Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Copiii din Transnistria au stat la masa CSATPDF Print E-mail
Tighina, Transnistria/Romanian Global News
Accesari :794
Monday, 08 August 2005
In urma cu exact un an, copiii romani din Transnistria au trait o adevarata drama: sute de elevi si orfani si-au petrecut vara sub asediul terorist al militienilor regimului filo-rus de la Tiraspol. Adevarati luptatori pentru apararea identitatii, micii reprezentanti ai majoritatii romanesti din Transnistria sunt acum, pentru o scurta vacanta, in Romania.

Desi n-au vazut niciodata marea si au destule de spus despre soarta romanismului in afara granitelor, copiii-eroi si profesorii lor n-au fost invitati la reuniunea romanilor de pretutindeni care se desfasoara zilele acestea la Mangalia in conditii obscure, sub patronajul Ministerului de Externe. In schimb, la invitatia Presedintiei Romaniei, saptamana trecuta copiii au vizitat Palatul Cotroceni bucurandu-se de un privilegiu rar: sa intre in cabinetul si saloanele de lucru ale presedintelui Traian Basescu si sa stea chiar la masa Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Copiii si dascalii lor vor participa maine, la ora 11.00, la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni de la Crevedia, la o conferinta cu tema "Respectarea drepturilor omului", unde sunt asteptati reprezentanti ai societatii civile si mass-media, dar si oficiali responsabili de grava problematica a romanilor din jurul granitelor actuale. ZIUA, care, anul trecut, in timpul asediului, a strans ajutoare in cadrul campaniei "Solidaritate pentru Tighina" impreuna cu Asociatia Civic Media si cu sprijinul conducerii Primariei Capitalei de atunci, i-a vizitat ieri pe micii eroi la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi". "Puii de fascisti romani" ni s-au destainuit cu inima deschisa si cu o mare credinta in viitorul neamului romanesc."

 

"Vor sa ne tina sub calcai"

 

"Ei asa au vrut, sa ne tina sub calcaiul lor, sa nu putem sa ne trimitem copiii la scoli", spune Maria Ungureanu, directoarea orfelinatului cu predare in grafie latina din Tighina, referindu-se la intentia autoritatilor transnistrene de a bloca invatamantul in limba romana.

Autoritatile republicii separatiste transnistrene au declansat anul trecut o ampla ofensiva impotriva scolilor cu predare in limba romana si cu grafie latina. In Transnistria mai exista 8 institutii de invatamant care folosesc grafia latina: liceele "Evrika" din Rabnita, "Alexandru cel Bun" din Tighina, "Mihai Eminescu" din Dubasari, "Lucian Blaga" din Tiraspol, gimaziile din satele Roghi si Gorjevo si liceul teoretic din orasul Grigoriopol, fortat de militienii lui Smirnov sa se refugieze in satul Dorotcaia.

La inceputul lunii iulie 2004, regimul separatist al lui Igor Smirnov a luat decizia sa scape de scolile cu predare in limba romana. Dupa ce in ultimii 15 ani aceste institutii de invatamant fusesera supuse la mai multe presiuni, anul trecut militienii lui Smirnov au trecut la atacuri fizice. "Ne considera ca pe un fel de infectie care trebuie extirpata", ne spune Ion Iovcev, directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, scoala care a avut cel mai mult de suferit.

 

Asediul militienilor

 

Pe 15 iulie 2004 mai multe zeci de militieni transnistreni au luat cu asalt cladirea liceului, au spart usile, geamurile si au ridicat mobila, materialele didactice si arhiva liceului. Ultima "achizitie" le-a folosit separatistilor care au pastrat intacte metodele kaghebiste. Din arhiva liceului "Lucian Blaga" au constituit o baza de date cu numele, adresele si locurile de munca ale parintilor elevilor, care au fost supusi presiunilor, amenintati cu concedierea la locurile de munca in cazul in care refuza sa-si inscrie copiii la o scoala ruseasca.

La orfelinatul din Tighina s-au dus adevarate batalii. Dupa ce autoritatile locale au oprit alimentarea cu apa si energie electrica, militienii au ocupat cladirea orfelinatului. Intorsi din vacanta, copiii au intrat pe geam in cantina orfelinatului incercand sa-si pastreze singura lor casa. Prezenta misiunii de observare a OSCE i-a impiedicat pe militieni sa recurga la acte de forta impotriva unor orfani, insa nu i-a impiedicat sa-si tina timp de mai multe luni fara apa si curent electric.

 

Presiuni si amenintari

 

Planul transnistrenilor a fost foarte bine pus la punct, fiind implicate ministerele de forta, ca si departamentul transporturilor si al educatiei. Motivul declansarii persecutiilor a fost reprezentat de necesitatea "inregistrarii" scolilor la autoproclamatele autoritati transnistrene. Insa aceasta inregistrare presupunea si abandonarea grafiei latine si a programei moderne de invatamant in schimbul grafiei chirilice si a programei de invatamant sovietice. Pe de alta parte, scolile ruse si ucrainene din Transnistria aplica programele actuale din Rusia si Ucraina, nu programa scolara sovietica. Iar diplomele acestor scoli sunt recunoscute in Ucraina si Rusia. Profesorii din scolile romanesti din Transnistria cred ca autoritatile transnistrene sunt infuriate de limba romana si doresc sa continue politica sovietica de mentinere a vorbitorilor de limba romana la un nivel scazut de educatie. "Noi n-am cerut nimic, decat sa fim lasati in pace, sa invatam in limba noastra", ne spune directoarea adjuncta a liceului "Alexandru cel Bun".

 

"Cuiburi de fascisti si teroristi romani"

 

Presa oficiala transnistreana a dus o propaganda violenta impotriva scolilor romanesti acuzate ca ar fi cuiburi de fascisti si teroristi romani, aceste acuze fiind inscrise noaptea pe zidurile scolilor. Propaganda mincinoasa a fost una din armele Transnistriei: dupa ce militienii lui Smirnov au devastat liceul "Lucian Blaga", televiziunea de la Tiraspol a prezentat imagini cu resturile cladirii acuzand profesorii romani ca au tinut copiii in aceste conditii. In urma eforturilor parintilor scoala a fost renovata, iar televiziunea subordonata lui Smirnov a realizat un nou reportaj in care a afirmat ca reparatiile au fost realizate de autoritatile de la Tiraspol. Pe langa aceasta, televiziunea transnistreana afirma ca certificatele de absolvire ale scolilor cu predare in grafia latina nu sunt acceptate nicaieri, nivelul lor fiind acela al unor scoli profesionale.

 

Slabe sanse de viitor

 

Profesorii din Transnistria nu stiu daca vor reusi sa deschida anul scolar la 1 septembrie. Autoritatile transnistrene le-au inscris chipurile, insa este doar o formalitate. Pentru a fi recunoscute de Tiraspol scolile romanesti trebuie sa obtina si o licenta, licenta care pare imposibil de obtinut cata vreme separatistii vor sa impuna grafia chirilica si programa sovietica. Nici macar aceasta "inscriere" nu este completa: scolile au primit doar o nota in care li se transmite ca au fost "inscrise", insa nu au fost inregistrate in registrul persoanelor juridice astfel ca nu pot sa incheie contracte pentru apa si energie electrica. Practic, separatistii lui Smirnov isi pot revoca in orice moment decizia si relua actiunile in forta de inchidere a scolilor romanesti.

Anul trecut, elevii liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol au serbat deschiderea anului scolar in strada, localul scolii fiind sub ocupatia militienilor lui Smirnov. In ciuda amenintarilor si a prezentei militienilor, directorul Ion Iovcev a organizat deschiderea anului scolar pe trotuarul din fata liceului. Anul acesta nu se stie ce va fi.

 

"Luptam pentru limba, istoria si pamantul nostru"

 

Acum in clasa a XII-a, o eleva romanca din Tighina ne spune crezul ei, continuand: "Si credem ca vom invinge!"

 

Copiii de la liceele Alexandru cel Bun si Lucian Blaga din Transnistria cu care am vorbit ieri, care au simtit pe pielea lor intransigenta regimului condus de Igor Smirnov, marcati de incidentele din vara trecuta - pe care o califica drept una "dureroasa", incearca sa uite tensiunea acelor zile, bucurandu-se de vacanta petrecuta in Romania. Traind doua luni si jumatate cu spaima ca separatistii le vor distruge complet scolile, etichetati de militienii transnistreni ca "viitori Ilascu" sau "viitori ucigasi", pentru simpla vina ca au dorit sa invete in limba romana, elevii Liceului Alexandru cel Bun din Tighina, alaturi de profesori si parinti, au sperat ca totul se va termina cu bine si ca regimul separatist nu va reusi sa calce in picioare lucrurile in care cred: limba si istoria. "Constientizam ca suntem acei germeni ai romanismului in acel ocean strain de noi. Constientizam ca trebuie sa luptam pentru limba, istoria si pamantul nostru. Si credem ca vom invinge!", asa suna pentru una dintre eleve, Corina Muntean (acum in clasa a XII-a), unul dintre idealurile generatiei sale.

 

"Au vrut sa ne distruga moral"

 

"Au vrut sa ne distruga moral", povesteste, la randul sau, Andrei Doni, elev in clasa a VIII-a, pentru care prezenta reprezentantilor OSCE la portile scolii a contat enorm. "Militienii spuneau ca suntem cei care le amenintam securitatea si acele seminte ale romanismului ce nu au ce sa caute pe teritoriul lor", adauga Corina, amintind ca autoritatilor de la Tiraspol le stau in gat manualul de Limba si Literatura Romana, cel de Istorie si cel de Geografie. Copiii nu se sfiesc sa vorbeasca nici despre faptul ca guvernul de la Chisinau, aflat in vacanta in acele zile, i-a lasat in voia sortii. "N-au binevoit sa vina la noi pentru ca ziceau ca erau probleme cu vama transnistreana. Cu toate astea, OSCE a reusit", continua Corina, mentionand ca un ajutor deosebit l-au simtit ca venind din partea mass-media de la Bucuresti. Asta in timp ce televiziunea locala ii numea pe profesori "teroristi", sustinand ca elevii sunt fortati de cadrele didactice sa isi apere scoala, iar corespondentii presei de la Moscova prezentau reportaje trunchiate.

 

"Si acum mi-e frica de militieni"

 

Si micuta Lenuta Padureanu, eleva in clasa a VII-a la liceul Lucian Blaga din Tiraspol, descrie ce s-a intamplat vara trecuta ca pe ceva "groaznic". Fetita, a carei mama - profesoara Raisa Padureanu - a fost arestata de militiile transnistrene, spune ca "sa stii ca nu ai unde invata si ca esti lipsit de drepturi nu e placut". "Cand vad militieni langa mine si acum mi-e frica", adauga Lenuta. Ea nu poate uita prima zi a anului scolar, cand, dupa ce scoala le-a fost devastata, copiii stateau in drum, iar militienii ii alungau strigandu-le "Astia sunt viitorii ucigasi".

Elevii din Tighina ne spun, de asemenea, ca nu au de gand sa urmeze o universitate in Transnistria, considerand ca aici "nu-ti poti construi o viata". Tinerii marturisesc ca desi nu se tem de o posibila reeditare a incidentelor din 2004, din pacate, parintii lor se simt amenintati. "Li se spune ca, daca nu isi transfera copiii la scolile rusesti, li se va deschide dosar penal, iar cei care nu au fost deja dati afara de la lucru sunt amenintati ca vor fi concediati", dezvaluie Tatiana Breahna, eleva in clasa a X-a.

 

(Preluare Ziua, editia de luni 8 august, 2005, un articol de Victor Roncea, George Damian si Luciana Pop)

 

 
Dispozitia ministeriala a lui Vasile Blaga a creat imbulzeala la vamaPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Monday, 08 August 2005
Punctele de vama de la frontiera de vest a tarii au inregistrat in ultimele 24 de ore un aflux record de cetateni romani stabiliti in tarile Europei de Vest care vin in concediu acasa, dar si de turisti straini, anunta Rador.

Doar intr-o singura zi, numarul persoanelor care au trecut granita in Romania venind din Ungaria a fost de doua ori mai mare decat pe durata intregii saptamani trecute, cand romanii asteptati acasa de familii si prieteni au facut cale intoarsa la auzul vestii ca le vor fi confiscate pasapoartele in cazul in care depasisera termenul de sedere maxima in strainatate prevazut de lege. Un aflux foarte mare de turisti s-a inregistrat la acest sfarsit de saptamana si la punctele de control din judetul Arad, Vama Nadlac fiind luata cu asalt de cei care doreau sa intre in Romania. Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene de Frontiera, Robert Iudt, a declarat pentru Rador ca vamile Turnu si Varsand pot fi foarte bine folosite pentru a intra in tara, in aceste doua puncte de trecere a frontierei traficul fiind aproape normal.

Incepand de duminica, 7 august, romanii care depasisera perioada legala de trei luni petrecute in afara tarii si care se temeau de faptul ca autoritatile romane le-ar putea retinute pasapoatele pot sa stea, intr-un fel mai linistiti, deoarece actele lor nu vor mai oprite la vama. Totusi, chiar si cu pasaportul in buzunar, situatia lor e pe departe gata de a fi rezolvata, cei care vor dori sa plece din nou in strainatate trebuind sa aduca si documente justificatoare pentru intarzierea in afara tarii.

 
Armata Romana sprijina in continuare zonele afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Buzau, Romania/Romanian Global News
Accesari :290
Monday, 08 August 2005
Militarii Armatei Romane continua sa isi exercite misunea de a ajuta la eliminarea urmarilor cauzate de inundatiile din ultimele luni.

Peste 130 de militari din cadrul Batalionului 33 Vanatori de Munte au finalizat in dimineata zilei de duminica, 7 august, lucrarile pentru decolmatarea arterelor de circulatie, pe care le-au executat in ultimele doua zile in localitatea Curtea de Arges. Soldatii au actionat in judetele Alba, Bacau, Braila, Buzau, Galati, Iasi, Neamt si Vrancea, iar detasamente de militari de la Divizionul 82 Artilerie din Barlad, Batalionul 96 Geniu din Bucuresti si de la unitati ale Comandamentului Logistic Intrunit actioneaza, cu utilaje de geniu, pentru refacerea digului de la Comanesti, a drumurilor comunale si decolmatarea albiilor cursurilor de apa din judetul Bacau, precum si pentru regularizarea albiei raului Trotus, informeaz MApN. Militarii genisti de la Batalionul 3 Constructii din Buzau au terminat lucrarile la cel de al treilea pod militar de la Maracineni si asigura mentinerea in circulatie a celorlalte doua poduri. Militari din Brigada 10 Geniu din Braila isi concentreaza eforturile pentru amenajarea drumului dintre localitatile Latinu si Maxineni. Locuitorilor din Cosmesti (Galati) li se asigura, in continuare, hrana calda preparata de ostasi din Focsani, in doua bucatarii autorulante de campanie.

Alte misiuni pe care le indeplinesc in acest moment peste 700 de militari au ca obiective incarcarea, transportul, descarcarea si distribuirea de ajutoare materiale (alimente, medicamente, apa potabila, materiale de constructii) populatiei sinistrate, indepartarea si transportarea aluviunilor.

 
Tinerii romani vor pune umarul la ameliorarea imaginii tarii lorPDF Print E-mail
Tulcea, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Monday, 08 August 2005
Sapte dintre cele mai active organizatii de tineret din Romania si-au propus sa schimbe in bine imaginea Romaniei si sa colaboreze, in acest sens, cu statul roman pentru realizarea unor proiecte la nivel guvernamental ce vizeaza realizarea brand-ului de tara si a strategiei de promovare a Romaniei.

Cele sapte organizatii, Asociatia Studentilor din facultatea de Limbi Straine (ASLS), Asociatia Studentilor Europeni (AEGEE), Asociatia Studentilor la Psihologie si Stiintele Educatiei (ASPSE), Grupul de Atitudine Civica (GdAC), Liga Absolventilor si Studentilor Filierei Anglofone (LASFA), Liga Studentilor la Automatica si Calculatoare (LSAC), Organizatia Studentilor la Electrotehnica (OSE) sprijinite de Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, Core Target Media si Agentia pentru Sprijinirea Studentilor, s-au intalnit in perioada 25 Iulie 3 August intr-un mediu informal din Delta Dunarii pentru a analiza imaginea Romaniei, impactul acesteia asupra societatii romanesti si posibilitatea implicarii mediului ONG-urilor de tineret pentru imbunatatirea acesteia. La intalnirea intitulata Arta Razboiului. Imaginea de tara a Romaniei au participat 15 membri activi ai organizatiilor neguvernamentale de tineret din Bucuresti care au lucrat timp de o saptamana la punerea bazelor acestei retele care sa cuprinda tineri din mediul organizatiilor studentesti interesati de imaginea Romaniei si la crearea unui sistem care sa vina in sprijinul institutiilor si persoanelor interesate de acest proiect.

Concluzia intalnirii a fost aceea ca organizatiile de tineret au capacitatea de a contribui la transmiterea unei imagini pozitive a tarii noastre, atat in interior, cat si in exterior. Astfel, participantii au indentificat anumite linii de actiune necesare si au stabilit un plan de activitati, un prim pas fiind cooptarea altor tineri in reteaua formata, se arata intr-un comunicat de presa.

 
Literatura pentru viata ii ajuta pe sinistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :251
Monday, 08 August 2005
Vineri, 5 august, incepand cu ora 18.15, la Bucuresti s-a desfasurat maratonul poetic "Literatura pentru viata", al carui scop a fost strangerea de carti, bani si rechizite pentru scoala cu clasele I-VIII din Nanesti, judetul Vrancea.

Din cauza ploii,  maratonul s-a desfasurat in Sala Ronda a Muzeului National al Literaturii Romane, desi ar fi trebuit sa aiba loc in aer liber, pe platoul din fata muzeului. Chiar daca programul a fost putin dat peste cap de vreme, la recital au participat totii scriitorii anuntati. Din pacate, recitalul de jazz si poezie care urma sa fie sustinut de Garbis Dedeian si de Paul Daian nu a mai avut loc. Seara s-a incheiat cu un recital sustinut de poetul Chris Tanasescu, liderul grupului Margento. Cu ocazia maratonului "Literatura pentru viata", artistul fotograf Romulus Marius Mare a expus un set de fotografii realizate la Nanesti anul acesta, in timpul inundatiilor. Fotografiile au fost donate de artist scolii din Nanesti. Au participat la maratonul poetic "Literatura pentru viata": Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Constantin Abaluta, Constantin Vica, Cornelia Maria Savu, Dan Mircea Cipariu, Elena Vladareanu, Eugenia Taralunga, Horia Garbea, Ioan Es. Pop, Ioana Nicolaie, Iolanda Malamen, Lucian Vasilescu, Marin Mincu, Mihail Galatanu, Nicolae Tone, Nora Iuga, Petru Romosan, Razvan Tupa, Ruxandra Novac, Simona Popescu, Stefania Plopeanu, Traian T. Cosovei. Valeriu Mircea Popa, Viorel Lica. In urma maratonului, s-au obtinut din donatii opt corpuri de biblioteca (contributia Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania), circa 810 volume, o cutie de rechizite si o suma de 8. 550.000 de lei vechi, respectiv 855 de lei noi. S-au donat carti pentru copii, in limbile romana, franceza si engleza,  manuale de limbi straine, colectii ale revistelor "National Geographic" si "Mari pictori". Banii vor fi depusi luni dimineata in contul Prefecturii Vrancea pentru scoala cu clasele I-VIII din Nanesti, deschis la Banca Comerciala Romana. Biblioteca, rechizitele si cartile vor ajunge la Nanesti abia dupa 5 septembrie, intrucat atunci se preconizeaza ca vor fi finalizate lucrarile de renovare a scolii. Proiectul "Literatura pentru viata" a fost realizat in colaborare cu Asociatia Scriitorilor din Bucuresti (Sectia Poezie) si cu Muzeul National al Literaturii Romane. Acestei initiative i s-au alaturat Trustul Ziua ("Averea", "Gardianul", "Ziua"), revista "Observator Cultural", Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania.

 
Mihai Viteazul va fi comemorat de Arhiepiscopia Ortodoxa a ClujuluiPDF Print E-mail
Campia Turzii, Romania/Romanian Global News
Accesari :403
Monday, 08 August 2005
Voievodul Mihai Viteazul va fi comemorat marti, 9 august, la manastirea Mihai Voda din Campia Turzii, printr-o serie de activitati organizate de Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului.

Momentul de rugaciune si comemorare va avea loc cu prilejul implinirii a 404 de ani de la moartea sa si va incepe la ora 09:30 pe platoul de langa monumentul ridicat in cinstea voievodului, informreaza eparhia romana de la Cluj. Comemorarea va debuta cu slujba Sfintei Liturghii , oficiata de P.S. Episcop vicar Vasile Somesanul, in prezenta IPS Arhiepiscop Bartolomeu care va rosti cateva cuvinte de invatatura la finalul slujbei. Momentul comemorativ va mai fi marcat printr-o serie de discursuri ale reprezentantilor autoritatilor locale, urmate de depunere de coroane si parada militara, inchieate cu o sceneta istorica.

Totodata, IPS Arhiepiscop Bartolomeu va sfinti clopotul bisericii manastirii, marcand astfel incheierea unei etape importante in constructia asezamantului monahal de la Campia Turzii. Manastirea este a 22-a din cele existente in Arhiepiscopia Clujului, si a fost construita ca lacas sacru in care sa se oficieze necontenit rugaciuni si slujbe pentru pomenirea marelui voievod si a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, si-au dat prinosul de jertfa pentru libertatea, demnitatea si unitatea poporului roman. Manastirea este o copie arhitecturala si reprezinta in acelasi timp o restaurare a demnitatii vechii manastiri Mihai Voda din Bucuresti, construita in secolul al XVI-lea si mutilata in timpul regimului comunist, informeaza eparhia romana.

 
Voluntarii de la Greenpeace ii vor informa pe romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Monday, 08 August 2005
Cursul Dunarii din Austria si pana in Romania va fi navigat de vasul Ana, nava care face parte din proiectul Greenpeace si care va informa populatia despre pericolul si costurile energiei nucleare si ale combustibililor fosili, schimbari climatice, energii regenerabile si eficienta energetica.

Proiectul intitulat Energy Revolution Tour a inclus cateva opriri in Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Muntenegru si Bulgaria, Ana urmand sa poposeasca pe teritoriul tarii noastre timp de doua saptamani, anunta Prompt Media. Turul celebrei organizatii ecologiste va include campanii de informare, conferinte si alte activitati, Greenpeace colaborand in cadrul evenimentelor informative cu ONG-uri locale in Bucuresti, Braila, Galati si Constanta. Voluntarii Greenpeace, nava Anna si camionul Greenpeace vor ajunge pe 10 si pe 11 august in Bucuresti, Piata Universitatii, pe 12 august vor fi in Giurgiu, pe 13 august la Calarasi, pe 15 august la Cernavoda, pe 17 august vor opri la Braila, pe 18 august vor face o escala la Galati, pe 19 august la Tulcea, pe 21 august la Constanta, iar pe 22 august isi vor incheia turul la Mangalia/Costinesti. Nava Ana va ajunge mai apoi in Marea Mediterana, cu destinatia Egipt, unde isi va continua periplul. Energy Revolution Tour este o campanie desfasurata la nivel mondial de catre Greenpeace.

 
Adolescentii romani si galezi se vor ajuta reciproc prin teatruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Monday, 08 August 2005
Tinerii artisti romani si galezi de la asociatiile ACTOR si Theatr Fforwm Cymru deruleaza in perioada 1-10 august in Romania un proiect de schimb de tineret intercultural bilateral, cu si despre problemele adolescentilor, asa cum sunt ele vazute in cele doua tari.

Proiectul se intutuleaza Real Voices trough Drama si va beneficia luni, 8 august, de un spectacol-dezbatere care se va desfasura incepand cu ora 17:00, la Casa de Cultura Nicolae Balcescu din capitala. In fiecare zi din cadrul acestui proiect, tinerii participanti vor lua parte la o serie de ateliere de Forum si vor avea posibilitatea sa isi exprime propriile pareri si puncte de vedere, se arata intr-un comunicat de presa emis de ACTOR.

Real Voices trough Drama s-a nascut ca o urmare a implicarii ACTOR- o organizatie romana alcatuita numai din voluntari - inca din 2002 intr-o retea europeana numita ECU-net, in care exista organizatii din 11 tari. Scopul acesteia este formeze specialisti in Forum Teatru, care sa dezvolte proiecte la nivelul comunitatii locale si la cel European.

 
Cinefilii romani se pregatesc de KinodromPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 08 August 2005
Cinefilii romani se vor bucura in perioada 8 august-9 septembrie de facilitatile unui cinematograf mobil care va traversa partea de sud-est a Europei, de la Budapesta la Istambul.

Kinodromul le va oferi pasionatilor de cinematografie din Cluj, Arad, Bucuresti si Brasov cateva filme de exceptie, cu un palmares remarcant, informeaza onlinegallery.ro. Peliculele care vor putea fi vizionate pe parcursul turneului de o luna prin Romania a Kinodromului sunt Les Triplettes de Belleville, Sylvain Chomet, film de animatie Franta, 2002, Good bye Lenin, Wolgang Becker, productie germana, 2003, Zivot je Cudo, Emir Kusturica, productie fosta Yugoslavie, 2004, Latcho Drom, Tony Gatlif, productie Franta/Romania, 1993, Yol, Yilmaz Guney, productie turca, 1982, si Baraka, Ron Fricke, experimental, 1992.

Kinodromul a fost lansat in anul 2004, la Berlin, unde, timp de trei luni, a avut loc o actiune culturala numita Vara europeana in imagini, care a prezentat diversitatea culturala europeana prin difuzarea unor filme din Franta, Germania, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si prin sustinerea de concerte si spectacole de teatru. Respectivul proiect, sustinut de numeroase asociatii cum ar fi Foundation of France, the Hippocrene Foundation, dar care s-a bucurat si de suportul membrilor comunitatii locale, a facut posibila intalnirea cu un public international tanar si curios. Succesul proiectului i-a determinat pe doi dintre membrii asociatiei lOst Paris sa continue drumul inceput in Paris si Berlin si sa vina cu ideea unui cinema mobil, care se plimba prin Europa de Est, de la Budapesta la Istambul, prin Romania si Bulgaria. Proiectul Kinodrom consta in difuzarea de filme pe teritoriul statelor membre sau viitoare membre ale Uniunii Europene, la o categorie de populatie care nu are de obicei acces la acest gen de productii. Kinodromul va poposi in Romania dupa urmatorul program: in perioada 8-17 august se va afla la Arad si imprejurimi, intre 18 si 25 filemele ajung in Cluj-Napoca, de pe 26 august pana pe 2 septembrie Kinodromul va fi in Brasov, iar intre 3 si 9 septembrie peliculele vor fi proiectate la Bucuresti si in imprejurimi,  probabil la Vama Veche si 2 Mai.

 
Andra, Mihai Traistariu si Ovidiu Anton merg la Cerbul de AurPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Monday, 08 August 2005
{mosimage}Andra, Mihai Traistariu si Ovidiu Anton sunt cei trei concurenti care vor reprezenta Romania la cea de-a XV-a editie a festivalului Cerbul de aur care se va desfasura in perioada 21-24 septembrie.

{mosimage}Castigatorii au fost desemnati vineri, 5 august, in cadrul unui spectacol televizat la care au mai participat alti noua competitori, Gina Pop Band, Asha, Avantgarde, Mirage, Vicenzo, Etnic, Haiducii, Rafael si El Negro. Selectia Nationala desfasurata live in Studioul 1 al Televizunii Romane, organizatoarea Festivalului, si-a anuntat invingatorii in urma unui vot dat de telespectatori si de comisia de jurizare.  Voturile celor doua parti au contat fiecare in proportie de 50% la rezultatul final.

 
Clujul este pentru o saptamana capitala folcloruluiPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :245
Monday, 08 August 2005

Mai multe ansambluri populare din noua tari se intalnesc in perioada 6-15 august la Cluj la festivalul International de Folclor Paunul de Aur.

Evenimentul se afla la cea de-a XIII-a editie si va aduce pe scenele clujene formatii reprezentative din Romania, Bulgaria, Israel, Italia, Polonia, Rusia, Turcia, Ucraina si Ungaria, informeaza un cotidian local. Ineditul manifestarii il reprezinta faptul ca rerezentatiile au loc nu numai la Cluj-Napoca, dar si in localitati satelit, precum Dej, Cimpia Turzii, Huedin, Rascruci, Iclod sau Jibou, in judetul Salaj. La editia din acest an participa ansamblurile folclorice Pazardzhik, Veceliace, din Bulgaria, Neve Habeduin, din Israel, Sicilia Terra Incantata Agricente, I Villici Cominensi, din Italia, Kaszebe, din Polonia, Eryaman Bahar, din Turcia, Konavalya, din Ucraina, si maghiarii de la Mateszalka. Romania este reprezentat de ansamblurile autohtone Avram Iancu si Dor Transilvan, Cununa din Jibou, Doina din Turda si Craitele din Huedin.

Festivalul a fost deschis sambata, 6 august, cu o parada a portului popular, urmand ca finalul manifestarii sa aiba loc in ziua sarbatorii Sfintei Maria. Paunul de Aur isi va desemna atunci castigatorii, organizatorii impartind in acea zi trofeele si diplomele specifice competitiei.

 
Institutiile guvernamentale criticate dur la MangaliaPDF Print E-mail
Mangalia, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Monday, 08 August 2005

In cadrul simpozionului Romanii de Pretutindeni, organizat de TVRi in colaborare cu Primaria Municipiului Mangalia, in care se intalnesc unii reprezentanti ai organizatiilor romanesti din afara frontierelor in cadrul dezbaterilor deschise de Monica Zvirjinschi, director al TVRi, institutiile guvernului au fost aspru criticate pentru modul in care ii trateaza pe romanii plecati in strainatate la munca, ca si pentru organizarea dezastruoasa a participarii delegatilor romani, veniti din intreaga lume, la manifestarile de la Luxemburg, prilejuite de invitarea oficiala de aderare a Romaniei la UE.

Singurul discurs coerent si articulat pe problematica abordata a fost cel al vicepresedintelui Senatului, Teodor Melescanu, care a readus in discutie proiectul de Lege pentru romanii de pretutindeni si care, prin aplauzele la scena deschisa, a demonstrat ca a atins o problema extrem de arzatoare pentru comunitatile romanesti din vecinatate, Balcani si Occident. Propunerea de infiintare a unui Departatament de Stat pentru romanii de pretutindeni, autonom, nepolitizat si care sa nu mai faca parte din MAE, a fost foarte bine primita de participanti, dintre care unii au scos in evidenta, in luarile de cuvant, necesitatea functionarii DRP in afara MAE (Ion Cismas, presedintele Comunitatii Romanilor din Serbia) ca un lucru extrem de urgent pentru functionarea sa eficienta.

Melescanu a subliniat de asemenea necesitatea introducerii votului prin corespondenta pentru cetatenii romani care locuiesc in afara Romaniei, propunere aprobata cu entuziasm de catre participantii la simpozion.

In plina dezbatere pe aceasta problematica si-a facut aparitia si primul ministru Tariceanu, care in afara unui discurs in care a demonstrat o necunoastere perfecta a problematicii celor peste zece milioane de romani din afara frontierelor a facut si o gafa de proportii povestind de experienta vizitei in Grecia unde a fost impresionat de intalnirea cu grecii plecati din Romania(!!!) dar si cu emigrantii veniti din Romania in special dupa 1990. Ce i-a scapat pretiosului nostru premier a fost ignorarea totala a celor aproape un milion de aromani (romani) pe care statul grec nu numai ca nu-i recunoaste ca minoritate nationala, dar face si eforturi disperate ca sa-i grecizeze. Un aroman prezent la dezbaterea de la Mangalia se intreba retoric: Ce sa mai asteptam noi de la Romania daca primul ministru nici nu ne pomeneste, da-i pomeneste pe greci?". Una dintre propunerile facute de Dl. Nicolae Popa, presedinte al Consiliului Romano-American si adresata Primului Ministru, a fost aceea ca fostii agenti ai securitatii infiltrati in comunitatile romanesti sa fie, dupa modelul aplicat in tara, deconspirati. Ca din intamplare Tariceanu a uitat in comentariile sale de aceasta propunere. Se asteapta o reactie mai aplicata la aceasta propunere de la reprezentantii Administratiei Prezidentiale care au fost asteptati la Mangalia si carora le-a fost adresata o cerere asemanatoare si de catre participantii la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului cu mai putin de o luna in urma.

Pe finalul simpozionului, ministrul Administraiei si Internelor, Vasile Blaga, prezent la discutiile de la Mangalia, a facut un anunt mult-asteptat de romanii care se pana acum cateva zile se inghesuiau la granita sa intre in tara, referitor la faptul ca pasapoartele acestora nu se vor mai confisca in cazul depasirii celor trei luni legale de sedere in afara tarii. Potrivit unei dispozitii ministeriale, acestia vor fi inclusi intr-o baza informatizata si, pentru a putea pleca din nou din tara, trebuie sa prezinte documentele doveditoare pentru intarzierea in strainatate.

 
Refugiatii transnitreni batuti de politistii din Chisinau in fata PrimarieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :339
Monday, 08 August 2005

Cativa reprezentanti ai Miscarii refugiatilor transnistreni au solicitat ingrijiri medicale, unul fiind internat in spital, dupa interventia in forta a politiei in timpul pichetarii sediului Primariei capitalei.

Refugiatii au protestat, la sfarsitul saptamanii trecute, fata de tergiversarea de catre autoritatile municipale a initierii lucrarilor de constructie a doua blocuri locative pentru persoanele intern deplasate, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit presedintelui Miscarii refugiatilor transnistrieni, Anatol Bazgu, opt pichetanti, printre care si femei, au solicitat ingrijiri medicale dupa ce fortele cu destinatie speciala, au incercat sa disperseze protestatarii, pentru a le sechestra megafonul si camera de luat vederi, pe motiv ca actiunea de protest este neautorizata. Potrivit sursei citate, in urma interventiei politiei, pichetantii au fost deposedati doar de megafon, iar cateva persoane s-au ales cu leziuni corporale usoare, dupa ce au fost imbrancite de politisti. In momentul in care la fata locului au sosit reprezentantii presei, inclusiv echipe de filmare, trupele speciale s-au retras. Colaboratorii politiei municipale au infirmat aplicarea fortei impotriva pichetantilor. Protestatarii au solicitat sa li se permita sa-si expuna problema in sedinta Consiliului, amenintand cu blocarea lucrarilor CMC, in caz contrar. Presedintele Miscarii, Anatol Bazgu spune ca i-a fost refuzat accesul la sedinta CMC. In consecinta, protestatarii au mers in mars pana la sediile Misiunii OSCE, Ambasadelor SUA si a Romaniei.

 
Romanii din strainatate pot veni in tara linistiti - ridicarea pasapoartelor nu mai este valabilaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 08 August 2005

Autoritatile de la Bucuresti au hotarat suspendarea deciziei de confiscare a pasapoartelor romanilor care au depasit perioada legala de sedere in tarile din spatiul Schengen.

Incepand cu data de 1 august 2005, politia de frontiera romana a confiscat pasapoartele a mai bine de 4.500 de romani care se intorceau in tara pentru perioada concediilor, dupa un an de munca in strainatate. Conform unei ordonante de urgenta emise de Guvernul Romaniei, toti acei romani care depasesc perioada mxima de sedere intr-una din tarile din Uniunea Europeana, respectiv mai mult de 90 de zile intr-o perioada de sase luni, ramaneau fara pasaport. Romanii de peste hotarele tarii, care si-au pierdut pasapoartele la venirea in Romania, au acuzat autoritatile de la Bucuresti ca nu au mediatizat suficient respectiva ordonanta si, mai mult decat atat, ca la nivel international masura nu a fost deloc mediatizata. De asemenea, masura a fost aspru criticata si de catre organizatiile de protectie a drepturilor omului, care au aratat ca aceasta pedeapsa este exagerata si ca ar trebui sa li se permita oamenilor sa calatoreasca macar in alte tari, fara ca acestea sa fie neaparat destinatii din Uniunea Europeana. Ministrul roman de Interne a anuntat suspendarea acestei decizii incepand cu data de sambata, 6 august, de la ora 24.00, fara ca insa sa ofere vreo explicatie pentru aceasta decizie. El a mai spus, totusi, ca cei care depasesc perioada maxima de sedere vor fi introdusi intr-o baza de date si nu li se va mai perrmite sa paraseasca tara decat daca au un contract de munca valabil sau motive personale pentru a sta mai mult decat este permis in tarile din spatiul Schengen.

 
Copiii de la tabara din Mount Hope au invatat sa fie mandri ca sunt romaniPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :403
Monday, 08 August 2005

Un grup alcatuit din noua copii romani de la biserica Sfantul Nicolae din Sunnyside, New York, au participat in perioada 25-31 iulie la o tabara religioasa si educativa la Manastirea Sfantul Dumitru din Mount Hope.

Tabara a fost organizata de parintele Ioan Casian de la biserica de mai sus, ajutat de voluntari, de mame sau chiar de tineri care s-au simtit bine facand ceva util pentru comunitatea romaneasca. Copiii au putut sa ia parte la o serie de activitati sportive, artistice si religioase, o parte dintre participanti fiind prezenti si anul trecut la un eveniment similar, dar mai scurt cu cateva zile. Majoritatea copiilor de la aceasta tabara s-au bucurat sa isi reintalneasca prietenii de anul trecut si sa poata sa vorbeasca romaneste intre ei, cu atat mai mult cu cat educatia lor scolara este in totalitate facuta in limba engleza, informeaza portalul bisericii Sfantul Nicolae. Scopul taberei este de a oferi celor mai tineri membri ai comunitatii sansa de a-si insusi valorile culturii romanesti si de a-i face sa se simta mandri de originea lor, dar si a descoperi particularitatile fiecarui copil in parte si de a-l ajuta pe acesta sa se cunoasca pe sine insusi. De asemenea, pe parcursul celor sapte zile nu s-au omis nici o clipa preceptele crestine de comuniune, generozitate, piosenie si respect fata de celalalt.

 
Romanii din strainatate continua sa o ajute pe Sabina Ioana CampeanuPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :450
Monday, 08 August 2005

Actiunile pe care le organizeaza romanii din afara tarii pentru a strange fonduri necesare ajutarii Sabinei Ioana Campeanu, fetita romanca ce sufera de cancer la ficat, sunt din ce in ce mai productive.

Un exemplu concludent este petrecerea caritabila destinata colectarii donatiilor pentru micuta Sabina, organizata de romanca Lorena Vlad vineri, 5 august, la Vancouver, care a reusit sa stranga suma de 400 de dolari. La petrecerea desfasurata la Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia au participat nu numai romani, ci si canadieni, sarbi, croati, dar si persoane de alte nationalitati, informeaza portalul centrului. Totodata, un alt eveniment important menit sa contribuie la strangerea de fonduri a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, canalul de televiziune Sky Tv difuzand sambata, 6 august, un reportaj cu Sabina, cu parintii ei si cu doctorul Pritchard,care se ocupa de tratarea fetitei. De asemenea, materialul televizat a fost reluat pe toata durata zilei respective la jurnalele de stiri.

Fetita romanca, care a implinit in ziua petrecerii canadiene varsta de sapte luni, sufera de o forma rara de cancer la ficat, saptamana trecuta fiind demarate la un spital din Scotia primele transe de citostatice. In urma acestora, fetita se simte bine, este activa si chiar rosteste cateva silabe. Deoarece tratamentul necesar insanatosirii copilului este extrem de costitistor pentru parintii fetitei, mai multi romani din tara si din strainatate s-au mobilizat in vederea starngerii banilor necesari acestuia. Pana in prezent, eforturile conjugate ale romanilor au reusit sa adune mai mult de jumatate din banii care trebuie, situatia aproximativa a donatiilor fiind urmatoarea: Canada 2237,5 dolari canadieni, SUA- 736 de dolari, Romania- 14.769 de euro si 20 de lire sterline, iar un teledon european intreprins de romanca Laura a adunat 1137 de euro.

O alta metoda de strangere de fonduri o reprezinta achiztionarea on-line de pe site-ul Sabinei a catorva carti sau bratari, care costa doar 3 dolari. Pentru mai multe informatii, se poate vizita pagina de web la adresa http://sabinac.netfirms.com/shop.

 
Romanul George Beza a fost onorat post-mortem la IerusalimPDF Print E-mail
Ierusalim, Israel/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 08 August 2005

Patriotul roman George Beza a primit post-portem onoarea de a avea un monument "in memoriam", cladit dintr-o stanca de patru tone taiata din Muntii Ierusalimului.

Monumentul a fost instalat in gradina Bisericii Romanesti si reprezinta un concept arhitectural semnat de profesorul arhitect Vasilescu, care construieste si Asezamantul Religios Romanesc de la Ierihon, informeaza portalul romania-israel.com. Pe stanca memoriala se va fixa o placa in numele Romaniei, si inca una, a Centrului Cultural Israeliano-Roman, cel care a avut initiativa monumentului si s-a ocupat de partea financiara necesara realizarii proiectului. Textul este bilingv, fiind scris in ebraica si romaneste, si il omagiaza pe acest patriot si luptator antifascist roman. La ceremonia de dezvelire a fost prezent si fiul lui George Beza, Paul, cu sotia si copiii sai.

George Beza a fost de formatie filolog, dar s-a dedicat mai tarziu jurnalisticii si a devenit si membru al Partidului National Taranesc. Nascut in anul 1907 la Constanta, el si-a manifestat oroarea fata de hitlerism, fiind fortat sa se expatrieze la Istanbul si apoi la Ierusalim. In acest ultim oras, George Beza a tiparit impreuna cu un grup de tineri intelectuali evrei si romani un ziar antifascist si a infiintat postul de radio "Independenta Romaniei". La sfarsitul razboiului a primit statutul de ofiter englez si a fost decorat de Comandantul sef al Fortelor Aliate din Orientul Mijlociu pentru contributia pe care a adus-o la infrangerea nazismului. Conform unei diplome, "George Beza a servit cu credinta si loialitate cauza aliata si prin actiunea sa a contribuit la eliberarea Europei".

 
Fenomenul copiilor supradotati din Romania va fi prezentat in SUAPDF Print E-mail
New Orleans, SUA/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 08 August 2005

Performantele copiilor supradotati din Romania vor fi prezentate in perioada 6-10 august in orasul american New Orleans, in cadrul celei de-a 16-a editii a Conferintei pentru Copii Talentati si Supradotati.

Romania va fi reprezentata de presedinte ONG-ul romanesc IRSCA Gifted Education, Florian Colceag, din partea primei organizatii non-profit care participa din tara noastra la o astfel de conferinta. Acest eveniment anual intruneste reprezentati din toate tarile lumii din domeniul ramurilor care se ocupa de copiii supradotati si va incerca sa stabileasca contacte si sa intareasca colaborarea din domeniul gifted education in lume, se arata intr-un comunicat de presa emis de organizatia romaneasca. Florian Colceag va sustine miscarea gifted in Romania si va prezenta situatia copiilor dotati din fostele tarii comuniste in cadrul unei simpozion pe acesta tema. In plus, presedintele IRSCA Gifted Education va face lobby si va incerca sa gaseasca sprijin concret pentru Romania prin stabilirea unor colaborari directe cu reteaua mondiala de gifted education.

 
Prima pista pentru ciclisti inaugurata la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :211
Monday, 08 August 2005

Cateva zeci de ciclisti, participanti la turul biciclist al ecologistilor din Europa Bike Tour Ecotopia au participat la finele saptamanii trecute la inaugurarea primei piste pentru biciclete din orasul Chisinau.

Participantii, unii dintre care au parcurs cu bicicleta mai bine de 2 mii km pentru a ajunge in capitala Moldovei, s-au declarat multumiti de aceasta initiativa. Ei afirma ca pista este un suport real pentru adeptii transportului ecologic, ciclistilor fiindu-le asigurata securitatea la trafic, transmite Info-Prim Neo.

La inaugurarea pistei au fost prezenti primarul interimar de Chisinau, Vasile Ursu, si ministrul Ecologiei si Resurselor Naturale, Constantin Mihailescu. Oficialii au salutat participantii la turul biciclist si au mentionat ca pista inaugurata nu este decat un prim pas in amenajarea traseelor pentru ciclisti in toate sectoarele capitalei. Pista inaugurata are o lungime de 11 km, incepe la intersectia bd. Stefan cel Mare si Sfant cu str. Ciuflea si continua pe Viaduct - bd. Dacia, pana la Portile Orasului. Banda de marcaj are o suprafata de 900 m2 si cuprinde 43 de indicatoare rutiere, noteaza Info-Prim Neo.

 
Sarbatoare parohiala pentru romanii din HartfordPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :361
Monday, 08 August 2005

Misiunea ortodoxa romana Schimbarea la Fata din orasul american Hartford si-a serbat duminica, 7 august, hramul parohiei, la doar o zi dupa celebrarea religioasa oficiala a acestui praznic.

Slujba duminicala a inceput mai devreme decat de obicei, la ora 08:00, astfel incat enoriasii sa poata sa se bucure de sarbatoarea bisericii lor inca de dimineata, anunta buletinul periodic de informare al parohiei romanesti. De la ora 09:30, romanii din Hartford au luat parte la o masa traditionala cu preparate de post, dar si din peste, care a intregit atmosfera de sarbatoare pentru biserica Schimbarea la Fata.

 
Sfanta Maria este sarbatorita si de romanii din VictoriaPDF Print E-mail
Victoria, Canada/Romanian Global News
Accesari :241
Monday, 08 August 2005

Societatea romano-canadiana din Victoria organizeaza duminica, 14 august, la parcul Kinsmen George din Esquimalt, un picnic cu ocazia sarbatorii Sfintei Maria.

Iesirea la iarba verde va incepe la ora 14:00 si se preconizeaza se se tremine in jurul orei 18:00, informeaza pagina de web a societatii. Acesta este cel de-al doilea picnic pe care il organizaeaza romanii dinVictoria in acest an si le promite participantilor ca le va oferi mancare apetisanta si un program distractiv si variat. Familiile cu copii au ocazia la aceasta intalnire sa joace fotbal, badminton sau alte sporturi, mai informeaza portalul romanesc.

 
Corul de Copii Radio concerteaza la celebrul Festival de la BrivePDF Print E-mail
Brive, Franta/Romanian Global News
Accesari :262
Monday, 08 August 2005

{mosimage}Corul de Copii al Societatii Romane de Radiodifuziune participa in perioada 8-19 august la cea de-a 21-a editie a a Festivalului Orchestrades Universelles care se desfasoara in orasul francez Brive.

{mosimage}Ansamblul bucurestean condus de dirijorul Voicu Popescu se alatura celorlalti 800 de muzicieni din 20 de tari care iau parte la acest eveniment major pentru viata artistica franceza. Corul de Copii Radio va sustine pe parcursul sederii sale in Brive mai multe concerte in diverse locuri din oras, dar si in apropierea acestuia, urmand ca aceste concerte sa fie combinate cu o serie de repetitii destinate participarii in marele spectacol final ce va avea loc joi, 18 august, informeaza portalul oficial al festivalului. Edfitia din acest an este dedicata implinirii a 100 de ani de la moartea scriitorului francez Jules Verne si se va desfasura sub auspiciile aventurii.

 
Povestea ursilor Panda... teatru romanesc in festivaluri britanicePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :248
Monday, 08 August 2005

Luni, 8 august, este prima zi in care publicul roman si britanic vor putea vedea pe scena Festivalului de Teatru de la Edinburgh ineditul spectacol al dramaturgului roman Matei Visniec, Povestea ursilor Panda spusa de un saxofonist care are o prietena in Frankfurt.

Premiera pentru public a acestei piese va putea fi urmarita pe scena de la Edinburgh, dupa o avanpremiera de doua zile programata in zilelede 30 si 31 iulie, la White Bear, din Kennington Park Road, din Londra. Regia spectacolului, prezentat intr-o traducere noua de compania Rouge28 Theatre, este semnata de aceasta data de de P.Piris, iar actorii distribuiti in rolurile principale sunt G. Cottalorda si A. Hypki.

Un apartament, o sticla de vin bun, cateva tigari, doi oameni intr-un pat si noua nopti de intalnire. Ea poate deschide orice usa, poate auzi prin pereti si vorbi dincolo de cuvinte. El traieste prin muzica. Povestea lor este diferita de altele. Povestea ursilor Panda..." se afla la granita dintre intimitate si izolare, dintre starea de veghe si visare, dintre lumina si intuneric, niformeaza Centrul Cultural Roman de la Londra. Compania de teatru Rouge28 prezinta in Marea Britanie teatru contemporan, dezvoltand noi forme de limbaj scenic, prin experimentare. Compania este alcatuita dintr-un ansamblu international de actori, papusari si regizori din Franta, Polonia, SUA si Marea Britanie. Reprezentantii anterioare de succes ale companiei au fost cele cu No Exit (Jean Paul Sartre), Old Clown Wanted (Matei Visniec) si Deathwatch (J.Genet). Poet, jurnalist, scenarist, filozof si visator, Matei Visniec a calatorit prin diversele interpretari ale operei sale in peste 20 de tari. Este, in acest moment, cel mai jucat dramaturg roman. Un iubitor al suprarealismului si al teatrului absurdului, in Povestea ursilor Panda spusa de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt" exceleaza prin a ne zgandari imaginatia, prin a ne zdruncina logica si a ne provoca constiinta. Prezentarea spectacolului lui Visniec in Marea Britanie este realizata cu sprijinul Fundatiei Ratiu UK si a Centrului Cultural Roman.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions