Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Tariceanu loveste in romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 10 August 2005

Printr-o decizie arbitrara si neconstitutionala, premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit pe cetateanul german de origine romana Mihai Dragu in functia de subsecretar de stat la Departamentul Romanilor de Pretutindeni.

Anuntul a fost facut in cursul zilei de luni, in fata simpozionului "Romanii de pretutindeni, organizat de TVR International la Mangalia in perioada 5-9 august. Prin decizia numarul 411 din 8 august 2005, semnata de premierul Tariceanu si contrasemnata de Aleodor Francu, transmisa la Mangalia prin fax, reprezentantii romanilor din diaspora au fost instiintati ca noul subsecretar de stat de la Departamentul Romanilor de Pretutindeni (DRP) se numeste Mihai Dragu. Secretariatul General al Guvernului a sustinut in prima faza ca nu stie nimic despre aceasta numire, indrumandu-ne sa inaintam o cerere in baza legii informatiilor publice pentru a afla amanunte suplimentare. Numirea prin fax s-a facut fara stirea Ministerului de Externe, caruia i se subordoneaza DRP si, mai mult, fara stirea secretarului de stat Mihai Gheorghiu, care conduce DRP. Contactat de ZIUA, Mihai Dragu ne-a informat ca a fost numit in aceasta functie pe baza unui curriculum vitae si a unei cereri de angajare pe care le-a inaintat premierului Tariceanu. Mihai Dragu a parasit Romania in anul 1990, fiind, conform afirmatiilor sale, membru fondator al PD si fost deputat in CPUN. Unii reprezentanti ai romanilor din strainatate prezenti la Mangalia si-au exprimat temerea ca Mihai Dragu este o "conserva" a serviciilor secrete. Pe de alta parte, in timpul intalnirilor de la Mangalia, Mihai Dragu a sustinut in fata cui dorea sa-l asculte ca este prieten foarte bun cu omul politic Radu Berceanu.

Numire palmata

Intrebat despre numirea noului subsecretar de stat, seful DRP, Mihai Gheorghiu, ne-a transmis ca nu stie ce se intampla, nu-l cunoaste pe Mihai Dragu si nu a existat nici o comunicare oficiala referitoare la aceasta numire. Pe de alta parte, surse din cadrul Ministerului de Externe ne-au informat ca aceasta numire nu a fost adusa la cunostinta ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu. Practic, numirea lui Mihai Dragu in functia de subsecretar de stat a fost transmisa doar prin fax la Mangalia, nici unul dintre cei responsabili de activitatea DRP nefiind informati de aceasta decizie. In plus, numirea lui Mihai Dragu in functia de subsecretar de stat la Departamentul Romanilor de Pretutindeni este neconstitutionala, acesta avand doar cetatenia romana. Articolul 16 din Constitutia Romaniei stipuleaza la aliniatul 3 ca "Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara".

Protestul diasporei

Decizia premierului Tariceanu de a numi pe Mihai Dragu, ca subsecretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, a provocat protestul asociatiilor romanesti din afara frontierelor, aflate la simpozionul de la Mangalia. Romanii din diaspora au adresat premierului un memoriu in care se arata urmatoarele: "Pentru reprezentantii asociatiilor aceasta decizie a fost o surpriza neplacuta. Nu cunoastem meritele persoanei care au dus la numirea sa in aceasta functie. Nu cunoastem ce comunitate reprezinta, care este activitatea si rolul domniei sale in cadrul diasporei, iar atitudinea pe care a avut-o la diverse reuniuni nu merita increderea noastra". "In aceasta situatie manifestam totala nemultumire si va rugam sa anulati decizia. Numirea lui in aceasta functie ar insemna contradictia si inutilitatea acestor trei zile de discutii, iar acest lucru ar dauna mult relatiilor dintre Guvernul Romaniei si Diaspora", se mai arata in memoriul asociatiilor romanesti din Spania, SUA, Germania, Franta, Italia, Canada, Serbia, Ungaria, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Marea Britanie, Australia.

De asemenea, reprezentantii celor peste 10 milioane de romani din afara frontierelor care s-au intalnit la Mangalia au adresat un memoriu Administratiei Prezidentiale, Parlamentului Romaniei si Guvernului Roman in care cer infiintarea unui Departament de Stat pentru Romanii de Pretutindeni care sa fie o institutie autonoma si credibila.

"Noi, reprezentanti ai mai multor comunitati romanesti de pretutindeni, prezenti la simpozionul Romanii de pretutindeni, suntem convinsi ca este imperios necesara adoptarea Legii pentru romanii de pretutindeni care sa statueze infiintarea Departamentului de Stat pentru romanii de pretutindeni, ca institutie autonoma, ordonator principal de credite, aflata in subordinea Guvernului Romaniei sau a Parlamentului (ca garantie a nepolitizarii ei), precum si amendarea Legii electorale cu un articol care sa permita cetatenilor romani aflati in afara actualelor frontiere sa isi exercite dreptul la vot prin corespondenta, asa cum acest lucru este practicat si in alte state democratice", se arata in memoriul semnat de peste patruzeci de asociatii romanesti din intreaga lume.

Asociatiile care au semnat acest memoriu sunt: Asociatia romana Castellon - Spania, Asociatia "CASA ROMANEASCA" - Germania, Asociatia EMPRESA RICOR' - Spania, Uniunea Culturala - Spania, Asociatia "Soleil de l' Est" - Franta, Asociatia Romanilor din Italia, Asociatia Rasaritul Romanesc - Republica Moldova, Asociatia culturala "Casa Limbii Romane" - Ucraina, Asociatia socio-culturala a tiganilor romani din Spania "Shatra", Asociatia Nationala a Intreprinzatorilor Straini din Spania, Comunitatea romanilor din Serbia-Muntenegru, "Fratia" Asociatia Emigrantilor Romani si Moldoveni" Setubal Portugalia, Asociatia Romanilor din Ungaria, Association of Canadian - Romanian University - Canada, Fundatia "Alexandru cel Bun", Cernauti, Ucraina, Societatea Scriitorilor Romani din Cernauti, Ucraina, Liga Tineretului Roman "Junimea" din regiunea Cernauti, Ucraina, Liga Aromanilor din Macedonia, Asociatia "George Cosbuc", Ucraina, Asociatia "Spirit Romanesc - Australia, Asociatia Agero-Stuttgart - Germania, Saptamanalul "Curierul Atenei" - Grecia, Centrul Cultural Romanesc Londra, Marea Britanie, Asociatia Romanian Land - Italia, Asociatia Rasaritul Romanesc - Republica Moldova, Comunitatea Romanilor din Serbia, Comunitatea Romanilor din Bulgaria, Societatea Culturala Salzgitter - Germania, ASCIR "Spirit romanesc" - Italia, A.I.P.E. - Spania.

(Material preluat din cotidianul Ziua, editia de miercuri, 10 august)

 
Ghiseu special pentru returnarea pasapoartelor confiscate la frontieraPDF Print E-mail
Bucurest, Romania/Romanian Global News
Accesari :178
Wednesday, 10 August 2005

Prefectura Municipiului Bucuresti anunta deschiderea unui ghiseu special cu trei lucratori pentru returnarea pasapoartelor confiscate, la sediul Serviciului Public Comunitar din str. Nicolae Iorga nr. 27-29.

Orarul de functionare al ghiseului este de luni pana vineri intre orele 9.00 si 17.00. Aici, cetatenii carora le-au fost ridicate pasapoartele de catre Politia de Frontiera se pot prezenta cu documentele care justifica depasirea termenului legal de sedere in strainatate pentru returnarea pasaportului. Aceste documente trebuie traduse in limba romana si legalizate,  de catre un notar public, daca legalizarea se face in Romania, sau de catre Misiunea Diplomatica sau Oficiul Consular din tara de provenienta. Pana marti, la Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor au fost transmise de catre Politia de Frontiera un numar de 150 pasapoarte, informeaza Prompt Media.

 
Congresul de Cultura Macedo-Romana respinge ideea de minoritate aromana in tara noastraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :203
Wednesday, 10 August 2005

Participantii la lucrarile editiei a IX-a a Congresului de Cultura Macedo-Romana, intruniti la Firfield, Connecticut, in SUA, au adoptat, la incheierea lucrarilor, o declaratie prin intermediul careia congresul insista in aplicarea prevederilor Recomandarii 1333, in toate tarile balcanice si sustine adoptarea unei rezolutii europene in acest sens.

Astfel, congresul respinge ideea de minoritate aromana in Romania, pe care o considera aberanta si falsificatoare si se declara impotriva initiativelor de acest fel. Congresul apeleaza la statul roman pentru a acorda o mai mare si convenita atentie problematicii aromane si pentru a da intregul sprijin moral si material necesar conservarii si dezvoltarii patrimoniului cultural aromanesc, aflat in pericol de a se pierde. Romania este statul cu cea mai mare obligatie fata de romanitatea balcanica, obligatie pe care trebuie sa si-o rezume, iar consecintele ineficientei actiunilor Romaniei, in acest domeniu, ar putea fi nu doar dramatice, printr-un posibil declin cultural aromanesc, ci si periculoase pentru ca lasa terenul descoperit pentru actiuni partizane. Congresul apreciaza ca scrierea textelor aromane cu alt alfabet decat cel al limbii romane creeaza dificultati de scriere si citire si recomanda renuntarea la alfabetele nou inventate, care duc la stalcirea graiului si la intentionata indepartare de limba romana si de romanitate, se arata in declaratia Congresului de Cultura Macedo-Romana. De asemenea, congresul sustine retiparirea lucrarilor clasice din patrimoniul cultural aromanesc si se disociaza de actiunile de retiparire in forma abuziv modificata a acestor opere, recomandand renuntarea la asemenea practici. In sustinerea acestor idei, congresul beneficiaza de intregul sprijin al Societatii de Cultura Macedo-Romana din Romania, al Fundatiei Cultural Stiintifice Aromane Andrei Saguna din Constanta si al Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, informeaza Prompt Media.

 
Noul sef al PNA asteapta decretul de numire al lui Traian BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 10 August 2005

Sefia PNA va fi preluata de procurorul Daniel Morar.

Numirea acestuia a fost avizata favorabil miercuri, 10 august, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi, si nu mai ramane decat ca presedintele Traian Basescu sa semneze decretul de numire in functie a acestuia. Recomandarea pentru aceasta numire a fost transmisa marti, 9 august presedintelui Romaniei de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei, care a argumentat ca procurorul clujean este un bun profesionist, cu deosebite calitati manageriale.

 
Arhiepiscopia Sucevei va construi case pentru sinistratii din taraPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Wednesday, 10 August 2005

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor va construi aproximativ 100 de case de lemn pentru familiile afectate de inundatii din mai multe zone ale tarii.

Manopera si lemnul care va fi folosit la ridicarea acestor locuinte vor fi puse la dispozitie de catre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, iar materialele si fondurile care vor fi folosite la finalizarea caselor provin din donatii de la credinciosi, informeaza Radio Trinitas. La aceste donatii vor contribui parohiile aflate sub jurisdictia Arhiepiscopiei sucevene, care se vor stradui sa achizitioneze cu banii stransi teracota, caramida, acoperis si, eventual, rigips, ca atunci cand casele vor fi finalizate sa se aiba tot ceea ce trebuie pentru o locuinta completa. Casele vor fi ulterior transportate spre zonele cele mai afectate de ploi, pentru a fi donate persoanelor care au ramas fara adapost. In functie de fondurile adunate si de posibilitatile eparhiei se vor construi intre 50 si 100 de case pentru cei afectati de inundatii, case care vor ajunge la acestia cel mai probabil la sfarsitul lunii octombrie.

 
Universitatile din Arad si Chisinau au incheiat un acord de parteneriatPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :154
Wednesday, 10 August 2005

Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad a incheiat recent un nou acord de parteneriat international cu Universitatea de Stat din Moldova cu sediul la Chisinau.

Acordul a fost parafat prin cei doi rectori ai institutiilor de invatamant participante, profesorul universitar aradean dr. Aurel Ardelean si profesorul universitar basarabean dr. Gheorghe Rusnac, informeaza Adevarul de Arad. Acordul prevede cooperarea in interesul invatamantului si pentru promovarea cercetarii stiintifice. Totodata, cele doua universitati au convenit asupra utilizarii eficace a propriilor structuri si resurse academice, cu avantaj reciproc si pe baza unei depline egalitati. Colaborarea se va referi, in mod special, la domeniul schimburilor de informatii, documentatii si publicatii stiintifice, schimburi de profesori, cercetatori, dar si la doctoranzi si studenti.

Cele doua universitati pertenere au mai afirmat ca pe viitor vor mai fi atrase in aceasta colaborare si alte institutii academice si stiintifice.

 
Romanii vor vedea pentru doua zile o ploaie de meteoriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Wednesday, 10 August 2005

Cel mai important curent de meteori al anului, Perseide, va putea fi vazut de romani timp de doua zile, respectiv joi, 11 august, si vineri, 12 august.

Curentul determina in partea a doua a lunii iulie si prima parte a lunii august aparitia unor dare de lumina pe cerul intunecat al noptii, in preajma perioadei maxime de activitate, 12 august, fiind observate de la cateva zeci la cateva sute de meteori intr-o noapte, culminand cu faza maxima, ce dureaza in jur de 1-2 ore, cand se pot observa in medie 1-2 meteori pe minut. Meteorii se pot vdeea bine doar in zonele unde cerul este negru, lipsit de poluarea luminoasa a oraselor.

Meteorii din seria Perseide au radiantul - locul de unde radiaza meteori - in constelatia Perseu, de unde vine si denumirea lor. Faza ascendenta a lor va avea loc in noaptea de 11/12 august, iar cea descendenta se va desfasura in noaptea de 12/13 august, informeaza Societatea Astronomica Romana de Meteori. Meteorii se observa cu ochiul liber, nu cu instrumente astronomice, pana in zorii diminetii.

Societatea Astronomica Romana de Meteori, SARM, si Societatea Nationala de Astronomie din Romania, organizeaza in perioada 9-15 august o retea nationala de observare a Perseidelor, cu expeditii/puncte de observare in Cindrel (Paraul lui Blaga), Pauleasca (Teleorman), Targoviste, Bezidul Nou (Mures), Ciupercenii Noi (Dolj), Sighetul Marmatiei (Maramures), Corbasca (Bacau), Arad, Secuia (Vaslui), Horodnic de Jos (Suceava), s.a. Rezultatele vor fi prelucrate si expediate catre bazele de date ale Orgaizatiei Mondiale de Meteori (IMO) si NASA.

 
Festivalul Independent Anonimul a depasit emotiile de inceputPDF Print E-mail
Sf. Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :214
Wednesday, 10 August 2005

Localitatea Sf. Gheorghe din Delta Dunarii va gazdui in perioada 16-20 august, in Campingul Delfinul, a doua editie a Festivalului de Film Independent Anonimul.

Competitia este organizata de Fundatia Anonimul din Bucuresti si va avea trei sectiuni - lungmetraj, documentar si scurtmetraj. In 2005, pentru preselectia Festivalului la sectiunile documentar si scurtmetraj s-au inscris 800 de filme din peste 70 de tari, dintre care au ramas in competitia finala 12 documentare si 48 de scurtmetraje.

Programul Festivalului include omagiul Festivalului dedicat unei personalitati din domeniul cinematografiei si proiectii speciale. In 2005, in cadrul proiectiilor speciale, vor fi prezentate, in premiera in Romania, filmul Ten Minutes Older - compilatie de scurtmetraje pe tema Timpului, regizate de Bernardo Bertolucci, Jean-Luc Godard, Wim Wenders si Jim Jarmusch, o selectie de documentare pe tema terorismului si documentare realizate in zone de conflict.

Premiile care se vor acorda in acest an vor fi in valoare de 23.500 de dolari, informeaza organizatorii evenimentului. Trofeul Festivalului se va acorda celui mai bun lungmetraj din competitie si va fi de 10.000 de dolari. Presedintele editiei 2005 este cunoscutul actor roman Marcel Iures. Pentru cei care nu au apucat sa vada filmele prezentate la editia inaugurala, Festivalul de la Sf. Gheorghe beneficiza de o reproiectie a peliculelor respective, in perioada 1-14 august. De asemenea, intarziatii vor putea sa vizioneze creatiile de la editia din acest an si dupa terminarea festivalului, intre 21 august si 3 septembrie.Festivalul International de Film Independent ANONIMUL se doreste a fi un eveniment important care, pe de o parte poate sa concureze deschis si direct cu productii din intreaga lume, si, pe de alta parte poate fi cunoscut de catre producatori, critici si profesionisti din lumea internationala a filmului.

 
CFR face egal cu Lens in finala IntertotoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Wednesday, 10 August 2005

CFR Cluj a reusit doar un egal de 1-1 cu francezii de la Lens in primul meci al dublei manse din finala Cupei UEFA Intertoto.

Chiar daca clujenii condusi de Dorinel Munteanu au inceput partida intr-un ritm foarte alert, dominand clar prima repriza, nesansa a facut ca nici una dintre ocaziile pe care le-au avut sa nu fie finalizata. Francezii au fost cei care au deschis scorul, in minutul 23, din singurul sut pe poarta al lui Lachor care a transformat o lovitura libera de la 25 de metri. Clujenii au avut prima sansa reala de egalare in minutul 43, cand arbitrul polonez al partidei, nu a vrut sa dicteze un penalty in favoarea romanilor, desi pana si francezii au recunoscut ca faza impunea o lovitura de pedeapsa. Ca o revansa, clujenii au egalat imediat dupa inceperea reprizei a doua, in minutul 45, insa din pacate scorul a ramas egal pana la finalul partidei. Scorul de egalitate reusit de Cluj acasa le da francezilor prima sansa de castigare a finalei Intertoto si, in consecinta, de calificare in Cupa UEFA. Returul dintre Cluj si Lens se va desfasura in data de 23 august, in Franta.

 
Steaua joaca pentru intrarea in grupele Champions LeaguePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :325
Wednesday, 10 August 2005

Ros-albastrii din Ghencea vor intalni miercuri, 10 august, de la ora 21.00, echipa norvegiana Rosenborg, in turul al treilea preliminar al Champions League.

Steaua va incerca in aceasta seara, dar si in returul din Norvegia, sa intre in grupele celebrei competitii europene inter-cluburi. Antrenorul lui Rosenborg si-a anuntat intentia de a adopta un stil defensiv in partida cu romanii, aliniind probabil la centru o formula 4-2-3-1. Unsprezecele cu care Hogmo se gandeste sa inceapa partida este format din Espen Johnsen - Christer Basma, Vidar Riseth, Lago, Mickael Dorsin - Jan Gunnar Solli, Ojan Berg - Roar Strand, Frode Johnsen, Daniel Braaten si Torstein Helstad. Steaua, prin contrast, va aborda un joc ofensiv, dupa cum a aratat antrenorul rus Protasov. Intrucat doi dintre cei mai importanti atacanti ai Stelei, Dica si Dinita, sunt suspendati dupa cartonasele rosii primite in returul cu Shelbourne, fosta glorie a fotbalului rus, actualmente antrenor la Steaua, Oleg Protasov, va trebui sa gaseasca o solutie cat mai buna pentru ca atacul ros-albastru sa propulseze echipa in grupele Champions League.

 
Tribunalul Suprem Italian a autorizat masura expulzarii colectivePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :322
Wednesday, 10 August 2005

Tribunalul Suprem Italian a dat aviz favorabil expulzarii colective a imigrantilor aflati in situatie ilegala pe teritoriul acestei tari.

Aceasta masura trebuie, insa, sa fie insotita de o motivatie individuala pentru fiecare caz in parte, care sa le permita imigrantilor sa faca un recurs. Astfel, Tribunalul a acceptat recursul prezentat de Prefectura din Milano impotriva deciziei curtii acestui oras de a anula decretul de expulzare a 15 cetateni romani care nu posedau permise de sedere, pe motiv ca incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului (1998) care interzice expulzarile colective. Insa aceasta prevedere se refera la acele expulzari in masa in cazul carora li se neaga celor afectati dreptul de a explica situatiile particulare in care se afla. In cazul celor 15 cetateni romani, magistratii au considerat ca drepturile imigrantilor au fost respectate si s-a ajuns la concluzia ca intregul grup se afla in aceeasi situatie de ilegalitate.

Ca atare, hotararea acestei instante supreme italiene confirma faptul ca expulzarea colectiva, insotita de justificari individuale, chiar daca sunt emise in acelasi moment si sunt identice, nu reprezinta o incalcare a normei impuse de CEDO, atunci cand se evalueza fiecare caz in parte.

 
Doua pensii pentru romanii care lucreaza in GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :289
Wednesday, 10 August 2005

Romania si Germania au semnat un nou acord de securitate sociala in care se stipuleaza ca lucratorii romani care au muncit o perioada mai indelungata vor beneficia de doua pensii, din cele doua tari.

Pentru a avea aceasta oportunitate, conditia cea mai importanta este ca ambele perioade sa nu se suprapuna. Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) a avut grija sa comunice romanilor din Germania care sunt nivelurile celor patru cotizatii care se cer in sistemul de securitate sociala din Germania. Prevederile noului Acord de Securitate Sociala, semnat intre Romania si Germania, vor da dreptul lucratorilor romani care au muncit o perioada in aceasta tara sa beneficieze de doua pensii, din ambele tari. Asigurarea de sanatate difera de la o Casa de Sanatate la alta si in functie de tipul de asigurare si de persoana asigurata. Media contributiei in anul 2004 a fost de 14,3% raportat la salariul brut. De la 1 iulie 2005, s-a mai adaugat o contributie suplimentara de 0,9%, platita doar de catre asigurat, nu si de catre angajator. Asigurarea de ingrijire este de 1,7% in general, dar 1,95% se ofera pentru angajatul fara copii, care are minimum 24 ani si nu presteaza serviciul militar sau civil. Cresterea de 0,25% este suportata doar de angajat. Asigurarea pentru somaj este de 6,5%, raportat la salariul brut, iar cea de pensie este de 19,5%, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Un roman initiaza registrul public al mediatorilor culturali din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :251
Wednesday, 10 August 2005

Cu 42 voturi pentru si trei impotriva, a fost aprobata initiativa propusa de consilierul comunal adjunct Gabriel Ionut Rusu, prin care se instituie Registrul mediatorilor culturali ai comunei Roma.

Initiativa s-a bucurat atat de sprijinul consilierilor de la putere, cat si de cel al celor din opozitie, informeaza Actualitatea Romaneasca. Imaginea mediatorului intercultural, asa cum apare ea in legislatia italiana (D. Igs. 286/98. art. 420), a aparut pentru a raspunde nevoilor concrete ale strainilor prezenti in Italia, pentru crearea unei punti intre imigrantii si cetatenii tarii in care acestia se afla. Mediatorii interculturali vor fi aceia care vor facilita adaptarea strainlor la conditiile si realitatile sociale ale Italiei. Pentru a face acest lucru, mediatorii interculturali trebuie sa fie bine pregatiti din punct de vedere profesional, pentru a deveni utili imigrantilor, pentru a-i ajuta pe acestia in momentul in care trebuie sa intre in contact cu diversele oficii, intermediind dialogul cu administratia locala, cu scoala sau cu unitatile care acorda asistenta medicala (spitale). Pentru a trai in liniste cu italienii, trebuie sa dam dovada de bunavointa fata de integrarea imigrantilor prin transmiterea valorilor lor diverse si a ceea ce ei pot sa ofere, prin prezenta lor, Italiei. Pornind de la aceasta idee, medierea culturala reprezinta un instrument fundamental pentru integrarea sociala spre binele ambelor parti, creand in acest fel un nou parcus pentru cetateni. Gabriel Rusu reprezinta in Consiliul Comunal de la Roma miscarea Genti di Pace a comunitatii din SantEgidio, care deja lucreaza cu mediatori din 60 de tari, motiv pentru care situatia in care se afla acestia a declansat aventura politica a miscarii pentru a dovedi ca mediatorii interculturali merita o atentie speciala, in vederea usurarii comunicarii in dialogul autoritatilor locale cu strainii. Registrul public se adreseaza cetatenilor straini care vor obtine o diploma de mediatori interculturali recunoscuta la nivel de regiune, celor care dovedesc ca stapanesc bine limba italiana, ca au cunostinte de legislatie in materie de imigratie, ca pot fi buni asistenti sociali (au aptitudini de comunicare) si ca pot utiliza un calculator sau un fax. Criteriile de acces spre aceasta noua profesie si profilul candidatului vor fi stipulate intr-un regulament. Acesta este inca un pas important in colaborarea mediatorilor cu administratia locala sau regionala si cu diverse institutii publice si private, pentru recunoasterea acestei profesii la nivel national, care sa se bucure de un statut real si adecvat, se arata intr-un comunicat de presa al consilierul comunal adjunct, Gabriel Rusu.

 
Cvartetul Belcea isi ilustreaza succesele la Festivalul de la EdinburghPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :188
Wednesday, 10 August 2005

In cadrul Festivalului International de la Edinburgh se va desfasura miercuri, 17 august, o conversatie cu artistii care compun Cvartetul Belcea.

Discutia va avea loc cu incepere de la ora 17.00 la Hawthornden Lecture Theatre, din cadrul National Gallery of Scotland. Membrii Cvartetului Belcea, unul dintre cele mai bune si mai renumite cvartete de camera din intreaga lume vor ilustra in discutii o intreaga cariera internationala si o serie de succese.

 
SUA poate determina Rusia sa isi retraga trupele din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 10 August 2005

Organizatia Pro-Europa, condusa de Boris Asarov, intentioneaza sa solicite Congresului SUA adoptarea unei rezolutii care ar obliga Rusia sa-si retraga trupele din Transnistria.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa chiar de catre presedintele organizatiei, informeaza Infotag. Totodata, organizatia basarabeana cosidera ca legea privind principiile de baza ale statutului Transnistriei reprezinta posibilitatea ideala pentru solutionarea definitiva si echitabila a conflictului transnistrean. Conform reprezentatntilor Pro-Europa, Moldova ar trebui sa insiste sa obtina modificarea formatului fortelor de pacificare in zona de securitate prin atragerea unei misiuni internationale de observatori civili, caci "actualul format urmareste scopul de a proteja regimul criminal din Transnistria".

Pro-Europa activeaza ilegal in Transnistria, deoarece ea a fost inchisa dupa declaratiile impotriva Memorandumului Kozak facute de reprezentantii ei. Transnistria a intentat impotriva lui Azarov un dosar penal pentru "subminarea regimului constitutional" din autoproclamata republica.

Asarov a declarat ca organizatia pe care o conduce detine informatii despre faptul ca mai multe persoane sus-puse din Ucraina au anumite interese si le solutioneaza cu succes in Moldova si Transnistria, in partea dreapta a Nistrului fiind oameni in structurile de stat care sustin aceste interese.

 
Oamenii de stiinta basarabeni vor avea acces la granturi pentru proiectele de afaceriPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :199
Wednesday, 10 August 2005

Asociatia de cercetari si dezvoltare civica din Moldova, MRDA, va pune la dispozitia oamenilor de stiinta basarabeni o serie de granturi pentru realizarea proiectelor de afaceri in cadrul programului "Business Partnership Program Announcement 2005".

Conform directorului executiv al MRDA, Lidia Romanciuc, citat de Infotag, se preconizeaza finantarea a cinci proiecte cu o valoare de maximum cinci mii de dolari. Pentru a intra in poesia acestor granturi, oamenii de stiinta trebuie sa colaboreze cu agentii economici locali si cu partenerii straini. In cazul in care vor obtine finantarea, proiectele se vor implementa in decurs de un an, a mai anuntat Lidia Romanciuc.

Participantii la program vor fi selectati in urma unui concurs pentru care se vor depune cereri de participare pana pe 15 septembrie. Proiectele vor fi finantate de fundatia americana de cercetari si dezvoltare civila CRDF, care colaboreaza deja de cinci ani cu Moldova, timp in care a oferit oamenilor de stiinta autohtoni sase milioane de dolari pentru elaborarea si implementarea proiectelor.

 
Sarbatoarea Romanilor din Toronto ii va ajuta pe sinistratii de acasaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :264
Wednesday, 10 August 2005

Actiunea de strangere de ajutoare pentru sinistratii din Romania continua in Canada, un program important in acest sens fiind derulat de romanii din Toronto.

Acestia au initiat actiunea umanitara Ajutor pentru sinistratii din Romania care este organizata in preambulul Sarbatorii Romanilor din Toronto si care are ca scop colectarea de fonduri necesare ajutorarii fratilor din Romania afectati de recentele inundatii, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Initiativa este sponsorizata de International Cottage Resort si La Maison Rustik si consta in organizarea unei tombole speciale care isi va pune biletele in vanzare la Biserica Sfantul Gheorghe din Toronto, in fiecare duminica, sau la magazinele romanesti din Toronto (ABC Euro Delicatessen, Aprozar, Bucharest European Deli), in perioada 15 august 16 septembrie. Cei care nu vor apuca sa cumpere bilete in aceasta perioada mai au la dispozitie ziua de 17 septembrie, in care va avea loc si Sarbatoarea Romanilor. Pe durata acestei zile, tichetele se pot gasi in Dundas Square, locul in care se desfasoara evenimentul romanesc, pretul unui bilet fiind de 20 de dolari canadieni. La sfarsitul manifestarii se vor trage la sorti cele doua mari premii: o minivacanta de patru zile pentru patru persoane la International Cottage Resort, Ontario, si un weekend de trei zile cu masa inclusa, pentru doua persoane, la La Maison Rustik, Ste. Adele, Quebec.

Fondurile obtinute din vanzarea biletelor de tombola sau din donatii vor fi trimise, prin intermediul Bisericii, fratilor romani din zonele sinistrate de inundatii. Detalii referitoare la tombola si la sustinerea evenimentului din Toronto se pot obtine de la reprezentantii comitetului de organizare: Preot Paroh Ioan Bunea Biserica Sfantul Gheorghe (tel: 905-770-8529) sau Cristian Zamrii vice-presedinte Consiliu Parohial (tel: 416-590-0612, dupa ora 18:30).

 
Echipa de fotbal BC Romanians isi mareste fortelePDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :405
Wednesday, 10 August 2005

Echipa de fotbal BC Romanians din Vancouver cauta romani care sunt interesati sa joace fotbal in sezonul de iarna 2005-2006 in cele doua doua loturi existente, unul destinat jucatorilor cu varsta mai mare de 35 de ani, iar celalalt open age, fara criteriu de varsta.

Ambele formatii vor juca in Metro Soccer League, informeaza portalul comunitatii romanesti din Vancouver. Persoanele interesate de primul lot trebuie sa aiba varsta mai mare de 35 de ani, sau sa implineasca 35 de ani pana la sfarsitul anului, si sa contribuie la bugetul echipei cu suma de 100 de dolari. Pentru echipa open age, conditia de baza este talentul la fotbal, contributia urmand sa fie stabilita in functie de contractele de sponsorizare pe care le va incheia echipa. Romanii care doresc sa se alature formatiei BC Romanians pot sa ii contacteze telefonic pe Romi Boar la 604-876-0099 sau pe Adi Nastasa la 604-417-2372 sau 604-261-7725, ori prin e-mail, la romiab@shaw.ca sau adi_nastasa@yahoo.com. Doritorii care se potrivesc profilului, dar nu se pot incadra la over 35, pot sa ia legatura cu Adi Nastasa prin telefon sau cu Silviu Furtuna la 604-331-1045 sau prin e-mail silviufurtuna@shaw.ca.

 
Aniversare inedita pentru romanii din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :182
Wednesday, 10 August 2005

Catedrala ortodoxa roman Sfanta Maria din Cleveland va organiza duminica, 21 august, un eveniment inedit, prin care se vor sarbatori toate cuplurile a caror aniversare de casnicie a ajuns in acest an la o cifra rotunda, care este un multiplu de cinci.

Intitulata A 101-a cina aniversara, petrecerea se va desfasura in Sala Sociala a catedralei, dupa terminarea serviciului religios duminical, informeaza buletinul periodic de informare al parohiei. Toate cuplurile care se bucura de frumoasa realizare familiala vor fi anunttae de parohie printr-o scrisoare trimisa prin posta. Totodata, cuplurile care s-au casatorit in Romania sau in alte locuri si ar putea face parte din pleiada de sarbatoriti, sunt rugate sa treaca pe la biserica si sa se inscrie intr-un registru pentru a fi alaturi de restul familiilor la seara festiva.

 
Clubul Il Mondo ii asteapta pe romanii din DublinPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :215
Wednesday, 10 August 2005

Romanii din Dublin se intalnesc in fiecare saptamana la clubul Il Mondo, situat in zona Ranelagh din capitala irlandeza.

Intrunirile comunitatii romane din Dublin au loc in fiecare joi, de la ora 22:00, cand in clubul cu pricina are loc o discoteca la care sunt invitati sa participe, informeaza portalul romanilor din Irlanda. Clubul Il Mondo a fost inaugurat in urma cu doi ani de catre cunsocutul model britanic Jordan si este in prezent unul dintre cele mai apreciate locuri de distractie pentru tineret din capitala irlandeza.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions