Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Biblioteca municipala Balti va purta numele marelui savant roman Eugen CoseriuPDF Print E-mail
Chisinau, Basaarbia/Romanian Global News
Accesari :250
Thursday, 04 August 2005

Biblioteca municipala Balti va purta, incepand cu 7 septembrie curent, numele marelui savant roman Eugen Coseriu. Potrivit DECA-press, o decizie in acest sens a fost adoptata de Consiliul municipal (CM) Balti.

Documentul precizeaza ca respectiva decizie va intra in vigoare din 7 septembrie, ziua trecerii in nefiinta a marelui carturar. In aceeasi zi la Balti urmeaza sa fie organizate si alte actiuni in memoria lui. Ideea acordarii Bibliotecii municipale Balti a numelui lui Eugen Coseriu apartine administratiei institutiei si Sectiei Cultura din cadrul primariei si a fost propusa la 125 de ani de la deschiderea in capitala de nord a primei biblioteci publice. 

Eugen Coseriu si-a inceput activitatea literara si stiintifica in anii cand isi facea studiile la Liceul Ion Creanga din Balti. Au urmat studii universitare la lasi, Roma, Padova, Milan. Devine doctor in litere in 1944, doctor in filozofie in 1949. A fost profesor de limba romana, lingvistica generala, indoeuropeana, romanica, spaniola in mai mult de 30 universitati, membru de prestigiu, presedinte al diverselor societati lingvistice, membru al diferitelor academii (inclusiv din Moldova) si institutii academice din Europa, Asia si America. Posedand impecabil toate limbile romanice si un numar mare de limbi slave si germanice, renumitul savant a fost solicitat la diferite cursuri si conferinte in toate colturile lumii. Cariera sa deosebita a fost incununata cu acordarea titlului Doctor Honoris Causa de catre 17 universitati: Bucuresti (1971), Montevideo (1980), San Juan (Argentina, 1981), Tampere (Finlanda, 1985), Cordoba (Argentina, 1987), Santiago (Chile, 1988), Munster, Madrid (1989) s.a. Considerat ca unul dintre cei mai originali teoreticieni ai lingvisticii contemporane, Eugen Coseriu a elaborat o serie de teorii noi despre unele probleme fundamentale ale filologiei si istoriei limbii, a impus conceptul de norma intre limba ca sistem si cea vorbita practic, contribuind la imbogatirea metodologiei din disciplinele lingvistice. Eugen Coseriu s-a nascut la 27 iulie 1921 in satul Mihaileni, judetul Balti. S-a stins din viata in anul 2002, informeaza Prompt Media.

 
Romanii - in regula la iesirea din Romania, paria la granita spaniolaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Thursday, 04 August 2005

Dupa celebrul incident cu returnarea autocarelor cu romani din martie 2005, de la frontiera Spaniei, au fost intorsi tot de acolo peste 25.000 de concetateni de-ai nostri, desi la iesirea din Romania ei indeplineau cerintele legale, a declarat chestorul Neculai Burnichi, adjunct al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Situatia, bizara la prima vedere, se explica, conform oficialului de la Frontiera, prin practica transportatorilor romani care, din interes comercial, le dau, celor care vor sa iasa din tara si nu au bani suficienti, sumele minime necesare conform legii, pana trec de vama. Se adauga si numeroasele declaratii mincinoase ale celor care trec granita de Vest spunand ca merg doar in Ungaria cand, de fapt, ei vor sa ajunga mult mai departe. Returnarile se fac acum si prin contributia a cate doi ofiteri romani de Frontiera care sunt detasati in doua puncte de trecere dintre Ungaria si Austria si dintre Franta si Spania. Chestorul Burnichi a spus ca urmeaza sa fie detasati inca doi ofiteri romani in portul britanic Dover unde este asteptata afluenta mai mare de romani. Masura se incadreaza in procesul de aliniere la practica europeana din domeniu, la fel ca si hulita ordonanta guvernamentala 28/2005 care aduce modificari in legatura cu regimul pasapoartelor din Romania, facandu-le compatibile cu legislatia UE. De altfel, in ultimul timp se observa o inasprire a legislatiei in multe tari europene care, pentru o mai buna supraveghere a noilor pericole aparute pe plan mondial, atenteaza, inevitabil, la o serie de libertati considerate pana acum intangibile, printre care si libertatea de miscare, de a carei restrangere se face vinovata si OG 28/2005, informeaza Prompt Media.

 
Noi avertizari meteorologicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :221
Thursday, 04 August 2005

Administratia Nationala de Meteorologie a emis noi avertizari pentru intervalul 4-6 august. Potrivit ANM in aceste zile instabilitatea va fi accentuata si in toate regiunile tarii se vor inregistra ploi abundente.

In ziua de joi, 4 august, si noaptea de joi spre vineri (4/5 august), in Oltenia, Banat, Crisana, Maramures si vestul Transilvaniei, cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si izolat 50 l/mp. Cele mai importante cantitati se vor acumula in Campia de Vest si in zona Carpatilor Occidentali, unde vor putea depasi 80 l/mp. Ploile vor avea caracter torential, in unele zone, si vor fi insotite de grindina, descarcari electrice si de intensificari ale vantului care pot lua aspect de vijelie. Ploile vor continua si in zilele de vineri, 5 si sambata, 6 august, in toate regiunile. Cantitatile de apa vor depasi 40 l/mp in zonele de deal si munte din Muntenia si Moldova si in estul Transilvaniei.

36 de judete au intrat in raza de avertizare a ANM. Cele mai afectate regiuni se estimeaza ca vor fi Oltenia, Banat, Crisana si Maramures, unde cantitatile de apa vor depasi 25 si, izolat, chiar 50 de litri/mp.

 
Ajutoarele in imbracaminte pentru sinistrati sunt in excesPDF Print E-mail
Focsani, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Thursday, 04 August 2005

Prefectul judetului Vrancea, Ion Oprea, le cere romanilor sa nu mai trimita ajutoare cu obiecte de imbracaminte pentru sinistrati, deoarece acestea sunt in exces.

Rugamintea vine ca urmare a faptului ca, in prezent, balotii cu haine sunt depozitati pe marginea drumului, ceea ce duce la ingreunarea decolmatarii rigolelor si a santurilor din localitatile calamitate, informeaza Rador. Totodata, Directia de Sanatate Publica Vrancea organizeaza la randul ei o campanie de informare a sinistratilor referitor la modalitatile de prevenire a bolilor provocate de efectele inundatiilor si de canicula.

 
Bucurestenii ar putea avea un circuit automobilistic in inima capitaleiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Thursday, 04 August 2005

Incepand de anul viitor, in jurul Palatului Parlamentului din Bucuresti (fosta Casa a Poporului), ar putea lua fiinta un circuit automobilistic.

Consilierii municipali adunati in sedinta joi, 4 august, vor vota daca primarul general al Capitalei, Adriean Videanu va incepe negocierile cu un partener german, pentru realizarea proiectului. Daca proiectul ar fi aprobat, circuitul ar avea o pista cu o lungime de 3,115 kilometri si o latime de maxim 15 metri, va avea 14 intoarceri, sase bucati de drum in linie dreapta, cea mai lunga de 565 de metri. Parcarea circuitului, ce va masura 22.000 de mp ar urma sa fie amenajata, conform proiectului, in locul Parcului Izvor. Tot pe actualul amplasament al Parcului Izvor, care de altfel a si fost trecut sub obladuirea Primariei Capitalei (de la sectorul 5), se vor afla si standurile tehnice. Se asteapta ca tribunele, amenajate in fata Casei Poporului, sa poata gazdui aproximativ 94.000 de spectatori.

 
Romania si Austria se vor ajuta reciproc pentru dezvoltarea zonelor dunarenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Thursday, 04 August 2005

Romania si Austria vor colabora la dezvoltarea zonei riverane Dunarii si la realizarea unui plan regional de avertizare si interventie in cazul producerii unor dezastre naturale, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu la sosirea din vizita intreprinsa in Austria.

Prin proiectul de dezvoltare al infrastructurilor portuare ale oraselor dunarene se vor pune bazele unor viitoare centre economice importante, unde se vor dezvolta activitati de import-export, pentru produsele industriale sau pentru produsele agricole, dar si turism. La randul sau, Austria a declarat ca este interesata sa foloseasca Dunarea ca principal vector de dezvoltare economica in regiune, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvern. Referitor la Planul regional de avertizare si interventie, acesta va fi elaborat de tarile din regiunea sud-est europeana care vor colabora in cazul producerii unor dezastre nationale pe baza acestui plan. Initiativa ii aparine sefului Executivului roman care a observat ca nici o tara din regiunea traversata de Dunare nu este pregatita sa faca fata unei situatii de acest gen.

Printre celelalte subiecte dezbatute s-au mai aflat modul in care tarile din Europa de Sud-Est trebuie sa actioneze in vederea cresterii volumului investitiilor directe si asigurarea un spatiu de liber schimb in regiune sud-est europeana. Pentru aceasta din urma ar fi doua variante: adaptarea Tratatul de Liber Schimb pentru Europa Centrala (CEFTA) la noile conditii sau crearea unui nou organism, care sa permita intensificarea comertului intre tarile din regiune, prima varianta fiind preferata de premierul roman.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a participat in perioada 2-3 august la reuniunea sefilor de guvern din tarile din Europa de Sud-Est care s-a desfasurat la Salzburg.

 
Delta Dunarii va avea politie propriePDF Print E-mail
Tulcea, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Thursday, 04 August 2005

Incepand cu vara aceasta, Delta Dunarii va beneficia de Politie proprie, care va proteja atat cetatenii din zona, cat si mediul inconjurator.

Anuntul a fost facut miercuri, 3 august, de catre ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a definitivat in cadrul unei intalniri desfasurate in localitatea tulceana Crisan proiectul de infiintare a Politiei Deltei Dunarii. La intalnirea de la Crisan s-au mai aflat reprezentanti ai institutiilor statului care vor lua parte la infiintarea Politiei Deltei Dunarii- Politia, Jandarmeria si Politia de Frontiera- precum si reprezentantii autoritatilor locale si ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii.

Viitoarea institutie va asigura ordinea si siguranta publica si va investiga infractiunile comise pe teritoriul de peste 3.500 kilometri patrati al Deltei Dunarii. De altfel, zona prezinta un risc ridicat al migratiei ilegale si al crimei organizate, cu posibilitatea chiar ca acesta sa creasca odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cand Delta Dunarii va deveni extremitatea estica a UE. Un alt aspect de care este preocupat MAI il reprezinta asigurarea ordinii publice si a sigurantei zecilor de mii de turisti care viziteaza Delta in fiecare vara si al caror numar se preconizeaza sa creasca pe masura ce se vor dezvolta facilitatile destinate petrecerii concediilor de odihna, informeaza un comunicat emis de ministerul roman. Un accent aparte va fi pus pe conservarea si protectia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, in special pentru a preveni si combate faptele prin care se prejudiciaza fondul piscicol, cinegetic, flora, fauna, calitatea apei si a mediului ambiant, cu precadere in zonele protejate.

In prezent, in zona Deltei Dunarii functioneaza numai 12 posturi de politie deservite de 24 de angajati.

 
Trei aeronave romanesti vor zbura la un miting international din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :226
Thursday, 04 August 2005

Un detasament al Fortelor Aeriene Romane, alcatuit dintr-un avion MIG 21 LanceR, unul IAR-99 SOIM si un elicopter IAR-330 SOCAT, va participa la Mitingul Aerian International din Ungaria care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani.

Mitingul de sambata, 6 august, si duminica, 7 august, se va desfasura la baza aeriana Szentgyorgy Deszo, informeaza ministerul Apararii Nationale. Aeronavele romanesti vor participa atat la demonstratiile acrobatice, cat si la expozitiile statice prevazute in program, se mai arata in comunicatul de presa.

 
Publicul crestin din Europa nu stie prea multe despre inundatiile din RomaniaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Thursday, 04 August 2005

Informatiile despre inundatiile din Romania ajung cu greutate in Occident, ceea ce face ca o mare parte a publicului crestin european sa fie prost informat despre aceste evenimente, a anuntat Keith Clements, secretarul general al Conferintei Bisericilor Europene.

Acesta a transmis recent un mesaj Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, prin care isi exprima solidaritatea in rugaciune cu toate victimele recentelor inundatii care au indurerat Romania. Oficialul strain si-a manifestat, totodata, compasiunea fata de cele intamplate in partea estica a tarii noastre si le transmite tuturor celor implicati in aceasta actiune ampla de intrajutorare, in special Bisericii Ortodoxe Romane, toata incurajarea sa, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de postul de radio al eparhiei modovene.

 
Misiune indeplinita cu succes pentru militarii de la Batalionul 2 Infanterie CalugareniPDF Print E-mail
Mittica, Irak/Romanian Global News
Accesari :250
Thursday, 04 August 2005

Primul detasament de 45 de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie Calugareni si-a incheiat participarea la Operatia Antica Babilonia din Irak, prilej cu care in tabara Mittica a avut loc miercuri, 3 august, un ceremonial special.

Militarii bucuresteni, comandati de maiorul Daniel Petrescu, au executat, timp de sase luni, peste 1.300 misiuni, fara a fi implicati in incidente majore, informeaza un comunicat de presa emis de MApN. Soldatii nostri au realizat misuni de patrulare pe principalele cai de comunicatie, de protectie a elementelor de infrastructura, de asigurare a pazei Campului Mittica, de pregatire a militarilor armatei irakiene, precum si misiuni de cooperare civili-militari, parcurgand cu tehnica de lupta peste 400.000 kilometri. Misunea romanilor nu a fost lipsita de evenimente deosebite, pe parcursul sederii lor in Irak acestia descoperind elemente de munitie neexplodate, care au fost ridicate si distruse prin explozii controlate de catre detasamentul pirotehnic italian. De asemenea, 40 de instructori romani au finalizat trei cursuri de pregatire a militarilor armatei irakiene, fiecare cu durata de trei saptamani, in colaborare cu Unitatea Specializata Multinationala din cadrul Fortei Intrunite Operationale Italiene, iar din fondurile asigurate de Forta Multinationala, militarii bucuresteni au finalizat si au inaugurat un numar de 17 proiecte in valoare totala de aproximativ 1.600.000 USD. Acestea constau in statii de epurare si filtrare a apei, sisteme de canalizare, retele de apa potabila, modernizarea unor statii de epurare a apei, reabilitarea si construirea unor drumuri in zone mlastinoase.

In ceea ce priveste latura socio-umanitara, militarii Batalionului 2 Infanterie au distribuit unor scoli si gradinite din zona jucarii adunate de copiii romani din mai multe orase din tara. Proiectul s-a intitulat Copii pentru copii si a fost derulat in Irak de Societatea Romana de Radiodifuziune, cu sprijinul Ministerului Apararii Nationale. Militarii romani sunt asteptati sa revina in tara in cursul acestei saptamani.

 
Scriitori romani premiati cu Medalia Pacii si a PrietenieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Thursday, 04 August 2005

Adunarea organizatiilor de prietenie din Vietnam a acordat scriitorului roman Eugen Uricaru Medalia pentru Pace si Prietenie intre Popoare.

Acordarea acestei distinctii fostului presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania a avut loc cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a Vietnamului si a 55 de relatii diplomative romano-vietnamenze. De asemeena, acelasi titlu onorific a fost acordat si scriitorului Constantin Ciopraga, profesor doctor in lingvistica de la Universitatea din Iasi, pentru contributia la formarea de generatii de studenti vietnamezi in perioada de razboi, informeaza Prompt Media.

 
Portul Constanta se va dezvolta turistic printr-un nou terminal pentru pasageriPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :224
Thursday, 04 August 2005

Portul Constanta isi va inaugura pe 1 septembrie un modern terminal pentru pasageri care sa permita dezvoltarea laturii turistice a portului.

Prin acest terminal se va asigura aceesul direct al navelor la intrarea in port, proximitatea existaenta fata de zona veche a orasului permitand fluidizarea circulatiei auto si pietonale fara a impiedica desfasurarea activitatilor portuare din zona, informeaza un cotidian local. Pentru a putea pune in functiune acest nou terminal s-au construit o cladirie, in care se vor avea loc fluxurile de pasageri in conditiile reglementate de lege, si trei parcari pentru stationarea autoturismelor pasagerilor care se imbarca pe navele de linie, a autocarelor destinate transportului turistilor si a autoturismelor care vor fi imbarcate pe navele RO-RO. Lucrarile au fost facute de o societate din Tulcea, directorul CNAPM Constanta precizand ca in momentul de fata terminalul se afla in faza premergatoare inaugurariii. Tot el a declarat ca s-a lansat si o invitatie internationala pentru operarea terminalului si urmeaza sa se desfasoare o licitatie in urma careia se va alege operatorul care se va ocupa pe viitor de acesta.

 
Victorie zdrobitoare la Cluj si calificarea in finala IntertotoPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :381
Thursday, 04 August 2005

CFR Cluj - Zalgiris Vilnius 5-1. Acesta este rezultatul care i-a trimis pe feroviarii de Cluj, antrenati de Dorinel Munteanu, in finala Cupei UEFA Intertoto.

Acesta este si rezultatul prin care Clujul devine prima echipa romana prezenta intr-o finala de cupa europeana in ultimii 19 ani. Dupa ce miercuri, 3 august, au invins echipa lituanina cu un rezultat zdrobitor si fara cea mai mica emotie, CFR Cluj va intalni in finala Intertoto echipa franceza Lens.

 
Steaua merge mai departe in turul trei al Champions LeaguePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :388
Thursday, 04 August 2005

Dupa ce i-a invins aseara, la Bucuresti, pe irlandezii de la Shelbourne, Steaua a obtinut calificarea in turul al treilea al Ligii Campionilor.

Ros-albastrii antrenati de Protasov au marcat de patru ori in poarta lui Shelbourne, prin Banel Nicolita, Victoras Iacob, Dinita si Oprita, in timp ce pentru irlandezi a inscris numai o data Byrne. Ambele echipe au avut in teren numai cate zece jucatori, dupa ce chiar in minutul 4 arbitrul a aratat cartonasul rosu lui Dica si lui Rogers. Steaua a dominat clar partida, pana la final, chiar daca in ultimele minute a ramas in noua jucatori dupa eliminarea lui Dinita.

Steaua va intalni, in turul al treilea al Champions League pe norvegienii de la Rosenborg Trondheim, pe care daca ii va invinge in mansa dubla pe care o au programata, ros-albastrii vor intra in grupele Champions League, alaturi de cele mai tari echipe europene ale momentului.

 
Poli Timisoara a tinut piept titanilor de la JuventusPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :443
Thursday, 04 August 2005

Poli-Juventus a fost cel mai important amical sustinut vreodata de o echipa romaneasca. De asemenea, Poli-Juventus a reprezentat o intalnire David-Goliat, din care Poli, desi nu a invins, a iesit cu capul sus.

Partida disputata miercuri, 3 august pe stadionul banatean Dan Paltinisanu s-a incheiat cu scorul de 2-2, dupa ce la pauza timisorenii conduceau pe Juventus cu 1-0. Cel care a marcat primul gol, impotriva lui Poli Timisoara a fost chiar atacantul roman, Adrian Mutu, care pentru prima oara a jucat acasa impotriva unei echipe din Romania. Intreaga audienta de pe stadion l-a aplaudat insa pe Mutu, apreciindu-i prestatia. Golul pentru 2-1 a fost inscris de Ibrahimovici, iar Timisoara a inscris din nou in finalul partidei prin transformarea de catre Paleacu a unui penalty salvator.

Chiar in ziua in care orasul isi sarbatorea ziua, Poli a reusit sa arate un fotbal de calitate, o atitudine combativa dar si de fair play si a dovedit ca nu numai echipele bucurestene titrate in intreaga presa pot juca in competitii europene de calibru. Poli a jucat un amical de prestigiu, important in istoria lor. Echipele din Romania joaca un fotbal bun. Au jucatori de un nivel bun. Aceasta echipa este deja pregatita pentru campionat, a spus antrenorul torinez Fabio Capelli dupa meci.

 
A patra editie a Festivalului de folclor romanesc in TimocPDF Print E-mail
Grabovita, Serbia/Romanian Global News
Accesari :292
Thursday, 04 August 2005

In seara de 2 august, in localitatea Grobovita de pe Valea Timocului sarbesc a avut loc cea de-a patra editie a manifestarii intitulate "Cea mai frumoasa vlaina de pe Valea Timocului", organizata de Compania Radio Doina din Grabovita, relateaza trimisul special al Romanian Global News.

Pe langa concursul de frumusete, programul manifestarii a cuprins cantece si dansuri romanesti. In cadrul concursului pentru desemnarea celei mai frumoase "vlaine" (romanca), locul III a fost ocupat de Dragana Petrovici din Slatina, locul II de Suzana Purcinovici din Varvita Mare iar pentru prima data, spre bucuria localnicilor, locul I a fost ocupat de Nicolina Glavici Georgevici din Grabovita. Publicul, in numar semnificativ, organizatorul estimand un numar de 2000 de participanti, a fost incantat de prestatia Marianei Ciurel in calitate de oaspete de seama din Romania. Pe scena festivalului de folclor a evoluat si una din cunoscutele interprete de muzica romaneasca din zona, Tinca Deici. Societatea Culturala Deliovan din Tarnaica a prezentat cele mai frumoase costume populare si dansuri traditionale romanesti precum: "Tudorca", "Socatele", "Iedu", "Tobosarca", "Manastireanca", "Tu nu vrei", "Cetvorca" si altele. Evenimentul a fost mediatizat de mass media locala dar si de postul national de televiziune. Manifestarea romaneasca a atras atentia si unui jurnalist american din Los Angeles, John Fox, membru al asociatiei internationale a jurnalistilor, International Associated Press. Organizatorul, in persoana domnului Dragan Iepurovici, a declarat pentru RGN ca prin aceasta manifestare doreste sa contribuie la pastrarea identitatii, culturii, traditiei si obiceiurilor vlahilor-romanilor din aceasta regiune. El a avut ideea sa atraga atentia publicului larg tocmai prin prezentarea frumusetii obiceiurilor romanilor din acest tinut. La manifestare au fost invitati si mass media si reprezentanti oficiali din Romania insa, din pacate, in afara de Radio Romania International si Romanian Global News nici un oficial din tara nu a dat curs invitatiei organizatorilor, spre surprinderea tuturor. Evenimentul s-a incheiat cu o hora romaneasca in care s-au prins toti participantii si care a durat pana la miezul noptii.

 
Calatorii basarabeni care circula spre Rusia vor ocoli TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :279
Thursday, 04 August 2005

Circulatia feroviara din Basarabia spre Rusia ar putea ocoli pe viitor regiunea transnistreana, a declarat marti, 2 august, ministrul Transportului si Gospodariei drumurilor din Moldova, Miron Gagauz.

Aceasta posibilitate a fost luata in calcul cu scopul de a se inlatura multiplele incomoditati suportate in prezent de pasagerii care traverseaza teritoriului Transnistriei si de a evita controlul vamal organizat de partea transnistreana, informeaza azi.md. De altfel, trenul Chisinau-Sankt Petersburg ocoleste Transnistria prin nordul Basarabiei inca din 29 mai anul curent, in conformitate cu decizia IS "Calea Ferata a Moldovei". Celelalte rute nu au fost inca deviate deoarece sectorului ucrainean al caii ferate Moghiliov-Podolski Jmerinka nu suporta deocamdata un afluux mai mare de trecere. Totodata, cirulatia trenurilor prin noua portiune a caii ferate Revaca-Cainari, care va asigura comunicarea feroviara cu sudul tarii, ocolind regiunea transnistreana, va incepe la 1 noiembrie in acest an. Ministrul basarabean a specificat in cadrul aceleiasi conferinte ca realizarea acestui proiect reprezinta reducerea cu 80 km a distantei caii ferate de la hotarul de nord pana la cel de sud al Moldovei si activarea dezvoltarii economice a regiunilor sudice din Basarabia. Dupa ce se va lansa in toamna circulatia de lucru a trenurilor pe noua portiune a caii ferate Revaca Cainari, trenurile marfare si cele de pasageri vor circula aici temporar, cu unele restrictii de viteza care, ulterior, vor fi anulate. Pentru realizarea proiectului s-a alocat de la bugetul de stat suma de 267,4de milioane de lei moldovenesti, echivalentul a 22 de milioane de dolari.

 
Fostii membri ai PSL au creat un comitet de revigorare al opozitiei basarabenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :267
Thursday, 04 August 2005

Mai multi fosti membri ai Partidului Social-Liberal (PSL), condusi de ex-presedintele de onoare al PSL, Alexandru Mosanu, si de ex-vicepresedintii PSL Valeriu Matei, Ala Mindicanu si Nicolae Dabija, au constituit un "comitet de revigorare a opozitiei din Moldova".

Nou-infiintatul comitet lucreaza in mod activ in momentul de fata in teritorii, "pentru a aduna impreuna toate fortele de opozitie sanatoase din societate", informeaza Infotag. Decizia de infiintare a acestui comitet a aparut dupa ce a fost reales Vladimir Voronin in functia de presedinte al tarii, ceea ce a dus la disparitia oricarei opozitii reale. De altfel, alegerea lui Voronin s-a facut chiar cu ajutorul mai multor reprezentanti ai opozitiei, unii dintre ei membri ai PSL, fapt care a dus la demisia altor colegi de partid, in semn de protest fata de aceste schimbari de pozitie.

Ex-membrii PSL considera ca puterea foloseste fractiunile de opozitie din Parlament pentru a crea "iluzia un consens in societate", desi "opozitia ar trebui sa-si indeplineasca misiunea de opozitie, dar nu sa faca jocul puterii". Comitetul pentru revigorarea opozitiei va crea, astfel, un adevarat partid de opozitie, a mai adaugat fostul presedinte al Partidului Social Liberal, Valeriu Matei.

 
Teleradio Moldova de un an institutie publicaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :290
Thursday, 04 August 2005

Compania de radio si televiziune basarabeana Teleradio-Moldova a implinit marti, 2 august, 1 an de la transformarea sa din companie de stat in institutie publica.

Presedintele Companiei publice Teleradio-Moldova, Ilie Telescu, a mentionat in cadrul emisiunii Stirile serii de la Moldova 1 ca institutia respectiva a reusit pe parcursul acestui an sa se mentina cu siguranta, sa spuna lucrurilor pe nume, sa difuzeze un mesaj clar si accesibil. In context, Telescu a spus ca parintii institutiei sunt telespectatorii si radioascultatorii, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media.

Acum un an, procesul de transformare a Companiei de Stat Teleradio-Moldova in institutie publica a fost insotit de ample actiuni de protest ale jurnalistilor de la aceasta institutie. Protestele celor circa o suta de telejurnalisti au fost provocate de abuzurile administratiei Companiei de Stat Teleradio-Moldova. Ei au protestat vehement circa doua luni fata de felul in care a fost transformata compania in institutie publica, dar si impotriva cenzurii si epurarii de cadre care s-au produs la aceasta institutie. Recent, un grup de fosti angajati ai Companiei Teleradio-Moldova, intruniti in Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale, au lansat un film documentar despre actiunile de protest, desfasurate langa Casa Radio din Chisinau. Acest film insa nu a fost prezentat deocamdata la TV Moldova 1, informeaza Monitor Media. 

 
Doua maicute romance ii ajuta pe copiii care vin singuri in ItaliaPDF Print E-mail
Trieste, Italia/Romanian Global News
Accesari :771
Thursday, 04 August 2005

Au trecut deja mai bine de cinci ani de cand sora Ana si sora Petruta au decis sa vina in ajutorul copiilor romani care vin in Italia fara parinti, in cautarea unei sorti mai bune. Au ales pentru asta Trieste, un oras de granita, pentru pozitia sa geografica, un punct de acces privilegiat in tara.

Educatoare la doua comunitati pentru minori (Casa studentului sloven si Opera Satului Copiilor), cele doua maicute au sosit din Romania in Italia initial pentru un curs de restaurare de carte antica organizat de catre manastirea surorilor benedictine din Trieste. Dupa incheierea cursului, decizia celor doua maicute de a ramane a uimit pe toata lumea, insa in cele din urma, tinerele surori au primit aprobarea atat din partea bisericii catolice, cat si din partea bisericii ortodoxe romane din Alba Iulia. Acesta este un caz unic in Italia, scrie portalul Italian Il Passaporto.

Sora Ana, in varsta de 25 de ani, povesteste: Cand am ajuns aici, am simtit dintr-o data dorinta de a ne aduce contributia, de a da o mana de ajutor acestor copii pe care ii vedeam pe strazi. Toti vin de la tara, unde au trait in niste situatii foarte dificile, dar au o mare dorinta de a-si construi un viitor. Faptul ca noi suntem romance, ca vorbim aceeasi limba, venim din aceeasi tara a carei realitate o cunoastem bine, ii fac sa se simta ca acasa, confortabil. Sora Petruta, in varsta de 35 de ani adauga si ea: Am cerut ajutorul surorilor benedictine si al bisericii ortodoxe romane si ne-am intors dupa cursul de restaurare. Ne-am intors in comunitatea in care se afla cei mai multi minori romani. Acum, grupurile de care avem grija cuprind si copii de alte nationalitati, cum ar fi albanezii.

Zilele de munca ale Anei si Petrutei incep de la ora 8 dimineata si se incheie seara tarziu, cu rugaciunile de la manastirea care le gazduieste.Pe perioada zilei, copii urmeaza cursuri de grafica, mecanica sau informatica in comunitate. Noi suntem punctul lor de sprijin dupa scoala. Suntem mereu acolo sa ii ascultam, sa vorbim cu ei despre nevoile lor, temerile lor, asteptarile sau dorintele pe care le au. Sa ii facem sa evite caile gresite ale vietii. In plus, am organizat chiar si noi cursuri pentru incepatori, ca si ateliere de creatie. Incercam sa facem lucruri mici impreuna, ca vederi sau tablouri, pentru a le stimula fantezia si pentru a-i face sa lucreze in grup, povesteste Ana.

Cele doua surori se declara satisfacute de munca lor, deoarece copiii devin persoane responsabile in comunitate si sunt pregatiti sa infrunte viata, cand ies din acest centru, la varsta majoratului. Unii dintre ei au imediat contracte de munca in Italia, altii se intorc in Romania, insa toti ies din ilegalitate, subliniaza maicuta Ana. In acelasi timp, ele nu ezita sa-si exprime speranta ca pe viitor numarul de copii care vin in Italia fara parinti sa scada, pentru binele tuturor.

Vicepresedinta Operei Satului Copiilor, comunitatea de primire din Opicina, Ornella Pesaro este satisfacuta de munca celor doua romance, marturisind ca prezenta Anei si Petrutei in comunitate a imbogatit pe toata lumea, insa cu predere pe cei mici. Sunt persoane serioase, care au inteles repede ca rolul educatorului este unul fundamental in acompanierea acestor copii in perioada cresterii, in relatiile interpersonale, in dificultati, in reactivarea unor resurse pe care un copil, din cauza unei vieti caracterizate prin lipsa confortului, nu le poate descoperi singur. Ornella isi aminteste in special modul lor de a sarbatori Craciunul sau Pastele, cand educatoarele romance au reusit sa ii faca sa munceasca impreuna pe copii pentru activitati de creatie sau organizatorice. Copiii, fie romani, fie de alta nationalitate, le simt foarte apropiate, ca doua surori mai mari, mai adauga directoarea, citata de Il Passaporto.

 
Cultura romaneasca din Canada are propria porta-vocePDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :260
Thursday, 04 August 2005

O curajoasa revista bilunara de integrare culturala romano-canadiana din Montreal, Terra Nova, se poate mandri cu o prezenta constanta pe piata de profil din Canada, inca din anul 2001.

Terra Nova este o revista multilingva - articolele sale fiind publicate in romana, franceza, engleza sau in alte limbi - care se dedica artei si literaturii. Revista isi propune sa scoata in evidenta talente mai putin cunoscute de public, in general, fara discriminare sociala, rasiala sau lingvistica, si sa popularieze manifestarile culturale canadiene si din Quebec. Totodata, revista se vrea a fi o rampa de lansare pentru autori, cronicari si tineri jurnalisti necunoscuti care doresc sa isi exprime punctul de vedere in ceea ce priveste diversele evenimente culturale. Singura cenzura pe care o impune echipa redactionala este cea a bunului gust. In spatele muncii care se poate observa accesand site-ul http://www.terranovamagazine.ca/ se afla un grup entuziast alcatuit din Florin Calinic Toropu, editor, Felicia Mihali, redactor-sef, si redactorii Florentina Armaselu, Julie Beaulieu, Mircea Gheorghe, Cerasela Nistor si Florin Oncescu.

 
Studenti romani din Toronto se vor distra pe ritmuri europenePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global NewsNews
Accesari :252
Thursday, 04 August 2005

Asociatia Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto Scaraborough va organiza joi, 11 august, o petrecere europeana in aceasta localitate.

Seara va incepe la ora 21:30 la clubul Aura din 4973 Yonge Street si se adreseaza numai persoanelor care au implinit deja 19 ani, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Petreerea va fi animata de ritmuri dance, latino, house, raggae, dar si de muzica romaneasca si hituri europene. La eveniment sunt asteptati nu numai romanii din zona, ci si canadienii din Toronto care doresc sa se distreze. Taxa de intare este de 10 dolari canadieni de persoana, doamnele si domnisoarele beneficiind de intrare gratuita pana la ora 22:30. Totodata, cei care vor veni cu masinile au posibilitatea sa si le parcheze gratuit pe bulevardul Hollywood.

 
Copiii imigrantilor sunt harnici la invataturaPDF Print E-mail
Attica, Grecia/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 04 August 2005

Copiii imigrantilor care frecventeaza cursurile de gimnaziu din Attica obtin, in general, rezultate foarte bune, cu toate acestea numai o parte din cei care merg la liceu ajung sa faca si colegiul, conform unui studiu facut public la inceputul acestei saptamani de Institutul pentru Politica Imigratiei.

Unul din zece elevi din gimnaziu din Attica este copilul unei familii de imigranti dintr-o tara care nu apartine UE, iar dintre elevii straini 80% sunt albanezi, conform aceluiasi studiu, care a fost realizat pe parcursul ultimului an academic. In Atena, 18% din elevii din scoli sunt imigranti, a mai precizat Alexandros Zavos, presedintele IPI in cadrul unei conferinte. In prezent, exista 14.115 cursanti straini in scolile gimnaziale din Attica, iar aceasta cifra este in crestere, a mai spus Zavos. Totusi, in ciuda faptului ca 36% din cursantii straini primesc evaluari intre bine si excelent si doar 13% au rezultate slabe, numarul celor care ajung la colegiu este de trei ori mai mic decat al celor care intra la liceu, precizeaza acelasi studiu, citat de Actualitatea Romaneasca.

 
Brancusi in topul de vanzari de arta de la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :227
Thursday, 04 August 2005

Constantin Brancusi, sculptorul roman a carui lucrare Pasare in Spatiu s-a vandut pentru un pret urias de 24.5 milioane de dolari la New York, in luna mai, a stabilit cel mai mare record de pret dintre artistii licitati in prima jumatate a anului.

Intr-un raport dat publicitatii de Artprice.com, se arata ca preturile au crescut cu 4.1 procente in primele sase luni ale anului. Cresterea generala a preturilor lucrarilor de arta a condus si la o crestere a numarului de recorduri de licitatie, mai adauga Artprice, al carei sediu se afla in Franta, la Saint-Romain-au-Mont-dOr.

Valorile lucrarilor de arta sunt ridicate de catre colectionari de arta de la Eli Broads Broad Art Foundation din Santa Monica, pana la specialistii in finante care cauta alternative pentru investitii. Chiar lucrarea din 1920 a lui Brancusi, a fost cumparata de Leon Black, unul dintre actionarii de la firma new-yorkeza Apollo Management LP. Brancusi face parte dintre debutantii de top ten din lumea licitatiilor, alaturi de Lucian Freud, Max Beckmann si Van Dongen, ale caror opere au stabilit si ele recorduri.

 
Mai multe personalitati belgiene il vor sprijini pe Mihaita HogasPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :269
Thursday, 04 August 2005

{mosimage}Petrecerea caritabila pe care o va organiza duminica, 7 august, portalul comunitatii romane din Belgia, Rombel, va beneficia de o serie de personalitati locale printre invitati.

{mosimage}Acestia sunt deputatul belgian Christophe Collignon, presedintele sindical Marc Goblet, si primarul localitatii Engis care va gazdui petrecerea, Serge Manzato, informeaza Rombel. Romanii din spatele acestui site s-au gandit sa imbine la intrunirea de la Engis distractia si buna dispozitie cu scopul caritabil pentru a strange bani care sa ii fie de folos micutului Mihaita Hogas, ce are mare nevoie de un transplant de ficat. Acesta sufera de atrezie de cai biliare atat intrahepatice, cat si extrahepatice, si de ciroza biliara secundara, ceea ce ii pune viata in pericol in fiecare zi.

Petrecerea va incepe la ora 14:00, la adresa Rue des Alunieres 17, 4780 Engis, si va beneficia de sprijin pentru organizare si din partea Ambasadei Romaniei la Bruxelles si a postului de radio TEST, de altfel sponsorul principal al evenimentului. Din partea Ambasadei Romaniei, la eveniment va fi prezent domnul Radu Serban, adjunctul ambasadorului Romaniei in Belgia.

Pentru romanii din Bruxelles care vor dori sa vina la petrecere, intalnirea va avea loc la ora 13:00 in parcarea supermarketului Cora din Woluwe.

 
Aprozarul romanesc din Toronto a implinit patru aniPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 04 August 2005

Magazinul alimentar romanesc Aprozar din Toronto a implinit la sfarsitul lunii trecute patru ani de la infiintare.

Cu acest prilej, proprietarii sai le-au multumit clientilor si comunitatii romanesti pentru sprijinul acordat si ii asteapta in continuare sa le treaca pragul. Aprozar s-a deschis in luna iulie a anului 2001, cu scopul de a crea un magazin de fructe si legume cu gustul si mirosul produselor de acasa. Pentru a realiza acest lucru, patronii s-au gandit sa faca tot posibilul sa ofere o gama larga de produse care sa fie pe gustul cumparatorilor si sa garanteze prospetimea produselor si servirea ireprosabila, informeaza pagina de web a magazinului. Printre sortimentele de produse care pot fi achizitionate din magazin se afla o gama variata de legume, fructe, radacinioase, produse congelate, condimente sau conserve. Magazinul se afla la adresa: 3121 Sheppard Ave. East, Toronto, telefon 416-495-7531. Aprozar este deschis de luni pana joi in intervalul orar 10:00-20:00, vineri de la 10:00 la 21:00, sambata de la 10:00 la 18:00, iar duminica in intervalul 10:00-17:00. Magazinul este inchis in zilele in care sunt sarbatori legale.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions