Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iulie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Federatia Romanilor din Serbia a primit teren pentru bisericaPDF Print E-mail
Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :243
Tuesday, 26 July 2005
Reprezentantii Federatiei Romanilor din Serbia si protoiereul protopopiatului ortodox roman Dacia Ripensis, Boian Alexandrovici, parohul de Malainita, au vizitat vineri, 22 iulie, satul timocean in care urmeaza sa construiasca o biserica.Locuitorii satului respectiv au invitat delegatia romaneasca sa vada locatia respectiva, care urmeaza a fi folosita pentru construirea unei biserici ortodoxe romane. Noi nu  avem biserica si acum dorim sa o construim, dar sa fie a noastra Romaneasca... acestea au fost cuvintele cu care oamenii au intampinat delegatia romaneasca.
 
Media de la Chisinau solicita deetatizarea presei localePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :343
Tuesday, 26 July 2005
Organizatii de media de la Chisinau au facut publica marti, 26 iulie, o rezolutie cu privire la necesitatea deetatizarii presei publice locale.

Rezolutia a fost lasanta in cadrul mesei rotunde cu genericul Deetatizarea presei locale, organizata de Asociatia Presei Indepenente (API) si Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si desfasurata marti, 26 iulie, la Chisinau. Dupa revenirea la raioane si reaparitia gazetelor raionale, se arata in documentul citat de Agentia Monitor Media, conditiile de functionare a ziarelor regionale si locale independente s-au inrautatit. Acestea sunt nevoite sa reziste concurentei neloiale si unor presiuni administrative. Au fost atestate si cazuri de hartuire a presei locale de catre unii functionari. Potrivit semnatarilor rezolutiei, ziarele independente intampina piedici in campanile de abonare, iar distribuirea publicitatii se face in folosul ziarelor de stat. Semnatarii rezolutiei se refera si la un sir de documente internationale si recomandari ale organismelor internationale in domeniul mass media [Raportul OSCE; Raportul Special al ONU pentru Libertatea Opiniei si a Exprimarii; Planul de actiuni Uniunea Europeana-Republica Moldova] care, raportate la actuala situatie din R. Moldova, denota ca aceasta nu este conforma cu standardele democratice in domeniul mass-media. 

In urma procesului de deetatizare va avea de castigat si statul, si societatea, si jurnalistii. Statul va scapa de povara cheltuielilor pentru intretinerea ziarelor de stat, iar societatea va benefeciia de unul dintre cele mai importante instrumente de control asupra puterii, de o presa de calitate, care va pune in prim plan necesitatile si interesele cititorilor si nu ale autoritatilor sau formatiunii de guvernamant. Jurnalistii vor obtine posibilitatea de a activa in conditii egale, civilizate, proprii unei societati democratice, bazate pe o economie de piata, se arata in rezolutia citata. Potrivit unor date, la ora actuala in R. Moldova apar mai mult de 30 de ziare raionale, fondate de structuri ale administratiilor locale. Aceste medii de informare, in comparatie cu cele private, se bucura de mai multe privilegii, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media.

 
Basarabenii care vor sa invete in Romania isi pot depune dosarele pana la 27 augustPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :322
Tuesday, 26 July 2005
Cetatenii basarabeni, absolventi ai liceelor din Republica Moldova sau din Romania, indiferent de promotie, pot depune dosarele pentru admitere in universitatile romanesti, in perioada 17 - 27 august 2005, la unul din centrele de inscriere organizate la Iasi si Galati.

Candidatii vor sustine examen direct la universitati in aceeasi perioada si aceleasi conditii cu cetatenii romani, dar pe locurile separate repartizate universitatilor de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Media minima de admitere nu poate fi mai mica decat 5 (cinci) sau decat un numar de puncte echivalent cu aceasta. Pentru admiterea pe locurile cu taxa, candidatii se pot adresa fie centrelor de inscriere, fie direct universitatilor. La concursul de admitere pentru rezidentiat pot participa numai cetatenii Republicii Moldova, absolventi ai institutiilor de invatamant superior cu profilul medico-farmaceutic uman din Romania, cu diploma de licenta sau echivalenta, indiferent de promotie. Acestia vor sustine examenul national de admitere la rezidentiat la data si locul anuntate de catre Ministerul Sanatatii, in conditii identice cu cele pentru cetatenii romani, insa pe locuri separate. Fiecare candidat sau un membru al familiei acestuia va depune dosarul de inscriere la unul din centrele de inscriere. Dosarul de inscriere poate fi trimis si prin posta, astfel incat sa ajunga la centrul de inscriere in intervalul respective, informeaza Prompt Media.

 
Tot mai multe constrangeri pentru gazetarii din TransnistriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Tuesday, 26 July 2005
Membrii sovietului suprem (SS) de la Tiraspol au amendat 30 de articole din codul electoral al regiunii secesioniste transnistrene.

Dupa cum afirma conducerea SS, citata de DECA-press, in codul electoral au fost operate modificari pentru "perfectionarea legislatiei electorale si pentru ajustarea acesteia la normele internationale. Printre multiplele amendamente operate se numara si revizuirea notiunii de agitatie electorala. In rezultatul modificarilor a fost limitata participarea presei subordonate autoritatilor de la Tiraspol la agitatia electorala.  Unul dintre autorii amendamentelor, vicepresedintele SS Evgheny Sevciuk, considera ca revizuirea notiunii de agitatie electorala urmareste excluderea fenomenului formarii opiniei publice in campaniile electorale. In acest fel, mediile de informare nu vor putea da preferinta unui anumit candidat, unei formatiuni politice antrenate in cursa electorala sau unei anumite programe electorale.  Codul electoral le interzice jurnalistilor din presa controlata de regimul tiraspolean sa publice investigatii care tin de alegeri, prognoze si previziuni. Cu cinci zile inainte de alegeri si in ziua desfasurarii scrutinului, presei din Transnistria i se interzice mediatizarea rezultatelor sondajelor de opinie si a oricaror altor studii sociologice.  Deputatii SS care au votat amendamentele sustin ca pana in momentul cand in regiune nu exista o institutie publica a audiovizualului, mediile finantate de la buget raman in constiinta electorilor drept sursa oficiala de informatii. Din acest considerent trebuie excluse orice fel de abuzuri asupra presei, argumenteaza deputatii SS. Liderul autoproclamant de la Tiraspol, Igor Smirnov, spune ca legislatia electorala a Transnistriei a fost expediata pentru expertizare in Rada Suprema a Ucrainei si in Duma de Stat a Federatiei Ruse. Alegerile in sovietul suprem al republicii nistrene vor avea loc in decembrie curent.  In regiunea transnistreana, majoritatea mediilor de informare sunt controlate de autoritatile secesioniste de la Tiraspol, informeaza Prompt Media.

 
Pericol de leptospiroza in zonele afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Tuesday, 26 July 2005
Ministerul Sanatatii avertizeaza persoanele care locuiesc sau calatoresc in zonele calamitate sa evite sa se scalde si sa stea prea mult in apa.

In Olt, 3 persoane au fost deja diagnosticate cu aceasta boala acuta. Este vorba despre doi barbati si o adolescenta. Unul dintre pacienti este din localitatea Movileni, grav afectata de inundatii. Specialistii Ministerului Sanatatii recomanda celor care muncesc la refacerea caselor sa poarte cizme si manusi de cauciuc. In plus, localnicii din zonele calamitate trebuie sa pastreze normele de igiena, si sa consume apa fiarta sau imbuteliata. Leptospiroza este o boala infectioasa acuta care se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos si cardiovascular. Daca bolnavul nu merge la medic, boala poate fi fatala, informeaza HotNews.

 
Chimistii romani printre cei mai buni din lumePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Tuesday, 26 July 2005
O medalie de argint si trei de bronz, acesta este bilantul lotului olimpic al Romaniei la a XXXVII-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie, desfasurata in perioada 16 - 25 iulie 2004, la Taipei (Taiwan).

Razvan Costin Cioc, elev la Colegiul National Dr. Ioan Mesota din Brasov a castigat medalia de argint, iar Patricia Alexandra Tcaciuc (Colegiul National Tudor Vianu Bucuresti), Irina Maria Chiriac (Liceul International de Informatica Bucresti) si Maria Casandra Panea (Colegiul National Emanoil Gojdu Oradea) au obtinut medaliile de bronz.

La editia din acest an au participat 225 de concurenti din 59 de tari. In clasamentul pe natiuni primele cinci pozitii sunt ocupate, in ordine, de Coreea de Sud, Vietnam, Iran, Rusia si Taiwan. Prima editie a Olimpiadei Internationale de Chimie a avut loc la Praga, in 1968, iar cea de anul viitor va fi organizata in orasul Gyeongsan (Coreea de Sud), informeaza Prompt Media.

 

 
Tratatul privind aderarea Bulgariei si a Romaniei la Uniunea Europeana la indemanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Tuesday, 26 July 2005
Tratatul privind aderarea Republicilor Bulgaria si Romania la Uniunea Europeana poate fi citit in voie, adnotat sau doar tinut pe noptiera, la indemana.

La solicitarea Ministerului Integrarii Europene, Monitorul Oficial a tiparit in volum documentul care consfinteste aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Tratatul este rodul colaborarii permanente intre expertii Uniunii Europene si cei ai Ministerului Integrarii Europene, ai Ministerului Afacerilor Externe, in calitate de coordonatori, si ai institutiilor implicate in negocierile de aderare. In el se regasesc conditiile in care Romania adera la UE si modul in care Uniunea se adapteaza la acest proces.  Rezultat al negocierilor pentru cele 31 de capitole de acquis, Tratatul este comun pentru Romania si Bulgaria si este similar tratatului celor zece noi membri care au aderat in mai 2004, cu deosebirea ca prin Tratatul de aderare Romania si Bulgaria vor adera si la Tratatul de instituire a Constitutiei pentru Europa, daca acesta va fi ratificat de toate statele membre pana la data aderarii efective a Romaniei si Bulgariei. De aceea, Tratatul de aderare a Romaniei cuprinde un Act de aderare si un Protocol de aderare. Actul de aderare si Protocolul de aderare vor intra in vigoare alternativ, in functie de intrarea in vigoare a Tratatului de instituire a Constitutiei pentru Europa. Astfel, daca Tratatul Constitutional va intra in vigoare inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei, Protocolul de aderare va intra direct in vigoare. Daca, insa, Tratatul Constitutional va intra in vigoare dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, la momentul aderarii acestora va intra in vigoare Actul de aderare. La intrarea in vigoare a Tratatului Constitutional, Actul de aderare va fi abrogat, iar Protocolul va incepe sa produca efecte juridice, informeaza Prompt Media.

 
Polonia si Bulgaria isi retrag trupele din IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Tuesday, 26 July 2005
Washingtonul a fost de acord cu planul Varsoviei de retragere a celor 1700 de militari polonezi din Irak, la inceputul anului viitor.

Reamintim ca Polonia este, in prezent, unul dintre cei mai importanti aliati ai SUA in Irak, De asemenea, guvernul de la Sofia pregateste la randul sau retragerea trupelor. Operatiunea, considerata una dintre prioritatile Executivului bulgar, se va desfasura cel mai devreme din aceasta toamna, a anuntat ministrul bulgar recent numit al Apararii, Anghel Naidenov.

Decizia celor doua guverne europene de a-si retrage trupele din Irak vine pe fondul intetirii, in ultima perioada, a atentatelor teroriste la nivel international. Reamintim ca, dupa un sfarsit de saptamana extrem de sangeros la Bagdad, dar nu numai, alte doua masini capcana au explodat luni, 25 iulie, pe strazile capitalei irakiene. Doua persoane au fost ucise si alte zece ranite in urma exploziei ce a avut loc in fata unui hotel irakian din centrul Bagdadului. Zona respectiva mai fusese tinta atentatelor teroriste anterior.

 
Apel umanitar pentru un copil roman din Italia aflat in impasPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :484
Tuesday, 26 July 2005

Liga Romanilor in Italia lanseaza din nou un apel catre intreaga comunitate romaneasca din Italia, dar si catre romanii de pretutindeni, sa intinda o mana de ajutor micutului bolnav de talasemie majora.{mosimage}

Familia copilului, familia Strambianu, se afla in acest moment in Italia, intr-o situatie mai mult decat dificila pe plan financiar, dar si sufleteste. Ionut Strambianu, tatal copilului, nu reuseste sa isi gaseasca de munca in Italia. Desi reprezentanti importanti ai comunitatii au incercat sa il ajute, insa lipsa unui permis de drept de munca il impiedica sa isi gaseasca ceva stabil. Un loc de munca de zilier nu ii este de nici un folos, in conditiile in care pentru tratamentul bolii de care sufera fiul sau este nevoie de o suma de bani foarte mare.

Liga Romanilor din Italia lanseaza un apel catre toti cei care pot sa ajute aceasta familie, "fiecare cu ce si cat putem". A fost, deschis, in acest sens si un cont bancar in care se pot face donatii: cont current n.19151, pe numele lui Strambianu Ionel, ABI 01005, CAB 03211, cont deschis la Banca Nazionale Lavoro Ag.11, Roma, Via Marsala 6.

Gazeta Romaneasca, publicatia romanilor din Italia, a preluat si ea acest apel in urma cu ceva timp, si, desi greu, se pare ca oamenii au inceput sa se miste pana la urma si sa faca donatii in beneficiul micutului bolnav de talasemie majora. Romanian Global News se alatura acestui apel si cere romanilor de pretutindeni solidaritate fata de soarta acestui copil si ajutor din partea celor care pot sa ofere o sansa acestui copil.

 
100 de ani de spiritualitate ortodoxa in localitatea canadiana BoianPDF Print E-mail
Boian, Canada / Romanian Global News
Accesari :266
Tuesday, 26 July 2005

Biserica ortodoxa romana din comuna Boian, provincia canadian Alberta, comemoreaza in acest an 100 de ani de la infiintare, iar festivitatile prilejuite de centenarul parohiei vor avea loc in perioada 20 21 august.

La manifestare va fi prezent si IPS Nicolae, arhiepiscopul ortodox din America si Canada. Cu aceasta ocazie, Asociatia Romanilor din Calgary isi propune sa organizeze o excursie cu caracter cultural-istoric, informatii referitoare la eveniment putand fi obtinute de la adresa de e-mail contact@romanianscalgary.ca. Pretul unui bilet de calatorie este de 45 de dolari canadieni, pentru membrii asociatiei, sau 55 de dolari pentru cei care nu sunt inscrisi in aceasta organizatie. Cazarea se va face pe cont propriu la Lily Lake Resort. Pe langa evenimentul religios, in cele doua zile de week-end se va desfasura meciul de fotbal Calgary - Edmonton la Lily Lake Resort, se va face gratar, se va canta si dansa si se va lua parte la un spectacol artistic.

Lacasul de cult romanesc cu hramul "Sfanta Maria" a fost construit in anul 1905 si a sprijinit de-a lungul anilor comunitatea romano-canadiana din Alberta. In 1921 se aflau in Canada peste 13.000 romani, iar in urmatorul deceniu imigratia romana in Canada numara deja 29.000 de persoane. Astazi, surse oficiale consemneaza un numar de 132.000 de persoane care locuiesc in Canada si care declara ca au descendenta romaneasca, din acestia aproximativ 21.000 locuind in Alberta, informeaza Asociatia Romanilor din Calgary.

In anul 1975, biserica ortodoxa din comuna Boian (Alberta) a fost declarata loc istoric si a devenit punctul important de atractie al acestei asezari.

 
Programul festivalului romanesc din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia / Romanian Global News
Accesari :234
Tuesday, 26 July 2005

In perioada 9-10-11 septembrie la Milano urmeaza sa se desfasoare in organizarea Asociatiei Romanii in Italia cea de a doua editie a Festivalului "Romania traditii si valori europene". Cele trei zile in care comunitatea romaneasca din Milano se va afla in sarbatoare vor contine conferinte, expozitii, evenimente muzicale, folclor si dansuri romanesti, demonstratii de mestesuguri vechi traditionale.

Vineri, 9 septembrie, Festivalul "Romania traditii si valori europene" se va deschide, de la ora 16.00, moment la care vor lua cuvantul reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, Consulatului Romaniei la Milano, Institutului "Nicolae Iorga" din Venetia, reprezentanti ai "Comune di Milano", precum si personalitati ale culturii italiene. Ziua va continua cu vernisajul expozitiei "Port romanesc" si se va incheia cu cateva momente de relaxare. Ziua de sambata, 10 septembrie va fi dedicata serii muzicale "George Enescu", eveniment ce vine la 50 de ani de la moartea celebrului compozitor roman. Seara muzicala va fi urmata si de o expozitie inedita din viata compozitorului. Duminica, 11 septembrie, Piata San Lorenzo alle Collone va fi locul de desfasurare, de la ora 14.00, a unei dupa-amieze de joc si cantec popular romanesc, cu participarea ansamblului folcloric "Datina" din Cluj-Napoca. Seara se va incheia cu o demonstratie de bucatarie de dulciuri romanesti, dar si cu alte surprize pe care organizatorii le pregatesc romanilor ce vor veni la Festival, dar si celorlalti participanti.

Intrucat resursele necesare organizarii unui asemenea festival sunt considerabile, comitetul de organizare al festivalului face un apel catre toti cei doritori, sa sprijine financiar sau material derularea acestui program (bani precum si pregatirea bucatariei de dulciuri cu specific romanesc din ziua de duminica 11 septembrie), se arata intr-un comunicat al organizatorilor, Asociatia Romanii in Italia.

 
Numere de contact pentru cei care isi asteapta pasapoartelePDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :321
Tuesday, 26 July 2005

Romanii din Italia care isi asteapta pasapoartele solicitate anterior la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Roma au la dispozitie trei numere de telefon pentru informatii.

Pentru a verifica daca actele de identitate au sosit, sau care este situatia acestora in prezent, imigrantii romani din Italia pot suna la numerele 06 51 53 11 55, 06 51 96 52 66, 06 51 96 52 68, interior 101, numere valabile vinerea intre orele 16.00 si 19.00 si sambata si duminica, in intervalul orar 9.00-14.00. Pasapoartele noi, care au sosit deja, se pot retrage pe baza chitantei si a pasaportului vechi in orice zi lucratoare, fara ca cetateanul respectiv sa fie nevoit sa se inscrie pe lista de asteptare. Exista si in Romania un numar de telefon la care se pot obtine informatii in legatura cu stadiul solutionarii cererii de eliberare a pasaportului. Acesta este 0040 21 212 8474.

 
Pavilion romanesc la Heritage Day Festival din CalgaryPDF Print E-mail
Calgary, Canada / Romanian Global News
Accesari :230
Tuesday, 26 July 2005

Asociatia Romanilor din Calgary va participa in acest an la manifestarea culturala canadiana Heritage Day Festival care se celebreaza luni, 1 august, in Princes Island Park si in Heritage Park din localitate.

Evenimentul reprezinta o noua ocazie pentru comunitatea de romani din Calgary sa se prezinte pe scena culturala a orasului alaturi de alte comunitati etnice in cadrul acestui moment festiv prin care canadienii din toate colturile tarii isi aniverseaza propriul patrimoniu cultural, informeaza organizatia romaneasca. Romanii vor fi prezenti cu exponate de artizanat, cu un esantion de muzica si, evident, cu mancare traditionala pe care toata lumea este invitata sa o incerce. Asociatia Romanilor din Calgary le promite tuturor participantilor ca vor avea parte de o zi memorabila la care vor putea chiar sa interactioneze cu alti romani vizitatori.

 
Sfanta Maria va fi sarbatorita mai devreme de romanii din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :416
Tuesday, 26 July 2005

Asociatia Romana din Canada ii invita pe toti romanii din Montreal sambata, 13 august, la traditionalul picnic de Sfanta Maria care se va desfasura in parcul de la Val-David.

Romanii care vor onora invitatia la iarba verde din acea zi vor putea sa ia parte la un program pe care il vor sustine grupul "Valuri de matase" de la Quebec si trupa de dansuri populare "Hora", anunta site-ul oficial al asociatiei romanesti. Totodata, la picnic vor fi si multe alte surprize si nu vor lipsi nici specialitatile culinare ale lui Nono Mazilu: mici, ciorba de burta si prajituri. Intrarea este 5 dolari/masina sau 2 dolari/persoana, in cazul in care nu se parcheaza in incinta campului asociatiei. Pentru membrii ARC, intrarea este 4 dolari/masina sau 1 dolar/persoana. Informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon (514) 735-9139 sau de la adresa de e-mail info@arcanada.org. Persoanele care doresc sa participe ca benevoli la acest picnic sau la alte evenimente organizate de Asociatia Romana din Canada sunt rugate sa contacteze asociatia la (514)735-9139 sau info@arcanada.org.

 
Romania a participat la aniversarea Festivalului International de Folclor in SpaniaPDF Print E-mail
Lasarte-Oria, Spania / Romanian Global News
Accesari :257
Tuesday, 26 July 2005

Incepand cu ora 22.30, sambata, 23 iulie, Casa de Cultura din Lasarte-Oria a fost gazda sarbatoririi a 25 de ani de existenta a Festivalului International de Folclor.

Pentru acest moment special au fost invitate la aceasta venerabila manifestare patru grupuri folclorice, printre care si unul din Romania. Doina Timisului, invitatii speciali ai acestei seri, este format din studenti romani din Timisoara care au oferit publicului spaniol o reprezentatie minunata. Alaturi de romani au mai urcat pe scena festivalului un grup din Coreea, Bong San Mask si un ansamblu din Republica de Tuva, Sayani, care a imbinat pe scena samanismul cu coregrafia religioasa. Nota locala o va aduce anul acesta un ansamblu al tarii gazda, Erketz Euskal Dantzari Taldea, grup format in 1966 si care este format din patru tinere fete.

Editiile precedente ale Festivalului International de Folclor au adus in Spania grupuri folclorice din tari precum Statele Unite, Bolivia, Polonia, Israel, Iugoslavia, Mexic, Rusia, Elvetia, Malaezia, India, Ecuador, China, Egipt, Slovenia, Chile, Brazilia, Siberia sau Cuba, printre multe altele. Pentru ansamblul romanesc timisan a reprezentat o mare onoare sa se afle pe scena acestui festival la o editie aniversara atat de importanta.

 
Romanii din Paris se aduna la un pahar de vorbaPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :221
Tuesday, 26 July 2005

La sfarsitul acestei saptamani, ca in fiecare ultima sambata a lunii, romanii din Franta, dar mai ales din capitala, se vor aduna la un pahar de vorba romaneasca.

Intalnirile romanesti lunare se desfasoara la barul Chez Claude, din Paris, cu incepere de la ora 19.00. Discutiile vor viza si de aceasta data probleme legate de o cat mai buna adaptare a imigrantilor romani din Franta la viata din aceasta tara, la mentinerea limbii romane in constiinta fiecarui compatriot de-al nostru care ajunge la Paris, dar si stiri din viata romaneasca. De data aceasta cu siguranta ca unul dintre subiectele fierbinti ale paharului de vorba romaneasca vor fi inundatiile care au cuprins intreaga Romanie, dar si amploarea deosebita pe care o iau atentatele teroriste in tot mai multe tari din lume.

Intalnirile incep de obicei de la ora 19.00, insa cei care ajung mai devreme sunt sfatuiti sa se relaxeze, sa isi ia un pahar de bautura, eventual vin, si sa astepte pana la venirea celorlalti. Barul Chez Claude, locul de intalnire al romanilor, se afla pe strada St. Honore 166.

 
Romanii din Colorado merg in drumetie la Lacul SylvanPDF Print E-mail
Colorado, SUA / Romanian Global News
Accesari :222
Tuesday, 26 July 2005

Week-endul din zilele de 13-14 august ii va duce pe romanii din statul american Colorado intr-o excursie cu cortul la Lacul Sylvan, anunta site-ul RAFA.

Locul ales pentru desfasurarea acestei drumetii este prevazut cu banci si cu posibilitatea de a face focul pentru gratar, dar nu dispune de curent electric. Totodata, cei care vin cu corturile pot sa si le amplaseze contra sumei de 14 dolari pe noapte, la care se mai adauga o taxa de sejur de 8 dolari pentru intreaga perioada a sederii. Fiecare loc pentru cort poate sa adaposteasca 2 corturi cu o capacitate maxima de cate 3 persoane per cort. Deoarece rezervarile se fac din timp, pentru a fi siguri de gasirea unui loc in apropierea lacului, doritorii trebuie sa acceseze adresa de web http://www.reserveamerica.com/jsp/commonpage.jsp?goto=/usa/co/syla/newindex.html, cu conditia sa ii anunte pe cei de la RAFA care organziaeaza excursia, astfel incat romanii sa poata, totusi, sa stea in acelasi loc.

Cei care vor veni in aceasta excursie de doua zile isi vor putea petrece timpul intr-o maniera agreabila, pescuind si efectuand mai multe drumetii in zona. Alte deltalii se pot obtine de la adresa de e-mail info@rafa.org, cei care au facut deja rezervari fiind rugati sa ia legatura cu cei de la aceasta organizatie pentru a stabili un plan de actiune comun.

 
Doua concerte romanesti la restaurantul londonez BritanniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :223
Tuesday, 26 July 2005

Lunile de vara sunt de cele mai multe ori perioade destinate vacantelor si concediilor, in general relaxarii si bunei-dispozitii.

Tocmai de aceea romanii din Londra se vor bucura de doua concerte speciale: Fuego si Radu Ille in lunile august, respectiv septembrie. Pe numele sau real Paul Surugiu, Fuego va concerta la Londra la restaurantul romanesc Britannia in zilele de 12, 13 si 14 august. Pretul unui bilet este de 15 lire, iar intrarea se face numai pe baza de rezervare, direct la restaurantul Britannia (tel: 0208 803 8409; Lili: 07931506912, sau Alina: 079099 16195). Radu Ille, unul dintre cei mai noi interpreti de muzica etno din Romania, va sustine si el trei zile de concert la Britannia, in perioada 2-4 septembrie. Pretul biletelor este tot de 15 lire de persoana, urmand ca si de aceasta data sa se faca o rezervare prealabila, la numerele de telefoane mentionate mai sus.

 
Avanpremiera pentru Matei Visniec la EdinburghPDF Print E-mail
Edinburgh, Anglia / Romanian Global News
Accesari :204
Tuesday, 26 July 2005

La sfarsitul acestei luni in capitala britanica va fi prezentata, timp de doua zile, avanpremiera spectacolului semnat de Matei Visniec Povestea ursilor Panda spusa de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt".

Avanpremiera va avea loc in zilele de sambata, 30 si duminica, 31 iulie, la White Bear, in Kennington Park Road din Londra. Spectacolul, intr-o prezentare a Rouge28 Theatre din Londra, va avea premiera propriu-zisa in cadrul Festivalului de Teatru de la Edinburgh, ce se va desfasura in perioada 8-14 august. Regia spectacolului, prezentat intr-o traducere noua, este semnata de aceasta data de de P.Piris, iar actorii distribuiti in rolurile principale sunt G. Cottalorda si A. Hypki. Un apartament, o sticla de vin bun, cateva tigari, doi oameni intr-un pat si noua nopti de intalnire. Ea poate deschide orice usa, poate auzi prin pereti si vorbi dincolo de cuvinte. El traieste prin muzica. Povestea lor este diferita de altele. Povestea ursilor Panda..." se afla la granita dintre intimitate si izolare, dintre starea de veghe si visare, dintre lumina si intuneric, niformeaza Centrul Cultural Roman de la Londra. Compania de teatru Rouge28 prezinta in Marea Britanie teatru contemporan, dezvoltand noi forme de limbaj scenic, prin experimentare. Compania este alcatuita dintr-un ansamblu international de actori, papusari si regizori din Franta, Polonia, SUA si Marea Britanie. Reprezentantii anterioare de succes ale companiei au fost cele cu No Exit (Jean Paul Sartre), Old Clown Wanted (Matei Visniec) si Deathwatch (J.Genet). Poet, jurnalist, scenarist, filozof si visator, Matei Visniec a calatorit prin diversele interpretari ale operei sale in peste 20 de tari. Este, in acest moment, cel mai jucat dramaturg roman. Un iubitor al suprarealismului si al teatrului absurdului, in Povestea ursilor Panda spusa de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt" exceleaza prin a ne zgandari imaginatia, prin a ne zdruncina logica si a ne provoca constiinta. Prezentarea spectacolului lui Visniec la Londra este realizata cu sprijinul Fundatiei Ratiu UK si a Centrului Cultural Roman.

 
Umor discriminator pe seama imigrantilor din SpaniaPDF Print E-mail
Argentina / Romanian Global News
Accesari :181
Tuesday, 26 July 2005

O piesa neconventiala de teatru intitulata "Super Crisol" (Open 24hs), "se ia" de principalele comunitati imigrante din Argentina. Intriga piesei se desfasoara intr-un supermarket chinezesc care, din cele spuse de unul dintre angajati este deschis 24 de ore din 24.

Personajul principal este patronul afacerii, un chinez neintelegator. Trupa de teatru care prezinta acest spectacol, Los Macocos este formata dintr-o serie de actori ce isi definesc creatia ca "o comedie muzicala politista macocala, in trei acte". Chiar daca tonul spectacolului este unul parodiator, exista multe pasaje in care personajele sunt expuse unor situatii dificile. Limita intre ridiculizare, parodie, melodrama si denunt vizibil in proiectarea imaginilor si in mesajul final nu este deloc clara. Exista mai multa confuzie decat certitudini, si mai multe intrebari decat raspunsuri.

Piesa are doua planuri: prezentul istoric, in care se incearca investigarea unor crime si planul trecut (la care se ajunge printr-o serie de flashback-uri), care permite aflarea povestii acestui supermarket, mediul familiar al chinezului, ca si viata angajatilor. Printre acesti angajati, toti imigranti, se afla si unul roman, care are rol de macelar in piesa. Romanul, alaturi de alte personaje ale spectacolului reprezinta un colt de imigratie, o reducere la minim a societatii argentiniene per ansamblu. "Trebuie sa ii ucidem pe toti" este anuntul decretat spre finalul piesei de unul dintre personajele piesei, un argentinian evident, si este o replica indreptata impotriva cetatenilor de diferite nationalitati care apar in piesa (ca si in viata) si supusi si asa discriminarilor. Insa mesajul este altul si el se extrage din intrebarea finala: "Cum sa facem asta?"

 
Ultima seara romaneasca pe luna iulie la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA / Romanian Global News
Accesari :217
Tuesday, 26 July 2005

Ultima intalnire a romanilor din Chicago pe luna iulia se va desfasura joi, 28 iulie, la restaurantul Juliana, sub auspiciile Declaratiei de Independenta, tema care a marcat intreaga luna iulie.

Intalnirile de fiecare saptamana, programate pentru zilele de joi i-au suprins pe romani luna aceasta sarbatorind principiile fundamentale ale Declaratiei in aceeasi atmosfera 100% romaneasca oferita de echipa Seara Romaneasca. Joi, 28 iulie, cei care vor veni la restaurantul Juliana la intalnirea saptamanala vor celebra, saluta si imbratisa principii precum viata, libertatea si dreptul la cautarea fericirii". Iti multumim America pentru sansa pe care ne-ai dat-o: de a ne urmari visele si a le transforma in realitate!" Consideram ca aceste adevaruri sunt de la sine intelese, ca toti oamenii sunt creati egali, si ca sunt inzestrati de catre creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, si ca printre acestea se numara si viata, libertatea si cautarea fericirii", scriu organizatorii Serilor Romanesti. Colectivul care ofera in fiecare seara de joi romanilor din Chicago aceste intalniri este format din Luminita Boldovici, fondator al proiectului si responsabil PR, Daniel Mitrus DJ Danny si Cezar Rachieru DJ Cezar.

 
Cristian Mungiu participa la Festivalul International de Film de la EdinburghPDF Print E-mail
Edinburgh, Anglia / Romanian Global News
Accesari :230
Tuesday, 26 July 2005

Productia romaneasca "Lost and Found", alcatuita din sase scurt-metraje realizate de sase regizori din Europa Centrala si de Est, printre care se numara si Cristian Mungiu, face parte din selectia de la Festivalul International de Film de la Edinburgh.

Acesta se va desfasura in perioada 17 si 28 august si se afla la cea de-a 59-a editie, anunta site-ul oficial al manifestarii. Ansamblul de scurt-metraje este compus din mai multe scurt-metraje ale unor cineasti din tanara generatie din fostul bloc comunist (Romania, Estonia, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Ungaria si Serbia-Muntenegru). Cristian Mungiu participa cu "Turkey-Girl", povestea unei tinere pe care o interpreteaza Ana Ularu care ajunge in premiera in Capitala si se vede nevoita sa faca fata unei situatii dificile.

"Lost and Found", realizat la initiativa programului pentru Europa de Est al Fundatiei Culturale Federale din Germania, a deschis in iarna una dintre sectiunile Berlinalei - International Forum of New Cinema, iar la Edinburgh este inclus in sectiunea de scurt-metraje. Tot la festivalul britanic va fi prezentat un film turnat anul trecut in Romania, la studiourile Castel.

Festivalul de la Edinburgh afiseaza la editia 2005 unul dintre cele mai bune programe, dar si clebritati precum Sean Connery, Emily Watson, Anthony Minghella si Elijah Wood care sunt asteptate sa calce pe covorul rosu.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions