern. Protocolul urmareste crearea unui cadru eficient de cooperare institutionala, in scopul intensificarii actiunilor de promovare a intereselor economice romanesti in strainatate, informeaza Prompt Media.

 
Alte patru explozii in capitala britanicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :215
Friday, 22 July 2005
La exact doua saptamani de la atentatele teroriste de la Londra din data de 7 iulie, capitala britanica a fost din nou zguduita de patru explozii. Cele patru atacuri cu bomba s-au desfasurat, dupa cum arata expertii, dupa acelasi scenariu. Alerta s-a dat in jurul orei 13.11, cand s-a anuntat ca statiile de metrou Oval, Warren Street si Shepards Bush au fost evacuate si inchise de urgenta. In jurul orei 13.42 au aparut informatii in legatura cu alta explozie care s-ar fi produs intr-un autobuz al linei 26, din estul Londrei. Daca bombele ar fi explodat asa cum era planuit dezastrul pe care acestea l-ar fi produs ar fi fost echivalent cu cel produs de atentatele din data de 7 iulie. Reamintim ca la data mentionata alte trei bombe au explodat la metroul britranic si inca una intr-un autobuz (linia 30). 52 de persoane, printre care si romanca Mihaela Otto, si-au pierdut viata in urma exploziilor de acum doua saptamani, iar alte 700 au fost ranite. Scotland Yard ancheteaza deocamdata cazul si va determina daca exista vreo legatura intre exploziile din 7, respectiv 21 iulie, ca si intre autorii lor. Politia a arestat joi, 21 iulie, doi barbati langa statia de metrou Warren, care se presupunea ca au legatura cu exploziile, insa i-a eliberat cateva ore mai tarziu fara a aduce vreo acuzatie si precizand ca nu au nici o legatura cu atentatele. Brigazile Abu Hafs Al Masrim, responsabile si pentru tragedia din 7 iulie, au revendicat atentatele recente de la Londra.
 
Teoria evolutiei darwiniste pusa in discutie de un grup de tineri romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Friday, 22 July 2005

Recent, un grup de tineri jurnalisti a lansat o provocare pentru societatea globala propunand sit-ul http://www.creationism-stiintific.ro, un prim pas intr-un proiect mai larg, initiat de Asociatia Altermedia, proiect cu scop de popularizare a creationismului stiintific.

Creationismul stiintific este o teorie stiintifica ce studiaza aparitia vietii din perspectiva crestina, inspirata de Sfanta Scriptura si de scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii, ne spune Bogdan Ioan Stanciu, vicepresedintele asociatiei initiatoare a demersului.

Cititorii sunt indemnati sa exploreze vasta lume a manipularilor pe tema evolutiei speciiilor, incursiuni in tainele lumii si multe alte subiecte interesante si deloc usoare in lumea globalizata a acestui secol. Initiatorii proiectului isi propun sa genereze si o discutie publica libera, constienta si argumentata asupra originii lumii si a vietii pe Pamant, o dezbatere cu argumentele logicii si stiintei, fie ca este vorba de stiinte exacte, fie de stiinte sociale sau teologie. Cei mai multi dintre noi traiesc cu impresia ca stiinta si religia sunt incompatibile. Nimic mai fals! Unul din parintii cuanticii, fizicianul german Max Planck spunea, in cuvantarea rostita la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru fizica (1918): Ca un om care si-a dedicat intreaga viata stiintei exacte studiului materiei - va pot spune, ca rezultat al cercetarilor mele in legatura cu atomii, doar atat: nu exista materie ca atare. Tot ceea ce numim 'materie' isi are originea si exista doar in virtutea unei forte care face sa vibreze particulele unui atom, si care mentine integritatea acestui minuscul sistem solar al atomului. Suntem obligat sa presupunem ca in spatele acestei forte exista minte constienta si inteligenta. Aceasta minte este matricea intregii creatii, este de parere Bogdan Stanciu.

 
TVR si Dan Bitman asteapta romanii de pretutindeni sa doneze pentru sinistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Friday, 22 July 2005
Supermarket-ul de divertisment Danutz S.r.l. realizat de cunoscutul cantaret al trupei Holograf, Dan Bitman, se poate lauda cu o oferta speciala unica, pentru cei mai generosi microbisti!

In cadrul campaniei Invinge apele, lansata de TVR si destinata ajutorarii persoanelor afectate de inundatii, au fost prezenti si fostul portar al nationalei braziliene, Claudio Taffarel, alaturi de internationalul roman Gica Popescu. Acestia au scos la licitatie doua tricouri: unul pe care se regasesc toate autografele jucatorilor brazilieni, care in 1994 au castigat Campionatul Mondial de Fotbal (SUA), iar celalalt avand semnaturile jucatorilor brazilieni care au jucat pe 16 iulie a.c. cu reprezentativa Romaniei. Telespectatorii dornici sa participe la licitatie au avut la dispozitie un numar de telefon (021) 208.07.21, la care au anuntat suma pe care au fost dispusi sa o doneze. Pretul de pornire a licitatiei a fost stabilit de Gica Popescu la suma de 10.000 euro. Licitatia va continua in emisiunea Danutz S.r.l. de duminica, 24 iulie, incepand cu ora 17.00, iar castigatorul va fi anuntat in Jurnalul TVR 1 de la ora 19.00. Clientii fideli ai supermarketului Danutz S.r.l. vor avea parte de momente muzicale, alaturi de Aura Urziceanu, Nico si trupa Slang, castigatoare la festivalul Cerbul de Aur 2004. De asemenea, va fi prezent si cascadorul Szobi Czech.

TVR a infiintat si un numar de telefon, 021.208.07.21, la care sunand va puteti inscrie pe lista celor care vor sa ajute o familie. TVR va va pune in legatura cu oameni care au nevoie de sprijin.

 
Armata RomanilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :337
Friday, 22 July 2005
{mosimage}Incercata dramatic in ultimele saptamani populatia a gasit in Armata romana si in Biserica cel mai mare si constant sprijin.

{mosimage}Dupa ce s-au implicat in redarea circulatiei rutiere pe doua poduri militare la Maracineni, genistii din Brigada 10 Geniu Braila isi concentreaza acum eforturile pentru reabilitarea cailor de comunicatii rutiere, judetene si comunale, decolmatarea drumurilor si a incintelor gospodaresti in localitati din judetele Bacau, Braila si Vrancea. Colegii lor de la Batalionul 96 Geniu din Bucuresti participa la lucrarile de consolidare a digului de pe malul stang al raului Trotus, in zona localitatii Comanesti, judetul Bacau. Locuitorii din localitatile Ramniceni (Vrancea) si Cosmesti (Galati) primesc, in continuare, hrana calda preparata de ostasi din Focsani, in bucatariile autorulante de campanie. In localitatile Garoafa, Suraia, Vulturu, judetul Vrancea, au fost transportate paturi si au inceput lucrarile de amenajare a spatiilor de cazare pentru sinistrati, iar in Vadu Rosca, Nanesti si Radulesti, militarii lucreaza pentru degajarea cailor de comunicatii si curatarea caselor si curtilor oamenilor. De asemenea, in judetele Vrancea si Galati, au fost asigurate 27 de corturi pentru organizarea unor puncte medicale, cazarea sinistratilor si depozitarea materialelor de prima necesitate. Teodor Atanasiu, ministrul apararii nationale a dat ordinul de mars pentru un transport cu ajutoare umanitare ce va fi insotit de campoana olimpica la scrima, Laura Badea. Aceasta are misunea si de a transmite mesajul de solidaritate al ministrului populatiei afectate de inundatii. De la sediul Directiei Administrativa si Servicii a Ministerului Apararii Nationale, au plecat sase camioane in care au fost incarcate 200 de paturi, 4 000 litri de apa minerala, 900 litri de ulei comestibil, 500 kg. zahar, 300 kg. de orez, 1 400 kg cartofi, 1 500 kg. de portocale, materiale sanitare, detergent, sapun.

 
PNTCD incearca o revigorare cu sprijinul filialelor din OccidentPDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Friday, 22 July 2005

Cornel Boiangiu, presedintele PNTCD Dolj, a declarat, marti, 19 iulie, in cadrul unei conferinte de presa, ca PNTCD va ramane inscris in registrul partidelor politice in forma sa initiala.

 

Decizia a fost luata dupa ce instantele judecatoresti au respins inregistrarea schimbarii numelui Partidului National Taranesc Crestin Democrat /PNTCD/ in Partidul Popular Crestin Democrat - PPCD. In aceeasi conferinta de presa s-a anuntat ca in  perioada urmatoare va fi convocat congresul partidului in conformitate cu statutul ramas in vigoare, transmite Rompres. La randul sau, Lucian Orasel, reprezentat al Comitetului Romanilor de Pretutindeni /CRP/ al PNTCD, a subliniat ca orice convocare in baza statutului PPCD, respins la inregistrare, este nula, iar orice hotarare luata in numele acestei formatiuni politice este nula si neavenita. "PNTCD a candidat in alegerile de anul trecut si avea mari sanse sa intre in Parlament, insa conducerea partidului a actionat ca si cum acest partid nu trebuia sa devina partid parlamentar. Dupa 2000, PNTCD a fost condus de copiii celor care au desfiintat PNT-ul, iar acum este condus de nepotii celor care l-au inchis pe Iuliu Maniu si Ion Mihalache. In conducerea PPCD nu mai exista nici un fost detinut politic, nici un doctrinar al PNTCD si probabil nu intamplator hotararea desfiintarii partidului s-a luat in zilele de 4-5 februarie cand se implineau 52 de ani de la moartea lui Maniu si 50 de ani de la moartea lui Mihalache", a spus Lucian Orasel.
Reprezentantul CRP al PNTCD a mai spus ca Gheorghe Ciuhandu poate strange 25.000 de semnaturi pentru infiintarea PPCD ca o noua formatiune politica, insa nu poate transforma PNTCD in PPCD, iar Justitia si-a spus deja cuvantul in acest sens. Din acest motiv, a completat Lucian Orasel, filialele PNTCD din mai multe judete ale tarii au hotarat convocarea adunarii generale a partidului pentru alegerea noii conduceri. De asemenea, Lucian Orasel l-a acuzat pe Gheorghe Ciuhandu ca se foloseste de stampile si documente false si din acest punct de vedere ar putea fi sesizate organele penale din
Romania.

 
Oportunitate de afirmare pentru tinerii cineastiPDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :204
Friday, 22 July 2005
Ministerul de Externe al Republicii Federale Germania cheama, pentru a doua oara, toti tinerii realizatori de film talentati din Europa sa participe cu clipuri cu o durata de maxim 1 minut la competitia PRIX EUROPA "Europa mea".

Competitia este dedicata clipurilor care depasesc granitele nationale, culturale si de limba si transmit o viziune foarte personala asupra Europei - o Europa ca teritoriu al posibilitatilor si schimbarii, ca sursa a sperantelor, increderii si dinamismului. Participantii trebuie, fie sa urmeze o scoala in domeniul media, fie sa-si fi finalizat recent studiile de acest gen. Pelicula trebuie sa aiba o durata de maximum un minut si sa se bazeze mai mult pe elemente vizuale cu impact puternic si mai putin pe dialoguri complicate - pentru a permite intelegerea universala. Termenul limita pentru transmiterea casetelor la centrul competitiei PRIX EUROPA din Berlin este nu mai tarziu de 1 august 2005. Mai multe informatii puteti citi pe: http://www.prix-europa.de/publish/categories.html?lang=GB&cat=TV (selectati Reguli si Regulamente pentru Prix Europa Spot).

 
Fanfare din comunitatile romanesti din jurul granitelor se intalnesc la Buteni in festivalPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Friday, 22 July 2005
In zilele de 22-24 iulie 2005, in comuna aradeana Buteni se va desfasura cea de-a III-a editie a festivalului cu participare internationala Parada fanfarelor".

Initiatorii acestui eveniment cultural, sunt Consiliul Judetean Arad prin Centrul Cultural Judetean Arad, Primaria si Consiliul Local Buteni. De la inceput, in anul 2001, evenimentul s-a bucuat de o participare internationala si un numar mare de spectatori. Astazi, aflat la a III-a editie, oaspetii din Buteni vor primi vizita a noua fanfare. Din tara vor fi prezente fanfare din Deva si Caransebes, din strainatate vor participa oaspeti din Ungaria si Republica Serbia - Muntenegru. Organizatorii se asteapta in cele trei zile de festival la un numar de peste 1 500 de spectatori. Aceasta ca urmare a faptului ca in acest an evenimentul cultural de la Buteni se suprapune cu sarbatoarea Fiii satului". Sarbatoarea din comuna noastra este completata si de ansambluri si formatii folclorice ce vor sustine programe cultural-artistice si in satele apartinatoare Buteniului, Cuied, Paulian si Berindia" declara Radu Lucian Blaga, primarul comunei.

 
Sarbatoare la Manastirea Sf. Ilie din Toplita, judetul HarghitaPDF Print E-mail
Toplita, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Friday, 22 July 2005
Manastirea Sf. Ilie din Toplita si-a sarbatorit hramul impreuna cu numeroase personalitati ale vietii bisericesti precum si reprezentanti ai autoritatilor judetene si de stat.

Manastirea Toplita din judetul Harghita este ctitoria primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. PS Ioan Salajan, Episcopul Covasnei si Harghitei, prezent la manifestari a remarcat pentru Romanian Global News, faptul ca desi a plouat toata noaptea mii de credinciosi au ramas pe prispele manastirii, cu umbrele, cum au putut ei la Liturghia care s-a savarsit la miezul noptii si la celelalte slujbe sfinte, specifice oricarui hram. Astazi, Dumnezeu ne-a binecuvantat cu soare si a fost lume multa. Slujba s-a desfasurat in conditii foarte bune si toate cele legate de hramul manastirii la fel. Au participat peste 30 de preoti si mii de credinciosi din toate colturile tarii, a mai spus PS Ioan.

Cu prilejul hramului manastirii Sf. Ilie din Toplita, Prea Fericirea Sa Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis un mesaj celor care au participat la aceasta sarbatoare, prin care aduce un omagiu ctitorului acestui sfant lacas, patriarhului Miron Cristea si indeamna la rugaciune pentru toti cei aflati in necaz in urma inundatiilor. Tot cu aceasta ocazie s-au derulat si Zilele Miron Cristea manifestare stintifica ajunsa la a . Editie, la care au participat istorici, oameni de stiinta si cultura, reprezentanti ai societatii civile din Harghita si Covasna.

 
Mitul lui Dracula ii fascineaza si pe neo-zeelandeziPDF Print E-mail
Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :212
Friday, 22 July 2005
O productie recenta a Baletului Regal din Noua Zeelanda, inspirata din celebra legenda a contelui Dracula cunoaste un real succes in aceasta tara, reprezentand o noua ocazie de publicitate pentru Romania.

Spectacolul de balet Dracula este creat de regizorul Christopher Gable si de coregraful Michael Pink, pe o muzica a compozitorului Philip Feeney. Productia se distinge prin dansul dracesc, partitura care-ti da fiori pe sira spinarii, decorurile intunecate si inspaimantatoare si efectele scenice spectaculoase se arata pe pagina de web a Baletului Regal. Spectacolul a avut la baza, in momentul realizarii sale, romanul omonim al lui Bram Stoker, iar pentru a reda cat mai exact atmosfera sugerata de acesta, in baletul lui Gable se folosesc chiar si replici in limba romana, ritmuri hipnotice din folclorul romanesc, precum si scene in care pot fi remarcate peisaje din Transilvania, locul in care isi are radacinile mitul lui Dracula. Spectacolul s-a jucat luna iulie si va mai putea fi vazut pana la finele lunii august in orasele neo-zeelandeze Welington, Christchurch Invercargill, Hastings, Auckland si Palmerston.

 

 
Inca un slujitor al Bisericii Ortodoxe Romane din Serbia in TimocPDF Print E-mail
Covin, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :344
Friday, 22 July 2005

{mosimage}In Biserica Ortodoxa Romana din Covin a fost hirotonit miercuri, 20 iulie, intru ipodiacon Iel Buobu Lui din Bigrenita, Comuna Ciupria, Timoc.

{mosimage}Hirotonirea s-a facut de catre Prea Sfintia sa, dr. Daniil Stoenescu, episcop-loctiitor al Episcopiei Ortodoxe Romane de Varset, pentru romanii din Serbia. Alaturi de episcop, la ceremonie au participat si protopopi ai protopopiatelor ortodoxe romane de Covin (protopop iconom stavrofor Traian Abraham), Alba (protopop iconom stavrofor Dragan Chilom), Dacia Ripenssis (iconom stavrofor Boian Alexandrovici). Totodata au fost prezenti acolo preotul iconom stavrofor, Romulus Iota, parohul Doloavei si ieromonahul Stefan Lupsici, parohul Deliblatei, monahul Zaharia Costici din Suvaia, reprezentanti ai Federatiei Romanilor din Serbia, in persoana lui Zavisa Jurj si Dusan Parvulovici, precum si credinciosi din Covin.

Iel Buobu Lui a fost hirotonit intru ipodiacon al Centrului pentru Limba, Cultura si Religia Romanilor de pe Valea Moravei cu hramul Schimbarea la Fata din Isacova, comuna Ciupria, Timoc, care tine de protopopiatul ortodox roman Dacia Ripenssis. 
 
MAE rus spune ca de vina pentru incidentele din zona de securitate sunt 2 basarabeni si o americancaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :210
Friday, 22 July 2005

Motivul izbucnirii conflictului din seara zilei de 19 iulie in Zona de Securitate din estul Basarabiei, l-a reprezentat incercarea a doi cetateni moldoveni, care insoteau o cetateana a SUA, de a fotografia nesanctionat postul de pacificatori de pe podul din preajma localitatii Vadul lui Voda, se arata intr-un comunicat al MAE rus.

 

Reamintim ca la data mentionata, seful unui post de pacificatori rusi, deplasati in zona de securitate, a tras in aer cateva rafale dintr-un pistol automat, pentru avertizarea celor trei. Ministerul rus de Externe mentioneaza ca actiuni de genul celei incercate de cei doi moldoveni si de americanca sunt interzise in Zona de Securitate, iar pacificatorii au incercat sa aduca acest lucru la cunostinta celor trei persoane, care in mod demonstrativ au continuat sa ignore regimul existent. MAE rus s-a aratat nedumerit de concluziile pripite si invinuirile de neprofesionalism aduse pacificatorilor de catre oficialitatile moldovene, apreciind aceste actiuni drept o provocare impotriva procesului politic de reglementare transnistrean. La randul sau, asa-numitul minister al securitatii de stat al autoproclamatei Republici Transnistria afirma, prin intermediul Olvia-press, ca incidentul constituie o provocare a serviciilor secrete ale R. Moldova. Ministrul Reintegrarii de la Chisinau, Vasili Sova, a condamnat dur actiunea pacificatorilor rusi, declarand ca nu exclude ipoteza unei provocari intentionate, avand in vedere faptul ca in acea situatie nu exista nici un motiv de aplicare a armei de foc. Sova, citat de Infoprim, a spus ca incidentul trebuie sa fie anchetat minutios, atat de autoritatile abilitate ale R. Moldova, cat si de oficialitatile ruse si OSCE. Reprezentantii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, sustin si ei acest punct de vedere.

 
Mitropolia Basarabiei vine in ajutorul sinistratilor din RomaniaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global Nesw
Accesari :349
Friday, 22 July 2005

Banii ce vor fi colectati la slujbele organizate in bisericile din Republica Moldova ce apartin Mitropoliei Basarabiei si Episcopiei Romano-Catolice de Chisinau vor fi donati sinistratilor din Romania.

In luna iunie, Mitropolia Moldovei, subordonata Patriarhiei Moscovei a transportat in Romania pentru sinistratii din Timis un transport de alimente. Mai multe firme si persoane fizice s-au adresat Ambasadei Romaniei la Chisinau pentru a-si oferi sprijinul pentru sinistratii de pe urma inundatiilor de saptamana trecuta. Parlamentul Republicii Moldova a lansat saptamana trecuta un apel catre societatea moldoveana si catre institutiile de stat pentru a ajuta sinistratii din Romania. Deputatii moldoveni si-au donat salariile pe o zi, informeaza Rador.

 
La Chisinau se va protesta impotriva prezentei armatei rusePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :271
Friday, 22 July 2005

 Asociatia Antipact Molotov-Ribbentrop va organiza marti, 26 iulie, la Chisinau, un mars autorizat de protest impotriva prezentei armatei ruse, prilejuit de aniversarea a 64-de ani de la eliberarea Basarabiei de sub bolsevici in anul 1941.

 

Protestatarii vor porni marsul de la monumentul lui Stefan cel Mare, incepand cu ora 10:00, si vor avea ca punct final ambasada rusa, informeaza portalul curaj.net. Cei care vor lua parte la protest vor picheta sediul acesteia pana la ora 13:00.

 
Stenogramele Parlamentului de la Chisinau apar cu intrarziere pe InternetPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :266
Friday, 22 July 2005

Cea de-a doua stenograma a sedintei plenare a Parlamentului basarabean, din data de 23 iunie, a fost publicata abia acum, la aproximativ o luna de la desfasurarea sedintei.

 

Prima stenograma a sedintei Parlamentului, desfasurata in data de 16 iunie, a fost publicata abia la 5 iulie. Stenogramele sedintelor Legislativului pot fi accesate pe site-ul Parlamentului, www.parlament.md, la rubrica generala Actualitate, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media. Purtatorul de cuvant al Parlamentului de la Chisinau, Alexandru Gasca, a explicat ca motivul pentru care aceste stenograme se publica atat de tarziu este ca dureaza mult procesul de descifrare a luarilor de cuvant si a dezbaterilor din Parlament. Este vorba de cateva ore de inregistrari pe banda magnetica pe care angajati ai Parlamentului le descifreaza, a mentionat Alexandru Gasca. Agentia Monitor Media aminteste ca publicarea stenogramelor pe pagina web a Parlamentului, a fost impusa de deputatii Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), ca una dintre conditii pentru alegerea in functia de presedinte a liderului Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin. O alta cerinta a crestin-democratilor, indeplinita de actualii guvernanti, a fost cea de transmisiune in direct la posturile publice de radio si televiziune a sedintelor plenare ale Parlamentului. 

 

 
Autoguvernarile romanesti din Ungaria inca nu folosesc calculatoarePDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :367
Friday, 22 July 2005

Comisia de relatii externe, informatica si mass-media a Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria s-a intrunit in sedinta vinerea trecuta la Giula. Intalnirea, condusa de presedintele comisiei, Gheorghe Gros, a avut in dezbatere o singura problema: starea dezvoltarii sistemului de informatica al autoguvernarilor romanesti.

 

 

 

Conform deciziei Ministerului de Informatica si Informatie Publica, cu ani in urma s-a infiintat un colegiu al minoritatilor nationale si etnice, care a publicat un concurs pentru autoguvernari, oferind cate-un calculator si acces la Internet, insa cu conditia ca unul dintre membri sa participe la un curs de informatica si fiecare autoguvernare sa faca un raport lunar despre activitatile si realizarile din perioada respectiva. Acest raport trebuie facut in limba minoritatii, deci in cazul nostru, in limba romana. La 15 iulie, membrii comisiei de informatica au fost informati de Tiberiu Iuhas ca 80% din autoguvernarile romanesti s-au folosit de aceasta posibilitate, dintre care majoritatea au primit calculatoarele, in afara de cele din Crastor si Nadlac, dosarele carora n-au fost complete. Desi s-a planuit ca prin accesul la Internet autoguvernarile sa se contacteze zilnic, acesta nu s-a realizat. Deoarece majoritatea autoguvernarilor nu au un sediu propriu, calculatoarele sunt asezate ori acasa la presedinte, ori la primarie, unde membri nu-l pot folosi cand ei vor. In ce priveste conditia de a participa la cursuri de informatica, reprezentantii au indeplinit-o, insa in multe cazuri, alaturi de diploma nu au primit si cunostintele necesare. 34 la suta din autoguvernari s-au incadrat in reteaua de Internet a reprezentantei pe tara, situatia fiind mai grava in judetul Bihor. Desi colegiul de informatica a promis sustinerea ulterioara a intregului proiect, inclusiv abonamentele lunare de Internet, autoguvernarile nu au banii necesari pentru finalizare.

Luand in considerare aceste probleme, comisia a hotarat sa propuna Prezidiului ATRU sa sprijine finalizarea proiectului, sa asigure celor 66% de autoguvernari taxa introductiva de Internet, ca apoi organizatiile sa plateasca abonamentele lunare, iar pentru romanii din Crastor si Nadlac sa se gaseasca o posibilitate de a-i sprijini si pe ei cu cate-un calculator. Tot aici, seful Oficiului a fost solicitat ca site-ul Autoguvernarii pe Tara sa fie improspatat cu informatiile privitoare la activitatea si inactivitatea tuturor autoguvernarilor romanesti, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

 
Burse de studii in Romania pentru romanii din UngariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Friday, 22 July 2005

Tinerii romani din Ungaria beneficiaza pentru anul scolar si universitar 2005/2006 de 44 de burse si locuri de studii, doctorat si specializare, din partea statului roman.

 

Astfel, in invatamantul preuniversitar sunt 10 locuri, in cel universitar 15 burse si 5 locuri fara taxe scolare si in invatamantul postuniversitar statul roman acorda etnicilor romani din Ungaria sau cetatenilor romani cu domiciliul in Ungaria 10 burse si 4 locuri fara taxe. Selectia candidatilor se va face de catre o Comisie Mixta a Ministerului Afacerilor Externe - Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Ministerul Educatiei si Cercetarii. Selectia se va desfasura in intervalul 11-13 august 2005, la sediul Ambasadei Romaniei din Budapesta, asupra datei urmand a se reveni cu precizari. Primirea dosarelor candidatilor pentru burse din randul etnicilor romani si a cetatenilor romani cu domiciliul stabil in Ungaria se va face centralizat, la sediul Ambasadei Romaniei din Budapesta, de catre consilierul Alexandru Ghisa, consilier si secretarul III, Aurelia Zmeu, in perioada 20 iulie - 10 august 2005.

Dosarul celor interesati trebuie sa contina: o cerere de inscriere la concurs pentru studii in Romania, copii legalizate dupa diplomele de studii obtinute si dupa foile matricole, copie legalizata dupa actul de nastere, copie autentificata dupa cartea de identitate care atesta domiciliul stabil, copie dupa pasaportul din tara de origine, dovada originii etnice romane, certificatul medical care sa include si testul HIV, foto tip pasaport color, cu data recenta care se aplica pe cerere. La inmatricularea in institutiile de invatamant din Romania, candidatii vor prezenta actele in original si traduse (legalizate) in limba romana.

 

 

 
ICR NEW York cheama la solidaritate cu romanii sinistrati din intreaga taraPDF Print E-mail
New York, SUA/22 iulie/Romanian Global News
Accesari :372
Friday, 22 July 2005

Solidari cu soarta romanilor din tara afectati de inundatiile grave din ultima vreme care au lovit aproximativ trei sfeturi din judetele Romaniei, Institutul Cultural Roman din New York lanseaza la randul sau un apel de ajutoare a acestora.

 

Dupa ce comunitatile de romani din pretutindeni, fie prin asociatii, publicatii, fie prin ambasade sau consulate, au lansat apeluri umanitare in acest sens este si randul ICR New York sa se adreseze romanilor din metropola americana si sa le aduca acestora la cunostinta ca pot participa la actiunea umanitara indreptata catre sinistratii romani din tara. ICR anunta ca se pot face donatii in bani, care pot fi trimise in conturile deschise de Guvernul Romaniei la Banca Comerciala Romana, acestea fiind: RO65RNCB5010000138390083 (in lei), RO11RNCB5010000138390085 (in dolari) si  RO38RNCB5010000138390084 (in euro). Ajutoarele constand in alimente si medicamente trebuie insotite de un certificat sanitar-veterinar. Acestea, ca si orice alt fel de ajutor care nu consta in bani, trebuie adresate Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in atentia generalului maior Vladimir Secara (Tel: 001-4021-242-1945 sau 001-4021-242-0378 interioarele 27130 sau 27131, Fax: 001-4021-242-0990).

 
Tineri romani impreuna la Tabara Dorcas din DobritanPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :208
Friday, 22 July 2005

20 de tineri de la Biserica Baptista din Micherechi au petrecut vara aceasta, in perioada 7-10 iulie, un timp deosebit in tabara de langa Dobritan.

Tabara este proprietatea Organizatiei Dorca s si este pentru prima oara cand membrii ai bisericii din Micherechi au participat la ea, informeaza corespondentul RGN in Ungaria. Tinerii din Micherechi au avut ocazia de a se intalni cu peste alti 100 de tineri din Romania, veniti de la biserici diferite din Sibiu, Cluj si Oradea. Scopul principal a fost ca cei din Ungaria sa poata lua legatura cu cei de la Sibiu, in special, in cadrul parteneriatului intre Biserica Baptista "Betania" Sibiu si Biserica Baptista din Micherechi. Acest contact s-a realizat si a fost foarte interesant. Mesajele biblice au fost prezentate de pastorul Marius Cruceru, profesor la Universitatea "Emanuel" din Oradea. Prezentarile au avut ca baza Epistola lui Iacov iar subiectul a fost "Ce inseamna sa fii un crestin autentic?".

 
Vacanta la Valea IeriiPDF Print E-mail
Batania, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :184
Friday, 22 July 2005

La sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie, un grup de elevi de la Scoala romaneasca din Batania, insotiti de doi profesori si de o educatoare, si-au petrecut cateva zile din vacanta de vara in tabara de tineret din comuna Valea Ierii, satul Caps.

 

Comuna Valea Ierii este situata in judetul Cluj si este infratita cu comuna Medgyesegyhaza din Ungaria. Elevii din Batania s-au imprietenit foarte repede cu elevii localnici, intre cele doua grupuri stabilindu-se relatii de prietenie. Zilele in care s-a desfasurat aceasta vizita s-au desfasurat intr-un mod foarte placut, cu excursii in munti, vizitarea minei de sare de la marginea orasului Turda, a Cheilor Turzii, vizitarea municipiului Cluj, cu statuia lui Matia Corvinul si Universitatea Babes-Bolyai, doua monumente reprezentative pentru oras. Serile au fost marcate de dansuri populare romanesti, concursuri pe diferite teme, etc. Foarte important este ca pe intreaga perioada cat au stat in Romania elevii romani din Ungaria au vorbit, atat intre ei cat si cu elevii localnici, in limba romana, imbogatindu-si astfel vocabularul de cuvinte si expresii romanesti noi, informeaza corespondentul RGN in Ungaria. 

 
Intalnirea romanilor de la Amsterdam va imbina distractia cu actele de caritatePDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :233
Friday, 22 July 2005

Romanii care stau in Olanda si care nu au plecat in concedii acasa sau pe alte meleaguri sunt invitati sa ia parte sambata, 23 iulie, la o intalnire care sa alunge plictiseala si care sa imbine distractia cu scopul caritabil.

Aceasta va avea loc la Durty Nelly's Irish Pub din Amsterdam, situat la adresa pe Warmoesstraat 115-117, incepand cu ora 20:00, informeaza portalul comunitatii romanesti din Olanda. La intrunire sunt asteptati nu numai romani, ci si prieteni ai lor de alte nationalitati, care, impreuna, sa poata sa adune ajutoare pentru sinsitratii de acasa. Cei care au intrebari sau au nevoie de un sfat pot sa scrie un e-mail la adresa amyaxenia@yahoo.com.

 
Romanii sunt pe locul trei intre muncitorii straini din ValenciaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :346
Friday, 22 July 2005

In ultima perioada numarul imigrantilor care s-au inscris la asigurarile sociale in comunitatea valenciana a crescut si pare ca se afla in continuare in aceasta tendinta, situand regiunea pe locul trei la nivel national.

 

Conform unor date publicate de Ministerul Muncii spaniol un numar de 175.340 de straini sunt inscrisi la Asigurarile Sociale in Valencia, de la data de 30 iunie, ceea ce reprezinta 11.72% din procentul pe intreaga tara.

Cei mai numerosi muncitori straini sunt cei care provin din Ecuador (25.421), urmati de marocani (20.377), iar romanii se situeaza pe locul al treilea in topul natiunilor, cu 20.182 de muncitori inregistrati. Cei mai multi dintre cei inregistrati la Asigurarile Sociale se inscriu in regimul general (69.82% - 118.804 muncitori), 22.61% sunt autonomi, 5.08% lucreaza in sectorul domestic, iar in cel agricol 2.26% si numai 0.24 in cel maritim. Cei mai multi dintre imigrantii care provin din tarile ne-membre ale UE se inscriu in cadrul regimului general, in timp ce regimul autonom este preferat cu precadere de imigranti comunitari. In sectorul agricol cei mai multi dintre muncitori provin tot din tarile extracomunitare (15.734 fata de 913 din tarile membre UE). In cadrul regimului general, domeniile preferate sunt, in ordine, cel al constructiilor (28.95%), domeniul hotelier (19.13%), comert si reparatii auto (14.57%), imobiliare (12.41%) si manufacturi (12.14%).  Topul pe provincii este condus de Alicante, cu 80.218 muncitori straini, urmat de Valencia, cu 66.691, in timp ce Castellon are numai 28.431 de straini. 

 

 
Frumoasele Diasporei vin in tara la sfarsitul lui iuliePDF Print E-mail
Mangalia,Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 22 July 2005

Cele mai frumoase romance din afara tarii vor ajunge in tara vineri, 29 iulie, in vederea participarii la editia din acest an a concursului Miss Diaspora.

Competitia se va desfasura in parioada 8-15 august la Mangalia, in cadrul traditionalului Festival Callatis care este organizat de Asociatia Pro Familia si Actualitatea Romaneasca. Dupa ce echipa de la festival a traversat lumea ca sa le aleaga pe cele mai frumoase reprezentante ale tarii noastre in strainatate, la Mangalia vor fi prezente tinere domnisoare cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani, din Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Emiratele Arabe Unite, Franta, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Moldova, Serbia, Siria, Spania, SUA si Suedia. Candidatele a trebuit sa mai indeplineasca o serie de conditii in afara criteriului de varsta, respectiv sa aiba un parinte de origine romana si domiciliul stabil in strainatate. Participantele la faza finala au fost alese in urma unor preselectii organizate de asociatii, publicatii, radiouri si televiziuni in limba romana din comunitatile romanesti si vor incerca la Mangalia sa demonstreze ca sunt nu numai frumoase, dar si posesoare ale unor cunostinte temeinice de traditie si civilizatie romaneasca, si a unei bune imaginatii si spontaneitati.

 

 
Trupa de teatru Radu Stanca intr-un festival francez de arta a straziiPDF Print E-mail
Chalon-sur Saone, Franta/Romanian Global News
Accesari :233
Friday, 22 July 2005

Cea de-a 19-a editie a Festivalului francez Chalon dans la Rue, Festivalul Transnational al artistilor strazii, va oferi publicului spectator si reprezentatii ale actorilor romani din trupa sibiana Radu Stanca.

Au fost convocate pentru aceasta editie a festivalului peste 200 de trupe de teatru, dans, si alte genuri de productii artistice, companii si profesionisti de renume care isi vor da intalnire pentru patru zile de arta. Festivalul de arta a strazilor se desfasoara in perioada 21-24 iulie, la Chalon-sur-Saone (Saone-et-Loire), atat pe scene interioare cat si in aer liber. Incercam sa aratam munca artistilor care nu au inca vizibilitate, mentinand o anume armonie intre in si out. Trebuie ca trupele sa se simta bine si ca spectatorii sa poata parcurge orasul intr-un mod inedit spun organizatorii acestei editii a Festivalului.

Compania romana de teatru Radu Stanca este un pariu interesant al acestui festival din Chalon-sur-Saone intrucat aduce in prim-plan un gen de spectacol hibrid. Artistii romani sunt una dintre cele 20 de trupe de interior care vor fi prezente la acest festival si vor propune publicului, alaturi de grupul Iza, spectacolul Idiotul, o adaptare libera dupa romanul omonim al lui Dostoievsky. In aceasta versiune speciala a piesei autorului rus corpul este un mijloc de exprimare care transcede cuvantul. Gratie muzicii traditionale interpretate de Ansamblul Iza, spectatorii vor fi transportati in atmosfera transilvana a unei sarbatori populare.

 

 
Ansamblul Florile Bucovinei va concerta in ItaliaPDF Print E-mail
Radauti, Romania/Romanian Global News
Accesari :353
Friday, 22 July 2005

Ansamblul folcloric Florile Bucovinei din municipiul Radauti va efectua in perioada imediat urmatoare un turneu in Italia in calitate de invitat la Festivalul International de Folclor din localitatea Roccavivi.

 

 

Grupul moldovean este alcatuit din 40 de dansatori, solisti vocali si instrumentisti si este indrumat de profesorul Mircea Bancescu, anunta un cotidian local. Pe parcursul sederii lor in Italia, artistii romani vor sustine cateva spectacole de folclor autentic din Bucovina si vor reprezenta tara noastra in cadrul Zilei Romaniei care se va organiza acolo. Participarea ansamblului Florile Bucovieni are loc ca urmare a unei invitatii facute de prietenii italinei din aceasta localitate care au fost, la randul lor, oaspetii radautenilor la editia din acest an a festivalului Arcanul. Acesata a avut loc in luna iulie si a adus in Radauti mai multi reprezentanti de valoare ai folclorului din mai multe tari din Europa.

 
AER recidiveaza cu Targul de Carte de la FrankfurtPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :167
Friday, 22 July 2005
Dupa ce s-a ocupat de evenimentul similar de la Paris, Asociatia Editorilor din Romania, AER, va organiza standul national de carte al tarii noastre la Targul de Carte de la Frankfurt care se va desfasura in perioada 19-23 octombrie.

AER a castigat licitatia pentru organizarea acestui stand, dupa ce la aceasta au participat doar trei candidati din cei patru care isi achizitionasera caietul de sarcini. Alaturi de AER, la licitatie s-au mai inscris Societatea Editorilor din Romania si SC Violet Advertising SRL, absenta fiind SC Red Studio SRL, informeaza postul national de televiziune. Contractul a fost atribuit firmei celei mai avantajoase din punct de vedere tehnico-economic, avandu-se in vedere metoda cost-calitate, AER fiind, totodata, si organizatoarea standului Romaniei de la Targul de Carte de la Paris desfasurat in aceasta primavara. Standul Romaniei va avea o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati si a fost inchiriat de catre Ministerul Culturii si Cultelor.

La Targul de Carte de la Frankfurt se intalnesc anual autori, editori, librari, bibliotecari, agenti literari, ilustratori de carte si cititori, manifestarea fiind una dintre cele  mai importante actiuni de profil din Europa. La targul german se incheie o mare parte din contractele de drepturi de autor si de editare. Invitatul de onoare al acestei editii va fi Coreea.

 
Mitul lui Dracula ii fascineaza si pe neo-zeelandeziPDF Print E-mail
Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :269
Friday, 22 July 2005

O productie recenta a Baletului Regal din Noua Zeelanda, inspirata din celebra legenda a contelui Dracula cunoaste un real succes in aceasta tara, reprezentand o noua ocazie de publicitate pentru Romania.

Spectacolul de balet Dracula este creat de regizorul Christopher Gable si de coregraful Michael Pink, pe o muzica a compozitorului Philip Feeney. Productia se distinge prin dansul dracesc, partitura care-ti da fiori pe sira spinarii, decorurile intunecate si inspaimantatoare si efectele scenice spectaculoase se arata pe pagina de web a Baletului Regal. Spectacolul a avut la baza, in momentul realizarii sale, romanul omonim al lui Bram Stoker, iar pentru a reda cat mai exact atmosfera sugerata de acesta, in baletul lui Gable se folosesc chiar si replici in limba romana, ritmuri hipnotice din folclorul romanesc, precum si scene in care pot fi remarcate peisaje din Transilvania, locul in care isi are radacinile mitul lui Dracula. Spectacolul s-a jucat luna iulie si va mai putea fi vazut pana la finele lunii august in orasele neo-zeelandeze Welington, Christchurch Invercargill, Hastings, Auckland si Palmerston.

 

 
Sheriff Tiraspol merge mai departe in Liga CampionilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :386
Friday, 22 July 2005

Echipa basarabeana de fotbal Sheriff Tiraspol s-a calificat miercuri in runda a doua a Ligii Campionilor dupa ce a invins pentru a doua oara echipa malteza Sliema.

Partida s-a disputat pe stadionul tiraspolean si s-a incheiat cu un meritat 2-0, dupa ce in tur, Sheriff invinsese in Malta cu scorul de 4-1. Golurile returului de la Tiraspol au fost inscrise de Ben Idrissa Derme, in minutul 78 si de Razvan Cocis in minutul 83. Sheriff Tiraspol se va intalni in actul urmator al Ligii Campionilor cu titrata echipa sarba Partizan Belgrad. Primul meci al acestei duble se va disputa la Belgrad la 2 sau 3 august.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions