Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Hyde Park va picheta sediul Comisiei Electorale CentralePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :642
Sunday, 14 August 2005

Organizatia non-guvernamentala de la Chisinau, Hyde Park, va organiza luni, 15 martie, o noua actiune de protest fata de comportamentul abuziv" al reprezentantilor Comisiei Electorale Centrale. Hyde Park va picheta sediul CEC cerand membrilor sai sa demisioneze.

"Consideram ca CEC este principala vinovata pentru cele doua etape de alegeri ratate, de aceea vom cere demisia reprezentantilor acesteia", se arata intr-un comunicat al organizatiei. Actiunea, autorizata de Primaria Municipiului Chisinau, se va desfasura intre orele 12.00 si 14.00 in fata cladirii Guvernului de la Chisinau, unde isi are sediul si CEC. La ora 13.00 va fi organizata si o conferinta de presa in aer liber, in care vor fi prezentate rezultatele monitorizarii comportamentului presei in campania electorala pentru alegerea primarului in Municipiul Chisinau. Stim ca presa moldava obedienta guvernarii comuniste dar si cea care are pretentia de a fi independenta (!) ne evita din diverse motive, dar le mai dam o sansa", anunta Hyde Park, asteptand cat mai multi reprezentanti ai presei la conferinta.

 
Elevi romani din Giula in tabara la TimisoaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :207
Sunday, 14 August 2005

Elevii Scolii nr. 21 "Vincentiu Babes" din Timisoara, impreuna cu elevii Scolii "Olga Petkov-Radisici" din Varset (Serbia si Muntenegru) si ai Liceului si Scolii Generale "Nicolae Balcescu" din Jula de catva timp realizeaza in comun o revista intitulata "Licurici".

Ei se intalnesc cu regularitate la diferite manifestari, dar in aceasta vara li s-a oferit o ocazie deosebita: directiunea scolii din Timisoara s-a gandit sa-si surprinda elevii-jurnalisti cu o tabara de odihna activa, informeaza corespondemtul Romanian Global News in Ungaria.

Aceasta Scoala de Vara a fost organizata intre 16-22 iulie de catre Scoala nr. 21 "Vincentiu Babes" si Liceul cu Program Sportiv "Banatul" din Timisoara, cel din urma fiind si gazda taberei. Alaturi de elevii din Timisoara au participat si trei eleve din Jula si doua din Micherechi, iar cei din Varset fiind absenti de aceasta data din cauza vizei. Scopul taberei a fost ca sa avem ocazia sa vorbim cat mai mult romaneste. Scoala de Vara de Limba si Spiritualitate Romaneasca a incercat sa apropie elevii acestor scoli colaboratoare intr-o atmosfera cu putina munca, mai mult distractiva. Cunostintele s-au facut in primele zile intr-o excursie organizata la Poiana Rusca, pe drumuri de munte. Copiii au avut posibilitatea sa se cunoasca mai bine, ei s-au plimbat, au colindat prin zona apropiata, s-au jucat la rau, iar cand vremea nu le-a permis, au ramas in camere discutand, ascultand muzica, jucand carti. Seara, bineinteles, era discoteca pe placerea tuturor. Rasuna muntele de muzica romaneasca.

Intorcandu-ne in oras ne astepta o saptamana de "scoala in vacanta". S-a format Redactia Vacantei, si a inceput munca, ca pe la sfarsitul saptamanii sa se scoata o revista intocmita impreuna, fiecare aducandu-si ideile sale. Dupa ocupatiile cu revista, in fiecare zi elevii aveau repetitii in atelierul de teatru, iar dupa-mesele erau petrecute in mod distractiv. Am vizitat locurile insemnate ale orasului, am trecut prin Redactia "Jurnalul Banatean", unde micii nostri ziaristi si-au pus intrebarile despre gazetarie, am jucat bingo si am fost si la strand. Fetele noastre s-au distrat de minune, s-au imprietenit cu copiii din Romania si si-au imbogatit vocabularul de cuvinte romanesti.

Inainte de plecare, la festivitatea de incheiere, oaspetii au putut prinde in mana revista taberei, numita "Scoala in Vacanta, Vacanta in Scoala." Elevii pregatiti la atelierele de teatru au recitat poezii de Tudor Arghezi si au interpretat piesa "Domnul Goe" de I.L. Caragiale. Au avut mare succes. A urmat apoi inmanarea diplomelor de participare si a cadourilor, apoi despartirea trista.

Am luat drumul spre casa povestind, discutand despre cele intamplate. Am fost participantii unei tabere reusite, petrecuta cu un pic de munca si cu multa-multa distractie in limba romana, in spirit romanesc.

 
Primadona basarabeana Maria Biesu va fi omagiata la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :208
Sunday, 14 August 2005

Chisinaul va gazdui la inceputul lunii septembrie cea de-a 14-a editie a Festivalului International "Invita Maria Biesu", editie jubiliara care marcheaza implinirea a 45 de ani de activitate scenica a solistei Operei Nationale.

Manifestarea se va desfasura in perioada 2-9 septembrie la Teatrul de Opera si Balet si la Sala cu Orga si va avea invitati din Elvetia, Italia, Germania, Georgia, Romania, Rusia, Turcia, Ucraina, Serbia si Muntenegru si tara gazda. Totodata, in ultima zi a festivalului, la Palatului National va avea loc un concert de gala, in cadrul caruia va fi omagiata primadona Operei Nationale, Maria Biesu.

"Festivalul este o actiune de anvergura si prioritara pentru promovarea imaginii tarii, de aceea, ministerele, departamentele si potentialii sponsori trebuie sa depuna eforturi mari si sa contribuie esential la organizarea Festivalui la cel mai inalt nivel", a declarat Valerian Cristea, viceprim-ministru, ciatt de Moldpres. Cheltuielile pentru organizarea Festivalului "Invita Maria Biesu" au fost evaluate la 712 de mii de lei (circa 45,7 mii de euro), din care 338 de mii de lei vor fi alocati din bugetul statului, iar restul din sponsorizari.

 
2000 de tineri romani participa la Ziua Mondiala a TineretuluiPDF Print E-mail
Koln, Germania / Romanian Global News
Accesari :194
Sunday, 14 August 2005

2000 de tineri catolici si ortodocsi romani vor partricipa in paerioada 20 si 21 august la cea de-a XX-a Zi Mondiala a Tineretului de la Koln.

Din totalul acestora, 230 de participanti provin de la Episcopia Romano-Catolica de Iasi, din peste 40 de parohii, varsta medie fiind 25 de ani, informeaza un comunicat de presa emis de eparhia ieseana. Toti romanii care vor merge la acest important eveniment religios mondial se vor intalni in zilele de 17 si 18 august la Dusseldorf in biserica "Sfantul Petru" pentru catehezele in limba romana tinute de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, si apoi la Koln impreuna cu Sfantul Parinte Benedict al XVI-lea in zilele de 20 si 21 august. Tema editiei din acest an este "Am venit sa ne inchinam lui" - Matei 2,2, si a fost facuta tinand cont de locul celebrarii Zilei Mondiale a Tineretului 2005, Koln, cu cultul magilor si vechea traditie a pelerinajului spre catedrala orasului. Un alt amanunt interesant din cadrul programului il reprezinta filmul documentar "Pana la capatul pamantului", o coproductie romano-franceza despre un turneu-pelerinaj pe drumul spre Santiago de Compostella care va fi integrat in programul cultural al Zilei Mondiale a Tineretului. Proiectia va avea loc la Collegium Josephinum, Koln strasse 413, Bonn, in ziua de 17 august la ora 14.00.

Prima zi a manifestarii va incepe la Mariensfeld, un mare parc din estul Kolnului, unde se va desfasura prima intalnire cu papa Benedict al XVI-lea, uramand ca, dupa o seara de priveghere in rugaciune, in care majoritatea participantilor isi vor petrece noaptea pe campie, a doua zi sa aiba loc Liturghia de incheiere, oficiata de papa Benedict al XVI-lea. La Ziua Mondiala ale Tineretului vor participa aproape un milion de tineri. Printre cei inregistrati pana acum, cei mai multi sunt din Germania: 70.000 de participanti si 30.000 de voluntari. Italia are inscrisi 80.000 de participanti; Franta 40.000; Spania 30.000; SUA 20.000. In total sunt inscrise 100 de tari, din toate continentele.

 
Romania participa la un festival muzical international de la ComratPDF Print E-mail
Comrat, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :239
Sunday, 14 August 2005

Concurenti din 13 tari vor participa in perioada 20-21 august la prima editie a Festivalului International "Cantecele lumii" care se va desfasura in localitatea basarabeana Comrat.

Festivalul va avea loc in aer liber in piata centrala di oras, fiind initiat de naistul Constantin Moscovici. Editia de debut va reuni interpreti din Armenia, Belarus, Bulgaria, Georgia, Israel, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Romania, Rusia, Serbia-Muntenegru si Ucraina, informeaza Moldpres. Basarabia va fi reprezentata de solista formatiei "Milenium", Natalia Gordienco. Concurentii va trebui sa interpreteze live o melodie in limba romana, in prima zi a concursului, si o alta piesa in limba lor materna, in cea de-a doua zi a manifestarii.

Juriul festivalului ii va avea printre componenti pe Nicolae Caragia (Romania), Nikolai Trubaci (Rusia) si Pavel Dvorski (Ucraina). Desi in componenta juriului vor fi inclusi cate un reprezentant al fiecarui stat participant, nici unul dintre ei nu va putea acorda voturi pentru concurentul din tara sa, a anuntat precizat Moscovici, care a mai declarat ca pentru interpretarea melodiei in limba romana, castigatorilor le vor fi decernate trei trofee si o mentiunea "Simpatia publicului".

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions