Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Romanii din strainatate fac cale intoarsa de teama ordonanteiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 03 August 2005

Creste cu fiecare zi numarul romanilor care raman fara pasapoarte la intoarcerea in tara.

Conform unei ordonante de urgenta care a intrat in vigoare la 1 august, mai exact in noaptea de duminica, 31 iulie, spre luni, 1 august, la ora 24.00, autoritatile vamale sunt obligate sa retina pasaportul cetatenilor romani care depasesc perioada maxima de sedere in Spatiul Schengen, de 90 de zile intr-un interval de 6 luni. Daca in prima zi numarul de romani afectati de aceasta ordonanta, dar mai ales de faptul ca nu au stiu din timp de prevederile sale, era de cateva zeci, iata ca in cea de-a treia zi in care efectele ordonantei se vad numarul acestora a crescut pana la peste 1.000.

Foarte multi dintre romanii care intentionau sa vina in Romania in concediu in aceasta vara au facut cale intoarca afland de ordonanta care ar putea sa-i lase fara pasapoarte.

 
Armata sprijina in continuare sinistratiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Wednesday, 03 August 2005

Armata romana continua sa actioneze pentru ajutorarea sinistratilor si inlaturarea efectelor inundatiilor in judetele Bacau, Vrancea, Galati, Buzau si Braila.

Chiar in cursul zilei de marti, 2 august, de la Directia Administrativa si Servicii a M.Ap.N. a plecat spre judetul Vrancea un transport constand in materiale de constructii (10 tone ciment, 28 suluri carton asfaltat), alimente (2 tone), cizme de cauciuc (200 perechi) si haine. Cu ajutorul bisericilor din comunele Nanesti si Maicanesti, ajutoarele armatei au fost indreptate direct catre locuitorii cei mai afectati de inundatii. Alte aproximativ 30 de tone au fost transportate spre localitati din judetul Braila pe 20 iulie, la plecarea convoiului fiind de fata ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, iar pentru saptamana viitoare Directia Administrativa si Servicii pregateste un alt transport de ajutoare. De asemenea, in zona Comanesti, Ciobanus, Asau, aproximativ 200 militari de la unitati din Barlad, Bacau, Piatra Neamt, Bucuresti si Iasi lucreaza pentru decolmatarea gospodariilor, a cailor de comunicatii si canalelor de scurgere, reconstructia drumurilor distruse de aluviuni si repunerea in functiune a unui pod peste raul Trotus.

Militari din Focsani acorda sprijin pentru transportul si distributia de ajutoare la Vama Focsani, Dumitresti si Chiojdeni, iar la Maracineni 65 de genisti buzoieni reconstruiesc unul din cele trei poduri pe suport de lemn, lucrare prevazuta sa se finalizeze in aceasta saptamana.
La Cosmesti, judetul Galati se afla in functiune doua bucatarii de campanie in care se prepara si distribuie aproximativ 800 portii de hrana zilnic, iar in judetul Braila militari din Brigada 10 Geniu continua lucrarile pentru refacerea drumului dintre localitatea Latinu si manastirea Maxineni.

 
Logan a repetat cu brio testul elanuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :376
Wednesday, 03 August 2005

Revista auto BBC Top Gear a organizat marti, 2 august, la Romexpo un nou test al elanului pentru Dacia Logan.

Dupa ce Automobil Clubul German a pus pe jar intreaga presa auto si nu numai din Romania, si din intreaga Europa de Vest, cand a anuntat ca Logan nu este o masina deloc sigura, constructorul francez de masini Renault a acceptat o repetare a testului elanului. Testul, organizat dupa standardele ADAC, presupune evitarea unui obstacol si revenirea pe banda de mers. Rezultatul publicat de ADAC pentru Logan a fost unul negativ, pentru ca, automobilul s-a rasturnat dupa aceasta manevra, la o viteza de numai 65 de km la ora. Poza publicata pe site-ul ADAC, in care Dacia Logan era rasturnata, se pare ca a fost realizata in cadrul unei sedinte foto ulterioare testului... promovat.

Testul efectuat in Romania a pus Logan-ul in fata acelorasi standarde ADAC, numai ca de data aceasta la o viteza de 65-87 de km la ora, Logan-ul a ramas pe patru roti, chiar daca a derapat la un moment dat si una dintre roti s-a ridicat de pe carosabil.

 
Elevii romani, participanti la tabara de jurnalism de la Eforie SudPDF Print E-mail
Eforie Sud, Romania/Romanian Global News
Accesari :183
Wednesday, 03 August 2005

Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii si Autoritatea National pentru Tineret, va organiza in perioada 3 - 15 august la Eforie Sud, tabara de jurnalism News to know.

Cea de-a doua editie a acestui proiect isi propune sa informeze elevii referitor la rolul pe care il are mass-media in societate, anunta un cotidian constantean. La acest eveniment vor lua parte 60 de elevi selectati din randul a alti 437 de elevi care au fost inscrisi la un concurs pe tema Rolul presei intr-o societate democratica.

Pana in prezent, programul de jurnalism destinat elevilor a fost implementat in 40 de scoli, ceea ce inseamna ca s-a adresat unui numar de 6000 de copii. Prin acest proiect, elevii au fost incurajati sa citeasca ziare s reviste si sa fie atenti la programele informative din presa audio-vizuala. Dupa ce se parcurg aceste teme, elevii au posibilitatea sa discute si sa analizeze impreuna cu profesorii lor evenimentele importante ale zilei respective.

 
Creatia de inceput a regizorului Cristi Puiu va fi vazuta de publicul elvetianPDF Print E-mail
Locarno, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :277
Wednesday, 03 August 2005

Un scurt metraj realizat de regizorul Cristi Puiu pe vremea cand urma cursurile Scolii superioare de arte frumoase din Geneva face parte din cadrul unei retrospective prezentata la cea de-a a 58-a editie a Festivalului de la Locarno.

Alaturi de roman, care prezinta pelicula Inainte de micul dejun", in seria de scurt metraje mai sunt alte sapte realizari ale fostilor studenti de la institutia elvetiana. Competitia se desfasoara in perioada 3-13 august si va mai avea printre participanti un alt roman, regizorul Gabriel Sandru, care a absolvit recent scoala de film din Zurich si care va participa la competitia Noi Talente Elvetiene din cadrul sectiunii Leoparzii de Maine cu filmul sau de diploma, "Concluzie". In concursul international sunt inscrise 18 pelicule, pentru marele premiu, Leopardul de Aur concurand doua filme din Franta, "Riviera" de Anne Villaceque, si "Un couple parfait", regizat de japonezului Nobuhiro Suwa, dar si "Vendredi ou un autre jour", regizat de belgianul Yvan Le Moine, informeaza portalul oficial al manifestarii.

 
Spiritualitatea ortodoxa romana, prezenta la un festival international din FinlandaPDF Print E-mail
Ilomanti, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :391
Wednesday, 03 August 2005

Spiritualitatea ortodoxa romana a fost in centrul atentiei la Festivalul international de muzica religioasa ortodoxa care a avut loc in orasul finlandez Ilomanti, prin mai multe reprezentari ale sale pe pamant finlandez.

Corul Anghelos al manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi a participat in perioada 28 iulie - 2 august la aceasta manifestare organziata de preoti ortodocsi din Finlanda, cu binecuvintarea IPS Leo, Mitropolit de Helsinki, care a mai adus pe scena alte doua formatii corale religioase din Rusia si un cor local, informeaza postul de radio al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Delegatia romana a fost alcatuita din Pr. arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, Pr. arhim. Clement Haralam, staretul manastirii Sfintii Trei Ierarhi si exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, profesorul Traian Ocneanu si profesoara Gabriela Ocneanu. Manifestarea finlandeza a fost initiata si organizata de parintele Rauno Pietarinem, un preot ortodox din Finlanda, care este si directorul Seminarului Ortodox din Iohenshu, si a mai cuprins si o sesiune de comunicari stiintifice. Sesiunea a dezbatut o parte din vechile manuscrise romanesti de muzica bizantina, evidentiand vechile manuscrise romanesti de muzica bizantina de la Putna, de la Schitul Mare si de la Dragomirna. Un moment special a avut loc duminica, 31 iulie, cand preotii care au facut parte din delegatia ieseana au oficiat slujba Sfintei Liturghii in limba romana, la biserica din Ilomanti, iar raspunsurile la strana au fost date alternativ de catre toate cele patru coruri prezente la acest festival.

 
Un nou grup de voluntari americani - in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :229
Wednesday, 03 August 2005

Agentia guvernamentala americana Peace Corps va organiza vineri, 5 august, ceremonia de depunere a juramantului pentru noul grup de voluntari in Romania.

Evenimentul va avea loc la Brasov, la Centrul Cultural Reduta de la orele 14.00, informeaza Prompt Media.

O mare parte dintre voluntari vor lucra pentru doi ani ca profesori de engleza in invatamantul primar si gimnazial, in timp ce altii vor lucra in organizatii romanesti din diverse domenii: dezvoltare institutionala, protectia mediului, dezvoltare economica. Acesti voluntari au sosit in Romania pe 26 mai si au urmat un program intens de pregatire de 10 saptamani, in care s-au adaptat noului lor mediu si au studiat limba si cultura romana. Ceremonia de depunere a juramantului va fi condusa de insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucuresti, Mark Taplin, si de directorul Peace Corps Romania, James Ekstrom.

Agentia Peace Corps a fost constituita in 1961 de presedintele John Fitzgerald Kennedy pentru promovarea pacii si prieteniei in lume, prin intermediul voluntarilor americani din afara Statelor Unite. Peace Corps ramane atasata misiunii sale initiale sa ajute oamenii din tarile in curs de dezvoltare si sa promoveze intelegerea intre americani si oameni din alte culturi. Primul grup de voluntari Peace Corps a sosit in Romania in 1991 pentru a sprijini orfelinatele si copiii institutionalizati din Romania. De atunci, mai mult de 800 de americani au lucrat ca voluntari Peace Corps. Printre proiectele lor, desfasurate in scoli, licee si alte organizatii, se numara realizari in diverse sectoare: educatie, protectia mediului, sanatate, cultura, afaceri.

 
Ziua Marinei, precedata de o serie ampla de evenimente conexePDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Wednesday, 03 August 2005

Muzeul Marinei Romane din Constanta si Liga Navala Romana organizeaza in perioada 15 iulie-15 august o luna de manifestari ample dedicate spiritualitatii marinaresti, care vor culmina pe 15 august, sarbatoarea Sfintei Maria, cu Ziua Marinei 2005.

Programul lunii include lansari de carte, vernisaje ale expozitiilor de pictura, grafica si desen, consfatuiri ale redactiilor publicatiilor de marina, intalniri ale veteranilor de razboi din Marina Romana, deschiderea unei expozitii de cartofilie intitulata Printre sute de catarge, lansarea plicului filatelic Ziua Marinei 2005 si depuneri de coroane de flori la Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului din Constanta, anunta un cotidian local. Ziua Marinei este un eveniment deosebit de important pentru constanteni, in fiecare an manifestarile care celebreaza aniversarea marinei romane constituind un punct de atractie atat pentru localnici, cat si pentru turisti.

 
Festivalul Marii Negre completeaza seria evenimentelor culturale de pe litoralPDF Print E-mail
Mamaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :272
Wednesday, 03 August 2005

Litoralul se imbogateste cu o noua manifestare culturala, de data acesta fiind vorba despre prima editie a Festivalului International de Film Marea Neagra care se va desfasura in perioada 10-15 august in teatre de vara si cinematografe din Mamaia si Constanta.

Festivalul isi propune sa promoveze cultura si cinematografia din zona centrala si de est a Europei, mai putin cunoscuta de criticii internationali, dar la fel de valoroasa ca restul cinematografiei din Europa de Vest. Totodata, evenimentul spera sa ii determine pe tinerii regizori sa lupte impotriva subculturii care a invadat cinematograful mondial si chiar pe cel european. Festivalul International de Film Marea Neagra este organizat de Consiliul Judetean Constanta, Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania (UPFAR), CNC, Artis Film, cu sprijinul Academiei Europene de Film. Coordonatorul festivalului este Cornelia Palos, iar directorul artistic - Dana Dimitriu Chelba, anunta liternet.ro.

 
CFR Cluj doar 90 de minute pana in finala IntertotoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :367
Wednesday, 03 August 2005

CFR Cluj va disputa cu incepere de la ora 17.00, mansa secunda din semifinalele Cupei UEFA Intertoto, impotriva formatiei lituaniene Zalgiris Vilnius.

Echipa condusa de Dorinel Munteanu a reusit in partida din tur, de la Vilnius, sa obtina un rezultat de 2-1, care o transforma in marea favorita a acestei intalniri. Daca feroviarii din Cluj vor reusi sa invinga in aceasta dubla intalnire, vor merge mai departe in finala Cupei UEFA Intertoto, unde vor intalni invingatoarea dintre Lens si Wolfsburg.

 
Steaua-Shelbourne ar putea fi un bilet catre grupele Champions LeaguePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :371
Wednesday, 03 August 2005

Steaua va incerca sa se califice in turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, in partida pe care o va sustine miercuri, 3 august, de la ora 20.30, la Bucuresti, cu irlandezii de la Shelbourne.

Dupa un tur la Dublin, incheiat cu 0-0, ros-albastrii antrenati de Protasov pornesc astazi cu prima sansa de calificare. Chiar antrenorul irlandez, Pat Fenlon a recunoscut ca Steaua este marea favorita, in primul rand pentru ca are jucatori de calitate pe toate posturile.

Stelistii se gandesc cu multa seriozitate la acest meci, iar un eventual rezultat nefavorabil ar fi un adevarat dezastru nu numai pentru elevii lui Protasov, ci si pentru patronul din Ghencea, Gigi Becali, care inainte de meciul din tur cu Shelbourne a scos sabia impotriva intregii Europe.

Unsprezecele cu care va intra in teren Pat Fenlon are urmatoarea componenta: Delaney - Heary, Harris, Rogers, Crawley - Baker, S. Byrne, Moore, Cahill - J. Byrne - Crowe.

 
Juventus Torino in duel direct cu Poli TimisoaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :404
Wednesday, 03 August 2005

Politehnica Timisoara va intalni miercuri, 3 august, pe stadionul banatean Dan Paltinisanu celebra formatie italiana Juventus Torino, in cel mai tare amical din fotbalul romanesc.

Juventus va veni in Romania, insa fara trei prezente importante in lot: Alessandro del Piero, David Trezeguet si Igor Tudor. Partida, pentru care au fost epuizate toate biletele, se va desfasura cu incepere de la ora 21.45 si promite sa fie un regal fotbalistic, dedicat Zilei Timisoarei. Adrian Mutu, atacantul roman legitimat la Juventus crede si el ca acesta este un eveniment foarte important in Romania. Adi a recunoscut ca are mari emotii pentru partida din aceasta seara pentru ca este pentru prima data cand va juca acasa impotriva unei echipe romanesti.

 
Scoala de vara pentru elevii si profesorii din TransnistriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :269
Wednesday, 03 August 2005

100 de elevi si profesori romani din Transnistria vor participa in perioada 4-11 august la cursurile scolii de vara organizate de Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.

Programul scolii are drept obiective principale mediatizarea situatiei comunitatii romanesti din regiunea transnistreana, deschiderea de punti de comunicare in cadrul intalnirilor cu reprezentanti ai statului roman si ai societatii civile, precum si cunoasterea realitatilor romanesti, se arata intr-un comunicat al DRRP. Reprezentantii scolilor cu predare in limba romana din autoproclamata republica nistreana vor putea participa vineri, 5 august, la un seminar pe marginea respectarii drepturilor omului, organizat la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni de la Crevedia. La seminar vor mai fi prezenti reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, ai societatii civile si mass-media.

Scoala de vara va ocaziona si vizite la muzee din Bucuresti, excursii in Valea Prahovei si la Targoviste. Proiectul se inscrie in programul ARC, derulat de DRRP in colaborare cu Centrul Eudoxiu Hurmuzachi, ce are ca scop stabilirea de contacte directe intre romanii din tara si etnicii romani aflati in afara granitelor.

 
Presa basarabeana are un nou concurent: agentia Novopress ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 03 August 2005

O noua agentie de presa inovatoare isi deschide portile la Chisinau, ca parte a unui proiect initiat de un grup de persoane care isi propune sa aduca pe piata media din Basarabia o agentie indrazneata si independenta.

Novopress se vrea a fi o modalitate de transmitere a unui mesaj alternativ, neingradit de tabu-uri si sa fie o agentie internationala de presa, iconoclasta si reactiva. Novopress Chisinau va incerca sa analizeze partea ascunsa a stirilor, sa explice adevaratele cauze si implicatii si sa ii ajute pe cititori sa fie constienti de toate micile evenimente care uneori au consecinte imense pentru viata noastra, informeaza portalul curej.net. Deviza Novopress Chisinau este libertatea informatiei, agentia urmand sa existe pentru si prin publicul sau. La realizarea unei parti a continutului agentiei va putea contribui si cititorul, orice stire, articol interesant din ziare sau material scris personal de catre acesta reprezentand o posibilitate de a participa la realizarea unei agentii de stiri contraculturale. Toti cei care vor sa faca parte din echipa Novopress Chisinau ii pot contacta pe initiatorii proiectului la adresa de e-mail contact-chisinau@novopress.info.

 
O noua biserica ortodoxa romana pentru romanii din TriestePDF Print E-mail
Trieste, Italia/Romanian Global News
Accesari :1629
Wednesday, 03 August 2005

Tanar si plin de energie, parintele Eusebiu Constantin Negrea vorbeste cu pasiune despre rolul cotidian al preotului pentru romani. La numai 31 de ani i-a fost incredintata insarcinarea de a organiza cumva comunitatea romana din oras si de a fonda cea de-a 42-a biserica ortodoxa-romana din Italia.

Aceasta a fost o insarcinare primita direct din partea patriarhului Teoctist al Romaniei, prin intermediul mitropolitului pentru Europa Occidentala si Meridionala, Iosif, si episcopul Siluan al vicariatului din Italia.

Pentru poporul nostru preotul este un adevarat punct de referinta in viata. Ca si pentru fratii nostri catolici. Este cel care oficiaza slujba, care rosteste rugaciunile, care da sfaturi, asculta, ajuta, organizeaza intalniri, se implica in vietile credinciosilor, impartaseste bucuria casatoriei si tristetea inmormantarii, spune parintele Eusebiu, citat de portalul italian Il Passaporto.

Eusebiu Negrea cauta de cateva luni bune un loc sfant in care sa construiasca templul propriei sale religii si unde sa oficieze slujbele in limba sa materna. Autoritatile locale i-au promis cladirea unei foste biserici catolice, amplasata in centrul orasului, insa edificiul are nevoie de reparatii foarte costisitoare si care ar dura foarte mult. Cat asteptam, am cerut ajutorul bisericii anglicane unde in prezent se tine doar o slujba pe luna. Am oficiat slujbe in limba romana si in biserica greaca, povesteste parintele roman, care este in aceasta perioada oaspete al casei parohiale greco-orientale.

Comunitatea romana din Trieste creste de la an la an, imediat dupa cea sarba si cea croata, ajungand ca numar de prezente la egalitate cu albanezii, chinezii si arabii. Mai bine de 750 de romani traiesc legal si lucreaza in oras, in principiu in constructii si ca angajati domestici, dar exista si oameni de stiinta si cercetatori universitari. Acestui numar i se adauga cel al romanilor aflati clandestin in Trieste si al minorilor neinsotiti, care isi fac loc pe langa diverse comunitati adoptive.

Insa, biserica ortodoxa romana din Trieste va fi un punct de referinta si pentru cei aproximativ 300 de romani din Monfalcone si Gorizia, ca si pentru cei o suta de basarabeni prezenti in provincie, care vorbesc aceeasi limba romana si sunt si ei, in majoritate, de rit ortodox. Parintele Eusebiu subliniaza importanta acestei biserici ca centru de unire a romanilor, care sunt pasnici prin natura, insa uneori se pot simti exclusi si o pot lua pe drumuri gresite. Parintele mai adauga ca acesta este si motivul pentru care preotii, in general, sunt un punct de sprijin mai ales pentru cei care se simt singuri in aceasta tara si care pentru a gasi un loc de munca aici si-au lasat in tara familiile si dorintele. Planuri urmatoare ale clericilor si autoritatilor romane sunt de a deschide aici si o casa parohiala, dar si un consulat onorific.

 
Program variat pentru cenaclul Observatorul din august si septembriePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :216
Wednesday, 03 August 2005

Cele doua editii ale cenaclului Observatorul din lunile august si septembrie vor aduce un program variat pentru membrii si prietenii acestui grup de intalnire lunara din Toronto, din care nu va lipsi majoritatea componentelor culturale cu care ne-au obisnuit organizatorii sai.

Luna in curs va dedica un moment special aniversarii a doua mari nume ale culturii romanestii, compozitorul George Enescu, al carui jubileu este sarbatorit in acest an in mai multe colturi ale lumii unde traiesc romani, dar si scriitorul Marin Preda, alt punct de reper pentru literatura romana. La cenaclul din august se vor prezenta si noile aparitii editoriale, Istorie si credinta, de Pr. Prof. Cezar Vasiliu din Montreal si Poems, Poems, Poems, de Mariana Popa din Toronto, dar si a asociatiei Romanian Business Networking Society, informeaza publicatia Observatorul. Intalnirea va mai contine si un concert de vioara sustinut de Florentina Tohatan din Noth York, o expozitie de icoane a pictorului Narcis Anton din Toronto si o expozitie de carti si reviste vechi.

Prima luna din toamna ii va comemora pe regretatii Maria Tanase si Tudor Musatescu, va comenta aparitia cartilor Natura vie cu scorpion sentimental, de Dumitru Huruba, Cu orice risc am sa spun adevarul, de Ovidiu Creanga, si volumul de poezii, in manuscris, Doruri, de Stefana Vasc, urmand ca fundalul sonor sa fie asigurat de un concert de pian in interpretarea Georgianei Balanica si de un recital de chitara sustinut de Andrew Mera. Tot din programul lunii septembrie mai face parte si prezentarea noului Teatru Romanesc din Toronto Tudor Musatescu si expozitia de fotografii, montaje si cartii intitulata Istoria Canadei, mai anunta revista romaneasca.

 
Imigrantii romani din Anglia vor avea viata greaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :310
Wednesday, 03 August 2005

Imigrantii vor avea viata grea de acum inainte in Marea Britanie, deoarece incepand cu anul viitor legislatia privind imigratia va fi inasprita considerabil.

Noua legislatie vizeaza imigrantii din state nemembre UE, precum si muncitorii necalificati sau cei semi-calificati ce ocupa slujbe in domeniul cateringului sau agriculturii. Afectati vor fi si cei veniti la munca din state mai sarace, care vor avea de infruntat prevederi drastice. Una dintre cele mai restrictive dispozitii este probabil cea care ii va obliga pe patroni sa plateasca muncitorilor angajati o parte din salariu in conturi speciale deschise in tarile lor de origine, bani de care imigrantii nu vor putea dispune decat odata intorsi acasa, potrivit cotidianului The Guardian, citat de Actualitatea Romaneasca. Astfel, noile prevederi ii vor afecta cu precadere pe cei mai saraci dintre imigranti, intrucat ele nu se aplica si in cazul muncitorilor supercalificati, precum doctorii, inginerii sau profesorii, care se integreaza in criteriile de selectie a imigrantilor impuse de Regatul Unit. Criteriul de selectie numara cinci trepte de calificare, dintre care doar cei ce pot fi integrati in primele doua au intr-adevar sansa de a-si mai construi o viata in Regatul Unit. Intrucat acestia pot contribui la dezvoltarea socio-economica a statului, vor putea chiar dupa un timp sa solicite cetatenia britanica si sa o obtina, ceea ce este exclus in cazul muncitorilor necalificati. Pentru a preveni sederea prelungita fara acordul autoritatilor, va fi introdus permisul biometric, in lipsa caruia imigrantul nu va putea munci nicaieri si nici nu va avea acces la serviciile sociale. Progresiv, din cauza noilor legi, imigrantilor defavorizati le va fi din ce in ce mai greu sa concureze cu muncitorii din statele membre UE si sa se ridice la standardul de viata britanic. De asemenea, muncitorilor care se incadreaza in ultimele doua categorii de calificare li se va interzice aducerea familiei pe teritoriul britanic. Va fi modificata si legea privind dreptul de a solicita azil, iar refugiatii nu vor mai beneficia de dreptul de rezidenta permanenta acordata imediat, ci de un acord de sedere timp de cinci ani. Dupa aceasta perioada, va fi revizuita situatia in care se gaseste tara lor de origine si daca se constata ameliorari substantiale, refugiatii temporar vor fi repatriati. Ministrul britanic al integrarii, Tony McNulty a explicat pentru The Guardian scopul acestor modificari legislative: Marea Britanie are nevoie de imigranti, dar trebuie sa ne asiguram ca vor fi opriti cei care incearca sa abuzeze de ospitalitatea noastra si sa devina o povara pentru aceasta societate.

 
Funeralii in tara pentru comandantul roman al cargo-ului Corona ZPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :206
Wednesday, 03 August 2005

Corpul neinsufletit al comandantului cargoului Corona Z, scufundat in noaptea de 14-15 iulie, in Marea Neagra, la doua mile marine de intrarea in stramtoarea Bosfor, a fost gasit de scafandrii militari turci chiar in cabina sa. Mihaiu Lucian Hava, in varsta de 63 de ani, a pierit in apele marii o data cu nava pe care o conducea.

Corpul neinsufletit al comandantului a fost adus, saptamana trecuta, la Constanta, pentru o inmormantare crestineasca. Hava era casatorit, avea doua fiice si nepoti. Ceilalti noua membri ai echipajului patru romani si cinci sirieni - au fost salvati de o nava a Garzii de Coasta a Republicii Turcia, ei aflandu-se in afara oricarui pericol. Cargoul Corona Z, apartinand societatii panameze Corona Maritime, s-a scufundat la aproximativ doua mile marine distanta de intrarea in stramtoarea Bosfor. Nava a sosit in Portul Constanta in dimineata zilei de 11 iulie, echipajul fiind format din cinci romani si cinci sirieni. Dupa ce a incarcat 2.737 tone de fier vechi, cargoul panamez a plecat din portul Constanta pe data de 14 iulie. In apropierea stramtorii Bosfor, nava a fost surprinsa de o furtuna puternica si nu a mai avut timp sa intre pe canalul Bosfor, iar dupa cateva ore valurile foarte inalte au inghitit cargoul, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Luna septembrie incepe bine pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :210
Wednesday, 03 August 2005

In prima decada a lunii septembrie, romanii din Toronto sunt invitati sa ia parte la o seara de dans care se va desfasura la Thornhill Community Center din localitate.

Serata va avea loc sambata, 10 septembrie, incepand cu ora 17:00, pe un ring de dans extrem de generos ca suprafata, situat la adresa 7755 Bayview Ave, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Romanii care doresc sa mearga la seara de dans vor putea sa se distreze pe ritmuri latino-americane, disco, clasice, salsa, meringue, mambo, hustle, cha cha, samba, jive, vals, tango, foxtrot sau line dancing. Totodata, un moment aparte al serii va fi o reprezentatie de dans sportiv, urmata de cina tip bufet. Atmosfera va fi animata si intretinuta de un DJ, mai anunta ARC. Biletele costa 30 de dolari si se pot procura de la Dance Art Studio, 416- 878.4443, 10 East Wilmot St. # 21 (Leslie & Hwy7), ABC Euro Delicatessen, 3121 Sheppard Ave East (colt cu Pharmacy) 416 495.0368 si Bucharest Deli, 1277 York Mills Rd. 416 429.8379. Pentru mai multe informatii referitoare la aceasta seara de dans se poate contacta Amalia Dina, 416 - 878.4443, info@danceart.ca. Parcarea este fi gratuita, iar toti participantii trebuie sa se prezinte la eveniment imbracati in tinuta de seara.

 
Romanii si italienii din Roma mananca la restaurantul unei romancePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :724
Wednesday, 03 August 2005

Elena este o tanara romanca ce a invatat sa faca pizza, paste si lasagna pe gustul italienilor. Are un restaurant intr-o zona periferica a Romei, unde gateste numai ea, iar specialitatile sale sunt toate italiene.

Italienii ii sunt clienti permanenti, insa de ceva timp restaurantul a devenit un fel de templu de ceremonii si de sarbatoare pentru familiile romane care traiesc la Roma. Iar ea nu vrea sa lase sa ii scape ocazia: din luna septembrie in localul sau se va manca romaneste. A inceput totul in urma cu cativa ani. Pe atunci nici un roman nu venea in localul meu, iar intr-o buna zi un domn din tara mea imi cere sa ii organizez o cina de botez. A fost o seara pe care n-am s-o uit niciodata. Traiam in Italia de cinci sau sase ani si nu imi mai aduceam aminte cum se desfasoara o adevarata ceremonie romaneasca. Am fost impinsa in mijlocul traditiilor tarii mele: petrecerea a durat toata noaptea, pana in dimineata urmatoare. In Romania asa se intampla, iar eu, in acele momente m-am aflat in dificultate cu cina. Acum sunt bine organizata si am mereu totul sub control, spune Elena, convinsa ca drumul sau catre succes abia incepe. Felul in care romanii petrec este recunoscut deja peste tot, iar faptul ca Elena exista acolo si are un restaurant care le este pus la dispozitie pana dimineata i-a facut pe cat mai multi dintre romanii din Roma sa se indrepte catre localul sau, mai ales ca este singura care ii lasa sa stea peste noapte. Totodata, ea este si singura care stie ritmul unei cine continue, asa cum numai la romani intalnesti. Pentru ca sunt romanca m-am adaptat acestor exigente, iar acum lucrez in felul urmator: la ora 20.00 incep sa vina clientii, incep sa servesc niste gustari, cat mai stau la palavre, iar la 22.00 vin aperitivele. Primul fel il servesc in jur de 23.30, iar felul doi spre ora 1 dimineata. Un alt fel doi este servit pe la 3 dimineata, iar tortul vine abia in zori. La finalul petrecerii sunt obositi si fericiti, poveste tanara afacerista romanca pe taram italian, gandidu-se amuzata la romanii petrecareti din Italia.

Insa Elena gateste in continuare si mancaruri italiene, mai ales ca marturiseste ca ea de fapt nu stie sa gateasca romaneste, pentru ca retetele sunt prea complicate. Gandurile sale sunt sa transforme acest restaurant intr-unul romanesc, pentru care stie ca vor exista destui clienti. Acum, la cativa ani buni de cand se afla in Italia, Elena este multumita de viata si de munca sa, nu isi doreste sa faca altceva, ci doar sa se perfectioneze in ceea ce face acum, si sa primeasca in continuare cat mai multi romani si italieni in restaurantul sau.

 
Ambasadorii Romaniei din Canada si din Danemarca si Islanda rechemati in taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Wednesday, 03 August 2005

Ambasadorul Romaniei in Canada, Liviu Maior, si ambasadorul Romaniei in Danemarca si Islanda, Vlad-Andrei Moga, au fost rechemati in tara la inceputul acestei saptamani, printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu.

Liviu Maior, numit ambasador in anul 2003, este un fost senator al Partidului Social Democrat si a ocupat in perioada 1992-1996 functia de ministru al Invatamantului. In ceea ce-l priveste pe Vlad-Andrei Moga, acesta fiind ambasadorul Romaniei in Regatul Danemarcei si in Islanda din iunie 2002. Inainte de a ocupa aceasta functie, diplomatul roman a mai indeplinit misiunea de insarcinat cu afceri la Ambasada Romaniei la Stockholm.

 
Muncitorii romani aleg tot mai putin GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :279
Wednesday, 03 August 2005

Romanii nu mai sunt atrasi in numar foarte mare de locurile de munca din Germania oferite de Centrala de Mediere de la Bonn, prin Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.

Obligativitatea cunoasterii limbii germane la un nivel satisfacator reprezinta pentru multi lucratori singurul impediment pentru a aplica pentru un post in Germania. In schimb, muncitorii romani prefera sa se indrepte spre Italia sau Spania, deoarece limbile acestor doua state sunt mai usor de invatat. Spre exemplu, la ultima preselectie a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din Hunedoara, din cele 715 dosare acceptate, 707 au fost depuse pentru un loc de munca in Spania si numai opt pentru Germania. Deoarece romanii nu se mai inghesuie sa-si depuna dosarele pentru selectia patronilor germani, OMFM organizeaza o preselectie timp de doua luni in tara, atat pentru lucratori oaspeti, cat si pentru lucratori sezonieri, fara programare telefonica prealabila. Dosarele pot fi depuse la sediul OMFM din strada Valter Maracineanu nr. 1-3, sector 1, Bucuresti, in lunile iulie si august. Potrivit comunicatului emis de oficiu, vor fi luate in considerare numai dosarele persoanelor cunoscatoare de limba germana nivel bun si foarte bun (acestea urmand a fi supuse unui test de verificare a nivelului de cunostinte) si care au diploma de calificare in domeniile solicitate de partenerii germani. La categoria lucratori sezonieri, meseriile cerute sunt cele de expozanti: lacatus mecanic, mecanic, electromecanic, electrician si se ofera contracte pe o perioada de noua luni. Activitatea pe care o vor desfasura este de montare si demontare de carusele mobile si pentru fast-food. Aplicantii trebuie sa cunoasca limba germane - nivel mediu, sa aiba varsta cuprinsa intre 22 si 35 de ani, carnet de conducere pentru camion, sa nu aiba rau de inaltime si experienta de minimum doi ani imediat anterior anului 2005. In domeniile agricol, gastronomie si comert sunt astaptate atat femeile, cat si barbati cu varste intre 20 si 40 de ani, cu experienta profesionala de cel putin doi ani.

La categoria lucratori oaspeti, contractele sunt pentru o perioada de 12 luni cu posibilitatea prelungirii cu inca sase luni. Conditiile stabilite sunt conforme cu prevederile conventiei pentru lucratorii oaspeti, incheiata intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Federale Germania si aprobata prin HG nr. 402/1992, respectiv cu varsta intre 20 si 40 de ani, sa aiba cunostinte foarte bune de limba germana, experienta de minimum doi ani dovedita prin cartea de munca in domeniul solicitat. Meseriile pentru care se pot prezenta la preselectie sunt cele de specialisti in domeniul restaurantelor (ospatari), bucatari sau bucatarese, ospatari sau bucatari care au activat in fast-food-uri, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Surorile Simona si Ioana Gandrabur cunosc succesul in Canada sub numele SoanaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :361
Wednesday, 03 August 2005

Doua surori romance din Montreal, Simona si Ioana Gandrabur, care alcatuiesc un duo muzical, se pregatesc in acest an de lansarea pe piata canadiana a CD-ul de debut care va contine un repertoriu variat, de la prelucrari folclorice romanesti, la muzica lautareasca, flamenco sau tango.

De altfel, o parte din piesele interpretate de ele sunt prelucrari ale altor melodii celebre, precum Balada lui Ciprian Porumbescu. Numele formatiei este o combinatie intre prenumele celor doua fete, de la care s-au pastrat soa, simbolizand soarele, si na, echivalentul lunii. Intr-un interviu publicat in revista romano-franceza Terranova Magazine din Canada, cele doua artiste au discutat despre proiectul lor muzical, care reprezinta punerea in practica a pasiunii pentru cantat, existenta in familia lor inca de pe vremea cand fetele erau doar niste copii. Un aspect inedit il reprezinta faptul ca Ioana este nevazatoare de la nastere, dar acest lucru nu a impiedicat-o sa se dedice muzicii, pe care a studiat-o inca de mica cu ajutorul sistemului braille, in prezent desfasurand la Koln, in Germania, o frumoasa cariera in domeniu. Totodata, pe parcursul activitatii sale, Ioana Grandrabur a reusit sa obtina numeroase premii la concursuri muzicale care au avut loc in tara si in strainatate. Cariera muzicala nu a fost imbratisata atat de serios pana acum si de sora sa Simona, care lucreaza in momentul de fata ca cercetatoare la Universitatea din Montreal.

Dupa ce au cantat pentru prima oara in public, pasiunea pentru acest gen de interpretare pentru spectatori a inceput sa se transforme in ceva serios care merita materializat. Simona se ocupa de partea vocala, de scris textul si melodiile, iar Ioana are ca sarcina chitara clasica. Producatorul materialului discografic este Keith Elshaw, pe lista colaboratorilor pentru realizarea CD-ului mai figurand violonista Carmen Piculeata, contrabasistul Nicolas Caloia, Anes Beglerbegovici, la baterie si percutie, Georgi Stankov, la chitara bas, si Ionel Cracea la acordeon. Proiectele muzicale nu se opresc cu acest CD, Soana fiind inclusa pe lista de participanti la Concursul International de Interpretare de la Granby, care va avea loc in septembrie, si urmand sa fie invitata la o emisune televizata intitulata "JiCi et d'ailleurs" la postul local din Montreal Canal Vox miercuri, 3 august, de la ora 19;00, si in reluare joi, 4 august, ora 22:00, vineri, 5 august, ora 12:30, si duminica, 7 august, ora 17:00.

 
Turneul de tenis Ilie Nastase din Ontario isi asteapta concurentiiPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :421
Wednesday, 03 August 2005

Iubitorii sportului alb din Canada au ocazia sa vizioneze timp de doua zile cateva partide de tenis incluse in cadrul celei de-a cincea editii a turneului de tenis Ilie Nastase Western Ontario.

Competitia se va desfasura in perioada 20-21 august in localitatea Kitchener, la Chicopee Tennis Club, si asteapta din timp inscrieri pentru participare la concurs, dar si ca public spectator in tribune. Jucatorii, sponsorii si spectatorii interesati ii pot contacta pe organizatori la adresa de e-mail razvan@golden.net, telefon: 1-519-576-6021-Razvan Dumbrava, sau 1-519-578-6698-Razvan Constantinescu, informeaza saptamanalul romanesc Faptu Divers.

 
Grupul Sezatoare evolueaza in statul OhioPDF Print E-mail
Ohio, SUA/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 03 August 2005

Grupul cultural romanesc Sezatoare va sustine o reprezentatie la Targul Statului american Ohio care va avea loc sambata, 13 august, in localitatea Columbus.

Concertul va fi gazduit incepand cu ora 13:00 de Pavilionul ShowPlace presentat de WBZX. Intrarea este gratuita, spectacolul fiind inclus in cadrul zilei multiculturale care are loc in cadrul targului. Formatia romaneasca va mai evolua si la inceputul primei luni din toamna, mai precis sambata, 3 septembrie, la Torwer City Amphitheater din Clevelend, cu ocazia manifestarii Taste of Celeveland care are loc in acest oras, informeaza buletinul periodic al catedralei ortodoxe romane din Cleveland.

 
Un august torid de intalniri romanesti la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :195
Wednesday, 03 August 2005

Romanii din Chicago vor celebra intreaga luna august increderea in sine. Seria de intalniri romanesti organizate saptamanal de Seara Romaneasca din Chicago se va deschide luna aceasta cu petrecerea de joi, 4 august.

Intalnirile romanesti din fiecare saptamana au loc la Restaurant-Clubul Juliana, situat in 3001 W. Peterson, din Chicago.Colectivul care ofera in fiecare seara de joi romanilor din Chicago aceste intalniri este format din Luminita Boldovici, fondator al proiectului si responsabil PR, Daniel Mitrus DJ Danny si Cezar Rachieru DJ Cezar.

 
Pleiada de artisti romani la Festivalului Miezului Verii din TagliacozzoPDF Print E-mail
Tagliacozzo, Italia/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 03 August 2005

Mai multi interpreti de muzica clasica din Romania se afla pe afisul Festivalului Miezului Verii care se desfasoara in aceasta saptamana in localitatea italiana Tagliacozzo.

Sopranele Ruxandra Cioranu si Iulia Surdu, contratenorul Adrian George Popescu si basul Sorin Dumitrascu vor prezenta in concert secvente din opera Decebalo, semnata de compozitorul napolitan Leonardo Leo, anunat postul national de radio. Alaturi de acestia, distributia este completata de contratenorul Angelo Manzotti si de ansamblurile Collegio Stravagante si Romabarocca, dirijate de Lorenzo Tozzi.

 
Cvartetul Belcea pe scena Festivalului de la EdinburghPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :223
Wednesday, 03 August 2005

{mosimage}Cvartetul romanesc Belcea, unul dintre principalii exponenti ai talentului muzical romanesc in Marea Britanie, se va afla si la Festivalul International de la Edinburgh.

{mosimage}Concertul pe care membrii cvartetului il vor sustine este programat pentru joi, 18 august, de la ora 11.00, la Queens Hall. Alaturi de soprana Lisa Milne, programul pe care cei patru instrumentisti il vor sustine pe scena renumitului festival va contine piese de Haydn, Schoenberg si Beethoven. Cvartetul Belcea se afla acum in plin avant, fiind cu succes inscris in circuitul concertistic international. Castigatori ai unui premiu Grammy pentru cel mai bun album de debut, cei patru si-au castigat foarte repede o reputatie ca unul dintre cele mai bune ansambluri de muzica de camera. In concertul pe care il vor sutine la Edinburgh soprana Lisa Milne li se va alatura pentru una dintre cele mai personale creatii ale lui Schoenberg, al doilea sau cvartet de coarde, dedicat sotiei sale.

 
Horia Vacarescu-un alt muzician roman la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :197
Wednesday, 03 August 2005

Biserica St. Martin-in-the-Fields, din capitala londoneza, va prezenta, dupa cum deja a obisnuit un nou spectacol din seria Tineri Muzicieni Romani in Seriile Londoneze.

Concertul, sustinut de data aceasta de tanarul violonist roman Horia Vacarescu se va desfasura vineri, 5 august, de la ora 13.00. Romanul va interpreta alaturi de pianistul Geoffrey Pratley un program, in cadrul spectacolelor de pranz, in care va interpreta celebre partituri semnate de Brahms, Paganini si Bela Bartok. Saint Martin-in-the-Fields se afla in Trafalgar Square din Londra, WC2N 4JJ.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions