Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Dovada imposturii la Departamentul Romanilor de PretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Thursday, 11 August 2005

Daca premierul Romaniei dorea din partea serviciilor de informatii un exemplu concret de trafic de influenta sau aservire a unor grupuri de interese in cadrul Guvernului sau, noi suntem in masura sa i-l oferim, asteptand explicatiile de rigoare.

In chiar ziua in care premierul tarii, Popescu Tariceanu, contesta acuzatiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, privind posibila coruptie din sanul cabinetului din Piata Victoriei, la Mangalia, la reuniunea anuala a reprezentantilor romanilor de pretutindeni se facea dovada acesteia. In plin simpozion, un oarecare personaj Mihai Dragu, contestat de membri diasporei romanesti, face anuntul-surpriza ca le va reprezenta interesele acestora dintr-o noua calitate - de subsecretar de stat "pentru Romanii de Pretutindeni" - conferita de prim-ministrul Tariceanu. Anuntul a surprins nu numai participantii, ci si conducerea Departamentului de resort cat si cea a Ministerului de Externe, care nu aveau habar de aceasta decizie. Chiar organele invocate in scandalul Presedintie-Guvern, SIE si SRI, ar trebui sa explice atat presedintelui, cat si premierului, cum de s-a permis aceasta numire, in contextul in care actul este lovit de nulitate de drept, fiind neconstitutional, deoarece personajul numit este cetatean strain, respectiv al Germaniei si numai al Germaniei. Tot acesta, in plina reuniune, nu s-a sfiit de la a reliefa cu emfaza faptul ca i-a reusit numirea prin mijloace mai putin ortodoxe. Speram ca baietii cu urechea au inserat si aceasta informatie in nota care ar trebui deja sa stea pe masa prim-ministrului. Daca nu, il ajutam noi pe premier in munca anti-coruptie din cadrul Guvernului, solicitindu-i sa afle cum de a fost posibil sa fie pus sa semneze un astfel de act si cine se face responsabil de bataia de joc la adresa numelui care sta pe antetul deciziei: Romania.

Premierul Tariceanu face demnitari prin fax

In ciuda cererii noastre, Secretariatul General al Guvernului a refuzat sa explice actul premierului sustinand ca nu au ce raspuns sa dea. Pentru informarea precisa a Secretariatului General al Guvernului publicam azi facsimilul hotararii semnate de premierul Calin Popescu Tariceanu si seful Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu, prin care Mihai Dragu a fost numit pe 8 august subsecretar de stat in cadrul - credem -, Departamentului pentru Relatii cu Romanii de pretutindeni, nu asa cum incorect apare in decizia premierului, "subsecretar de stat pentru Romanii de Pretutindeni". Redam mai jos textul deciziei:

"Decizie pentru numirea domnului Dragu Mihai in functia de subsecretar de stat pentru Romanii de pretutindeni in cadrul Ministerului Afacerilor Externe

In temeiul art. 15 lit. e) si art. 19 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor cu modificarile si completarile ulterioare si al art. 5 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 100/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificarile si completarile ulterioare

Primul ministru emite prezenta decizie:

Articol unic - pe data intrarii in vigoare a prezentei decizii, domnul Dragu Mihai se numeste in functia de subsecretar de stat pentru Romanii de Pretutindeni, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Bucuresti, (si, de mana) 8 august 2005 Nr. 411"

Decizie neconstitutionala

Decizia premierului, in ciuda faptului ca invoca mai multe articole si alineate de lege este neconstitutionala prin simplul motiv ca Mihai Dragu detine doar cetatenia germana. Facem azi cuvenita rectificare in urma unei erori aparute in articolul nostru de ieri: In conformitate cu articolul 16 din Constitutia Romaniei alineatul 3 "Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara". Fiind numai cetatean german, Mihai Dragu nu poate fi numit intr-o functie de subsecretar de stat. In plus, numirea a fost facuta fara ca Ministerul Afacerilor Externe sau Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni sa aiba habar de ea. Decizia premierului Tariceanu a fost transmisa prin fax la Mangalia unde se desfasura simpozionul "Romanii de pretutindeni, organizat de TVR International la Mangalia in perioada 5-9 august. Reprezentantii diasporei au avut surpriza sa li se anunte aceasta numire, care a starnit protestul lor, numitul Dragu fiind cunoscut in comunitatea romana din Europa Occidentala. Astfel, coordonatoarea Asociatiei Casa Romaneasca (ARC) ne-a relatat cate ceva despre personajul in cauza. Desi in programul manifestarii Dragu apare ca fiind din partea unei fantomatice "Asociatii Academice din Nurenberg", el nu ezita sa se laude in trecut ca ar face parte din ARC. "Mi-a spus textul ca vrea sa se foloseasca de organizatia noastra pentru ca are nevoie de o trambulina urmarind sa devina conducatorul tuturor romanilor din Europa. La refuzul nostru, ne-a amenintat direct: Daca nu ma luati in barca voastra va voi rasturna barca!".

Protestul diasporei

Decizia premierului Tariceanu de a-l numi pe Mihai Dragu ca subsecretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a provocat protestul asociatiilor romanesti din afara frontierelor aflate la simpozionul de la Mangalia. Romanii din diaspora au adresat atat premierului, cat si mass-media un memoriu in care se arata ca "aceasta decizie a fost o surpriza neplacuta". "Atitudinea pe care a avut-o la diverse reuniuni nu merita increderea noastra", se afirma in protestul semnat de peste 30 de organizatii. "In aceasta situatie manifestam totala nemultumire si va rugam sa anulati decizia. Numirea lui in aceasta functie ar insemna contradictia si inutilitatea acestor trei zile de discutii, iar acest lucru ar dauna mult relatiilor dintre Guvernul Romaniei si Diaspora", se mai arata in memoriul asociatiilor romanesti din Spania, SUA, Germania, Franta, Italia, Canada, Serbia, Ungaria, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Marea Britanie, Australia. De asemenea, reprezentantii celor peste 10 milioane de romani din afara frontierelor care s-au intalnit la Mangalia au adresat un memoriu Administratiei Prezidentiale, Parlamentului Romaniei si Guvernului Roman in care cer infiintarea unui Departament de Stat pentru Romanii de Pretutindeni care sa fie o institutie autonoma si credibila.

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de joi, 11 august)

 

 
Ungurii revizionisti revin cu propaganda in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :343
Thursday, 11 August 2005

Tineretul Maghiar Ardelean (Egyesult Magyar Ifjusag - EMI) si Tineretul Maghiar Unit organizeaza incepand de azi la Gheorghieni o tabara pentru tinerii maghiari.

Acest eveniment are foarte putin de-a face cu principiile europene de cooperare, lista celor invitati sa sustina prezentari, ca si subiectele care vor fi abordate indicand mai degraba promovarea revizionismului si a antiromanismului. Astfel, printre cei care vor sustine prelegeri in fata tinerilor maghiari din Romania se numara Toroczkai Laszlo, presedintele Miscarii Tinerilor pentru 64 de Comitate ale Ungariei (HVIM). Toroczkai Laszlo a organizat pe 4 iunie anul acesta mai multe manifestari impotriva Tratatului de la Trianon, una dintre acestea avand loc chiar in fata Ambasadei Romaniei la Budapesta. Cu aceasta ocazie, Toroczkai Laszlo a sustinut in discursul sau ca "Doresc sa fie cum a fost inainte de Trianon. Cu acesti romani, sarbi, slovaci si ucraineni sovini trebuie sa ne luptam, dar nu o putem face singuri, ci numai daca vom reusi sa convingem majoritatea. In timp ce ducem lupte sangeroase in Voivodina cu sarbii si in Ardeal cu romanii cotropitori, pe unii am reusit sa-i convingem. Nu ne putem permite niciunde in bazinul carpatic sa ne aratam frica atunci cand ne luptam cu aceste popoare sovine care urasc natiunea maghiara. Trebuie sa ne gandim tot timpul ca este necesar sa facem ordine in aceasta Ungarie ciuntita ce ne-a mai ramas. Trebuie sa inlaturam tot gunoiul!". Un alt invitat la aceasta tabara este istoricul Raffai Erno, cunoscut publicului roman in urma promovarii documentarului "Trianon" in luna februarie, Raffai fiind autorul scenariului pentru acest film. Filmul in cauza, o apologie a pierderilor teritoriale suferite de Ungaria in urma tratatului de la Trianon, a fost prezentat la scara nationala in Romania, in vreme ce televiziunile publice din Ungaria, Magyar Televizio si Duna TV, au refuzat sa-l difuzeze.

Criminali de razboi si antisemiti

Istoricul maghiar Raffai Erno este autorul unui volum intitulat "Dreptatea lui Wass Albert", in care incearca sa refaca imaginea unui criminal de razboi. Contele maghiar Wass Albert s-a facut vinovat de incitarea la omorarea a 14 persoane (romani, evrei si unguri) din satele Scutard si Muresenii de Campie, in luna septembrie 1940, dupa ocuparea Ardealului de trupele horthyste. In 1946 Wass Albert a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi de Tribunalul Cluj. La Gheorghieni va mai fi prezent si regizorul filmului "Trianon", Koltay Gabor, care si-a prezentat filmul alaturi de istoricul Raffai Erno. In cadrul acestui film, politicianul si scriitorul maghiar Istvan Csurka joaca un rol important. Istvan Csurka este presedintele partidului maghiar de extrema dreapta "Partidul Vietii si Dreptatii Ungare", facandu-se cunoscut inca de la inceputul anilor '90 pentru pozitiile sale violent extremiste anti-semite si anti-rome. La conferinta de presa de la Bucuresti regizorul Gabor Koltay a apreciat ca "Istvan Csurka este un om politic important in Ungaria si un mare scriitor, astfel incat nu puteam sa-l ocolim in filmul nostru". Pe de alta parte, Anti-Defamation League precizeaza in raportul sau din decembrie 1999: "Csurka are o lunga istorie de anti-semit, anti-rom si rasist. Istvan Csurka a afirmat despre New York, Tel Aviv, Banca Mondiala si Fondul Monetar International ca ar lucra impotriva Ungariei. In ziarul sau "Forum Maghiar", Csurka promoveaza teorii conspirationiste privind dominatia evreiasca a lumii, ii acuza pe evrei ca ar fi comunisti si acuza "elementele nemaghiare" (codul secret pentru evrei) de controlarea mass-media ungare.

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de joi, 11 august).

 
Schimbarea lui Vacaroiu si Nastase - prioritati urmate de refacerea zonelor calamitatePDF Print E-mail
Accesari :254
Thursday, 11 August 2005

Liderii coalitiei de la putere, Calin Popescu-Tariceanu, Emil Boc, Dan Voiculescu si Marko Bela, au semnat miercuri seara o declaratie comuna in urma intrunirii Consiliului National al Coalitiei de guvernare.

Va prezentam textul integral al declaratiei: Avand in vedere contextul socio-politic actual si derularea procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, membrii Coalitiei de guvernare adopta urmatoarea Declaratie: In spiritul vointei actualei majoritati de a construi o Romanie democrata, morala si prospera, ne exprimam suportul deplin pentru realizarea programului de guvernare. Sprijinim initiativele legislative menite a intari eficienta si responsabilitatea Cabinetului Tariceanu, ca exponent al Coalitiei de guvernare. Ne exprimam sustinerea pentru realizarea unei reforme morale profunde a societatii romanesti si a unui cadru care sa asigure bunastarea cetatenilor. Tinand cont de prioritatile avansate de membrii Coalitiei de guvernare, in respectul deplin al normelor legislative si constitutionale, ne angajam sa sustinem in Parlament urmatoarele proiecte: Modificarea regulamentelor celor doua camere ale Parlamentului si revocarea presedintilor acestora. Termen: 15 septembrie 2005; Modificarea Legii 215/2001, astfel incat, atat la revocarea cat si la alegerea presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor Judetene sa actioneze aceleasi reguli. Termen: 15 septembrie 2005. De asemenea, membrii Coalitiei vor sprijini demersurile Guvernului in eforturile de refacere a zonelor calamitate in urma inundatiilor, de integrare europeana, de asigurare a transparentei declararii averilor, de sustinere a capitalului romanesc si a drepturilor minoritatilor.

Dupa cum se cunoaste, la cererea lui Adrian Nastase, Curtea Constitutionala a emis deja o decizie potrivit careia articolul 25 din regulamentul Camerei Deputatilor, referitor la procedurile de revocare a presedintelui acesteia, nu concorda cu normele constitutionale. Articolul respectiv stipuleaza ca operatiunile de debarcare a sefului deputatilor pot demara atat la solicitarea grupului parlamentar care l-a propus, cat si la initiativa unei treimi din numarul total al deputatilor, insa numai in conditiile in care sunt de culori politice diferite. De aceea la ambele Camere ar trebui modificate regulamentele de functionare.

Privitor la modificarea Legii administratiei publice locale, coalitia de la putere vrea ca presedintii consiliilor judetene sa poata fi alesi cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, nu cu doua treimi ca pana acum. Toate partidele s-au declarat de acord cu aceasta modificare, dar Dan Voiculescu, presedintele conservatorilor, a precizat ca accepta schimbarea ca "procedura", dar zice ca revocarea actualilor presedinti de consilii judetene "nu poate fi facuta numai fiindca s-a schimbat puterea politica.

Deci, unanimitatea aratata miercuri seara nu pare a avea corespondent deplin in realitate. Asta si pentru ca reprezentatii PD au insistat pe langa liderul liberal, premierul Calin Popescu-Tariceanu, imediat dupa sedinta Aliantei D.A. sa declare presei ca Partidul Conservator va fi scos de la guvernare daca nu va respecta calendarul privind schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase si a presedintilor si vicepresedintiilor consiliilor judetene care apartin opozitiei. Lucru care nu s-a intamplat. Potrivit unor surse din cadrul Aliantei s-a luat in discutie si varianta unui guvern minoritar, iar PD, conform sfaturilor parintesti ale presedintelui Traian Basescu a marsat prin Emil Boc in continuare pe ideea organizarii alegerilor anticipate cat mai urgent, idee impartasita doar de cativa liberali.

Referitor la propunerea conservatorilor legata de TVA zero pentru alimentele de baza si la cea privind controlul averilor, la care Dan Voiculescu pare a nu renunta, liderii Aliantei le-au primit cu scepticism, informeaza Prompt Media.

 

 
Germania nu isi schimba pozitia fata de aderarea RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Thursday, 11 August 2005

Referitor la declaratiile din ultimele zile ale cancelarului german Gerhard Schroeder, conform carora aderarea Romaniei si Bulgariei la UE va fi amanata, MAE roman sustine ca nu exista nici o modificare a pozitiei Germaniei fata de subiectul aderarii.

Ministerul de Externe a initiat in cursul zilei de miercuri, 10 august, o serie de contacte cu reprezentanti ai autoritatilor germane de la Berlin, in urma carora a reiesit cu claritate, dupa cum se arata intr-un comunicat MAE, ca nu exista nici o modificare a pozitiei Germaniei fata de Romania in acest sens. In contextul campaniei electorale din Germania, cancelarul Schroeder a reafirmat pozitia consecventa a autoritatilor germane, potrivit careia aderarea Romaniei va putea avea loc la data-tinta, cu conditia ca aceasta sa isi indeplineasca obligatiile asumate. Executivul german va sustine, in continuare, eforturile cetatenilor si guvernului Romaniei de a-si indeplini angajamentele asumate in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

 
Actualul Papa va primi titlul de "Doctor Honoris Causa la Cluj-NapocaPDF Print E-mail
Cluj-Napoca, Romania/Romanian Global News
Accesari :378
Thursday, 11 August 2005

Noul Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea, va primi titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, informeaza catholica.ro.

Sfantul Parinte nu va putea veni personal in Romania la ceremonia programata sa se desfasoare pe 4 noiembrie, dar va fi reprezentat la eveniment de Arhiepiscopul Jean-Claude Perisset, de la Nuntiul Apostolic pentru Romania si Republica Moldova. Decizia de a acorda aceasta distinctie Papei Benedict al XVI-lea a fost luata de presedintele Consiliului Academic al UBB, Andrei Marga, care a a declarat ca a tinut seama de opera teologica si filozofica a fostului prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei de la Vatican, actualul Papa. Deoarece Andrei Marga a analizat acordarea titlului inainte de numirea cardinalului Joseph Ratzinger in functia de Papa, iar in urma discutiilor avute cu acesta cardinalul a acceptat sa vina personal in Romania pentru ceremonie, astazi situatia este diferita ca urmare a rasturnarii de situatie si a numirii sale in functia de sef al Biseriici Catolice.

Discursul din 4 noiembrie numit "laudatio" va fi sustinut de Andrei Marga, iar opera teologica si filozofica a lui Joseph Ratzinger va fi prezentata de catre decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica, Jozsef Marton, si de decanul Facultatii de Teologie Greco-Catolica, Episcopul Virgil Bercea al Eparhiei de Oradea.

 
Un portal romanesc se bucura de recunoastere europeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Thursday, 11 August 2005

Varianta extinsa a sistemului electronic de achizitii publice, www.e-licitatie.ro, este finalista la concursul european eEurope Awards 2005, organizat de Institutul European pentru Administratie Publica cu sustinere din partea Comisiei Europene, care se va desfasura in luna noiembrie la Manchester.

Portalul romanesc www.e-licitatie.ro a fost selectat sa participe la faza finala dintr-un numar total de 234 de proiecte, evaluatorii stabilind ca este un sistem national cu o strategie clara care dezvolta o infrastructura completa pentru licitatii electronice, are impact mare asupra utilizatorilor, este foarte relevant pentru e-guvernare, mai cu seama in privinta transparentei, controlului, licitarii si reducerii birocratiei, iar modelul functional poate fi transferabil. De la lansarea sa din 2002 si pana la sfarsitul semestrului I al acestui an, sistemul e-licitatie a efectuat 471.553 tranzactii electronice. La sfarsitul perioadei mentionate, prin intermediul sistemului s-au eliberat 4.364 certificate digitale, iar utilizatorii sistemului au economisit de la lansare 6.238,480 miliarde lei, informeaza un comunicat de presa emis de realizatorii potrtalului, echipa IGCTI. Varianta extinsa a sistemului urmeaza sa devina operationala pana la sfarsitul acestui an.
www.e-licitatie.ro a mai primit recunoastere internationala cu premiul International Golden Link 2005 al Asociatiei de Comunicatii si Electronica a Fortelor Armate pentru cea mai inovativa solutie la sectiunea Aparare Internationala sau Guvernare Civila.

Sistemul a fost nominalizat ca exemplu de buna practica la Conferinta la nivel inalt cu tema e-Government care a avut loc in Italia. Echipa care dezvolta proiecte de eGuvernare din cadrul IGCTI este o echipa tanara, care poate concura cu specialisti din marile companii IT din lume.

 
Tinerii romani incearca sa promoveze pacea mondiala la CaracasPDF Print E-mail
Caracas, Venezuela/Romanian Global News
Accesari :184
Thursday, 11 August 2005

Tineri din Romania participa in perioada 7-15 august la cea de-a XVI-a editie a Festivalului International al Tinerilor si Studentilor care are loc in capitala Venezuelei, Caracas.

La editia din acest an participa 25 000 de tineri din 120 de tari. Manifestarea se desfasoara sub titulatura Pentru pace si solidaritate, impotriva imperialismului si razboiului" si a fost deschisa oficial de presedintele tarii gazda, Hugo Chavez, informeaza poartalul festivalului. Romania este reprezentata de o delegatie alcatuita din 20 de persoane care se vor alatura celorlalte tari participante ce isi propun sa aduca in prim-planul opiniei publice lupta lor impotriva razboiului, terorismului si a incalcarii drepturilor omului. Totodata, tinerii spera ca prin discutiile avute sa poata sa vina cu solutii pentru combaterea fenomenelor de mai sus si sa realizeze un plan de actiune comun. Temele dezbatute in cadrul festivalului vor putea fi vazute si in buletinul informativ al festivalului.

 
145 de ani de la infiintarea Marinei Militare RomanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :208
Thursday, 11 August 2005

Joi dimineata la Cercul Militar National din Bucuresti a avut loc un simpozion dedicat implinirii a 145 de ani de la infiintarea Marinei Militare Romane.

Traditiile, evolutia si perspectivele modernizarii Fortelor Navale Romane in contextul integrarii in structurile euro-atlantice au constituit principalele tematici ale seminarului. Cu acest prilej, au fost lansate volumele Marea Neagra punct de confluenta al intereselor strategice, Statul Major al Fortelor Navale Romane (1860 -2005) si Politica navala postbelica a Romaniei (1944 -1958). La activitate, care face parte din programul manifestarilor organizate de Statul Major al Fortelor Navale cu prilejul Zilei Marinei Romane, au participat persoane cu functii de conducere din Ministerul Apararii Nationale, reprezentanti ai Ligii Navale Romane, personal militar si civil din Statul Major al Fortelor Navale. De asemenea, Ansamblul Artistic Doina al Armatei, formatia "Tinemar" a Cercului Militar Mangalia, muzica militara a Academiei Navale "Mircea cel Batran" si Corala D.D.Botez a Ligii Navale Romane - filiala Bucuresti au sustinut un program artistic, informeaza Prompt Media.

 
Rapid si Dinamo incearca o avansare in Cupa UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :388
Thursday, 11 August 2005

Cele doua reprezentante ale Romaniei in Cupa UEFA, Rapid si Dinamo, vor incerca joi, 11 august, sa obtina o calificare in faza urmatoare a Cupei UEFA.

Rapidul va intalni, in Giulesti, de la ora 20.00, pe macedonenii de la Vardar Skopje, intr-o confruntare din cadrul turul doi preliminar al Cupei UEFA. Este prima confruntare a celor doua echipe, insa ambele spera la un rezultat cat mai bun care sa le poata propulsa mai departe in Cupa UEFA. Sositi deja la Bucuresti, macedonenii au declarat presei ca s-ar multumi si cu un rezultat de egalitate, care i-ar avantaja, dupa parerea lor. Rapidul, mai optimist decat Vardar, si mai hotarat sa castige, va intra in teren cu un unsprezece format din Dolha, Constantin, Maftei, Moldovan, Badoi, Maldarasanu, Stancu, I. Stancu, Buga, Niculae, si Ilyes. Antrenorul lui Vardar Skopje, Vujadin Stanoikovici, va trimite in teren o echipa din care vor face parte: Zdravkovici, Markovski, Tanevski, Brankovici, Braga, Gligorov, Serafimovski, Masev, Tasevski, Trickovski si Naumov.

Dinamo Bucuresti va intalni si ea, de la ora 21.45, in Stefan cel Mare, pe Omonia Nicosia.

 
Seara ghinioanelor pentru Steaua: 1-1 cu RosenborgPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Thursday, 11 August 2005

La capatul a 93 de minute de joc, in care Steaua i-a dominat clar pe norvegienii de la Rosenborg, tabela arata un trist si nedrept 1-1.

Chiar daca nu a fost invinsa aseara in Ghencea, Steaua va ramane cu gustul amar si cu regretul unei partide in care a luptat, dar in care subiectivismul arbitrului si ratarile care s-au tinut lant au privat-o de savurarea unei victorii ce i s-ar fi cuvenit. Ros-albastrii au intrat pe teren hotarati sa castige, lucru ce s-a vazut chiar din primul minut al jocului. Elevii lui Protasov au inscris in minutul 30, prin Victoras Iacob. Scorul a ramas neschimbat pana la finalul primei reprize, fara insa ca ocaziile pentru Steaua sa lipseasca. Egalarea a avenit cu 5 minute inainte de finalul timpului regulamentar de joc, in minutul 85, cand Helstad, scapat singur su portarul Hamutovschi a inscris, ajutat si de o balba a portarului stelist, dar si de un moment de orbire a arbitrului, care nu a vazut o faza clara de off-side la jucatorul norvegian. Tribuna stelista, amutita de acest gol venit pe neasteptate, a sperat pana in ultimul moment intr-un nou gol, care ar fi oferit Stelei prima sansa de calificare in grupele Champions League. Cu toate acestea, Steaua este inca optimista in fata returului dim Norvegia, si spera intr-o calificare in grupele Ligii Campionilor, prima dupa o perioada de noua ani. Ma exista sanse de calificare si personal, cred ca vom obtine calificarea la Trondheim si-a exprimat antrenorul stelist Protasov convingerea.

 
Iubitorii de volei pe plaja vin la Mamaia la Campionatul BalcanicPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :369
Thursday, 11 August 2005

Statiunea Mamaia gazduieste in perioada 11-13 august Campionatul Balcanic de Volei pe Plaja pentru seniori.

Competitia se va desfasura pe arena amenajata pe plaja din fata Hotelului "Flora" din Mamaia si va aduce in fata publicului constantean 19 echipe, dintre care 8 vor concura la feminin si 11 la masculin, anunta un ziar local. Tara noastra este reprezentata de doua formatii la feminin si trei la masculin. Campionatul de volei este organizat de Federatia Romana de Volei si Telegraf Advertising, cu sprijinul Asociatiei Judetene de Volei si a Directiei pentru Sport a Judetului Constanta.

 
Sistemul ticalosit functioneaza in selectia bursierilor romani din SerbiaPDF Print E-mail
Cladova,Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :660
Thursday, 11 August 2005

Ca in fiecare an o comisie de la Bucuresti bate drumurile comunitatilor romanesti din vecinatate si Balcani pentru a selecta dosarele candidatilor, etnici romani, ce vor veni cu burse acordate de statul roman sa studieze in Romania.

Scopul acordarii acestor burse de catre statul roman este intarirea comunitatilor romanesti prin educarea unor tineri provenind din aceste comunitati in domenii ce servesc pastrarii si dezvoltarii identitatii romanesti, a limbii si culturii materne sau pentru formarea de lideri cu viziune democratica care sa poata apara drepturile comunitatii respective.

Din nefericire Serbia reprezinta de mai multi ani o exceptie. Exista un partid politic in Timoc infiintat cu multi ani in urma si care are sediul la Zaicear intr-o bucatarie a secretarei acestui partid, de care nu se aude decat in momentul in care comisia de la Bucuresti se pregateste sa ajunga in Serbia. Afirmatia este sustinuta de presedintele uneia dintre cele mai active asociatii romanesti din Timoc, Ariadnae Filum, care de-a lungul anilor a demonstrat o implicare puternica in apararea cauzei romanilor din Timoc, iar acest lucru nu a fost facut prin simple declaratii ci prin lucru pe teren printre oameni cu efecte ce de cativa ani sunt vizibile in afirmarea identitatii romanilor asa numiti vlahi din Timoc, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Anul acesta asa cum declara Zavisa Jurj presedintele AF totul a inceput cu presiuni din partea diplomatului Octavian Romascanu de la Ambasada Romaniei la Belgrad cum ca selectia dosarelor sa se faca la sediul Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia, la Zaicear, la sediul din bucatarie. De mai mult timp, asa cum declara Zavisa Jurj, Dimitrie Craciunovici pretinde de la fiecare candidat care doreste sa-si depuna dosarul in vederea selectiei, suma de 200-300 de euro, lucru absolut ilegal. Care este in aceste conditii interesul diplomatului de la Belgrad in promovarea lui Craciunovic, se intreaba retoric Jurj. In final selectia candidatilor a sase organizatii s-a desfasurat la sediul Consiliului National Roman din Cladova, iar selectia celor 29 de candidati ali lui Craciunovici s-a desfasurat la sediul sau din Cladova, neacceptand sa-si prezinte candidatii impreuna cu celelalte organizatii romanesti.

Care este secretul ca Craciunovici are in final 29 de candidati (inmultiti cu 200-300 de euro), iar toate celelalte organizatii la un loc doar 6 candidati. Este simplu. In timp ce toate celelalte organizatii respecta directiva semnata de MEC, MAE si DRP care spune ca prioritare la acordarea burselor trebuie sa fie domenii ca filologia, jurnalismul, teologia care pot pregati cadre ce pot contribui la pastrarea identitatii romanesti a comunitatii, Craciunovici aduna pe toti cei care vor sa mearga la medicina. Peste cinci sute de medici a format statul roman de ani de zile in Timoc, prin intermediul lui Craciunovici si ce folos spune Zavisa Jurj, doar cativa vorbesc rumaneste si au ajutat comunitatea noastra. Noua ne lipsesc profesorii de romana, jurnalistii, sociologii, preoti cei care pot sa ne invete copiii limba noastra, sa ne ajute sa ramanem ceea ce suntem, adica rumani. Un lucru de asemenea de neinteles pentru Zavisa Zuzic este ironia cu care unii membri ai comisiei de la Bucuresti trateaza optiunea unor candidati de a face anul pregatitor la centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni, unde acestia iau cunostiinta pentru prima data in viata lor despre istoria propriului lor neam, despre cultura romaneasca si unde isi perfectioneaza limba romana literara.

Ariadnae Filum ca si celelalte organizatii romanesti asteapta o ancheta amanuntita asupra procesului de selectie si a implicarii diplomatului roman in sustinerea sistemului Craciunovici, sistem care a fost initiat de pe timpul unui alt diplomat in post la Belgrad si care intre timp a fost retras la Bucuresti, dar care se pare ca si-a lasat puisori la Belgrad asa cum sustin mai multi lideri ai asociatiilor romanesti din Timoc.

 
In loc de concluziiPDF Print E-mail
Mangalia, Romania/Romanian Global News
Accesari :988
Thursday, 11 August 2005

Editia a III-a a Simpozionului Romanii de pretutindeni de la Mangalia s-a incheiat nu fara a inregistra si unele nereusite, inerente in astfel de actiuni, unele balbe din partea organizatorilor sau a invitatilor lor, dar si gafe de proportii ale politicienilor participanti.

Pe unele din categoria finala le-am anuntat deja si anume gafa premierului Tariceanu cu grecii, moment ce a facut participantul aroman din Macedonia sa se intrebe daca despre aromani stie ceva premierul? si sa concluzioneze tot el intr-o intrebare retorica, caci nimeni nu putea sa-l lamureasca mai bine decat premierul daca de aromanii din Grecia auzise vreodata. Cert este ca Tariceanu a putut sa intre in dialog cu aceleasi persoane cu care discutase deja la Luxembourg, in marea intalnire a diasporenilor, organizatorii avand grija ca participantii sa nu-l bruscheze prea tare cu intrebarile. Au fost si momente in care premierul a spus nonsalant ca nu stie ce sa le raspunda participantilor, ca de-aia are ministrii in cabinet si ca vor veni acestia sa va raspunda. Tocmai bine pentru ca acolo a fost si Mihai Gheorghiu, secretarul de stat de la DRRP care a raspuns intrebarilor participantilor, pe alocuri somandu-i pe unii dintre ei sa nu incerce sa-i smulga promisiuni de finantare pentru ca, intai ar trebui sa se ia acordul de principiu al finantatorului si abia dupa aceea sa se depuna proiectul spre finantare. Gheorghiu a dat-o in bara raspunzand participantilor ca pe evaluarea fondurilor DRP din anul 2004 inca se mai lucreaza. Oare acesta a uitat ca in prima conferinta de presa a noului DRRP in cadrul MAE, la aceeasi intrebare, de cum s-a facut evaluarea cheltuirii fondurilor si ce concluzii au reiesit din aceasta, a raspuns ca raportul de evaluare se afla pe masa primului ministru si ca acesta va decide ce masuri se vor lua in continuare? Acum, la Mangalia, prada amneziei, a raspuns interlocutorului ca inca se mai lucreaza la raport si ca evaluarea este in curs(?!). Romanian Global News va publica pentru stiinta si informarea cititorilor sai textul raportului care a ajuns la Primul Ministru, dovada ca este gata demult, insa cineva are interesul sa-l tina inca in sertare. Cine are acest interes? Oare cine? Indivizi care folosesc in interes propriu umbrela unui anumit serviciu secret roman si care sunt implicati in deturnarea fondurilor DRP, sau anumiti politicieni ? Speram sa aflam, odata cu sesizarea Parchetului pe care daca nu o va face Corpul de control al Guvernului o va face mass-media.

Ministrul Blaga, venit in a treia zi a lucrarilor, a reusit sa irite sala in momentul in care a afirmat ca reclamatiile participantilor cu privire la felul in care sunt intampinati in tara de vamesii care inca percep spagi, indiferent ca turistii au toate actele in regula, sunt folclor. Toata sala a rabufnit povestindu-i ministrului episoade din asa presupusul folclor personal cerandu-I ca in momentul in care va mai da ordonante care sa-I priveasca si sa-I afecteze pe romanii plecati in lumea larga, sa se gandeasca in primul rand la interesele cetatenilor romani si mai apoi la a apara interesele cetatenilor straini. Explicand totusi ca in procesul de integrare europeana Romania trebuie sa respecte legile pe care le-a emis, in concordanta cu legislatia europeana, ministrul Blaga a reparat oarecum momentul initial, asigurand participantii ca au inceput deja arestari in randul vamesilor pentru eradicarea coruptiei.

Lucrarile celei de-a III-a editii a Simpozionului Romanii de pretutindeni organizat de TVRinternational, Asociatia ProFamilia si Primaria Mangalia s-au incheiat cu o conferinta de presa a organizatorilor la care insa a fost prezenta doar directoarea postului public de televiziune, dna. Monica Zvirjinschi, care la intrebarea RGN despre evaluarea editiei, a raspuns ca evaluarea se va putea face doar dupa analizarea materialelor inregistrate de echipele tehnice, pentru ca, motiva dansa, discutiile au fost foarte multe intr-un timp asa de scurt. Intrebata tot de RGN pe cand TVRi va avea corespondenti locali in comunitatile romanesti din jurul granitelor, dna. Zvirjinschi a raspuns ca, desi isi doresc foarte mult sa realizeze acest lucru, totul se rezuma la imposibilitatea, din punct de vedere financiar, de a realiza dotarea si functionarea unor mini-studiouri locale.

In finalul acestei conferinte de presa, saptamanalul Actualitatea romaneasca ar fi trebuit sa decerneze premiile sale insa acest lucru nu a mai fost posibil, asa incat asociatiile premiate si-au primit premiile pe holul salii de conferinta. Premiul pentru promovarea unitatii asociatiilor romanesti din Austria a fost acordat Asociatiei Culturale Unirea condusa de Ioan Godja, Premiul pentru integrarea romanilor in societatea spaniola a revenit Asociatiei romanilor din Catalugna ASOCROM, al carei presedinte este dna. Marcela Ciobanu Sarbusca si in fine, Premiul pentru promovarea valorilor culturale romanesti in strinatate a revenit Asociatiei socio-culturale Spirit Romanesc din Italia, al carei presedinte este Marius Burghelea.

Romanii din jurul granitelor au plecat acasa cu mainile goale, singura promisiune de ajutor material venind din partea unei asociatii a romanilor din Spania si alta de sprijin legislativ venita din partea vicepresedintelui Senatului Romaniei, Teodor Melescanu, care a promis ca va face lobby sustinut pentru adoptarea cat mai rapida a legii de sprijin pentru romanii de pretutindeni. In timpul celor trei zile de discutii aprinse, mai mult pe teme recente ce ii privesc pe emigrantii romani din Occident, si mai putin despre viata si nevoile romanilor autohtoni din jurul granitelor si Balcani, adusi la acest simpozion numai pentru a vedea Marea Neagra si conditiile mizere din unele statiuni de pe Litoral, caci problemele lor nu au fost nici macar exprimate in totalitate, s-a evidentiat faptul ca nevoile si problematica romanilor de pretutindeni este extrem de complexa si ca este nevoie de un minister sau un departament de stat in subordinea Parlamentului, Guvernului sau a Presedintelui Romaniei, care sa se ocupe de peste cei 10 milioane de romani aflati in afara granitelor tarii.

 
Unii secui din Harghita s-au suparat pe daci ca acestia au fost acolo inaintea lorPDF Print E-mail
Csomortan, Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :407
Thursday, 11 August 2005

Echipa de arheologii care cerceteaza situl arheologic de la Csomortan, din judetul Harghita, a tras un semnal de alarma legat de faptul ca toate cuvintele referitoare la cultura dacica au disparut de pe indicatorul care semnalizeaza prezenta acestui sit arheologic.

Dr.Valeriu Kavruk, Directorul Muzeului Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe a declarat ca au fost sterse cuvintele referitoare la cultura dacica si a precizat ca acest lucru s-a intamplat atat la partea de explicatii in limba romana cat si la cea in limba maghiara. Pe langa asta, s-a tras si cu o pusca pneumatica in indicator si a fost lovit si cu un obiect foarte dur.

Arheologii au scos la iveala urme de locuire vechi de sase mii de ani, inclusiv a unei zone tipice de locuire dacica. Prof. univ. Gheorghe Lazarovici, directorul santierului arheologic a afirmat ca situl este extrem de important deoarece aici s-au conservat cel mai bine elementele unei culturi vechi de 5 mii de ani, cultura Wiettenberg".

La Csomortan au fost identificate peste 1200 de piese ceramice, arme, locuinte, obiecte de cult specifice celor sase nivele de cultura preistorica, de la Wiettenberg pana la Cucuteni si cea dacica.

 
Proteste in Basarabia impotriva arsenalului militar rusesc din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :366
Thursday, 11 August 2005

300 de persoane, reprezentanti ai mai multor organizatii non-guvernamentale din mai multe tari vor participa joi, 11 august, la Saharna, la o conferinta si la manifestari de protest, in cadrul programului Ecotopia 2005.

Membrii acestor ONG-uri, afiliate la programul Ecotopia vor protesta fata de riscurile ecologice pe care le implica arsenalul militar rusesc de la Colbasna. Asociatia de Geografie si Etnologie EGEA Moldova si Comunitatea Biciclistilor din Moldova isi exprima profunda ingrijorare si atrag atentia opiniei publice din tara noastra si din strainatate asupra pericolului ecologic si social mentinut prin prezenta pe teritoriul Republicii Moldova a arsenalului militar rusesc de la Colbasna, se arata intr-o declaratie a asociatiilor amintite. Tot in cadrul acesteia se mentioneaza ca o eventuala explozie a celor 40 de mii de tone de munitii de la Colbasna ar afecta un teritoriu de pana la 3.000 de kmp si ar provoca pagube si in statele vecine, Romania si Ucraina. Cu toate acestea, Federatia Rusa nu intreprinde actiuni reale pentru evacuarea armamentului si munitiilor, insistand ca acest lucru sa fie sincronizat cu solutionarea politica a conflictului transnistrean, se mai arata in declaratia protestatarilor. Procesul de distrugere al arsenalului rusesc trebuia sa inceapa in urma cu un an, iar in 2002 a fost adus chiar un mecanism american, camera Donovan, in care munitiile urmau sa fie detonate. Utilajul nu a mai ajuns in regiunea tranistreana din pricina autoritatilor autoproclamate de la Tiraspol, iar in acest moment camera Donovan se afla la Chisinau.

Apelurile adoptate de legislativul de la Chisinau privind democratizarea si demilitarizarea regiunii transnistrene prevad, intre altele, retragerea tuturor militarilor rusi si evacuarea intregului arsenal militar al Federatiei Ruse din regiune pana la sfarsitul anului curent, dizolvarea formatiunilor militare transnistrene, lichidarea securitatii transnistrene, activitatea libera a partidelor politice din Republica Moldova in stanga Nistrului. Rusia s-a angajat in cadrul summit-ului OSCE de la Istambul din 1999 sa-si retraga prezenta militara din Transnistria pana la sfarsitul anului 2002. Procesul de demilitarizare a regiunii transnistrene a Moldovei a devenit obiectul unui apel al Parlamentului nostru catre OSCE, Uniunea Europeana, Consiliul Europei, catre guvernele SUA, Ucrainei, Rusiei si Romaniei, privind implicarea acestor organisme intr-un format multilateral de solutionare a crizei transnistrene. Daca Republica Moldova nu va fi ajutata azi de comunitatea internationala sa treaca primejdia ce se abate dinspre arsenalele din stanga Nistrului, maine ar putea fi tarziu. Reiesind din cele expuse, este clar ca chiar si in conditiile unei atitudini constiincioase din partea responsabililor de depozitarea si pastrarea arsenalului, nu este exclusa o catastrofa provocata printr-o eroare umana s-au pur si simplu de uzaura armamentului, cazuri recente de acest fel producandu-se pe intreg teritoriul fost sovietic.

Organizatiile non-guvernamentale si persoanele subsemnate solicita societatii civile, partidelor si tuturor fortelor democratice din Republica Moldova, precum si inaltelor foruri europene si mondiale, guvernele statelor lumii sa sustina acest apel si sa contibuie prin mecanismele disponibile la rezolvarea situatiei privind evacuarea arsenalului rusesc de la Cobasna si a trupelor straine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Solicitam realizarea unui studiu transparent asupra pericolului pentru natura si societate pe care il prezinta acest depozit de munitii, independent de procesele si relatiile politice existente in regiune. Consideram ca acest fapt este in interesul tuturor cetatenilor si guvernelor care au responsabilitatea asigurararii protectiei ecologice si sociale a populatiei, se mai arata in declaratia organizatiei EGEA Moldova, care ramane deschisa tuturor celor care doresc sa adere la miscarea de protest.

 
Ambasada Romaniei la Ottawa se implica in clarificarea problemelor sociale ale romanilor din CanadaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 11 August 2005

Mesajul trimis in urma cu aproape doua luni la Ambasada Romaniei la Ottawa de catre Alianta Romanilor Canadieni a primit, in cele din urma, un raspuns din partea misiunii diplomatice romane, care saluta interesul deosebit si constant manifestat de catre comunitatea romaneasca din Canada fata de complexa problematica a incheierii unui acord romano-canadian de securitate sociala.

Ambasada Romaniei la Ottawa precizeaza intr-un comunicat de presa ca a initiat inca din vara anului 2001, cu acceptul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, o serie de demersuri concrete pe langa autoritatile competente de la Ottawa (la vremea respectiva Ministerul Dezvoltarii Resurselor Umane), prin care sa se ajunga la un instrument juridic bilateral de tipul evocat. Eforturile ambasadei romane au fost in permanenta susutinute de MAE si s-au amplificat in ultimul an prin cresterea frecventei si substantierea dialogului pe tema data, cu Ministerul Dezvoltarii Sociale din tara nord-americana (institutie devenita responsabila de acordurile de securitate sociala ale Canadei). Ambasada Romaniei la Ottawa si Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti intentioneaza sa continue sa demonstreze ca tara noastra este dipsusa sa se angajeze in negocieri cu Canada referitoare la perfectarea unui acord de securitate sociala si, totodata, sa incurajeze factorii de decizie relevanti de la Ottawa sa examineze dintr-o perspectiva favorabila, chestiunea inceperii tratativelor in cauza.

O directie concreta a strategiei Ambasadei si a Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei va fi interprinsa in toamna acestui an cand Ministerul Dezvoltarii Sociale al Canadei va oferi un raspuns clar in problema respectiva.

Alianta Romanilor Canadieni, organizatie comunitara a romanilor din Canada, in acord cu alte organizatii cultural-comunitare romanesti din mai multe provincii ale Canadei, a initiat in 2004 o serie de consultari cu oficiali canadieni de la Social Security Canada si cu reprezentantii diplomatici ai Romaniei in Canada, in vederea inceperii de negocieri pentru semnarea unui acord bilateral de securitate sociala. Acordul ar reglementa, printre altele, drepturile la pensie ale cetatenilor celor doua tari. Deoarece raspunsul primit de la oficialii canadieni a fost ca Romania nu se afla inca pe lista prioritatilor, dar ca se vor face re-evaluari in 2005 in sensul introducerii Romaniei pe lista statelor cu care Canada planifica sa deschida negocieri, Alianta Romanilor Canadieni s-a adresat misiunii diplomatice romane de la Otawa pentru reglementarea acestei situatii.

 
Romanii din Israel vor avea un Institut Cultural RomanPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :450
Thursday, 11 August 2005

Portalul Romania-Israel a realizat recent un interviu cu noul director al Institutului Cultural Roman din Tel-Aviv, Madeea Axinciuc, institut care va fi inaugurat in acest an, in luna septembrie. Redam mai jos interviul realizat de Viorel Maier pentru portalul mentionat.

De ceva vreme, prin tribul romanesc din Israel circula o informatie imbucuratoare: in curand, Institutul Cultural Roman isi va deschide o "ambasada culturala" la Tel Aviv, si ca dumneavoastra, doamna Madeea Axinciuc, sunteti directoarea acestui asezamant. Ajutati-ne sa va cunoastem: de unde sunteti din Romania, apoi sunteti foarte tanara, deci ne puteti spune cati ani aveti, dar mai ales (conform glumei) ce ati facut in ultimii cinci ani?

Va multumesc pentru invitatia de a realiza acest interviu. Am 29 de ani. Am absolvit, in anul 1999, Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucuresti, specializarea Filosofia culturii, iar in anul 2001, am absolvit programul de masterat organizat de Centrul de Studii Ebraice al Universitatii din Bucuresti. In februarie 2004 am sustinut teza de doctorat (cu tema: Imaginatie si profetie in Calauza ratacitilor de Moise Maimonide) in cadrul Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti, pentru care am primit distinctia Summa cum laude. Am avut bucuria si onoarea ca teza sa fie coordonata in cotutela de Prof. dr. Gheorghe Vladutescu (Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti), actualmente Vicepresedinte al Academiei Romane si Prof. dr. Moshe Idel (Universitatea Ebraica, Ierusalim).

In aceasta perioada am obtinut mai multe burse de cercetare, printre care se numara doua burse guvernamentale in Israel (la Universitatea Ebraica din Ierusalim, respectiv, la Universitatea din Tel Aviv) si am publicat mai multe articole si studii de specialitate.

Cand ati sosit in Israel si care va sunt primele impresii?

Am ajuns la Tel Aviv acum trei luni si sunt incantata de entuziasmul si caldura cu care am fost intampinata aici. Intentionez ca, prin sprijinul comunitatii originarilor din Romania, sa atragem publicul israelian nevorbitor de limba romana. De asemenea, dorim sa cream o retea de relatii pe linie culturala intre personalitati si institutii romanesti si israeliene in vederea organizarii unor activitati si evenimente comune.

Stim ca deschiderea oficiala a ICR Tel Aviv va avea loc in septembrie, dar mai stim ca deja v-ati implicat in sustinerea unor activitati culturale.

In luna septembrie vom inaugura noul program cultural al Institutului, care isi construieste strategia culturala in stransa coordonare cu noua strategie lansata de domnul Horia-Roman Patapievici, Presedintele Institutului Cultural Roman de la Bucuresti.

Unde se afla amplasat acest asezamant si cum se poate ajunge acolo?

Institutul Cultural Roman se afla pe Str. Shaul Hamelech, nr. 21, in Tel Aviv. Este situat in complexul cultural Golda Meir, alaturi de Opera, Teatrul Kameri si Muzeul de Arta.

Va multumim pentru raspunsuri si asteptam, la vremea potrivita, cat mai multe informatii despre activitatile programate.

 
Tragedia familiei Mircea din Ontario ar putea fi depasita mai usorPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 11 August 2005

Romanii din Canada lanseaza un apel de solidaritate cu familia lui Liviu Mircea din localitatea canadiana Thornhill, care a murit recent in urma unui atac vascular cerebral la varsta de 34 de ani.

Decesul neasteptat lasa in urma o sotie care nu are nici o sursa de venit si doi copii in varsta de un an si trei ani, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Familia devastata de aceasta nefericita intamplare are nevoie macar de un ajutor financiar penttru a putea sa depaseasca momentele dificile, cu atat mai mult cu cat Liviu Mircea nu beneficia de asigurare de viata. Inmormantarea tanarului are loc joi, 11 august, la cimitirul Holly Cross, si este oficiata de parintele Ioan Pop de la Biserica Toti Sfintii din Toronto. Cei care doresc sa intainda o mana de ajutor pentru familia ramasa fara sprijin a romanului Liviu Mircea sunt rugate sa trimita donatii in contul 08642 / 87-29336 deschis la banca CIBC sau sa trimita un cec payable to Daniela Mircea, pe adresa: Daniela Mircea, 21 Apple Orchard Path, Thornhill, ON L3T 3B5, (905) 889-6050.

 
Studentii romani prefera slujbele in State pentru varaPDF Print E-mail
Harrisburg, SUA/Romanian Global News
Accesari :266
Thursday, 11 August 2005

O absolventa de facultate in varsta de 23 de ani din Romania a calatorit aproape jumatate de glob pentru a ajunge in Hershey, Pennsylvania pentru o slujba de camerista pe perioada verii la Hotelul Hilton Garden Inn.

Maia Morarescu, asistent manager intr-o companie mare din Romania, vorbeste sase limbi. A reusit sa stranga 1.500 de dolari pentru calatoria catre Pennsylvania. Vroiam sa-mi imbunatatesc engleza, sa cunosc oameni, sa capat experienta, sa castig niste bani, desigur, si sa calatoresc, spune ea. Vroiam sa vad Statele Unite. Era unul dintre visele mele, mai spune Maia intr-un interviu pentru o publicatie locala din Pennsylvania. Maia este numai un exemplu pentru toti tinerii din Romania, si nu numai, care ajung in Pennsylvania, sau in oricare alt stat American, ca lucratori sezonieri, majoritatea lor in cautarea unei experiente intr-o cultura diferita si in cautare de o avansare in cariera. Reteaua Hershey Entertainment&Resort Co., care detine si Hersheypark, este unul dintre angajatorii care se ocupa cu tinerii straini care ajung aici in cautarea unui loc de munca in domeniul hotelier, parcuri de distractii, restaurante, etc. Ei se adreseaza tinerilor din alte tari pentru ca perioada in care se desfasoara slujba de vara nu coincide cu programul de vacanta al studentilor americani. Este un castig pentru ambele parti. Noi avem parte de oameni minunati, iar ei obtin o slujba de vara si pot castiga bani si cunoaste lume buna, spune directorul de resurse umane, Jim Carlin.

 
Ioan Romulus Budura a reprezentat Romania la Conferinta Mondiala pentru Limba ChinezaPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :313
Thursday, 11 August 2005

Sinologul roman Ioan Romulus Budura, fost ambasador al Romaniiei la Beijing, a participat saptamana trecuta la prima editie a Conferintei Mondiale pentru Limba Chineza cu tema "Dezvoltarea limbii chineze intr-o lume multiculturala".

Conferinta sinologilor din intreaga lume a reunit peste 500 de participanti - reprezentanti ai guvernelor, rectori si sinologi din 160 de tari si regiuni ale lumii, informeaza postul de radio China International. Toti cei prezenti la acest eveniment au abordat problema dezvoltarii cursurilor de limba chineza si intensificarea cooperarii in acest domeniu. La randul sau, la invitatia comitetului de organizare a acestei conferintei, sinologul Budura a rostit un discurs in chineza intitulat Limba chineza si istoria relatiilor diplomatice chino-romane".

Ioan Romulus Budura este unul dintre primii vorbitori de chineza in Romania, el asigurand partea de traducere in multe intrevederi intre fosti conducatori de stat chinezi si romani. In timpul mandatului sau de ambasador in China, fostul diplomat roman a adus importante contributii la promovarea relatiilor bilaterale, iar pasiunea sa pentru limba si cultura chineza s-a transmis si familiei sale, sotia, fiul, fiica si ginerele fiind absolventi ai universitatilor din Beijing de limba chineza.

 
Viata Sabinei Campeanu ar putea fi salvata la EdinburghPDF Print E-mail
Edinburgh, Scotia/Romanian Global News
Accesari :857
Thursday, 11 August 2005

Intinsa in patutul ei inconjurat de jucarii dragalase, micuta Sabina scaneaza camera cu curiozitate inainte de a zambi dulce catre mama si tatal sau, topiti dupa ea.

Piciorusele ei lovesc continuu aerul, iar ochii ei albastri orbitori sunt lipiti de parintii sai, mama ei se apleaca sa-i dea la o parte de pe fata smocul de par negru, fin, iar tatal se ocupa cu momentele de distractie ale dupa amiezii, vorbind si facand tot felul de fete haioase. Este un moment perfect pentru o poza. Asa incepe portalul scotian Scotsman un material despre micuta Sabina Ioana Campeanu, fetita din Romania, care a plecat in Scotia alaturi de parintii ei pentru a efectua o operatie de care ar putea depinde viata ei. Sabina are numai sapte luni si sufera de o forma foarte rara de cancer de ficat - hepatoblastom. Exista sanse ca acest tip de cancer sa fie tratat, insa este vorba de o suma foarte mare de bani necesara pentru tratament: viata Sabinei depinde practic de suma de 25.000 de lire sterline. Asociatiile romanilor de pretutindeni au lansat zile la rand apeluri umanitare pentru cei care pot ajuta in vreun fel la salvarea vietii acestui copil, iar pana la urma fetita a ajuns la o clinica in Scotia, unde urmeaza sa fie operata.

Dar cu masinariile zgomotoase din decor, cu tuburile medicale care pompeaza medicamente in acest copilas, cu surorile de la sectia investigatii a Royal Hospital for Sick Children, care o urmaresc pe micuta de sapte luni, realitatea dura este ca situatia este departe de a fi idilica. Deasupra Sabinei se afla un tub alb, gros, prin care i se face chemoterapie, pentru a-i distruge hepatoblastomul, mai scrie Sctosman, impresionat de situatia grea a familiei de romani, care pentru moment trebuie sa considere Edinburgh-ul acasa. Parintii stiau foarte bine ca venirea in Scotia reprezenta singura sansa pentru copilul lor, despre care stiau ca urmeaza sa moara. Am inceput sa ne gandim de ce noi?. Probabil este o intrebare pe care si-o pune oricine cand ceva nu este in regula, spune tatal fetitei. Parintii Sabinei, mama chimista si tatal inginer electronist, amandoi in varsta de 37 de ani, au inceput, cand au aflat de boala copilului, sa caute tot felul de informatii pe Internet, afland tot ce se putea afla si luand contact cu diferite organizatii, implorand ajutor pentru fiica lor. Au luat legatura si cu Grupul de Strategie pentru Tumorile de Ficat la Copii, care reuneste experti in forme rare de cancer, iar medicul Jon Pritchard, din Edinburgh le-a oferit ajutorul sau. A fost singurul care a intrat in legatura cu noi. Ne-a dat speranta, spune Cristina Campeanu. Am decis, dupa prima sedinta de chemoterapie, sa venim in data de 25 iunie. Am folosit toate economiile noastre, un imprumut, familiile si prietenii ne-au ajutat si am obtinut banii pentru prima rata, asa ca am venit, povestesc cei doi soti pentru Scotsman. Costul total al tratamentului Sabinei este estimat la 25.000 de lire sterline, mai scrie portalul scotian, suma ce include operatia, chiria, ingrijirea pre si post operatorie, analizele si personalul. Aceasta suma se refera numai la cheltuielile medicale, dar pe langa acesti bani este nevoie si de o suma cu care familia Campeanu sa se intretina in Scotia, pe perioada spitalizarii fiicei lor, adica sase luni, perioada pe care vor trebui sa o petreaca in sectia pentru parinti a spitalului.

Medicul care o ingrijeste pe Sabina asigura ca tumoarea pe care o are fetita nu s-a intins si in alte parti ale corpului, si este localizata doar la nivelul ficatului. El mai spune ca nu se cunoaste cauza aparitiei acestei tumori maligne, dar ca ea se poate mari, ceea ce, admite el, ar fi fatal. De cand a ajuns la Edinburgh, in 25 iunie, Sabina a facut trei sesiuni de chemoterapie, una la doua saptamani, iar starea ei pare ca s-a mai imbunatatit, cel putin aparent. Medicul spune ca in Romania sansele Sabinei ar fi fost de 30%, pe cand aici se ridica la aproximativ 75%. Dupa cea de-a patra sesiune de chemoterapie, tumoarea va fi extirpata, intr-o operatie ce va dura intre doua si sase ore. Operatia este programata pentru data de 9 septembrie. Rata de succes pentru acest tip de operatie este de 99%, iar dupa aceasta Sabina va mai face doua sedinte de chemoterapie, pentru ca medicii sa se asigure de disparitia cancerului. Dupa acestea va urma o serie intreaga de analize si verificari pana ce familia Campeanu se va putea intoarce acasa.

 
300 de tineri de pe ambele maluri ale Prutului participa la tabara AtlantykronPDF Print E-mail
Cernavoda, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Thursday, 11 August 2005

Aproximativ 300 de tineri din Romania si Moldova participa in perioada 5-14 august, pe insula dunareana Atlantykron, la cea de-a XVI-a editie a Academiei de Vara pentru Stiinta, Viitorologie si Science Fiction "Atlantykron".

Locul de desfasurare al taberei se afla la 20 km nord de Cernavoda, in apropiere de satul si ruinele cetatii antice Capidava, informeaza sanatatea.com. Sloganul manifestarii din acest an este "Construind viitorul" ("Building the Future"), iar cum anul 2005 marcheaza comemorarea a 100 de ani de la disparitia scriitorului Jules Verne, una dintre temele principale ale manifestarii este "Capitan la 15 ani". Tinerii care sunt prezenti la aceasta tabara de vara vor participa la o serie de cursuri si ateliere cu tematici diverse, precum Robotica si inteligenta artificiala, Initiere in grafica asistata de computer, Stiinta Complexitatii, Jurnalism si Eco-jurnalism, Ecologie, Astronomie si astrofizica, Science Fiction, Grafica si arte vizuale, Inteligenta artificiala in social, Sport si activitati de vacanta, Dezvoltare personala si Leadership. Un alt curs interesant este cel de educatie turistica, care are loc la propunerea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Invitatii speciali ai taberei sunt Lucia Morariu, presedintele ANAT, scriitorul italian Roberto Quaglia, vicepresedintele Asociatiei Europene de Science Fiction, americanul David Anderson, vicepresedintele si seful Departamentului de Stiinta al Grupului Bosch, Teodor Vasile, doctor in stiinte medicale alternative la Universitatea Calcutta din India, Wilhelm Frey - Section Manager la Robert Bosch Corporation Research and Technology Center North America din Palo Alto, California, Alexandru Mironov, secretarul general al Comisiei Nationale UNESCO, Ioan Gyuri Pascu sau Dan Farcas, vicepresedintele Asociatiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate.

Academia de vara "Atlantykron" este un spatiu de educatie non-formala a tinerilor, organizat sub auspiciile Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, de catre Autoritatea Nationala pentru Tineret, impreuna cu World Genesis Foundation - SUA, cu sprijinul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare si a Politiei de Frontiera a judetului Ialomita.

 
Drama cuplurilor romanesti din Canada va fi prezentata la emisiunea Noi, RomaniiPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :212
Thursday, 11 August 2005

Emisiunea televizata Noi, Romanii de sambata, 13 august, va prezenta pe tot parcursul sau un inedit film documentar intitulat Drumuri opuse si semnat de Razvan Dragomir de la CBC Ottawa.

Pelicula trateaza un subiect mai putin conventional, si anume cauzele divorturilor din cadrul cuplurilor de romani canadieni, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Emisiunea va incepe la ora 12:00 si va putea fi urmarita si in reluare joia urmatoare, de la ora 08:30, pe canalul OMNI 1, canalul 4 pentru cei care au cablu. Totodata, pentru amatorii de materiale radiofonice, emisiunea romaneasca de radio Nostalgia se difuzeaza in fiecare sambata seara in direct, de la ora 21:00, pe lungimea de unde medii 1430.

 
Seara Romaneasca la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 11 August 2005

Romanii din Chicago vor celebra intreaga luna august increderea in sine. Seria de intalniri romanesti organizate saptamanal de Seara Romaneasca din Chicago va continua si in a doua saptamana a lunii august cu petrecerea de joi, 11 august.

Intalnirile romanesti din fiecare saptamana au loc la Restaurant-Clubul Juliana, situat in 3001 W. Peterson, din Chicago.Colectivul care ofera in fiecare seara de joi romanilor din Chicago aceste intalniri este format din Luminita Boldovici, fondator al proiectului si responsabil PR, Daniel Mitrus DJ Danny si Cezar Rachieru DJ Cezar.

 
Ansamblu folcloric din Harghita intr-un festival spaniolPDF Print E-mail
Monterroso, Spania/Romanian Global News
Accesari :206
Thursday, 11 August 2005

Ansamblul National de Muzica Folclorica din Harghita, Szekeler, a evoluat zilele acestea pe scena festivalului spaniol de dans din Monterroso.

Evenimentul este organizat de Asociatia Falcatrueiros, iar romanii au prezentat, cu o seara mai tarziu decat data la care era programat, un spectacol care a impresionat intreaga audienta. Alaturi de romani, in programul serii trecute, au mai evoluat ansamblurile Nuestra Senora del Prado din Ciudad Real si Falcatrueiros din Monterosso.

 
Podul de Piatra din Montreal va strange bani pentru sinistratii din RomaniaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :245
Thursday, 11 August 2005

In semn de solidaritate cu romanii afectati de recentele inundatii devastatoare din Romania, mai multe asociatii romanesti din Canada vor organiza duminica, 28 august, in Sala Brebeuf din Montreal, spectacolul "Podul de piatra".

Acesta va incepe la ora 19:00 si va fi sustinut de violonistul Ioan Harea din Ottawa, Corneliu Montano, grupul Valuri de matase din Quebec si interpreta Mariana Ilutiu, informeaza portalul romanilor din Montreal. Reprezentatia este organizata de Crissaro Communications, cu sprijinul Asociatiei Romane din Canada (ARC), Federatiei Asociatiilor Romane (FAR), Forumului de Integrare Multiculturala din Quebec (FIMQ), Asociatiei Culturale Romane, Societatii Avram Iancu-grupul Montreal, al Ambasadei Romanei la Ottawa, al emisiunilor de radio in limba romana Marca-RO (105,1 FM) si Antena va apartine (1280 AM), cat si al publicatiilor Pagini Romanesti, Actualitatea Canadiana si Tribuna Noastra. Sla in care se va desfasura evenimentul se afla la adresa 5575 Decelles, Montreal, H3T 1W4. Pretul unui bilet este de 25 de dolari, iar pentru informatii si rezervari se poate suna la numarul de telefon 514-961-9091 sau trimite un e-mail la adresa concert@crissaro.com.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions