Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Bucurestenii au donat 500 tone de ajutoare si 250 milioane de lei pentru sinistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Monday, 01 August 2005

Deputatul conservator Danut Liga anunta incheierea campaniei umanitare de strangere de ajutoare pentru sinistrati, declansata in urma cu o luna, prin amenajarea corturilor speciale din fata Teatrului National.

In urma acestei campanii, bucurestenii au contribuit la ajutorarea persoanelor afectate de inundatii cu peste 500 tone de imbracaminte, alimente si obiecte de uz casnic. Ajutoarele colectate au fost distribuite sinistratilor din judetele Vrancea, Bacau, Galati, Buzau, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Alba si Arges. In cadrul aceleasi actiuni bucurestenii au donat si 250 milioane de lei, din care o parte au fost folositi pentru transportul ajutoarelor iar restul urmeaza sa fie utilizati pentru achizitionarea materialelor de constructii necesare refacerii locuintelelor afectate de inundatii. Exista posibilitatea ca donatiile in bani sa fie mult mai mari, pentru acestea neeexistand o evidenta concreta. Cei care au donat bani au fost trecuti intr-un proces verbal, li s-au luat datele de identificare, fara a li se da in schimb chitante care sa certifice sumele acordate, informeaza Prompt Media.

 
Parintele euro s-a stins din viata in FrantaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 01 August 2005

Parintele monedei europene, Wim Duisenberg, fostul sef al Bancii Central Eurooene a fost gasit mort in piscina locuintei sale din sudul Frantei.

Duisenberg a fost primul presedinte al Bancii Central Europene, pe care a condus-o intre anii 1998-2003 si a contribuit la introducerea pe piata a euro, la inceputul anului 1999.

Willem Frederik Duisenberg s-a nascut in 1935 in Olanda. A facut studii economice si a fost profesor universitar. De ceva vreme se retrasese la Faucon, in sudul Frantei. Primele ipoteze legate de circumstantele mortii sale sugereaza un atac de cord. Politia franceza a anuntat ca va sutine in aceasta seara o conferinta de presa in care va da mai multe detalii legate de ancheta.

 
Doua saptamani de post pentru credinciosii ortodocsiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :328
Monday, 01 August 2005

Prima zi a lunii august coincide in calendarul crestin ortodox cu inceputul Postului Maicii Domnului, care va tine pana pe 14 august.

Cele doua saptamani de renuntare la alimentatia de origine animala, si nu numai, trebuie combinate de catre credinciosi cu rugaciunea si faptele bune, postul find cunoscut pentru virtutile sale trupesti si sufletesti. Prin abstinenta benevola, la care se supun cei care doresc sa tina acest post, se va ajunge, astfel, la purificarea completa a credinciosului, care va putea sa intampine cum se cuvine sarbatoarea dedicata Fecioarei Maria. Totodata, in aceasta perioada, crestinii sunt asteptati la biserici mai mult ca in restul perioadelor cand nu este post, pentru a se spovedi si, ulterior, pentru a se impartasi.

 
Burse la Paris pentru artistii plastici si muzicienii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :177
Monday, 01 August 2005

Artistii plastici si muzicienii din Romania se pot inscrie in perioada imediat urmatoare la programul de burse Constantin Brancusi si George Enescu, initiat de Institutul Cultural Roman, care reprezinta oportunitatea de a merge la studiu la Paris.

Bursele includ gazduirea, timp de trei luni, la atelierul contractat de statul roman la Cite Internationale des Arts din Paris, suma lunara de 1300 de euro pentru cheltuielile de intretinere si materiale, precum si decontarea transportului, se arata intr-un comunicat de presa emis de institutul roman. Primele doua burse din aceasta serie vor fi acordate pentru perioadele octombrie decembrie 2005 si ianuarie martie 2006. Dosarele de inscriere va trebui sa fie trimise pe adresa institutului, Aleea Alexandru nr. 38, CP 011824, Bucuresti, pana pe data de 20 august, selectarea participantilor urmand sa fie decisa de o comisie de specialitate independenta. Urmatoarea etapa a programului va incepe in prima parte a lunii septembrie, prin anuntarea celor doi castigatori si lansarea concursului de selectare a urmatorilor patru bursieri, pentru perioadele aprilie iunie, iulie septembrie, octombrie decembrie 2006 si ianuarie martie 2007. Dosarele candidatilor trebuie sa contina un formular completat, care se gaseste pe site-ul institutului, www.icr.ro, un CV, un proiect de lucru, cateva fotografii ale lucrarilor artistului (in cazul artelor plastice), dosar de presa, perioada pentru care se solicita bursa si trei persoane care pot oferi recomandari la solicitarea ICRCite Internationale des Arts include un numar de 300 de ateliere, contractate in regim de leasing de diverse state si fundatii private.

 
Ochiul stapanului ingrasa oaia... sau potentialul subexploatat al turismului romanescPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :825
Monday, 01 August 2005

In tragicul context actual al turismului mondial, perspectiva de a re-deschide turismul romanesc circuitului european sau transatlantic ni se pare, pentru ca este inca o parere, foarte luminoasa, chiar tentanta. In 15 ani de libertate de a alege si de privatizari oscilante intre complex si dugheana, o privire catre mal, din larg, se doreste incurajatoare.

Cap. I : Cateva intrebari si un mic inceput de studiu de caz

Ce avem? In abecedar si cartea de citire, o tara frumoasa si bogata, cu munti, paduri si campii roditoare, cu oameni harnici si buni la toate, cu fete si flacai mandri si frumosi si o mare cu litoral cu nisip fin si vreme frumoasa....

Ce oferim? Realitatea ofertelor este complexa - intr-o limba de lemn adaptata conditiilor: daca vedem paharul jumatate gol nici nu va spun ce oferim ca nu mai vine nimeni... daca vedem paharul jumatate plin o sa pot spune ca oferim din ce in ce mai mult si din ce in ce mai bine, precum in planul cincinal indeplinit inainte de termen, in mod greu, stahanovist, desi planul cincinal nu mai exista, iar gandirea pe termen lung sau mediu o regasim rar in business-planul unui turism sezonier.

Cui oferim? Aici raspunsul este mai diferentiat. Oferim cetatenilor romani cu posibilitati mari, conditii bune la preturi acceptabile pentru posibilitatile lor, confortul unor hoteluri de 3-4 stele, confortul unor vile si initiative particulare pline de farmec. Oferim cetatenilor romani cu posibilitati foarte mari, conditii foarte bune la preturi din nou accesibile posibilitatilor lor... si le mai oferim ceva: sansa de a-si da importanta care cred ca li se cuvine, de a face parada de ceea ce au obtinut, nu ne mai intereseaza cum pentru ca intre parvenit si self-made man, nu mai e decat o optiune lingvistica. Oferim si omului de rand, modest, o gazda, o autoservire ( cu portii mici si scumpe pentru ca nu s-a facut studiu de piata cand a fost deschisa), o taraba si toate cele insirate haruit de conul Iancu la Mosii sfarsitului de alt veac. Fara a fi concluzivi, oferim tuturor cate ceva, iar muntii, padurile rarite si marea cu nisipul fin si vreme frumoasa, in pofida boicotului meteorologic, raman accesibile tuturor si toata lumea este multumita. Mai mare satisfactie putem oare avea?

Ce oferim celorlalti, romanilor care poate nici nu mai sunt cetateni romani, dar care vor de dor, de drag, de nostalgie sa isi cheltuiasca banii aici, la noi, pe ce le oferim noi? Ce le oferim celor care intamplator au citit lista cu destinatii sigure, care si-au programat vacante all inclusive cu sase luni inainte si acum vor altceva pentru ca agentiile de presa si agenturili ii sfatuiesc sa vrea altceva...? Suntem pregatiti sa le oferim ceva ca sa nu regrete totusi alegerea? De ce ar veni la noi si nu ar merge la altii? Aici socio-lingvistica isi spune cuvantul si trebuie sa o exploatam... Pentru ca vor sa auda vorba romaneasca, muzica romaneasca autentica, sa isi umple nostalgia borsului sau a supei de taietei, sa se bucure cand aud poezia vanzatorului ambulant de porumb fiert, atutentica si chiar lacrimogen de frumoasa. Da, am ajuns pe litoral unde avem inca si totusi ce le oferi tuturor. Le putem oferi ce vor si ce nu vor! Nu vor sigur un surogat al Costei Brava unde poate muncesc cateva luni bune pe an, fie si la capsuni... nu vor o copie a recentului lux tunisian unde pot merge in primavara ca vara e insuportabil de cald, nu vor sigur o alta copie a unui Palace pentru ca poate mai au o urma de teama ca nu ar face fata etichetei (desi se pare ca Hagi e in hotel, semneaza autografe tuturor, e om de afaceri si ii merge bine, se pare, si lui si caprei si vecinului, pentru ca a inteles ca trebuie sa fie acolo ca sa le mearga bine....) Cei pe care ii cunosc si in oarecare masura ii reprezint vor ceva autentic, civilizat, bun si adaptat ca pret.

Ascultam stirile. Litoralul e plin, ne spune speakerul, sigur in urmatoarele zile nu vom mai gasi locuri, peste week-end totul ruleaza la 90% din capacitate. E marketing sau realitate? Merg la plaja joi. Imi spune baiatul care imi da de o saptamana bon zilnic de 100.000 pe chaise-longue ( la Capri ar fi de 10 ori mai mult, dar nu stie nimeni, pentru ca nu suntem domle la Capri...) : Doamna daca vreti loc veniti la 8 ca dupa aia nu mai am, ca e hotelul plin si vin si prietenii lui sefu Am venit la 7: 30 si vineri si sambata, am avut loc pe ultimul sir ca pe primul sunt altii, care nu sunt inca pe plaja, dar plaja e plina. E ca in vederile trimise pe vremea biletelor de UGSR, puhoi in apa si pe plaja... La Mamaia, spune o doamna, e concurs de silicoane. Ce inseamna concurs de silicoane? Inseamna ca cei ce pot si cele ce pot isi expun perfectiunea sanilor proaspeti. Aici, unde suntem noi, e concurs, dar nu de silicoane. De cine ajunge primul la chaise-longue. Pentru ca aici nu e Mamaia, nu sunt hoteluri pe mal, e un lux al privirii sa iesi din mare si sa vezi doar pomi si vile mici, renovate, paraginite, noi, colorate, albe, triste, vesele asa cum e omul, cu din toate, dar fara spectrul gainilor de baterie, cate 1.000 intr-un cotet construit in anii 50-60-70, cu pretentii de Costa Brava acum... Pentru ca aici e civilizat, canta muzica doar pentru cine vrea sa o asculte si merge la plaja cu pricina, sunt dughene doar pe o strada, si din nou, doar pentru cine vrea. Altfel poti trai intr-un micro-cosmos de aer curat, acuzand miopie la drumul dintre casa si plaja pentru ca acolo, nu mai tine de om, ci tine de primarie...Gasiti cine sunt oamenii si care e primaria. Raspunsul in capitolul II cu detalii despre ce putem oferi celor ce nu sunt romani si nu inteleg troheul vanzatorului de porumb fiert. Va urma....

Corespondenta de la Cora Saurer Dragos, RO-CHance, Elvetia

 
Patru filme romanesti participa la Festivalul de Film de la SarajevoPDF Print E-mail
Sarajevo, Bosnia/Romanian Global News
Accesari :193
Monday, 01 August 2005

Patru pelicule romanesti fac parte din selectia celui de-al 11-lea Festival de Film de la Sarajevo, care se va desfasura in perioada 19-27 august in capitala bosniaca.

necompetitiva "Regional Off", "Ryna", regizat de Ruxandra Zenide, care concureaza alaturi de alte 10 filme pentru premiul de 25.000 de euro pentru cel mai bun film, si scurtmetrajele lui Cristian Mungiu "Turkey Girl"/"Curcanii nu zboara", inclus in proiectul international "Lost and Found", tot la sectiunea "Regional Off", si "Familia" de Sorin Damian, informeaza portalul festivalului.

Alaturi de peliculele din Romania, la festival vor mai participa si alte filme din Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Macedonia, Serbia si Muntenegru si Slovenia. Tara noastra este una dintre prezentele indragite de organizatori, in anii trecuti Romania fiind prezenta la aceasta competitie cu productiile "Maria" de Calin Netzer, "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" de Cristi Puiu si "Trafic" de Catalin Mitulescu.

 
O expeditie romaneasca va strabate intreaga DunarePDF Print E-mail
Radauti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 01 August 2005

Un echipaj romanesc alcatuit din patru membri ai clubului Hipo Nautic Turism Sport Radauti a plecat luni, 1 august, intr-o expeditie intitulata Torentul pe Dunare in jos, de la izvoare la varsare, care va parcurge 2300 de kilometri in barca.

Grupul romanesc este compus din Florin Lisovschi, seful expeditiei, Adrian Iftemie, Radu Octav si Lucian Brindus si isi propune sa realizeze o premiera, respectiv sa mearga pe tot traseul fluviului, de la izvoare la Marea Neagra, informeaza un cotidian sucevean. Echipajul se va deplasa cu o barca de 4,8 metri lungime, care a fost construita la comanda si echipata cu un motor Yamaha de 4 cai putere. Durata expeditiei dunarene va fi de trei saptamani, timp in care cei patru romani vor strabate toate tarile prin care trece acest fluviu. Pentru plecare, romanii s-au documentat foarte bine, singura problema intalnita fiind modalitatea in care se va trece de microcentralele de pe Dunare. Unul dintre membrii echipajului, Radu Octav, se va afla in permanenta pe uscat, mergand in paralel cu restul grupului la volanul unei Dacii papuc. Cu ajutorul sau, navigatorii vor mentine in permanenta legatura prin telefon si prin statii de emisie receptie, tot Octav fiind cel care va asigura aprovizionarea barcii cu combustibil, alimente si apa. In ceea ce-i priveste pe ceilalti membri, Adrian Iftemie este carmaciul barcii, Lucian Brindus este cameraman, iar Florin Lisovschi se va ocupa de tot ceea ce este necesar in plus. In afara timplui petrecut pe apa, echipajul va mai poposi si pe uscat, in cele patru mari capitale prin care trece Dunarea, dar vor fi si nopti pe care romanii le vor petrece la cort, pe malul apei. Costul expeditiei este de aproximativ 3000 de euro, la care se adauga pretul barcii, si a fost acoperit de sponsorizari.

 
Scoala din Nanesti, judetul Vrancea, va fi sprijinita printr-un maraton poeticPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 01 August 2005

Bucurestiul va fi vineri, 5 august, locul de desfasurare al unui maraton poetic, sustinut de 25 de poeti din capitala, care isi propune sa adune fonduri si carti pentru Scoala cu clasele I VIII din Nanesti, judetul Vrancea, ce a fost grav afectata de inundatiile din aceasta vara.

Evenimentul se va desfasura in fata Muzeului Literaturii Romane din Bucuresti, din bulevardul Dacia, sub titulatura Literatura pentru viata, si este organizat de institutia muzeala de mai sus. Mesajul campaniei din Bucuresti este: Chiar daca scriitorii nu au bani, pot dovedi ca stiu ce inseamna solidaritatea, si a beneficiat de sprijin din partea Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Trustul Ziua (Averea, Ziua, Gardianul), Observator cultural si Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania, informeaza un comunuicat de presa emis de organizatori. Maratonul poetic va incepe la ora 18.00 si va dura aproximativ trei ore, publicul urmand sa vada pe durata manifestarii un recital de muzica si poezie sustinut de Chris Tanasescu, liderul grupului Margento care a castigat Premiul pentru cel mai avangardist spectacol din cadrul Buxton Festival Fringe, iulie 2005. Printre poetii care participa la maraton mai numara Mihail Galatanu, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Nora Iuga si Claudiu Komartin.

 
Soprana romanca Mihaela Maxim este mai bogata cu 15 000 de dolariPDF Print E-mail
Braila, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Monday, 01 August 2005

Soprana romanca Mihaela Maxim a castigat marele premiu al Concursului de canto Hariclea Darclee care s-a desafasurat in perioada 19-31 iulie la Braila.

Interpreta romanca intra, astfel, in posesia sumei de 15 000 de dolari, la cea de-a cincea editie a prestigioasei competitii de canto initiata de Mariana Nicolescu, care a fost si presedinta de onoare a juriului. Invingatoarea a fost anunta in ultima zi a concursului in cadrul unei Gale a Laureatilor care a avut loc in Sala Teatrului Municipal din Braila. La editia jubiliara au participat 165 de tineri artisti lirici din 25 de tari, cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, informeaza portalul competitiei. Concertul festiv i-a avut ca oaspeti pe membrii orchestrei Europa Symphony, dirijata de Marco Balderi.

 
Procesul de descentralizare a invatamantului romanesc va dura intre trei si cinci aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :190
Monday, 01 August 2005

Odata cu anul scolar 2005-2006 va incepe procesul de descentralizare a invatamantului prin transferul de autoritate, responsabilitate si resurse in privinta luarii deciziilor catre unitatile de invatamant si comunitatea locala, declara ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea.

Acesta sustine ca procesul de descentralizare nu este un scop in sine si se face pentru cresterea calitatii si eficientei invatamantului romanesc. Modelul propus pune in centrul deciziei scoala, asigurand participarea si consultarea tuturor actorilor sociali - unitatea de invatamant, parintii si elevii si consiliul local. Prin acest sistem finantarea scolilor nu se va mai face pe capitole ci va fi una globala in care se va tine seama de numarul de elevi ai scolii. Astfel, scolile - pentru a avea mai multi bani - vor fi interesate sa aiba cat mai multi elevi, si ii vor avea daca vor asigura calitate si vor dovedi asta comunitatii. Prin descentralizare se va introduce competitia intre scoli, iar scoala mai slaba va fi absorbita de scoala care face calitate. In felul acesta vor exista mai putine scoli cu mai multe locatii, mai adauga Miclea. In acest fel scoala va scoate postul la concurs si va stabili salarizarea pe baza unei metodologii a ministerului. Dupa estimarile specialistilor din ministerul de resort procesul de descentralizare va dura intre trei si cinci ani si va incepe in anul scolar 2005 2006, prin pilotari si simulari ale formulei de finantare, va continua in anul scolar 2006 2007 prin generalizarea sistemului de management descentralizat al educatiei, iar in anul 2006 2007 se va efectua evaluarea descentralizarii si se vor face propuneri pentru alte modificari legislative, daca se impun, informeaza Prompt Media.

 
Sefii de guvern din Europa de Sud-Est se reunesc la SalzburgPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 01 August 2005

Ministrul roman al Afacerilor Externe se va afla, in perioada 1-5 august, In Austria, la Salzburg, unde va participa, alaturi de premierul Calin Popescu-Tariceanu, la reuniunea sefilor de guvern din Europa de Sud-Est de la Salzburg.

Ideea organizarii unei reuniuni a sefilor de guvern din Europa de Sud-Est a fost lansata in urma cu patru ani de Coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE), Erhard Busek. Premisa reuniunilor il constituie necesitatea de a stimula cooperarea intre statele din fosta Iugoslavie, cu sprijinul Austriei, Romaniei si Bulgariei, pentru refacerea coeziunii regionale si integrarea europeana a regiunii. Evenimentul isi propune sa se desfasoare dupa modelul unui brainstorming pe tema provocarilor actuale cu care se confrunta statele din arealul sud-est european. In acest context, contributiile Romaniei vor juca un rol deosebit de important, avand in vedere pozitia influenta pe care tara noastra o exercita pentru statele din regiune, precum si experienta pe care o poate impartasi, in calitate de membru NATO si viitor membru UE, cu interese in Balcani.

Seful diplomatiei romane a fost invitat sa participe si la Simpozionul anual al Institutului de Politica si Istorie Europeana Herbert Batliner, care se va desfasura marti, 2 august, la Salzburg. Cu aceasta ocazie, ministrul Ungureanu va rosti un discurs cu tema European Perspective for the Western Balkans. Vor mai sustine alocutiuni, in acest context, premierul croat, Ivo Sanader, ministrul austriac al afacerilor externe, Ursula Plassnik, si Coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE), Erhard Busek. Agenda vizitei in Austria va include si intrevederi cu importanti oameni de afaceri in scopul promovarii investitiilor austriece in Romania.

 
Sase medalii europene pentru sportivii romani din lotul de caiac-canoePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :403
Monday, 01 August 2005

Doua medalii de aur, una de argint si trei de bronz: acesta este palmaresul cu care Romania s-a intors de la Campionatele Europene de caiac-canoe desfasurate la acest sfarsit de saptamana in orasul polonez Poznan.

Tara noastra a prezentat in Polonia un lot nou, cu tineri dornici de cat mai multe succese, care au si aratat performantele de care sunt in stare. Prima medalie pentru Romania a venit sambata, 30 iulie, cand echipajul romanesc de caiac dublu, format din Ionut Anghel si Marian Sevici, a castigat medalia de aur, in proba de 1.000 de metri. In aceeasi zi si echipajul de caiac patru, reprezentat de Marian Baban, Alin Anton, Florian Mada si Vasile Stefan, si-a adjudecat un argint European, pe aceeasi distanta, de 1.000 de metri. Si echipajul feminin de caiac patru, format din Florica Vulpes, Lidia Talpa, Mariana Ciobanu si Alina Platon, au reusit sa se claseze pe treapta a treia a podiumului Campionatelor Europene, casting o binemeritata medalie de bronz. Un bronz European a mai castigat tara noastra si prin echipajul masculin de canoe patru, format din Constantin Popa, Loredan Popa, Petre Condrat si Florin Mironcic.

Si ziua a doua a competitiei a aratat un lot romanesc bine pregatit, determinat si pus pe fapte mari. Sportivii nostrii au mai castigat inca doua medalii, un aur si un bronz, desi au participat in sase finale. Finala de caiac patru masculin, pe distanta de 500 de metri, a adus romanilor Marian Baban, Alin Anton, Florian Mada si Vasile Stefan bronzul, iar finala de canoe patru a reprezentat incheierea in forta a unei serii de medalii pentru Romania: aur European prin Iosif Chirila, Florin Popescu, Loredan Popa si Silviu Simioncencu.

 
Un an de la inceputul protestelor la Teleradio-MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :203
Monday, 01 August 2005

Publicatia Jurnal de Chisinau a consemnat, la finele saptamanii trecute, un an de la declansarea protestelor telejurnalistilor, provocate de abuzurile administratiei Companiei de Stat Teleradio-Moldova. 

In urma cu un an, mai bine de o suta de jurnalisti au protestat vehement circa doua luni impotriva cenzurii si impotriva epurarii de cadre care s-au produs la aceasta institutie. Jurnalistii au protestat si fata de schema de transformare a institutiei in companie publica. Jurnal de Chisinau a oferit spatiu de ziar unor fosti ai angajati ai Teleradio Moldova, care isi expun opiniile vizavi de evenimentele de acum an, produse in Dealul Schinoasei (TVM si Casa Radio). Telejurnalista Viorica Cucereanu considera ca protestele jurnalistilor sunt un leac intr-o societate bolnava de totalitarism. O alta telejurnalista, Corina Fusu, sustine ca cea mai mare realizare a jurnalistilor protestatari e ca au spus lucrurilor pe nume. Radiojurnalista Valentina Ursu scrie ca, acum un an, jurnalistii au iesit in strada ca sa lupte pentru dreptul la libera exprimare si libera informare a cetatenilor si au spus adevarul necenzurat. Agentia Monitor Media informeaza ca, rezultat al acestor actiuni de protest ale jurnalistilor, au fost create Comitetul de Greva de la Teleradio-Moldova, Comitetul Anticenzura din Presa Electronica, precum si Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale. 

 
Presiuni pentru eliberarea detinutilor de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :364
Monday, 01 August 2005

Secretarul General al CE a declarat saptamana trecuta la Chisinau ca pentru executarea de catre Rusia a Deciziei CEDO privind eliberarea detinutilor politici din Transnistria se fac mari presiuni psihologice. El a anuntat ca "nu are o armata" care sa forteze Rusia sa indeplineasca Decizia Curtii.

Totodata, la 13 iulie, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat a doua rezolutie interimara privind neexecutarea Hotararii CEDO cu privire la eliberarea celor doi membri ai Grupului Ilascu, mentioneaza Ziarul de Garda. In rezolutie se mentioneaza ca autoritatile ruse nu au prezentat Comitetului nici o informatie noua despre eforturile depuse pentru asigurarea eliberarii lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa. Reiterand obligatia statelor de a se conforma, neconditionat, Hotararilor CEDO, Comitetul a incurajat autoritatile moldovenesti sa continue eforturile pentru a pune capat detentiei arbitrare a lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa si a insistat ca autoritatile ruse sa intreprinda toti pasii necesari pentru punerea lor imediata in libertate. Sa mai decis ca chestiunea executarii Hotararii pe "cauza Ilascu" sa fie examinata la fiecare sedinta a Comitetului, pana cand petitionarii nu vor fi eliberati. Avocatii celor doi detinuti continua sa urmareasca evenimentele, declarand ca deja a fost depusa cea dea doua cerere in cazul Ilascu la CEDO. Ilie Ilascu a declarat pentru Ziarul de Garda, de la Chisinau, ca tergiversarea Rusiei nu mai poate fi tolerata. "La sfarsitul lunii septembrie ar trebui sa fie adoptata rezolutia finala cu privire la neexecutarea Hotararii CEDO. Daca Andrei si Tudor nu vor fi eliberati, Federatia Rusa va fi pedepsita, cel putin cu suspendarea dreptului de vot". Ilascu a calculat ca Rusia are cel mult 70 de zile sa elibereze detinutii fara a intra in istorie ca tara lipsita de vot pentru ignorarea indeplinirii unei Hotarari obligatorii a CEDO. La 3 octombrie urmeaza sa inceapa sesiunea de toamna a CE si Ilie Ilascu va propune pedepsirea Federatiei Ruse prin cel putin interdictia de vot a celor 18 parlamentari rusi.

 
Recompense in aur, argint si bronz pentru invatamantul basarabeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :166
Monday, 01 August 2005

Olimpiada Internationala de Matematica, desfasurata in perioada 8-19 iulie in orasul Merida din Mexic, a adus Basarabiei o medalie de aur.

Rezultatul remarcabil a fost obtinut de elevul Iurie Boreico, care a obtinut 42 de puncte din maximum de 42 posibile, cucerind medalia de aur a unei competitii la care au participat 512 elevi din 93 de tari ale lumii.

Rezultatele remarcabile au avut elevii basarabeni si la cea de-a 36-a editie a Olimpiadei Internationale de Fizica, desfasurata in perioada 3-12 iulie in orasul spaniol Salamanca. Moldova a fost reprezentata aici de 5 liceeni, dintre care 3 au primit medalii de bronz.

Reamintim ca Moldova s-a clasat pe primul loc si la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru juniori, care s-a desfasurat in perioada 20-26 iunie curent in orasul Veria din Grecia. Elevul din Moldova, Andrei Frimu, a fost clasat pe primul loc impreuna cu alti doi elevi din Romania. De la competitia internationala cei 6 elevi basarabeni participanti au revenit cu o medalie de aur, una de argint si una de bronz.

 
Mai multi bani de la stat pentru cercetatorii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarbia/Romanian Global News
Accesari :164
Monday, 01 August 2005

Cercetatorii basarabeni vor putea primi in anul 2006 de la bugetul de stat aproximativ 17 milioane de euro, echivalentul a 190 de milioane de lei moldovenesti.

Fata de anul in curs, suma care va fi acordata potrivit proiectului Legii Bugetului pentru anul viitor este mai mare cu 70 de milioane de lei moldovenesti In plus, cercetatorii moldoveni vor avea dreptul de a propune proiecte pentru concurs in valoare totala de circa 6-7 milioane de dolari, catre organizatiile stiintifice internationale de finantare, precum Asociatia Internationala de promovare a cooperarii cu savantii din tarile ex-sovietice, INTAS, Comitetul stiintific NATO, cu care Academia de Stiinte a Moldovei, ASM, a incheiat acorduri de cooperare, anunta Moldpres.

Finantarea stiintei pentru anul 2006 se va face in proprtie de 30% pentru cercetari fundamentale, 50% pentru cercetari aplicative si 20 % pentru transfer tehnologic, ceea ce va duce, in opinia conducerii ASM, la o sporire a efectului cercetarilor elaborate. ASM intruneste, la momentul actual, in jur de 30 de institutii stiintifice de cercetare, unde activeaza in mare doua mii de cercetatori si savanti.

 
Noua Generatie a participat la o scoala de vara a tineretului politic din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :208
Monday, 01 August 2005

Cinci reprezentanti ai organizatiei de tineret Noua Generatie, institutie autonoma a Partidului Popular Crestin Democrat din Basarabia, au participat in perioada 18 si 24 iulie la o scoala de vara pentru aripile tinere ale Partidelor Politice din Republica Moldova, organizata de Asociatia pentru o Democratie Participativa (ADEPT).

Victor Ciobanu, Lia Bejenaru, Sergiu Rabei, Alexandru Lazarev, si Racu Octavian au luat parte la seria de cursuri care s-au axat in principal pe modalitatea de organizare a campaniilor electorale si comunicarea cu publicul, anunta portalul Noii Generatii. Cei cinci tineri au declarat, ca o concluzie personala a scolii de vara la care au participat, ca au vazut ca dincolo de baricade, oponentii sai politici sunt si ei oamenii, si de fapt nici nu ne sunt dusmani, ci in primul rand sunt concetatenii sai care locuiesc alaturi de ei, si exista un interes comun pentru ca aceasta palma de pamant sa infloreasca, idiferent de culoarea politica, rosie, gabena, portocalie.... In pofida diferentelor de culoare politica, participantii au fost de acord ca sunt cu totii cetateni ai unui stat, sunt sortiti sa traiasca impreuna, iar aceasta editiei a scolii tanarului lider politic a fost cea mai deosebita, schimbarile radicale care au avut loc deseori fiind neasteptate.

 
Pavilionul romanesc de la festivalul din Burnaby, declarat cel mai frumos standPDF Print E-mail
Burnaby, Canada/Romanian Global News
Accesari :190
Monday, 01 August 2005

Standul romanesc de la Festivalul Multicultural care se desfasoara in localitatea Burnaby la Burnaby Village Museum din Deer Lake Park a fost declarat cel mai frumos si mai interesant stand prezent la evenimentul canadian.

Pavilionul tarii noastre este realizat de catre Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia, care participa in perioada 30 iulie-1 august la aceasta manifestare intre natiuni, iar organizatorii au prezentat o scrisoare de recunoastere a calitatii standului, informeaza pagina oficiala de web a organizatiei romanesti.

Desi intrarea la standurile organizate cu aceasta ocazie costa 8, 50 dolari, romanii care viziteaza muzeul luni, 1 august, intre orele 11-16, au intrarea gratuita, cu conditia sa declare ca doresc sa viziteze pavilionul romanesc pentru a fi voluntari acolo. De asemenea, primii patruzeci de vizitatori romani vor beneficia, prin intermediul Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia si al organizatorilor, de cate un bilet care le va permite intrarea gratuita la muzeu o data in cursul anului urmator - si o surpriza gratuita, in valoare de 10 dolari, pentru copiii lor.

 
Adio pasapoarte pentru cei care intarzie la intoarcerea in taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :296
Monday, 01 August 2005

Zeci de romani care se intoarceau in tara natala pentru concediu dupa un an de munca in strainatate au ramas fara pasapoarte.

O ordonanta de urgenta emisa saptamana trecuta si care a intrat in vigoare in noaptea de duminica, 31 iulie spre luni, 1 august, de la ora 24.00 i-a lasat fara pasapoarte pe toti muncitorii romani care depasisera perioada legala de sedere intr-o tara straina si nu aveau permise de sedere in tara respectiva. Fara sa faca vreo diferenta daca este vorba despre o intarziere de o saptamana, o zi, sau zece minute, vamesii de la Nadlac au aplicat prevederile noii ordonante de urgenta guvernamentale, despre care romanii din strainatate nici macar nu apucasera sa afle. Cetatenii romani care si-au pierdut, in acest fel, pasapoartele, vor fi nevoiti sa isi sacrifice concediul planuit in Romania si sa inceapa procedurile de redobandire a actelor. Primul drum al acestora va trebui sa fie la Oficiul pentru Evidenta Populatiei unde vor trebui sa explice motivul intarzierii la intoarcerea in tara si daca acesta este considerat suficient de intemeiat, vor putea solicita statului roman un nou pasaport cu care sa inceapa un nou sezon de lucru in strainatate.

Mentionam ca la acest sfarsit de saptamana, aproximativ 15.000 de cetateni romani care muncesc in strainatate s-au intors in Romania, in perioada concediilor. Acestia au intrat in tara pe la punctele de trecere a frontierei de la Nadlac, Turnu si Varsand, formand cozi interminabile la ghiseele si punctele de control.

 
Ambasadorul Sorin Ducaru vine la romanii din SeattlePDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :210
Monday, 01 August 2005

Ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, Sorin Ducaru, va efectua in perioada 6-8 august o vizita in localitatea americana Seattle.

Pe durata deplasarii sale in acesata parte a tarii, diplomatul roman se va intalni cu guvernatorul statului Washington, cu managementul celebrei companii americane Microsoft si va vizita cateva biserici si congregatii romanesti. Una dintre cele mai importante vizite va avea loc duminica, 7 august, de la ora 14:00, cand ambasadorul se va afla in mijlocul romanilor de la biserica Sfintii Trei Ierahi din Seattle, informeaza pagina romanilor din acest oras american. Ambasada Romaniei in SUA ii informeaza pe romanii din Seattle ca, pe parcursul sederii diplomatului roman in Seattle, nu se vor desfasura activitati consulare de tipul pasapoarte, procuri sau alte documente.

 
Romanii din British Columbia vor dona bani pentru ajutarea micutei SabinaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :232
Monday, 01 August 2005

Initiativa romancei Lorena Vlad de a organiza o actiune de strangere de fonduri pentru ajutarea fetitei Sabina Ioana Campeanu va prinde contur vineri, 5 august, la Centrul Comunitar Romanesc din Brtish Columbia.

Aici se va desfasura, in intervalul orar 20:00-01:00, o discoteca pentru tineret care isi propune sa adune bani pentru a intinde o mana de ajutor pentru micuta Sabina, care este afectata de boala hepatoblastom, o forma foarte rara de cancer la ficat. Discoteca se va desfasura la sediul centrului, situat la adresa New Westminster, 416 Columbia Street, biletele de intrare costand 5 dolari de persoana, informeaza pagina de web a organizatorilor. Sumele colectate din vanzarea biletelor vor fii donate integral pentru ajutorarea acestei fetite din Romania, care necesita de urgenta un tratament extrem de costisitor. Prsoanele care doresc sa faca donatii mai substantiale sunt asteptate chiar in aceeasi seara, desi orice suma de bani, cat de mica, va fi binevenita.

 
Biserica Bunavestire din Toronto a strans donatii pentru sinistratii din RomaniaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 01 August 2005

Parohia romaneasca greco-catolica Bunavestire din Toronto a organziat duminica, 31 iulie, pentru a treia oara consecutiv, o colecta pentru sinistratii din Romania.

Actiunea prin care romanii din aceasta parte a Canadei s-au solidarizat cu fratii lor ramasi acasa a inceput in urma cu trei saptamani si s-a bucurat de generozitatea enoriasilor acestui lacas de cult romanesc. Donatiile pe care le-au facut credinciosii parohiei Bunavestire vor ajunge la cei aflati in nevoie prin asociatia caritativa a Bisericii Catolice, care se intituleaza "Caritas Romania", informeaza buletinul periodic de informare al bisericii romanesti din Toronto, pastorita de parintele Emil Jude.

 
Tabara Ecotopia Bike Tour se va opri in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :166
Monday, 01 August 2005

Basarabia gazduieste in premiera, in perioada 1-15 august, tabara internationala de vara Ecotopia Bike Tour, un proiect care a luat fiinta in anul 1989 pentru a strange legaturile dintre Est si Vest si a constientiza oamenii cu privire la problemele de mediu.

Tabara va fi amplasata in satul Saharna de pe malul Nistrului si va aduna aproximativ 600 de ecologisti din majoritatea tarilor Europei, informeaza sanatatea.com. Organizatia teritoriala Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova a anuntat ca o mare parte din participanti va sosi in Basarabia cu biciclete in cadrul acestui tur ciclist, al carui scop principal il reprezinta promovarea transportului alternativ, ideile dezvoltarii durabile, schimbul de experienta in domeniul protectiei mediului, identificarea problemelor ecologice si dezvoltarea turismului ecologic.

Cel mai mare grup de biciclisti a plecat pe 20 iunie de la Banja-Luca (Bosnia si Hertegovina) si a traversat Serbia si Muntenegru, Romania, urmand sa intre in Basarabia pe la vama Sculeni cu punct final la Saharna. Totodata, alte trei grupuri separate vor sosi din Ucraina, Rusia si tarile baltice.

Toate persoanele care sunt inscrise la aceasta actiune se deplaseaza exclusiv pe biciclete, cu ajutorul carora isi si transporta tot ce au nevoie, fara masini de insotire. Astfel, ei demonstreaza ca mobilitatea nu implica neaparat utilizarea autovehiculelor sau altor forme poluante de transport. Taberele Ecotopia s-au desfasurat alternativ in Est si Vest in anii trecuti, doua editii avand loc in Romania (in 1994 in judetul Neamt la Ardeluta si in 1999 in Banat la Bogda).

 
Creste numarul de romani si in Tara GalilorPDF Print E-mail
Errenteria, Spania/Romanian Global News
Accesari :261
Monday, 01 August 2005

Districtele cu cei mai multi extracomunitari din Tara Galilor sunt Trintxerpe si Antxo, de altfel cele mai accesibile, cele care au o disponibilitate mai mare de a primi imigranti si cu un pamant util.

In perioada 2003-2004 s-a dovedit ca cea mai mare crestere a numarului persoanelor extracomunitare s-a produs in aceste doua districte, informeaza Diario Vasco, care mai mentioneaza ca in aceste doua zone locuiesc mai mult de o treime din aceste persoane, in timp ce districtele Donibane si San Pedro isi impart restul imigrantilor. In aceeasi perioada, 2003-2004, numarul de persoane de origine extracomunitara s-a modificat in mod uniform, cu variatii in ceea ce priveste numarul total. Astfel, in Antxo si Trintxerpe numarul de extracomunitari a crescut, ajungand in Antxo de la 1.69% la 2.41%, iar in Trintxerpe de la 1.09% la 1.76%. Cat despre tarile de origine ale acestei populatii, nu se poate vorbi despre o concentrare in mod deosebit. Se poate observa, insa, ca diferitele nationalitati prezente in aceste regiuni se distribuie in mod egal in cele patru districte. In Trintxerpe exista cateva cazuri speciale, unele legate de comunitatea romaneasca. Numarul de romani in acest district a crescut de la 9 persoane in 2003, la 23 in 2004, ceea ce pentru aceste zone este considerata in o crestere considerabila.

 
Valuri de Matase le arata canadienilor cum iubesc europeniiPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :191
Monday, 01 August 2005

Grupul muzical romanesc din Canada, Valuri de Matase a sustinut duminica, 31 iulie, in Quebec un recital in cadrul evenimentului intitulat Candlelight at the Lit&His: Cum europenii iubesc diferit.

Spectacolul, gazduit de Morrin Center intre orele 20.00-22.00, a fost organizat de catre Societatea Literara si Istorica din Quebec, iar muzica celor de la Valuri de Matase a fost aleasa special pentru savoarea sa deosebita central si est-europeana. Recitalul sustinut de cei doi romani a reprezentat o incursiune in lumea poeziei si iubirii reflectate in cultura est-europeana, un moment realizat si cu sprijinul Cristinei Artenie, jurnalist la Quebec Chronicle Telegraph. Seara a fost completata de cafea tare cu menta, deserturi si muzica live, care au acompaniat lucrarile unor castigatori ai premiilor Nobel, precum Seifert, Pasternak si Szymborska.

 
Angela Gheorghiu la televiziunea francezaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :188
Monday, 01 August 2005

Postul francez de televiziune France-2 va difuza marti, 2 august, spectacolul La Boheme, cu soprana romanca Angela Gheorghiu in rolul principal.

Alaturi de sotul sau, tenorul Roberto Alagna, Gheorghiu va putea fi urmarita incepand cu ora 22.30, intr-o regie originala semnata de Nicolas Joel. Spectacolul face parte din evenimentele ocazionate de Festivalul Choregies dOrange, care va prezenta pentru prima data in teatrul sau antic opera lui Puccini.

 
Cartea Cuceriri disperate este nominalizata la premiul londonez Corneliu M. PopescuPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :180
Monday, 01 August 2005

Volumul bilingv Cuceriri disperate/Desperate Conquests pe care l-a scris Carmen Firan, traducerea fiind semnata de Julian Semilian, se afla pe lista nominalizatilor la Premiul Corneliu M. Popescu.

Distinctia este acordata de catre Societatea de Poezie din Marea Britanie pentru poezie europeana in traducere, iar anuntarea castigatorului si decernarea premiului se desfasoara joi, 8 septembrie, la Londra, informeaza Institutul Cultural Roman. Din programul festivitatii va face parte si lectura unor poeme din volumul nominalizat care a fost scos pe piata de catre Editura Institutului Cultural Roman in urma cu un an.

Premiul se adreseaza colectiilor de poezie care au fost traduse in engleza dintr-o limba europeana si este sponsorizat de Fundatia Ratiu din Marea Britanie. Concursul va oferi castigatorului un premiu in valoare de 1500 de lire sterline pe care il va acorda juriul alcatuit din Alan Brownjohn si Dr. Mike Phillips, informeaza organizatorii competitiei. Premiul Corneliu M. Popescu pentru traduceri din poezia europeana a fost infiintat ca o recunoastere a talentului extraordinar de care a dat dovada acest tanar translator roman, ce a reusit sa traduca admirabil din romana in engleza operele lui Mihai Eminescu. Din nefericire, poetul a murirt pe neasteptate la cutremurul din 4 martie 1977, iar aceasta distinctie este un omagiu adus muncii sale si talentului altor tineri de pe continentul european. Totodata, Premiul Corneliu M. Popescu face parte din proiectele culturale pe care le-a initiat politicianul roman Ion Ratiu in anii 80.

 
Dracula ramane in topul cititorilor din Statele UnitePDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 01 August 2005

{mosimage}Cea mai recenta carte despre mitul lui Dracula, publicata recent de Elizabeth Kostova, a reusit ceea ce parea imposibil: sa detroneze multi-titratul Codul lui Da Vinci al lui Dan Brown din topul bestseller-urilor realizat de New York Times pentru luna trecuta.

{mosimage}Este pentru prima data cand o carte de debut, cu un subiect atat de controversat atinge asemenea performante. The Historian a vandut in ziua in care a iesit pe piata, in SUA, mai multe copii decat Codul lui Da Vinci, reusind sa calce pe urmele unei singure femei autoare: celebra JK Rowling, cea care a zguduit publicul din intreaga lume cu seria Harry Potter.

Desi trebuie mentionat ca varianta povestii lui Dracula pe care o reda Kostova, intr-o maniera erudita si eleganta, este in mod evident interzisa copiilor, spre deosebire de volumele lui Rowling. Drepturile de publicare a cartii The Historian au fost cumparate in 28 de tari, iar recent studiourile Sony Pictures i-au cumparat si drepturile de ecranizare ale romanului. Pelicula va fi realizata de echipa care a lucrat la oscariatul Gladiatorul.

Autoarea, Elizabeth Kostova, pune in pagina o poveste cu vampiri, insa intr-o noua abordare: povestea evita aspectele sangeroase si abordarea romanului modern cu vampiri. In general este vorba despre un mister care tine de generatii intregi despre cautarea mormantului lui Vlad Tepes. Eset vorba despre o cautare a mai multor istorici care sunt din ce in ce mai convinsi ca Tepes este inca in viata. Povestea realizata de Kostova incepe in 1970, cand o adolescenta americana care locuieste la Amsterdam gaseste un pachet de scrisori ingalbenite in biroul tatalui sau. Toate incep cu salutul Dragul si nefericitul meu prieten. Scrisorile vorbesc despre felul in care Bartholomew Rossi, un istoric si mentor al tatalui sau, Paul, gaseste o carte veche si misterioasa. La mijlocul acesteia se afla o xilogravura cu un dragon, iar restul paginilor sunt goale. Semnificatia acestei carti si altora asemenea la care se face referire in naratiune, nu ne este revelata pana la final. Povestea are loc in trei perioade distincte: 1930, 1950 si 1970. In fiecare dintre aceste trei decade istoricii sunt atrasi de povestea lui Vlad Tepes, domnitorul valah din secolul al XV-lea, cunoscut pentru masurile sadice prin care ii pedepsea pe raufacatori. El a reprezentat, in acelasi timp, si baza pentru legenda vampirului Dracula. De la cautarea lui Rossi a mormantului lui Dracula in 1039, pana la momentul in care Paul il cauta pe Rossi si mormantul in 1950 si ajungand apoi la episodul in care tanara americanca il cauta pe tatal sau si mormantul aceluiasi Dracula in 1970, cititorul va cunoaste o adevarat lectie de istorie, prin intermediul paginilor cartii lui Elizabeth Kostova. Kostova este casatorita cun un bulgar si este in mod deosebit pasionata de cultura est europeana, ca si de muzica din bisericile ortodoxe, sau de muzica populara europeana.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions